≡ Menu

Limba noastră – 5 decembrie 2013

    Alexei Mateevici (1888 – 1917)

Limba noastră

Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.
Limba noastră-i foc ce arde
Într-un neam, ce fără veste
S-a trezit din somn de moarte
Ca viteazul din poveste.
Limba noastră-i numai cântec,
Doina dorurilor noastre,
Roi de fulgere, ce spintec
Nouri negri, zări albastre.

Limba noastră-i graiul pâinii,
Când de vânt se mişcă vara;
În rostirea ei bătrânii
Cu sudori sfinţit-au ţara.
Limba noastră-i frunză verde,
Zbuciumul din codrii veşnici,
Nistrul lin, ce-n valuri pierde
Ai luceferilor sfeşnici.
Nu veţi plânge-atunci amarnic,
Că vi-i limba prea săracă,
Şi-ţi vedea, cât îi de darnic
Graiul ţării noastre dragă.

Limba noastră-i vechi izvoade.
Povestiri din alte vremuri;
Şi citindu-le ‘nşirate, –
Te-nfiori adânc şi tremuri.
Limba noastră îi aleasă
Să ridice slava-n ceruri,
Să ne spuie-n hram şi-acasă
Veşnicele adevăruri.
Limba noastra-i limbă sfânta,
Limba vechilor cazanii,
Care o plâng şi care o cântă
Pe la vatra lor ţăranii.

Înviaţi-vă dar graiul,
Ruginit de multă vreme,
Stergeţi slinul, mucegaiul
Al uitării ‘n care geme.
Strângeţi piatra lucitoare
Ce din soare se aprinde –
Şi-ţi avea în revărsare
Un potop nou de cuvinte.
Răsări-vă o comoară
În adâncuri înfundată,
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.

***

 Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova din 5 decembrie 2013

 

 • fumurescu

  Sa fie intr-un ceas bun!

 • @ fumurescu

  Sa fie! Dar ceasul cel bun nu poate fi adus nici de disperarile isterice, nici de trancaneala, nici (poate chiar mai ales) de declaratii stupide…
  Ce nu s-a facut a cam consolidat ce nu se poate face.
  Orice pas spre normalitate — spunerea lucrurilor pe numele lor — face bine. Exemplu: limba vorbita in Republica Moldova este limba romana este doar un prim pas. Daca alti pasi vor urma sau nu, nu tine doar de Romania si Moldova. Lumea e un piculet mai mare si mai complicata chiar decat in 1990-1991… Salutari.

 • Pingback: … chiar nu se bucura nimeni? Limba il vorbeste pe om. Romanii au mai trecut o data Prutul « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Multam!

 • Adi

  Fain blog maestre!
  Fumurescu ne trimite…

 • Nicolae Neagu

  @Dorin Tudoran

  D-le Tudoran, sint foarte impresionat de cum intelegeti sa fiti un om normal. V-am admirat si intalnit de citeva ori cit ati lucrat in Basarabia. Sinteti unul din cei foarte putini care stiu sa patreze o masura buna. Asa ati facut si la moartea lui Adrian Paunescu care v-a fost ca un frate in tineretile dvs si de care v-ati despartit. Nu l-ati menajat pentru ce a facut prost si nu ati uitat ce a facut bine. Nu ati uitat ca inca din facultate vorbeati impreuna despre Basarabia si ca venea la noi cind altii se uitau la noi ca la nimicuri. Dvs nu va vedeati atunci cu el ca erati certati dar noi va pretuiam pe amindoi. Nu zic ca nu a facut si multe lucruri rele dar pentru Basarabia a fost un frate neobosit. Stiu ca nu veti refuza sa postati un link pe care il trimit la o cantareata extraordinara si la un text extraordinar pentu noi basarabenii. Au murit amindoi si Tatiana Stepa si Adrian Paunescu insa sentimentele din cantecul lor au ramas. Va multumesc pentru ca ati ramas un om. Iar la noi in Basarabia o sa fiti mereu ca acasa. Sint sigur ca nici presedintele Timofti cu are ati lucrat ani si ani impreuna si primul ministru Leanca cu care va stiti foarte bine nu v-au uitat. Stiu ca presedintele Timofte v-a cautat si v-ati intilnit cind a venit sansul in America. De ambasadorul nostru in America Igor Munteanu ce sa ma spun caci a fost primul om pe care l-ati angajat atunci cind ati deschis IFES-ul in Moldova si ca adjunct al dumneavoastra a invatat mult de la dvs si a devenit un om cu care ne mindrim. Cred ca va vedeti cu dansul foarte des. Va doresc sanatate si sa va faceti timp sa mai veniti pe la noi.

  rel="nofollow">

 • @ Nicolae Neagu

  1. Multumesc pentru caldura mesajului dumneavoastra.
  2. Tatiana Stepa a fost, cu adevarat, o voce excelenta si cateva din poemele lui Adrian au devenit memorabile si datorita Tatianei Stepa.
  3. Nu l-am putut intalni pe dl presedinte Timofte cand a fost aici, caci, exact in ziua in care ajungea la New York, eu plecam in Europa. Anii in care am colaborat cu Domnia Sa in Moldova (pe cand era Judecator si apoi membru si Presedinte al Comisiei Electorale Centrale) n-am cum sa-i uit, caci mi-au dezvaluit in dl Timofti un om demn de tot respectul. Relatia noastra a fost intotdeuna mai mult decat cordiala. Si-a asumat o responsabilitate enorma si-i doresc din tot sufletul sa reziste si s-ai duca mandatul la cap.
  4. Nici pe dl Iurie Leanca nu l-am uitat. Cred ca este inca membru al Board-ului la ADEPT, asociatia neguvernamentala pe care am creat-o si inregistrat-o inainte de a ma reintoarce definitiv, dupa 7 ani, la Washington. Cand l-am intalnit prima oara era un tanar diplomat de mare perspectiva. Iata ca a devenit prim-ministru si, zic eu face o treaba excelenta, asa cum a facut-o si ca diplomat.
  5. Dl ambasador Igor Munteanu si eu nu ne vedem atat de des, pe cat am dori. Dar sunt foarte mandru ca a dovedit, cu prisosinta, ca increderea investita in el a fost pe deplin meritata. N-ar fi deloc rau ca multi diplomati romani sa se ridice la profesionalismul pe care-l dovedeste dl Munteanu.
  6. Multumesc pentru invitatie si sper sa nu (mai) treaca mult pana sa revin la Chisinau. Sarbatori fericite si un Mos Nicolae/Niculae cu bucurii!

 • Domnule Tudoran,

  Nu intamplator, pe aceeasi linie (cu dvs.) de intelegere a ‘proiectului fundamental de tara” ( cum l-a calificat T. B.), se plaseaza si analistul Valentin Naumescu. O efuziune bine temperata, insotita de o doza de pesimism rational sunt singurele ingrediente psihologice de bun-simt care mai pot insoti astazi idealul unionist. Permiteti-mi, va rog, un link spre articolul dumnealui on topic:

  http://www.revista22.ro/felicitari-si-succes-mai-departe-republica-moldova-adio-romnia-mare-34548.html

  P.S. Am tinut sa spun ca “nu intamplator” opiniile dlui V.N. coincid cu ale dvs, fiindca amandoi aveti o cunoastere in detaliu a referentialului, plus onestitatea si instrumentele intelectuale necesare unui rationament just. Dar, desi contextul european este cel care este (copyright Vanghelie, primarul care este :-)), desi actantii politici sunt cei care sunt, (maine s-ar putea sa fie altii), in istorie se mai petrec si “miracole” care, ca miracole ce sunt ele, contrazic brusc toate evidentele. Or, de bine, de rau, succesele Romaniei, atatea cate au fost, au parut intotdeauna a tine mai mult de miracol, decat de niste eforturi politice coerente, rationale si consecvente.

 • @No Name/DP
  Il citisem. Un text excelent, ca multe altele ale dlui Naumescu. Un exemplu este textul de azi despre Ucraina:

  http://www.contributors.ro/editorial/ucraina-blocata-intre-doua-lumi/

  Lucrurile sunt departe de a deveni foarte roz. Un important actor politic din Moldova a si a vut o reactie:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16145957-republica-moldova-marian-lupu-cere-referendum-pentru-stabilirea-limbii-oficiale-tarii.htm

  Cred ca un optimism rezervat, bine controlat, este potrivit in aceste momente si, mai ales, nu unul in legatura cu o reunificare -- tac-pac -- ci, exact cum explica dl Iurie leanca, unul privind spre o integrare via Uniunea Europeana.

 • Dana(Mara)

  Multumiri, numai bine si multa sanatate! Parca este o anume stare de gratie vegheta si de spiritul de libertate si justitie care ne aminteste intr-o zi ca aceasta si de Nelson Mandela. Tocmai urmaresc Euronews unde i se aduce un frumos omagiu. Pina la urma binele si adevarul tot inving, oricit ar fi de asupriti de puteri sau grupuri cu apucaturi si fumuri coloniale, pina la urma vocea celor oprimati se aude si cu demnitate isi cistiga dreptul la o viata decenta.
  Toate cele bune.

 • OvidiuB

  Intrucat nu mai suntem intr-o epoca in care Sfatul Tarii sa decida in chestiuni atat de idiosincratice pentru urechile europenilor precum uniri de tari (a se citi: modificari de granite), singurul mod prin care Unirea s-ar putea vreodata face este referendumul si de-o parte a Prutului si de alta. Pe partea noastra, inca e bine. Pe partea cealalta, e clar ca azi n-ar fi nicio sansa. Si, de un optimism moderat fiind, nu cred sa fie prea curand una veritabila.

  Dar, pentru ca speranta moare ultima si tocmai pentru ca nimic nu se poate face fara un referendum, trebuie facut ceva -- din partea Romaniei -- ca populatia Basarabiei sa inteleaga ca pe Romania se poate baza si ca, si dintr-o datorie istorica, Romania va face tot ce poate ca sa ajute Basarabia in demersurile ei. Inimile si mintile basarabenilor trebuie cucerite de Romania -- asta ar fi de fapt proiectul national, cred eu. Mintile -- prin fapte, iar inimile -- prin vorbe, cantece, poezii, tot tacamul 🙂

  In UE totul ar deveni oricum mult mai simplu.

 • Ontelus DG

  1. În afara Cuvântului Tău, orice alt cuvânt este covârșit, Doamne! Tăcerea îmi pare o soluție față de idolatrii.
  2. Mi s-a gripat voința. Iar simțurile-mi sunt amorțite. Analizez continuu și năuc.
  3. Sunt egoist, ticălos. Am o scuză: dizarmonia corp-suflet îmi este congenitală.
  4. Îmi vine să plâng, dar scriu.
  5. Aș vrea să fac rugăciuni din vorbele și faptele mele, dar lașități lucide și lucidități lașe mă împiedică adesea.
  6. Știu că trebuie să am răbdare și am. Dar demonul de la amiază îmi tulbură inima.
  7. Când mă gândesc la clipa Judecății, mă cutremur, Doamne!

 • De-o fi cumva să fim vreodată
  Loviți de sus de-o soartă strâmbă
  Mai bine muți o viață toată
  Decât lipsiți de-a noastră limbă.
  […]
  Deci vrerea mea sub zare-albastră
  S-o știe lifta cea păgână:
  Eu nu mă las de limba noastră,
  De limba noastră cea română.

  (O-zone) 😛

 • Foarte importantă mi se pare această motivare a deciziei sale, a Curţii Constituţionale a republicii Moldova: “Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, astfel încât nici o prevedere a acesteia din urmă nu poate depăşi cadrul Declaraţiei de Independenţă. Astfel, Curtea a conchis că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”.
  Această judecare a prevalenţei Declaraţiei de Independenţă în raport cu textul Constituţiei ar trebui să fie avută în atenţie şi de Curtea Constituţională a României atunci cînd se pornesc campanii de modificare a Constituţiei ţării sau cînd sunt evaluate juridic anumite revendicări ale UDMR.
  Anume, să nu se piardă din vedere textul şi, mai ales, spiritul Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

 • @ Vasile Gogea & Toti Ceilalti

  Cititi acest interviu excelent din “Adevarul”. Ascultand-o (in scris) pe dna Zoe Petre, nu e greu (daca nu esti orb) sa vezi diferenta intre doxa autentica si “doxa” atator “intelectuali publici” care boloboresc de dimineata pana seara peste tot si in orice format “publicistic”. De oamenii politici “care sunt in slujba poporului” prin toate gazetele si pe toate ecranele de televiziune, ce sa mai spun? Multumiri dnei Petre si felicitari celor de la “Adevarul”:

  http://adevarul.ro/cultura/istorie/zoe-petre-istoric-23-august-interviu-1_52a329b7c7b855ff5685eb48/index.html?science=52a478454c164#_=_

 • @ Vasile Gogea

  De acord.

 • @dicanel

  “S-o știe lifta cea păgână” -- asta putea sa lipseasca.

 • Corect, putea să lipsească, nici eu n-am nimic împotriva ne-românilor sau necreștinilor. Oricum, cred că cei care voiau ei să știe că nu se lasă de limba română nu sunt nici chiar atât de străini, nici chiar păgâni (dacă nu cumva îi includeau și pe găgăuzi). Bine că nu le-a zis „ghiauri”, totuși. 😛

 • @ ALL

  Nu scapati dialogul MOSHE IDEL -- SORIN ANTOHI. Vi-l recomand cu toata caldura.
  " rel="nofollow">https://
  La-m agatat si pe facebook

 • @) VG Da, argumentatia CCM, cu referire la Declaratia de Independenta ca prim act constitutional, este extrem de interesanta. Sint curios daca, la noi, isi mai aminteste cineva Declaratia din decembrie 1989 a CFSN, care a avut exact acelasi rol pina la adoptarea primei Constitutii. Si mai interesant este ca acel prim document constitutional este mai “liberal” decit Constitutia din 1991 si decit cea revizuita…

 • Ontelus DG

  Conversația Moshe Idel – Sorin Antohi este una care foarte rar mai poate fi urmărită în mass-media și mi-a produs sentimente de melancolie, pentru inefabilul simbolizării, dar și de nostalgie, pentru ceea ce ,,n-a fost să fie”.

WP Admin