≡ Menu

Libertate!

Au fost vremuri când acest cuvânt însemna ceva.

Cât și ce mai semnifică el astăzi?

Vom da seamă pentru cum am trăit aceste vremuri.

De mâine este din nou decembrie…

C’è “carta bianca” sul dolore, sulla pelle degli uomini.

Cresce ogni giorno il cinismo nei confronti degli umili.

Ma nasce un sole nella notte, nel cuore dei deboli.

E dal silenzio un’amore rinascerà.

Cercando te!

Libertà, quanti hai fatto piangere.

Senza te, quanta solitudine!

Fino a che avrà un senso vivere

Io vivrò per avere te.

Avere te!

(Writer(s): Romina Power, Howard Carpendale, Vito Pallavicini, – Little Big Horn, Willy Molco

Copyright: Hanseatic Musikverlag Gmbh & Co. Kg)

 • Ontelus DG

  În absenţa libertăţii, omul este un animal trist. Liber fiind, este cunună a creaţiei. Conştiinţa are ca atribut definitoriu libertatea. Vremuri de cumpănă, precum cele actuale au fost întotdeauna, prin urmare cel liber, adică responsabil a ştiut să nu facă tot răul de care era în stare şi să nu sugrume tot binele pe care îl putea aduce în lume. Într-adevăr, ceea ce s-a estompat până la dispariţie, aproape, este responsabilitatea subsecventă libertăţii. Nemaipercepând dimensiunea unică, gravă, tragică a celor făcute, omul adastă într-o infantilizare căreia îi lipseşte inocenţa, ceea ce măreşte entropia socială. Oscilând între stadiul oglinzii şi nevroză, bietul om de astăzi rătăceşte abulic, amnezic şi nu mai înţelege
  noţiunea de judecată divină, iluzionându-se că timpurile moderne l-au emancipat
  de frică şi superstiţii… Şi-atunci, de ce tot nu se simte bine, de ce simte că parcă
  tot îi lipseşte ceva esenţial?

 • Cristi

  Impresionant clip! Fara sa vreau mi-a adus aminte de diverse elucubratii de genul “dictatorii nostri sunt mai putin rai, i.e. mai buni, decat dictatorii lor!”
  Eu cred ca acest cuvant semnifica acelasi lucru astazi ca intotdeauna.

  In special, dar nu numai, “nel cuore dei deboli”. Si da, asa este, vom da seama cum am trait. Pentru ca copiii nostri, al meu, al tau, toti, vor trai asa cum noi am reusit sa ii invatam ce e libertatea. Si alte lucruri importante. Dar libertatea este intr-adevar bunul cel mai de pret.

 • Some people take freedom for granted; apoi se intreaba “Unde a disparut?…”

 • neamtu tiganu

  cea mai masiva pierdere de libertate e cind te-nsori!

  La multi ani Romania! Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie!

 • Adica, sa ramana nemaritata…

 • Dezideriu Dudas

  Nu va ramane, daca va ntelege cine-i sefu’ ! Nu ea, ci barbatu’ !

  P.S. Am fost plecat cateva zile si vad ca va lipseste “traducerea” inginereasca….Dom’Neamtule, ce ne facem cu poetii, ca vad ca nu vor sa inteleaga si pace….Ei cred ca-i pacea de la Waterloo, cand noi stim ca Austerlitz-ul e-n ranita noastra daca “stim sa manuim bastonul de maresal”….Cine-auzit de vreunu’ care a devenit pisalog dupa ce s-a insurat ?

  LA MULTI ANI !

 • neamtu tiganu

  Chiar am auzit azi de Mohamed Ould Abdel Aziz, presedintele ALES al Mauritaniei, cica era la un meci de fotbal si i s-a parut plictisitor, a oprit meciul si a comandat sa se traga lovituri de 11 metri.

  Mi se pare corect, mi se pare libertate pura atunci cind putem modifica chiar si regulamentul de fotbal, si poate chiar legile fizicii, pt. o oferi poporului o viata mai buna!

 • Dezideriu Dudas

  Daca in poarta era un “decembrist” ( pentru “istorie”…) iar in spatele “presedintelui” alti “decembristi” ( pentru “realitate”…), nu-l vedeam bine pe don’Abdel….

  PS Or mai fi ramas “decembristi”, care s-au transferat “la global” ( iar risc sa “zapacesc” lumea …si ma explic prin legatura cu materialul anterior al d-lui Tudoran, “Omul si numirea”, unde comentez “decembreste”…. ) ? N-au reusit sa fie consecventi si “s-au varsat” in primavara ?

 • Damian Giurca

  cea mai importantă este când te naști. Prima alegere, prima servitute…celelalte vin aproape firesc.

 • Ultor

  Cum se numeste o femeie nemaritata? …Altruista ( decat un banc misogin).

 • Ultor

  Fiindca libertatea este numai o conditie a fericirii, nu si o garantie a ei. Si-apoi, libertatea individualizeaza in mod tragic responsabilitatea nefericirii

 • neamtu tiganu

  nea Damiane, pa mine nu m-a-ntrebat nimeni daca vreau sa ma nasc, mai ales ca era o iarna grea in februarie, si nici unde, mai ales ca m-am nascut in Giulesti,…

 • Noroc ca Higuain nu joaca in campionatul Mauritaniei, fiindca dupa ce ar ratat de fiecare data in trei serii de penalti, presedintele il executa cu pistolul personal.

 • Dezideriu Dudas

  Dom’Neamtule, oare nefestele chiar de-atunci or fi intrat pe fir ?

  S-ar putea ca “iarna grea” si “Giulestiu’ ” sa fie detalii nesemnificative….O fi fost coada mare-n ziua ‘ceea si o fi ramas doar “iarna grea” si “Giulestiul”…Da’ stii ca nu se lasa…

 • Dezideriu Dudas

  VARIANTA TEHNOCRATA, DE LA “AL LOR” NEA’MITICA ( “probleme organizatorice şi cu acordul preşedinţilor şi antrenorilor celor două echipe”… ) :

  “ Supercupa Mauritaniei a fost întreruptă în minutul 63 şi s-a trecut direct la executarea loviturilor de departajare, la ordinul preşedintelui ţării, notează Gazzetta World, versiunea internaţională a site-ului Gazzetta dello Sport, potrivit mediafax.ro. Preşedintele republicii, Mohamed Ould Abdel Aziz, a asistat live la meciul dintre FC Tevragh-Zeina şi ACS Ksar, contând pentru Supercupa Mauritaniei, iar după o oră de joc ar fi ordonat încheierea partidei, plictisit fiind de ceea ce vede pe gazon, notează sursa citată. Astfel, în minutul 63 arbitrul a fluierat brusc finalul partidei, spre mirarea jucătorilor celor două echipe şi a suporterilor din tribune. Cum era de aşteptat, decizia a generat reacţii dure în ţară, iar după o perioadă în care nu a existat nicio poziţie oficială, oficialii Federaţiei au negat orice implicare a lui Abdel Aziz în decizie. „Dezmint categoric informaţiile în legătură cu o implicare a preşedintelui republicii. Hotărârea a fost luată din cauza unor probleme organizatorice şi cu acordul preşedinţilor şi antrenorilor celor două echipe”, a anunţat Ahmed Ould Abderrahmane, preşedintele federaţiei din Mauritania. Meciul a fost câştigat de Tevragh Zeina, care s-a impus la penalty-uri “.

  ( Replica de Constanta )

 • Dezideriu Dudas

  VARIANTA CIVILIZATIONALA GLOBALA, SALVATOARE :

  ” Erdogan sună la Moscova. O dată, de două ori. Nici un răspuns. A treia oară, robotul telefonului de la Kremlin îi comunică neutru: -- Dacă doriți să vă cereți scuze, apăsați tasta 1. Dacă doriți să discutați detaliile incidentului aviatic de la granița cu Siria, apăsați tasta 2.
  Nedorind să-și ceară scuze, Erdogan apasă tasta 2. După câteva secunde de tăcere, vocea robotului îi spune: -- Decizia de impunere a embargoului comercial cu Turcia a fost activată. Dacă doriți să vă cereți scuze, apăsați tasta 1. Dacă doriți să discutați detaliile incidentului aviatic de la granița cu Siria, apăsați tasta 3.
  Nedorind (încă!) să-și ceară scuze, Erdogan apasă tasta 3. După pauza de rigoare, robotul zice: -- Decizia de punere în funcțiune a sistemului de apărare antiaeriană S-400 din Siria a fost activată. Dacă doriți să vă cereți scuze, apăsați tasta 1. Dacă doriți să discutați detaliile incidentului aviatic de la granița cu Siria, apăsați tasta 4.
  În timp ce privește indecis cele două taste, Erdogan aude în telefon vocea Comandantului forţelor NATO din Europa, gen. Philip Breedlove: -- What the hell !? Apasă tasta 1. Tasta 4 activează sistemul de rachete balistice intercontinentale termonucleare și ne omori pe toți !
  Erdogan apasă tasta 1 și-l aude pe Putin râzând: -- Vezi, amice ? Doar ți-am spus că îți interceptează NSA convorbirile, dar nu mă credeai !!
  **Erdogan: ”Putin nu mi-a răspuns la telefon. Și nici nu a sunat ulterior.” (France24)

  ( Primita pe email -- am apasat tasta 1….)

 • Damian Giurca

  tinere, vine o vreme când o să aflați și ce ziceți că nu ați știut. Chiar dinainte de nimic. Consultați jurnalul scris pe organe și piele. Folosiți un solenoid. Inginerește. Dincoace de nimic totul e alegere. Și alegerea este relativă. Alegi chiar și lucruri din trecut. Poți să-ți ucizi și strămoșul-țigan pe când nu era neamț, ci un simplu imigrant, la prima generație dezrădăcinată. Poți să alegi ce vrei să spui. Important este să te și aleagă un editor …ales. Pentru că și aici este chestie de alegere. Trebuie să-ți pună Dumnezeu mâna-n cap…

 • Dezideriu Dudas

  Dom’Neamtule tre’ sa fim atenti ca vad ca incepem sa fim decriptati…Pana acum poetii nu se prinsesera ca inginerii sunt vesnic tineri….N-au stiut, dar na…ca-u aflat, ca le-am zis….

 • Grig

  Aveti dreptate, doar ca nimeni nu va da seama de nimic. Ar trebui sa o faca singura, aceasta seama, iar ea s-a epuizat acceptand inacceptabilul.
  Libertatea insemna ceva. Azi libertatea inseamna, de obicei, pe cineva,
  La origini libertatea era un mediu, o atmosfera -naturalitatea nepervertita de cei hotarniciti sa o codifice juridic, adica penal-, azi ea este un medium, un instrument prin care entitati statistic relevante isi exercita manipularile ciclice.
  Azi libertatea este garantata prin sisteme, odinioara era lasata la voia intamplarii. Destinului sortii, sau invers, nu mai stiu citatul exact dintr-un proprietar de Bucuresti.
  Deci libertatea este impermeabil la logica puterii si ghid de rele practici pentru veleitari, suverani ai virtualului de zi-cu-zi. Pai mai bine o tehnocratura sanatoasa, care sa rivalizeze, insidios, cu lucratura traditionala. Poate se naste o noua specie de libertate.

 • Nic

  Un sfert de veac de libertate conditionata, desi prin mijloace extra-judicare, pare a fi devenit o povara prea mare pentru angajatii in raspunderi ai patriei. Cred ca a venit vremea ca acesti ei ai nostri sa o revoce, intai cu mijloace judiciare, apoi doar operative si mai ales extra-teritoriale, din specia extravagantelor corecte antipolitic. Ceva va fi fiind de realizat, ca nu degeaba se agita marile spirite deloc libere ori macar frumoase. O surpriza!

 • Ontelus DG

  Gabriela Melinescu, ,,Lazăre”

  ,,Ieși în poartă, Lazăre,
  au venit fecioarele,
  daruri să le dai,
  prin vis
  ți se adună mâinile
  desprinse de pe aer în abis.

  Ochii până vei deschide să privești,
  noi cu frică ne rugăm
  sufletul și nebunia ta să fim,
  și în anul care vine să trăim.

  Până vei întinde brațul să arunci
  darul tău
  noi zacem pe pământ
  în aura căzută de pe capul sfânt.”

 • Dinu P.

  De la revolutie la contra-revolutie nu este decat un pas in doi, secolul sferto-vietuit nefiind decat o functie cu tendinte catastrofice. Realitatea devine ceea ce este, o emisie cu destinatar necunoscut.
  Vedem brusc, in doua zile, cum teza fantasmagorica a misiei imperiului care iarasi contraataca, atat de vizibil, pe 19/6, ea capata aureliene conotatii.
  Atentatul preemptiv, amabil,din octombrie, si-a atins scopul de influentare a noului zeu-general, opinia publica.
  Ce ramane de facut? Instituirea starii de necesitati a organelor si expulzarea tuturor turistilor din tara, incepand cu cei 28000 de Watts care au beneficiat Rusie-i, din 90 incoace.Aici cred ca si vecina noastra este de acord, desi lor le plac mai mult avioanele dubioase venite din superorasul postmodern al limes-ului, acela fara canalizare.Iar daca ii mai confundam si cu ceva cetateni romani, nu se va baga in seama nimanui, nici macar a firmei de transporturi internationale care ii deserveste.
  Zic si eu…important este sa nu fim obligati sa alegem intre Parinti Sfinti si Fondatori. Ca s-ar putea sa castige puii lor.

Next post:

Previous post:

WP Admin