≡ Menu

Liberate DC

Sâmbătă, 4 februarie, a fost declanşată ceea ce unii numesc acţiunea Liberate DC. Începută în ziua de 6 octombrie, 2011, Occupy DC a durat patru luni, iar obiectivele ei iniţiale au devenit din ce în ce mai confuze, căci mulţi dintre participanţii care au continuat să se alăture mişcării iniţiale au adus cu ei agende şi revendicări dintre cele mai diferite.

Unul dintre cele două cartiere generale s-a aflat în părculeţul McPherson pe care-l văd zilnic prin fereastra biroului meu. Din motive de igienă, autorităţile au hotărât să evacueze părculeţul în care au rezistat timp de 124 de zile participanţi la acest act de civil disobedience.

Fotografiile de mai jos le-am făcut marţi, 7 februarie, şi constituie urmarea la “fotoreportajul” intitulat Occupy DC pe care l-am postat luni, 30 ianuarie.

Manifestanţii au plecat, dar au promis să se reîntoarcă la primăvară. Eu vă promit să vă ţin la curent cu ce va urma, căci, dacă prin unele locuri, iarna nu-i ca vara, prin altele primăvara şi toamna au multe în comun.

*

De unde putem obţine informaţii despre Occupy DC?

Cu ce aţi început?

Care a fost sloganul acceptat de toţi participanţii?

Cum aţi răspuns în ziua de 4 decembrie, când vi s-a cerut să renunţaţi?

Aţi învăţat ceva în (şi din) toate aceste zile de protest?

Ce cărţi aţi avut la îndemână?

Sunteţi obosiţi după aceste patru luni de proteste?

Cum arată azi “câmpul de luptă”?

Cine trebuie să cureţe parcul şi să pună iarbă nouă?

De cât detergent este nevoie spre a fi curăţat parcul?

E mult de spălat cu jeturi de mare presiune?

Acum plecaţi. Vă reîntoarceţi? Aha, când? La primăvară? OK.

Ce aţi decis să lăsaţi parcului drept amintire?

 

Washington, DC, 9 februarie 2012

 • @) Dorin Tudoran

  M-am uitat la pozele din acest reportaj al “eliberarii” si m-am dus apoi la reportajul din 30 ianuarie, cel al finalului “ocuparii”. Cele de azi ma melancolizeaza radical -- e o lume pustie, un pamint parca golit dupa vreo apocalipsa. Celelelate, oricit de putini ramasesera protestatarii erau foarte vii. Micul parc pe care il privesti zilnic din biroul tau era o lume, o lume populata, colorata, efervescenta, vie pina la urma…

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Ieri am stat o ora in parc. Era soare. Simteam ca-mi lipseste ceva, dar, sincer, nu eram sigur ce-mi lipsesti: multimea aceea pestrita dar foarte vie sau parcul cochet, linistit prin care trec la pranz spre parcul Lafayette din fata Casei Albe unde stateam ore intregi cu Vassily Aksionov, care Vassily mai fredona , din cand in cand, un refren din Bulat Okudjava…

  Daca nu ma inseala memoria, tatal lui BulT fusese la inceput prieten cu Stalin si Stal;in l-a cam omorat…

  rel="nofollow">

  rel="nofollow">
  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=895Awf55l40&feature=endscreen

 • @) Dorin Tudoran

  Pai, eu care n-am experienta parcului decit din cele doua fotoreportaje ale tale, cu siguranta ca regret viata din cel dntii! Eu sper ca protestatarii se vor intoarce la primavara, dupa cum au promis!
  Cit il priveste pe Stalin, de buna seama ca si-a iubit in general prietenii “pina la moarte”, ceea ce a facut si cu tatal lui Bulat! Multumesc pentru linkuri. M auit acum. Am revenit dupa multe drumuri pe la 20 acasa si, de la un fel de hipotermie, am adormit instantaneu. Normal ca m-am trezit pe la 1! Sa vedem cum petrec timpul pina dimineata!

 • Dorin Tudoran

  @LIviu Antonesei

  Aici a inceput sa ninga, pisica Mița aka Machiavelli pe care am adoptat-o dar nu sta decât afara a venit să-și ia cina după care s-a suit pe mașină și picotește. Iată un alt link. Îți voi povesti cîndva despre o săptămâna cu Vassily A. la Moscova…
  Okudjava zice intr-un cantec: “Atâta vreme cât poeții cântă, națiunea este încă în viață.”

  rel="nofollow">

 • @) Dorin Tudoran

  Aici, in Iasi vreau sa spun, nu mai ninge de vreo trei-patru zile, dar zapada e fumos asezata. Ca si gerul! Ziua, mai urca pina pe la -- 17 grade Celsius, insa noaptea trece de -- 20. Acum, sint -- 22.
  Vad ca amindoi ne-am botezat pisicile pe italieneste! Pe moranul meu, deja celebru pe facebook, il cheama Marco Polo.
  Multam pentru link!

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Când mă gândesc că miercuri o iau din loc spre orașul natal & Jimbolia. Dar l-am iubit prea mult pe Petrică/Don Pedro…

 • @) Dorin Tudoran

  Miercuri, deci peste o saptamina. Ti-as dori sa se mai imblinzeasca vremea pe aici. Aici, nu, sau inca nu, dar mai spre Sud, cam de la Plescoi la vale, e si inzapezire… Pe de alta parte, de buna seama ca memoria lui Petre merita aceasta aventura! Desi m-am vazut cu el destul de rar, am tinut si eu mult la el.

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Iata si un bonus: Serghei Nichitin & Tatiana Nichitina!

  rel="nofollow">

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Maitre, iata si febletea mea, Valdimir Vîsoțkyi. Îți datorez niște imprimări mortale cu el și cu ultima lui soție….Marina Vladi. Aici e “blues”-ul meu preferat:

  rel="nofollow">

  Iat-o si pe Marina Vladi:

  rel="nofollow">

 • @) Dorin Tudoran

  Thank You, Sir! Pe Nichitini nu-i stiam. De la rusi, tot Visoykyi e si slabiciunea mea. Am vreo douazeci de melodii/poezii, dar nu ma indoiesc ca ai mai multe decit mine. Iar imprimari cu el si Marina, sigur nu am!

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Anmtonesei

  Nichitinii au fost extraordinari.
  Iata un film lung, care trebuie vazut in liniste si stropit cu vodka, blinele calde unse cu smantana, icre cat mai rosii sau cat mai negre:
  rel="nofollow">

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Marina in italiana: rel="nofollow">

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Amor ca pe vremuri: rel="nofollow">

 • @) Dorin Tudoran

  Un adevarat rasfat pentru o jumatate de noapte alba! Merci encore. M-am uitat prin figider si cred ca s-ar putea incropi ceva pentru o vizionare mai lunga. Icre suficient de rosii vad ca sint, numai ca-s norvegiene, este si vodca, Prince Igor, care e din Ucraina, dar ma rog incercam si noi sa ne descurcam cu ce e la fata locului, nu cred sa fie ceva deschis la 3 a. m. pe aici!

 • mihai rogobete

  Ale lui Rubliov sunt vocea lui Vîsoţki şi icoana Marinei Vladi.

 • Dorin & Liviu
  Citind, ascultind si privind tot ce ati desfasurat voi aici, dar si asediat de gerul de afara, imi vine sa spun: занимают кремль !

 • AVP

  A mon avis, libertatea nu e buna decat pentru poetii geniali si pentru jucatorii cei mari, caci boborului de oameni cuminti si caruia si asa ii tremura trei randuri de dinti de frica a tot felu de sfinti, nu prea-i iashte de mare trebuinti, fiindca primii care s-ar repezi sa profite de libertatea totala de zi cu zi vor fi mai intai zarghitii or banditii ce-l vor nebuni sau jefui pe boboru’ care nu foloseste libertatea decat pentru a se dixtra & munci… oops.

  In fond – si ca sa venim a nos moutons – care-i deosebirea dintre o armata regulata si-o gherila adunata laolalta, dar nedotata cu aparatura de comunicare sofisticata ? Singura deosebire e ca gherila nu poa sa comunice si sa contracareze prin planuri tactice dibace ceea ce armata regulata ii coace si-i face ; or, Internetul ii pune gherilei civice la-ndemana nu doar aproape aceleasi mijloace de comunicare ca si cele de care dispune armata shoguna, dar si hackerii care pot sparge chiar si codurile scretoase de pe Luna, asa ca gherilei noastre nu-i ramane decat sa ocupe toate streeturile nu cu tancuri, ci cu smile si alte zmecherii twitteriste mai mult or mai putin abile… Iar de-aci si pana cand un zmecheros terorist s-ar folosi de corpu’ de armata occupyst si-ar arunca lumeea in valeatu cel mai anarhist n-ar fi decat un mic pas de twist, insa n-as vrea sa insist… oops.

  V-as recomanda “Zece libertarieni si-un terorist“, care nu e doar un textulet avepist, aloo… 🙂

 • gellu dorian

  Iti doresc zbor linistit spre Romania. Si inca o data, felicitari pentru premiu. Inainte de 1989, Emil Iordache a tradus o carte de poeme, de fapt un poem imens de o carte de cam 400 pagini, de Bulat Okudjava. Un mare poet! Mai uit si eu pe filmulete, sa nu fiti numai voi doi, tu si cu Liviu!

 • neamtu tiganu

  mama, ce chef a fost aseara cu nea Dorin si Liviu.

  pozele sunt frumoase, astept poze similare de la Iasi sau chiar de la Corabia! Oare ocupa cineva Corabia!

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Am avut si dimineti mai rele decit asta cu Aksionov, Okudjava, Vissotski si Nichitin. Multumiri.

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Da, atunci cand ne vaitam de ce vedem unde ne aflam, e bine sa ne aducem aminte ca am avut si dimineti mai rele… Eu, unul, nu duc dorul diminetelor cand ma trezeam in acordurile inaltatoare tasnite din radio-ul familiei: “Republica, mareata vatra” sau “Partidul, Ceasusescu, Romania”…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Eu mai trufanda (pe atunci) decit Dvs., “Am cravata mea, sint pi-o-nier”??? (Ion Chirescu)

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  “si ma mandresc cu ea…”

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudorn

  Si Dvs.??? Ce coincidenta!!!

  A propos de apropiata incursiune back to the future in reverse, comorile Argheziene se afalu in noiembrie trecut la anticariatul micut de pe acelasi bloc cu intrarea laterala de la “Capsa” (aproape de coltul cu Str. Aacademiei)

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Imi amintesc de serile cand o fiinta care imi ramane foarte draga il tachina pe cel din “capul mesei” cu: “Auzi, Moni, cum era cantecul acela ‘Republica, mareata vatra?’ “

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Stiu bine locul. De cate ori stau la “Majestic-Ramada”, dau coltul spre locul cu pricina. Numai ca… Numai ca, de data asta nu ajung la Bucuresti; doar la Timisoara…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Pai, daca ne gandim la aceeasi fiinta, cine putea pune intrebarea mai justificat? Amintindu-mi cum il ‘comentam’ cu tinara sa mostenitoare, il admiram ca pe un muschetar excentric si incomod, si nu pot spune decit :
  “Nascuta-n fum de batalii
  Slavita fii, pamint al pacii
  Slavita fii, slavita fii”

  Anticariat: poate data viitoare

 • @) Vasile Gogea, Gellu Dorian, Nemtu Tiganu, Gheoghe Campeanu

  Ati sosit oleca mai tirziu, asa ca ati prins muzica, nu si icrele rosii si vodca ucraineana. Dar, ce stiu eu? Poate ati gasit prin casele Domniilor Voastre! Inca o data, multumiri maestului Dorin pentru placuta petrece de peste jumatate de noapte alba…

 • Gheorghe Campeanu

  @Liviu Antonesei
  La noi icre rosii se ofera numai fruntasilor in productie si vodka se elibereaza doar cu reteta de la doctor. Deci eu am savurat in stare de sobrietate.

 • @) Gheorghe Campeanu

  Aoleo, ce tara nasoala mai e si America aia! De ce vor fi emigrat copiii mei acolo, nu inteleg!

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Ca sa fie treji si cand se culca si cand se scoala.
  Eu, unul, desi am petrecut cateva ore de noapte cu matale, sunt treaz de la 5:00 am.

 • @) Dorin Tudoran

  Dar, oare, e asa de bine, pe vremuri de criza, recesiune etc, sa fii treaz mereu?
  Eu, pe la 5, insa ora mea, nu a ta, adormeam a doua oara…

 • mihai rogobete

  Dacă vă răzgândeaţi. pe la două juma, găseaţi la o palmă de monitor un platou cu saramură de plătică şi şalăiaş, başca litra de basamac.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Liviu Antonesei

  Presupun ca din acelasi motiv pentru care au facut-o si cei mai in etate, inaintea lor; desavarsirea constructiei capitalismului monopolist de stat si aservirea fata d masina de razboi americana. Numai ca, copiilor tai li se da oricum ratie de delicatese si bauturi fine, ca sa ne apere cit mai eficient.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Vorbind de acele ‘ vremi ‘ si omul acela din “capul mesei”, deosebit de frumos (in diverse feluri), voiam sa va intreb daca la masa respectiva dna. Candre intervenea din cind in cind, sau era cum se spunea in folklore-ul mondenitatii de atunci, “memebers only”?

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Dna Candrea era prea cunoscatoare la oameni si etichete pentru a interveni la masa aceea; members only, dar era o regula destul de flexibila pentru a vedea la acea masa si nemembri…

 • @) Gheorghe Campeanu

  Acum, ce sa fac? Recunosc ca este foarte posibil ca armata, mai cu seama Air Force, sa se bucure de ceva privilegii… Nu-mi amintesc sa-mi fi poftit ceva inima in baza cu pricina si sa nu mi se puna in fata…

 • neamtu tiganu

  nea Liviu #28,
  desigur e ghnion de nesansa ca n-am prins vodca, da de icre rosii nu mi-e ciuda, mincarea-i fudulie, intotdeauna am preferat ocii ciornii

 • Gheorghe Campeanu

  Acum, daca tot pornind din McPhearson Square am ajuns la restaurantul regizat de dna. Candrea, muzica lui Vissotski si frumusetea povestii de dragoste cu Marina Vlady, isi mai aduce aminte cineva de Cristea Avram?

 • @) Neamtu Tiganu

  Sa stii, mestere, ca vodca asta din Ucraina, Prince Igor, nu e deloc rea…

 • Dorin Tudoran

  @ Gheroghe Campeanu

  Evident, fie si macar din Porto Franco. L-am intalnit in Italia, in urma cu peste 35 de ani.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Liviu Antonesei

  Oare vodka Prince Igor sa explice aceeasta stire pe CNN? (link, daca accepta gazda):

  http://www.cnn.com/2012/02/08/world/europe/europe-cold-snap/index.html

 • @) Gheorghe Campeanu

  A, nu, sau, mai degraba, nu doar! Prince Igor pae mai degraba o vodca de export, insa au niste marci exceptionale si acasa, la Cernauti, am dat peste una, senzationala, cu ardei iute! Ceea ce insemna ca ficatul rapus de alcool se redreseaza cu afluxul de vitamine din ardei. Bine gindit!

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Se spune pe aici ca:

  “Dupa demisia lui Boc, Obama il suna pe Basescu si ii spune: ‘Ar trebui sa-ti iei si tu adio de la popor…’. Basescu ii raspunde: “De ce, unde pleaca?”

 • m anton

  Vladimir Vysotkii a fost un om absolut liber. Fara patetism, dar cu fermitate, credinta in ceea ce spunea, de aici si tonul insufletit, lipsit insa de sentimentalism si euforie, a recuperat de la partid si ghebe arsenalul de notiuni cu care descriem realitatea vietii umane, relatiile dintre oameni fara partid si ghebist in capul mesei: demnitate, onoare, constiinta, sinceritate s.a.m.d., plus antonimele lor (in comparatie cu clisee ca „partidul este spiritul, onoarea si constiinta epocii noastre”, „partidul nostru ne ocroteste” sau „colaboratorul securitatii de stat este model de onoare, loialitate, patriotism”).

  El a aratat ca se poate si fara ei. Multi au incercat si chiar au reusit. In nici un caz nu era vorba de (sau doar de) intelighentia „paduchioasa” cu a sa „rezistenta cu voie de la ghebe”, de tipul evtusencilor si voznesenskilor.

 • Gellu Dorian

  Nu pleaca, ramin aici, si unul si celalalt. Din pacate unul nu se rareste, in timp ce din celalalt n-au mai iesit la apel peste 2 milioane. In popor se spune: ori marim osul, ori rarimi ciinii. Iar cind osul ramine cam acelasi, ciinii trebuie rariti. Si, rezultatul se vede…

 • Nelu

  @ DT,LA & GC: radetzi si va veselitzi, ca shi cind or termina medicamentele adversarii de idei, sa te tzii!

 • Shadow

  @Dle
  dar ce “petrecere” ati dat az’ noapte. Si taman la “icre rosii cat mai mari si icre negre translucide” cu vodka de rigoare eu sa lipsesc.

  PS. Va zic un secret. Neamtul a salivat si dupa vodka si dupa icre dar nu recunoaste ca se da inca “cocos” ca asa e el neamtul. Mandru, oaches “ficior” cu nevoie de amor.

Next post:

Previous post:

WP Admin