≡ Menu

Liberace – Tudor Vladimirescu vs Horia, Cloșca și Crișan

Desen & Copyright 2012 - DION

Desen & Copyright 2012 – DION

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Moscovei la București se trezește din somn în gură cu o replică bubuitoare pentru un publicist din Washington (cu birou, extraordinar și plenipotențiar, pe Contributors.ro) și pentru un publicist bucureștean.

În vreme ce platforma atrage atenția ambasadorului rus asupra evidenței că ea nu este un “portal informațional”, ci oferă opinii, europarlamentara Monica Macovei îi bate obrazul președintelui Iohannis că tace prea nemțește în fața agresiunii verbale rusești.

De ce s-ar fi amestecat președintele Iohannis în această chestiune, atâta vreme cât așa ceva se discută la nivelul ministerelor de externe?

Și-apoi, cum și-ar fi putut permite tocmai “un Relu Fenechiu cu nume german” să se ofere să-l apere pe cel care i-a pus acest diagnostic științifico-politologic? Pentru o asemenea apărare era nevoie de un nume pe măsură diagnosticianului – un Immanuel Kant sau un Petru cel Mare.

Între unii membri ai Diviziei Tudor Vladimirescu (neinspirat adusă în fotografie de MApN) și unii membri ai celeilalte divizii ”eliberatoare”, Horia Cloșca și Crișan, a existat o râcă preluată de urmași ai celor înrolați în cele două unități ale izbăvirii noastre.

Unii i-au considerat pe ceilalți ”unelte ale Moscovei și ale KGB-ului”. Ceilalți i-au acuzat de același lucru pe acuzatorii lor. Un amestec de voluntari și victime. Cei veniți de la Moscova, începând cu 1948 – cu trenul ori cu avionul – s-au pretins altceva.

Numai că, și aceștia din urmă, mai toți voluntari cu experiență internaționalistă, au sosit în România trimiși de același stăpân și cu aceeași misiune ca sosiții pe tancuri, motociclete cu ataș ori pe cal – instaurarea comunismului, ”visul de aur al omenirii”.

Mission accomplished – armata a fost politizată, viața politică politrucizată și redusă doar la frecvențe ”mono”. Unii dintre trimișii Moscovei au devenit membri în nomenklatură; alții au rămas cu buza umflată – doar în nomenklaturică. Motiv pentru altă eliberare.

După 1990, România nu a mai dat un Titulescu; l-a dat pe “Micul Titulescu”. Rusia n-a mai produs nici ea un diplomat de talia lui Antolii Dobrînin, sau, dacă l-a produs, nu la București l-a trimis.  Pentru București e bun și acest ușor de iritat Oleg Malginov.

La fel stau lucrurile și în presa bănuit liberă – se promite un nou Sviatoslav Richter, un nou Dinu Lipatti și ți se oferă un Liberace ridicol, eșuat sub paiete și alte sclipiciuri, cu ghiuluri pe toate degetele și care numai Chopin, Liszt ori Clavecinul bine temperat nu mai poate cânta. (aici)

Așadar, dintr-un anumit punct de vedere, în postcomunism, Rusia și România sunt chit. Ce motive ar fi să se ducă la ruină un asemenea status quo înălțător?

Circula de mult o anecdotă pusă pe seama unui cunoscut intelectual român. Rugat insistent de un occidental să explice cum a fost cu ocupația germană și cu eliberarea sovietică, românul ar fi dat un răspuns obiectiv:

”Probabil că România ar mai rezista câtorva ocupații germane, dar, în mod categoric, nu ar mai supraviețui unei eliberări sovietice.”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Stefan Kovacs

  Am o vagă bănuială că termenul folosit de către ambasadorul rus- care în limba rusă înseamnă ”om fără maniere” și se referă exact la ceea ce conține manifestul (nu cred că cineva l-ar confunda cu un articol de știință) domnului Tismăneanu- a fost tradus malevolent în română ca ”bădăran”.

 • Ghita Bizonu’

  daca a zis “nieculturnî traducerea corecta este “necivilizat”

 • Acelasi raspuns ca mai sus. “Badaran” sau “necivilizat”, nu conteaza. Ce conteaza este ca un ambasador nu reactioneaza astfel la un articol de gazeta ca multe alte mii de articole de acest fel. Ce ma pune pe ganduri mai este si faptul ca, daca ar fi fost azi presedinte al Romaniei, dna Monica Macovei, s-ar fi ratzoit la ambasadorul Malginov, impingand situatia intr-un ridicol si mai gros. A-i cere presedintelui Romaniei (cum o face dna Macovei) sa se amestece in asa ceva e jenant.

 • OvidiuB

  Mi-e imposibil sa cred ca ambasadorul rus a reactionat “la nervi”. Deci, daca a fost o reactie planificata (de la Moscova, bunoara), trebuie stabilit ce anume au urmarit marii nostri vecini sa obtina cu ea.

  Cred ca reactia noastra a fost una ponderata si corespunzatoare (din punct de vedere diplomatic). In rest, nu era cazul acum sa ne punem toti numele pe retelele sociale “Je suis Marius & Vladimir”.

 • OvidiuB

  Traian Basescu l-ar fi acuzat pur si simplu ca a reactionat la bautura…

 • David C.

  “We can and must write in the language which sows among the masses hate, revulsion, scorn and the like, toward those who disagree with us.” (V. I. Lenin)

  Textul in care cei doi propagandisti de blog cerseau putina atentie (exact la fel ca vedetele de la Hollywood gata sa spuna orice prostie socanta doar sa se scrie despre ele prin ziare), infierind cu minie proletara “Ispita fascistă a tovarășului Putin” in termeni bolovanosi amintind de presa de partid a brucanilor anilor ’50, te duce imediat cu gindul la deversarile de ura veninoasa ale dezaxatului Ilya Ehrenburg in textele din presa stalinista adresate soldatului sovietic ajuns in Germania, incurajat cu scrisnete si haulituri sa violeze si sa ucida fara mila tot ce-i iese in cale si vorbeste nemteste. Acelasi Ilya Ehrenburg pe care Tismaneanu si-l ia ca martor in opera de diabolizare a lui Putin si caruia ii lustruieste in treacat, dar cu veneratie, statuia din inima sa neomarxista.

  E, de asemenea, un text care ni-l reaminteste pe Lenin, propagandistul: “Noi putem si trebuie sa scriem in limbajul care sadeste in mase ura, repulsia, dispretul si altele asemenea impotriva celor care nu sint de acord cu noi.”

  Despre asta e vorba in compunerea stupida a celor doua caricaturi umane.

  E adevarat, pe de alta parte, ca ambasadorul trebuia sa-i lase pe cei doi scandalagii in boii lor. Reactionind, bagindu-i in seama, le-a facut un cadou nesperat si nemeritat.

  De mirare ca sturlubatica si din ce in ce mai tulburata Monica Mandela Macovei nu i-a cerut si lui Barack Obama sa ia atitudine, ca doar Tismaneanu e (si) supus american si de-acolo emite, nu din fundul Romaniei.

  P.S.
  Din infectia purulenta numita “Ispita fascistă a tovarășului Putin” se vede foarte clar ca ura neomarxistului Tismaneanu pentru nationalism si crestinism, mostenita de la parintii sai, extremisti internationalisti si atei marxisti, e intacta, in perfecta stare de functionare si secreta acelasi venin galben-verzui.

 • El Greco

  Acum un an și ceva, de la Washington s-a dat semnalul începerii concursului internațional cu premii și câștiguri în bani și funcții “Cine îl înjură mai cu talent pe Putin?”. Concursul are o singura regulă:
  -- Putin trebuie atacat, diabolizat și înjurat non-stop pe indiferent ce motiv real sau imaginar.

  Era normal ca un oportunist fără nici o ocupație serioasă sau profesie adevărată (astea sunt unele dintre trăsăturile definitorii ale intelectualilor), tot timpul atent la direcția de unde bate vântul -- așa cum e Tismăneanu, care, deși locuiește în America, își pierde vremea de ani de zile stând la pândă pe un blog românesc în căutarea unui os de ros prin “țara aia de proști ușor de dus de nas” -- să sară pe ocazie. Cu antrenamentul lui la înfierat dușmanul, cu ura sa față de naționaliști și creștini rolul ăsta îi vine perfect.

 • andrei i

  reactia “noastra” n-a fost nici ponderata, nici neponderata, nici macar…aritmetica; reactia a fost inexistenta. Doar ca in cazurile de genul asta inexistenta reactiei (i.e. tacerea) e tot o reactie, una care spune (adica Iohannis spune): e un fapt lipsit de orice gravitate, nu conteaza ca un cetatean (2, de fapt) pe care-l reprezint a fost insultat de un stat strain (si nu orice stat…). Bun, daca asta vi se pare o reactie ponderata…ce sa zic probabil ca sunt eu cam slab de inger.
  PS. si nici macar nu-mi plac articolele lui Tismaneanu…

 • Peter Manu

  Am inteles ce credeti despre Vladimir Tismaneanu si Marius Stan. Cum vi se pare Putin?

 • Peter Manu

  In afara de nationalistul si crestinul Putin, pe cine mai uraste Vladimir Tismaneanu din aceasta categorie?

 • Nu inteleg unde a disparut raspunsul postat acum cateva ore…
  Cam asta spuneam:

  1. Textul dlor Stan si Tismaneanu nu este deloc un “eseu” cum pretind autorii. Este un articol de gazeta, cu ingredientele necesare; abraziv, intorcand pe dos sabloane vechi pentru a le transforma in sabloane noi; vehement si “angajat” etc. Nu e un text de stiinte politice (fapte, cauze, efecte, analiza etc.).

  2. Indiferent de calitatea textului, reactia ambasadorului Malginov a fost o prostie. Indiferent daca in original era vorba de “om fara maniere” si nu de “badaran”, reactia dlui Malginov e jenanta.

  3. La fel de jenanta, din pacate, a fost si reactia dnei Macovei care l-a criticat pe presedintele Iohannis ca nu ia atitudine. Ce rost avea o reactie a presedinitelui la asa ceva; cum am spus, asta se discuta/rezolva la nivel de ministere ale afacerilor externe. Ma apuca durerea de cap gandindu-ma ca dna Macovei ar fi putut deveni presedinte si s-ar fi apucat sa se amestece in asemenea chestiuni.

 • andrei i

  pt dl David C.Putin nu conteaza, ca doar n-a facut nimic rau; cei care au comis monstruozitati inegalabie & impardonabile sunt “dezaxatul” Ehrenburg, “neomarxistul” (!? injurie ? de ce ? putea fi un termen neutru) Tismaneanu si “din ce in ce mai tulburata” Macovei (plasata, banuiesc, in opozitie implicita si nefavorabila cu niciodata tulburatii Base, Vittore si Klaus)

 • Daca nu ar fi reactionat “la nervi”, reactia sa nu ar fi disparut de pe site-ul ambasadei.

  Moscova sa fi coordonat un raspuns la un text — mediocru dar agresiv — aparut pe o platforma de opinii? Kremlinul are alte prioritati -- sa fim seriosi.

  Si-apoi, desi nu “un eseu”, cum e subintitulat; desi nu e nici o analiza proprie stiintelor politice, textul respectiv nu sustine neadevaruri flagrante, chiar daca unele formulari sunt pompieristice…

 • Socoteala dumneavoastra mi se pare ca deschide o portita pentru pozitia ambasadorului Malginov, care — mergand pe logica oferita de dvs. — ar putea spune: “Am reactionat, fiindca doi publicisti au insultat un cetatean pe care-l reprezint (Vladimir Putin), cetatean care se intampla sa fie si seful meu si presedintele federatiei pe care o reprezint in Romania…”

 • Dupa plecarea de la Cotroceni, dl Traian Basescu are comportamentul unui dop cazut in sticla cu bautura…
  Numai ca publicistii Stan & Bran-Tismaneanu n-au ochi sa vada asa ceva.

 • andrei i

  deschide o “portita” doar in “logica” putinista; altfel, e clar de ce un pamflet (fie el si bombastic) scris de doi cetateni”oarecare” impotriva unui lider politic (fie el si strain) nu e acelasi lucru cu insultele adresate de reprezentantul oficial al unui stat unor cetateni “oarecare” ai acelui stat

 • andrei i

  “ai altui stat” , am vrut sa zic

 • andrei i

  PS. mai scrisesem un comentariu ceva mai lung care cica asteapta sa fie aprobat; comentariul nu contineainsulte, deci nu stiu de ce nu apare; o defectiune tehnica, ceva…

 • Peter Manu

  Cazut sau impins?

 • Ma uit sa văd ce se intampla, Si un comentariu al meu a disparut -- mâna lui PUTIN…

 • boris pastirnac

  dom tudorane,

  tismaneanu a ‘nviat!

  cum a ‘nviat si aligica, precum si altzii care lasasera lamba mai mica.

  bun ridicator la fileu domnul ambasador.

  nici n’ai zice ca n’au fost intzelesi: or sa ni’l faca simpatic, data fiind cotatzia la bursa cu scuipaturi a “basistilor”, pe marele pitic atomik de la rasarit, or vicevercea, sa le mai dee un scop in veatza amintitzilor basisti, a caror linii de finantzare naiba stie cum mai functzioneaza in teribila republica a procurorilor

 • Bogdan Cojocaru

  Din experienta mea de cititor am observat ca cei ce se indeletnicesc cu scrisul au momente si momente, chiar si cei de mare calibru. Nu poti fi permanent inspirat, la cote maxime. Asa ca articolul cu pricina are parte de intelegere din partea mea. Iar reactia reprezentantului sociopatului de la kremlin este simptomatica si le tradeaza mentalitatea. Alti cativa sociopati s-au recunoscut in articol si au postat la acest topic, sub paravanul domnului Tudoran.

 • Comentariul dvs. (si inca alte 12) erau blocate in Disqus; motivele nu le-am inteles.

  Textul dlor Stan si Tismaneanu nu este un pamflet. Este doar un text oarecare (amandoi sunt autori si de texte excelente), lovit de ce numeam candva “adjectivita epitetica”…; o scriitura, da, bombastica, un text care nu putea trezi pe nimeni din somn; noroc cu ambasadorul Federatiei Ruse care sufera de insomnie…

  Sa repet a treia oara: e vorba de o linie oficiala, de o cutuma; in asemenea situatii, institutia care poate face o punere la punct este Ministerul de Externe, nu Presedintia.

  Fata de “reputatul politolog”, “intelectualii lui Basescu” sau “moralistii sfatosi”, fiecare comentator reactioneaza dupa cum gaseste de cuviinta.

 • domn’ stim noi cine,

  bun venit pe acilea. la o adicatelea, la ceva tot e bun si un ambasador de felul dlui malginov: ni-i face face simpatici pe alde dl aligica, care taman facuse lampa mai mica.

  finantari? pentru anumite actiuni si platforme (vezi contributors.ro), exista mereu finantari.

  iese dansa, duduka, de la “preventiv”, si mai da drumul la cateva “linii de finantare” sa te tii atunci cati pui vor naste gainile de la evenimentele zilei de apoi.

 • Go figure

  Succesiunea evenimentelor:

  1. Doi postangii cu limbaj de autobaza folosesc intr-un ghiveci propagandistic de cea mai puturoasa extractie comunista alaturari de cuvinte voit insultatoare, flegme, injuraturi si amenintari la adresa lui Putin. Textul e, oricum l-ai privi, doar o injuratura lunga si cam atit. Asa scria si tatine-su -- cel venit in Romania din URSS ca sa tortureze, extermine, indoctrineze, timpeasca si apoi sa fie stapin de sclavi -- despre dusmanii de clasa si, mai ales, ai… poporului.

  2. Nimeni din Romania (presedinte, guvern, Mandela) nu reactioneaza in nici un fel, totul trece neobservat. Cine naiba sta sa citeasca maculatura unor neica-nimeni?

  3. Peste citeva zile, ambasadorul Rusiei la Bucureşti i-a calificat pe cei doi drept „bădărani” intr-un comentariu pe facebook. Eu zic ca termenul a fost ales cu destula grija si ii caracterizeaza suficient de precis pe impricinati.

  4. Dar, vai, ce vijelie, ce tornada s-a iscat dupe aceea! S-au rupt ecluzele Magistralei Albastre, s-au pravalit marile baraje, s-au cutremurat muntii, incendii au izbucnit din senin si peste mindra tara s-a asternut, apocaliptic, minunata mireasma de pucioasa made in U.S.A. Se auzeau ragete de magari, oile, boii si vacile s-au oprit din pascut si se uitau ca curca-n lemne, gainile se cufureau panicate, iar singele a inceput sa clocoteasca in venele bravilor rrromani verzi de la atita palmat dolari fosnitori pe sestache. Pe scurt, indemnurile la razboi impotriva rusului, in buna traditie romaneasca a lui “haidem sa haideti”, au umplut netul si natul de salta camesa pe postaci si umplea de bucurie inimile sponsorilor!

  5. Si tot circul asta in timp ce postangiii initiatori, din care nici unul nu e roman (iar tismaneanu cred ca nici macar cetatean roman nu e) fac propaganda de razboi in limba romana in interesul unor psihopati din America care vor cu orice chip sa porneasca un razboi intre europeni si rusi si sa transforme si Europa intr-o ruina fumeginda, exact la fel cum au facut din Nordul Africii pina in Afghanistan.

  Go figure daca poti!

  Te uiti la astia si zici ca Hristos(*), blagoslovindu-i din treacat cu amindoua miinile:
  -- Razboi ziceti ca vreti, razboi sa va dea Dumnezeu!

  ___________________
  (*) Acel Hristos din “Povestea povestilor”, atunci cind Sf. Petrea nu-si putea stapâni mierarea de cuvintele ce auzise ca au esit din gura lui Hristos, pentru ca niciodata nu mai vorbise Mântuitorul asa de buruenos.

 • Charlie Horse

  I do hope that Professor Tismaneanu has a “pila” or “cunostiinta” at the Kremlin so that he can make a phone call and threaten to go to higher bureaucratic levels until this outrage is redressed posthaste and the guilty party is punished to his satisfaction. After all, it is well known that Tismaneanu has previous experience in this domain.

 • Si dacă nu sunt etnici romani, cu ce schimba asta datele problemei? Va invit la ratiune si la evitatea atacurilor care nu fac cinste.

 • OvidiuB

  Eu nu cred in coincidente venind din mediul diplomatic rus, despre care se pot spune multe, dar nu ca nu stapanesc arta diplomatiei. Faptul ca acea reactie a fost retrasa poate ca arata ca testul s-a incheiat, concluziile au fost trase si, deci, urmele pot fi sterse.

 • I beg to differ with you…
  Diplomatia ruseasca a fost si, uneori, este superioara altor diplomatii.
  Ca nu este o arta e altceva.

 • Alunecat, ca sa fim amandoi multumiti de rezolvarea dilemei.

 • diferit

  Pe oricine nu-i impartaseste IDEILE sale geniale de “profesor de stiinte politice” !

 • Dana (Mara)

  Cu siguranta Rusia monitorizeaza platformele cu pozitiile cele mai acide si transante impotriva derapajelor lui Putin. Iar platforma Contributors cred ca este una dintre primele si prin voci mai diplomate dar avizate cum este si dnul Naumescu care are un articol mai aplicat care ar fi putut infuria mai mult ursul rus punind intrebarea retorica cum vor reactiona statele UE daca Rusia va incalca intentionat si provocator art 5. Criticarea virulenta a Rusiei este o constanta pe platforma Contributors (recent si cu analizele la asasinarea lui Nemtov),care daca la “intern” a cam dat-o in bara prin pactizarea cu politicile lui Basescu, la extern are articole interesante. Il citesc cu interes pe dnul Naumescu. Asa ca faptul ca acesti autori au intrat in colimatorul Rusiei nu este de jubilat pentru ca se stie ca Rusia nu se sfieste sa isi lichideze chiar si fizic opozantii pe care i se pune pata. Iar aliatul disperat al lui Putin este la ora actuala FRICA, teroarea, dezinformarea si diversiunile pe care din pacate le si exporta, nu se limiteaza numai la teritoriul Rusiei. Este totusi un act de curaj sa critici vehement Rusia pentru ca riscurile sint mari.

 • 1. Intre textul dlui Naumescu si cel al dlor Stan & Tismaneanu este o diferenta ca de la cer la pamant. Primul este o analiza foarte buna (cum sunt toate textele dlui Naumescu), cel de al doilea -- o colectie de declaratii, sloganuri etc. Acest al doilea text nu este nici analiza, nici pamflet, si , mai ales, “eseu” nu este, cum hazliu il numesc autorii. Poate fi “o incercare” de pamflet, dar autorilor le lipseste cu desavarsire talentul pentru acest gen literar. Poate fi “o încercare” de analiză, dar e foarte plăpândă.

  2. Indiferent de formatul și calitatea acestui al doilea text, ambasadorul Federației Ruse a reacționat lamentabil.

  3. Niciun om serios nu ar putea jubila ca niste publicisti au intrat “în colimatorul Rusiei.” Îngrijorarea că Moscova și-ar putea pierde timpul și resursele cu lichidarea celor doi publiciști la care s-a rățoit ambasadorul Malginov este cu totul exagerată. Nu cred că e un act de curaj să critici vehement Rusia -- cam jumătate din planetă o critică. Un act de curaj este să scrii un op despre stalinism, fără să fi pus piciorul in vreo arhivă din fosta Uniune Sovietică. dar asta este o altă discuție.

  4. Vehemența în sine nu este nici valoare, nici curaj. Pentru a deveni valoare/curaj are nevoie de un suport care lipsește textului ce a trezit mânia dlui Malginov. Cred, în continuare, că a fost vorba de o dare în petec personală și nu de una a Moscovei. E doar o părere, desigur.

 • Dezideriu Dudas

  Vezi bre’ ca nu-i bine. Putin le-ar impartasi. Ce e mai bine “in parcare”, decat impresia ca vii cand de fapt te duci ? Iaca de aia-i parcare goala…E drept, si cursele de prins soareci de pa langa parcari sunt pline…Da’ tot mai scapa unii, banditi de banditi aistia…Tot de aia a bagat-o Cozmin pe aia cu “cursele de prins soareci” la prosti, sa stie ca tot nu vor scapa, macar la parcarile urmatoare…

 • Dezideriu Dudas

  Acum, cand “paravanul domnului Tudoran” nu mai face nici cat un bob de mazare, d-apai pastaie ( varianta Grup…) la Constanta, tre’ spus ca tradarea mentalitatii ” la Kremlin” e binevenita. Sa-i mai tradeze si pe ei cineva ca, la “ai nostri”…, “Cantarea tradarii” se reia periodic cu noi protagonisti, si de fiecare data premiul 1 se ia la mare lupta…Geaba’ umba tinichigii cu valiza-n mana “sa ia si ei ceva”….Lasati bre’, sa ajunga la toti !

 • Dezideriu Dudas

  Probabil ca acel intelectual cu ocupatiile / eliberarea …germane / sovietica, nu avea vreo problema cu “ocupatia”, presupun de scriitor ( ? )….Ar fi vazut ca pana si fantanele otravite si holdele parjolite “au fost ocupate”…E drept, a ramas infloritoare industria de paete, scipiciuri si ghiuluri…Exact cum scriati mai jos de etnie ( raspunsul catre “Go figure” ), nu conteaza, Jermania, Olandejia, Ro..uusia….Luati orice statistica cu tipurile de capital al intreprinderilor cumparate dupa 1989 in Romania…Pana la “catastrofa ICA” si “succesul Fondului Propietatea” veti citi despre multe realizari marete….

  PS “Monica mea” ( cum scria odata Niels Schnecker de “presedintele meu” -- mai discret dom’Neamtu, de “Elena lui”….) a tras “o racheta capitalista” de a tremurat tot (de)veselu’ post-comunist : condamna agresiunea ANAF fata de mica evaziune si o contrapune celor care “joaca ruleta la Monte Carlo” !!! Ce-nseamna dragostea ! O iubeam pios si cucernic desi parea a fi Maica Tereza….Noroc ca a venit in chip de Mandela pe motocicleta…Atunci i-am inteles potentialu’ si doar nu eram nebun sa-l las singur pe dom’Neamtu pe ramuri….Mai ales ca alesese deja ramurica cea mai cea…

 • Dezideriu Dudas

  Adevarat a ‘nviat !

  ( Unde-i casieria la biserica? )

 • Dezideriu Dudas

  La evenimentele zilei de apoi, plata se face inainte sau dupa …?

 • Peter Manu

  “A cazut dopul in vin” implica vina dopului. “I pushed the cork in” este asumarea responsabilitatii. Dar nu e singurul exemplu, cum bine stiti.

 • andrei i

  sigur ca fiecare reactioneaza cum vrea; eu doar am dezaprobat faptul ca nu ati reactionat macar cu o atentionare politicoasa fata de un domn care delira injurandu-l pe Tismaneanu (repet, nu sunt fanul lui Volodea, dar asta nu inseamna ca el merita orice -de fapt,dupa cum am constatat, nici dvs nu sustineti asta). In rest, sigur, fiecare (inclusiv dvs, inclusiv eu) reactioneaza dupa cum gaseste de cuviinta…

 • andrei i

  da, vad ca au inviat si umoristii de casa & de gashka (o sa cred ca sunteti vreun impartial candid cand o sa-l ironizati pe vreunul din apropiatii acestui blog -Iaru, Antonesei, Foarta sau cine vreti; pina atunci sunteti doar un umorist de propaganda -tip caricaturi din Scanteia; Scanteia endependintilor neafiliati fosti uselisti-pretins-impartiali rezistenti in contra diktatorelui). Cat despre agilica-aligica, macar asta nu primeste fonduri din Ro si are bine mersi o cariera perfect onorabila “in State”.

  PS. am chiar o vaga banuiala (probabil paranoica -mi se intampla uneori sa-mi acord mai multa importanta decat ar fi cazul) ca va refereati si la mine cand predicati despre basistii care au fost inviati; ironia e ca ziele astea se adevereste ce pretindeam (presupuneam) eu acum 3-4 ani, cand mai comentam pe aici: ca Base e totusi preferabil pt ca a acceptat (din motive pe care nu le inteleg) sa-i fie sapata groapa (adica a lasat dna-ul sa-si faca de cap; ceea ce adversarii luin-ar fi facut nicicum si nicicand)

 • OvidiuB

  Pai, cred ca suntem de acord atunci. Si eu am afirmat ca am o parere buna despre diplomatia rusa, pe care o consider foarte sofisticata in manifestari (de obicei, peste ceea ce poate statul rus sa livreze efectiv). Acesta este si motivul principal pentru care nu cred ca dl. Maginov a reactionat unilateral (iar aici inteleg ca nu suntem de acord).

 • Dezideriu Dudas

  Da’ daca dopu’ cela’ zbanghiu, “cazut in vin”, era fix ceea ce trebuia pentru preacinstita adunare…, ca sa-nlocuiasca vinul cel “spurcat” ( dar fara “asumarea responsabilitatii”…) cu vinul cel nou, cel bun….?

  Ref. la “cazut, impins, alunecat…”….va redau mai jos un comentariu pe care “disqus-ul meu” nu mi l-a “aprobat” mai devreme…In contextul “asumarii responsabiltatii” propusa de dom’Petre, ( nici ‘cela Mare, nici sfant, ca mai sus…, da’ mereu iscoditor…), ar fi important si cine a fost de vina pentru deteriorarea vinului …:

  COMENTARIUL “NEDISQUIT” ( raspunsul era pentru d-nul Dorin Tudoran, ref. la “alunecat-ul” sau…) :

  Alunecat de “el” ? Sau de “ea” ? Sau de “noi” ( ai nostri” ) ? Sau de “ei” (“ai lor”) ? Sau de “ele” ( “Monica si Elena”.. ? ) ?

  ( Din) Groapa* globala a gramaticului Marean
  * pentru (pata)fizicieni : seamana cu “gaura neagra”…
  * pentru tinichigii : se aseamana si cu a Marianelor…
  * pentru filozofi : ne cerem scuze, nu mai facem ! Va lasam exclusivitatea, da’ sa nu incepeti iara cu “groapa lui Barbu” ( asta’ cu Barbu, “mi-a venit” ulterior…)…

 • JE SUIS ZEMAN

  BBC NEWS, 5 April 2015: US ambassador barred from Prague Castle by Czech president

  O nouă țintă pentru stanșibranii de pe bloguri: Miloš Zeman. După ce predecesorul său, Václav Klaus, a ținut piept emisarilor agresivi și obraznici ai UE, iar, mai demult, Alexander Dubcek -- rusilor, iată-l pe Zeman trimițîndu-i la plimbare pe americani.

  O știre în adevăratul înțeles al cuvîntului printre mormanele de propagandă puturoasă! Și e de acum cîteva ore. Uite că mai sînt bărbați pe lumea asta! Poate se dă, naibii, deșteptarea în Europa și se mai ridică și alții în două picioare.

  …………………………………..
  Czech president says his ‘doors are closed’ to US envoy over Moscow WWII visit comments.

  Leader of the Czech Republc, Miloš Zeman, says he won’t let any ambassador of another nation intrude with advice over his foreign visits. This comes as the US Ambassador criticized Zeman’s plans to go to Moscow’s celebration of the WWII parade.

  Earlier, the US ambassador to the Czech Republic, Andrew Schapiro, criticized Zeman’s decision to go to Russia for Victory Day celebrations in May. He called the plans “short-sighted”, as it would “be awkward” if the Czech president was the only statesman from an EU country on Red Square.

  “I cannot imagine a Czech ambassador in Washington giving advice to the US president on where he should travel,” Zeman said. “I will not let any ambassador interfere with the program of my foreign trips.”

  Andrew Schapiro, 51, is a Chicago lawyer who became an ambassador only half a year ago.
  ……………………………………

  =====================
  === JE SUIS ZEMAN!!! ===
  =====================

 • andrei i

  ai em zamen: curat curaj are Zeman ! sa pui in practica sloganurile repetate de antiamericanii de pe tot mapamondul nu e putin (ci Putin) lucru ! mai ales are curajul de a se impotrivi majoritatii cehilor care vor sa traiasca precum in Occidentul cel decadent ! Iata in sfarsit un comunist in stilul clasic !

 • Dezideriu Dudas

  Draga andrei i,

  Nu e nevoie ca “Lucretiu Patrascanu sa fie condamnat a doua oara” ca sa intelegem ca nu trebuie sa repetam greselile comunistilor. Trebuie insa sa “ne ingrijim” si de cele ale capitalistilor….Alex de Tocqueville scria in “Despre democratie in America “ despre ingrijirea interesului public precum am ingriji o gradina…Asa ca, din nou, dom’Neamtu ne-a luat-o inainte…’Cela al nost’,ca i-a permis “ordinul nefestic”…si nu ‘cela “pas cu pas”…, unde “ordinul” e mai complicat…

  P.S. E drept, nu-i atragatoare formula lui “Zeman”, “stansibranii de pe bloguri”, cu toata indreptatirea transmiterii unui mesaj pentru sustinerea interesului national….Nu inteleg insa de ce “vitejii natiei” ne tot transmit in spatiu public despre “poporul vegetal” si nu ne spun si despre cel mai tare “stansibran” al nostru, Constantin Tanase, care, dupa ce “i-a terminat pe nemti”, incepuse cu “davai ceas, davai palton”…Dupa ce rusii i-au interzis categoric astfel de idei/mesaje in cupletele sale, prin amenintari din ce in ce mai categorice si mai publice, “al nostru”, apare pe scena si nu spune nimic. “Toata tara”, sala, ii astepta intr-o tacere deplina replica….Dupa o tacere mormantala, incepe sa se auda un ceas : Tic – Tac…Tanase isi deschide paltonul si se vede un imens ceas de perete acoperit initial de palton…Sala izbucneste in aplauze ! Dupa ce se linistesc, Tanase isi spune “stansibran-ul: “ EL, TIC – EU, TAC”…”Romania profunda” va râde vesnic si se va mai descatusa… cand “va gresi” din nou careva si-i va aduce aminte de “cel mai mare stansibran al nostru” ! Comunistii pe undeva si-au facut datoria prin “ Actorul si salbaticii”…Pana acum, “capitalistii romani”, “au rezolvat-o” partial cu “actorii” ( abia incepand cu anul 2012…)…Mai e mult pana departe….

 • andrei lepecescu

  esti bun, nenica

 • andrei i

  Draga domnule Dudas,
  Greselile comunistilor mai trezesc doar interesul istoricilor; nu mai exista nimic altceva decat capitalism in diverse dozaje (sigur, exceptand Venezuela, care e o catastrofa ambulanta). Asia galbena a invins prin capitalism iar America de Sud si Africa au constatat ca alta cale nu exista (eu nu fac altceva decat sa enunt fapte cunoscute…). Despre Narendra Modi nu mai pomenesc (ca Reagan era moderat in comparatie). Toata lumea critica capitalismul azi (si nu-i nimic rau in asta: tocmai asa se produc “inovatiile din piatza”). Cat despre bufonul Zeman, daca-i mai tamaiaza mult pe criminalii de la Kremlin, o s-o incaseze rau de tot la alegeri (de nu mai devreme) si cu asta basta (iar daca se potoleste o sa reintre in rand si la fel: cu asta basta).

  PS. actorul & salbaticii e un film la fel de penibil de prost (evident, exceptnd felul cum joaca unii dintre actori) pe cat de penbil de scremute au fost vagile proteste din 2012

 • Dezideriu Dudas

  Si eu sunt un capitalist convins, insa asta nu inseamna ca nu au fost facute si lucruri bune de comunisti. E drept, sistemul lor (cvasi)totalitar nu poate fi o buna baza structurala pentru societatea viitoare. Ma tem insa ca si capitalismul are zone de (cvasi)totalitarism care nu pot fi deschise daca tot se continua cu matricea comunism-anticomunism…., desi realitatile sunt de alta natura. Nu stiu daca ati remarcat atitudinea d-lui Dorin Tudoran fata de Jose Manuel Barosso atunci cand “Comisia de la Venetia” -s-a plimbat cu barca si “la Romania”….Matematic, d.p.d.v. al “aritmeticii”…., sunt de acord cu solutia, d.p.d.v. geometric insa, nu cred ca o parte implicata ar trebui sa poata face lobby impotriva participarii cetatenilor la vot. Dar, asta-i deja filozofie, cand deocamdata noua ne cad bucatile de tabla de pe casa…Si-aici trebuia facut, e drept, un alt tip de lobby, dar acele “penibil de scremute vagi proteste din 2012”, doar au facut “deschiderea”….”Geometric”, treptat, se poate spune ca s-a ajuns la un oarecare echilibru ( ceea ce a agresat violent vechile dezechilibre… ), dupa 22 de ani de farniente…

 • Unii au reusit performanta de a spune despre acelasi politician ca e identic cu patru alti politicieni foarte diferiti intre ei -- vedere periferica buna, deh!

 • Dana (Mara)

  Este un soi de mutatie genetica a fascismului altoit pe bolsevism. Sa o luam babeste: Este Putin de stinga? Nu! Regasim cam toate ingredientele abuzive -- antiliberalism, nationalism, instrumentalizarea religiei si xenofobie manifestata fera jena prin puseuri antisemite si mai accentuat islamofobe in Cecenia si Siria materializate in epurari etnice si transfer de populatie, tentinde expansioniste (vezi anexarea Crimeei), planul de transnistrializare a estului Ucrainei pentru a o putea controla, crime politice si cenzura presei si a mass media, incurajarea homofobiei, ingradirea drepturilor si libertatilor cetatenesti si a pietei libere, monopolul oligarhilor din proximitatea puterii si averea impresionanta acumulata pe cai oculte de liderul rus, inarmarea si intretinerea focarelor de razboi din zonele vulnerabile ale lumii prin vinzare masiva de armament -- Africa si Orientul Mijlociu -- in Siria fiind principalul protagonist al genocidului impotriva populatiei sunnite pentru ca Assad este doar o papusa. Chiar in aceste ore amaritii de palestinieni din asezarea de refugiati de la Yarmuk sint asaltati de dementii de la Statul Islamic dupa ce au tinut disproportionat rezistenta regimului criminal al lui Assad acuma sint contropiti de alti dementi. Spre satisfactia maestrului de ceremonii Ursul Rus cu un picior cracanat in Orientul Mijlociu si care nu pare ca se da dus invirtindu-se si sa scuteasca si aceasta parte de lume de strategiile lui malefice care au uscat si norocul Europei de Est. Sa lase oamenii sa traiasca in modestie si pace.

 • John Postack

  :-)))))))))))))))))))))))))))))))))
  de manual!
  p.s. cit iei pe postare, cucoana? 😉

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Citeva interventii de “subsol” la adresa unuia dintre cei doi autori, mi s-au parut de o toxicitate care (prin filtrul meu personal) depaseste cadrul acceptabil unei dezbateri, fie ea si viguroase.
  Oricum, daca stilul si “aparatura” articolului-eseu care a starnit asemenea defulari irepresibile (inca o data, de un gust discutabil) erau mai degraba un soi de exponate de agitprop, sa nu disperam, ci sa asteptam cit de curind de la Dl. Tismaneanu (si poate de la co-autor) o mostra de analiza politologica mai elevata pe tema “evaporarilor” din ultimele zile ale fostului Presedinte la adresa justitiei independente (unul din cei doi piloni pozitivi ai proiectului Basescu: euroatlantismul si refoma justitiei)

 • Shadow

  @Ovidiu B

  nu sunt de acord cu dta:-). Nu ar fi pt prima oara si asta nu e grav. Ceea ce nu ati vrut sa “descoperiti” din mesajul lui david C este ca dl tismaneanu se califica perfect in zicerea lui lenin:

  “We can and must write in the language which sows among the masses hate, revulsion, scorn and the like, toward those who disagree with us.” (V. I. Lenin)

  Ori dublul standard nu demonstreaza decat aceeasi lipsa de nevoie de “dezbatere” si aceasi micime morala si limitare de viziune. Logica pur binara. Valoare de adevar ZERO.

 • Dana (Mara)

  Desi nu meritati deranjul unui raspuns, just traiesc de 15 ani in Orientul Mijlociu. Altfel aluzia si “tonul” dvs. sint jenante, dar poate aveti niscai veleitati de neo cruciat si “compatimiti” in cinism cu Putin.

 • Shadow

  @disqus_6WuiTtgIYA:disqus
  aligica al matale primeste fonduri de la fratii coke. Afli tu daca cauti ce e cu ei si ce vor ei. Asa ca mai usor “onorabilitatea” stimabilului.

 • Bogdan Cojocaru

  Ura, repulsia, dispretul fata de cineva odios nu este neaparat ceva rau.

 • Stefan Kovacs

  Nu știu de ce dl. Tismăneanu a trecut la chestii de gen pompieristic- ca să nu pomenesc de materialele de propagandă din Scânteia anilor 50- acelea cu ”aviator american/picați-ar bomba în ocean”- pe invers. Evident că și reacția domnului ambasador este disproporționată- în condițiile în care domnia sa trebuia totuși să-și apere șeful. Întrebarea cheie ar fi -care sunt limitele unei astfel de apărări ?

 • Stefan Kovacs

  Eu am avut impresia că a folosit termenul de kham…

 • Stefan Kovacs

  Omul face un gest frumos- și adevărat. Cehoslovacia a fost eliberată- și restaurată la perioada antebelică- de armata sovietică. Cehii au recunoscut acest lucru și după 1989. Și faptul că i-a dat peste nas ambasadorului e bine- pentru că ambasadorii americani au impresia ciudată că de fapt sunt un fel de consuli la băștinașii cu mărgelușe și oase-n freză…

 • Oho, dar pretentios mai sunteti!

  Spre binele sau, ar fi prudent ca dl Tismaneanu sa nu “ia cuvantaul” (nicio grija, nici nu are da gand) pe tema respectiva, altfel ne vom pomeni cu niste enormitati cat Groapa Marianelor.

  Exista, deja, o situatie amuzanta: in vreme ce dl Tismaneanu apara, mai acum vreo luna-doua acea “Romanie a procurorilor” (aka justitia incurajata de dl Basescu), acum, cand justitia respectiva sare si la jugulara Elenei Udrea (si a altora din clanul “Statul de drept preferential”), dl Basescu (mama & tata justitiei respective) isi acuza plodul de toate relele.

  Mi-a placut diatriba impotriva justitiei care (ajutata de presa) te gaseste vinovat, inainte de a te fi judecat. Era un “citat” fie din Adrian Nastase, fie din Dan Voiculescu.

 • andrei i

  nu lucrez cu “matricea comunism-anticomunism” (de fapt, tocmai asta am spus: comunismul nu mai e de actualitate, nici macar in calitate -sic !- de sperietoare). Exista intr-adevar zone de cvasi(cripto)totalitarism in capitalism; una a fost chiar defuncta USL: reuniunea dintre mafioti fara scrupule (de un cinism rece, dupa cum a constatat toata lumea apoi) dar plini de sloganuri gogoshiste (in care, dupa cum au marturisit ulterior -si se si vedea- nu credeau deloc) si zambete populist-mieroase, pe de o parte, si o multime mai degraba…numeroasa (poate majoritara) de tolomaci gata sa voteze pe cine-i linguseste mai cu spor.

 • Asta cu “cucoană” putea lipsi. Data viitoare mă lipsesc eu de intervenția dvs.

 • Bogdan Cojocaru

  cel mai capitalist dintre comunisti sau cel mai comunist dintre capitalisti

 • Valentin Feyns

  Probabil ca mi se pare mie, dar articolul care a provocat dandanaua pare sa faca parte din seria initiata de Ion Heliade Rădulescu,
  “Scrieţi, băieţi, scrieţi, orice şi oricum, numai să scrieţi”. Ceea ce n-a adaugat Eliade, dar -- evident nu era nevoie -- a fost “scrieti intruna, ca numai asa veti sta in atentia publica si va veti castiga celebritatea si sa nu va pese ca unii -- dusmanosi sau exasperati -- vor scrie de rau sau foarte de rau, ca nu e nimic mai rau decat noaptea neagra a tacerii”

 • Dan Voiculescu

 • OvidiuB

  E OK, nu am nimic impotriva celor care nu sunt de acord cu mine 🙂

  Atat comentariul lui DavidC, cat si cel al lui GoFigure sunt foarte violente in limbaj (nu obscene, ci violente). Au genul acela de violenta care instiga, care asmute asupra obiectului discutiei. Sincer sa fiu, nici nu ma mai intereseaza daca au dreptate sau nu, mi se pare ca obiectivul pe care-l urmaresc nu este de a stabili de partea cui e adevarul sau dreptatea, ci de a isi zdrobi tinta.

 • Gheorghe Campeanu

  Pretentios? Da, fara doar si poate, dar calificativul cred ca mi se poate aplica mai degraba in materie de vin, whiskey, Calvados si bucate. In cazul de mai sus/jos interventia cu pricina a fost (as zice) un recurs/impuls stingace si neizbutit de …. optimism (necaracteristic mie). Urmeaza, evident, reculul spre scepticism.

 • Gheorghe Campeanu

  Dupa parerea mea, o figura atit de odioasa ca cea a lui Vladimir Putin si subiectul politicii lui de expansionism iresponsabiliate meritau un articol mai bine scris, mai retinut in materie de epitete, intr-un registru divortat de stridente. Din pacate, asa cum am receptat eu textul, am avut impresia ca autorii nu reusesc sa iasa din stilul reactiv si visceral pe care l-au capatat “osmotic” in decursul marilor lupte intestine din contextul ciocnirilor politice romanesti. Un soi de (in lipsa unui termen romanesc adecvat) “gas lighting” in revers.
  Iar interventia grobiana a ambasadorului Rusiei a fost in totala disproportie cu semnificatia si impactul textului “incriminat”.

 • Valentin Feyns

  Corect (“in materie de epitete”), corect (“stilul reactiv si visceral”) si iar corect (“in decursul marilor lupte intestine din contextul ciocnirilor politice romanesti”). Trist si adevarat si pacat.

 • Shadow

  Aceeasi violenta de limbaj am gasit-o si la dl tismaneanu. Toti cei care nu erau de acord cu “viziunea” prezidentiala erau “besteliti” de comunisti, anarhisti, hoti, etc. In realitate limbajul asta a “inceput” in timpul “regimului basescu” cu tru si “acolitii”. Stii de ce ma acuza pe mine stefan vlasov cand ii spuneam ca nu gasesc normal sa platesc forfetarul inventat de boc, pogea and comp? Ca sunt hot, ca am tras in piept “statul” de nenumarate ori si asta fara sa ma cunoasca si fara sa il fi atacat “obscen” sau needucat.

  Si contrar a ceea ce sustine Bogdan Cojocaru ura, repulsia si dispretul fata de o persoana nu atat “odios” ca sunt putine cazuri de “odiosi” in istorie(stalin hitler, etc) este ceva fundamental rau dar tipic uman.

 • Bogdan Cojocaru

  Ex equo

 • Ion Heliade Radulescu se numara printre parintii fondatori cei mai gresit intelesi…

 • Valentin Feyns

  Nu-mi aduc aminte multe din scoala despre el. Toate bune. (Fondator de reviste? Al Academiei?). Imi trebuia o introducere ca sa-mi exprim sentimentele pentru productia unor autori naucitor de prolifici. (Eram foarte tentat sa inventez o traducere a englezescului “prolificacy”, care ar fi sunat urat.) Desi e evident ca intentia autorilor e foarte onorabila.

 • Fondator de scoala; fondator de cultura.,

 • Da, la vin, whiskey, Calvados si bucate ma refeream si “moi”. In legatura cu anumiti autori, mi-ar fi greu sa va incurajez optimismul.

 • InimaRea

  Mara: Cam multe clișee în descrierea dv. Se poate observa că unele dintre se potrivesc mănușă și campionilor liberalismului (cum ar fi comerțul cu armament, destabilizarea Orientului Apropiat). Cît privește homofobia, n-aș zice c-ar fi ciudată-n zona în care trăiți.
  E-adevărat că există un model postsovietic al trecerii la capitalism, de la comunism. El a funcționat în tot fostul lagăr socialist, ba chiar mai încă -- la noi, bulgari și-n CSI, evident. Ar părea nedrept să fim în aceeași oală cu bulgarii -- mari filoruși, pe cînd noi, cu Ceaușescu, eram tare naționaliști și cam antisovietici -- dar nu asta a hotărît evoluția liberalismului ci cu totul alta: reușita ”procesului de făurire a omului nou”: omul sovietic, în URSS (sovietski celovec) ”omul de tip nou” -- la noi: fără mamă, fără tată, un sălbatic flămînd scăpat în paradis.
  Îmi sună aiurea ”transnistrizarea” -- apropo de Ucraina de est, nu se prea potrivește. De ce nu abhazizarea, osietizarea? Sigur, e vorba de modelul conflictelor înghețate.
  Poate că ați văzut că și la noi bîntuie moda ”izării”: Băsescu vorbește despre guantanamizarea Justiției, în România.
  Parc-ar izbucnit sufixita -- pandemie a lipsei de imaginație, mai ales -- a lipsei de argumente, bine reflectată în termeni inapropriați.
  Dar să lăsăm toate astea! Sucevizarea-mi poruncește să vă urez să vă bucurați de zilele care urmează, mai ales de Săptămîna Luminată. Dacă puteți sărbători Paștele, să vă fie cu bucurie și noroc!

 • Dezideriu Dudas

  Ex…celent pentru prima postare, in opinia mea. La a doua “v-a incurcat” d-nul Dorin Tudoran, desi cred ca doar a vrut sa inlature o posibila confuzie. Confuzia exista, dar nu cred ca in sensul decelat de d-nul Tudoran. Dan Voiculescu, desi s-a autointitulat “capitalistul rosu”, nu a fost destul de “rosu” ca “sa scape” pe “partea rosie”…Capitalist, nici atat, tinand cont ca nu l-au scapat nici cei de pe “partea cealalta”…Eu, ex aequo, cum scrieti, nu sunt nici prea comunist pentru “comunisti”, nici prea “capitalist” pentru capitalisti, pentru a fi bagat in seama…Aici aveti dreptate, daca ati sugerat egalitatea pe aceasta directie..Daca v-ati referit la comparatia cu Dan Voiculescu insa, egalitatea nu exista. Cand am dorit sa aduc in economia romaneasca forta capitalului investitional asociativ, nea’Dan, “cu banii luati de la Ceausescu”, “a facut atatea nefacute”…, ca a ajuns SOV, “cu zile luate de la el de Ceausescu”, sa insemne mult mai mult pe piata de capital romaneasca decat el…Din intalnirile cu cei doi ( separate, bineanteles ) retin doar continua defensiva in care se afla nea’Dan si continuul atac in care se afla SOV…SOV insa s-a prins ca n-are cum invinge daca nu va ataca pe toate fronturile, dar nea’Dan nu s-a prins ca pentru a se apara eficient, nu trebuie lasat nici-un atac fara contraatac decisiv ( Sun-Tzu)…, ambele directii vizualizate prin matricea legaturii lor cu “sistemul” ( intern), care, pana in anul 2012, s-a aflat intr-o continua defensiva ( fata de cel extern )… Acum, “mi-a” ( mie si…restului Romaniei…) mai ramas, pentru economie, doar forta capitalului public. Asociativitatea a devenit o gluma in capitalismul romanesc. Sau doar o resursa umana pentru viitorii denuntatori. Paradoxal, dupa 2012 “sistemul intern” si-a dat mana cu “sistemul extern” si tot ataca la “( noii) chiaburi”…Prin “PORTI DESCHISE” am reusit sa ne omoram “( PRIN) NOI INSINE “ si, si mai enigmatic, exista o indreptatire sociala suficienta in acest sens in opinia publica ! FIAT JUSTITIA PEREAT MUNDUS a fost deviza lui Ferdinand I de Hasburg, preluata in esenta ei de la filozoful Seneca, preceptorul imparatului Nero. Lumea pare a sa se fi prabusit de-atunci, in mai multe episoade, nu insa si Italia, Austria, Germania, Ungaria…Poate reuseste si Romania sa nu…Mai ales ca de problema cu Nero pare-se ca am scapat….Cam “recent”, e drept, dar asta este istoria prin care Occidentul “ne vede”…I-as ruga pe “ceilalti” sa-l revalorizeze pe “Zamolxes” in viata de zi cu zi. N-om ajunge noi zamolxisti ( pentru Romania ), in sens de confuncianisti ( pentru China ), dar nici trairea doar in “recent” nu ar mai fi posibila…A crede ca “istoria” poate invinge “geografia” poate fi doar o ipoteza scolastica…Invers nu cred ca se incumeta careva…

  La alt nivel esentializat insa, ex aequo poate insemna, tinand cont de prima dvs. postare, ca intr-adevar razboiul rece nu s-a terminat. Si eu cred ca traim intr-un comunismo-capitalism ( sau invers, in functie de tabara…) perfect. Eu sunt doar unul din prostii care respecta regulile “sistemului” ( inclusiv alea-alea cu “povestile” cu piata libera, drepturile omului, libertatea chiar, democratia…) si care ma incapatanez sa cred ca doar regulile si deschiderea ne mai pot da solutii in viitor ( intai deschiderea, apoi regulile… )…Arbitrariul si sistemele inchise nu duc decat la dezvoltari ale antagonismelor celor 2 tabere…Ar trebui sa trezeasca fiori expresia recenta a lui Gorbaciov ca America ar avea nevoie de o “perestroika”…Ce e grav insa tine de faptul ca “apoi va urma un Boris Eltin…” , dar americanii, mai bine informati si cu procedurile “la ei”…, poate sar peste etapa…Sau au sarit deja ?

  George Eltin, discurs vs. Boris Bush ( sau invers )

 • OvidiuB

  Poate ca v-as da dreptate, daca l-as citi mai des pe V.Tismaneanu, dar adevarul e ca n-o mai fac de foarte multa vreme. Va pot asigura insa ca daca dansul ar comenta aici si ar face-o in termenii violenti in care o fac cei doi useri sus-mentionati, as califica asta absolut identic. Prin urmare, nu cred ca merita sa scuzam comentariile celor doi doar pentru ca cineva, la distanta, a procedat candva la fel.

  Parerea mea 🙂

 • Bogdan Cojocaru

  Cat timp va ia sa va dati seama cu cine aveti de-a face? Si in cazul ca v-ati dat seama de ce nu va schimbati “discursul” si va mentineti intr-un angelism pagubos? Mai sunt cativa angelisti care practica relativismul sprintar si care suna a gol, care se intristeaza sau se inveselesc din nimic

 • Bogdan Cojocaru

  si daca numa nsel, expresia a mai fost folosita pe acest blog, poate chiar de dl tudoran

 • Dezideriu Dudas

  Scriam mai sus de comunisti ca pe undeva si-au facut datoria cu ” Actorul si salbaticii”…Ca “Glissando” sa fie intr-adevar un film minunat…, nu doar pentru elite, si nu doar pentru “istoria recenta” studiata de Occident, ar trebui ca si capitalistii sa isi faca datoria cu un fel de “Angela merge mai departe”…Poa’ sa-l ia pe ala vechiu’ si sa-i aduca pe Angelina si Brad in rolurile principale…E drept, cu “brazii” stam mai prost….A incercat ceva Dan Pita ( imi amintesc ca il confundam tot timpul cu Mircea Danieliuc -- “Glissando”, pentru ca aparuse in acelasi timp si “Cursa” lui…) cu “John Brad” in ” Profetul, aurul si ardelenii”….Aflu ca de fapt a fost o trilogie “ardelenii”, desi Dan Pita e din Dorohoi ! Asteptam “trilogia romanii”…, dar “Dan Pita” sa nu fie “chinez”….., ca doar nu o sa fim noi romaniii cei care vom rezolva “dilema Babel-ului”…

  Sarbatori fericite !

  Ref. la acel “nimic” al dvs., ma gandesc ca turcii s-au inselat in aroganta lor cand s-au enervat la ideea ca “intreg aliotmanul sa se-mpiedice de-un ciot”…Nu stiu insa ce scrie in istoria lor ref. la acel “ciot”…..Avand insa sansa “recenta” a unui Ataturk ( sau, si-au putut permite…), n-au avut parte si ei de o “istorie recenta”….Asa ca nu cred ca si-ar pierde timpul cu asemenea utopii…

 • Dana (Mara)

  Multumesc, asemenea. Primesc cu bucurie mesaje dinspre partile Bucovinei unde am petrecut vacante de vis la bunicii din partea mamei. Oameni calzi, iubitori de viata si bucate alese. Numai bine.

 • andrei i

  toata lumea “primeste fonduri” dintr-un loc sau altul ca altfel ar muri de foame. Chiar si un extremist de stanga perfect cinstit si perfect paranoic cum e Vasile Ernu mai ia fonduri de la statul roman sau de la cel german sau de la diversi odiosi de patroni, ca altfel n-ar avea ce manca. Idem pt un extremist de dreapta cum e Costin Andries…

 • Bogdan Cojocaru

  comunismul nu mai e de actualitate? Da cu ce matrice lucrati de ajungeti la concluzii asa originale?

 • Shadow

  @OvidiuB
  Hai sa nu fim ipocriti, am parcurs ceea ce a sustinut davidC, el nu inghite politica americana asa cum dta nu inghiti politica rusa. In plus pusul de paie pe foc realizat de ani de zile de catre cel care se “considera” cel mai mare specialist in comunism este de o aberatie totala ca si “importanta pe care si-o da” in fata raspunsului unui ambasador rus slab pregatit as spune incompetent.
  Dta i-ai tratat ca fiind parte a armatei de troli ai lui Putin sau cel putin asa am inteles eu din scurtul mesaj. Din nou “logica binara”.

  Termenii lui tismaneanu sunt violenti indiferent daca l-ati mai citit sau nu de curand, asa erau si inainte. In realitate curentul “modern”, actual este sa fie demonizat putin si rusia la maxim(asta dupa tampeniile facute de ashton si oamenii lui barosso care au dus la razboiul ucrainean -- fuck UE ala al dnei Nuland spunea tot, americanii nu mai aveau posibilitatea de “optiune” sau de mediere). Curentul actual, si ce e mai grav curentele vehiculate inaintea inceperii unor conflicte mondiale se bazeaza si se bazau pe o logica binara. Esti cu noi sau esti impotriva, nu mai e loc de “mijloc”. Cu astfel de “vizionari” avem toate sansele sa participam “involuntar” sau uneori “volutar” din lipsa de judecata si din preluarea asa ziselor curente “moderne” la ultimul razboi mondial. Va fi ultimul din toate punctele de vedere.

 • OvidiuB

  Eu nu contest dreptul nimanui de a fi anti-american sau pro-rus (sau viceversa), indiferent ca sunt in dezacord cu acela sau nu. Dupa cum bine ati sesizat, am facut paralela cu trolli lui Putin pentru ca ceea ce eu am considerat esential in postarile celor 2 este violenta limbajului, nu mesajul. Cand introduci violenta in limbaj, reactia naturala nu este aceea de a discuta argumentele, ci epitetele violente din jurul argumentelor. In plus, violenta din limbaj are efectul de a muta centrul discutiei de pe obiect, pe subiect. Discutia devine, deci, ad hominem -- iar asta nu ajuta nimanui.

  Aveti dreptate, propaganda are intotdeauna o logica binara, iar cand vremurile devin fierbinti, luxul de a iesi din “binaritate” devine cu adevarat un lux… Chiar si-asa, cu toate nuantele de care sunt capabil, nu sunt de parere ca nu empatizam suficient cu “cauza rusa” si in general nu cred ca aceasta “cauza rusa” ne pregateste un loc caldut in istorie. Nu-mi doresc un razboi mondial, dar daca trebuie sa ne pregatim pentru unul iminent (Doamne-fereste!), cred ca e usor de ghicit din care parte va veni atacul. Iar acest amanunt e extrem de important si nu poate fi dat la o parte.

 • Shadow

  @OvidiuB

  Nici ca ma refeream la o “empatie rusa”. Asta nu inseamna ca trebuie sa “inghitim” inversul. De la rusi stim la ce sa ne asteptam de sute de ani, de la “prieteni” nu prea, era si o vorba romaneasca cu “Fereasca-ma Doamne de prieteni ca de dusmani am eu grija”.

  In cazul unui nou razboi mondial la cat de “puternici suntem” nu o sa pierim decat pe post de “Collateral damage”.

  Ironia face ca absolut toata lumea va pieri identic. Nici macar nu o sa conteze cine a inceput.

WP Admin