≡ Menu

Legea luxaţiei şi două amintiri despre Legea lustraţiei

În sfârşit, se pare că avem o Lege a lustraţiei. Nu ştiu câtă cerneală va curge în săptămânile viitoare pe seama unei legi sosite cu o întârziere de peste două decenii. Câtă dreptate mai poate face această lege, nu e  greu de ghicit, de aceea ar putea fi numită şi Legea luxaţiei. Reproduc mai jos două texte din anul 2010.

 

I. Lustrează-mă doar pentru tine

Nu mai este pentru nimeni nici o îndoială de ce se doreşte un Parlament unicameral. Constituţionaliştii din jurul preşedintelui sunt oameni cu multă carte şi nu au cum să nu ştie că soluţia pentru însănătoşirea activităţii parlamentare nu este, nici pe departe, unicameralul. Cu toate acestea, ei susţin proiectul. Pentru preşedintele Traian Băsescu, la nivelul echipei sale, discuţiile pro şi contra par epuizate.

Legea lustraţiei se dovedeşte mai puţin încăpăţânată decât Godot – vine. Aproape că a şi sosit. Că Ion Iliescu o consideră de esenţă ”stalinistă”, că Victor Ponta tace ce zice iar Crin Antonescu zice ce tace sunt, de-acum, detalii irelevante. Despre Mircea Geonă n-are rost să pomenesc. A mărturisit cu mâna pe Biblie că, în decembrie 1989, era prea tânăr spre a fi înţeles ce s-a întâmplat în România. Şi când n-ai înţeles ceva, cum să-ţi aminteşti altceva? Pare chiar o maladie de familie – soacra lui Mircea Geoană este pârâtă că, neînţelegând despre ce era vorba, ar fi dat cu piciorul revoluţiei. Când s-ar fi dumirit la ce a dat cu piciorul, şi-ar fi procurat certificat pentru piciorul eroizat pe nedrept.

Deci – legea lustraţiei se va întâmpla. Că va fi pe 20 mai, ora 11 şi un pic, cum a promis Roberta Anastase, sau pe 1 iunie – spre bucuria tuturor copiilor politici, legea lustraţiei va trece. Ce pare mai neclar rămâne cum va opera la nivel practic. Dar Roberta Anastase când înţelege ceva, nu mai e de oprit. Când a aflat din scrisoarea lui Doru Mărieş ce ştia o lume întreagă de câteva luni şi aproape un an —  că preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 se afla în greva foamei — lustraţia ne-a fost servită à la carte.

Măierean – bi sau unicameral? Ştiu, ştiu, generalul de Securitate (internă şi externă) e pensionar, merge la biserica din cartier, face opere de caritate (a nu se confunda cu opere de CARITAS!), nu se mai gândeşte la funcţii de conducere, doar la job-uri bine retribuite, că pensia de general de poliţie politică e mică după buget etc. Totuşi, cine şi cum îi va face dreptate lui Vasile Măierean, acest giuvaier al poliţiei politice?

Ureche – bi sau unicameral? Ştiu, ştiu, şi generalul ăsta de Securitate a recunoscut, până la urmă, că era una şi aceeaşi persoană cu fostul locotenent, căpitan, maior şi colonel de Securitate Marian Ureche. Şi el face opere de binefacere – Rodica Stănoiu este doar una din multele beneficiare ale mărinimiei urechiste (a nu se confunda cu trasul cu urechea la vieţile private ale concetăţenilor săi), şi el a fost un bun român etc. Totuşi, cine şi cum îi va face dreptate acestui antreprenor al sufletelor noastre? Numai cineva într-o ureche îl poate lăsa nedreptăţit pe domn’ general, nu?

Vadim – bi sau unicameral? Ştiu, ştiu, Tribunul este azi “bigger than life” – el nu mai reprezintă Europa la Butimanu, ci o staţiune românească de odihnă, uitare şi recuperare la Bruxelles. Totuşi, cine şi cum îi va face dreptate acestui patriot care îşi lua inima în dinţi — drept e, nu de unul singur, ci împreună cu Eugen Barbu – să-i spună, verde-n faţă,  temutului general Iulian Vlad că Securitatea e prea îngăduitoare cu duşmanii poporului (nu dau lista lor – e prea ruşionoasă!) sau tovarăşei Ceauşescu Elena că era doar o savantă  de renume mondial?

Eu aş mai avea nume, dar mi-e teamă că nu mai are Parlamentul lustraţie. Şi, în chestii dintr-astea, practice, ori că e bi ori unicameral, Parlamentul nu trebuie stressat. 

Pe bună dreptate, acolo se cântă –  în şoaptă şi armonie –  nemuritoarea romanţă Lustrează-mă doar pentru tine/Şi astăzi şi mâine/Mereu…

(30 aprilie, 2010)

 

***

II. Lustraţia cu şpil de Dalmaţia

Când eram copii, vacanța venea cu trenu’ din Franța. Acum, după ce am dat în mintea copiilor de când tot așteptăm un piculeț de dreptate, a venit lustrația/cu șpil de Dalmația. Seamănă, vreau să spun, cu un dalmațian, cățelul cu pete albe și pete negre care era etalonul de măsura — pe la începutul anilor ‘9o – pentru românul abia ieșit din dictatură: nici sfânt, nici drac. Cine conducea pe atunci România? Aaa, da, cei care nu se ocupau cu “linsul de dosare”. Din păcate, s-ar putea ca legea lustrației să fi venit exact după ce ne-am lins pe bot de dosare. De marele dosare, nu cele care ni se dau unuia ori altuia dintre noi.

Unii dintre noi nu își mai amintesc nici măcar de Berevoiești, darmite de alte gropi comune în care au tot fost aruncate suflete, familii întregi, tragedii, dovezi, lalele aduse de mineri pentru a fi plantate în fața Teatrului Național din București, colț cu Piața Universității. Doar căpcăunul ăla de Marius Oprea umblă cu târnăcopul şi sapă pe unde nu se cuvine, deranjând piramidele de anticomunism-caviar.

Din primul desant de lustrabili — parașutați ba de Radio Moscova, ba de  războaie civile invadate de ideologi ce nu-și găseau locul pe la casele lor, fie că erau ei de extremă dreapta, fie de extremă stânga — nu a mai rămas nimic. Doar câteva rămurele, dar ele sunt nelustrabile fiindcă au suferit salutare mutaţii genetice – unele sunt neoconservatoare, altele doar neo, prefix deschis la opţiuni nelimitate etc.

Nici din leaturile ce au urmat descălecătorilor cominterniști — cărora le-au ținut Katiușele de dârlogi idealiști locali — n-a mai rămas mare lucru. O amintire pioasă – ici, o încruntare neprincipială – colo.  O amărăciune că lustrația ar fi ceva de natură exclusiv stalinistă. O bănuială că mergea şi fără lustrație, dacă nu rămâneam fără flotă. Și cam atât.

Prea-tinerii activişti de pe vremuri nu pot fi lustraţi fiindcă ei sunt oameni foarte bine lustruiţi. Mai toţi sunt azi antreprenori, “investitori strategici” balcanizaţi şi nu ar fi o bună mişcare strategică să laşi lustraţia să le ia investiţiile din băncile off shore. Aşa ceva s-ar putea lăsa cu un tsunami financiar, şi Bogdan Baltazar ne avertizează că nu se face. Şi când vorbeşte Baltazar, lira, euro şi dolarul tremură.

Paștele a trecut. Vara, lumea e la mare, la Tușnad. Ba, chiar la Barcelona. Toamna – Ziua Recoltei. Așa că nădejdea e tot prin decembrie cu bătaie spre ianuarie: “Cioc-cioc-cioc./Primiți cu Lustrația?”. “Cum să nu, copii!”. “Sorcova,/Moscova,/Să  trăiți,/Să vă brodiți./Tare ca fieru’,/Iute c-/Așa s-a călit oțelu’…Ne daţi ori nu ne daţi?”.

“Vă dăm, cum să nu vă dăm? Uite-aci 2 pagini de lustraţie cu frişcă şi 18 pagini de excepţii cu zahăr caramel.”

 “Tu, ăla zgribulit, de colo, din colţ. Ia d-aci , din coş, o lustraţie cu remote control. Fii atent aici: apeşi pe butonul roşu, ţac! – excepţiile pentru ăia din CC al PCR, UTC, lectori şi lectoraşi UASCR, “persoane de încrede” ale Securităţii  în presă şi cultură.  Apeşi pe butonul verde, pac! – excepţiile de la colonel în sus şi de la general în jos. Amiralii, comandaţii, şefii de agenţii comerciale şi moguluii conspiraţi sunt exceptaţi din pornire. Deci, nu căuta butonul pentru ei – nu există.”

Luați, d-aci, copii – Basmele românilor, de Petre Ispirescu. Ediție princeps, revăzută și vigilent revizuită. Prefață, postfaţă, anexe şi cotor – Pavlik Morozov.

Asta-i situaţia – a venit lustraţia. Briză  în Dalmaţia.

(19 mai, 2010)

 • Gellu Dorian

  Prea tîrziu. Este ca şi cum n-ar fi. Şi nici nu mai arata aşa cum suna in punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. Cei care trebuiau lustraţi şi-au făcut mendrele. Mai toata nomenklatura a stat in plina linie a democraţiei originale. Prin administraţiile locale, huidumele şi cutumele comuniste inca o duc bine mersi. Cei mai buni specialisti in absorbtia fondurilor europene, nu neaparat pe proiecte mari, ci pe tot felul de festivaluri transfrontaliere, sunt fostii securisti si activisti pcr, care, fiind ei prin preajma celor care aveau la indemina ghidurile de aplicare corecta a proiectelor, invatindu-le, sug banii si-i impart pe salarii, diurne etc. si mai putin pe fapte care sa insemne si o reformare adevarata a societatii. Pe cine sa mai lustrezi? Tot pe badea Gheorghe, umilit de activisti si securisti, pentru ca a picat in plasa racolatorului si l-a facut informator? Că n-o să se arunce nimeni la gitul fostilor primi-secretari, ajunsi mari si tari in democratie, croindu-ne legi dupa nevoile lor personale, pe baza carora şi-au facut averi de după care ne este greu sa-i ma vedem. Daca ar fi fost in 90, acum eram si noi cu devarat in 2012. Dar asa…

 • AVP

  Mumoase texte, pe care nu le cetisem atunci cand le-ai creiat, fiindca eram cam (asta ca sa nu zic f…) supalat pe tine, dle leat…oops. Thank you ca le-ai scos iar la ilustrat 🙂

  Apropo, ce-ar fi ca adevaratul talc al acestei legisoare ultratarzii sa se-arate nu acu’, ci intr-o buna / neagra zi -- dupa caz, naz si praz -, cand o anumita paloma blanca va parasi cuibusoru-i din laz, unde se credea mai absconsa ca aburu’ eteric dintr-un blaz, nemerind drept in boticurile copoilor ilustratori de pe islaz…? :roll:

  Asculta la mine, dom Dorine: astia nu fac nemic la intamplare sau la noroc, nici macar revoltele spontane care l-au dat jos pe Boc -- care cica au fost orchestrate de mgadea, mbadea or de alt dobitoc ad-hoc -, darmite actiile de care viitoru Cupolei depinde ca pupaza din tei de-al lu Nica iarmaroc ? :roll:

  Mai vbim.

 • neamtu tiganu

  off topic,
  nea Dorine la topicu precedent un baiat sarac cu duhu din provincie il lauda pa Basescu ca chipurile, datorita lui, Ro nu a ajuns ca Grecia. I-as propune baiatului sa-ncerce sa viziteze Grecia si sa vada cum traiesc oamenii acolo, va avea o mare surpriza, va observa ca tare bine ar fi daca Ro ar fi ca Grecia, sau macar juma din ea.
  E greu al naibii si cu propaganda asta, trebe sa ai putina minte, cultura, fanatismu nu ajunge.

  Legea lustratiei data acum e asemanatoare cu condamnarea comunismului, nu afecteaza pe nimeni, inca o gargare. Intrebare, stie cineva daca se aplica retroactiv, alesii care sunt deja alesi isi continua mandatu?
  Presedintele e (ar fi) afectat?

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  Presedintele si multi altii sunt exceptati.

 • Pingback: Memento: Proclamaţia de la Timişoara – 11 martie 1990 « Gogea's Blog()

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Matale, carele le esti si jurist, stii mai bine ce vrea sa spuna spiritul (chiar si literea) zicerii “exceptia confirma regula”. Numai ca, daca imparti o coala de hirtie in doua coloane si pe stanga treci regulile ce fundamenteaza legea si pe dreapta exceptiile s-ar putea sa te trezesti cu mai multe exceptii decat regului. Si atunci, ca pohet, ai avea voi sa intorci zicerea pe dos si sa spuii: “Regula confiorma exceptia”, nu?

  Eu te pot asculta, ba chiar as fi inclinat s-o fac (asa cum inclinat sta turnul din Pisa de multa vreme si asculta si cerul si pamantul, fara sa cada la pamant sau sa se ridice la cer), dar mai important, mult mai important ar fi sa sculte si altii…

 • Dorin Tudoran

  @ Gellu Dorian

  Inca o lege de… familie.

 • unicornu

  @neamtu, isi continua mandatu linistiti. In schimb au bagat in lege sa traga ponoase directorii de edituri (vizat iliescu), dar nu s-au atins de utecisti (adica il ocoleste pe ungureanu, ala care a debutat cu o marlanie preluata rapid de pupincurismul agresiv de provincie “şi a-njura pe capete Guvernu care e şi care nu le râneşte, al dreak, nici zăpezile, nici coşările, în timp ce ei îşi beau, cu chiu cu vai, ţuicile şi îşi put muierile, normal sau oral, iar capra vecinului doar anal… oops “).

 • mihai rogobete

  Se va stabiliza în sfârșit polul stâng cu partidul lustraților; luxațil, tot în polul compensații.

 • AVP

  DT, io vbesc de 30 de anisori incoace, de cand gura nu-mi mai tace, dar nu ma asculta decat Securitatea, man… 🙁 (dar se face ca nu ma baga-n zeama, asa cum le-a trasat chiar tov. gen.Bordea baietilor, de bunaseama… ;)) Culmea e ca pentru mine personal e mai bine asa, bre, caci daca m-ar asculta si masele sau daca m-ar intelege baremi elitele, infumuratele, s-ar supala dreq toate Manastirile Secu pe mine si-as mai vbi ioc, hodoronc tronc… oops Asa ca bine ca-ntelegi macar tu ce vreau sa-ti zic.

  Alta chestie :

  DT, fii te rog dragut si da-i neamtului tigan (care cica moare de grija Nemtiei, desi sta numai pe blogurile tzerii al carei cetatean nu mai e, dreaq sa-l inteleaga si pe ista, he)un linkusor de unde se vede cam cat trebuie sa sufere or sa plateasca tzara sa adoptiva pentru ca cinicii grecotei s-o duca in continuare bine, iar neamtu tiganu (care-si liubeste noua patrie tot ca pe cea veche) sa poata rade de mine cu gura pana la ureche (adica stramb ;)):

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-11621545-helmut-kohl-moneda-euro-fost-creata-pentru-preveni-nou-razboi-europa-raspunsul-intrebarea-39-euro-39-este-pacea.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+hotnews%2Fyvoq+%28Hotnews.ro%29

 • Dorin Tudoran

  AVP

  uite un link si pen tu matale:

  >http://www.rfi.ro/articol/stiri/societate/tismaneanu-rfi-niciodata-nu-e-tarziu-dreptate

  despre care dreptate vorbeste, bre, homuleanul; acesta?

  ” Observ ca articolul dezvolta si completeaza un raspuns pe care mi l-ati dat pe forum cu ceva timp urma. Revin la randu-mi cu anumite clarificari.
  In primul rand repet, caracterul nociv al regimurilor si doctrinei comuniste nu poate fi pus in discutie. Nu despre asta este vorba. Ideea este in ce masura poate fi acceptata astazi 2012 intr-o Romanie membra UE si NATO o “bill of attainder”. Parerea mea ea ca ea nu poate fi acceptata. Ar fi putut fi acceptata ca si masura tranzitorie a unei democratii in pericol in anii 90. Inutilitatea flagranta de astazi face aceasta lege in plus, nelegitima. Nelegitima pentru incalca principiul puterilor in stat, privand o serie de cetateni de dreptul de a fi alesi fara a-i trece prin fata unui complet de judecata. Sigur e usor sa aperi drepturile civile ale celor cumsecade, exercitiul de libertate si democratie devine interesant cand trebuie sa aperi drepturile lichelelor.
  Sigur, Romania nu a avut in 89 parte de mese rotunde si nu a avut sansa unui Havel. Pentru simplul fapt ca Romania nu avut sansa de a avea un popor ceh. Fie ca acest fapt ne place, fie ca el nu ne place, vorba lui Madison singura fantana a puterii este poporul. Deci acest popor roman care i-a propulsat in turul2 al prezidentialelor din 2000 pe Iliescu si Vadim este sursa puterii in Romania, nu o aristocratie intelectuala sau/si parlamentara. As fi putut accepta interventia unei astfel de aristocratii daca ea ar fi urmat, ca la Polybius, imediat tiraniei. Lustratia ar fi putut fi acceptabila in contextul tranzitoriu al punerii bazelor democratice. Imposibilitatea acestui scenariu in Romania anilor 90 nu inseamna ca lustratia este acceptabila astazi.
  Intr-adevar, particularitatea tranzitiei romanesti nu inseamna ca democratia actuala este mai fragila la noi decat la slovaci sau la unguri si ca o mana de gerontocrati justifica o incalcarea separarii puterilor in stat. Precedentul astfel creat ma inspaimanta mai mult decat intoarcerea ceausistilor la conducere.
  Nu vreau sa fiu inteles gresit. Sunt pentru judecarea crimelor revolutiei si mineriadelor. Sunt pentru ca procese penale si civile sa stabileasca vina individuala si sa fixeze retributii (unele astfel de procese au avut loc). Dar lustratie nu. Nu o pot accepta, ar insemna sa arunc la gunoi tot ce am citit in materie de constitutionalism si de teorie a dreptului.
  Pe scurt punctul meu de vedere ramane: legea este tardiva si inutila, deci este nelegitima.”

  Margicu spune:
  28/02/2012 la 19:18
  Poporul este singura fantana a puterii dar nu detine si nu transmite o putere absoluta. Parlamentarii nu au fost alesi sa emita sentinte. Pentru asta exista tribunale. Precedentul pe care il creaza aceasta naste mai multe probleme decat creaza.
  Lustrarea Monicai Macovei este doar un detaliu despre ce inseamna sa te joci cu separarea puterilor in stat. Maine s-ar putea ca, paradoxal, stangii sa convina lustrarea sefilor de misiuni comerciale, militarilor, paznicilor de far in functie de ce adversar vor dori sa elimine. Poimaine ne putem trezi cu o lege care lustreaza membrii actualului executiv pentru neglijenta calificata si incompetenta in exercitiul functiunii.
  Nu vreti comunisti la putere? Nu-i votati. Totul se reduce la asta. Iar pentru criminali exista lege penala si civila. Bine, nu sunt naiv, stiu ce inseamna justitie in romania. Dar cand ai un picior olog, nu e o solotie sa ti-l amputezi si sa alegi o carja.”

 • neamtu tiganu

  Scoala propagandistilor e din ce in ce mai slaba, chiar propagandisti vechi, cu renume, dau in bilbiiala si-ncep cu metoda devierii, ii spui ca vorbeste timpenii cind afirma ca Ro o duce mai bine decit Grecia, replica lui, ii plinge de mila germaniei?! Ce-are stampila cu…?
  Nea Dorine ai o rabdare de inger, pacat de blogu matale, ma obisnuisem cu replici inteligente, spirituale…

 • Dorin Tudoran
 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  sunteti prieteni vechi si daca ma amestec ma trezesc cu inca doi… dusmani

 • Ionel Horodincurcan

  @Vasile Gogea
  Lustrificarea bate la usa, remanentele puterii sovietelor apasa in continuare pe umerii nostri cacosimi: oare ce ne lipseste spre a fi iremediabilmente fericiti? Muci la gur? Gagat la nas? Aud?

 • @) Dorin Tudoran

  Mestere, trebuie sa-ti recunsoc o data mai multe calitatile vizionare. Acum, revenind la lege, constat ca, pe linga caracterul sau tardiv -- in multe cazuri pina la postumitate! -, trebuie sa-i remarcam perfectiunea, autosuficienta. In fapt, pe batrinii politruci, mai putin Bunicuta, nu-i mai priveste, iar oe juniori ii ocoleste maiastru! Chapeau bas pentru legiuitorii nostri, le-a iesit un produs de o perfecta inutilitate, de parca ar fi adeptii artei pure!

 • AVP

  DT, Nu inteleg ce vrei sa spui. Citatele nu prea sunt legate direct de linkul pe care l-ai dat. Sau poate nu vedem acelasi lucru. In plus, stii ca nu-mi place sa te vad certat cu Vladimir pe niste chestiuni care n-au de a face cu valoarea in matrice absoluta a fiecaruia dintre voi. Io vreau sa fiu pretin cu amandoi, care-i problema ? :roll:

  Repet: orice ai zice tu, io nu cred ca M.Oprea (care in ultima vreme pare ca se simte f.bine in studiourile de tembaliziune ale celui pe care acum cativa ani il denunta ca “maresal de Securitate”, aloo…) e mai onorabil sau mai imaculat decat our friend Volo ; caci despre competenta intelectuala, ce sa mai vbim…?

  @tzighy, hai sa-ti desenez, caci vad ca altfel nu pricepi: grecii tai o duc azi “mai bine”, cica, decat rumanii, numai fiindca pur si simplu si-au tras in piept -- greceste -- investitorii si imprumutatorii, falsificandu-si bilanturile de stat 😯 Iti poti imagina rusine mai mare pt o natiune ioropeana ? Daca nobila, responsabila Germanie ar lasa Grecia din brate, aceasta ingrozitoare situatie ar duce la falimentul felixitei tari, ceea ce ar determina -- intre altele -- ca cu salariile sau pensiile grecoteilor, de cateva ori mai mari ca ale rumanilor nostri, actualmente, da, sa nu-si mai poata cumpara nici un kil de masline (din cauza inflatiei). Sa nu-mi spui ca tu stiai macar lucrurile astea elementare, bey, spuley ; tu esti ilustrarea tipica a dictonului: foodul si brost. Vezi ca n-am zis altcumva, frostu drea ? :roll:

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Bre, astia au nevoie de o gazeta, fiindca “Evenimentul zilei de apoi” s-a cam varsat. Le-as sugera un titlu: “Escapistul de ambele sexe”

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Nu sunt certat cu nimeni; nu ma aflu insa in aceeasi barca…
  Cine te impiedica sa fii prieten/ dusman cu cine vrei?!?
  Te intrebam doar: despre care dreptate se face vorbire acolo? (I)lustratia asta inseamna dreptate?

  Sper sa nu ajungeti — matele & dom’ neamtu — la in juraturi, ca va banez!

 • Daca_nu_nu

  Vaaaaaaai…
  Să nu-mi spuneţi că m-am bucurat degeaba, că dau în depresie!
  Suntem de mândra minune.

 • Dorin Tudoran
 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu

  Mai mandri ca noi nu e decat minunea…

 • neamtu tiganu

  Acum m-am prins de ce o duce Ro mai bine ca Grecia, conducerea inteleapta a presedintelui Basescu, cind a luat mandatu, Ro avea 30 miliarde datorii, acum are 100!? Urmeaza sa fie platite, plus dobinzi. Da nu conteaza acum a fost condamnat comunismu, s-a dat si legea lustratiei, s-a rezolvat si Bazinu Marii Negre, si Axa si mai ales un proiect sustinut de pres., Nabuco. Se poate cumpara in continuare gaz rusesc. Si noua constitutie si reorganizare teritoriala si miscorarea parlamentului. Numa realizari pozitive, sa crape talibanii basisti de mindrie!

  P.S Nu ai inteles nimic despre germania, grecia, in general nu intelegi nimic din politica, economie.

 • AVP

  Dorine,

  hai sa va mai dau un link, dupa care ma retrag, ca sa nu-ti creez turbulente prea mari pe-aci. E vorba de un link din care se poate vedea ca legea lustratiei, asa cum a aparut azi, a fost rezultatul -- ab ovo -- al colaborarii dintre grupurile parlamentare PDL si PNL (singurul amendament in plus al PDL, fata de PNL, a fost acela prin care au fost scosi de subt incidenta lustratiei lustrabilii utecisti):

  http://viorelpadina.wordpress.com/2010/05/23/legea-lustratiei-plus-si-minus-2/

  E vba de un topic pe care l-am scris cand cu lustratia de data trecuta si pe care l-am reluat mai alaltarea.

  Hai ca poate mai vbim zilele astea.

 • unicornu

  bravo avp, exact utecistii tai care te inspira sa desarti sacul cu dejectii. Stii ce este mai grav ? Sa ti se stie identitatea dar sa fii un complet anonim. Ca tine.

 • Şerban Foarţă

  Felicitări, tovarăşe, -- căci, iată,
  eşti liber să rămâi impenitent
  şi fără nicio teamă de o biată
  lustrare scrisă cu avertisment!

 • sierra

  Domnule Tudoran,

  Sa ma iertati daca nu pot vorbi serios despre caricatura asta de lege. Ceea ce-i mai interesant, pentru ca este edificator in privinta prostiei portocalii, care atinge forme tot mai pure, este felul in care a trecut legea. Deci au ajuns cu ea in camera decizionala si inainte s-o voteze i-a lovit iluminarea si si-au dat seama ca dac-o voteaza in forma respectiva isi lustreaza prim-ministrul, proaspatul sef SIE si presedintele de partid, boculetele adica. Au modificat-o repede, asa, in vazul natiunii, apoi au votat-o. 🙂

  Nu ma pot abtine sa nu rad in hohote, desi ar trebui sa plang, caci umanoizii astia pretind ca ne guverneaza tara.

 • Dorin Tudoran

  @ Serban Foarta

  Bun (re)venit printre noi, palmasii hyperstatiului!

 • Dorin Tudoran

  @ Sierra

  Din pacate, nu e de ras. N-am vrut sa scriu un text nou, ca sa nu ma enervez. Sa vii cu o asemenea cacealma, sa faci o lege croita — pana in ultima secunada — pe interesele unor si altora si sa o mai si popularizezi drept :nu e niciodata prea tarziu sa se faca dreptate” e de o scarba totala.

  Cui se face dreptate prin efectele (daca vor exista si acelea…) acestei legi?

  Padurii de “forme fara fond” i-a mai fost adaugat un copacel deja uscat, care ne este prezentat drept stejar; unul mai falnic decat stejarul de la Scornicesti…

 • Acest simulacru de lege (care a reusit performanta de-a se fi nascut gata caduca) ne aduce, cu o intarziere de aproape un sfert de secol, o lustratie aproape lipsita de lustrabili. Lustrabilii care, potrivit legii, nu pot fi numiti in functii publice, deci care sunt lustrati de lege (si numai pentru cinci ani), nu mai sunt lustrabili si nu mai pot fi lustrati in cazul in care sunt alesi. Ca si cum experienta de pana azi ne-ar fi aratat ca, in Romania, tot raul ne-a venit exclusiv de la numiti si sub niciun chip de la alesi! (De fapt, lucrurile au stat mai ales invers!)

  Mai mult, de sub incidenta acestei legi patafizice -- din moment ce ofera solutii imaginare unor obiecte descrise prin proprietatile lor virtuale (ma rog, cam asa ceva!) -- , au fost scoase exact persoanele a caror lustrare ar fi putut umple forma legii si cu o farama de continut. Dar, fiindca nu, ramane intrebarea: cui foloseste toata aceasta butaforie care nu trezeste nicio emotie pozitiva, ci numai oboseala si lehamite? Probabil ca exclusiv “elitelor de calitate”, carora uite ca le-a dat un nou pretext de proslavire a reformismului de carton. Deocamdata, se pare ca doar un “elitar de calitate” a reactionat laudativ. In rest, in toata presa pro-prezidentiala adoptarea legii e relatata fara urma de entuziasm.

 • Indiferent de nemulțumiri, e mai bine să existe o lege a lustrației decât să nu existe. Iar o formă imperfectă a unei legi poate fi și corectată.
  Restul e zgomot (că puterea se folosește electoral de această lege, că e diabolică și ne păcălește, că “celilalți” nu sunt cu nimic mai breji ș.a.m.d.) -- important este că până și în România această lege apare, 20 de ani de FSN-ism, azi renăscut, n-au putut s-o facă uitată complet. Nu e o victorie, pentru că e cam tardivă, dar e mai bine cu ea, cu legea asta, decât cu ei, cu “foștii”

  http://despredemnitate.wordpress.com

 • neamtu tiganu

  nea Dorine, am impresia ca-l promovezi pe un anumit propagandist precum in bancu cu Ion care duce la tirg o vaca costeliva, stearpa, jigarita, doar s-o faca de ris

 • Shadow

  @AVP-ica

  eu zic ca gresesti maestre si tziganul nost de neamtz le cam zice bine. Lasand la o parte “noutatea” care am eu o impresie ca ai scos-o din “burtica” pe post de “figura de stil” cum ca nemtisorul nu mai e “cetatean roman”. Ma rog daca “rima era sub apa” inteleg.
  Grecii pleaca de la un “existent” de PIB pe cap de vita furajata care depaseste de cateva ori PIB’u furajat romanesc. Tot ei mai au si o “infrastructura” bine pusa la punct pe care “noi” nu o avem dar o visam in toate cele. Oricat de “dur” si de falimentat ar “cade” Grecia tot nu ar putea ajunge la nivelul Romaniei din aceste motive. Binenteles ca “raportarile” unui anumit guvern grec au fost false. Ale noastre nu(partial nu) dar pe “intern” si ale noastre au fost la fel de “false”. Numai cand imi amintesc cum se jucau cu “deficitul” in 2008-2009, deficitul ala tare placut “politicului” pt ca suna a “mostenire” si ar urma sa-ti aduca cine stie ce “beneficii”(cand le convenea era pe metoda romaneasca cand nule convenea pe cea europeana ca asa este in tenis) imi dau seama ca astia de ne guberneaza nu-s mai breji decat grecii “d’antan”. Dar nu era sa se prinda taman un poet chiar “iepocal” de asemenea “futilitati” contabile.
  Totusi tziganusul a incercat sa-ti explice “simplu” vorba americanului “keep it simple” dar nici asa matalutza nu ai incercat sa intelegi(chit ca te duce mintisoara dar nu si “orientarea”) ca imprumuturile facute din 2009 incoace nu ne fac mai “de soi” ci dimpotriva si mai “goi”. Dar ca orice romanas neaos de pe la noi e bine ca te tii cocos(nu e nici asta vreo referinta la udrea dreak) ca “noi” cinstiti ce suntem. Eh macar de-am fi francezi ca si ei au “cocosul” pe post de “emblema”. Si fac adeseori misto de ei insisi sustinand ca e singura “zburatoare” care “canta”/face scandal mereu cu picioarele in mizerie sau in rahat.

  PS. Ca idee grecilor le raman maslinele proprii si personale, azi daca te duci in magazinele “tarisoarei” noastre si uiti de “cocosenie” remarci ca noi nu mai avem nimic, nici macar cartofi de pe la noi ci din “import”. Si asta dupa un an agricol excelent. Din pacate ninsorile de anul asta si riscul ca sa nu-i spun direct “certitudinea” unor inundatii catastrofale pun anul “agricol” 2012 intr-o foarte urata postura.
  Nu-ti mai spun nimic nici de anii de deficit “smecherit” contabil de guvernarile boc ca doar ce altceva au insemnat “rostogolirile de datorii” ale statului pe anii urmatori care nu intra in calculele de deficit? Chestiile alea de au enervat-o pana si pe Merkel de ne-a facut teorie cand a venit la Cluj.
  ramai dara draga AVP “demn” si “darz” ca doar “ascunderea gunoiului sub pres” e boala balcanica pe care si noi si grecii o avem in “sange”.

 • Dorin Tudoran

  @demnitate

  Poate ca aveti dreptate, dar pentru mine legile croite in jurul unor interese politice ori personale nu sunt tocmai legi…

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  Nu am promovat niciodata propagandisti. Nu o fac nici azi.

 • Gheorghe Campeanu

  Cum ar suna un exercitiu de umor retro? De la radio Erevan primim urmatorul mesaj:

  Un mare numar de ascultatori ne intreaba: e adevarat ca la Bucuresti s-a dat in sfarsit o lege a castratiei care se aplica tuturor procurorilor care au fost demnitari comunisti sau colboratori ai securitatii?
  Raspundem: da, este adevarat. Dar nu se numeste legea castratiei ci a lustratiei. Si nu se aplica acelor procurori , ci ii insarcineaza pe acestia sa aplice castrarea incercarilor de deconspirare a inaltilor demnitari din sistemul justitiei romane.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  Va raspund cu o… intrebare: daca Nicu Ceausescu ar mai fi fost in viata, l-ar fi ocolit si pe el Legea lustratiei ca fost membru al CC al UTC?

  Stiu, dvs. nu sunt politolog, aveti si “frustrari profesionale”, dar poate intrebati vreun politolog cu totul dezinhibat…

  Sa bag si un scriitor in ciorba Lustratiei: nici Petru Popescu, membru al CC al UTC, nu stia ce facea si la ce tintea pe vremea respectiva?

 • Gheorghe Campeanu

  Desi sint mistuit de povara neimplinirilor si ” frustrarilor profesionale” (sintagma nu-mi apartine), sint totusi in stare sa constat ca intrebarea Dvs. este rau voitoare. “Legea e lege” (ar zice Fernandel si Toto) intr-un sinistru mod tragi-comic de Dimbovita

  Radio Erevan ar raspunde: este adevarat ca ambii au fost secretari ai CC al UTC, dar Nicu Ceausescu, daca ar fi in viata, nu ar fi procuror; iar Petru Popescu nu este rezident in Romania si nici el nu functioneaza in sistemul justitiei romane. Ambii sint exceptati, neintrind sub incidenta noii legi a lustratiei.

  In rest, vad ca sint acrii strugurii in spatiul romanesc (real si virtual).

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  Regret, m-am “esprimat” insuficient de clar: dar daca ar fi in viata si ar fi numit ministru, ce ne-am face cu Nicu?

  Dar daca ar fi rezident in Romania si ar vrea sa fie si el ministru, ce ne-am face cu Petru Popescu? Dar daca ar vrea sa ia locul marelui William Branza, reprezentantul “diasporei” in Parlament?

  Strugurii? Oh, inteleg, de aceea unii ii prefera drept vin…

 • Gheorghe Campeanu

  @Dorin Tudoran

  Sigur ca vinul ma poate ajuta, ca mi se face gura punga de frustrari si resentimente. Eu ma icapatinez sa citesc textul legal ca atare (plus the fine print).
  Legea este redactata cu o admirabila precizie si deci, daca Nicu Ceausescu ar fi printre cei vii si numit ministru, nu ar avea de patimit decit ca detinator al portofoliului la justitie. Cit despre ipoteza cu Petru Popescu ca inlocuitor al dl-ui Branza, ar risca taisul lustratiei in aceeasi masura cu toti ambasadorii si inaltii dregatori diplomatici cu verdicte de colaboratori. Adica, in argou Erevan, trotineta lui Haciaturian.

 • În Germania denazificarea s-a făcut până la a-i interzice unor artiști precum Bohm, Karajan, Klemperer să apară în public timp de câțiva ani. S-a creat Philharmonia Orchestra ca să cânte cu ei numai în studio.
  Excepția cu UTC-ul e monstruoasă, ca să fi ajuns membru în CC al UTC trebuia ca întreaga familia tânărului să vrea conștient asta, nu numai cel care părea să nu înțeleagă nimic. Și cu toții trebuiau să-și schimbe drastic dieta alimentară, să devină coprofagi.
  Cum se evită să ajungi membru al CC al UTC era simplu și ținea de bun-simț, cum se ajungea acolo ținea de o luptă titanică…
  http://www.zigzagonline.ro/opinia-noastr/cum-se-evit-s-ajungi-membru-n-cc-al-utc.html

 • Dorin Tudoran

  @demnitate

  Toti oamenii care au fost procurori in timpul comunismului sunt atinsi de Legea lustratiei, chiar si cei (multi, foarte multi, putini, foarte putini etc.) care nu au comis nici o nedreptate impotriva unui om nevinovat. In schiumb, membrii acoperiti ai serviciilor secrete sunt exceptati… Etc. Aceasta lege judeca cu prea multe unitati de… masura.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  Ideea era ca “unde-i lege, nu-i tocmeala”. Acum ideea este “unde-i tocmeala, nema lege…”

 • Demnitate

  @ Dorin Tudoran
  Sunt 100% de acord cu dvs. Trebuie corectată ideal printr-un efect de avalanșă. Mai bine să existe legea și să fie perfectibilă decât să nu fie deloc.

 • Dorin Tudoran

  @Demnitate

  Nu stiu cine va avea timp si, mai ales!, interes sa o corecteze. Si, apoi, se poate intampla sa apara atatea corecturi, incat legea sa devina altceva; si nu neaparat altceva mai bun.
  Acum -- asta e. Exista o lege.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Nu santeti oare putin rigid in evaluarile despre aceasta lege a lustratiei? Eu, ca spectator (las altor ‘colegi’ placerea de a fi actori), pot spune ca-i gasesc si unele virtuti, in special in zona originalitatii. Daca ar fi sa transferam actul legislativ intr-un context american, as spune ca gestul si textul au a delightful and decidedly Clintonian quality.
  Iar Petru Popescu, daca ar fi tentat sa efectueze fara rezerve “intoarcerea supleantului”, nu ar fi de fel inoportunat de lustratie, ba chiar, imbratisat si incurajat sa continue inelegantele sale dezvaluiri despre viata privata a Zoiei Ceausescu (revizionismul selectiv ridicat la nivel de inovatie literara).

 • Gheorghe Campeanu

  Corectie re Petru Popescu: l-am descris mai sus in mod eronat ca secretar CC al UTC. Din cite stiu, a fost doar membru (poate supleant) al acelui august for politic. Evident, sint altii mult mai bine informati decit mine, car pot confirma sau infirma aceasta informatie.

 • Pingback: “Cine nu e cu noi e impotriva noastra” – a zis Stalin… Sau Lenin ? Are vreo importanta ? « Viorel Padina()

 • napocitaniu

  dom’ tudoran,

  legea asta mi’a redat chefu’ de viatza -- pina ‘ntracolo incit rid incontinent si napadit de ticuri diverse (ma scarpin la timpla dreapta cu laba piciorului sting, printre multe altele) de cind am auzit care este principala victima, amintita si de d-voastra ceva mai sus.

  biata monika e victima perfecta, ce poate capata castane voluptuoase de la o gama infinita de indivizi, de la badea ciutacu de la antenescu3, pina la duduca cristoiu de labe unu sau lazaroiu lazarus bliiiin axinte de la bondrea 2.0 teve

 • mihai rogobete

  Cu alte cuvinte, interesul de partid e deasupra celui național și dedesubtul celui personal, de unde Paul Goma nici nu poate fi talentat, astfel încât rămâne cum s-a stabilit, tot lustrat.

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu

  MM a facut o singura eroare, dar una majora: nu a plecat din cloaca aia. Acum se afla la mana lor. Toata securitimea si “activele” de partid sunt mai indreptatite ca MM sa mearga inainte… Ea mai sta o repriza in tribuna, accidentata de… lustratie!?!

 • Legea lustraţiei dată exact când trebuia, la mare precizie (chirurgie… estetică, nenică!): iată înfăptuirea marii reforme. Putem fi liniştiţi acum -- avem o clasă politică onorabilă. Igiena bântuie spaţiul public. “Sistemul ticăloşit” s-a săvârşit, s-a lustruit. Măgarul încotrocenit cântă carnavalul de la Veneţia cu variaţiuni mai frumos ca niciodată. Ne mai încurcă doar nişte nonagenari, răşuşiţi, încă în viaţă. Să ne uităm pe gaura cheii ce au complotat ei aseară: http://bursaneagraagandirii.blogspot.com/2012/02/tinerete-fara-batranete.html

 • Gheorghe Campeanu

  O intrebare contextuala:

  Tinand cont de limitarile unei legi “imperfecte”, daca prevederile ei nu ar fi aplicabile unui numar de persoane (mai mult sau mai putin de notorietate publica in ale trecutului pre ’89), exista totusi posibilitatea unei interpretari macar simbolice ca o firava ramura de maslin? Ma gindesc la retragerea prin decret incadrat de lege, a tuturor decoratiilor acordate in ultimii 10-12 ani fostilor inalti ofiteri de Securitate “reciclati” si celor cu verdict de colaboratori ai securitatii si “politie politica”, emise la Curtea de Apel. Macar atit.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  Mai intai sa treaca de Curtea Constitutionala si pe urma se… schimba
  S-a si retras o decoratie:

  http://www.dorintudoran.com/2010/05/23/mana-care-le-lustreaza-pe-toate/
  http://www.dorintudoran.com/2010/05/21/lustra%c8%9bia-%c8%99i-decora%c8%9bia/

 • Gheorghe Campeanu

  Multumesc pentru semnalarea episodului si a rezolvarii acestuia. Prin remarca despre Curte Constitutionala va referiti al adoptarea legii? Sau va gandeati la respingerea apelului/recursului la verdictul Curtii de Apel? Cred ca aceea se face la echivalentul romanesc al Curtii Supreme ( Inalta Curte de Casatie). Oricum, desigur, prezumtia de nevinovatie trebuie respectata, chiar daca in esenta pare “vinovata” nu in putine dintre aceste cazuri. Mai asteptam, ca timp avem, nu?

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  OK-ul Curtii …

 • Atenție! In mod deliberat au venit cu puncte de vedere aiurea tocmai cei care au ca misiune menținera stării de tulbureală. Acesta se vede din textele lor care zic aiurea cuvinte din care transpar ura față de propinentul ce a îndrăznit să aducă în public o problemă athâlt de gravă. Dacă oamenii din jurul lui Iliescu au ținut această lege în ladă, cei care se dau acum reparatori de curaj, după ce au condamnat comunismul aiurea, după un text al lui Tismăneanu,fără a zice nimic despre Vadim și Iliescu, de pildă, acum vin să se dea grande că tot ei fac dreptate, votând o lege ciuntită, tardivă, dar absolut necesară.Se cere doar să nu mai aibe drept de a candida! Măncar atât!…Ajunge! Strigă milioanele de suflete duse de aceștia sub pământ. Ajunge, gargaragiilor îmbuibați din servicii și din familii de comuniști…AJUNGE !

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran #55

  Aha! Merci. M-am “Prins”.

 • “Cred ca este nevoie de o lege a lustratiei, asa cum cred ca este nevoie de un proces de purificare a societatii romanesti, ba mai mult decit atit, a clasei politice romanesti (…) in momentul in care textul trece in aceasta forma sint primul care, dincolo de alaturarea mea celor care doresc ca o asemenea lege sa capete efect in Romania, sint primul care se va retrage”.
  Mihai Răzvan Ungureanu, anul 2006 după Hristos
  http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/mihai-razvan-ungureanu-daca-legea-lustratiei-trece-in-forma-actuala-voi-fi-primul-care-se-retrage~ni40h6
  Textul n-a trecut în forma aceea, ci în altă formă.

 • AndreeaA fost mai presus de toate un OM eaanxordirtr care a spus de nenumarate ori ca traeiste pt. cei din jurul lui si pentru a-i ajuta, iar daca ceva s-ar intampla si n-ar mai putea face bine omenirii si-ar lua viata fara ezitare!E frumos gestul tau de a aduce la cunostinta oamenilor ca este mare deosebire intre orice artist si Michael.El a fost un inovator, un geniu..Intotdeauna voia sa se autodepaseasca si chiar reusea asta.A castigat foarte multe premii, insa ramanea umil si modest, considerand ca aceasta este o calitate foarte importanta a ficarui om.P.S. In video pe care l-ai postat Michael celebra alaturi de mai multi artisti printre care Mariah Carey, Usher, Liz Taylor, Gloria Gaynor 30 de ani de cariera, nu 45. 😉

WP Admin