≡ Menu

Lady and the Tramp

O lady, spun mulți dintre cei care au lucrat pentru ea, dânsa nu e, deși încearcă din răsputeri să pară una. Un vagabond, spun cei care-l cunosc, dânsul nu este, deși, în dezbateri, se comportă ca unul.

Visează să se confrunte într-o finală, care numai una de vis nu va fi. Visul unuia e coșmarul celorlalți, nu? Politica se dovedește, deseori, o peliculă de desene animate. Animate nu de tandrețe, ci de păruială.

O imagine de la a treia căsătorie a dânsului ne-o arată și pe dânsa. Sunt amândoi foarte tandri unul cu celălalt.  Fericiți sunt și soțul dânsei, și mireasa dânsului. Numai că de atunci a trecut ceva vreme.

cd63d6b97513bb8a0674f4c8649fc47e

Dânsa trecuse pe la casa de turtă dulce. Dânsul continuă să treacă prin tot felul de uriașe “consolidări” și grație unor falimente bizare. Bizareria este că și dânsa a prosperat: $250.000 pe ora.

Dânsa mai vrea încă o dată la casa de turtă dulce – de data aceasta, ca titulară a contractului de sejur. Se jură că nu va mai folosi un server personal, pentru că s-a săturat să fie deranjată de anchete.

Dânsul vrea la casa de turtă dulce, ca să azvârle toate computerele pe geam, fiindcă sunt Made in China; să taie cireșii de pe National Mall, fiindcă sunt japonezi; să înlocuiască Georgetown University cu propria universitate.

Evident, și dânsul, și dânsa știu cum să-i scoată pe necunoscuți din sărăcie, cum să stopeze împuținarea galopantă a clasei de mijloc și cum să conducă lumea – dânsul ridicând ziduri, dânsa – dărâmând ce-ar mai fi de dărâmat.

Dărâmând ce?

Ușa, care oricum nu mai există de atâta turism al drogurilor și emancipare a ilegalității pe criteriul corectitudinii politice. Pe vremea când era “în pușcărie”, în Mexic, “El Chapo” a intrat de două ori în America să bea o bere.

Dânsul este  investigat pentru fraude. Dânsa, scăpată de alte investigații, se află în colimatorul  FBI-ului. Noi, alegătorii? Noi jucăm în capodopera unui Hollywood “independent” finanțată bipartizan.

Dintre candidații propuși fie de Elefanți, fie de Măgari, singurul despre care există dovezi că a făcut și continuă  să facă lucruri semnificative pentru țara asta, n-are șanse. De ce?

Nu face spectacol de doi bani, nu latră ad hominem, răspunde punctual la întrebări, e rațional, fără a încerca să “raționalizeze” timpul la vorbire al celorlalți, nu ne propune utopii.  Va rămâne în Ohio.

N-are “charismă mediatică”. Cum se spune în România, “nu trece sticla”. Și alegerile de azi se desfășoară pe sticlă, pe cablu de sticlă, pe Internet, la viteze aiuritoare. În dulcele nostru autism civic, noi suntem convinși că, votând, alegem.

Să ne întoarcem la primul film de desene animate pentru Cinemascope, fiindcă era mai amuzant, iar finalul lui era mai tandru, mai de Doamne ajută. Istoria alegerilor de azi? O Cinematecă a “filmelor de artă” politică.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • OvidiuB

  Inteleg ca l-ati prefera pe Kasich. Adevarul e ca, la cat de polarizat pare electoratul in acest moment, pe ambele parti (pres. Obama trebuie sa aiba si el un “merit” aici), Kasich nu are nicio sansa. Si da, nici nu e foarte charismatic.

  Insa dl. Trump este un mare pericol pentru democratia americana -- ar fi dovada vie ca noua linie directoare a politicii americane este “entertainmentul”. Daca electoratul presupus cel mai matur si asezat voteaza un ins atat de…gol si a carui singura calitate e “flamboianta”, inseamna ca orice e posibil.

 • neamtu tiganu

  Cel mai mare pacat al zilelor noastre e sa fii plictisitor.
  La noi, la nemti, e invers!

  neamtu tiganu

 • Ontelus DG

  Teoretic cel puțin, lucrurile merg inexorabil în direcția pe care ați anticipat-o de anul trecut. Însă problema insolubilă și cu potențial distructiv nu doar la scară americană, ci globală este polarizarea fără precedent a veniturilor și, respectiv, a accesului la resurse. Aici, în diminuarea cantitativă și calitativă a ceea ce numim ˮmiddle classˮ se prefigurează o realitate înspăimântătoare…

 • Dezideriu Dudas

  Extrem de dura postarea…si la Dreapta si la Stanga….Glumeam cu Frontul Salvarii Globale si sper sa ramana asa…Cand cel putin unul din marile blocuri politice, UE, cvasi-NATO, Rusia & co, China ( caz special, logica interna societatii )…, va constientiza ca singura sansa a “salvarii globale” e autodeterminarea ( dar nu cea “cu voie”…, ci cea cu reguli unanim acceptate si gestionate de instante gen ONU, nu de grupuri gen G 8, sau mai rau, de 1-2 state care “nu mai suporta nedreptatea ‘ceea de pe lume”…), reconstructia lumii va putea porni de jos in sus, dar in acel bloc politic care va permite “de sus” asta. Ultimul mare “Imperiu” care s-a creat strategic, URSS, a plecat initial de la o extensie a ideii panslavismului intersectata de “ prea-multa-determinare “ a Marii Britanii ( nu doar ei, dar plec aici doar de la relationarea Engels – Marx ) de “a da Marx * ” la toate statele pe care credea ca asa le va putea domina mai usor ( comercial, financiar…)…Ulterior, putin a lipsit ca “statele cu Marx” sa nu “dea marti” ( ca la jocul de table de la Monaco si Monte Carlo ) la celelalte…Acum, Marea Britanie si-a dat seama ca politica dominatiilor nu mai poate continua. Sau nu mai poate aduce beneficii economice. De aceea cred ca vrea sa se retraga, inclusiv din UE. Poate fi o buna “schita”, e drept, “animata”, a inceputului in forta a principiului autodeterminarii in politica globala.

  Daca Stefan Zeletin, liberal, a scris in “In tara magarilor” in interbelic, poate un social-democrat sau conservator ( in sens post-comunist ), poate ar trebui sa scrie “In tara elefantilor”, tinand cont de Elefantii si Magarii de care scrie d-nul Tudoran ca “ne asteapta” in etapele ulterioare, cele superioare…, ale “dezvoltarii capitaliste” …

  Marian Munteanu spunea acum 2-3 zile la TV ( Realitatea ) ca Marco Rubio, Ted Cruz şi John Kasich, in partidul republican, il cam contrabalanseaza pe “the Trump” si ca probabil va deveni importanta opinia neurochirugului si pastorului neoprotestant Ben Carson care, desi nu are voturi, are o notorietate si recunoastere importanta printre candidati ( comenta niste sondaje ). N-as neglija aceasta idee. Pana la urma primul “Imperiu” care nu s-a creat strategic, ci s-a creat ad-hoc, imediat dupa ce a declarat “sfarsitul istoriei” ( de atunci fiind nevoit sa tot faca “istorie”… ) pentru “a salva lumea” ( pe “strategia” lui Bush jr., prietenii nostrii sunt buni, ceilalti nu…), este majoritar neoprotestant. Deci, ei sunt determinant si nu catolicii, nu protestantii…, cu mai “vechi state”…, nu religiile asiatice, cu mai multi “membrii”….

  Nu-mi era insa clar pe cine va sustine Carson ….. Cineva insa s-a gandit la asta inaintea mea…..Nu era cazul “sa se riste” chiar asa…Asa ca nr. 2, 3 si 4 au promis sustinere pentru Trump….daca va obtine Investitura la Conventia republican din Iulie de la Cleveland. Ben Carson, chirurgie, Dumnezeu….are-atata treaba.

  PS * : MARX = “ Mama si tata” la “corectitudinea politica”…., desi “ copilul” le-a fost luat si adoptat de “anti-marxisti de ziua-a saptea” ( termen neoprotestant ), cum ar spune dom’Liviu ( Antonesei).

 • Dezideriu Dudas

  Noroc cu “plictiseala”, de unde…Trampa…, ca altfel nu prea faceam bine traducerea Trump -- Tramp ….

  Sa n-o uitam totusi pe Monica… Daca-r fi divortat, “Lady” ar fi fost “prea corecta politic” si n-ar fi avut nicio sansa.

  PS Stim cum e la nemti ca (mai ) avem o poza de pe litoralul romanesc…”Din pacate”, si la noi, la romani, e invers. Desi tot ar fi motocicleta ‘ceea…”Ea” ar putea fi folosita. Am vazut atatea filme cu motociclete…Bune !

 • Nicolae Prelipceanu

  Firește că totul e posibil, mai puțin o alegere rațională.

 • Valentin Feyns

  Ingrijoratoare e motivatia pentru votul unora (multora?) dintre partizanii dansului. O revolta masiva contra corectitudinii politice (nothing wrong with that) si contra politicienilor care au promis totul si au facut prea putin sau nimic. “Vrem altceva, (aproape) indiferent ce, atat timp cat nu miroase a impotenta”. (Aproape) amuzant e ca sentimente (aproximativ) asemanatoare manifesta votantii Magarului care le promite un Elsinoor pe Potomac. N-ar fi culmea, daca acest mensevic ar deveni presedinte si Universitatea din Maryland ar (re)incepe sa ofere cursuri in Materialism Dialectic si Socialism Stiintific?

 • Daca va fi cazul, profesorul e pregatit sa se intoarca la Materialism Dialectic si Socialism Stiintific…

 • Raționalul intra greu in moda siiese usor din ea…

 • Are si alte calitati in afara de flamboaianta, dar ele nu sunt de natura sa ne ajute pe noi, ceilalti…

 • Stelian Canjea

  Sunt surprins si intristat ca din pozitia ta de mare dizident roman ai trecut in tabara anti Trump. Cei care vor sa-l ucida (si la propriu..) sunt cei care vor: OPEN BORDERS SI GLOBAL ECONOMY, political correctness, diversity pana la schimbarea complete a natiunii si a elementelor ei fundamentale.De aproape un an sunt abonat la The Economist si la Wall Street Journal. Londonezii dela Economist enervati de faptul ca Trump, dupa 9 luni de tsunami, nu numai ca e viu si kicking, dar are astazi aproape 400 de voturi, si 90 % sanse de “turta dulce”. Unii dela WSJ, exersati in defaimari, aproape in fiecare numar, incearca in zadar sa-i convinga pe cititori (noroc sau nenoroc este ca majoritatea face parte din establishment). Cei citati mai sus l-au vrut pe Bush. Dezastru national! Acum il vor pe Rubio ..Un fel de Elmer Gentry.. Cruz se uita inspre cer la JC.Patetic!
  Sunt surprins si intristat ca talentul tau de polemist nu-l folosesti acum impotriva stangii/socialiste/marxiste/defetiste/corupte si impotriva acelei ramuri din dreapta zisa RINO. Unii prezic un duet HRC + BS sau eventual un Karl Marx VP. in cazul in care atacurile anti Trump, al tau included, vor avea efectul dorit de establishment.
  Imbucurator este ca deocamdata, votul celor multi (cei care nu citesc Econ si WSJ) este majoritar.
  Inteleg bine pozitia lui Trump legata de protectia industriei nationale si renegotierea contractelor cu China, Japonia etc.etc. In 1980 am inceput sa lucrez in industria otelului in Ohio/Pensylvania. In zona Youngstown, Pittsburgh au disparut aproape toate fabricile associate cu constructii de masini . Mutate in China, Japonia.In tara asta nu se mai fabrica vagoane de calatori nici strunguri nici cartuse!!
  Acum citiva ani am admirat pozitia ta referitoare la cazul constructiei unei moschei in centrul unui oras din UK. Dupa ce musulmanii, primiti legal si subventionati de stat, au primit insfarsit aprobare de constructive, au navalit peste noapte cu budozere sa darame biserica anglicana si sa-si ridice locasul lor de cult si de cuiburi teroriste. Crezi ca Trump nu stie asta? De fapt stiu toti din establishment dar nu le pasa. Diferenta este ca Trump este singurul care a spus-o- evident in alta forma. Pai sa nu ridicam un zid??
  Refuz sa comentez cele cateva cheap shots referitoare la taierea ciresilor, si aruncarea in mare a computerelor facute in China. Par a fi dela MSNBC.
  Poate am inteles gresit intentia ta. Poate e doar prima dintro serie de bloguri legate de tara adoptive. Correct me if I am wrong. Please.

 • neamtu tiganu

  Domne, mi se pare teribil sa fii abonat la Economist si WSJ de aproape un an. Respect.
  Si Elmer Gentry asta, teribil domne!

  P.S Waggoane se fabrica la Sacramento, e acolo o uzina Siemens, din Alu dar si din otel. Ai mare dreptate, e extrem de trist sa nu mai fabrici nici strunguri, dar mai ales cartuse! In schimb se fabrica avioane si rachete, si tancuri, bombe, sau nu cumva?, Doamne fereste!, si alea… nu pot sa cred, spune-mi ca nu-i adevarat! Pa mine si pa nefasta ne-ai convins, Tramp for president!

 • Dana (Mara)

  Nu vi se pare ca in mimica si grimasele penibile D.Trump seamana izbitor cu Mussolini? Este ingrijoratoare fascinatia maselor fata de insi histrionici si inadecvati, care odata ajunsi la putere nu au mai putut fi opriti din atrocitatile pe care le-au comis. Sa facem un exercitiu de imaginatie si sa vedem in paralel discursurile isterice ale lui Mussolini si Trump. Chiar si fara sunet este suficient sa ne dam seama ca Trump este inadecvat pentru o functie atit de inalta in statul american. Ca o fi bun negociator pentru propriile afaceri, asta tine de societatea americana si produsul caricatural care din pacate este Trump. Erau candidati mai rezonabili si decenti, dar din pacate oamenii incep sa fie setati la spectacolele tv., totul este spoiala, nu mai conteaza fondul si programele electorale.
  O zi buna si sa speram ca nu ajunge in finala.

 • Liviu Antonesei

  Mi se pare destul de lipsit de speranta, mai ales ca n-ati stat stralucit nici cu precedentii doi presedinti… Nu ma pricep bine la politica americana si nici la personajele ei, dincolo de ce pot vedea in media. Si nici intr-un caz nu ma pricep la fel de bine ca tine. Totusi, ma intreb daca Trump nu-si sarjeaza cumva prestatia ca sa functioneze ca un fel de cirlig al evidentei nemultumiri populare fata de clasa politica, o nemultumire de altfel vizibila in toata lumea, de la Est la Vest si vitzeversa…

 • OvidiuB

  Desigur, despre asta era vorba. Celelalte calitati ale sale sunt, altfel, complet irelevante. Oricum, dupa alegerile de ieri pare ca singura alternativa viabila la Trump ramane Ted Cruz, despre care intuitia imi spune ca nu aveti o parere foarte buna.

 • Pingback: Invitat Dorin Tudoran – Lady and the Tramp | @ntonesei's blog()

 • Mita Baston

  Financial
  Times continuă tradiția
  previziunilor pentru anul ce vine, iar o privire retrospectivă arată că
  estimările jurnaliștilor britanici s-au dovedit mai tot timpul cât se poate de
  corecte. Prăbușirea prețului
  petrolului, politica Băncii Centrale Europene și
  faptul că Putin nu va mai anexa teritorii au fost previziunile de la finalul
  anului 2014 confirmate în anul ce a trecut.

  Iată cum
  văd anul 2016 jurnaliștii publicației
  economice britanice.

  Va câștiga
  Hillary Clinton alegerile prezidențiale din
  SUA?

  Da. Vor fi
  niște alegeri cu suișuri și coborâșuri iar cele mai urâte amintiri ce-i vor
  rămâne lui Hillary Clinton vor fi cele ale acuzelor ce-i vor fi aduse de
  republicanul Ted Cruz legate de caracterul ei și de slăbiciunea de care a dat
  dovadă în fața
  dușmanilor
  Americii. O mare parte din electorat va vedea în Clinton simbolul a tot ce
  este greșit și corupt în America de azi. Dar alegerile se câștigă la centru
  sau la ce a rămas din linia de centru în politica americană , iar Cruz va fi
  mult prea spre dreapta pentru alegătorul de la centru. În ciuda sondajelor
  care o dau la o distanță
  supărător de mică de Cruz, Clinton va câștiga categoric.
  Democrații vor
  redeveni majoritari în Senat. Însă Clinton își va începe mandatul într-o
  atmosferă foarte polarizata. Si nu va avea
  parte de o lună de miere.

  Va părăsi
  Marea Britanie UE în urma referendumului din 2016?

  Nu.
  Britanicii vor vota pentru a rămâne în UE. Nu vor fi
  entuziasmați, dar vor
  vota în spiritul bunului simț care a
  prevalat în ultima vreme în Marea Britanie. Să lăsăm
  deoprate argumenele tehnice prin care premierul David Cameron încearcă să
  obțină o
  poziție mai
  bună pentru Marea Britanie în ce privește tratatele UE sau investitiile și
  schimburile comerciale mai mari. În cele din urmă, britanicii vor alege
  între logica
  calmă a fostului premier John Major si populismul UKIP, condus de Nigel
  Farage. Dacă nu câștigă logica lui John Major, atunci înseamnă că Marea
  Britanie va trăi vremuri tulburi.

  Va rămâne
  Bashar al-Assad la putere în 2016?

  Da. Assad va
  rămâne președintele de jure al Siriei în 2016,
  chiar dacă în realitate a fost redus la statutul unui lider războinic și nu
  mai este un șef de stat cu adevărat. A fost ridicat din punct de vedere
  militar de intervenția Rusiei
  care i-a lovit pe rebeli. Din punct de vedere
  politic, planul ruso-american din ultimele săptămâni prevede o
  tranziție de 18
  luni. Chira daca procesul de pace va începe să câștige teren, Assad va face
  tot ce este posibil pentru a ramane la putere la Damasc.

  Va ajunge
  cel puțin un stat
  membru G20 să ceară
  ajutorul FMI în 2016?

  Da. Niciun
  stat dezvoltat membru al G20 nu va avea nevoie de un plan de salvare. Se poate
  doar ca Italia să ajungă în această situație, din
  cauza datoriei publice. Însă Banca Centrala Europeană o va sprijini și o va
  proteja.

  G20 are
  zece economii emergente. Unele se confruntă cu scăderea prețurilor la
  produsele de export ( Argentina , Rusia și Arabia Saudită sunt principalele
  exemple). Unele au deficite mari de cont curent (Arabia Saudită, alături de
  Brazilia și Africa de Sud). India și Africa
  de Sud au deficite fiscale mari. Altele, precum Brazilia, au deficite mai
  reduse, însă o datorie publică mare. Țările care
  sunt pe roșu la toate capitolele sunt Brazilia , Argentina și Africa de Sud.
  Supuse unor presiuni, aceste țări au
  schimbat
  recent miniștrii de Finanțe.
  Argentina are un nou guvern care promite o nouă abordare. FMI e pregătit. Va
  avea nevoie cel puțin unul
  dintre aceste state de un ajutor? Se pare că da.

  Președinta
  Braziliei va fi demisă până la începerea Jocurilor Olimpice de la
  Rio?

  Nu. Însă va
  fi pe muchie. Deocamdată, Dilma Rousseff are probabil suficient sprijin in
  Congres pentru a opri procesul de destituire. Însă cu cât trece timpul, cu
  atât recesiunea Braziliei se va accentua și sprijinul politic se va reduce.
  Procesul de destituire, chiar daca Camera Reprezentanților
  votează în favoarea sa, nu va începe decât pe 10 februarie. Procesul este
  complex și durează 180 de zile, iar Rousseff ar putea fi demisă abia în
  august. Aceasta ar fi după începerea Olimpiadei, pe 5 august.

  Va mai fi
  Angela Merkel cancelar al Germaniei la finalul lui
  2016?

  Nu. Deși 2015
  s-a terminat bine pentru Merkel, care a fost ovaționată la
  Conferința Uniunii
  Creștin Democrate, la finalul lui 2016 nu va mai fi cancelar. Aplauzele
  primite au parut o dovada că
  poziția sa este
  sigură – în ciuda presiunii cauzate de sosirea în Germania a peste un milion
  de refugiati. Însa doamna Merkel a promis să reducă fluxul de
  refugiați în 2016,
  iar acest lucru pare irealizabil, având în vedere că
  imigranții
  disperați continuă
  să vină, ajutați de
  traficanți.

  Cine va
  câștiga Campionatul European de Fotbal din 2016?

  Belgia. Este cea
  mai bună echipa din lume, potrivit clasamentului FIFA. Coeficientul este poate
  peste valoarea reală a echipei Belgiei, dar nu cu mult. Printr-un sistem bun
  de antrenament și scouting și printr-o politică foarte liberală de
  naturalizare a imigranților,
  această mică țară a
  produs un val de jucători de elită. Belgia poate alinia un trident ofensiv
  Eden Hazard, Kevin de Bruyne și Romelu Lukaku, staruri din
  Premier League a căror valoare ar ajunge la 150 de milioane de lire sterline.
  Echipa Germaniei este mai călită, cea a spaniei este mai unită, dar Belgia are
  de partea sa tehnica de calitate. Cu Franța în
  calitate de gazda, mai există și avantajul
  afinității.

  Va diminua
  China valoarea yuanului?

  Da.
  China are motive să mențină yuanul
  stabil în raport cu dolarul in 2016 – are excedent comercial mare și rezerve
  mari de valută, precum și dorința de a
  arăta lumii că yuanul cel roșu este o valută de încredere.
  Yuanul se poate deprecia până la 7 yuani pentru un dolar,
  față 6,48 în
  acest moment. Economia chineză se pare că va avea nevoie de două reduceri
  succesive ale dobânzii in 2016. Aceasta ar trebui să oprească scurgerea de
  capital din China , fapt care ar pune
  presiune pe monedă. Traiectoria yuanului nu va fi una lină. S-ar putea să fie
  cel mai volatil an pentru moneda chineză.

  Vor
  concura atleții ruși la
  Olimpiada din 2016?

  Da. Nu există
  voința politica
  pentru a pedepsi Rusia pentru că ar fi reînviat politica
  sovietica a dopajului. În urmă cu o lună, Rusia a devenit prima
  țară din
  istorie pasibilă să fie exclusa sine die din competițiile
  atletice, până când va dovedi că sportivii săi sunt curați. Dar
  Moscova și Vestul doresc să minimalizeze dezvăluirile unui
  raport independent despre cele mai rele lucruri pe care le-a văzut lumea
  sportivă. Pentru a participa la Rio, Moscova va trebui să demită
  toți
  oficialii implicați în
  programul de dopaj, să rezolve toate cazurile, să înceapă o
  investigație pe tema
  culturii
  dopajului și să demonstreze că s-a schimbat. Rușii spun că toate astea le vor
  lua trei luni.

  Se va
  prăbuși vânzarea mașinilor diesel în Europa?

  Da.
  Clienții din
  Europa nu mai erau oricum într-atât de îndrăgostiți de
  motoarele Diesel, iar dezvăluirile din
  toamna despre cum a instalat VW un program care să păcăleasca testele de
  emisii la 11 milioane de mașini nu va face decât să accentueze declinul
  vânzarilor. Apogeul vânzarilor de motoare diesel a fost de 55% din total în
  Europa și a fost atins în 2010. Însă în Franța au
  scăzut repede după încetarea politicii de subvenționare și
  odată cu îngrijorările legate de impactul asupra mediului. VW este un jucător
  mare pe piata mașinilor Diesel, iar vânzările sale au scăzut cu 20% în
  noiembrie pe piețele
  relevante, după
  scandal. În 2016, cota vânzărilor de masini diesel va scădea într-atât de mult
  încât va afecta întreaga piață
  auto.

  Petrolul
  va depăși 50 de dolari barilul la finalul lui 2016?

  Da. În 2015
  piața
  petrolului a fost foarte dură cu cei care credeau într-o
  revenire a prețului după
  prăbușirea din 2014. Tenacitatea industriei americane a gazelor și petrolului
  de șist și sporirea producției în
  Irak și Arabia Saudită au dus la înecarea lumii în petrol. În 2016, ridicarea
  sancțiunilor
  impuse Iranului va aduce și mai
  mult petrol pe piață. Însă
  problemele financiare ale producătorilor de petrol îi vor face să
  renunțe la o
  serie de proiecte de exploatare, iar aceasta va reduce din
  producție și
  impactul va fi vizibil. Petrolul Brent sub 50 de dolari este prea
  ieftin pentru
  a permite investiții în noi
  foraje necesare pentru a satisface o cerere ce va deveni mai mare. Dacă
  economia globală nu intră din nou în recesiune, este foarte probabil ca
  prețul
  petrolului să se îndrepte către niveluri mai sustenabile.

 • Vasile Gogea

  …”grea și periculoasă viața noastră, a președinților!”, se zice că ar fi exclamat după asasinarea lui JFK, un… președinte de CAP din România…

 • 1. Nu văd legătura între atitudinea mea din trecut, în România comunistă, cu neîncrederea pe care mi-o stârnesc mai toți acești candidați pentru Casa Albă, inclusiv Trump!?!

  2. The Economist poate fi bănuită, pe total, de o anumită tandrețe față de stânga, WSJ – deloc. Nici Financial Times, altă publicație care nu poate fi bănuită de a susține stânga, nu se omoară după candidatul Trump.

  3. Am tot scris, de-a lungul anilor, ce cred despre damblalele stângii americane, un exemplu ar fi corectitudinea politică. Am spus și ce cred despre proiectul utopic al lui Sanders – SUA nu pot sări, în patru ani, de la capitalism la socialism. Și-apoi, textul pe care-l comentezi nu are un singur erou – Trump, ci doi – Trump & Hillary. Și, dacă te uiți mai atent, cei doi sunt pentru mine niște eșantioane ale unor mentalități.

  4. Cheap shots? Nu mai știi de glumă? Era limpede ce gândesc – oricâtă dreptate are Trump în legătură cu felul în care America pierde, pe unele planuri, în fața Chinei și Japoniei, felul în care prezintă Trump remedierea situației sunt hilare. (Cam cum unel pentru problemele interne.) America nu mai insuflă în acest moment respectul, simpatia etc. de altădată. Nu mai poate da lumii nici lecții de economie, nici lecții de maturitate politică, nici lecții de morală, nici lecții de etc. Sistemul electoral al SUA este absolut imbecil, încurajează corupția și dictatul la nivel de conducere a partidelor. Nu contează ce votăm noi, contează ce și cât acceptă ei.

  5. În țara asta nu se mai fabrică multe, nu doar vagoane de tren, strunguri sau cartușe (de acestea din urmă nu sunt sigur). Aici s-a inventat televizorul, acum se fabrică oriunde vrei, dar nu aici. Este o boala sistemică, nu una care ține de o persoana sau alta. Trump s-a imbogatit pe regulile (deseori aberante ale sistemului – cum adica, tu devii din ce in ce mai bogat, aruncandu-ti afacere dupa afacere in insolventa. Este ca si cum tu pierzi job-ul, dar la taxe apari ca ai castigat mult mai mult decat castigai cand aveai job. Bancrutele frauduloase care au imbogatita multa lume pe aici…). Deci, ce interes ar avea un om ca Trump să spargă un sistem care l-a ajutat să se umple de bani? Ca si Hillary. Încerc să mă uit dincolo de discurs, de retorica “războinică”. Chiar dacă îmi place un lucru sau altul din discursul unui candidat, fac pasul următor și mă întreb “Crede, cu adevărat, în chestia asta?” Nu, nu știu dacă Trump (sau Hillary) crede în multe din cele pe care le spune. Spune în dezbatere un lucru, după dezbatere pe rețele de socializare ne transmite că de fapt a vrut să spună altceva… Înghesuit cu întrebarea despre David Duke, o schimbă la trei vorbe, pentru ca să producă și capodopera “Nu știu ce este, cu ce se ocupă organizația asta, așa că nu pot să-ți spun dacă accept sau nu sprijinul ei.“ Nu știe Trump ce este și cu ce se ocupă KKK? Dacă nu știe, să ne scutească… Dacă știe, să nu ne ia de proști… Și, oricum, nu cu spirit de tip KKK rezolvi azi problem interne. Nu cu amenințări de puțoi îmbăgățit sperii restul planetei politice și militare.

  6. O întrebare – cum te-ai simțit văzându-l pe Chris Christie în ipostază de servitor al lui Trump? Ce vreau să spun? Nu, nu e vorba de decizia de a ieși din cursă și de a-l sprijini pe Trump. Este vorba de scena umilitoare de după ce Christie l-a introdus asistenței pe Trump. Când ajunge la refrenul cu “Politicienii mint, vă păcălesc, nu sunt buni de nimic, nu una, nu alta”, Trump își dă seamă că în sptele lui se află, gâtuit de emoție, ci nodul cravatei pe dreapta, ca nodul unei ștreang de spânzurătore bietul … politician Christie, se întoarce spre el și spune “… în afară de Christie, care mă spijină pe mine.” De ce nu e Christie nici măcar în liga lui Trump? Fiindcă nu s-a dus la microfon și nu a spus “Auzi, Donald, hai sictir! Dacă nu e nevoie de noi, politicienii, de ce ai primit sprijinul meu? Descurcă-te singur, fără politicieni.” Exact asta i-ar fi făcut Trump lui Christie…

  7. Nu mă aflu într-o campanie anti-Trump (ar fi ridicol, cine și ce sunt în afară de un simplu alegător?), mă aflu într-un impas (sunt, cumva, singurul?), nevăzând vreo speranță venind dinspre oameni ca Trump sau Hillary C. Candidații care vin pe valul nemulțumii pot câștiga, asta nu însemnaă că noi, cei care dăm un vot al nemulțumirii, ne alegem cu ceva. Aseară, Trump a reușit, măcar parțial, să fie mai echilibrat. Și nu i-a stat rău. Până la urmă, însă, problema GOP este că e pe butuci. Încă o data, nu a reușit să propulseze niște candidați puternici. După Romney, ne trezim cu Trump. Tot aseară, candidatul anti-establishment, Trump, a recunoscut că până acum două săptămâni era membru al establishmentului. Pe mine o vechime de două săptămâni în tabăra antiestablishment (implicit antisistem) nu mă impresionează. Dacă nu devine președinte, Trump se întoarce la afacerile lui, la universitatea lui de “- D”, la folosirea mâinii de lucru celei mai ieftine, la petrecerile strategice ale establishmentului și sistemului pe care vrea acum să le dărâme… Noi rămânem să jucăm table și între două linii să ne întrebăm “Oare ce se va alege de viața copiilor noștri?”, fiindcă viitorul copiilor Clinton sau Trump nu prezintă vreo problemă. Indiferent dacă Trump nu ajunge la Casa Albă, sau Hillary la pușcărie (așa ceva e greu de crezut)…

 • Dezideriu Dudas

  ” cine și ce sunt în afară de un simplu alegător ? ”

  Dvs. nu sunteti nevoit sa traiti maretia “cetateanului european cu drepturi”…Nici nu stiti ce aripi da….Dom’ Stelian sigur are cel putin sufletul de european… L-a convins el si pe dom’Neamtu, care stim ca nu se lasa cu una cu doua….De nefasta scriu mai incet, sa nu m-auda….

 • Nu, nu am. Printre altele, se doreste o “reincarnare” a lui R. reagan, numai ca, vorba unui ziarist, seamana doar la cizmele texane pe care le indragea si RR…

 • Dinu P.

  Desi nu ma pricep la politica, si inca cea americana,jocul de scena nu este ceva nou, inedita este calitatea prestatiei si obiectivul nemaintalnit. Asa cum remarcau doi comentatori, daca nu ma insel, avem de-a face cu profunzimi abisale, in ciuda entertainmentului care ar zice altceva.
  Cu o ancora pshilogica, cu o terapie de grup cu numere prea mari.Pentru cetateni.
  Politica nu mai pare sa fie un mediu de selectie a elitelor, ci un standard inavuabil public de excludere a lor. De unde si necesitatea psiho-dramei, cu surprize-soc, ruperi de parghii si invaluiri cu forte proaspat fezandate. Parca asa l-as vedea pe Trump spargand orice breaking oldies tipare, ceea ce o doamna viitoare-fosta nu poate face nicicum.Plus ca al lor DNA nu ii va permite, se prea poate pe buna dreptate.Eu pariez pe stupoare, iar daca nu merge, pe facila modelare post-traumatica.Cumva ca in Romania, parca…

 • Dezideriu Dudas

  “Tragedia noastra, esecul viziunilor incertocrate….Victoria lor, triumful certocratiei….”. Daca “victoria” a la Pirus din Romania se va savarsi, asta nu-nseamna ca nu poate avea loc in siajul “corectitudinii….”…Aceasi victorie in lume ar fi o tragedie insa. Abia aia ar fi o tragedie. Pe undeva Mircea Mihaies “are dreptate” ( si nu e o “doar dreptate” ca la Vaclav Havel – Plesu …). Chiar mai multa decat Brecht. N-ar trebui interzis doar poporul, ci si gandirea si speranta. Daca ar “avea voie” sa spere doar cei verificati…., n-ar mai fi atat stress nici “la Romania”, nici “la USR”, iata, nici “la SUA”…Pentru stressul “celor mari” insa, “s-a” gasit o solutie…, “revolutiile” facute de linia a 2-a, a 3-a, a “verificatilor”….Neverificatii ? “Ciocu-mic” sa nu-si piarda serviciile, micile afaceri, altea-alea mici….

  Vorba lui Liviu, oricum ar fi, “din lac in put”.

 • Ontelus DG

  De altfel, totul este bine și toate sunt bune: oamenii, comunitățile mai mari sau mai mici, lucrurile făcute de oameni și de natură, lumea, vremea, vremurile.

 • Cinicul de serviciu

  Scriam intr-un comentariu anterior (sters de mediator, din obscure motive) ca deziluzia populatiei fata de clasa politica nu este un fenomen doar romanesc si nici nou.
  Ea s-a manisfestat la noi la sfasitul anilor 30 cand crema intelectualitatii romane s-a orientat spre extrema dreapta. Popularitatea lui DT este un protest impotriva unui sistem inchis in care partidele se manifesta ca oligarhii elitiste fara legatura cu alegatorii. Mai peste tot alegatorii sunt prizonierii clasei politice, iar innoirea clasei politice este un proces greoi, foarte lung si fara crize seriaose nu se prea petrece, pentru ca nici un sistem nu se reformeaza din interior.

  Ilustrarea cea mai buna a crizei prin care trece democratia parlamentare este adta de USA, o tara creditata ca o democratie solida peste 325 miliane de cetateni nu-au reusit sa aduca in Capitoliu in peste 200 ani o a treia forta politica sau sa alega un candidat independent in functia suprema. Situatia este aproape similara in cea mai veche democratie europeana (UK) unde liber-democratii sau UKIP au avut o prezenta pasagera in peisajul politic.

  Sub pretextul crearii unor majoritati stabile in majoritatea tarilor au fost introduse praguri si prime electorale care blocheaza aceesul unor noi forte in parlamente.

  Controlul mass-media de catre oligarhi (la fel e pregant in Occident ca si in Rusia) nu permite accesul la masa puterii a noilor veniti. In UK laburistii au iesti din exilul prelungit in care i-a aruncat Margaret Thatcher numai dupa ce Blair i-a facut o vizita lui Murdoch (la o resedinta privata a acestuia din Caraibe) si i-a dat asigurari ca the New Labour
  nu va fi la fel cu cel din anii 70. Asta i-a asigurat neutralitatea si chiar
  sprijunul presei oligarhului americano-australian. Era din nou ca in Evul Mediu cand monarhii europeni aveau nevoie de confirmarea papei (merita amintit pentru insolitul episod de la Canossa, cu imparatul imperiului german cerand iertare papei incalecat pe un magar cu fata spre coada patrupedului). Ironic este ca Anglia a trecut prin doua razboiale civile ca sa scape de aceasta servitute (si ca sa-si ia Henry VIII inca o nevasta) dar acum liderii politruci au nevoie de confirmarea unor oligarhi foarte laici.

  Democratiile parlamentare au nevoie de o schimbare urgenta. Un prim pas este introducerea pe buletinele de vot (la orice nivel) a optiunii nici unul din cei de pe lista (none of the above, NOTA). Aceasta solutie este practicata in India, Grecia, Ucraina, Spania si Columbia, cu efect diferit asupra alegerii candidatului. Exista si alte tari sau state (inclusiv in US) in care este optionala. Cu exceptia, poate, a Spaniei, toate aceste tari
  au nivele ridicate de coruptie. Nota Bene, dupa stiinta mea nici una din
  tarile cu democratii solide nu practica acest sistem si acum intelegem de ce este greu de innoit clasa politica.

 • Dana (Mara)

  A gasit inca un motiv penibil sa mai umble la “falsificarea istoriei” si mai trage o copita presedintelui Iohannis plingindu-i de mila lui Laszlo Tokes. Este mare efortul de a contabiliza dovezile, declaratiile prin care isi manifesta antiromanismul Laszlo Tokes, nu a ratat nici o ocazie -- culminind cu acea propunere nonsalanta facuta prim ministrului Ungariei in 27 iul.2013 de a face toate demersurile pentru a aduce Transilvania la statutul de autonomie asemanator Tyrolului de Sud / Austria. Deci aceasta este agenda adevarata a lui L.T., opinie asumata, pentru care din punctul meu de vedere nu merita respectul romanilor.

 • Pingback: Lady and the Tramp | România curată()

 • Valentin Feyns

  (7) Nici vorba ca nu esti singurul.

 • Pingback: Alegerile din SUA. TRUMP vs. HILLARY – sau schizofrenia zilelor noastre | Cuvântul Ortodox()

WP Admin