≡ Menu

La Quinta de San Pedro Alejandrino – Când Bolívar nu mai crede în destinul lui Bolívar

Photo-blog-71-150x150[1]Dacă romanul cel mai marquezian al lui Marquez ar fi considerat Un veac de singurătate, romanul său cel mai nemarquezian ar putea fi Generalul în labirintul său. Această carte m-a fascinat, tocmai pentru că este cea mai puțin marqueziană dintre toate cărțile vrăjitorului cuvintelor din Aracataca. Am recitit-o în câteva rânduri, cucerit de simplitatea ei narativă și de radiografia tragică a ultimei călătorii a lui El Libertador.

Mulți ani, am visat să pot reface cândva ultimul drum al lui Simón Bolívar – de la Bogotá la Santa Marta. În decembrie 2008, visul s-a îndeplinit. Sigur, nu am bătut drumul în șaua calului, în trăsură sau la bordul unui vapor pe fluviul Magdalena, ci cu avionul (distanțele foarte mari) și în mașină –  distanțele mai mici.  Pe jos – doar cât e în stare să peripatetizeze “omul postmodern”.

Pentru cei care nu au citit această carte, iată un rezumat școlăresc:

Măcinat de tuberculoză (probabil și de alte boli), considerat de mulți drept cauza nefericirilor ce zguduie țara, zidit în mijlocul unor cercuri concentrice de intrigărie, pândit de comploturi mai mari sau mai obscure, la 27 aprilie 1830, Simón Bolívar renunță la președinția Columbiei, țara pe care venezuelanul, pornit dintr-o familie foarte bogată, o clădise.

Mulți nu cred în gestul său, căci El Libertador mai amenințase și înainte cu o asemenea renunțare, dar nu făcuse pasul decisiv.

De ce l-ar face acum? De ce n-ar fi încă un șantaj sentimental? De ce n-ar fi încă o stratagemă a ilustrului general? De ce n-ar fi încă o cursă întinsă adversarilor săi pe care să-i ia, din nou și definitiv, prin surprindere?

Pe drumul spre Santa Marta, unde urma să se urce la bordul unui vapor care sa-l ducă în Spania – țara în care își făcuse studiile și împotriva căreia mai apoi ridicase un continent întreg – printre mesajele primite este și acela de a reveni asupra hotărârii sale, căci patria avea încă nevoie de el.

E prea târziu. Bolnav, deziluzionat, simțind că planul său de a strânge laolaltă țările Americii Latine într-o structură (Statele Unite ale Americii de Sud) care să facă față Statelor Unite din America de Nord se năruise, Bolívar nu mai crede în destinul lui Bolívar.

Ce credeau alții despre destinul lui Bolívar devenise irelevant pentru El Libertador.

Începe acestă ultimă “campanie” înconjurat doar de unii dintre ofițerii și soldații care îl iubesc până la fanatism și, cum altfel?, de José Palacios, servitorul credicions. Semn al renunțării totale, Manuelita Sáenz, iubita vieții sale, femeia care-l salvase din atentatul din 1828, nu are loc în această ultimă suită a generalului.

La Cartagena de Indias, Bolivar dă semne de teribilă slăbiciune.

La 6 decembrie 1830, ajunge la o hacienda de lângă Santa Marta — La Quinta de San Pedro Alejandrino – unde moare la 17 decembrie 1830, la un ceas după miezul nopții.

Avea 47 de ani, măsura 1.64 m, rămăsese un pumn de piele și oase. Pe buci, avea bătături de 2 cm grosime, ca două lanțuri de Cordilieri (Cordillero de los Andes), de la anii petrecuți în șaua calului.

Aflat pe patul de moarte, este întrebat dacă are nevoie de un preot.

O întrebare tragic-retorică este răspunsul pe care îl dă: “Cum am să mai ies eu din labirintul acesta?”

Ultima frază a cărții sună așa:

Atunci îşi încrucişă braţele pe piept şi începu să asculte glasurile limpezi ale sclavilor din fabrică intonând rugăciunea de la orele şase, iar pe fereastră văzu diamantul lui Venus de pe cer care pierea pentru totdeauna, zăpezile eterne, tinerele plante agăţătoare ai căror clopoţei galbeni nu-i va mai vedea înflorind în sâmbăta următoare din casa închisă, cufundată în doliu, ultimele scântei ale vieţii care niciodată, în vecii vecilor, nu avea să se mai repete.

El Libertador moare ascultând glasurile sclavilor. Câtă ironie a sorții se va fi aflând aici?

El pleacă. Ei rămân să producă rom, miere și zahăr – ca și înainte de prima lui campanie.

Pentru a înțelege că nicăieri centrul politic nu este, probabil, mai fragil decât în această parte a lumii și de ce majoritatea oamenilor de aici optează încă, fascinată de un carismatic ori altul, fie pentru extrema stângă, fie pentru extrema dreaptă, după ce citești marii prozatori și eseiști ai Americii Latine trebuie să călătorești prin țările acestui continent. Altfel ești încă surd. Sau încă orb. Sau încă și una, și cealaltă.

Pentru mine, unul, nimeni nu a coborât mai mult în ridicol bolivarismul decât Hugo Chávez, în a cărui sală de consiliu scaunul din dreapta președintelui Venezuelei era întotdeauna neocupat, căci era scaunul “rezervat” lui Simón Bolívar. Dar adepții  fanatizați ai lui Chávez vedeau – și văd – lumea prin alți ochi decât cei prin care o privesc eu.

Deși se referă la o lume din nordul continentului pe care Bolívar spera să-l consolideze într-o singură entitate, de sine stătătoare, ce observă Octavio Paz în labirintul său, Labirintul singurătății (El laberinto de la soledad, 1950), include și lumea de mai la sud. Iată penultimul paragraf din eseul lui Paz:

“Fiecare societate muribundă sau sterilă încearcă să se salveze creând un mit al izbăvirii care este și un mit al fertilității, un mit al creației. Singurătatea și păcatul sunt contopite în comuniune și fertilitate. Societatea în care trăim astăzi a creat și ea un mit. Sterilitatea lumii burgheze va sfârși fie prin sinucidere, fie printr-o nouă formă de participare creativă. Aceasta este “tema timpului nostru”, spre a folosi spusa lui Ortega y Gasset. Este substanța visurilor noastre și sensul actelor noastre.”

Labirinturile politice ale unor Octavio Paz sau Mario Vargas Llosa îmi sunt foarte apropiate. Cel al lui Marquez mi-a fost întodeauna străin. Dar a învinge un labirint sau a te rătăci definitiv într-unul sunt experiențe individuale greu de cântărit din afară.

Îmi amintesc seara de noiembrie, 1991, în care, la Paris, îl ascultam pe Jean-François Revel vorbindu-mi despre La experiencia de la libertad, simpoziomul la care fusese invitat în capitala Mexicului cu câteva luni în urmă, de prietenul său de o viață, Octavio Paz, alături de Czesłav Miłosz, Daniel Bell, Cornelius Castoriades, Hugh Thomas, Agnes Heller, Michael Ignatieff, Hugh Trevor-Roper, Carlo Franqui și Jorge Edwards.

“Marquez?”, l-am întrebat pe Revel. A ridicat din umeri.

Apoi m-a întrebat: “Llosa și Marquez împreună?” Am ridicat și eu din umeri.

Deseori, când este vorba de opțiuni (patimi) politice, tot ce putem face este să ridicăm din umeri.

Vă ofer mai puțin de 5 minute needitate din fabulosul meu decembrie 2008, când, plecat din Bogotá, oprindu-mă la Cartagena de Indias, ajungeam, în sfârșit, la  San Pedro Alejandrino.

 

“>x

Cum în următoarele 45-50 de zile mă voi afla în Africa, vă dau întâlnire din nou pe acest blog în luna iunie.

Până atunci – toate cele bune.

(Pentru Jesús Ferro Bayona, Joseph Daccarett și Maria Sipoș, cu profundă gratitudine)

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • fumurescu

  Africa? Tot neastamparat? Drum bun, Dorin Tudoran!

 • Guayaquil

  Atentie, Dorine: In Africa Neagra de vrei sa faci baie/Sarbele boa te musca de cele doua cordiliere ale Anzilor imprimate, ele, pe posteriorul oricarui HOMO VIATOR.
  Si inca ceva: GUAYAQUIL, povestirea lui Borges, tematizeaza ultima intilnire a Libertadorului cu marele sau adversar San Martin, eliberatorul sudului Americii Latine. Nu prea se stie ce-si vor fi spus, intre patru ochi, cei doi, dar se pare ca atunci a decis Simon Bolivar sa renunte la putere, sefie si alte vanitati mundane.
  PS. Bogdaproste pentru film, calatorule inca fericit!

 • Ontelus DG

  Cât de frumos…

  Cât de frumos este
  când liberul arbitru este desființat de către neuroștiințe,
  când piețele sunt conduse de ,,mâna invizibilă” a lui Adam Smith,
  când statul democratic este de drept animat de către cetățeni,
  când cultura se împletește organic cu kitsch-ul,
  când mass-media este rafinată în dulce tabloid,
  când diaspora este informată că va fi mobilizată la război…
  Sunt liber în lumina soarelui,
  iar semenii vii, morți, nenăscuți sunt mereu cu mine.

 • Nicolae Coande

  Ignatieff e de doua ori in lista de la Paris.

  Dupa Africa, va astept la Craiova!

 • Şerban Foarţă

  Dragă Dorin, l-ai evocat cu-atâta empatie pe El Libertador, Simón Bolívar, încât azi-noapte, insomniac şi fără pace,
  am căutat şi eu un… labirint; şi, găsindu-l doar pe-al lui
  Spinoza, în viziunea (nu prea sud-americă) a lui Don Jorge
  Luis, – am tălmăcit sonetul acestuia din urmă, pe care, în română, ţi-l ofer:

  Mâini străvezii ebreul are,-n seri
  Când prisme, în penumbră, taie. -- Trece,
  Cu temeri vagi, o seară tot mai rece.
  (Seara de azi e-aceeaşi cu-a de ieri).

  Ci mâinile-i şi-acest pal hiacint
  Al spaţiului ghetoului n-au nume,
  Nici preţ, pentru un ins a cărui lume,
  Urzită calm de el, e-un labirint.

  Nu-l mişcă faima, vis ce se răsfrânge
  În visul unei alte-oglinzi; nu-i frânge,
  Sfios iubindu-l, inima vreo fată.

  Mitul e sterp, metafora-i deşartă
  Când tai cristalul: infinită hartă
  A Celui ce sclipeşte-n stele, – iată!

 • @Șerban Foarță
  Draga Serbane, iti multumesc foarte mult pentru cadou -- e superb.
  Nu știu câtă empatie voi fi dovedit pentru El Libertador (sunt reticent față de carismatici și eliberatori), dar știu că America Latină mă fascinează și că încerc să descifrez — pe cât se poate face acest lucru — o lume ba clocotind, ba adormită, dar mereu merei ȚenigmaticăȚ pentru că nu avem curaj să o citim cum se cuvine…

 • @Nicolae Coande
  Am eliminat “sosia” lui Ignatieff și l-am lăsat doar “originalul”.
  Vedem cum curg lucrurile și când aș putea lua drumul Craiovei.
  Mulțumesc.

 • @Guayaquil

  Ehe, Borges! A rămas ceva nescris de el? Mai an, văzui niște citate din spovedaniile unui literat român: cică, vai, Borges e “falș”, o făcătură. Cică “se vede cleiul”… Mi-am revenit cu greu după citirea acelor cugetări epocale…

 • @fumurescu
  Îți aduc un diamant de prin părțile acelea…

 • Valeriu Mangu

  Articolele “Neconstitutionalitatea Comisiei “Nana”” (I, II, III, IV) pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • @Valeriu Mangu

  Sunt sigur ca numita comisie a fost alcatuita in chip neconstitutional.
  Eu, unul, nici nu aveam nevoie sa aflu de la o asemenea comisie ca modul in care au fost achizitionate cele aproape 300 de hectare a constituit un matrapazlac:
  Presedintele a declarat ca pamantul este pentru el; ca nu s-ar fi calificat pentru imprumut; fiica se califica; fiica a solicitat imprumutul; banca i l-a acordat; fiica a declarat ca pamantul este pentru tatal ei etc.
  Minciuni recunoscute public. Atunci despre ce vorbim? Ce altceva vrem sa mai aflam? Ce au declarat cei doi este suficient pentru a li se spune ca au mintit o banca. Destul pentru a le fi cel putin rusine. Celelalte detalii nu vor fi decalcite niciodata. Vorma multa, saracia omului. Ma frefer la saracia omului de rand, nu la “saracia” familiei prezidentiale.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran #8

  As intelege fara clipire impulsul impotriva delatiunii (in special de la “…fiul lor”), dar tot ozez sa intreb: cine e “Bibicu’ [cel cu ‘cleiul’] nene Iancule”?

 • Valeriu Mangu

  Domnule Dorin Tudoran,

  Romania a ajuns un stat al neconstitutionalitatii si nelegalitatii. Pai daca nu se respecta Constitutia, de ce s-ar respecta legea?
  Presedintele Romaniei nu este persoana in sens juridic. Acesta se comporta insa, din pacate, in anumite imprejurari ca si cum ar fi. Ma stradui sa atrag atentia asupra acestui aspect, dupa posibilitatile mele.
  Presedintele Romaniei are trasat de Constitutie, prin intermediul art. 80, un rol fundamental, pe care, iar, din pacate, nu il prea indeplineste.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 • Valeriu Mangu

  P.S. Am urmarit si eu declaratiile la care va referiti. Problema este: cine ar fi facut imprumutul -- Presedintele Romaniei sau cetateanul Traian Basescu?

 • emerson ridzi-pitzi-paldi

  dom’ tudorane,

  eu, care sint la fel de precoc precum insusi el comandante radu mazare, l’am citit pe g.g.m. (sau o parte din el, adica partea care se publicase in romaneste pina atunci) pe vremea “cind eram mic”, asa ca n’am sa ma refer la opera marelui disparut, ci la opera celui care se da de nedisparut, deci de neinlocuit, marele agricultor care ne face “na-na”, in chip de “sic-sic” prin gardul palatin si prin bolta palatina a domniei sale.

  in ce consta, pentru mine, cel putzin, aceasta opera?

  pai, se poate vedea in ce consta daca se parcurge ultimul, dar nu cel din urma, interview pe care i l’a acordat domnul “cristy” preda, un prieten al dumneavoastra, unui alt prieten, fumurescu, si in care constatam cu aceeasi pregnantza cum domnul mai sus pomenit, cel de neinlocuit, i’a transformat p’o serie de ‘telectuali (si alta serie de ziaristi), printre care si pe prietenul dumneavoastra “cristy”, in niste alexandrine gainuse sau line ciobanu, fara coc, care s’agatza de pulpana baltonului diktatorlui, care nu cumva sa le lese singure si neconsolate, in fatza populului dezlantzuit.

  nevolnicia pe care o emana o astfel de atitudine, pare a nu le crea prea multe insomnii, desi domnul diktatore se comporta precum acei de neinlocuit fonctzionari ai diverselor regimuri care nu’si iau pauze si concedii de la slujit populul, de frica sa nu care cumva sa s’observe ca treaba ar merge, la fel de bine sau la fel de rau, depinde din ce unghi privesti, si fara ei.

  salutam prezentza domnului coande pe acest blog, precum si faptul ca, astfel, se confirma din sursele cele mai demne de incredere ca d-l coande nu este egal d-l goe!

  conced placut, dom tudorane!

 • @emerson ridzi-paldi

  1. dom’ hamil’ton, va impartasesc tristetea; ba, va mai donez si din a mea. “in timpurile de trista amintire”, ‘telectualii se comportau ca niste carpe, fiindca — ziceau ei — dictatura ii obliga sa o faca. azi nu mai exista dictatura aia, as ca ce le dicteaza acestor oameni “actele de eroism” este propria constiinta; si altele, la care prefer sa nu ma refer.

  2. domnul nicoilae coande a fost dl. goe doar in mintea apasata a unui hyperspatial altfel foarte talentat. dl goe iova ar fi bine sa-si mai tina gura, dar, evident, asta ar insemna in ochii sai o sinucidere…

  3. multumesc pentru urari. va fi un “concediu activ; adica -- va include si ceva munca.

 • Valeriu Mangu

  Evident, imprumutul l-ar fi facut cetateanul TB. dar acel cetatean se afla in “campul muncii” si potrivit celor declarate, cu salariul de presedinte nu s-ar fi calificat pentgru imprumut. Asa ca imprumutul l-a cerut si obtinut fiica — fiindca se califica. Apoi, au ras amandoi (plus consilierul Radulescu) in nasul multimii spunand pentru cine s-a cumparat pamantul, Dincolo de chestiunea legalitatii sau ilegalitatii (nu ma pricep), ramane chestiunea moralitatii…

 • InimaRea

  P’aci, noi traim un veac de singuratate. De-aceea, sintem “altfel”. Magia -- ca, altfel, cum sa-i spun -- e ca veacul incepe putin mai la sud de noi, si se-ntinde tot mai mult spre Rasarit. Astfel ca putem spune ca nu doar il traim dar si ca traim intr-un veac de singuratate, intr-o eternitate provizorie dar durabila, cumva, fiindca sub forma labirintului pervers, in care se arata luminita de la capatul tunelului, la fiecare cotitura.
  Pentru mine, e ca-n salile de cinema ale copilariei, cind nu-mi puteam lua ochii de la luminile rosu-stins ale becurilor indicind iesirea dintr-o sala din care nimeni n-avea de gind sa iasa, ca de-aia intrase, sa vada fimul, nu sa iasa.
  Sub becuri, draperii de plus albastru, trase, moale siguranta ca ne era ocrotita singuratatea in labirintul povestii -- luminoasa ori intunecata -- de pe ecran: un clar-obscur pe care poate ca nu doar eu mi-l doream fara sfirsit.
  Pentru ca, odata aprinse toate luminile in sala, toata suflarea sa se-ndrepte buimacita si vadit dezamagita spre usile mascate de plusul urit si murdar al iesirii din singuratatea ocrotita de rosul palid al intunericului plin de speranta.
  De-atunci dureaza nedumerirea asupra intelesului cuvintului “dictator”. Era el un invatator, ca d-na Stoicovici, care ne dadea dictare una-doua? Care ne dadea note daca scriam exact cum dicta -- cu-acele pauze luuungi, marcind nevoia virgulei? Care zicea “George, ai scris corect dar scrii urit, ti-am scazut doua puncte. Ai de copiat o pagina din, ca sa-ti indrepti scrisul”?
  Atunci se legau, ca-ntr-un lant, dictarea cu caligrafia: sa ti se dicteze ce sa scrii dar sa scrii frumos, semn ca-ti place dictarea.
  Mi-era draga d-na Stoicovici dar uram dictarea. Si caligrafia. Si supunerea silitoare, -- “zeloasa” cum i-as spune azi.
  Nu pot suferi zelosii. De mic, nu pot, de cind ii vedeam ca elevi-model. Intelegi matale, don Nikule? Ai de nu-ti plac matale, de mici se cunosc ce-o sa le poata pielea, sint propriii lor urmasi, mostenitori si beneficiari ai uzufructului cuminteniei din anii zburdalniciei. “Tocilari” li se spunea dar ce marfa faina tocilarii aia! Numa’ dintre ei, sefii de clasa, presedintii la pionieri, secretarii la UTC, la PCR -- conducatorii, in genere dar nu si-n absolut. Fiindca cineva -- ori poate ca mai curind ceva -- ii alegea si pe ei, mai intii ca exemple pentru toti ceilalti, apoi ca sefi ai tuturor celorlalti, carora sa le predea dupa dictare ce era bine sau rau, ce se facea si nu se facea.
  Pare ciudat dar uite ca n-are constiinta cumintenia. N-are nevoie de. La ce-ar avea? Sa-ntrebe “aia” daca asta ori alta-i bine ori ba? Nu spune dictarea ce-i bine si ce nu? Si nu-i asa simplu sa te tii de dictare ca sa-ti fie moale?
  Mare parte a cumintilor de mici ajunge in intelectualitate, “sa munceasca cu capu'”, nu cu spinarea. Dublu avantaj: nici nu foloseste omul tot capul -- cum altul toata spinarea, pe linga confortul de a nu gifii, nadusi, pica din picioare de oboseala.
  Dar ce se-ntimpla cu restul capului, al mintii aleia care face intelectual dintr-unul, si ne-intelectual sortit corvoadei, din altul?
  Nu stiu, don Nikule, dar eu zic ca nu exista fiindca nici nu-i nevoie sa, ca s-o duci bine. Ba ma bate gindu’ c-ar fi chiar daunator traiului bun, sa-si folseasca cineva -- “Cristi” de-l pomenisi -- toata mintea. Ba chiar traiului in genere ar putea fi -- daca i-ar veni sa se sinucida? Ar fi pacat! Ce model de copil cuminte mai e si asta?

 • Frumos text, fratele meu african! O sa-l pun pe FB inainte de a zbura la Cracovia, ca Africa e departe! Drum bun si sper ca amelocii mai fac vaccinurile alea…

 • Ontelus DG
 • Dezideriu Dudas

  RADU MAZARE si REVOLUTIA PORTOCALIE DIN ROMANIA
  Inainte de “ Urletul Carpatilor, continuarea continuarii -- Campania din Africa” va transriu doua pasaje din comentariul meu de la linkul de mai jos. Stimate d-le Tudoran, nu stiu unde mi-ati ( ne-ati ) lipsit si-atunci…., dar dupa cum veti vedea, nici macar cand lipsiti nu mai puteti fi plecat ! Gasim alti “banditi” pe-ici…Odata proiectata “fabricatia”, “banditii” n-au cum scapa…
  http://nastase.wordpress.com/2013/09/07/romania-ungaria-3-0/#comment-190307
  PASAJ 1
  CITAT ARNOLD TOYNBEE ( Studiul Istoriei ) :
  ” Civilizatia occidentala moderna este o civilizatie de clasa mijlocie. Acele societati non-occidentale care au ajuns sa-si dezvolte o clasa mijlocie au receptat ETHOSUL SOCIAL al Occidentului modern. Daca un carmuitor apartinand unei civilizatii non-occidentale neanzestrate cu o clasa mijlocie indigena nazuieste sa realizeze o politica de occidentalizare, el se vede silit sa constituie o CLASA MIJLOCIE ARTIFICIALA, pentru a-si duce nazuinta la bun sfarsit si aceasta ia forma unei INTELIGHENTII. Dar aceste INTELIGHENTII, in cele din urma, se razvratesc impotriva stapanilor lor…”
  PASAJ 2
  2. Cele 3 directii ale CONSTITITUTIEI GLOBALE, Juridica-administrativa ( 1), Economica (2) si Sociala(3), pot fi abordate cu eficienta doar daca se asigura o suficienta cota de participare a populatiei ( de unde, PARTICIPATISMUL…, ca element central al sistemului propus ). Pentru tari ca Romania insa nu trebuie sa uitam insa si de “RELAXAREA” necesara ( un element extrem de important la capitolul mijloace in cadrul initiativelor mele ). Transcriu in acest sens un citat mai jos din cartea lui Edward de Bono, “Gandirea laterala” :
  CITAT : “ Conceptul pe care se bazeaza gandirea laterala este restructurarea inutitiva, care este realizata prin redistribuirea informatiilor. Redistribuirea este baza gandirii laterale; redistribuirea inseamna eliberarea de tiparele rigide, fixate prin experienta. Procesul de redistribuire este incorporat in conceptual de RELAXARE. RELAXAREA reprezinta un instrument de redistribuire. Este mijlocul prin care ne eliberam de modele prestabilite si cream altele noi. RELAXAREA ne permite sa distribuim informatiile in variante noi, din care se pot naste noi modele.”
  EXPLICATII
  PASAJ 1 : Cauza infrangerii revolutiei portocalii in Romania. Nu stiu cine va fi urmatorul Emil Constantinescu care va rabufni triumfator : AM INFRANT ! “Dictatorul” nu pare a fi “prost”…Grav este ca s-ar putea sa nu recunoasca nimeni si “revolutia portocalie” sa continue…”In de-a mucea”…Ca sa nu-i zic mai pe romaneste…
  PASAJ 2 : “RELAXAREA ca instrument de distribuire” este un punct de plecare pentru proiectele mele institutionale dedicate societatii pe care le asociez “clovnului Radu Mazare” ( in sensul ca sper ca le voi putea demara cu sprijinul sau ). Stimate Domnule Tudoran, in Africa, lasati maimutele, leii, elefantii, girafele ( la categoria crocodili, puteti insa privi cu atentie la varani, un fel de crocodili mai piosi…)…, concentrati-va pe hiene, vulturii ( plesuvi, dar n-or fi toti la fel), soarele arzator care poata afecta “la cap” dar si la arderea reziduurilor …Simon Bolivar avea doi centimetrii pe buci, dar la “ai nostri”, nu e vorba de 2 cm. ci de 2 m. si nu e vorba de, ci pe, si nu de buci ci de muci…Adica sunt acoperiti de min. 2 m. de muci…putrefacti. In toata aceasta jungla, Mazare era printre putinii goi…, fara muci pe el…Ma refer la aia capitalisti, ca la de-aia piosi si evlaviosi, da, “toata lumea are dreptate” ! Cei de la A3 si Ciuvica chiar par frustrati ca “n-au si ei voie”…

  Sper sa mai apuc deseara sa transmit tot aici, la dvs., “Campania din Africa” ( o serie de 3-4 comentarii, din : Llosa-Mariana Sipos, Jose Ortega y Gasset, Gustave le Bon, fostul procuror sef al Constantei Ioan Doltu si “justitia divina”, si…eu, ref. la inititivele mele din 28 mai si 23 august a.c.…). Apoi, voi demara in forta pregatirile pentru intalnirea publica din 28 mai, vizand-o pe cea de la Neptun din 23 august, la care sper sa ma ajutati sa-i invitam pe Jeffrey Scahs ( acum am inteles prevalenta lui pentru domeniul zoo ) si pe Francis Fukuyama ( despre prevalenta lui spre domeniul “statului de drept” nu trebuie sa mai insist, incepand cu “bolivara” de la S.A.R., la toti “ne-a intrat in cap”…). Daca nu se poate anul acesta, fiind prea aproape termenul, anul viitor, dar neaparat pe 23 august in Romania ! Daca ne gandim ca “avem muschi” si de Europa, mege si 9 mai. Daca ne gandim la “global”, merge in orice zi… Ref. la PASAJUL 1 voi aduce ca argument si “Scanteia” din 22 august 1989 si “Romania libera” de la aceeasi data ( le-am cumprat recent alaturi de mai multe carti, printre care : “Orasul” de Max Weber, “Despre cer si pamant” de Papa Francisc in dialog cu Abraham Skorka si “De ce nu avem o piata a ideilor” de H.R. Patapievici ).
  Daca nu voi putea transcrie “Campania” la dvs., din motive naturale, dvs. fiind deja in zona “loviturii de copita a girafelor”( si eu ? ), voi gasi eu un “alt bandit” cu “blog eretic”…Dar nu tot Adrian Nastase. Avea dreptate Traian Basescu, a ajuns “prea mic”…Il facuse “prea inalt”, recent, doar pentru ‘justitia divina”…

  PS : Mai am doar doua carti “Eminescu -- Securitatea si siguranta nationala a Romaniei”. Dupa cum mi-ati scris, va voi transmite un exemplar la CENTRAS. Ma bazez pe prezenta lui Viorel Micescu – CENTRAS central ( dar si a d-lui Bucur Ionica – CENTRAS Constanta ) in 28 mai a.c. la intalnirea publica “ INTERESUL NATIONAL SI INTERESUL GLOBAL, SUBORDONATE INTERESULUI PUBLIC “ . Nu doar lui nea’Chavez ci si mie, don’Bolivar mi-a impus…Este ultima forma, finala, a titlului intalnirii publice. VA MULTUMESC, DOM’TUDORANE ( il salut si pe dom’Niku sa nu “se creada” ca sunt “carnatul elektric” sub acoperire, cum “il alinta” emigrantul…, un pios “cu voie” la erezii, si stiti cum zicea Marquez de “saracii cu bani”… ) !

 • Drum bun domnule Tudoran, vacanta placuta!

 • Florin Iaru

  Unii spun că îi crescuse a treia bucă. 🙂

 • Asadar, Palatul Certocratilor intra iar in relaş, iar dependentii de banchetele (spirituale) de aici vor bantui cand si cand prin “zona”, in asteptarea redeschiderii. 🙂

  Pana atunci, domnule Tudoran, va doresc o frumoasa primavara-vara africana, cu spor si succes in toate activitatile conexe!

 • Dezideriu Dudas

  @ Florin Iaru # 23

  Da don’Florin, asa cred si eu…Guccifer ‘cela era de fapt Mucifer…A 3-a posibilitate nu exista, cum au spus Emil Hurezeanu si CTP la vizionarea publica a filmului “Tertium non datur”, desi mai degraba ar fi vazut un film cu B.B. de acum 30 de ani ( ar fi mers si unul politic de acum 20 de ani cu Victoria Nuland, mai ales ca atunci era de “Dreapta”…). Ala’ se putea viziona si ne-public…Ca sa vezi atatea filme, trebuie sa fii cel putin ca Simon Bolivar…, ca sa rezisti in “sa”…Or fi avand si ei 3 ?

  Un tincichigiu care bate filozofic ( sigur, pios, altfel nu se poate in Romania de azi …) la portile Academiei ( Catavencu )
  ( Inainte de viitoarele comentarii tinichigeroase, m-am gandit ca e bine “sa se stie” ca doresc sa devin si eu “nemuritor”, chiar “de-ar fi sa piara lumea” …Ce, ma doare gura ? )

 • Dezideriu Dudas

  La ora asta, nu pot decat sa “contabilizez”, oarecum inductiv, angajamentele anterioare ( de la # 21 ) :

  1.Un motto pe care-l voi avea in vedere in viitor :
  Octavio Paz, Labirintul singurătății (El laberinto de la soledad, 1950) -- penultimul paragraf din eseul lui Paz ( preluat de la d-nul Dorin Tudoran din textul de azi ) :
  “Fiecare societate muribundă sau sterilă încearcă să se salveze creând un mit al izbăvirii care este și un mit al fertilității, un mit al creației. Singurătatea și păcatul sunt contopite în comuniune și fertilitate. Societatea în care trăim astăzi a creat și ea un mit. Sterilitatea lumii burgheze va sfârși fie prin sinucidere, fie printr-o nouă formă de PARTICIPARE creativă. Aceasta este “tema timpului nostru”, spre a folosi spusa lui Ortega y Gasset. Este substanța visurilor noastre și sensul actelor noastre.”

  2. Ortega y Gasset, “Revolta maselor’”, Humanitas 1996, pag. 142
  “ Sesizati care este procesul paradoxal si tragic al etatismului ? Ca sa traiasca mai bine, societatea isi creaza ca unealta statul. Apoi statul predomina, iar societatea trebuie sa inceapa sa traiasca pentru stat. Dar, la urma urmei statul este alcatuit din oameni ai acelei societati. Iar in curand acestia nu mai sunt de ajuns pentru a sustine statul si trebuie ca ei sa faca apel la straini…Cand se stiu toate acestea, lumea ramane cam tulburata auzindu-l pe Mussolinii trambitand, cu o suficienta fara seaman, ca pe o descoperire miraculoasa facuta acum in Italia, formula, “ Totul pentru stat ; nimic in afara statului, nimic contra statului “. …Etatismul este forma superioara pe care o iau violenta si actiunea directa devenite norme. Prin intermediul statului, masinarie anonima, masele actioneaza prin ele insele “.

  3. Mario Varga Llosa, “ Pestele in apa”, Universal Dalsi, 1995
  Prefata, Marian Sipos, pag. 7 “ A crezut ca se ivise ocazia sa aplice, cu sprijinul majoritatii, ideile liberale pe care le sustinea in articole si polemici, pentru ca Peru sa devina o tara prospera, moderna, civilizata. Pentru ca astrazi tarile – scrie Llosa – pot alege prosperitatea. “ Un mit periculos al epocii pe care o traim este acela ca tarile sarace sunt victimele unei conspiratii a tarilor bogate, care doresc sa le mentina subdezvolate pentru a le putea exploata. Nici ca se poate filozofie mai buna pentru a ramane in urma.
  Pentru ca aceasta teorie este acum falsa. E adevarat ca in trecut prosperitatea depindea aproape in exclusivitate de geografie si forta. Dar internationalizarea vietii moderne -tehnica, piata, capitalul – ofera oricarui tari, chiar si uneia mai mici si mai putin bogate in resurse naturale, posibilitatea unei dezvoltari rapide, daca accepta deschiderea spre lume si isi organizeaza economia stimuland concurenta”…

  4. Tot aici, mentionez diferenta dintre “Scanteia” si “Romania libera” din 22 august 1989 . Titlurile erau aproape identice, articolele cu aceleasi teme. O singura diferenta notabila, in “Scanteia” apare o stire ref. la faptul ca de la nu stiu care Congres al PCR, in fiecare zi s-a deschis cate o unitate de productie !!! Cei de la “Romania libera” deschid acum “ unitati de productie”…

 • Dezideriu Dudas

  Ref. la evenimentul din 28 mai 2014 organizat de ASOCIATIA STRATEGIA DEZVOLTARII ROMANIEI – Regiunea Dobrogea ( sunt presedintele ONG-ului ), la Constanta :

  1. Locatia : Universitatea Andrei Saguna ( daca nu voi reusi sa antrenez pana atunci forte ale pietelor economoice ).
  2. Prorectorului de onoare al Universitatii, pasionat de “justitia divina”, pe bune insa, fiind un om de o calitate deosebita ( fost prim-procuror ), i-am spus ca doi fosti subalterni de-ai sai mi-au transmis ca tot ceea ce se-ntampla in Romania rau, tine de : fortele externe, in opinia unuia, si fortele interne, in opinia celuilat. I-am si numit pe cei 2, dar nu i-am spus care si ce a a spus…Cum va spuneam recent, A sau nonA, B sau nonB, tot un dreak pentru “proiectanti”…
  3. Si-acum, ca de obicei, cand “trebuie sa trecem la treaba”, nu mai avem timp…Nu ma las totusi si, mentionez ref. la evenimentul din 28 mai a.c. :
  @ voi promova cateva modele de dezvoltare intitutionale, deja identificate pe diverse domenii de activitate la Primaria si Consiliul Judetean Constanta, sub genericul unui model mai amplu, PARTICIPATISMUL, toate proiectate si in extensii nationale.
  @ Vor fi cateva teme clare insotite de proiecte de demarat :
  -- Colegiul Mediului Asociativ
  -- Senatul Corpurilor Profesionale
  -- Centru pentru Promovarea Investitiilor
  -- Comitetul pentru Simplificare Administrativa
  -- Transformarea cluburilor de fotbal in societati pe actiuni

 • “Surd” şi “orb” faţă de America latină, rămîn să mă… prăjesc încă o dată, în luna mai, în Africa din România!
  Să umbli sănătos şi cu folos!

 • Dana(Mara)

  rel="nofollow">
  Vacanta placuta, experiente minunate si urarea care se foloseste mult “aici” intr-o traducere aproximativa “mergeti si va intoarceti cu bine!” (“transliterat”: rugu u tirjau bel salame!).
  Numai bine.

 • Daca_nu_nu

  Fumurescu s-a ales cu diamantu?!
  Iooooi…
  Jefui-l-aș, da n-am cum…
  🙂 🙂 🙂

 • Dezideriu Dudas

  Va urez si eu drum bun si sa ne revedem cu bine ! De data asta, sper, nu doar 2 min….cu toate ca la scara istoriei “fraierilor” de romani, poate fi o eternitate…

  In continuarea comentariilor mele # 21 si # 25-27 legate de intalnirea publica “INTERESUL NATIONAL SI INTERESUL GLOBAL, SUBORDONATE INTERESULUI PUBLIC”, va rog sa-mi permiteti sa va mai trimit doua comentarii. Erau doua restante de ieri ( Gustave le Bon si “bonusul Shakespeare” ), iar azi a intervenit apelul meu la Varujan Vosganian pentru “ ALTERNATIVA GLOBALA”. Eu am raspuns la APELUL lui pentru “ALTERNATIVA ROMANIEI”. Sper “sa-si plateasca datoria”…Atunci ii venise in ajutor Andrei Plesu, Alina Mungiu…Harry Tavitian….Pentru mine ( “Alternativa globala, sectiunea Romania”), au ramas in competitie Alina Mungiu si…Harry Tavitian….Nu m-as supara nici pe nea’Andrei daca ne-ar lua putin la misto…N-ar merge insa aia cu, “inc-un Dezideriu “ ( ID Sarbu, dar si Erasmus) nici macar cu cea “inc-un Odet” ( “Proust” – a nu se citi, prea in viteza, de EBA si Vanghelie, dar si “lebada neagra”)…Ar merge insa aia cu “inc-un Dudas” ( fostul ministru ceausist…)….

  APELUL DE AZI PENTRU VARUJAN VOSGANIAN ( mesaj pe telefonul mobil )
  Dezideriu Dudas sunt. Organizez o intalnire publica pe 28 mai la Constanta. Gasesti detalii preliminare pe blogul d-lui Dorin Tudoran. Intre Marquez si Llosa pt. Romania eu l-as alege pe… Vosganian . E valabil emailul…vosganian@….?
  DE CE PROCEDEZ ASTFEL ? Varujan va crede ca vreau sa-l manipulez si ca exagerez …Dvs. puteti insa sa-l convngeti sa stea linistit deoarece comparatia cu Marquez si LLosa nu vine din nimic la mine.., iar ref. la mine, nu-i nici-o problema…, in afara aceleia ca par a fi “nebun”, de cred ca romanii pot sa nu mai fie “fraieri” in istorie…

  “BONUSUL SHAKESPEARE”
  Sătul de toate, moartea îmi invoc;
  Văd vrednicul cerşind pentru mâncare,
  Medalii pe distinsul dobitoc,
  Credinţa răsplătită cu trădare;
  Văd mantii aurite pe zălud,
  Şi ţol de târfă pe virtutea pură,
  Perfecţia o văd proscrisă crud,
  Şi laşul văd puterea cum o fură;
  Talentu-l văd de cenzori sufocat,
  Ştiinţa uzurpată de prostie,
  Dispreţuit ce e adevărat,
  Şi rob la rău cel bun şi de-omenie.
  Sătul de toate, toate le-aş lăsa
  De n-ar fi-n lume ea -- iubita mea.

 • Dezideriu Dudas

  CONTINUARE LA COMENTARIUL ANTERIOR
  “ RESTANTA GUSTAVE LE BON “ ( fragment din” Psihologia maselor”, indicat de rectorul de onoare al Universitatii Andrei Saguna Constanta, prof. univ. dr. Aurel Papari, la intalnirea in care m-a a asigurat ca voi avea spatiile necesare organizarii evenimentului public din 28 mai a.c., dupa ce in anul 2009 am organizat impreuna “Divanurile tomitane”, “trianghiulare” : 1. Reforma institutionala, 2. Dialog est-vest si 3. Criza economica ) :

  “Din nefericire, mai cu seamă de vreo treizeci de ani, popoarele latine şi-au întemeiat sistemele educative pe principii foarte defectuoase şi, în pofida observaţiilor făcute de rafinaţi oameni de spirit, ele persistă în lamentabilele erori. Eu însumi am arătat, în mai multe lucrări, că învăţământul nostru actual îi transforma în duşmani şi societăţii pe mai mulţi dintre cei care au beneficiat de el şi că din aceşti tineri se recrutează numeroşi discipoli ai celor mai dăunătoare forme de socialism.
  Primul pericol al acestui sistem educaţional – pe drept etichetat “latin” -- este că se bazează pe o eroare psihologică fundamentală, şi anume promotorii lui îşi închipuie că papagalicirea manualelor dezvolta inteligenţă. De aici, strădania de a învăţa cât mai mult posibil – de la şcoala primară până la doctorat, tinerii nu fac decât să ingurgiteze conţinutul cărţilor, fără a-şi exersa judecat şi iniţiativa proprie. Pentru ei, instrucţia constă în “a recita” în spirit obedient. “A-ţi învăţa lecţiile, a şti pe de rost o gramatică, a repeta corect, a imita – iată un învăţământ ridicol în care orice efort este un act de credinţă în fata infailibilităţii educatorului şi care are drept rezultat minimalizarea personalităţii” -- scria Jules Simon, fost ministru al Instrucţiunii publice.
  Statul, care produce toţi aceşti deţinători de diplome, nu poate să folosească dintre ei decât un număr limitat de persoane, lăsându-le, inevitabil, pe cele fără serviciu. Nu are decât să se resemneze hrănindu-le pe primele şi făcându-şi duşmani din celelalte. De la bază şi până în vârful piramidei sociale, masa fabuloasă a posesorilor de diplome ia astăzi cu asalt carierele. Un negociant poate cu greu să-şi găsească un agent pentru a-l reprezenta în colonii, dar funcţiile oficiale modeste sunt solicitate de mii de institutori şi institutoare fără posturi, care, dispreţuind muncile câmpului şi atelierele industriale, se adresează statului pentru a le găsi mijloace de trai. Numărul celor aleşi fiind restrâns, inevitabil, cel al nemulţumiţilor este imens. Aceştia din urmă sunt gata pentru orice fel de revoltă, indiferent de conducătorii şi de scopurile acesteia. Acumularea de cunoştinţe inutilizabile este un mijloc sigur de transformare a omului în revoltat
  Ne-am îndepărtat oare, prin cele arătate mai sus, de teama noastră: psihologia maselor? Nicidecum. Pentru a înţelege ideile, credinţele care germinează la un moment dat spre a încolţi în viitor, trebuie să ştim cum a fost pregătit terenul. Învăţământul care e oferit tineretului unei ţări ne permite să prevedem în linii mari destinul acelei tari. Or, telul în care este educata actuala generaţie îndreptăţeşte cele mai sumbre previziuni. Prin instrucţie şi educaţie, spiritul popoarelor poate fi ameliorat sau alterat în bună parte şi, prin urmare, era necesar să arătăm în cel fel a fost el modelat de sistemul actual şi cum anume mase de oameni indiferenţi ori neutri au devenit progresiv o imens “armata” de nemulţumiţi, gata să urmeze toate sugestiile utopişti şi retorilor. Astăzi școala formează nemulţumiţi şi anarhişti şi pregăteşte pentru popoarele latine momentul decadenţei. “

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Vectorii functionali ai puterii. Despre principiul separatiei acestora” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • nc

  Off topic, justiția lu’ pește în țara nimănui…

  http://opencube.ro/ce-nu-veti-citi-in-presa-despre-stan-mustata/

  @D.T.: Experiență plăcută în Africa.

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Neconstitutionalitatea celebrului (de-acum) art. 5 al Codului penal”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Alina Popescu

  Domnule @Dorin Tudoran,
  Convinsa ca nu sint singura careia ii va lipsi teribil existenta intilnirilor cu dv. si cu cei care iubesc acest blog, va doresc si eu toate cele bune si sa reveniti in iunie cu seninatate.
  Cu drag,
  Alina Popescu

 • Octavio Guerra & El Hijo de Malinche

  @Gheorge Campeanu
  Aveti, in textula tudoranica anterioara, un raspuns, de la Traductologul Prilejual, privindu-l pe ”Sa nu uiti, Darie Novaceanu!”

 • Ontelus DG

  Eruditul cercetător Moshe Idel a publicat la Editura Polirom o echilibrată exegeză eliadescă. O binevenită recenzie a cărții se găsește la următoarea adresă:

  http://www.observatorcultural.ro/Mircea-Eliade-la-rascrucea-dintre-literatura-stiinta-si-viata*articleID_30145-articles_details.html

 • Octavio Guerra & El Hijo de Malinche

  @Florin Iaru
  Ii crescuse si o a treia buca pentru ca poseda deja tres cojones. Universul e, vorba lui Roger Caillois, disimetric, dar are oroare de vid sau de asimetrii.
  @Jorge de la Llanura de los Gringos
  V-a lasat El Traducidor de Ocasion un mensaje in textula tudoranica precedenta. Despre ”Sa nu uiti, Darie Novaceanu!”

 • Gulli Blefuscu

  @ONTELUS DG
  Recomand si eu cartea lui Moshe Idel despre Eliade, mai cu seama, pentru amatorii de amanunte colosssale, partea tematizand complicata relatie a istoricului religiilor cu Mihail Sebastian… dupa ce-i preleveaza pe Nina si se casatoreste cu ea. A luminat chiar un pasaj din jurnalul sebastianic din care s-ar putea deduce ca Ninei nu i-a fost indiferent fostul iubit nici dupa ce devenise doamna Eliade. Mare hermeneut, mare character! In sensul ca are curajul, in Israel, sa-l apere critic pe sotul Ninei si sa-l recomande studentilor sai la bibliografie. Moshe e de altfel elevul si continuatorul lui Gershom Scholem, ceea ce spune multe.

 • Becicherec Istoc din Uramhaza

  @ALL
  Cuuum?… Domnul Goe ar putea fi una din mastile textualistului heraclitoriziac Gellu Iowa? Ohohoo…

 • @Be3cicherec Istoc din Uramhaza

  Dl Goe Iova — oricine ar fi el — este un psiho & sociopat, un “guru” de trei lulele care predica exact ce nu e in stare sa faca: scrisul de performanta. Nu stiu ce masti ale “textualismului” s-ar putea afla la mijloc, dar “obrazul” acestei măști -- Dl Goe Iova -- este confecționat din șorici de rigolă. Nu cred că există tratament pentru asemenea cazuri.

 • cosmin ușe-de-biserică

  DT
  Multă vreme l-am crezut lacanian pe d-l Goe, iata-l, acum, șoricar. Unii nu cred în Yeahowa, darmite în Go and Iowa!…

 • mihai rogobete

  “… Iov nu a păcătuit şi nu a rostit nici un cuvânt de hulă împotriva lui Dumnezeu. “

 • Daca_nu_nu

  Eu nu mai înțeleg nimică:
  Gellu, Goe, orice-ar fi / bine-ar fi de ne-ar slăbi…
  Părerea mea.

  Fumurescu!!!!!!!!
  Adă steacla, să-i descântăm lu domnu cela…
  🙂 🙂 🙂

 • @cosmin ușe-de-biserică
  Repet, nu știu cine se ascunde sub aceasta platoșă de jeg numită Dl Goe Iova, dar personajul e un psiho & sociopat.

 • @mihai rogobete
  blogul acesta nu este al lui dumnezeu, iov nu e dl goe iova…

 • @Daca_nu_nu
  cum sa ne slabeasca? dacă ar face-o, și-ar pierde rostul de a fi…

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Tudoran,

  Intalnirea publica din 28 mai a.c. cu tema “ INTERESUL NATIONAL SI INTERESUL GLOBAL, SUBORDONATE INTERESULUI PUBLIC”, va avea loc la Universitatea Andrei Saguna din Constanta, incepand cu orele 11.00.
  Acolo vom promova ideea infiintarii miscarii “ATERNATIVA GLOBALA”, atat timp cat preocuparile noastre institutionale, economice si sociale nu-si pot gasi solutionari doar in plan local, ci si national, precum si global….Vom avea doua intalniri pe an, una in ultima sambata din luna decembrie a fiecarui an si cealalta in ultima sambata din luna mai a fiecarui an.
  Structura de autoritate a initiativei se bazeaza pe 6 directii multicriteriale :
  TREI, legate de EXIL ( pt. “proletariatul extern”..Toynbee), CUNOASTERE ( educatie ) si COMUNITATE LOCALA ( apropierea de REALITATE )
  TREI, legate de GLOBAL, NATIONAL si LOCAL….
  Asociez celor 6 combinatii, personalitati “vector de tractiune” :
  1. Exil -- Local = Elvira Iliescu
  2. Exil -- National = Vasile Gogea
  3. Exil -- Global = Dorin Tudoran
  4. Educatie – Local = prof. Bararu ( Lic. Mircea Constanta )
  5. Educatie -- National = Alexandru Mironov
  6. Educatie – Global = G.M. Tamas
  7. REALITATE ( comunitate…) -- Local = Alexandru Mihalcioiu, Federatia Marinarilor
  8. REALITATE ( comunitate…) – National = Paul Goma
  9. REALITATE ( comunitate ) – Global = prof. George C. Potra ( fost dir. ex. Fundatia Titulescu )
  Pentru sustinerea acestei viziuni redau in comentariu urmator inceputul unui material al meu anterior promovat in data de 1 mai 2005 prin care propuneam pentru Romania “doi vectori de tractiune”, unul de Dreapta ( Mihail Manoilescu ) si unul de Stanga ( Nicole Titulescu ). Acum doar am facut o majorare…., globala.
  PS. Probabil ca sunteti prea aproape de vreo “camila”…, ca am incercat sa va dau tot materialul ( Manoilescu-Titulescu) intr-un context mai revelator… si pe email, dar “camila internetului” s-a opus….

 • Dezideriu Dudas

  “Poveste”, sper, ne-nemuritoare, pentru Intalnirea publica mentionata la inceputul comentariului anterior :

  MORALA POLITICA, DE LA „MILIOANE DE VADIMI”, LA ETOSUL PAGAN SOLICITAT ACUM STATELOR UNITE ALE AMERICII, PLECAND DE LA TRECUTUL SAU… MORALA STIINTIFICA IN CUMPANA –MANOILESCU / TITULESCU….

  Meciul Romania – Danemarca a marcat recunoasterea publica a fortei canalizarii unui sentiment national ( „milioane de Vadimi „, titlu in „Evenimentul zilei”…) ca simbol, alaturi de imaginea unui politician, altfel detestat de tot esichierul public oficial romanesc si international. Numai ca una este lumea oficiala si alta cea reala. Specialistii in comunicare cunosc spirala tacerii, dar aceasta nu are buget de publicitate…Acesta este un pol intunecat….Pentru toti. Cred ca si pentru domnul Corneliu Vadim Tudor. Una este sa fii pe un teren foarte greu, fluierat si injurat, cu arbitrii ostili, cu coechipieri care nu joaca onest, si alta in tribuna, de unde te poti distinge in cu totul alt fel.
  La alt pol, Robert D. Kaplan, un redutabuil jurnalist american, la cartea „Politici de razboi -- de ce necesita conducerea politica un etos pagan „, are o recenzie de mare expresivitate a lui Newt Ginrich :”Recomand din inima noua carte a lui Kaplan, o lucrare geniala oricui incearca sa inteleaga ce trebuie facut dupa 11 septembrie”. Se afirma la un moment dat in carte : Cei mai multi reporteri nu simt prea multa supunere fata de ordinea instituita. Ei sunt inclinati sa ia partea umanitatii mai curand decat partea puterii si a institutiilor. In mainile mass-media, retorica drepturilor omului -- nivel maxim de altruism -- devine o arma redutabila ce ne poate conduce la razboaie in care probabil ca nu ar trebui sa ne angajam.” Din Romania, aceste idei ne ingrijoreaza prin lipsa de limite a faptului ca logica umana, aproape ca se decreteaza ca potrivnica intereselor globale / nationale ale SUA. De fapt, autorul il citeaza pe KANT, intr-o incercare ( reusita…?, in practica asa se intampla…) de relativizare totala a moralei, „justificand” astfel „etosul pagan care trebuie promovat de SUA in politica globala” (in capitolul Holocaustul, realismul si Kant ) : „ Chiar si atunci cand MORALITATEA pare sa constituie motivul actiunilor noastre, nu se poate deduce cu certitudine ca adevarata lor cauza nu este de fapt un imbold tainic al iubirii de sine, ascuns sub pretextul MORALEI, caci ne place sa ne magulim singuri, atribuind in secret faptelor noastre o motivatie mai aleasa.” Probabil ca aceasta lipsa „ tehnica ” de LIMITA MORALA ( poate nu ar fi rau de a se intesifica studiul peratologiei /… limitelor…) l-a facut pe Presedintele Bush in vizita din Romania, sa ne solicite ajutorul moral, morala considerand el ca am demonstrat-o la revolutia din 1989.
  Mergand mai departe pe linia KANT, aflam ca „ despre nici un act nu putem spune ca este moral, moralitatea sa este legata numai de o intentie, care, atat in noi, cat si in altul, scapa privirii.”
  Daca la KANT exista o moralitate a intentiilor, nu una a consecintelor, arta guvernarii impune o moralitate a consecintelor. Trebuie deci sa mergem mai departe cu analiza :
  MARX considera MORALA o arma in mana celor puternici, NIETZSCHE, „ o sireata alcatuire a celor neputinciosi…” Pe alte coordonate, Platon si Spinoza considerau morala „filozofia traita” intr-o continua perfectionare si transformare a motivatiilor si dorintelor, Kant considera ca omul moral are suprematia teoretica si de aceea va putea sa vada limpede acolo unde altii se zbat in intuneric, Aristotel, care ca si Kant a disociat cunoasterea de intelepciune, considera ontologia mai importanta decat actiunea, considerata de Kant ca cea mai importanta. Pascal afirma ca principiul MORALEI consta in stradania de a gandi bine. Printre aceste extreme fara limite ale MORALEI, e de apreciat mai fidel solicitarea presedintelui Bush. Parca ne apropiem de principiul lui MAO : „Morala e in fapte”, atat timp cat nu avem nici un reper limitativ solid. Totusi, puterea n-are nici o limita ? La Mao, nu prea avea…
  TOATA aceasta disertatie are un sens precis. PUTEREA IN SUA isi gandeste de zeci de ani in mod deschis mijloacele de existenta si perpetuare, in timp ce rezultanta de putere in tari ca Romania este absolut psihedelica ( cele mai multe explicatii „logice”, ne duc la piramidoane si la halate albe…)! E nevoie de noi orizonturi conceptuale, de noi idei. Si pentru asta avem nevoie si, speram si voie…, sa gandim. MARILE FRAMANTARI IDEOLOGICE ALE PERIOADEI INTERBELICE, s-au frant rapid datorita grozaviei celui de-al doilea razboi mondial. Puterile castigatoare au girat prin forta prestigiului militar coordonate majore de dezvoltare pe cele doua blocuri strategice ale razboiului rece. Statele mai sarace au avut „sansa” unui sistem mai solidar strategic, beneficiind de dezvoltari economice inegale, dar, s-au autodizolvat ca forta sistemica datorita anihilarii individualismului.. Statele vestice, s-au dezvoltat relativ egal ( beneficiasera oricum si inainte de secole de dezvoltare, inaintea starturilor…) dar, acum, individualismul lor poate inabusi individualismul care ar trebui sa se nasca in statele din Est. Paradoxul este perfect.
  Realitatea pe care o traim astazi demonstreaza ca de fapt razboiul rece doar a amanat solutionarea unor probleme de fond. Prin prezentarea in incheiere a catorva idei ale lui Manoilescu si Titulescu, a caror actualitate e incitanta si acum, speram sa ilustram asta. Economistul Mihail Manoilescu si diplomatul Nicolae Titulescu sunt romanii cei mai titrati in ecnomia si politica interbelica internationala si, probabil nu intamplator, unul e vazut ca un artizan al pacii iar celalat ca un copil teribil al ideologiilor sociale periculoase. Aceasta din perspectiva externa sau neprofunda. Din perspectiva interna se poate observa ca nu prea sunt diferente intre esentele teoriilor lor. Deci pana si MORALA STIINTIFICA isi are globalizarea ei…

 • Cainele Bingo

  O ciudatenie cu Gheorghe Iova. Pe vremuri, tot postlovilutionare insa, cind mai erau in floare textualistii (ce se derridau spornic pe telquelie, incurajati, unii, si de regretatul Marin Mincu), antecitatul domn era nelipsit de la petrecerile literare ale moldavilor cisprutici. Il invitau, avea omul haiul lui incocosabil + urmatoarea idee fixa: Cum spuneai ceva, cum sarea spre tine cu, de neuitat, ”ASTA AM ZIS-O SI EU, INCA DIN 1972!” Sindromul precursorului, nu? Vremea vremuind, Romania in UE penetrind, Base triumfand, textuantul devenea tot mai posac, irascibil, fara sare, motourile lui din Marx si Mos Ceausescu, puse la mijlocul volumaselor, nu mai stirneau decat vagi zambete condescendente, asemeni gica-contrarilor sale fara nerv si fara orizont. Pacat! Pacat ca a trecut asa de repede clipa ce i s-a dat!

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Constitutia Romaniei interzice Presedintelui Romaniei sa voteze!” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • mihai rogobete

  De “La inceput a fost cuvantul” e textualismul.

 • Ontelus DG

  Pă(ș)unism

  Și-a mai rămas, intelectual, doar ,,rezistența prin cultură”,
  Căci egoismul suveran ne-a îndrumat pe toți spre ură.
  Iar contemplând acest eșec, se naște-amară întrebare:
  Nu se impun acum, măcar ,,conștiințe-n curs de dezvoltare”?…
  Când libertate-am cunoscut, după decenii regizate,
  Am înțeles, șocați, dar vii, câte iluzii-s ca și moarte…
  Democrație suportăm, ne bucurăm de drepturi sacre,
  De ce e totul nesărat, de ce și visele ni-s acre?…

 • @Cainele Bingo
  In lipsa mea de pe aici, lasati-l in plata Dlui Goe pe domnul celalalt, sau, mai bine spus, lasati-l in plata Domnului Goe, daca cei doi se cunosc, cumva. Unul dintre ei face prapad pe alte “mijloace de socializare”. O frumoasa contradictie in termeni: un psiho & sociopat socializeaza!?!

 • @mihai rogobete

  dumnezeu va fi fost primul textualist; dl goe iova este un textilist care tot viseaza sa-si faca din izmenele rupte-n cur panza de vapor.

 • mihai rogobete

  Inainte de a i se spune cerului cer, luminii lumina si pamantului pamant i s-a zis cuvantului cuvant. Fizicianul e fizician si poetul poet: Gelu nu-i Goe.

 • @mihai rogobete

  azi e destul de limpede cine este dl goe. ce nu mi-e limpede este cine e gelu. deci,, dansul, geluțu acesta, de unde a apărut? despre dl goe iova vorbim mai spre toamnă. pana atunci, se poate ocupa liniștit de textile.

 • Dezideriu Dudas

  CONTINUARE LA # 49

  De la “ALTERNATIVA ROMANIEI 2000” la “ALTERNATIVA GLOBALA 2014”

  ALTERNATIVA 2000 -- DIN MANIFEST :

  @ “Structurile puterii contin prea multi oameni vechi, necalificati sa invoce noutatea si sa o infaptuiasca”
  ( actualizare 2014: Acum pare a fi invers.…, si dreptate pare sa fi fost si atunci dar si acum in afirmatii….)
  @ “Revolutia din decembrie 1989 a fost irosita datorita egoismului, mediocritatii si parvenirii”
  @“ Romania are (insa) vocatia si resursele de a iesi din impas. Oricate dezamagiri ne-ar incerca, nu avem dreptul sa disperam”
  @ “ …ALTERNATIVA 2000 a ales calea actiunii,a fanteziei si a responsabilitatii”
  @ “Noi nu credem in lideri providentiali, nici in solutii miraculoase, ci in coalizarea oamenilor competenti si onesti”
  @ Cand vom intelege ca numai singuri ne putem salva, atunci nu vom mai avea nevoie, pentru a birui raul in care ne zbatem, decat de binecuvantarea lui Dumnezeu “
  ( actualizare 2014 : binecuvantarea lui Dumnezeu am avut-o tot timpul si o avem si acum…)
  @ Ne adresam celor care, ca si noi, cred ca mai exista sansa pentru Romania. Oamenilor activi, care poseda spirit de initiativa si nu se lasa descurajati. Tuturor celor care, fara a uita trecutul, nu se simt impovarati de el. Celor care infrunta obstacolele si pe care lupta deschisa ii intinereste. Ne adresam atat celor care se bucura de prestigiu si pot convinge pe cei din jur de importanta actiunii lor, cat si celor care inca nu au avut sansa de a-si dovedi calitatile dar au vointa de a o face. Ne adresam celor pe care esecurile ultimlor ani nu i-au facut sa renunte. Exista numerosi astfel de oameni in Romania care atunci cand pornesc la drum merg cu tenacitate pana la capat.
  @ Facem apel la un sentiment care pana acum a fost exploatat populist – MANDRIA NATIONALA !
  ( actualizare2014 –s-au schimbat lucrurile : nu “se” mai exploateaza deloc…problema de “pungestiofobie”…)
  @ Facem apel la o stare civila care pana acum nu a existat : DEMNITATEA PERSONALA IN SPATIUL PUBLIC !
  ( actualizare2014 – nici astfel de apeluri nu se mai fac : “tovarasii” sunt alesi cu grija, nu cumva sa “chichirez galceava” careva……)
  @ Ne-am saturat sa fim mereu la coada. Ne credem capabili sa participam cu talent si eficienta la orice PROIECT AL PLANETEI.
  @ A fi roman nu inseamna a fii infrant.
  ( actualizare 2014 : Si nici “infrangator”….Inseamna a continua mereu. )

 • Dana(Mara)
 • Ontelus DG

  Înaintea sfârșitului

  Ieri seară, cam după nouă, am fost dur avertizat:/ hacker-ită conexiunea, sunat cu ,,Nr privat”./ Înscenările vor curge, mă aștept la ce-i mai rău,/ iar speranța îmi rămâne doar la bunul Dumnezeu./ Nu am site-uri, nu am conturi în rețele sociale;/ sunt un șchiop care își vede moartea surâzând pe cale…

 • I have learn a few just right stuff here. Certainly worth
  bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you place to create this kind of
  magnificent informative website.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Pax Octaviana & El Entendimiento de las Hijas de la Revolucion Americana # 37

  Va multumesc la tustrei (plus ienicerilor si spahiilor din dotare), inclusiv ilustrului traductolog non-haphazardat, pentru evocarea legata de Darie N. Lamentului meu i se daduse de fapt (se pare) satisfactie, caci (precum m-a avizat un corespondent teritorial) SusNumitul intervenise deja (fara preaviz, dar cu aplomb seaptezecist), in defensa lui GGM, in maniera elganta a maresalului S Budionai. Actul ero(t)ic s-a petrecut pe domeniul altui redutabil cunoscator al latinoamericanitatii, nu mai putin viteaz (si adversar inexorabil al comunismului si neo-comunismului), dar mai june (cca. 63) la randu-i relocat, dar nu la Madrid, ci in judetul gazdei noastre (si al subsemnatului). Cei doi controversi se paruiesc putin, neamical, dar the legacy ramine nerezolvata, iar spectrul lui GGM re-cade lat in bratele fratilor Castro.
  Vizita negusului genial in Spania ce o mentionati, ar fi putut ranversa Reconquista, daca trupele sale nu ar fi fost absorbite de tentatiile ce le descrieti in postul anterio.
  Ma alatur celor care-i ureaza domnului Tudoran sa o ia pe urmele lui Scipio, dar mai degraba pe cale de consecinta hedonistica.

 • @dlnimeni

  Va multumesc pentru inregistrare, dar am hotarat sa nu o postez. Motive:

  1. Nu conteaza cine se ascunde la umbra nick-ului “Dl Goe” -- comportamentul este, limpede, al unui psiho & sociopat. Un caz nici macar trist. La fiecare sfarsit de an, inscrisurile lasate de pacient in “fisa medicala” pe care si-o consolideaza pe acest blog in “spam” sau/si “trash” pot constitui material pentru viitori studenti la medicina.

  2. Nici personajul din filmuletul oferit de dumneavoastra nu prezinta niciun interes pentru mine.

  3. Ca intre “Dl Goe”, “Dl Goe Iova” si personajul din filmuletul oferit de dvs ar putea sa existe o legatura de “rudenie” mai mult decat “spirituala” este un alt subiect lipsit de vreun interes demn de… interes.

  4. Tot ce va pot spune este ca “Dl Goe Iova” este iritat peste poate ca “ilustra” sa persoana este banuita de a fi o alta “ilustra” persoana s.a.m.d. Nu vad de ce l-am ajuta sa faca si mai multa spuma la gura, mai ales ca pretul servetelelor de hartie s-ar putea sa creasca.

 • Dezideriu Dudas

  ETAPA INTERMEDIARA in lobby-ul legat de organizarea intalnirii publice de miercuri 28 mai 2014, orele 11.00 de la Universitatea Andrei Saguna Constanta, cu tema : “ Interesul national si interesul global, subordonate interesului public”, avand ca posibil vector de tractiune, ALTERNATIVA GLOBALA .

  FORMULA PENTRU “ALTERNATIVA GLOBALA” 2014 : NR. PERSOANE = 46, prezentate mai jos :
  ANTOHI Sorin, istoric / ASTARASTOAIE Vasile (Iasi), medic / BOARI Vasile ( Cluj), filozof / BOIANGIU Magdalena, publicist / BRATIANU Matei, inginer / BUDUCA Ioan, critic literar / CANEPESCU Manuela ( Constanta), asistent social / CIOCANEA TEODORESCU Adrian, inginer / COANDE Nicolae ( Craiova), tehnician topograf / CORNEA Andrei, jurnalist / DARIE Alexandru, regizor / DIACONU Mircea, actor / DUDAS Dezideriu ( Constanta), inginer / GHIU Bogdan, filolog / GIURESCU C. Dinu, istoric / GROSAN Ioan, filolog /HORVATH Andor ( Cluj ), filolog / Iaru Florin, filolog / IONESCU Lucian ( Constanta), inginer / JINARU Aron, economist / MIRON Liliana ( Constanta), asistent social / MORGERSTERN Maia, actrita / MUNGIU Alina, psihiatru / MURESAN Ion ( Cluj ), scriitor / NEGRESCU Dragos, economist / PAMBUCCIAN Varujan, matematician / PATAPIEVICI Horea Roman, fizician / PAVEL Dan ( Cluj), sociolog / PETREU MARTA ( Cluj ), filolog / PLESU Andrei, filozof / POPA Ioan, economist / POPOVICI Bogdan, economist / RADULESCU Eugen, economist / ROMAN Toma, sociolog / STANILOIU Iolanda, jurnalist / SANDOR Dorel, analist politic / SANDOR Maria, economist / SERBANESCU Ilie, economist / STEFANESCU Alex, critic literar / TAVITIAN Harry ( Constanta), muzician / UNGUREANU Mihai Razvan ( Iasi), istoric / URIAN Tudorel, jurnalist / URSU Lucian ( Focsani ), medic / VADINEANU Angheluta, biolog / VARTIC Ion ( Cluj), critic de teatru / VEROIU Mircea, regizor / VOSGANIAN Varujan, economist/ ZILISTEANU Ion Radu, inginer

  PRECIZARE : “Vectorii de tractiune” prezentati anterior ( # 49 ), logica formularilor, principiile alegerii globale (2014) din cea nationala ( 2010 ), au doar rol de reprezentare imagologica, intr-un spatiu delimitat de orice stavila prexistenta….O prezenta strategica nu inseamna ca nu este o absenta in fapt si invers…Cum vom afla ADEVARUL ? Prin “simplii si tacuti pasi in LUMINA”…

  Pentru “Manifestul” din 2014 ( # 59 ), rezultantei : “A fii roman inseamna a continua mereu “, i-l voi aduce ca “AVOCAT” pe BRANCUSI, in comentariul urmator ( sau, “pledoaria” lui Brancusi = un alt mod de a defini, romaneste, ETERIALITATEA in sens Arnold Toynbee ).

 • Dezideriu Dudas

  ( continuare a Comentariului anterior )
  “AVOCATUL BRANCUSI” pentru pledoaria : “ A fii roman inseamna a continua mereu” ( sau ETERIALITATEA romaneasca post- decembrista in sens Arnold Toynbee )

  StimateDomnule Tudoran,
  Din nou nu stiu daca ati primit acum cateva minute emailul meu. Poate ar fi trebuit sa mergeti in Groenlanda in perioada asta…
  De fapt, in context, singura legatura pe care doresc sa o evoc aici este cea legata de participarea la evenimentul din 28 mai prezentat in comentariile anterioare, a d-lui prof. dr. ing. Nicolae Dragulanescu, presedintele Fundatiei Romane pentru Promovarea Calitatii. El este si presedintele FUNDATIEI JOSEPH JURAN, caruia sper sa-i gasesc “casa” la Constanta…
  Romanul Joseph Juran, “guru mondial al caitatii”, alaturi de Deming, artizanul miracolului economic japonez de dupa al II-lea razboi mondial, a introdus in managementul calitatii principiul 20 / 80 ( Pareto ). Motivat fiind de reusita evenimentului din 28 mai, am ales pentru aceasta perioada de pregatire, dintr-un “site de cultura” ( sper, nu cel “arestat” de jandarmi in ianuarie 2012 ), urmatoarele teme de mai jos si articolele aferente asociate :
  PENTRU 20 % : Capitalism romanesc – 10 / Noica – 14 / Romania altfel ( Lucian Boia ) – 12
  PENTRU 80 % : Brancusi – 2 / Basarab Nicolescu – 2 / ORASUL – 5 / Eu, fiul lor – 3 / Richard Wurmbrandt / Radu Preda –IICCMER / Proust / Etic si estetic- 2 / Doina Cornea / Daniel Daianu / Hannah Arendt / ID Sarbu / ANONIMUL / VT si GM Tamas / Marta Petreu / Radu Cosasu / Llosa ( la Cluj ! ) / Sorin Antohi si Criza spiritului American ( Alain Bloom ) / Vasile Parvan / Jaspers – Constiinta culpei / Acad. Ion Aurel Pop -- Eminescu

  Spre deosebire de Pareto insa, asociind problematica civilizari Romaniei si cu ETERIALITATEA in sens Arnold Toynbee , cred ca solutia nu se regaseste in cei 20 % ci in cei 80 % din factori. Esenta demonstratiei tine de acea parere a lui Jean Francois Revel despre votul “prostilor” ( cei multi…), atat timp cat tot timpul acest ‘”vot” a obligat la compromisuri si la reducerea disparitatilor si conflictelor.
  Din cei 80 % il aleg pe Brancusi si motto-ul folosit in articolul despre el : “ Cea mai mare fericire consta din intalnirea dintre esenta fiintei noastre cu esenta eterna” . Atat timp cat natura umana tine de continuitate, esenta fiintei noastre romanesti se regaseste fericit in esenta umanitatii….
  Pentru ca Brancusi s-a putut exprima doar “pasareste”, il aduc in ajutor pe Noica, care, in “Istoricitate si eternitate”, cuprinde problematica la nivel de ALTERNATIVA GLOBALA , “pledand” pentru Lucian Blaga, un alt “vesnic” de-al nostru : “ Ca niste arbori ai spiritului, inaltati sub amenintari banuite, carora omul le raspunde atacand, vede Blaga plasmuirile cunoasterii si ale culturii, in timp ce filozofia veacului ramane, intr-o prea larga masura la simpla botanica…Filozofia lui Blaga este a omului provocat si care a primit provocarea “

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Calculul numarului constitutional de deputati si senatori” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Primiți, vă rog, prețuirea mea, domnule Dorin Tudoran.

  Drumuri bune și frumoase să aveți!

  Nu aștept răspuns. Prețuirea nu se dă la schimb, imho.

 • Ontelus DG

  Dorin Liviu Zaharia, ,,Ziua bradului de noapte” – cântecul folk românesc cel mai apropiat sufletului meu: linie melodică îmbinând suferința și resemnarea; voce rimbaldiană, de adolescent etern; slow-ul sfâșietor; bass-ul extatic; versuri estetic-paradoxale, mixând minimalism cotidian și metaforizare thanatic-fenomenologică.
  rel="nofollow">

 • Domnule Tudoran, va multumesc pentru raspuns. Inca o data, drum bun, concediu placut si atentie la gazele (si la Gazelle)!

 • Valeriu Mangu

  Articolul “O confuzie impardonabila a Presedintelui Romaniei” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Dana(Mara)

  @Ontelus DG, multumiri pentru trimiterea la Dorin Liviu Zaharia. In marea si senina mea ignoranta -- din generatia decretica “cheia de git” -- recunosc, nu cunosteam acest artist. Acuma am aflat ca el a tradus versurile din italiana la “ploaia care va veni” melodia regretatului Florian Pittis. Interesant, dar trebuie sa recunosc ca mi se pare o voce cam ciudata, te cam arunca in butoiul cu melancolie. Cred ca sint o fire solara, prefer ritmul acela care mobilizeaza, te indeamna la dans.
  O zi buna in asteptarea “ploii care ca veni”. rel="nofollow"> Noi o asteptam in seara aceasta dupa o saptamina in care ne-am uscat ca niste smochine in vintul dinspre desert.
  Numai bine.

 • Ontelus DG

  @ Dana (Mara) #72

  Vă mulțumesc.

 • Valeriu Mangu

  Articolul “O sesizare a primului-ministru degeaba” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Valeriu Mangu

  Articolul “O alta sesizare -- de asta-data a Presedintelui Romaniei -, tot degeaba”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Ontelus DG

  Sensul esențial confirmat de exegeza eliadescă întreprinsă de către domnul Moshe Idel în cartea pomenită, citită în fragmente consistente pe books.google, este acela al pericolului universal implicat în rătăcirea idolatră. Iată de ce se cuvine a atrage atenția asupra faptului că atât teiștii, cât și agnosticii cad invariabil în capcana hiperbolizării unui aspect al realității, în slujba căruia pun cele mai diverse caracteristici ale omenescului, și în primul rând voința, imaginația, intelectul, sensibilitatea. Iar cea mai gravă consecință a idolatriei este relativizarea eticului, fapt care îi coboară pe oameni în bestialitate, subtil, dar implacabil.

 • florin dia

  Nu mai merge fluxul (feed-ul) RSS al blogului.

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Cum se face ca toti procurorii si judecatorii din cauzele penale au ajuns sa riste inchisoarea” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Cele trei dimensiuni ale mandatului Presedintelui Romaniei” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Ontelus DG

  Coerenţa psihologică a unui individ sau a unei colectivităţi este dată de un set transcendent de valori, care „scaldă” implicit orice manifestare a individului sau a colectivităţii. Or, înlocuirea oricărui fior metafizic şi/sau mistic cu goana după bani, sex, putere, surse generatoare de plăcere, marchează definitiv panta nihilistă pe care se află lumea, precum şi eşecul proiectului utopic umanist-iluminist. În absenţa unui sens transcendent al vieţii, nevroza, maniile, obsesiile, fobiile pun stăpânire pe mentalul individual sau colectiv, reducându-l la reflexe pavloviene. Ce activitate nervoasă superioară, ce dileme existenţiale, ce cultivare a valorilor, burta să fie plină, cablul tv să meargă „şi tot românul să prospere”, vorba profeticului Caragiale. Este interesant cum se alterează percepţia, reprezentarea şi, în cele din urmă, gândirea, în absenţa humusului asigurat de cultură şi meditaţie. Sunt realităţi indicibile, greu de sesizat. Se produce o lentă, dar ireversibilă abrutizare, o blazare fără motiv, având drept corolar plictiseala, care trebuie alungată prin tot soiul de surogate infecte. Treptat, omul, fiinţă destinată mântuirii, transfigurării, decade la condiţia de animal trist, neisprăvit… Iar asta la nivel de miliarde de persoane. Apoi, dezintelectualizarea sentimentelor şi a stărilor sufleteşti conduce la trăirea bezmetică, prin senzaţii şi instincte. Creşterea organică a unui sentiment este anulată de această viteză iraţională cu care curg toate, înspre nimic şi nicăieri. Colegialitatea, prietenia, relaţia specială părinţi-copii sunt destructurate, anulate ori pervertite. Rămâne această singurătate non-metafizică, non-religioasă, de care fiecare fuge cum poate, în speranţa amânării cu o lună, un an, un deceniu a propriei şi de negândit morţi.
  (Dan Gabriel Onțeluș, ,,Monografia umanului”, cap. ,,Perspectiva psihologică” – fragment, Buzău, Ed. Alpha MDN, 2008)

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Note din perspectiva constitutionala pe marginea unui discurs al Presedintelui Romaniei (I)” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Dana(Mara)

  http://www.tvrplus.ro//editie-mistere-si-conspiratii-218958
  interesanta si emisiunea din 10 mai. Felicitari dl.Florin Iaru (daca ma “aude” pe acest generos forum) pentru subiectele alese si modul profesionist in care poarta discutiile cu invitati deosebiti pe care nu am avut ocazia de mult sa-i vedem la tv publica. Le-am urmarit online in varianta inspirata a inregistrarilor TVR+. Cazul IPC -- neelucidat, tragic, misterios nu are cum sa nu ridice semne de intrebare si pentru cei mai tineri ca mine de exemplu.Tind sa cred ca doamna Adamesteanu atinge o pista interesanta, anume ca a deranjat cu studiile dinsului anumite medii,structuri despre care noi nu avem toate datele. Dar parca la distanta de 20 de ani lucrurile si pasiunile se aseaza, se decanteaza si te intrebi simplu -- cui ii foloseste faptul ca a fost eliminat un ginditor care se naste o data la un secol, cui sa-i fie frica de personalitatea si puterea “magicianului renascentist” cum frumos si sugestiv spune un invitat? Locul lui este populat astazi cu sociologi, politologi, strategi care ghideaza istorii programate si gindite cu zeci de ani inainte. Pe nimeni nu mai mira astazi ca “istoria este previzibila”. Iar in acest sistem poate ca nu era de dorit un “anarhist credibil” care sa fi prins cheag si notorietate prin consolidarea unei prestigioase cariere universitare, sa fi apucat sa aiba discipoli, etc. In fine, este una din numeroasele ipoteze din care multe par plauzibile. Dar subiectul ramine trist si dureros si ne face sa reflectam la conditia omului care cuteaza sa gindeasca din perspectiva umanista si corectiile care se aplica mai brutal sau mai “esalonat” in timp.
  Sper ca totusi sa primim odata un raspuns rezonabil (macar de la autoritatile romane) si sa se faca niste anchete profesioniste.
  Numai bine.

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Note din perspectiva constitutionala pe marginea unui discurs al Presedintelui Romaniei (II)” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Dezideriu Dudas

  @Dana ( Mara ) # 82

  AnarhistI credibilI vs. Ierarhisti incredibili = DIVIZIA GUCCIFER
  dar si,
  Anarhisti incredibili vs. Ierarhisti credibili = DIVIZIA MUCIFER

  Magicieni renascentisti vs. Tinichigii de ev mediu = DIVIZIA GUCCIFER
  dar si,
  Magicieni de ev mediu vs. Tinichigii renascentisti ( aici, “talentu-i” mare…) = DIVIZIA MUCIFER

  Tinand cont ca la un moment dat Mihai Botez propunea schimbarea DIVIZIILOR MUCIFER si GUCCIFER intre ele ( intr-un articol din DiIema, cand CDR era in crestere, propunea intelectualilor sa gandeasca in termenii celorlalti…, dar aici eu extind ideea in sensul schimbarii de perceptii reciproce asupra interventiilor asupra realitatii a fortelor politice de Stanga si a celor de Dreapta… ) voi cauta sa inteleg care a fost relatia dintre MB si IPC, doua personalitati, care, cel putin in istorie, s-au situat ca “varfuri de atac” antonimice ale celor “doua divizii” …

  Retin un articol impresionant al d-lui Dorin Tudoran despre IPC si despre 3 limite asociate acestuia ( Eminescu, Biserica ortodoxa romana si Cultura romana ). Nu mai reiau esentele ( doar l-am revizualizat cateva secunde, nu-mi iesea a 3-a limita…, dar am vazut ca de fapt doua erau legate de cultura : Eminescu si cultura insasi ). Afirm doar ca in evaluarile mele de participant deplasat in timp ( neimplicat atunci, atent evaluator dupa ), pot intelege mult mai usor de ce avem un talent atat de mare la “victorii infrangatoare”…Trebuie insa sa intelegem si ca “diviziile” nu sunt de capul lor…Ceea ce unii stiu foarte bine, poate prea bine, de unde o frica endemica de nea’Mitica ( Dragomir )…Iar cei mai multi, se multumesc (doar) sa strige : “ LA BRUTARIE “ ! Chiar ayatollahului nea’Mitica…, aici, politicieni, primari, “baroni”, functionari, chiar si procurori, judecatori, de ce nu, si …preoti…Singurii care “au voie” sa maculeze sunt ziaristii bine platiti…De ce “au voie” ? Asa e “trendul”…Vorba “lor”, “da bine”…Ca la Codul penal. Nu mai conteaza faptasii ci faptele. Adica nu mai conteaza “oamenii de bine”, ci ceea ce “da bine”…”Oamenii” vin dupa…Si automat devin “ de bine”…

  “ URLETUL CARPATILOR”, in faza de perceptie mai slaba, datorita “batistei comunitare” pusa pe “tambalul” global si cel national
  ( EXPLICATIE anarhista, magiciana, incredibila si tinichigeroasa = Din pacate, nu stiu daca”e voie”…Vorba ‘ceea insa, “vom muri si vom vedea”…)

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Note din perspectiva constitutionala pe marginea unui discurs al Presedintelui Romaniei (I), (II), (III)” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Al treilea mandat?” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Ontelus DG

  Imn lumii de azi
  Chiar dacă unii mai sunt sceptici, inevitabilul ne-ncântă:/ Suntem contemporanii unei lumi fecunde, imensă piață,/ În care cetățeni ai răbdătorului Pământ înfruntă/ Tot ce-ar putea umbri magnifica sete de viață.// Planeta-ntreagă ni se dăruiește, destin nemuritor noi îi croim;/ Răzbat suave zumzete, acorduri dulci, melodioase:/ E muzica muncii și foșnet blând de capital ce ni-l dorim,/ Pentru-a împlini umanității vechi idealuri glorioase.

 • Dezideriu Dudas

  @ Dom’ Dezideriu # 50

  Bre’ NeaDezi, Kaplan ‘ista o fi citit comentariul “nostru” # 50 de mai sus ? Sau or fi fost atat de asurzitori “Carpatii”…, care par a se revarsa in “deschiderea” de la mare ?
  https://ro.stiri.yahoo.com/robert-kaplan-rusia-nu-mai-este-slab%C4%83-%C5%9Fi-182233018.html

  Pun in raport “Carpatii Ka-planului”.cu cei lipsiti ( inca) de Plan, “ai nostri” …

  1. Carpatii Kaplan-ului…
  “- Carpaţii suntgraniţe ale destinelor.Pentru că influenţele din vestul şi centrul Europei au trecut peste Carpaţi, pentru că existau căi comerciale prin Carpaţi. De aceea, Carpaţii sunt o fortăreaţă, nu o graniţă fixă.
  -- Nu cred că munţii Carpaţi maidivizează cu adevărat România. “

  2. “Carpatii nostri”, “urlatori”….chemati in ajutor….
  ” Probabil ca aceasta lipsa „ tehnica ” de LIMITA MORALA ( poate nu ar fi rau de a se intesifica studiul peratologiei /… limitelor…) l-a facut pe Presedintele Bush in vizita din Romania sa ne solicite ajutorul moral, morala considerand el ca am demonstrat-o la revolutia din 1989. “

  Apropo de” urlete”…, mi-aduc aminte de Ion Caramitru si Dan Grigore intr-un spectacol in Brasovul studentiei mele prin anul 1985. Retin doar inceputul si sfarsitul “piesei de rezistenta” a unui turneu regional cu acel spectacol de muzica si poezie…
  “ANDROMACA MULGE VACA
  …………………………………..
  CE FACUSI FA ANDROMACA,
  CA UITE, NU MAI MUGE VACA !“
  Din pacate, nea’Ion ( Pino ? ), la revolutie i-a spus lui don’Mircea( Dinescu ) sa nu uite de importanta MUNCII ( ca directie ) …, dar uitase de ANDROMACA ‘ceea ( ca limita si ca nevoie de onestitate, adica sa facem…nu doar ca sa para ca facem) …., desi parca in 1996 “se-mpiedicase” din nou…Dupa 2005, nici n-a mai fost nevoie, parca venise insusi “ANDROMACA” !

  Don’ Dezideriu, Sef de post ( cu fisa de post ), in Republica – Monarhica- Democrat – Dictatoriala Nea’Don’Dom’ia

  CONVOCARE LA “POSTUL DE POLITIE” – Universitatea Andrei Saguna din Constanta, miercuri 28 mai 2014, orele 11.00 – 16.00 ( puteti veni cu “sireturi si cu curele” si …mai vedem atunci…LiviuAntonesei poate veni si cu pasta de dinti. El deja s-a autodemascat ca bolnav mintal, isteric….”DNA-ul certocrat” trebuie sa-si intre-n drepturi ! S-o fi saturat de “stanguri”…
  http://antonesei.timpul.ro/2014/05/15/smerita-propunere-catre-edilii-ia%C8%99ului-pentru-defri%C8%99area-completa-a-ora%C8%99ului-nostru/ )

 • Valeriu Mangu

  Articolul “O Ordonanta a Ministerului Public de natura sa infranga Constitutia” pe;
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Valeriu Mangu

  Articolul “De ce Serviciul Roman de Informatii (S.R.I.) trebuie sa supravegheze corectitudinea alegerilor pentru Parlamentul European” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Dana (Mara)

  @Dezideriu Dudas, pe mine ma distreaza la Ka-planii astia care isi intensifica loby-ul subtil ca nu se jeneaza sa ne perie putin -- mai cu Delta Dunarii, mai cu fortareata Carpatilor ca apoi sa strecoare ca din intimplare cuvintul magic gaze de sist. Este o tehnica care face sa intre in subconstientul colectiv prin repetare ca fiind in cele din urma ceva benefic si implacabil pentru Romania. La fel a fost si “interventia cu romanii” a fostului sef al serviciilor secrete americane intr-un interviu pretext cu M.Ionita si a a celor de la Pro tv. cu diversi reprezentanti ai investitorilor dornici de exploatarea gazelor de sist in Romania. Poate de Putin mai poti scapa printr-o “revolutie” da de astia nu mai putem scapa ca oaia de scai -- ca sa fiu mai plastica si sa nu spui riie, pentru ca au bune capacitati de a se reinventa iar si iar.
  O zi buna.

 • Dana(Mara)
 • Ontelus DG

  Povestea moșului
  Dragii mei, vă spune moșul o poveste drăgălașă/ Cu-o făptură preacuminte, tuturor ne e nănașă:/ Este viața pământească, pământie-un pic la față,/ Dar care pe fii și fiice cu delicii îi răsfață.// E frumoasă, e senină, mii de daruri ne oferă/ Și-mpresoară cu lumină maiestuoasa lumii sferă;/ Iar când unii-n van încearcă a-i răpi al său mister,/ Simt duios un gol în minte și alunecă-n eter.

 • Dana(Mara)
 • Valeriu Mangu

  Articolul “De ce deranjeaza blogul de fata” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Dezideriu Dudas

  @ Dana ( Mara ) # 91
  Ka-planii ca kaplanii….Niciodata, pe un plan SUA-Rusia ( s-o fi terminat razboiul rece vreodata ? ), sau SUA- UE ( g-ralul Marshall ), sau UE – Rusia ( Gerhard Schroder, post-Kohl-ul… ) sau oricare altul, din Romania, in afara de coordonatele x si y, va fi nevoie si de z, verticala ! C.V. Tudor al nostru a fost replica perfecta pana acum….Rusii si americanii il stiau foarte bine..Europenii mai putin, si probabil de aceea i l-am trimis ca europarlamentar..Sa stie si ei, ca ca el nationalist, mai rar….Vorba lui Paul Goma insa, in momente grele Romaniei, totusi, a fost singurul care a vorbit. Sau, “a avut voie”…

  @ Liviu Antonesei – ref. la linkul de la finalul comentariului # 88
  Salcamul ‘cela japonez, la Constanta, pe vreun “car alegoric”, poate fi chiar inalt…Sper, nu Preainalt…, de ‘cela pios…

  Astept evaluarea “coordonatei z” din INVITATIA de mai jos. E drept, am luat-o si eu “japonezeste” ( nu vreau sa se tulbure prea tare EBA si Vanghelie cand vor ajunge la “nicasienii”….)

  ////////////////////////////////////////////////////////////////////////

  Asociaţia STRATEGIA DEZVOLTĂRII ROMÂNIEI Regiunea DOBROGEA–ASDR RD

  INVITAŢIE
  la intalnirea publică cu tema :

  INTERESUL NAŢIONAL ŞI INTERESUL GLOBAL, SUBORDONATE INTERESULUI PUBLIC

  ( sau, “ De la sfarsitul istoriei, la sfarsitul geografiei ” )
  care va avea loc la Universitatea Andrei Şaguna din Constanta, Aula Mare,
  miercuri 28 mai 2014, orele 11.00– 16.00

  Invitati speciali :

  1. Prof. univ. dr. ing. NICOLAE DRĂGULANESCU -- presedintele Fundatiei Romane pentru Promovarea Calitatii, institutie promotoare a profesionalismului si a excelentei in economie, afaceri si educatie in perioada post-decembrista, discipol al românului Joseph Juran ( “guru al calitatii mondiale”, alaturi de W.E.Deming, autor si initiator al “miracolului japonez” postbelic ).

  2. Ing. SEPTIMIU SEICEANU – director fondator al PETROMAR Constanta, exemplu de intreprindere de succes a economiei romanesti antedecembriste, participant la negocierile romano-americane de achizitionare a tehnologiilor de executie a platformelor marine.

  Printre invitati se vor afla personalitati, in activitate sau care s-au retras dar a caror experienta poate fi determinanta in relansarea economiei romanesti prin implicarea administratiei si a societatii, din urmatoarele domenii :
  -- politica si administratie
  -- profesii
  -- mediu de afaceri
  -- sistem asociativ si sindicate
  -- cultura, mediu universitar si academic

  Invitatie e valabila prin apartenenta dvs. la un sistem asociativ, profesional sau al unei structuri administrative, institutionale, politice, sindicale sau patronale, respectiv prin calitatea dvs. de membru sau de apartenenta la respectiva entitate

  Proiectele noastre pentru societate vor fi expuse grupat intr-un material oferit participantilor si sustinute printre expozeurile invitatilor principali si ale celor a caror focalizare strategica pentru viitorul societatii va fi aleasa de catre organizatori :
  -- Colegiul Mediului Asociativ
  -- Senatul Corpurilor Profesionale
  -- Comitetul Regional pentru Simplificare Administrativa
  -- Centrul Regional pentru Promovarea Investitiilor
  -- Institutul pentru Guvernanta Publica si Economica Privata Joseph M. Juran
  -- Transformarea cluburilor de fotbal in societati pe actiuni prin transferul “stadioanelor comuniste” catre administratiile locale sau departamentale, dupa caz, si includerea lor in capitalul social al noilor “societati comerciale “capitaliste” care se vor forma alaturi de actualii investitori si oferirea unei treimi catre public/suporteri ( 34% mici actionari : public/suporteri – 33 % administratia publica locala, c/val. stadion – 33% actualii actionari, sau alti investitori strategici ).

  Sloganul nostru poate fi : “Administratia de stat in sprijinul capitalismului, cu ajutorul societatii“ sau, mai simplu, “Administratia in sprijinul economiei si al afacerilor”

  Proiect de tara : Ca membrii ai “Clubului Occidental”, parteneri NATO si UE, vom fi puntea de legatura cu Rasaritul. Cum ? Locurile de munca care ne intereseaza sunt in Romania. Nici in Occident, nici in Orient. Inchiderea pentru a te deschide are si reversul, deschiderea pentru a te inchide ? Reversul a fost deja in 2008, odata cu criza globala ? “Unde ni sunt”… nicasienii ? Am trecut deja la “re-vers”…, fara sa ne spunem “versul” ? E suficienta “medalia” NATO si UE ? O propunere : “MODELUL PARTICIPATIV TOMIS DE DEZVOLTARE” (administratie-economie-societate)

  Intalnirile noastre publice, dedicate INTERESULUI PUBLIC, vor avea loc de doua ori pe an, in ultima sambata din noiembrie si ultima sambata din luna mai.

  La intanire, in calitate de participanti la infiintarea Asociatiei Consultantilor de Investitii de pe Piata de Capital, vom demonstra si in ce masura, invitatii principali, pot rezolva, “japonez”, conflictul din PORTUL Constanta si transferul partial al actiunilor de la Ministerul Transporturilor la Primaria Constanta ( 33 % Primaria Constanta – 33 %, “fostul “investitor”, Ministerul Transporturilor – 34 %, capital privat : mici actionari si Fondul Proprietatea )….Deasemenea, vom expune propunerea noastra de instituire a unui MORATORIU de 9 luni pentru conceptualizarea, pregatirea si reluarea proceselor de transformare economica- sociala intr-o noua dinamica, primordial pe doua directii majore :
  1. Trecerea in domeniul public al statului a acelor active care in urma privatizarilor nu mai genereaza valoare sociala, prin justa despagubire, participativa ( procent de actiuni in societatile care se vor forma), la pretul pietei, in masura in care au potential de antrenare economica a dezvoltarii. Actiunea se va face si cu componenta privata.
  2. Reluarea procesului de privatizare ( inclusiv restructurari post-privatizare ), dar si cu componenta publica.

  Ing. Dezideriu Odet Dudas
  Preşedinte ASDR RD

 • Ontelus DG

  Armonie planetară
  ,,Mâna invizibilă” a pieței să celebrăm cum se cuvine,/ Capitalul, munca, bunurile, serviciile ne fac bine./ Consumăm, întreținem a statelor și firmelor splendoare,/ Păstrăm civila societate cu a ong-urilor ardoare.// Toată lumea-i bucuroasă, bani ne intră-n buzunare,/ Frica, foamea și tristețea sunt doar cuvinte-n dicționare./ Pe pământ cât vom trăi, iubirea, libertatea vom susține/ Și fericirea tuturor ne străduim a o menține.

 • Stanley Jordan

  “Stairway to Heaven” -- " rel="nofollow">
  “Over the Rainbow” -- " rel="nofollow">
  Mozart -- " rel="nofollow">
  “Autumn Leaves” -- " rel="nofollow">

 • Frumos. Daca nu erati in Africa, sunt sigur ca ati fi votat:
  http://hanulmuschetarilor.wordpress.com/2014/05/22/de-ce-ma-duc-totusi-duminica-la-vot/

 • Dana (Mara)
 • Ontelus DG

  Imn posesiunii
  Sunt în extaz atunci când am: case, mașini și funcții-nalte,/ Haine, terenuri și copii ce mândru-mi nume au să-l poarte./ A poseda e fericirea, mă definesc ca om având,/ Și chiar voința, suferința le am mereu cu mine-n gând.// Zic unii despre existență și-a sufletului nemurire,/ Dar dacă nu posezi nimica, oare ce lași ca moștenire?/ Așa că toată lumea știe și vocea sa e un tumult:/ Secretul stă în bogăție, acumulează cât mai mult!

 • -X-

  Pentru mine America Latina, si oamenii ei, reprezinta un univers in care orice e posibil.
  Nu am vizitat nici o tara din zona dar am impresia ca oamenii, in pofida tuturor greutatilor si ingradirilor, au o energie debordanta.
  Au un tonus aparte … tonus transformat intr-o arma secreta cu care infrang realitatea nedorita.

  … si bineinteles ca asociez continentul sud-american cu tangoul 🙂

 • Dezideriu Dudas

  COMUNICAT DE PRESA

  Asociaţia Strategia Dezvoltarii Romaniei -- Regiunea Dobrogea ( ASDR – RD ) organizeaza intalnirea publică cu tema : INTERESUL NAŢIONAL IN CONTEXT EUROPEAN ( sau, “De la sfarsitul istoriei, la sfarsitul geografiei ” ) care va avea loc la Universitatea Andrei Şaguna din Constanta, Aula Mare, miercuri 28 mai 2014, orele 11.00–16.00

  Vom pune fata in fata, potentialul actual de dezvoltare institutional si economic al Romaniei, cu realizarile economice ale perioadei antedecembriste si eventual post-decembriste, ca motivatie principala a unei schimbari radicale fata de politicile publice din Romania. Vom sustine implicarea autoritatilor publice locale in parteneriatele public/private in sisteme noi si extinse, pentru crearea de locuri de munca. Primul pas, o aplicatie pe Portul Constanta.

  In cadrul intalnirii vom prezenta proiectele noastre :
  -- Colegiul Mediului Asociativ
  -- Senatul Corpurilor Profesionale
  -- Comitetul Regional pentru Simplificare Administrativa
  -- Centrul Regional pentru Promovarea Investitiilor
  -- Institutul pentru Guvernanta Publica si Economica Privata Joseph M. Juran
  -- Transformarea cluburilor de fotbal in societati pe actiuni, ca exemplu concret de folosire a unei parghii de piata pentru revirimentul economic al fenomenului fotbalului romanesc.

  Invitati speciali:
  1. Prof. univ. dr. ing. NICOLAE DRĂGULANESCU -- presedintele Fundatiei Romane pentru Promovarea Calitatii, institutie promotoare a profesionalismului si a excelentei in economie, afaceri si educatie in perioada post-decembrista, discipol al românului Joseph Juran ( “guru al calitatii mondiale”, alaturi de W.E.Deming, autor si initiator al “miracolului japonez” postbelic ).
  2. Ing. SEPTIMIU SEICEANU – director fondator al PETROMAR Constanta, exemplu de intreprindere de succes a economiei romanesti antedecembriste, participant la negocierile romano-americane de achizitionare a tehnologiilor de executie a platformelor marine.

  Va asteptam ca si membrii ai “asociatiei cetatenilor batranului Tomis”, titlu generic pentru toti cei care mai spera in mai bine, netulburati de faptul ca dupa anul 1989 curajul de a iesi in strada nu ne-a adus si o viata mai buna pentru cei mai multi dintre concetatenii nostri. “Tomis” vine de la grecescul “tomi = taietura”, si poate e timpul ca noi, actualii locuitori ai cetatii, sa intelegem si pentru concetatenii nostri din restul Romaniei, ca darurile celor care vor sa ne faca bine pot fi inselatoare….Cel mai mult bine poate veni de la noi !

  Sloganul nostru poate fi : “Administratia de stat in sprijinul capitalismului, cu ajutorul societatii“ sau, mai simplu, “Administratia in sprijinul economiei si al afacerilor”

  Intalnirile noastre deschise persoanelor implicate social ( in sens larg ), dedicate INTERESULUI PUBLIC, vor avea loc de doua ori pe an, in ultima sambata din noiembrie si ultima sambata din luna mai.

  Ing. Dezideriu Odet Dudaş
  Preşedinte ASDR RD

 • Dezideriu Dudas

  @ -X- # 102

  In alt loc, il citasem pe Papa Francisc cu formula : “” Vecino, ai pacatuit si-acum tu dansezi tango ? ” Nu am verificat care e varianta originara, tinand cont de cea “albita” de mai jos…

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  ASOCIATIA STRATEGIA DEZVOLTARII ROMANIEI – REGIUNEA DOBROGEA

  Nr. 25 / 23.05.2014

  Catre :

  PRIMARIA CONSTANTA / Nr. Inreg. : 74976/23.05.2014

  IN ATENTIA : D-lui Primar RADU STEFAN MAZARE

  Stimate Domnule Primar,

  Va transmitem invitatia la Intalnirea publica cu tema, “ INTERESUL NATIONAL IN CONTEXT EUROPEAN”, care va avea loc la UNIVERSITATEA ANDREI SAGUNA, Aula mare, miercuri 28 mai 2014, intre orele 11.00-16.00.
  Pentru pregatirea conferintei, luni la orele 15.00, la Hotel Flora- Sala de Conferinte vom organiza o intalnire ( a 2-a, dupa cea din 14 mai a.c.) cu corpurile profesionale si asociative locale si vom invita si persoanele desemnate la nivel de regii si institutii subordonate Primariei si Consiliului Judetean Constanta ( inclusiv structurile proprii ) pentru asigurarea controlului intern managerial ( vom propune transformarea acelui ordin al MF 946 / 4 iulie 2005 in lege si adaugarea extensiei administrative mai pregnant, pe langa cea bugetar-contabila ). Deasemenea vom invita si specialisti asociati proiectului nostru “Centru pentru Guvernanta Publica si Economica Privata”, prezentat public in data de 23 august 2013….
  Pentru simbolistica evenimentului, va transmitem mai jos invitatia facuta atasatului economic al Ambasadei Argentinei in Romania ( vizand tarile BRICS si o evolutie asemanatoare Romaniei daca actualele apartenente strategice se vor dilua ca forta ) :
  “ Va invit la un eveniment, a carui “serie” -- se poate spune asa -- a deschis-o prin anii 2000, ambasadorul de atunci a Braziliei in Romania, excelenta sa, Jeronimo Moscardo.
  Atunci incepuse “seria” cu “Plaja Copacabana”…Cultural, se poate continua acum in spiritul acelei idei argentiene lansata in spatiul public de Papa Francisc :
  ” Vecino, ai pacatuit si-acum te imbraci in alb ? ”
  Ideea se poate aplica perfect atunci cand o a societate trece de la un sistem politic la altul, ceea ce Romania tot incearca de 25 de ani.
  Papa Francisc asociase ideea nevoii unei CULTURI A INTAMPINARII…”.

  Adaug la aceasta comunicare, in afara de INVITATIE ( 2 pag) si adresele noastre catre :
  -- BT Constanta, pentru solicitarea noastra ca d-nul Iosif Pop, fondatorul BANCII TRANSILVANIA, sa participe la eveniment – 1 pag.
  -- Consiliul Judetean Tulcea – 1 pag.
  -- “GSP” si respectarea istoriei sale… -- 1 pag.
  Nu mai reluam “esentele” de acolo, dar se detaseaza adresa de luni 26 mai 2014 catre Guvern si Presedintie ( in adresa catre CJ Tulcea )

  Cu stima,

  Ing. Dezideriu Odet Dudas
  PRESEDINTE

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Cum ar putea Presedintele Romaniei in exercitiu sa blocheze alegerile viitoare pentru functia de Presedinte al Romaniei”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

WP Admin