≡ Menu

La o aniversară: bilete (blonde) de papagal. Versiune revăzută și strategic adusă la zi de dna Elena Udrea

Photo-blog-7-150x150[1]Citesc:

Udrea a mai spus la o dezbatere organizată la sediul GDS de Cristian Preda că ‘‘m-am îmbrăcat în portocaliu nu pentru că sunt din PDL, ci cu gândul la Alianța DA și sper că în viitor să o refacem alături de PNL‘‘.

 Mă întreb:

Cine a fost domnița prezidențială care țac-pac la presă cu “bilețelul roz”, ultimă secvență a strategiei de a arunca în aer Alianța DA, de care nu mai era nevoie, după instalarea la Cotroceni?

Emoționat de nostalgia tămâioasă a dnei Elena Udrea, caut, găsesc și repostez un text “aniversar “ din ianuarie trecut, împreună cu îndemnul “Dați-i doamnei Udrea o nouă Alianță DA, pe care să o transforme în Coabitarea NU, imediat după câștigarea alegerilor!”

 

Luați cu spectacolul sângeros al coabitării angelice, am uitat cu toți că în această lună s-au împlinit șase ani de la un alt spectacol, unul cu adevărat istoric. Noroc cu pagina noastră de avangardă – maRșarier – care ne trage de mânecă spre a ne șopti că nu doar istoria se repetă, ci și istorioarele. Dacă direcția e câteodată alta, sensul rămâne mereu același. Și inversul este absolut valabil. Cu alte cuvinte, până și lupta sfântă – pe viață și pe moarte – împotriva corupției are limitele ei. Să ne bucurăm de ele!

“În ianuarie 2007, Elena Udrea a stârnit un scandal politic de amploare grație unui bilețel roz. Ea a susținut la o emisiune televizată că, în perioada în care a lucrat la Palatul Cotroceni, premierul Tăriceanu i-a scris președintelui Băsescu, cerându-i să intervină la Parchet “pentru Dinu Patriciu”.

Îmi amintesc (…) că am primit chiar o scrisoare de la domnul Tăriceanu în care îi cerea domnului președinte Traian Băsescu, în scris deci, era un carnețel, ceva cu antet, nu-mi aduc aminte foarte bine, îi cerea să intervină la Parchetul General pentru domnul Patriciu și anexa pe spatele acelei hârtii, punea inclusiv date despre proces și firma Rompetrol”, a povestit Udrea.

Îmi amintesc că am mers la domnul președinte și i-am dat hârtiile și nu mi-am dat seama exact cum să procedez. Dânsul le-a luat și le-a aruncat după mine și a spus: așa înțeleg mafioții să conducă țara și să conducă Guvernul”, a relatat Udrea.

Fosta consilieră de la Cotroceni a mai spus că bilețelul cu pricina, “de culoare roz sau galbenă, sau ceva asemănător,” ar trebui să mai existe în arhivele de la Palatul Cotroceni pentru că, “în mod normal, se arhiveaza tot”. Udrea a adăugat că scrisoarea nu era o adresă oficială, ci “o rugăminte de a interveni”.

Traian Băsescu a admis imediat existența biletului invocat de fosta sa șefă de Cancelarie, a solicitat ca acesta să fie căutat în arhivă, apoi l-a prezentat presei:

Sursa – subiectiv.ro (Alex Mihaileanu)

“Dragă Traiane, 1. Îți trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc. 2. Dacă ai ocazia să vorbești la Parchet despre subiect?” – asta conținea faimosul bilețel.

Intervenția “blondei de la Cotroceni” a aruncat viața politică autohtonă în haos. Opinia publică a explodat, iar atacurile președintelui înspre Palatul Victoria i-au determinat pe liberali să înceapă să caute noi parteneri de guvernare. Parchetul s-a sesizat, însă cazul a rămas fără efecte juridice.”

(Sursă: Ziare.com)

“Indicele BET a cazut pe 18 ianuarie cu 1,28%, BET-C cu 1,12%, iar ROTX a inchis pe minus 1,26%, noteaza Cotidianul. “Orice disputa politica se resimte asupra pietei de capital”, anunta Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. “In general, noi pe bursa avem nevoie de stabilitate politica, fiscala, asa ca orice incertitudine afecteaza intr-un fel sau altul cotatiile actiunilor”, adauga Razvan Pasol, presedintele SSIF Intercapital Invest. Drept urmare, scandalul dintre premierul Tariceanu si presedintele Traian Basescu in ceea ce priveste asa-numitul bilet roz a dus in sedinta bursiera de ieri la caderea actiunilor.

Cum a decurs sedinta

Inca din primele minute bursa intra pe trend negativ. La ora prinzului, indicele bursier BET era in scadere cu 1,28%, ROTX cu 0,97%, BET-C cu 1,16% si BET-FI cu 2,56%. Totusi lichiditatea bursei atinsese valoarea de 9,85 milioane de euro, in crestere fata de sedinta de miercuri.

Finalul bursei gaseste indicii tot pe rosu. Astfel, BET a pierdut pe 18 ianuarie 1,28% din valoarea sa, BET-C doar 1,12% , BET-FI mai scade la 1,93%, iar ROTX inchide pe minus 1,26%. In top 5 cele mai tranzactionate actiuni gasim pe primul loc SIF Oltenia, cu o valoare a tranzactiilor de 16,40 milioane de lei, urmata de SIF Moldova, cu 14,55 milioane de lei, SIF Banat-Crisana, cu 5,24 milioane de lei, SIF Transilvania, cu 1,94 milioane de lei, si Banca Transilvania, cu 5,01 milioane de lei.

Cine a cazut

Cel mai mult au suferit ieri actiunile SIF-urilor. Astfel, pierderea cea mai mare a fost pe actiunile SIF Muntenia de 2,29%, urmata de SIF Oltenia cu 2,01%, SIF Transilvania cu 1,94%, SIF Moldova cu 1,87% si SIF Banat-Crisana cu 1,58%. Lor li s-au adaugat si actiunile Rompetrol Rafinare Constanta, firma omului de afaceri Dinu Patriciu, care au cazut cu 2,32%. Au mai suferit pierderi actiunile Antibiotice Iasi de 2,17%, Biofarm de 2,19%, BRD de 1,48%, Transelectrica de 1,33%, Banca Transilvania de 0,97% si Petrom de 0,83%.

“E greu de cuantificat in acest moment toate pierderile. Nu stim daca urmeaza alegeri anticipate, sau lucrurile se opresc aici. Eu sper ca bursa sa-si revina zilele urmatoare”, mai spune Razvan Pasol.”

(Sursă: BankNews)

“Elena Udrea consideră că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este “un personaj politic mai bun decât Crin Antonescu” şi că “ar merita să conducă astăzi PNL”. Mai mult, Udrea spune că, dacă Tăriceanu şi primarul de la 1, Andrei Chiliman, vor decide să se rupă de PNL uşa PDL este deschisă pentru o colaborare.

“Pentru mine, domnul Tăriceanu este un personaj politic mai bun decât Crin Antonescu. Dacă pun în balanţă prestaţia domnului Antonescu şi pe cea a domnului Tăriceanu, aş spune că domnul Tăriceanu ar merita să conducă astăzi PNL”, a susţinut Elena Udrea la GÂNDUL LIVE.

Ea a lansat şi o ofertă pentru Călin Popescu Tăriceanu: “dacă decide să se distanţeze de PNL, împreună cu Andrei Chiliman, colaborarea cu PDL este posibilă.”

(Sursă: Gândul)

“E greu de cuantificat in acest moment toate câștigurile. Nu știm dacă urmează alegeri anticipate sau lucrurile se opresc aici. Eu sper ca bursa să-și păstreze cumpătul în zilele următoare.”

(Sursă: Gânditorul de la Hamangia)

maRșarier – pagină de avangardă acordă dnei Elena Udrea premiului Levierul lunii dimpreună cu felicitările cuvenite!

 • @) Dorin Tudoran

  Impecabil! Master, ori ai memorie de elefant, ori arhive perfecte. As avea un mic dezacord, mie premiul cel mai adecvat mi se pare “Stanga lunii”…

 • herman rompuy-ii lu’ banciu

  dom’ tudorane,

  vaz si io ca, pe masura ce doamnii duduca i se subtziaza talia. i se ingroasa vocea, cam in aceeasi masura in care li se subtziaza domnilor baconschi, sever si, mai ales, domnului profesor preda, care a atins astazi o “acuta” (aia cu “lista basesc” pentru evroparlamentare) demna de o adevarata soprana de coloratura.

 • Alexandru Petria

  nu mai am nervi sa citesc despre aceasta fiinta.

 • @Alexandru Petri

  Pe asta conteaza si dansa…

 • @herman rompuy-ii lu’ banciu

  Se intampla ca eu continuu sa tin la dl Cristian Preda… De ce trebuie ca Dreapta romaneasca (care o fi ea, Dumnezeu stie…) sa se “coaguleze” neaparat in jurul dlui Basescu iar “substanta coagulanta” sa fie dna Udrea ramane un mister pentru mine. Evident, nu vad o scena politica fara cel mai puternic actor politic post-decembrist, dl Basescu, dar prezenta dnei Udrea este foarte, foarte, foarte… facultativa.

 • @) DT

  Nu prea stiu de ce nu vezi matale o scena politica fara “cel mai…”. In tarile ceva mai civilizate decit a noastra, cum ar fi USA de pilda, cind isi termina mandatele, un fost presedinte se duce sa tina conferinte sau ce vrea el, eventual primeste uneori misiuni diplomatice speciale de la presedintele in functie. Mie o viata politica fara “cel mai…|, mi s-ar parea, dimpotriva, mult mai putin toxica. Iar daca ar disparea si mai multi din actuali, ar putea, intr-un ceas fast, sa devina chiar si respirabila!

 • @ Liviu Antonesei

  Intrebarea matale include si raspunsul: piata politica romaneasca nu este piata politica… americana. Si-apoi, diferenta intrer politicianul TB si restrul plutonului este atat de mare, icat aproape totul se refera la el -- pozitionari, repozitionari, contestari, afirmari etc. Daca cineva ar putea scoate din vorbirea (si creierul) politicieniilor romani numele dlui Basescu, baietii si fetele politicii romanesti ar intra in mutenie de lunga durata.

 • Florin Iaru

  Levierul e cam puțin. E bună și ștanga. 🙂

 • @) DT

  Ei, bine, aceasta mutenie este visul meu! Deci sa munceasca cu gura, cretinii astia, cu tot cu “cel mai…|, mai bine ar pune mina de la mina sa faca si ei ceva…

 • ginitoru de la hamadgia

  d’apai eu, dom’ tudorane, cit de tare tzineam la d-l profesor preda, d’ajunsesem sa’l propund drept plauzibil catindat la prezidentzie, ba chiar ma si certam cu lumea pentru dinsu’!

  dar acuma nu l’as mai propune nici drept catindat la presidentzia scarii mele interioare, din motiv de prea mult basism, pentru gustul meu de fost basist destul de bine temperat si tamponat in uzu si abuzu ratziunii lui impure.

  dreapta fara basescu nu se poate?

  inseamna ca nici fara dinsa nu se poate, ceea ce cred ca si recentele reclame “niro”, pe care le’am zarit prin destule locuri in ultimele saptamini, vor sa afirme.sa fie sanatosi, ca la punga grosi -- cu multzi grosi -- sint, ca mie mi s’a aplecat dupapeste doo’j d’ani de figuri impuse liber-alese.

  domnului preda vaz ca nu i s’a aplecat, probabil ca tzine cu tot
  dinadinsul sa fie si el, odata si odata, exclus de undeva de doamna udrea, ca rindu’ trecut, cind cu piedone sef de campagnie pentru prigoana, n’a mai apucat.

  dar poate, daca nu’l exclude, poate’l baga undeva.

  p’o lista, bine’ntzeles, deocamdata lipsind doar partidul, din cauza asta s’o fi si ‘nscris domnul profesor primul pe lista personala a domnului prezidente

 • @ ginitoru de la hamadgia

  inteleg… imim pare rau pentru dl cristian preda… in legatura cu dna macovei, dupa ce nu mi-a venit a crede, am ajuns la imi pare rau, pentru ca azi sa fiu cu totul consolat.

 • Domnule Dorin Tudoran,
  Zau, chiar nu stiu cum sa iau sintagma asta a dumneavoastra, “cel mai puternic actor politic”, pe cred ca ati folosit-o si in alte dati. Ascunde ea o cat de mica nuanta admirativa, ori, dimpotriva, e prin excelenta peiorativa? In fond, si Ceasca a fost, timp de 25 de ani, cel mai puternic actor politic, iar restul actorilor, plus artistii corp ansamblu, amutisera aproape cu totul, capatand glas, pozitie si dreptul la repozitionari numai dupa ce protagonistul a iesit din scena (impotriva vointei lui). Ce sa mai spunem de dl Iliescu, alta “stea” (in cinci colturi!) a politicii romanesti, care, tot asa, in primele mandate inghesuite, pana in ’96, a fracturat scena, tara, societatea, care, toate, s-au impartit, sucit, rasucit si-nvartit dupa cum da dadea din mana, gura si pix Domnia Sa. Din cate stiu, doar comunistii ies din politica numai cu picioarele inainte, asa ca eu cred ca de abia daca dl Basescu ar avea decenta de-a se da deoparte, “baietii si fetele politicii romanesti” s-ar intoarce naibii de la invectiva la argument si-ar termina-o cu “joaca” asta infantila si neproductiva de-a hotii si vardistii, ulii si porumbeii, comunistii si anticomunistii si alte asemenea diade, compuse toate maniheist . Poate s-ar articula si discursul politic, iar relatia Putere-Opozitie nu s-ar mai reduce la schimbul infantil de “perverse”: “ba tu, ba tu!”, “ba tu, nu eu!”, “cine zice ala e!”, “cine zice primu’ zice mai bine!”, “ba nu, cine zice mai tare zice mai bine!”, “sa moara maica-ta!”, “ba nu, sa moara ma-ta!” s.a.m.d.

 • @ No Name/DP

  Evident, ascunde mai mult decat “o cat de mica nuanta admirativa”. este expresia unei sincere admiratii. Cum am spus si alta data, daca intram intr-o discutie privind metodele, caile etc. prin care un asemenea actor politic s-a mentiunut si se mentine in continuare in fruntea plutonului, criticile nu sunt putine. Dar este o evidenta (usurel paradoxala…) ca toate calitatile dusmanilor dlui Basescu sunt departe de defectele acestuia din urma. Evidenta este intarita si de ce s-a intamplat dupa ultimile alegeri parlamentare: sa ai 70% din voturi si sa te taraste istovit e semn ca, fie voturile au venit in cea mai mare masura din disperarea fata de gainariile celorlalti, fie unora le trebuie o majoritate de… 170% ca sa se poata tine pe picioare…

 • Dezideriu Dudas

  @ herman rompuy-ii lu’ banciu

  Dom Nikule,

  Spre deosebire de d-nul Alexandru Petria ( ma bucur de prezenta lui pe-aci, ca l-am vazut mai solid, ca la bataliile care urmeaza, macar sa fugim sa putem…/ cum scriam, fiind mai „light”, vaz mai tarziu…) care spune ca nu mai are nervi, eu am cat un spital de nebuni intreg….Numai asa poci’ ca sa intelegi la cap ( si la al tau si la al „ei”…) „RomaniICA” ( nu faceti „gat” cei care ati observat ca se termina in ICA, ca am fost vicepresedinte la Miscarea Umanista si poate va dau in urmarire antica, invechita – „Darius al lui Istapse” -- sau „recenta” – transoceanica, proaspata…).

  Inainte sa fac nefacutele de azi ( am inceput deja cu „una mica”, dar cum le scriam lui Liviu Antonesei si Dorin Tudoran, eu „am voie” doar la „alea mari”….), trebuie sa-ti remarc si sa-ti apreciez concizia…Rompuyii ca Ropm-puii lui si ai lor si mamei mamelor lor ( o sa vezi ca voi contrapune mai tarziu, sau maine daca adorm inaintea lui Crin, gaina lui Cristoiu, care-ar face gat acum, cu girafa lui Giovani, care-ar face oua, si…, supriza, inevitabil „divin”- pentru alternare „democratica” -- , suspans…., ar naste pui vii din ouale celea!!! ) dar asta cu Banciu e colosala. Probabil ca esti primul care „a avut voie” ( atat timp cat n-are cine sa-ti dea…) sa dea informatia ca Banciu a disparut. Ce ouale lui Nastase mai era nevoie de el ? Acuma-i cu girafa!

  As mai spune una, dar mi-e ca ma prind binevoitorii care dau voie si desi nu prea le-o cer, decat delicat, omeneste, intelectual, light, ca la oameni ( de’ ei cred ca sunt, “unul nou”, mai prost, de la Patriarhie, si acolo n-au probleme….) si nu solicit aprobarea, militareste, ca la “girafe”, si ma plesnesc ! Cum dreak’( pe unde mai joaca “regele” …? O fi cu “Mitica vrabiuta”, Sanchi de Stanga, sau cu “Giovani licurici”, Sanchi de Dreapta ? ) sa asociez deschiderea ta cu Banciu cu vinderea Pro Tv ? Ca “Dictatorul” de-acolo” a fugit deja in munti de cca. 6 luni (doar ca “muntii” erau plecati ”la mare”…, ca doar n-or fi prosti…)….N-a ca mi-a scapat ! Prostata, boala prostilor….

  Imi vine ( de la boala…) sa inchei,
  Morituri te salutant !
  ( e voie ?…, e „mica” sau „mare” ? )
  SEMNEZ : UN GIRAFROCAT DE…. ( Doamne iarta-ma, de ăsta nu mai scriu, ca am calcat intr-insii…, cum se spune la Moldova. Daca scriu ca sunt si din Bacau, si am incalcat sfanta taina a “Graalului viorica-ic”, maine pot sa ma si predau…Dar sa nu ma spuneti, ca oricum “se” studiaza doar blogurile pretins stiintifice , nu si ale bandilor ludici…. Cand o sa citeasca Vanghelie, ludic…, o sa zica ca si el a avut asa ceva cand a fost mic, ca era copil bun … O sa-I invete Mircea -- nu Basescu, ci Dinescu -- sa faca o diversiune, noi o sa reactionam tinichigeros, ca n-a reusit Nea’ Gabriel sa dea filozofia jos din pod ( l-a prins “”Dictatoru’” la “lupta de la GDS”, la adresa cunoscuta a “INFRANGERII” SANCHI a lui Emil Constantinescu – “Sanchi”…., ca a ramas, mai lider regional decat era, iar de Ciuvica ce sa mai zic, e mai ceva decat Madonna in rolul Evitei, cu accent, ascutit, sau grav -- depinde de “tabara” -- pe “rol”, nu pe cele 2…)…., urcandu-ne pe ayatollahul Vanghelie in cap…Asa ca ori, ori…Ori faci gat mic si scapi, ori faci gat-gat, si ti se frange….- Asta va fi PRIMA TEOREMA A GIRAFOCRATIEI ! Sa nu spuneti ca am furat-o draku’ de pe la vreun oocrat….Ca aia cu plagiatele nu glumesc ! Si cauta mai ales la “banditi” ca noi, ca la ei, toti sunt doctori in stiinte – nu mai stiu la “ala micu”, dar pana una-alta, i-au dat “funia de usturoi” in mana…)

 • moniku lovilutzionescu

  lasatzi, dom’ tudorane, c’asa a-politica cum e monikutza, tot a simtzit boarea oxi(genat)acetilenica ce a lipit marca de scrisoare la dinsu’n pridvor, lucru ce a indemnat’o sa stee pe oo-lelele lu blaga in continuare, ceea ce a sporit nervozitatea domnului nostru carele ne este in deal, cu asmutzire de catzelandri pe fosta eroina a luptzii impotriva sistemului ticalosit cu pauze.

  pe ea o mai cred, si e singura careia as fi de acord sa’i fie acordat un loc de evroparlamentar “de drept”, fara sa’mi para rau dupa bani, ba cred ca ar fi foarte nimerita sa fie numita sau aleasa procuror evropean, macar pina constructzia evropeana s’o prabusi supt propria greutate, lasindu’ne pe noi in voia domnului/domnilor care or mai rezista pina atunci, si banuiesc c’or rezista destui, ca tare’s multzi si nesatui.

  macar putetzi concede ca asta e cusuru’ ei, ca e prea “simtzita”, si nu a intzeles sa’i raspunza, pe limba lui, celuia care a atacat’o destul de mirsav si pe care ea l’a crezut c’a fost in aceeasi tabara cu ea, desi el nu fusese decit la fel de siret pe cit ii e obiceiul?

 • @moniku lovilutzionescu

  las,las, las. ce ma costa sa las. unde a mers mia, o merge si suta. daca nu i s-ar fi spus cu cine are de-a face, mai ziceam; daca nu ar fi vazut atatea “iesiri din circuit”; daca nu ar fi asistat la momente “inlemnitoare”, as mai fi inteles, dar…
  altfel, da, in comparatie cu altii — de la TRU la mihai neamtu, de la adrian papahagi la MRU, mm arata altfel. dar nu mai arata “completa”. Dar, imi zic, cine mai arata astfel dupa o ora in politichia romaneasca?

 • Dezideriu Dudas

  @ moniku lovilutzionescu

  Ce-mi facusi Dom’ Nikule ? Eu te laud la 14 iar mata’ ma traduci la 15 ? N-ai inteles ca daca „n-ai voie”, n-ai ? Ai auzit de lovitura de copita ? ”Baietii”, dupa ce te folosesc, si nu mai merge ca la Ceausescu …si cred ca nici macar ca la Nastase, ca suntem draku’ stat(u) de drept(i), adica si, si… ( compatibili si Vest, pe fata, dar si Est, pe dos …) cum ar spune Nea’Andrei ( sa nu creada cumva ca l-am uitat -- dar ca intotdeauna, scapa mai ieftin…)….,se feresc ca de draku’ de „lovitura de copita”…a celui tradus de ei….Daca Stefan Zeletin ramanea consecvent dupa ce a scris in „Tara magarilor” ( desi l-a jignit pe Iorga mai „intelectual” decat CZC…, dar atunci „tinichigeriile” lucrau la greu…), liberalismul putea face o istorie mai frumoasa Romaniei….Si n-ar fi ramas „lovitura de copita”cunoscuta doar in lumea serviciilor ( are un articol Octavian Andonic cu acest subiect, de acum cativa ani – nu-l mai caut, pentru ca am devenit si eu alexandrupetrian… la ora asta )

  La dom’ Tudoran nu-mi mai pun speranta ! Eu tot zic ca-i de “girafe” problematica, el tot vine cu explicatii umane, democrate, progresiste…, desi “girafa-i” cat casa, in fata, in spatele, peste tot pe langa noi ….Ma refer la Comantariul nr. 16…Nu tine de “alea mici”, umane…problema! Ci tine de “alea mari”, de la “girafe”….Si de copita de magar mai scapi cum scapi, dar de copita de girafa se fereste si leul….Nu ala romanesc, ca ala petrece cu oricine-i vine-n drum….Probabil de aia si-a facut Isarescu podgorie…Sa nu ramana leul draku’ treaz, ca-l apuca plansu’…, si enerveaza “girafele” cand merg in turma la Monaco….Gainile raman acasa si au voie sa “faca gat”…Ca oua, ioc….Noroc cu “puii”, lui ROM-PUY…, ca au ce “sparge” girafele la Monaco…, ca altfel ne-ar baga si mai multe bahmutence si zavorence la “TV-urile girafesti”…

  Acum e clar ? Si incepuse-i bine cu “lovilutescu”…Pai asta-i pentru girafe si nu pentru oameni, invers ca la inchisoare….

 • Cristi

  “Îmi amintesc că am mers la domnul președinte și i-am dat hârtiile și nu mi-am dat seama exact cum să procedez. Dânsul le-a luat și le-a aruncat după mine și a spus: așa înțeleg mafioții să conducă țara și să conducă Guvernul.”
  Asta e supertare. Cum ar zice cineva “Amen”…..
  rel="nofollow">

 • H. Harper

  “nu mai am nervi sa citesc despre aceasta fiinta.”

  Daca ar fi doar o chestie de nervi… Iti mai trebuie si un stomac tare si un ficat hepatitisproof. Nici eu n-am citit articolul. Mai beau cite o vodca de citeva ori pe zi (doar iarna, din cauza frigului; vara beau J&B), asa ca nu stiu daca pot sa-mi bat joc de ficatul meu supunindu-l la astfel de incercari.

 • H. Harper

  ginitoru de la hamadgia:

  E de inteles panica. In jur de 10.000 euro pe luna, nu stiu citi ani, doar ca sa-ti misti fundul saptaminal pina la Bx pentru a fi inventariat si cit sa ridici laba cind intreaba sefu cine e pentru, tu cheltuind banetul asta (ca e banet, cunosc presedinti de companii cu vinzari de zeci de milioane anual care nu cistiga mai mult) in Romania, nu la piata de cartofi cu cristale Swarovski din Monte Carlo, pai asta e mana cereasca. Si-apoi, daca esti bun, valoros si intelegi bine ce ti se spune in franceza, esti trimis in tot felul de misiuni de mediere ca reprezentant al EU prin Africa si alte regiuni de interes. Alta distractie, alti bani. Probabil ca e ca in tenis: mai mult din publicitate decit din new balls.

 • H. Harper

  tot ginitoru de la hamadgia:
  In chestiunea subtierii vocii: pai, se stie din vechime ca, atunci cind La République stranuta, unii, niste insi acolo si ei, pierduti prin toata lumea, faceau pneumonie. Sa te miri ca, atunci cind La République e cam in patru labe, francezul -- tare fudul pina mai ieri cu socialismul lui triumfator -- la coada pe la portile ambasadei Quebecului (acum un an, in centrul Montrealului, pe kilometri de strazi, aproape toti vinzatorii de pantofi, ciorapi, Big Mag etc. erau tineri, sfrijiti, palizi de foame, cu un strasnic accent de Paris de se tineau bastinasii de nas), poate apuca ultimul tren spre un alt fel de socialism, cu ceva mai multi bani, iar ziaristii arata nervosi cu degetul spre fotografiile cu vinurile prea scumpe care asteapta sa fie baute la Élysée, sa te miri, ziceam -- era sa uit despre ce era vorba in propozitie -, ca, in astfel de conditii, amicilor outre-mer sa le faca figuri glandele secretoare de testosteron?

  Nu ma mir, nu ma intereseaza. Da’ asa e pe lumea asta, mai si pierzi citeodata. Atunci vezi omul, cind pierde.

 • @ H. Harper

  Un europarlamentar are mai mult decat 10,000 de Euro pe luna.

 • H. Harper

  Mult mai mult?
  Eu stiam ca e in jur de.
  Sigur, normal, de bun simt, pe deplin justificat, n-asa: cu prime, al 13-lea, bani de muraturi, deconturi etc. etc. mai creste potul.

  Ehe, ce de bani se pot face fara nici un risc in templele puterii, doar sa fii atent de unde bate vintul si sa nu calci in vreo strachina…

  Cam spre cit tinde un mediocru, nu un fruntas in productie ca EBA, daca ziceti ca e peste 10K?

 • @ H. Harper
  Se pare ca nu toti europarlamentarii sunt retribuiti la fel. Putem verifica. Cel mai interesant episod legat de bunastarea europarlamentarilor mi s-a parut raspunsul lui Vadim Tudor care nu si-a declarat aceste venituri. “Tribunul” s-a enervat si a spus ca salariul ii este platit prin/ridicat de o terta persoana si ca “Toata lumea face la fel”…

 • InimaRea

  Un important personaj israelian din anii ‘960 explica in ce consta coeziunea societatii israeliene, exemplificind cu: oamenii discuta liber intre ei despre cele mai delicate aspecte ale vietii, parca toti fiind in posesia informtiilor clasificate, de obicei. De indata, insa, ce se gaseste cineva sa-ntrebe despre ce e vorba, discutiile inceteaza.
  Citind unele postari de aici, imi vine sa-ntreb dar presimt ca n-ar fi bine. Nu stiu daca s-ar opri discutiile dar banuiesc ca impresie buna n-as face. Asa c-am incercat sa ma informez singur. M-am dus pe blogurile C Preda si ML Macovei. Anti Ponta, fara rest. La Monca Luisa Macovei am gasit asta: La 29 decembrie 2004, Monica Macovei a fost numită în funcția de ministru al justiției în Guvernul Tăriceanu. În acel timp, Macovei nefiind membră a vreunui partid politic, nu ar fi putut fără să fi fost susținută de președintele României Traian Băsescu și de Partidul Democrat să intre în guvern ca independentă.
  Ministerul al justiție (copy/paste, nu-i vina mea) condus de Macovei a trebuit să inițieze proiecte de lege incluse în strategia națională de luptă împotriva corupției declanșată de Guvernul Tăriceanu; legile privind reforma justiției (legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, legea privind organizarea judecătorească și legea privind statutul magistraților), care au fost adoptate în urma procedurii de asumare a răspunderii guvernamentale, Legea nr. 90 din 15 aprilie 2005 (în virtutea căreia orice fost ministru poate fi anchetat pe baza dreptului comun, fără avizul parlamentului) și proiectul de lege privind înființarea Agenției Naționale de Integritate, al cărei scop este controlarea averilor demnitarilor.
  M-am luptat un pic cu textul pina sa inteleg ca politica anticoruptie era a Guvernului Tariceanu, care a adoptat legile acelea prin asumarea raspunderii -- din motive de celeritate, banuiesc.
  In plin mars impotriva coruptiei, Tariceanu o viziteaza pe ML Macovei, in birou-i ministerial, insotit de Dinu Patriciu, ceea ce o enerveaza -- ori o sperie? -- la culme pe ministra de atunci, care da fuga la Cotroceni sa se plinga c-a fost la un pas de viol cu perversiuni anti-anticoruptie. Daca-mi amintesc bine, in acest context apare povestea biletelului aruncat in capul blondei de la Cotroceni, dar aterizat in cosul de gunoi prezidential, al carui continut se pastreaza si arhiveaza -- dupa cite am inteles. Razboiul dintre palate este deschis, acum, iar prezidentul trece la represiune, tot printr-o consiliera, imaculata d-na Saftoiu, care-l reclama pe ministrul liberal al Apararii ca i-ar fi batut apropouri scandaloase. Pentru care il actioneaza in instanta, ca sa poata fi suspendat constitutional din functie.
  Istoric, e momentul in care Basescu incepe sa simta eficienta puterii sale constitutionale de a deranja guverne. Dupa ce o testase pe aceea de fi arbitru-jucator, rasturnind majoritatea reiesita din alegerile din 2004 si impunind un guvern ADA-PC (“solutia rusinoasa”). Tot jucindu-se constitutional, presedintele ajunge la suspendare din functie, datorita intelegerii politice dintre PNL-PC si PSD. Inaintea referendumului, Tariceanu schimba regula jocului -- referendumul e valabil chiar si fara intrunirea cvorumului, prin majoritate simpla. Dupa care, o mai schimba o data -- nu e valabil fara cvorum. Astfel ca Basescu se-ntoarce la Cotroceni intarit, nu slabit (potrivit vorbei aceleia adinci, cu orice nu te omoara etc).
  Post factum, Iliescu recunoaste senin ca: 1) Basescu a fost pus la colt, pe coji de nuca, ceea ce o sa-i faca bine; 2) ca, tehnic, el putea fi suspendat sine die ori pina ce referendumul acela dadea rezultatul dorit.
  La pct 1, a avut perfecta dreptate. Ca semn ca a-nteles lectia suspendarii, Basescu inteteste razboiul fratricid din ADA, prin canibalizarea PNL -- apare PD-l, in cele din urma -- un avorton al pactului politic care a stat la baza crearii ADA, prevazind contopirea PD si a PNL intr-un partid unic de Dreapta. Dupa cum se stie, PNL s-a razgindit, indata dupa formarea guvernului ADA, pare-se ca la insistentele lui Dinu Patriciu, care nu putea sa nu-si onoreze obligatiile fata de PSD, al carui sprijin il facuse magnat al petrolului.
  Acelasi PSD care-l debarca pe Nastase, pentru a-l instala pe Geoana. Astfel, devine posibila alianta politica PDL-PSD, de uniune nationala s-ar zice. Nastase o ia pe urmele lui Patriciu, cu programare la tribunal. Dupa cum stim cu totii, Patriciu scapa de condamnare, Nastase -- nu.
  Mai apare si declaratia lui Oprescu -- cum ca PSD l-ar fi vindut, in turul II al alegerilor pentru Primaria Generala, facilitind victoria lui Basescu (AD 2004).
  Tragem linie si socotim: Roman, Nastase, Basescu, Oprescu, Stolojan -- toti, copii politici ai lui Iliescu. In perioada 2000-2012, Roman n-a mai existat politic. Nastase e unde e. Oprescu s-a salvat devenind independent -- si apare, azi, ca singura optiune valabila a PSD pentru prezidentiale (prin sustinere ori prin reinregimentare, ramine de vazut).
  Iar Basescu este invingator pe linie, din 2000 incoace. Chiar si-nfringerile sale au devenit victorii datorita conduitei politice inexplicabile -- din off -- a PSD, singura forta care-l putea elimina din politica fara mare efort (sa ne mai amintim si faptul ca Nastase a facut gestul sinucigas de a opri procesul in Dosarul Flota, “pentru a nu se putea spune ca Basescu este suspus presiunii politice, in timpul campaniei electorale prezidentiale” (apud Nastase him self). Sa ne mai amintim si ca DragaStolo s-a dat lovit, cedindu-i locul de loser aproape garantat, lui Basescu, in aceeasi campanie. Iar ca fost presedinte al PNL, i-a provocat o hemoragie masiva, mutindu-si fidelii in ograda PD, pina la formarea PDL.
  Nu-s convins de acuratetea istoricului insirat de mine aici dar sper sa nu fi fantazat, totusi. Am comis asta pornind de la afirmatiile d-lui Tudoran despre Basescu, care si pe altii i-au intrigat (…diferenta intrer politicianul TB si restrul plutonului este atat de mare, icat aproape totul se refera la el – pozitionari, repozitionari, contestari, afirmari etc. Daca cineva ar putea scoate din vorbirea (si creierul) politicieniilor romani numele dlui Basescu, baietii si fetele politicii romanesti ar intra in mutenie de lunga durata.” “Evident, ascunde mai mult decat “o cat de mica nuanta admirativa”. este expresia unei sincere admiratii.” “…Dar este o evidenta (usurel paradoxala…) ca toate calitatile dusmanilor dlui Basescu sunt departe de defectele acestuia din urma.”)
  Sigur, un pasionat al Jocului poate admira prestatia unui mare jucator, din pura placere a Jocului. Dupa mine, ar mai trebui admirata si a sponsorului cvasioficial -- PSD -- pe aproape toata durata “meciului”. Si ar mai trebui dat cuvenitul respect si sponsorilor europeni si euroatlantici, al caror marketing a hotarit ca acesta e jucatorul pe care trebuie mizat.
  Despre contractul celor din urma, cu jucatorul, cu alta ocazie -- totusi.
  Ce cred eu ca-i musai de spus, inainte de incheiere, este ca nici unui alt jucator nu i s-ar fi permis atitea faulturi grosolane, asimilate de presa sportiva cu simple faulturi de joc (numai la faptul ca a fraudat toate -- dar toate -- alegerile la care a concurat, daca ne gindim, si tot e ceva).
  Socotesc normal a-mi exprima si eu, la rindu-mi, admiratia pentru Ilici si PSD, care l-au facut nu doar posibil ci si invincibil pe Basescu. Si care lupta, acum, impotriva lui, cu frina de mina trasa, de apare de tembel oricui se uita cit de cit atent la jocul asta.

 • Ontelus DG

  Referentul extralingvistic al acestui text, în pofida prejudecăților și a intelectualismelor constituie brand, icon și logo pentru: modernitate, democrație, capitalism, putere (politică, economică, simbolică), occidentalizare, feminitate (de la trubaduri la feminism), servicii secrete etc. It’s not mistake, it’s just “brave new world”…

 • Ioan Costea

  Excelentă poza în care marinelu’ lansează Nuți la apă. I-o fi spart și-o șampanie de bord (sau provă, eventual pupa)?

 • No Name/DP

  @InimaRea #25

  Good point, Sir! Miza jocurilor politice si-a actorilor lor de prima mana a fost una si clara: mentinerea haturilor puterii in mainile unor piese de baza ale fostului regim, cu inlaturarea tuturor “neavenitilor” pe piata politica (taranisti ante-pavelescieni, liberali, national-comunisti). As impinge analiza un pic mai departe in trecut, la momentul Decembrie, 22, cand, intrebat de un jurnalist francez daca este in favoarea pluralismului politic, Iliescu a raspuns, cu un ranjet, (la fel de iritant in perioada de glorie a FSN precum, ulterior, hahaitul basescian): “Pourquoi-pas?” Si asta pentru ca la scurta distanta temporala, sa ne explice (cu acelasi ranjet!) ca Frontul Salvarii Nationale este el in sine pluralist, coaguland toate fortele “de bine”, de la stanga la dreapta spectrului politic si ca, pentru a se exprima toate interesele poporului, nu mai e nevoie de infiintarea altor formatiuni politice. Ca feseneala originara nu le-a scos-o nimeni din cap marilor actori politici din ultimii 24 de ani s-a vazut si in satisfactia imensa cu care Basescu a anuntat, in 2009, marea coalitie (tot de vreo 70 la suta suport parlamentar, si tot de dreapta + stanga), adica un fel de refacere a maretului Front! Tot de feseneala i-a acuzat Basescu pe pedelistii lui Blaga, care nu au vrut sa-i puna Elenei Udrea pe cap pirostriile de sefa PDL, ceea ce, psihanalitic vorbind, ne spune ceva despre T.B. si sentimentul sau adanc (adanc refulat, as zice) de ex-apartenenta la marele partid intemeietor. Asa ca, si dupa mine, Iliescu si Basescu “sunt a filei doua fete, Vede-n capat inceputul cine stie sa le-nvete…”

  “Joace unul si pe patru (si pe stanga, si pe dreapta- nota mea)
  (…)
  Si de plange, de se cearta…” / “batranul edecar” si “jucatorul marinar” tot a filei doua fete raman. De iesit, le-a iesit la socoteala, amandurora si, mai ales, multora, mult prea multora din tagma lor!

 • Daca_nu_nu

  Mi-aduc aminte -- ține-mă, Doamne! -- de vremea când domnul președinte spunea că un profesor lucrează 16 ore pe săptămnă, iar domnia sa 16 ore pe zi… Și tot atunci spunea dumnealui că nu-i rău să-și găsească profii un second job…
  Acum stau și mă-ntreb: oare de ce n-ar putea și-un politician să-și găsească ALT JOB, mai ales după un mandat în care n-a făcut mai mult decât fițe la TV???
  Zic și eu, nu dau cu parul…

 • Dana

  http://www.contributors.ro/economie/privire-de-ansamblu-asupra-politicilor-energetice-romanesti-post-nabucco/
  Proiectul Nabucco era dupa mine asul din mineca presedintelui. Cum proiectul a cazut aparind “triunghiul magic”, la vremuri noi, oameni noi mai “maleabili”.

 • Dezideriu Dudas

  @ Dana # 30

  Bogdane !!!!!!!!!!!!!! ( Baltazar ), Ionele !!!!!!!!!!!!!! ( Blanculescu )

  Au venit „teroristii in papuci” de pe blogul „banditului Tudoran”…si l-au adus pe „unul nou”, „criminal in serie” pe subiectul PETROM…Am incercat sa-l citesc, dar al Draku’ ( Doamne-ajuta…) ca asa zabauc(i) de cap cum suntem/sunteti, numai pe voi va putem citi ca pe WC ( ID Sarbu s-a prins primul de marca KKT ce trebuie asociata „avantului revolutionar” romanesc de sorginte planetar „divina”, nu ca ala neaos nu poate fi „descaltat” …)…La ăsta, inainte, trebuie sa ne scoatem tot „zamolxes-ul” din cap…. Si ne gandim, ce Draku ( Doamne iarta-ma…) facem apoi, fără, daca vin vremuri grele…de-alea de-ale voastre, in care daca nu facem “gat” ca voi, capuri ca lui al’de Lucian Pachiu nu pot sta decat la picioare ! De-aia o fi fugit la nemti ?

  SEMNEZ, „Teroristu’” in pantofi cu toc
  ( Explicatia delimitarii de papuci : eu mi-s specialist…Cu Burepista am organizat odata si FORUMUL FACERII DE „GAT”…., dar Petre Roman se facea ca ploua desi atunci se forma doar vantul… Era insa pe-acolo Caius Traian Dragomir – spionul lui don’ Petrica probabil, care insa n-a luat ratia de „gat”…de la Burepista…O fi fost spion dublu. Lucra si pentru Silvia Chifiriuc…O fi scris deja atunci dom’Tudoran ca tragedia are iesire la mare ? Nu cred, dar daca punem „divin” inainte, luam „speraclu lui Inima rea” si ne iese orice vrem…Nu prea ne iese intotdeauna chiar vrerea…, dar o rezolvam noi cumva cu „batranul edec”, ca daca ne enervam si trecem la „carpe”….Atunci, pentru prima data si ultima nea’Andrei mi-a tras o „perversa” publica indirecta, probabil invatata de el la Tescani, atentie !!!, foarte aproape de Tg. Ocna… -- deci n-aveam scapare, si a scris in „Dilema” ca el nu-i membru al PUR….)

  NOTA 1, UNISEX : A se pune diacritice la „gât”.

  DICTIONAR : „ Speraclu lui inimarea „ : Orice actiune onesta individuala poate fi deturnata de sistem in sens invers vointei „prostului” d.p.d.v. al perceptiei publice.
  E asa de bun „speraclu” ,…incat s-ar putea ca „inimarea” sa nu fie de acord cu definitia…Da’ ce, l-a intrebat cineva ceva ? El a zis si gata…Restul, nu mai e treaba lui…Ce degeaba am murit noi la revolutie, in sens „divin”, adica la alea trecute si/sau la alea viitoare…Ca ref. la prezent, „marca” lui ID Sarbu e cat casa…Eu i-as replica „tandru” ( „perversa de la Cluj a lui Vasile Gogea „ ) d-lui Dorin Tudoran ca „fronturile” nu s-au largit, ci, mult mai grav, s-au spart ! „Perversa” mea nu e de la Tg. Ocna, nici macar de la Tescani…, dar ceva-ceva „batalie” am invatat si eu de la Bacau ( de aia’ am si facut facultatea la Brasov, si stiti cum sunt plimbarile pe Republicii ? DI VINE ! … -- brasovenii stiu ca vine de la „ DI VINA suntem amandoi…”…)…Sa nu credeti ca doar viorica poate fi constiincios…

  NOTA 2, DE AMBELE SEXE ( in Germania tocmai s-a legiferat sexul incert, bani sa iasa…si sa se simta omul in largul lui…. ATENTIE MARE, asta nu-i pentru GIRAFE ! Sa nu sa se-ntealeaga Draku’ ca am dat un ordin pe zi pe unitate pe ambele fronturi …). Nu mai pun diacritice la viorica (si mai „corect politic”, nici nu afirm nici nu neg ca ar fi nevoie…) de la DICTIONAR…Merge de ambele…

  NOTA 3 ( toate sistemele serioase au 3 parti…, numai TERTIUM NON DATUR al lui CTP si Hurezeanu nu ! ) : D-nul Avocat Lucian Pachiu este membru al Baroului Bucuresti, care o sedinta importanta luni 13 ian. a.c. Voi avea o interventie publica pentru acea sedinta. Va voi tine la „curent” ( susbventionat sau nu, se pricepe nea’Ionel…)….Publica, publica, dar, va asigur, formulata de mine si nu de altii….Doar ca recunosc inainte, de sorginte „banditeasca”, sa nu ma puna Draku’ astia sa jur pe biblie…Grea meserie au si ei…Cine-a mai auzit sa recunosca „banditul” dinainte ? Sau daca intr-adevar recunoaste, sa o faca „public”…?

WP Admin