≡ Menu

La Gard vs. La Harvard

12.06Dna Ioana Petrescu, propusă de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Finanțelor Publice, are multe defecte.

Cel mai însemnat – îi este necunoscută țaței de presă Dana Grecu și invitaților ei la lungi partide de trăncăneală.

“Cum o cheamă, ca să nu greșesc?…”, întreabă și face cu ochiul această La Gard (dar nu Christine) a Antenei 3.

“Ioana Petrescu”, răspunde amuzat și rechinul din jurul presei, Bogdan Chireac.

“Cică a fost la Harvard”, spune și mai amuzată La Gard.

Bun prilej pentru prea-cinstitul Chireac să-i informeze pe telespectatori că nimeni nu trebuie să cadă pe spate de chestiile astea cu Harvard-ul.

Există acolo cursuri de o săptămână. Chiar și duduia La Gard s-ar putea duce, dacă n-ar fi atât de ocupată cu prezentarea realităților românești, precizează Chireac.

Te duci acolo și după o săptămână ai țidulă. Și-apoi, pune punctul pe “i” Chireac, doamna aceasta nu este profesoară la Harvard. Este doar masterandă.

Invitații se amuză copios, telespecatorii – și ei.  Nu contează că Bogdan Chireac minte de îngheață ecranul televizorului.

02.23

Dna Ioana Petrescu a terminat, în 2003, Wellesley College (summa cum laude); are un masterat (2007) și un doctorat (2008) în economie, luate la Harvard. Alte informații în CV-ul care poate fi descărcat aici și aici.

Nu o cunosc. Nu știu dacă desemnarea Domniei sale pentru portofoliul Finanțelor Publice este o idee bună sau cea mai potrivită dintre soluțiile pe care le avea la îndemână dl Victor Ponta.

Știu însă că un masterat și un doctorat luate la una dintre cele mai prestigioase universități ale lumii constituie o crimă de lesmajestate adusă încoronaților mahalalei de presă românești.

Apoi ne mirăm că din ce în ce mai mulți tineri hotărăsc să plece definitiv din România sau că marea majoritate a celor ajunși la studii în Occindent nu vor să se mai întoarcă în România.

O anomalie în normalitatea românească, dna Ioana Petrescu (34 de ani), trebuie negreșit pedepsită.

După La Gard, Chireac, Radu Tudor și alți invitați “de prestigiu”, își ascut caninii și bricegele alde Badea, Gâdea și Ursu.

Ori  Ioana Petrescu l-a supărat rău pe “Domn profesor” Dan Voiculescu-Deveselu, ori acesta a devenit la Antena 3 un fel de Viktor Ianukovici.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • iovan nicolaescovich bezdomnai

  dar stiu ca statzi bine cu corazonu, dom tudorane, ca sa nu zic c’avetzi si un stomah destul de robust, spre deosebire de mine, care n’o mai suport nici macar pe madam pora, cu sandalele ei cu tot!

 • Ontelus DG

  Fenomenul transplantării în administrația centrală a unor persoane legitimate educațional în Occident are o tradiție ilustră la noi, dacă n-ar fi să ne gândim decât la personalitățile veacului al XIX-lea. Șocul existențial și cultural pe care-l trăiesc oamenii respectivi este semnificativ, mai cu seamă când iau contact ei înșiși cu realitățile autohtone, de pe poziții de responsabilitate publică, nu doar de tip tehnocrat, ci implicit și politic-mediatic. Majoritatea clachează, mai devreme sau mai târziu, dacă nu au o susținere puternică și constantă din partea acelora care îi propun în funcțiile respective și, în plus, dacă nu au o structură psihologică adecvată. Formal, suntem parte a lumii occidentale; pe fond, diferențele sunt insurmontabile, din cele mai diverse motive.

 • a notarius

  In ultima fraza intrezaresc raspunsul dar ma deruteaza comparatia cu Ianukovici. Incerc decriptarea: Voiculescu isi simte sfarsitul si da in toti si in toate? Ca de fugit la Putin, n-are cum. Mai ales acum cand inghesuiala acolo e cam mare…
  Revenind la presa “de informatie” de pe micile ecrane romanesti, ea se raporteaza la presa de gen de tip occidental ca Harvardul la Universitatea din Tg Jiu.
  Cea care i-a oferit titlul de Dr.H.C. Doamnei ministru fost al Invatamantului.
  Problema nu e ca i-a oferit-o, ci ca Doamna a acceptat-o.
  E drept, se poate presupune ca, daca isi facea treba ca ministru, universitatea din orasul Coloanei Infinitului de langa Masa Tacerii nu mai avea posibilitatea sa i-o ofere

 • InimaRea

  Din pacate, e important de urmarit TV la Gard, daca vrei sa stii cum invirtesc politica cei mai tari jurnalisti actuali de la noi -- ca purceaua, dovleacul. Dupa mine, TV La Gard s-a luat de d-na Petrescu fiindca postul de la Finante era rivnit de Papi -- PC, voiam sa zic.
  Sa va spun despre Papi: e un catel comun, cu care m-am pricopsit de putina vreme. I-am spus Papillon fiindca amicul care mi l-a daruit era satul de escapadele junelui -- evada oricum l-ar fi intarcuit. Principala sa insusire este vioiciunea -- e un catel agitat, n-ai liniste pe linga el, asa se baga-n sufletul tau. Si este impresionant de lacom, nu maninca si el -- ca un catel -- ci rade tot cu o viteza uimitoare. Insa e destept, al dracu’ catel! Imediat si-a creat brese-n gard, sa poata hoinari: a gasit solutia sa poata intra si iesi cind vrea din garaj, unde l-am aciuat ca-i totusi iarna. Eram mindru de gardul meu de sipci bucovinean dar va trebui sa-mi fac unul zidit, daca-l pastrez pe Papi -- si-ar cam trebui, ca s-a lipit Jr de el, de a ajuns sa curete-n urma lui -- si are ce, credeti-ma! Principalul sau adversar e o perie cu coada lunga, de maturat prin curte -- o plimba de-o zapaceste, a reusit s-a scoata si-n alee, il enervase peste masura -- probabil.
  Cam asa vad eu PC -- un Papi politic ajuns la guvernare. E mic si-al dracu’. Al meu nu e rau, e doar cam tembel -- asa. Dar al lor e ceva de speriat. I-a spus cineva lui Voiculescu ca el a mai ramas mogul de presa p’aci, iar el simte ca are painea si cutitul, de-aia-si asmute cotarlele de presa pe tot ce misca altfel decit viseaza el, cind ii cade capul de-atita tremurat de pofta bolnava de putere.
  Din pacate, ma menajez -- nu urmaresc draciile A3, imi ajunge o chestie din publicitatea lor, daca ati vazut: pe un ton sumbru, careva din off ne trezeste la neagra realitate -- sintem condusi de un tiran pe linga care Ceausescu era usa de biserica (stiti care, n-are rost sa, nu?) Prima oara am ris -- ia uite ce timpiti pot fi si astia! Apoi, mi-am luat seama: toate televiziile -- toate alea obligatorii pentru operatorii de cablu (afara de TVR, parca) au emisiuni de enteternaiment atit de idioate, incit nu se poate sa nu aiba succes -- ca le-ar scoate, altfel. Cel mai tare e unul de la Pro TV -- Las Fierbinti. Tot asa, il stiu doar din reclame dar te doare capu’ de ce poate propune!
  Si-atunci, populatia asta televizorista a noastra cum sa nu puna botu’ la propaganda TV La Gard, daca pune la porcariile alea? Mai rau -- ca se poate, am vazut eu -- e ca comicariile alea porcoase prind la pustime: vine Jr si-mi relateaza cit sint de-ncintati colegii lui (13 ani, dar sint deja clienti vechi) de toate astea, si de mirati ca la noi in casa nu se vad din astea. Unul l-a si-ntrebat: Voi sinteti iehovisti? Ca numai aia n-au televizor.
  Asta-mi aminteste ce suflet simplu era tata. La vremea aceea, era o emisiune de satira si umor, la radio -- duminica, la prinz. Si era unu’ -- Vasile Tomazian -- al carui haz era (dupa mine) salutul lui: Salutare, taica, si noroc! Ei, numai cind il auzea al batrin, ridea cu gura pina la urechi. Tot asa, cu Mircea Crisan, Radu Zaharescu si Horia Serbanescu cintind Pescarul amator ori venind cu nu’s ce scheciuri (asa se chemau glumele, nu stiu de ce). Deveniseram dependenti de umorul ala scremut -- si cenzurat, pe deasupra.
  Dar cu oamenii din ziua de azi, cum o fi? Mai ales, cum o fi cu aia de miine? Ca bine n-are cum fi, parerea mea… Asta patesti daca te uiti la tv -- nu-ti mai doresti sa apuci miinele ala. Parc-avea dreptate saraca maia mea: O sa ajungem sa strigam “Iesiti voi mortii, sa intram noi viii!”

 • @InimaRea
  Vasile Tomazian… Intr-un fel, cel mai frust dintre comicarii vremii. Iata o gluma a lui:

  “Am iesit cu nevasta la cumparaturi. Era iarna, cozi lungi peste tot. Asa ca am hotarat ca eu sa stau la coada la oua, ea -- la coada la lana. Da’, si unul, si celalalt mai intra in casa la caldura. Nu ne mai gaseam: cand o cautam eu pe ea la lana, ma cauta ea pe mine la oua…”

 • reader

  am renuntat la televizoare de ani de zile desi, intr-o vreme, aveam cite unul in fiecare camera. de dana grecu am auzit, dar nici nu stiu cum arata, iar chireac intelesesem ca e un tip iremediabil compromis. pentru mine, ce zic ei intra la capitolul libertate de expresie si cam atit.

  despre tinara de 34 de ani care e sa devina ministrul de finante al romaniei am aflat (citit) azi pe internet si as avea citeva comentarii.
  1. in tarile occidentale ministrul de finante e considerat cel mai puternic om din tara. cei care ajung in postul asta sint fosti bancheri sau politicieni cu multa experienta si cu o retea de contacte planetara. in lumea anglo-saxona inca se mai pastreaza obiceiul ca ministrul de finante sa apara in parlament, in ziua prezentarii bugetului, cu pantofi uzati cind bugetul e pe minus, si cu pantofi noi cind e pe plus. textul bugetului e totdeauna un secret absolut pina la citirea in parlament, iar primul lucru la care se uita presa si parlamentarii sint pantofii ministrului de finante. respingerea bugetului inseamna caderea guvernului si alegeri anticipate. ministrul de finante e un om GREU. asta nu e un post pentru premianti, ci pentru oameni puternici.
  2. in romania, mai mult decit in alte parti, ministerul de finante e un mamut in comparatie cu celelalte ministere. un stat in stat unde colcaie serpii si se invirt miliardele de euro. in tinerete mai jucam poker. o data, fiindca se adunasera bani multi pe masa, unul a scos cutitul si l-a pus a vedere. in caz de ceva. un altul l-a urmat imediat. cum credeti ca se negociaza in birourile ministerului de finante roman cind se impart miliardele de euro?
  3. ioana petrescu, daca nu e marioneta cuiva, isi va rupe gitul foarte repede. e, oricum ar sta lucrurile, o proba de totala iresponsabilitate sa accepti la 34 de ani postul de ministru de finante.
  4. harvard arunca pe piata zeci de mii de diplome anual. chiar merita toti copiii astia sa devina ministri? ivy league a devenit un business ca oricare altul in ultimii 30 de ani. stiti cit costa sa iti tii un copil la o facultate din ivy league un singur an? 50.000 de dolari e ceva obisnuit. ok, mai exista si burse… a propos, Doamne, cu ce de filosofi politici ne-a blagoslovit doar indiana univ… se calca pe picioare pe internetul romanesc. si ce ortografie (in limba mamelor lor!) pot sa aiba! apoi, ar trebui sa va interesati cine sint marii donatori ai ivy league si ce concesii li se fac.
  5. eu intelesesem ca doamna e asistent univ pe undeva prin maryland, nicidecum prof la harvard.
  6. master in 2007 si phd in 2008? asa ceva nu se poate. pur si simplu nu se poate face un phd intr-un an.

  ceva nu e in regula aici.

 • reader

  as vrea sa mai adaug ceva. doamna petrescu se pare ca ar fi afirmat ca scopul ei principal va fi sa colecteze mai multe taxe (visul oricarui politician cu mentalitate de stapin de sclavi; poate asta a facut-o atragatoare), evaziunea fiind in romania uriasa din cite am inteles.

  cum sa nu fie evaziune cind munca e impozitata cu 80%, iar din restul de 20% care iti intra in buzunar statul iti mai ia 24% prin tva de cite ori cumperi o piine sau un pantof? si mai sint inca peste o suta de taxe.

  daca ar fi zis ca vrea sa desfiinteze tva si taxarea muncii, reducerea birocratiei cu 90% etc. (calea iesirii romanilor din mizerie), as fi zis si eu: ecce homo!

  din pacate, la harvard se studiaza keynes, “inteleptul” care si-a justificat teoriile economice aberante prin vorba “pe termen lung toti sintem morti”. mai pe romaneste: dupa noi potopul.

 • @reader

  1. De acord. De altfel, am scris ca nu nu stiu daca era solutia cea mai buna. Textul meu nu se ocupa de competenta sau incompetenta dnei Petrescu, ci de incompetenta unor “jurnalisti” precum cei numiti de a cantari competenta dnei Petrescu.

  2. Nu stiu. Am prieteni care au trecut prin ministerul respectiv, dar nu mi-au impartasit asemenea secrete. Banuiesc ca, uneori/deseori, miliardele se impart exact cum spuneti dvs.

  3. Nu este exclus ca dna Petrescu sa fie o marioneta. Din nou, textul meu se ocupa de marionete de presa. Daca nu e si vrea sa-si rupa gatul, o priveste personal. Cei tentati de actul sinuciderii nu pot fi aparati la nesfarsit. Unii reusic “din prima”, altii -- dupa incercari repetate.

  4. Da, stiu cat costa pe an sa tii un “copil” intr-o universitate buna in Statele Unite. Nu stiu daca Hardvard-ul arunca pe piata chiar zeci de mii de diplome anual. Nici nu cred, nici n-am afirmat) ca un absolvent de Harvard merita sa ajunga ministru. Unii merita si ajung.Unii merita si nu ajung. Altii nu merita si ajung. Altii nu merita si nu ajung. Destine si destine…

  5. Nu am scris ca dna Petrescu este profesor la Harvard. Am dat doua link-uri pentru CV Domniei sale din care se vede ce afilitii profesonale are.

  6. Da, nu se prea poate face un PhD intr-un an, dar pentru informatiile oferite de dna Petrescu in CV-ul Domniei sale responsabila este doar dna Petrescu.

  7. In ziua de azi, nimic din ce nu este in regula (pe asemenea subiecte) nu ramane un secret. Daca ceva nu este in regula si in acest caz, acel ceva va izbucni foarte repede -- e an electoral, nu?

  8. Nu sunt tocmai putini economistii (si politicienii) care cer, peste tot, marirea taxelor. Un economist de premiul Nobel mi-a spus, mai in gluma, mai in serios, cand pregateam un interviu, ca in principiu exista doua categorii: stat sarac si cetateni bogati (in buna parte, un efect al marilor evaziuni fiscale), stat bogat si cetateni saraci (limpede de ce) si, adauga el, Romania parea sa se indrepte spre un al treilea tip: stat sarac si cetateni saraci.

 • Putin cam dificil sa discuti despre reporterii care au birfit-o pe madam ministru fara a pune in discutie si persoana ( si, pentru ca ne situam intr-un sub univers politic, daca pot zice asa) si strategia ei ministeriala. Din punct de vedere asupra reporterilor. dna Grecu pare de mai mult timp pornita pe miriste, norocul ei ca merge cu entuziasm; la dl Chirieac e recomandabil sa nu va uitati in martie ci, la fel ca la insamintarea dovlecilor, prin aprilie -- mai, fiindca atunci au loc licitatiile de primavara si, atunci, veti putea vedea daca este multumit sau nu de comenzile primite de la stat de cate firma la care este actionar. Cit despre madam ministru, lasind la o parte fractiunea de mistere ale Bucurestilor care o inconjoara, de exemplu, de unde au adunat ai ei parinti un sac de parale ca sa o tina la Harvard -- si avind in vedere doar ceea ce este de nasul meu sa comentez, este faptul ca duduii i-a trebuit un Harvard ca sa zica, in esenta, insa cu alte vorbe si mai manierat, ceea ce piticul utecist din Rachitele, avind numai Fane Gheorghiu si cursuri scurte la Izvorul Muresului, o zicea mai brutal: noi, executivul, primim de la catateni mai putini bani decit avem noi chef ( si posibilitati!) sa cheltuim. Asa ca, cetateni, faceti bine si platiti taxele pe care le punem noi, guvernantii. Alde Boc a mers pina la a impune firmelor un impozit “pe profit” obligatoriu (anticonstitutional! cine plateste banii inapoi banii firmelor? Boc si Basescu din averile lor?), iar madam Petrescu, mai cu PR, ne ia cu sa -- si plateasca, cetatenii, taxele. A zis-o doi ani prin gura dlui Ponta, o va zice direct de acum incolo. Si ce altceva mai tineti minte ca ar fi zis dl Ponta, economic, fiindca era consiliat de madam? Pai, nu prea a mai zis. Numai ca, din punct de vedere al nostru, al cetatenilor care platim taxe si impozite de nu ne mai ramine de mincare, o fraza mult mai interesanta este urmatoarea: care este eficienta cu care guvernantii ne cheltuiesc banii? Ei, aici e aici. Iar madam ministru tace.

 • Dana (Mara)

  http://www.tabu.ro/cat-castiga-actorii-din-serialul-las-fierbinti-malaele-si-morgenstern-sunt-in-top/
  @inima rea, interesul poarta fesul pentru cei care joaca in productiile marca protv unde avem o Romanie populata numai cu trogloditi, betivi, femei usoare, interlopi. Pe pro tv international cam asa se doreste sa se vada Romania noastra. De ce nu face trustul pro tv ecranizari dupa clasicii romani sau cei rusi daca tot ii dau talentul si banii afara din casa?

 • Florin Iaru

  Dragă Dorin,
  Habar n-am dacă doamna e bună sau nu de ministru. Dar, din ce am citit scris de mînuţa ei, sigur e că nu e bună de blogheriţă.
  Încerc să-mi aduc aminte o teză a domniei sale: “de ce românii refuză să plătească statului taxele şi impozitele, iar americanii o fac?” Un om (fie, o femeie, să nu dăm cu piatra!) care nu ştie de ce la noi evaziunea înseamnă supravieţuire nu merită nici în minister, nici la Harvard.

 • mihaela grancea

  Foarte putini dintre noi avem sansa sa ajungem la Harvard. Nu stiu daca tanara doamna va face fata sistemului sau daca face parte din instrumentarul sistemului. Ca referinte e… ok.

  De cand, in Romania, discursul public este discurs mediatic, iar ubicuitatea este o dominanta a celor care fac analiza in media….la ce ne putem astepta? Domnul Chireac, Radu Tudor, TCP fac de toate, cu vehementa si siguranta. Stiu de toate, au toate taxonomiile la vedere. Stiu: economie, geopolitica, sociologie, fac analiza politica si… critica de film. “Genii dambovitene ” la gard”.

 • Şerban Foarţă

  Vorba lui Pirgu: “La gard am prins-o, la gard am legat-o…”

  ***

  Pe-o tânără din Epidaur
  O fugărea,-ntr-o zi, un taur;
  Luând ea, din gard,
  Un par: “En garde!”
  Strigă, spre hazu-acelui taur.

  ***

  Am postat limerick-ul (edwardlearian) puţin mai sus, pentru ca, amuzându-ne, să ne mai treacă de dorul tinerei de la Transporturi, inocentă ca o căprioară de prin poiata lui Sabin Bălaşa.

 • @mihaela grancea

  Pot sa am — uneori/deseori — opinii diferite de cele exprimate de CTP, dar n-as putea, niciodata, sa-l pun in aceeasi “echipa” cu alte Chireac si Radu Tudor…

 • @Florin Iaru

  Draga Florin,
  Asa cum scriam, nu stiu cat de potrivita pentru functia respectiva este dna Ioana Petrescu. Textul meu se referea la “competenta” unor mahalagii de presa care se pricep la toate, care nu au un doctorat de la Harvard, fiindca n-au acut tim sa tea acolo o saptamana si sa -si ia tidula de PhD.
  Mai spunea ca nu stiu daca dna Petrescu este solutia potrivita — si asta e o alta discutie. Si va urma.
  Fiscalitatea… Indiferent carui “arbore doctrinar” ii apartii, lucrurile sunt mai simple decat vrem sa acceptam: un stat care nu colecteaza taxe de la cetatenii sai nu potae asigura cetatinilor conditiile pe care le reclama cetatenii: de la drumuri la altele.
  Ce face statul roman postdecembrist cu banii stransi din taxe e o alta discutie si inca una foarte fierbinte.

 • Napocanu

  O singura Ioana Petrescu merita respectul meu: regretata Ioana Em.Petrescu, universitara clujeana, specialista In Budai-Deleanu si Eminescu.

 • Geegell Steerbow

  @Serban Foarta
  Pe o vitzea din Epidaur
  O urmarea un… dictotaur
  Cu gind s-o duca iar la gard
  Spre a-i lectura din Kirkegaard,
  Cu gind s-o duca pe razor
  Spre a-i ceti din Kirkegoor
  Pasagii grele de cultura,
  Ei si lui Kelemen Hunor,
  Ambii hulpavi la mura-n gura.
  P.S. Cuvintul-valiza ”dictotaurul” e titlu de secventa in ”BRAZDE PESTE HATURI revisited”, roman foiletonic neincheiat, si colectiv, al Artelului Textual din Iasi, celebrizator nepereche, desi parodico-pastisor, al operatiilor colhoziene. Eroul indimenticabil al secventei buclucase se intimpla sa hie un brigadier de la sectorul zootehnic, ”bestial” din fire, ce implementeaz, involuntar, un PENIS CAPTIVUS cu o juninca, lovita apoi de streche, din dotarea ceapeului la care este arondat. Sfirseste absalomic, de-o craca atirnat cu podoaba-i capilara.)

 • Mi-e dor de televiziunea anilor 90, care în talkshow-uri se mai întîmpla să dezbată şi idei, nu doar să muşte de cur oameni.

 • Tor din Topologie

  @Gagiul Diliu
  Ei, cumetre, imediat dupa Lovilutie ne-or dat Brucan & Sons voie la vorbitul liber pe strazi, acasa, la slujba si la tembelizor. Ideile erau muste noi in Valahie. Lumea era avida de ele mai mult decit de… dolari. Intre timp, familiarizindu-se cu ideile, chit ca superficial, a trecut la lucruri mai serioase, precum lupta pentru ciolane substantiale, salarii de europarlamentari si tot tacamul aferent, lupta dura uneori, lupta in care muscatul de cur al rivalilor nu poate fi ocolit prea lesne.

 • Pingback: Si totusi, cu ce te ajuta Harvardul daca ajungi ministru? Si ce ar trebui sa stie domnisoara care a ajuns Ministrul Finantelor? | www.bestnews.ro()

 • A.

  O diplomă de licență, masterat sau doctorat de la Harvard este o reușită clară, indiscutabilă, cu care m-aș mândri. Ce nu înțeleg: masterat în 2007 și doctorat în 2008? Ce teză ar putea fi aceea făcută într-un an? În SUA programul doctoral durează de obicei cinci ani, din care primii doi sunt echivalentul masteratului iar ultimii trei sunt dedicați tezei. Sigur cunosc teze făcute într-un an, și totuși găsesc situația curioasă.

 • Pingback: Ora Noua » Razvan Orasanu: Si totusi, cu ce te ajuta Harvardul daca ajungi ministru? Si ce ar trebui sa stie domnisoara care a ajuns Ministrul Finantelor? UPDATE 3()

WP Admin