≡ Menu

Juliana Geran Pilon – o carte și o recenzie

f11708_8d795a6cfd2d462abd0e43b9499b2db3-mv2

Juliana Geran Pilon is a Senior Fellow at the Alexander Hamilton Institute for the Study of Western Civilization. Having earned a doctorate in philosophy from the University of Chicago, she has taught at several colleges, including National Defense University, and is the author of numerous books, most recently, The Art of Peace: Engaging a Complex World, to be released next month by Transaction Publishers.

Juliana Geran Pilon s-a născut la București. La Chicago a fost și studenta lui Mircea Eliade, care i-a scris prefața primei cărți.

Este căsătorită cu unul din redutabilii constituționaliști americani, Roger Pilon, Vice President For Legal Affairs, la CATO Institute.

Juliana și Roger au doi copii — Danielle și Alexandru.

Juliana mi-a amintit astăzi că în ziua de 11 septembrie 2001 a intrat la mine în birou iar eu, cu ochii la monitor, i-am spus “Două avioane au lovit turnurile gemene de la World Trade Center. Suntem în război.”

Încă suntem.

Continuăm să fim.

 

f11708_51051625a69f46ed85dc500bb4d423fdmv2_d_1800_2700_s_2

THE ART OF PEACE – Octombrie 2016

Western Counterterrorism Strategy, RIP

 • Cristian Badilita

  Dar cînd NU SÎNT SUA în razboi? Pardon de întrebare.

 • James

  Si astăzi oamenii ridica ca-n timpuri străvechi ziduri insurmontabile sau meșteresc la cortine de fier ca-n altele mai noi, doar ca li se spune scuturi impenetrabile. Asta-i omul, veșnic pe picior de război ! Presupun ca atunci când ați spus-o, l-ați avut in minte pe cel clasic, cu învingători, perdanți si armament cvasi conventional, unul nuclear fiind oricum de neconceput, căci l-am pierde cu toții, între o armata supercalificata si -dotata si o adunătura de amatori, primitivi si fanatici, dar iată cum la 15 după refuzam concluzia din ce in ce mai evidentă ca nici măcar acesta -- in ciuda orgoliilor -n-are sorți de izbânda !
  Va asigur ca nu caut sa va fac afront, ar fi dinspre mine spre dumneavoastră ca de la un pigmeu care tine mortiș sa se îngâne cu un uriaș, consider însă ca SUA nu reușește deloc sa convingă in postura de victima. Intr-o lume in care oricum nu știu dacă si cine anume ar mai reuși-o si-n care impunerea unui “adevăr” prin forța propagandistica naște reacții adverse de-nțeles in opinia mea. Refuzul de a accepta contextualizarea sau supradimensionarea ulteriora a unei tragedie intr-o direcție impusă nu mi se pare o intinare nerușinată a memoriei victimelor ei. Dumnezeu sa-i odihneasca !
  Am sa las in urma un link către un raport destul de recent al departamentului de stat american cu privire la persecuția religioasă din România, rugându-va a concluziona singuri cat adevăr conține si totodata de a sesiza natura raportului dorit între doua nații oficial aliate.

 • Vasile Gogea

  Dragă Dorin,
  mulțumesc pentru acest prilej cum nu se poate mai potrivit să transmit, încă o dată, d-nei Juliana Pilon și d-nului Roger Pilon (fost și Senator) toată gratitudinea pentru caldele și plinele de învățăminte întîlniri pe care mi le-au acordat, precum și pentru cele, folositoare pentru România (nu spun vorbe mari!), pe care mi le-au prilejuit în 1991, la Washington, cînd am avut șansa să particip la o Conferința Internațională ”Ethnic Conflict Resolution Under Rule of Low”, organizată de The United States Institute of Peace.
  Desigur, pentru acea ”întîmplare” a vieții mele rămîn dator și altor persoane, dar acum vreau doar să subliniez angajarea efectivă a Julianei Pilon în ceea ce se numește ”Peacemaking in Multiethnic Societies”. Ca o continuare a acestei preocupări (și, poate și din motive personale, legate de originea sa transilvană), Juliana a publicat în anul următor lucrarea ”The Bloody Flag. Post-Communist Nationalism in East Europe. Spotlight on Romania” și a făcut o vizită în România, dar și în mai multe zone din Transilvania.

 • Eu am sosit in America in 1985 si nu-mi amintesc sa fi fost an de la Dumnezeu in care aceasta tara sa nu fie angajata intr-un razboi sau altul; mai declarat, mai… nedeclarat.

 • Vasile, multumesc pentru comentariu. Nu, Roger nu a fost si senator. A fost #2 in Departamentul de Stat in Departamentul pentru Human Rights condus pe atunci de Ambasadorul Richard Schiffter. Membru al Congresului a fost Dana Rohrabacher, pe atunci un prieten al Julianei, al Paulei Dobriansky si, intr-un fel, si al meu. LIpses pentru vreo 101 zile, asa ca voi raspunde mai greu…

 • Vasile Gogea

  Mulțumesc pentru îndreptare, Dorin. Au trecut, iată, 25 de ani de atunci (și eu nu țin ”jurnal de călătorii”).
  Îți doresc să fie 101 zile faste!

 • Eduard

  Violenta este una dintre putinele constante umane, daca nu singura, care au tinut pasul lor malefic alaturi de avansurile civilizatiei. Dar acum devine ceva ubicuu, dictand aproape ratiunea de a fi a societatilor contemporane. Care se raporteaza inevitabil la civilizatie, civilitate si chiar emancipare, din pacate de cele mai multe ori in registre teoretic si practic retrograde.
  Trebuie sa ai cel putin curaj personal si cel mult inconstienta generalizabila sa vorbesti despre pace azi.Sau poate invers si exact pe dos, dar asta nu se spune Mai ales ca ratiunile ei suficiente s-au retras in servietele functionalismului care nu mai functioneaza de decenii, decat prin intermediul ocultat al violentei simbolice.Si, brusc,mult prea reale.
  Ma indoiesc anume ca vom sti cum devine cazul.

 • Eduard

  Filosofia predata in Vestul )sau Estul astfel extrem) nu este iubire de intelepciune, ci teozofie. Demiurgie abia ascunsa. Poate gresesc.
  Dar nu gresesc cand spun ca acum razboiul nu mai are nicio legatura cu politica. Pentru ca politica nu mai exista, in relatiile internationale, diplomatia clasica se mai iteste din capetele unor Ramses ai IIlea, deci si razboiul este lipsit, pentru prima data in istoria inregistrata oral sau in scris, de constrangeri.
  Vreau sa fac o mentiune clara si polemica, deloc o fabulatie, cel mult o fabula.
  In 2011, prin septembrie, un om dedicat academicelor tribulatii-romanesti, doar romanesti, de atunci zic la dracu’ cu Universitatea romaneasca!- ma intreba, anume ingrijorat, daca nu cumva cred ca va fi razboi. In contul unora pe care i-am enervat cumplit,nu inainte de a-i uimi, prin primavara aceluiasi an, cu sententiozitatea-excentric nepermisa |ca Romania isi pierde ultimii prieteni’.
  Prin 2014, candva prin martie, nu mai stiu decat cu o dorinta pe care pana acum mi-am refulat-o decent, aceeasi intrebare mi s-a pus. Cu mare ingrijorare. Sa nu cumva sa fie razboi. I-am incurajat, pe principiul ca decidentii nu se pot arunca sa piarda tot ce au castigat nemeritat, zeci de ani. Si cu ei, triburile lor.
  Acum pot raspunde in totala libertate. Tot ce ati facut ne-a dus, pe toti, dincolo de punctul de unde ne putem intoarce fara sa fim hartaniti serios. In cel mai bun caz, doar unii, adica acel ‘noi’ calcat in picioare de niste gunoaie absolute. Nu putine.
  Drept consolare absurda, nu va fi vorba doar de ‘noi’.De aceea nu va repeziti la arme, desi asta este imperativul. Faceti curatenie, cu rezonanta. De oameni.
  Atat.

 • Valentin Feyns

  . . . si nopti?

 • Valentin Feyns

  Godspeed

 • neamtu tiganu

  Napoleon a avut doar 100 de zile!

 • Dezideriu Dudas

  Bre’ , vezi ca nu-i vorba de Waterloo, ci de Austeriltz….Azi e ziua inginerilor. Ai uitat….? Sau la voi fimeile de sirvici va tin tot tmpul cu picoarele-n sus ? Nu mai terminati odata curatenia aia (?) ca la noi, la Romania, mai austeri decat suntem de prosti nu putem fi….. Hai la multi ani !

 • neamtu tiganu

  p-aici ziua inginerului e undeva in primavara, mi se pare mai potrivit, mai ales ca acum incep sarbatoriile berii!

  La multi ani!

 • Mathilda

  Respectabilitatea se castiga cu greu. Mai ales cand ai dreptate dandu-i dreptate cuiva care, intamplator sau nu, are dreptate.
  Respectul este deja acolo unde se duce batalia respectablitatii.Si el spune ca nu se putea ca aceasta din urma sa fie pierduta, pe considerente deja vechi, pe care nimeni nu le putea prevedea.Apropo de Counter RIP.
  Unii tipi mucaliti ar spune ca toatea astea nu sunt decat o chestie de timp.Si timpi, tampiti de unii foarte capabili, numiti profesionisti.
  Profesionistii counter si anti si de toate pentru voi sunt exact, intocmai si la timp cu elita Romaniei, aici amintita incidental.Cand nu sunt lumpeni intre doua lumi, desigur.Deci gradinari atat de respectabili incat Peter Sellers se va fi rusinind ca a fost asa de neindemanatic cu parodia sa dupa veritabila “O floare si doi gradinari”.
  Aceasta fiind zisa, liber profesionistii pot sa se ascunda. Ca timpul isi exercita presiunea lui tiranica, printre matricile mult prea stat ute, occidental vorbind….

 • Eduard

  Imi permit sa nu fiu de acord, cel putin daca am inteles bine. Nu stiu daca sa fiu foarte politicos sau mai degraba nu, din motive de duritate. Femeile, helas!, sunt mult mau dure cand decid soarta multora, adica doar cand au putere. Asta se vede cand emit pareri, si se implica desi nu par. adica le place eufemismul.
  Barbatii sunt mult mai fricosi.Se vede foarte clar din politica externa si de securitate a SUA din ultimii…, de la Bush junior, sa zicem.
  Oricum, nu cred ca respectabilitatea este functie a posibilului castig. Nu cred ca respectul atarna, ideal, deasupra noastra, ca o mana pe care nu stim cum sa o interpretam.
  Dar, mai ales, chestia cu profesionistii nu pare in regula. Lucrurile sunt clare. Respectul se castiga. Daca actionam cum trebuie. Restul sunt, sa imi fie iertat, mofturi.Occidentale, umanitariste, idealiste. Romantice, la dracu’
  Femeile care scriu ca un barbat, dar si barbatii care scriu ca o femeie, astia nu au habar de nimic, si ne si incurca.
  Doamna, nu va lasati manipulata de niste pampalai. Mai sunt si d-astia, da’ nesemnificativi.Nu va faceti griji. Noi suntem aici.Sa nu va fie frica.
  Sarut-manusitele,

 • Mathilda

  Agresivitatea nu tine loc de inteligenta, macar. Dimpotriva, “domnule”, sa va zic asa, distruge si orice punte de intelegere.
  Intuitia are gen? Stiu ca veti spune asta, desi nu stiti ce intuitii ati avut si veti avea. Pentru ca le-ati ignorat. Pentru ca sunteti voi.
  Inteligenta are gen?Oh, da. Al vostru.
  Puterea despre care vorbiti se refera la ce exact? Doar voi exercitati puterea.Si se vede bine.Nici macar nu va dati seama.
  Respectul, adica lipsa lui inca din cei 7 ani de-acasa, aceasta este inca o impolitete crasa, asa ca nu va mai obositi…
  Important este sa intelegeti ca siguranta pe care pareti a o poseda nu inseamna nimic fata de ceea ce unii barbati , ca dv, nu mai pregatesc. “Doar” fac.
  Sa nu imi mai adresati vreodata vreun cuvant.

 • Eduard

  Bine. Dar o idee totusi incerc. Femeile, anonime, au decis neunmarate lucruri. De exemplu, oameni care mureau.Sau care ar fi trebuit sa moara, in urma deciziei.
  Femeile nu au stiut, nu au vazut vreodata, si nu ar fi suportat niciodata aceasta.
  Deci alegeti-va intre voi, dar duceti-va pe front, si in spitale, cum practic nimeni nu a facut!
  Sorry, dar nu va fi cazul….

 • Eduard

  Regret, dar femeile care fac politica MONDIALA , intelegand prin asta nenumarate lucruri, dar mai ales RAZBOIUL, asta este moarte curata pentru toti cei nevinovati, din zonele respective. Pentru ca femeile, ca gen X, decid din turnul lor, cu facilitati carevasazica (ca sa nu zic anume ca decid, de fapt, in numele celor nu pot aparea public, in SUA ori Romania), si culmea, apoi devin umanitariste. Cum sa-i ajutam pe cei pe care i-am distrus, practic omorat. Dar asta nu se spune.
  Ca in Romania. Femeile de Top si Banii Negri nu exista decat pentru prosti.Deci noi suntem un fost viitor ex Stat American.Dovada se gaseste in 30 oct 2015, dar si in ce va urma, la verisorii primari, de dispretuit, ai americanilor.

 • Eduard

  Si madam, ca tot m-ati enervat, eu as spune ca voi habar nu aveti cu ce va ocupati. Lasati marile concepte, ganditi-va ca sunt profesionisti pe care nu-i stie nici lumea, nici pamantul.
  Ce inseamna profesionist, pt mine? Cel care isi face treaba sterganf toate urmele, simultan.
  Cu multa larghate de suflet, va urez “Toate cele bune”.

 • Eduard

  Larghete.Doar.

 • Mattei

  Rareori se poate constata o asemenea convergență simbolică între știutori și ignoranți.
  Între cei care pilonează și pilonii, stabilopozii mutați la Rovinele Craiovei, la care sper că fuseră invitați și niște turci.
  Altfel, că ești pe scut sau sub el, scutul în sine nu se poate apăra de tine.Și nimeni nu îl poate apăra, în afară de prietenii noștri ruși, că doar de aceea a fost produs.
  De acum știm cum vom fi fiind inexistenți de tot, grație fantomelor adânc lucrătoare.

Next post:

Previous post:

WP Admin