≡ Menu

Jocul la offside

Cred în instinctul lui Dan Tăpălagă. Observaţia  sa  că în miuţa care a început între Traian Băsescu şi Emil Boc se joacă la offside mi se pare corectă. A face pronosticuri legate de scorul final rămâne însă dificil. Din multe motive.

Nu îmi este clar câţi coechipieri mai are în acest moment Traian Băsescu. Nu înţeleg foarte limpede nici câţi dintre ei sunt vârfuri de atac rapide, în mare formă, capabile să rupă ritmul, des şi neaşteptat, cu poftă de gol şi imaginaţie.

Nu ştiu din cine este alcătuită linia de fund a echipei lui Boc. Jocul la offside se mai numeşte şi joc în linie. Apărătorii stau în linie dreaptă şi fac, cu toţi, pasul înainte în acelaşi moment spre a lăsă adversul-adversarii în offside. Cea mai mică desincronizare între apărători se poate dovedi un dezastru.

Chiar dacă apărătorii sunt perfect sincronizaţi în a face pasul înainte, te poţi trezi cu un tuşier semnalizând un offside acolo unde nu este.  Ori să nu semnalizeze un offside clar. Rămâne privilegiul centralului să fie ori nu de acord cu tuşierul. Cum în acest sport tehnica reluărilor electronice graţie cărora se pot răsturna deciziile arbitrului nu a fost încă introdusă, jocul la offside este unul pe muchie de cuţit.

Cine fluieră meciul acesta la offside? Sunt răzmeriţele de ultimă oră doar unele de vestiar? Rămâne Traian Băsescu un preşedinte jucător? Adică, un jucător care este şi arbitrul partidei? Se află deja fluierul în buzunarul altcuiva? Dacă da, este acest altcineva arbitru de meserie sau un alt jucător care doreşte să fie şi arbitru?

Aveam de-a face cu o schimbare de paradigmă a miuţei politice româneşti? E pe cale să apară un antrenor care să aşeze altfel aceiaşi jucători în teren şi să schimbe faţa jocului? E pe cale să apară un antrenor care să primenească lotul, să explice jucătoruilor puşi pe liber de ce nu mai are nevoie de ei şi celor abia incluşi în lot ce aşteaptă de la ei?

Are Teodor Baconschi stofă de jucător sau de antrenor? Am aflat, cu mare amuzament, ce vrea, dar nu ştim ce poate. Şi asta nu e amuzant deloc, decât pentru duşmanii de moarte ai PDL-ului. Cum e mai tare la doctrină, decât la drezină, Baconschi mi se pare mai degrabă născut să fie antrenor.

Ilustrație & Copyright 2011: DION

Dar echipa? Mai întâi i s-a cerut să joace o variantă soft de PSDR. Apoi i s-a spus că are şi bun potenţial liberal. Amestecată de făcăleţul creator al lui Traian Băsescu, antrenor-jucător, echipa joacă un meci cu înaintare liberală şi apărare social democrată. Mijlocul e un fel de la mica ciupeală. Etapa viitoare, linia de fund e liberală, atacul social democrat. Mijlocul – staţionar. Adică, tot la mica ciupeală.

Un Baconschi antrenor vine, declarat, cu ideea unui joc creştin-democrat. În atac sau în apărare? Faci din Rio Ferdinand vârf şi din Lionel Messi libero? Joci cu liberalii din echipă partidele din deplasare şi cu social-democraţii partidele de acasă? Invers? Câţi creştin-democraţi autentici aduce un Baconschi în lotul echipei? Epoca zâmbitoarelor convertiri de la un capăt al spectrului politic la celălalt în timpul unui congres s-a cam terminat. Ştim, încă de la Viena, “Congresul dansează”, totuşi…

Cu alte cuvinte, ce ar putea fi antrenorul Baconschi: un Helenio Hererra sau un Johan Cruyff? Ca să joci “catenacio” trebuie să fii Herrera şi să-i ai pe Pichi, Fachetti, Corso şi Mazzola. Ca să joci ce joacă azi F. C. Barcelona a fost nevoie de mintea lui Cruyff şi de aparţia unor Puyol, Xavi, Iniesta şi Messi.

Miuţa românească şi-a depăşit rareori condiţia. Când avangardistul Titi Teaşcă s-a apucat să reinventeze natura romanticului fotbal românesc s-a trezit colecţionând dezastru după dezastru. I-a luat ceva timp să vadă că nu existau încă jucători pentru partida pe care o tot desena el cu entuziasm pe tablă.

Angelo Niculescu a  acceptat fotbalul românesc aşa cum era el. A înţeles că nu-i poate schimba structura genetică şi a hotărât să scoată tot ce se putea scoate din ce avea la îndemână. Aşa a apărut faimoasa lui “temporizare”. Cum a declarat cândva, întâi scria pe tablă numele lui Radu Nunweiller şi abia apoi construia restul echipei.

S-ar putea ca Baconschi să se afle în aceeaşi situaţie. Să aibă nevoie ca mai întâi să scrie pe tablă numele jucătorului în jurul căruia pivotează totul. În momentul de faţă, serviciile jucătorului Băsescu par puţin probabile. Actualul premier nu poate fi mai mult decât un titirez. Ca să facă cineva echipa în jurul său, Boc ar trebui să fie Iniesta. Nu este.

Are Baconschi un Radu Nunweiller? Dacă nu are şi se gândeşte cumva să se dedice poziţiei de jucător-antrenor, trebuie să-i fac o mărturisire. Eu am bătut mingea şi sub ochii lui Titi Teaşcă, şi sub ochii lui Angelo Niculescu, iar cu Radu Nunweiller, coleg de liceu şi echipă şcolară, am alergat mingea în adolescenţă multă vreme. În mod sigur, Teodor Baconschi nu e nici Titi Teaşcă, nici Angelo Niculescu şi cu atât mai puţin Radu Nunweiller.

Când iese, jocul la offside e artă. Dar mai întâi trebuie să fie meserie. Altfel, orice pas înainte, în loc să lase adversarul în offside, te poate lăsa cu chiloţii în vine. Şi de victorii de felul acesta politica românească nu duce lipsă.

 • Frumoasa analogie. Sugereaza chiar mai mult decit spune. Dar mi-e teama ca, intr-ucit inca nu avem un stadion “omologat”, miuta asta se joaca dupa regulile maidanului: fara offside, “la pomana”!

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea

  atunci, efectele se vor simti din nou “la malai”

 • Exact! Si-atunci, ca sa raminem in domeniu, vorba lui Cornel Dinu: vor trebui sa vina “avioanele”! Cum pentru ce? “Ca sa ploua cu sute!”

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea

  Cornel stie bine ce spune. Imi amintesc prima intalnire cu el. Fuses convocat la lotul national de junirori (i se mai spunea si Lotul UEFA, parca). Slabut, atos, venit din Targoviste cu mare chef sa arate cine e. Si a jucat foarte bine, foarte exact. Si foarte “tare”, ca sa nu zic dur. Se vedea bine ca stie de vrea si ca poate ce… vrea. Capitanul lotului era Pop, cel ce a jucat apoi la Rapid. Meciul se juca undeva pe un teren din spatele Combinatului Poligrafic Casa Scanteii. A prins echipa, a plecat in Turcia, unde se juca turneul/campionatul, si a fost foarte bun.

 • Radu Humor.ro

  Multumesc pentru retrairea unor vremuri cam de mult apuse !
  Departe de a nu tine cont de paralela din politica, cu care sunt de acord pe alocuri ( credeti ca Boc mai poate asculta de altcineva decat de Basescu :roll: ), mie-mi ramane ca certitudine, doar ca toate trec !
  Doar unii se incapataneaza sa se dea de neinlocuit, refuzand sa se prezinte la marginea terenului pentru schimbare, sau mai rau atunci cand nu mai au ce face si sunt obligati sa paraseasca terenul, o fac in asa fel incat sa se zguduie tribunele de huiduieli la aratarea diferitelor coate indoite ostentativ sau a chilotilor lasati in vine !
  P.S.
  Cu acest spumos comentariu mi-ati adus aminte de inegalabilul comentator de presa sportiva de atunci, dar si de acum (din fericire !):
  Inegalabilul Radu Cosasu !

 • mihai rogobete

  Dacă nici analistul politic nu dovedeşte exerciţiu ideologic, ce mai rămâne de aşteptat de la mercenarul de partid? În toată tevatura, nici pâs de popor; totul numai pentru puterea de a-l exclude, sfida, umili, înşela, jecmăni, oprima. Cum e clasa politică, şi pistolul.

 • a.a.

  T. Baconschi este un Narcis Coman, “campionul reflexelor” care si-a ratat 78-ul

 • Dorin Tudoran

  @ a.a.

  As prefera ceva mai mult Coman si ceva mai putin Narcis

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete

  Asta chiar e buna! Cum, adica, poporu’? De unde si pana unde?…

 • victor L

  Atit articolul lui D. Tapalaga (citit de dimineata), cit si postarea dvoastra,dle Tudoran, abunda de vorbe magice, de felul “nu stiu”, “nu imi este clar”. Cititorul le poate gasi cu usurinta pe celelalte.

  Dar nu e de mirare; pentru spectatorii de fotbal e ceva normal sa fie, pe linga privitorul din tribuna (sau tv), si cel mai bun arbitru ori antrenor.
  Nimic nou sub soare.

  Cine o fi arbitrul in USL nu intereseaza? lasa ca ajunge Crin prezident si Ponta premier cu Felix arbitru.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  Teama dvs. ca s-ar putea schimba ceva (pe de-o parte in PDL, pe de alta parte -- in raportul Putere/Opizitie) este asa de mare, incat va face sa ne tot amenintati cu un posibil presedinte Crin Antonescu. Daca ii va fi dat Romaniei sa vada si asa ceva, o va vedea. Asta e. Posibil este, probabil -- mai putin.

  Continuati, de asemenea, sa-i faceti o reclama cu totul nemeritata lui Dan Voiculescu. Probabil din cauza ca nu v-au ajuns la urechi inca numele de cod ale altor giganti sau doar “giganti” politici. Vine si asta. Si nu va conta (n-am zis nu va ponta), cum n-a contat nici in cazul “Felix”.

  Teama imi este ca dvs. veti ramane cu… teama ca s-ar putea schimba ceva din cele ce sunt oranduite azi asa cum sunt, chiar si dupa ce o schimbare sau alta se va produce. Sa fiti dvs. chiar un mare iubitor de stus quo, sau numai un mare iubitor de acest status quo?

  Complimente soacrei, caci inteleg ca Domnia sa este mai relaxata decat dvs. in chestiune de genul acesta!

 • Mai intai ar trebui sa stim ce se joaca? Un singur meci, sau mai multe? Si daca ar fi mai multe in ce competitie? Chiar in campionatul Romaniei?

  Mie mi se pare mai degraba un amical. Dar sa nu fiu rautacios, nu, mi se pare un meci de campionat, cam asa cum au fost meciurile inre Steaua si F.C. Olt Slatina sau A.S. Armata Targu Mures, sau intre Dinamo si Flacara Moreni sau Victoria Bucuresti.

  De fapt mult mai mult mi se pare ca este un meci intre echipele mentionate dar parca anuntat de “Sportul” cu saptamani inainte ca si marele derby al campionatului… Cred ca nici Ioan Chirila nici Cupen sau altii nu si-ar fi permis o asemenea dezinformare.

  Acum insa off topic dar in clar: M-as bucura ca microbist mai tanar sa ne spuneti mult mai in clar care erau filozofiile antrenorilor de atunci. Teasca a incercat sa fie Michels si nu a avut cu cine? Si s-a transformat in ce? Cine i-a influentat pe Ienei, Lucescu? Ce a rol a avut Pisti Covaci?

 • ip check

  I permanently needed to write on my website something like that. Can I include a fragment of your post to my website?
  http://backlinkseotool.com/

 • InimaRea

  Acest text este pentru microbisti literari -- alta specie n-are ac
  ces deplin la farmecul sau gratios-desuet.
  Textul lui Tapalaga este gretos-desuet, ca o cocota batrina avind aerul ca inca se tine bine.
  Protestez ferm impotriva expresiei -- incetatenite prin superstitie, cred -- “presedinte-jucator”. Jocul de fotbal nu are presedinte, are antrenor, arbitru, jucator. Clubul de fotbal are presedinte. A -- si LPF are presedinte. Si FRF are.
  (Pe bune, nu seamana Mitica Dragomir cu Basescu? Dar Mircea Sandu? Dar care mafiot adevarat nu seamana cu Basescu?
  Nu, n-am sa spun ca Basescu e prototipul mafiotului politic balcanic. E o varianta neodarwinista a ideii de evolutie negativa a speciilor.Unde “negativ” indica directia, n-are ambitii etice. Ca la bateria electrica -- pentru supravietuitorii admiratiei pro Basescu.)
  In jocul politic, Basescu este arbitru-jucator. Ca sa ne fie clar -- e si la centru, si la tuse, si la porti. Din pacate, jocul arbitrat si jucat de Basescu nu are varianta pe calculator, fiindca nu s-a descoperit inca unul care sa poata calcula ce viseaza arbitrul-jucator ca fluiera.
  Pe surse -- ale mele-s la vedere, pot fi oricind consultate -- am aflat ca Basescu s-a trezit ud intr-o dimineata. L-a enervat cumplit constatarea ca a dormit jumatate de noapte ud, cind regula de fier era, la Cotroceni, sa fie schimbat de indata ce se uda -- in somn, cu muuulta gingasie-n miscari. Fusese atita timp ud incit era aproape uscat -- jilav-mirositor ca scutecele pruncesti de pe vremea lui Titi Teasca.
  S-a lasat cu scandal, au cazut capete dar nu si limbi. Alea au ramas intepenite-ntre falci inclestate. Cum sa-i spui D-lui Presedinte ca -- in noaptea cu pricina -- s-a-ncuiat in dormitor ca-n vremurile bune? SPP n-a avut curaj sa forteze usa desi d-na Elena a insistat. SPP s-a gindit ca D-l Presedinte avea motivele sale sa se-ncuie, ca se poate-ncuia oricind voia, cu cine voia si cum voia -- pe dinauntru, pe dinafara, si-si. Constitutia nu-i interzice presedintelui tarii sa fie incuiat. Atit i-ar trebui constitutiei -- sa-i interzica ea ceva, D-lui Presedinte, c-ar minca-o nefripta!
  Aceleasi surse mi-au susurat ca si Tapalaga are o problema cu perceptia interior-exterior. Se viseaza insider dar n-are harul lui Houdini. Astfel raminind prizonierul conditiei de outsider -- exterior fenomenului, cum spunea Titi Teasca despre unii din jucatorii sai. Pour les connaisseurs: Dan Coe (nu se pronunta ca Poe).

 • oblivion

  …prima dumneavoastra postare din care n-am inteles nimic domnule tudoran, iertati-ma
  …un melanj aiuristic de metafore(?) fotbalisto-politice o fi potrivit pentru tapalaga si minunatii lui cititori-postatori din hot-news forum (“Amintindu-mi sufletul se infioara”…dv.ati avut vreodata curiozitatea, sau mai degraba taria nervoasa sa cititi ce se se scrie pe forumul acela???) -- dar nu si pentru dv.!
  …in plus, cadeti in pacatul de a considera politica damboviteanu un joc… si un joc este, insa cu vietile noastre(!), precum acel “biliard cu capete” al lui Geo Dumitrescu

  cu consideratie si in total dezacord cu acest articol, al dv. …

 • victor L

  ” Teama imi este”; va rog sa nu va mai fie teama nici cind scriu, asa necunoscator, numele lui Felix. Isi are locul bine stabilit in USL.

  Si nu mi-e teama deloc sa afirm, stiu, ma repet, ca intotodeauna raspunsurile dvoastra nu ating ceea ce scriu, ci vor sa dea dovada de talentul literar.
  Si pamfletar. Cu socrele mele. Care-mi supervizeaza tastatura si ii dau “submit”.

  (As fi curios sa stiu cind aparam eu “status quo-ul”, de care va e teama.)

  Si dovada ca mie nu mi-e teama de schimbarea raportului putere/opozitie, nu mi-e teama nici de aparitia cuplului de comici in fruntea statului; am trait si vremile epocii de aur, care ne-au dat omul de azi.

  Iar “amenintarea” cu deconspirarea altor nume de fosti colaboratori/turnatori chiar e hazlie. Sa fie cumva una dintre soacre? ar fi o catastrofa, va trebui sa divortez iarasi.

  Azi am citit pe o agentie de stiri ca morrmolocul de prim ministru nu a stiut nici cit costa o pîine; pai, atunci, cum poate guverna o tara daca nu stie cit e franzela la brutaria din Gladna? ori pîinea neagră cu seminte la Timisoara sau cea nefeliata cu seminte la Lugoj. Grav. (Mai mult ca sigur, comicii vestiti o stiu.)

  Revenind la fotbal, si Barcelona (Basescu politicii romanesti?) poate pierde. Anul trecut cu Inter, iar anul asta cu Arsenal ca naş; cît pe ce sa scriu “nuş”, nu ştiu dece.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Mi-ati amintit cu o placere deosebita de “Papusarii”. Fotbal, politica oarecum tot pe acolo, depinde cum “privesti”. Din fericire fotbalul chiar si atunci cand deziluzoneaza enorm nu taie si “buzunarele” in politica insa “consecintele” sunt nu numai “posibil degradante” pt viata “publicului” dar si generatoare de “precedent”.

  Cine a “creat precedentul” si cei care l-au “agreat” de “jucator” si “arbitru” in acelasi timp nu s-au gandit la “precedentul” care va da “directia” asa zis “noii politici” romanesti.

  Eu personal nu cred in “instinctele” unuia ca tapalaga asa cum nu cred in “instinctele” si “victimizarile” unuia ca nastase. In fond macar pe aceasta ultima “linie” cei doi de mai sus se “incadreaza” impreuna perfect. Cine o fi fost primul cu “jocul la ofsaid” nu pre mai conteaza.

  @victorL

  “felix” nu e cu nimic mai superior sau mai inferior unui “talpes”, magureanu, badalan, etc. Selectivitatea dvs insa este atat de “umana”.

 • andrei_insc

  “Faci din Rio Ferdinand vârf şi din Lionel Messi libero?”

  Asta inca ar mai merge…dar ma tem ca dl Baconschi vrea sa faca din Messi portar si din Rio Ferdinand conducator de joc…

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  Limpede, la politica, jurnalism etc., nu ne potrivim. La fotbal da — desi a jucat senzational prima repriza, cand minute in sir baietii de la Arsenal nu au avut “acces” la minge, Barcelona a pierdut. Locul comun: ratarile se razbuna. Daca la pauza conduceau la o diferenta de 3, 4 goluri (cam asta a fost raportul ocaziilor glare de gol), in repriza a doua puteau incasa 2 goluri si plecau linistiti acasa. Asa, joci frumos, faci spectacol, dar nu dai gol, iei gol.

  Totusi, in conditii normale (adica ambele echipe jucand tot ce pot juca mai bine). chiar daca Arsenal este o echipa tare nu e in aceesi liga cu Barcelona.

 • @Dorin Tudoran

  Referitor la ultimele 2 paragrafe din postarea dumneavoastra era un banc care se potriveste mai bine situatiei din Romania . Daca un bordel nu mereg nu schimbi cearceafurile schimbi tarfele. Cred ca e cazul de “prospatura” 🙂

  Victoras taticule este penibil efortul tau de a pune in lumina proasta opozitia cand si puterea e formata din acelasi tip de “tarfe” (vezi bancul de dinainte). Tu chiar vrei sa te cred ca exista diferente intre Felix (turnator) si Pasat + alti cativa din PDL? Omule mai bine las-o pe soacrata sa-si spuna punctul de vedere. E posibil sa aiba opinii mai rationale decat le ai tu .

  Cat priveste Boc ca nu a stiut cat costa o paine nu e mare scofala (iti mai aduci aminte cum faceaispume la gura cand Adomnitei nu a stiut cate stele avea steagul uniunii europene ?) Problema cu el e ca nu stie sa fie nici prim ministru. Ca cumpara paine mai scumpa e problema nevestei sau soacrei dar ca conduce romania impotriva incompetentei deja vizibila este problema romanilor .

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  Nici nu v-am amenintat, nici nu v-am “amenintat”… Speram doar ca stiti sau ca sunteti capabil sa acceptati o realitate: nu doar Voiculescu a colaborat cu Securitatea, nu doar el a avut nume de cod. Exista pesti de prada, ba chiar rechini, “codificati” bine mersi care se dau drept fete-mari. Le-a mers si le va mai merge o vreme. Dar le vine si lor randul la “radiografie”. Asa ca, a-l aduce toata ziua in discutie pe “Felix”, mai ales cand personajul nu are nimic de-a face cu topicul, mi se pare o ciupitura puerila. Ce Dzeu., va cred capabil de infruntari mult mai sofisticate decat balmajeala cu “Felix” in sus, “Felix” in jos… Dar, daca va distreaza, de ce nu?, “felixiti-ne” cat doriti. Liber ca de la Banu Voda.

 • Dorin Tudoran

  @ ip check

  Sure! Why not? Go ahead.

 • victor L

  Dle Tudoran,
  nu cred ca ar fi cazul sa va amintesc o lege a fotbalului: jocul asta se joaca pe goluri si nu pe impresii artistice. Impresiile artistice pot produce controverse, dar golurile validate fac Istoria.
  Chestii si trestii cu “daca” nu se contabilizeaza.

  (Dar mai exista ceva foarte important: romanii, daca se pricep la ceva, apoi alea sint politichia si fotbalicul.)

  Si-apoi, unii si acum sustin ca mai-an Barcelona a jucat mai frumos/bine decit Inter, ceea ce poate fi dicutabil, dar faptul ca Inter a luat trofeul nu poate fi negat de nimeni.

  `

 • Dorin Tudoran

  @ transildania

  1. Nu cred ca Titi Teasca a facut scoala. Era prea personal… Cand l-am vazut ultima oara, era antrenor prin Turcia. Nu-i mergea rau, dar recunostea ca nu sunt multi cei interesati sa afle ce si de ce gandeste el fotbalul intr-un anumit fel. Mai cred ca mesajul lui Titi Teasca despre ce numea el “fobalul total ” era uneori confuz, intetosat de pasiunea pe care o punea in ce spunea si cum spunea.

  2. S-ar putea ca Jenei sa fi fost oarecum influentat de Pisti Covaci. Mi-a placut mult ca jucator, luase locului lui Onisie in pereche de mijloc a CCA-ului Onisie-Bone. S-ar putea sa vi se para ciudat, dar nu cred ca Jenei a fost un mare antrenor.

  3. Despre Pisti Covaci unii cred ca a avut noroc ca antrenor. Eu cred ca astiut meserie. Poti ajunge “din intamplare” sau “pe pile” la o echipa ca Ajax, dar performantele nu ti le mai baga nimeni in san.

  4. Pe Mircea Lucescu il stiu din copilarie. Unul din nu foarte numerosii fotbalisti cu apetit intelectual. Veneam intr-un autocar de la Craiova la Bucuresti. S-a intamplat sa stau chiar langa el. Unii dormeau, obositi dupa un meci foarte solicitant. Altii spuneau bancuri tampite, altii. Mircea citea dintr-un dictionar roman/spaniol. Invata. L-am intrebat ce face. “Ma pregatesc pentru Mexic. Invat spaniola. Imi trebuie si la facultate.” Cam asta a facut si in fotbal, cred eu, ca antrenor. Peste tot unde a fost ca jucator a invatat ceva pentru ziua de maine cea de antrenor. M-am uitat alaltairi l amecxiul lui Sahtior cu Roma si m-am bucurat foarte mult pentru Lucescu. Cum sta o echipa in teren, cum urmareste o idee, cum e in stare sa nu capoteze dupa o intamplare nefericita (autogolul lui Rat), cum, profitind si de o sansa (golul egalarii, peste un minut, venit dintr-o deviere a mingii de un aparator de la Roma) si sa sara de la 0:1 la 3:1 intr-un sfert de ora etc., toate acestea spun multe despre un antrenor. Fotbalul romanesc este suparat sa-l auda pe Lucescu spunand ca nici un jucator roman din campionatul intern nu ar putea juca la Sahtior, dar mi-e teama ca Lucescu are dreptate.

  5. E pacat ca microbistii mai tineri nu l-au vazut pe Mircea si cand era jucator. Ar fi putut face o conectie mai usoara intre jucatorul si antrenorul Mircea Lucescu.

  6. Pacat ca nu i-a putut transfera ceva talent si lui… Razvan. Dar Razvan are suficient noroc, ca sa nu aiba nevoie si de mare talent… Poate sunt nedrept. Sper sa nu auda Mircea de asta…

 • InimaRea

  Lictor e insinuat. A progresat de cind nu l-am mai intilnit, al’dat’ era badaran sadea. De cind vad cit e de rigid -- hai, ca m-am putut abtine! -- ma tot intreb de ce s-or lauda severinenii mei c-ar fi olteni altoiti cu banateni. Decit altoi de Lictor, mai bine lipsa!
  Arsenal e demult febletea mea, mai ales Vanger. Barsa imi place mai mult pentru Guardiola decit pentru Messi. Aseara, am vazut ca Barsa a dat in narcisism, parca a uitat scopul posesiei. In schimb, abnegatia celor de la Arsenal a aratat ca scopul jocului nu este sa plimbi obiectul pina fluiera arbitrul, e sa invingi or macar sa lupti pentru asta, pina la ultima suflare. O echipa atit de englezeasca in spirit si atit de multiculturala numai un mare antrenor (francez?) poate face.
  Lucescu e antrenor -- nici mare, nici mic, un meserias pe care-l stie lumea -- toata lumea dar si lumea buna. Roma e obosita de moarte -- ca tot fotbalul italian, cum a aratat si Milan. Cred ca-n Seria A sint mult prea multi antrenori italieni.
  Sahtior e o echipa de moral, ca si antrenorul ei -- ii merge bine cind are noroc. Nu c-ar fi mare lucru dar tot e ceva daca te uiti la cei care-si bat joc de sansa lor, cum a facut Barsa aseara.
  Si eu am prins CCA -- tata era ofiter si tinea cu Armata, asa ca o vedeam de cite ori juca pe 23, ba si-n meciuri de pregatire, pe zapada. Ia sa vad daca mai stiu echipa standard: Voinescu (Toma) Zavoda II, Apolzan, ?, Bone, Jenei, Cacoveanu, Constantin, Tataru (I, cu Gigi am fost coleg de liceu). N-a fost echipa de fotbal in 7 dar Voinea, Tomes, Pavlovici, Rakszi, Creiniceanu jucau deja la Steaua -- a carei performanta a fost clasarea pe locul 9, in primul an sub noul nume al echipei.

 • Oricum pe Boc nu il va demite pana nu isi gaseste basescu alta marioneta cu care sa faca ce vrea. In momentul cand o sa apara un alt boc2, atunci probabil o sa vedem schimbari.

 • InimaRea

  Uitasem de Lucescu -- jucatorul, capitanul nationalei, extrema stinga, nr 11. Bun jucator, muncitor. M-a impresionat faptul ca progresa mereu -- dupa 30 de ani, devenise chiar tehnic. M-a intrigat intotdeauna conflictul sau cu Dinu -- un jucator complet, pe linga el dar un sfertodoct arogant. Dupa cum, mi-amintesc ca tot blocul Dinamo -- de la nationala Mexic 1970 -- il are pe Gicu (Giscanu’) pe constiinta. Angelo Niculescu poate fi judecat fotbalistic dupa afirmatia ca incepea echipa cu Radu Numweiler -- un jucator lent, greoi dar tehnic, clarvazator. Or, la momentul acela, echipa trebuia sa-nceapa cu Dobrin. Dar asta ar fi-nsemnat fara Numweiler VI, caci Dembrovski chiar era necesar.
  Angelo Niculescu a avut cea mai frumoasa echipa nationala din istoria fotbalului romanesc dar n-a avut inima-n el sa-si propuna altceva decit o prezenta onorabila in Mexic. Cind baietii aia -- Dumitrache, Dumitru, Tamango, Deleanu, Dinu, Lupescu plus cei deja pomeniti puteau lupta pentru titlul mondial.

 • Dorin Tudoran

  @ Inima Rea
  ? = Ivanescu

  Voinescu
  Zavoda II-Apolzan-Ivanescu
  Onisie-Bone
  Cacoveanu-Constantin-Alexandrescu-Zavoda I-Tataru

  Cu timpul…

  Voinescu/Toma
  Onisie/Jenei
  Zavoda I/Rakzi/
  Tataru/Creiniceanu

  Apoi au venit si Florica Voinea, Pavlovici (prietenul meu din Drumul Serii, “Pavca”), tataru II (Gigi)

 • Dorin Tudoran

  @ InimaRea

  Istoria Mexic-Dobrin este mai complicata. Spre sfarsitul vietii, “Gascanul” a cam recunoscut (ce nu recunoscuse la timpul respectiv) ca in Mexic n-a prins echipa nu doar din cauza boicotarii lui de catre dinamovisti, ci si pentru ca se cam tinea de prostii. Nu stiu daca trebuia sa inceapa cu Dobrin (probabil), dar Gicu trebuia incercat. Problema inceputului cu el ar fi fost, dupa spusele lui Angelo Niculescu, ca ar fi capotat fizic foarte repede, caci fizic nu era unde ar fi trebuit sa fie in acel moment. Sigur, se poate spune si asa: juca o jumatate de ora dadea un gol sau trei pase de gol si isi facea treaba. Dar unui antrenor nu-o poate garanta nimeni ca asa ceva se va intampla… Ca sa nu mai spun ca in ecuatie mai este si echipa adversa: cine l-ar fi avut in primnire pe Gasca si cat de strans l-ar fi marcat…
  Dembrovski era jucator foarte bun, in forma, dar jucator de un singur picior. celalat era doar de sprijin. Drept este, si Kopa, si Corso etc. erau jucatori de un singur picior, dar aveau geniu si alti mari jucatori in jurul lor.
  Nu e usor sa fii antrenor…

 • InimaRea

  Drumu Serii (pare-se ca era, de fapt Drumu Sarii -- unde tabarise Vladmirescu) vecina cu Lt. av. Caranda, pe unde-am stat si eu (pe “intrarea”, in blocurile militare noi).
  V-as trimite un text, daca mai aveti timp de citit si de astea, unde apar numele si locurile vechi, de pe vremea cind Drumu Taberei se termina la Orizont.

 • victor L

  Dle Tudoran,
  comentariul @23 sta la moderare. Dece?
  victor L February 17, 2011 at 15:59 23

  Your comment is awaiting moderation.

 • InimaRea

  Spectatorii lui El Mundial 1970 nu l-au vazut pe Dobrin. Ei au pierdut. Dobrin nu putea fi mai lent decit Radu Numweiler, iar de rezistenta fizica n-a dus niciodata lipsa. Cum nici de obraznicie -- ii spunea lui Teasca, apoi lui Halagian, sa-i dea o bicicleta daca voiau sa face el ture de stadion. Pentru Gicu, fotbalul nu era alergatura -- aia cu alergatul, la atletism (sprint, obstacole, fond). Dobrin a recunoscut ca a sarit pirleazul dar si eu l-as fi sarit -- cred ca si dv. Cum dracu’ sa fii tratat ca un detinut periculos -- ca numai ca nu-i legau in cantonament, de frica “sa nu ramina”.
  Eu cred ca n-au vrut sa-l arate pe Gicu, de frica sa nu-l fi pierdut pe-acolo, la cit erau toti innebuniti dupa fotbalul adevarat. Era o poveste din Spania -- juca FC Arges cu Real, si a venit unul de la ei sa-ntrebe care era doxarul nostru. Ai nostri s-au facut niznai dar omul si-a aruncat ochii in jur si l-a dibuit imediat. Cica pina si Santiago Carillo i l-a cerut lui Ceau.

 • Dorin Tudoran

  @victor L

  1. Printre multiplele dvs. talente este si acela de a spune EXACT ce spune “preopinentul” dvs, dar cu aerul ca spuneti… altceva. Cand eu spun ca ratarile se razbuna iar dvs. spuneti ca fotbalul se joaca pe goluri, afirmam acelasi lucru. Tehnica intrebuintata de dvs, se numeste si “imbrobodire” Nu tine, domn’ Victor.

  2. Nu am pomenit de golul anulat lui Messi. Dar fiindca va mananca condeiul: a cam fost valabil! In faza respectiva, un aparator al Arsenalul a atins mingea cu mana, asa, ca un bonus. Sa mai adaug ca Song putea fi/trebuia eliminat inca dupa primele 15-20 de minute? Asta nu inseamna ca, una peste alta, Arsenal a castigat, fiindca nu s-a lasat…

  3. Barsa a jucat slab (tactic si fizic) anul trecut cu Inter. Inter n-a jucat nimic, dar strategia lui Murinho de a nu juca nimic a mers. Ea a fost: azi nu jucam;azi nu-i lasam pe ceilalti sa joace. Si nu i-au lasat. Se castiga si asa. Chiar pe merit.

  Ce joaca azi Inter? Ce joaca Barca de multi ani? Cit de ridicol a aratat Realul lui Murinho in acel 0:5 cu Barca? Exista o diferenta intre un meci bun si constanta in meciuri excelente. Un meci extraordinar prinde si Ariesul Turda in finala de Cupa a Romaniei cu Rapid. Greu de spus insa ca Ariesul a fost o echipa mai buna ca Rapid…

  Daca va pricepeti la politichie ca si la fotbal, atunci confirmati exact vorba citata, despre romanii care se pricep la fotbal si politichie.

  Domn’ Victor, fotbalul e mai greu decat politica. Zau, asa! Intrebati-l pe Boc.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  De frica, domn’ Victor. De frica. Dardai de frica in fata analizei dvs. Pana la urma, mi-am revenit. Vine ea primavara si iesim la o miuta. Vedem noi ce si cat puteti, ca de stiut, nu e nici o indoiala ca stiti. Sanatate!

 • Dorin Tudoran

  @ InimaRea

  Si eu l-am admirat pe Dobrin. Foarte mult. Dar timpul a infirmat tipul lui de gandire: azi, nu te ia nimeni daca lasi sa se inteleaga ca de alergat, sa alerge altii. E drept: unii alearga mai mult, altii mai putin. Unii fac una, altii -- alta. In general, insa, alearga toti de le iese sufletul. Fotbalul “de cafenea”, cu tot ce era frumos in el, nu se mai joaca decat la amicale.
  Nu cred ca n-au vrut sa-l arate, ca sa nu-l ia cineva. Exista istoria unui contract oferit lui Dobrin si neacceptat de nu stiu cine. Cine vroia sa te vada, te vedea si in afara mondialelor. Si daca vroia sa te ia, facea oferta. Ca ea era discutata ori nu, era altceva. Nu risca nimeni sa nu aiba pe teren un Dobrin, doar spre a nu fi vazut de cei interesati sa-l cumpere. Caraiala interna a fost singurul motiv; probabil. Credeti ca eu am fost fericit sa nu-l vad jucand macar un meci?

 • Dorin Tudoran

  @ oblivion

  Regret ca v-am dezamagit. Asta e. Se mai intampla. Dar nu luati, va rog, un ton ironic, drept o lipsa de interes pentru vietile cu care se joaca politicienii romani. Cele bune.

 • InimaRea

  Corect, fotbalul nu mai e asa, demult. In 1970, a fost ultima ocazie de a juca fotbal “de pe vremuri”. In 1974, a venit Portocala Mecanica -- fotbalul total. De atunci incoace, pressing pe tot terenul, sarcini duble, nr de km/jucator. Jocul s-a iutit, s-a asprit, s-a si uritit dar -- uneori -- e splendid, ca aseara, la Londra.
  Am mai avut o sansa istorica, in ‘994, in SUA. Echipa aia putea bate si Brazilia, daca invinsese Columbia si Argentina. Totul era sa treaca de Suedia -- si n-a trecut. Alt antrenor fricos -- Iordanescu. Bine c-a ajuns general!
  Dobrin avea ceva magic -- nu depindea de el, asa era el din nastere. Mi-amintesc de un meci pe Ghencea, spre sfirsitul carierei: era in careu, inconjurat de 4-5. S-a miscat si toti s-au dat la o parte, parca-mpinsi in piept. A tras peste, se lasase prea mult pe spate.
  Ori meciul de pe 23, intre nationalele 70-80. A fost o nebunie intreaga -- tot stadionul urla cind a luat Gicu obiectul si a traversat terenul de la o tusa la alta. De atunci, n-am mai vazut atita bucurie a fotbalului. Azi, tifosii se bucura de cu totul si cu totul altceva, nici nu mai vin la stadion pentru joc ci pentru caft.

 • Dorin Tudoran

  @ InimaRea

  Meciul de pe 23 August, cand Tamango a facut o gafa uriasa si-am luat gol aiurea… Dobrin a dat un gol, din cadere, cu capul, jos la bara… Si-am scapat…

 • Florin Iaru

  @Dorin
  Ar trebui să-ţi repeţi şi-n somn, şi în baie, şi la masă, şî cînd îţi faci rugăciunea: “Ticăloşii noştri sînt mai puţin ticălăşi decît ai lor!” Poate că aşa se vor îmbuna cîţiva forumişti să-ţi dea şi un pic de dreptate?
  Cum, nu ştiai că, dacă-s “ai noştri” la putere, totul e bine?

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru

  Stiam, cum sa nu? dar vroiam sa-l fierb pe @victor L. Sper ca, pana la urma, ne va spune de ce este atat de “anti” PDL …

 • InimaRea

  Vestea rea -- Lictor este de virsta noastra. Vestea si mai rea -- tot mai are nevoie de o doctrina oficiala, nu are incredere in commun sense, cu-atit mai putin in propria-i judecata. Ar putea fi o sanatoasa modestie taraneasca daca n-ar fi doar rigiditate ca semn al dezorientarii. Funciarmente, e bigot. Se simte aparat doar de partea Puterii.
  El nu l-a urit pe Ilici ori, daca l-a, atunci a fost pentru ca l-a-mpuscat pe Ceausescu, dind un rau exemplu de nesocotire a ierarhiei. L-a adoptat pe Basescu, in care a vazut dreapta pedeapsa a lui Ilici -- pe baza anticomunsimului si anticouptiei anuntate de Basescu. El si acum crede ca, de fapt, Basescu isi urmeaza calea anti, in ciuda uriaselor greutati pe care le intimpina in lupta cu dusmanii politici. Pina o sa puna miinile pe piept, Lictor o sa creada in bunele intentii ale lui Basescu si in reua-credinta a celor anti Basescu.
  La-nceputurile campaniei sale netiste, era vehement, neam prost de-a dreptul. In timp, si-a temperat discursul, recurgind la subterfugiul zeflemelii -- ironie subtire, pentru el. Bine, s-a si trezit cam singur, fostii sai aliati de pe blogul l lui Patrasconiu -- de pilda -- disparind din peisaj.
  Ceea ce-l nemultumeste de tot, azi, nu mai e persiflarea ori respingerea lui Basescu ci faptul ca aceia propusi pentru a-i lua locul nu-i ajung nici pina la genunchi -- politic, vorbind, in acceptia lui Lictor. El crede in exceptionalism -- ce nu e exceptional, n-are ce cauta in frunte. Asa cum el nu se crede exceptional, nici altora nu le acorda credit. El chiar crede ca cizmarul trebuie sa ramina la sandaua lui.
  N-ar fi fost rau sa fie mai consistent reprezentata specia asta consecventa si-ncarcata cu modestie. Desi -- dupa cum se vede si aici -- e tare usor de luat la remorca. Dar daca are norocul de a nimeri in partea buna, acea parte se poate bizui pe fidelitatea sa.

 • Dorin Tudoran

  @ InimaRea

  Vestea buna -- nu poci a va crede.
  Vestea cea mai rea -- la varsta noastra nu mai ai nevoie de doctrina. O ai sau nu. N-o mai poti dobandi. Suntem deja… bigotzi.
  Nici eu nu cred ca toti cei pomeniti ca posibili viitori candidati la psesedintie sunt neaparat mai buni ca Traian Basescu. Nu cred insa nici in ideea lictoriana ca numai Traian basescu este potrivit.
  Eu ma si bizui deja pe fidelitatea lui lictor — ma bruiaza continuu cu oi fidelitate de neegalat.

 • lucid

  Pentru ca e, nu-i asa?, blog pentru intelectuali:
  1. nu e liber ca la Banu Voda ci liber ca la Banu’ GHICA; versiunea pe care o stiu eu e ca a fost un efemer ban (al Craiovei, probabil), care ca sa nu se “strice” cu nimeni dadea dreptate ca rabinu’ din anecdota tuturor dar nu facea nimic concret
  2. e Drumul SARII, ca pe acolo se ducea sarea de la Slanic spre Jilava-Giurgiu sa se incarce in corabii
  3. Inima-Rea confunda “drumurile”: Drumul TABERII e numit asa dupa campamentul lui Tudor
  4. doar pentru ca mi-e mila de limba romana, pentru un amarat de emigrant: “cotoiul” nu e nici MAI superior nici MAI inferior decat talpes sau magureanu
  In alta ordine de idei, Tataru II era mai mare cu catziva ani decat mine la scoala generala din panduri si mi-l amintesc ce driblinguri facea pe beton la 13-14 ani cand era uscat ca un tzar, nu prea inalt si brunet cat cuprinde. Intzeleg ca apoi a pleact la “36” pe Drumul Sarii.
  Bref: D T, ca sa nu se confirme iar principiul lui Peters, parerea mea este ca e mai profitabila prestigiului personal cantonarea in poezie si fotbal. Politica se face sau nu se face de catre un intelectual, in nici un caz nu se chibitzeaza.

 • divanuriletomitane

  Cobor si eu din munti, dar nu raman la miuta…Trag doar un sut la poarta…

  Prin intrebarile sale si modul in care si-a limitat expunerea in timp, d-nul Dorin Tudoran a ridicat cumva mingea la fileu….A venit mai apoi de la sine referirea la Lucescu…Ceea ce, cred, eu, a rezolvat si problema cu « poporul », pe care nu o intelegea d-nul Mihai Rogobete….

  Mircea Lucescu devenise antrenor la nationala cand eu aveam cca. 20 de ani si jucam fotbal de vreo 8 ( aprox. in anul 1980 ). Ca junior in teren la o echipa de div. C am participat la multe cantonamente si aveam o idee foarte « mestesugareasca » despre viata in si pe langa fotbal…Jocuri de carti, remmy, statul in camera de hotel, 2 antrenamente pe zi, masa la cantina de 3 ori pe zi…in rest, plictisaela maxima….Lucescu a revolutionat pur si simplu fotbalul in Romania. Au inceput sa apara tablele de scris, schemele pe tabla, concepte, scheme de joc, o diversitatea de jocuri cu si fara minge inaintea si in timpul antrenamentelor propiu-zise, etc…S-a inceput sa se vizioneze filme, teatre ( ! ), se faceau plimbari in parcuri, se vizitau muzee, obiective turistice… Cu totul inedita a fost o noua socializare in cadrul grupului, alaturi de familie, prieteni, mese la restaurant sau diferite evenimente organizate cu echipa….S-au declansat atunci niste energii uriase in echipele mici, din provincie, Corvinul Hunedoara, F.C. Baia Mare, cum nu mai fusese demult ( din perioada interbelica ? )…Se poate spune ca Lucescu, studios cum il stim cu totii, preluand din experienta occidentala ( pana la el rar imi vedeam antrenorii cu agende, caiete, dar apoi erau plini de documentatie, planuri, scheme, etc…, pentru ca Lucescu dirija si Scoala de antrenori si periodic instruia toti antrenorii din tara, pe nivele de reprezentare ), a atras energia de la nivelul de baza al echipelor, reusind omogenizari si coeziuni care nu s-ar fi putut inchipui pe vremurile tip « Mos Teaca »…Am inteles eu bine, ca pe-aici se afla si « poporul » ? Sau am tras pe langa poarta ?

  Oricum ma retrag acum…., dar se vede tabela de departe….Atat timp cat cineva mai spera ceva….

 • Florin Iaru

  Povestea cu Baconschi e ca povestea cu cocoşul roşu. (Pe care n-o cunosc 🙂 Nu există. N-are nici o competenţă. Nu e expresiv în exprimare. Nu are idei originale. N-are carismă, are jacuzzi (prietenii ştiu de ce). Nu înţelege gîndirea laic-europeană. Nu înţelege de glumă, nu ştie cînd e serios. Nu, domnu’ Dorin, chiar dacă e mai catolic ca papa! Deci Baconschi poa’ să lustruiască banca de rezerve.
  Cît despre prietenul nostru forumist, am să încerc, cu blîndeţe, să-i explic de ce e ciuca bătăilor. În timp ce aproape toţi ceilalţi îşi rafinează opiniile în funcţie de mersul realităţii, permiţîndu-şi să ia în tărbacă propriile simpatii politice, domnia sa nu are nici o îndoială. Nici una, niciodată. Din cauza asta, eu, unul, nu-l mai citesc decît în citatele lui Dorin. Ştiu dinainte ce va spune. Băsescu, bun, ceilalţi, răi. Ce tristeţe nici să nu apuci să deschizi gura şi să te ghicească toată lumea.

 • @) Dorin Tudoran, a. a.

  Dl Baconski e Narcis si punctum. Asa ca nu asteptati nimic de la dumnealui…

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  1. Cand aveti dreptate, aveti. cand nu -- nu. Da, Banu Voda -- initial.
  2. acum vreo 8 ore confirmam: Drumul Sarii.
  3. Cred ca InimaRea vorbea de alde’ Tudor…
  4. Cred ca cel cu mai superior, mai inferior glumea.
  5. Pana pe la 20, Gigi Tataru era uscat. Dupa -- bea prea mult. Asta i-a si scurtat viata de (inalta) performanta.
  6. Cum sunteti si intelectual si politician, confirmati perfect principiul lu St. Peters. Noi, astilaltzi, nici prea intelectuali, ni politicieni, chibitzam. ce altcevam am putea face?
  7. By the way: cine v-a spus ca blogul acesta este pentru intelectuali (only). Este pentru oameni de buna-credinta si care discuta si ei dupa cum pot.
  8. Succes la Vatican si numai bine!

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Eu nu astept nimic de la dl Baconschi; Marilena Vulpe inca asteapta.

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru

  “Tonmai ce spusei” -- Marilena Vultpe inca asteapta, ambasadorial, in jacuzzi. “Iese Elena Udrea, intra Marilena Vulpe”, imi scrie unul care le stie pe toate “de pe surse”.
  Si lictor stie dinainte ce spun unii dintre noi, totusi ne citesti. Jos palaria!

 • Dorin Tudoran

  @ divanuriletomitane

  Nu, nu ati tras pe langa poarta. Dimpotriva, ati pus-o chiar in vinclu! ML, “Macacul” cum i se spunea in adolescenta, a adus ceva in meseria de antrenor. Si acel ceva conteaza. Sigur, daca nu esti… Pitzurca.

 • Dorin Tudoran

  @ InimaRea

  NikuElektriku, om si mustata electronika la care, zau, tin foarte mult, ma incondeiaza pe blogu-i din cauza ‘mneavoastra si a povestii cu udatul patului. S-ar intzelege ca ati preluat gogoasa asta de la cel pe care (inainte de a o face el, prin plagiat, cu TB) l-am numit “Pacientul national”, mai pe intzeles: vadim tudor. V-as ramane indatorat, daca ati infirma acuzatiunea lui NikuElektriku. Nu doar pentru ca tin eu mult la Niku, dar prea il dispretzuisc pe cvd.
  Domn Niku’, e corect asa?

 • Domnule Tudoran, va multumesc pentru raspunsul detaliat.
  Sa stiti ca in timp informatia se degenereaza, mai stim ceva despre anumite nume proprii, dar nu stim cine au fost de fapt, ce au facut si in ce au crezut. in fotbal ca in politica. Acum am aflat ca Lucescu a jucat pe postul de extrema. Punctual:

  -v-am intrebat de Teasca si pentru ca intr-o vreme a fost antrenor la “U” Cluj. Si poate pe langa anumtie succese a fost acuzat ca nu a s-a potrivit cu realitatile acestui club, si ca a avut un rol in declinul unui mare jucator de acolo: Ivansuc.

  -Jenei: poate eram prea tanar ca sa-l pot aprecia mai bine ca antrenaor, totusi echipele lui Jenei au practicat un fotbal frumos dar si de succes, cu un joc curajos, ofensiv, cu jucatori polivalenti. Victoria impotriva Angliei 3-2 la Euro 2000 a fost ultima mare victorie a Romaniei la o faza finala si a insemnat ultima calificare in sferturile unei competitii internationale.

  -Covaci: si eu cred ca a stiut meserie, de fapt sunt convins. Oricum va ramane singurul antrenor roman care a castigat doi ani la rand toate titlurile nationale, europene si intercontinentale disputate.

  4. -Lucescu: am urmarit si eu mereu evolutiile echipelor sale, m-a bucurat si pe mine victoria de la Roma si nu m-a mirat. Echipele sale au coloana vertebrala, mentalitate de invingator, si un sistem inteligent, modern. pacat ca Lucescu a fost trimis in exil de FRF, si pacat ca nu a putut ajunge si la cluburi mari din Spania sau Italia. Si asa a castigat ca outsider o Cupa UEFA, si a batut cu Galatasaray Madridul galactic in Supercupa europeana. Acum va ajunge departe ca outsider in Ch Lg.
  Din pacate nici eu nu cred in ca Razvan a dovedit pana acum talentul tatalui. E si foarte greu acu. Fotbalul romanesc a fost distrus de patroni si impresari. Scoala romaneasca care a inmugurit in anii 60-70 a dus roade in anii 80 si 90.
  Acum e un desert sau o mlastina. Niciodata in ultimii 20 de ani nu au fost atat de putini jucatori de talie internationala, atat de putini jucatori (mai ales ofensivi) care sa evolueze la cluburile mari din Occident.

  -Barca ar fi trebuit sa castige lejer meciul de la Londra. Nu lamentez ca nu s-a intamplat chiar daca mi-ar fi placut. La acest nivel orice greseala se plateste. Chiar si greselile arbitrului. Barsa a avut un gol legal anulat, si un penalty neacordat, iar Song trebuia sa mearga la dus si ma mira cum nu l-a schimbat mai repede Wenger, (la fel a fost cu Inter anul trecut). Chiar in pofida acestor greseli e si vina lor ca nu au scos un rezultat mai bun. Prea mult au crezut ca se poae castiga ca si in fata lui Racing Santander, sau Real madrid, purtand mingea pana in poarta. Anul trecut Messi a rezolvat meciul retur cu trei golazos in jumatate de ora. Nu zic ca de data asta va fi la fel, dar sunt convins a Barcelona se va califica.

 • InimaRea

  Onorat sa fiu ochit de NikuElektriku! Da’ omu’ asta n-a ajuns la litera “c”? Bine, si eu as recomanda folosirea lui K in grupul ki, in loc de chi. Dar numai eu mai lipsesc dintre reformatorii limbii roamne!
  Eu l-as plagia cu sirg pe Vadim Tudor daca l-as citi. In caz ca seamana ceva de la mine, cu ceva de la el, asta e! Altii au suferit si pentru mai putin.
  In schimb, m-am inspirat -- ori am fost inspirat, ca nu mai stiu ce-a fost intii, oul sau gaina -- de la pretinul Liviu Antonesei, din textul sau cu presedintele. De aceea am si spus ca sursele-s la vedere. Iar de inspirat, am facut-o fara grija fiindca Liviu nu crede in plagiat. Mi-e ca m-a contagiat, adica si aici ajung sa-l plagiez.
  Lucid: Amice, te-ai grabit un pic. Drumu Taberei e satu’meu natal -- aproape, n-am cum incurca lucrurile. So, Drumul Sarii e cum ziceam dar toata lumea ii spunea Drumul Serii -- unde era Scoala 36, linga cinema. Dar Gigi Tataru a terminat 8 clase la scoala 33, din Drumu Taberei (Orizont). Era cu 2 ani mai mare ca mine.
  Drumu Taberei vine de la tabarirea lui Vladimirescu, intr-adevar. Dar, cind vii dinspre Panduri -- care tot de-acolo, nu? -- treci de Razoare si vezi bifurcarea (Drumu Taberei, Drumu Sarii, Sebastian) iti dai seama ca toate dintr-un punct se trag. Chiar si azi e la fel, chit ca Sesbastian s-a cam facut bulevard.
  Am dat si eu pe la Steaua, la fotbal -- eram vecin cu Catana al batrin, el m-a chemat dupa ce ne-a vazut la miuta, la Casuta Rosie. Numai ca avea un fluier cam lung si cam metalic, care avea ce-avea cu scafirliile. Eu n-am trecut proba aia.

 • Shadow

  @lucidache

  Zau daca am ce face cu mila matale. Asa amarat cum sunt eu am macar bunul simt de a nu deveni la “batranete” taliban ca matale. Cat despre tipul de argumente pe care esti capabil sa le “proferezi” pe diverse bloguri si ziare, platforme si alte “ghidusii ” media este preferabila “amarastenia” mea lipsei dtale de educatie. Hai sa traiesti numai bine si sa inveti macar la batranete daca la tinerete nu ai avut posibilitatea.

 • napocitania_napocala

  @dom’ tudoran,
  daca tot aflai cine’i irimarea (si chiar cum arata el), ca urmare a unei binevenite campagnii de promovare a d-ilor antonesei si teodorescu, imi spusei, ‘n barba, si musteatza: “nu’i bine sa te bagi ‘ntre titani!”, mai ales ca io doar stau in titan, pe stinga!
  ca’tz ploo’n gura…
  merci d’apreciere (desi nu’ntzeleg pe ce se bazeaza)!

 • InimaRea

  Pai, am infirmat -- textul a si aparut in awaiting dar vaz c-a disparut. Poate reaparea?
  Pentru orice eventualitate, repet d-lui Niku ca eu n-am cum il plagia, pastisa, imita pe CVT fiindca nu-l citesc neam deloc. Daca ne-am lovit intr-o idee, ori am luat-o eu razna, ori mai da si el semne de normalitate cind si cind.
  Ideea cu macularea asternutului e de la sursa Liviu Antonesei, care nu crede in plagiat si m-a virusat si pe mine.

 • InimaRea

  Ma nedumeresc -- acum apare, tot awaiting. Imi joaca feste tehnica asta. Nu mai bine ramineam la palvaiz si scytala macedoneana? (Era un fel de raboj, mestesugit rasucit, ca sa dea o scriere cifrata.)

 • lucid

  D T: Multzumesc pentru urari, dar m-am intors de 10 zile de la Vatican si ma pregatesc pentru Carnevale di Venezia -- anul trecut am ratat il Vuolo dell’Angelo pentru ca am ajuns la 11.30 in zona San Marco si am ramas blocat pe o stradutza care dadea in piatza. Pacat ca nu am prins vreun carnaval in Mexico (parca la Ziua mortzilor e cel mai tare) ca sa ne confruntam impresiile. Dar tot am realizat ceva acolo: am vazut zapada de pe Popocatepetl de pe terasa unui hotel (Hilton? nu mai tzin minte) situat vis-a-vis de coloana aia cu victoria aurita de pe Passeo de la Reforma. Ce frumoasa e lumea-lume si ce mizera de atatea ori “lumea” ‘telectuala din rrrominika -- apropos de unele comentarii de mai sus. Macar de la “lumea” politica nu te mai asteptzi la nimic bun, dar de la “literatori”…..

 • mihai rogobete

  @ mihai rogobete:

  …dar valabilitatea paralelei reciproce dovedeşte verosimilitatea directei: tot d-a-npraulea e şi fotbalul modelat politic.

 • Radu Humor

  DT :
  ” Nici eu nu cred ca toti cei pomeniti ca posibili viitori candidati la psesedintie sunt neaparat mai buni ca Traian Basescu. ”

  :roll: 😉
  Sunteti mai aproape decat credeam de victorel……

 • Radu Humor

  DT :
  ” Nici eu nu cred ca toti cei pomeniti ca posibili viitori candidati la psesedintie sunt neaparat mai buni ca Traian Basescu. ”

  :roll: 😉
  Sunteti mai aproape decat credeam, de victorel……
  Repetati , fara sa va dati seama greseala celor care astern pe hartie o echipa, plecand de la niste prejudecati !

 • Marilena Vulpe

  Ce e, domnilor, pe blogul asta? Am intrat ca mi-a zis cineva ca dom’ Tudoran e CELMAI-CELMAI intelectual al Romaniei si dau peste o aiureala de zile mari: fotbal-politica-lingvistica-fotbal-amintiri-nostalgii-parodii-vatican-carnaval-fotbal-baconschi–jacuzzi-mexic-marilena(manuela) si iar fotbal si iar politica ieftina…

  Domnilor, chiar nu aveti ce face? Chiar asa de insingurati sunteti de-ati iesit si voi ca niste mitici ce se respecta la un pahar de vorba, la carciuma(blogul) din colt? Dezamagitor!
  Voi sunteti intelectualii Romaniei? Si va mai mirati ca merge tara cum merge.

  Altceva decit un blog ca asta nu puteti produce?
  Si daca nu, de ce trebuie sa va exhibati neputinta?

  Stiu, stiu ce o sa-mi raspundeti: ca nu ma obliga nimeni sa va citesc. Asa e. Nu va mai obositi.

 • Gratzian

  Iata un subiect demn de competenta dumneavoastra, domnule Tudoran:
  De ce vine vicepreşedintele SUA la Chişinău?

  L-a abordat Romania libera. Bravo lor!
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/de-ce-vine-vicepresedintele-sua-la-chisinau-217170.html

 • @) Dorin Tudoran

  Are, in felul ei, si d-na Vulpe dreptate -- in fond, nadejdea moare ultima!

 • Dorin Tudoran

  @Marilena Vulpe

  Excelenței Sale
  Doamnei Marilena Vulpe
  Ambasador

  18 februarie, 2011

  Excelență,

  Încep prin a vă cere scuze pentru amărăciunea pe care v-au provocat-o unele dintre comentariile de pe acest blog. Mă refer, firește, la afirmații în care este implicat numele Domniei voastre. Înțeleg că anumite informații ce au circulat în presa românească erau simple aiureli. Dacă e adevărat, insist să primiți scuzele noastre. Dacă nu, nu.

  Cine v-a spus că ”dom’ Tudoran e CELMAI-CELMAI intelectual al României” se bucură, în mod cert, de infinita încredere a Domniei voastre. Altfel nu i-ați fi urmat sfatul de a accesa acest blog, căci Domnia voastră știți foarte bine că altcineva este CELMAI-CELMAI. Nu dau numele -- becher mare. Vă mărturisesc însă că eu, unul, nu cred în poveștile cu CELMAI-CELMAI. De-abia le înghit pe cele cu CEAMAI-CEAMAI.

  Excelență, ne-ați prins: suntem însingurați. Dar rău de tot. Toată lumea bună – mucul și sfârcul – s-a refugiat eroic în diplomație, așa că țara a rămas pe mâna unor dezamăgitori ca noi. Norocul României este că, deși în măruntaiele ei lucrurile merg, cum bine sugerați, rău de tot, imaginea ei externă este măreață: de la diplomați omorând cetățeni nevinovați pe pasaje de pietoni, la degustători de vin deveniți diplomați.

  Excelență, nu știu cum și când vor răspunde alți forumiști de aici întrebărilor Domniei voastre, dar eu, crescut în respectul față de cei ce ne reprezintă, mă simt obligat să vă răspund imediat. Să le luăm în ordine diplomatică.

  Întrebare: “Altceva decît un blog ca ăsta nu puteți produce?”
  Răspuns: Ba da, putem. Când și unde?

  Întrebare: ”Și dacă nu, de ce trebuie să vă exhibați neputința?
  Răspuns: Tocmai am răspuns afirmativ, exhibându-mi putirința. Enfin… Exhibiționiști și exhibiționiști – unii de jacuzzi, alții de spaima Constituți’.

  Aș regreta să nu ne mai citiți. Credeți-mă, ați căzut pe un topic prea dificil, prea, cum să zic, prea nediplomatic, drept pentru care ați conchis eronat că în el este vorba despre politică, când, de fapt, este vorba despre fotbal & nostalgii. Cred că păcătosul de titlu, “Jocul la offside”, v-a indus în eroare.

  Repet, cu toată dezamăgirea produsă de acest prim contact, nu suntem chiar niște neputincioși. Din când în când, exhibăm și texte care nu vă pot lăsa rece – este vorba de patristică. Texte de nota zece. Unele chiar de zece plus. Cu sau fără lumânări aromate.

  Rugându-vă, încă o dată, să primiți scuzele de rigoare, contez pe interesul Excelenței voastre și vă urez succes în ramură.

  Dorin Tudoran

  P.S. Dacă, așa cum bănuiesc , nu sunteți cine pretindeți a fi, atunci veți înțelege că denigratorii Excelenței voastre sunt și adulatorii noștri. Semn că țărișoara e una: interne, externe – who cares? Hasta la vista!

 • Dorin Tudoran

  @ Gratzian

  Mare vulpe sunteti. D’aia va si raspund, dear Melanie.

  Stiu de ce Vicepresedintele Statelor Unite va face o vizita la Chisinau. Si ma bucur foarte mult ca vizita va avea loc; si-i respect pe cei care au facut tot ce au putut spre a vedea aceasta vizita avand loc.

  Dupa vizita respectiva, va voi spune si cum pot fi “citite” rezultatele ei. Asta nu inseamna ca va indemn sa nu mai cititi “Romania libera”. Numai ca a citi e una, a intelege ce citesti e mai… multe.

 • @) Dorin Tudoran

  Master, esti sigur ca persoana care semneaza Marilena Vulpe este chiar ea si nu o clonare a numelui?! Daca este, am cam pus-o in ce priveste calitatea personalului nostru diplomatic, care nu pare sa treaca de nivelului “tzatza”. Cred ca era preferabila in postura jacuzziana! Dar asta e…

 • mihai rogobete

  Dom’le Mihai Rogobete, ţine-o pe cărarea autoreflexivităţii, cum semnalizează coana vulpe, că-n bârlogul mentalităţii prinzi ideologia, nu, invers, în exploziţii doctrinare şi respectolatrii mesianice. Sărăcultul I.P. Culianu aflase calea de întors acasa pe partea ailaltă.

 • Radu Humor

  Mari vulpe Lena asta !
  Dupa ce s-a prefacut moarta-n drum de dorul altuia (intre timp tragand imprastiat cu ochiul la tot ce se discuta pe blog la Celmaicel), a prins momentul sa se dea doar lovita in asteptari, de calitatea si inaltimea blogului la care nu prea reuseste sa ajunga precum odinioara la struguri :roll:
  P.S.
  N-are lumea nici o vina, ca nu-i apa in piscina,
  Si mai pica vreo jivina, de origine divina
  (pretentii de-ambasadoare si practici doar… con sulare 😳 )

 • Radu Humor

  Pe unde trece,
  Joe Biden lasa aceleasi impresii ca ..Nastratin Hogea :roll:

 • Radu Humor

  De ce n-ati lasat aia cu ….
  Mari vulpe Lena asta # 62 :roll:

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Maitre,
  Din felul in care i-am raspuns (vezi si P.S.-ul) si eu banuiesc ca este vorba de impostrura; sau de ironie. De aceea am si raspuns cum am facut-o. Nu cred eu ca un diplomat “de top” are timp de noi.

 • Dorin Tudoran

  @ Napocitania_nap

  Apai, daca aprecierea ce-tzi aratai nu te-ntereseaza ori iti cauzeaza necazuri din partea fratilor carbonari, mi-o retrag, discret.
  Iti transmisesem candva motimul aprecierii ce tzi-o port. Ai uitat ce ziceam, uite, am uitat si eu. Las la aprecierea opiniei publice sa aprecieze cazul.

 • Daca_nu_nu

  Jud.: Care va să zică, d-ta Leanca văduva, comersantă de băuturi spirtoase, ce reclami de la prevenitul Iancu Zugravu?
  Leanca (cu emoţiune treptată): Eu, să trăiţi, saru’ mâna, domn’ judecător, eu sunt o fomeie sârmană, Dumnezeu mă ştie cum mă chinuiesc pentru o pâine… De-aia şi pusesem de gând de la sfântu Gheorghe să las prăvălia, care nu mai poate omul de atâtea angarale pentru ca să mai mănânce o bucăţică de pâine, şi nu ne mai dă mâna să plătim licenţa.
  Prevenitul: Licenţa o plăteşte domn’ Mitică.
  Leanca: Domn’ Mitică?… să fie al dracului care minte?
  Jud.: Tăcere! Nimini n-are voie să vorbească până nu-l întreb eu.
  Leanca: Dacă zice dumnealui că domn’ Mitică!… Eu, domn’ judecător, săru’mâna, poci să jur că sunt curată la sufletul meu!
  Jud.: Nu e vorba de asta!… Spune cum s-au petrecut lucrurile şi ce reclami de la prevenit?
  Leanca: Eu, domn’ judecător, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, şi clondirul cu trei chile mastică prima, care venisem tomn-atunci cu birja de la domn’ Marinescu Bragadiru din piaţă, încă chiar domn’ Tomiţa zicea să-l iau în birje…
  Jud.: Pe cine să iei în birje?
  Leanca: Clondirul… că zicea…
  Jud.: Cine zicea?
  Leanca: Domn’ Toma… se sparge…
  Jud.: Cine se sparge?
  Leanca: Clondirul, domn’ judecător!
  Jud. (impacientat): Femeie, ce tot bârâi?… Răspunde odată lămurit la ce te-ntreb eu! Ce pretinzi d-ta acuma de la prevenit?
  Leanca (cu volubilitate): Onoarea mea, domn’ judecător, care m-a-njurat dumnealui, pardon facu-ţi şi dregu-ţi, şi mi-a spart clondirul, că nu vrea să-mi plătească… (Cu obidă.) Că eu sunt o fomeie sârmană, şi e păcat! vine dumnealui gol puşcă şi bea până se face tun, şi pe urmă, dacă am vrut să chem vardistul, dumnealui zice că mă sulemeneşte cu chinoroz şi vrea s-o tulească, s-a căzut peste tarabă şi s-a făcut praf.
  Jud.: Ce s-a făcut praf?
  Leanca: Clondirul cu mastică; şi pe urmă vrea să fugă.
  Jud.: Cine?
  Leanca: Dumnealui.
  Jud.: Ei, ce pretinzi?
  Leanca: Onoarea mea şi trei chile de mastică prima…
  Jud.: Bine; şezi şi taci.
  Leanca: Care vine dumnealui…
  Jud.: Taci!
  Leanca: Tac, da…
  Jud.: Taci odată!
  Leanca: Am tăcut.

 • InimaRea

  “Dezamagitor!
  Voi sunteti intelectualii Romaniei? Si va mai mirati ca merge tara cum merge.”
  Oricine-ar semna asta, are un umor nebun. Ar putea fi si involuntar. As prefera sa nu.
  Si de-i scris in antifraza, tot atinge un loc comun -- cum ca intelectualii ar putea fi facuti raspunzatori de mersul lucrurilor intr-o tara au alta.
  Ma uitai la TVR Cultural, o emisiune despre Michnik la Ateneu. Unde se pomeni o vorba a lui Havel: Nu am incredere in intelectualii care trec de partea puterii.
  Citare pe ideea -- sustinuta de Carmen Musat -- ca intelectualul nu poate fi decit critic fata de putere.
  E oarece diferenta intre cele doua idei -- Havel nu era pe-atit de transant incit sa-i renege calitatea intelectualului necritic cu puterea -- doar ii retragea increderea sa “proprie”.
  Deci avem de ales, apropo de Baconschi (Baconsky ar scrie NIkuElektriku, sper). Ori ii retragem increderea, ori ii negam intelectualitatea.
  Numai c-am avea o problema -- ce facem cu Plesu? Doar faptul ca “nu mai e” nu-l scuteste de dreapta judecata.
  Cum e, domnilor? Au intelectualii dreptul de a participa la gestionarea puterii, ori aceasta-i sortita a ramine la-ndemina ne-intelectualilor?
  Ma gindesc a deschide o discutie despre drepturile intelectualilor, in speranta recuperarii dreptului de a sta si ei la o sueta -- la blogul din colt. Ba chiar in aceea de a reabilita curajul de a te considera/numi intelectual, fara a-nfrunta pericolul de a te trezi dizolvat in creuzetul comandamentelor intelectuale. La temperaturi inalte, carevasazica -- arza-i-ar focu’ de…

 • InimaRea

  Tot la emisiunea de-adineauri, o sintagma: Intelectual public.
  Inc-o mai pipai sa ma dumiresc. Are note si din “publicat”, notoriu”, “de prestigiu”, “de…” -- era sa zic “valoare mondiala”.
  O adusei in discutie fiindca numai aceia conteaza -- publicii. Ailalti -- ca mine-asa -- pot sta linistiti.
  Asta-mi aminteste de Falticeni: are si muzeul orasului, unde e o scrisoare a unei cucoane calatoare la Paris, prin anii de-nceput ai sec XX. Unde zice ca a intilnit un domn din tara, care s-a recomandat “intelectual”. Si se-ntreaba conita: Cum sa fii intelectual si sa nu fii din Falticeni?

 • Radu Humor

  “merci d’apreciere (desi nu’ntzeleg pe ce se bazeaza)!”

  Nu esti singurul !
  Intrand putin pe blogul tau si vazandu-ti racordurile chiar nu pricepeam de unde atata condescendenta.
  Ma bucur ca n-am fost singurul surprins si ca am reusit sa identific la timp care-i plusul, care-i minusul si mai ales care-i …”nulul”/masa, care mi s-a parut nefiresc de mare, in raport cu continutul in sine :roll:

 • divanuriletomitane

  1. @ Mihai Rogobete

  Tur -retur : # 59 si # 68
  Tur : # 6

  2. @ divanuriletomitane # 44

  Autoreflexivitate ( tur-retur…) pentru a explica acuzatia de lej-popor, adusa lui Dorin Tudoran…

  3. @ Dorin Tudoran # 9

  Acuzat de lej-popor, uita ca, atat timp cat reprezenta ideal poporul in Romania antedecembrista, istoria validandu-i optiunea pentru SUA, acum poate fi cel mult acuzat de lej-popor global….Categorie, unde, mult mai vinovate sunt popoarele, « acasa » la ele….Argumente : poporul roman in decembrie 1989 si cel egiptean la inceputul lui 2011….Desi, personal fac parte din categoria celor care cred ca evolutia este mult mai importanta decat revolutia….

  Draga Domnule Mihai Rogobete,

  Na… că a intrat si « Marilena » la miută si a tras o « lumânare » pana in munti….

  Am strans primele 3 referiri susrubricate pentru a aduce cateva clarificari :
  1. Nu cred ca D-nul Dorin Tudoran se considera analist politic. Banuiesc ca il si deranjeaza titulatura. Episodul cu PUR ? Cred ca a fost o noua implicare…De ce Eyal Arad ar “avea voie” sa-l consilieze pe CVT, iar Dorin Tudoran n-ar face pentru tara sa ce-i dicteaza constiinta ? Cand si-a dat seama ca nu prea e mare distanta ( tur –retur, pana in strafundurile « sistemului », ca numai cea tur parcursa intuitiv, nu e relevanta… ) intre CVT si DV, si-a intrerupt contractul.
  2. Pe de alta parte, nu cred ca Dorin Tudoran trebuie sa scrie, ci noi, ca doar oameni ca el pot reprezenta poporul adecvat in marile fiefuri ale stangii sau dreptei ( nici « centrul » nu se simte prea bine …), caviar ori piranhya, autoreflexive intre ele…
  3. E drept, si aici va dau dreptate, d-nul Tudoran a inceput sa nu mai creada ca popoarele « mai pot » ceva ( aici cred ca ar avea multe de spus si d-nul Radu Hunor )…Sau doar ne enerveaza, sa vada daca suntem in stare sa producem ceva…. In aceasta perspectiva, « excelenţa » Marilena….nu spune altceva…, daca noi avem pretentia ca ne putem ridica la menirea unor intelectuali adevarati….

  Cu bine,
  Dezideriu Dudas

  P.S. : Parca ma asteptam ca « Marilena » sa ne alinieze odata….De aceea, cand am considerat ca ma apropii, m-am gandit sa nu ma prezint singur la atata dorinta…de unde « divanurile »….Incercasem odata, singur, sa ma apropii de esenta fortei sociale si cand eram pe la sindicate, am avut ocazia sa-l cunosc pe Romeo Beja, sa mai aflu niscaiva tehnica…Nu am reusit eu ( speram ca rapid sa transfer experienta poporului, atunci avand o astfel de responsabilitate institutionala ) , nici cu el, cum Romania nu a reusit nici cu Constantin Dobre, amandoi fiindu-ne furati de « perfidul Albion »…Noroc ca la nivel de « marilene », situatia nu e atat de grava din punct de vedere al necesare fortei sociale in astfel de cazuri de maxima « urgenta » si « dorinta ». Exemplu ? Marilena Nitu. Dealtfel, nu stiu daca Miron Cosma nu ar putea fi (si) un profund crestin-democrat ( incepuse odata o idila la Teatrul National…)….Atat timp cat un lider sindical ( tot crestin-democrat odata ), mai mult mai cuminte, Bogdan Hossu, a ajuns si el sa creada ca singura solutie este in strada, cu pietre…

  4 . @ Napocitania_napocala

  Raspund solicitarii d-lui Tudoran ref. la intrebarea dvs. de ce sunteti apreciat pe aici : Daca ne-am cunoaste ( presupun ca am fi prieteni…), v-as raspunde, scurt, in stilul dvs. : « Că ca tine nu mai e ! “ . Asa, va scriu că : Dom’ Niku, mata scrii in 2 cuvinte ceea ce noi nu reusim violând intreaga limba romana….
  Am scris asa, si pentru « Excelenta sa »…De la aceasta distanta, macar prin ( intreaga ) limba romana să poată percepe ceva….Na ca iar i-am dat apa la moara…Nu stiu insa cum pot schimba termenul de « LIMBA » romana in acest context….Poate sunt ajutat….Marilena Nitu a rezolvat-o ! Ce fac insa celelalte ?

  P.S. la 1-3 si 4 : E posibil ca « analisti politici » foarte redutabili ( la ei in « curte » ) sa fi pregatit de mult evenimentul unirii in fericire dintre Marilena si Miron ( trebuia, acum, miscata un pic incremenirea « realitatii »…)….Pentru linistea lor si increderea in continuare in virtutile poporului, am coborat din nou din muntii…De data asta, in coborâririle din munti, nu mai cautam americanii…As spune ca din contra….La sfarsit, parca suna mai bine….

WP Admin