≡ Menu

Jan Palach și zbuciumul unei extraordinare crize de conștiință

 

16 ianuarie 1969: Jan Palach se autoimolează drept protest față de intrarea trupelor Pactului de la Varsovia în Cehoslovacia și ca respingere a demoralizării generale a cetățenilor Cehoslovaciei.

“În momentul în care s-a produs cazul Palach, eu m-am scuturat de emoţie şi furie şi am spus că este sfîrşitul relaţiei mele cu această mişcare (comunistă – n.m.). Răspunsul meu a fost o criză de conştiinţă extraordinară şi am spus că nu vreau să am nimic de-a face cu o mişcare socială care duce la asemenea dezastre umane.”

(În “Ghilotina de scrum”, 2002.)

“Un răspuns de principiu, menit să ne asigure înţelegerea limpede a semnificaţiei autentice a apariţiei în prezent a unor forțe anticapitaliste din ce în ce mai diverse, îl aflăm în definirea de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretarul general al Partidului Comunist Român, de pe poziţiile marxismului creator, a actualei faze a crizei sistemului mondial capitalist: <Situația lumii contemporane se caracterizează printr-o profundă ascuțire a contradicțiilor…/…/”Această situație, deosebit de complexă, grăbește procesul revoluționar de schimbare a raportului de forțe pe plan internațional în favoarea progresului social, a forțelor ce se pronunță pentru o lume mai bună și mai dreaptă.>.”

(În “Noua Stîngă și Școala de la Frankfurt”, 1976)

“Tema conștiinței nefericite stătea în inima Fenomenologiei spiritului. Pentru Hegel, orice conștiință care nu și-a dobîndit încă identitatea concretă este cu necesitate o conștiință nefericită, întrucît ea nu poate fi niciodată mulțumită cu existența ei imediată și trebuie să-și propună întotdeauna ceva dincolo de ea însăși.”

(În “Noua Stîngă și Școala de la Frankfurt”, 1976)

1969, 1976, 2002 etc.

Așa cum există încă țări în curs de dezvoltare, există și conștiințe în curs de dezvoltare.

Câtă dezvoltare, atâta zbucium și conștiință nefericită.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Alexandru Petria

  mare caracter, mare om…

 • C Bradatan

  in limbaj de specialitate chestia asta tine de “etica neuitarii”

 • @ Alexandru Petria
  Da, Jan Palach, desi foarte tanar, a fost un mare caracter…

 • @) Dorin Tudoran

  Master, desi scriam intr-un comentariu la postarea ta anerioara, ca mi se camk apleaca de Volodia, textul acesta este atit de bun in concizia demonstratiei sale incit nu ma pot abtine sa nu-l pun pe pagina mea de Face Book…

 • Da, cred ca Dorin imi va ingadui sa amintesc si eu de Liviu Babes: http://vasilegogea.wordpress.com/2012/03/02/liviu-corneliu-babes-2-martie-1989-%e2%80%9estop-morder-brasov-auschwitz/.
  Oricum, e o “primavara” neverosimila acum in tara…

 • Ilias Kalokerinos

  “Cu o randunica nu se face primavara” greceasca .Cred ca din acei ce au plans acest EROU multi se gandeau trebuia sa facem si noi ceva mai mult pentru apararea demnitatii nationale. Altfel era Europa daca Cehoslovacia avea multi JAN PALACH.

 • @Ilias Kalokerions
  Cine spunea “Vai de tzara cu prea multi eroi…”?

 • Memoriosul

  @Vasile Gogea
  Bravo pentru evocrea lui Liviu Nemes, ”Ian Palach al Brasovului si Romaniei”! As adauga doar, cu titlu anecdotic, faptul ca la colocviul de la Sinaia din 1 decembrie 2014, consacrat (in?)acutalitatii conceptului de ”specific national”. profesorul Mirca Martin si-a incheiat comunicarea cu propunerea de ”iconizare”, in contextul marasmului actual, a trei mari caractere valahicesti, apte cindva, toate trei, de sacrificiul suprem . Numele lor: Mircea Vulcanescu, Liviu Babes si clujanul actor Nemes.

 • @Ilias Kalokerinos
  Da, cred ca in Grecia nu primavara e anotimpul esential!
  Nu cred ca Ceho-Slovacia ar fi trebuit sa aiva mai multi “eroi”. Nici Europa mai multi Jan Pallach. Cred, pur si simplu, ca si ceho-Slovacia, si Romania, si Europa ar fi trebuit (ar trebui) sa aiva mai multi CETATENI! Din pacate, Europa de azi e o Sahara civica! Oricit ne trimit noua (tarilor din linia a doaua) “instructori” cei de la “centru”!
  Ma tem ca vom vedea aceasta realitate mult mai concret peste vreo opt-doisprezece luni!
  Nu ma intrebati de ce exact peste atit timp. Priviti si d-voastra cerul!

 • Ontelus DG

  Citind la doar unsprezece ani ,,Demonii” dostoievskieni, în 1983, fiind marcat, atât cât puteam atunci înțelege, de profetismul acestui rus, care a anticipat leninismul cu aproape o jumătate de secol, nu mă mai surprind, nici plăcut, nici neplăcut crizele de conștiință, reale sau închipuite, din totalitarism ori din libertate. Citind și înțelegând, mai târziu, Legenda Marelui Inchizitor, din capodopera ,,Frații Karamazov”, dar mai cu seamă experimentând zi de zi postdecembrismul, în moduri inefabile, realizez că omul este o ființă slabă, duplicitară, fiindcă ereditatea lui Adam și a Evei ne apasă pe toți, fie că o recunoaștem, fie că nu. Da, există eroi, martiri, sfinți, dar ei sunt excepția fericită a unei naturi omenești precare. Pentru o bucată de pâine în plus sau pentru înverșunarea de a nu ieși din lanțul compromisurilor, mulți semeni propagă deliberat răul, iar a-i judeca, fie și în cazul în care aceștia se erijează în repere morale/intelectuale nu este atitudinea potrivită, fiindcă înseamnă a le face jocul, indirect. Dumnezeu le vede pe toate, ,,ajunge zilei răutatea ei”!…

 • @ Ontelus DG
  In principiu, aveti dreptate. Prin “in principiu” inteleg o lume a ingerilor.
  In realitate — adica in lumea noastra, care nici nu suntem, nici nu avem sanse sa devenim ingeri -- aveti o dreptate “pamanteasca”; adica -- limitata.

 • bibliofagul de la raspantie

  Dar cu ”Constiinta nefericita” a lui Benjamin Fundoianu/Fondane cum sta dragul de Volo? O fi citit-o? Inainte sau dupa intilnirea sa mirabila cu modelul luminos al lui Ian Palach?

 • Dezideriu Dudas

  In matematica, cifra 1 poate face istorie…In istorie si in societate inca nu s-a finalizat demonstratia… Poate ne ajuta d-nul C.Bradatan, un matematician al ideilor si al sensurilor lor pentru om si societate, ca macar pe fractalul Romania si pe subfractalul viata decenta sa incercam sa ducem demonstratia pana la capat…Daca_nu_nu ( saru’mana doamna… ), asa ca stam bine oricum….Mai ales ca, noblesse oblige, doamnele au intotdeauna dreptate. Si scap si eu asa, nematematic, de-o grija matematica….Desi, daca folosim “modulul”, tot in cadrul matematicii am ramane…Cum “baietii”, folosind “speraclul lui inimarea”( pot oricand intoarce la 180 de grade orice sens al perceptiei publice al unei actiuni / inimarea i-a deconspirat, deci e “prost”de-al nostru…, sa nu inteleaga cineva ca am scris ca o fi ramas “destept”, Doamne-iarta-ma… ), pastreaza la “ei” tot ce misca…

  Mai putin bun la matematica, Ion Ratiu scria in “Moscova sfideaza lumea”( sau in “Politica pentru Ocident”, nu mai verific acum, din lehamite alexandrupetrioana…) ca cele 2 razboaie mondiale au generat un cistig imens pentru umanitate deoarce s-a ajuns la concluzia ca nu intotdeauna majoritatile au si “trebuie” sa li se faca dreptate ( el se referea la argumentatii, specialisti…, E-HE-HEI!!!… vorbe “tranoceanice” acum, la greu….)……De-atunci insa, asa s-a perfectionat politica “ciocului mic’, incat si minoritatile in problematici de ADEVAR extrem tind mai intotdeauna catre 1…Iar cu “aistia” e simplu…Ii bagam la “spitalul de nebuni” ! Scriam recent ca am nervi cat un spital de nebuni ! Acum v-ati prins ? Nu uitati ca sunt si fan Toynbee(2007), Conta(2008), Blaga (2009), Motru(2010), Noica(2011), Manoilescu(2012)…Cand am ajuns la Georgescu-Roegen-2013, a venit o perversa titulesciana de mi-a scos toti nervii din cap….M-am intalnit insa cu badea Brancusi pe traseu si noroc ca-l vizitase Eugen Ionesco cu sotia…Asa am aflat ca de fapt si Hurezeanu si CTP au patina istorica celesta…Asa ca “Titulescu” mai poate astepta o tura doua, pana s-or clarifica lucrurile “in ceruri”…Numai ca” pasarea lui Brancusi” si marca (de) KKT a eticii si moralei romanesti sunt ca doua paralele ( face parte din “Etica neuitarii” a d-lui C.Bradatan, aplicatia pe Romania)…”Jocul margelelor de sticla” hessiene extinse in universul brancusian acoperit cu atata marca KKT a “titanilor WC-urilor publice”, poate continua la nesfarsit, ca cine draku a mai vazut ( Doamne iarta-ma ) sa porti sparge ditamai margeaua de stica daca e umpluta cu straturi groase de KKT, asezate unul peste altul, de la generatie ideologica la generatie ideologica ?…Deci nu cum a spus VOLO, Arheologia terorii, ci Arheologia KKT-ului, ACESTA-I RASPUNSUL ! Daca i se da tema de cine trebuie “transoceanicului”, acesta va demonstra ca acest RASPUNS mentionat e chiar la INTREBAREA lui Nea’ Will ? Care Nea’ ? Ei, cum care, ar raspunde Paul Goma, sa ne pastram in limitele “spitalului” Romania si viata ei (in)decenta…Imediat trompetele zamolxiene ar suna ca Romania e decenta, grupurile, la fel, dar ar mai ramane cateva milioane de romani de cate 1, care sunt care-ncotro prin lumea larga, traitori in ecuatiile, integralele si derivatele altor state…Noi avem o singura operatie “permisa” in matematica : DIVIZAREA CONTINUA…

  Nea’ Volo, nu poti sa divizi si pe la alte case ? Pana si pe Jan Palach il vedem in ceata din cauza lui mata…. Liviule, cum scria Radu Lupascu ? Un adevar spus prin gura unui dihor e murdar…? Nu cred ca Jan Palach poate fi murdarit de cineva, indiferent ce ar spune oricine despre el… Mai ales ca Nea’Volo o poate coti oricand la 180 de grade, si ne trezim ca iar ne ia draku’ ( Doamne-ajuta, ca as avea dreptate ! ) “carnetele de vorbit” la toti….”ghicind iara partea buna a “revolutiei”…In paranteza scriam ca m-as bucura . Pai ma bucur déjà de cand cu cei 7,4 milioane de cate 1 “prost” care am iesit la vot ultima data. Cam de atunci incearca nea’ Volo sa ne ia “carnetele”….La B1 TV ne-au pus si genunchiul pe gat….Tinand cont ca a reusit doar la B1, sunt convins ca nea’Volo incearca acum mai mult…Si-asa mai sunt doar cateva luni si face el cumva o “acolada”. Conteaza catre cine, dar sigur vom vedea…Daca nu mi s-ar apleca si mie ca lui Liviu, as intra putin sub “cascada lui de vorbe” si as intelege incotro bate…Dar nu e cazul…El e mai infierbantat decat mine sa stie unde trebuie sa bata… Asa ca e foarte simplu. Unde zic eu ca e bine, la 180 de grade invers va bate el sa i se deschida ! Am o singura problema : MI-E CA ACOLO SA NU FIE INTREAGA CLASA POLITICA, CA SI PANA ACUM ! Nu atat din convingere, cat din ratiuni de supravietuire….Daca nu le convine, PAC LA RAZBOIU ! “Tehnocratii” nu iarta niciodata…Si eu care credeam ca sunt “tehnocrat”…In acest context, din contra !

  P.S. : Mentionez ca l-am cunoscut personal pe d-nul VT, am avut o lunga corespondenta cu dansul, m-am si intalnit cu el in Bucuresti prin 2006 si, recent, am participat la o Conferinta publica a lui la Constanta ( urmeaza sa inchid si eu o acolada ). Ne-limitarile pe care nu mi le impun atunci cand scriu de d-nul VT tin de faptul ca intotdeauna imi replica ca el nu stie situatia din Romania si nu se poate implica in nimic… Am cumparat recent o carte, “Globalizarea nimicului”….”Nu ma asteptam ca d-nul VT sa fi fost atat de sincer”…”Zamolxes-ul” din mine insa ( ca doar nu l-or fi luat pe tot cei de la Stefan Gheorghiu ) imi spune insa ca nu gresesc cu nimic…Ma consult des si cu “alti Dumnezei”…Nici ei nu par a-mi spune ca gresesc….Accept insa scatoalce si de pe pamant….Ca d-alea “divine” sunt sătul !

 • Dezideriu Dudas

  Am trecut la badia Brancusi pentru ca badia Mihai ( LA MULTI ANI CULTURII ROMANE, pentru ziua de ieri ) m-a cam dezamagit ! A ajuns „aspect”…., ca altfel nu poci ca sa-i spui….

  „Luceafărul mi-a plăcut întotdeauna. Pentru mine, Luceafărulreprezintă cel mai important aspect, cea mai importantă operă pe care poetul naţional a scris-o. Pentru mine, Luceafărul reprezintă sublimul culturii româneşti (…) pentru mine, Luceafărul este tot ceea ce poate fi mai scump din punct de vedere literar pentru poporul român…”
  ( Gigel Stirbu – Ministrul Culturii )

  P.S. : Bre’ Nea Andrei, mata’ de ce nu vii p-aci, sa ne mai radem nitel….Nea’Dorin e „bandit pe vechi”, dar „si pe nou” ? Sa stim draku’ si noi… ca sa ne punem sacosa la alta coada….Dupa comentariul de mai sus, daca nea Volo „o pune” iar bine, „se pune”( si la noi…) ca a fost doar „o ratacire” a noastra ? Sau trebuie draku’ sa ne dam foc ca „nebunul” de Jan Palach ? Cum el avea vreo 20 de ani si noi avem cam de vreo 3 ori cat el, putem sa fumam vreo 3 pipe ideologice ( de aceasi marca precum in comentariul anterior ) ca sa pastram simbolistica evenimentului….Vorba ceea, degeaba am murit noi la revolutie ? Daca apuca „sa moara” nea’Volo si nu nea’Petrica la revolutie, ajungea Patriciu sef la F.E.D. si nu-l vedeam toata ziua pe la PRO TV urmarit „penal” de sotie…Ca ref. la celelalte probleme penale, nema problema !

 • olga petroaie

  @Vasile Gogea, Ilias Kolokotronis, Bouboulina Laskarinas
  Mda, nu se insela Dan Petrescu-Iasi, cind pretindea, inainte de 1989, ca necazul mare cu Romania era ca are locuitori, si inca multi, nu cetateni. Vazind ”Sahara civica” de azi, putem pretinde si noi ca i-a fost gura pocita.

 • Gigel Hitrul

  @Dezideriu Dudas
  Cred ca Gigel Sirbu a incurcat foile -- sau borcanele -- si vorbeste despre ce stie el mai bine: ”Luceafarul huilei”. Parca era mai haios Eugen Uricaru, cind la o ocazaie similara, scotea pe gura -- (in calitate de prezident al Uniunii Scriitoare si tot la Ipotesti) -- porumbelul urmator: ”Eminescu ne-a dat o limba”…

 • @olga petroaie
  banuiti cumva cum am putea sa-l determinam pe prietenul dan petrescu sa mai deschida si azi “gura pocita” din dotare, fiindca, zau, e mare nevoie de ea. si asta nu de ieri, de azi… alo, iasul? se aude?

 • Olga Bolovanoaie

  @DT
  E greu de urnit, dupa cite imi dau seama. Mai usor ar fi de ademenit sa intervina pseudonimic, reluindu-si fie si, la o adica, nicneimurile folosite de el altadata in revistele studentesti de pe vijelosul Bahluviu.

 • cuviosul nelinistit

  @Dezideriu Dudas
  Nea Will, din interventia dumneavoastra prima, e cumva William Cheese? Ca nu cred sa hie Shexpir, Sexepire ori Sheik’s Pier.

 • @Olga Bolovanoaie

  Numele grele n-au nevoie de pseudonime “nicneimuri”, ba, chiar n-au voie la asa ceva. Sunt lucruri pentru care e nevoie de autoritatea numelui adevarat. Dar cat o sa mai bat eu saua aici?…

 • Gheorghe Campeanu

  1) Un bun moment pe 16 ianuarie sa ne gandim cu respect si recunostinta la la Jan Palach (si Liviu Babes).

  2) 2002 cum 1969 (via 1976) -- Oy !

 • Apropo de supremul act sacrificial al lui Jan Palach, Ziua culturii nationale si avatarurile unei constiinte “scuturate”:

  “Iar de-asupra tuturora va vorbi vrun mititel,
  Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el
  Sub a numelui tău umbră… “

 • Desigur, vocabula “mititel”, din citatul de mai sus, nu trebuie sa ne impinga gandul spre o eventuala anvergura intelectuala, ci strictamente spre una caracteriala.

 • revistapresei

  @ Dorin Tudoran

  V-a raspuns “Ghilotina de fum” pe contributors insa semneaza “Marius Stan”. Spune ca n-aveti bun-simt.

 • @revistapresei

  Sunt sigur ca va inselati. Domnul Marius Stan este un cercetator serios si nu s-ar preta la asa ceva. Vorbeste in nume propriu. Asa am facut si eu, postand acolo un scurt comentariu.
  http://www.contributors.ro/global-europa/jan-palach-simbolul-unei-eliberari-cu-efect-prelungit/

 • @) DT

  Acum, nu stiu daca ai fost atent, dar dl Marius Stan, cercetatorul serios, exact ceea ce-ti reproseaza tie, amestecare subiectului Palach cu „reglarea de conturi”! Le mai scapa si cercetatorilor seriosi cite ceva…

 • @ Liviu Antonesei
  Asta e, Maitre.

WP Admin