≡ Menu

IV. Portret de vinovat ideal (B)

 

Photo blog 7Cine nu a fost împotriva lui Trump?

Democrații nu aveau cum să nu fie, dar li s-au alăturat și mulți republicani. Unii alungați de atacurile personale inacceptabile lansate împotriva lor și a familiilor lor de Trump. Clanul politic Bush este un exemplu. Câțiva – din invidie că ei sau candidații lor au fost spulberați în primaries de neofitul Trump. Alții au fost alungați de un discurs politic care nu ar mai avea de-a face cu “Noi, republicanii, partidul lui Lincoln.”

Numai că republicanii nu au riscat abia acum, la “infiltrarea” lui Trump printre ei, să nu mai fie percepuți drept partidul lui Lincoln.

S-au deposedat de unii singuri de această imagine meritat-glorioasă, cu mult înainte. Atunci când minoritatea afro-americană a început să creadă că democrații sunt partidul lui Lincoln. Că fără Lincoln condiția lor ar fi continuat să rămână multă vreme aceeași i-a interesat din ce în ce mai puțin. I-a interesat din ce în ce mai mult condiția lor de azi și de mâine.

Democrații au fost atât de abili în ultimii ani în câștigarea voturilor afro-americanilor, încât aceștia din urmă au uitat până și că senatorul Robert Byrd, fost șef de celulă Ku Klux Klan, nu a fost republican, ci democrat. Au uitat sau nu li s-a spus; sau li s-a spus, dar nu i-a interesat, că Robert Byrd nu a fost protectorul de tinerețe al lui Donald Trump, ci al candidatei democrate, Hillary Rodhman Clinton. Ce nu aveau cum să nu uite a fost poziționarea KKK în favoarea lui Trump și refuzul acestuia din urmă de a declina ”favoarea”.

E natural ca trecutul să intereseze într-o măsură mai puțin intensă decât prezentul și viitorul. Democrații au speculat bine această realitate. A existat o coerență între discursul democraților de campioni ai drepturilor afro-americanilor și ce anume, când anume au făcut ei pentru această minoritate? Greu de dat un răspuns integral pozitiv sau integral negativ.

Donald Trump este acuzat de incoerență (chiar de paranoia), dar nu e lipsit de inteligența de a formula întrebări care pot pune în încurcătură pe cei care cred că gândesc mereu mai coerent ca el. După ce a enumerat impasurile în care se află atâtea comunități de afro-americani și latinos, de la lipsa accesului la educație la lipsa locurilor de muncă, de la criminalitate la ghettoizare, etc. i-a întrebat:

“What the hell do you have to lose? Give me a chance. I’ll straighten it out. I’ll straighten it out. What do you have to lose?”

Cu alte cuvinte, ”Oameni buni, pe de-o parte sunteți nemulțumiți până la Dumnezeu, dar pe de altă parte vreți să votați tot pentru cei care v-au promis marea cu sarea și n-au făcut nimic pentru voi. Ce e coerent în atitudinea voastră? Ajutați-mă să vă pot ajuta. Dați-mi o șansă să creez mai multe șanse pentru voi.

Acest recurs la coerență nu a convins prea mulți dintre cei cărora li s-a adresat, dar a convins destui pentru ca Hillary Clinton să nu ia același număr de voturi câștigate cândva de Barack Obama. Și asta nu pentru că dna Clinton nu este afro-americancă (sau latino). Mai mult, spre surpriza multora, unele statistici indică segmente unde Trump a luat mai multe voturi decât Clinton. Acest eșec nu este doar al candidatei Clinton, este și al Partidului Democrat. Și, mai presus de orice, este un vot de blam pentru Moștenirea lui Barack Obama.

Deși părăsit de republicani, exact când la democrați disciplina de partid îl aducea pe boicotatul Bernie Sanders sub drapelul insuportabilei ”Madam Secretary”, care-l faultase și pe față, și pe din dos, în primaries, Trump a mers înainte de unul singur. “Dumnezeul” lui Trump i-a dat lui Paul Ryan mintea de pe urmă a republicanului. Deși foarte târziu, a sunat adunarea republicanilor și i-a ”trimis pe teren”.

În realitate, Trump a câștigat mai degrabă de unul singur. Și nu doar prezidențialele, ci și ”parlamentarele”. Asta într-un moment cheie pentru republicani, formațiune politcă pe cale de a pierde tot – Casa Albă, Senat și Cameră. Trecând peste ce-l desparte de Trump, Ryan a avut decența de a recunoaște, după alegeri, performanța lui Trump și i-a mulțumit. Nu e interesant că tocmai ”bastardul” familiei a fost cel care a salvat ”partidul lui Lincoln”?

Pe un singur republican (mă gândesc la cei funcții în și de partid) s-a putut baza Trump cu adevărat, mai ales după ce câștigat nominalizarea partidului – Reince Pribus, președintele Comitetului Național al republicanilor. În vârstă de 44 de ani, Pribus s-a dovedit un excelent manager, dând prioritate strategiei nu confruntărilor interne duse, deseori, în numele unor principii nu tocmain convingătoare. Există momente când crisparea ideologică trebuie să facă loc strategiei. Cu un al președinte al partidului, republicanii și-ar fi rupt gâtul în acest agitat 2016.

Candidatul Trump are nevoie să devină, cât mai repede, președintele Trump, dincolo de retorica tradițională și, de multe ori, mincinoasă, a acelui ”Voi fi președintele tuturor americanilor.” Părțile sulfuroase ale retoricii candidatului Trump vor putea fi estompate și, într-un tîrziu iertate, în măsura în care faptele președintelui Trump vor contrazice excesele vorbăriei de campanie.

În 1944, Robert Byrd, protectorul de mai târziu al proaspăt-intratei în politică, Hillary Rodhman Clinton, îi scria colegului de Senat și de partid, Theodor Bilbo (Missouri): I shall never fight in the armed forces with a negro by my side … Rather I should die a thousand times, and see Old Glory trampled in the dirt never to rise again, than to see this beloved land of ours become degraded by race mongrels, a throwback to the blackest specimen from the wilds.

În 1946, senatorul Byrd îi scria șefului Ku Klux Klan-ului: “The Klan is needed today as never before, and I am anxious to see its rebirth here in West Virginia and in every state in the nation.”

În 1964, alături de alți democrați, s-a opus desegrăgării (Civil Rights Act). În 1965, față de Voting Rights Act a avut aceeași poziție. Nu s-a sfiit să folosească termeni precum white nigger”. În 1993, s-a opus vehement dreptului ca persoane guy să facă parte din cadrele armatei și s-a pronunțat împotriva căsătoriilor ”netradiționale”, etc.

Pentru toate acestea — și pentru multe altele – a prezentat scuze și a declarat, în repetate rânduri, că e gata să-și recunoască erorile oricând i se va cere. A fost iertat și a sfârșit prin a deveni respectat și de mulți dintre cei față de drepturile cărora dovedise, decenii la rând, o crasă lipsă de respect.

Hulitul Donald Trump nu s-a apropiat nici la 10 leghe de pozițiile atât de precare ale senatorului Byrd. Nici n-ar fi înțelept să încerce. Nu are nevoie să regrete public, în fiecare zi, o serie de afirmații inacceptabile. Tot ce are de făcut este să acționeze ca președinte în așa fel încât oamenii să ajungă singuri la concluzia că ”He didn’t mean it.” Abia atunci se pot închide rănile.

Dacă se spune că o imagine face cât zece mii de cuvinte, se poate spune și că o faptă e mai elocventă decât zece mii de de vorbe. Dacă Trump va reuși să eclipseze vorbele de campanie inacceptabile prin fapte de președinte cât mai larg acceptate, atunci Partidul Republican își va putea redobândi identitatea pierdută – partidul lui Lincoln”.

Trump a întrat în campanie electorală având mulți dușmani în lumea afacerilor. A reușit să-și facă noi dușmani – unii extrem de redutabili – și în lumea politicii. Dar niciun dușman al lui Donald J. Trump nu a fost mai năpraznic decât Donald J. Trump. Dacă va reuși să scape definitiv de acesta, am putea avea un președinte Trump de succes. Dacă nu, America va trebui să mai aștepte niște ani și să-și recalibreze balanța între nevoi și whisful thinking.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Eduard

  “There is a war”, asta am aflat de la Leonard Cohen. Inainte de experientele care nu sunt niciodata doar personale, desi credem asta cu nestramutata convingere. Sensul razboiului, democratia celor fara putere, asta i-a fost harazit sa predea mai bine (utilizand cuvintele dincolo de puterea lor) decat manifestele oamenilor unor momente (importante, esentiale, dar toutusi momente).
  Un razboi este si Sinele nostru.De aceea nu este dezirabil ca unii sa scape de el, atunci cand vor sa legitimeze o lume, vechea Lume Noua. Cu atat cea veche, ramasa asa in strafundurile sale fiintiale.Cred eu.

 • Eduard

  Desi suna nefericit, nepotrivit, singura asociere indiscutabila a Clujului este cu Leonard Cohen. In complexitatea si greu de trait diversitatea sa existentiala, aproape poetica. Desi imi pare ca si asta doar a fost.

 • Alexandru de Tunguska

  Și Giuliani cred că a contat în sprijinul lui Trump, cu imaginea lui de luptator antimafia etc pe lângă Pribus.

 • Da, numai ca, la randul sau are multi dusmani. Si, ca in orice prietenie, nu aduci intr-o noua prietenie neaparat toti prietenii tai, dar in mod sigur aducu toti dusmanii tai. Newt Gingrich e cam tot int aceeasi categorie…

 • Alexandru de Tunguska

  Și asta e drept.

 • RPH

  Dle Tudoran, wishful thinking cu siguranta. Trump nu se mai poate schimba: daca principala ta calitate umana este aceea ca esti tepar pana la 70, tepar ramai pana la moarte. Comparatia Sen Byrd vs Trump este echivalenta cu abcdefg vs Prokofiev’s 2nd-- il vedeti pe Trump in stare de 1 minut de introspectie? Traditia politica americana spune ca republicanii will blow it intinzand coarda si in 2 sau 4 ani vor pierde majoritatea, probabil in ambele camere. Iar atunci va si Trump recalibrat. In rest, numai de bine.

 • Ma bucur ca, spre deosebire de mine, care sunt mai bogat in incertitudini, decat in certitudini, exista si oameni ca dumneavoastra uluitor de bogati in certitudi. Adica de ce nu e buna comparatia Byrd -- Trump. Eu, unul, am avut indoieli ca Byrd s-a schimbat ata de radical, dar a trebuit sa respect regulile jocului. de ce Byrd ar fi fost capabil de introspectie si trump, in mod sigur n-ar putea fi. 3. Tepar? Probabil. Dar nu tepar “cu voie si sprijin de la politie” , precum Cartelul Clinton. 4. Traditia politica americana spune multe; spunea ca Hillary Clinton va castiga. Traditia s-a inselat. 5. Nu vad de ce i-am ruga lui Trump sa rateze, cand, intr-un asemenea caz, noi am plati costurile, nu el. 6. Va inteleg intristarea ca dna Clinton a pierdut, dar sunt sigur ca veti gasi puterea de a recupera sufleteste.

 • Che Che Che

  KKK este societate civila. ONG-uri romanesti specializate pe drepturile omului si politica democratizarii, cu exceptia de ex APADOR CH,uneori, SUNT societatea civila.Ca cele de avocati, recrutate de cu vreme. De cei care lucreaza, culmea, doar in dauna strainilor, conform legii. Sanchi.
  Care este diferenta dintre noi si Societatea Civila Unica? Recunoasterea de catre Stat. In functie de bani. Apoi de proiecte, facute pe bani. Ca Integrarea Tiganilor, numiti inteligent Romi. Pai romii sunt demult integrati, in Securitate, in Stat, in societate. Tiganii nu.
  Dar cel mai rau este sa vezi niste mao-isti, pui de securisti de , ca ne dau lectii de democratizare, adica de conduita chipurile de buna guvernanta.Noroc ca ala cu Protectia Constitutiei a fost avansat, ca altfel trebuia arestat pe termen lung. Ca si cei scosi la pesnie cu acelasi prilej fericit.
  Si acum venim la inaintemergatorul lui Trump, Donald, Presedinte. Un neamt decorator. Mare roman. Dolce far niente este nimic pentru fizicul sau politruc, dupa propria spusa. Deci sa decoram, pentru ca avem tigani securisti care sa ne faca treaba.
  De aceea un agent SIE care se da drept vanzator profesionist de medicamente oncologice, sau un SRI-st care pune microfoane unde vrea muschii lui de tigan de Stat, dar nu la viitorul cultivator de ceapa din fruntea Guvernului redivivius, si acesta este ceva
  de dorit. Homo universalis.
  Trump Donald nu ne doare.Macar sa fie ce a zis, si, judecand dupa privirea lui, va fi.
  Asta este ceva cu adevarat bun, util, civilizat.

 • RPH

  Va multumesc pt raspuns si pt ‘compliment’. Nu am certitudini, dar incerc sa prevad ce urmeaza. 3&4 Nu am nimic de adaugat, pt ca sunt de acord 100%. 5. Nu sunt trist ca HRC a pierdut, dar sunt afectat ca Trump si mai ales partidul republican au castigat. Personal imi doresc ca Trump sa rateze in majoritatea lururilor pe care le-a promis-- trickle down economics in stil mare, abrogarea Obamacare, desfiintarea EPA-ului si a dept de educatie. Am copii care merg la scoala aici, si imi este teama sa nu invete in curand ca fizica si biologia sunt doar ipoteze, iar lumea a fost creata acum 5000 de ani. Exagerez, dar nu foarte mult. PS. Tocmai citesc ca intr-un interviu pt WSJ, Trump spune ca ii plac f mult doua dintre prevederile de baza ale Obamacare. Se pare ca am un pic de dreptate si cel putin unul din obiectivele trambitate ale zilei 1 va fi ratat. Bugetar cele 2 prevederi ale legii nu pot fi pastrate decat daca Obamacare ramane structurata in mare asa cum este acum.

 • Che G Che

  Dar ceva este cu adevarat delicios. Sa-l vezi pe aparent inocentul ambasador american in Romania, Exc. Sa Klemm, dus de manuta la toti securistii sub acoperire, institutional (din proiect) si pe persoana oarecum fizica, si cum reactioneaza acesta. Foarte frumos, delicios chiar.

 • Eduard

  Giovanni Falcone l-a intrebat, respectuos, pe un pentito, cum actioneaza Mafia. Tipul i-a raspuns: daca ai trei candidati pentru o functie publica, unul extrem de inteligent si competent, altul cu pile si pistoane recunoscute, in fine un al treilea idiot cu renume, ce faci?
  Il numesti pe al treilea.
  De aceea Giovanni Falcone a ramas un mit.

 • Dezideriu Dudas

  ‘Geaba-l cheama Lewandowski pe Sobieski daca pe Costache Negruzzi il cheama Daum…Daca dati cautare Daum pe google, inainte de a gasi ca e si el coleg de prenume cu Christos, ii veti gasi « salariul »…Noroc cu polonejii ‘istia care-ncep sa miroas-a-olandeji….si (si mai) noroc este pen’ca mai e mult pan’ la engleji, ca-ncurcam dracu’ Polexit-ul cu Exit poll-ul si luam bataie si maine in lupta de veacuri cu poporul ‘cela care s-a prins primu’ ca toti tre’ s-aiba salar’ de la stat sa nu vina cumva vreunu’ care, suparat de-atata stat, incepe sa se miste ! Va rog, putina concentrare si empatie : « Cine misca, nu mai misca » ! Nu umblati cu trampe ! Ar fi hilar si nu mai sunt la putere ‘ceia ! La noi, acum, KKK-ul ( aici Victor Rebengiuc a scapat natia de asfixiere ) se cheama acum PPP, da’ sa nu confundati cu treaba ‘ceia mai usoara, mai ales ca numele ( aici nu prenumele ) fostului presedinte va poate duce in eroare…Este vorba de Parteneriat Public Privat, un fel de venit pentru popor sau salar’ pentru cei ce sug sangele poporului, deci, iata, pentru prima data in istorie, demonstratia perfect ( certocrat) logica a faptului ca americanii il inteleg mult mai bine pe Dracula, chiar la el acasa, desi romanii vin cu tepele…Vin insa cu si cu atatea capete, ca nu mai au putere sa le urce pe lemnele ‘celea…Aici americanu’-i ka_kodru, frate cu romanu’ !

  Balada PPP-ului
  ( dupa infrangerea « kkk » cu Polonia, 0-3, care n-a reusit decat sa stirbeasca putin din sansele de calificare…Propun urgent cooptarea lui Mircea Cartarescu in staff…mai ales, ca acum, din timp, n-om mai face greseala ‘ceia ingrozitoare din istorie sa terorizam psihic / lingvistic de fapt…si cine, niste mujici…ca nu le-as spune tarani, c-o sa zica lumea, buna, ca « s-a dat drumu’ »… / dictatorii si-avem timp sa schimbam si numele lui Mircea cel Batran… )

 • Vasile Gogea

  …există o ”societate discretă” în care, la primire, după ritualul de inițiere ți se pune o ultimă întrebare: ”care este cel mai mare dușman al tău?” Dacă răspunzi nominalizînd orice (o persoană, un păcat, o instituție, un fenomen…), ți se va pune în față o… oglindă!
  Cineva îi va pune, la un moment dat, și lui Don. Trump o ”oglindă” în față!

 • Pingback: Dorin Tudoran – Deznodămîntul alegerilor americane (3 și 4) | @ntonesei's blog()

 • silicon valley

  tradus pe romaneste, americanii au preferat un gigi becali in locul unei alina ghorghiu?
  acum vine toata lumea si zice ati vazut ce civilizat s-a comportat la obama, hai sa-l iertam, dupa ce ne-a facut cu ou si cu otet, de la jurnalisti handicapati, latinos, femei, get them out… a castigat cu “He says it as it is”, acum o dam cu ”He didn’t mean it” ?

 • ows views

  Nicaieri nu este mai evidenta prapastia dintre acele lumi paralele ale retoricii si ale realpolitik decit in dimanica electorala. Cu asemenea aforisme poti face a very good living. Si cu toate astea, strategia funadmentala a succesului lui Trump a fost exact jonctiunea crezuta matemitic absurda a paraleleor. Din fericire pentru Trump si mai putin pentru argumenele prezente, ignorarea crasa a intereselor minoritaii afro-americana a constituit motorul victoriei absurdului prezis mult prea pripit intelectual de mai toti speculantii editoriali si, mai cu seama, acei pollsters care iau cam minimm $1,000.00 pe ora sa te invete cum e treaba. Sfintele moaste ideologice Republicane au fost ignorate complet. Nu numai ca Trump nu a facut nici cea mai mica aluzie la pretioasele concepte de sorginte Lincoln, dar in general nici o referinta vizibila care sa transpara din volubitatea sa retorica la PARTIDUL REPUBLICAN !! Intr=adevar Trump a triumfat in acea tevatura inumana a alergatoruluide cursa lunga complet pe barba lui, printr-o foarte similara expresie lexicala simplistica, accesibila acelei mese de traditionalii indiferenti elctorali ( the massive less educated American rural and subburban whites ) care numara cam de SAPTE ORI MAI MULT decit acei african americani sau latinos, excesiv de nerealistic mentionati in mai toate calculele electorale si chiar post-electorale. Trump a cistigat esentialmente matematic, dar si corespunzator atingind cele mai sensibile nervuri socio-poltice ale masei electorale necesare succesului. Ar fi cazul ca macar acum Partidul Republican sa il accepte ca membru, daca asa ceva l-ar mai interesa pe President Donal Trump. …

 • Desi semnati “Silicon Valley”, etalati rationamente tip “Popreaca”. N-am dat-o in sensul pe care-l condamnati, dar nici nu va invit sa recititi textul, pentru ca ar fi inutil. Imi pareti dintre cei care stiti dinainte de a citit ce spune un text.

 • RPH

  Imi pare rau, dar nu pot sa rezist sa nu va intreb 2 lucruri-- 1. ce sanse dati Partidului Republican de azi sa redevina “partidul lui Lincoln”? Eu ii dau 0.001%. Teapa suprema a lui Trump este exact asta-- aduce acolo sus o gasca de fundamentalisti anti-cunoastere, si, mai grav, anti-curiozitate. 2. cate carti credeti ca a citit Trump in viata lui? Stim sigur ca nu a citit Biblia.

 • 1. Nimeni nu mai poate aduce partidul republican unde a fost cad era “Partidul lui Lincoln”, nici macar Lincoln, fiindca daca ar reveni la viata, ar fi probabil asasinat (nu va suparati!) chiar de vreun reprezentat al vreunei minoritati. 2. Banuiesc ca nu prea multe, dar s-au scris multe carti despre el. ceea ce in lumea de azi, pare mai “convenabil”. Si-apoi, important este si ce carti citesti. 3. Spre deosebire de Donald trump, Bill Clinton a citit Biblia, totusi a furat, amintit, a ravnit la bunul apropelui si a transformat Casa Alba intr-un bordel. Partenera de “realizari” — Hillary Clinton. Impreuna, Bill si Hillary, au citit probabil de o mie de ori mai multe carti ca Trump. La ce le-a folosit?

 • silicon valley

  oi fi redneck de la popreaca, insa nu pot relativiza cum president-elect a dus o campanie anti Obama, raspandind zvonuri (ca securistii) ca e musulman si nu s-a nascut in america, si se comporta exact ca si cliseul lui despre musulmani, nu respecta femeile, statul de drept (lock her up), libertatea religioasa (afara cu musulmanii), violenta (NRA, I could shoot somebody and not lose voters), razbunator, galagios cu intelect redus si fara maniere.
  s-o civiliza acum la pensie, cu giuliani, chris christie si tea party

 • silicon valley

  s-ar intoarce marele Ronald in mormant daca ar auzi de Donald -Putin bromance

 • RPH

  Eu nu stiu cat a furat familia Clinton (nici macar wikileaks nu a dovedit asa ceva) dar faptul ca si-a folosit influenta pentru a se imbogati este indubitabil. Oricum Trump a tepuit miliarde, este adevarat ca in calitate de cetatean privat. Sunt nou pe blog-ul dvostra (scuze!) dar uitandu-ma putin in urma, inteleg ca suneti dispus sa-i acordati un mare cec in alb lui Trump presedintele. Mie mi se pare ca ati evitat pana cum (poate ma insel) sa discutati 1. toxicitatea discursului
  sau, 2. ce inseamna partidul republican de azi si nu cel, sa zicem, din 1987, si 3. ce credeti ca inseamna pt US/NATO/Romania prezenta in jurul lui Trump, un amator
  in politica externa, a unor simpatizanti (sau mai mult?) ai lui Putin gen Gen Michael Flynn. Inchei cu o intamplare petrecuta acum o luna intr-o scoala elementara din statul WA, undeva departe de Trumpland: fiica mea, care este in clasa a 3a si este nascuta aici, a auzit urmatoarea afirmatie a unui coleg adresata unui minoritar ‘If Trump wins, he will kill all the brown-eyed people.’ Eu sunt gata sa accept ca liberalii sunt de multe ori thin-skinned, dar daca Trump presedintele nu dezavueaza mult mai clar decat a facut-o pana acum toate aberatiile de campanie cu Obama nascut in Kenya, mexicanii sunt rapists, etc, America nu va mai fi America, cel putin pentru un timp. Si in acest caz, sunt f pesimist.

 • Mattei

  Dacă Trump scapă de cel mai periculos dușman al său, cum just teoretic spuneți, acela pierdut prin arhiva sa personală, atunci sunt șanse statistice notabile ca președintele să nu se mai recunoască. Și să apară un adevărat președinte ex machina caucuziana, ceea ce nimeni nu poate prevedea, deși se va întâmpla cu certitudine.
  Este nevoie doar de o gafă bine gândită, intern, sau o petardă fără artificii, extern.
  Legitimitatea lui Trump este cea mai chestionabilă posibil, și asta se va vedea.Poate și tehnic, la electorii care vor fi traduși la Curtea Supremă.
  Mai rău, omul nu suportă haine de împrumut, și haina asta ieftină de slujbaș al complexului militar-industrial îl jignește profund. Rezultă că inconștiența se va produce, spre bucuria tuturor celor care vorbesc acum de o revoluție americană, și mondială.
  Cum se auto-denunța Președintele Johannis, alegerile se câștigă provocând emoții.Dar-pe bună dreptate..- nu i s-a spus, nici lui, nici geamănului său D. Trump, emoția satisface masele lăudate când este lăsată să se desfășoare. Altfel se transformă în combustibil lichefiat pentru ură inteligent agregată.
  Am putea oare să ne gândim la Trump ca la o anecdotă?Eu cred că da. Doar că nu este hazlie, ca peripețiile lui Habarnam de România.

 • Valentin Feyns

  Nu cred ca trebuie sa va ingrijorati ca nu puteti sa relativizati. Cred (sper) ca o s-o faca viitorul. O prima relativizare incurajatoare ar fi daca, atunci cand o sa se intalneasca cu Theresa May sau cu Angela Merkel, noul Presedinte al Statelor Unite n-o sa se repeada sa le apuce de Doamne iarta-ma.

 • DG Ontelus

  indispoziție// am senzația că nu prea te simți bine/ nu-i nimic dragă stai liniștită e o ușoară indispoziție dar/ știi bine că mi s-a mai întâmplat îmi trece ia să vezi pun/ niște muzică și se rezolvă trec pe youtube ascult vreo/ trei-patru ore la întâmplare patrick cowley electric prunes/ skorpio shantel nena pluto și jane ei bine deși/ o anumită detașare se instalează în mintea mea totuși/ sufletu-mi nu-l pot păcăli se întâmplă ceva/ și nu mai înțeleg nimic/ aveți idee despre ce-o fi vorba

 • DG Ontelus

  reportaj// dintr-un parc tehnologic/ din care putem întrezări/ viitorul omenirii/ specialiști de top configurează/ nu doar economia digitală/ care deja se impune/ ci și societatea cultura de tip digital/ copiii și nepoții noștri/ vor trăi prin urmare/ într-o lume paradisiacă

WP Admin