≡ Menu

Istoric, anistoric și ieșirea din istorie

 

Photo-blog-71-150x1501Ce nu au reușit peste patru decenii de interdicție (1947-1990), ani grei de temniță și domiciliu forțat, anchete și interogatorii ale Securității de o cruzime demențială și umilințe fără număr au reușit câteva cicluri electorale într-o Românie despărțindu-se de dictatură și apucând drumul în zig-zag (democratură, democrație originală, dictatură economică etc.) spre o democrație lipsită de sex appeal economic și social.

Cele două ”partide istorice” ale României – PNȚ și PNL – n-au rezistat presiunii unei lumi în schimbare. Un motiv va fi fost acela că unii dintre liderii lor nu au înțeles că drumul nu era o întoarcere în timp, ci intrarea într-un timp nou pentru care era nevoie de un update serios al abordării realității. Alți lideri au avut în comun cu aceste partide preluate prin mișmașuri spectaculoase cam cât au în comun zborul și târâtul.

06.05

desen & © – DION

Din istoric s-a ajuns la un ”anistoric” fără voie, burlesc, grețos și, în final, devastator. Pentru PNȚ, ieșirea din istoria politică postdecembristă a devenit fapt împlinit de ani buni. Pentru PNL, coșmarul parlamentarelor din 2016 (coșmar pregătit cu o minuție proprie unui masochism politic de neîmblânzit) deschide și ultima fereastră prin care un fost partid istoric își azvârle destinul, ieșind din istoria postdecembristă.

Numele celor două partide istorice sunt înlocuite de nume și semnificații ”la zi”. PNL devine, din ce în ce mai apăsat, ”alde PNL”. Apoi doar ALDE? Dacă nu tot ce zboară se mănâncă, nici orice zburătoare politică nu se dovedește o pasăre Phoenix. Despre aceasta din urmă una din legende spune că, înainte de a se stinge, trăiește 1000 de ani în Paradis. PNȚ și PNL n-au rezistat în Purgatoriul tranziției nici măcar 30 de ani.

Așa se întâmplă, când ții cu tot dinadinsul să iei Istoria în răspăr. Drumul de la frescă la caricatură e mai scurt decât ne închipuim. Când dai cu chirie un partid, nu știi ce iei înapoi. Când iei cu chirie un partid, nu te interesează ce dai înapoi.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Mattei

  Elitismul este la noi virtutea nerecunoscutilor. Cand esti alesul, iistoria se da in laturi.Cazul PNT, producator deloc colateral si deloc public de dusmani al propriului sau provincialism nesigur. PNL a fost mai vioi, preluat de aceleasi organe, ca a produs si bani, inca de pe vremea unor circuite financiare oneste, nu ca la ailallti indigeni.Societatea Civila Organizata a fost favorizata de soarta unor imbecili bine pastrati in functii.

  Totusi, PNL a fost inmormanatat la un teatru, acum vreo 2 ani, pe cand sarbatorea ceva cu 13 sute de ani. Inmormantare masonica, frumoasa, a filonului national. A durat 2 ani pana sa vada lumea sublimul acesteia, dar acum nu ne mai saturam.

  Asa este, mult bine inca ii asteapta. Nenumarate reforme, daca este sa-i ascultam pe papagalii traditiei neintelegatoare, viitor pur si mai ales simplu.

  Doar felicitarile lipsesc, ca masa si plicurile cu decoratii au ajuns deja la baet. Replica perfecta, experimentala, a unui alt clonat imberb si habarnist, cui de prodest plin de argint viu.

  Una peste altul, patriile le vor fi recunoscatoare pentru apropierea intima, iar treburile nu vor mai trebui lucrate cu atata acribie dramateurgica.Sa nu mai reformam reforma pe veresie, fir’ar a dracu sa fie ea cu thotii gratiati de ultimul presedinte aproape alb, de groaza a ceea ce n-a facut.

 • Dezideriu Dudas

  « Când dai cu chirie un partid, nu știi ce iei înapoi. Când iei cu chirie un partid, nu te interesează ce dai înapoi. »

  Nu e mai bine la tinichigii decat la filozofi ? Nu dai nimic, nu astepti nimic. E drept, cand iti cade acoperisul in cap afli ca de fapt treaba tinichigiilor o faceau unii ce se uitau toata ziua la televizor sa vada ce mai spun filozofii despre problemele globale ale tinichigeriei…N-ai cum sa nu fi la curent, de unde, solenoidu’….La solenoid e mai simplu, n-ai cum sa-l iei cu chirie ca e inalienabil. Poti lua servicii de la el ( da’ nu cu totul, sa mai ramana…), inapoi nu conteaza ce dai ca el serveste continuu’, indiferent cat misti tu….Nu mai e cu cine misca nu mai misca….Poti sa misti, da’ degeaba ! Mai mult, nu mai conteaza miscarea ci miscatoru’ ( a nu se confunda cu miscatu’ )….

  P.S. Dom’Gabriel, la GDS, « s-a ras » cand l-a auzit pe agronom spunand ca exista plante care pot creste in mocirla…N-am vazut-o pe d-na Pora in cadru….Probabil si bila de la ASE e tot acolo…., ne-miscata ( miscata = nefasta miscatului ).

 • edvard

  …si inca nu stim cum ^i va surprinde iar incerc^nd sa le ia beregata cu lama sa (minimala, de 5 procente “palmate” pe muchie la intrarea “La Senat”…) patologicul consumator ‘anibal-lector-de-levantul, fara sa-i tremure, ca de obicei, m^nurile de la at^ta “consum” nervos…; …sau, hai sa vedem p^na unde va fortza uleiosul m^na destinului si cand va da peste led-ul @la rosu care mai p@lp^ie inca 3 secunde la final, asa sa-l ajute ‘mniez@u… !

 • neamtu tiganu

  repet, cu alte vorbe ce am spus anterior.. masurile, chipurile, anticriza luate de un partid ce se dadea de dreapta, condus de un pitic si un chior au speriat electoratul de mama. De acum inainte, inca ani buni, tot ce miroase a dreapta va fi respins cu furie proletara.
  Asa e atunci cind nu exista viziune politica.

 • Dezideriu Dudas

  Din pacate nu cred ca la Dreapta solutia poate sa mai fie doar politica. Fara implicarea partilor direct interesate raman doar povesti….Initial, daca nu se “rupea realitatea”…, mai putea merge cumva intr-o utopie şontâcă…Acum cred ca e prea tarziu…Avem insa sansa sa fim cu adevarat “cea mai tara”….Dreapta de alcov, cum bine spunea aseara dom’Stelica la B1 TV, cu membrii ce fac si desfac strategii dar nici portari de hotel nu s-ar califica…, s-a cam dus ! Resurse sunt de restructurare dar nu stiu daca nu cumva mlastina ‘ceea de care ziceau d-nul G. si agronomu’ mai poate suporta si vegetatie proaspata…Sau invers…

 • Vasile Gogea

  După aceste alegeri ceea ce mă înfioară e insinuarea (aplaudată de o parte a ”galeriei”), deocamdată firavă, a ideii că Parlamentul ar putea deveni un fel de ONG sau ”forum” de ONG-uri !
  Perfect pentru guverne non-politice. Dacă în Parlament nu se confruntă doctrine politice, sociale, economice care tind să fie legitimate de ”poporul suveran”, prin sufragiu universal, liber exprimat ca politici de stat, atunci Parlamentul se poate muta (ar fi mai ieftin) în Piața Universității! Cu aprobarea Guvernului (sau a Primăriei Capitalei) !

 • Cinicul de serviciu

  Superba analiza, daca n-ar fi si tragica.

 • gellu dorian

  PSD-ul se îmbată cu apă chioară. Dacă e să ne uităm un pic în urmă, acum 4 ani, cînd iarăşi intrau cu destulă greutate în parlament, aveau peste 4,5 milioane de alegători. Acum, dacă e să ne uităm la cifra ce li se atribuie, de puţin peste 3 milioane, în doar patru ani au pierdut peste 1,5 milioane de alegători. Şi cifra este în scădere. Nefericirea este că dacă vor veni la alegeri peste 4 ani doar 3 alegători, tot PSD-ul va cîştiga, pentru că 2 vor vota cu acest partid catastrofal, că doar 2 voi mai avea, dar vor fi majoritate, pentru că celelalte partide istorice nu vor mai exista. Sunt acum, după aceste alegeri, în degringoladă, nu au un premier pregătit, iar cel care ar dosi să fie nu poate, că nu-i dă voie legea, dar legea, pînă la urmă va fi încălcată, că aşa a făcut acesta de fiecare dată.

 • Dezideriu Dudas

  Asa e domnu’Gellu. PSD-ul e gresit. Da’ cum nici greseala nu va mai fi ce-a fost, luându-i-se derogarea de la Dreapta, poate ca din cei doi alegatori gresiti numiti de dvs. vor mai iesi ceva « pui vii » care sa mai echilibreze situatia….Cum nu va mai egzista o Dreapta falsa, poate vor nimeri in Dreapta cea dreapta…., alaturi de primul alegator, cel negresit. Societatea ar trebui insa sa fie mai responsabila si mai vigilenta. Daca nimerim 2 de la LGBT s-a dus toata speranta Romaniei…..

 • DG Ontelus

  Virgil Mazilescu, ,,O precizie cu adevărat înspăimântătoare”, București, Ed. Tracus Arte, 2013, pp. 83-84: ,,administratorul explică în ce constă de fapt viaţa lui (relatare absolut onestă)// transportul unui dulap vechi din sufragerie pe terasă/ de ce mă frămîntă în ultima vreme/ atît de mult – doar prevăzusem totul/ pînă în cele mai mici amănunte/ «pînă la limita peste care nu se mai poate trece»/ creierul şi tufa de mărăcini din fundul grădinii/ mătasea verde şi loveşte porcul drept în scăfîrlie!/ lacul şi cohorta de închipuiri sumbre: animalice/ dragostea mea/ pentru că de frig de foame şi chiar de glonţ/ nu se mai poate muri – totuşi transportul/ unui dulap din sufragerie pe terasă/ şi pragul tocit zîmbetul pe cale de a se coagula/ şi piciorul retrage-ţi piciorul şi întîmpină zeii/ am prevăzut totul pînă în cele mai mici amănunte/ transportul unui dulap vechi din sufragerie pe terasă/ viaţa mea/ o să-mi ard hainele din nou o să-mi schimb identitatea/ cîtă cinste şi cîtă glorie – am prevăzut totul/ «odihnească-se în pace dumnezeu să-l odihnească în pace/ poate vom avea şi noi de pe urma lui ceva de cîştigat»”

 • DG Ontelus

  fabulă// ursul merge greoi/ vulpea adulmecă/ morală speranța vie

WP Admin