≡ Menu

Islam după islam (a doua reluare)

Photo-blog-7-150x150[1]Nu mă număr printre cei care au certitudinea că știu ce și cum se (mai) poate face, dar mă îndoiesc că răspunsul cel mai potrivit ar fi “Ori noi pe ei, ori ei pe noi”. Chiar dacă  acesta este mesajul unora dintre cei pe care îi numim “ei”. Căci eu sunt eu, și asta vreau să rămân.

Nu mă număr printre cei care au certitudinea că multora dintre ceilalți li se trage doar de la o “criză de identitate”, dar îmi este limpede că nici noi nu ne administrăm, întotdeauna, identitatea în chip responsabil. Și nici nu sunt sigur că the melting pot (marele creuzet) poate fi o soluție-panaceu; mulți consideră că nu s-a dovedit nici măcar o soluție.

Nu mă număr nici printre cei care cred că Stânga lovită de corectitudine politică este principala vinovată de criza identitară a Europei, fiindcă asta ar însemna să accept absurditatea că Europa a fost condusă, cel puțin în ultimele cinci-șapte decenii, doar de partide de stânga.

Nu știu nici câtă dreptatea are prietenul Gáspár Miklós Tamás, când spune că “neoliberalii răsăriteni sunt self-hating racists, care acceptă verdictul rasistului occidental împotriva propriei lor stirpe. Rasişti răsuciţi.”

Nu știu nici câte șanse a avut vreodată Civilizația Fukuyama (“sfârșitul istoriei”; succesul global al democrației după sfârșitul Războiului Rece.) să câștige ciocnirea de idei-previziuni cu Civilizația Huntington – “Marea diviziune în rândul rasei umane și sursa dominantă a conflictelor va fi cea culturală.”; consecințele negative ale exploziei demografice a Islamului.)

Nu știu dacă este potrivit ca întrebarea zilei să fie “Există oare și un islamism cumsecade?” Nu de alta, dar discuțille — și mai ales discursurile — despre cumsecădenie se pot dovedi pline de surprize neplăcute pentru multă lume, nu doar pentru cei care ar putea resimți acest semn al întrebării drept un ștreang deasupra propriului cap.

Nu știu nici măcar dacă instrumentalizarea politică, în scopuri teroriste, a religiei a devenit ireversibilă ori nu, dar nu cred că o explozie a islamofobiei este parte a soluției. Mă tem că devine parte a problemei. A unei probleme atât de mari, încât multă vreme unii dintre noi s-au uitat la ea cu ochii închiși.

Tragicul început parizian al acestui an mă obliga, la 9 ianuarie, să reiau AICI un miniserial publicat în urmă cu un deceniu. Nu știu ce pot adăuga azi, spre sfârșitul acestui an care ne spune, mai limpede decât alteori, că nu toate tragediile petrecute la Paris sunt doar pariziene.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Agamemnon Dandanache

  Excelent! Felicitări pentru vitejeasca poziționare. Ca rumânul imparţial. Sau ca un rabin (dar nu de Buhuși). Sper ca cireșul acela să vă protejeze și de unii și de alții și să nu ramâneți fără coledzi când s-or lămuri lucrurile.

 • Ontelus DG

  Istoria are
  prostul obicei să se răzbune. Când exponentul progresului va înlocui exportul
  armelor cu exportul de infrastructură și bune practici în educație și sănătate,
  un mare pas înainte va fi făcut. Decalajele educaționale și civilizaționale se
  văd astăzi, în globalizarea digitală, în toată splendoarea lor. Și, nu în
  ultimul rând, orgoliile europene împotmolite în birocrație, în contextul
  urgenței absolute a unei politici comune de apărare și de securitate, ca să nu
  mai amintim de federalizarea europeană, firească soluție față de cele două
  războaie mondiale, izbucnite pe pământ european… Modernitatea lui Ilie
  Moromete nu coincide cu modernitatea lui Niculae Moromete… Uneori, efectul
  cinismului este ura. Când speculezi și întreții à la longue rivalitățile lumilor
  a doua și a treia, ceva imprevizibil îți va sări în față, la un moment dat. Și,
  pentru că revine periodic referirea la ,,Demonii” dostoievskieni, să nu uităm și, mai ales, să
  reflectăm la faptul cumplit că nihilistul Piotr Stepanovici Verhovenski este
  fiul umanistului Stepan Trofimovici Verhovenski…

 • Shadow

  Dle Tudoran
  cauzele trebuie cautate mai departe.
  Nu sa dam vina pe stanga -- dreapta pt tampeniile din trecut si pt tampeniile viitoare.

  Eu paralizez cand il aud pe fostul “ministru de externe” si ambasador la Paris ca el inca nu a intalnit acel “islam cumsecade” acuzand ca datorita “stangii” e francezul si islamistul francez asa zis “antiamerican”. Cu “derbedei” de genul asta nu o sa o scoatem niciodata la capat.

  1. Cauza principala e reprezentata de vidul de putere lasat in zona de catre razboiul in irak, asa zisele primaveri arabe, eliminarea asa zisilor “dictatori” cu care pana atunci occidentul lucrase “bine”.

  2. A doua cauza este reprezentata de “gradul de integrare” si “nivelul de scolarizare” a tinerilor in general in tarile occidentale.

  3. A treia cauza este modul absolut “pueril” in care asa zisi rebeli au fost “instruiti” si “dotati” de catre statele occidentale. De vazut si informatiile pe care serviciile secrete le-au dat vizavi de posibilitatea de aparitie a unui califat islamic fundamentalist si care nici nu a fost bagat in seama de catre decidenti in placerea lor de a se “juca” de-a ingineria sociala in organizarea asa ziselor “primaveri arabe”.

  4. E criminal modul in care anumite state continua sa ii finanteze gen Turcia si Israel cumparand petrol la jumatate de pret de la ei. Parca astia erau in “barca” occidentala sau “banii nu au miros”.

  5. Modul in care anumite personalitati se “pozeaza” cu asa zisii “rebeli prooccidentali” care sunt in realitate si ei tot isi vedeti poza cu McCain.

  etc, etc, etc

 • Dana (Mara)

  Povestea incepe prin 2009 prin incercarea de a implementa Pax Americana si se finalizeaza in 2015 cu negociata de acum Pax Rusoiraniana.
  -- in 2009 Assad refuza sa semneze acordul propus de Arabia Saudita, Qatar si Turcia de a construi tronsonul de gazoduct care sa aprovizioneze tarile europene si sa reduca dependenta de gazul rusesc.

  -- la sfirsitul anului 2015 proiectul Qatar Petrolium este abandonat in favoarea unuia comun al iranienilor si rusilor.
  In ast timp toate partile au lansat toate armele efective si propagandistice in lupta si a invins derbedeul absolut -- Rusia, cu asul dosit din mineca, criminalul isis. Care oricum avea zilele numarate dar a fost ajutat sa creasca si sa moara pe limba lui la un moment oportun pentru Rusia.
  Pentru regizorii acestui scenariu cinic victimele colaterale nu conteaza decit ca realitati demografice si de apartenenta la diferite grupuri etnice care ar putea fi fidele dupa terminarea razboiului. Rusia isi fidelizeaza populatia siita din Irak care este majoritara, in Siria au transferat cu milioanele sunnitii majoritari care ar fi putut constitui o opozitie relevanta si a ramas terenul gol pentru sustinatorii rusilor si iranienilor, iar Libanul il controleaza prin militiile Hesbollah.
  Sumbru scenariu, amarnica infringere a Americii si motive de ingrijorare pentru Israel. Desi, poate s-a ajuns la un anumit stadiu in care America nu mai poate gira prin prestigiul ei de cea mai mare democratie a lumii anumite politici care se pot face numai cu mina Rusiei dar avind de fapt acordul negociat prin troc al tuturor jucatorilor. America a lasat intentionat Rusia -- Iran ca pilon de stabilitate in Orientul Mijlociu si acest lucru pare sa fie acceptat de toate partile interesate. Este bine, este rau, vom vedea in urmatorii zeci de ani. Desi dupa experienta istorica cum intelege Rusia sa rezolve problemele eu cred ca ne era mai bine cu Pax Americana care urmarea sa uneasca toate statele din jurul Mediteranei inclusiv Israelul intr-o zona fara influenta ruseasca si Rusia ar fi fost fortata sa se retraga din zona. Dar poate acest lucru se poate face prin mijloace democratice, prin alegeri si optiuni politice pentru ca Rusia nu va putea la nesfirsit sa impiedice alegerile libere.
  Sper si ca lumea araba sa aiba ca reper reteta de succes din Tunisia si Iordania, sa arda etapele la modul constructiv si sa condamne ei insisi fundamentalismul islamic care este falimentar.

 • Va multumesc.

 • Da, condamnarea dinauntru (from within) este inca foarte slaba si cauzele nu pot fi de o singura natura. De aceea si spuneam in finalul miniinterviului ca ori incercare trebuie salutata.

 • Antonio Cabrini 1982

  Incredibil, senzational : nimic despre Basescu azi ; si nici despre “Volodea” !
  Frontul Salvarii Nationale de basisti (ori de macoveisti) sa ia masuri ;
  nu-i asa tovarasu’ Iaru ? tovarasu’ Antonesei? ce -mai- “spuneti”, ce ne mai “indrumati”, ca nu mai putem “rabda” !
  Structurilii tovarasei Alina Mungiu din teritoriu confirma ca nu mai putem -dragi tovarasi -- indura teroarea basistilor ticalosi !
  “Aux armes, citoyens ! Formez vos bataillons”, sa nu mai ramana “piatra peste piatra” basista !

 • neamtu tiganu

  Salut umbro, nu te-am, mai vazut de mult, chiar imi faceam griji.. pe vremurile astea si la virsta noastra… da ma siciie o intrebare.. de ce se dau la fotbal? chiar traiam cu impresia ca islamicii au furat fotbalu, a devenit a doua religie a lor.. e suficient sa ne uitam citi mari jucatori sunt islamici..

 • neamtu tiganu

  vezi ca esti in alt film, iesirea prin Sarindar!

 • cred ca ati nimerit aici ca o telegram trimisa la o adresa gresita. transmite-ti, va rog, expeditorilor succes in ramura!

 • Multumesc pentru fina miștocăreală. M-am dat ușor după cireș, cum ziceți, că nu mai e loc de atâția vizionari, certocrați și luptătoti păe viață și pe moarte. Mai ales pe moartea altora.

 • Ontelus DG

  Puterea de orice
  fel smintește. Libertatea este rod al percepției. Sunt demni de milă oamenii
  care cred că au ceva, adică mai toți oamenii. Poate că cea mai importantă
  informație, prin efecte, a universului vizibil este aceea a poziției planetei
  Pământ în Cosmos. Materia, viața, conștiința nu sunt fenomene întâmplătoare. Să
  nu ne temem decât de un singur lucru: faptul de a nu mai simți și a nu mai
  înțelege frumusețea și îndreptățirea a tot ceea ce există…

 • Dezideriu Dudas

  Iata un comentariu pe tema a unui analist care publica pe site-uri preponderent de Dreapta. Scriam recent ca e nevoie si de abordari de Stanga si de abordari de Dreapta… Acum 2 zile am vorbit cu d-nul Caliman Eugen si a fost de acord sa-i popularizez ideile….Ma intereseaza acest gen de idei pentru ca-mi argumenteaza ideea ca abordarile oneste si exhaustive ( nea’Mihai le-ar alinta “centralist democratice”….) de “pe Dreapta” sunt utile si Stangii, ceea ce este valabil si invers….

  Caliman Eugen – analist dezvoltare economica :
  “1.Lucrurile si cauzale jihadismului mondial sint mai simple decit le complica analistii, nefiind vorba de esecul multiculturalismului sau asediul Europei de Asia, ca urmare a asimilarii tehnologiei si a stiintei europene, ori ca reactie “inversa” a globalizarii.Globalizarea a existat de cind e lumea, doar ca a fost treptata, moneda, banul fiind prima expresie a globalizarii economice, inca din antichitate. America si Europa (prin NATO), au “arat” societatile tribale islamice, pentru a insaminta modernitatea secolului nostru, iar odata destabilizate – fara a li se propune si implementa un PROIECT NATIONAL (pentru Irak, Libia, Afganitan si multe altele), energiile revolutiilor in stil arab,nefinalizate in modernism, se propaga asupra Europei.America find prea departe, nu prea suporta efectele propriilor actiuni destabilizatoare, iar furia religioasa si primitivismul de clan care se consumau inainte la ele acasa, se revarsa asupra noastra.
  2. Tarile respective nu trebuiau destabilizate, fara ca,(virgula), coalitiile destabilizatoare, sa aiba un proiect alternativ la dictaturi – respectiv o constructive economica si industriala nationala, care crea o noua societate, o ocupatie moderna, locuri de munca si beneficiile lor, odata cu o cultura tehnica si apoi generala, inlocuitoare a inchistarii in primitivismul patriarhatului arab. Dupa primaverile arabe sau eliberarea de dictaturi si odata conflictele acestea desfiintate, s-a eliberat energia unor populatii cu traditii violente si obiceiuri primitive, care aveau nevoie doar de un semnal sau o “cauza”, careia sa-i inchine singele si sacrifice viata.
  3.Pentru a fi vorba de multiculturalism, era nevoie de o dezvoltare economica si sociala araba, de contacte culturale si de afaceri, de studii ale tineretului in Europa, iar nu de exodul unor populatii intregi, in urma destabilizarilor statelor relative stabile in saracia lor. Relatii de multiculturalism pot fi asteptate intre populatii si state evoluate, care fac schimburi de toate felurile, de la cele comerciale la cele stiintifice si tehnologice, la cele culturale si de traditii populare.Ori, intre paria araba migrata in Vest, cu problemele de adaptare de toate gradele si populatia stabila, elevata si realizata din tarile dezvoltate,
  nu poate exista o relatie de multiculturalism, care sa le omogenizeze sub toate aspectele, ci una de opozitie a celei invadate si nemultumire si esec a celei
  migrate.
  4.Timpul nu se poate intoarce, asa ca misiunea stabilizarii revine tarilor dezvoltate.Acestea nu vor avea niciodata acasa pace si siguranta, cita vreme populatiile pentru care singurul mod de existenta este violenta religioasa si migratia economica – nu vor fi stabilizate economic si social, facind cu ani buni intirziere – ceea ce trebuia sa faca SUA & NATO dupa 1990, in tarile arabe.Desi pare paradoxal, vina pentru dezlantuirile criminale de dupa 1990, apartine in mai mare masura tarilor dezvoltate, decit populatiilor arabe, bulversate de razboaile externe de “eliberare”, lipsite de ciclul istoric firesc, in care sa evoleze de la dictaturi la democratie, de la feudalismul intirziat, la capitalismul epocii globalizarii.Solutia unica si de durata, ramine aducerea lor pe calea dezvoltarii generale, prin metode si tehnici care vor trebui elaborate, imediat.In caz contrar, situatia de acum citeva zile din Franta sau cea din SUA din 2011, este mereu repetabila “
  ( Caliman Eugen – analist dezvoltare economica )

 • Liviu Antonesei

  Cine-i boul asta, frate Dorin?

 • E și asta o performanță: un trol anonim care predică despre vitejia în poziționările publice!

 • Shadow

  @neamtutiganu:disqus
  Neamtu-le sa traiesti tata. Eu mi-s bine, nici pe stadion nu ma duc nici la concerte ca deh cand ai un bebe mic nu prea mai ai “viata sociala” :-). La fotbal ma pricep ca orice roman fara pretentii, de obicei “tac” :-). N-am facut vre-o legatura intre “fundamentalisti” si fotbal, nu cred ca au timp de asa ceva, eu au alte “distractii”.

 • Shadow

  @dana_mara:disqus
  Sincer draga doamna eu nu cred ca cineva “piloteaza” isi la ora actuala. Cine crede ca poate “pilota” si mai ales “controla” salafisti si-o iau degraba “pe cocoasa” si cred ca exemplele “istorice” sunt suficiente. SUA nu se putea impotrivi interventiei ruse in siria. Rusia nu-si poate permite sa piarda nici “controlul” pretului gazului pe europa si nici marea baza navala din Mediterana. Cine crede ca Rusia ar putea fi “obligata” sa renunte la baza mediteraniana sa-si aduca aminte cat de repede Rusia si-a asingurat iesirea la Marea Negra.

  In zona orientului mijlociu “alegerile libere” vor aduce la putere numai extremisti, fundamentalisti, etc. Respectivele populatii, cu parere de rau o spun, nu sunt inca suficient de “dezvoltate mental” pt democratie.

  Iordania este un exemplu pozitiv fata de alte tari, monarhia sa este extrem de deschisa (contrar aberatiilor arabiei saudite care nu se deosebeste prea mult de isi).

  Tunisia ca si Algeria au fost tot timpul sustinute din spate de catre occidentali ca foste colonii. Pe de o parte mentalitatea lor difera de cea a irakienilor, iranienilor, etc, pe de alta parte sunt mult mai “umblati prin lume”. Asta nu inseamna ca regimurile lor nu sunt “profund corupte” azi. Preferabil insa unor “politicieni salafisti”.

WP Admin