≡ Menu

Insuportabila imprevizibilitate a trecutului

Photo-blog-7-150x150[1]Pentru politicianul român, trecutul reprezintă anotimpul cel mai imprevizibil al trecerii sale pe acest pământ.

Dl ambasador George Maior (fost Director al SRI) și dl președinte Traian Băsescu (fost șef al Directorului) își amintesc în chip foarte diferit momente cheie ale conviețuirii lor ierarhico-politice. Chiar și despre terțe persoane, cum ar fi dl Florian Coldea, cei doi au amintiri foarte diferite

Reporter: “Numele dumneavoastra a fost legat de un scandal recent, în care este implicat fostul dumneavoastră adjunct din momentul în care conduceați serviciile secrete și Sebastian Ghiță. Ce puteți să ne răspundeți?”

George Maior, ambasadorul Romaniei la Washington: “Ce să vă raspund? În primul rând eu am cooperat foarte bine la acea anchetă care s-a desfășurat în cadrul serviciului, deci eu am fost cel voluntar care am adăugat explicații suplimentare dacă a fost nevoie. Lucrurile au fost clare din punct de vedere al acelei cercetări. În 10 ani de zile SRI a devenit unul dintre cele mai puternice din lume, respectate, credibile și văd acest lucru și aici, văd peste tot acest fapt. Eu nu cred că putem revizui ceva ce pur și simplu a contribuit fundamental la racordarea României în circuitul euro-atlantic și de informații și de cunoaștere. Deci nu am să-mi reproșez nimic și îmi pare rău că domnul Coldea, care a contribuit enorm de mult la reformarea acestui serviciu, s-a decis să se retragă. Este tot ce pot să spun.”

Traian Băsescu: După episodul Paris din campanie, mi-am dat seama că a fost un joc operativ. Pozele au fost făcute demult și păstrate să fie folosite la momentul potrivit. Ținta nu era Udrea, ținta era Bica, dar au picat foarte bine în campanie împotriva Elenei Udrea. Eu am cerut un raport al serviciului pe care mi l-au dat, acum spun prima dată, am ținut cont de el, dar nu l-am crezut și atunci mi-am dat seama că deja au deraiat. Bun, era în luna noiembrie, mai aveam o lună de mandat, dar atunci am vrut să-l schimb pe Coldea, măcar să-i arăt că nu sunt naiv. Am avut o discutie lungă cu dl director Maior (fostul director SRI, George Maior, n.red.) pe această temă și analiza noastră a fost că, dacă l-aș schimba, toata lumea spunea că l-am schimbat pe eroul național Florian Coldea din cauza Elenei Udrea.”

Desen & © - DION

Desen & © – DION

Opinia excelentă pe care dl Maior o are și azi despre dl Coldea infirmă declarația dlui Băsescu potrivit căreia motivul nepedepsirii dlui Coldea ar fi fost teama că “lumea” s-ar fi poticnit iarăși de pictorialul zilnic al dnei Udrea.

Ce motiv ar fi avut președintele Băsescu pentru a-l destitui pe dl Coldea? Că și-a făcut datoria? Ehei, aici ar putea să se afle una dintre bubițe.

Parcă era vorba că SRI face fotografii doar pe teritoriul României, iar “fotoreporterii” Serviciului merg în străinătate doar ca turiști.

Parcă era vorba că la Paris, și în alte “lupanare”, merg să facă pictoriale doar “fotoreporterii”  SIE.

Dar aici a existat dintotdeauna o confuzie.

Vă amintiți momentul când, răspunzând unor întrebări puse de membrii unei comisii parlamentare care urma să avizeze numirea sa ca Director la SIE, la unele întrebări dl Claudiu Elwis Săftoiu a răspuns de parcă era propus director la SRI, nu la SIE?

Una peste alta, oricum ar interpreta dnii Băsescu și Maior trecutul lor comun de luptă, un lucru rămâne de netăgăduit: deceniul Băsescu – Maior a creat monstrulețul Sebastian Ghiță. Un cadou otrăvit oferit atât “securității naționale”, cât și “racordării României în circuitul euro-atlantic și de informații și de cunoaștere.”

Creatorii ar trebui să-și recupereze “produsul” spre a fi oferit/deferit de data aceasta Justiției. Sau nu se poate, fiindcă “securitate națională” și “racordarea la circuitul euro-atlantic” se împiedică, încă o data, de Hermesul dnei Elena Udrea? Chiar, ce mari secrete se află în geanta respectivă, de dârdâie toată lumea de frică?

Nu trebuie să lucrezi în domeniu pentru a ști că Serviciile nu se folosesc doar de oameni curați în colectarea de informații.

Pentru a penetra, să zicem, lumea proxeneților, nu o infiltrezi cu fete mari și călugărițe, ci cu ștoarfe. Altfel, nu informații culegi, ci praful de pe tobă.

Totuși, atunci când ștoarfele joacă un rol atât de mare pe cât am fost lăsați să înțelegem că l-a jucat Sebastian Ghiță, “securitatea națională” și racordarea României la “circuitul euro-atlantic” miros cam ca saltelele unui bordel.

Domnilor, scoateți-o pe domnișoara Sebi din bârlog, puneți furtunul pe ea, pieptănați-o și puneți-o la dispoziția Justiției. Jocul de-a bordelul securității naționale & integrării euro-atlantice pute rău de tot.

Pute ca o pereche de dihori dungați plimbându-se la braț prin saloane diplomatice.

P.S. Domnul Coldea “s-a decis să se retragă”? Să i-o spuneți lui mutu de la manutanță, domnilor! Până și naivul Vladimir Maiakovski a strigat, înainte de a se sinucide: “Nu trageți, tovarăși! Nu trageți!”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Liviu Antonesei

  Splendid! Îl fur si pe acesta de dimineată, pe răcoare!

 • DG Ontelus

  polisemantismul// conceptului de singurătate presupune în egală măsură/ condiția postlapsariană a omului purtând conștient sau nu/ stigmatele caracteristice lui adam și evei precum și/ predispoziția temperamentală și nu numai a melancoliei/ un regret fără motiv rațional sau raționalizabil până la capăt/ oricâte volute hermeneutice am mobiliza în acest sens/ dincolo de fenomenologia psihopatologică singurătatea constituie identitatea/ curățată de iluzii o luciditate care diminuează câmpul de manifestare/ a speranței virtute teologală/ și în ultimă instanță singurătatea este echivalentă imposibilității/ de a concepe și mai ales de a practica iubirea agapică ruda săracă și/ marginalizată în modernitate a iubirii erotice/ pe măsură ce nu mai ești capabil de empatie de înțelegere față de suferințele/ din lume de milă și compasiune singurătatea se instalează suverană/ în mentalul tău izolându-te orgolios-nevrotic de semeni/ nu degeaba vorbea karen horney despre ‘personalitatea nevrotică a epocii noastre’

 • Dezideriu Dudas

  Eu-s nevrotic (cu personalitatea mica, de infanterie…), invers decat la d-nul Tudoran, mai mult datorita suportabilitatii previzibilului viitorului. Aici, “securitatea națională” și racordarea României la “circuitul euro-atlantic” miros intr-adevar, da’ bordelul e mult mai mare….Mai mult, in materie de interese nationale, macar declarativ, mirosul lor pare a fi de “soimi ai patriei” in comparatie cu celelalte duhori….Mirosurile putrede par a fi venit dupa ce “populatia porcina” a “patriei orweliene” de la 1989 “si-a urcat scroafele-n copaci”….Daca fobia d-lui Tudoran, indreptatita, a avut sansa creerii Institutului Roman pentru Istorie Recenta legat de imprevizibilitatea trecutului, tinand cont de prea-previzibilitatea vitorului, propun infiintarea Institutului Global de Viitor Apropiat. Acesta va avea si economisti si ingineri, nu doar juristi, istorici, sociologi, filologi si politologi. Nu scriu nimic de filozofi, să nu ne cadă tabla de pe casă -n cap….Are o precizie Zeiss aceasta devălmasie gravitatională…Din păcate nici înălțarea galactică nu-i mai prejos….”Soimii patriei” nici nu stiu ce sa mai facă…sa se-nalțe, sa coboare ? Acu’ ar fi bun din nou unu’ care să le zică : stati bre’ “la locurilii voastre”…., noastre….de fapt. Urcati daca trebe’, coborati daca trebe’….Nu mai faceti ca biela-manivela…., fara sa tineti cont ca aveti nevoie si de roata.

  P.S. E drept, si mie mi se pare ca o divizie de la “dihorii” din vizuina au trecut la cei de-afara (dar) si invers….Deci, ca la fapta-faptas, nu atat dihorul, cat mirosul….

 • Pingback: Dorin Tudoran despre „Insuportabila imprevizibilitate a trecutului” | @ntonesei's blog()

 • Vasile Gogea

  …trecutul de ieri va fi viitorul de mîine, dar trecutul de alaltăieri nu va mai fi viitorul de poimîine, căci poimîine va fi azi…
  …un fel de „progresii Fibonacci” ale memoriei… dar care nu conduc la „numărul de aur”, ci le cel de… „plumb”…

 • Adrian Neacsu

  Jos Ponta!!#rezistcaprostul

 • Raul

  Bre’ monsieur, eu nu știu nimic. Dar văd că există o confuzie. Nu îmi plac confuziile.
  Șefii sunt de la același lupanar. Românesc, cu codoașă stilată, niciodată utilizabilă
  Românii nu știu la ce să se raporteze. Europenii, pe bucăți, știu, dar nu vor spune, doar se bucură de o bucățică.
  Americanii nu mai au nevoie de așa incentive, iar de chinezi nu mai putem vorbi.
  Borșul românesc este doar românesc.Cine vrea altceva, se esprimă.
  Eu vreau doar să amintesc că există anexe ale practicilor învățate, cu disciplină și recompense, secrete deopotrivă.
  Să ne aducem aminte cine suntem, dar să nu apelam Wattii care nu vor ști niciodată de ce noi nu iubim pedofilii .

 • Alin R.

  Eu sunt perfect de acord. Mă gândesc la frumoasele adolescente ale patriei, băgate în caemra separată a pipăielii polițienesto-procurărești.
  Este adevărat, javrele de la SRI doar au asista, nu au pipăit nimic. Asta se intmpla cand niște alte javre, tot de la de EI, SIE-SRI-, spărgeau bugetul care fusese tocmai pentru asta construit.
  Imi aduc aminte, acă aș fi vrut și eu să pipăi niște adolescente, dupa tratamentl curvelor aparținătoare SIE Cluj.
  Patria a avut de câștigat, dacă ne uităm la un agent SIE trimis ificial la americanii cei drăguți, un pic ca Dl Pușcaș. Atașați. securișiti, oameni de bine, ce mai contează?
  Noi îi vom iubi, implementat în viața lor. Saua noastră., că nu mai știm…

 • Filip E. T.

  Noi cerem demisia Ambasadorului Maior. Nu contează gradul. Nici numele, dar contează ascendența. Generalissimă.
  EU cer demisia ambasadorului Maior. Nu are nicio legătură cu Școala Ardeleană, dovadă s-a dat pe lângă Brâncoveni, captatio benevolentiae.
  Șefii săi nu pot fi găsiți în Centrală. Nu că Centrala înseamna ceva, tocmai asta este suficient.
  Demisia, sau prietenii noștri americani vor aveamotiv de …(sri sa suga timpul lor)

 • Filip E.T.

  Nimeni nu crede ce spun. Asta este o fundatura.
  Este perfecta. Nimeni nu va putea spune ca a luat la cunostinta.
  EU sunt seful. Daca ne limitam la negocieri, este ceva ce este prea normal.
  Daca suntem noi, si suntem modesti, pacea este ceea ce ne dorim.
  Curios este ca eu sunt ceea cenimeni nu ar recunoaste.
  Unii stiu tot, altii vor ce nu vor obtine,
  EU stiu tot.(luati securistii de pe capul meu).Atunci putem fi diplomati. cu adevarat.

 • Filip E.T.

  Cu tot regretul, multe lucruri se pot intampla in viata voastra.Doar eu le pot opri.
  Nici macar eu.
  Dar putem incerca.
  Acceptati gluma mea, sau realitatea.

 • Filip E.T.

  Inima cu venin mult, spunea Ioana Radu. Eu spun ca nu am suficient venin. Nu voi avea niciodata.
  De aceea eu sunt un om, singurul care poate sa evite multe nenorociri.

 • Filip E.T.

  Dumnezeu nu este operativ.

 • Filip E.T.

  Am ]ncercat.Si daca eu nu am reusit, inseamna, ceea ce stiu toti, dar nu la niveul acesta, ca unii ne omoara. Asa vor ei.
  EU nu voi admite asta in veci. Nici mort, nici viu.

 • Filip E.T.

  astazi, adica ieri, cum eu merg pe jos, tcmai cand ma gandeam sa-i dau dracului pe cei care pot sa ne omoare, primesc in plina figura epistemologiga (real doar cativa stropi) confirmarea ca sunt tampit.
  De acord. Sunt tampit. De acord ca nimeni nu stie cum se petrec lucrurile astea.
  In acelasi timp, nimeni nu va ave curaj sa faca treaba acum.
  Sa uitam de mine,sa uitam de ci care par ca stiu.
  Este un timp potrivit pentru asta.
  În regulă.

 • Filip E.T.

  La nivel înalt.

 • Filip E.T

  Se va întâmpla inevitabil. Voi nu veți ști schema.Dacă supraviețuiește, înseamnă că nu nu au fost profesioniști. Au vrut doar un avertisment.Se practică. De aceea e bine sa fiți voi înșivă.

 • Filip E.T.

  Nu îmi pasă. Dimpotrivă. Așa aș face eu.
  Și eu aș fi mai bun decât orice baeti grijulii.De unde reiese că este vorba de o joacă, amenițare-necesară.

 • Filip E.T.

  Îmi pare rău că spun adevărul.Profesioniștii, care sunt simpli, inexistenți, lasă mult loc îndoielilor.
  Când nu au treabă.

 • Filip E.T.

  Eu, pe persoană fizică, sunt așa cum vor toți cei care au putere. Care la români este delegată, de un tătic, naș, patron, șef, mare bulangiu.
  Altfel sunt ceea ce nimeni nu poate evalua. De aceea prietenii mei ruși, care încă nu au încredere (este tipic, românii sunt mai răi, sunt obișnuit) nu știu ce să facă.
  Eu le recomand să facă ce știu mai bine. EU știu ce înseamnă asta, și mai știu că nimeni nu face tâmpenii.
  Dar pentru că unii mădesconsideră, aș propune să începem cu cei care nu au fost atacați. Eu sunt echitabil. Cioloș era genial pe lângă Grindeanu, în rest fiecare servește ce i s-a propus indeniabil.
  Dar cei care cred că sunt șefi vor avea mari surprize. EU pot să fac ce vreau, când vreau, pentru că așa cere viața.Este ceva obiectiv, dar nu o țintă anume.
  Cât se poate de serios.

 • Filip E.T.

  Să dau un exemplu. Un candidat, din Constanța mea uitată, fos șef la marineri (aici știm) a propus ceva ce nimeni nu a considerat corect. Util. Onest.
  O pensie celor 30.000 de marinari ai României.
  Asta este atât de naiv, că este periculos. EU sprijin asta.

 • Alin R.

  Les putois, și recunosc anume că am folsit acest termen, referindu-mă cândva la mine, cu martori foarte verificabili,în Paris,
  sunt foarte supărați.

  Doar Vaticanul mai poate face diferența. Fără ambasadorul român, acest Nae fără discipoli, dar cu prieteni mult mai nasoli decât el.

 • neamtu tiganu

  Ar trebui sa fie o pensie f. mare daca o imparte la 30000!

 • Filip E.T.

  Mult mai mică decât costul utilizării marinarilor în scopuri fără folos altul decât bifarea unor imperative de raportat, sau decât costul plătit personal de fiecare membru al unei familii de marinar. Rămași fără flotă, fără șefi, fără sprijin afară de ceva scafandri gen salvamari financiari, marinerii patriei suferă tradițional abuzuri inimaginabile, de la inițiere la pensie. Care este ca vai de ea.
  Flota deranja, nimeni nu știe, afară de mine, cine a câștigat enorm din asta, cu excepția peștilor din mări și oceane, acvarii și piscine arondabile, fabricilor de pește cu meduze uriașe din Marea Japoniei, atmosferei securiste pasionate de clima ecologizabilă, sclifosiților corupți ai Europei și, last but not least, scandalurilor imense între state când va fi nevoie de așa ceva. Și devine presant să fie nevoie.
  Ce bine că nu sunt marin vărsat de vânt, nici măcar mariner…

 • Filip E.T.

  Și noi ne aflăm în aceeași obediență. Escrocată, în special de corupții de români, care sunt juma-juma inițiați și contra.Dacă facem abstracție de ăia cu odăjdii pe care nu și le pot permite. Ha!
  Noi nu avem voie să interferăm în treburile voastre. Dar dacă voi o faceți, în ale noastre, apare un mister.
  Nu știu ce spun formele voastre de comunicare securistă, la televizor, preluat desigur din surse filtrate cu mare grijă, să apară public aproximativ după minimum 36 ore. Până la ani tereștri. M-am obișnuit să vă văd ca pe niște monștri care îl invocă pe Dumnezeu la fiecare mare crimă sau escrocherie pe care o împlinesc. Știrile devin o armă, nesemnificativă pe lângă un grătar cu securiști inițiați în nimicul pământean.
  Oricând vă putem schimba mintea voastră infectă, că trecerea este rezervată celor care și-au îndeplinit misiunea.
  Minciuna vă place mai mult ca orice, dezastrul vă pândește. Nu este vorba de arme, că la nivelul vostru mincinos tehnologic…Noi tăcem.
  Acesta este ultimul avertisment. Încetați cu minciunile gosolane, încetați cu crimele față de nevinovați, încetați să vă imaginați dușmani care vă știu mai bine decât vă cunoașteți voi. Inclusiv cu nume și adrese, inutile.
  Noi tăcem. Dar suntem răzbunarea prezentă a victimelor voastre.

 • Filip E.T.

  Doar noi vă putem reforma. Și o vom face, deoarece ne-ați compromis destul.

 • DG Ontelus

  lumina// din cărți și de la Dumnezeu am luat-o în pielea de om m-am simțit/ când bine când rău gânduri negre și roșii m-au traversat întruna precum aerul plămânii/ speranța nu m-a părăsit nicicând știind că nu aici este sfârșitul ci dincolo într-o/ modalitate pe care abia dacă o putem întrezări în cele mai fericite momente din/ viețile noastre albastre și verzi da copilul meu vei crește și vei înțelege lucruri/ de neimaginat acum dar timpul acest năzdrăvan însoțitor ți le va arăta pe toate/ în toată plinătatea și bucuria și pacea lor să fii cuminte chiar dacă mici năzbâtii/ vei mai face dar așa facem toți la vârsta gingașă a copilăriei iar voi dragii mei/ nu vă mai urâți nu mai faceți răul care încă vă este îngăduit a-l face iubiți-vă/ înțelegeți-vă mâncați vorbiți și dormiți în tihnă așa cum au făcut și părinții voștri amin

WP Admin