≡ Menu

În atenția posesorilor de pupini; ca și în atenția pupinilor…

Directorul unei  mari companii de stat venea  în fiecare dimineață la birou cu mașina de serviciu. Când ajungea la poartă, bariera se ridica instantaneu iar portarul îi dădea binețe:

– Bună dimineața! Să trăiți, Domnule Director! Să aveți o zi excelentă! Să trăiți!

Într-o dimineață, ca să-și mai limpezească mintea și să mai scape de stres, directorul hotărăște să vină  la birou pe jos, mai ales că stătea destul de aproape. Ajunge în dreptul barierei. Portarul îl vede și-i spune:

– Ce-i, bă, Puțică? …t‘en c…  Nu mai ești director?

Ilustrație & Copyright 2011 - Alex. DIMITROV

P.S. Aflu că unui domn (nu dau nume, becher mare, dar mare de tot!) îi displace profund cuvântul “pupin”. Mie îmi displac, profund, pupinii. Totuși… În numele concordiei naționale, propun ca de acum înainte în locul prea abrazivului “pupin” să folosim eufemismul “pupincurist”.

D’accord?

 

 • Pupinul Eugen Akademeion

  Mais oui, tout a fait!

 • Ha, ha! Aprob pozitiv!
  Îmi amintesc un banc, mai vechi ce-i drept dar on topic, sună cam aşa /sper să nu-l stric!):
  Un ţigan, căruia îi chiorăiau maţele de frig, undeva la capătul liniilor de manevră într-o gară, către un ceferist care muta saboţii de pe o linie pe alta:
  -- Să trăiţi, dom şef de gară…
  -- Să trăieşti, ţigane, da nu sînt şef de gară…
  -- Să trăiţi, dom impegat, da n-aveţi o ţigară…
  -- Ia, ma, o ţigară da nu sînt nici impegat…
  -- Să trăiţi dom şef de tren, da un foc aveţi…
  -- Ia, uite, şi un foc, da nu sunt nici şef de tren…
  Trage ţiganul un fum, pînă în ultimele alveole ale plămînilor, şi zice, cu alt glas:
  -- Aşa-i, mă, că nu eşti decît un pulică de frînar!?

 • Donald Trumpet

  Se pare ca, de azi înainte, Dinu Patriciu va veni la birou cu masina.

 • Dorin Tudoran

  @Donald Trumpet

  … ca pana acu’ o fi venit inot prin baikalu’ ala de petrol, nu?

 • Ancelin Roseti

  Da!, e un cuvânt frumos — că altfel n-ar fi atât de dragă românului apucătura.
  Mare lucru ca mâine-poimâine să nu asistăm la lansarea manifestului literar al PUPINCURISMULUI — şi abia atunci vom avea ocazia să vedem imaşul mioritic doldora de scriitori, şi toţi de geniu. O adevărată Renaştere românească.
  Ce frumos ar suna: poeţii pupincurişti sau prozatorii pupincurişti sau criticii pupincurişti. Frumos…!!!

 • Scrie opinia ta

  Tre sa recunosc ca nu ma gandeam la vremea cand l’am inventat (apelativul pupin) ca va avea atat succes.

  Si ca sa vedeti cam cat de serios am fost la acea vreme, am elaborat si o Piramida Pupin:),
  2007: http://old.cotidianul.ro/pensiile_si_avioanele_baba_si_mitraliera-29984.html

  2009 http://lilick-auftakt.blogspot.com/2009/04/topul-intelectualilor-atasati-profund.html

  Sa respectam pupinii!
  Spre gloria sa!
  🙂

 • Yesss!!

  Desi, “pupin” parea o varianta ceva mai soft… Dar, ma rog, daca il indispune pe ” primus inter pares pupini”…
  Hmmm… De ce sa-l indispunem, din moment ce, asa cum ziceti, avem la dispozitie si varianta clasica, de dictionar, “pupincurist”? Si mai avem, de la Paul Goma, si sinonimul de rezerva “limburist”!

  Dar, daca pupinilor nu o sa le convina nicio varianta si vor voi sa le spunem liberschimbisti, am putea, totusi, sa-i numim liber-limburisti?

 • Donald Trumpet

  Ma gândeam la portarii care l-au înjurat acum vreo doi ani, când Dinu umbla pe jos, fugarit de Frattini. Ei bine, portarii aceia, ajunsi angajati la birou, vor trebui sa-l salute frumos. Dac prindeti momentul, faceti-mi un semn, sa ies la fereastra.

 • Dorin Tudoran

  @Donald Trumpet

  N-am fost nici portar, nide manager la vreo firma a dlui Patriciu. Nu-i sunt nici dusman, nici aliat. Il urmaresc cu interes, dar nu din motivele pentru care il urmarea fratele Frattini.
  Da’, daca vad vreo miscare interesanta, va anunt!

 • Dorin Tudoran

  @Scrie opinia ta

  Ati avut mana buna. Nu va vor uita!

 • Dorin Tudoran

  @No Name

  Dupa ce sa sunt jigodii, mai sunt si mofturosi. Nu vor accepta nici o varianta, oricat de soft ar fi. De aceea, singura propunerea realista pe care o mai am la dispozitie este sa le spunem chiar pe nume si prenume, asa cum ii cheama, caci numele unora dintre ei au devenit sinonime cu “pupin” sau “pupincurist”.

 • Radu Humor

  Sa recunoastem ca nu ne intereseaza decat pupincuristii (spus mai apasat, deloc delicat) pe care-i simtim ca o fac fara a schita cel mai mic rictus !
  O fac din placere ! Placerea pe care le-o da apropierea sau in cele mai multe cazuri, ajungerea la ciolan ! merita ocolul facut prin partea dorsala daca stii ca numai asa poti ajunge in fatza !
  Dar si ceilalti care pupa si se stramba, se sterg repede la gura, sperand ca nimeni n-a observat lipsa lor din partile bune ale lumii !
  Pentru ca se cer nume le dau in ordinea scarbei produse :
  TRU (asta macar are scuza ca-l cheama Traian, la orice ora din zi si din noapte), Sever Voinescu, Sebastian Lazaroiu, Cristian Avramescu, ITMorar, Teodor Baconschi, Tismaneanu, Patapievici si Mihaies.
  Pe cei marunti n-are rost sa-i bag in seama.
  Poate alta data si in alta parte ….

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  1 .N-as spune ca sunt cu totul de acord in privinta “componentei” listei prezentate de dvs.
  2. Apoi, pupincurismul — cu varianta lui soft, dar refuzata de pupicuristi radicali -- nu este monocolor. Lista poate fi completata cu nume ce ar readuce fenom,enului respectiv gloria multi-colora. Curcubeul pupincurismului trebuie respectat.

 • Radu Humor

  Daca @ Scrie opinia ta a adus pentru prima data, cu atata succes termenul in discutie, cu siguranta ca va face voga si …” curcubeul pupincurismului” 😆
  Cum ar veni, rebusistic “cur + B” , in care B poate fi de orice culoare si poate fi inlocuit cu X, Y sau Z :roll:
  Sa recunoastem ca de culoarea puterii se lipesc cei mai multi, in opozitie se practica mai mult limbile, si alea vorbite mai mult cu mainile pline de promisiuni si sperante.

 • lucid

  Trecand peste umorile actuale -- asta ne e natzia, ne meritam tratatzia coanei Ioropa -- tradidtzia mioritica a pupincurismului este foarte solida. De la Karkaleki -- “ticaloshi, maria-ta!” s-a ajuns rapid la carol-lingieni, vorba lui Iorga, care a imbracat totusi si el uniforma ferenista si l-a saluat “romanamente” pe amantul lupeascai. “Buzatu” avea o vorba: nu am eu kooru’ atat de mare pentru catzi vor sa-l pupe”. Dar pupincurismul a atins abjectzia prin veceutudor si suinul diareic paunescu (totusi, dupa a p raman macar 5% din versuri, pacat ca la el caracterul a facut knock-out poetul). Si, vorba ceea: vezi cu cine te-aduni…. (primul pas spre inhaitare), “humor”istul atat de activ pe acest blog este un mare admirator al jigodiei de la romania mare pe care-l considera “intelectual”. O caracterizare mai scabroasa pentru acel jeg uman e de neegalat. Talente, nu gluma pe-acilea!

 • Nicolae Prelipceanu

  Pupin i-a spus, în scris, C. Ţoiu lui… unui faimos critic literar, profesor, fost preşedinte al Academiei Române, undeva prin România literară, în anii 70-80. Aşa ca termenul a fost lansat, nu inventat ca exista si in dictionar, mai demult decât crde cineva de mai sus.

 • InimaRea

  Gentleman -- fiindcă sîntem între bărbaţi -- vin cu două argumente istorice în apărarea vocaţiei linguşelii la români. Înainte de toate, însă, mostră de vorbă moldovenească: Lauda prea mare-i pe jumătate batjocură.
  1. Camil Petrescu -- Ultima noape de dragoste… -- Deputatul Gheorghidiu descrie circuitul ţucalului în natură, fiindcă atunci se vorbea despre ţucălari, nu despre pupini. A-i fi dus ţucalul lui Brătianu era o subdemnitate de stat, naţională.
  Eugen Barbu (aprocrif) despre ce este ziaristul (la înfiinţarea Săptămînii, pare-se): Ziaristul este acela care, atunci cînd vede un cur pe gard, se uită-n ochii şefului. Dacă-i spune “Pupă-l!”, îl pupă. Dacă-i spune “F…l!”, se execută.
  Aşadar, într-un veac, disponibilitatea romînească de a linguşi (peria, măguli, a se gudura pe lîngă etc) a trecut, de la o indemnă nedemnitate (căci ducerea ţucalului era ocupaţie de slugă de ultimul rang, în casă -- tratată cu suprem dispreţ de boierii vremii) la act sexual sau religios. Este importantă distincţia căci acela resimţind plăcerea de a pupa dosul este gata a-şi upgrada satisfacţia. În schimb, acela venerîndu-l ca pe icoane, cu evlavie pupîndu-l (şi-nchinîndu-se, eventual, fie şi-n gînd) a atins perfecţiunea, s-a unit cu Marele Spirit întru saliva umilă a “porţii sufletului”.
  Ceea ce uneşte viciul cu misticul este olfactivul. Cum cîinii sînt recunoscuţi amatori de olfacţii scatologice, postura pupinilor de azi este a cîinelui credincios.
  Fiindcă vocaţia scatologică ţine de adevărata natură umană -- adevărată dar atît de diversă, helas! -- nu avem a-i blama pe cei natural tînjind spre olfactive dosuri, în numele corectitudinii politice recomandînd straşnică discriminare pozitivă celor altfel alcătuiţi natural decît vulgara majoritate.
  Deoarece cîinele este cel mai bun prieten al omului, putem decela afectul intrinsec acţiunii pupine. După varianta de lucru naturală livrată de Mama Natură, afectul duce la o plăcere joasă ori la o trăire înaltă. Tot ce lipseşte pentru completarea tabloului integrităţii umane este celebrarea gestului prin nemuritoare imnuri.
  Îmi exprim întreaga încredere că ele vor (re)veni.
  PS: Zicerea moldovenească exprimă a rezervă (auto)ironică asupra sincerităţii gestului. Dacă vreunul dintre pupinii celebri ai zilei poate fi suspectat de asemenea rezervă, se salvează prin fariseism. Iar şi iar, ipocrizia salvează omenia (id est “felul de a fi om”, nu “bunătatea omenească” -- schimbată pe o bunăciune de dosnic olfactiv, primţînd straşnică satisfacţie/înălţare sufletească).

 • ina eyre

  Dragut, d-le Tudoran. Unii au pupinii lor, asa cum si Domnia voastra aveti lingusici.
  Deci, daca as fi fost activa politic pe vremea cind Helmut Schmidt era cancelar si precis mi-ar fi placut, fiindca imi place si astazi, as fi fost o pupina. Sau doar o lingusica?

  Hm, pentru unii medicul este o mina de aur, un mic Dumnezeu, pentru altii un macelar, un diavol. Depinde de circumstante, nu-i asa?

  Altfel, ne amagim cum ca am fi impartiali si nimic nu e relativ.

 • Dorin Tudoran

  @ina eyre

  1. Daca ati fi intrat pe acest blog cu mult mai devreme, ati dat peste un text intitulat chiar “Linguşica”.
  2. Sa presupunem ca ar fi adevarat si ca acest blog aduna si lingusitori. Tot ar exista o diferenta enorma intre lingusitorii de aici si pupinii de pe scena politica: aici, un lingusitor nu se alege cu nimic de la cel lingusit. Pupinii fac totul numai pentru beneficii consistente.
  3. Daca iti place un om politic (si HS a fost un om politic importanat), il admiri cu decenta, votezi pentru el cu siguranta ca optiunea ta este indreptatita etc. nu esti nici pupin, nici linguşică.
  4. Da, unii incearca sa fie impartiali. Putini reusesc; multi nu. Depinde, cum singura spuneti, de… circumstante. Una dintre “circumstante” fiind caracterul.

 • Dorin Tudoran

  @lucid
  Ca si in alte locuri hiperspatiale vizitate de dumneavoastra, si aici se vine cu talentul de acasa.
  Daca prin intelectual intelegem o persoana care a absolvit o facultate, atunci pana si CVT este un intelectual. Daca luam ceva mai in serios termenul de intelectual, CVT este ce este… Sila mea fata de acest gunoi este “istorica”, adica a inceput — si a ramas contat aceeasi pana azi — de cand l-am zarit
  “prima si pentru intaiasi data”…

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Băsescu, subiect de carte în America. Tismăneanu, printre autori
  27 iul 2011, 13:38 | NewsIn
  O editură americană din Maryland a publicat recent volumul “Romania under Basescu. Aspirations, Achievements, and Frustrations during His First Presidential Term”, editată de politologii Ronald F. King si Paul Sum.

  Băsescu, subiect de carte în America. Tismăneanu, printre autori / FOTO: tismaneanu.wordpress.com
  Anunţul a fost făcut pe blogul său de Vladimir Tismăneanu, unul dintre cei 17 autori care au contribuit la acest volum. “Lucrarea se constituie într-o radiografie non-partizană a aspiraţiilor, realizărilor şi frustrărilor din prima preşedinţie Băsescu. Studiul introductiv, semnat de cei doi editori, explorează conceptul de , o contribuţie la înţelegerea mecanismelor adeseori reactive ale actelor decizionale din aceşti ani”, notează Tismăneanu, informează NewsIn.

  “În ansamblu, avem de-a face cu o lucrare indispensabilă înţelegerii a ceea ce s-a cristalizat ca un proiect politic care urmareşte modernizarea instituţională, consolidarea statului de drept, reducerea corupţiei şi de-comunizarea. Autorii examinează critic tendinţele din viaţa politică românească, adoptând o poziţie de , cum remarca profesorul Tom Gallagher în cuvintele de susţinere de pe coperta a patra”, adaugă politologul.

  Coordonatorii lucrării sunt profesori de politologie în SUA: Ronald F. King predă la San Diego State University, iar Paul E. Sum la University of North Dakota. Volumul cuprinde 17 texte ale unor profesori universitari din Europa şi America de Nord, majoritatea de origine română. Primul capitol din volum este scris de Vladimir Tismăneanu, se intitulează “Democracy and the Communist Past in Romania” şi este centrat pe subiectul Comisiei Prezidenţiale şi al analizei dictaturii comuniste efectuată în Raport. Printre autorii români, sau de origine română se numără: Lucian-Liviu Albu, Gabriel Bădescu, Toma Burean, Radu Dudău, Florin N. Fesnic, Carmen Greab, Raluca I. Iorgulescu, Cosmin Gabriel Marian, Marius Matichescu, Bogdan Radu, Lavinia Stan, Lucian Turcescu, Raluca Viman Miller. Cercetătorii străini care au avut contribuţii sunt, în afară de cei doi coordonatori sunt: Henry F. Carey, Martin Mendelski, John M. Polimeni, Oleh Protsyk, Jonathan Stillo, Patricia T. Young.

  Volumul a apărut la Lexington Books (parte din grupul editorial Rowman & Littlefield) din statul Maryland, acelaşi unde predă Tismăneanu, şi costă 85 de dolari pentru clienţii americani sau 60 de euro pentru cei europeni.
  http://www.realitatea.net

  Va mai amintiti cum se numeau autorii celebrelor biografii/monografii etc. aparute in Occident si dedicate lui Nicolae Ceausescu?

 • IniamRea

  Imi vine sa ma autocitez: Tot ce lipseşte pentru completarea tabloului integrităţii umane este celebrarea gestului prin nemuritoare imnuri.
  Îmi exprim întreaga încredere că ele vor (re)veni.
  He,he,he, nimeni nu-i profet in tara lui dar toti sint in America. Profetesti in Romania si se-mplineste in America -- merge si asa!
  Tismaneanu-i nascut in Zodia Gheseftului.

 • InimaRea

  ina eyre: Maliţiozitatea nu-i doar de genul feminin, e pur şi simplu feminină prin viclenia de a mima naivitatea. Ca aici, unde n-am avea decît ipostazele pupin ori linguşitor -- altminteri, admiraţia, respectul, preţuirea, simpatia, politeţea fiind (auto)amăgiri. Atunci, şi respectul de sine-i linguşire -- autolinguşire, o culme a linguşirii, răsfăţului, rîzgîielii. Cînd dă pe dinafară, autolinguşirea vine ca ironie la adresa celorlalţi.
  Ironia e bună cîtă vreme nu are o singură explicaţie. Cînd singura sa explicaţie e bunadispoziţie, ironia e de folosinţă unică.

 • lucid

  D T: nici chiar asa, intzeleg ca e o monografie dedicata ROMANIEI intr-o stricta perioada temporala -- primul mandat al actualului presedinte. BTW, despre ceausescu in anii 70 a scris si Vigorelli iar Carlo Ponti a produs documentare. Cam seamana reactzia dvstra cu “strugurii’s acri”, precum Fumi care cand l-am intrebat ceva despre Aligica mi-a raspuns “cine e Aligica?”. Asa-i romanu’, oriunde in lume, capra vecinului trebuie minimalizata de principiu. S-or mai gasi pana la urma edituri USA interesate si de altzi colaboratori pe probleme romanesti. Totul e sa avetzi rabdare.
  P S E din ce in ce mai groasa cu default-ul USA. Nu ca nu era creatzia “fratzilor” din ce in ce mai defecta cam de la Reagan incoace, dar ce vina are o lume intreaga ca s-a lasat fraierita la Bretton Woods si Dumbarton Oaks?

 • Ca sunt pupini sau pupincuristi sau ca sunt tucalari mie tot a prostitutie imi suna. Este drept ca vorbim de prostitutie intelectuala dar tot pe bani se vand. Cu atat mai mult cu cat vorbim de oameni care au un nivel intelectual destul de ridicat si de la care te astepti la altceva. Sincer in cazul acesta as prefera “curvele” care o fac pe gratis. Macar cele din urma nu se pretind deontoloage sau mai nou anticomunisti din nastere desii au sustinut teze de doctorat destul de vitriolante la adresa capitalismului si democratiei de tip non “clasa muncitoare”

  @Dorin Tudoran de curiozitate stiti cine a platit cheltuielile de editare ? Ca doar nu avem de a face cu un Nelson Mandela mioritic 🙂

  @lucid humoristul nostru poate gresi (avand aprecieri pozitive fata de un personaj de genul CVT). Ce ne facem cu ditamai intelectualul (mai esti si fizician bre) care sutine un personaj la fel de caricatural ca si CVT ?

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Ce-mi place la dvs. cel mai mult sunt insinuarile:

  1. “Struguri acri”? La ce struguri poftesc, nu ajung si, pentru asta, imi par acri? Nu am cautat edituri americane pentru a publica pagini dedicate situatiei din Romania. Credeam ca am lamurit candva acest subiect. V-as ruga sa aveti amabilitatea ca in viitor cand mai faceti asemenea afirmatii sa le si sprijiniti cu exemple, altfel, sincer, nu stiu daca putem numi dialog o asemenea… sporovaiala. Aveti dovezi, veniti cu ele. Nu le aveti, renuntati la a fi malitios. Simplu si rezonabil pentru “toate partile”.

  2. Nu, nu, sunt volume mult “mai interesante” dedicate titanului Nicolae Ceausescu. Cum stiu ca va plac arhivele, va las sa le descoperiti (sa vi le reamintiti) singur.

  3. De la VT la fratele”nepartizanului” Robert Turcescu, numai “echidistanti. Volumul putea fi semnat cu un nume colectiv “Nepartizanu’ din Muntzii Echidistantzei”.

  4. Interesant cum de s-a hotarat Lexington Books sa bage atati bani in alcatuirea si publicarea unei carti care… Care ce?

  5. VT a umplut, mai intai, rafturile si magaziile ambasadelor si consulatelor cu “Marele soc” iliescian. Acum se vor construi rafturi noi, se va face loc prin magazii, pentru cartea de imens interes privind “Primul mandat al lui Traian Basescu”. Adevarat, americanii care inca nu s-au dumirit care este bilantul primului mandat al lui Obama sunt innebunitzi de curiozitate sa afle care sunt rezultatele primului mandat al lui Basescu.

  6. Fiindca tot va plac “impunsaturile” si ma trimiteti la replica lui Fumi despre Aligica (sunteti sigura ca este autentica sau ca Fumi nu glumea, fiindca are foarte mult umor?) va rog sa raspundeti dvs. unei intrebari ce mi-a fost adresata acum vreo jumatate de ora: “Sa fie vreo legatura sau este doar o coincidenta teribila intre aparitia acestui volum si decorarea lui Vladimir Tismaneanu in aceeasi luna iulie?”

 • InimaRea

  Şi Românii sub Mihai-Voievod Viteazul tot monografie a fost -- a lui Mihai Viteazu.

 • Dorin Tudoran

  @virgil

  Nu, nu stiu cine a investit bani in alcatuirea si publicarea acestei carti. Poate afla @lucid. Tot ce stiu este ca interesul americanilor (ca si al altora…) pentru o radiografie a primului mandat al lui Traian Basescu este ENORM; depaseste chiar si datoriile statului american…

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Interesanta “tema”. Chiar vroiam sa pun si eu o referinta la categoria “omagii”, cartuloaiele alea groase care zburau la Revolutie prin geamurile CC-ului invadat de manifestanti. Chiar si post “epocal” puteau face “ravagii” chiar “moarte de om” daca “picau pe cineva”. Ei da dvs intrebati de “omagiile” externe. Dar si ele erau “sapirografiate” tot la cooperativa “ochiul si timpanul” din Romania.

  drept e ca daca or exista admiratori vadimisti exista cu siguranta pe blog la dvs un admirator al celor care se “ocupau si se ocupa” de dosare si mai ales de modul lor de “utilizare” (santaj si presiune) fost si actual. Numai “lucida” nu poate fi aceasta “placere” as sublinia eu doar “scatologica”.
  Vorba dvs “talentul” e la “purtator” si de cele mai multe ori capatat acasa in cei asa zisi mult prea putini 7 ani.

  Diversitate deh.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow
  Parafrazand: “Nu de diversitate ma cutremur, ci de liber-schimbismul ei…”

 • @InimaRea

  Acu nu ca eu as fi literatul lui peste dar se zice “Românii supt Mihai-Voievod Viteazul” numai ca aici vorbim de tucalari. 🙂

 • mihai rogobete

  Apropos,

  sâmbătă seara, după Concertul cu muzică de cameră, de la Chateau d’Anjou:
  …….
  -- Oui, monsieur le Conte, mon nome est Rogobete.
  -- Mon cher, Dagobert, je suis a votre service.

 • lucid

  D T: nu stiam ca L T e frate cu Robert. However, ca unul care stiu ce inseamna SA PUBLICI, faptul ca el si consoarta au lucrari la Oxford University Press este o carte de vizita remarcabila pentru un intelectual. Iar Protsyk ala e un “moldovolog” de o oarecare faima -- nu se poate sa nu-l stitzi. Si apropos de cariera in Canada -- cum marea majoritate a emigrantzilor din rrrrominika sunt acolo cand welfaristi cand la cel mai jos nivel al societatzii, un universitar de succes trebuie apreciat. In 2007 am ajuns la Universitatea Laval (arhiepiscopul fondator pe la 1700) din Quebec unde cioro-ianu se lauda ca si-a facut “studiile”. Fiind tot la facultatea de istorie-arheologie (la quebecoazi “arheologie” inseamna pana la 1900!!!) i-am intrebat de “guristu'” Dilemei. Evident, nu lasase nici o “dara” p-acolo -- la atatzia masteranzi care se inghesuie din zonele amarate ale Europei estice cine-i mai tzine minte pe totzi, a fost in final raspunsul.
  Dar uite ca pana la urma munca si talentul au invins: cioro e profuniv la facultatea de istorie decan-ata de celebrul arheolog (nu, nu glumesc -- asa scrie in cartea lui de munca) vlad nistor. Gunoaiele rrrrominichii useliste.
  @inima-rea: maitre, GentleMEN se zice la “Domnilor”.

 • Shadow

  @mon cher Dagobert
  Te-au “asimilat” nobilii astia intr-o singura propozitie. Bunaaa tare.

 • lucid

  Si ca sa nu-l nedreptazesc pe @inima-rea:
  @mihai rogobete: Mr le COMTE (de la comitele latinei medievale) si mon NOM.

 • Nu mai departe decat alaltaseara, presedintele -- care, apud V. Tismaneanu et comp, si-a incheiat cu succes, (in America!) primul sau mandat la Cotroceni -- si-a exprimat, parerea despre stat si despre rolul lui, de “sef al statului”. Sa recitim, pe indelete, ce-a spus presedintele care, asa cum tocmai s-a aflat, si-a incheiat, cu succes, in America, primul lui mandat de “reformator”: “Sunt trei puteri: executivă, legislativă, judecătorească. Toate aceste trei puteri au în vârf pe unul care se numeşte şeful statului.”

  Ca presedintele se vede pe sine un “varf”, adica un fel de skipper, cum era pe “Biruinta”, e una;, ca presedintele vrea sa-si impuna, ultracrepidarian, opiniile despre orice, indiferent cat de depasit e de chestiunea asupra careia isi revarsa zelul reformist, e alta, dar ca intelectualii de partid si de stat se prefac a nu vedea nimic din “ciuleandra” tot mai indracita pe care presedintele o joaca pe Constitutie, asta ii arunca exact acolo unde le e locul: in galeria cu… pupini a neamului, (si nu in cea cu vita salbatica.).

  Ca “pupinismul” e boala veche si nu neaparat doar mioritica e iarasi adevarat, doar ca la noi, resursele fiind mai putine si accesul la ele mai controlat ca in alte parti, dar si educatia morala -- fie ea laica, fie religioasa, mai permisiva, pupincurismul ia note locale dintre cele mai dizgratioase si, de multe ori, rasare acolo unde te-ai fi asteptat mai putin. Asa se face ca pupinismul romanesc compromite prietenii, destrama familii…

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Departe de mine gandul de a subestima valoarea profesionala a sotilor T din Canada! Dimpotriva, am citit cu placere unele din textele lor. Era vorba de acel epocal “non-partizana”. Ce Dumnezeu, suntem copii, ne facem ca nu intelegem? INITIATIVA ca atare este partizana; cine Dumnezeu este interesat in America de bilantul primului mandat al lui Traian Basescu!?! Chiar nu-i mai e teama nimanui de ridicol pe lumea asta? Imi este greu sa ghicesc si cate exemplare dintr-o carte despre bilantul primului mandat Obama s-ar vinde acii la pretul de $80 US sau in Europa la pretul de 60 de Euro. Dar, daca are balta peste, daca cineva vrea sa risipeasca bani, cine-l poate impiedica? Nici volumul dedicat de Mary Ellen Fischer lui Ceausescu ( Nicolae Ceausescu: A Political Biography) nu era lipsit de parti critice, dar INITIATIVA scrierii unei carti despre Nea Ceasca a fost ce a fost, nu?

  Ati citit cartile lui Cioroianu? Chiar vi se pare “un gurist” de la “Dilema”? Hai sa fim lucizi, @lucid, ce Dumnezeu, altfel ne trezim colaborand la volumul despre Al doilea mandat al lui Traian Basescu…

 • @lucid Cred ca tu ai sindromul “strugurilor” acri . Cum domne nu te-au chemat cei de la McGill university doar “parlitii” aia de la Laval ? Normal ca nu este suficient sa faci facultatea undeva in afara unde au ceva standarde ci doar in Romanica la Spiru Haret sau Universitatea Romano Americana unde dupa aceea sai ai succese multe .

  Cat priveste “welfaristi” nu stiu ce se intampla in Montreal si zona Quebec (eu locuind in Ottawa Ontario) dar in grupul meu de prieteni sunt foarte multi care au cariere de succes la firme de genul Ciscu , RIMM , AECL ,Bubble Technology si alte SRL-uri necunoscute nu ca firme gen Luxten.

  Asa ca ar fi bine sa-ti reconsideri pozitia nu de alta da stiu ce mare “branza” ai facut tu la IFIN.

 • Sorry pentru virgulele in plus. (Acum am recitit ce am postat in graba, fara necesara corectura.)

 • lucid

  D T: intai sa raspund la intrebarea anterioara -- 60 de ani e un prilej decorativ excelent si daca momentul coincide cu anumite “servicii” e dreptul unui sef de stat pana la urma, istoria il va judeca.
  Hai sa fim seriosi cu “profuniv”-ul de ISTORIE cioroianu. Gazetar da, avea articole ceva peste lucian mandrutza pe vremea cand il citeam -- mai ales amintiri din tineretzea-i olteneasca. Dar ce are asta de a face cu ce inseamna un profesor universitar de ISTORIE in lumea civilizata? Ca publicatzii in edituri adevarate, canci. Ba si in Dilema mi-amintesc cum l-a tras de urechi doamna Lya Benjamin dupa un articol in care credea ca evreii s-au stabilit in Moldova dupa 1800, trimitzandu-l la volumele de documente (trei) editate de Federatzia Comunitatzilor incepand cu anii 80 unde se vede ca inca din secolul XV erau plangeri negustoresti “minoritare” pe traseul Moldova-Polonia.

 • Constantin Dobre

  “”Sa fie vreo legatura sau este doar o coincidenta teribila intre aparitia acestui volum si decorarea lui Vladimir Tismaneanu in aceeasi luna iulie?””

  Nu stiu daca (mai)conteaza, dar “decorarea lui Vladimir Tismaneanu in aceeasi luna iulie” este de fapt o ridicare in “grad” a decoratiei primita in anul 2000 de la Emil Constantinescu.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Hotarat lucru, astazi sunteti in mood de Exterminatorul, cu unii (Cioroianu) si de Scufita Rosie, cu altii — privilegiul unui sef de stat de a a decora pe cine doreste. Evident ca un sef de stat are un asemenea drept si — vai! vai! vai! cum cititi pe sarite — asa cum mentionam acum cateva zile exista si motive intemeiate pentru care Traian Basescu il poate decora pe VT. Nu asta-i problema; problema este clientelismul, pupinismul liber-schimbismul etc. Daca ati da un search pe la Cancelaria Prezidentiala, v-ati lamuri cine si de catre cine a mai fos decorat.

  Evident ca nu ati citit decat articolele de gazeta ale lui Cioroianu, articole in care, da, Cioroianu face gazetarie, nu si cartile sale. A-l compara pe Adrian Cioroianu cu Lucian Mandrutza, ani de zile gazda saptamanala (la PRO TV) cazuta in limba (dupa) a marelui savant Silviu Brucan e un exces ce nu se face…

 • Dorin Tudoran

  @ Constantin Dobre

  De la un Emil Constantinescu pe care azi decoratul il desfiinteaza. Sper sa va inselati si ca decoratiile celelalte au venit de la… Ion Iliescu, nemesisul de azi al decoratului. Incurcate sunt caile… decoratiilor.

 • Constantin Dobre

  @ Dorin Tudoran, postul # 43

  Este exact ceea ce mi-a zis/scris (pot dovedi!) Vladimir Tismaneanu. Daca VT m-a mintit, atunci am mintit si eu. Daca cineva poate dovedi contrariul celor afirmate de VT, i-i voi cere lui VT sa-si ceara scuze publice.

 • Dorin Tudoran

  @ Constantin Dobre

  S-ar putea sa aveti dreptate. Ce vroiam sa spun era ca eu nu sunt sigur daca era Emil Constantinescu sau Ion Iliescu cel ce l-a decorat pe VT inainte. Oricum, nu mai conteaza, caci pe amandoi i-a aruncat la gunoi. Decoratia, insa, “se retine”… Numai cea mica, de la niste liberali, a trimis-o inapoi… Deh, decoratii si decoratii… Dar, eu, unul, ma opresc aici ca, asa cum spuneam mai demult, patologia devine, de la un punct, plicticoasa; este mama previzibilitatii…

 • mihai rogobete

  Adevăr necesar, Principiul autonomiei esteticului seconda, prin cea a valorilor, autonomia puterilor într-o Românie care se vrea stat civilizat. Strategie a intelectualilor şi artiştilor “multilateral” dezvoltatei Românii în îngustimea unicei viziuni comuniste, le-a convenit lor, ca eschivă şi, ca formă de abandonare, de la sine, bolşevismului, căruia implicarea elitelor l-ar fi subversat. De la “a rezista cultural”, pentru a nu cădea în captivitatea politicii unice, sacrificându-ţi însăşi finalitatea condiţiei culturale -- cea a angajerii -, personalitatea, până la a te sinucide, fără cauză, când tocmai spiritul democratic al vremii îţi cere să te implici într-o ideologie sau alta, sau socotindu-i pupini pe cei ce o fac, promovează un adevăr nemainecesar.

 • Radu Humor

  Sincer sa fiu, nu-mi prea amintesc sa-i fi adus ceva laude lui CVT, si mai ales in ce context, dar fiindca vad ca d.Luci D imi reproseaza ceva in acest sens, vreau s-o asigur ca si fara a aduce ea dovezile, nu consider ceva iesit din comun sa consideri un ins care a facut o facultate pe vremea cand se mai facea scoala, are o minte ascutita si o gura spurcata ( unii spun ca 85 % din dezvaluirile lui sunt veridice ) nu poate fi ceea ce se pretind niste neica-nimeni din ziua de azi, doar pentru ca nu se sfiesc sa pupe uneori si unde au scuipat ! Criteriul acesta cu publicari/editari/predari in strainatate, o chintesenta a recunoasterii valorii, este cat se poate de subiectiva si tine cont de prea multe ori de niste criterii la fel de subiective ca cele invocate in cazul pupincuristilor ce lingeau la maretii conducatori comunisti.
  Se spune chiar ca o anumita apartenenta etnica , sau aderarea fara limite si discernamant la ea, asigura niste recunoasteri imediate ( desi riguros conditionate :roll: ).
  Si pana la urma cea in cauza imi poate face observatia ca presedintele nu-i un intelectual in sensul pe care-l intorc pe toate fetzele unii deontologi !
  Si-i dau dreptate !
  Dar ce bine era sa fie, mai ales ca se considera si ne-o spune fara sa clipeasca ca este motzul celor trei putoeri si ca face ce vrea muschii lui 😉
  Cred ca pana si acolo unde tipii se duc la distractii cu caruta si se intorc pe jos, dupa ce au pus la gratar animalul de tractiune, o asemenea declaratie ar duce la o suspendare ceva ( de primul pom, in cazul lor!).
  Numai la noi “toate trec in lumea asta, prost facuta, unde unii conduc, in loc sa …-si vada doar de cheltuirea banului public, strans cu-atata grija, de a nu fi prinsi :mrgreen:

 • Radu Humor

  Si pana la urma cu ce obraz mai iesi in lume, dupa ce l-ai lins pupat pe Iliescu si acum manjesti ce-ai lins si pupi ce vei scuipa cat de curand ?!

 • Zitta

  La B1TV 🙂 vărul Turcescu si I. Cristoiu analizeaza cartea cu pricina. In direct, aici:

  http://www.b1.ro/live.php

 • Constantin Dobre

  @ Dorin Tudoran, post # 45

  “Oricum, nu mai conteaza, caci pe amandoi i-a aruncat la gunoi. Decoratia, insa, “se retine”… Numai cea mica, de la niste liberali, a trimis-o inapoi… Deh, decoratii si decoratii…”

  Chiar asa, de ce oare VT n-a trimis inapoi decoratia sau decoratiile primite de la Emil Constantinescu si Ion Iliescu? Caci primul gest normal de delimitare absoluta ar fi sa-i inapoiezi criticatului decoratia, nu? Hmmmmmm…..!!!???

 • Zitta

  M-am repezit ca … zitella … :))
  Nu au analizat cartea, era imposibil s-o fi citit deja, au făcut numai mișto de cei care au avut ideea s-o scrie, de copertă, de titlu etc. Și au obținut de la purtătorul de cuvânt al Cotroceniului o informație și mai hazlie, președintele a aflat azi, din presă, despre carte!

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  La chestia cu CVT m-ati pierdut. Nu 85%, nici 8.5% din ce spune nu e adevarat. CVT este unul din produsele cele mai sinistre produse de dulcea noastra patrie.

 • veselul samaritean

  Nu stiu cine a finantat aparitia cartii “Romania under Basescu…”, cum nu stiu cine a finantat publicarea in volum a unei discutii integral si complet insipide intre Iliescu si Tismaneanu pe cind Iliescu era la butoane. Am dat peste volumul asta intr-o imensa biblioteca dintr-un urias oras american. Era alaturi de vreo 3-400 de carti in limba romana printre care Caietele lui Cioran, Memoriile lui Mircea Eliade, ceva Plesu, ceva Liiceanu etc. In general, cartile primite din Romania erau fie foarte interesante, fie gunoaie. Gunoaiele aveau, toate, autori in viata, chiar daca nu toate cartile cu autori in viata erau gunoaie.

  De curiozitate, m-am asezat la o masa si am inceput sa citesc din Iliescu-Tismaneanu. Cartea e groasa, vreo 500 de pagini, format mare si, ce m-a frapat, distanta intre rinduri cam dubla fata de ceea ce vezi in mod obisnuit, iar hirtia de proasta calitate. Despre pret mai tin minte ca era mare. Am citit primele vreo 20 de pagini, apoi am sarit mai departe si am mai citit vreo 10 si inca 10 mai spre coada. Rahat. Rahat de la inceput pina la sfirsit. Era cit p’aci sa-mi zboare in tavan dupa vreo 15 minute, dar m-am oprit in ultimul moment pentru ca obiectul nu-mi apartinea totusi. Nu mai tin minte detaliul, insa am citit undeva (in baza de date, cred) ca obiectul ajunsese acolo la schimb cu o alta biblioteca sau institutie din Romania.

  Prin urmare, pentru ca aici voiam sa ajung, cartea respectiva fusese achizitionata in Romania cu bani de la buget, la pretul ei indecent si data la schimb unor biblioteci din lumea larga. Cu siguranta ca alte sute de exemplare, dincolo de schimburile de carti dintre biblioteci, au fost pur si simplu facute cadou de ambasade si institutii culturale romanesti. Tot pe banii romanilor.

  Pot sa va asigur de pe acum ca, exceptind vreo 2-3 studenti de-ai lui Tismaneanu care vor cumpara “Romania under Basescu…” cu 85$ ca sa scape usor de un examen, restul exemplarelor vor fi platite (fara macar sa o stie) de contribuabilul roman. Iar banii, incasarile,…

  Cam asta e circuitul banilor in natura.

 • Dorin Tudoran

  @Zitta

  Numai surprize: VT ajunge de la Cotroceni la Washington si descopera, cu surpriza, cartea la care… a trudit. Presedintele -- caruia ii este consacrata cartea — la care se munceste de luni si luni — e luat si el prin surprindere. Numai noi, tolomacii, chiar am ramas in off-side.

 • veselul samaritean

  O sa-l distruga.

  Se stie ca de pe la jumatatea celui de-al doilea mandat presedintii incep sa fie obsedati de imaginea care le va ramine in istorie si sint capabili de tot felul de prostii pentru a da un ultim si cit mai impresionant lustru propriei statui imaginare.

  Marele Politolog nu a avut insa rabdare sa astepte jumatatea mandatului. Probabil ca nu voia sa-l scape din mina, sau 2 ani si jumatate i s-a parut o perioada prea scurta pentru ceea ce spera sa cistige din serviciile lui “pro bono”, cum le numeste el glumeţ. Simt ca simte ca poate sa dea lovitura vietii lui si sa se retraga apoi din afaceri. Deja l-a dus in lesa la Londra ca sa-l fezandeze si sa-l ameteasca “expunindu-l” in fata studentilor si i-a confectionat o prima carte-omagiu. Vom mai vedea multe astfel de carti, iesiri in lume impreuna, ceremonii, decoratii etc. in urmatorii ani.

  Cum ziceam, o sa-l distruga. Un Ceausescu face din el in 2 ani. Iar la sfirsit o sa-l trateze la fel ca pe Iliescu dupa ce nu a mai fost mare sef. Cu picioare spate gios.

 • Mimarea surprizei la aflarea ştirii cu privire la apariţia volumului “Romania under Basescu. Aspirations, Achievements, and Frustrations during His First Presidential Term”, editată de politologii Ronald F. King si Paul Sum, atît de “subiect” cît şi de unii “modeşti contributori” îmi aminteşte de aceeaşi ipocrită atitudine a “străbunicului” lor, Costache Gudurău, în “Telegrame”-le lui Caragiale.

 • m anton

  “Eu stiu una si buna: nu pun nimic pe hartie inainte de a ma cugeta bine ce fac. Cui nu-i convin parerile mele puna mana pe condei si arate-mi, ca am gresit. Asta e singura procedura corecta. Decat sa scriu contra convingerii mele mai bine imi tai mana din umar.”

  Aceste randuri le-a adresat, intr-o scrisoare din 28 ianuarie 1912, Zenovie Pâclişanu, doctorand in istorie ecleziastica la Viena, viitorul mare istoric -- de confesiune greco-catolica -- al istoriei bisericii romanilor, omului politic Francisc Hossu Longin. Scrise pe un ton deloc patetic la varsta de 26 ani, aceste randuri nu vor fi uitate nicicand de autor: nici in activitatea sa stiintifica si, probabil (e treaba istoricilor diplomatiei romanesti), nici in cea de inalt functionar si diplomat (responsabil cu problemele minoritatilor in contextul revizionismului interbelic; expert in istoria Transilvaniei la Conferinta de Pace de la Paris).

  Stimate domnule Tudoran, atata timp cat mai avem repere morale intr-un perimetru de timp pe care putem (sau inca putem) sa-l atingem, “curcubeul pupincurismului” straluceste rece.

 • Se fac jocuri de cuvinte, brava! Încerc să mă încadrez. Dar când ne decidem să punem o bombă în sfincterul șefilor, de genul celor invocați, care să le explodeze curul tocma cînd trece pe acolo limba românilor pupincuriști?
  Doi dintr-o lovitură.
  Aceste rânduri sunt un mesaj pentru democraturiștii fripturiști și liber-schimbiști de genul Petru Clej sau Laszlo Alexandru, plini de vervă slujnicară și limbuție bombastică.
  Primul profetizează că vor apărea și pe la noi ucigași de genul norvegianului. Să le dăm prilejul să se dovedească profeți adevărați, nu profeți mincinoși, cum par.
  În locul norvegianului, pentru rațiuni de evoluție organică, etnică, națională, visez că va apare vreun Unabomber, Human-bomber sau alte versiuni bombastice pentru o nouă linie tradițională. Până acum, în România nu s-au manifestat decât tradiții de bombăneli și nu de bombardări.
  Mămăliga a explodat o dată și nu se știe nici acum cine a inclus trinitrotoluenul în mălai și nici cine a aprins fitilul bickford. Pentru bombe, bombănitori au fost vreo doi evrei anarhiști-sioniști pe la Senat, la fine de secol XIX. Dar asta a fost demult. Pentru bombardări avem tradiția rusă -- 1941, tradiția americană -- 1944.
  Vreau bombe umaniste care să ne scoată din amorțeală. Aștept provincia.
  Salutări colegiale, Dan Culcer

 • Dorin Tudoran

  @m anton

  Reperul moral pe care-l amintiti e de mult, de foarte de demult -- 1912.

 • Dorin Tudoran

  @Dan Culcer

  Toti “asteptam provincia”. Intre timp, insa, nu m-as grabi sa-i caracterizez pe Petru Clej sau Laszlo Alexandru atat de dur…

 • Dan Culcer

  Am argumentat în texte polemice, cunoscute celor în cauză, aici argumentarea ar fi fost în afară de subiect. Nu se pot relua temele, rămân concluziile. Precum acelea privindu-l pe dragul nostru politolog. Atunci când prestația pro-iliesciană era criticată de unii, la vremea respectivă, au fost glasuri care teșeau ascuțișurile polemice sub pretextul că ar fi fost vorba de o analiză obiectivă a gândirii politice iliesciene, cu mijloace de politolog. Au fost replici în care cei care cutezaseră să atingă cu o floare această formă de pupin— erau declarați «antisemiți». Cred că se vede mai bine acum cine avea dreptate. Dar între timp VT a ajuns dirijorul unei instituții bicefale, unde un cap e mort. Mai știți bancul cu Ivan Ivanovici, cel surd, care curăță zăpada pe tronsonul de care răspundea, dar nu aude că vine trans-siberianul, deși acesta fluieră, și e trântit în zăpadă. Se scutură furios. Ajunge acasă, unde Marfa Petrovna îl așteaptă cu samovarul încins. Când acesta începe să șuiere, Ivan Ivanovici se aruncă asupra mașinăriei, o calcă în picioare și răspunde dojenilor Marfei cu replica : «Ăștia trebuiau stârpiți de mici!».
  Om trăi și om auzi. Dacă nu suntem surzi.

 • Radu Humor

  Domnule DTudoran
  A venit randul meu sa ma pierdeti, vazand ca unul ca Petru Clej sau Laszlo Alexandru i-a luat locul lui CVT :roll:

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  Nu prea inteleg… Vorbiti serios sau glumitzi?
  Nici Petru Clej, nici Laszlo Alexandru nu potae lua locul lui CVT, caci nu fac parte din aceeasi liga. Oricat de mult dezacorduri poti avea cu un om ca Petru Clej sau cu unul ca Laszlo Alexandru, nu poti sa-i pui in aceeasi oala cu CVT. Asa cum am mai spus, pentru mine CVT este unul din exemplarele cele mai sinitre pe care le-a produs patria muma.

 • @) Dorin Tudoran

  Chapeau, Maitre! Scurt, cuprinzator, irefutabil!

 • Daca_nu_nu

WP Admin