≡ Menu

Imnul, Protestul, Dershowitz, Trump & Obama

Știu, într-o democrație, dreptul la prostest este sfânt. Prin sfânt, înțeleg că este garantat de/prin lege. Și asta e foarte bine.

Știu, în Statele Unite, batjocorirea steagului (încendiere, folosirea lui drept preș de șters piciorele, urinarea pe el etc.) nu constituie o infracțiune. Și asta nu mi se pare a fi tocmai bine. Dar asta e – legea-i lege.

Îngenunchiatul în timpul intonării imnului național a devenit o formă de prostest din ce în ce mai răspândită printre jucătorii din NFL. Unii dintre noi cred că este o formă de protest acceptablă, alții – nu.

Eu, unul, înainte de a spune ce cred, am o întrebare: de ce trebuie intonat imnul național înaintea fiecărei partide?

Poate că imnul național ar trebui intonat, ca în alte sporturi și în alte părți ale lumii, doar înaintea unor partide internaționale, la nivel de echipe naționale. Știu, în acest sport, nu prea există meciuri internaționale (de campionate continentale, mondiale, cupe și supercupe etc. nici nu poate fi vorba), fiindcă el (în opinia mea, o variantă barbarizată a unui sport superb și cavaleresc – rugby) nu este foarte răspândit în lume.

Totuși, dacă mai marii ligii vor să vadă imnul național intonat, o regulă mai rațională ar fi, cred eu, ca asta să se facă doar înaintea partidei care desemnează campioana – Super Bowl. Am vedea mai puțini multimilionari îngenunțiați, iar aceștia și-ar putea exprima în alte forme, mai potrivite, protestul față de ce găsesc de cuviință să protesteze.

O altă componentă a problemei este că printre flăcăii aceștia — care se calcă în picioare unii pe ceilalți cu o cruzime atroce, se izbesc unii de alții cu forța unor vagoane de marfă și se scaldă în zeci și sute de milioane de dolari — beneficiază de tot felul de privilegii, “treceri cu vederea”…

Nu puțini dintre ei sunt departe de a fi cetățeni tocmai onorabili. Iată mai jos o statistică întocmită de cineva:

NFL Team Arrests Since 2000

Minnesota Vikings: 42; Cincinnati Bengals: 40; Denver Broncos: 36; Tennessee Titans: 33; Miami Dolphins: 28; Kansas City Chiefs: 28; Jacksonville Jaguars: 27; Tampa Bay Buccaneers 27; Cleveland Browns: 26; San Diego Chargers: 25; Indianapolis Colts: 24; Chicago Bears: 23; Seattle Seahawks: 20; New Orleans Saints: 20; Washington Redskins: 18; Oakland Raiders: 18; Baltimore Ravens: 18; Carolina Panthers: 18; Green Bay Packers: 17; Pittsburgh Steelers: 17; Atlanta Falcons: 16; San Francisco 49ers: 16; Detroit Lions: 15; New England Patriots: 15; Buffalo Bills: 14; Dallas Cowboys: 13; New York Giants: 13; Arizona Cardinals: 12; New York Jets: 11; Philadelphia Eagles: 10; Houston Texans: 9; St  Louis Rams: 8.

TOTAL: 656

Cu unii dintre cei care protestează, pentru că, vezi Doamne, vor să creeze “a sense of unity”,  chiar nu e bine să dai nas în nas pe stradă. Iată doar câțiva găsiți pe o listă:Slide1 (2)Slide1

Slide1

a5ea7e6ab369e981fb95317461606768e685a1f470b38de081103daf4775748b

Faptul că președintele Trump și-a exprimat opinia în legătură cu acest spinos subiect și mai ales felul în care a făcut-o i-a atras multe critici, ba s-a ales și cu un proces. Totuși, ultraliberalul Alan Dershowitz, constituționalist și profesor la Harvard, și-a luat, încă o dată, prin surprindere camarazii democrați punctând câteva lucruri esențiale legate de a) raporturile (char juridice) între jucători și proprietarii echipelor și b) existența sau inexistența unui drept constituțional:

“The players are entitled to kneel if the owners allow them to. Now the owners could say ‘no’ because the players don’t have a First Amendment right in relation to the owners. They only have a First Amendment right in relation to the government.”

“If you want to protest racism, then protest racism. But don’t protest the American flag, the national anthem, and the United States of America.”

Procesul intentat președintelui îi oferă lui Dershowitz și prilejul unei scurte demonstrații în care face apel, printre altele, la logică, la bun-simț (AICI).

Dar, evident, mecanismul politizărilor, exceselor și exhibiționismelor de tot felul nu preau au nimic în comun exact cu logica și bunul-simț.

 

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Pingback: Dorin Tudoran despre protestul la jucătorii de fotbal american! | @ntonesei's blog()

 • Cînd judecata se întemeiază pe criterii de rasă și sex, greșelile pleacă teleghidat în toate părțile.

 • Da.

 • James

  Neopatriotismul american sa fie cam aceeasi ciorba cu facutul crucii la romani prin fata bisericii in timp ce se alearga cu batele ? 🙂

 • Nu exista neopatriotism, paleopatriotism, postmodernpatriotism etc. Exista doar patriotism si el este o valoare majora. Nationalismul e altceva…

 • Vasile Gogea

  …sînt multe probleme de discutat în legătură cu „dreptul la protest”…
  …dizolvant, pentru societate, e faptul că, dus la extrem acest „drept” -- nu „sfînt”, dragă Dorin, ci cît se poate de laic, „constituțional” -- îi face pe unii să protesteze chiar împotriva lor înșiși! (v. cazul cu „protestele” împotriva vaccinării obligatorii)

 • Da, de ce sa ne distruga altii, cand ne putem autodistruge?

 • AdiR

  Principiul-ratiune constitutional valid in absentia scriptelor, care zice ca milioane de oameni au dreptul sa refuze sa fie considerati cetateni care sunt platiti ca lucratorii din lumea cealalta, a patra, deci nu lucreaza, dar trebuie sa plateasca printr-un vot anti-riot, totusi, ei bine acest principiu il cunosc si golanii finantisti de top din Romania.La ei nu isi permit sa comenteze, nici sa le maculeze idolii functionali, la noi isi permit sa mustre pe toata lumea. Ei, unicii nefunctionali. Ca avem piata, dar nu avem oameni de vanzare.Afara de ei.
  Cum soarta Oiropei se judeca la Alsacia, soarta finantistilor nostri balkanici se judeca la oina mare austriaca, releu indispensabil al marilor afaceristi care nu se mai impiedica in oameni, trec direct la principii active.Si cand te gandesti ca un singur pion generalissim pus la pastrare poate strica toate jocurile deja facute, mai ca iti vine sa redevii patriot de vanzari.

 • AdiR

  Adevărul trebuie distrus. Prea bine. Dar rămâne o întrebare, delicată. Unde sunt interlopii americanilor?

 • AdiR

  Ingenunchiatul pare un act de protest, dar el este un act de supunere, liber si cu elan consimtit.Asa gandeste celalat creier al nostru, imaginar, intotdeauna mai real decat cel frondeur.
  Probleam este ca cele doua acte, unul spiritual, celalat politic vor intra in conflict, in cadrul acelorasi indivizi (chiar lipsiti de profunzime filozofice, din fericire pentru ei0. Si va rezulta ceea ce Durkheim ar fi putut numi sinuciderea unei natiuni neatente.

 • Valentin Feyns

  Imi pare rau ca nu am reusit sa comentez la timp. E prea tarziu?

 • DG Ontelus

  gust amar// la ordinea zilei răul violența/ cum să nu vrei să evadezi în orice/ numai această fatalitate a negativului să n-o mai sesizezi/ și totuși lumina există în continuare/ dar atunci nu se poate decât să ne chinuim la infinit/ nu e cazul să-ți imaginezi infernul/ el ne bântuie cotidian/ doar că la sorocul dinainte știut se va eterniza/ făcându-ne să înțelegem adevăratul rost al speranței

 • DG Ontelus

  macho man// stau ca tâmpitul și mă uit la ea/ să o mânânc îmi vine de-aș putea/ mi s-au aprins călcâile și ard/ pozez cam filfizon și acru bard/ m-a copleșit cu frumusețea ei verzuie/ pricep deci cum devine-un om statuie/ și la ce bun acel control intelectual/ când nu mai e nimic de-acum banal/ încât simțirea debordând răvășitoare/ orice sclipire a rațiunii moare/ așa vetust ridicol te prezinți/ dar știi și tu albina n-are dinți/ în acest fel monologa un anonim/ sudoarea ascunzându-și c-un denim/ în derizoriul cel mai trist împotmolit/ dar chiar și-așa de-a pururi fericit

 • DG Ontelus

  mergând în grădină intelectualul a înțeles unde greșise în urmă cu mai mulți ani// sclipirea soarelui făcea ca aproape totul să pălească/ mai puțin activitatea nervoasă superioară a aceluia/ care se străduia de câteva ore să găsească soluția unei dificile probleme de matematică/ a cărei rezolvare comunitatea de savanți o aștepta de câteva secole/ omul aflase un fir subțire dar complexitatea problemei încă îi dădea bătăi de cap/ deodată un zumzet de insectă ori pasăre pătrunse în cameră/ să fie acesta semnul identificării soluției mult așteptate/ continuarea poveștii o veți putea citi în numărul pe ianuarie al revistei de semiotică

 • DG Ontelus

  în acest timp ambasadorul fotografia melancolic o colecție de secrete exasperând centrala adeptă a principiului marginalității// e clar acum trump e subiect tabu/ poți să bagi ceva cu frau merkel/ nu-l scăpa din țepușă pe putin/ amintește de socialismul cu specific chinez de când cu acest consacrat conducător/ o perlă cu canadiana canadianului/ la zid cu maduro/ lacrimi pentru africa/ pucioasă pentru asia/ napalm pentru america latină/ vei încheia cu venerabila soartă a pinguinilor din antarctica/ pe acordurile de circa două minute ale unui montaj literar-muzical-coregrafic/ centrala radiază a dat lovitura și anul acesta s-au scos

Next post:

Previous post:

WP Admin