≡ Menu

Îmbulinare şi îmbobinare

Dl Ion Cristoiu s-a reîntors, în calitate de condeier, dar, bănuiesc, şi de strateg editorial, în bulina unde a brevetat găina născătoare de pui. Când a plecat, bulina era roşie. Când s-a întors, bulina e portocalie. O schimbare de paletă cromatică amintind de cea petrecută cu hemoglobina dnei Elena Udrea pe drumul de acasă la centrul de recoltare a sângelui.

 

Copyright @ poporul.ro și ziarul Gândul

Adăugându-se nucleului dur al gazetei de perete a Cotrocenilor, dacă nu cumva chiar preluând celula senatorială a publicațiunii, dl Cristoiu aduce cu sine experienţa slujirii tuturor mogulilor. Greu de ştiut cât va rămâne devotat unicului ”mogul bun”. Dacă şi caii se omoară, şi mogulii o pot îmbulina, nu? Căci nimeni nu poate fi sigur cât timp e prizat şi folosit drept “mogul de bine” şi când devine ”mogul rău”,  bun doar de decartat.

Tot ce pare, cât de cât, previzibil este că, având în arsenal două modele de flexibilitate supremă – cea doctrinară, reprezentată de dl Vladimir Tismăneanu, şi cea mediatică – ilustrată de dl Ion Cristoiu, orice mişcare de salon are şanse de a deveni o mișcare populară. Bazuka propagandei electorale poate face minuni. Mă gândesc la coincidenţa că dl Cristoiu este printre cei care l-au debutat pe dl Tismăneanu și i-au sprijinit începuturile publicistice şi-mi spun că oricât de mare ar fi detour-ul, marile spirite se regăsesc.

Citesc în gazeta atât de bulinată un titlu tare – ”MRU i-a luat faţa lui Antonescu”. Ce-o fi făcut cu ea?, mă întreb. I-o fi pus-o pe moacă lui Vasile Blaga, spre a vedea şi noi cum arată un pedelism cu faţă umană? Asta ar fi o mişcare din arsenalul cosmetico-doctrinar al dlui Tismăneanu.

I-o fi pasat-o lui Toader Paleologu, ca să capete şi Domnia sa o identitate, fiindcă nu poate umbla până la adânci bătrâneţi în pantofii ilustrului său tată? Asta ar fi o mişcare din arsenalul dlui Cristoiu, prestidigitatorul #1 al jurnalismului românesc post-decembrist.

O fi pasat-o Atelierului Video pentru a schimba faţa protagonistului din filmuleţul acela cu ”sex oral” de la alegerile trecute, peliculă mai aşteptată decât Godot şi cu acelaşi succes? Asta ar fi o mişcare din arsenalul altui senator al Evenimentului zilei de apoi.

Desen & Copyright 2012 - DION

 

Variantele nu sunt puţine, dar nu-l văd pe dl Mihai-Răzvan Ungureanu ţinându-se de asemenea şotii. Şi-apoi, chiar dacă îi voi întrista foarte mult pe liberali, cu faţa dlui Crin Antonescu nu se poate câştiga cine ştie ce. Oricum, nu alegeri. Mi-e teamă că tot greul va cădea pe şarmul foarte mic-titulescian al dlui Victor Ponta, fiindcă pe entuziasmul pe care l-ar putea provoca zâmbetul excesiv de conservator al dlui Dan Voiculescu, USL  n-ar trebui să conteze mai mult decât pe surâsul Fukushimei în zilele exploziei centralei nucleare.

O sugestie pentru echipa de PR a premierului: ar fi înţelept să contracareze folosirea acelui “MRU” prin impunerea (democratică, fireşte, deci inteligentă) a numelui întreg al Primului ministru. Uneori, victoria acronimelor marchează eşecul clarităţii. Cu o zi înainte de anunţarea componenţei noului guvern, cineva se grăbea să ne anunţe cel dintâi componenţa “Cabinetului TRU”…

Este spre binele dlui Mihai-Răzvan Ungureanu să nu apară confuzii de genul “MRU”-“TRU” sau “MRU”-“ITM”, căci şi aşa au început să i se lipească pe frunte alte acronime după mecanismul ”Premierul SIE”, iar, după cum ne reamintim, în timpul unei audieri parlamentare nici măcar un geniu de calibrul dlui Claudiu Elwis Săftoiu, azi vaşnic liberal, parcă, nu părea că înţelege diferenţa dintre SIE şi SRI.

Sigur, experţi într-ale marketingului politic pot spune că succesul unui acronim sau chiar al unei porecle poate duce la impunerea unui brand. Adevărat, numai că rămân la părerea că e mai bine să impui un nume. De exemplu, cred că dl Săftoiu ar fi izbutit mai multe folosindu-şi numele dintâi, “Claudiu”, decât “brandul” din mijloc – “Elwis”.

În lunile ce vin, confuzia între îmbulinare şi îmbobinare va produce multe victime. E de evitat realinierea după cei care se (re)înregimentează după cum bate vântul.

(P.S. Acest text poate fi citit și în revista TIMPUL, nr 2/2012)

 • @) Dorin Tudoran

  Orice-ai spune, dar Volo -- Cristoiu e chiar o logodna frumoasa si foarte potrivita! Si sa nu crezi cumva ca sufar ca am ramas fara ultimul la ziarul la care colaborez. Deocamdata, desigur!

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  The Dream Team (Roster)

 • gellu dorian

  Unde a mincat lupul o oaie, se intoarce. Chiar daca oaia e chelioasa sau poate, cine stie, va face oua, din care se vor naste dragutele patrupede, cu cioc. Strutocamila redivivus!

 • @) DT

  Nici nu se putea spune mai bine!

 • Corrigendum: ELWIS

 • mihaela

  Vad ca urmariti cu pasiune politica romaneasca! E o sursa de “savoare”, e adevarat. In Romania se dau “batalii crunte”, noua lege a invatamantului si alegerile care dureaza de cateva luni au deturnat si absorbit atentia mediilor academice posedate de lupta pentru orice pozitie…si mai toti se implica cu pasiuni demne de lucruri mult mai bune. Asa ajungem la metafizica miticului. Asa ca unii, fara a fi amendati de voci interesante din media sau/si din mediile academice, fac mezaliante politice demne de Tara de Foc. Imi place articolul dv…

 • Ivi

  Dacă duoul VC (Volo-Cristoiu) conduc pe față ”haita Vocile Cârdășiei întru TB” și toate acestea prin amputarea democrației fragile de la noi, mă întreb și vă întreb odată cu Ilieșiu ce face GDS-ul? …se transformă (sau s-a transformat deja) oare în ”Grupul Demolării Sectare” de tip bolșevic sau de tip neocon a adversarilor ”Marelui Masturbator Șef” și începe să-și ”decapiteze proprii membrii” pe măsură ce ”masculul alfa TB se metamorfozează în javra ordinară” ?!?
  Și oare de ce tac asurzitor în ultimul timp trioul din umbră ”Pata-Pleșu-Lii”?!?

 • napocitaniu

  dom’ tudorane,

  evezeua a ajuns definitiv un “jurnal natzional” intors pe dos (adica: de necitit!), odata (si nu o data!) cu debarcarea acolo a strategului tutulor regimurilor, dan andronic pre numele lui, o “eminentza” mult prea sters-cenusie care a garantat vanghelie, cu esece de toata frumusetzea, toate campagniile la care si’a adus avgusta’i contributzie.

  fostu’ “elev” al lu’ cristoa, andronic i’a ajuns acum sef “pe linie” de partid, stiind mai bine decit autodeclaratu’ comunist cum si de unde bate briza banetului girla -- fara numar! -- precum si cu ce se consuma capitalismul pe piine cu brinza, muuuulta (william) brinza (personaj foarte “colorat”, nu stiu daca si la propriu, care este mai promovat in respectiva fitzuica mai puternic decit insasi duduca, daca se poate imagina asa ceva!).

  de altfel, legenda “mogulului bun” ramine o legenda, pentru ca, la cit e de scapatat (habar n’am ce afaceri profitabile poa’ sa aiva, in afara de ‘intercontinental”-ul primit pe baza de repartitzie de la intreprinderea unde lucrase pe vremuri!) si zgircit respectivu’ personaj colectiv, mira’m’ar sa nu fie doar un paravan pentru aceeasi dama bine si atit de timida in a’si afisa sponsorizarile.

  totusi, la cit de prost renume i s’a croit postului labe unu si sponsorului care s’o afla in spatele lui, nu pot decit sa le fiu recunoscator ca ne ofera ocazia sa’l mai vedem si ascultam, simbata pe la prinz, pe poetul si jurnalistul dinu flamand (despre care nu stiu ce parere putetzi avea), pe care il stiam de la rfi, si care nu si’a dat (inca?) cinstea pe rusine prin prestatziile pe care le are acolo, reprezentind un adevarat model de civilitate reconfortanta, in contrast izbitor, din pacate, cu multe din “evolutziile” mult mai celebrului emil hurezeanu.

 • Pingback: A 46-a zi pentru România | Teologie pentru azi()

 • InimaRea

  Acum 7-8 ani, am prins obiceiul de a-l numi “ioncristoiu” -- dupa ce a publicat, in JN, un articol antiinternauti, “Din bezna Internetului”. M-a amuzat enorm -- pina la enervare -- slava in care se posta fata de niste aia carora nu le era recunoscut nici macar dreptul la “De profundis clamavit at te, Domine”!
  Tot cam de atunci, dateaza si raza de iertare la care ma gindeam, cind l-am vazut singur si piezis, fata de dramoleta DragaStolo -- numai el repeta, posac si-ncapatinat, ca Scena lacrimilor era o farsa, ca Basescu se anunta un mare si periculos actor politic.
  Asa ca, vedeti Domniile Voastre -- cinstiti forumisti si blogeristi -- a trecut ceva vreme pina sa-ntoarca ioncristoiu armele, perfect romaneste -- parerea mea…
  Si cum n-ar fi? Numai ultima nationala stinga-mprejur de-ar conta -- de la Tratatul de la Varsovia, la NATO, de la CAER -- la UE, si tot ar fi de ajuns pentru citirea-n filigran a romanului: unu’ care se pune rau cu pretinii, ca sa se aiba bine cu dujmanii. Un intelept, orice s-ar spune. Care stie ca nici pretinia dar nici dujmania nu-s vesnice, doar trecatoare-n viata noastra trecatoare. Mai ales, unul care stie ca viata-i ticaloasa cind n-ai a-ti alege nici pretinii, nici dujmanii -- cind n-ai de ales, in genere. Adica, te faci frate si cu dracu’, ca n-o fi foc! Si de-a’ fi, sa fie la ei acolo -- fosti pretini, de preferinta.
  Adevarul e, onoarata adunare, ca-mi vad clatinata covingerea ca nu vrajba pina-n pinzele albe ci omeneasca iertare a pacatelor gresitilor nostri ar fi fost solutia pentru propasirea neamului nost’ necajit. Numa’ cind vaz cum infloreste ioncristoiu, si-mi vine sa dau cu caciula de pamint: Ba, or fi de iertat ticalosii da’ si nesimtitii?
  Numa’ ca nu de nesimtire e vorba ci de alt fel de simtire -- una care tine de memoria apei (caci s-a constatat ca are si apa memorie, am citit eu despre un experiment). Mai precis, de memoria apei adinci, unde rascolim noi sa aflam comorile trecutului, cu care sa ne-mpodobim de parca nu s-ar mai exista comori in zilele noastre.
  Totusi, imi vine-a spune, sa te fereasca Al de Sus de memoria apei negre adinci. Tre’ sa rascolesti mil gros pina sa dai de vreo podoaba, ceva.
  Apai, de oamenii milosi (de la mil, nu de la mila -- scuzati ca n-am diacritice, si ca nici de Regulile Sextil Puscariu nu vreau s-auz, nici in somn) e bine sa te feresti, mai abitir cin’se-nalta ei pe mil, de-ti vine tie apa pin’la gura. Apa d’aia puturoasa, de promite nuferi galbeni pina ti se ia de la matasea broastei.
  Pentru cei de nu stiu cumu-i sa umbli-n picioarele goale prin mil gros, doar atit: E proba grea, n-o trece oricine nevatamat. Da’ si cine-o trece, acolo-si gaseste puterea -- in milul gros, puturos, de-ti da atita sanatate c-ajungi sa-i ingropi pe toti fostii tai pretini au dujmani.

 • Dorin Tudoran

  @ Zoe Petre

  da. multumesc. ascultam muzica pe cand scriam….

 • Dorin Tudoran

  @ivi

  Regret, dar nu ma pot amesteca in treburile interne ale GDS.
  Nu mi se pare ca dl Plese tace; scrie.

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu
  daaa, cunosc marfa -- eminenta cenusie rau de tot.
  daaa, am auzit si de seful meu (diaspporez fiind eu), cel ce ma reprezinta in Parlament -- mare branza, cu adevarat.’
  dinu flamand e omul potrivit la locul nepotrivit… asta-i piata media: impartita de cateva grupuri. unde te duci, te invecinezi cu cine nu-ti da prin cap.

 • Despre ioncristoiu… jamais couche avec, astfel ca, vorba unui alt iluminat, nu voi cheltui gloante cu el!
  Dar, pentru ca fu evocat, am o vorba despre Dinu Flamand: daca tot s-a mutat la Bucuresti (poate nu in locul cel mai potrivit), de ce continua relatarile sale de fiecare luni, la Radio Romania Cultural (in emisiunea, de altfel foarte buna, pe care o ascult de luni pina vineri, intre 10-11a.m.) sa fie anuntate ca fiind de pe malul Senei? S-o fi schimbat numele Dambovitei?

 • mihai rogobete

  Asta-i, cum îi zice, ca aia cu vânturi.
  Care, aia cu picioarele-n gât?
  Nu, mă, nu aia la care ne uitam.
  Ce uitam?
  Așa: Scleroza vânturilor! După cum bate vântul.

 • @Dorin Tudoran

  Stiti cum se zice daca nu “imbobineaza” s-ar putea sa o “imbulineze”.

 • Ioan Costea

  Oare de ce-mi aduce aminte doamna din fotografie de Chirița isprăvniceasă? Nu-i frumos, și nici asta nu știu de ce, da’ Elwis îmi evocă Menix (!) „O tempora…” Cât despre îmbuli-bobinare, certocratic nu e nici o dilemă: pe „aripile” vântului, că doar nu s-or p… împotriva vântului!?

 • Gheorghe Campeanu

  Teodor Melescanu sef la SIE ? WTF ? De ce nu-l pun direct pe Iulian Vlad?

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Imi pare rau pentru unii, dar ma vad nevoit sa repet: Traian Basescu u prea are cu cine duce lupte politice in Romania. Reactia lui Crin Antonescu (eliminearea lui Teodor Melescanu din PNL) este de un amuzament nebun. Cand TM a venit “spre PNL” pe-ne-listii chiar nu s-au intrebat de ce i-a ales tocmai pe ei?

  La fel, cand TM a spus ca tara poate fi guvernata si cu TB presedinte -- suparare mare si incercari puerile de a-l “suspenda” pe TB…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Partea despre lipsa de rivali politici competenti (sau macar din aceeasi liga) pentru dl. Basescu este destul de evidenta, choar si de la distanta , si chiar pentru cineva atit de neinformat ca mine.
  Totusi, intorcindu-ma la stirea posibilei numiri a lui Teodor Melescanu la cirma SIE, nu este dansul cel care in calitate de ministru al apararii al unei tari membra a NATO, a fost nevoit sa nege (daca nu sa retracteze) ca propusese Rusiei manevre militare comune? Macar ca detaliu de imagine, acest amanunt al trebui sa-l descalifice (trecutul din istoria antica pre ’89 notwithstanding)

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  Nimic nu (mai) descalifica. Va veti mira , oare, vazand ca numirea dlui TM in fruntea SIE va fi primita “pozitiv” de multe cancelarii politice occidentale?

 • Daca_nu_nu

  Eu am citit cuminte ce-aţi scris aici, Boieri Dumneavoastră, şi mai că m-apucă iar vertijul. Nu mi-e clar dacă d-na Elena Udrea face o piruetă în cea fotografie, dacă înaintează sau înapoiază (numa văz că nu stă locului); dar, din caricatura de mai jos, mi-e limpede că până şi găinile şi-au pus mâinile-n cap… Or fi găini stresate? Ori în plin proces de de-/stresare pe acutele lui Elwis… Trebuie să recunoaştem că sună (ca şi William), printre atâţia Traiani şi Teodori… Mişto!

 • Daca_nu_nu
 • unicornu

  basescu despre T.Melescanu (acum cativa ani, înainte de “reevaluare”):

  “toata viaţa s-a îmbracat frumos, si-a pus cravatã si a mancat rahat”

 • AVP

  Cand io va spuneam ca TB e “raul cel mic” (in sensul ca e un politician mai competent ca altii, altfel fiind si el acelasi “fost”, ca mai toti politicienii aborigeni) nu ma credeati si ma faceati in fel si chip. Una e sa-l detesti si sa-l urasti pe Base fiindca are foale mai mari ca ale tele sau fiindca nu poti sa i-o tragi si tu gagicii masculului alfa, cum ar veni, alta e -- intelectual fiind -- sa stii sa descoperi adevarul, oriunde s-ar afla, si sa ai caracterul de a-l spune, indiferent daca asta ii va supala pe amicii platonici sau ba. “Amicus Plato”, vreau sa zic…

  ps. Si evident ca nu cu tine vbesc, DT. Tie iti urez sa-ti treaca gripa, ca si mie.

 • Daca_nu_nu

  BRAVO, MARIUS OPREA!!!
  BRAVO, MARIUS OPREA!!!
  FELICITĂRI!!!

  Acum câteva minute, la un post de televiziune, dl Marius Oprea spunea că, în anul 1989, Securitatea a făcut câteva sute de racolări în judeţul Sibiu, iar peste 100 dintre cei racolaţi erau minori, cel mai tânăr în vârstă de 9 ani!!! Nouă ani!!!
  „Întrebarea care se pune este unde sunt acei copii”, a spus dl Marius Oprea.
  Foarte bună întrebare!!!
  Unde sunt secretarii UTC? Şi toţi ceilalţi papagali??? -- aş adăuga eu.
  Totuşi, oamenii gândesc. Poate nu-i totul pierdut!!!
  Fiuuu…

 • AVP

  Daca mi s-ar oferi ocazia, l-as intreba pe Marius Oprea (daca_nu_nu, vorba aia…): “Cum unde sunt acei copii, Marius Oprea, c’es copil… ?? Sunt chiar langa tine, in stafful PNL, PDL, PSD, PC, UDMR etc., etc.!” Pai nu e Marius Oprea cel care l-a facut pe Voiculescu, in direct si la ora de varf, “maresal de securitate”, dupa care Voiculescu l-a facut pe el “turnator la securitate”, dupa care s-au amenintat reciproc cu trebunalu’, insultat grav dumnezeu mami și palme cafine central, amenințat moarte etc, in fine, pupat toti piata endependenti…? Mai deunazi M.Oprea il injura vartos pe “securistu Base” fix din studioul tv al “maresalului de securitate” Felix Motanu…oops. Si atunci zau ca-ti vine…

  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

 • Domnule Dorin Tudoran, ref. la postarea cu nr. 18 , cred ca observatia dvs. potrivit careia “Traian Basescu nu prea are cu cine duce lupte politice in Romania” cere imperios o completare, asa ca permiteti-mi s-o reformulez amendata: Atata timp cat este stapanul dosarelor cu “panamale” ale adversarilor sai si -- NOTA BENE! -- ale apropiatilor acestora, Traian Basescu nu prea are cu cine duce lupte politice in Romania.

  Asa e, dar parca, dupa ce s-a insurubat si si-a pus henchmen-ii peste tot, Ceasca a avut adversari politici pret de 25 de ani?! Dar Gaddafi? Ce lupte politice ducea el cu adversarii ( care adversari?) pe vremea cand era pe camile mari iar mana i-o pupa Berlusconi si nasucul, Tony Blair? Sa nu-l transfiguram asadar pe Traian Basescu si sa-l vedem asa cum este el, cu tot ce duce-n spate de la cand l-a trimis cabinetul 2 la Anvers, ba chiar de mai inainte.

  Cat despre “surprinzatoarea” mutare a lui T.B., cu T.M. la SIE, era de asteptat, zau asa. Sigur, ne intrebam inca: de ce oare au acceptat pana si liberalii atatia fripturisti si instelati in partid ? Pentru ca nu au deprinderea de a-si cauta aderentii la “mapa profesionala”? Pentru ca nu au serviciu de cadre? Posibil -- si una si alta si altele inca.

  Dar, una peste alta, e de apreciat faptul ca T.B. ii culege pe toti cu multa precizie, lustrandu-i pe liberali mai bine decat ar fi facut-o ei insisi, chiar si sub imperativul Legii lustratiei. Cred ca nici el nu-si da seama de rolul profund sanitar pe care il jioaca ori de cate ori relanseaza chemarea: “Securisti si fripturisti din toate partidele, adunarea la mine!” Asa ca, daca in rolul de jucator T.B. a dat-o-n bara, macar ca decantor a reusit de minune sa stranga in jurul lui aproape tot ce era toxic in politica, presa si societate civila. Aleluia!

 • napocitaniu

  @27

  nu putea sal ee la el si pe felics, sa nu’l mai lase sa bintuie atita “de partea buna a baricadii”?

 • Din ciclul believe it or not sau de ce iubim Levantul si nu suportam tantarii.
  Totusi, daca se confirma, informatia ar putea explica afinitatile elective exprimate de scriitor cu precadere-n “Bulina”.

  “Chiar după ce a fost scos din externe, Emil Andreescu nu a terminat cu şcolile. În 1981, pe când era trimis în pregătire la Regimentul I Securitate Băneasa (unde este acum Jandarmeria – foto în uniformă cu arma), l-a avut coleg de cameră pe celebrul scriitor M. Cărtărescu, sublocotenent de Securitate, adus într-o concentrare cu scoatere din producţie de o lună. Spionii externi îşi amintesc de astfel de concentrări ale celor care făcuseră armata la Securitate (absolvenţi de drept, litere, limbi străine, istorie, filozofie) ca fiind ceva normal. Era trecerea de la ofiţeri în rezervă, la activişti de partid. Un viitor activist caricaturist desena, iar Cărtărescu scria epigrame toată noaptea pentru revista Activistul. Îi mâncau ţânţarii până adormeau.”

  http://www.cotidianul.ro/povesti-despre-operatiuni-cu-generali-si-colonei-inclusiv-cu-teodor-melescanu-174298/

 • @28

  Doar nu vreti, Doamne fereste, sa se dezechilibreze, de tot, esichierul?!
  Si cu “regula balansoarului” ce sa facem?

  P.S. Chiar vreti o presa numai de “buline”?

 • Dorin Tudoran

  @No name

  M. Cartarescu, sublocotenent de Securitate!?! Slabuta. Eu stiam ca a infiintat NKDV-ul… Hai sa fim seriosi.

 • Dorin Tudoran

  AVP
  N-am scapat cu totul de gripa, asa ca-ti dau numai un fragment de raspuns in legatura cu hamletiana dilema “raul cel mic vs raul cel mare”.
  Obiectia mea fundamentala fata de implicarea ta nu viza atat propaganda facuta raului cel mic, cat intocmirea unei liste de sustinere.

  Cand e vorba de o confruntare intre bunul mai mic vs bunul mai mare, faci liste de sustinere, fiindca, oricum s-ar termina competitia, binele castiga.
  Cand e vorba de o confruntare intre raul mai mic si raul mai mare, e bine sa ne abtinemn de la liste de sprijinitori, fiindca, oricum se termina competitia, raul castiga.
  In sfarsit, cum ti-am spus si atunci, intocmirea unei liste de sustinere in favoarea unuia dintre “cei rai”, te implica in intocmirea unor liste impotriva celorlalti rai. Cum ai vazut, imediat dupa alegeri, listele intocmite impotriva celorlalti au inceput sa fie folosite: cap de lista Marius Oprea. Unii ca noi nu au de ce sa-i ajute pe unii ori pe altii sa-si ascuta top[oarele, cutitele si sa le faca noptile de cristal mai usoare…
  Cocluzie: ar fi bine sa eviotam intocmirea de liste, apeluri etc. in faboarea “raului celui mai mititel”

 • Dorin Tudoran

  @unicornu

  Amin!

 • D-le Tudoran, LOL!

  Macar, a lui Ohanesian e cu parfum de credibilitate. Si eu, si M Cartarescu am apucat vremea in care se faceau racolari la Litere. In schimb, infiintarea NKDV-ului…

  Oricum, eu insami am pus informatia din Coti sub semnul intrebarii, dar si daca se confirma vreodata…

 • Dorin Tudoran

  @No Name

  Hai sa asteptam confirmarea, altfel improscam cu noroi tot ce este in jurul nostru.
  Ca se faceau racolari la Litere stie toata lumea — eu insumi am avut multi colegi care au cedat, dar multi altii nici nu au vrut sa auda de asemenea “sansa”.
  Saasteptam probele si pe urma putem vorbi.

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu

  domn’ nikule, matale tot nu intzelegi care este destinul lui felix: el este lasat sa astepte pana in ultima secunda, secunda in care se accepta ce se stia foarte bine, ca mai e nevoie de o jumatate de procent sau de un procent si jumatate pentru ca tzarisoara sa fie guvernata. Si atunci, TB il invita din nou pe felics si-i spune “Domnule profesor, indiferent de relatiile dintre noi doi, va rog sa intrati in coalitie, caci tara trebuie guvernata.” Felix se scrifica, inca o data, tara este, in sfarsit, guvernata. Dupa doua luni, cineva lanseaza acuzatia “solutiei imorale”. Din acel moment ne pregatim pentru alegerile viitoare…

 • @Dorin Tudoran # 35

  Aveti dreptate, corect e sa asteptam probele si, daca vor veni, multe bizarerii “postrevolutionare” se vor dovedi, poate, mult mai putin bizare decat le-am perceput.

  Altfel, va ramane greu de inteles cum oameni creditati cu inteligenta si creativitate superioara nu pot evalua dimensiunea reala a ceea ce ei numesc “raul mai mic” si nici cum, in sustinerea “raului mai mic”, pierd cu totul din vedere orice posibilitate a existentei binelui.

 • AVP

  Mha, no name, vezi-ti naiba de treaba ta si nu da tu lectii celor care, cat de cat, au facut ceva, cand trebuia ! 👿 Atata timp cat tu vei semna anonim si anonime ca si ale farfuridi & branzovenescu altcandva si vei vota tot cu “onorabilul dom Catz”, ca predecesorii-ti gargaragii, nimic radical nu se va schimba pe-aci si vom fi nevoiti sa tinem cu “raul cel mic” & calic pana cand, preste 50 de anisori, se va mai naste iar un AVP, ca sa redacteze un alt “Apel catre Europa” si-un alt samizdat “NU!”, sau un alt DT, care sa redacteze un alt “Frigul si foamea”, in spe, iar toata natia ta de “viteji” ascunsi dupa deal sau dupa nick sa se roage pana atunci, aloo, sa n-apara naiba vreun alt tradator famelic care sa toarne la urmatoarea Secu floarea heroilor rumânilor, mai rara ca floarea de colt a muntilor, si sa ramaneti dreaq, din nou, in cooru gol !! Te somez sa-mi arati cu cine sa votez, hic et nunc, si asuma-ti aceasta optiune in mod transparent si onest, sau taci naiba din guritza aia, moralista de doi bani ce-mi esti !! 🙁

 • Gheorghe Campeanu

  Pornind de la declaratiile nou numitului responsabil sef la SIE putem crede oare ca “s-au constatat unele aspecte”? (apud ex PM Vacaroiu)

 • @AVP # 38

  Greu de inghitit adresare agresiva si stilul telescopato- infantilo-gargaricesc, dar trec peste…

  Guvernarile, ca si postarile si poezelele, ba chiar si apelurile, nu se fac pe pustie, de dragul auto-adularii, (decat daca subiectul actiunii e narcisist ori atins peste poate de complexul Napoleon), ci pentru efectele lor care, de la Polichinelle citire, pot fi fie negative, fie pozitive. Valoarea tuturor lucrurilor se masoara, ca traim doar in era metriilor, nu doar in a cumetriilor (politico-elective). In plus, si logica a progresat, facand de ocara argumentul falacios de tipul ad verecundiam. Prin urmare, si efectele raului cel mai mic s-au masurat si masuratorile au aratat ca, sub domnia lui, Romania a fost declasta cu cateva trepte in toate ierahiile mondiale privind combaterea coruptiei, democratia, eficienta guvernarii, combaterea saraciei, alfabetizarea, sanatatea populatiei, transparenta guvernarii etc. etc. etc.

  In brief, mai ales dupa 2009, (dupa mine chiar de prin 2007!), raul cel mai mic s-a dovedit CU PRISOSINTA a fi raul cel mai mare, fapt ce i-a adus pe fostii lui sustinatorii de buna credinta fie sa-si faca mea culpa fie sa incerce unele strategii de gasire a binelui. Dar, s-o tii gaia-matzu ca rau cel mai mic chiar a fost si chiar este in continuare cel mai mic, si asta dupa ce el si-a dovedit din plin malignitatea, intra -- Zau asa! -- cel putin in sfera bizareriile romanesti post-decembriste.

 • corectura: sustinatori, (nearticulat)

  scuze!

 • neamtu tiganu

  nea Dorine, blindetea cu care ii dojenesti pe niste propagandisti, pupincuristi ordinari cred ca se datoreaza gripei. Insanatosire rapida!

 • InimaRea

  “Sublocotenent de securitate” inseamna ca a absolvit scoala de ofiteri de rezerva a MI (de la Gradistea) dupa facultate. Orunde “ar fi facut armata” (caci era obligatorie) ar fi ajuns sublocotenent in rezerva. Pentru cei ce n-au apucat acele vremuri fericite, mentionez ca steluta aceea de sublocotenent hodinea pe umarul proaspatului ofiter doua-trei ore -- intre ceremonia “inaltarii in grad” si lasarea la vatra.
  Cind a facut Cartarescu armata, asta era singura scoala de ofiteri de rezerva de linga Bucuresti, restul erau la mama supararii, astfel ca era o afacere sa petreci alea 6 luni aproape de casa si nu prin Moldova ori Banat.
  Iar “concentrarile” se faceau in toata armata, si nu doar cu ofiterii in rezerva.
  A, daca ajungea Cartarescu la Branesti -- racolat de DIE -- alta socoteala! (Cum a fost Daianu, bunaoara.) Cei intr-adevar racolati acolo mergeau -- 2 ani -- pentru insusirea nobilei profesiuni, nu ajungeau vreodata la “concentrare”. Si nu ramineau sublocotenenti. In MI, cel mai mic grad ofiteresc activ era locotenent -- ca si-n MApN, de altfel, pina sa se-ntimple trei chestii: valul de tinere ofiterese, care trebuia sa instruiasca studentimea in perioada premilitara a facultatii; subinginerii care aveau studii pe jumatate superioare, asa ca primeau jumatate de grad ofiteresc; in MI, mai erau baietii “cadrelor”, care faceau armata la Cimpina, ca radiotelegrafisti, si-apoi se aciuau pe linga tatici la Centrul de Cifru. Asa au ajuns sa-si blesteme zilele parintii care au avut baieti in armata, la Cimpina, in decembrie 1989.
  O fi epidemie de securita p’aci dar nici s-o luam razna nu-i sanatos. Oricum, despre Cartarescu -- daca vrei sa spui cu-adevarat ceva de rau, care sa-l si atinga -- spui ceva despre cartile lui (ca-s rele, indigeste, neinspirate -- d’astea mai rele decit orice securism, colaborationism si dracu’ mai stie ce ism).

 • neamtu tiganu

  Aud de la multi comentatori politici aprecieri privind “animalu politic” basescu, de cit de tare e el, mai tare ca fularu.
  In primu rind basescu e 100% roman, nu-mi pot imagina ca asa unu ar putea face cariera politica intro tara civilizata.
  Al doilea rind, intrebarea cheie e in ce masura calitatile acestui “animal politic” servesc tarii, poporului, natiunii? Ca, scrie cineva mai sus, de animale politice am tot avut parte, parca si Iliescu, la un moment dat nu avea adversar.
  Cred ca politica din ziua de azi nu se face de animale politice ci de echipe, teamuri, mai ales in germania e o lipsa acuta de personalitati politice de anvergura si totusi lucrurile merg mai bine ca niciodata, de ce? Pt. ca treaba o fac specialistii, sfaturile celor intelepti…

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Cam avetzi dreptate in legatura cu “legatura” dintre MC si Securitate!

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  Corect. Politica adevarata se face “in echipa”. Politica in Romania se face “in gashka” si, deseori, “in haita”

 • AVP

  Mdea, asta e situatia si natia : io ii cer “viteazului” anonim sa-mi spuna cu cin’ sa votez -- caci doar sunt poeselu’ turmentat si tocmai i-am predat madamei Zoitica scrisorica “Apelului catre Europa”, dupa care ea poa sa-l voteze linistita si pe onorabilu Crin Agamitza, cu famelia lui de liberali de la pazopt, ne mai avand nicio alta grija sau obligatie… -, iar ea (presupunand ca despre o ea vba, desi nici Dzeu n-o stie), ma bruftuluieste tot pe mine, olelie lie, in loc sa faca precum o veritabila Zoe vie: sa ma poope, macar pe veresie… Estimp, distinsa & destinsa galerie in frunte cui gazda mai are inca o data prileju sa-l ia in balon pe “megalomanu” cazut in vrie, careia o zmecheroasa peană de la adevaratii Arnoteni, dupa cum se stie, i-a mai aruncat un scuipat, suplinindu-l pe honorabilu dom humor, ce sta pitit la lis in antisemitie…

  La asa bobor, asa Comandant Suprem, fraticilor ! In zadar va scremeti sa-i gasiti un inlocuitor, fiindca Domnu -- care judeca precum un Drept Judecator, iar nu ca un no name al pigmeilor -- nu e chior.

  Am inchis discutia.

  ps. @neamtu tiganu: daca pe tine te-ar fi putut cu adevarat grija rumânilor, n-ai mai fi renuntat la cetatenia română inca din 2001. Mai bine ai spune cu cine tii, ca si anonima ailalata. Hai, dati-va harama pe fatza.

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Nu te-m luat in balon. Ti-am reamintiut un punct de vedere pe care ti-l impartasisem cand strangeai semnaturi pentru “raul mai mic”. Si raman la acerl punct de vedere.
  Nu prea inteleg de ce aduci in aceasta discutie “Apelul catre Europa”, “honorabilul dom humor, ce sta pitit la lis in antisemitie”.
  Cum nu-ti convine ceva, cum ne muti pe alta linie, doar-doar da drezina peste noi…

 • AVP

  DT,

  Repet niste chestii pe care i le-am spus cuiva, mai alaltarea, pe my blog (practic, le copiez de acolo): eu nu voi regreta niciodata -- nici cand adversarii lui Base imi vor scoate acest lucru pe nas -- c-am facut Apelu proTB, ci din contra: sunt multumit ca am contribuit dupa puterile mele la oprirea caderii in hau a tzerisoarei. Daca esti om cu adevarat drept si impartial, imagineaza-ti ce s-ar fi inatmaplat daca venea Geoana la putere, iar Romania ar fi fost condusa in acelasi stil populist, ca si pana-n 2008, cu o schema bugetara gonflata cu sute de mii de posturi “pe pile” in plus, cu salarii si pensii cat casa, cu o coruptie henorma, dar fara corupti -- vba dlui Manolescu -, cu o politica externa nici cea, nici hais, cu ochii si la Vest (caci, de, inca eram tara NATO si UE), dar si la Est, de unde asteptam sa ne vina banii ca sa platim salariile si penziile, caci doar cu FMI am fi terminat-o imediat, n-asa? In vremea asta nu doar aparatul bugetar ar fi stat puhoi preste noi, dar si Criza Balsoi, caci doar asta nu putea fi oprita prin apasarea unui buton de la Moscova, pai cum drea… Or, Base ista macar a restructurat henormu Aparat de Stat – esenta comunismului, aloo – cu cateva sute de mii de posturi; a facut un sistem de pensii cat de cat echitabil; a scos din beciurile securitatii cateva mii de dosare de priculici; a pus DNA-ul pe urmele unor granzi mafioti de partid si de stat si nu doar a caracudei ; a ramas ferm langa NATO si UE ; a condamnat comunizmu, fie si formal, si numai dupa ce l-a presat pretinu nostru comun Sorin Iliesiu, dar uite ca Emil Constantinescu n-a facut nici atat, aloo, caci ce sa mai vbim de Ivan Ilici, a ? Iata pt ce io il socotesc pe TB -- care mi-e absolut antipatic ca om, asa cum e prea multora -- “raul cel mic”. Iar faptu ca Romanica nu e azi pe post de Grecia 2 -- asa cum s-ar fi intamplat daca venea la putere partida cealalat -- e lucru mare, fratioare.

  Pe de alta parte, oricine ar fi facut ce-au facut ale Base si Boc si-ar fi atras mania celor atinsi de duritatea reformei (asta ca sa nu mai punem la socoteala mania dusmanilor sai naturali, ca sa zic asa). Asa au patit si-ale Mazovieski in Polonia (si ista fusese unul din legendarii lideri ai Solidarnostr, iar nu doar un mic asecist din Cluj sau un trimis la Avers), dar au patit-o si multi altii, cand au vrut sa-si reformeze terisoara (unii dintre ei chiar au mierlit-o, ca Vladimirescu, sau au surghiunit-o, ca ale Balcescu si Cuza…). In afara de asta, nu doar puterea “care e”, dar si Romanica a fost supusa in fix acelasi timp unui attack media fara precedent, exercitat de tunurile catodice mogulice sau hai sa zicem de “noile retele netoratice” (si sa nu ne gandim la alte scenarii mai mult or mai putin SF), dornice sa-i transforme pe politicieni in fantoshe pt showul politic, in care ele, retelele netocratice, trag itele-mintitele, asa cum Alexander Bard a profetit hat de mult… In fine, nu mai pomenesc de PR-ul catastrofal al Oranjeriei, care (de-un paregzamplu) a tinut-o pe madam Udrea la cucurig pana cand n-a mai ramas din popularitatea Piratului nici cat un sfarc din graciosu-i lean dick (nu spui al cui, sa zicem ca al lu Dick Kitik).

  Acuma chiar ca ma retrag. Mai vbim.

 • Ioan Costea

  Îngăduiți-mi o precizare la cele aduse aici de „No Name”, insinuarea cu „sublocotenentul de securitate Mircea Cărtărescu”. Să vedeți cum apar confuziile. Și cum se preiau sau răspândesc. Cu știință sau nu. Am verificat doar anul de naștere al dlui Cărtărescu (1956). Începând cu anul 1973 (am fost în prima serie, n. 1954) toți cei admiși la facultate și apți pentru serviciul militar obligatoriu făceau armata cu termen redus înaintea facultății, primeau gradul de sublocotenent în rezervă (de securitate, dacă acolo au fost încorporați), iar după facultate erau convocați o lună „cu scoatere din producție”. Tot așa -- cu scoatere sau fără scoatere! -, am ajuns și eu căpitan în rezervă (la grăniceri). Acum sunt scos de tot (din evidență). A bon entendeur, salut!

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Nici eu n-am facut altceva decat sa repet… Doua perspective diferite… Nimic tragic…
  PR? Ar fi fost bine (vorba vine) ca numai PR sa fi fost catastrofal; uneori, chiar continutul a fost si ramane o catastrofa. Are si PR-ul limitele sale, de aceea s- si spus ca nu poti face bici chiar din orice…

 • @InimaRea # 43 & @Ioan Costea # 50

  Precizarile dvs. privind modul in care se putea ajunge, in anii ’80, la gradul de sublocotent de Securitate sunt foarte bine venite, cel putin pentru mine. Sincer, nu stiam ca aceasta era cale si ca ea era atat de fireasca si comuna foarte multor tineri din acei ani, ea nepresupunand de fapt niciun fel de angajament special ori adeziune la respectiva institutie. Departe de mine gandul de-a veni aici cu o insinuare, din moment ce am venit cu un citat integral si cu sursa lui. Pur si simplu nu aveam tabloul complet al situatiei respective. Mai mult chiar, mie insami contextualizarea ei peiorativa imi paruse destul de greu de acceptat in lipsa unei confirmari suplimentare.
  In concluzie, va multumesc pentru lamuriri.

 • @AVP 3 49

  “Iar faptu ca Romanica nu e azi pe post de Grecia 2 – asa cum s-ar fi intamplat daca venea la putere partida cealalat – e lucru mare…”

  Ma rog, la atatea vorbe ce mai conteaza si o interpretare contrafactuala a istoriei, mai ales daca ne referim la ultimii trei ani?

  TOTUSI:

  Una la mana e ca, in ciuda tuturor asigurarilor si a austeritatii impuse exclusiv grupurilor defavorizate, Romania e inca pe trendul Greciei, cu o datorie care creste mai mult si mai repede ca PIB-ul.

  A doua la mana, succesul reformelor la care va referiti s-a consimtit si simtit, cred, mai ales la TVR INFO si la fostele ministere ale d-nei Udrea. In teren, ca sa zic asa, e cam taman viceversa. Nici aparatul de stat n-a fost cu adevarat redus, fiindca in timp ce unii erau scosi din sistem pe usa din fata, prin usa din dos erau introduse nepoatele, fiicele, metresele si cumetrele, si ele nu intrau oricum, ci la salarii de cateva ori mai mari, la o pregatire si o experienta de cateva ori mai mici. Si apropo, alt val de disponibilizari bate in usa “aparatului”, care in aste vremuri grele naste doar locuri de munca pentru beizadele.

  Cat despre combaterea coruptiei pe caltabosi -- pentru a-i face loc celei pe milioane de euro!, cred ca nici nu mai e cazul sa vorbim. E suficient sa arunci o privire in statisticile realizate de institutiile internationale de profil si vezi cum stam de-adevaratelea si la capitolu’ asta. .

  Iar despre sistemul de pensii “cat de cat echitabil”, mai bine sa-i intrebam pe pensionarii care tin, de peste 40 de zile, linia intai a protestelor. Pensiile nesimtit de mari au ajuns si mai mari -- cu unele, putine, exceptii -- iar cele nesimtit de mici au ajuns si mai mici.

  Problemele raului asta (mai mic?), care a crescut in sapte ani voiniceste, nu stau nici in PR-ul propriu si nici in antenele mogulilor, ci in esenta guvernarii bazate pe autoritarism, incompetenta, nepotism, coruptie si propaganda -- cum nu le-a mai fost romanilor sa auda si sa vada din “iepoca de aur” si din prima perioada de glorie si amar a Petei Universitatii (1990).

 • Ioan Costea

  @ No name
  Elegant răspuns. De altfel, și eu am scris destul de precaut („cele aduse”), făcând trimitere la sursa, citisem și eu materialul din acel cotidian. Nu prea eram de acord cu colportarea, cu toate că văzusem surprinderea dv. Dar, întrucât ați făcut concluzia, mie nu-mi rămâne decât să întreb: Friends?

 • Bineinteles.
  Va multumesc.

 • @Ioan Costea #54

  Bineinteles.
  Va multumesc.

 • @ No name
  Subscriu pareri domnului Costea cu raspunsul dat lui AVP. Insa daca adaugam la marile realizari ale “reformei statului Roman” ce s-a intamplat in educatie si ce s-a intamplat in sistemul sanitar avema tabloul complet al tragediei din Romania. Din pacate sunt unii oameni care din orgoliu , prostie sau mai stiu eu ce alte motivari au continua sa ne bombardeze cu idei pe care le consider eu cel putin rasuflate. Ma amuza la culme faptul ca bat darabana cu Felix uitand ca chiar in fruntea statului avem de a face cu cineva care a facut rapoarte la securitate ca sarcina de servici. De gustibus ar spune unii dar asta da dovada cel putin a naivitatii personajelor in cauza

 • unicornu

  propagandistu-pupincurist lenes de provincie ii tot da cu reforma (asta a auzit la oranjerie, asta repeta nauc).

  care reforma ? reforma presupune o schimbare calitativa in primul rand. Or avem de a face DOAR cu TAIERI bezmetice. Si de inrolare a rubedeniilor. Si asta este trambitata modernizare a statului.

  De fapt este cu totul altceva in dosul paradei propagandistice: site-ul domnului Tudoran are vizibilitate. Ce tribuna mai buna … pentru a-i fi observata fidelitatea si indaratnicia sustinerii tezelor oranj. O sinecura cat de mica parca-parca ar merita si el dupa toate fluviile de cuvinte cheltuite cu sarg …

 • Dorin Tudoran

  @unicornu

  Cred ca exagerati: n-are site-ul acesta atata vizibilitatea cat sa aduca vreo sinecura (ori alt folos) celor ce au alte pareri decat ale mele…

 • AVP

  Mha, Virgilache, daca ar fi sa socotesc doar dupa competenta gramaticala & intelectuala ce rezulta din micutele tale randuri nu rasuflate, ci semiambuscate, si tot as fi obligat sa concluzionez ca tu n-ai cum sa percepi despre ce se vorbeste pe-aci nici daca ai fi de cateva ori mai istet decat Tom cel natafletz. Bine, stiu ca, spre deosebire de no name, care nu e mproasta, ci doar in misiune imposibila, si care totusi va avea obrazu de a nu ma mai deranja cu personalitatea sa anonima ca drea, tu esti si-un nesimiti sadea, care nu va tacea decat dupa ce imi va da -- precum cutremuru din Japonia -- de zece ori replica. Contez insa pe catzelusa Akismet a lu dom Dorin, caruia ii promit un jeleu sublim 🙂

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  se mai gasesc “drajeuri si jeleuri”?
  pai, atunci nu e criza.

 • AVP

  Dorine, la mine pe blog nu i-as lasa pe anonimi ca ale no name, unicornu, figornu sau virgil de la cornu sa te-njure nici daca ar semna cu numele si prenumele de la ma-sa, darmite asa, anonimi ca drea. De unde stiu eu -- sau tu -- ca nu ma-njura direct Securitatea, la o adica, a…?

  M-asteptam macar sa-i raspunzi mboului aluia cu unicorn ca daca n-am primit io nicio sinecura dupa Apelu proTB, ci din contra, am primit un pumn in gura si sunt somer in vreme dura, cum isi inchipuie unicornu misel c-as primi macar o sinecura de puricel pt niste rime de poesel tembel, dar iubitor de adevar, sireac de el ?

 • @AVP , doar rugamintea gazdei de a nu polemiza inutil cu cei ca tine ma opreste sa-ti dau replica cuvenita.

  faptul ca esti tare in clanta nu inseamna ca ai automat si dreptate. Spre deosebire de tine am vizitat mai multe tari decat Corabia ta amarata si m-a pus in situatia sa fac comparatie intre ce inseamna un stat si ce este in Romania. In rest ramai cu frustrarile tale ca sincer nu am timp sa polemizez cu tine .

  PS faptul ca nu mi-am declinat identitatea in fata ta inseamna ca nu te consider o persoana cu care as putea sa dialogez . Gazda si alte locuri (virtuale) prin care mai umblu imi stiu identitatea si cel putin adresa de email reala.

 • unicornu

  @avp, masura umanismului tau sta in cele ce scrii si te descriu fidel:

  “Guvernul săracii Rumânii, în frunte cu primul-ministru şi cu Preşedintele actualei căprării, în caz c-o mai fi pe-aci, musai să se deplaseze la capătu ţerii ca să-i salveze pe bieţii terrani fără bani, fără cârlani, fără oi şi alte capre de olandez soi, ca să nu mai vbim de boi mai noi sau de conturi în euroi, dar în schimb cu poftă de a se uita la Antenele lu Felix, SOV si DDD şi a-njura pe capete Guvernu care e şi care nu le râneşte, al dreak, nici zăpezile, nici coşările, în timp ce ei îşi beau, cu chiu cu vai, ţuicile şi îşi put muierile, normal sau oral, iar capra vecinului doar anal… oops ”

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Cand nu se folosesc nume, imi este greu sa tiu “numaratoarea” cine in cine trage.
  Nu e nevoie sa explic eu nimanui ca nu ai primit vreo sinecura -- se stie. Si-apoi, poti raspunde aici.

 • @Dorin Tudoran
  “n-are site-ul acesta atata vizibilitatea cat sa aduca vreo sinecura” Nu ma pronunt la chestia cu sinecura dar exemplul pe care il stim amandoi din Contributors arata fooarte clar ca exista o clara visibilitate pentru care cei care sunt interesati mai ales atunci cand sunt naimiti sa slaveasca “realizarili” actualei guvernari.

 • Florin Iaru

  Aş fi rîs (dacă nu era de plîns). Sursa cu Cărtărescu securist e vai de mama ei de sursă. “Cotidianul” se poate lua de toartă cu “România Mare” sau cu “Cuvântul” fraţilor Roncea, atît de rău a (de)căzut. Pentru cei care au peste 40 de ani azi, argumentul “gradului” sau al “armatei” e ridicol, dar pentru cei mai tineri, care chiar nu ştiu cum stăteau lucrurile, poate fi o piatră de încercare. Seamănă cu teoria “răului cel mai mic”. E ca şi cum ai spune: n-ai murit sub Băse încă? Atunci e bine, e răul cel mai mic!
  Iar pentru cei care caută cu disperare o justificare de a se întoarce sub aripa preşedintelui (atenţie, amice AVP!), ar trebui să punem mîna pe cifre şi pe realitate: cică în criza grecească oamenii caută prin gunoaie. Nu mă-nnebuni, adevărat? Să fie cu putinţă? Există în lume un loc atît de decăzut încît oamenii au ajuns în sapă de lemn? Nu mă-nnebuni! Oooo, ce bine că România a fost pusă la adăpost. Ce bine că în ţara noastră dragă şi protejată nici măcar în gunoaie n-ai ce găsi! Să zic şi eu ca tine? Ooops? Stabilitatea românească are o duhoare şi consistenţă de rigor mortis. Felix n-a fost şi n-o să fie la putere, da’ cîtă vreme a fost util, a fost bun. Cînd nu, nu. A se slăbi, Mitică!
  Pentru conformitate, România se împrumută din greu ca să rostogolească datoriile, datoria statală s-a triplat în ultimii trei ani şi a ajuns, slavă Domnului la 40% din PIB, iar vîrful de sarcină cade în 2013-14. Dar astea-s socoteli grele, te doare capul numai să te apuci să le citeşti, darmite să te gîndeşti! Cam asta cu sănătatea unei naţiuni îngenuncheate de binele cel mai rău!
  Iar EvZ nu e nici al lui T, nici al lui C. E al marelui bobinator Dan Andronic, cel care ştoie de unde iese banu’. Cînd a ieşit de la Vîntu, a fost la Vîntu. Cînd a fost la Tăriceanu, a lins de la Tăriceanu. Acum o suge de la buget. Adică de la noi toţi. O fi bine? O fi plăcut?

 • maria fotino

  @AVP: Bascaliile dvs. in registru’ minor scad nivelul si staiful acestui blog. Si dac’ar fi numai atat! Cine stie pe la ce grupa mica UTC ati fost baiat de mingi si-ati ramas incremenit in abc-ul bascaliei si al insultelor la scena deschisa, de care sunteti foarte mandru. Ar fi preferabil sa fiti si un pic mai egiost si sa luati “animalul politic” acasa la dvs. sa va faca viata fericita. Nu cred ca v-ar reprosa cineva acest lucru. Dimpotriva, cred ca ati primi multumirile generale.

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru

  1. Evident, ideea ca Mircea Cartarescu e securist este o enormitate.
  2. “Solutia imorala” a fost constituita de toti cei care au propus-o, acceptat-o etc. Sa nu uita: “Dle Profesor, dincolo de opiniile noastre diferite, va rog sa intrati in alianta de guvernamant, fiidca tara trebuie guvernata” Cam asa, parca…
  3. Eu, unul, nu am spus ca Evcenimentul zilei de apoi este al lui VT sau al lui IC. Am spus altceva. Interesant este ca “nimeni’ nu stie ai cui sunt, de fapt, banii de la Evza. Nici SRI-ul? Mira-m-as…

 • unicornu

  Cred ca e o mica confuzie. Nu cred ca il faceau securist pe MC, doar eventual se minunau ca a facut armata la securitate (asta o fi adevarat ?). Ca altfel gradul de sublocotenent nu e o noutate pentru cei ce au facut armata in acei ani (pot confirma la randu-mi). Si da, existau si concentrari, indiferent de arma. Intre a fi facut armata la securitate si a fi securist este o distanta prea mare.

  din articol:
  “Spionii externi îşi amintesc de astfel de concentrări ale celor care făcuseră armata la Securitate (absolvenţi de drept, litere, limbi străine, istorie, filozofie) ca fiind ceva normal.”

 • Dorin Tudoran

  @unicornu

  Nu absolventii de facultati decideau unde sa faca armata; se duceau unde erau trimisi. La fel si in cazul concentrarilor.

 • unicornu

  In general asa este/era: erai repartizat unde decideau.
  Existau insa si faimoasele “pile” spre a fi trimis de obicei mai aproape de casa sau prin unitati cu regim mai bland.

 • Dorin Tudoran

  @unicornu
  Da, existau, dar, zau, ideea unui Cartarescu avand ceva de-0a face in acest fel cu Securitatea e o aiureala…

 • unicornu

  @DT, nici pomeneala, daca vrem sa-i gasim lui MC pacate(actuale) nu e greu, dar nu legate de securitate.

 • E clar, chiar si pentru mine care, recunosc si fac mea culpa, am avut unele mici semne de intrebare in privinta lui M.C. (in lipsa altor explicatii satisfacatore privind parcursul dumnealui ultim): Cartarescu n-a avut de-a face cu Securitatea “aia”! Explicatia pentru faptul ca M. Cartarescu, printre altii, a hranit o vreme (cam lunga!!) raul mic, ajutandu-l astfel sa se faca mare sta, cred acuma, in cu totul alta parte.

 • Precizare: M.C. a hranit cu LAUDE SI MENAJAMENTE (raul mic); sa nu se inteleaga, Doamne fereste, altceva.

 • Pingback: “Cine nu e cu noi e impotriva noastra” – a zis Stalin… Sau Lenin ? Are vreo importanta ? « Viorel Padina()

WP Admin