≡ Menu

III. Portret de vinovat ideal (A)

Photo blog 7Fiindcă lumea se află în halul pe care cu toți îl deplângem, dar, când vine vorba de cauzele dezastrului, avem mai fiecare “preferințele” noastre, Dumnezeu ni l-a oferit, invitându-ne la atingerea unui consens, pe Donald J. Trump: “Luați și vă bucurați!

L-am luat și mulți dovedim că nimeni nu ne poate păcăli mai cumplit decât ținem să ne păcălim de unii singuri prin cunoscuta metodă științifică de a pune toată vinovăția pe umerii Efectului spre a inocenta Cauzele.

Americii îi mergea excelent. Indicatorul principal al bunăstării tocmai arăta că în 2016 ne merge mai prost decât în 1999, când, hodoron-tronc!, apare acest Donald J. Trump să jignească anii de prosperitate bipartizan asigurată.

În 18 luni ne-a prostit mai mult decât republicanii & democrații în 17 ani. Ori e mâna lui Putin, ori a Diavolului. Mai sigur – mâinile amândurora. Altfel nu se explică cele întâmplate, fiindcă americanul model nu s-ar fi dedat la un asemenea vot.

Spre a ascunde că nu are cap, Donald are patru mâini. Îndemânatece. Cu ele a furat aproape 60 de milioane de voturi de la Hillary, răpindu-i acestei pe jumătate Ioana D’Arc și pe jumătate Albă ca Zăpada dreptul de moștenitoare a monarhiei prezidențiale.

Aflăm că Mussolini și fasciștii săi, Hitler și naziștii săi, Pavelič și ustașii săi, Dollfuß și al său Ständestaat, Franco și franchiștii săi, Salazar și al său Estado Novo au fost pâinea lui Dumnezeu, în comparație cu megafascistul antropofag Donald J. Trump.

Noaptea de 8 noiembrie a fost o Kristallnacht à l’américaine, măcel globalizat, căruia i-au căzut victime toate grupurile etnice, cu excepția colaboraționiștilor, teribilii white trash, antrenați în poligonul “A Basket of Deplorables”.

Vineri, 20 ianuarie, 2017, dimineața – Inaugurarea. Noaptea – operațiunea Colibri II, aka Noaptea cuțitelor lungi II. Măcelari-șefi: Chris Christie, Rudolph Giuliani, Mike Pence și Paul Ryan. Ordinea alfabetică este oferită de o prestigioasă revistă newyorkeză.

De ce nu fugim, cât mai avem vreme, alăturându-ne exodului condus de luminaries de magnitudinea unor Miley Cyrus, Al Sharpton, Cher sau Whoopi Goldberg, gânditoarea care ne-a dat acel încurajator ”I dont really view communism as a bad thing.”?

Iată mai jos un răspuns. Îmi place, chiar dacă îmi displace restul discursului (prea dezechilibrat politic), fiindcă recomandă o atitudine de adoptat, indiferent de culoarea autoritarismului cu care ne putem confrunta într-un scenariu sau altul al Istoriei:

But despair is no answer. To combat authoritarianism, to call out lies, to struggle honorably and fiercely in the name of American ideals – that is what is left to do. That is all there is to do.”

Totuși, mi-aș permite să adaug că “idealurile americane” nu au fost și nu sunt (încă) exclusiv de stânga. Când există motive, avem dreptul să fim neliniștiți, dar și obligația de a nu fi ridicoli. Mai ales când scriem la gazetă.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Liviu Antonesei

  Excelent si episodul 3, îl preiau mîine dimineață…

 • Dezideriu Dudas

  Daca si la fuga din…, Madona tine oferta deschisa ca la fuga in…., treceti va rog pe lista de asteptare ( unde se pun sacosile ? ) si doi ingineri din Ioropa, unu’ din Rom…altu’ chiar « rom »…Cel din Rom’..’s io, ‘istalalt e si mai pasional ca mine deci nici nu-l mai intreb ca sigur a ratat stirea, altfel cre’ca ar fi déjà pe vampior si baga carbuni la lopata ( nu cre’ c-a avut curaj sa ia bani din casa ca era ca si prins…) si ( IAR….) nici nu stie ca masina « cu lapte si miere » nici macar n-a mai venit, ba’, chiar a plecat in directia opusa si ne-a tras trampa ! I-as spune si lu’ IARU da’ stiu ca are o perioada grea si, in plus, prea ne-am autodemasca ca ‘ista a fost imprudent recent si ni se poate face portretul robot imediat ( macar sa ne faca doar fata sa nu ne facem dreak’ de ras in nulitatea noastra…)….In (si mai) plus, nici macar nu-i inginer. In schimb el va poate ajuta sa infiintati urgent ACADEMIA STAN SI BRAN ! Are el niste prieteni ingineri, Charlie Chaplin, nu alta… Prietenii lui, inginerii, sunt atat de eficienti, ca au scapat si de Toma Necedinciosu’, desi se spune ca nu l(i-a)-a urmarit nime’ ( despre vant, altadata, mai bine, niciodata.…Destul ! ) SA DAM O SANSA PACII !

  P.S. Iara, nu mai fac…Promit. Cu Trump ‘ista, mi-e ca vechea infratire intre popoare se va transforma in infratirea intre nefestecile (…’soarte…) noastre si abia ‘ceea va fi ultima faza…Tre’ sa mergem cu totii la Coalitia pentru Familie, anticipativ, si-asa vom scapa, chiar daca vom fi prinsi……Daca retin bine, dom’Florin s-a prins primu’ ca tre’ sa se implice…Aiasta intuitie ! De unde dreak’ stia ca va castiga Trump ? Daca s-a implicat fix la 180 de grade ( nu mai retin ), ne trebuie urgent speraclu’ ‘cela si tot va fi bine ( aici, despre grade, altadata, desi, mai bine, niciodata…Destul ! )…Nu rau. Aici tre’ continuat, da’ vreau sa implic si eu Academia. Alta. Pana nu ma intalnesc cu ciufuliciu’ ei ( nu ‘cela originalu’ – n-am timp sa citesc toata China Culturii pentru consonanta, eu, tehnocrat al Tibetului I-/n/culturii -- , ‘i vorba de alta academie )…, fac ciocu-mic, c-am venit (tot) noi, albii, la putere !

 • Vasile Gogea

  …Pămîntul a devenit prea mic ca să mai unde să fugi de ”răul de acasă”! Și-apoi, dacă toată lumea ar tot ”fugi” din și în -tr-o parte sau alta, n-ar face decît să ducă pe tălpile ei destul ”praf” (cînd nu de-a dreptul noroi) al ”răului” iluzoriu lăsat în urmă, încît, la un prim vînt mai puternic, să le intre pe ferestre în noile ”case”!…

 • Grig

  Daca am mai putea sesiza ironia situatiei, am zice ca Dl. Putin a esuat lamentabil in calitate de sperietoare pentru cetatenii britanici si americani(si global, cu exceptia Romaniei, din motive de prostie bine intretinuta tocmai de cei care il stiu drept partener fiabil, desi de nedeclarat). Dar am gresi enorm, pentru ca astfel nimeni nu va crede ca tocmai el s-ar putea sa fie singura victima notabila a acestei realitati noi. Si asta in ciuda tuturor epurarilor la care s-a dedat cu mare discretie rasunatoare, si a unitatii interne fara fisura, inclusiv printre voiosii frati in ale specialului intovarasit pe vecie.
  Restul sunt nesemnificativi, sunt cei care nu sesiseaza ironia pentru ca sunt prea ocupati sa fie batjocoritori.

 • Eduard

  Eu propun, cu asentimentul majoritatii de minoritari -gen Trutulescu -care a iesit din tacere in Romania, sa schimbam poporul american. Sa ii lasam cu a lor Constitutie, cu amendamentele ei foarte ciudate, si sa ne aducem aminte de niste prostanaci care au fost invitati in avionul lui Trump (nu si la TaRomul care mergea la Moscova, cu doi oameni de mare valoare, unul fiind SPP-ist, astia au fost ei initiati la ordin).
  Cat despre cei 4000 de viitori someri americani, esentiali, plus inca vreo cateva zeci de mii nestiuti, eu i-as invita in Romania. Sa continue malversatiunile facute prin oficialii nostri infractori, ca inca ies bani buni. Parol. Sau pasol, na turbinca!i

 • Eduard

  Domnule inginer, cu respect va informez ca Pluto s-a infiintat in proximitatea dv, desi nu o vedeti, ca Statiune, cu instrumentele dv. tehnice. Uitati tot ce trebuie sa stiti, ganditi-va doar la ce Forum ca la Snagov pot face niste bani corect directionati, ca oameni sunt din belsug pe singura coasta neexplorata de gratare.Nu este o technological breakdown, ci un drum spre Hell.Viguros va invit sa va vedeti de treburile dv. ingineresti, nerecunoscatoare undelor scalare.

 • Eduard

  Chestia cu “sa dam o sansa pacii ” este atat de enervanta incat sa va mai spun ceva. In proprii dv termeni. Cand Puterea, Guvernul en titre al unui stat isi lanseaza gaselnita umana pe muzica Ultimului Mohican rezulta ca toti cei care au lucrat la asta sunt …nemti. Ingineri. Maagureni.
  Cam prea multi nemti isi fac de lucru pe la noi. Sa nu fie reincarnari ale unor spectre care…brrr…bantuie Europa.Deci lasati-o asa cu bamporul securist.

 • Pingback: Dorin Tudoran – Deznodămîntul alegerilor americane (3 și 4) | @ntonesei's blog()

 • DG Ontelus

  de sezon// privesc la lumea asta rătăcită/ cum șmecheri fraieri reciproc se-ntrețin/ să fii lucid devine chiar un chin/ de vrei succes ia-ți masca ipocrită/ prostia se revarsă indecentă/ minciuna le e tuturor pe buze/ e vremea realităților confuze/ când viața-i și-nțeleaptă și dementă/ probabil că lumina ne orbește/ lăsăm puține urme biete umbre/ destul cu-aceste-acorduri mult prea sumbre/ la magazin pe colț au băgat pește

 • DG Ontelus

  ordinul// primit de sus se execută/ întocmai fără crâcnire/ în sensul că nu mai intervin/ băieții ori fetele/ obiectivul este lăsat să fezandeze/ în suc propriu/ iar la momentul oportun/ decis de către lipsă text/ probabil cenzura inerentă/ a autorităților/ de toate felurile/ obiectivul urmează să fie/ executat scurt și cuprinzător/ vai dar ce mesaj mobilizator/ și de-a dreptul încrezător/ în succesul întregii operațiuni

WP Admin