≡ Menu

Iarna sporovăielii noastre

Peste trei săptămâni, se încheie primul trimestru al anului. Rezultatele se anunță de pe acum remarcabile. Mă opresc, fie și doar în treacăt, la câteva dintre ele.

Procesul dlui Dan Voiculescu nu a avut loc nici în ziua de 8 martie, Justiția punându-l degeaba pe drumuri pe fostul senator, dânsa neprezentându-se la tribunal explicând că, fiind de sex feminin, nu muncește și de ziua internațională a femeii. În schimb, doamna Mona Pivniceru, căreia USL i-a strigat “Mona, fii bărbată!”, a muncit – de la București la Bruxelles și retur.

Dacă ne resemnasem cu gândul că pentru unii capitala României este Budapesta, acum și bulgarii trebuie să se resemneze cu descoperirea că Bucureștiul e capitala lor. Poate ar fi cazul ca românii și bulgarii să-și dea mâna împotriva inflamației Schengen și să riposteze viguros considerând că Luxemburgul este capitala Andorrei, ba chiar și invers. Cum Bruxelles-ul și-a luat-o prea mult în cap că este capitala Europei, fostul parlamentar european Gigi Becali pare pe cale să declare că Ajax Amsterdam e capitala Belgiei. Oricum, Mesia de la Pipera, care ne informează că poartă pantofi de 4.000 € perechea,  nu s-a așezat la masă cu proprietarul lui Ajax, care poartă pantofi de numai 250 € perechea.

Desen & Copyright 2013 - ION BARBU

Vârfuri PD-L își aruncă azi în obraz vorbe care — rostite ieri din afara partidului, fie de adversari politici, fie de comentatori independenți —  erau catalogate de corul PD-L drept “lături”, “ticăloșii”, “mișelii”, “manipulări”, “minciuni sfruntate” etc. În PD-L, grupuri, grupări și gupuscule promit să aducă partidul înapoi la 30%, în vreme ce acționează ca o rugină care ciuruiește fundul acestei conserve politice probabil deja expirate.

Desen & Copyright 2013 - Alex. DIMITROV

Vă mai amintiți alegerile pentru postul de Primar General al Capitalei din 2008? Acelea în care, în turul doi, s-au înfruntat domnii Vasile Blaga și Sorin Oprescu,  și când, prezentându-și programul, dl Oprescu l-a luat prin surprindere pe dl Blaga vorbind despre artera de circulație suspendată pe care o va construi cam de la Piața Romană până pe la altă piață, trecând, neapărat, cam pe deasupra Teatrului Național.

Dl Oprescu a câștigat, dar nu a construit încă artera suspendată, cu bănci pentru pensionarii stratosferici și copaci exotici pe trotuare. Dl Blaga a pierdut, dar acum e sigur că va (re)câștiga tronul PD-L în fața dnei Udrea. Aceasta din urmă îi arată cotul dlui Blaga, și asta pe latinește, confundând “omnia mea mecum porto” (aici) cu pasta de dinți Vademecum (aici), care albește dinții, orice ai mânca. N-ar fi exclus ca dna Udrea, care pierdut, în chip răsunător, alegerile parlamentare, dar a intrat în Parlament prin redistribuire, să câștige alegerile în sufletele pedeliste, dar să fie redistribuită în afara tronului PD-L, de pedeliști fără suflet și cu morala defectă.

Desen & Copyright 2013 - Alex DIMITROV

Oricum, România pare a fi devenit o imensă curățătorie “Nufărul”, în care se spală orice, se scrobește și apoi e pus în vitrină. Chiar și în portofel. Bani spălați de câteva ori sunt curățați încă o dată și cresc, dintr-o curățire, ca prâslea din poveste – “cât frații lui mai mari în șapte ani”. Exemplu: se ia o bancnotă de 100 de lei, provenită dintr-o găinărie, se curăță, se apretează, se calcă cu sau fără aburi, și la final se obțin zece bancnote de 100 de €, dacă nu chiar un sac de bancnote de 50 de lire sterline.

Când dna Udrea a migrat din PNL în PD-L, va fi fost un act demn de Ana Ipătescu. Astăzi, când unii pleacă PD-L, dna Udrea și alte Chomolungme ale PD-L îi consideră pe migratori niște “gunoaie”, “trădători”, “oportuniști” etc. Traseismul nostru miroase bine, al altora – pute. E, de altfel, și abordarea dlui Crin Antonescu când se află față în față cu traseismul. Probabil că socoteala pe care și-o fac politicienii românii  este cam așa: “Dacă recunoaștem binomul discriminare negativă – discriminare pozitivă, de ce n-am accepta și un altul, traseism rușinos – traseism glorios?”

Desen & Copyright 2013 - DION

Dna Monica Macovei nu intră în discuție, fiind considerată de oameni ca dl Blaga nu atât o reformistă, cât un pericol care ține, cu tot dinadinsul, să transforme un partid politic într-un ONG. Încercând să înțeleg acuzația, pricep că în mintea unora moralitatea ar fi un accesoriu aparținând în exclusivitate organizațiilor neguvernamentale. Lucru nu doar fals, dar care îmi amintește de un umanist (pe atunci – doar local, de Galați, parcă, astăzi un conservator zonal) care, auzind niște recomandări, a obiectat că dânsul nu face parte dintr-o organizație neguvernamentală, ci dintr-un partid politic.

Pe când erau liderii Opoziției, dnii Antonescu și Ponta vorbeau foarte des de “prioritatea numărul 1”. Azi, când sunt liderii Puterii, dacă-i întrebi în ce consta acea faimoasă “prioritate numărul 1”, există șanse să nu-și amintească. La fel, dnii Antonescu și Ponta se declarau vehement nemulțumiți de Legea nr 303/2004, prin care minstrul Justiției numea Șefii Parchetui General și DNA. Astăzi, acea lege dorită și obținută de minstrul Justiției de atunci, dna Monica Macovei, li se pare dlor Antonescu și Ponta una excelentă, fiindcă îi vine ca o mănușe dnei ministru Mona Pivniceru.

Desen & Copyright 2013 - DION

Maistorașul politic Dan Diaconescu declară: “Dacă o să pierdem alegerile pentru preşedinţie mă gândesc serios să mă retrag din viaţa politică, nu şi din televiziune. O sa emit cu OTV din străinătate, Spania, Italia unde sunt mulţi români. O să-mi cumpăr o insulă a mea, înfig drapelul şi o să ne facem ţara noastră acolo”.

Nu știu ce structuri au creat acest mutant, ca rezervă pentru titularul Corneliu Vadim Tudor, dar mă întreb: dacă n-au mai avut bani să-i dea pentru Olchim, din ce (rezerve de) osânză valutară să scoată bani pentru insula Bibicului? Sau, poate vor să-l (re)împropietărească, trimițându-l pe Insula Șerpilor?

Declarația cea mai surprinzătoare a ultimelor luni cred că a venit din partea dlui Ion Iliescu și a fost legată de condamnarea la moarte a soților Ceaușescu: “Noi ne așteptam la alt verdict, la condamnarea pe viață. Să apuce să afle cum trăiesc oamenii simpli. “

Desen & Copyright 2013 - ION BARBU

Evident, ar fi fost bine ca Nicolae Ceaușescu să fi aflat cum trăiesc omanii simpli, fiindcă de aflat cum o duce un mort important avea tot timpul să afle. Numai că nu înțeleg cine erau acei “noi” care nu se așteptau la sentința cu moartea? Tocmai cei care ne-au explicat, timp de peste două decenii că, deh!, lucrurile nu au decurs după toate tipicurile unui proces într-un stat de drept, fiindcă așa e la revoluție, grabă mare și apoi totul s-a petrecut sub presiunea unui mare pericol: aflând că Nicolae Ceaușescu este în viață, fidelii lui ar fi putut trece țara prin foc de mitralieră și sabie de terorist libian spre a-l elibera și readuce la putere?

În timpul rechizitoriului având-o drept obiect pe Elena Ceaușescu (subiect deja nu mai era…), la procesul de la Târgoviște, soția dictatorului a fost acuzată și pentru “crima” de a fi cerut să se elimine din Dicționarul Enciclopedic data ei de naștere, pentru a nu se confirma întâmplarea că era mai în vârstă decât soțul. Dacă toate soțiile care au ascuns că erau mai în vârstă decât soții ar fi fost executate, protipendada politică a lumii ar fi cunoscut o rată foarte înaltă a văduviei.

Desen & Copyright 2013 - DION

Întorcându-mă de unde am plecat – refuzul Justiției de a da ochii cu dl Dan Voiculescu, chiar și atunci când îi dă întâlnire – mi se pare aproape sigur că ideea construirii USL i-a aparținut dlui Voiculescu.  Prin acest conglomerat politic, Domnia sa și-a rezolvat dilema în care s-a aflat în toamna lui 2004 – ori înapoi și lateral stânga, în alianță cu PSD (sau “partidul stat”, cum îl denunțase la ieșirea din alianță, în primăvara aceluiași an), ori înainte și lateral dreapta, cu PNL.

Desen & Copyright 2013 - DION

În 2004, l-a ajutat dl Traian Băsescu să depășească dilema – la alegeri, dl Voiculescu a mers alături de PSD, apoi a intrat la guvernare alături de PNL. Acum, dl Voiculescu s-a ajutat singur – a dat ușurel în marșarier și s-a (re)alipit la PSD, apoi a băgat în viteza întâia și s-a (re)lipit la PNL. Cu toate turbulențele de parcurs, România pare imperturbabilă, căci se află pe cele mai sigure mâini – cele ale pilotului automat.

În rest – lipiri și lipitori.

 

 • Deprimant “raport” pe primul trimestru al “stării pe loc” în “România imperturbabilă”!
  Mă şi întreb ce s-ar mai putea adăuga? Dar, nu fac bine, că imediat îmi mai vine în minte ceva: “condamnarea” cîrcotaşului “vedetă” Şerban Huidu, pentru uciderea a trei oameni, la patru ani de închisoare cu suspendare! În procesul civil, instanţa va stabili valoarea daunelor abia pe 14 martie. Nu ştiu dacă există formule de “suspendare” şi în codul civil…
  În “codul moral” al românilor, oricum, par să existe prea mulţi “cromozomi”! Sau, prea puţini!

 • Florin Iaru

  @Dorin, eu sînt convins (mai convins decît în cazul Năstase) că, cu chiu, cu vai, cu opinteli şi hîţînături, dl Voiculescu va fi condamnat. 🙂 Ştiu, pare imposibil. Dar e foarte probabil. 99% e deja la pîrnaie. Şi el ştie asta.

  Între timp, asta ai uitat s-o spui, Forţa Civică a lui MRU rupe hălci grele din PP-DD.
  Iar PDL se va fractura şi partea Blaga (căci ea va pierde) va fugi la PNL. Cel mai ridicol va fi tînărul Boureanu, să pupe unde-a scuipat. Acum, că e liberal convins! Deh, prima dragoste nu se uită!
  Auzi dumneata, PNL, partid de mase!
  Cît despre PSD, baronii locali au hotărît. Ce? Aveţi puţintică răbdare.

  Cum zicea Nino Stratan:
  Mărturisesc. Am scris totul
  În beții, lupanare. Sînt Mațe-Fripte.
  “Privesc la comèdie, plîng. Curat murdar. Căldură mare.

 • @ Florin Iaru

  Nu sunt convins de acel 99%., iar jocul de-a procesul/neprocesul a atins deja cote inalte ale grotescului.
  Forta Civica poate sa sa rupa cate halci doreste (mai ales din PP-DD), problema ei este lipsa evidenta a “halcii primordiale”, maduva personala. FC o poti lipi la orice, dar la ea e greu de lipit ceva, caci identitatea ei este una strict enuntiativa.
  Baronii? Deh, ei au condus intotdeauna. Uite unului dintre ei, dar baron national nu local: dl Adrian Nastase este recomandat pentru eliberare inainte de termen, nu? Printre motivele ce intaresc recomandarea: comportament exemplar. Acest comportament exemplar include, cuva, si faptul ca detinutul AN a combatut, non-stop, de dupa gratii, acuzand Justitia ca l-a trimis acolo in urma unui proces trucat. Sigur, orice om are dreptul sa-si clameze nevinovatia. dar…

 • Bob Treptovici

  Nasty Casosu avea un precedent in Kurt Treptow, pedofilul bahluvio-american, finul generalului Ioan Talpes, care a beneficiat de reducere de pedeapsa pe motiv ca, la pandaimos, oua o cartulie despre Dracula.( Acum, intr-un articulete din ”Ziarul de Iasi”, aflam ca, de cind s-a intors pe meleaguri californiene, se va fi inscris iute in partidul local al libertarienilor si, dupa ce si-a schimbat numele prea mediatizat, colecteaza ajutoare + jucarii pentru… copiii defavorizati, EH OUI!) Asteptam, dara, foarte rabdurii, opul nastasiot despre disfunctiile justitiei romane, ca nu-l vedem in stare sa consacre unul, tot voluminos, experientelor sale intru eros aritmico-politic.

 • Tache Protocronescu

  @Florin Iaru
  Baronii (sau barrromii locali?) au si dat un semnal din teritoriu. Cel mai baron dintre barrromi, Oprisanul de Vrancea, nu i-a mai oferit protectie politica alui mai miliardar dintre supusii sai focsanieni, numitului Liviu Jitea, finantator useliu,fabricant de alcool ilegat si evazionist fiscal. Procurorii din Galati or descinsera pe Milcov, or tabaritara pe nababul de carton, l-or indubizatara si dusera, pentru travaliu de cercetura, ceva mai la est, chiar pe malul Danubiului valuros. Astfel procedind, si-a sacrificat barosanetele un pion, o tura, un nebun sau, poate, regina? Astept raspuns la posta din Calnau.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Roberto Treptovicius

  In masura in care nu considerati nepoliticos modul de acostare, va pot intreba daca gen. Talpes are un fetis pentru colectionarea de fini din tundra de la nord de Rio Grande? Sau ma insel daca il adaug la colectia bunului general, pe linga Herr Treptow, si pe verisorul mai spalacit al lui Naomi Watts?

 • Bob Treptovicius

  @ Fieldkeeper’s George
  Circulus vitiosus Talpes-Treptow. Vorba ceea, discret maiakovskiana: ”Partiia i Lenin, bliznitsy bratiia://My gavarim Lenin, padrazumyvaiem partiia.//My gavarim partiia, padrazumyvaiem Lenin.” Mai abil se dovedea Gheorghe Buzatu, ANGE GARDIEN, AVANT LE COUP DE VEROLUTION DECABRISTE, DU KURT EN QUESTION. Or publicat impreuna, dar pe banii Amerlocului, documentele, greu accesibile, de la procesul lui Codreanu. Dupa aia, cind a intrat pedofilul la apa, uita de el. Cine i-o fi facut trampa nashului galonat cu finul (fost politist in USA inainte de a se da la istoria Draculei), naiba scie. De presupus ca tot istoricul national-ceausist AUX GROSSES LEVRES, navetist intre Valahia si Tara Unchiului Sam nainte de Lovilutie, despre care istoric, ceva mai tirziu, nu se prea intelegea daca el ii infiltrase pe Regionalii de Fier, citi mai ramasesera, ori dinsii pre el. Am cinstea de a-l fi pus la punct, prin 1987-1988, la Casa Universecuritarilor Iasioti, cind, asezati intimplator la aceeasi masa, cerca sa ne murmure ceva despre un popa, Calciu, care ”ne denigreaza peste Oceanul Atlantic”. M-am laudat ca-l stiu si am o parere buna despre mnealui. A schimbat rapid subiectul. In ce-l priveste pe Talpes, e, pare-se, iute de talpa, isi ia repede talpasita (plus citeva dosare) ET S’ADONNE AU PLUS OFFRANT, fie acesta chiar Base HIMSELF.

 • Stihuitorul Harnic

  Lidarash la (v)oi m-as duce://Tare-mi place Udrea dulce!//Udrea dulce mult aduce//Fortei Civice sa-mbuce,//Deseori printre uluce,//De-si fac si ateii cruce,//Ateii de la oras,//Pusi de Neamtu pe faras…

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 3

  Pe vremea cand credeam ca a reprezenta pe cineva e mai important decat a te reprezenta pe tine insuti ( semnam „divanuriletomitane” ), tinand cont de „tangenta” pe Romania pe care tocmai o facuserati…, am intervenit in forta pe comentariile de pe materialul lui Adrian Nastase ce apare la linkul : http://nastase.wordpress.com/2010/12/06/spatiul-schengen-romania-si-socialistii-europeni/

  Dvs. ati renuntat atunci, d-nul Liviu Antonesei la fel….

  Sigur retineti genul de argumentatie pe care am folosit-o atunci ref. la dvs. si Paul Goma…

  Nu mai vorbesc in numele nimanui, ci doar in numele meu : am sperat si sper in continuare ca apartenenta la NATO si la UE reprezinta re-conectarea noastra la valorile care ne vor aduce echilibrul si prosperitatea societatii.
  In cadrul valorilor mai sus mentionate, dovezile in sustinerea unor afirmatii sunt esentiale : pe ce va bazati cand induceti ideea ca Adrian Nastase ar fi vinovat si mai si „sare calul” acum incercand sa scape mai ieftin ? Am citit tot ce am putut citi despre cazul Adrian Nastase….si va asigur ca nu putin….Am retinut ca relevant doar faptul ca 3 ofiteri acoperiti ( sigur, „oameni de bine” la revolutie… ) au stat la baza a trei denunturi care au dus la cele 3 dosare deschise pe numele sau…Condamnarea la inchisoare cu executare a venit de la cel mai benign dintre ele…In stilul romanesc ( ma refer la cel „justitiar”…), oricand se pot redeschide si continua celelalte doua ( la acest capitol, „globalii” mai au de invatat…).

  Cum i-am scris si lui AYA ( in materialul postat in link) ref. la dvs. si d-nul Paul Goma, nu ma obligati sa va cred dupa forta verbului dvs…Aduceti va rog argumente si va asigur ca nu doar ca va voi crede ci, alaturi de oameni ca mine ( sau noi alaturi de oameni ca dvs. ) veti reusi mult mai multe intr-o tara ca Romania, pe care, dupa cum va spunea odata Paul Goma, ati fi pierdut-o…Intre timp insa lucrurile par a fi mult mai grave…Romania insasi pare a fi pierduta !

  Eu nu cred insa ca Romania e pierduta ! Va fi insa pierduita fara oameni ca dvs. ! Aici nu ma inteleg cu „ai nostri”….Nu le faceti jocul si nu ne indepartati ! Aceasta realitate nu cred ca era intuita de d-nul Paul Goma…Nu stia ca oamenii din viitor se pot rupe de trecut fara a-l batjocori si vor avea si forta de a-i folosi invatamintele ce razbat printre ani ! Probabil era prea aproape de oameni ca Vladimir Tismaneanu, despre care, stiti, nu am o opinie total dezavantajoasa lui. In ceea ce priveste insa Romania, din pacate, Vladimir Tismaneanu face numai rau ! Si pe el n-are cine sa-l condamne vreodata. Poate peste vreo cateva sute de ani….Si-atunci, doar cu optimism si speranta in eventualitatea in care se va descoperi ca incepand cu secolul 20 omenirea s-a confruntat cu flagelul unui perpetuum-mobile al vorbelor care au inlantuit faptele….

  PS : Daca veti considera ca sunteti deja mort, dar viu…, cum ati mai scris pe-aici, nu cred ca e o cauza pierduta nici pentru noi, care ne confruntam cu o imensa greutate de a alege ”a fi prosti” pana la capat ..Macar dreptul asta sa fie inalienabil, ca sa nu inchei fara o vorba de vorba…..Cand vom ajunge si noi la capat, vom vedea daca mai traim sau, conform celebrei ”vorbe” din decembrie 1989, „am murit la revolutie” ( plecand de la replica „oamenilor de bine” dintre revolutionari : „degeaba am murit noi la revolutie ? ). Abia atunci vom sti daca ceea ce ne-a unit odata a fost adevarul.

 • Ontelus Dan Gabriel

  Vă felicit pentru conceptul de ,,lumpen-elită”, pe care l-ați folosit în interviul din ,,Adevărul” din 12.03.2013, aflat la următoarea adresă, cu permisiunea dumneavoastră:

  http://adevarul.ro/news/societate/interviu-dorin-tudoran-sunt-vinovat-terorizat-valori-romanii-fascinati-1_513f6bd600f5182b85fcb513/index.html

  Această lumpen-elită și-a subordonat spiritualitatea lichelismului, fiind co-responsabilă, alături de puterea politică, economică și mediatică, de precaritatea spațiului public la noi.

 • @Ontelus Dan Gabriel

  L-am folosit prima oara cu ani buni inainte, dar, intre timp, lumpen-elita a devenit o casta binisor consolidata si totdeauna la putere, indiferent cine e Puterea…

 • sierra

  Se intreba domnul Gogea mai sus ce s-ar mai putea adauga acestui tablou. Eu as adauga varful, motul… gramezii. Bomboana de pe coliva. Eroul reformator si modernizator, “cel mai animal politic” al natiei, prea-talentatul domn Basescu. Nu poate fi ocolit cu gratie, mai ales acum, dupa ce a anuntat ca nu se va retrage din politica. Dupa 8 ani de mandat, cand a inteles ca poporul nu-l merita, si-a dat seama ca singura cale de a sta la brat cu istoria, este sa dea Romaniei un ultim branci in afara istoriei. Omul e hotarat sa termine ce a inceput.

 • sierra

  Cu voia domnului Tudoran, fragmente dintr-un alt tablou, cel zugravit de un condamnat din “lotul Nastase”. Este vorba despre Bogdan Popovici, fostul presedinte al Forum Invest. Vorbeste despre “binefacerile” puscariilor romanesti, dar e posibil sa aiba legatura si cu noi, cei care credem ca suntem liberi.

  DULCE CA FIEREA E PUSCARIA PATRIEI

  Marina si Bogdan: opt luni de puscarie romaneasca, intemnitati halucinant, la gramada, nevinovati ca sa se justifice asasinatul politic al lui Adrian Nastase.

  Opt luni de sapat continuu in tunelul sinistru al saraciei si ramanerii in urma aproape animalice ale sistemului penitenciar romanesc. Sapam intr-una. Nici urma de Europa.

  La Penitenciarul Gherla, de fapt in toate penitenciarele, frigul de iarna este atat de napraznic incat amorteste mintea si macina trupurile. Inghetam atat de tare incat devenim casanti. Dintii si creierul se sparg incet in mii de bucati. De frig sau de frica de boala netratata. Convietuim impreuna cu personalul tot mai obosit, prizonier al frigului alaturi de noi.

  Lipsa de mijloace – elementar umane si minimal europene – diferenta ceausista intre imbunatatirile pe hartie si realitatea fizica retardata, au transformat sistemul penitenciar romanesc intr-un abator supraaglomerat strivitor pentru productie intensiva de delincventi si profesionisti pe viata.

  Marina si eu functionam cu eforturi supraomenesti. Incercam sa pastram nealterate – cat se poate – valorile umane si culturale care ne definesc dar gafaitul ruginit al sistemului, absurda lui functionare in gol si nedreptatea condamnarii ne apasa groaznic. Sansa noastra este caldura extraordinara cu care ne inconjoara familia si prietenii neasteptat de numerosi. Incredibil de curajoase si reconfortante au fost si semnalele pe care ni le-au transmis diplomati romani si straini sau diverse personalitati din tara si strainatate.

  In sistem, pe hartie se vorbeste despre inlocuirea termenului de detinut cu cel de p.p.l. – persoana privata de libertate. Adica pe hartie omului nu i se ia decat libertatea, pentru o perioada limitata cat dureaza pedeapsa. Nu trebuie sa i se ia celelalte drepturi umane, ca sa se poate reabilita si reintegra in viata sociala la eliberare. Pe hartie seamana cu Europa. Dar comunismul si urata restauratie a dictaturii promovata ipocrit de Traian Basescu ne demonstreaza inca o data ca hartiile fara acoperire in fapte, birocratia, minciuna sufoca viata, distrug oamenii. Sistemul penitenciar romanesc adopta greoi imbunatatiri mici si timide dar se sufoca, sub turnuri de hartii inutile, saracie, lipsa de spatiu. Infrastructura foarte ruginita, gata sa crape demotiveaza paralizant si suprasolicita pana la epuizare personalul insuficient numeric – gardieni, educatori, psihologi, ofiteri. Abatuti si descarcati toti cred ca niciodata nu se vor da fonduri suficiente unui sistem de pedeapsa in Romania si se uita neputinciosi cum se inmultesc galopant delincventii profesionisti.

  In Romania la televizor se vand bine suferinta condamnatilor si arestarile demonstrative care abat atentia de la raul de fond. Orice angajat al sistemului de la a doua intalnire iti explica trist: asa cum e construit azi sistemul de penitenciare din Romania nu foloseste profund la nimic. Nu repara raul social. Nu reabiliteaza. Nu asigura reinsertia sociala. Nici nu-si propune. Nu vindeca societatea de rau. Dimpotriva, ii livreaza profesionisti.

  Sistemul penitenciar se chinuie disperat, demoralizat si sperand sa nu fie bagat in seama sa primeasca din ce in ce mai multi detinuti pedepsiti alandala. Ii inghesuie unii peste altii. Ii indeasa claie peste gramada in custi ruginite si pline de mucegai la propriu. Ii chinuie. Ii inraieste dezumanizandu-i.

  BOGDAN POPOVICI

 • Leo Vizitiul

  @Ontelus
  Grozav, interviul semnalat de Dvs! Ar merita reeditat, sub forma de carticica, ilustrata de Ion Barbu + Murvale. Vademecum de buzunar. Si, macar ca succinta, nu ar sta mai prejos decit ultima ”lucratura” a domnului Lucian Boia. Gaselnita cu ”lumpen-elita” bate, polito-sociologic agraind, autoirnonica ”intelectocanime” prelovilutionara. Cit despre ”tradarea muncitorilor”, unde-i noul Julien Benda ce s-o conceptualizeze, si invirta pe toate partile, intr-un tractat… ori macar un eseu de valoarea celuia titulat LA TRAHISON DES CLERCS? Sigur, imediat dupa rezbelul mundial secund, batrinul Benda se preschimba in ordura staleniniana, dar asta-i alta poveste, iar meritele antecitatului eseu putini le mai contesta la ora Europei Largite (:apropo de maneaua ”Fata noastra se marita/Cu Europa largita”, care-si are actualitatea ei, mai ales printre rufianii politichiei… si nu numai).

 • Mandaleon

  @Sierra
  Iata-i si martiri ai tranzitiei spre capitalicomunizm pe cei din ”lotul Nastase”, din ”lotul Decebal Traian Remes”, din ”lotul Caltabosul”, din ”lotul ghinararului Stanculescu”, din lotul viitor al lui ”Felix”, toti porumbei, toti inocenti al caror memorial se lauda Lucia Hossu-Longin ca-l va pune pe roate, la Antena 3, cit de curind. Sa asteptam, dara, foarte rabdurii, mirablul eveniment tembelizual. Nici usturoi n-au mincat, nici orificiul bucal nu le pute, asta da.

 • InimaRea

  Ehei, drajilor, ce noroc că-s orele-naintate şi că nu mă văd întinzîndu-mă la vorbă, că-mi umblă prin cap saga criminalităţii -- de-aţi îmbătrîni şi voi ascultînd-o.
  Ieri, Băsescu agrăi cum că din guvern trebuie să plece miniştrii penali. Data viitoare, poate cere să plece şi parlamentarii penali. Înainte de a prooroci că, astfel, rămînem şi fără guvernare, şi fără legiuitori, parc-ar trebui gîdilat puţin înţelesul ăstei sintagme -- “penali”.
  Poate ştiţi, poate nu, dar conotaţia actuală apăru în sînul celei mai inventive-lexical comunităţi vorbitoare de limbă română -- fraţii noştri ţiganii, desigur. Iniţial, cu sens peiorativ: “Penalule” era egal “puşcăriaşule” ori măcar “puşcăriabilule”. În timp, crescu importanţa “penalului” în ochii comunităţii, deveni superlativ absolut -- ca-n manele: Gagică penală, adică una care-ţi ia minţile de nurlie ce-i. “Naşule, eşti un penal” -- ajunse dedicaţie (“specialmente” se spunea încă dinainte de jalnica noastră libertate, dreptu-i că prin cîrciumi de cartier) care umflă de mîndrie slăninosul din capu’ mesei, de zboară euroii (tot d-acolo, de profundis -- dacă nu-i cu supărare) “fără număr, fără număr” (expaţii n-o ştiu p’asta. Şi de-au auzit de ea, n-au idee cum se exprimă fizic -- cu nişte grăitoare mişcări de braţe, mai ceva ca-n harem).
  Boon -- bon, pe dracu’! Revenons alors: După apelul preşedintelui nostru la normalitate, punem cazul că s-ar produce valul epurării penalilor.
  Staţi că nu vă spusei ce-nţelege preşedintele nostru prin “penali” -- cei cu procese penale în curs, plus cei împotriva cărora e-ncepută urmărirea penală, chit că n-au ajuns la proces. Care urmărire începe atît de simplu că n-ai cum îi scăpa dacă i se pune cuiva pata (exact, acelaşi izvor folcloric, da-l-aş!) pe el şi-i face o plîngere penală. Sigur că-n politică se lucrează mai elaborat -- aşa: DNA ori altă instituţie anticriminalitate se autosesisează dacă nu catadicseşte chiar nimeni s-o sesiseze că X a comis-o. Dacă-i în pană de idei, DNA n-are decît să s(t)imuleze un control de rutină prin afacerile unuia/altuia -- nu contează cine-i, contează că oricine-ar fi, afaceri curate nu face fiindcă -- simplu -- cu alea nu faci parale. Ori nu le faci “fără număr, fără număr” şi cît ai clipi (de unde, ” a da un tun” -- nu “a da lovitura”. După cum cei cu ureche muzicală pot lesne sesiza, “a da un tun” e ridicarea lui “a da lovitura” pe o treaptă mult mai superioară. E vorba de mărime, drajilor, şi se ştie că mărimea contează. Şi nu mai sughiţaţi de “mult mai superioară” fiindcă p’aci îi bun cîştigat. Ca mîine, DEX o primeşte cu braţele deschise, cum primi şi “clasa întîia” pentru anul imediat următor clasei 0 -- c-aşa-i în Şcoala 0, ca-n Necuvintele lui Nichita -- doar 1 şi 0 contează).
  Dar unde rămăsesem? Aha, la afaceri necurate. De la-nfiinţare firmei şi pînă la plate taxelor către buget, dubla contabilitate are nobila misiune de a ridica evaziunea fiscală pe cele mai înalte culmi ale imaginaţiei contabile. Şi asta-i partea benignă a ecuaţiei. Nu luăm în calcul mînăriile, ingineriile, furăciunile (nu le mai pun ghilimele că-s în vocabularul de bază al biz-ului). Cum nu, măsluirea licitaţiilor, în urma cărora vine para-ndărătu’ (asta vine de la barbut, pour les connaisseurs).
  Nu, că mă opresc, altminteri ajung la şpagă şi una lume poate zice că dau din casă. Este că v-am luat piuitul? Ei, pînă apare dicţionarul de afaceri, sînteţi la mîna mea dacă nu ştiţi ce-nseamnă aia ori ailaltă. Şi nu vi le-nşir ca să mă dau rotund. Nţ! Asta-i afacereza, drajilor. Nu le ai cu afacereza, n-ai ce căuta în biz -- nu inspiri încredere, eşti vopsit.
  Acesta ar fi tabloul general. E ca luciul de apă al unei crescătorii, forfoteşte de crăpceni, floare la ureche să iei cîţiva de urechi şi să-i dai prin mălai, ca să-i poţi perpeli în voia cea bună. Dacă anticriminalitatea e la mîna ta -- că ăsta-i şpilul, să stea smirna Parchetele, Poliţiile şi Serviciile, să nu-ntrebe “De ce sărim?”. Dar au dreptul -- ba chiar datoria de serviciu -- să-ntrebe “Cît de sus?” Mai rămîne de rezolvat cu tribunalele. Deocamdată, vorba ardeleanului, asta nu ne-nteresează. E de-ajuns a fi săltat unu’ -- ori chemat încătuşat, ce-are? -- pentru a intra în rîndul penalilor.
  Ei, din ăştia votăm noi într-o veselie. Tot din ăştia se fac şi miniştri. Care, la rîndu’ lor, îşi iau ajutoare tot de-acolo -- da’ de unde, de la aziluri de bătrîni?
  Problema nu se pune cum ar crede unii care-au pierdut contactul cu realitatea noastră neaoşă -- că de ce-i votăm dacă sînt penali. Nu, fiindcă ar fi cu-adevărat o problemă dacă i-am pe nepenali -- că asta-i specie pe cale de dispariţie. Şi nici protejată nu-i, că nu ne permitem -- ştiţi necazul, n-ajunge bugetul pentru salarii/pensii, n-om mai da bani acum şi pe loseri.
  Totuşi, de cel mai mare prestigiu se bucură penalii adevăraţi -- condamnaţi cu executare. Cum ajunge unul din fruntea guvernului, la Jilava -- sper că vă e limpede acum: a fost atent selecţionat pentru a se da pildă poporului că Justiţia-i trează -- aşa oarbă cumu-i. Şi independentă -- adică, îşi motivează singură decizia după ce i se comunică sentinţa.
  Dar voi să ştiţi că penal nevinovat nu există. Că Adrian Năstase fu condamnat aproape degeaba -- cînd merita măcar vreo 20 de ani pentru cîtă lăcomie-a pus în operă cînd a fost pe cai mari -- e dovadă de indulgenţă din partea Justiţiei, c-aşa-i ea la români, cu inimă de mamă. Iar unii din voi mai ţin minte că unde dă mama creşte. Cum crescu însuşi Năstase, de-ajunse deţinut-model. Iar unii vin şi spun că sistemul penitenciar nu foloseşte. Cum dracu’? Iată cum îl reeducă pe omu’ ăsta. Pariem c-ajunge şi cetăţean-model?
  PS: Nu mai ajunsei la faza cu jutorul dat Justiţiei de către SIE, în dosarul în care fu condamnat Năstase. Da’ n-au intrat zilele-n sac, părerea mea…

 • InimaBuna

  @InimaRea
  Apoi… cum le zici matale, cumetre comentator, mai rar. Te-ascult si ma cutremur. Si se cutremur popii + alti penali-model.

 • Nina

  @InimaBuna
  Vedeti, domnule, Adrian Nastase a ascultat sfaturile Anei Maria Vlas, mai stiutoare in ale puscariei decit el, chiar antemergatoarea lui, si a ajuns, vrind-nevrind, un detinut exemplar: blogger, walker, talker, militant pentru drepturile condamnatilor de drept comun si tot tacamul. E ceva!

 • andrei i

  pdl-ul e pe faras, sa-i fie de bine; daca nu castiga Monica Macovei, partidul asta e istorie; asteptam altii
  http://www.blogary.ro/editorial/pdl-la-un-pas-distanta-de-disparitie/

 • andrei i

  @sierra

  da, discutia despre situatia din inchisori ar fi o tema buna, de interes public; dar, din pacate, numai “intersul public” nu-i anima pe aparatorii lui Nastase (si ai tovarashilor sai) de la diverse teveuri

 • InimaRea

  Deşi Năstase a fost condamnat în dosarul Trofeul Calităţii -- o bagatelă, “bani pentru campanie”, greul n-a trecut. Pe ţeavă mai sînt dosare -- Zambaccian, bunăoară. Iar acolo, printre multe şi grele acuzaţi, la loc de cinste stă “abuz în serviciu”. Adică, din poziţia de premier, d-lui a dispus: Să-mi vină, din China, alea-alea! Cu plată, fără plată, aproape că n-are importanţă -- cel puţin pentru noi, altminteri lumea bună ştie că omu’i strîns la pungă.
  Cel mai potrivit a-ndeplini misiunea era SIE. Fiindcă nu-i abuz în serviciu dacă-ţi comanzi mobila, marmura, termopanele la nişte firme, ca tot omul. Dar ce premier mai eşti dacă te cobori la slaba putirinţă a omului de rînd? Aşa că pui mîna pe telefon şi suni -- direct ori prin şeful de cabinet, că-i tot aia.
  Cine era directorul SIE atunci? Gheorghe Fulga -- omul PSD, în general. În particular, al lui Ilici. N-o să dăm cv-ul omului, că s-a eclipsat după ce a predat mandatul, după modelul faimosului general Moţ, pour les connaisseurs (pentru ceilalţi -- pînă-n 1990, şeful USS 0193, “protecţia internă” din CIE; ceiştii, adică). Doar să amintim că fostul prefect PSD de Braşov era şi niţel bancher, în combinaţie cu SOV, de care-l legau duioase amintiri şi proiecte comune.
  De ce SIE şi nu MAE? Datorită posibilităţilor la care MAE nici poate visa -- căci nu există planuri comune de acţiune între MAE românesc şi chinez, dar între Servicii exista -- acum 15 ani, măcar -- o colaborare aproape tovărăşească: schimb de informaţii, de delegaţii. Alese pe sprînceană, cadre ale SIE făceau un sejur de 3 săptămîni, anual, în China -- unde le demolau gazdele prin solicitudine şi abundenţă culinară. Veneau rupte şi cu bila suprasolicitată de-acolo dar merita deranjul -- ajungeau la Marea Galbenă, la Marele Zid, “cunoşteau” Marea Chină. Totul de 5 stele, la preţuri de două margarete -- restul era suportat de programul coexistenţei paşnice, finanţat de la buget.
  Evident, dacă era ceva de aranjat nice and easy, asta era calea. Başca transportul -- cîteva tone care-ar fi sărăcit şi-un milionar dacă par avion. Dar, prin iscusinţa “reţelei” de la Beijing, venea totul frumuşel pe apă, mai încet dar mai discret, şi mult mai ieftin dacă nu de-a dreptul moka -- aşa cum se şi cuvenea, mă gîndesc.
  Asta-nseamnă că, “din Centrală”, pleca un cearceaf -- prin cifrul de stat, doar nu era informaţie publică -- prin care se-nvedera ambasadorului nostru din China şi “antenei” SIE, că d-l prim-ministru le făcea deosebita onoare de a le-ncredinţa misiunea de a-l aproviziona cu -- urma lista. Mai înseamnă că, pînă n-ajungea comanda la destinaţie, “omul nostru din Havana” n-avea somn -- că era vai şi-amar dacă se producea vreo nemulţumire la vîrful guvernării. Cum mai însemna că, pînă să le pună la cală, ieşea fum din “reţeaua” pusă la treabă. Ei, dura cît dura -- două-trei luni, poate, nu cred că mai mult fiindcă tot personalul era mobilizat în slujba acelui obiectiv strategic al Ţării. Sau putea dura şi-un an, dacă era vorba de mai multe transporturi, că nici China nu era chiar peştera lui Ali Baba -- unele comori trebuiau şi confecţionate-nainte de-a fi livrate.
  Cum-necum, toate astea lasă urme -- şi nu mă gîndesc la recipise, facturi, prostii din astea. La oameni, mă gîndesc. Şi mă mai gîndesc că bine făceau cei din vechime, care-ngropau şi sclavii în tainiţele monumentelor lor. Să vedeţi de ce: de la făptaşi-pălmaşi, obţinu Justiţia dovezile incriminatoare ale abuzului în serviciu.
  Acu’, sigur că erau şi ei legaţi prin jurămînt să păstreze secretul de serviciu dar folclorul securistic zice, de cînd lumea: Decît să plîngă mama, mai bine plînge ‘mă-sa. Adică, eu nu crîcnesc dar, dacă se da banda-napoi, n-oi fi prost să mă las eu legat fi’ncă-şi umplu ăla palatu’ cu comori orientale. Eu doar am executat ordinul, ca militar adevărat.
  Însă, la militari, funcţionează ierarhia militară: Dacă te cheamă coamandantul suprem -- ori măcar principalul său consilier -- şi-ţi ordonă “Dă pe goarnă, că dracii te găsesc!”, acţionezi conform conştiinţei şi onoarei militare -- zici şi ce lapte ai supt de la muţa, ba mai şi-nfloreşti -- la ordin, c-aşa-i viaţa asta nenorocită, de spion de elită: faci un ban adevărat pe-afară, da’ şi cîn’dai obolu’, mai că-ţi iese pe nas. Dar te ţii tare şi, dacă ai noroc, ţi se şi mulţumeşte pentru serviciile aduse Ţării. La care te-mbăţoşezi: Patrie şi onoare!

 • sierra

  @Mandaleon

  Nu Lucia Hossu Longin ii va martiriza pe cei amintiti de dvs, daca se va intampla asta. Ci cozile de topor din justitie. Domnul InimaRea este sigur ca Nastase a furat juma de tara, juma de planeta, juma de galaxie si, avand in vedere ca universul este in expansiune, continua sa fure si acum, din inchisoare. Poate dl. InimaRea are dreptate. Dar de ce nu a fost sistemul judiciar in stare sa dovedeasca aceste furturi galactice? A ascuns Nastase tot ce-a furat intr-o gaura neagra? Unde-s proprietatile alea fara numar care au nascut legende urbane? De fapt ele au aparut, da nu in dreptul lui Nastase, ci al lui Basescu. Da’ ce sa ne mai luam din atata lucru… Procurorii au numarat bine, doar ca au gresit “apropitarul”.

  Apropos de Lucia Hossu Longin. Pana mai ieri, dreptacii si anticomunistii de ziua a saptea o ridicau in slavi pentru “Memorialul Durerii”. Cum a deschis gura impotriva regimului Basescu, s-a metamorfozat intr-o propagandista care tampeste poporul cu televizorul.

  Pastrand proportiile, la fel i s-a intamplat si Doinei Cornea, dupa tulburatorul ei mesaj catre Adrian Sobaru. Dintr-o eroina in fata careia ar trebui sa ingenunchiem cu totii, s-a transformat intr-o baba senila care nu stie ce vorbeste. Varf de lance, dl. Plesu si al sau editorial “O nedumerire”, in care ne explica, sincer, ca nobletea si jertfa sunt inadecvate si ineficace pentru vremurile de azi.

  Ca sa nu mai vorbesc despre episodul jenant al grevistilor foamei. Ce avem noi aici? Pai, un “nebun” care face greva foamei. Al cui e? Pai, e al nostru! Daca e al nostru, atunci e bun, trebuie sa traiasca. Da mai apare o “nebuna”, care sigur-sigur nu-i a noastra. Ei, atunci sa se duca sa moara putin, vorba genialului Marin Sorescu. Si e si-al dracului de rezistenta, a stat in greva 70 de zile, nu 40, cat al nostru. Va dati seama ce patim cu asta daca scapa? Da pana se cara de tot, ii dam un dos de laba, marca Plesu: “Observ că pofta de sticlă confiscă, uneori, şi suflete mai simple. O doamnă învăţătoare care, în octombrie anul trecut, înduioşa naţiunea cu o severă grevă a foamei, apare brusc, în diverse emisiuni, ca expert în bombăneli de conjunctură. Saltul de la martiraj la vedetismul derizoriu al micului ecran s-a făcut cât ai zice peşte. Pofta de sticlă nu iartă. Merită 70 de zile de nemâncare… “

 • @andrei i

  VCa fi inca op victorie a dlui Basescu, fiindca banuiesc ca va castiga dna Udrea.

 • InimaRea

  andrei i: Pretine, nu-ţi merit ironia. Onest, eu discut la obiect -- veni vorba de Năstase, la el mă refer. Cănd o de Băsescu, m-oi şi la el.
  Dacă ai o slăbiciune pentru Năstase, te-nţeleg şi te compătimesc. Din cîte ştiu numai eu despre omul ăsta -- şi nu-s vreun cercetător al vieţii sfinţilor -- de s-ar dovedi numai o cîtime şi tot ar fi bun de ascuns pînă la sfîrşit.
  Fiindcă te-ai referit la Pleşu, şi la părerile lui despre două doamne, ţi-aş recomanda să le deosebeşti bine între ele. E posibil -- după mine, aproape sigur e -- ca Pleşu să nu se-nşele în cazul grevistei foamei. În cealaltă parte, însă, o face fiartă.
  PS: Eu mizez pe Buldog. Nu că mi-ar fi simpatic dar aş fi tare curios a vedea cum construieşte Băsescu un partid de jos de tot. Plus c-aş pica-n admiraţie eternă faţă de el dac-ar reuşi asta cu o blondă care -- ca şi el -- a dovedit un real talent de a se poziţiona misionar la de-a gata.

 • andrei i

  @InimaRea
  cred ca m-ati confundat; vorbiti cu sierra, nu cu mine

 • andrei i

  @Dorin Tudoran

  sa castige Udrea si sa dispara pdl-ul sub 5%; atunci poate apare ceva mai interesant; eu de-abia astept

 • @ andrei i

  nu sunt sigur ca, in cazul in care dna udrea castiga, pd-l se duce sub 5%. dl basescu ar trebui sa mai faca un lucru in efortul de a consolida candidatura dnei udrea: sa o determine pe EBA sa taca…

 • Sierra & Mandaleon,

  Daca as ajunge politician cu patalama si “fonctie” in Romanica, nu m-as gandi prima oara la alta decat la patania doctorului din “Salonul nr. 6″ al lui Cehov!

  P.S. Oricat de contrabasist ar fi cineva, conditiile degradante din unele penitenciare romanesti nu pot fi puse exclusiv in carca regimului Basescu. Desi fesenist in cuget si-n simtiri inca din 1990, ca, de altfel, majoritatea greilor din PD-L-ul convertit peste noapte la neoconservatorism, dl T. Basescu NU a stat fara intrerupere la guvernare in toti cei 23 de ani postlovilutionali, ci doar dupa cum urmeaza: 1990 -- subsecretar de stat in Guvernul (fesenist) Petre Roman. Din ianuarie 1991 pana in noiembrie 1992, dl T.B. a pupat de doua ori mantaua ‘batranului edecar”, o data in calitate de ministru al Transporturilor si in Cabinetul (FSN-ist) Petre Roman, si a doua oara, tot ca ministru al Transporturilor, in Cabinetul Stolojan. Tot ca fesenist de nadejde a intrat Domnia sa si in Parlament, la sfarsitul lui ’92, fiind ales deputat de Vaslui, dupa care s-a transformat in PD-FSN-ist, sub conducerea d-lui Petre Roman, ceea ce inseamna ca si-a asumat, implicit, intrarea in opozitie. A ramas in opozitie pana in toamna lui 1996, cand a revenit la putere, alaturi de Conventia Democratica, pana in 2000. Din 2004, iar la putere, in varful motului, pana azi (stim in ce conditii!). Dar macar intre 1990 si 1996 si, apoi, intre 2000 si 2004, adica in cei zece ani de exercitare nemijlocita a puterii, s-ar fi putut ocupa si dl A.N. de starea penitenciarelor, mai ales ca alinierea conditiilor de detentie din Ro la standardele europene a fost o obligatie pe care si-a asumat-o odata cu adoptarea acquis-ului comunitar. Mai mult, sub conducerea sa, Programul National de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana elaborat in 2000 a fost reactualizat in iunie 2001! Pe hartie si in penitenciarele cosmetizate, de protocol, alinierea la conditiile cerute de UE s-o fi comis, in realitate insa…

 • @Dezideriu Dudas

  1. Nu ma indoiesc ca ati citit tot ce se putea citit despre cazul/necazul dlui Adrian Nastase.
  2. Fara a fi citit (nici pe departe) suficiente lucruri pentru a avea o opinie avizata in legatura cu condamnarea sa, am putine indoieli ca a fost condamnat nu in cauza cea mai mare/cea mai grava. Am citit o transcriere a unei convorbiri telefonice, parca, in care dl AN mentiona ce i-ar putea face unuia dintre delatori sao “delatori”, Era un scenariu nu tocmai… democratic.
  3. Am scris, in cateva randuri despre ce numesc “gandire mitocana” -- comportamentul unor oameni destepti, chiar foarte destepti, care ii iau pe ceilalti drept idioti. Dvs. aveti toata libertatea de a lua de-a buna explicatia din cazul “Matusa Tamara”. Eu, unul -- chiar daca si Justitia a clasat acest caz — am inca indoieli ca o batrana, cu o pensie modesta, a adunat atat cat sa adauge la averea familiei AN o valoare foarte substantiala.
  4. Stiu, a fo bogat nu inseamna implicit a te fi imbogatit in chip ilegal. Dar am o intrebare pentru dumneavoastra: cred ca ati castigat, dupa 1989, cel putin la fel de bine cat un demnitar de stat. Poate, chiar mult mai bine. Intrebarea: daca maine ati fi amendat cu 760,000 de Euro (sapte-sute-saizeci-de-mii- de- euro) pentru a fi trecut cu masina pe rosu si, desi considerati ca ati trecut pe verde sau, in cel mai rau caz, pe momentul transformarii verdelui in galben, ati hotara sa spuneti “Bine, domne, uite, luati de aici 760,000 de Euro, si mai lasati-ma in pace..”?
  5. Da (am si scris-o) imi displace sa-l vad azi pe dl Traian Basescu spunand cam asa “Imi pare rau pentru Adrian Nastase, a luat o pedeapsa prea mare. A facut o gainarie, acolo, nu si-a tradat tara”. Nu de alta, dar dl AN nu s-a autodenuntat si, mai ales, nu si-a dat singur condamnarea. E o doza de cinism mult prea mare in asemenea declaratii.
  6. Nimeni nu poate stabili cu exactitate cand si prin cine a atins coruptia nivelul cel mai tidicat in Romania post-decembrista. Dar ma numar printre cei care am scris inca pe timpul Guvernului Nastase ca nivelul coruptiei in Romania a devenit ametitor. Va amintiti raspunsul dlui AN la asemenea constatari. cam asa: “Toata lumea umbla cu coruptia in gura, dar nimeni nu aduce probe…” Cand s-au adus, probele nu sunt decat “probe”. Am scris (ca si dl Nicolae Manolescu, de altfel) de cateva ori, la timpul respectiv, despre “Romania o tara corupta, dar fara corupti…”
  7. In sfarsit — trist dar nu tocmai neadevarat — deseori adevarul nu ne uneste. Sia asta nu fiindca am ocoli cu toti adevarul, ci pentru ca, uneori, il cautam atat de intens incat nu observam ca e foarte vizibil acolo, sub nasul nostru…

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 30

  1.Din pacate timpul imi este foarte limitat…

  2. Si eu am scris ca din cele trei dosare „s-a ales”cel mai benign… Ref. la convorbirea telefonica transcrisa, nu prea am incredere in astfel de transcrieri…Cine le face, de ce, care e cadrul legal, cine verifica procedurile …daca tot au atata putere, de ce Romania este unde este ?

  3. Aici va dau dreptate ( matusa Tamara ). Problema e alta. Doar AN „a fost exclus”… de la „baieti destepti”…Noi ce facem acum ? Adoptam strategia celorlalti ? AN n-are dreptul la apostazie ? Vladimir Tismaneanu scria odata ca Imre Nagy, desi a fost cine a fost in structurile de represiune ale statului ungar, a actionat in spiritul respectarii valorilor democratice in Ungaria anului 1956…Daca AN ii „tradeaza” si se „preda” poporului ( acum, societatii ) precum Imre Nagy ? N-avem voie sa-l preluam ? Oricum a facut 2 ani cu executare, din care a facut minimul pedepsei pentru cei peste 60 de ani pe care-i are…Judecatorii au interpretat ca opiniile lui negative ref. la justitie in cazul sau tin de drepturile omului. Nu e stiintifica lucrarea lui ? Poate ii da Vladimir Tismaneanu imprumut vreo 5.476 kg. de stiinta ( care o fi limita minima la Procuratura ? ), daca tot i-a dat lui Ion Iliescu jdemii de kg. de autoritate morala de-a pus-o de-un „MARE SOC… „, si doar Octavian Paler a mai reusit sa mai ia ceva, dar doar de la SECOL…, de a ajuns SCURT…

  4. Aici e intr-adevar un punct nevralgic, daca gandesti normal. In Romania insa nu se mai gandeste de mult normal. Daca ai o problema cu statul roman, incerci sa faci tot ceea ce e posibil sa depasesti rapid punctele de convergenta pentru a reusi sa-ti atingi scopul si sa depasesti in final punctele de blocaj. Oricum ramane destul la arbitrariul statului…Si de obicei statul isi „justifica” actiunile prin cele mai penibile si puerile argumente. In cazul de fata, daca nu platea banii, AN se trezea executat silit, si ramanea si fara INTREAGA AVERE ( prin evaluare, proceduri de licitatii…, etc…).N-ati vazut ca si cu banii pregatiti abia a reusit sa-i transmita ? Asa macar l-a costat fix suma respectiva…
  De ce n-ar conta ADEVARUL ( daca era nevinovat, trebuia sa aiba incredere ca nu va pati nimic…) ? Incercati sa cititi si dvs. motivatiile procurorilor in proces…Va asigur ca veti fi frapat de faptul ca se poate crede ca motivatiile par a fi scrise pentru idioti, dupa cum spuneati in alt context…Si in acest context, ca si in cel al dvs., IDIOTII ar fi tot CETATENII ROMANI…
  Si tot ca raportare la ADEVAR , va pun o intrebare : Cum evaluati arestarea de ieri a celor 2 judecatoare care trebuie sa dea verdictul in cazul AN, luni 18 martie a.c. ? Coincidenta, ghinion, sansa …?

  5. Inca nu ati (re)intrat in logica grupului care conduce Romania si care e in stare sa-i prosteasca pe toti ca sa le iasa jocul ( nu va ganditi ca NATO si UE ar fi imune…)…Traian Basescu le stie jocul si aici chiar e sincer cand il compatimeste pe AN pentru „gainarii”, in timp ce „leii” ( nu ai lui Nutu…) nu doar ca fac ce vor, dar mai si par mari lideri ai opiniei publice. Daca nu dvs., sigur Emil Hurezeanu isi aminteste cand Traian Basescu i-a spus acestuia intr-un elicopter ca „ei” daca doresc ceva sigur reusesc ( sau ceva in genul acesta, intr-un articol din „Jurnalul National” din ante-perioada „Felix, Mircea si Dorin” ). Traian Basescu nu se includea si el la „ei”…Dupa ce a devenit Presedinte cred ca s-a considerat si el in categoria „lor”…De vreo 2 saptamani insa, de cand s-a hotarat sa nu se retraga din politica, si-a dat seama ca de fapt „ei” doar l-au folosit, ceea ce, sunt convins, a banuit de la inceput.

  6. Aici va dau dreptate. Sunt destui pe blogul sau, chiar prieteni, care ii spun acelasi lucru despre aroganta sa anterioara din comunicarea publica.

  7. Urmariti cine a avut cel mai de castigat din punct de vedere economic din prabusirea post-decembrista a Romaniei….Si acesta e un ADEVAR de sub nasul nostru. E drept, aceasi, reprezinta acum si cele mai necrutatoare instante morale, etice…Ei ca ei, mai grav este ca nu observa ca cele mai necrutatoare cozi de topor din Romania sunt exact aceleasi care erau foarte active in perioada comunista….Cum „am rezolvat-o” odata cu Ceausescu, suntem pe cale „s-o rezolvam” acum cu Nastase….Si vom constata din nou ca Romania va ramane impietrita. Dupa vreo 20 de ani mai omoram ( social ) pe cineva iar elitele noastre vor „scapa” pentru inca vreo 20….Sarim toti pe unul mai rasarit si-l dam jertfa ZEILOR DIN VEST…Pe Lucretiu Patrascanu l-am dat ZEILOR DIN EST…Si ZEII ne lasa de capul nostru…Desi ei cred ca suntem dupa capul lor…

 • @ Dezideriu Dudas

  1. Nu spun ca respectiva convorbire telefonica ar fi fost interceptata in mod legal… Interceptarile legale nu fac parte din practicile statului de drept roman.
  2. Evident ca dl AN are dreptul la apostazie si eu, unul, chiar ii doresc sa reuseasca in acest demers aproape demiurgic. Si nu, nu are nevoie de 5.476 kg. de stiinta de la domnul pe cxare-l indicati ca posibil donator de stiinta. Nu stiinta i-a lipsit vreodata dlui AN.
  3. Daca exista o arta suprema dezvoltata in timpul mandatelor presedintelui Traian Basescu ea pare sa fie “Arestarea prin coincidenta” cu varianta “Arestarea ca ghinion”… sa vedem ce urmeaza.
  4. De reintrat n-am cum, caci n-am fost intrat vreodata in logica respectiva. De intrat in ea, n-am chef, iar de l-as avea, nu am aptitudinile necesare.
  5. Sigur nu eu sunt cel caruia i-a spus dl Basescu lucrul respectiv, fiindca nu am calatorit impreuna cu Domnia sa in vreun helicopter.
  6. Ca peste tot, in tarile fost-comuniste, castigul economic/financiar s-a dus, in foarte multe cazuri, spre lucratorii “vechilor structuri”. Era, intr-un fel de asteptat, desi a luat pe toata lumea prin… surprindere: structurile si serviciile aveau informatia cea mai exista despre ce misa si ce nu prea misca, asa ca au stiut sa miste avantajele economico-financiare spre curtile lor. Angelo Miculescu n-a dat faliment dupa 1989; dimpotriva -- a inflorit cat pentru sapte familii mostenitoare. Know How = prosperitate.

 • sierra

  @InimaRea

  “Din cîte ştiu numai eu despre omul ăsta – şi nu-s vreun cercetător al vieţii sfinţilor – de s-ar dovedi numai o cîtime şi tot ar fi bun de ascuns pînă la sfîrşit.”

  Eu va recomand sa va cuprinda compasiunea fata de bietii procurori care se umplu de ridicol in fiecare zi. Si sa depuneti marturie. Daca cei 970 de martori din Trofeul Calitatii l-au ascuns pe Nastase doar pentru doi ani, dvs, cu informatiile dvs top-notch, sigur reusiti sa-l ascundeti pana la sfarsit. Succes!

  Vorbiti despre dosarul Zambaccian: “Pe ţeavă mai sînt dosare – Zambaccian, bunăoară. Iar acolo, printre multe şi grele acuzaţi, la loc de cinste stă “abuz în serviciu”. Abuzul in serviciu nu-i la loc de cinste, pentru simplul fapt ca nu exista printre acuzatiile alea multe si grele. A fost trimis in judecata pentru mita, spalare de bani si santaj. A fost achitat pentru primele doua capete de acuzare si condamnat la 3 ani cu suspendare pentru cel de-al treilea.

  Desigur, dvs stiati toate acestea. Dar atat de bine scrisa era povestea despre abuzul in serviciu al lui Nastase, incat ar fi fost pacat sa nu ne-o impartasiti si noua.

  PS: Cred ca ne-ar prinde bine tuturor sa ne amintim cateva cuvinte de-ale domnului Tudoran: “Certocrații sunt plămădiți din cele mai încăpățânate certitudini, sunt imuni la dileme, inspiră încredere totală și transpiră verdicte definitive.”

  “Multe și însemnate sunt succesele pe care le-au realizat în acest an istoric certocrații români, dar nici unul nu se compară cu meritul de a fi simplificat efortul epistemologic național: cunoașterea a devenit ceva ”de la sine înțeles” și prin ea certocrații ne-au vindecat pentru totdeauna de păguboasa prezumție de nevinovăție.”

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 32
  Va raspund acum telegrafic :

  1.Nu ma refeream la legal /ilegal ci la adevarat / neadevarat.

  2. „Stiinta”, tine de caracterul ne-stiintific al lucrarii lui AN care sta la baza cererii de eliberare conditionata inainte de termen ( asa e legislatia ). Procurorii au declarat ca lucrarea ar fi ne-stiintifica…

  3. Aflu acum ca arestarea celor 2 judecatoare sunt legate de „doctorul” Dinel Staicu…Stiti ca doream sa-l pun membru de onoare la o viitoare Academie de „doctori” sau ceva asemanator…Nu-mi stricati echipa ! Bineanteles, glumesc. Militianul Dinel a reusit cu SIF Oltenia ceea ce nu au reusit jdemii de „povestitori” ca mine…Asa ne numesc pragmaticii „baieti destepti”…Asta nu inseamna ca totusi nu cred ca este o conicidenta si ca o astfel de asociere il poate plesni pe AN care (inca) are curajul sa miste in front….E drept, odata, datorita imaginii sale externe civilizate, „baietii” il pusesera in frunte….

  4. Nici noi n-avem astfel de aptitudini. Eu unul o demonstrez continuu pe blogul dvs. Dar spuneti-ne, va rugam, tara care ne-ar mai primi acum cu bratele deschise….Sau cum sa schimbam Romania alaturi de cei care au distrus-o ! Ca impotriva lor este ne-constitutional, impotriva statului de drept…, sau alte „tismaniene” asemanatoare…Aici sunt nuante si stiintifice si ne-stiintifice, pe care o sa le reiau odata.

  5. Ma referam la un articol al lui Emil Hurezeanu in „Jurnalul national” din perioada in care scriati si dvs. acolo. Credeam ca ati retinut detaliul care pentru mine era socant. Abia dupa ce am citit cartea lui Marius Oprea despre Traian Basescu am inteles ca acesta era apreciat tocmai pentru caracterul sau direct si franc….De cine ? Ei, de cine…

  6. Statele occidentale „au stat la masa” ( au prins locuri bune si Rusia – vezi industria aluminiului, metalurgia ) iar „ai nostri”, doar au servit…Suntem noi suparati si pe chelneri, dar nu putem crede ca patronii restaurantului sunt nevinovati. Macar ca plangeau odata de dragul drepturilor individuale ( odata ne primeau „cu bratele deschise”) iar acum dau flit cu gratie romanilor care incearca sa-si fructifice drepturile de LIBERTATE A PERSOANEI. Cu LIBERTATEA CAPITALULUI, A SERVICIILOR, „patronii restaurantului” o rezolvasera, asa ca acum schimba regulile ( mai semneaza si petitii de cate 100.000 de oameni pentru ca „povestea”sa fie mai „vorbitoare” in sens tismanian)…Iar dvs. ni-i aratati pe chelneri ! Vinovati si astia, ca nu fac o rasmerita ! Partial insa, aici se pare ca sunt nedrept…

 • andrei i

  @No name/DP

  1. situatia penitenciarelor ii lasa -din pacate- reci pe cei mai multi romani, care-si inchipuie (pe buna dreptate, in general) ca n-o sa ajunga niciodata pe-acolo si ca, oricum, “aia” isi merita soarta (ceea ce…ma rog…nu-i chiar fals). Tine si asta de anemia (anomia) spiritului public de la noi;
  2. nu c-as vrea sa apar PD-ul, dar orientarea pro-piata a exprimat-o dl (sau tov) Roman din septembrie 1991, era deja clar ca “asta e calea”. Roman a pierdut atunci, dar nu si-a schimbat pozitia si in ’96 a castigat. Iar la “neoconservatorism” n-avea cum sa se converteasca vreun partid romanesc, pt simplul motiv ca asta-i o ideologie strict americaneasca, e legata strans de contextul din SUA (si de altfel e o ideologie -sau miscare- cu o genealogie “de stanga” foarte clara.

  Fara legatura directa cu discutia, dar legat de o tema intens dezbatuta in ultima vreme (si legat si de diverse acuzatii de “autoritarism”), va pun 2 intrebari:
  1.Cine e singurul (cred ca e singurul) politician roman care a spus public (si in campanie electorala) ca homosexualii sint si ei niste oameni ca oricare altii, care trebuie tratati ca oricare altii ? (si stiti, desigur, ce opinii au cei mai multi conlocuitori despre acestia)
  2. ce a declarat actualul premier despre homosexuali acum cativa ani, cu ocazia unei “parade gay” ?

  PS. eu nu sint homosexual, e vorba de principii, nu de persoane

 • @andrei i

  Eu zic ca mai bine nu umblam la subtilitatile, fineturile ori exactitatile teoretico-practice asa ziselor ideologii ale partidelor romanesti. Cand am spus ca PD-L s-a rasucit spre neoconservatorism, mai exact spre afisarea unei atitudini influentate si subordonate neoconservatorismului american, am avut in gand, in primul rand, unele teoretizari in materie ale lui Jeane Kirkpatrick, dar nu numai.

  Cand Petre Roman a demarat reformele spre economia de piata (cu greu, cu opinteli extrem de costisitoare si cu bete-n roate puse de mai mai retrograzii dumnealui colegi de feseneala) nu prea avea alta optiune, in afara, poate, de-a fi candidat in Cuba ori in Coreea de Nord.

  Cand ma intrebati cine e politicianul care ar fi spus -- N.B. -in campania electorala -- ca si homosexualii sunt si ei oameni (uau! -- cum de si-o fi dat , totusi, seama?), eu cred ca va referiti la cel aflat mai mereu in campanii electorale si care estimase (depreciativ, desigur, dar “bazat” pe sursele care il tineau la curent cu cestiunea pana si pe primarul general) ca 20 la suta dintre romani sunt homosexuali! Dar nu vad care ar fi relevanta acestui punct de discutie.
  Sugerati, cumva, ca domnul in cauza ar fi o persoana principiala? Pai, in cazul asta, permiteti-mi sa va amintesc principiul calauzitor al domniei sale, enunat ca atare: “doar boul e consecvent”.

 • Erata -- necesara ca il citez exact pe presedinte: “Numai bou-i consecvent”.

 • andrei i

  @No name/DP

  1.Roman n-o fi avut alta optiune decat orientarea spre piata, dar pdsr-ul a avut -baltirea socialist-cleptocratica de pina in ’96
  2. ce am vrut sa spun e ca Basescu a devenit presedinte cu o ideologie liberala (sincera sau nu, nu e asa de important) si intr-o masura destul de mare (desi mai mica decat mi-as fi dorit) n-a renuntat la ea pina azi. In plus, era un liberalism riscant dpdv electoral (macar aia a fost o declaratie riscanta, si riscanta intr-un sens “progresist”, nu genul de baliverne antieuropene cu care ne-au obisnuit adversarii sai de azi). Cei care-l acuza de autoritarism “uita” unele lucruri (ca asta pe care l-am pomenit).Cat despre boi si consecventa, depinde la ce ne referim. De pilda, social-democratii (chiar si cei din PSD) au inteles ca nu e cazul sa insiste cu o ideologie perdanta si n-au fost “consecventi”.In schimb, stanga radicala, cum sint cei de la Criticatac la noi (da, “am ceva cu ei”, desi deocamdata sint -din fericire- complet lipsiti de influenta) au fost “consecventi”. Cine-s “boii” ?
  3. nu mi-ati raspuns la a doua intrebare. Ponta a zis ca el nu-i intelege pe gay si deci n-are cum sa-i accepte. Asta intr-o perioada cand partidele de stanga (si de dreapta, de altfel, de pilda in Anglia) legalizeaza casatoriile gay. Omul e “bransat”, n-am ce zice.

 • @andrei i

  Acum am aflat, de la dvs., ca dl Ponta ar fi zis ca “el nu-i intelege pe gay si deci n-are cum sa-i accepte”. Va cred, desi nu-mi dau seama in ce context ar fi putut zice asta si nici google-irea nu m-a ajutat sa aflu, dar sunt aproape sigura ca, intr-un context diferit, si dl Ponta, ca si dl. Basescu, si-ar “reevalua” pe loc… opiniunea, ca doar nu consecventa e virtutea politicianului roman de succes!!

 • andrei i

  @No name/DP

  Ponta a zis chestia asta dupa o “parada gay”, acum cativa ani (l-am auzit cu urechile mele). Sigur, si-ar reevalua amandoi pozitiile cand ar fi cazul (a facut asta si Obama), doar ca electoratul lui Ponta e (sau cel putin era) mai conservator dpdv social decat al lui TB.

WP Admin