≡ Menu

Hristos Anesti!

video la:vagos2006

(Mănăstirea Valaam, Rusia)

 • Adevărat a Înviat!

 • lucid

  Adevarat a Inviat! Din pacate nu am gasit “raspunsul” in greceste. Si cum am fost indemnatzi de cateva ore deja “Bucuratzi-va!”, o sa va povestesc trei amintiri nostim de omenesti de la Locul Invierii.
  Eram acum catziva ani intr-un mai, inainte de Inaltzare, la Sf Mormant. Stateam la coada inconjurat de pelerini majoritar din Canada asteptand sa intram in antecamera Ingerului. “Portarii” sunt calugari din Bisericile ortodoxe care fac cu schimbul (romani nu am prins niciodata). Atunci erau rusii “cerberi”. A aparut un stol de gureshe pelerine rusoaice -- sfasiind cam ne-ortodox linistea Bisericii. Au vazut coada si s-au descumpanit. Auzind un schimb de cuvinte in ruseste intre “portari”, una din ele s-a apropiat si i-a spus ceva la ureche cerberului-sef, cel care dadea drumul inauntru in pachete de cate cinci pelerinilor, precum noi la carne pe vremea ciuruitului. Acesta a facut un gest usor cu mana si i-a dat drumul “peste rand” inauntru. Canadienii mei au ramas impasibili -- nu au intzeles. A urmat la cateva zeci de secunde a doua pelerina. Canadienii au ridicat din sprancene. La a treia, lamuritzi si indignatzi au ridicat glasul. A aparut un superior al cerberilor care s-a lamurit despre ce e vorba si l-a mustrat pe rusul “binevoitor” cu ai sai compatriotzi. Culmea smecheriei omenesti: sa-tzi fraieresti fratzii intru credintza chiar la Mormantul Lui.
  Si tot de-acolo. In alt an, fara turisti -- fusesera recent niste atentate -- dupa ce reusisem sa ma rog mai bine de un minut singur in stramtul Locas, nefiind decat putzini pelerini, am iesit sa ma odihnesc in fatza Sf Mormant in capela ortodoxa. Am asistat atunci la alimentarea splendidelor candele de deasupra intrarii. Doi calugari greci au venit cu o scara portabila de aluminiu si unul s-a suit pe ea. Alimenta cu ulei nu din vas de alabastru sau macar de sticla ci din pantecoase pet-uri de plastic de pe care nu se razuisera bine etichetele de racoritoare.
  Si, la final: coborand la dreapta capelei armenesti spre subsolul cu locul gasirii capului lui Adam, pe peretzii scarii vezi o sumedenie de mici cruci incizate, majoritar “de Malta”. Sunt “autografele” pelerinilor, in special ale cruciatzilor de pe la 1100. Vanitate omeneasca: sa-tzi nemuresti “numele” chiar in locul unde s-a aratat Nemurirea.
  Slabiciunile firii omenesti dintotdeauna…..

 • Daca_nu_nu

  Alithos anesti!

Next post:

Previous post:

WP Admin