≡ Menu

Haiku-uri post-sovietice

Cineva care semnează – scuzați-mi rima! – Caledoniu Titirează, îmi trimite un Șirag de haiku-uri post-sovietice dedicat lui Mihail Gorbaciov, care și-a serbat de curând, la Londra, împlinirea vârstei de 80 de ani.

Știind că-l prețuiesc pe fostul lider care a preluat Moscova sovietică și a dat-o mai departe rusă, autorul îmi sugerează să-i public Șiragul în maRșarier – pagină de avangardă.

Cum pagina respectivă se află în reconstrucție, găzduiesc aici Șiragul lui Caledoniu Titirează și-l însoțesc cu un desen al lui Alex. Dimitrov.

maRșarier – pagină de avangardă

2 aprilie, 2011

 

Caledoniu Titirează

Șirag de haiku-uri post-sovietice

– lui Mihail Gorbaciov, la 80 de ani –

în lacul baikal

se scaldă un cal

*

pe malul baikalului

șaua calului

*

la umbră de arme

călărețul doarme

*

în dreapta lui cizmă

o broască și-o clismă

*

cu cizma lui stîngă

se trece pe lîngă

*

la baikonur

racheta stă-n cur

*

cu vîrful spre lună

pare să spună:

*

Ӕn lacul baikal

se scaldă un cal

*

pe malul baikalului

mădularul calului” • Florin Iaru

  Dorin…

 • @) Dorin Tudoran

  Master, nu-i rau siragul! Eu imi amintesc sa fi citit, in presa dusmanoasa desigur, cred ca franceza, ca, la inceputurile grasnosti-ului & perestoika-ei, cind a luat masurile impotriva consumului de vodca, pe chioscurile care o vindeau, aparusera biletele cu haiku-ul: “Mihail, n-ai dreptate”. Unul putin mai concentrat, dar vibrind de emotie!

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru

  Da, mersi, preluare mecanica…

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Maitre, eu am ras cu pofta.

  Nu, “dreptate” nu a avut, dar merita sa incerce. Chestia cu vodca nu i-a prea iesit, dar ailalta, mai mare — chiar daca nu asa vedea el “rezolvarea problemei” — i-a iesit si pentru asta multi ar trebui sa-i fie recunoscatori. Eu, unul, ii sunt.

 • Radu Humor

  Caledoniu Titireaza
  Ne tine cu ea treaza

  Insa, tot pe scurt
  Poate mult mai mult !

  In schimb Alex. Dimitrov
  Nu moare-n alcov ! :roll: 😉

  Gorbaciov traieste un interesant paradox :
  Este stimat/apreciat in afara (stiu ei de ce!)si hulit in tara !
  Dar cum Istoria se scrie cu oameni si… bani, s-ar putea ca peste ani, sa fie invers !

 • @) Dorin Tudoran

  In chestiunea recunostintei, sint intrutotul de acord, chiar daca, probabil, una a vrut el -- ameliorarea sistemului -- si cu totul altceva a iesit, decompozitia acestuia, printr-un foarte interesant efect al “bulgarelui de zapada”. Ba chiar recunostinta mea e mai extinsa, mai intra acolo presedintele Reagan si Papa Ioan Paul al II-lea, ca sa nu mai vorbesc despre motorul intern al schimbarii, Solidarnosc.

 • Şerban Foarţă

  T E T R A S T I H

  Ce mi-i pe plac
  e că-i muscal:
  ba-i cal, ba-i lac,
  ba-i lac, ba-i cal!

 • Şerban Foarţă

  TETRASTIH

  Ce mi-i pe plac
  e că-i muscal:
  ba-i cal, ba-i lac,
  ba-i lac, ba-i cal!

 • doina jela

  Sa traiasca in veci, domnule Tudoran, dar eu ma intreb pentru ce il pretuiti, pentru ce a vrut, sau pentru ce i-a iesit? pentru ce a fost sau pentru ce a parut sa fie? fiindca amintiti-va ca in vreme ce incerca sa salveze ce se mai putea, exportand ideea Casei comune europene / dreptul lui / si seducea Occidentul cu ideile lui liberale, inclusiv pe Mme Thatcher, /tot dreptul lui sa faca tot ce facea la vedere/, semna ajutor substantial in ruble pentru liderul minerilor britanici, Arthur Scargil, care trebuia s-o dea jos pe aceeasi doamna, ceea ce seamana atat de putin a perestroika si glastnost si atat de mult a politica est-europeana si comunista, adica a doublethink incat…

 • Dorin Tudoran

  @doina jel

  Mai ales pentru ce i-a iesit, …. iesindu-i de sub control. Dar si pentru ca a initiat niste lucruri fara de care ar mai fi trecut ceva ani si siferinta pana cand s-ar fi miscat ceva pe lumea asta. Exista niste memorii ale lui MG — in 2009 am citit si un lung interviu cu el intr-o publicatie din Italia — din care se pot afla lucruri foarte interesante. Cum ar fi: ca printre cei care au sprijinit cateva dintre ideile sale au fost oameni politici la care nu ne-am fi gandit, in vreme ce oameni politici la care ne toto gandim cum mare respect (si bine facem) au fost mult mai putin dispusi sa sprijine anumite lucruri. Ma refer, fireste, la actiuni, nu la retorica destinata publicului.

 • Daca_nu_nu

  Hai cu, hai cu
  Niraju’ lu’
  Cutare muscal…
  (Cum şa fără cal?!)

  Muscalu’ să bâlbâie,
  Niraju’ să fâlfâie…

 • Radu Humor

  Ca mai pe tot ce pune mana si ochii, si asta cu “Baical”-ul i-a iesit de minune maestrului Serban Foarta !

 • Şerban Foarţă

  Dragă Dorin, nu ai cumva impresia că rezultatul (benefic, însă nescontat) al perestroikăi mihailgorbacioviste e un caz clasic de serendipitate?

  *
  * *

  În altă ordine de… orhidei, mulţumiri dlui Radu Humor, pentru generoasele-i cuvinte!

 • Dorin Tudoran

  @Șerban Foarță

  Am, cum nu?
  Iata un bun exemplu al diferenței între o limba sintetica (engleza) și una analitică (româna). Ce zic unii pe scurt -- ” serendipity”, alții spun mai desfășurat: “omul potrviit, la locul/momentul potrivit”

 • manuela anton

  Cu cateva zile inaintea evenimentului de la Albert Hall, Vladimir Bukovsky a solicitat tribunalului din Westminster arestarea lui Mihail Gorbacev pe motiv ca acesta, in calitate de conducator al URSS, a inecat in sange demonstratiile nationaliste de la Tbilisi (1989), Baku (1990) si Vilnius (1991). Bukovsky crede ca consecventa cu care armata, la ordinele comandantului suprem, a intervenit in suprimarea miscarilor nationale arata ca Gorbacev isi dadea seama foarte bine in legatura cu ce se intampla.

  Autoritatile britanice, bineinteles, nu au admis actiunea penala a lui Bukovsky, invocand imunitatea lui MG, fundamentata pe faptul ca acesta ar trebui sa se intalneasca cu David Cameron. Asta in timp ce nici agenda oficiala a lui Cameron, nici cea a lui Gorbacev nu prevedeau o asemenea intalnire.

  Este greu (mie chiar imposibil) sa nu fii de acord cu punctul de vedere al lui Bukovsky: Gorbacev este un mare mit (as adauga, glamour-myth) si o mare minciuna. Glasnost-ul nu este inventia sa (Bukovsky posteaza pe site-ul sau documente din 1978 in care este prevazuta introducerea “glasnost-ului bine controlat”); Gorbacev nu avea o perspectiva larga asupra lucrurilor (as spune, un “combainer din regiunea Stavropol” -- de la “combina”); era un kolhoznic ca Voronin sau Snegur (ar fi -- cel putin -- o naivitate sa spui ca miscarea nationala din Basarabia nu era controlata de KGB atunci cand ginerele unui general KGB, pâş-pâş, o conducea).

 • Dorin Tudoran

  @manuelaanton

  Prin 1990, cand scoteam revista “Meridian”, i-am publicat lui Bukovsky (la care tin foarte mult!) un lung articol -- o forma mult mai scurta a aparut apoi in NYT.
  Tot trancanind la telefon, la un moment dat Bukovsky a inceput sa-mi explice ca trebuie facut ceva sa-l vedem pe Sevardnadze arestat, caci fuses general KGB si avea mult sange nevinovat pe maini. Dupa vreo jumatate de ora de discutat subiectul, l-am intrebat pe Bukovsky cum am putea determina arestarea lui Sevardnadze. Mi-a raspuns cam asa “Te mai gandesti si tu, ma mai gandesc si eu, vorbim si cu altii si pana la urma gasim noi o solutie…” Ne-am tot gandit — si el, si eu, si altii --, dar nu s-a lasat cu nici o arestare… In cazul lui Gorbaciov sunt si mai putine sanse. Dar eu continuu sa-l iubesc foarte mult pe Bukovsky!

 • elena

  @ Serban Foarta
  Maestre, ne-ati imblanzit, cu muscal si orhidei cu tot…multumim!

 • manuela anton

  Domnule Tudoran,
  cred ca de la bun inceput Vladimir Bukovsky a fost constient ca demersul sau pe langa autoritatile judiciare britanice este sortit esecului. Dar merge pana la capat (de exemplu, prin intermediul recursului) cu dreptatea (adevarul) sa, in ciuda neputintei. Definitely, infruntand aceasta neputinta in fata celor care rad de el (cine e si asta, tradatorul de tara, id est disidentul) sau a celor revoltati ca li se ia “datatorul de libertate” (vorba lui Bukovsky, libertatea nu se da, ea se da doar sclavului; libertatea se ia, te lupti pentru ea) din tineretea lor sau a celor care il urasc pe cel care a distrus imperiul, patria, marea(ta) statalitate (derzhavnost’) (ruso-)sovietica.

  Fireste ca sunt si oameni care il sustin, unul dintre ei fiind Maksim Kantor, pictor si scriitor, o mare constiinta (nu-mi place sa folosesc adejctive, dar n-am incotro) in dezbaterile contemporane din societatea rusa, un ganditor care te uluieste prin capacitatea sa de a vedea lucrurile “la radacina lor”.

  Mai importanta este analiza prin care Bukovsky isi fundamenteaza actiunea juridica. Aceasta analiza are la baza experienta de cercetare a autorului in arhivele KGB-ului (anul 1992). Atunci a si reusit sa scaneze o serie de documente pe care le-a publicat in “Soviet archives”. Acele fonduri au fost inchise si istoricii rusi nu vor indrazni sa le foloseasca mult timp de acum incolo, aflandu-se sub palosul legii de “denigrare a istoriei patriei”, iar Occidentul se va bucura tot atat de mult de acum incolo, pentru ca astfel vor ramane sub lacat numele a multor (multor) oameni de cultura si stiinta, politicieni occidentali care au colaborat cu “imperiul raului” la nivelul serviciilor secrete si nu la nivel declarativ, pastrandu-si onorabilitatea si statutul social in “patriile” lor. In anul 2009 Vladimir Bukovsky afirma ca o eventuala (dar nu plauzibila) desecretizare a acestor nume ar produce un soc si o reconsiderare a intregii istorii a secolului al XX-lea.

  Deci, teza lui Bukovsky este urmatoarea:
  1. Spre sfarsitul anilor ’70 (dulcii ani ai stagnarii) a fost creat -- de catre KGB (Andropov) -- un document care presupunea un program de “introducere a glasnost-ului bine controlat”.
  2. Gorbacev a fost un simplu activist de partid si a fost ales in fruntea lui nu pentru ca ar fi fost o minte deosebita, mai capabil decat altii (am dat exemple in postarea precedenta), ci pentru simplul fapt ca era mai tanar si putea sa inchege doua vorbe.
  3. Greseala acestei numiri a constat in faptul ca Gorbacev nu a fost un adevarat cekist (el facea parte din KGB numai ca activist de partid; in “Arhiva sovietica” am citit cateva documente care arata ca toti prim-secretarii de partid si comsomol cat si adjunctii lor, toti redactorii principali ai revistelor, uniunilor de creatie etc. erau recrutati in serviciile secrete) si de aceea a scapat controlul asupra procesului de glasnost’ si perestroika. A contribuit, bineinteles, si factorul logicii scurgerii timpului.
  4. A inceput prabusirea necontrolata (de aceea e si prabusire), de unde a si inceput mitul Gorbacev. “Gorbacev minte si atunci cand spune adevarul”.
  5. In 1988 au fost organizate primele scoli de business in care au fost recrutati tinerii de nadejde (pe unii dintre noi ii stim destul de bine la nivel glamour) carora li s-au dat spre administrare banii partidului, transferati -- chiar in acei ani -- in Apus.
  6. In anii ’90 a fost recrutata intelectualitatea “progresista” care a contribuit la legitimarea noii nomenklaturi (Kantor are un roman, “Manual de desen”, in care descrie magistral acest proces; iar in comentariile sale la luarea de pozitie a lui Bukovsky subliniaza ca Maiakovski si Blok au indeplinit aceeasi functie -- sustinerea formarii nomenklaturii sovietice).
  7. Iar acum ne aflam unde ne aflam.

WP Admin