≡ Menu

Godot, desecretizatorul național și vulnerabilitățile statului numit, pe nedrept, de drept

02.16

Ieri, președintele Traian Băsescu ne-a spus, în sfârșit, numele candidatului care a fost ofițer acoperit în cadrul SIE, loc de muncă pe care fostul ofițer nu l-a indicat în niciuna dintre atât de flexibilele variante ale CV-ului său.

Domnul Băsescu a venit cu Godot în brațe, l-a pus pe masă și ne-a spus: “Nu-l mai așteptați, fiindcă l-am adus. Uite-l aici. Fraierul ăla de Beckett n-a știut unde să-l caute. Ha! Ha! Ha!

Președintele ne-a mai spus că etapele matrapazlâcului au “vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT și totul pentru ca Ponta, în înțelegere cu Meleșcanu, să acopere trecutul lui Ponta.”

Dacă așa stau lucrurile, Monica Macovei are dreptate cerându-i lui Victor Ponta să demisioneze din funcția de premier și să își retragă candidatura pentru Cotroceni.

Dacă așa stau lucrurile, Traian Băsescu are dreptate. Și apoi, știe ce spune – se pricepe foarte bine la vulnerabilizări.

Iată ce declara în 2009 – singur și nesilit de nimeni – președintele Băsescu, luptându-se cu fosta  sa purtătoare de cuvânt, Adriana Săftoiu:

Cel mai urât lucru este, după ce te-a luat cineva dintr-un purtător de cuvânt, te-a facut ministru – consilier prezidențial este rang de ministru -, ți-a poftit suflețelul să-ți fie soțul șef de serviciu secret, ți l-a făcut președintele șef de serviciu secret…”

Există dovadă mai mare de iresponsabilitate decât a numi șefi de servicii secrete pe criteriul așa i-a poftit suflețelul soției celui numit?

Există dovadă mai mare de cinism și că nu dai nici doi bani pe statul de drept decât să povestești într-o emisiune televizată o asemenea ispravă?

Poți vulnerabiliza mai profund serviciile secrete ale unei țări decât să  numești directorii lor pe asemenea criterii?

Amuzându-se, în așteptarea desecretizării de ieri, Elena Udrea spunea acum vreo săptămână, într-o emisiune de televiziune, că fostul ofițer candidat la președinție e de la SIE:

“E de la SIE. Domnul Meleșcanu îl cunoaște. De unde știu? Am presupus. Sau am citit din presă, nu mai țin minte.”

Nu mai ține minte…? Asta chiar e de necrezut – Elena Udrea are nevoie de lecitină!

Președintele Băsescu declara, tot ieri, că o suține pe Elena Udrea, “fiindcă nu minte”.

După câte știu, în acest moment Elena Udrea nu ocupă nicio funcție care să-i dea dreptul de a avea acces la informația prezentată aseară de președinte. Atunci, de unde știa cam tot ce am aflat — mai apoi — de la președinte?

Dacă a aflat de la președintele Băsescu, susținerea candidaturii Elenei Udrea în acest fel ar constitui un act de vulnerabilizare a unui serviciu secret.

Dacă nu de la președinte a aflat, Elena Udrea vulnerabilizează și ce mai era nevulnerabil din credibilitatea președintelui.

Oricum ar sta lucrurile, se pare că trebuie să acceptăm că e musai ca Elena Udrea să ajungă la Cotroceni.

Așa cum am scris atunci, în 2012 rechizitoriul parlamentarilor care doreau îndepărtarea președintelui Băsescu era foarte subțirel. Dar în 2009, mărturisirea făcută de președinte ar fi trebuit să-i facă pe toți apărătorii statului de drept să ceară demisia președintelui.

Nimeni nu a făcut-o. Dacă nu mă trădează memoria, nici măcar Monica Macovei. Ce să mai zic de profesorii de stat de drept din presa pro-președinte?

Probabil că toată lumea o aștepta pe Elena Udrea să se martirizeze.

Nu s-a.

Așa că nimeni – y compris Monica Macovei & bronzurile societății civile – nu va avea de ce să se mire că, din decembrie, Elena Udrea se va martiriza, de la Palatul Crotroceni, în lupta cu devulnerabilizarea tuturor serviciilor; inclusiv devulnerabilizarea serviciilor pentru deservirea populației.

Acesta nu este un stat de drept. Este un stat (de drept) penal. Și trebuie tratat ca atare.

 dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 • loneranger
 • Aveti mult umor. Elena Udrea nu-si aminteste de unde stie, in schimb va amintiti dumneavoastra de unde stia Elena Udrea. Ce “stia” Elena Udrea din Parlament, “stiau” -- de pilda -- cititorii Cotidianului online, unde au aparut toate scrisorile lui Valer Marian. Vedeti in documentul din Gandul numele lui Teodor Melescanu? Nu de alta, dar Elena Udrea stia si ce nu scrisese Valer Marian…

 • InimaRea

  Era sa scap, aseara, Jocuri de putere -- emisiunea unui Rares din specia “ala mic cu capu’ mare”. Dar nu m-a lasat o veche si noctambula cunostinta, excitata la maximum (ma rog, data fiind virsta…) de “grozavie”.
  Cel mai tare mi-a placut cum ii intindea dl Presedinte niste foi, lui Rares, asigurindu-l ca nu erau secretizate. Mi-am amintit de o chestie din vremea Regimului Constantinescu: Harnagea nu gasise solutie mai buna decit sa faca, dintr-un directoras, ceva biela-manivela pentru relatia SIE-Cotroceni. Asa ca, la fiecare vizita oficiala in lume, omul mergea la bagaje, doldora de hirtii nesecretizate, care fusesera -- la vremea lor -- cit se poate de secrete. Solutia desecretizarii era simpla cit cuprindea: pur si simplu, se scoteau la imprimanta fara caracterul “Secret”. Asa ca, si de le-mprastia pe pista oricarui aeroport din lume, n-avea nima ce pati -- ca nu era nimic secret pe-acolo. (Nu spun ca, de era nevoie si de alte chestii, necuprinse in nesecretele alea, omul din cala nu se sfia sa puna mina pe mobil si sa-ntrebe in direct si la ora de maxima audienta, ce si cum.)
  Cu secretul asta-i lucru’ dracului, ladies&gentlemen: pe de-o parte-i periculos cit incape sa umbli cu secrete dar, pe de alta, te-nveti cu pericolul ca genistul cu bomba; zici “Ce mama supararii, n-o esploda taman la mine!” Si te-ai scos ori te-a scos -- de-aia se si cere singe rece, iar nu de transfuzie, la meseria “manipulator de secrete/explozibile”.
  Din toata confesiunea rebarbativa a Basescului -- c-avea refrenul “incompatibilitate constitutionala” -- am extras informatia ca guvernul Ro a avut grija sa astupe toate acoperirile (“gaurile” o fi mai potrivit spus?) din sistemul legislativ-executiv, cu adezivul de siguranta nationala “secret de stat”. Cic-ar fi doar pentru lista SIE, de gauri negre in. Ma-ndoiesc dar, si-asa fiind, tot o miscare profi ramine. Caci dezamagitorul Melescanu i-a tras-o meserias marelui maestru al combinatiilor, care s-a vazut aparat de acuzatia de-a fi fost si el, cin’va. Iar caci, nu crez ca doar la cei de dupa 1990, se refarea -- c-ar fi discriminare si multi din toate puterile statului de drept s-ar simti nedreptatiti. Pe buna dreptate, parerea mea…
  Numai ca marele maestru -- GM, abreviat (ca la sah, nu va avintati in alte presupuneri, va rog eu -- da?) -- are chichita asta: nu suporta sa respecte o-ntelegeree nici atunci cind ii foloseste. Are pornirea launtrica de a si-o personaliza, sa-i foloseasca doar lui, nu si altora -- mai ales cind i se pune lui pata pe oarecine.
  Cind Melescanu i-a raspuns diplomatic -- la solicitarea de a-i livra lista acoperitilor din guvern (chiar si-a fostilor, cindva) -- facind trimitere la HG care, n’asa, pe toti ne apara -- GM a invocat dreptul lui constitutional de a avea acces la orice secrete, cit ar fi alea de adinc ingropate in negura uitarii (scuzati, nu m-am putut abtine!)
  Numai ca sa vezi pozna: pe hirtia nesecreta de-o citea ala mic cu capu’ mare, ‘cea ca mai multe feluri de demnitari aveau dreptul asta constitutional, nu doar presedintele. Nu importa ceilalti, zice GM -- si eu stiu (chiar stiu, ce m-o fi apucat?) ca asa este fiindca era sincer la maxim (expresie jurnalistica pe care n- pot ataca la Curtea de Apel a Limbii Romane). Or, Melescanu-i batea -- blind, cum ii e merkezu’ -- apropoul ca, vezi matale, daca-ti dau ce-mi ceri, tre’ sa le dau si alorlalti, de-mi cer. Si stii ca lista nu-i toata de pretini.
  E ceva ce GM nu suporta -- sa fie tratat laolalta. Sa respecte el vreo lege -- HG, ce-ar fi. Ori sa se fofileze careva pe chestia sta, cind el ii cere s-o dea dracu’ de lege, daca asa i s-a sculat ‘mnealui. Bine, multi au aflat pe pielea lor ce-nseamna sa-l servesti pe Basescu, bazindu-te pe cuvintu’ lui de om (era sa zic “de onoare”- noroc ca m-am abtinut!)
  PS: Ar mai fi si chestia cu “dubla comanda” dar cu alt prilej -- eu asa zic.

 • Guest

  ‘ai de capul nostru daca cineva chiar l-a vazut vreodata pe Ponta bun de agent secret!Insa trebuie sa fi fost doar vreun colaborator(daca e ceva adevarat),ceea ce insa n-o sa-i produca vreun damage electoral,la din contra!Urat si prost iese matrozul din scena…Imi pare ca vrea sa se razbune pe romanii care nu i s-au inchinat,asa trudeste la ridicarea procentelor plagiatorului.Bine de cei aflati pe alte meleaguri,nu au a-si bate capul cu prostiile din patria-mama!

 • InimaRea

  Cred ca Basescu are de razbunat afrontul cu arestarea fratiorului. Simt eu ca are viata grea-n familie si-n neam.

 • Maria Rusu

  Foarte-foarte posibil.Problema e ca face praf viata a prea multi oameni ca sa il putem compatimi.Sau chiar crede ca o poate duce astfel pe EU in turul 2 unde va fi votat raul cel mai mic??

 • No Name / DP

  Nenorocire a troienilor si a romanilor, din cand in cand numle tau este Elena? Chiar daca la cate Elene tot atatea Cassandre?

 • No Name / DP

  Se pare ca, in ultimii zece ani, corifeii statului de drept (intelectuali culti, sponsori oculti, politicieni inculti, jurnalisti acoperit-descoperiti si societate civila pe care asteptam sa o descoperim) au reusit sa creeze un golem, care s-a simtit un Pigmalion, care ne-a pricopsit c-o Galatea.

 • InimaRea

  Cu toata modestia de care-s incapabil -- chestie de ADN, parerea mea -- si Melescanu zise tot asa: ca-ncalca legea daca-i dadea ce-i cerea GM. Ceea ce-nseamna ca omul fu atipic, in postul acela; ca pin’la el, nu misca nima-n front cind cerea Jupanu’ una-alta. Ca de-aia se si lauda, aseara, ca nu mai lucra cu directorul SIE -- in care nu mai avea incredere -- ci cu nivelul imediat urmator, de adjuncti ai. Ca sa avem si noi o idee despre dubla comanda -- cred.
  Melescanu-i arata pisica -- ca-n aia treij’de ani intra si el, cu Anvers cu tot. Da’ pas de ai cu cin’te-ntelege!

 • loneranger

  Haideti dom’ Tudoran lasati bancurile astea -- Melescanu e implicit acolo fiind seful SIE. E vorba de logica elementara: in documentul lui VM scrie SIE, din ce scrieti dvs. Elena Udrea a spus daca (spionul) e de la SIE atunci Melescanu, seful SIE, stie despre asta? Ce-i asa de greu?

 • Dezideriu Dudas

  Dom’ inimarea,

  Noi suntem simtitori cu alde’ matale, si nu ne avantam in alte presupuneri, excepantd-o pe aia la care am inteles ca “avem voie” : speraclu era “tip” inimarea, dar nu-i asa ca se numeste “sperarclu GM” ? Cu varianta SUA, General Motors, in varianta romaneasca intelegandu-se un fel de “Gica de la Scularie”….Ăla de-l intreba Carter pe Ceausescu despre el cand se-ntalneau…. Pe romaneste, Gica ar ramane, mai degraba Gigi in actualizare
  ( un fel de Gigi Kent ) …, dar ref. la M…, nu poci pentru ca sa-i spun (pe
  nume ), desi dom’tudoran ne tot blagostoveste pe-aici cu formula ‘ceea care la meciurile de fotbal e cea mai scandata ! Mai ales dupa ce am intrat in UE…

 • Dezideriu Dudas

  Daca au aplicat “sperarclu GM” si la afrontu’…, de fapt la cauza lui, arestarea ? Daca-i asa, Dan Voiculescu ar fi trebuit sa aiba WC-ul si mai in fundul curtii….

 • Ager Mona

  Esti teribil moncher cand iti casuna dumitale. Imediat in permanenta. Dar intrebarea ramane. Aceasta-i intrebarea: Ce spui Frantz?

  Care va sa zica ca tot Ponta (estofilul) ti se pare optiunea cea mai buna? Cand spun ca esti teribil asta e doar un moft, caci d-ta esti mult mai mult.

 • Apoi, cum le citești matale, Tanti Chloe a lu’ Goe, mai rar.

 • Donkeypapuas

  Poa să urle puşcăriabilul cât vrea, Elena Udrea tot nu va trece de 7%. Apropo, ascendentul sexual al altei persoană faţă de Preşedinte nu este şi acesta un pericol la adresa siguranţei naţionale?

 • Nu cunosc legea atat de amnuntit si-apoi nu stiu despre ascendent vorbiti.

 • Pingback: Godot, desecretizatorul național și vulnerabilitățile statului numit, pe nedrept, de drept | România curată()

 • Negustorul de vorbe si imagini

  FRIZERIA POLITICA, videoclipuri de toate paralele, cu un actor talentuos si un gagman genial. Iutubati, doamnelor si domnilor, o sa-mi multumiti. Dialoguri imaginar de reale cu agentii acoperiti/descoperiti Monica Macovei. Elena Udrea, Domnul Dan, hohenzollernianul Iohannis, Aripa Divortata a PNL, Tuterul Vadim, Regele Cocalarilor din Constanta, Gadea Predicatorul, vreo douasprezece in total, care de care mai haioase, mai mustoase, mai delicioase, fara urme de vulgaritate…

 • OvidiuB

  CITAT:

  “Mai e un lucru pe care am obligatia sa il spun, daca am fi
  avut un control parlaentar corect nu s-ar fi ajuns aici si nu as fi fost
  nevoit sa fac aceste declaratii publice.

  Din pacate controlul parlamentar e foarte slab, as indrazni sa spun ca controlul pare a fi invers.

  In timpul meu s-a investit enorm in cresterea fortei serviciilor de a-si indeplini misiunea.

  Solutiile de control asupra serviciilor sunt mult prea slabe fata de forta pe care serviciile o au.

  Poate
  imediat dupa alegeri sa se gaseasca o formula prin care serviciile sa
  fie ceea ce trebuie sa fie, instrumente pentru adoptarea deciziilor
  politice corecte si nu cumva sa ajungem la situatia in care serviciile
  sa poata conrtrola un gu vern, o comisie.”

  SFANTA IPOCRIZIE! 🙂

 • Pingback: Godot, desecretizatorul național și vulnerabilitățile statului numit, pe nedrept, de drept « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Dezideriu Dudas

  Cine spunea ca e doar ordinar ? N-a ca-i extraordinar !

 • maur

  Tot incercand sa-l scoateti pe VVPonta basma curata din haznaua in care a intrat mai adanc sau egal cu tata socrul ,schingiuti limba noastra- cea frumos roditoare- cu barbarisme gen ‘desecretizatorul’.Care,chiar de ar avea o tulpina recunoscuta in DEX,el ar suna ‘desecretizantul’.

 • Asa e:
  1. Incerc sa-l scot pe Ponta basma curata? In sfarsit, observa cineva smecheria.
  2. Aveti nevoie de un vaccin care sa va pazeasca de lipsa de umor, altfel nu aveti nicio sansa sa va jucati cu “desecretizatorul” vs. “desecretizantul”.

 • Pensionarul Dr.IndOcent

  Cumetre, aveti o frumoasa cronica a lui Dumitru Augustin Doman, in ARGESUL de luna trecuta, la romanul DAMELE DIN PALARIE (Adenium, Iasi, 2013). Daca o stiati deja, uitati prezentul mesagiu, uita-m-ar durerile sinuzitice!

WP Admin