≡ Menu

Frumosul din Petrila adormită

Ieri seară,  am  primit  daruri  din  Hunedoara  –  un pachet întreg. Expeditor:  Ion Barbu. Cum cred în vorba “dar din dar se face rai”, împart aici cu dumneavoastră un pic de infern.

Pentru cei care știu cine a fost I. D. Sîrbu (“Gary”), iată un prilej de a ne gândi la el. Pentru cei care nu știu, sper să fie o invitație la a descoperi, prin forțe proprii, un scriitor major și o conștiință cum nu au fost multe.

Nu toate înscrisurile sunt patronate de corectitudine politică, cum nici politica ce a dus la gândurile din spatele acestor înscrisuri nu a fost năpădită de corectitudine.

Alegeți  “Run”, la  toate ferestrele ce apar după ce apăsați pe link-ul de mai jos. Asta nu înseamnă că veți fugi undeva. Înseamnă doar că, la un moment dat, fereastra la care bateți vi se va  deschide și veți avea acces la frumosul din petrila adormita

Îmbrățișări, maestre Barbu!

 

 

 

 • Un tipic “barbouillan” film de antropologie cinica si clinica, in care recunoastem spiritul maxim caustic al lui Gary “izbindu-se” de o realitate, totusi, indestructibila!
  Dar, datorita interventiei inspirate a lui Ion, expresive precum o calamitate naturala!
  Felicitari!

 • Florin Iaru

  Din păcate, e un .exe. Io, care-s pe mac…

 • Daca_nu_nu

  Nu se deschide link-ul, dle Tudoran.
  Mie îmi apare mesaj să salvez fişierul cu totul… Nu ştiu, oare numai mie?…
  Poate ne mai spune cineva.

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu # 3

  Pe computerele mele se deschide.
  Voi intreba in stanga si-n dreapta sa vad ce se poate face

 • victor L

  @Daca_nu_nu,
  dupa ce dai clic pe link dai clice pe Save file in fereastra ce se deschide. Apoi astepti sa se incarce si dai dublu clic pe ce s-a incarcat. Iti apare o ferestra in care ai un dreptunghi in care scrie Run. Da clic si urmeaza circul.
  Si ce are daca salvezi fisierul cu totul? poti sa il stergi dupa.

  De data asta dl Barbu nu va mai primi amenda de la primarele urbei.

 • Florin Iaru

  E un .exe. Adică un program care se instalează în computer. Eu am Apple. La mine nu merge cu .exe. Am să-l rulez sub emulaţie Windows.

 • @) Daca_nu_nu, Dorin Tduoran, All

  Nu e ceva grav. Eu l-am descarcat si l-am vazut din computerul meu, ca sa spun asa. Are 18 Mega…

 • Dorin Tudoran

  @ victor L:
  Multam pentru ajutor!

 • maria

  Consultatie gratuita:
  -pentru cei in situatia mea (zero intr-ale computerelor!) sunt necesare inconstienta si curaj;
  -nu mi-a aparut niciun “Run”, asa ca am clicat pe unde s-a putut;
  -n-am tinut cont de diversele avertismente “virotice” mergand pe mana D.lui Tudoran, ca ce naiba…;
  -am superat panica unei neasteptate pagini negre (daca-mi aduc bine aminte culoarea si nu confund cu “negrul din fata ochilor”);
  -victorie!!!
  (am Windows 7)
  Interesant ce am vazut. Cu cinismul sunt obisnuita, traiesc de prea multi ani intr-un loc unde el este “innascut”. Diferenta este ca aici el este “simpatic”, iar in ceea ce ni s-a prezentat este tragic.

 • Radu Humor

  Nici eu nu reusesc…
  Chiar merita ?!

 • Radu Humor

  Am reusit, dar intrebarea ramane….

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor

  Eu cred ca merita.
  Daca cititi ce spune Liviu Antonesei, poate va ajuta.
  Cum postul a fost preluat de VoxPublica, poate este mai usor de accesat de acolo.
  Nu-mi dau seama in ce consta dificultatea tehnica, in afara de faptul ca ste vorba de 18 MG. Il incarcati pe computer, va uitati la el si apoi il stergeti…

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor

  Daca as fi crezut ca nu merita, nu il postam…
  Deci: este excelent!

 • Daca_nu_nu

  @) ALL
  E OK. L-am descărcat, l-am văzut fără probleme, totul e cum trebuie.
  Am întrebat numai, să fiu sigură că nu-s probleme (viruşi, chestii de-astea).
  E un film trist, trist, trist. Şi deprimant. Ceea ce nu înseamnă că nu e bine făcut. Dimpotrivă. Şi stau acu şi-ncerc să-mi amintesc eu cum era cu gondola, mă rog, cu gondolele-alea, de era să murim de rîs pe la Coti, în urmă cu vreun an şi ceva?!… Nu mai ştim nimic de proiectul „gondola”, dar ştiu că ne-am distrat atunci de numa-numa, săraca distracţie…
  Of, of, măi, măi…

 • mihai rogobete
 • Octavian Mihaescu

  Superb! Totusi, nu se poate spune ca I.D Sârbu nu este astazi cunoscut in România, Regizorul Margineanu a turnat serialul “Adio Europa” in/telectuali vor fi cetit si cartea, si poa.., mai multe, gândul ma duce la critici leterari care nu mai citesc decât zerourile de pe bacnote, cec-uri, fara sa beleasca un ochisor pe text si, utie asa se umplu România de poeti, pssst, fie vorba intr-e noi; veritabili oligrofreni

 • Dorin Tudoran

  @ Octavian Mihaescu:

  Necunoscut nu spun ca este, dar insuficient de cunoscut pentru ce scriitor este — este.
  Primele pagini din atunci inedita “Adio, Europa” am avut privilegiul sa le public eu in “AGORA”, aici, in Statele Unite… A luat ovreme pina a fost publicata cartea in Romania…

 • stefan iordanescu

  …E foarte bun materialul!…mai ales ca l-am cunoscut pe dl. Sarbu…

 • Octavian Mihaescu

  Stimate dle Dorin Tudoran,

  va marturisesc sincer (public), nici eu nu am avut habar de I.D.Sârbu (valoarea), cu toate ca cunosc foarte bine Petrila, Lonea, Câmpul lui Neag, Petrsoani, Vulcan, Lupeni, cazut pe-a-colo datorita “marelui poet national” de azi (A.P), care ma bagase in vid, dar asa cum spuneam , gratie lui Ioan Alexandru voi iesi reânviat..eh.. o istorie întreaga… Spre rusinea mea de azi, o spun; NU am auzit de I.D Sârbu in perioada aceaia.. dar ce sa ceri de la un om cazut in vid când ditamai buna prietena a lui Paul Goma (aoleoo, sa nu ma ceteasca acu, ca ma beleste cu fulgi cu tot), Doamna Monica Lovinescu, reactie ce o descopar azi datorita marelui caricaturist Ion Barbu.

  tina sa va felcit ca sunteti unul din pioneri redescoperiri lui I.DSârbu pe care si eu il iubesc foarte mult azi, când spun iubesc , nu ma duce gândul al erotism fie el si crestin…. ci apreciere cât se poate de corecta fata de scrierile dânsului. Am sa imi dau drumul la o alta buba..

  Multa vreme m-a urmarit atasamanetul excesiv pentru stânga, respectiv fata de K Marx, care in romanul (serialul tv) Adio-Europa imi lasa un gust amar, cosmetizarea lui Marx, desigur, eu fiind dreptasi (CD), am alergie la aceasta figura nefasta a istoriei (Marx), si nu numai, cu toate ca voi pricepe ghine si filozofia lui Marx, altfel poate nu ma prindea A.P in plasa lui.. nu ajungea baga in acel vid… Nu pot întelege cum de; I.D Sârbu nu-a reusit pricepe farsa jucata de Marx intregi lumi, care ar fi crescut (universalizat) teribil mesajul Adio-Europei… , capabil -necesar declansa si dezmarxizarea lumi, NU doar a României, care numai marxista nu-a fost vreodata.

 • E cu adevarat sublim … pentru cine a trait in Petrila, este trist, fara sa fie cinic; este optimizant pentru ca da Petrilei sansa de a iesi in lume.
  ID Sirbu este astazi citit, dar nu suficient, prin valoarea scrisului sau, prin actualitatea literaturii sale, ar trebui studiat in scoala … o buna prietena imi spunea “Ion Barbu i-a schimbat viata lui ID Sirbu ” cred ca are dreptate … nu multi oameni au sansa sa aiba in viata lor un om ca maestrul Ion Barbu.
  Petrila pe de alta parte este o lume, cum spunea Sirbu … eu spun ca Petrila este o stare, a carei mirabila quintesenta este Maestrul Barbu; chiar daca nici Maestrul Ion Barbu nu poate fi, inca, profet in Petrila lui ! Nu stiu daca Petrila il merita pe Ion Barbu, cu siguranta insa Ion Barbu merita o Petrila mai buna !

 • Dorin Tudoran

  @ Octavian Mihaescu:

  Singurul meu merit a fost sa fiu la locul potrivit si sa fac lucrul potrivit. Un merit substantial mai mare l-a avut profesorul Virgil Nemoianu care a intrat in posesia dactilogramei si mi-a dat-o la citit reconmandandu-mi sa public cat pot de mult din ea. Ceea ce am si facut, dupa ce am citit textul lui I. D. Sarbu cu incantare.

 • d-le Tudoran, știți expresia aia care transfigurează toată pofta carnală într-un puseu platonic-absolut: “o femeie de iubit !?” Ei bine, așa mi s-a părut mereu I.D. Sârbu: “un autor de iubit ” -;)))

  “Prostul poate fi liric şi sentimental. În viaţa mea m-am mirat de ce formidabil succes la femei au proştii. Sunt sinceri, simpli, cred, totdeauna cred, nu se îndoiesc niciodată. Îndoiala e cancerul prostiei. Şi proştii adevăraţi nu se îndoiesc niciodată.

  Cât de bine, cât de adaptabili, sunt proştii zilelor noastre !

  Prostul are întotdeauna o diplomă. Dată de nişte alţi proşti care, fiind cu doctorate, ies automat din ecuaţie.

  Există proşti care sunt precişi ca un punct:alţii care sunt categorici ca o linie. Cunosc alţi proşti ce seamănă cu un triunghi, cu un trapez, cu un con.
  Mi-e frică de prostul care e perfect ca o sferă.”
  ( I.D.Sârbu: ” Scrisori către bunul Dumnezeu”)

 • napocitania_napocala

  dom’ tudorane,
  folosind’ma de celebra asertziune precum ca filmu’i mai prost decit cartea, da’ nu cu mult mai prost, am profitat de ocaziunea oferita de ecranizarea teverista (ce mi’a parut foarte slaba) pentru a ma eschiva de citirea operei respactive, desi am purtat din computator in computator fisieru’ contzinind un pedefeu cu ea,
  ca doara sint si io in rind cu lumea (si la ce mi’o folosit ?).
  n’o sa se mai ‘ntimple, tovarasi !

  si datorita, ori din cauza, depinde de unde privesti, postarii de fatza

 • napocitania_napocala

  plus ca, va datz si d-voastra sama, humoru’i un lucru foarte mare, si trist, neica, trist !

 • aa2011

  am vazut, mi-a placut, l-am pus pe youtube. aici:

  daca sint obiectiuni (copyright) lasati-mi un mesaj acolo si il ascund.

  p.s. oamenilor le e frica de fisiere .EXE pe buna dreptate.

 • Dorin Tudoran

  @aa2011:

  Nu stiu daca este in regula sa-l puneti pe youtube fara sa-l consultati pe autor: Ion Barbu

 • mihai rogobete

  Dezamăgirea lui I.D.Sârbu se trage şi din dramatismul lucidităţii: al inteligenţe sclipitoare şi ludice, faţă-n faţă cu mediocritatea, (stupiditatea securicomunistă) înconjurătoare. Apoi, nu cred că omul de atitudine a rămas indiferent la tragedia http://www.jurnalul.ro/stire-descoperirea-romaniei/26-iulie-2004-petrila-tinuturile-stapanite-de-momarlani-64284.html

 • mihai rogobete

  @Nihilistul:

  “Pesimistul vede în tunel întunericul, optimistul vede luminiţa de la capătul tunelului, realistul vede lumina locomotivei care se apropie şi mecanicul vede 3 idioţi care stau pe şine…”

 • CARAIMAN

  Dincolo de umorul coroziv al lui I.D. Sirbu, pontentat de inteligenta si fantezia debordanta a lui Ion Barbu, infricosator ramine comunismul rezidual prezent in peisaj, in ziduri, in case si in oase, foarte apasator si foarte vizibil si in “Antologia poeziei romanesti la zid”. O “realitate, totusi, indestructibila”, cum observa Vasile Gogea. Si de aceasta “realitate” nu vom scapa prea curind. Nici macar cu buldozerul. In acest pesaj, chintesenta a uritului, se vor naste copii care vor deveni adulti pentru care singura luminta de la capatul tunelului va fi felinarul de la usa circiumii.
  Trista tara, chiar daca plina de umor.

 • divanuriletomitane

  ORIZONTALA in loc de VERTICALA….La jumatatea drumului.

  Faptul ca d-nul Dorin Tudoran vine cu un material despre I.D. Sarbu dupa « Astazi, 5 noiembrie 2010 », poate fi dovada suprema ca nimic nu va mai fi ca inainte. O lume s-a dus, o lume artificial « metaforoasa »…, care innabusea lumea reala. Mi se pare contrariant sa studiez sistemul Schengen, accelerat in anii 1990 de ruperea “cortinei de fier” in principal datorita cresterii migratiei in numele libertatiii si drepturilor omului, iar acum, acelasi sistem sa fie accelerat de nevoia opririi migratiei….Poate ar fi necesar de instituit si SISTEMUL PETRILA, de asociat acestuia un ACORD PETRILA, promovat de noua Europa, spre deosebire de SCHENGEN, promovat de vechea Europa ( sau se poate da o alta denumire, de ex. a satului privat a lui Emir Kusturita, singurul sat din lume in care conducatorul isi alege cetatenii si nu invers – in cazul nostru, se poate privi mai amplu, conducatorii isi propun sa determine realitatea, si nu invers, in traducere istorica, a fi peste si nu « sub vremi »….). Sistemul Petrila ar trebui sa urmareasca promovarea migratiei modelelor de institutii globale care sa asigure existenta unor capitaluri care pot migra sau nu, in functie de satisfacerea nevoilor si intereselor societatilor. Poate ca ID Sarbu prin “ADIO EUROPA” a anticipat ruperea odata si odata de irationalul social, moment in care, ar trebui sa ne detasam si de pragmatismul vechii Europe, care va innabusi noua Europa daca aceasta nu va respira mai amplu. Nu doar « furand » din libertatea de peste ocean, ci si din tesatura arahnoida a societatilor asiatice in care morala, cel putin in mod formal, reprezinta valoare primordiala in societati. Libertate extrema si morala care inchide extrem ( o noua viziune, dinamica acum, pentru « inchiderea care deschide » a lui Noica ? ), coordonate in care se se pot evalua si “nebunia” lui AP de a-l apara pe Milosevici in fata Europei ( dar si a lumii) precum si deznadejdea lui ID Sarbu ca nu a putut ramane definitiv la Paris, inima Europei ( dar si a lumii), datorita faptului ca sotia il astepta acasa, in Romania, bolnava…

  AP scria ca « eu nu sunt actorul, regizorul, ci autorul ». Nu-si punea, problema, natural, ca ar fi « fiul lor », ci fabula ca ar fi « tatal lor », de unde imaginea cu scarile, schizoid in urcare in mintea lui, orizontale in realitate si nu verticale in « kakistocratie », conform perceptiei noastre …. De aici, cred, si iertarea finala de care se pare ca s-a bucurat AP din partea lui DT….Dar, de la « fiul lor » ( dinastic ), la « tatal lor » ( democratic), este o cale lunga, singura care poate aduce lumea din verticala prabusirilor pe orizontala dezvoltarilor echilibrate . Parcursa deja 50 % si posibil reluata acum prin evocarea.lui ID Sarbu, un exemplu eclatant de a ceea ce ar fi putut fi Romania daca nu ar fi fost strivita de roata istoriei, strivire in siajul careia « a cantat » atat de halucinant AP….

 • @aa2011 Nu e nici o problemă cu videoul pe youtube. Am vrut şi eu odată să îl pun pe youtube dar nu am reuşit să îl convertesc din exe în video. Poţi să îi dai drumul la vizionare. Am întrebat la Petrila şi e în regulă.

 • Dorin Tudoran

  @ ocsike & @aa2001:

  Daca Petrila a spus ca e in regula, in regulka ramane. Multumesc pentru ajutor.

 • Mitica

  Adio, Europa!
  Se poate “descarca” in format pdf (Acrobat) de la adresa:
  http://editura.liternet.ro/descarcare/90/pdf/Ion-D-Sirbu/Adio-Europa-vol-I.html

  Cu multe multumiri,
  Mitica

  PS. Mi-se face frica sa nu ajung in tagma:
  “Noi citim noi nu muncim!” si cine dracu mai plateste facturile…

WP Admin