≡ Menu

Fiecare cu neamțu’ lui

01.18

Dl Mircea Geonă este propriul său neamț – unul care nu a apucat încă să plece din România, dar visează că o să-l “scoată” cineva, cât de curând.

Poate îi șoptește dl Corlățean că RFG nu mai există și RDG nu mai primește, fiindcă e plină ochi de refegiști dezamăgiți de urmările economice ale reunificării.

Dacă dl Ponta nu se hotărăște să participe la Jocurile Prezidențial-Paralimpice, numele dlui Geoană, zice acesta din urmă, este primul pe listă și dânsul e pregătit pentru funcție.

Numele lui Petrache Lupu nu se află pe liste, dar cei doi colegi de arbore doctrinar, Geoană și Lupu, au aceleași șanse de a fi aleși, căci sunt amândoi niște vizionari. Deci, prea pregătiți pentru o funcție care nu e încă pregătită pentru atâta know-how.

Recunosc însă că dintre toți paralimpicii prezidențiabili, oarecum în viață, ai PSD, dl Geoană se află în cantonament de cea mai multă vreme. Și asta s-ar putea să conteze.

Totuși, chiar și întreprinzătorul mijlociu din Tecuci, prezentat lumii de Mihai Ursachi, avea un motor, dar nu i-a folosit la nimic. După opinii și mai radicale – nici ca cât.

Să meargă electoratul, din nou, pe mâna unui candidat care câștigă alegerile doar pentru un sfert de oră, când mandatul prezidențial este de 5 ani?

05.31[1]

În viziunea dlui Niels Schnecker, fost consilier electoral și coordonator al campaniei pentru prezidențiale, dl Crin Antonescu era neamțul PNL, prin voința USL.

După ce PSD a dat pe față cărțile din mânecă, în PNL a fost înșurubată ideea că dl Schnecker este doar sas care se pretinde neamț.

A fost “demisionat”, pentru impostură, deși era complet nevinovat – lucrase ca pilot de helicopter la compania SAS (Scandinavian Airlines). Atâta tot.

*

În viziunea noului consilier al dlui Antonescu, Cozmin Gușă, neamțul PNL sunt doi: dl Crin Antonescu (default) și dl Klaus Johannis (de ochii clarvăzătoarei Angela Merkel).

Cum se vede, un orizont de așteptare mai larg.

Dl Cozmin Gușă nu umblă cu vrăjeli. Ne-a spus clar: “Ce-am în gușă, și-n căpușă”.

Adică: dl Antonescu câștigă turul întâi, dl Johannis – turul al doilea. PSD la Cotroceni.

Nu va fi chiar un blitzkrieg, dar victoria finală va fi și totală. Pentru dl Gușă.

Că așa e la jocurile de noroc politic – câștigătorul ia totu’.

03.15

Dreapta unită vine cu bavareza Elena Udrea de la sucursala Bayerische Motoren Werke (BMW)Pleșcoi.

Indiferent pe ce parte se află volanul, dânsa conduce mereu pe dreapta.

Fie că se află în vizită la regina Finlandei – Tutankamon, fie la președintele Regatului Unit – Madona.

09.26

Dreapta dezunită aruncă în luptă brandul de țară ”Hochdeutsch”, care în limba moldovenească se scrie cum se pronunță: “Mihai-Răzvan Ungureanu.”

Cum ce unește această dreaptă este sloganul “Dezuniți vom uni țărișoara!”, unora dintre votanți li se va oferi vită de Kobe, altora – cucuvea de Cobe.

O7.13

Neamțul partidului politic-apolitic GDS este dl Mihai Neamțu.

Recomandări bune, de la lumea bună, are.

Lumea rea a visat mereu să devină lumea bună.

Așa că îl va vota.

04.02

Dl Călin Popescu-Tăriceanu este neamțul nimănui.

Ca și adopțiile de copii orfani și cele de politicieni fără zestre (partid adus pe tavă, y compris logistica & infrastructura) au devenit foarte anevoioase.

Mai ales în cazul celor care s-au pomenit orfani politic, după ce și-au abandonat părinții fondatori.

PSD iubește abandonarea, dar îi urăște pe cei care abandonează.

O7.05

Am uitat pe cineva?

Nu cred.

Dumneavoastră uitați-i, dar votați-i.

Oricum, ei vă vor uita, că și uitarea e scrisă-n legile-omenești.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • @) Dorin Tudoran

  Cum am scris si pe FB este intr-o forma extrema, ca sa spun asa! Rid ca praosta in trig, desi situatia, de buna seama, ar trebui sa ma faca sa pling in hohote…

 • @Liviu Antonesei

  Razi tu razi, Harap Alb, da’…

 • Dezideriu Dudas

  Ati uitat totusi ceva : ca Ponta poate fi batut si fizic de Udrea ! Metafizic, completez eu , poate fi batut de M. Neamtu…Asa ca, si fizic si metafizic, Ponta nu va conta ! Daca va fi insa “pe bune” cu “tinichigii”…, n-as baga mana in foc…

 • InimaRea

  Ca… era sa spun “neimplicat politic”, dar cum sa nu fiu? N-am cum, ma gindii io…
  Ca… nu, nici dezinteresat nu-i cuser, ca ma intereseaza direct, din (multe si grele) pacate.
  Ca neutru, atunci? Neutralitatea e sa iei distanta. Insa, daca nici Don Dorin nu-i departe -- si numa’ neutru nu-i -- cum as fi eu carele, n’asa?
  Ca echidistant, ce ziceti? As fi nepartinitor -- un soi de arbitru, asa -- dar nu si neutru. Parc-ar merge, imi suna cunoscut, a deja vu (adecvata expresie pentru orbetele politic, parerea mea…) Daca pun si o conditie, una singura -- ca echidistanta sa fie masurata cu echerul (stas, adica) -- obtin imaginea singurului neamt absent din panoplia lu’ Don Dorin, singuratec plutind ca duhul peste ape inca nedespartite.
  Da, oameni buni, de Kaiser zic. Stiti domniile voastre, sunculita aia si grasa, si cu talpa groasa, si temeinic afumata. Care da gust fasolelor (moldovenism, n-am ce face!) curechilor (idem) dar si omletei. Nu ca n-ar rezista prin propriu-i gust dar, fiind la ultimul sezon, devine ingredient -- din meniu de baza. Sic transit gloria shuncii!
  La Primul Neamt (Spirache, deh) d-na DP suav insinua (aliteratie cu iz conspirativ) ca prezidentialele noastre ar fi o tombola de a carei soarta ar raspunde doar Tombolieru’ Dintre Oceane. M-a derutat oleaca geografia d-ei fiindca-n dreapta stiu de-un ocean, dar in stinga de un’sa-l iau? Pot comite cap-compas, si-am si-n stinga dar tot pe ala din dreapta. Oare sa se roteasca si oceanele?
  Aha, poate fi vorba de oceanul planetar. Asa, as avea si-n stinga un ocean insa departe rau! Stiu eu ca Stinga are mina lunga dar chiar atit de, sa-si moaie obielele taman in Indian?
  Recitesc si ma nedumeresc: Kaiserul -- duhul peste ape? Tot bucataria traditionala ma scoate din dilema -- exista si guse afumata, am vazut eu!
  Doamne, ce-mi iese! Bifrontis -- duh slinos.
  Socotind ca pe fruntea gusoasa au alunecat toti cei ce-au amestecat-o-n ciorba lor, da -- e posibil. Cinstit vorbind, Gusa e smnul infringerii garantate. Or, nu-i deloc de colea sa mergi la sigur in politica, sa stii dinainte rezultatul -- e cuma ai trisa, nu?
  Sa trisezi ca sa pierzi? Pe la noi, se cheama “blat”.
  Dupa mine, am stabilit loserul. Asa merg eu, prin eliminare. Daca si oceanele se rotesc -- si-am un semn, Ponta zise ca nerecunoasterea Kosovo nu-i batuta-n cuie (in Albania, domn’e, ca intra si arvanitii-n UE, ce credeam noi?) -- n-as mai avea multi de eliminat, pina se elimina singuri din nebagare de seama (a Efectului Oceanului Rotitor, musai de precizat).

 • Ontelus DG

  Rătăcindu-se în labirintul vieții, fiul de crai acceptă ,,intervenția” spânului, subordonându-i-se. ,,Făcându-se că lucrează” legitim, spânul vrea să-l piardă pe Harap-Alb. Fata împăratului roș ,,demască” impostura spânului. Morala: dacă deranjezi pe cineva, ești avertizat, apoi eliminat.

 • @) DT

  Bine, master, mai intii, ma duci in ispita, iar apoi ma mustri?

 • Nici unul nu este bun de presedinte, trebuie sa candidam noi! Ma gindesc daca un candidat colectiv la presedintie este constitutional.

 • InimaRea

  dlnimeni: Quelle idee! Va-nchipuiti ce paruiala ar iesi pe palate? Ca doar n-or sta toti presedintii la Cotroceni! Si pe mers la Bruxelles, ce-nghesuiala! Plus helicoptere prezidentiale, echipe de consilieri… Dar cel mai greu ar fi la ieisirea-n lume -- de unde-atita politíe, sa escorteze Curtea Prezidentiala?
  Insa, la promulgare de legi ar fi cel mai greu -- trebue inzecit formatul, si trasa la sorti ordinea semnaturilor.
  Totusi, o presedintie colectiva nu-i o idee rea -- prin rotatie, ca la sirbi, cindva. E mai simplu cum spuneti, rotim presedintii in loc sa rotim oceanele. Ori ii intoarcem cu cheita? Adica, nu -- noi sintem intorsi, ca sintem presedinti. Fiecare se-nvirteste dupa cum ii e norocu’.
  Ma bag!

 • Pingback: Fiecare cu neamțu’ lui « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Dana (Mara)

  Desi s-a mai “testat piata” cu domnii Mugur Isarescu, George Maior, Emil Boc , Oprescu, eu cred ca ar avea sanse mari Adrian Cioroianu sau Emil Hurezeanu. Dar are sanse si Ponta daca il voteaza psd si udmr. Din pacate pe domnul Antonescu il sustine numai pnl-ul.”Dreapta veritabila” s-a pronuntat deja prin vocea E.Udrea ca nu vor sa-l sustina, preferinta dinsei fiind dl. Maior. Dintre toti, sincera sa fiu eu inclin spre Crin Antonescu pentru ca este singurul care gindeste cu propriul cap, care cumpaneste lucrurile, nu este inclinat spre compromisuri. Ideal ar fi domnul Hurezeanu dar si Cioroianu. Poate se mai sparge ghinionul daca de data asta iese un nume fara terminatia -escu. @inima rea, sper sa nu dau cu bota in balta, dar pentru exactitatea calculelor una este balta si alta mare.

 • emil chirila

  EU IL PROPUN PE dl. PLESU !
  Domnul Plesu e din cu totul alta ’sfera’(si acum nu vorbim de pitagoreici, de Timaios-Platon, de neoplatonicieni sau de Ficino),vorbim de ’sferele’ importante ‘culte’ si mai ales ‘oculte’,
  Domnul Plesu scrie si mai ales vorbeste foarte frumos, foarte ‘atragator’, o reala ’sirena intelectuala’ .A fost ales devreme si a fost bine ‘parasutat’: doua ministeriate (inclusiv unul sub Iliescu I, altul ‘Externe’) si un ‘consilariat’ prezidential !
  Unde a trebuit sa faca unele si mai ales sa nu faca altele.Un erou civilizator’ are a ajutat NITEL ca ‘civilizatia noastra contemporana’ sa arate cum arata in ziua de azi.
  A fost in ‘evanescenta’ sa un ’stindard’ anti-comunist, care s-a implantat insa foarte bine intr-un sol malos, cu ’sedimente’ de comunism, securism, internationalism de business si prada.
  A mai avut domnul Plesu un rol: rolul ‘intelectului care e si “un pic credincios”, cu masura si cu deschidere intelectuala ‘hiper-calma’catre o ’saorma intelectula cu de toate’ : hassidism buberian, islamism heterodox a la Ibn Arabi,urme de upanishade si nikayas.
  Rolul sau e sa ‘ne’ arate ce este ‘credinta’, sa le arate aceasta mai ales ‘intelectualilor’ contemporani tinerei sau ‘necaehizati’.
  A ‘ocupat’ rapid locul de vorbitor pe care altii il binemeritau prin viata si suferinta lor de ani temnita grea, de exemplu Gheorghe Calciu, Arsenie Papacioc, Iustin Parvu.
  Domnul Plesu nu putea fi ‘marturisitor, cum au fost acestia,nu putea si nu ar putea niciodata sa povesteasca cum prin credinta se poate supravietui de multe ori mult peste limitele omenesti, in temnita sau in torturi.
  Dar rolul de intelectual_bun_la_toate, e mai important decat Omul.
  N-atzi observat ? Dl.Plesu are si mersu’ leganat ! Calca a Presedinte !

 • @emil chirila
  Cam rautacios, eufemistic vorbind…

 • InimaRea: merge si toti odata, vad ca lumea se intelege aici pe blog.

 • neamtu tiganu

  boieri d-voastra, cum ar spune intelectualu de dreapta, ma dezamagiti, m-as fi asteptat sa aud ca propuneti preluarea sistemului celei mai vechi republici a lumii. Fusei si io de citeva ori pe acolo si am luat niste pantofi de la polonezi, pantofi f. ieftini, da s-au dizolvat la ploaie.
  E vorba de San Marino unde se alege la fiecare sase luni doi Capitani Reggenti, ma rog, astia trebe sa-ndeplineasca ceva conditii, da poate din 20 de milioane.. Nu stiu daca pot fi bagate si muieri in propozitie!?
  P.S Acum sa nu credeti ca daca io sunt neamt cu acte-n regula, nu ca aia de pricopseala, m-as inghesui la frun post, mai ales de presedinte, ca e nasol sa fii presedinte, mie nici nu-mi plac blondele.

 • Octavian

  Dle Tudoran, va citesc multi oameni tineri. Si isi pun intrebari:
  http://www.cotidianul.ro/sirena-cu-barba-234291/

 • lilu-lilu-crocodilu marleene

  sa traeasca nemtzoaica!

  nu spui care…

 • nc

  @Dorin Tudoran #11:

  O dată pentru totdeauna, 🙂 oricît s-ar strădui Andrei Pleșu să mă facă să-l iau de prost, n-o să reușească. Pentru că la revoluţie (încă nu ştiam că va fi o loviluţie), aveam 20 de ani şi am trăit momentul în care Iliescu (cu Roman de-a dreapta) s-a agăţat de putere chemînd minerii în Bucureşti. Cum spuneam, revoluţia încă nu devenise loviluţie, eram la doar cîteva luni de la eliberarea de rinocerii care se reinstalau cu maxim tupeu, iar Pleșu spune că a dat un „comunicat de distanţare” faţă de evenimentele din iunie ’90? Cred că a uitat complet ce se întîmpla atunci și crede că se scoate cu texte d-astea care se folosesc acum.

  Văd că tot spune că pentru funcţiile politice pe care le-a avut nu s-a autoinvitat, ci i s-au propus. Păi, şi? De ce le-a acceptat? Nu ştia cu cine urma să se amestece? Nu era conştient de ce se întîmpla în ţară şi că oricît de bineintenţionat ar fi fost, ar fi legitimat în acelaşi timp nişte nenorociţi puşi pe făcut bani, în defavoarea evoluţiei corecte a unei ţări întregi? El însuși se plîngea ulterior la TV că demersurile lui externe n-au o susţinere măcar decentă din partea celor care făceau politică internă (pentru că îşi vedeau de şmenurile lor, aş adăuga eu).

  De ce, după ce a avut ocazia să cunoască bine clasa politică de la noi, a insistat în ultimii (mulţi) ani să susţină, direct sau indirect, că unii şmenari ar fi mai puţin răi decît alţii? Atîta merităm noi, ca ţară, să ne scăldăm în mocirlă cu ăştia, sau ar trebui să ne ridicăm deasupra, să facem într-aşa fel încît să-i eliminăm şi să facem loc celor în stare să gîndească la nivel de secol XXI, şi nu de comuna primitivă?

  În finalul articolului din Adevărul, A.P. se plînge că România e o ţară care îşi bate joc de valorile ei. Cîtă ipocrizie… Păi, da… dar asta se întîmplă şi cu ajutorul celor care îi legitimează pe cei care pun umărul la demolarea ţării, cu tot cu valorile ei. Vrea să spună că nu îi era asta clar încă din 1990? Să fim serioşi… Mai lipseşte doar să spună că există Moş Crăciun şi că pe copii îi aduce barza.

 • InimaRea

  nc: Spui ca aveai 20 de ani, la Revolutie. Plesu avea aproape 40. Acum, dupa 25 de ani, intelegi altfel lucrurile. Si el la fel.
  Lasam deoparte forma in care a gasit el sa se justifice, si ne oprim asupra fondului problemei: trebuia facut un guvern, repede, care sa organizeze alegeri libere -- repede -- pentru ca Romania sa fie recunoscuta ca stat democratic, pe plan international. Cum faci un guvern repede, fara ca nimeni din guvernarea anterioara sa participe? Un ministru e cam ca un conducator auto -- are nevoie de permis ca sa conduca. De calificare, adica. Dar unul chemat din multime n-are asa ceva -- n-a fost prins in sistemul birocratic dinainte, n-are experienta actului de guvernare. Totusi, e nevoie de un ministru care sa nu fi fost defintiv compromis politic, ca membrii CPEx ori cei ai guvernului Verdet. La Cultura, e nevoie si de unul care sa nu confunde cultura cu untura, si sa fie doar gestionarul pravaliei -- fie aceea bacanie ori academie (cum e acum, bunoara).
  Plesu zice ca l-a propus Dinescu. Iliescu l-a ascultat fiindca Dinescu era poet, venea din zona “oamenilor de cultura”. Iar Plesu a acceptat fiindca orice om de buna-credinta ar fi acceptat sa participe la reconstruirea imaginii tarii, din pozitia de opozant de jure al regimului comunist.
  Plesu a pus gresit accentul pe activitatea sa oficiala -- e tracasat si sastisit de “implacabila vina” a functiilor sale -- dar asta nu-nseamna ca noi sa nu-ntelegem ca, atunci, de oameni ca el era nevoie, nu de oameni ca Iliescu.
  Poate ca nu stii dar deruta victoriei revolutiei era asa de mare incit a ajuns ministru de Externe un translator al lui Ceausescu. Dupa cum, a ajuns supervizor al activitatii de siguranta nationala unul Gelu-Voican Voculescu, un fel de Goma pe dos.
  Cei care dau vina pe Plesu pentru situatia actuala a tarii comit un fals rationament: toti cei implicati in actul guvernarii postdecembriste sint vinovati de nemultumirea noastra. In cazul lui, putea fi vinovat daca era sef de partid, prim-ministru, presedinte ori macar ceva apropiat de amploarea unei astfel de pozitii. Adica, daca era dintre cei care au dat directia in care merge tara de-atunci incoace. “E vinovat” doar de directia europeana si transatlantica, pentru care a functionat consecvent. Dar nu e si de deturnarea sensului acesteia.
  I se mai reproseaza faptul ca era in guvern la prima mineriada si ca a ramas acolo si dupa. Despre asta ar trebui sa ne vorbeasca Plesu, nu despre A3: Cum a fost posibil, ce s-a discutat in guvern, cum s-a ajuns ca Romania sa-si distruga instantaneu capitalul de simpatie internationala? Cum le-a explicat Iliescu “necesitatea masurii”? Pina nu aflam toate astea, Plesu ramine -- din pacate, si pentru el, si pentru noi -- complice la acel act.
  Insa uite ca el, in loc sa-si pledeze intelept cauza, se-aseaza in categoria marilor nostri exilati, pe care “Tara nu i-a meritat”. Las’ca nu s-au exilat toti din acelasi motiv dar el nici macar nu-i dintre exilati.

 • Ontelus DG

  Sunt multe probleme, cele mai multe practic insolubile: există eternul conflict intergenerațional, tinerii fiind automat prea grăbiți să ardă etapele, deci nepoliticoși, ireverențioși, iconoclaști, iar maturii fiind cei invariabil îndreptățiți să conducă, să dea verdicte, să anatemizeze, să stăvilească obrăznicia celor mult prea impetuoși; există mantra occidentalistă, modernistă, intelectualistă, elitistă, agnostică, asupra căreia oricine îndrăznește să emită rezerve, dileme, nuanțări, contraargumente, devine automat marginal, paria, proscris, dubios, fundamentalist, troglodit, fascist, legionar, rusofil, kaghebist, irelevant, masificat, conspiraționist; există relativismul postmodern, conform căruia ”anything goes”, dar aici lucrurile sunt mai subtile, în sensul că trebuie să ai totuși o obediență, să intri sub aripa unei haite elitare, altfel ești zero barat și banat; există terorismul financiar-mediatic-politic, peste care nu poate să treacă nimeni, inclusiv underground-ul având binecuvântarea mainstream-ului; există diversiunile soft și hard, de zi cu zi, de an cu an, de deceniu cu deceniu etc., astfel încât mintea să fie mereu ocupată cu ceva; există suspiciunea generalizată, Big Brother nemaifiind o ficțiune, ci realitatea cea mai banală cu putință; există Alzheimer-ul global, viețuirea actuală însemnând o goană continuă, în care orice tradiție istorică și/sau culturală se estompează de la un an la altul, inginerii sociali și tehno-culturali contribuind decisiv la generalizarea maladiei și la rescrierea trecutului, a prezentului și chiar și a viitorului, fiindcă și profetismul s-a kitsch-izat, prin mediatizare; există o natură umană coruptibilă, care face posibile toate grozăviile anterioare. La final, vă invit să ascultați o piesă muzicală excepțională, ”This Side Of Paradise”, a trupei Manfred Mann’s Earth Band:
  rel="nofollow">

 • Simpatice intoarceri din condei, I-ati schitat bine. Dl.Corlatean nu prea are ce sa- I sopteasca d- lui Geoana ( care stie doar Aspen, alta limba nu vorbeste) pentru ca la randul sau,nu are sufleuri sa-I sopteasca replica. Dl.Corlatean are o prestatie mai mult decat indoielnica in calitate de ministru:

  http://hanulmuschetarilor.wordpress.com/2014/03/20/claponul-diplomat-voiaj-de-placere-in-ucraina/

 • @ dlnimeni

  Avand in vedere ca ” noi” va contine, voi vota cu noi.

 • Dana (Mara)
 • Ontelus DG

  De ziua mondială a poeziei, sărbătoare UNESCO:

  ,,Atâtea chinuri mă tot apasă,
  Curând ca floarea voi veșteji!
  Și spun la oameni, dar ce le pasă
  Dac-a mea viață se va fini?
  Nici consolare nu am în lume,
  Chiar râd mulțime de cântul meu.
  Stinge-te, viață, stinge-te, nume!
  Suflete, zboară la Dumnezeu!

  Crezui odată c-a mea durere
  Ea se va stinge, dar eu mă sting!
  Căci nu am voie, și n-am putere
  Moartea ce vine ca să o resping.
  O consolare de l-astă lume
  Nu aflai încă la chinul meu.
  Stinge-te, viață, stinge-te, nume,
  Suflete, zboară la Dumnezeu!

  În van vegheat-am fără-ncetare,
  Scriind în versuri dulci lecțiuni.
  Lumea-și râse d-a mea cântare,
  Râse d-a mele lamentațiuni!
  Și vai! nu este streina lume
  Patria-mi râse de chinul meu,
  Stinge-te, viață, stinge-te, nume,
  Suflete, zboară la Dumnezeu!

  Al meu părinte servit-a însă,
  Servit-a țara unde născu;
  Putu să strângă, dar el nu strânse!
  În sărăcie el petrecu!
  Oh! și ce moarte îl luă din lume!…
  Dar râdeți toți de cântul meu.
  Stinge-te, viață, stinge-te, nume,
  Suflete, zboară la Dumnezeu!

  Văduvi avute, recompensate,
  În aste timpuri sunt nencetat,
  Cele sărace sunt delăsate…
  Omul virtuții e insultat!
  Așa ajunge a noastră lume…
  Plânsul oprește cântecul meu.
  Stinge-te, viață, stinge-te, nume,
  Suflete, zboară la Dumnezeu!”
  (Al. Macedonski, ,,Desperarea”)

 • a notarius

  Eram cu cativa ani mai tanar ca Domnul Plesu. Sa zicem, mai apropape de treizeci decat de patru.
  Aveam pregatirea si atentia necesara sa judec evolutia. Lucram intr-o redactie de provincie insa cateva luni dupa decembrie, nu stiu daca realizati, au disparut diferentele pana si intre capitala si provincie. Sau cel putin asa parea, asa cum multe pareau intr-un fel atunci.
  Eu zic pana in 15 Martie, anul urmator, cand guvernul provizoriu, folosind baubaul unguresc, a reusit sa sperie romanii din toata tara, obtinand o solidaritate populara pe care nu-l merita.
  Sunt sigur ca nici Domnul Plesu nu era un naiv. Intrarea sa in structurile puterii a fost benefica pana cand reprezenta cealalta Romanie, aceea prodemocratie si prooccident.
  Sunt sigur ca in sinea Domniei Sale credea asta si in timpul mineriadelor. Ca trebuie sa ramana acolo si sa reprezinte ratiunea, europenismul, cultura in fata ciomegelor si urletelor de haita asmutita.
  A facut greseala pe care la inceput o fac majoritatea oamenilor de cultura ajunsi in politica crezand ca sunt mai importanti decat sistemul si pot ajuta cetatenii din interior.
  Ei, nu se poate. Sau se integreaza si se institutionalizeaza sau parasesc sistemul si se intorc in cultura.
  Pentru mine vina cea mare a lui Andrei Plesu nu este prezenta sa in toate regimurile, ci faptul ca desi a parasit sistemul nu s-a reintors in cultura.

 • @a notarius

  Cand a parasit dl Plesu cultura pentru a fi nevoie sa se reintoarca in/la ea?
  Putem fi dezamagiti de zisa, facuta etc. a unui om, dar e bine sa fim drepti cu adevarul.

 • a notarius

  @Dorin Tudoran
  N-am fost foarte clar, mi-am dat seama imediat dupa ce am lansat textul.
  Ideea din ultimul paragraf este cam asa: de fapt face o naveta intre sistem si cultura iar ca rezultat este frustrarea -- atat a Domniei sale cat si a prietenilor si admiratorilor -- in ambele cercuri.
  Ganditi-va ca daca acum 15 ani se putea, Andrei Plesu ar fi fost primul presedinte intr-adevar european al Romaniei, insa acum ideea pare bizara iar cei care o sustin sunt sau naivi sau interesati de exploatarea prestigiului lui Andrei Plesu in interes propriu.
  In cultura, dupa textele din anii 80/90, eu cel putin ma asteptam la mai mult din partea autorului dar mai ales al ganditorului Andrei Plesu. Este desigur asteptarea mea cea ce nu schimba faptul ca omul despre care vorbim este una dintre personalitatile cele mai interesante si luminoase ale culturii romanesti din zilele noastre.

 • @Dana(Mara)
  Probabil (si) pentru ca sunt greco-catolic, nu inteleg de ce nu au fost retrocedate pana acum toate proprietatile care au apartinut greo-catolicilor…

 • Dana (Mara)

  http://www.formula-as.ro/2006/703/spectator-38/vasile-lechintan-istoric-referent-la-arhivele-nationale-din-cluj-napoca-6707
  Domnule Tudoran, cu tot respectul, nu cunosc exact spetele privitor la greco catolici. Am plecat din tara de 15 ani si am abandonat cu seninatate firava “cariera juridica”, dar din discutii cu fostii colegi am inteles ca la restituirile lor pe linga dificultatile inerente se mai dubleaza si cu fitilele BOR-ului. Deci calea este de doua ori mai anevoioasa.
  Dar totusi ca principiu, Romania este singura tara din Europa -- sa ne uitam si la Polonia, Ungaria, Cehia cum au transat problema restituirilor de o maniera sustenabila, fixind termene, plafoane si despagubiri esalonate pe 30 de ani -- care s-a aventurat cu “restitutio in integrum” si sa fim si mai cu mot si neaparat in natura. Asta in conditiile in care in anumite cazuri controversate cartea funciara nu este relevanta si sint necesare reconstituri, operari si actualizari. Totul este lasat la judecata unor magistati foarte tineri, in medie 40 de ani. Ar fi interesant sa avem o contabilizare a restituirilor abuzive (nu ma refer la cele legitime si rezonabile) si a celor in lucru, iar cuantumul sumelor pe care le pierde statul roman ar fi naucitor.
  O zi buna.

 • Dana (Mara)
 • Dana (Mara)

WP Admin