≡ Menu

Felicitări, domnule doctor!

“IMB Securitate

Lt. col. Strat Vintilă

– inf. VLAD –

biroul sursei

 

NOTĂ

(I 153657, vol 2, f. 242 – 243)

Între 12-13.30, în ziua de 15 noiembrie 1981, la braseria ‘Corso’ – Intercontinental, Dan Deșliu a fos invitatul meu./…/ se grăbea să meargă la masă pentru că urma să vină Tudorică, băiatul lui cel mic.”

Dar, până să menționeze că Dan Deșliu se grăbea să mănânce împreună cu fiul său Tudorică, informatorul cu nume de cod „VLAD” a avut de raportat multe altele; evident, lucruri prezentând un interes mult mai mare pentru lt. col. Strat Vintilă, superiorii săi și, mai ales, pentru “cel mai superior” tovarăș din stat și din partid:

“În continuare făcea o paralelă cu conducerea de stat, spunînd că <<și aicea tarele personajului sînt legate și se reflectă în opera sa>>. <<Ceea ce mi se pare mai bizar la opera sa este că urăște și i-a distrus pe țărani, clasa din care a pornit și pe intelectuali, clasa în care a vrut să intre dar și-a dat seama că nu putea niciodată.>> ”  [Eu, fiul lor. Dosar de Securitate. Editura Polirom, 2010, pg. 215 -216]

Ieri, 18 iunie, am primit din partea CNSAS documentul de mai jos. Tare m-aș bucura să fie vorba de o eroare.

Până una-alta, felicitări domnule doctor, pentru Premiul Preşedintelui UNITER care v-a fost acordat în 2012 “pentru implicarea în Campania Naţională ‘Artiştii pentru artişti’ ”.

Cu dumneavoastră, artiștii — și nu doar cei dramatici — s-au aflat mereu pe mâini sigure.

Și ce amintire plăcută vă purtam! Ce birou primitor aveați! Ce interesante erau discuțiile noastre pe plajă sau pe Calea Victoriei! Ce domn volubil erați!

Pentru răul făcut cândva – e greu să găsesc cuvinte.

Pentru binele pe care-l faceți azi, eu nu vă pot numi “VLAD”.

dt_signature2-e1270748737227[1]

cociasu 1

 • Valentin Feyns

  Ce cumplit, ce sinistru, ce trist.

 • Radu Călin Cristea

  Să trăiești, coane Dorine, că la multă lume de la Secu ai dat și tu o pîine! Ce s-ar fi făcut fără tine și alții ca tine? Ei din ce mai traiau, mama lor de turnatori?

 • De trait, traiesc, dar cand imi vin vesti de felul acesta, parca m-apuca un dor de murit… Glumesc, dar nu prea mult…

 • Valentin Feyns

  Cand te mai apuca un dor d’asta, te invit sa te gandesti la o vorba unui prieten al meu care spunea “Sa traim, ca trebuim!”. Imi permit sa zic ca tu trebuiesti nu numai pentru ai tai. Mai ai corespondenta de primit de la CNSAS. Mai ai geamanduri de instalat. Si mai ai . . . Si mai ai . . .

 • Dezideriu Dudas

  Nici noi nu mai avem mult… Daca Vadim acuza “fascistii si asa-zisii socialisti” si incheie o epistola catre “coana Ioropa” ( la pas-ul ‘ista, cu barba…) si cu pasajul urmator,
  “…România, paralizată de metastaza corupţiei. Întregul act de Justiţie din România Mafiotă e un uriaş fenomen de malpraxis.”
  ….inseamna ca vor veni vremuri “folositoare” si pentru noi…

  Din elitoclorul ( antonimul lui “folclorul” ? / merge si e-CL ? ) post-decembrist : ” Mai bine CNAS decat CNSAS…, Mai bine PIOS decat PILOS …”

  PS Daca nea’Dan ar fi fost vreodata si el “roman mare” si nu umanist-conservator, prost pana la urma ( scuze fata de mine…, ca-mi intinez nobilele idealuri ), scapa si el ca nea’Mitica. Ungurii ‘ceia nemilosi de la Digi ar fi fost mai milosi…, pi(l)osi de bine…

 • InimaRea

  Narcisiștii, hedonistii, epicurienii -- egolatrii, in genere -- sint dintre cei usor de exploatat informativ: e de-ajuns a le evoca perspectiva pierderii plăcerilor vieții. Daca-s puși pe urma unora care pun altceva mai presus de dulceața vieții de huzur, isi găsesc si justificarea de a marșa, luând atitudinea lor ca pe un afront personal, ori ca pe un handicap ce merita sancționat. Iar dca le e ceva imposibil de-nteles la alții, abnegația este -- le apare ca un defect genetic. E contra naturii, zic ei, fiindca adevarata natura umană e-n carpe diem (carpe idem, sugerează IPAD).
  Dreptu-i, cârpe de mătase…

 • Gheorghe Campeanu

  “Doctorul Aumadoare”, blind dar competent “toubib to the stars”, bienfaiteur extraordinaire, mecena a artelor. Asta necesita fonduri nu gluma, si cum sub comunism fundraising era relativ dificil, dublul salariu decurge ca necesitate. Chapeau!

 • nea caisa

  Fara sa va minimalizez eforturile, domnule Tudoran, ba dimpotriva, laudandu-le, imi permit observatia ca incepe sa fie mai important cine sunt informatorii de astazi. Fiindca, daca daca dam crezare proportiei lui Pacepa, aceea de 1 informator la 8-10 cetateni, proportie pe care serviciile actuale nu au de ce sa nu o pastreze, atunci partidele politice contin peste 100000 de informatori, angajatii statului au printre ei aproape 200000 de informatori, iar printre cei care va firitisesc pe blog se afla 3-4 informatori, asta lasand la o parte informatorul zonal specializat din virtual, care inspecteaza un numar de site-uri si cheama serverul cel mare daca crede ca are ceva de semnalat. Cel putin spatiul internet e fara granite, imi amintesc ca de fiecare data cand scriam pe blogul meu despre Moldova, aveam cativa vizitatori de pe domenii .ru. Imi este teama pentru informatori, fiindca nu peste mult timp vor ajunge mai multi
  decat cei urmariti si se vor lua la bataie intre ei care sa dea o nota informativa despre noi, cred ca vor ajunge ca la unele ziare, in care cate trei jurnalisti semneaza toti un articol de cincizeci de cuvinte.; cam asa vom ajunge, cu informari colective, de-a dreptul opinie publica. Va dati seama ce note informative de calitate, rod al unei activitati concurentiale!

 • Dezideriu Dudas

  Aveti dreptate la puterea informatorilor centralisti-democratici. ‘Ceia de Dreapta insa si ‘ceia de Stanga-s, vai mama lor, din 4 in 4 ani, desi de la nea’Valerica-ncoace ( cand a dat “constitutia creativa” jos din pod…), se-ncearca din 10-n-10…. Tre’ sa fie vinovati atunci. Unii mai tre’ sa se si sacrifice pentru patrie ( fara marturiile lor de oameni de bine, banditii pot scapa…)…., altfel ii mananca pe paine “centralistii democratici” ( apoliticii, anticoruptii, statii de drepti…) ….

  Ca sa nu ajungem de-a dreptul opinie publica, ca pe vremea lui Lenin, poate ca macar acum mensevicii vor fi iertati….

  Din ROF-ul Bancii Capitalului Asociativ Mensevic ( sectiunea, raspunsuri la intrebari frecvente )

 • Singurul efort pe care-l fac, de cativa ani, este sa uit de asemenea documente. Din nefericire, desi uit de cele pe care le stiu, imi sosesc altele…

 • nea caisa

  Un domn pe care il apreciez a avut amabilitatea ca, in ziua in care si-a adus acasa, de la CNSAS, dosarul, sa-mi permita sa citesc din el, timp de cateva ore, tot ceea ce am dorit, din dosar. Asa incat am o capacitate de a va intelege.

Next post:

Previous post:

WP Admin