≡ Menu

Farmecul nu tocmai discret al tranziției – vigilența debordantă (II)

Desen&Copyright@DION

Desen&Copyright@DION

Nu-mi aduc aminte ca vreun alt președinte postdecembrist să fi fost bombardat cu atâtea sfaturi, recomandări și semnale de alarmă câte îi sunt transmise dlui Klaus Iohannis.

Nici nu apucase să ia calea Palatului Cotroceni că  președintelui ales i se întocmiseră deja liste cu ce trebuie să facă; să nu facă; pe cine să nu ia în echipa sa etc.

Înaintea primului tur, “consilieri” voluntari (postelectorali) se întrebau amuzați și spre amuzamentul “opiniei publice”: “Cine este, totuși, dl Iohannis?”

Își răspundeau de unii singuri: “Un Relu Fenechiu cu nume german.” Adică, un viitor pușcăriaș.

După turul întâi, când s-au prăbușit sub succesul unui fabulos 4.6%, s-au reorientat strategic, declarându-se sinceri pro-Iohanniști.

După alegeri, au început bombardamentul – fără noi, candidatul Klaus Iohannis nu câștiga alegerile. Așteptăm acces, decorații, portofolii etc.

Acum au trecut – după un tipic ce ține de genetica gherilelor de intimidare – la amenințări:

Sincer, pentru așa ceva (situația creată azi cu această decorare a unui admirator al “moralității” legionare) într-o țară normală, ca Germania, un președinte și-ar fi pierdut pierde (sic!) funcția în cîteva zile.”

Așadar, la numai o zi după ce dl Traian Băsescu (un Henric al V-lea, în viziunea cronicarului său personal – aici) nu mai este președintele țării, România a devenit o țară anormală.

Atât de “trainică” a fost stabilitatea dată țării de fostul președinte?

Profitând de o asemenea viteză aprope supersonică, nu m-aș mira ca la Washington să fi ajuns deja o reclamație extrem de vehementă.

S-a mai întâmplat. Scrisorica știe drumul.

Deci: președintele Iohannis l-a decorat pe dl Octav Bjoza în calitate de președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România “pentru sacrificiul şi curajul de care el şi oameni ca el au dat dovadă în vremea dictaturii şi pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului”.

În timp ce un parașutat al Moscovei teroriza studenții din București prin cursuri obligatorii și contondente de marxism-leninism, dl Bjoza era “bursier” al unor universități din ivy league-ul concentraționar românesc – Codlea, Gherla, Galați, Brăila, Văcărești, Jilava, Strâmba, Stoienești, Salcia, Bacul 4 și Periprava.

Vina care i-a adus o pedeapsă la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică și confiscarea totală a averii (pedeapsă redusă ulterior la 4 ani de temniță grea): “între anii 1956-1958 a făcut parte, împreună cu alți 14 elevi, studenți și muncitori din organizașia anticomunistă “Garda Tineretului Român” din Brașov, care avea drept scop” “înlăturarea regimului democrat popular din țara noastră pe calea violenței”.

Regim “democrat” instaurat – cum le explica studenților în “prelegerile” sale parașutatul internaționalist al Moscovei – “prin mijloace pașnice” și “ca urmare a voinței poporului român.”

Aflăm că dl Bjoza nu a fost membru al mișcării legionare, dar în detenție a cunoscut mulți deținuți legionari și mărturisește că a rămas marcat de comportamentul unora dintre ei:

“Nu sunt legionar, nu am fost și e prea târziu să mai devin, dar norocul meu a fost ca la vârsta de 19 ani să fiu educat în temnițele comuniste de unii dintre ei. Mi-au marcat tot restul vieții, de la ei am învățat pentru totdeauna că nimic, fiule, nu se poate realiza fără morală, nici în familie, nici în economie, nici în politica, nici în țară.”

În chip rollerian, subiectul admirației dlui Bjoza (conduita morală dovedită în pușcării de unii dintre deținuții legionari) este substituit de procurorul autosesizat cu lipsa de morală din ideologia și acțiunile Legiunii. După care se cere intervenția Institului “Wiesel”, IICCMER etc.

De ce? Pentru că “Ambele institute au ca misiune confruntarea onestă cu trecutul traumatic. Deci lupta împotriva mistificărilor, a minciunilor propagandistice, a nostalgiilor comuniste și fasciste.”

Avem de-a face cu o mistificare, dar ea nu a fost săvârșită de dl Octav Bjoza, ci de cel care-l demască. În numele cui și a ce?

Cumva în numele unei propagande potrivit căreia numai deținuți politici comuniști s-au putut comporta în pușcărie de o manieră demnă de respect, în timp ce deținuți de alte culori politice nu ar fi fost capabili de așa ceva?

Am fost ba torturați, ba inoculați cu acest “adevăr”, de la prima generație de procurori produsă în laboratoarele moscovite până, hăt, târziu.

Azi, în “reprezentanți ai societății civile” s-a trezit brusc o vigilență debordantă, aflată într-un sabatic de zece ani – exact cât perioada mandatelor președintelui Traian Băsescu.

Când acesta din urmă l-a decorat pe fostul ministru de interne ceaușist, dl Gheorghe Homoștean (aflat pe lista neagră din Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Studierea Dictaturii Comuniste în România), unii dintre vigilenții de astăzi n-au scos o vorbă timp de trei săptămâni (aici). Ba, unul dintre ei umbla cu fofârlica “Proștilor… Homoștean ăsta nu e Homoștean ăla”.

Ba era. Iată un link aici.

sursa & copirightȘ forum.realitatea.net

Pentru vigilentul procuror de azi, înțelegerea arătată legionarilor de subalternul său Mihail Neamțu era de înțeles, dar respectul unui fost întemnițat politic pentru comportamentul din pușcărie al unor deținuți legionari este inacceptabil.

Pentru vigilentul de azi nu era nicio problemă că Mihail Neamțu recita o poezie de Radu Gyr (poet și ideolog legionar) nu la un cenaclu literar, ci la o întrunire politică, dar tăria unui om de a mărturisi că a cunoscut în pușcării legionari cu un comportament demn de respect constituie un pericol nuclear la adresa statului de drept din România.

Scrie procurorul Știe-Tot: “Nu credeți oare că ar fi fost potrivită, în acest an centenar Corneliu Coposu, decorarea sa postumă? N-a făcut-o Traian Băsescu, din câte știu. Păcat. Dar o putea face acum Klaus Iohannis.”

Cum altfel – președintele Iohannis, aflat la Cotroceni doar de o zi, e vinovat și pentru ce nu a făcut, vreme de 12 luni, Președintele Henric al V-lea, care, potrivit tot lui Știe-Tot, a făcut totul și încă foarte bine. Logică de lux!

Decât să-l fi proslăvit și în acest an pe Traian Băsescu în kilometri de vorbărie indigestă, Procurorul Știe-Tot ar fi putut să-i sugereze președintelui decorarea postumă a lui Corneliu Coposu.

N-a făcut-o. Concluzie — mare porc Andrei Muraru ăsta!

***

Părinții au deținut monopolul Comunismului. Copiii dețin monopolul Anticomunismului.

În tot acest timp, “monopolul” deținut de ceilalți este să treacă prin viață, cu căciula-n palme și cu frica-n sân – nu care cumva să-i supere pe acești latifundiari ai unei impertinențe lovite de elefantiasis.

De fapt, atacul  la președintele Iohannis (aici) are o explicație mult mai simplă și plictisitor de cunoscută: “E șocant ce a făcut la instigarea consilierului Muraru.”/…/”Dar dacă aceasta e poziția d-lui Bjoza, și se pare că așa stau lucrurile, dl Muraru i-a făcut un imens deserviciu noului președinte al României.“/…/”Nu este limpede că din prima zi a noii administrații Iohannis, consilierul pentru relațiile cu societatea civilă a gafat în chip șocant?”

Domnule președinte, tot nu înțelegeți mesajul? Ce Dumnezeu – e foarte simplu: dați-l afară pe consilierul Andrei Muraru și decorați-l pe Vladimir Tismăneanu. Eroul din urmă are o puternică alergie la consilierul dumneavoastră și poate sfârși din pricina unui masiv atac de astmă.

Procedând astfel, veți fi divinizat de mandarini ai societății civile, iar decoratul vă va oferi aceleași servicii de calitate asigurate predecesorului dumneavoastră – președintele Henric al V-lea.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Stefan Kovacs

  He, he, he…domnul respectiv are de purtat o lungă bătălie cu dl.Muraru. Pe care o poartă prin Contributors- fără să ne facă și pe noi să înțelegem- care este obiectivul său real…

 • he, he, he -- obiectivul e limpede cristal: sa i se infiinteze un institut al institutelor, si sa fie declarat Țarul Anticomunismul Romanesc și Al Statului de Drept…

 • Nemuritorul din Papushoy

  Volodea draga, daca e Klaus Iohannis presedintele tuturor romanilor insemneaza ca e si al acelora care, cind erau detinuti politici, au stat in celule si cu legionari. Pe tine nu te scandalizeaza ca unul de-al tau, basarabeanul Nicolschi, a organizat, sprijinit de Ana Pauker, experimentul diabolico-infernal de la Pitesti? Ai noroc de faptul ca Goma e bolnav, altminteri multe bote, si inca dure, ai lua peste schinare de la el, mai baiete cucuiete! Mai ai insa o sansa: aceea de a-ti cere scuze publice: de la detinutul politic decorat de Presedintele Iohannis: de la consilierul prezidential Andrei Muraru si, last but not least, de la Presedinte. Daca esti om de caracter si universitar euro-atlantic. Daca nu, nu.

 • Cum adica, Volodea sa-i prezinte scuze Presedintelui? Pai, Volodea e invatat cu inversul — presedintii ii prezinta scuze lui!?!

 • Dezideriu Dudas

  Am citit doar vreo juma’ din material dar nu poci ca sa mai pot altceva….Tre’ sa fac pauza asta solemna pana ajung la capat…Noroc ca ma omori azi PaduchelePlesuv cu olandejii lui care au dat iama in branzeturile patriei, ca daca ma prindea viu Volodea cu legionarii lui de neadmirat in Germania, tara a untului cum spunea Noica, “tata’” lu’ fratele lu’ Volodea, nea’Gabriel ( cel care s-a facut ca ploua – fara vant….– in fata legiunilor de tinichigii, “fiicele dictatorului” ), as mai fi murit odata….Grea zi…N-ai cum sa nu fii “vampir” ….Ar fi culmea sa nu mori ( de ras ), ar fi culmea sa nu-ti revii ( din ras)….
  Bre’, ce se-ntampla ca nu ma mai omor singur pe-aici si ma omoara altii ( de ras ) ? Volodea, fara sa vrea. Paduchele, cu metoda…

  “Vampir” Sef -- ICILG – Intreprinderea de Comercializare si Industrializare a Laptelui Global
  ( inginerii au devenit capsunari…., nici morti, dar nici vii -- de unde reprofilarea profesionala )

 • figaro popescu putzuri

  ras, tuns, frezat.

  colonia’i la pet.

 • leopoldina din codlea

  Imi pare rau, d-le Tudoran, dar cred ca d-l Tismaneanu vizeaza mai mult decat sefia unui institut si coroana de tzar al anticomunismului selectiv. Ipoteza mea de parerolog in vacanta e ca a intrat in concurenta mimetica, girardiana adicatelea, cu Iohannis insusi si se intreaba, in fiordul sau interior, de ce, cata vreme un sas oarecare, minoritar etnic, a reusit performanta de a ajunge prezidentul Romaniei Medii, nu i-ar izbuti aceeasi figura si lui? De unde travaliul de sapa, ultraperfid si staleninian, cu Murariu, detinutul politic si seful statului. Doar-doar le va subrezi credibilitatea si va provoca alegeri anticipate pe care sa le castige, de data asta, kremlinologul de la Maryland. In alianta, poate, cu Vadim, care-l zugraveste pe Klaus Iohannis, in fetidele sale pamflete ”poietice”, drept Capsuna Voda si ”nepot al lui Hitler”.

 • Sa-l vezi pe dl Iohannis pasibil de a pierde functia de presedinte, doar dupa o zi de exercitare a functie, e semnul unei tragice dereglari a compasului de… zbor.

 • Max

  Domnule Tudoran, Ati uitat de opusul lui Lavric, adevarat elogiu si justificare a Legiunii, laudata cu spume de Valodea imediat dupa aparitie in scopul de a mai intra odata sub pielea lui Liiceanu care ezita pe atunci : sa-l plac sau nu-l plac pe tanarul convertit? Am fost de fata acum cativa ani cand Vladimirul perora despre posibilitatea de dialog cu legionarii codrenisti.

 • mirela mandrila

  La ”Frizeria politica’ a genialului actor, usor de cautat cu Youtube, e loc si pentru o secventa cu Vladimir Tismaneanu.

 • Colette Simon

  Din moment ce aceeasi oameni au fost si au ramas ticalosi si inainte de ’89 si dupa, nu stiu cata contributie a avut comunismul la abjectiile lor … Asta e felul lor, se pare, indiferent de ce regim e.

 • enri the fifty-fifty ulianov

  pardon, domnul savant il concureaza, de ceva, multa, vreme, pe magistru jac, depasinu’l p’acesta in unele aspecte, care e multe.

  ba chiar, daca stau sa ma gindesc bine, cred ca’l concureaza si pe (regretatul?) matty, cu “(cel putzin) una pe zi (si doua pe noapte)”

  o fi savant cu sfert de norma, acolo’n america, si cu cartea de munca la niro’n ograda?

 • Comunismul a scos la iveala din noi ce zacea a “in asteptare”…

 • N-am uitat…

  Da, imi amintesc si de perioada in care editorul Gabriel Liiceanu nu dorea sa auda de autorul Vladimir Tismaneanu (si comitea o eroare), si de reactia virulenta avuta de GB cand s-a anuntat numirea lui VT ca Presedinte al Comisiei (si GL comitea o alta eroare) etc.

  Teoretic (uneori si practic) exista posibilitate de dialog si cu codrenisti, si cu simisti etc. Eu insumi am discutat cu asemenea oameni — cu Aurelio Rauta am devenit chiar prieten — dar in multe chestiuni opiniile nu pot ramane decat diferite.

  Gestul de a invenina atmosfera, la o zi dupa inaugurare, doar dintr-o patima ajunsa la isterie, mi s-a parut degradant. Gata, noul presedinte trebuie sa demisioneze, fiindca l-a enervat pe Volodea…

  E usor de imaginat ce va urma, ce soi de campanii si “analize”, ce bombardament in numele “societatii civile”, “statului de drept” si “democratiei”.

 • Peter Manu

  Stimate Domnule Tudoran
  Afirmatiile pe care le comentati aici trebuie condamnate. In primul rand, Ana Pauker nu a fost implicata in nici un fel in “re-educarea” tinerilor (fosti) legionari de la Pitesti (v. monografia Levy). Numele ei este pomenit, evident, numai pentru a amplifica nota antisemita a mesajului (unul al tau… Nicolschi). In al doilea rand, Paul Goma a facut (si si-a facut) mult rau in ultimul deceniu scriind in acelasi fel ca nemuritorul din Papushoy.
  Cu respect,
  Peter Manu

 • InimaRea

  ”Camarade, nu fi trist/ Garda merge înainte prin partidul comunist”
  „E ca un blestem: nu te poți hotărît dezice de comunism decît prin alternativa legionară. E predestinarea numită ”unitatea contrariilor”.
  Merg pe raționamentul lu’ don Dorin: dacă au putut fi demni deținuți politici comuniștii, de ce n-ar fi fost și legionarii? Dacă printre legionari erau și oameni de bine, de ce n-ar fi fost și printre comuniști? Dacă ambele mișcări au fost extremiste, de ce n-ar fi cuprins și oameni de un extremism moderat?
  Dar, pînă la urmă, ce este extremismul altceva decît o altă traiectorie? Luna e extremistă dar față de orbita Pămîntului, nu și de a sistemului solar. Astfel, și extremismul politic este, față de o politică de centru -- cu variantele centru-dreapta și centru-stînga -- nimic alta decît o aspirație către granițele Dreptei și Stîngii dar rămînînd în sistemul politic. Cum există științe de graniță, pot exista și politici de graniță. Factor comun, ”graniță”. Unite în imanent fiindcă -- într-un spațiu convențional (euclidiain, să zicem) -- granițele la care aderă sînt la cea mai mare depărtare una de alta. Cum însuși spațiul e termen convențional, și cum mișcarea îl limitează -- îi desenează granițele -- de la sine înțeles că e chestiune de timp ca extremismele să-și schimbe-ntre ele granițele, într-o politică sui generis ”a cerului deschis”.
  Cinstit vorbind, ce e mai deschis decît Cerul -- poarta noastră spre infinitatea Universului? Față de care, ”granițele noastre” sînt nesemnificative ori -- dacă totuși înseamnă ceva, atunci numai pentru noi, prizonierii acestui spațiu închis într-o capsulă celestă. Dar ia să depășim noi constrîngerea azurului, și voluptuos să ne cufundăm în adevărata realitate materială a lumii! Imediat simțim răcoarea vidului eliberator și promițător de nesfîrșite spații. Și ne dăm seama de imaterialitatea prejudecăților noastre despre extremism, granițe, fascism, comunism. Mai ales de relativismul lor, ne dăm seama. Căci nu-i așa că totul depinde de punctul de referință? În fond, comunismul și fascismul sînt extremiste doar față de centrul numit democrație. Devine de neînțeles această limitare -- cît vom mai rămîne atașați unei reprezentări mai curînd ideale decît reale, a traiectoriei recomandabile a vieții terestre?
  Eliberarea de absurde constrîngeri poate veni prin gesturi simple. De pildă, condamnarea comunismului să fie asumată ca eroare teoretică, pentru a se putea face dreptate și fascismului, mult mai condamnat -- dacă mă pot exprima astfel. În fond, eroarea grea de consecințe pe termen nelimitat fascismul a comis-o, prin Holocaust. Față de vitregia vremii cînd antisemitismul bîntuia cu furie, comunismul a venit ca un pansament istoric -- evreimea a fost reabilitată și răsplătită cu rol determinant în reabilitarea morală a lumii vinovate de Holocaust. Deci, dacă veni vremea să facem dreptate fascismului, veni și a de a face același lucru cu comunismul.
  Așa ar fi mult mai simplu: dacă ești anticomunist, ești și antifascist; iar dacă nu, nici.
  Nu mi-e clar cît îi sînt de accesibile noului nostru președinte astfel de speculații -- ori cîte parale ar da pe-așa ceva -- dar mie-mi pare că d-lui chiar a-nceput cu lucrul bine făcut: președintele tuturor românilor e și-al unora și-al altora; ba mai mult, al celor buni și-al celor răi, ca Dumnezeu Tatăl.
  Bine, de la un om de formație pozitivistă, te-ai fi așteptat să se limiteze a se declara președintele României, mai ales că-n această funcție a fost ales, nu în cea de președinte al tuturor românilor -- care nu există (dar nu văd de ce n-ar, pînă la urmă, chiar și fără a fi specificată în constituție). Adică, am avut un împărat al țiganilor, încă mai avem un rege al lor -- și e clar că nu doar al țiganilor noștri ci al tuturor, de pretutindeni. De ce n-am avea și un președinte al tuturor românilor, din țară și din toată emigrația, oripeunde s-ar fi lățit aceea -- de la Antipozi, de la Polul Nord, din Extremul Orient și cel Occident? 16 Nov a dat un puternic semnal, în acest sens, prin excepționalul interes manifestat de românii de pretutindeni. Cum avem și un minister pentru ei, nimic mai logic decît să avem și un președinte pentru.
  Eu aș zice că Herr Iohannis a pornit cam nemțește -- ca hotărîre de a acționa -- și cam latino, prin exagerare sentimentală (cred). Steaua României putea fi acordată organizației deținuților politici, și doar înmînată președintelui său. Ceva curat teutonic era să fi fost acordată tuturor membrilor acelei organizații, fiecăruia în parte. Wagnerian era, părerea mea…
  Cei ce strîmbă din nas, la această superbie prezidențială, sînt dintre cei cu nasul fin, al căror olfactiv detectează ineluctabile reacții ale apărătorilor memoriei Holocaustului. Reacții care vor pune în legătură ”gestul” prezidențial, cu trecutul său de președinte al Forumului German, a cărui filiație antebelică a iscat deja ceva murmure.
  Astfel că-n loc de a rejecta reflex unele opinii -- doar fiindcă vin de la unii purtători de rea reputație -- le-am putea considera atenționări că s-a intrat într-un teritoriu la poarta căruia s-a socotit inutil a se mai păstra avertismentul Hic sunt leones.

 • Peter Manu

  Stimate Domnule Tudoran
  Ma vad nevoit sa va cer, din nou, condamnarea unui comentariu. Caci a spune ca Holocaustul a fost o eroare grea de consecinte comisa de fascism, in loc de a spune ca fost a crima de proportii gigantice, sau ca evreii au fost rasplatiti de comunism pentru suferinta din timpul Holocaustului, uitand de marile procese impotriva evreilor din 1948-1951 in Uniunea Sovietica, inseamna a minti si a murdari memoria unor martiri.
  Cu respect,
  Peter Manu

 • InimaRea

  Dle Manu, îmi pare rău că v-am revoltat prin nefolosirea formulelor consacrate și strict obligatorii -- văd -- despre Holocaust. În ce privește marile procese din URSS, nu le-am avut în vedere, limitîndu-mă la realitatea postbelică a României.
  Dar îmi pare și bine că reacția dv susține, într-un fel, punctul meu de vedere cît privește ecoul ”gestului” prezidențial. Sensibilitatea dv -- pe care regret c-am rănit-o -- față de referirea neortodoxă la Holocaust este semnalul că reacțiile Diasporei nu vor întîrzia.

 • Peter Manu

  “Nefolosirea formulelor consecrate si strict obligatorii” este un sarcasm sau o ironie. Oricum ar fi, felul in care scrieti face un deserviciu acestui forum si Dlui Tudoran si va dezonoreaza.

 • Donkeypapuas

  Nota 10, domnule Tudoran!

 • Dezideriu Dudas

  Dom’Nikule, mata esti singurul care te-ai prins. Nu e vorba de prima zi a “neamtului” ci de “ultima” a lui nea’Jack….Daca 2 + 2 va face din nou 4, s-au dus dreak’ toate nobilele ‘celea idealuri….N-ai cum sa nu te revolti impotriva dreptatii ‘celei din Romania care vrea sa restructureze aritmetica cand dreptatea ‘ceea de pe lume este “full” de matematici speciale…O fi full-ul de la poker, “poarta-n casa” ( atentie, nu “inalta”…) de la Monte Carlo si Monaco, sau doar Pacaliciul “nostru” sau Joker-ul “lor”, ramane sa vedem….Calatoria continua.

  Te inseli insa cu America – Niro, da’ te iertam ca esti din Cluj ( eu, din Constanta, nu poci decat sa va fiu vesnic recunoscator pentru “inaltele” voastre idealuri – dom’ Vasile imi va intelege “ironia speciala”…)… La al’de Niro nu poti fi decat savant de renume mondial ( musai cu norma intreaga ) iar, “pe cale de consecinta”, in America, in acest caz, poti avea (doar) un sfert de carte munca…Asa ca, de la greseala lu’ mata, intelegem si noi mai bine ca nu-i usor sa-ti completezi celelalte treisferturi de carte de munca. De unde, drama unui om. Necajit.

  Pana la urma si dom’Tudoran exagereaza. Ce era daca presedintele tarii isi dadea demisia ? Ca doar tara asta e foarte sensibila la emotii si a fost si bolnava cand era mica ….Chiar asa nu putem intelege zbuciumul si nevoile unui om ? Pentru un om, un singur om, o tara simtitoare, ar trebui sa-si sacrifice presedintele, chiar si-n primu’ minut de mandat, d-apoi in prima zi ( 24 * 60 = 1.440 de minute). Aiasta-i adevarata democratie ! Bre, nu mai fiti dictatori si totalitari, ca va fac calculu’ si la secunda !

 • Mircea Platon

  Excelent articol! Alexandru Racu i-a retezat-o lui Volodea foarte bine: Ronald Reagan (pe care Volodea il pomeneste cu veneratie) l-a medaliat pe parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Punct. Zice AR, intr-o postare pe fb: “Întrucât sunt deja prins cu pregătirile de Crăciun și, în plus, nu agreez în această perioadă a anului polemici pe astfel de teme, deopotrivă complexe și sensibile, nu voi scrie, așa cum mi-aș fi dorit, un text suficient de elaborat și structurat referitor la ultima mizerie a lui Vladimir Tismăneanu, care, văzând că nu mai este primit la masa noului președinte, a scos de la naftalină arsenalul greu al instrumentării problemei antisemitismului cu scopul terorizării celor care refuză să-i facă pe plac. Nădăjduind că Iohannis nu se va lăsa intimidat, mă limitez doar la a spune următoarele lucruri:

  1. Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, fost membru al Frățiilor de Cruce și oponent al regimului comunist, de pe urma căruia a avut de pătimit 21 de ani de închisoare cu tot cu reeducarea de la Pitești, a fost decorat de președintele Ronald Reagan. Eu nu îl admir pe Ronald Reagan. Dar nu pentru faptul că l-a decorat pe părintele Calciu. Însă Vladimir Tismăneanu îl admiră, etichetându-i drept fasciști sau comuniști pe toți cei care au ceva de comentat vizavi de ideologia socio-economică promovată de fostul șef de stat american. În orice caz, domnul Tismăneanu ar trebui să îi judece cu aceeași măsură pe actualul președinte al României și pe fostul președinte al Americii. Dar după cum știm, singurul criteriu de judecată al domnului Tismăneanu este interesul personal al domniei sale.

  2. Domnul Tismăneanu a promovat și lăudat public intelectuali neolegionari precum Sorin Lavric și nu îmi aduc aminte să fi făcut apel la gardienii memoriei tragice a poporului evreu, așa cum face acum, atunci când domnul Radu Preda, despre care are de spus numai lucruri bune, a flirtat cu neolegionari ceva mai hard decât domnul Lavric, de pe poziția de director al IICCMER, instituție la ale cărei derapaje domnul Tismăneanu este altminteri extrem de sensibil. Nu am nimic cu domnul Preda și n-aș vrea să asmut niciun câine de pază asupra domniei sale (acestea sunt practici care îl caracterizează pe domnul Tismăneanu), dar m-am săturat de instrumentalizarea nesimțită a memoriei victimelor totalitarismelor de secol XX, încăpută pe mâna unui mercenar ordinar precum Vladimir Tismăneanu.

  3. Nu știu foarte multe despre domnul Octav Bjoza și nu vreau să mă fac avocatul niciunui legionar. Am criticat fenomenul respectiv în termeni duri și am făcut-o nu din interiorul unor ONG-uri antifasciste ci, în mod asumat, din interiorul Bisericii (unde deseori, trebuie spus, se delirează, se minte, sau se tace în mod complice cu privire la subiect), fapt care mi-a atras nenumărate injurii precum și ruperea unor prietenii. Însă din câte s-a putut înțelege din presă, domnul Bjoza nu s-a pronunțat favorabil asupra ideologiei și practicii politice legionare, nici nu a emis opinii mistificator-revizioniste, ci doar a vorbit despre moralitatea admirabilă de care au dat dovadă legionarii pe care i-a cunoscut în pușcării. Fenomenul a fost descris, pe baza experienței personale, nu doar de domnul Bjoza, ci de mulți alții, printre care și părintele Nicolae Steinhardt, evreu convertit la Ortodoxie față de care domnul Tismăneanu și-a manifestat altminteri admirația.

  4. Aceasta ne aduce la chestiunea delicată și complexă a raportului dintre exemplele concrete de moralitate de care au dat dovadă mulți legionari (iar aici avem legionari din structurile de conducere ale Mișcării, legionari din organizația de tineret, simpatizanți ai legionarilor -- whatever that means -- legionari care s-au dezis într-o mai mică sau mai mare măsură de legionarism și legionari care nu s-au dezis niciodată, legionari cu parcursuri biografice diferite, ș.a.m.d.) confruntați cu presiunea și teroarea sistemului totalitar comunist și ideologia legionară, ideologie care, la fel ca și ideologia marxist-leninistă, era totalitară și deci imorală (chiar dacă, în cazurile acestea, devierile de la morala creștină au de-a face mai degrabă cu excesul de zel de care dă dovadă fanaticul decât cu oportunismul de care dă dovadă cineva ca Vladimir Tismăneanu). Discuția, după cum am spus, e mult prea complexă pentru a fi tratată într-o postare de pe facebook, întrucât comportă multiple dimensiuni. Vorbim de o dimensiune istorică (care se împarte într-una macroistorică și una microistorică), de o dimensiune etică, de o dimensiune teologică, de una psihologică, ș.a.m.d. Mă limitez doar la a spune următoarele lucruri: a) Este la fel de greșit să deducem concluzii de ansamblu (macro) din judecățile referitoare la cazurile individuale (și în repetate rânduri m-am pronunțat împotriva tentativei infantil-imbecile a unor medii “duhovnicești” sau de-a dreptul “rasist-duhovnicești” de a legitima Mișcarea Legionară în ansamblul ei pe baza virtuților de care au dat dovadă unii din oamenii care au avut cândva vreo mai mică sau mai mare legătură cu ea) precum este să tragem concluzii referitoare la indivizi (micro) pornind de la judecățile, altminteri corecte, ce privesc ansamblul. b) Reflectând pe marginea unui asasinat comis de anarhiștii ruși, relativ asemănător cu cele comise de legionari în interbelic, Dostoievski spunea (și câtă dreptate avea!) că marea nenorocire a epocii noastre, scârbită și la extrema stângă și la extrema dreaptă de oportunismul burghezo-tismănean, constă în faptul că la asasinat ajung să recurgă nu doar ticăloși de ultimă speță, ci și personaje aflate la celălalt pol al dispozițiilor morale, adică personaje mai degrabă angelice/arhanghelice care se transformă însă în îngeri ai morții. Fenomenul este de natură satanică și a fost analizat în detaliu atât în Crimă și Pedeapsă cât și în Demonii. Din nefericire, în România, fenomenul încă așteaptă psihologul-teolog care să se aplece asupra sa cu compasiune, responsabilitate și onestitate. Însă într-o țară în care sfera publică și instituțiile sunt intoxicate până la suprasaturație de cel mai jegos oportunism, inevitabil, cineva cu o astfel de abordare va fi condamnat la subterană.”

 • OvidiuB

  In al treilea rand, “re-educarea” de la Pitesti este un eveniment pur secundar, care nu cautioneaza catusi de putin comentarii cu substrat antisemit impotriva initiatorilor ei (reali -- vezi Nicolski, sau inchipuiti -- vezi Pauker).

  Si in al patrulea rand, oricum tinerii de la Pitesti erau (fosti) legionari.

 • Stefan Bragarea

  Excelent material dle Tudoran. Este jenant cum odrasla unui Kominternist are tupeul să critice (de la distanță).
  Sincere mulțumiri și cele mai bune urări

 • InimaRea

  Dle Manu, ați sărit calu’. Cum noi creștinii ne iertăm, unii altora, toate -- de Nașterea Domnului, vă doresc viață lungă și multă sănătate.

 • InimaRea

  Crăciun fericit, don Dorine! Un an nou cu sănătate și bucurii!

 • InimaRea

  Tuturor membrilor Certocrației, gînduri bune -- de sănătate și bucurii -- cu ocazia Crăciunului. La mulți ani cu sănătate!

 • NoName / DP

  Carciun fericit, sanatate, noroc si-un 2015 foarte bun! Oricum, cu sperante reinnoite!

 • NoName / DP

  Disqus asta isi face capin Ahunul Craciunului, imi zice ca adresa mea de email e luata! Nu mai pot intra decat in calitate de “guest”.

 • NoName / DP

  Si, ca musafir, pierd si dreptul de-a-mi reedita postarile, asa ca…
  sorry for it, erata: de cap in Ajunul.

 • Stimate dle Manu,
  Din punctul meu de vedere, Holocaustul a fost un act (mai exact spus, o suma de acte criminale, conceputa de minti criminale) criminal.

  Iau acea “eroare grea de consecinte comisa de fascism” in sensul oximoronic — eroare intentionata; dar tot criminala, fireste.

 • Nu prea inteleg unele dintre afoirmatiile dumneavoastra, cum ar fi:
  “Față de vitregia vremii cînd antisemitismul bîntuia cu furie, comunismul
  a venit ca un pansament istoric -- evreimea a fost reabilitată și
  răsplătită cu rol determinant în reabilitarea morală a lumii vinovate de
  Holocaust. Deci, dacă veni vremea să facem dreptate fascismului, veni
  și a de a face același lucru cu comunismul”
  Cand a venit in Romania vremea de a face dreptate fascismului?!?
  Vremea de a face dreptate comunismului a cam trecut: si-a facut dreptate de unul singur atatea decenii, incat a epuizat-o integral. Cel putin la mine in magazie, nu gasesc nici o punga pe care sa fi scris “Dreptate comunismului”.
  Fiindca tot suntem la sfarsit de an — unii pregatindu-ne de sarbatori, altii -- nu-- sa ne bucuram ca puteme petrece aceste zile in absenta amandurora -- fascism si comunism.
  Ma rog, cine vrea neaparat sa “ciocneasca un pahar” fie cu una, fie cu alta dintre aceste stafii inspaimantatoare oe liber sa o faca, dar nu aici.

  Numai bine!

 • Peter Manu

  Va rog sa aveti amabilitatea sa precizati ce decoratie a Statelor Unite a primit Parintele Gh. Calciu.

 • T. Bucur

  Am ajuns pe acest blog din curiozitate, dupa ce am citit PS-ul d-lui Tismaneanu pe Contributors. Sunt mahnit de nivelul la care pot cobora oameni de inalta cultura ca unii dintre cei de pe aici in polemici (nu-i cunosc, dar imi dau seama dupa comentariile lor). Ma intreb cum de nu incearca sa-i modereze cat de cat d-l Tudoran. Si eu polemizez uneori cu dl. Tismaneanu pe Contributors (vezi chiar postarea mea la articolul cu pricina), dar o facem pe tonul potrivit, cu respectul reciproc pentru opiniile proprii si in primul rand cu respectul cuvenit unui mare specialist in problemele legate de comunism, cum este d-l Tismaneanu.

 • Peter Manu

  Draga Domnule Tudoran
  Va multumesc pentru interventie si va doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei care va sunt dragi!
  Cu respect,
  Peter Manu

 • NoName / DP

  Ca si post-comunismuil romanesc, de altfel. Unii care si-au mentinut staiful in comunism “au reusit” sa-si dea in petic dupa caderea lui. Sigur, diferenta specifica statea in lungimea latenței.

 • MP

  Definitia lui “honorary citizenship: “A person of exceptional merit, generally a non-United States citizen, may be declared an honorary citizen of the United States by an Act of Congress or by a proclamation issued by the President of the United States, pursuant to authorization granted by Congress.” Cu alte cuvinte, Reagan & Congresul l-au distins pe Parintele Calciu pentru “exceptional merit”, l-au considerat persoana care face cinste Statelor Unite. vedeti asemanarile?

 • Jean Genet-le-Balcon

  Putanele se revirgineaza in revolutie, Ana Pauker in monografia lui Levy, unde nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i pute.

 • Radu Călin Cristea

  Menestrelul insuficient decorat V. Tismaneanu se zbate sa intre cumva in noile gratii prezidentiale. O comisie, un institut, orice. Daca nu (deocamdata!), macar sa le bage niste strimbe consilierului A. Muraru si, in general, noii echipe de la Cotroceni. Are si VT o “confruntare”, chiar daca deloc onesta, cu trecutul sau traumatic. Nu doar ca nu s-a impotrivit in vreun fel regimului comunist, nu doar ca nu l-a batut macar gindul unei dizidente cit de mici, acolo, sa dea bine la CV, dar a laudat comunismul si pe Ceausescu in rind cu cei mai abjecti culturnici ai vremii. Ultima lui oda lui Basescu intra in analele cultului personalitatii liderului suprem, in rind cu Paunescu si CV Tudor. I-a scapat povestea cu “Relu Fenechiu” si nu stie cum s-o mai dreaga. Apropo, cum s-o fi traducind “Relu Fenechiu” in germana? Poate se scoate la traducere…

 • Canis Vitae

  Tinerii de la Pitesti erau fosti legionari si meritau, carevasazica, ”reeducati”
  in stilul descris de Virgil Ierunca in ”Fenomenul Pitesti” (PITESTI, LABORATOIRE CONCENTRATIONNAIRE) sau de Paul Goma in ”Patimile dupa Pitesti” (LES CHIENS DE MORT)?

 • Maitre Emile Poulat,sociologue

  Cred ca seamana Volo mai mult cu Jacques Maitre, sociologul bourdivin, decat cu Maitre Jacques, acest Mester Manole -- templier solomonic -- al catedralelor medievale, altminteri il angaja numaidecat patriarhul Daniel Ciobotea arhitect sef la Catedrala Mantuirii Neamului (care nu-i va costa pe valahii pravoslavnici decat un miliard de euroi, o nimica toata, quoi!).

 • Peter Manu

  Va multumesc.

 • Don Jamon de Pimenton

  Don Aurelio Rauta? Vorba ceea: j’ai vu l’homme qui a vu l’homme qui a vu la Tour Eiffel. Da, cind lectoream, intre 1998-2002, la Strasbourg, mi-a facut cunostinta medievistul Misu Stanescu/Michel Stanesco ot Tg.Ocna cu un prof spaniol ce-l avusese pe AR initiator in gramatica limbii romane la una dintre universitatile Regiunii Autonome Madrid, Complutense sau Alcala de Henares. Fusese fascinat de el si admirativ cu mnealui pentru eforul depus ca sa-i invete fonarea corecta a vocalei pe care noi o notam cu I ori cu A + accent circumflex, inexistenta in castiliana.

 • Peter Manu

  Domnule Cristea
  Am citit atent postarea dimneavoastra si cred ca are fracturi de logica.
  Dumneavoastra credeti ca Vladimir Tismaneanu doreste sa fie numit la conducerea unei institutii publice din Romania. Acest fel de numiri sunt facute, daca nu ma insel, doar de Parlament sau de Guvern. In acest moment, si pentru viitorul previzibil, amandoua sunt controlate de PSD, un partid fata de care Vladimir Tismaneanu nu a avut nici un cuvant bun in ultimul deceniu (ba chair dimpotriva).
  Nu rezulta in ce fel atitudinea puterii PSD fata de Vladimir Tismaneanu ar fi schimbata de “niste strimbe” administrate de profesorul de Universitatea din Maryland unui consilier al presedintelui Iohannis. Nu vad nici cum absenta unei activitati dizidente in timpul ceausismului influenteaza situatia de acum.
  Luate impreuna, asertiunile dumneavostra constituie un atac la adresa integritatii lui Vladimir Tismaneanu, acceptabil doar prin prisma libertatii de opinie ingaduite de Dl. Tudoran pe aceasta platforma.
  Cu sinceritate,
  Peter Manu

 • Nu am citit P.S.-ul dlui Tismaneanu. Il voi citi dupa sarbatori.

  Daca moderez — sunt acuzat de “cenzura”. Daca nu moderez -- sunt banuit ca incurajez un tratament neadecvat aplicat dlui Tismaneanu sau altora.

  Pozitia mea fata de dl Tismaneanu este limpede: pretuiesc specialistul in problemele comunismului; i-am citit aproape toate cartile/textele “de specialitate”; admir exceptionala sa curiozitate intelectuala; și regret ca — de foarte mulți ani — se dedica unei activitati jurnalistice neechilibrate, ravasita de optiuni pentru care nu mai are, de mult, un ochi critic, și, mai ales, contribuția nefericita și insistenta la ceea ce am numit “isterizarea discursului public”.

  Cand esti parte a acestui fel de probleme e straniu sa te plangi ca nu se gasesc solutii la asemenea probleme.

  Sa te apuci, doar la o zi dupa ce presedintele isi incepe mandatul, sa umbli cu “intr-o tara normala” presedintele si-ar fi dat demisia sau alte bombe de felul acesta este jenant.

  Sarbatori fericite, tuturor!

 • Peter Manu

  Nu meritau.

 • EL MISMO

  Si eu am cunoscut, once upon a time, un legionar adevarat, nereeducat la Pitesti, in libraria lui Georges Danesco-Piscoci de linga Panteon. Nu fusese nici codrenist, nici simist, ci papanacist (adica nu participase, dupa arestarea maresalului Antonescu, la guvernul roman de la Viena, preferind sa ramina internat in lagar german pina la sosirea armatelor aliate). Avea pentru simisti un dispret neostoit. Cind voia sa-l caracterizeze negativ pe cineva, zicea : ”Astuia nu i se ridica mintea nici pina la fundul izmenelor lui Horia Sima!” Doar pentru Nistor Chioreanu, care tocmai isi publicase memoriile titulate ”Morminte vii”, avea ceva intelegere…. chiar daca fusese reeducat la Aiud. Era om in virsta, cu brau herniar si baston. M-a rugat sa-l conduc de la librarie pina la prima gura de metrou parigotic. Pe drum, complet neinteresat in evenimentele postluvilutionare ale fostei sale patrii. revenea mereu la hartuielile papanacistilor cu simistii, la prigoanele carliste si la rebelionul-divort din ianuarie 1941. ”Tu stii cu cine ai stat de vorba?” ma intreba, ceva mai tirziu, Georges. ” Spune-mi cu cine?” ”Cu insusi comandantul Petre Valimareanu.” Om amabil de altfel, caci in librarie se intretinuse politicos si cu un evreu romanofon venit sau caute o carte rara. Dar, din pacate, nu in aceeasi zi cu Claude Karnoouh, pe care aveam sa-l cunosc tot acolo si sa-l regasesc, mult maitirziu, la diverse colocvii, organizate de istoricul Sorin Antohi, din Romania Medie.

 • Peter Manu

  Nu am reusit sa gasesc sursa afirmatiei despre prostituate, asa ca trebuie sa presupun ca reflecta experienta dumneavoastra. Dar s-ar putea, desigur, sa ma insel.

 • Sa doresti sa-ti vezi competentele profesionale folosite de oameni/ structuri care au nevoie si de asemenea competente mi se pare natural.

  Sa umbli, cum spui, “cu strambe” impotriva unor oameni care fac parte din noua echipa, doar pentru ca ai un razboi personal cu ele, este jenant.

  Teama obsesiva ca, dupa un deceniu in care ai fost dorlotatul unei presedintii, s-ar putea sa nu ai acelasi tip de acces la noile structurii ale presedintiei a fost, pentru scurt timp, amuzanta. Acum este producatoare de ridicol.

  E drept, inainte de a pleca din Romania, dl VT nu a facut nimic din cele pe care mentionezi (ca nu le-a facut), a facut si unele dintre cele pe care le mentionezi (ca le-a facut), dar, dupa ce s-a stabilit in Occident a scris sute, mii de pagini excelente despre dictaturile comuniste. A fost o voce inconfundabila. De aceea am si spus, in cateva randuri, ca isi platise — cu varf si indesat — cele ce i se reproseaza in legatura cu perioada de dinaintea expatrierii. O spun si azi.

  Numai ca, de la un moment dat, s-a angajat pe o pista care-l nedreptateste pe specialist: un soi de reintoarcere la o munca de propaganda, pe care nu a apucat sa o implineasca inaintea expatrierii, o fascinatie pentru putere (nu doar la modul teoretic), angajarea in competitii nu tocmai fair (vezi cazul Marius Oprea) deschise unor intelectuali atasati — cel putin la fel de mult ca el — valorilor democratice, iluzia ca a devenit un fel de Papa al Anticomunismului etc.

  O vreme, am crezut ca este vorba de “puseuri” ale unei adolescente intarziate si ca exista sansa de redresare. Apoi am inteles ca sansele respective s-au subtiat foarte mult.

  Numirea valorilor democratice “pe hartie” nu costa mult. Respectarea lor in viata de zi cu zi este un altfel de examen. Intre teoreticieni ai democratiei si “practicieni” (cei care dovedesc ca respecta, “pe viu”, rigorile democratiei) ai democratiei se deschide, deseori, un soi de prapastie.

  In urma cu mai bine de un deceniu, il consideram — fara nicio ezitare — pe VT unul dintre oamenii care pot contribui la construirea unui pod peste o asemenea prapastie. Multi ani s-a si dovedit a fi unul dintre ei.

  Apoi…

  Sarbatori fericite!

 • gee gell steerbow

  Nu cred ca-i neaga cineva, pe acest blog, d-lui Vladimir Tismaneanu competentele profesionale, mondialmente recunoscute, ci, in cazul de fata, reaua credinta. Da in Iohannis si intr-un fost detinut politic numai si numai pentru ca are un diferend cu Andrei Murariu, consilierul prezidential. Iar faptul ca foloseste -- si cand trebuie si cand nu trebuie -- un ARGUMENTUM AD BACULUM, argumentul contondent al antifascismului/antisemitismului,o falacie asadar, il descalifica.

 • ochilimpede

  D-le Tudoran, iata ce spuneti ca nu ati citit. Ce aveti de spus in legatura cu ovservatiile facute de profesorul Vladimir Tismaneanu?

  “Reactiile la articolul meu despre unii dintre consilierii d-lui Klaus Iohannis sunt siderante. Clocotesc de revolta si se sufoca de furie personaje din zone aparent incompatibile. Neo-legionari, fundamentalisti ortodoxisti, neo-leninisti, ba chiar si un fost disident (Dorin Tudoran, fostul consilier al partidulului voiculescian, incantat nu doar sa ma insulte a mia oara, e in fond singura sa expertiza, se pare, ci sa publice pe forumul blogului sau interventii huliganic antisemite), se infratesc spre a ma afurisi. Sunt “mercenar”, “burghezo-tismanean” si cate altele. Sunt inrudit, prin sange, biologic, cu Nikolski si Ana Pauker. N-am dreptul sa vorbesc pentru ca, stiti Dvs, “tatal lui”, “bunica sa”, “Kominternul”, “Radio Moscova” “monopolul”. Pe scurt, “Zydokomuna”, mitul iudeo-bolsevismului care dizolva, distruge, submineaza etc etc

  Codul genetic ma recomanda ca tortionar. Ba mai am si tupeul sa cred ca negationistii Holocaustului sunt negationisti, nu bird-watchers. Barocul comunisto-fascist in actiune. Voi reveni. Oricum, asemenea isterii nu-l favorizeaza pe cel care promite liniste si pace, concordie si armonie, fie si in coabitare cu pontocratia. Nici pe consilierul care i-a facut imensul deserviciu de a-i propune d-lui Iohannis ca, in prima zi a presedintiei sale, sa decoreze un simpatizant legionar. Ma refer la gafeurul de profesie Andrei Muraru. Ma intreb daca macar acum acest arivist cu instincte autocrate intelege ce rau i-a facut celui pe care pretinde ca-l consiliaza.”

 • Ce altceva as putea spune decat -- jalnic.

  Dar este si amuzant.

  Nu am vazut pana acum vreun citat compromitator din activitatea mea de fost consilier al unui partid, dar stim cu toti cine s-a dus “cu caciula in mana” la fostul presedinte al partidului numit de dl Tismaneanu pentru a-l ruga sa intre la guvernare -- presedintele Traian Basescu, asa cum, pana la urma, presedintele Basescu a avut onestitatea sa recunoasca. Detaliu -- eu renuntasem la acel contract de “consultanta tehnica”, dupa aproximativ o luna de la semnarea lui si binisor inainte de alegeri.

  Ca pe acest blog as incuraja ori chiar practica “Zydokomuna” este o acuzatie care poate fi verificata.

  IIn sfarsit, incercarea de a stabili o conexiune intre afirmatii facute de un comentator sau altul pe acest forum cu pozitiile presedintelui Romaniei (“Oricum, asemenea isterii nu-l favorizeaza pe cel care promite liniste si
  pace, concordie si armonie, fie si in coabitare cu pontocratia.”) face parte dintr-un arsenal la care dl VT recurge, atunci cand se afla in lipsa de argumente. Este o porcarie de care ar trebui sa se rusineze, daca ar mai putea…

 • O precizare cu care, sunt sigur, sunteti de acord: motivul pentru care presedintele Ronald Reagan l-a decorat pe preotul Gheorghe Calciu -- Dumitreasa nu a fost acela ca GCD fusese membru al Fratiilor de Cruce. Ca apartenenta lui GCD la Fratiile de Cruce nu a constituit o piedica in decorarea sa de presedintele american este un alt subiect, in legatura cu care pot exista positii dintre cele mai diferite.

  La fel de evident (cum spuneam si in textul pe care il comentati), presedintele Iohannis nu a decorat nici AFDPR, nu l-a decorat nici pe dl Octav Bjoza pentru respectul pe care acesta din urma il nutreste fata de unii detinuti legionari care l-au impresionat prin comportamentul lor in anii de puscarie.

  Ce ramane mai mult decat jenant in efortul dlui VT este exact de a acuza o motivatie care nu a existat in decizia luata de presedintele Iohannis.

 • MP

  In nod normal, cand doi spun ca esti beat, trebuie sa te duci sa te culci. Trebuie un om cu imaginatia dlui Tismaneanu pentru a vedea un complot in faptul ca oameni atat de diversi, de orientari culturale diferite, ii spun ca e “beat” de soare. Cum se cheama un om care se teme mereu ca “norodul” si “boierii tradatori” conspira impotriva lui?

 • Celor care viziteaza CERTOCRATIA si comenteaza forumul ei -- un sfarsit de an fericit si un inceput de an incurajator. La multi Ani!

 • Cauzasul

  Reflecta experienta mea de lectura a unei piese de Jean Genet, intitulata LE BALCON. Acolo se gaseste frazulica despre revolutie ca ocazie pentru putane de a se revirginiza. I-am testat veracittea la Iasi, in final de 1989, si, in 1990, cu ocazia adunarii semnaturilor pentru Proclamatia de la Timisoara. Numai fete una si una, cu ”Libelula” in frunte, se agitau pentru noua cauza si trimiteau scrisori deschise lui Ion Iliescu

 • Inutil. La dl VT Tismaneanu jocul e simplu: cat suntem prieteni, avem competente de toate felurile; cand nu mai suntem prieteni -- nu mai avem nicio competenta. Comportament degradant.

  Este unul dintre lucrurile care nu ne aseamana: daca am crezut in competentele profesionale (talentul) ale cuiva, cred in ele si dupa ce ne-am despartit. Nu cred ca poate gasi cine un exemplu prin care sa dovedeasca contrariul.

  Pot face o lista mai lunga de competente pe care mi le-a recunoscut (si laudat) dl VT, numai ca nu ajuta la nimic -- incompetenta de care da dovada azi nu e de ordin profesional…

 • Numai bine si dvs, dle Manu, la acest sfarsit de an si pentru inceputul celui care vine!

 • Da, postcomunismul a facut cam acelasi lucru. Poate chiar cu o intensitate si mai mare decat comunismul. Pacatul este mai mare, fiindca postcomunismul nu poate invoca “dezumanizarea sub presiunea unei dictaturi”. Dezumanizarea postcomunista ne-a dovedit cat de predispusi suntem sa devenim opusul celor pe care pretindem ca le intruchipam…

 • Da, Aurelio Rauta (printre prietenii caruia s-au numarat si Monica Lovinescu, Virgil ierunca, Vlad Georgescu si altii, oameni deloc ingaduitori cu ideologia si actele Legiunii) a fost profesor la Complutense. Gratie lui i-am intalnit si am petrecut zile memorabile impreuna cu Horia Vintila si sotia sa.

 • D-le Manu,

  Recitesc si nu vad nota antisemita din trimiterea facuta de @Nemuritorul din Papushoy. Acesta spune:

  “Pe tine nu te scandalizeaza ca unul de-al tau, basarabeanul Nicolschi, a organizat”.

  Or, din cele povestite chiar de dl Tismaneanu, parintii sai (sau parte a familiei sale) sunt din Basarabia.

 • MP

  Da, corect: nu pentru apartenenta la FDC l-a sustinut Reagan pe parintele Calciu, dupa cum nici Iohannis nu l-a medaliat pe Bjoza pentru ce a spus despre unii detinuti politici legionari (nu toti au fost “sfinti ai inchisorilor”). Dar a-l ridica in slavi pe Reagan pentru anticomunismul sau si a-l ataca pe Iohannis in prima zi de mandat pentru ca a ales sa cinsteasca, in persoana presedintelui AFDPR, fostii detinuti politici din Romania mi se pare o malversatiune. Nu te poti declara sustinator al statului de drept atat timp cat masluiesti in permanenta criteriile. Relativismul axiologic de genul asta duce la nihilism si la domnia fortei, nu la statul de drept, adica la domnia legii care nu tine cont de interese si privilegii personale.

 • Peter Manu

  Domnule Tudoran
  Desi va urmaresc doar de putina vreme, nu va suspectez de naivitate. “Basarabeni de-ai mei” este o expresie pe care o foloseste, prea des, Paul Goma, dar niciodata Vladimir Tismaneanu. Legatura care se face intre Alexandru Nicolschi si Vladimir Tismaneanu nu are nici in clin nici in maneca cu Basarabia si sunt convins ca stiti acest lucru la fel de bine ca si mine.
  Sincer,
  Peter Manu

 • Malinois

  Petrut:
  Las-o balta si vezi de medicina. Aici ai gafat prosteste. Se intampla ca Radu Calin Cristea stie despre ce vorbeste. Pune mana si citeste articolele lui RCC despre VT din Observator Cultural. Se intampla ca Volodea a fost un bilet colaborationist al regimului Ceusescu. Se mai intampla ca a mizat pe un cal mort si nu mai are acces nici macar la clanta de la Cotroceni. De aici furia lui. Il aperi si te compromiti.

 • Radu Călin Cristea

  Domnule Manu,
  Am urmarit unele din discutiile dvs. cu V. Tismaneanu pe blogul acestuia din urma. Raspunsul meu ar fi acesta: ma tem ca amestecati perspectivele, il aparati pe VT de acuzatii pe care nu i le aduc, operati cu “fracturi de logica” si, finalmente, ma socotiti un privilegiat al standardelor foarte elastice ale libertatii de exprimare admise de dl.Tudoran pe blogul sau. 1. S-a scris indeajuns de convingator incit sa mai revin eu asupra subiectului despre lupta tenace a lui V. T. pentru a ajunge rapid si cu folos in preajma oamenilor puterii. “Pontismul” si toate celelalte apocalipse declansate de V. Ponta au avut un start lansat in indepartea lui V.T. de la conducerea IICMER. VT a invocat mari mirsavii politice, omitind, desigur, ca numirea sa la cirma de onoare a Institutului s-a facut de catre Basescu via Boc. Starea de spirit a lui VT este a unui sinecurist frenetic, dovada rotirea ametitoare a azimuturilor de la Macovei spre Iohannis. 2. Ce legatura are non-dizidenta lui VT cu vinarea de sinecuri? Problema nerezolvata a lui VT este aceea ca nu si-a limpezit decit in trecere si cu argumente subtirele bibliografia sa ante 1981. Ridica piatra si da lectii de morala universala doar daca esti pur sau macar ti-ai spalat in vreun fel pacatele, de exemplu printr-o marturisire completa a lor. 3. Imi resprosati ca asertiunile mele “constituie un atac la adresa integritatii lui Vladimir Tismaneanu”. Cu tot umorul, domnule Manu: am senzatia ca-l confundati pe VT cu Ucraina.

 • March

  Craciun fericit si un An Nou cu sanatate si articole la fel de interesante !
  .

 • Peter Manu

  Dar imi vad de medicina, dragul meu, chiar si astazi, Xmas, cand sunt de garda la spital impreuna cu alti basarabeni de-ai mei.
  In ce priveste “demascarile” publicate de Dl. R.C. Cristea in Observator Cultural, le-am citit/fisat (cum ar spune Radu Stern) la vremea lor. Am interventi si atunci, cerand ca sintagma “homo brucanus” sa fie inlaturata, pentru ca mi s-a parut o speciere cu potential anti-basarabean. A si fost, de altfel, inlocuita cu “homo sovieticus”, o alta musca strivita de peretele care-i desparte pe cei doi fost prieteni. .

 • Peter Manu

  Cat pe ce sa-mi produceti o hernie cu umorul ultimului paragraf, Dle Cristea.

 • Clarificat Doctrinar

  Hahaha… acum am inteles crima lui Dan Mihalache!
  De la Costi Rogozanu:
  “Dan Mihalache. Nu mai stau să-i reiau traseul. Amuzant e că a fost obiectul unei scrisori deschise a facţiunii intelectuale pro-Băsescu. Motivul ascuns: Mihalache a cerut Curţii de conturi să investigheze un zbor la Neptun cu avionul al unora dintre intelectualii semnatari.”

  Detalii:
  “Presa a relatat că Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Horia Roman Patapievici, Andrei Pleşu, Cătălin Avramescu (împreună cu soţia) şi Vladimir Tismăneanu s-au deplasat la Neptun, unde au fost invitaţi de către preşedintele Traian Băsescu, cu avionul prezidenţial, costul deplasării pe ruta Bucureşti – Constanţa şi retur fiind suportat de Administraţia Prezidenţială. Potrivit presei, compania Romavia a recunoscut efectuarea celor două zboruri, care au costat circa 373 de milioane de lei vechi (37.303 RON)”

  (preluat de pe site-ul gandul info: “Băsescu: Întâlnirea de la Neptun cu intelectualii, o discuţie cu nişte amici, Publicat la: 13.07.2007 16:04”)

  Astia ne sint intelectualii GDS… Intelectuali, my @ss!

 • Doina Stratulat

  Cred ca nu mi-a reusit prima postare. Spuneam si ca observ ca din spatiul internetic a disparut un text (mai e de gasit numai o singura referire la el) prin care Procurorul autosesizat il ataca pe (etnicul!) presedinte inca in 2009, cand se punea problema sa fie prim ministru -- e vorba de articolul „, De la Maurer la Johannis”.

 • Dra d-le Manu, buna dimineata. Repet -- dl VT a mentionat, in cateva randuri ca familia sa a venit din Basarabia. Pe aceea;i linie narativa mentionat ca a descoperit documente care dovedesc ca nu iontreaga sa familie basarabeana avea optiuni politice comuniste, ci, ca anumiti membrii ai ei erau simpatizanti țărăniști.

  Aceasta este cheia în care am cititi acel: “Pe tine nu te scandalizeaza ca unul de-al tau, basarabeanul Nicolschi, a organizat…”

  Va recomand sa verificati cu dl Tismaneanu daca ce spun eu aici despre relatarile sale in legatura cu Basarabia-membrii ai familieisale- optiunea politica spre taranisti a unui membru ori altul al familiei sale etc. este ori nu adevarat.

  In sfarsit, acesta este un forum deschis, iti faci un cont, ai un nume si o parola care, dupa ce sunt inregistrate, te ajuta sa-ti vezi comentariile postate aproape instantaneu. Doar in cazul in care un comentator este pus pe “blacklist” pentru repetate incercari de a sfida niste reguli pe care noi toti ceilalti am hotarat sa le accepta, comentariile lui u mai sunt acceptate.

  Ce nu inteleg din reactia dlui Tismaneanu (dincolo de acuzatii nefondate, un soi de artilerie de infricosare a “adversarilor”, recurgerea la un arsenal care ar trebui sa-i sperie pe criticii sai este: ce anume nu este adevarat din reprosurile pe care i le-am facut; si nu doar in acest text. Nu e nevoie de discursuri sofisticate sau declaratii manioase: factul, pe doua coloane ce i se reproseaza si de ce reprosul este neintemeiat. Incepand cu complotul inlaturarii lui Marius Oprea din fruntea unui institut si terminanad cu hagiografia avndu-l ca subiect pe presedintele Henric al V-lea…

  Ce a avut de spus dl VT cand dvs ati marturisit ca, lucrand in Romania, ce vedeti la sfartitul celor dou mandare Basescu este o tara saracita, pe care nu o mai ia nimeni in seama in afara Republicii Moldova?

 • No Bitterness

  Au unii un noroc ( mai ales istorico-literar)! Je les envie toutefois sans amertume.

 • Peter Manu

  Domnule Tudoran
  Cunosc istoria familiei Dlui Tismaneanu. Fostul dumneavoastra prieten apropiat si colaborator s-a nascut in Romania si nu se considera, si nici nu este, basarabean. Va pot marturisi si ca nici unul dintre cei patru copii ai mei (trei nascuti in New York) nu se considera roman, un lucru care mi se pare cat se poate de normal.
  Nu pot sa judec in nici un fel ce nu intelegeti din reactia (sau reactiile) lui Vladimir Tismaneanu, pentru ca imi lipseste explicatia completa a rupturii dintre voi.
  Vladimir Tismeaneanu nu este de acord cu felul in care in care-l vad pe Traian Basescu si starea in care a lasat Romania. Cred ca nici dumneavoastra nu sunteti de acord. Constatarea ma face sa va multumesc la amandoi pentru ca mi-ati publicat, separat, opinia.
  Al dvs.,
  Peter Manu

 • Domnule Manu,

  Motivele ruputurii dintre mine si dl VT nu pot explica situatia pe care o discutam acum. Dar spre a va satisface curiozitatea, chiar fara a intra in detalii, motivul rupturii a fost ca, de la o vreme, am inteles ca felul prin care trecem prin viata — dl VT si eu — este foarte diferit si devine, pe an ce trece, extrem de diferit.

  Respectul pentru stiinta de carte a dlui VT a ramas, admiratia pentru exceptionala lui curiozitate intelectuala etc. au ramas.

  Stiu foarte bine unde s-a nascut VT (la Brasov). Nu stiu daca dl VT se considera ori nu si basarabean, dar, repet, stiu la ce se refera @Nemuritorul din Papushoy:”Pe tine nu te scandalizeaza ca unul de-al tau, basarabeanul Nicolschi, a organizat”.

  Este vorba, cum am indicat deja, de marturisirile dlui VT ca familia sa a venit in Romania din Basarabia si ca a descoperit, gratie unui cercetator din Chisinau, daca nu ma insel, ca nu toti membrii familiei sale fusesera comunisti/simpatizanti comunisti; unii fusesera taranisti/simpatizanti taranisti.

  V-ar fi chiar peste mana sa verificati autenticitatea acestui lucrur chiar cu dl VT?

  Speculatia pe care o faceti — ca @Nemuritorul din Papushoy s-a referit la evreitatea lui VT — mi se pare neacoperita.

  Cunosc metoda dlui VT de a tipa “Sariti, antisemitii!” in situatii in care nu de asa ceva este vorba ci de neputinta dlui VT de a castiga o polemica prin argumente.

  Asadar, cred ca elementul pe care-l introduceti in discutie aici nu face decat sa puna benzina pe foc…

 • Peter Manu

  Domnule Tudoran
  Nu sunt purtatorul de cuvant al lui Vladimir Tismaneanu.
  Dupa ani de studiu al antisemitismului din Romania, cred ca stiu ce spun si o spun intotdeauna numai in nume propriu.
  Al dvs,
  Peter Manu

 • Constantin Gherghinoiu

  Excelent exemplul de la punctul 3) in care mentionati experienta parintelui Nicolae Steinhardt. Ma intreb daca dl Tismaneanu a citit “Jurnalul Fericirii” din care putea afla ce parere avea autorul, despre evreii care, in timp elita romaneasca era decimata in puscariile comuniste, cominternistii evrei ocupau posturile de comanda din toate structurile statului roman. Si cred ca ar fi interesant de stiut care nenorocire a fost mai mare pentru romani: miscarea legionara, sau cominternistii evrei care au “implementat” stalinismul in Romania?

 • minodora

  Va reamintesc de Procesul Kravscenco si de pozitia prostalinista a intelectualilor evrei comunisti din jurul ziarului ”L’Humanite”,, cu Andre Wurmser in frunte, care o atacau inclusiv pe Margarete Neumann-Buber, martora la proces, ea insasi, impreuna cu sotul ei, fosta membra a partidului comunist german,refugiata in URSS, predata autoritatilor hitleriene dupa Pactul Ribbentrop-Molotov. Aceiasi comunisti jegosi de la ”L’Humanite”, o mare parte dintre ei evrei, au aparat punctul de vedere stalinist si la inceputul Anilor Cinzeci, pe vremea ”Complotulu Bluzelor Albe” si a persecutiilor sovietice impotriva medicilor evrei acuzati ca au vrut sa-l otraveasca pe ”Tatucul Popoarelor”. Treburile sint complicate, d-le Manu.

 • PaduchelePlesuv

  Ce imi plac mie acele persoane care, fara sa ezite, lasa minunate cariere si venituri de exceptie, prin alte tari, pentru a se pune la dispozitia statului roman contra unor salarii de douazeci de ori mai mici!
  Inca de acum cativa ani, observasem tendinta, cu originea, cred, prin evul mediu intunecat, de a condamna o persoana pentru ca a dat un pahar cu apa unui proscris. Atribuisem relansarea acestei generoase idei dnei Macovei, insa acum imi dau seama ca madame Monique a primit influente foarte intelepte. Sa condamni un om fiindca a cunoscut un legionar! Si l-a mai si apreciat ca om in sine, in afara doctrinelor politice! Chestiunea pare a bate catre retrocedarea unor cladiri sibiene unui grup etnic german. Si mai pare a masca politic ceea ce unii i-au mai reprosat lui Basescu si anume faptul ca, pe durata mandatelor sale, nu a decorat nici un fost detinut politic.Adica, dom’le, pe cine ar fi putut decora Basescu? Pe unul care a cunoscut legionari? Tinand cont ca Ticu Dumitrescu a fost decorat cu Ordinul Muncii, pana si Ceausescu a decorat un fost detinut politic. Ca si in cazul lui Johannis, actul decorarii a avut simbolistica sa: la Johannis, decorarea presedintelui a insemnat un omagiu adus intregului corp al fostilor detinuti politici; la Ceausescu decorarea unui fost detinut politic incadrat si promovat in munca cu o decoratie care rasplatea, prin definitie, munca, insemna faptul ca, din punct de vedere ceausist, statul comunist nu mai avea nimic cu fostii opozanti reintegrati in societate ( sa tinem cont de faptul ca Securitatea a prins cam o jumatate dintre opozantii anticomunisti activi, conform afirmatiilor unuia dintre acesti opozanti, care a scapat de arestare). Doar Basescu, condamnatorul comunismului, nu a avut nimic de transmis fostilor detinuti politici. S-a intamplat sa cunosc si eu doi legionari; primul, un om in varsta, sedea pe o banca in curtea unei institutii care studiaza comunismul si bea un ceai, in asteptarea intalnirii cu un cercetator care sa ii inregistreze depozitia in vederea editarii unui nou volum despre perioada comunista. Am aflat despre orientarea sa politica de la cei din organizatia respectiva si nu de la el. Pe al doilea l-am cunoscut fiind invitat la o petrecere a machidonilor, romani care au dat un procent important de legionari. Obosit, am dat sa ma asez pe un scaun, cand am auzit, din dreapta mea, propozitia “stiti, eu sunt legionar”, care imi fusese adresata de tanarul asezat pe scaunul din dreapta mea; “si eu ce sa fac acum, am zis, nu vad alt scaun pe care stau” si m-am asezat langa el; omul a inteles gluma si am avut, in continuare, un dialog interesant, de vreo ora, fara nimic politic in el. Domnule Tudoran, fiindca am avut nerusinarea sa cunosc doi legionari, sa nu imi dati vreodata un serbet ori o apa rece. Si asa avem fetele patibulare si inimile in forma de cur, conform dlui Patapievici. Basescu nu a prezidat destul pentru ca sclipitorul sau club de intelectuali sa ne spuna si in ce forma avem cururile, ei au apuca sa studieze aprofundat doar fundul fostului presedinte.

 • Peter Manu

  Jegosi? Treburile nu sunt prea complicate, in ce va priveste.

 • Miscarea legionara vs Cominternisti evrei care au “implementat” stalinismul in Romania -- iata o “polemica” neavenita. Nu de alta, dar stalinismul nu a fost “implementat” in Romania doar de cominternisti evrei. Comunisti romani, robusti ca bradul, s-au dovedit capabili sa “implementeze” comunismul si de unii singuri.

 • Cred ca acei comunisti pe care ii numiti “jegosi” (jegosi din punct de vedere moral) nu erau asa pentru ca intamplator erau evrei. Jegosi moral au fost si comunisti de alte etnii; de nazisti ce sa mai spunem…

 • Dle Manu,
  Nu v-am considerat niciodata “purtator de cuvant” al dlui Tismaneanu. Va sugeram doar sa verificati cu sursa — dl VT — daca a mentionat ori nu lucrurile pe care vi le-am semnalat in legatura cu legatura intre Basarabia si familia sa.

 • Au mai disparut anumite postari din colectia unor publicatii (colectiile electronic); deh, curajul si strategia unor profesori in ale statului de drept sau “traitului in adevar”

 • Peter Manu

  Stimate Domnule Tudoran
  Din observatiile male, atunci cand se vorbeste despre evrei (la timpul prezent sau trecut) exista anumite cuvinte codificate, cu lunga traditie in scrierile antisemite publice din Romania, incepand cu Nicolae Paulescu, continuind in vremea Conducatorului (ion Antonescu) si reluate de C.V. Tudor in anii din urma. Printre ele este cuvantul “jegos,” folosit ca alternativa la mai des folositele “imputit” si “slinos”.
  Al dvs.
  Peter Manu

 • Alexandru Racu

  Păi tocmai asta am vrut să subliniez și eu, anume că părintele Calciu a fost decorat în ciuda faptului că, spre deosebire de domnul Bjoza, a fost membru FDC, în timp ce Tismăneanu îl atacă pe Johannis din prima zi de mandat în ciuda faptului că este fan Reagan. E vorba (a se vedea și celelalte argumente) de dublul standard utilizat de domnul Tismăneanu. Eu pun pariu că dacă mâine se răzgândește Iohannis și îi dă domnului Tismăneanu înapoi “foncția” de șef al IICCMER, la fel cum domnul Iohannis s-a transformat dintr-un Relu Fenechiu cu nume german într-un vajnic apărător al statului de drept, se va transforma și domnul Bjoza dintr-un negaționist neolegionar într-un vrednic luptător anticomunist. Partea cea mai scârboasă e că oportunistul Tismăneanu nu s-a dat înapoi de la a lovi într-un om bătrân care și-a pierdut tinerețile prin pușcăriile comuniste, asta în condițiile în care, dacă altceva i-ar fi dictat interesul, s-ar fi folosit fără jenă de același bătrân pentru a-și etala virtuțile de anticomunist care tratează cu “moderație” problema legionară. Înțeleg dacă ar fi reacționat organizațiile evreiești. Dar acelea să nu zică nimic (cel puțin nu încă) și, în schimb, să vină Tismăneanu și să le someze să ia poziție -- Tismăneanu care promovează intelectuali neolegionari și site-uri cu conținut rasist -,mi se pare de-a dreptul grețos. La domnul Tismăneanu vedem exact acea strategie a călcatului pe cadavre care a jucat un rol cheie în modul de funcționare a societății comuniste.

 • Despre Demnitate

  Ce poate fi mai clar, prin ceea ce scrie Vladimir Tismăneanu, decât evidența că el nu dă doi bani pe suferința victimelor comunismului? Nimic nu este mai important decât ieremiada lui politică. Totul a devenit politizat în ceea ce scrie VT, compromițând chiar și propriile sale scrieri “istorice”.
  Încercați să vă ignorați propria suferință sau empatie față de suferințele altora și ascultați detașat comentariile sale în filmul documentar “Condamnați la fericire”. Veți observa că retorica lui coincide supărător de mult cu aceea a jurnalelor de propagandă ale anilor ’50. Epitetele dure față de comuniști sunt inevitabile și acceptabile din partea unui fost deținut politic. Venite din partea unui istoric -- nu sunt acceptabile. Un istoric trebuie să spună altceva.

 • Pingback: Decorarea lui OCTAV BJOZA – contestata vehement de Tismaneanu si Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului. FARISEII ANTICOMUNISMULUI DE PROPAGANDA SI MAROTA LEGIONARISMULUI - Recomandari()

 • Constantin Gherghinoiu

  Sunt de acord cu dvs! Totusi, daca intelectuali precum dl
  V. Tismaneanu ( care se crede detinatorul adevarului istoric) doresc sa rescrie istoria romanilor asa cu au facut-o alde Roller, trebuie abordam si “polemica” de care am pomenit…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Dorin, daca tot ne pregatim sa trecem in 2015, lasind in urma cei 25 de ani de post comunism, si, mai important, peste 8 ani de la intocmirea RAPORTULUI, pot sa-ti pun o intrebare “frontala”? In spiritul mitologiilor de istorie “alternativa” sau contrafactuala pe care le tese cu har proustian profesorul Tismaneanu in ultima sa….. contributie, care crezi ca ar fi fost traseul tau romanesc pina la Craciunul din 1989 daca nu ai fi plecat din tara? Ca despre evolutia rectitudinala alternativa a istoricului contrafactual din Maryland, o oda a eroismului retinut… no words could do it justice.

 • Am citit acum vreo oră noua capodoperă a dlui Tismăneanu. Îmi amintesc că în ziua în care avea loc înmormântarea tatălui celui pe care îl consideră ca pe un frate al său și a celei pe care o consideră drept o soră a lui a preferat să nu se ducă la înmormântare. Cum să spun, un proustianism cam materialist & dialectic. dar, sincer vorbind, asta nu e problema mea, este problema “fratelui” și a “surorii” dlui Tismăneanu.

  M-a uimit și “invocarea” fotografiei “bine retușate” în care profesorul se bagă lângă dl Liiceanu. Nu de alta, dar, așa cum ne amintim, prin anii 90′, când editorul Liiceanu nu arăta niciun interes pentru autorul Tismăneanu, acesta din urmă tuna și fulgera împotriva editorului Liiceanu, care publica “alarmant de multă literatură de dreapta.” Când președintele Traian Băsescu l-a numit pe dl Tismăneanu președinte și coordonator al cunoscutei Comisii prezidentiale, dl Liiceanu a fost cel mai aspru critic al acelei decizii, afirmând că așa ceva este inadmisibil/inacceptabil. Noroc că viața a șters asemenea asperități și astăzi există mai multă concordie ca oricând…

  Dacă nu aș fi plecat din țară în 1985 și m-ar fi prins Crăciunul lui 1989 în România, bănuiesc că — printre alte ironii ale sorții — tot ascultând eu Europa liberă, m-aș fi trezit spune, mai des decât o făcusem înainte, “Domne, ce băiat minunat acest tânăr Vladimir Tismăneanu!”

  După aproape trei decenii trăite aici, am înțeles că e extrem de ușor să scrii despre valori democratice și măreția statului de drept, decât să ai curajul să le respecți și puterea să li te supui. Cum ar veni, practicianul Tismăneanu este un pitic în comparație cu teoreticianul Tismăneanu. Sau, cum se spunea pe vremuri “Teoria ca teoria, da’ practica ne omoară…”

  Dar după cum vezi

 • Un admirator

  Bravo. Paduchele Plesuv!

 • Bunica lui Yoav Shamir

  Exista o arhiva uriasa (435 billion web pages saved over time) in care puteti sa cautati pagini web disparute, ba chiar si sa “Capture a web page as it appears now for use as a trusted citation in the future” -- o chestie foarte utila daca vrei sa pastrezi dovezi pentru viitor atunci cind esti in disputa cu vreun golan al internetului.

  O gasiti la adresa:
  archive punct org slash web slash

  Acolo am regasit un articol publicat in Adevarul si disparut ca prin magie de pe site (eroare 404 -- Aceastã paginã nu existã!) la putin timp dupa ce Memorex a avut un… schimb de opinii cu Tismaneanu pe tema articolului respectiv la articolul “Generalul Vlad, negationismul securist si cancerul sufletelor” de pe Contributors.

  Memorex il intreba citi romani, din cei 19 comunisti, sefii PCdR, condamnati in 1936 la Craiova, sint in lista urmatoare:
  Ana Pauker,
  Şmil Marcovici,
  Dimitrie Ganev,
  Estera Radosovetki,
  Emanoil Kaufman,
  Andor Bernat,
  Vilma Kajesco,
  Donca Simo,
  Adi Ladislau,
  Samoil Bruc,
  Iancs Herbach,
  Ernest Schoen,
  Ştefan Csazsar,
  Ana Csazsar,
  Ştefan Naghy,
  Alexandru Moghioroş,
  Liuba Chişinevschi,
  Leizer Grimberg şi
  Alexandru Drăghici.

  (E interesant ca printre avocaţii apărării, alaturi de Pătrăşcanu şi Maurer, a fost, asa cum scrie autoarea articolului din Adevarul, Lavinia Betea, şi “Ghiţă Ionescu care, după război, în emigraţie, a publicat o istorie a comunismului în România”. Yep, acel Ghiţă caruia Basescu i-a facut apologia la nu stiu ce universitate din London, Engliteria -- bine pregatit si teleghidat de Titanul de la Maryland.)

  Merita sa cautati articolul de pe Contributors ca sa vedeti cum incearca Titanul sa prosteasca lumea in fata, fara pic de rusine, in discutia cu Memorex.

  p.s. Am verificat si garantez ca obiectul e in arhiva de la adresa de mai sus, deci prea tirziu ca sa mai merite sa stearga cineva niste comentarii de pe contributors.

 • Pingback: Farmecul nu tocmai discret al tranziției – vigilența debordantă (II) | România curată()

 • PaduchelePlesuv

  Multumesc.

 • Despre Demnitate

  Exercițiul de autoadmirație al domnului Tismăneanu este incredibil. Din categoria “Și ce dacă mi-au murit lăudătorii?” Cât despre “campania” sa împotriva decorării președintelui AFDPR (căci despre asta este vorba, nu atât despre decorarea unei persoane), argumentele lui Tismăneanu sunt copilărești, din zona “m-a lovit la operație”.
  Și totuși, ceva nu este în regulă: avalanșa de articole pe care le scrie pe aceeași temă greșită, cred că arată și faptul că VT e conștient că merge într-o direcție greșită.

 • “Acel Ghita Ionescu” mi-a fost un prieten foarte apropiat si un profesor/profesionist exceptional. Printre altele a fost si primul director al Departamentului romanesc de la Europa libera. Amestecarea numelui sau alaturi de cele ale unor F. Hayek, Ernest Gellner si Michael Oakeshott in discursul presedintelui Basescu de la LSE nu are nimic de-a face cu Ghita Ionescu, ci cu lipsa de ridicol din aventurile prezidentiale ale dlui Tismaneanu. Basescu citind Oakeshott este una din performantele de varf ale propagandei fostului presedinte. Scriam atunci: http://www.dorintudoran.com/sanchi-sau-cum-ii-face-hayek-cu-oakeshottul-lui-gellner/

 • Marian

  Flotabilitatea lui Vladimir Tismăneanu este alimentată de reacții.

 • Pingback: Vladimir Tismăneanu: un jeg… nici macar uman | Sită Deasă()

 • Dezideriu Dudas

  Tre’ sa ne cerem voie la cineva sa citim astfel de texte ? Poate ca pe dvs., ca “bandit” dovedit, va lasa in pace….
  De aceea, intreb respectuos si disciuplinat : E voie bre’ ?

 • E voie, pe raspundere proprie…

 • Dezideriu Dudas

  Desi ii intrebam pe “ei”, va raspund si dvs. :

  De ce n-as spune si eu ca politicienii “de bine…”, “imi asum raspunderea”…? “Grefiera statului de drept”, la “ei” va scrie asomare, la mine, asumare….Radeam eu de Eba si Vanghelie, dar daca mai lucrez ceva la “limba romana”, poate scap si eu…
  ( viitorii “pinguini” nu se lasa de zburat, macar prin existenta aripilor…, datorita “zborurilor” copilariei, parca “galactice” la terminarea liceului. M-a frapat atitudinea profesorului de romana, care n-a rezonat mai deloc “liric” la efuziunile noastre romantice de sfarsit de adolescenta…Era linistit / sau se considera “vinovat”, ca ne inarmase cu o arma care ne putea ajuta / distruge…. Era 1988 si nu cred ca mai spera ca o astfel de arma sa poate fi folosita si la atac, nu doar la aparare… Fiind mai insistent decat colegii mei, parca i-am vazut totusi in ochi “vinovatia”…N-a mai apucat sa vada daca insistenta mea era indreptatita…A plecat dintre noi la mijlocul anului 1989. )

  Ref. la “astfel de texte”, respectiv la “Volodea”, iata si stiri pozitive pe “Romania curata”, la rubrica “Intelectualul de aur” :
  “ Vladimir Tismăneanu, pentru că a făcut cel mai mare sacrificiu personal în aceste alegeri pe care susține că le a câștigat, pierzând vila RAAPPS Lac 2 a doua oară, în favoarea candidatului de dreapta Klaus Johannis, pe care l-a declarat un Relu Fenechiu cu nume german care decorează pe unii cu simpatii legionare.“

  Tinichigiul de tinichea
  ( trimitere si la “otelul de lemn” al lui Mihai Eminescu )

WP Admin