≡ Menu

Farmecul hurducăit al tranzițiilor pașnice

La Casa Albă, tranziția a fost, într-adevăr, foarte pașnică: Biroul Oval, dormitoarele, sala de popice și bazinul de înot au fost predate în chip impecabil – ”la cheie”.

Prânzul de după Inaugurare, desfășurat în incinta Congresului, a fost delicios. Mai ales desertul – magnific, deși nu s-a servit mult-așteptatul Croocked Hillary.

Proaspătul președinte a adus un omagiu soților Clinton, a declarat că îi admiră și a cerut participanților să-i aplaude. S-a aplaudat furtunos. Națiunea a respirat fericită.

cd63d6b97513bb8a0674f4c8649fc47e

Drept mulțumire, a doua zi Hillary Clinton, soția prădătorului sexual Bill Clinton, le-a transmis un mesaj de solidaritate participantelor la manifestațiile împotriva mitocanului Trump, mișcări având-o în avangardă și pe preacuvioasa Madonna, dispusă, acum câteva luni, să-i facă o felație lui Trump (apud. chiar Madonna), dar pregătită să arunce azi în aer bordelul Casa Albă.

Pentru instituții a căror activitate nu poate fi nici întreruptă, nici transferată prin discursuri, fursecuri sau mulțumiri în care nu crede nimeni, transferul puterii e mai puțin delicios.

În cazul Departamentului de Stat, Președintele Donald J. Trump a rugat un număr de diplomați să rămână în post, până la formarea noii echipe, căci diplomația nu are zile libere.

De înțeles, unii angajați ai Departamentului au refuzat categoric, displăcându-le modul nediplomatic în care Donald Trump continuă să se refere la chestiuni foarte delicate.

De neînțeles însă mi s-a părut refuzul dnei Victoria Nuland, fostă Assistant Secretary of State for European and Euroasian Affairs, fiindcă stilul Domniei Sale se pliază perfect stilului Trump.

Isprăvile diplomatice de vârf ale dnei Victoria Nuland numără și acel istoric You know, fuck the EU!” transmis telefonic, în 2014, ambasadorului american în Ucraina, Geoffrey Pyatt.

Totuși, cum președintele Trump a promis în discursul inaugural că Statele Unite nu vor (mai) impune altor state modelul american, poate că refuzul dnei Nuland makes sense.

Căci, în aceeași convorbire telefonică din 2014, dna Nuland îi transmitea ambasadorului Pyatt cine ar trebui și cine nu ar trebui să facă parte din guvernul Ucrainei:

“Good. I don’t think Klitsch should go into the government. I don’t think it’s necessary, I don’t think it’s a good idea.“/…/”I think Yats is the guy who’s got the economic experience, the governing experience. He’s the… what he needs is Klitsch and Tyahnybok on the outside. He needs to be talking to them four times a week, you know. I just think Klitsch going in… he’s going to be at that level working for Yatseniuk, it’s just not going to work.”

 is-2

Nici în România transferul (prin alegeri libere și echitabile) puterii parlamentare și guvernamentale nu este pe atât de lin, pe cât pretind “actanții politici” că sunt robi pe viață ai Statului de Drept.

Abia întors de la Washington, dl Liviu Dragnea declară: M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept.”

 Se impun câteva precizări.

 1. Dl Dragnea s-a întors dintr-o escapadă turistică personală, premierul de facto al României nefiind invitat oficial de nimeni la ceremonia Inaugurării sau la petreceri legate de Inaugurare.
 2. “Prânzul în format restrâns” pe care l-ar fi luat dl Dragnea cu dl Trump a fost, de fapt, foooarte restrâns. A avut loc la McDonald’s. La el au participat doar Liviu și Donald. Trump se afla în altă parte; fără Dragnea.
 3. A fi șeful PSD și a vorbi de o nouă mineriadă, când dl Ion Iliescu a cam început să se lupte cu nota de plată a invitării minerilor la București “pentru a planta trandafiri în fața Teatrului Național” miroase a frânghie în casa spânzuratului.
 4. Glisatul revoluționar de la acuzația de “mineriadă” la cea de “lovitură de stat” i-a fost ușurat dlui Dragnea de precedentul creat de discursurile aprinse ale dnei Monica Macovei, Mihai Neamțu, GDS etc. în 2012. Mișto!
 5. Baia de mulțime a președintelui Klaus Iohannis și declarațiile făcute în stradă de Domnia Sa constituie un subiect fierbinte. Noroc că președintele Traian Băsescu e  mereu pe fază. Domnia Sa le dă lecții de conduită și dlui Iohannis, și dlui Dragnea
 6. Despre cel dintâi spune: “Prezența lui Klaus Iohannis ar putea fi legitimă dacă președintele avea alt mesaj. Eu le-aș fi spus: “Vă rog să aveți încredere, nu avem nevoie de instabilitate!. Probabil acesta era un mesaj pozitiv.”
 7. Celui de al doilea îi transmite: Dragnea cu fanteziile lui. Acest tărănuş ajuns în funcţie, să-şi spele dinţii înainte să vorbească de lovitură de stat. Lovitură de stat a fost aia din 2012 când PSD și aliații au…” Și dă-i, și ține-o langa.

Președintele Traian Băsescu reprezintă un bun studiu de caz pentru o anumită boală de care suferă politicienii – după ce nu mai sunt în funcții, știu foarte bine ce trebuie să facă cei aflați în funcțiile ocupate de ei anterior. Când se află însă în funcții, fac toate nefăcutele. Fac chiar și cu ochiul; chiar și corupției, chiar și abuzului de putere.

Desen & Copyright 2013 - DION

Desen & Copyright 2013 – DION

Axa București – Washington e mai vie ca niciodată, chiar și pe segmentul ei mai puțin oficial. Dna Kiki Skagen Munshi, fost Consilier pentru Afaceri Publice al Ambasadei SUA în România, este creditată cu constatări lazi și recomandări pentru un mâine luminos al României:

“…s-a ajuns ca măsuri de siguranţă juridice să fie ignorate, o mulţime de oameni să facă puşcărie fără o judecată corectă…“;

Astfel de situaţii fac ca un sistem judiciar, pe vremuri unul temeinic, solid, să se degradeze şi să devină – să folosim şi noi un cuvânt suprauzitat – corupt.“;

Invitaţi doi judecători, sau doi procurori respectabili dintr-o ţară cu un sistem judiciar similar, să zicem Franţa, care, împreună cu un judecător sau procuror român vor ancheta plângeri referitoare la procese cu sentinţe eronate. Dacă se va dovedi, că acele procese au fost, într-adevăr, incorecte, victimele ar trebui să fie imediat descarcerate şi puse în libertate, iar aşa-zisele „vinovăţii” şterse din cazierul lor.“;

S-ar putea întâmpla, ca unii care cu adevărat s-au făcut vinovaţi de corupţie, să ajungă liberi. Deloc nu-i bine să fie aşa, dar dacă DNA-ul şi-ar fi făcut treaba cum se cuvine, acestea nu s-ar petrece.“;

Apoi, trebuie să se dea o amnistie în ce priveşte corupţia. Să zicem,  că se vor ierta toate cele petrecute până astăzi, ziua X, orele 24:00, dar orice se va întâmpla din următorul minut de după miezul nopţíi, oricare altă formă de corupţie, continuată sau nouă, va fi sancţionată cu pedeapsa maximă prevăzută de lege.“;

Calea amnistiei este unica pentru că, atât timp cât nu va fi utilizată, numărul mare de corupţi ce trebuie cercetaţi va da DNA-ului mai mult „material” de unde poate să aleagă pe cine îl va pune sub lupă, şi pe cine nu. Această cale a amnistiei este un remediu pentru corupţie, şi motivul-cheie pentru care DNA nu a fost, niciodată, o organizaţie eficientă. După o amnistie nu va mai fi o problemă cine anume va fi anchetat pentru corupţie, va fi oricine şi toţi cei care se apucă de acte de corupţie şi, care desigur, sunt prinşi cu mâţa în sac.”

“Deşi mulţi se opun în prezent acestei idei, a amnistiei, este necesar să se procedeze astfel, pentru a se putea lua puterea din mâinile celor care se ocupă în clipa de faţă de cazurile de corupţie.“;

Unde am mai întâlnit eu unele dintre aceste pledoarii pro-amnistie?

Aha, da – în platforma electorală a fostului candidat Sebastian Ghiță, în prezent fugar, scos din țară prin neatenția organelor care ar fi trebuit să-l țină-n țărișoară spre a nu încălca programul de lucru al Interpolului.

Noroc că dna Kiki Skagen Munshi este azi o pensionară fericită și nu mai vorbește în numele Ambasadei SUA în România. Altfel, românul – de origine cetățean turmentat și de vocație culegător de folclor juridic internațional – n-ar mai ști ce să culeagă: semnificația diafană a decorării perpetue a dnei Laura Codruța Kövesi de către diverse autorități americane sau constatarea că DNA este responsabilă de corupția și prostul mers al justiției în România?

Oare Burkina Faso nu are nimic de sugerat autorităților de la București?

Nu de alta, dar în vreme ce președintele Klaus Iohannis pare hotărât să declanșeze un referendum pe chestiunea amnistiei, dl Liviu Dragnea vrea s-o pună de un referedum pentru suspendarea președintelui, în speranța că din premier de facto al României va de veni, prin cumul stahanovist, și premier de jure, și președinte.

Unii au și pus sticlele de șampanie în frapiere, pentru a sărbători cum se cuvine reîntoarcerea triumfală a eminentului jurist Sebi Ghiță. Alții umblă și ei la rezervele de coniac Segarcea Imperial, dar din cu totul alte motive.

Sigur, uneori triumful nu este pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește.

Ca și anticorupția, de altfel.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Trai, neneacă!

 • Filip E.T.

  Vazui aseara un film, Leapsa pe murite. Ridicari din umeri si certitudini multe. Nu stiu de ce, ma gandesc la replica iritata a Dlui Paul Goma la afacerea incheiata: Cele mai inalte autoritati ale celei de-a 5 a Republici au promis solemn si s-au angajat ca, la sfarsitul afacerii, sa declare fara rest si sa denunte politica statului roman fata de disidenti.
  Asta era esentialul, pentru Domnia Sa. Si nu gresea o iota, iar altii inca mai fac figuri de saltimbanc niznai dupa plus 3 decenii. De ce? Pentru ca schema continua.
  Pastrand proportia, esentialul, chiar daca intentionat localizat, este aici. ‘Fuck the EU’ (cu mentiunea ca a fost o convorbire inregistrata, chipurile de Ivan), noi selectam ‘resursele uman-politice’,altii ai nostri vor recunoaste niste ‘neconformitati’,noi suntem garantia ca nu veti putea recunoaste nimic, din trecut sau din ce se pregateste. Urmeaza ca prietenii rusi sa ne transmita pozitia americana updatata.
  Pe scurt, afacerea este a voastra, doar ca nu vreti sa stiti.
  Eu asa inteleg, iar chestiunea gratierii este una fundamentala (de aceea aleasa), ea inmanunchiaza toate fasciile pierdute ale puterii de stat romanesti. De aceea nu va fi niciun referendum, statul mare va dainui etern, cum ne transmit spectrele Vechilor modesti, imbracate in Armani si Prada cu epoleti de diamant (desi oficial insolventi), dar statul mic si propriu va merge la Viena sa primeasca buletinul meteo despre umorile unor mic-burgheji globali.
  Dar poate ca gresesc. As vrea eu!

 • Filip E.T.

  In 1997, daca nu gresesc, Dl. Emil Constantinescu comemora 1 decembrie 1918. Astazi Dl Johannis comemoreaza mica dar vioaie Unire. Cand ne aducem aminte impreuna, DEX-ul nu valoreaza decat stiinta care l-a facut, dar nu a transmis si instructiuni de utilizare. A Statului…

 • Filip ET

  Netam-nisam, eu propun o ordonanta care sa amnistieze toti angajatii SIE, SRI, 2Si-un sfert, STS, SPP, DIA, care declara, in decurs de maxim 7 zile, malversatiunile pe care le-au facut, la ordin, in ultimii 7 ani. (eu sunt singurul care, afara de Ion Stan, din motive si situatii si timpi diferiti, am fost urmarit de SRI, in parc si nu doar asa, dragut, sa ma protejeze.De ei. Parcul Chindiei)
  In caz contrar o sa stim ca Romania nu are nicio legatura cu dreptul, poate de aceea un Barsan judecator a fost atacat la nevasta, bine ca nu mi-a fost propus mie locul liber de la neproliferare nucleara, desi asta era momeala,dar o sa mai stim ceva simplu. Presedintele Romaniei este ostatec. Sa-l eliberam,si pe el si pe tovarasul sau de drum,ultimul ramas, cu elan patriotic!

  Dar eu cred ca susnumitii angajati vor prefera papica cea de toate zilele.A propos, ce dracu inseamna Patria a Priori?

 • Filip ET

  Va raspund eu. Partial. Bulita.Anuntata, de altfel.
  Daca Dl Tudoran nu imi permitea sa ma exprim, uneori nedrept,alteori prostesc, destept dar si injurios, nepotrivit, si inca
  prostalaii care faceau filaj de intimidare, si in orasul universitar Cluj, gunoaiele care mi-au pus microfoane,in Tara Romaneasca,adica la mine in casa,
  si sefii care au ordonat asta tocmai iesisera pe rand la pensie,
  si SRI care declama ca respecta legalitatea( CARE LEGALITATE?)
  cine ar fi stiut legatura lor cu SIE?
  Dar cine ar fi stiut ca unii oameni pot muri asa, simplu, dintr-un accident raportat de un agent de-al lor?
  Nu ma refer la mine.
  Sa-i multumesc Dlui Tudoran? Nu pot. Poate ca era mai buna varianta mea.

 • Filip E.T.

  Ii multumesc Dlui Tudoran ca este. Asta da.Restul ne priveste.

 • Dezideriu Dudas

  Dom’Vasile continua sa ma ienierveze, DA’N stilu’ lui ( « neagra » si cu multi DANI…) ironic si tandru, deci, in logica polivalenta adica invers…., si pot afirma aici ca , la interesectia artelor TRAIRISMUL este un fel de stare « arhaizant halucinanta » ( Horia Bernea ) placata de incertitudinile « umbrei » ( Ion Dumitriu ) ….
  Noroc ca nu sunt greu de ieniervat ca abia facusem o paralela intre REVOLUTIA CONTINUA si STAREA DE VEGHE….
  Dom’Florine, veti fi sambata pe 28 ianuarie la Constanta ? Azi trimit invitatiile « de linie »… Sau doreati mai « in fata » ? Am crezut ca se poate “baga si cascaval” da’ cred ca m-am inselat…Macar OO vor fi, asa ca nu ne-am pus sacosa la coada ‘geaba….Ne vedem la chinezul ALI-MEN-TARA, sambata la Constanta adicatelea Casa de Cultura, la ora 10.00. “Puii vii” sunt rugati sa ramana a-casile lor, la locurilii lor adica…., in limbaj mai trairist…..

 • Pingback: Farmecul hurducăit al tranzițiilor pașnice | România curată()

 • DG Ontelus

  o baladă v-aș cânta/ despre lumea asta rea/ ce nu poate vindeca/ mai vârtos ne-o ațâța/ pentru cei ce nu știa/ când nea Trump să investea/ cin’ la fata lui privea/ pe Ivanka o poftea/ ați ghicit nea Bill era/ tanti Hillary vedea/ știa ce bărbat avea/ ci morala deslușea/ vai de capul nost era/ lumea cât va rămânea/ doar în patimi va scălda/ suflet ni s-o vătăma/ nimic sfânt nu om avea/ doar țărâna va putea/ capăt firii a punea/ v-aș mai zice multe-așa/ dar mă duc a mă culca/ să iertați de-oi supăra/ n am putut deloc tăcea

 • DG Ontelus

  r3// sau de la rezistența prin cultură la rezistența față de cultură/ viața poezie fără cuvinte poezia viață transfigurată scrisul ființă simbolică/ top ten tops ever stări gânduri senzații oameni lucruri nume semne idei valori atitudini/ kafka – procesul/ sărmanul origen/ insul care asumă amnezia cultural-istorică și abulia cotidiană/ dar în măsura în care dezumanizarea mai poate fi corect identificată în manifestarea libertății/ rămân la opinia că identitatea feminină are un destin mai greu și mai trist decât cea masculină/ o asemenea lipsă de educație de civilizație de înțelegere minimală a realității și

WP Admin