≡ Menu

Exerciții de dicție electorală

Photo-blog-7-150x150[1]Deși organizație privată, Grupul pentru Dialog Social ține să aibă mereu partid la stat. Ba la statul de drept, de rit Băsescu-Udrea; ba la statul în față, pentru a lua fața altora; ba la statul pe gânduri, fiindcă ADN-ul GDS-ului este de la Hamangia.

Dar GDS este și o asociație de utilitate publică, așa că are “dreptul la resurse provenite din bugetul de stat şi din bugetele locale”. Și cum să ai acces la bugetul de stat, dacă nu ai partid privat la stat? Cum să ai acces la bugetele locale, dacă nu prestezi?

Printre prestările publice foarte private ale GDS a apărut și aceea de verificare a compatibilității candidaților la tot felul de funcții. Prin alte părți i se spune ”vetting”. După cum vorbește dna Andreea Pora, la București procesul se poate numi și ”Veta”.

De la distanță, premierul Dacian Cioloș arată ca un om foarte serios și pus pe treabă. Oameni în a căror părere am încredere îmi spun că și de aproape dl Cioloș inspiră siguranță, tenacitate și bună-credință. Declarațiile sale sunt, deseori, o probă de mare bun-simț.

Înțeleg politica de PR a Grupului pentru Dialog Social (”king maker”), dar nu prea înțeleg de ce a avut nevoie dl Cioloș să se lase citit și procitit de radiologii de la GDS. Un aparat setat să compare orice subiect cu inegalabilul Traian Băsescu este iremediabil dereglat.

Desen și © - DION

Desen și © – DION

România postdecembristă ne-a oferit nenumărate spectacole à la Cirque du Soleil: oameni de stat cunoscuți pentru ateismul lor, foști înalți activiști PCR primesc binecuvântarea Patriarhului Daniel, jură cu mâna pe Biblie și își fac semnul crucii.

De la o vreme, oameni altfel serioși iau pietre în gură, asemeni lui Demostene, se roagă lui Dumnezeu să le ierte păcatele, intră cu sfială în sediul GDS, sărută mâna Patriarhului laic al României și încep să recite: “Eu pup poala popii, popa pupă poala mea.”

E drept, unele dintre aceste ceremonii s-au soldat cu miracole în toată regula. Cel mai grăitor pentru forța GDS-ului făcători de regi rămâne firește cel în care un candidat a intrat pe ușă lup de mare și a ieșit pe poartă Henric al V-lea al României.

Dacă sondajele sunt cât de cât de crezut, mi-e teamă că pelerinajul trimisului PNL la Mecca societății civile românești va primi din partea electoratului un răspuns pe măsura influenței pe care o are azi GDS asupra societății românești: “Napi îți dau prin gard.”

La Antena 3 ar fi trebuit să meargă dna Alina Gorghiu, fiindcă a cam venit timpul să dovedească ce poate. Ce nu poate se cam știe.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Liviu Antonesei

  Excelent! Imediat se preia!

 • Pingback: Dorin Tudoran despre GDS ca „partid la stat” | @ntonesei's blog()

 • Dezideriu Dudas

  P-iti…dai tu seama dom’Neamtule ? Imagologic, Andrei Cornea & co de la GDS se pot reantalni cu urmasii lui Octavian Paler & co de la Antena 3….Ca sa «se» poata ceva. Pana la urma, daca s-a mai putut de ce nu s-ar mai putea, in veacul veacurilor si-n veci…. ? Amin ? Dom’Tudoran cred ca este marcat de perseverenta celor care apreciaza social simbolul INFINITULUI….., desi nu a putut participa decat afectiv la lupta lui Brancusi cu vamesii americani, lupta care i-a propulsat Coloana de la Tg. Jiu in eternitate….Eternitatea stia ea ceva, dar n-ar fi stiut lumea….Nu doar lumea, ci chiar si lumea & co. De ambele ( in fapt, poliformele…) rituri.

  P.S. Daca vamesii ‘ceia ar fi fost romani, cel putin juma’ de Coloana trebuia sacrificata. Despre Brancusi, apoi, se mai putea discuta doar la Masa tacerii….S-ar fi inteles insa, mult mai vibrant, in umbra Zidului Berlinului, SARUTUL dintre Brejnev si Honecker, o POARTA spre un alt INFINIT….., blocata atunci si acum de pasarile in zbor ale creatorilor insingurati…. « Dragostea » ramane insa la cote inalte….Mai mult, unii ar zice ca si SARUTUL dintre Madonna si Britney Spears poate fi incadrat la aceasi categorie….G.M. Tamas chiar a explicat cu subiect si predicat asta. A luat-o insa prea de la Stanga ( e drept, vizand mai mult exemplul la « Un Gur », dar acum sunt « Mai Multi Guri » …) si am inteles mai bine acum, in aceasta ipostaza post-hilara….

 • Pingback: Exerciții de dicție electorală | România curată()

 • Mattei

  Analiza, cu mijloace publice, a unui catindat cu veleitati publice la ceva public este legal. Vetting-ul, inteles ca verificare, detectivista, dar mai ales securista, este si ilegal si neconstitutional in Romania, inclusiv in privinta ORNISS, mai ales in privinta puterii judecatoresti. Proba subiectiva sta in actul prin care un catindat consimte sa nu spuna nimanui ca va fi verificat daca intr-adevar este dispus sa se murdareasca cu noroi pentru patrie. Ilegal, neconstituional, prostesc, tipic Securitatii reinnoite. Obiectiv, jurisprudenta Curtii Europene spune multe, inutil.
  Secureanu e cu noi, dar deloc departe de Palilula voastra rechstaatista.
  Iar Societatea Civila care nu se autolimiteaza, ci vrea puterea politica in stat este, jurisprudential, anti-constitutionala, plus anti-balariile marilor organizatii bazate pe Statul de Drept.
  Dar daca la un semn deschisa-i Calea, ce mai conteaza ca este un semn Rau?Este binele nerefacut, din RFG-ul bine intentionat candva al lui Berdiaev.Cine stie, poate de aceea si fondatorii Circului Soarelui tocmai descoperira un accident banal

 • Lucian

  Dicția este totul. Am remarcat că nimeni nu vorbește cum trebuie, în sens de cum ar putea. Logopedia binevoitorilor este o industria de bază, reușește să ne indice gunoaiele diriguitoare, dar și scârbele profitoare, sacrificiale. Gângavii intermediari sunt doar funcționari. Iată…!
  Semiologia este secundară. Dar la fel de profitabilă, în sute și sute de mii de euro-dolari. Ca de ex. în clipul bușiților securiști ai PNL, cu săgeata spre viitor…Haha, alt capitol.
  Realitatea nu există. Ea este singura lipsită de putere, dar comunicatoare fără rest cu infractori de stat celebri
  Dialogul este fructuos, puitor de acoperiți și conspirați cu patalama polemici inca de pe vremea specialistei in drept natural antic si a articulatului improrpiu in liberalism integral, politic și nu economic,
  Ce mai, niște infractori civilizați (ca și cei care m-au pomenit, aproape ca și amenințarea cu popii). Își merită soarta!

 • AT

  Nimeni nu vorbește. Dar nimeni nu există. Funcție a virtuților lipsă, Nimeni va recunoaște rolul său în distrugerea voioasă a ceea ce nici măcar nu își imagina bogăția.
  Spre onoarea lui, nici măcar nu îl interesa.
  Astăzi Nimeni ne-a atins limita Sa.

 • “Vetting”-ul = verificare securista?!? Interesant. Verificarea unui candidat este ilegala si neconstitutionala in Romania? Si mai interesant. Probabil este si motivul pentru care romanii se trezesc cu tot felul de lideri dubiosi.

 • Mensch

  Citez:
  “E drept, unele dintre aceste ceremonii s-au soldat cu miracole în toată
  regula. Cel mai grăitor pentru forța GDS-ului făcători de regi rămâne
  firește cel în care un candidat a intrat pe ușă lup de mare și a ieșit
  pe poartă Henric al V-lea al României.”
  În citatul de mai sus au fost incluse două obsesii personale ale autorului. Găsitorii sunt avertizaţi însă că returnarea nu este posibilă, din cauză de uzură.

 • Valentin Feyns

  Nu stiu cum e cu returnarea, dar sper ca sunteti de acord ca exista ineptii care nu au data de expirare, in special daca trebuie sa te duci 600 de ani indarat ca sa le apreciezi enormitatea.

 • Mensch

  Da, şi? Asta nu schimbă cu nimic situaţia.

 • Valentin Feyns

  Nu stiu la care situatie va referiti, dat fiind ca par sa fie mai multe si in paragraful citat si in comentariul Dvs., dar parca suntem de acord ca exemplul e graitor, chiar daca nu si asupra a ceea ce graieste.

 • Mensch

  Pe scurt: situaţia este că obsesiile tot obsesii rămân.

 • Valentin Feyns

  Inclusiv obsesiile unora cu obsesiile altora

 • Dezideriu Dudas

  Domnu’Tudoran deja si-a recunoscut obsesiile.Ne-a spus-o pe prima ( nu ne spune nici el tot timpu’ totu’….), domnu’duduie, de unde am dedus-o pe a doua, doamna’flacau….Cum poti exprima mai plastic o intrare infrangatoare si o iesire pe burta in amintirea ciorbelor de altadata? Din pacate domnii si doamnele au ramas cu acelasi probleme iar duduile si flacaii cu acelasi vorbe…Dom’Tudoran abia ca a facut ordine in obsesiile duduilor si flacailor, exponentiale in siajul marii libertati asociate Statelor Unite ale Americii. Adica, in ordine, le-a indepartat si le indeparteaza… La cele galactice chiar a creat o adevarata forta de reactie rapida, folositoare tuturor….Nu el de fapt. El tine doar o oglinda imensa la iesirea din pestera. In puternica lumina a libertatii macar pe noi sa ne recunoastem….A demonstrat ca nu involburatura de vorbe conteaza ci consonanta dintre caracter, ganduri, vorbe si fapte….E drept, « materialul clientului » e atat de spumos ca ai putea crede ca acea consonanta e de fapt dopul care tine totul inchis in ţipăritura cu efect amutitor, « cine misca nu mai misca…. »….

 • DG Ontelus

  Top Ten Music Ever// J. S. Bach/ The Beatles/ Pink Floyd/ Genesis/ G. Bregovic/ G. Moroder/ Kraftwerk/ A. Celentano/ Jethro Tull/ Manfred Mann’s Earth Band// Top Ten LP’s Ever// The Beatles – Abbey Road (1969)/ Pink Floyd – Dark Side Of The Moon (1973)/ Genesis – The Lamb Lies Down On Broadway (1974)/ The Who – Who’s Next (1971)/ Van Der Graaf Generator – H To He Who Am The Only One (1970)/ Jethro Tull – Thick As A Brick (1972)/ Focus – Moving Waves (1971)/ Jimi Hendrix – Axis Bold As Love (1967)/ Air – Moon Safari (1998)/ Rush – Rush (1974)// Top Ten Tracks Ever// Pink Floyd – A Saucerful Of Secrets (1968)/ Genesis – Riding The Scree (1974)/ The Beatles – Here Comes The Sun (1969)/ J. S. Bach – Toccata And Fugue In D Minor (1740)/ G. Bregovic – In The Death Car (1993)/ Jimi Hendrix – Hey Joe (1967)/ ABBA – I Am The City (1982)/ Manfred Mann’s Earth Band – This Side Of Paradise (1976)/ Marillion – Garden Party (1983)/ Queen – Bohemian Rhapsody (1975)

 • DG Ontelus

  elegie// inimă plângând/ seacă viața/ cosmos cernit/ lacrimi peste tot

WP Admin