≡ Menu

Excepționalismul românesc – azi, comunismul e cool

68După ce a condamnat Comunismul și crimele sale, sub conducerea președintelui Traian Băsescu, prietenul meu, cineastul Sorin Ilieșiu pregătește un remake – Condamnarea Netrucată a Comunismului (aici). Totuși, cine și ce a trucat în cealaltă condamnare a comunismului, fiindcă tot Sorin Ilieșiu o considera istorică? Nu înțeleg.

De data aceasta, Comunismul și crimele sale ar urma să fie condamnate de prietenul meu Sorin Ilieșiu, sub conducerea fostului președinte al PNL, dl Călin Popescu-Tăriceanu, care este pe cale să înființeze un PNL nou-vechiuț. Se aude că și dl Victor Ponta ar fi interesat să dobândească ceva gene mai anticomuniste.

Cu șira spinării tocmai albită de o curte a miracolelor și dată proaspăt cu var de o turmă spălată pe tărtăcuță, condusă de personajul livresc femeia oaie, o Idee — europeană cam cât posteritatea lui Nicolae Pleșiță și contemporană cam cât antumitatea lui Tudor Postelnicu — a pus deja în mișcare katiușa nucleară care să conducă noul asalt împotriva unui comunism ucis deja de prietenul meu Sorin Ilieșiu și dușmanul său de azi, Traian Băsescu: Academia Română.

Ținând cont de numărul impresionant de mâncători de căcat ceaușist, colaboratori ai Securității, agenți de influență, persoane de încredere, cuscri, nași și fini de servicii secrete și alte grade para(i)-militare pe cap de nemuritor, Academia este, fără îndoială, o alegere pe măsura poiectului  – știe pe de rost la ce s-au pretat, decenii la rând, mulți dintre membrii ei.

Condamnarea Comunismului și a crimelor sale de către nemuritorii români încă în viață ar urma să împuște — încă o dată și definitiv — cuplul de dictatori Elena și Nicolae Ceaușescu.

Cum cei doi geniali le-au fost colegi “mult stimați” și “mult iubiți”, nemuritorii vor trebui să coboare drapelul Academiei în bernă. Dacă decembrie 1989 a dovedit că până și nemuritorii pot fi uciși de gloanțe, postdecembrismul dovedește că până și nemuritorii pot fi uciși de ridicol.

Deși arhiva Academiei și arhivele personale ale multor nemuritori gem de inițiative epocale, iată câteva modeste sugestii pentru alcătuirea unui act de condamnare beton a Comunismului, a crimelor sale, a genialilor foști nemuritori – Nicolae și Elena, și, dacă mai încape, a foștilor mâncători de ka(f)ka, savanți care comparau “Epoca de aur” ceaușistă cu “Epoca de aur a lui Pericle”:

“Pentru aniversarea zilei de naştere a unuia din bărbaţii istoriei de aur a României, tovarăşului Nicolae Ceauşescu, Preşedintele nostru, mulţi ani de sănătate şi putere pentru binele întregii naţiuni, împreună cu omagiul adânc respectuos, de o viaţă, al lui…” (Nemuritor Necolaboratorul)

“Preşedintelui Nicolae Ceauşescu, istoriei prezente şi viitoare pe care o poartă pe umerii săi uriaşi, umerii naţiunii, această carte ce există şi datorită Lui, Conducătorului înţelept şi tînăr. Cu recunoştinţa profundă a lui…” (Necolaboratorul Nemuritor)

“Tovarăşului Nicolae Ceauşescu, simbol şi garanţie a unei Românii comuniste, demne şi libere în Europa, rolului Său istoric şi sfînt, adîncul omagiu al autorului, care-I mulţumeşte fierbinte pentru apariţia acestei cărţi…” (Nemuritor Necolaboratorul)

“Tovarăşei Elena Ceauşescu, neobositei Sale activităţi în slujba ştiinţei şi umanizării relaţiilor noastre socialiste, protectoare a Artelor, profundul omagiu al autorului…” (Necolaboratorul Nemuritor)

centaurul

Pricinos cum sunt, am totuși trei întrebări:

Prima – dacă, potrivit Necolaboratorului Nemuritor, nemuritorul Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre bărbații de aur ai istoriei României, s-a spetit pentru binele întregii națiuni, a purtat pe umeri săi uriași istoria prezentă și viitoare a Românei, a fost simbol și garanție a unei Românii comuniste, demne și libere în Europa și a avut un rol istoric și sfânt, de ce se oferă să-l nedreptățească prin condamnare taman Nemuritorul Necolaborator?

A doua – dacă, potrivit Nemuritorului Necolaborator, Nicolae Ceaușescu a avut toate calitățile de mai sus – și multe, foarte multe altele – de ce i s-a retras lui Nea Nicu brevetul de nemuritor și i s-a înmânat – via pluton de execuție  — brevetul de muritor?

A treia – dacă, potrivit  Necolaboratorului Nemuritor, Elena Ceaușescu a fost o protectoare a Artelor, a avut o activitate neobosită pusă în slujba științelor și umanizării relațiilor noastre sociale, e oare tocmai semn de umanism și gest de artist să-ți condamni fosta colegă de nemurire, doar ca să o vezi murind și în efigie și să strigi: “Totuși, e muritoare!”?

Recondamnarea comunismului în condițiile mai sus amintite poate conduce la un bestseller, un fel de Conversații între Goethe și Eckermann, prezentând noutatea postmodernă de a face greu de ghicit care dintre ei — Pleșiță sau Necolaboratorul — e Goethe și care Eckermann-ul lui. De nezdruncinat rămân doar “afinitățile elective” dintre cei doi titani, dar acesta e un roman; aproape sentimental.

20

Decât să condamnăm comunismul de două ori pe deceniu, doar de dragul de a ridica statui altor și altor anticomuniști, mai bine am pune în aplicare ( sau mai bine am implenta, dacă așa sună mai academic) prima condamnare. Sentința există, trebuie doar executată. Dar nu începeți din nou cu Legea lustrației, că România este deja o țară de lustragii.

Altfel, văzând inflația de condamnări, oameni prea tineri spre a ști ce a fost, cu adevărat, comunismul, tineri care studiază la Harvard, Oxford, Princeton, Yale, Sorbona, Cambridge, Stanford sau Berkley, nu ca părinții lor la București, Cluj, Iași și Târgu-Mureș se pot trezi spunând: “Comunismul e cool! Și-atunci să te ții balamuc.

Mulți dintre ei n-au citit Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (lucrare folositoare, chiar dacă subminată – pe ici, pe colo – de lipsa unei metodologii coerente), dar au auzit-o pe Whoopi Goldberg – această Hélène Carrère d’Encausse a Hollywoodului – cugetând “I don’t really view communism as a bad thing.”

Cea mai sigură cale de a face Comunismul interesant este de a-l condamna de fiecare data când ți-e frică să te uiți în oglindă.

P. S. Necolaboratorul Nemuritor a fost și rămâne un vizionar: istoria prezentă a României continuă să fie purtată, pe umerii săi uriași, de Nicolae Ceaușescu. La istoria viitoare a României nici nu-mi vine să mă gândesc. Ar fi timpul să se gândească chiar România.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • St.+James

  … dar nici macar Whoopi nu s-ar incumeta sa propuna la urmatoarele electorale inchiderea netrucata a Guantanomoului. 🙂

 • Pingback: Excepționalismul românesc – azi, comunismul e cool | România curată()

 • Cum spuneam si pe FB -- Implacabil! Atroce! Genial!
  Din pacate, in Ro, ridicolul face concurenta starii civile…

 • Michael Shafir

  Ar trebui sa fie distribuita membrilor inaltului forum, prin intermediul presedintelui sau si al vicepresedintilor. Dar ce te faci ca si pe la dansii puche?

 • Dezideriu Dudas

  @ Liviu Antonesei # 2

  Confirm,

  De la prosti…, ai dreptate cu ridicolul !

  De la evidenta populatiei, ai dreptate cu starea civila !

  De la consultanta de investitii…, ai dreptate si mai mare, CONCURENTA este mama intelepciunii desteptaciunii…, mama lui tata lui capitalismul…Ce mai, fapta , nu faptas !

  CUM SA NU ADUCI CONCURENTA ? LA ATATIA FAPTASI, TREBUIA O SOLUTIE SALVATOARE FAPTUITOARE….

  FAPTUITORUL PIOS SI VORBITORUL FOC CU FOC CARE-AR FACE SI POC

 • Culai

  Sibilinitorul sibilinesc are avantajul -- pentru nepriceputeni -- de a pleca din grota templului Vostru, cu impresia că a priceput… Că, de bine sau de rău -- numai de judecata-i ţine.

  Dl Shafir se iluzionează că paparlamentarii şi depuputăciunea, ministerele, secretariatele stathalale, prefecucuturile şi pripitmăriile ar geme de cetitori de cimilituri dori-tudoraneşti. Ei nu mai cetesc decît conturi-le şi de pe buzele unora… Pot fi şi labii, depinde de-ale cui.
  Culai Pythia

 • Ultor

  Acest domn iliesiu este de o ticalosie cu adevarat induiosatoare.

 • Dezideriu Dudas

  POATE N-ATI INTELES-O P-AIA CU STAREA CIVILA. EXPLICATII :

  Bre, nea’ Comisia de la Venetia, daca vreun roman “face gât”, il aducem pe Petre Roman la schimb… Ne vedem la Monte Carlo !
  ( ref. la stirea din “Adevarul”, cu titlul : “ O româncă nu îşi poate aduce acasă copilul din Belgia pentru că România este considerată „o ţară de mâna a doua”, din linkul
  https://ro.stiri.yahoo.com/o-rom%C3%A2nc%C4%83-nu-%C3%AE%C5%9Fi-poate-aduce-acas%C4%83-copilul-134932511.html )

  TRAIASCA LUPTA PENTRU PACE ( “pe vechi “ ) – pentru “necolaboratori” / DATI -NE PACE ( ”pe nou “ ) – pentru prosti

 • Shadow

  @Dezideriu Dudas
  pai pot si eu sa va povestesc cum era sa ma intorc in Franta fara baiatul meu care avea in 2004 7 luni pt simplul motiv ca ceea ce “mancau” aia la ambasada si ce se manca la politia de frontiera nu era aceeasi treaba.
  Ajuns eu inainte de Craciun in tara cu copilul am aflat cu stupoare ca s-a “dat liber” brusc intre 24 dec si 6 ianuarie. Si am mai aflat la consulat ca nu mai pot sa ma intorc in Franta cu copilul decat daca ii fac pasaport. Copil de 7 luni cu pasaport. M-am canonit rau sa reusesc sa-i fac pasaport “repede” cu sticla de john plimbaretul cu banii inauntru cu pozele de pasaport in care apareau mainile parintilor care tineau copilul, etc.
  In clipa aia si eu am considerat ca Romania este o tara de mana a doua, de fapt condusa de o “mana paispea”.

 • Dana(Mara)

  rel="nofollow">https://
  Sa ne amintim si de declaratiile halucinante ale doamnei Hossu Longin cu “lotul Nastase” a carei aparatoare infocata devenise parca spalata pe creier in acele dese aparitii in studiourile Antenelor. Este adevarat ca numai acolo se puteau exprima, dar totusi de la dinsii asteptam putin echilibru si decenta, nu senzatia aceasta ca se gudura pe linga puterea PSD, azi in alianta penibila cu PPDD.
  Iar asa cum in versiunea Mazare comunismul este cool, cu cipica rosie si costume de baie sumare cu secera si ciocan si anticomunismul a “vindut binisor” pentru cei care au stiut mai tot timpul sa fie pragmatici.
  Reactia lui Ponta la o astfel de propunere nu poate sa fie decit un zimbet caracteristic, in opinia lui superior dar care ascunde superficialitate si oportunism. Ca vrednic urmas si clona, preia vorba tovarasului Iliescu : “niste descreierati”!
  Desi, nu se stie niciodata. Mai nou si Ponta se reinventeaza, poate il sfatuieste noul consilier american pentru prezidentiale ca da bine la cv sa condamne comunismul.
  Noi ca noi, dar nu inteleg cum si francezii s-au lasat prostiti de fostul presedinte care a facut o figura lamentabila pe toate planurile.

 • @Dana(Mara)
  E ceva nehalucinant in prestatriile dnei Hossu-Longin din ultimii ani?

 • OntelusDG

  Reiau, cu alți termeni: în contextul imposibilității unui Nürnberg al comunismului, orice intenție anticomunistă (gând, cuvânt, faptă) constituie o ilustrare a universalei discipline: Aflareantrebologie, volumul al doilea din: Tratat Degeabolistică, partea a treia: Noțiuni de Înzadarnechinuim, capitolul al patrulea:
  Haimaibinefacemșmen, paragraful cinci: Cumanelescapideriduri…

 • adi

  Daca e adevarat ca sistemul este pe cale sa-si termine reproducerea- cu succesurile sociologice si biologice de rigoare-, atunci poate ca este firesc anume ca orice repetare a condamnarii comunismului- care sa nu fie in primul rand juridica,deci cu cazuri concrete-, sa nu aiba drept efect decat o trecere deosebit de apolitica de la suspendarea perpetua a pedepsei la o simpla…munca in folosul comunitatii.Lor.

 • Dezideriu Dudas

  @ Shadow # 8

  Sensul a ceea ce am scris la # 4 despre “starea civila” este acelasi folosit de dvs. Exact la fel a patit fratele meu, cu doi copii, si cu “nefasta” dupa el ( sau invers, pentru colegele de blog… )…, in aeroport la Bacau. Copilul, sub un an, trebuia sa ramana la Bacau, pentru ca nu avea pasaport ! Cand le-a spus vamesilor ca trebuie atat el cat si sotia sa fie a doua zi in Italia, la munca, acestia i-au zis sa-l lase pe cel mic la Bacau. Unde, a intrebat acesta revoltat ? La rude, i s-a raspuns. Cand am incercat sa vorbesc cu cineva de la Aeroport, de la Politia de Frontiera, nu s-a putut. Nu permiteau “procedurile”…

  Poate daca nea’Comisia de la Venetia, ar avea si o tanti’ Comisia de la Venetia, am putea face “proceduri” ( “noul” STAS….) pentru ca fiecare familie din Romania sa-si infiinteze un “SMURD pentru urgente administrative”…NU UITATI ca toate schimbarile procedural- administrative cica ar fi fost impuse de coana’Ioropa…Coana ceea insa ne spune si de simplificari administrative si de perioade de tranzirtie si de modele si de mediatizari si de comunicari publice deschise….Dar cine mai poate spune ceva d-astea, cand LUPTATORII ANTICOMUNISTI spumega de furie sa-si salveze tarisoarra….Cum spunea Adam Michnik ? “Anticomunisti cu fata bolsevica”…Si nea’ Andrei parea ca a inteles “la poza de familie”…

  Occidentul, in numele drepturilor omului, a destructurat masiv politicile sociale ale Europei de Est, incercand sa creasca calitatea vietii, SA FIE BINE GLOBAL, FARA RAU DELOC, cum ar spune “Pele si Maradona”, care i-or fi suflat lui “Hagi” solutia pentru Romania…Dupa 25 de ani, am aflat ca suntem pe cale sa “o punem definitiv”. Dupa ce stiam ca drepturile omului au fost nerespectate inainte de 1989 in Romania, acum, dupa 25 de ani, aflam ca si tarile noastre sunt de “mana a 2-a”… Poate SOLUTIA se afla in faptul ca trebuie sa constientizam ca nici “LUPTA PENTRU PACE” ( de la # 4 ) nu a fost lipsita de legitimitate pana in 1990 si nici acel “DATI-NE PACE” ( de la # 4 ) nu poate fi un slogan suficient ca, scapati de patronii de la Monte Carlo, nu inseamna ca n-am ramane complet descoperiti in fata consumatorilor flamanzi de-acolo ( mai ales cei care n-au fumat si n-au baut ), noi, votantii, fiind un fel de caviar…Exact cum scria Mihai Botez, ceva de genul :” Noi, le stim pe-ale noastre. Haideti sa incercam sa le intelegem si pe-ale lor …“ …

  Acea romanca are insa o problema de alt gen. Sunt curios cum s-ar interpreta in Legea Sharia in situatia ei….De la alt pol…, ieri am citit pe diagonala, “Legile satrei”, de Valerica Stanescu ( “carte tiparita in 4.000 de exemplare de catre Reprezentanta UNICEF in Romania cu fonduri primite din partea Comitetului National UNICEF din – e drept, nu Belgia… – Elvetia “ )…Sper sa am ocazia sa postez “povestea” de acolo…Are un talc care mi-a adus aminte de dilema in care s-a aflat Rockefeller cand a dorit sa-si puna tevile de transport a petrolului de la sonde la rafinarii spre consumatorii din orase ( iluminatul stradal pe vremea aceea ). Nu putea sa cumpere traseele de pamant necesar coductelor sale de la mii de proprietari. Atunci i-a venit ideea geniala si “a batut palma” cu Vanderbilt, patronul cailor ferate !

 • Pe Grobeimea Sa n-o inteleg, dar pe dl Iliesiu, da! Pai nu vine dumnealui din cinematografie, unde, daca o scena nu iese bine din prima, mai tragi o dubla, si inca o dubla, si inc-o dubla si tot asa, ce s-o mai lungesc, pana la zeci de duble (dupa cum te tin paralele si balamalele)? La editarea filmului (istoriei) alegi, ca ai de unde, secventa care ti-a iesit cel mai bine. Ea nu poate fi decat dubla cool, care va arata, pentru eternitate, adevarata condamnare de catre adevaratii condamnatori a adevaratului comunism. (Unde esti tu, Mateiu, Doamne?)
  In fond, de ce sa ramanem blocati in prima varianta a condamnarii? Poate reusim una mai buna! Chiar sa nu mai aiba Ro nevoie de sange de anticomunist proaspat?

 • Altera pars

  “Une révolution est toujours inaugurée par des naïfs, poursuivie par des intrigants, consommée par des scélérats.” (Paul Bourget)

 • @Altera pars
  Vorbe Mari!

 • Mooortală postare. Chapeau!

 • Maxa

  1. Cred ca toate interventiile unor mari anticomunisti din ultimii 25 de ani precum Sorin Iliesiu sau Lucia Hossu-Longin ar trebui revizitate, nu doar cele din ultimii ani. Cele doua personaje arata in mod clar, dupa mine, cum se poate face manipulare din orice, in cazul lor din anti-comunism (asta dupa ce, pe vremuri, Sorin Iliesiu facuse elogiul Cenaclului Flacara, iar doamna Hossu-Longin se ocupase de cealalta fata a propagandei, Cantarea Romaniei).
  2. Apoi anti-comunismul ar trebui revizitat si redimensionat. Si cazul dlui. Oprea e emblematic. Lupta lui Vasile Paraschiv pentru sindicate libere in timpul lui Ceausescu nu poate coexista in acelasi spatiu anti-comunist cu “lupta” dlui. Patapievici pentru interzicerea sindicalismului in Romania (dupa 1990) sau cu anti-comunismul mistic al dlui. Oprea.
  3. Comunismul din Romania ar trebui judecat pentru ceea ce a facut el efectiv aici, in acest spatiu, nu pentru ce a facut Stalin in URSS si Polonia sau Khmerii Rosii.
  4. Nu cred ca Whoopi Goldberg a spus vreodata ca stalinismul nu ar fi ceva rau si nici nu cred ca ar trebui sa-i substituim noi ganduri pe care poate nu le-a avut. Spre deosebire de alti “cooli” de pe la Hollywood, ea chiar a trait si a lucrat 2 ani in Germania de Est, deci presupun ca e cineva care nu se joaca asa usor cu cuvintele.

 • @Maxa

  Asa e, de atat anticomunism patimas si cum altfel decat postrevolutionar (ca doar de asta a atacat si dl Tudoran chestiunea exceptionalismului romanesc) am ramas cam singura tara din Europa ex-comunista care n-a fost in stare sa adopte si sa aplice o lege a lustratiei. Dimpotriva, in loc sa-i lustram, noi i-am lustruit pe lustrabili, astfel incat sa-i “redam” societatii noi-nouti, numai buni sa ocupe aproape toate posturile de decizie.

  O, tara trista, in care nici humorul nu mai ce-a fost…

  http://www.sferapoliticii.ro/sfera/120-121-122/art20-laviniastan.html

 • sorry: O, tara trista, in care nici humorul nu mai e ce-a fost…

 • @ Maxa
  Nu obisnuiesc sa atribui oamenilor cuvinte pe care nu le-au rostit/scris. Gandul lui Whoopi Goldberg despre comunism a fost pus fata in fata cu o alta parerea, cea a lui Frank Zappa

  Whoopi Goldberg -- “I don’t really view communism as a bad thing.”
  Frank Zappa -- “Communism doesn’t work because people like to own stuff.”

  Il prefer pe Ernest Renan -- “Communism is in conflict with human nature.”

  Stiu, unii cred inca in vorbele lui Lenin -- e treaba lor: “Communism is Soviet power plus the electrification of the whole country.”

  De ce a lucrat Whoopi Goldberg, doi ani, in Germania de Est, nu stiu. Dar, daca a rezistat doi ani, poate ca nu i-a displacut Estul. O simpla supozitie.

  Cele bune.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran #21

  Sau definitia pe care o foloseam in timpul studentiei: marxism-leninismul este victoria ratiunii (nu cea Kantian, ci Hegeliana) asupra bunului simt.
  Stele din Hollywood? Vorba raposatului sportscaster Warner Wolf, “let’s go to the video tape!”

  rel="nofollow">https://

 • Dezideriu Dudas
 • Maxa

  Eu nu spuneam ca Whoopi Goldberg nu ar fi declarat ceea ce ati spus dumneavoastra. Contestam doar faptul ca declaratia ei a fost pusa pe seama unui “coolism” specific Hollywoodului, in care fiecare vedeta simte nevoia sa spuna ceva pentru a fi bagata in seama. Exemplul ei personal nu mi s-a parut potrivit din motivul pe care l-am aratat. Apoi a spune comunism in general si a subintelege stalinism mi s-a parut din nou nepotrivit.
  Nu-s un partizan al comunismului, dar cred ca se pot face distinctii intre diferitele forme de comunism si de intelegeri ale acestui termen fara sa facem entorsa la creier sau la coloana vertebrala.
  In rest, da, probabil ca nu i-o fi placut in Est. Asa cum nu i-o fi placut nici lui Foucault in Polonia. Si cum probabil nu i-o fi placut nici lui Brecht in Germania de Est. Dar nu e corect sa fie tratata ca o habarnista, care n-a avut macar curiozitatea sa vada cum e dincolo de Cortina inainte sa-si dea cu parerea.

 • OntelusDG

  Romanian Progressive rock climax:
  rel="nofollow">

 • Gheorghe Campeanu

  Iata ca gradina Domnului (acum 2-3 ani as fi spus incredibil!) s-a mai largit putin, gratie dlui. Marius Oprea in urma unei sugestii a doamnei Aura Christi si revistei…. “Contemporanul -- Idea….”

  http://www.observatorcultural.ro/Un-pod-prea-indepartat-pentru-o-Romanie-morala*articleID_30452-articles_details.html

 • În 2009 Sorin Ilieșiu era preocupat de masacrul din decembrie 1989, motiv pentru care lansa niște slogane foarte anticomuniste, dar foarte mincinoase. Am scris atunci articolul “Minciuni anticomuniste marca Sorin Ilieșiu”
  http://mariusmioc.wordpress.com/2009/10/23/minciuni-anticomuniste-marca-sorin-iliesiu/
  Activitatea domnului Ilieșiu nu e deloc benignă. Creșterea cantității de demagogie anticomunistă amenință să compromită anticomunismul. Spre folosul comuniștilor.

 • Dana(Mara)

  http://www.gandul.info/stiri/motivare-incredibila-judecatorului-decis-tortionarul-disidentului-ursu-fie-anchetat-opozitia-victimei-fata-regimul-comunist-nesemnificativa-facut-concediile-strainatate-privilegiat-12872343
  Si totusi eu cred ca ar fi bine ca prin initiativa domnului Iliesiu PSD-ul si majoritatea parlamentara sa fie obligata sa lectureze un astfel de raport. In marea lor ignoranta si obtuzitate sint sigura ca mare parte din ei nici nu cunosc in amanunt fenomenul. Este ceva asemanator cu gafa lui Sova care s-a trezit vorbind din ignoranta si necunoastere, nu din rea vointa. Cred ca orice om de buna credinta citind un astfel de raport nu poate actiona decit in sensul unei asanari morale a societatii si ca for legislativ este obligat sa ia masuri pentru reparatii materiale si morale de care sa mai poata beneficia victimele terorii comuniste. Macar in ultimul ceas sa ne gindim sa le mingiiem batrinetea cu minime compensatii si ajutor social asa cum se practica de exemplu in Israel -- dreptul la ingrijitori subventionati de stat si la camine de batrini si spitale in care sa beneficieze de o ingrijire decenta. Poate ca totusi aceste initiative sa-i sensibilizeze si pe social democrati. In fond si in Parlament au intrat oameni mai tineri, poate s-a mai schimbat linia aceea tip Iliescu care proteja fosta nomenclatura si lucratorii si Securitate, Armata,informatori,etc. toti acesti actuali pensionari care tin cu dintii de pensiile consistente. Si sa nu uitam ca aceasta este osatura in jurul careia a prosperat “clasa mijlocie” din Romania. Deci fii si nepotii acestor protejati care acuma au o situatie materiala prospera clameaza legitimitate. Nu ar recunoaste nici in ruptul capului ca bunicul sau parintele aufost nomenclaturisti comunisti iar mai apoi primii beneficiari ai invirtelilor legislative care i-au adus bunastare si venituri in postcomunism.
  Caci nu a fost nici o lege dupa 90 care sa nu fie gindita fara a nu aduce avantaje si profit unor anumite grupuri, caste care se protejau reciproc. Asa cum a fost conceputa legea privatizarii de FSN a profitat celor care au capusat industria, lent si sistematic iar functiile bine platite in diversele consilii de administratie, fonduri ale proprietatii de stat si private, etc. veneau tot pe filiera politica. Toata lumea se ingramadea sa faca dreptul, era inflatie de avocati pentru ca acolo era zona interferentei cu politicul, afaceri cu statul, statulul privilegiat al notarilor publici, legea retrocedarilor care favorizeaza samsarii si specula imobiliara, parvenirea unor caste in Invatamint prin incurajarea iresponsabila a inflatiei de facultati particulare si fabricilor de diplome, parvenirea castelor in Sanatate/ farmacii prin incurajarea privatului si neasigurarea unui pachet minim de asistenta medicala pe care orice stat responsabil il face. Toate acestea s-au facut cu buna stiinta in detrimentul cetateanului simplu, tocmai pentru a profita aceste caste de privilegiati care prin pozitia lor sociala nu pot clama decit legitimitate. Asa ca nu ai cu cine sa te lupti decit cu morile de vint.
  Dar macar sa le virim din cind in cind un raport mai greu de digerat pentru ei sub nas, sa mediteze la conditia umana si la realitatea de la care s-a pornit in 89.

 • Pingback: Singurătatea anticomunistului primordial | CERTOCRAŢIA()

 • Pingback: Singurătatea anticomunistului primordial « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

WP Admin