≡ Menu

EMINESCU – 165

 • neamtu tiganu

  in ziua de azi trebuie sa ai mare curaj sa bagi ceva de Eminescu, am auzit ca unii spun ca ar fi “cadavrul din debara”, altii spun ca ar fi din ala, cum ii zice, crypto.., cum ii zice domne, pfui ce lipsus am, sau asa ceva, ca a fost asa si pe dincolo! Cica a fost chiar communist, fereste Doamne si pa dusmani de asa ceva!
  Cred ca d-aia nu se baga nimeni sa comenteze!
  P.S Ca tot veni vorba de poieti ce-i cu nea Liviu, nu l-am mai vazut de mult, sper ca-I bine!

 • nea caisa

  Cam ocupati literatii cand e vorba sa comenteze omagierea lui Eminescu! Nici un comentariu, si cand sa comentez primul, deodata mi-a luat-o neamtu tiganu inainte. Doi ingineri nenorociti, dintre care unul si badaran, vai de capul marelui poet! Cred ca, trei trasaturi ale lui Eminescu sunt inca insuficient luminate: 1. Eminescu a hranit foarte multa lume din creatia sa. Lume care l-a laudat sau lume care l-a criticat, insa lume care a castigat bani si faima de pe urma sa. 2. Deproletarizarea lui Eminescu.Ma asteptam ca, dupa 1989, o miscare de cuviinta literara sa fi constat in deproletarizarea lui Eminescu. Timp de jumatate de secol, pentru a fi salvat spiritual de satrapii sovietici, Eminescu a fost prezentat ca un geniu sarantoc, cu hainele curgand de pe el, visand literar, in limita cenzurii timpului, la o revolutie proletara si primit de Veronica la pieptul ei mai mult din mila. Ori, Eminescu, ca sef al cotidianului conservator al epocii, era unul dintre cei in top 25 ai conservatorilor si, fara sa fie un om bogat, isi permitea, totusi, iata, aflam, sa se tunda la frizeria casei regale, ba chiar sa cheme frizerul preferat acasa, ceea ce nu era chiar gratuit. Eminescu detinea revolver, ceea ce iarasi nu era permis si accesibil oricaruia. 3. Articolele de presa ale lui Eminescu. Articolele de presa ale lui Eminescu, atat cat avem, chiar si azi, in democratie si stat de drept,acces la ele, ne dezvaluie un conservator de rasa pura, atasat total valorilor conservatoare si romanesti, un ideolog exceptional si un critic nu doar acerb ci si inteligent al liberalilor. Un ziarist surprinzator de vizionar si de actual. Subiecte cu care, ca sa starnesc un interes, se pot castiga bani. Ori nu se pot, ma insel eu -si atunci mai bine sa nu mai pomenim de Eminescu?

 • Peter Manu

  Asadar, n-a murit de sifilis, Era insa bipolar. Unde iau leafa, procedura se numeste “decreasing the shame by switching the locus of control”.

 • neamtu tiganu

  crezi ca-i important din ce cauza a murit?
  Ce zice traditia familiei matale din North East in acest sens?
  P.S Matale nu ti se face asa uneori rusine?

 • Ghita Bizonu’

  Pai dintai nu ar fi bine .. ptr imagine. Findca fara a fi bogat Eminiescu ar fi putut trai indestulator .. Insa era prea “boem” … si s-ar duce naibii caracterul de model de urmat! Dimpotriva ..(a se vedea si Viata lui Mihai Eminescu de G Calinescu)

  Apoi este prea roman . Asa ceva nu se admite azi -- mai ales de catre urmasii celor din anii 50!

  Da cestia cu revolveru; Pana la rebeliunea legionara oricine daca era imbracat “corect” si vorbea gramatical si avea bani putea sa isi procure un pistol/revolver. Multe doamne tineau in poseta rujul, pudriera, oglinjoara, batista si un 6,35 (in gnl Browing baby sau Bereta). Destui domni aveau in buzunarul de la vesta un 6,35 (lui browning bay i se mai zice si vest pocket). A da .. am cunoscut persoane din astea care alatyuri de maruntis si chei aveau si 6,35 (si tatal meu ..)

  Insa daca Eminescu avea un revolver ne arata ca avea si ceva bani (revolverele in sec XIX in Europa erau scumpe .. )

 • Peter Manu

  Destul de important ca Academia Romana sa lanseze ieri o monografie despre acest subiect.

 • nea caisa

  Sunt bucuros ca teza degradanta a mortii prin sifilis a cazut. Ea incheia “natural” teoria vietii poetului in mizerie si promiscuitate (de ex., la scoala profesorii ne ziceau ca Eminescu vorbeste despre el insusi in Sarmanul Dionis, adica avea pureci, din moment ce scria de “bietul purec”). Teoria conspirationista, desi alarmanta, devine din ce in ce mai credibila chiar mai argumentata logic. Putem zice ca Eminescu ar putea fi unul dintre primele cazuri ale utilizarii medicinei in scopuri politice.

 • Plutonierul Melinte

  E in turneu prin tara toata, isi lanseaza o carte aparuta la Editura Adenium, dar o sa revina el, Liviul, pina la primavera, chiar inainte sa cinte prima data cucul.

 • Dana (Mara)

  Domnule doctor, este “deontologic correct” sa se puna diagnostic de la distanta? Mai ales si la una in timp de peste 100 de ani?
  Si vorba cintecului “toti sintem putin luati” -- Pasarea Colibri, Florian Pittis. Nu pun link pentru ca si comentariul anterior a fost oprit la procesat.

 • Ilderim de pe Caldarim

  Recomand o carte doxata (cartonata, substantiala + agreabila la lectura si profesionistilor si neprofesionistilor), o carte despre Eminescu si incorectitudinea sa politica:, scrisa de cercetatorul independent -- cu numele Theodor Codreanu, (Editura Scara, Bucuresti, 2014). Victima, bietul Emin, si a rolleristilor din Anii Cinzeci, care l-au ;;proletarizat” pina l-au ametit, si a ”corectilor politici” de azi, patapieviciosi de felul lor, care-l cadaverizeaza in dulapurile iCR-ului. O sa aflati de acolo ca si Freud ii scria logodnicei sale despre sanatoriul Ober Dobling din Viena, unde fost-a internat, si chiar bine tratat, Poetul si Ginditorul Conservator nascut la Ipotesti, Nu si in stabilimentul doctorului Sutu din Bucale.
  Mai recomand si, traduse de Horst Fassel ot Tubingen, insemnarilei doamnei Mitte Kremnitz, cumnata lui Maiorescu, scoase recent la Editura Junimea/Iasi.

 • neamtu tiganu

  Pe vremea cand Dumnezeu umbla cu Sf. Petru pe pamant, intr-o noapte ploioasa, au ajuns la marginea unui sat si abia au indraznit sa bata cu toiagul in prima poarta. Caini mari s-au repezit sa-i sfasie, dar numaidecat s-a auzit un glas barbatesc intreband:
  – Cine bate?
  – Oameni buni!
  Atunci omul, potolind cainii, i-a poftit in casa, unde nevasta si copiii abia se trezisera din somn, si a inceput a da porunci, dar cu blandete.
  – Mario, ia mai pune cateva vreascuri pe foc. Tudore, da fuga la fantana dupa o ciutura de apa proaspata. Ilenuta, ia vezi de o olita cu lapte proaspat.
  Si le-a dat sa se spele si sa se stearga cu stergare albe si i-au ospatat, si i-au dus sa doarma intr-o odaie in care mirosea a gutuie si busuioc…..
  A doua zi dimineata iar le-a dat sa se spele, i-a ospatat si le-a pus in traista niste mere cum nu mai vazusera si le-a urat drum bun.
  Si cum au iesit din sat, Sf. Petru a inceput sa se roage de Dumnezeu:
  – Doamne, fa ceva pentru oamenii astia, ca tare ne-au primit frumos!
  – Ce-ai vrea sa fac Sf. Petre, c-ai vazut ca nu erau nevoiasi.
  – Doamne, fa ceva ca sa-si vada macar o data sufletul!
  – Sa-si vada sufletul spui Sf. Petre?
  – Da, Doamne, sa-si poata vedea sufletul, asa cum vedem noi plopul cel de-acolo!
  – Bine, Sf. Petre, a raspuns Dumnezeu, privind ganditor la satul din vale.
  – Iar dupa o vreme, in neamul acela de oameni s-a nascut Mihai Eminescu”.
  “Atata timp cat pe aceste pamanturi, soarelui i se va spune soare, iubirii – iubire si poeziei, poezie, pe EL nimeni nu-l va tagadui.”

 • niculai taiemalai

  Curiozitati istoriale, nenicule, stai sa vezi. Mitte Kremnitz (iubita mai mult platonica a lui Eminescu. cel putin asa pretinde ea in ale sale insemnari) a avut doi baieti cu doctoral Kremnitz. In anii 1916-1918, ca ofieri de stat major ai armatei germane ocupante si stiutori de limba romana, au facut doua fapte bune: salvau documentele Academiei Romane pe care voiau sa le confiste aliatii lor bulgari, dar si arhiva lui Hasdeu de la Campina. S-au dus si la unchiul lor Titu Maiorescu, propunindu-i sa accepte a fi, la Bucuresti, seful unui guvern filogerman, insa nu le-a reusit figura cu el, ci cu Marghiloman.

 • Ghita Bizonu’

  Si daca da ce mare cestie? Ca si Baudleaire tot de lues .. si multa alta lume “buna” . Caci in sec XIX frecventarea prostituatelor era ceva normal. Mai ales ptr liceeni, gazetari, literati si alti artisti plus ofiteri. Prezervativele erau cam rare (si presupun mai scumpe decat azi)
  De abia dupa descoperirea agentului infectios, a reactie waserman si a neosalvarasanului sifilisu ajunge ceva de ocara un “viciu” al defavorizatilor
  A da ma verificat .. printul ala de s-a sinucis la mayerlig avea doar blenoragie (da una tzapana) Plus era heroinoman si cocainoman. Insa in epoca aia .. “mergea” (ia sa se auda azi ca un print engelz “trage” o liniuta sau se “inteapa”…)

 • codrina scutaru

  Gagademia Romana, in marea ei majoritate,e inca o adunatura de potlogari securisto-comunisti. Ma mira ca i nu l-au primit acolo si pe generalul Iulian Vlad, d-le Peter Man. Cat despre editura ei, ce sa mai vorbim? Pina si ultrabolsevicul marxist Gulian, detractorul postum al lui Maiorescu, si-a nemurit acolo, imediat dupa Lovilutie, o caramida despre… Nietzsche, pe care, spun gurile rele, nici macar el nu avusese rabdarea sa o citeasca integral. Dintre asemenea ipochimeni se recruteaza, vai, si ”sifilisologii eminescien”.

 • samuel-nicu klein

  Antiaustriecismul lui Eminescu (din cauza sari romanilor ardeleni) era notoriu in epoca sa. Nu este exclus ca agentii imperiali sa li luat, prin interpusii lor bucuresteni, masuri si greutati.

 • Al Ain Ben Oit/Alain Benoit

  O observatie la comentariul D-Voastra. Eminescu era conservator si organicist, insa nu avea nimic in comun cu neoconii de azi. Pe de alta parte, liberalii vremii lui, cu origini ideologice pasoptiste, erau poreclti ”rosii”, simtiti, in termenii actuali, de stinga, adica un fel de social-democrati. De aia li se zicea si ”generosi”, adica pusi pe acte filantropice si reforme in favoarea talpii tarii. Dupa WWI,trebile se schimba. Liberalii ocupa dreapta politica, iar national-taranistii lui Maniu & Mihalache, centrul-stinga. Stiti probabil anecdota cu Eminescu, tulburat mintal, care agita un pistol in Piata Unirii din Iasi si, intrebat : ”Pe cine urmaresti, coane Mihai?”, declara; ”Cum pe cine? La canaille liberale!/Canalia liberala”. Ii presimtea, cu alte cuvine, pe Relu Fenechiu-Transformator, Tudor Chiuariu si Misha Vlasov.

 • Yosemite Iorgulescu

  Sa nu uitam ca Mitte Kremnitz, care se medita la romana cu Mihai Eminescu, era doamna de onoare si de companie a Reginei Elisabeta, protectoare a poetilor din Romania, ea insasi poeta, regina, cu peseudoniul Carmen Sylva. Orisicatusi! Alecu Paleologu, si el, ne povestea, uneori, ca bunicul sau fusese coleg de redactie la ziarul ”Timpul;” cu acelasi Eminescu. Acesta, boem-boem, dar la diversele receptii consulare, la Palat sau la Sinaia se ducea imbracat convenabil, adica elegant. Mitte confirma, in insemnarile sale (recent reeditate la Editura Junimea in traducerea lui Horst Fassel), ca, boem-boem, era foarte curat poetul si mindru ca face dus in fiecare zi. Marturie germana, fratilor, nu a poetului-cizmar A.Toma. Uite ca si Klaus Iohannis a citit, de ziua lui Emin, un pasaj din scrierile sale politice, iar Volodea nu a protestat zgomotos. Tot e ceva!

 • Peter Manu

  Din cate stiu, procesul a fost pornit de Eugen Simion, pe care il cred capabil de intentia de a “lustrui”, cat se poate, statuia lui Eminescu. Dar fost un efort de aproape un an al unui grup de 10 oameni. Ii cunosc foarte bine pe 2 dintre ei, si va pot asigura ca sunt oameni impecabili professional si moral. Nu am citit inca monografia, asa ca nu va pot spune cat de precisa ar fi, in opinia mea, concluzia

 • Peter Manu

  Eu n-am nci o problema cu patologia lui Eminescu: sifilis, tulburare bipolara, sau combinatia dintre ele doua sunt doar boli. Felul in care fost titrata la gazeta mnografia Academiei lansata ieri indica insa un oftat colectiv de usurare: “Eminescu NU a murit de sifilis.” Despre acest lucru am facut vorbire.

 • Dezideriu Dudas

  Bre’, degeaba Vanghelie baga in fibrilatie PSD-ul daca inginerii e poieti…., chiar daca soarili, iubirili si poeziili sunt la “duba”, odata cu-cultura…

  Defibrilatorul Almana(g)hedon

  P.S. Mircea ( Geoana), fa-te ca esti nervos si anticorupt ( nu in fund, sa nu-l deconspiri pe Christo’i…) ! Nu mai merge cu fa-te ca lucrezi, ca nu ne-ar (mai ) crede nimeni…E drept, nici n-ar fi nevoie pe ramura asta de activitate….Daca nu, vine Monica cu M10, ceea ce nu ar fi greu daca s-ar adauga un 4 ( Vanghelie, stai linistit, nu e vorba de scoala…, dar nici prea agitat sa nu fii, ca nu-i nici aia cu “Ridica-te Ioane, ridica-te Vasile”…ăia tre’ sa stea cuminti la locurilii lor ….)
  Mircea ( Dinescu ), ia cheia de la “masina salvarii” ! Si du-te cu nea’Andrei sa resuscitati “cadavrul din debara”, ca va veti mira ca s-a transformat in vreo 4 milioane de “ambulanti” ce lucră ( fara a se face …) in alte tari, fara insa sa se planga ca ” nu mai po(a)t(e) strabate de atata strainatate ” ca pe vremea lui ” badia Mihai ” ! Bre’, nu te speria, nu-i regele ‘cela furacios de tablouri cu trenu’ ( noroc cu Paul ‘cela, nu Goma ci Printu’…, care “a spalat” onoarea familiei…), ci “seful cel mare” de la poieti….

 • nea caisa

  Sa zicem o adaugire, deoarece nu am afirmat ca acum un secol si mai bine, conservatorii ar fi fost neocon. In schimb, inca de la infiintare, liberalii romani au avut cele doua trasaturi care ii caracterizeaza pe neoliberali. Stiu si ca fiind in stanga politica, li se zicea “rosii”, destul de ciudat, fiindca particula “national”din denumirea ii plasa destul de in dreapta. Aveam ,cumva, o lupta politica intre “dreapta” si “si mai dreapta”. Liberalii ocupa partea dreapta dupa ce conservatorii dispar ca partid. Cunosc, din memoriile politice, ca liberalii si-au avut in toate epocile afaceristii lor onerosi: e citat, intr-un volum, nu mai stiu al cui, ca Bratianu se plangea ca, la Iasi, ii venise un fruntas liberal in audienta prezentandu-i un proiectil…cromat si insistand ca artileria romana sa foloseasca astfel de proiectile pe care, desigur, urma sa le cromeze prietenii lui. Insa acestia sunt la mare distanta de Fenechiu si ceilalti, care nici macar nu sunt liberali; ei sunt adapostiti sub acest nume care le aduce procente si pozitii. Ca si “ultraliberalii” Roman si Blagaori chiar madam Gorghiu, din spita politica fenechista, aleasa, zice media, nestatutar ca sef de partid.

 • nea caisa

  De fapt, chestia cu proiectilul cromat nu era chiar o tampenie, dovada ca, mai tarziu, au fost tratate in acest mod, tevile de arma. Tampenia consta ca, in 1917, nu utilizarea cromului ne ardea pe noi.

 • nea caisa

  Asa zice teoria conspirationista, care se impune din ce in ce mai mult. Tratatul secret cu Austria pare ca era singurul tratat mai de doamne-ajuta pe care Romania il avea la acea vreme.

 • nea caisa

  Sa ii uram mult succes la lansare!

 • Liviu Antonesei

  Tocmai am revenit de la Focsanu unde am participat la o dezbatere pirlejuita de aniversarea de ieri. Am lansat si carti, nu antologia de la Adenium, epuizata dupa doua tiraje, ci vreo citeva carti pe care le-am mai gasit prin depozite, mai dinainte de antologie… A fost foarte placut si, desi am participat in viata asta deja lunga la sute de evenimente de aceasta natura, e prima oara cind au mai trebuit aduse citeva zeci de scaune sa incapa lumea. A, nu pentru mine, in pauze, cvartetul Consonante, din partea locului, a cintat excelent Mozart…

 • Ghita Bizonu’

  Si eu explic ca pe la 1880 nu era infamanta. Sofosc, siflitic devine infamant dupa 1950 camd se spera la eradicare sifilisului (era f vulnerabil la antibiotoce.. )

 • Peter Manu

  De acord. O fi deranjat sensibilitatea virginal-patriotarda a lui Eugen Simion.

 • N-am vrut sa comentez ce am citit despre Eminescu in aceste zile. Un text care m-a pus pe ganduri este cel al lui Dan Alexe, om deosebit de instruit si mereu de veghe, dar de un radicalism uneori gratuit. Daca sunt de acord ca sintagma “poet national” este (nu doar in cazul lui Eminescu) o eticheta ce poate fi discutata dupa aparitia ei localizata prin secolul al XIX-lea, alte ganduri ale lui Dan Alexe mi se par greu acceptabile. Nu ma refer la trimiterile spre viata omului Eminescu, ma refer la cele despre poet. Ca jumatate (sau nu stiu cate) din versurile sale i se par de necitit astazi lui DA este o chestiune de gust personal. Timpul musca… Problema noastra, a celorlalti, y compris Dan Alexe, este daca din ce publicam noi rezista ceva la recitit dupa o saptamana… Eminescu un simplu versificator, nici acela prea indemanatic?!? Intorcandu-ne la chestiunea de la care pleaca DA, “poetul national”, exista cel putin un raspuns simplu: Eminescu este poetul national fiindca pana la el limba romana era altceva decat dupa el. Pana la poezia lui, poezia romana evolua intr-o limba poetica pe care Eminescu a “ucis-o”. De la el, “comitem” literatura in limba lui Eminescu. Un alt caz -- poate fi cel al lui Nichita Stanescu, desi exista diferente importante. N-am patima statuilor, dar iconoclastia de dragul de a fi considerat iconoclast mi se pare un sport naufragiat.

 • koko dril

  In anii 50 aveau solutia pentru tineri: intrarea in UTM/UTC vindeca, in credinta multora, chiar de sifilis si alte ”boli vesele”.

 • Aziaici Mainenfocsani

  Pai, chiar a avut. Ieri. L-au dat si la televizor. Asa-i trebuie!

 • Dezideriu Dudas

  Pe 15 ianuarie a.c., am infrant nemilos dictatura nefasta si am participat la o intalnire dedicata lui “badia Mihai”….Cred insa ca acolo am fost atacat cybernetic ( probabil atunci cand “s-a” deschis si(l)fidul subiect sifilitic…), de acu’ sunt in dificultate de a va scrie… Nu d-alea ca-cascada, c-alea vin usor, la vale…Ci d-alea-lui badia, la deal…. Desi, buciumul tot suna, sara pe deal…., tot acolo tre’ ajuns…Da’ nu cu jale, jalea e acolo….

  CacaP.S. Mi-am “ironizat” ( Cluj-ante…, Constanta-post…) ministrul de finante, om de bine, aflat pe dealul BNR-ului in seara asta…BNR-ul si bancile comerciale pot ramane vesele…Jalea e doar la/pentru prosti ( ironia, pentru criptoprosti, altfel nu scapam pana acum…. )…Bine ca nu a trecut inainte de BNR pe la Vantu…Acela era banditul nemilos si in acest caz, si zau, nu se facea, chiar acum, cand Geoana are nevoie de-atatita oameni disciuplinati, daca s-a putea, jelitori de bine…Ca banditi care se rade e peste tot ( da l-‘e frica de Vanghelie ca le rupe o mina si-i bate cu ea, cum a promis )….Tre’ia totusi sa zica, “Lavinia, dragostea mea” la sfarsit ! Am fi inteles si la banditi ca, deh…, stim si noi, nu e bine sa te opui nefestei….Ramanem draku, cu totii, doar in gradina si vrem nu vrem sefu’ cel mare va fi nea’caisa, cu toata experienta “ pe ramura” a lui dom’Neamtu…Desi el n-a murit de-atatea ori ca noi la revolutii….Nea’caisa, ca nemti inca nu cresc in copaci….Poate, Creanga cu Creanga…., cel cu “badia”…

 • Lingamentul de serviciu

  Dan Alexe gicacontreaza, doar-doar o vorbi lumea si despre el. Are complexul lui Erostrat in varianta minora si/sau alcoholica, mictionand pe statua Poetului Nepereche, pe care de altfel nici nu l-a citit, lecturand la viata lui doar proza SF, nici aia de calitate. Vrea ca Papa Pievici sa-l cardinaleasca si sa-l puna retroactiv, la ICR, sef peste ”cadavrul din debara”. De aspiratii modeste nu duce lipsa. Numai ca, la Bruxelles, romana a cam uitat-o, iar franceza o stie tot superficial. Insa: ca ADVOCATUS DIABOLI, intr-un eventual proces de beatificare/canonizare a lui Eminescu-poet-national, s-ar descurca multumitor. Nici piesula lui despre Creanga si Eminescu nu e rea. Dimpotriva.

 • nae balaiet

  Eugen Gagademion, in 1996, dupa venirea Tapului Constantinescian si a Conventiei Democratice la timona Romaniei Medii, isi descoperea -- si el -- un unchi national-taranist. Mai bine mai tirziu decat niciodata. Dupa aia s-a fotografiat si cu Regele Mihai, ca toata umea buna si oportunista. Are insa la activ o editie, nu stiu cat de critica, a prozei eminesciene, bine cotata printre filologii si criticii Epocii Daurite. S-a facut de cacao cand a interpretat literal strigatul de victorie electorala al lui Base asupra pesedeilor geonaisti: ”I-am ciuruit!” A mormait acru ( intr-un interviu, sau la Antena 3, nu mai stiu): ”Da, a ciuruit democratia.”

 • costachel

  Eu recomand in continuare, de Theodor Codreanu, ”Eminescu incorect politic” (Scara, Bucuresti, 2014), fiind autorul opului eminescolog foarte competent si ”nelustruitor”, nascut in Husii cei inconjurati de podgorii multe, in Husii lui Costache Olareanu.

 • Bogdan Cojocaru

  haideti domnu’ neamtu, veniti cu chestia asta prafuita si de o dulcegarie ingrozitoare!…

 • vita kobo abe

  Daca o spunea cineva la Bucale, inainte de moartea Tatucului Stalin, mergea, pe alese, fie la Pitesti, intru reeducare, fie la Canal, intru dezmortire. In 1990 daca o ziceai, bursa Soros o pierdeai. Totu-i in functie de context.

 • Bogdan Cojocaru

  Asa o fi fost cu contextele, dar tot slaba ramane…

 • neamtu tiganu

  bre nea Bogdane, incearca bre cu-n vin rosu, vechi sa vezi ce bine merge.
  P.S Acuma stiu ca voi basistii sunteti un pic tristi,…

 • Dezideriu Dudas

  In 1990 era rau cu Soros, desi acum, in 2015, daca am proceda ref. la francii elvetieni precum Soros cu lira lu’ Albionu’ cela perfid, desi Elvetia exulta de pace, n-ar fi rau….Sau daca am proceda precum acelasi Soros cu Ungaria ce pare a fi devenit extrem de incorecta cu toti, mai putin cu ungurii….Dar, vorba extinsa a d-lui Tudoran, nici francii nu mai sunt francezi, nici macar germani….La’ c-au devenit “unguri” de-‘ceia nemilosi in Ungaria…

  Am tradus mai sus opinia fostului ministru al privatizarii, Valentin Ionescu fata de criza CHF… Ingerul Papesei nemiloase insa, Sorin Ionita, ne-a dat “varianta Socola” : Nu se poate bre’, ce-’s’nteti nebuni ? “, desi Papesa nemiloasa a fost prin anii ’90, la nea’Andrei in curte, exact invers fata de Eminescu : “ De ce n-am fi nebuni “ ?

 • Bogdan Cojocaru

  domnu’ neamtu, de ce sa stricam un vin rosu vechi pe asa ceva ce merge doar cu niste Saniuta, Adio mama, rachiu de pufoaica?

 • Dezideriu Dudas

  Va’ ca tot eu tre’ sa pun lucrurile in ordine : periuta, pasta de dinti, fara sireturi, fara curea….Dvs. nu aveti nici-o sansa… N-am mai citit ceva mai banditesc de Academia Oamenilor de Bine…Mai aveti ?
  Si nu stiu ce nu-i in regula cu ultrasul Gulian atat timp cat n-a fost prins ca a plagiat…Vorba dvs., n-ar fi fost nimeni nebun sa incerce…

  Pe de alta parte, tot de acolo a rasarit o stea, absolut stupefiant pentru mine, exact pe tema cea mai grea a Romaniei, Eminescu. E vorba de acad, Ioan Aurel Pop, din Cluj. Si o veste si mai buna : este cel mai tanar dintre ei !!! Salutari celor din Cluj ! Bre’, cum de l-ati scapat pe nea’Aurel ?

 • viticultorul kobo abe

  Slaba ramine istorieta lui Don Neamtu Tiganu pentru cei ce simt maneleste, nu romaneste, si care nu s-au imbatat niciodata ascultind un cantec vechi, ”Balada lui Tanase Tudoran” de exemplu, sau unul de ocna. Cu asta mi-s de-acord. Si cu observatia ca mai sint inca oameni neglobalizati in Valahia, sau incomplet globalizati.

 • nea caisa

  Zent!

 • Baby Boom

  Asa e. Si sa nu uitam ca, gratie tratatului cu Austria Mare si Germania Wilhelmiana, regele Carol I a putut interveni de multe ori pentru ardelenii romani, ca in cazul lui Ion Slavici sau al memorandistilor. Scriind personal lui Franz Iosef , lui Bismarck sau Kaiserului. O spune si Slavici, o vreme gazda a lui Eminescu, in ”Inchisorile mele”, publicate dupa WWI.Pina si intr-o scriere minora a lui Nicolae Filimon, ”Nenorocirile unui slujnicar”, prezenta la Bucurest a angentllor habsburgici nu mai e un secret pentru nimeni. Theodor Codreanu, in ”Eminescu incorect politic”, da si numele celor mai cunoscuti dintre ei.

 • viticultorul

  Citi ani a stat nereeditata biografia lui Eminescu scrisa, in interbelic, de George Calinescu? Aud? Cei din generatia mea o citeau in secret, daca o gaseau prin vreo biblioteca particulara, si erau, tulburati, in Anii Saizeci, de frumusetea poetica a finalului ei, din care si Neamtul Tiganic isi ingaduiaste sa citeze o frazulica. Daca o veti lectura vreodata, mai vorbim. Si sa nu fie cu banat!

 • rebus

  Bravo pentru aminitirea lui Petru Cretia, emulul harnicului Perpessicius intru editarea operelor complete eminesciene, sub niste vremurile grele, atent monitorizat si/sau criticat de Moses Rosen. A lasat un suvenir frumos, alaturi de Noica, si in ce-l priveste pe Platon si in ce-l priveste pe Ipotestean.

 • InimaRea

  Necazul cu eminenscofobii e că, dîndu-l jos de pe soclul de poet național, n-au pus nimic în loc, așa c-au fost cam proletari în chestia asta: Sfărmați statua Venerei antice. Iar proletarul lui Eminescu era cam anarhist, în orice caz -- nihilist.
  Ironia, tot cu-aceiași, e că nesinchisindu-se de influența poeziei eminesciene în cultura română a sec.XX -- mai ales după ce G Călinescu a cartografiat hotărît albia săpată de Eminescu -- s-a situat între bonjuriști, nu între pașoptiști. Dar ce-i de mirare că n-au înțeles care ne sînt Părinții Fondatori?
  Iar blestemul celor de care spun este că s-au dovedit canalii, negînd Opera lui Mihai Eminescu -- de G Călinescu -- dar maimuțărind Viața lui Mihai Eminescu, de același.
  Freud, despre Dostoievski: nega diagnosticul de epilepsie, crezînd că era vorba de o formă isterică de. Dar medicul personal al lui Dostoievski aruncase pe foc caietele de-nsemnări despre boala și tratamentul aceluia, la chiar rugămintea expresă a pacientului. Freud blama deontologia medicului rus, care a lăsat ca asupra unuia din scriitori universali să apese stigmatul ”bolii copiilor”.
  Un doctor vienez, evreu originar din Cehia, deplîngea nedreptatea posterității, pentru un genial scriitor rus. Iar românașii noștri -- mai verzi ori mai altfel colorați -- se-ntrec în a-l ponegri pe ”poetul-nepereche”, în iluzia unui patriotism corect politic.
  Măcar pe asta, bipolarul sifilitic a prevăzut-o: …pe mormîntu-ți, s-o urca un mititel/ Nu slăvindu-te pe tine, lustruindu-se pe el.
  Eu zic că-i necrofagie așa ceva.

 • neamtu tiganu

  Hai bre nea Bogdane, vii cu poiezii platite de Felix 🙂

 • Charlie Martel

  Apropo de PROLETARUL din IMPARAT SI PROLETAR: aveti dreptate, dar in context. Eminescu are 21 de ani ini momentul producerii a ceea ce s-a numit ”comuna din Paris”, valeat 1871. Din presa vremii, de limba germana si franceza, pricepea foarte bine ca federatii comunarzi, pusi pe distrugeri de monumente ale Vechii Frante (intre ei pictorul Courbet, Verlaine si, zice-se, Rimbaud insusi), se manifestau fie ca anarhisti, deci impotriva statului, guvernului, clerului; fie ca nihilisti, ca anti-tot-isti dara, si nu avea cum, la virsta respectiva, sa nu aiba o unde de empatie pentru ei, mai ales dupa ce Thiers + versaillezii ii belesc precum pe un simplu Charlie Coulbaly. Da, dar… poemul eminesc are patru parti, iar in ultimele -s limpezi referintele la perdantul Napoleon al IIi-lea, ”in faeton de gala”, detronat de republicani dupa infrangerea de la Sedan (Napoleon, cedant Sedan, ceda ses dents, n’est-ce pas?). Emin insa, ”budist schopenhauerian”, cum ii va spune ”Garabete Braileanu”, nu vede lupta de clasa marxistica intre Prolo si Imperator, ci unitatea lor metafizica pe un plan superior, ca in poemul TAT TWAM ASI, ” doua vieti in doua inimi si un singur ciolovec”. NOTA BENE; rolericii sovietocentrati ai Anilor Cinzeci exploatau ideologicamente literatura, nu o interpretau, scotind-o din context sau punind autorii sa si-o rescrie singuri si nesiliti de nimeni (cazul Cezar Petrescu, cazul Sadoveanu,etc). Erau in stare sa scoatza nu numai din ”Imparat si proletar” unt marxist-leninist, ci si din Biblie, unde, intr-un anume Psalm se zice: ”Nebunul spune in inima lui: Nu exista Dumnezeu!” Citand ei doar partea a doua a versetului, ”Nu exista Dumnezeu!”, ar fi putut prezenta scolerilor Sfanta Scriptura drept un monument de ateism, nu-i asa? La fel procedau cu IMPARAT SI PROLETAR, neraporting partea intai la intregul poemic. Si asa mai departe.

 • Bogdan Cojocaru

  domnu’ neamtu, poiezia platita de Felix se numeste Mihai Gadea nu Dorin Tudoran. Daca nu puteti face diferenta e treaba dvs

 • Charlie Codobelc

  D’apoi, cumetre, proful de marxism-leninistica liceala, mai indraznet, ne spunea, cum invatase in facultate de la mos Davissohn, ca la Emnescu gasesti si exemple ce ilustreaza metoda metafizica, negativa(”repaosa nestramutate sub raza gindului etern”) si altele ce ilustreaza metoda dialectica, pozitiva (”tot alte unde-i curg aceluiasi piriu”). Oleaca mai tirziu aveam sa inteleg, citind ”Estetica” lui Tudor Vianu, reeditata in Anii Saiyzeci-Saptezeci, ca respectivele citate din Eminescu ilustrau de fapt, unul, o viziune heracliteana, panta-rheica, iar celalalt, una parmenidiana (”fiinta este”, ”nefiinta nu este”). Dreptu-i ca el invatase, cu un deceniu inaintea noastra, ca Ion Paun-Pincio, A. Toma si Teodor Neculuta erau poeti mult mai mari decit Eminescu, ba si pusi in slujba dezrobirii proletare. Cine stie ce ne mai aduce ziua de maine, cu necazurile ei hermeneutice!

 • Dezideriu Dudas

  Nu bre’, acela-i recviemul. Cel putin deocamdata. Calatoria continua…

  P.S. Ref. la banii platiti de Felix “la sefu’ nost’ ” ( si noi suntem pupini, n-asa ?… ), desi castigati cinstit ( s-a retras cand PUR s-a aliat cu PSD-ul si probabil Dan Voiculescu a suferit profund de a tradat ulterior si a venit langa Dictator…, iar apoi cand a aflat, “pe surse”, ca totusi Dorin Tudoran e bandit, s-a suparat rau si pe dictator….), propun ca banii respectivi sa fie donati de sefu’ la fosta securitate (bre’, nu sariti in sus !… fapta, nu faptas …)…Sa se prezinte aceasta pe maidanu’ din spatele CCR-ului tarrisoarei, da’ cu ciorap de muiere pe cap, sa n-o recunoasca draku’ orice prost….Abia asa s-ar inchide subiectul.
  Dom’Neamtule, daca nu era centrarea lui mata’, degeaba ma dadeam eu Gerd Muller…, ca nu puteam niciodata inchide meciul….Mi-e insa ca abia am egalat si urmeaza prelungirile. Si “la noi”, si “la ei”, ca “la prosti” se joaca de cand e lumea….Asa ca nu va bazati pe faptul ca m-as fi desteptat instantaneu…

 • Dezideriu Dudas

  Da’ ce bre’, Dreapta actuala nu e ca-capitalista, mai mare decat orice misca, ca ‘ceia din slujba dezrobirii proletare ? Pana la urma ‘ceia au ramas consecventi….de le-a iesit o Stanga mai mult decat ca-capitalista…., mai mare decat orice nu misca….

 • InimaRea

  În 1970, și la bac , și la admitere la Română, s-a dat Eminescu. Deja ”se știa” că Împărat și proletar” nu era o poezie de sine stătătoare, că făcea parte dintr-un amplu poem -- O Scrisoare dintr-un ciclu de meditație poetico-filosofică asupra Vieții, Istoriei -- și că Eminescu nu fusese ”doar un poet” ci și un gînditor, așa netritat cum ieșise el din avaturile sale universitare.
  Ediția Perpesicius publica deja Caietele, unde apăreau și problemele de fizică și matematică la care se muncea Eminescu. La 21 de ani, știa mult mai mult -- adică, profund -- decît detractorii săi ajunși la maturitate.
  O fază de circ telectual a fost și-n vremea aceea: Vadim Tudor l-a acuzat pe Gh Bulgăr de ingoranță, în materie -- cu aluzia mîrșavă de antipatriotism. Bietul profesor scrisese că ”patriot” e neologism, iar ăla sărise cu picioarele pe el, dînd exemple din chiar poezia eminesciană, în care Bulgăr era autoritate, să demonstreze că ”patrie” este -- la români -- dintotdeauna. Semidoct și paranoic, CV Tudor este înaintemergătorul ”iconoclaștilor” de azi, chiar dacă ei n-ar recunoaște-o-n ruptul capului.

 • Dezideriu Dudas

  Primesc de la un prieten un material al d-lui Nicolae Dima in care apare pasajul de mai jos despre Paul Goma :
  El scrie despre oportunisti ca “au traversat istoria in patru labe” iar despre scriitorii din vechea elita afirma ca “au fost condamnati la semnatura-silnica.”

  Idei si vorbe memorabile dar m-am saturat de realitati memorabile care nu ajuta la solidarizarea societatii romanesti. Tot respectul pentru Paul Goma, dar nu cred ca exista vreo tara din lume care sa corespunda exigentelor unor intelectuali exponentiali precum Paul Goma. Ei trag dupa ei societatile si au rolul lor de locomotive ale istoriei. Ce ne facem insa atunci cand “istoria este traversata in patru labe” de intreg poporul iar “semnatura-silnica” este singura forma de supravietuire intr-o societate profund fracturata, intre sefi cu puteri discretionare ( indiferent de capital, structura institutionala, asociativa…) si subalterni care viseaza la o casa, casatorie, copii…., ca la lucruri vesnic de neatins…, daca nu au norocul sa le mosteneasca sau sa vina nedrept ori intamplator….Ce ne facem atunci cand tot acest efort al nostru parea in sfarsit validat de realitate, odata cu aderarea noastra in NATO si UE, dar ulterior integrarea pare a fi devenit din ce in ce mai indepartata, folosindu-se MCV-ul european pentru a fractura si mai tare societatea…

  “Badia Mihai” a fost tema intalnirii de pe 15 ianuarie a.c. la o fundatie crestina in Constanta. M-am bucurat cand am vazut ca in Romania pot exista si dialoguri civilizate, cand in sala “nu sunt oameni mai destepti” decat cei de la prezidiu…, cand intrebarile sunt chiar intrebari ( scurte si nu “povestea caprioarei”), cand raspunsurile chiar sunt asteptate…Mai scurt, cand am vazut ca poate exista dialog. Azi am folosit intr-un email pasajul “ Am imensa speranta ca natia romana isi va infrange trendul descrescator de dupa 1989”…

WP Admin