≡ Menu

Eclipsele de soare, sticla afumată și orbirea

07.10

Îmi aduc aminte de câteva eclipse de soare, când mai toată lumea din cartier – mai ales noi, puștimea – a ieșit în stradă pregătită cu bucăți de sticlă afumată.

Nu știu alții cum sunt, ce au mai învățat între timp (din viață sau din cărți), dar eu, unul, am înțeles că nu e bine să te uiți la eclipsele de soare prin sticlă afumată.

Găsesc o explicație pe site-ul unui liceu și-mi spun că, dacă niște adolescenți, fără drept de vot, au aflat niște lucruri, poate că și părinții lor, cu drept de vot, ar fi bine să le știe:

“Filtrele destinate observării eclipsei au o peliculă subțire din aluminiu, crom sau argint care atenuează radiația periculoasă și reprezintă o metoda sigură de observație. NU se folosesc pentru observarea eclipsei filme fotografice, filme medicale folosite pentru raze X, sticlă afumată, filtre cu polarizare sau ochelari de soare, deoarece aceste dispozitive nu filtrează suficient lumina solară, în special radiația infraroșie și ultravioletă, extrem de dăunătoare ochiului.”

Câte eclipse – de lună și de soare – au loc într-un an?

“Numărul maxim de eclipse este de 7 într-un an, iar în acest caz 5 sunt de Soare și două sunt de Lună sau 4 sunt de Soare iar 3 de Lună.”

Nicio problemă.

Care este durata unei eclipse de soare?

“O eclipsă de Soare durează în cazul României aproximativ 2 minute și doar în acest scurt timp observarea sa se poate face cu ochiul liber. Restul eclipsei, adică toate celelalte faze de parțialitate se pot observa doar cu ochelari speciali sau filtre specializate solare. Observarea cu ochiul liber a eclipsei fără astfel de dispozitive speciale este deosebit de periculoasă, deoarece datorită luminii puternice și a radiațiilor ultraviolete și infraroșii se poate produce orbirea parțială sau totală.”

Ei, aici avem o problemă! În astronomia politică postdecembristă a României, eclipsa de soare ține de aproape un sfert de veac.

05.31

Scădeți cele 2 minute, în care poți observa fenomenul cu ochiul liber, din suma minutelor care încap în acești 25 de ani și veți înțelege de ce suntem orbi.

Eclipsele pot fi totale sau parțiale. Alegerile pot fi generale sau parțiale. Orbirea provocată de observarea neadecvată a eclipselor poate fi și ea totală sau parțială.

Lipsa transparenței este înșelătoare. A privi “fazele de parțialitate” ale eclipselor politice prin bucăți de sticlă afumată, cum ar fi ecranul televizorului și tot felul de camere obscure, garantează un singur lucru – orbirea.

Dacă vom folosi cele două minute în care viitoarea eclipsă electorală poate fi privită cu ochiul liber, vom înțelege că zdrobitorul 70% înregistrat la cea mai recentă eclipsă total-parlamentară a fost o iluzie optică.

Mare cât o orbire. Parțială sau totală, greu de spus.

Și desfrâul radiațiilor (ultra)violete, și orgiile radiațiilor (infra)roșii sunt de ocolit.

Sticla afumată ne-a afumat.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • …nu mai scăpăm de “întunericul de la amiază”…

 • Si daca am privi “eclipsesle” noastre electorale (totale sau partiale) prin cele mai performante telescoape si lunete, rezultatul n-ar putea fi cu mult diferit. Un numar aproape neglijabil din cetatenii chemati sa-si depuna votul in urna europarlamentarelor stiu care-i diferenta dintre Consiliul European si Consiliul Europei. Si mai putini inca stiu care e rolul Parlamentului European si cat de limitat este el de facto. Aproape niciunul nu stie care sunt provocarile reale, imediate, ale Europei si cum se raporteaza la ele (din persepective diferite si cu posibile rezultate diferite, nu-i asa?), alde ALDE, popularii ori socialistii si, de ce nu, extremistii europeni (ca avem in P.E. si din astia). Si daca ar sti, tot nu si-ar da seama in ce masura vor putea unii sau altii sa isi impuna viziunea in fata boss-ilor care hotarasc de fapt destinul Europei, desi nu i-a ales nimeni in mod expres pentru o asemenea misiune. In plus, cata vreme alegatorul va fi obligat sa voteze liste inchise, nimic nu se va putea schimba in bine. Daca as vrea sa votez un taranist, bunaoara, sau un pedelist, ori un liberal, dar nici intr-un caz pe cel aflat pe pozitia intai ori pe pozitia a II-a, o lista deschisa mi-ar permite sa-i sterg pe indezirabili si sa le dau o sansa reala candidatilor de pe ultimele pozitii ori macar celor din centrul listei. Asa insa, exact ca in bancul amintit de @InimaRea, orice votam, oricum ne combinam voturile, exista imense (ne)sanse ca tot “militian” sa ne iasa pana la urma.

 • @No Name/DP
  1. Adevarat, listele sunt poarta deschisa pentru cei care MUSAI trebuie sa ajunga la Bruxelles.
  2. Sa vezi o bataie tip “EBA, te rugam, mergi cu noi!” da masura ridicolului care se adauga inechitatii de la punctul #1.
  3. Daca pana si Mihai Neamtu ajunge sa compare laudele aduse Elenei Basescu cu odele aduse familiei Ceausescu inseamna ca “eclipsele” pot fi observate, pentru 2 minute, cu ochiul liber…

 • Pingback: Eclipsele de soare, sticla afumată și orbirea « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Ontelus DG

  Metafora eclipsei și aceea a orbirii sunt inspirate, și nu doar în acest context. Adevărata tragedie nu este a celor orbi din naștere, avându-l pe Homer drept exemplu legendar ori eminescianul vers: ,,dară ochiu-nchis afară înlăuntru se deșteaptă”. Orbirea ca proces mult prea frecvent în rândul oamenilor confirmă exasperant viziunea sceptică asupra lumii. Sigur, sunt epoci și epoci, unele fericite, în care și mediocrul strălucește, iar altele nefaste, în care până și insul excepțional dotat nu poate da măsura excelenței sale ori nu prea este băgat în seamă. Dar caracterul contagios al orbirii sau răspândirea sa irațională constituie o ciumă civică, o lepră morală, o holeră spirituală, maladii care îngreunează pesimist ereditatea socială și istorică.

 • @Ontelus DG
  Orbirea si complicitatea (directa -- prin participarea la fapta si indirfecta -- prin tacere in fata faptei) ilustrate de aceasta comdeie de prost gust — EBA la Bruxelles — mi se par definitorii pentru zodia in care se afla Romania.
  Andreea Pora publica in “22” un articol foarte bun: http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/tupeu-second-hand-de-la-firma-elena-basescu-comp-329970.html
  Poti fi in dezacord cu o actiune ori alta a Monicai Macovei, cu o declaratie sau alta a MM, cu o presiune ori alta a MM etc., dar sa o vezi pe MM luata la bani marunti de EBA e dincolo de jale.
  Pe de alta parte, si MM, si altii care s-au bucurat sa mearga la Bruxelles, in 2009, la brat cu EBA sunt vinovati pana la cer de aceasta cacealma nationala.
  De ce plateste doar Monica Ridzi, nu si altii?…

 • MadameDuRecamier

  O nebunie! Papa a avut un Machtwort de spus si nefericita anunta cita onoare are ea. Incredibil!

 • Ontelus DG

  @ Dorin Tudoran
  Între timp, persoana respectivă a fost sfătuită, probabil, să renunțe și a anunțat acest lucru. Și acest caz concret, ca multe altele, îl consider doar un simptom a ceea ce cred că explică multe lucruri neplăcute, dureroase, scandaloase. Vă rog încă o dată să vă gândiți la acei 1100 de ani fără statalitate centralizată a românilor! Acea ereditate nu poate fi surmontată, având în vedere geografia și istoria ulterioară, precum și accelerarea timpurilor recente. Restul este iluzie sau manipulare…

 • @Ontelus DC
  Tocmai postasem stirea.

 • Oi fi carcotasa, n-oi fi, dar eu cred ca o pasarica de pe linia telegrafica NATO-UE i-a infrant lui Caligula Imperator ambâțul de a-i mai da calului ovaz din pristolul bruxellez. Am auzit de la nasu’ Radu Moraru, om cu oarece legaturi privilegiate cu sursele prezidentiale, ca dl TB e atat de ispitit de o functie la cele institutii internationale incat e gata sa declanseze prezidentialele, prin demise, inainte de soroc.

 • a notarius

  Nu conteaza de ce a renuntat la candidatura. Faptul ca a putut fi convinsa, fie si de augustul tata, ne dovedeste ca in partea aceea a esichierului inca functioneaza ceva care seamana cu democratia.
  A fost cantarita reactia opiniei publice, inclusiv a celei favorabile, si a fost luata masura care se impunea.
  Dincolo tocmai am fost anuntati ca 250 de mii de pensionari vor lua cu 60 de lei mai mult ca urmare a corectarii unei greseli facute de cabinetul Boc.
  Nu trebuie sa va spun ca este o minciuna: “eroarea” a fost facuta de cabinetul Ponta la inceputul anului trecut.
  Dar anuntul este o bucata perfecta de sticla afumata…

 • @a notarius
  Conteaza. E o lovitura de maestru a tatalui. Fiica nu are nicio legatura cu asemenea decizii. Daca partea cealalat nu a luat in calcul acesata miscare de maestru va avea zile grele…

 • a notarius

  @Dorin Tudoran
  Asa cred si eu. Am spus nu conteaza in cea ce o priveste pe ea.
  De altfel nu este un secret cine si de ce a facut-o.
  In articolul din RL, Elena Basescu marturiseste ca la despartire tatal i-a urat noroc, spunandu-i ca de abia acum a devenit ea politician.
  E chiar in marea traditie democratica: devii politician in momentul in care demonstrezi ca stii sa pierzi, sa renunti…si, in buna traditie basesciana, s-o iei de la capat.
  Numai ca nu-mi amintesc ca Basescu tatal sa fi pierdut vreodata.
  Daca castiga si acum intra definitiv in galeria marilor politicieni. Nu neaparat romani!

 • Bogdan C.

  @dl. dorin tudoran

  Da, eba si cu udrea sunt asa cum iscusit le-ati incondeiat (chiar daca apelul parodie GDS diminueaza valoarea semnaturii dvs pe apelul GDS ,cred). Si acelasi simt al observatiei care v-a facut sa spuneti ca Neamtu si Gadea sunt la fel sunt convins ca v-a aratat si ca Daciana Sarbu, Gabriela Firea sunt din aceeasi liga cu eba. Nu pot decat sa sper ca partea cealalta va avea zile grele asa cum previzionati, desi cred ca este mai nesimtitoare la astfel de chestiuni( n-a zis Ponta ca a fost base care a zis ca demisioneaza si n-a demisionat, a fost Antonescu care a zis ca demisioneaza si n-a mai demisionat si ca ei bine el nu a zis ca demisioneaza si nu va demisiona?) mai ales ca nimeni nu a remarcat agramatismul dnei sarbu pt ca nu prea a vorbit, fiind o persoana discreta si mai prevazatoare la dat drumu la porumbei pe gura.

 • Daca_nu_nu

  No, stimată doamnă Pora, ai vinit la vorba me?! Ptiu, nu te-aș deochea! Cum le vezi domnia ta, nimic nu-ți scapă! Numa că-i cam târzior, madame, cam târzior. Mult v-a luat să vă dați seama la câtu-i ceasu… No, amu, nu-i bai, că nu mai catindează și, iaca,-i pace pre pământ și între oameni bună învoire.
  Trăiască Udrea! Sus cu ea!

  P.S. Acuma, lăsând gluma: dacă Elena Băsescu avea ureche și pentru vocea străzii (că voință civică nu-i pot spune) și-ar fi făcut gestul acesta acum 5 ani, altă făină venea acum la moara ei… Și poate și la a noastră. Poate trăiam un pic mai bine; dacă nu și-n dreptate, măcar în adevăr.

 • @Bogdan C.

  Gabriela Firea e din alta liga. Dumneaei este a self made woman, cu tot ce poate insemna asta (in bine sau in rau).

 • @No Name/DP
  Corect. O cunosc pe GF. EBA este inca la gradinita… Uitati-va si la anuntul de azi — ii trebuie trei incercari sa spuna corect “testul electoral”. Si tt nu sunt sigur ca a spus “testul” si nu “textul”. Sa-i dorm insa sa fie o mama foarte buna.

 • spirache zarathustră

  din fericire, ce era de demonstrat s’a demonstrat, iar domnul preda, cristian preda (si altzi intelectuali pentru care eram capabil sa bag mina in foc), mi’a/u demostrat ca si molustele pot inghitzi broaste riioase.

 • Dana (Mara)

  Interesante si atacurile sub centura la “draga Stolo” care par sa reproduca niste discutii pe care le-o fi auzit in casa si care in mod normal este penibil sa le aduci cu atita naivitate in public. Nu stiu daca am inteles bine, dar sugereaza ca “draga Stolo” ar avea o amanta foarte tinara si face trimitere la reviste de can can. Cu frustrarile astea mai greu sa fie o mama buna, deja are inoculat acest microb al “notorietatii in politica”. Poate ca fond nu este un om rau, dar cred ca are o afectiune si admiratie enorma si oarecum nesanatoasa pentru tata si doreste sa il imite. In fond si presedintele Basescu a fost un autodidact si a reusit numai prin perseverenta si determinare. MRU cred ca avea dreptate cind spunea ca Basescu se documenteaza mult din acele rapoarte ale consilierilor si probabil serviciilor si adevarul este ca desi sta mai prost cu gramatica, nu este pe linga subiect. Poate daca ar fi supusi mai multi politicieni la un examen grila pe probleme politice interne si internationale Base’ ar obtine un punctaj foarte bun, a acumulat multa experienta. Asa ca nu ma surprinde presupunerea dnei No name DP ca ar fi un posibil candidat pentru un post important intr-o structura importanta internationala. Este exact genul agreat -- previzibil, loial, militaros, documentat, mediocru util si docil.

 • Bogdan C.

  @No Name/DP, @Dl.Dorin Tudoran

  Asa o fi cum ziceti domniile voastre despre GF, dar suvoiul de vorbe goale, sforaitoare(gen “interesu national” si altele, a se cauta inregistrarile) pe care-l arunca in public pe mine ma lasa descumpanit(cel putin). Are inteligenta utilitara si instinct feroce de clan care acopera un sublim vid, parerea mea.
  Cat despre conferinta de presa a ebei secondata de udrea, a fost ceva hilar la culme, ca in desenul animat cu Tom si Jerry cand buldogul isi invata puiul cum sa se dea la pisici. Asa si matrona udrea o invata pe eba cum sa muste din politicienii versati. Felul cum a facut-o a fost penibil si nedemn. Poate o sa fie o mama foarte buna! Toate cele bune!

 • HH

  Dorin Tudoran: “EBA A FOST LOVITA DE O CRIZA DE BUN-SIMT”?

  Mie articolul mi s-a parut un fel de portret al mahalagioaicei la tinerete. Atita mirlanie si venin, chiar si la o țoapă, rar se poate vedea. Credeam ca e doar tută, dar e o ciobanca si o mitocanca de o obraznicie dincolo de obscenitate.

  Cu ocazia asta mi-am amintit de imaginile cu cealalta fiica, iesita la bagat bățul prin gard și la fotografiat dusmani, desene pe asfalt, ziduri etc. cind cu Casa (?) Dante (?), prelingindu-se pe asfalt ca o meduza informa. N-a zis nimic cind a fost injurata, dar nici nu s-a intors din drum. Simtea ea, regina notarilor, nevoia si placerea sa fie sfidatoare fata de slugile revoltate si furioase, raspunzind urletelor doar cu o atitudine distanta si o față indiferenta, imobila si rece.

  Pai, copiii lui Ceausescu erau inteligenti si decenti in comparatie cu obraznicaturile astea doua.

  De Basescu se zice ca ar vrea sa ajunga ceva sef (el ar vrea Mare Sef) la NATO. Pare ridicol, dar daca un community organizer si cam atit a ajuns mare sef la Casa Alba, iar un ketchup tycoon ministrul lui de externe, nimic nu mai e imposibil. Traim intr-o lume ciudata si lucruri neasteptate se pot intimpla in orice moment.

  Amiralul Basescu in locul lui Anders Fogh Rasmussen… :mrgreen:

 • Dezideriu Dudas

  REF. LA FILTRELE NECESARE…, ca de „intunericul de la amiaza”, cu cat ne apropiem mai mult, cu „batele in mana”( sau cu „sticle afumate”, in cel mai bun caz ), cu atat vedem mai putin, sau chiar orbim de-a binelea cum scrie domnul Dorin Tudoran… :

  Sunt de acord cu dom’Costica Bradatan cand scrie ca „ puterea sistemului vine de la capacitatea sa de a influența mințile oamenilor”, prin „inginerii lingvistice” , dar mai ales cand afirma ca aceasi limba, ar trebui sa ofera si rezistenta necesara…, mai mult, poate asigura si o anumita opunere, printr-o vraja a ei ( a limbii, a limbajului ). Nu sunt de acord ca pare a se referi doar la auto-aparare…Nu cred ca un sistem este vesnic, iar noi toti ceilalti trebuie sa fim tot timpul in auto-aparare…

  Va propun in comentariul de mai jos o „inginerie vrajitoreasca” sau o „vrajitorie inginereasca”…Astept reactii, din ambele tabere ( in special, ref. la MORATORIU de 9 luni )…N-as putea crede ca daca fostul totalitarism antedecembrist a fost ,” mai presus de toate , un proiect lingvistic” ( C. Bradatan ), nu mai exista urme in actualitate…Nu ma refer doar la cei care „ musca si fug”, ci mai ales la cei care ne cred in continuare de o prostie angelica. Angelici, angelici, dar la extrem putem atinge „vrajitoria” in prostia noastra…Iar daca_nu_nu, ce-ar mai conta „inca unul” ramas pe campul de lupta ? Desi toate „vorbele” din comentariul de mai jos sunt trambitate zilnic de vuvuzelele antonimice ale statului si ale pietei ( nu au nici-un efect deoarece se auto-anihileaza reciproc ), daca nu „ai voie” sa le spui, poti doar sa le „scrii pe garduri”, sau eventual pe bloguri…. Ii spuneam odata d-lui Claudiu Iordache ( prin 2003-2004 ) ca am ajuns in faza in care singura sansa de evolutie a Romaniei este tradarea liderilor elitei ( intre ei )….Trecerile de la „noi” la „ei” au fost continue…Astea au fost „tradari de bine”…Le asteptam pe cele „de rele”…

 • Dezideriu Dudas

  TREI TEME SI UN ” VECTOR DE TRACTIUNE ”

  TEMA PRELIMINARA : “Ce e de facut”, pentru angrenarea macro-micro…
  De corelat strategic in perspectiva dezvoltarii, “germenii” actuali ai economiei romanesti :
  -- Societatile publice romanesti
  -- SIF-urile
  -- Transnationalele
  -- Societatile privatizate prin Mebo
  -- de infiintat, “Fondul suveran Romania“ ( in cadrul strategiei extinse a Ministerului Marilor Proiecte )
  -- redefinirea si accelerarea implementarii Parteneriatelor Publice Private – PPP, pentru revitalizarea intreprinderilor publice ( prin aport de capital/management privat ), respectiv a celor private ( prin aport de capital/management public )

  TEMA 1. Ce e de facut”, la nivel de microintreprindere
  Start-ups-urile si germenii de intreprindere
  COORDONATE :
  @ Schema logica de infiintare si functionare sistem : IMM-uri / Universitati / Patronate / Fonduri Structurale – Ministere / Agentii…
  @ Grupul tinta si caracteristici specifice de abordare
  -studenti
  -- antreprenori deja existenti pe piata
  -- fosti salariati sau persoane dedicate profesiilor liberale care
  doresc sa inceapa o afacere…
  -- somerii -nu ca tinta predilecta, ci pentru programele pe care
  ei le au deja la AJOFMuri
  -- sisteme tip franchising
  -- etc….
  @ Infiintarea unei Universitati ( tip MOOC ) si a unui Liceu, de antreprenoriat
  @ Integrarea spiritului “blogideologic” ( nickname-ul d-lui prof. Titus Filipas ) in preluarea si diseminarea informatiilor de piata cu impact in definirea politicilor publice si private.

  TEMA 2. : “ Ce e de facut”, la nivelul “comunitatii Romania “…
  I. Colegiul Mediului Asociativ
  I.1 Initiativa legislativa pentru organizarea, la nivele locale, a 2 intalniri anuale pe formatul 50 % institutii de stat – 50 % ONG-uri, mass-media, asociatii profesionale ( societate civila ), sub egida Colegiul Mediului Asociativ.
  I.2 Organizarea unei intalniri anuale cu ambasadorii acreditati in Romania de catre partea de 50 % societate civila a Colegiului Mediului Asociativ
  II. Senatul Corpurilor Profesionale – de proiectat o implementare a unei Constitutii ce prevede ca a doua Camera a Parlamentului sa fie formata din corpuri profesionale ( precum in Hong-Kong, “ o tara, doua sisteme” ), cu vizarea anului 2040 ca infaptuire ( dupa 1989, 25 de ani pierduti + 25 de ani de constructie… ).
  Pe termen scurt, vom propune un MORATORIU de 9 luni pentru conceptualizarea, pregatirea si reluarea proceselor de transformare economica-sociala intr-o noua dinamica, primordial pe doua directii majore :
  1. Renationalizarea unor fractale din economie, dar si cu componenta privata.
  2. Reluarea procesului de privatizare ( inclusiv restructurari post-privatizare), dar si cu componenta publica.

  “ VECTORUL DE TRACTIUNE “
  @ Cand am infiintat Asociatia de Consultanti de Investitii in anul 1998, sustineam si Programul de Protectie a Micilor Actionari -- PPmA.
  @ Cand inca mai speram ca piata de capital nu e doar “o vorba” ( din noianul de “celelalte vorbe”…) de “fraierit” ( prin anul 2000)…, transformasem PPmA in PPMA, adica in Programul de Protectie a Marilor Actionari ( vizam si SIF-urile, dar mai ales FPS-ul ! ).
  @ Astazi actionam in termenii termenii PPR – Programul de Protectie a Romaniei …

 • HH

  off topic, dar f.f. dragut:
  Former US president Jimmy Carter says he suspected that his emails are being monitored by intelligence agencies. Speaking on NBC’s Meet the Press, President Carter says that if he wants to correspond with world leaders he now sends a handwritten letter in the post.

 • Dana (Mara)
 • Piotr Ilici Harbuzov

  @Mara(Dana), revitalizabilul Stolo
  Genul acesta de ”revitalizare”, de vampirism adicatelae, se cheama, in psihanaliza marginala, shulamitism/sulamitism, de la numele tinerei misionate sa doarma in acelasi pat cu batrinul rege David si sa-i incalzeasca oasele racinde. Cealalta Shulamit, aia din CANTAREA CANTARILOR, care evita culcusul regelui Solomon, e blamata intr-un poem al lui Ion Minulescu, cam asa: “Sulamita, Sulamita,//Ai fugit de Solomon/C-ai fost proasta!//

WP Admin