≡ Menu

Două fotografii

 

Călugări budiști la Cascada Pongour, Dalat - Vietnam. Fotografie: Dang Ngo

Copacul și uraganul Sandy - Bridgeport, Connecticutt. Credit: AP Photo/Jessica Hill

 • @) Dorin Tudoran

  Superbe fotografii. Copacul din a doua poza imi da si el senzatia unui calugar buddhist…

 • Plin de sugestii acest “contrapunct”!
  Si imi amintesc de calugarii budisti care se autoincendiau la Saigon in timpul razboiului din Vietnam. Eram elev la liceul militar, citeam despre fiecare autodafe in “Scinteia” si nu ma simteam prea bine!

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  chiar asta si este -- un tanar “calugar budist” care sta, inca, drept in fata vijeliei…

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  In afara cronicilor de sport, cine se simtea bine citind “Scanteia”?

 • @Dorin Tudoran, S-ar putea sa va dezamagesc dar sunt multi dintre actuali politicieni care citeau cu placere Scanteia. Nu-mi cereti nume ca nu aveti spatiu infinit pe blog 🙂 . Partea frumoasa este ca acu ii gasiti in calitate de anticomunisti si chiar monarhisti. Stiti cum se spune “putini am fost multi am ramas”

 • Daaa, exact la similitudinea asta de atitudine m-am gandit si eu imediat ce am vazut cele doua fotografii. Budistii, in exercitiile lor de etica religioasa, se supun legilor naturii, la fel cum o fac piatra, apa, copacul. Iar copacul, in fata dezlantuirilor naturii, are, parca, o atitudine… budista.

 • Dezideriu Dudas

  Interesanta continuare…, dupa ultimele comentarii ale materialului anterior. Cuprinde exact „razboiul” ce tine Romania in plasele extremelor ( desi in Romania, si Stanga si Dreapta sunt moderate), extreme, care, din cand in cand mai sunt convocate de „padurar” ( ca in bancul din comunism cu razboiul dintre San Marino si Lichtenstein – terminat atunci cand „padurarul” i-a dat afara din „padure”pe razboinici…). Va scriam si anterior, in mod foarte probabil avem aceleasi scopuri, la mijloace insa e posibil sa vedem lucrurile diferit. Cand scriam ca sunt sigur ca ne vom intelege gandind ca vom avea cateva re-pozitionari reciproce, ma refeream la faptul ca avem probabil perceptii diferite asupra realitatilor…Prin cele 2 fotografii postate in contextul mentionat la inceput ( bineanteles, marcat fiind de extensia “libertariana” a infinitatii de” vorbe de bine” – ca sa nu fie „de rau”…) demonstrati insa ca avem perceptii asemanatoare si asupra esentelor realitatii ( „padurarii” globali au limitari mult mai largi pentru extreme …):

  Foto 1 :
  1.Cascada = Realitatea
  2.Calugarii budisti = Solutia Indiei ( bazata pe arheologia atenta a claselor sociale, o abordare destul de departe de ideile libertariene ca acestea sa nu insemne mai nimic acolo )

  Foto 2
  1. Sandy = „Kakistocratia” ( unde ideile libertariene sunt din ce in ce mai efervescente in toate statele „civilizate” -- in campaniile electorale ale conservatorilor si neo-liberalilor / nici „stanga caviar” nu are efecte prea diferite…. )
  2. Copacul = Popoarele ( interesanta si profetica -- ? -- extensia din comentariul 3 : Copacul = un tanar calugar budist…)

  NOTA : Cred insa ca trebuie sa percepeti aceste mesaje nu ca venind de la persoana oarecare „ x” catre dvs., d-le Tudoran. Ci ca de la un cetatean roman „global”, bucuros ca poate comunica cu cineva din „proletariatul extern” al Romaniei , in sens Arnold Toynbee . In acelasi sens ma consider „proletar intern” al Romaniei, ambele sintagme fiind departe de sensul marxist a termenului „prolelar”, tinand cont ca Romania inca din anul 1990 a ales drumul capitalismului, iar cazul dvs. , ca cetatean american fiind si mai fara echivoc ( la noi acasa, „jocul capitalist” s-a cam jucat tot cu mingile cele vechi…)

  EXEMPLU : La noi Clujul pare a fi cel mai reprezentativ „Model libertarian” ( in sensul ultimelor comentarii din materialul trecut )…Scriam anterior ca pana si conceptul de „ Bugetare participativa” pare a veni tot din fieful neo-liberalismului, chiar daca oficial vine de la mama Forumului Social Global ( sau tocmai de aceea !? ) . Desi se vrea un concept de Stanga globala (post)moderna, in Romania a fost preluat doar in campania electorala a lui Emil Boc si cea a lui Peter Eckstein la …Primaria CLUJULUI ! O sa vin cat de curand cu ceva nou de la Constanta…Extinzand termenul de proprietate din definitia libertarianismului, la un nivel mai amplu, ceva de genul proprietate bazata pe valoarea pentru societate.

  CURIOZITATE LOGICA : Dan Voiculescu afirma ca presedintele Traian Basescu isi va putea permite sa blocheze numirea Prim-ministrului USL pentru ca Europa-SUA au demonstrat ca nu se vor implica ( impotriva lui TB ), si propune o noua suspendare printr-un referendum care sa aiba loc odata cu alegerile generale. Fix ceea ce trebuia ca intreaga tema de campanie sa fie dinamitata spre agresivitati extreme care in fapt nu spun mai nimic ( „hotii” de un semn vor fi anihilati de cei cu semn opus, la fel „mincinosii”,…, la „plagiatori” pare a fi totusi o diferenta….) ….Chiar daca in Constitutie se scrie si de consultare, „desteptii” o tin pe-a lor ca T.B. poate face ce vrea muschii lui….Sper totusi ca plagiatorul Ponta s-o tina in „prostia” lui, altfel „desteptii” ne-plagiatori vor oferi la nesfarsit Romaniei ocazia de a-si plagia neputinta in fata istoriei….Iar Occidentul, s-o lase mai moale cu plagiatele ( o cale mai lunga, dar mai sigura, tot pentru inlaturarea „prostilor”…)…Desi, e drept, dupa 2008, nu si-a mai plagiat „vorbele”cu ne-implicarea statului si alte alea…, vorbe in care „desteptii” Romaniei au jdemii de doctorate…, ci mai degraba pare ca si-ar fi plagiat vechile cruciade medievale….Cu toate astea, continui sa cred ca in mod eronat a fost ales Stefan cel Mare cel mai mare roman…El se credea atunci ultimul mare cruciat al Vestului, cand de fapt a fost primul experimentator ( „fraier” in sens Dorin Tudoran, sau „prost” in sensul comentariului ) din Est sacrificat al unei noi ordini globale….Si nu Papa il trimitea in lupta…Nici acum Europa –SUA nu spun fara echivoc ca sustin anume pe cineva sau ca sunt impotriva cuiva…, desi au inceput prost aventura lor reala in democratia romaneasca….Trebuie insa sa-i creditam ca nu sunt chiar atat de fraieri….Ca regula general umana, o singura greseala de un anumit tip e scuzabila….Sper ca nu din cauza asta Jeffrey Sachs dorea s-o „coteasca” spre regnul animal….
  SI MAI CURIOS… este ca d-nul Dan Voiculescu poate fi sincer, la fel si „baietii destepti” in temerea lor….Nu cred insa ca ei au inteles simbolul pe care l-am folosit mai sus cu Stefan cel Mare – cruciadele, si nici de ce in acelasi clasament, al 2-lea mare roman a fost ales Richard Wurmbrand ( cetateanul global care l-a atacat cel mai dur in istorie pe Karl Marx…).

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran , Vasile Gogea

  In spirit de “glasnosti (semnul moale)” dar fara intetia de a va mahni, marturisesc ca eu m-am simtit bine citind in “Scintilla” imediat dupa Tezele din Iunie, despre resuscitarea eroului proletcult(ist) ilustrat pe prima pagina prin portretul (nu o creatie a lui Niuc Monciu-Sudinski !) celui care era muncitor fruntas pe ramura, dirijor al corului uzinei, actor amator, capitan al echipei de volei, poet, pictor, secretar UTC pe uzina, student la Politehnica (fara frecventa) sot si tata a 3 copii, care se numea …… Ion Carteputreda.

 • neamtu tiganu

  si pa mine m-au impresionat pozele ca m-au facut sa exclam “ce de apa, domne!”.

  Permiteti-mi ceva offtopic, ceva ce ma ingrijoreaza, vazui la TV german un reportaj despre investitorii nemti, da nu numa, carora le curg balele dupa pamintu fertil al Romaniei. Zicea ca asa pamint mai rar, se porneste o adevarata ofensiva, nu stiu daca “nu ne vindem tara” va functiona. Iata o problema extrem de concreta cu mari implicatii, ma-ntreb cum ar rezolva-o stingacii, dreptacii sau libertienii!?

 • andrei i

  Dezideriu Dudas:
  (Sa zicem ca m-am simtit cu musca libertariana pe caciula -stramoseasca, de lana)

  1.singura legatura dintre “solutia Indiei” (de azi) si calugarii budisti din imagine e ca sint fix opuse, prima fiind tocmai integrarea in cascadele turbulente ale capitalismului global; “arheologia atenta a claselor sociale” e o sintagma care spune la fel de multe precum “aplicarea creatoare a principiilor marxism-leninismului” (adica nu spune nimic, doar complica imaginar -intru linistirea adversarilor- o realitate simpla);
  2.nu m-ar deranja (prea tare) daca Ponta ar fi un “prost” cu ghilimele, pt ca atunci poate ca ar reusi sa faca statul nostru sa semene cu o institutie publica si nu -ca acum- cu o…”privata”. Dar stim cu totii ca Ponta se fereste de ghilimele precum libertarienii de stat si modul in care isi aplica politicile confirma asta (ca sa nu mai vorbesc ca politicile sale sint aceleasi cu ale “desteptilor’, i.e. privatizari+austeritate bugetara+sigur, niste pomeni, ca sa nu se sperie lumea chiar de tot);
  3.nu stiu spre ce animal dorea Jeffrey Sachs s-o coteasca, dar dupa sfaturile sale (“neoliberale” sau cvasi-libertariene) Polonia a cotit-o spre “tigru” si asa a ramas pina azi (spre marea lamentatie a stangii “democratice” care -- naiv-pubera, cum o stim- credea ca Sindicatul e o “esenta” si nu doar o strategie);
  4. va atrag atentia ca libertarienii pledeaza pt “Eleutherocratie” (unde fiecare decide cum si in ce scopuri decide sa foloseasca “puterea libertatii” -excluzand, desigur, -si de asta e necesar un arbitru, cum e, de pilda, statul- incalcarea libertatii altora); “Kakistocratia” e de gasit in alte parti (mai exact la cei care pretind a guverna “in numele poporului” si “pt binele poporului”).

 • @andrei i

  Domnule, dvs. aveti un umor de-o candoare desavarsita, (deigur, daca pleci de la ipoteza ca-i involuntar). Acuma, din doua -- una! Ori sunteti un idealist care, de teama eventualelor deceptii, nu-si confrunta teoria cu practica politica damboviteanu, ori sunteti… un idealist! 🙂 Libertarienii pe care ii cotati ca atare si pe care intuiesc ca-i admirati (HRP si C. Avramescu), pana acum cel putin, “au decis”, precum le sta in fire liberatrienilor, sa suga MAXIMAL din bugetul statului MINIMAL, fara sa se sinchiseasca de contradictia in care s-au afundat (strictamente din acest punct de vedere).
  Sa perorezi despre statul minimal, in timp ce tu consumi maximal fix de la bugetul acelui stat, trebuie sa recunoasteti si dvs. ca e cam la fel cu diferenta dintre ceea ce spune si ceea ce face un popa pacatos. Faptul ca mai si puneti politica kakistocratia exclusiv in carca stangii (sa zicem, populiste prin definitie), dupa ce dreapta noastra “ortodoxa” a defilat la guvernare, in numele “Famigliei”, cu alde Pogea, Boghicevici, Petrescu, Igas, Botis et comp. (bashca EBA, la P.E.), imi trezeste unele banuieli pana si cu privire la candoarea cu care v-am creditat initial.

 • sierra

  @neamtu tiganu

  Cu voia domnului Tudoran, incerc sa va raspund eu. Poate sunteti off topic la postarea asta, dar ati picat pe topicul cel mai important al Romaniei de azi. Eu ma uitam aseara la un post romanesc si am aflat ca, din pacate, Romania mai are resurse naturale uriase. Va intrebati cum vor trata dreptacii, stangacii si libertarienii nostri chestiunea? Pai depinde ce vor aia care-i trag de sfori. Iar aia, cred eu, gandesc cam asa: misuna niste bipezi prin partile locului, care ne ingreuneaza accesul la resurse. Cum facem sa-i imputinam? In vremurile ceausiste se chema genocid, acu se cheama politici responsabile in vremuri de criza. Bineinteles, toate imbracate in poleiala lu’ democracy (conform bancului: azi am salvat o fata de la viol. Cum? Am convins-o.) si musai aprobate si stampilate de axa Bruxelles -- Washington, de pe care Bucuresti-ul a cazut. Si cazut a ramas. Cazut in cap.

  @Dorin Tudoran

  Daca-ar fi sa comentez on topic as spune ca fotografiile dvs ma duc cu gandul la Tudor Greceanu, pilot de exceptie, erou in cel de-al doilea razboi mondial. El a luptat pentru tara, tara i-a oferit recunostinta vesnica aruncandu-l in puscarie. Razboiul i-a lasat picioarele intregi, tortura comunistilor i le-a luat. Dar a stat drept in fata mortii (petrecute in 1994), cu urmatoarele cuvinte: “E atat de usor sa mori… De ce sa te compromiti?”

 • Dezideriu Dudas

  @ andrei i # 10

  1. Nu putem vorbi de India fara a-l evoca pe Ghandi, cel mai celebru caz din istorie de om perceput a fi de Stanga desi a apartinut castei negutatorilor . Ghandi nu a acceptat niciodata desfiintarea castelor, in spiritul vremii, atat timp cat in acea perioada comunismul international a avut o expansiune agresiva, mai ales dupa al doilea razboi mondial. Exact atunci Ghandi a reusit sa opreasca regimul colonial al Marii Britanii fata de India. Poate este exemplul cel mai elocvent ca Stanga si Dreapta in politica sunt proiectate de la inceput in confuzie….Numai libertariana nu cred ca poate fi considerata mostenirea istorica a lui Ghandi pentru India….E drept, poate fi interpretata in acest sens, daca decizia ferma a lui Ghandi de a autonomiza India nu a oferit cumva Marii Britanii o noua forma de a-si valorifica „proprietatea”….Daca Satyagraha poate fi considerata libertariana, cred ca ar fi un apogeu de gandire neconformista….

  2. Libertarienii Reegan si Tatcher atat s-au ferit de stat inca dupa un timp de la liberalizarile promovate, interventia statului generata de „ei” a fost mult mai incisiva si mai dramatica. E drept, in acel experiment timpul a fost mai dilatat istoric ( din anii 1980 pana in anul 2008 )…Am scris „ei”cu gandul la „castele responsabile” care i-au adus la putere, aceleasi care au intervenit masiv pentru salvarea bancilor prin interventia statelor in 2008….Nu cred ca ceea ce se-ntampla in Islanda poate fi considerat de „proprietarii termenilor”, libertarianism…
  Ref. la Ponta, cred ca intr-adevar se afla intr-o stare grava de incompatibilitate: un „prost” sa conduca „destepti”, ceea ce este foarte dificil….La cum stau lucrurile pe la noi, e posibil ca inca de la teza de doctorat, cea plagiata, „desteptii” sa-si fi lasat „grauntele”…, ca-n fratii Grimm, sa stie pe unde sa revina acasa…, la „ei”…

  3. Jeffreey Sachs era ingrijorat ca umanitatea nu mai gaseste solutii pentru rezolvarea conflictelor si propunea, acum cca. 2 ani, sa incercam sa preluam din zoologie modalitati de abordare a solutionarii crizelor primare din societate.
  Nu cred ca Polonia are a multumi lui Jeffrey Sachs. Ati auzit de Grupul Agenda ? Lucrarile lui i-au fost dedicate lui Nicholas Georgescu –Roegen ( le-a fost un fel de mentor spiritual )…Atunci s-au decuplat Romania si Bulgaria de la viteza 1- a integrarii europene ( sau a fost efectul…). Principala problema ridicata de specialisti din Ceholslovacia, Polonia, Ungaria…a fost impiedicarea destructurarii radicale a economiei care plana datorita „teoriei terapiei de soc” a lui Jeffrey Sachs. Am citit o exceptionala carte a lui Leszek Balcerowicz despre liberalism. Fost consilier al lui Walesa, fost prim-ministru, actual Guvernator al Bancii Poloniei. As citi o carte si a unui tehnocrat roman fost consilier al lui Paul Goma sau Dorin Tudoran, ulterior devenit prim-ministru al Romaniei si acum lider al vreunei institutii economico-finaciare de varf…Nu se gasesc insa….

  4. M-am saturat sa vorbesc serios despre kilometrii de vorbe fara acoperire in practica…”Trancanel Paragina” ne-a lecuit…Nu am negat niciodata ca Stanga n-ar avea problemele ei ( stiu ca am si folosit sintagma „Stanga caviar”…)…Nu as intelege insa de ce sa mai continuam sa comunicam pe aceleasi teme false, cu „vorbe” de vorbe….”Nefestele” de pe aici va tot zic asta….

  NOTA DUALA REF.LA „CACIULA STRAMOSEASCA”, DE LANA” :
  1. Am infiintat personal Asociatia Consultantilor de Investitii de pe piata de capital. Am denumit-o : Asociatia Nationala a Consultantilor in Valori Mobiliare. M-am gandit mult timp daca sa las sau nu sintagma National…Am decis sa o las. „Nationalii”, au preluat apoi piata si, Asociatia ( ca si piata dealtfel ), au cam ramas fara obiectul muncii ( Asociatia, integral, piata a ramas pentru antren capitalist….)
  2. Cand am devenit secretar general al Federatiei Sindicatelor din Turism ( dupa ce prin Asociatia Salariatilor speram sa pot privatiza Neptun-Olimpul, dar erau deja „nationalii”acolo…), m-a frapat faptul ca denumirea Federatiei nu avea sintagma National in denumire…Ulterior mi-am dat seama ca „nationalii” sunt foarte atenti la detaliile care pot devoala realitatea…Mai bine ramanea o realitate fara detalii, daca s-ar putea, doar la televizor. Fratii Micula si SOV s-au batut vreo cativa ani pe denumire ( „ Realitatea „ )….Ref. la detalii „capitaliste”, SOV „a pus-o” pe piata de capital, „fratii”…, in turism…Cu totii insa, sunt „nationali”, adica prima-intaia la faza pe mass-media/televiziuni….Libertarieni, nu mai zic ( dar vreau sa spun ! ) …

 • Dorin Tudoran

  @ sierra

  “E atat de usor sa mori… De ce sa te compromiti?” Vorba mare!

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu

  Altii sunt de parere ca Romania NU mai are foarte multe resurse naturale, sau are intr-un fel care mi-a adus necazuri:

  eram elev si o profesoara de geografie ne pisa la cap cu marimea uluitoare a rezervelor de sare ale Romaniei; ne spunea ca, parca, sute ori mii de anii, toata planeta s-ar putea bucura de rezervele de sare ale Romaniei.

  Enervat am intrebat-o: “Tovarasa profesoara, da’ numai Romania are rezerve de sare? N-au si alte tari sare? De ce sa aiba nevoie de sarea noastra? de ce sa cumpere de la noi?…”

  Mustruluit rau de tot…

 • andrei i

  @No name/DP
  1. habar n-am la ce “maximal” va referiti; nu stiu ce treaba are C. Avramescu cu vreun “maximal”, iar ICR-ul poate ca cerea, eventual, o cota “maximala” din bugetul “minimal” (dar chiar si asta e fals, uitati-va ce cota are Min. Culturii), iar aici eu nu vad -iertati-mi candoarea- nici o contradictie;
  2. dl. Dudas a vorbit de “kakistocratie” intr-un context global (ideologic si geografic) si eu i-am raspuns in acelasi context; n-am facut nici o aluzie la usl si nu, nu mi se pare ca pdl ar fi “libertarian” (doar unii de acolo sint) si nici ca ar fi mai putin corupt decat usl.

 • andrei i

  @Dezideriu Dudas:
  (Pe scurt, de data asta)
  1.m-am referit la un singur lucru cand am vorbit de “libertarianism” in legatura cu India: trecerea de la o economie planificata de tip socialist la una bazata pe piata libera (chiar daca nu propriu-zis “libertariana”), care s-a produs in 1991 si e in continuare valabila;
  2. “terapia de soc” din Polonia a fost un succes pe termen mediu si lung, asta se vede foarte bine in zilele noastre;
  3.era foarte riscant ca sistemul financiar sa fie lasat sa se “topeasca” in 2008; chiar si asa, libertarienii s-au opus bail-out-ului (sa ne gandim si la Tea Party etc.), deci cu greu ar putea fi acuzati;
  4. “faptele” sint clare: inciuda crizei, “turnura liberala” a economiei mondiale a fost un succes (ca dovada ca a fost adoptata si de stanga cu entuziasm; si nu vi se pare interesant ca, in ciuda crizei, socialismul clasic nu revine si nici vreo alta forma “alternativa” nu are succes notabil -miscarea “Occupy” a fost o gluma, n-a produs nici un efect, spre deosebire de Tea Party, care a trimis alesi in Senat). Uitati si ce zice un economist indian (ca tot veni vorba) despre miturile generate de criza:
  http://www.columbia.edu/~jb38/papers/pdf/World_Affairs_Oct_2009.pdf

  PS. sa-i lasam pe SOV si fratii Micula, ei n-au nici o treaba cu nici o ideologie

 • Dezideriu Dudas

  @ andrei i # 17

  -- Punctele 1- 4 : Nu putem gasi “alternative” amestecand “vorbele” existente…O sa incerc sa analizez materialul spre care dati linkul…Poate e ceva nou pe acolo…

  -- Punctul ” National ” ( cu sau fara ” lână “…, in functie de acceptarea deplina sau nu a lui Becali….) : N-au ei ideologie ( luptatorii pe ” Realitatea “… ), dar sunt sustinuti in Romania de cei mai ideologi dintre libertarieni si cei mai libertarieni dintre ideologi….Pana si un reprezentant ” din partea popoarelor ” a testat ” sistemul “…Ma refer la Henry Kissinger….Emil Hurezeanu de-atatea teste a ramas blocat….

Next post:

Previous post:

WP Admin