≡ Menu

DOINA CORNEA

Unknown

Astăzi, Doina Cornea împlinește 86 de ani.

Gata, întotdeauna, să-și asume solidaritatea cu cei care îndrăznesc să spargă un tabu politic, uitată, deseori, de promotorii solitarității românești de ieri și de azi, Doina Cornea rămâne pentru mine aceeași personalitate extraordinară – onestitate, curaj și generozitate.

În 1984, Europa liberă serializa eseul meu Frig sau Frică? Sau despre condiția intelectualului român de azi , în care scriam și despre solidaritate vs. solitaritate. Din acel moment, necazurile din viața mea aveau să se multiplice în progresie geometrică.

După o săptămână, două, într-o seară, Europa liberă avea să difuzeze textul unei scrisori deschise semnată de Doina Cornea. Titlul scrisorii spunea totul – Mă declar solidară cu Dorin Tudoran. De puține ori în viață am fost mai emoționat decât în seara aceea.

Printre primele fotocopii ale documenteleor pe care mi le-a trimis Vlad Georgescu de la München, după ce reușisem să scap cu viață din România și să încep o altă viața în Statele Unite, se afla și cea a scrisorii Doinei Cornea.

doina cornea 1_0004

IMG_0001

Cu acceași emoție și recunoștință ca în urmă cu 31 de ani – Sărut mâinile, doamnă Cornea!

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Liviu Antonesei

  Viata lunga si sanatatea Doamnei Cornea! Emotionant, intr-adevar Dorin, mai ales ca imi amintesc ca ieri…

 • Valentin Feyns

  Am avut prilejul sa o cunosc pe Doamna Doina Cornea in imprejurari mult mai putin dramatice si totusi, ori de cate ori i se pomeneste numele, -- la figurat -- ma scol in picioare si imi scot palaria. Multi ani buni.

 • Stoica Rodica

  Onoare distinsei doamne luptatoare pentru adevar si dreptate,doamnei Doina Cornea!La multi ani regali cu sanatate si realizari magnifice!Traiasca Regele!

 • Dana (Mara)

  La multi ani cu sanatate!

 • Gheorghe Campeanu

  Extraordinara aceasta faptura de un curaj si demnitate monumentale, grefate pe o constitutie miniaturala. Pozitia dansei, minuscula profesoara postata vertical in fata acelui sistem gigantic gata sa o striveasca ramine antologica. Ce OM!

 • Pingback: DOINA CORNEA « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Costin Dumbo Horia

  Auzisem multe despre dansa. La europa libera, mai apoi, după revoluție prin ziare si de pe la televiziune. Nu pot uita, chiar daca aveam 12-13 ani, mașinile “suspecte” parcate pe strada Alba Iulia din Cluj, pe care le vedeai când treceai cu 46 sau cu 35…. Am cunoscut o personal in 2004, la înmormântarea tatălui meu…. O ființă modesta, firava la exterior….Puternica psihic! Respectele mele si ale romanilor, doamna Doina Cornea! La multi ani, cu întârziere! La noi sunt mai importante alte lucruri la televiziuni…..

 • Casandra Priam

  La mulți ani, Doamnei! Tare aș dori să o ascult astăzi…

 • Dezideriu Dudas

  In a doua din convorbirile mele telefonice cu d-na Doina Cornea ( si mai multe epistole din partea mea, cu un raspuns primit de la dumneaei), dupa ce i-am explicat ( si mi-am explicat ) neintelegerea aparuta in dreptul numelui ID Sarbu, m-a uimit cand mi-a spus ca nu toti “securistii” i-au facut rau…Au fost unii care o anuntau si o pregateau cand urmau “evenimente”… Nu mai retin care era contextul care i-a declansat marturisirea…, pentru ca si eu eram un adept al evitarii evaluarii unui domeniu atat de complex doar in doua culori, alb si negru…

  La multi ani Doamna !

  ( Paul Goma, scria odata in jurnalul sau ca un roman, intrebat odata cine este Paul Goma, a raspuns: Doina Cornea…Probabil era dac…)

WP Admin