≡ Menu

Doi “recidiviști”: Ion Jinga și Andrei Pleșu

Jos pălăria!

Jos pălăria!

În vreme ce unii reușesc să se facă și să ne facă de rușine, oriunde s-ar afla, alții ne fac cinste, nesocotind impulsul multora dintre noi de a fi mai atenți la jumătatea goală a paharului, decât la cea plină. Căci, spre deosebire de rău, binele e foarte plicticos.

Joi, 26 februarie,  la Londra, ambasadorului României în Marea Britanie, Dr Ion Jinga, i-a fost decernat titlul “Diplomatul anului 2015” (AICI). Ion Jinga “recidivează”, căci, în 2007, primea același titlu, la Bruxelles, pe când era ambasador în Regatul Belgiei.

Nu știu câți alți ambasadori ai României au un blog pe site-ul unei mari publicații, dar Ion Jinga are (AICI). Mă bucur să văd un diplomat român scriind despre Magna Carta Libertatum.

Ce bine sună:

“Nulli vendemus, nulli negabimus aut differemus rectum aut justiciam.”//“To no one will we sell, to no one we will deny or delay, right or justice.”/(“Nimănui nu-i vom vinde, nimănui nu-i vom refuza sau amâna (un) drept sau dreptatea.”)! (AICI)

 *

După ani de secetă ori de “inițiative” politice demne de uitat, europarlamentarul Cristian Preda a avut o idee civică excelentă:

Recomand cu căldură acordarea Premiului Cetăţeanului European 2014 rectorului Colegiului Noua Europă, dl. Andrei Pleşu, fondatorul unei instituţii ce a contribuit în mod substanţial de-a lungul existenţei sale la consolidarea spiritului european în România şi la difuzarea valorilor europene în vecinătate şi în lume.”

Parlamentul European a ținut cont de recomandarea lui Cristian Preda (AICI), semn că l-a iertat pentru tovărășia de lungă durată cu inenarabila “europarlamentară” EBA.

Citez cu mare placere din Andrei Pleșu:

“Primul rând de mulţumiri se adresează celor care, în această ţară, au avut o gândire şi o comportare proeuropeană, cu mult înaintea noastră. N-am inventat noi proeuropenismul, nici măcar părinţii noştri, nici măcar bunicii noştri.”/…/”Eu socotesc, văzând cât de grea e situaţia Europei de azi, că, dacă e un element de stabilitate şi continuitate în Europa pe care trebuie să mizăm, oricât pare de discret, este cultura, viaţa academică, cercetarea ştiinţifică. Astea ar trebui să fie o axă de supravieţuire durabilă.”

Atâta vreme cât mai există constructori de instituții de talia lui Andrei Pleșu, mai sunt speranțe. Chiar dacă raportul dintre constructori și “deconstructiviști” a devenit cam de 1 la 10.000.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Peter Manu

  Very funny: Excelenta Sa, ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, vorbeste engleza (Youtube).

 • Bogdan Brebenel

  Se pare că și stimabilul Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României a luat un premiu: “European Understanding Award” în cadrul aceleiași gale (era să scriu gafe). Sincer, încep să îmi pun întrebări pe baza căror criterii se acordă aceste premii.
  Cu mult respect și cu riscul să fiu catalogat drept “pooper scooper” am altă părere. Nu cunosc alți amabsadori care să se fi dedat, în public, la “body checks” drăgălașe cu presa britanică atunci când aceasta, a publicat articole sau a difuzat documentare care dau dovadă de ignoranță crasă la adresa românilor sau României. Dl. Jinga trebuie să cunoască -atunci când citează din MCL- că Regatul Unit are o lungă tradiție când vine vorba de libertatea de exprimare. E OK ca orice individ să poată publica orice fel de bazaconie. Chiar și la adresa țării pe care domnia sa o reprezintă la Londra. Hai să ne umflăm glandele în public reîncarnează reflexe de pe vremea ceaușismului, atunci când ‘România Liberă’ (organul Frontului Democrației și Unității Socialiste) împreună cu ‘Scânteia’ (organul PCR), ‘Cutezătorii’ și ‘Arici Pogonici’ înfierau prompt orice trăznaie publicată de
  Népszabadság la adresa României. Let’s curb our enthusiasm.

 • Nu înțeleg -- a jucat ambasadorul Jinga hochei (body check) cu jurnalisti britanici? A runcat vreun jurnalist peste mantinelă?!

 • Si mai funny: sa-l inlocuim cu Pista. Eu nu pot, ca nu-l cunosc. Dvs. il cunoasteti, asa ca trimiteti recomandarea la MAE.

 • Bogdan Brebenel

  Oh, boy!
  Dl. ambasador Jinga NU a jucat hochei cu jurnaliștii britanici. Știți foarte bine la ce m-am referit. Iar “body check” nu implică necesar aruncarea peste mantinelă a adversarului. Cel puțin în hochei. Un pic mai multă discreție, abandonarea ieșirilor la cald când în presa britanică apar enormități despre România nu ar strica. Repet, nu am văzut astfel de luari de poziție la alți ambasadori. Luările de poziție ale d-lui Jinga sunt reflexe păgubose. Trebuie să le abandoneze, indiferent ce ar crede cei mândri că sunt români. Și-ar justifica chiar mai bine premiul primit.

  NU l-am comparat pe dl. Pleșu cu Valeriu Zgonea. De altminteri nici nu am pomenit numele Andrei Pleșu în comentariul meu -- recitiți ce am scris. Este dreptul meu însă să îmi pun întrebări privitoare la modul în care se decernează aceste premii dacă indivizi precum Zgonea ajung laureați. Iar pentru dosar, d-lui. Pleșu îi port un mare respect, înmiit chiar din momentul în care a rupt-o cu Captain Happy. Același respect îl port și dvs., subiectului dvs. de pamflet, dl. Tismăneanu, și multor altor persoane publice din România, doamne și domni deopotrivă. Trebuie să acceptăm faptul că avem opinii diferite pe o varietate de subiecte. Cu bine.

 • InimaRea

  E ciudat ca ambasadorul anului reprezintă Ro in cel mai virulent antiromânească tara europeană, aliat strategic in NATO si coleg in UE. Poate fi o satisfacție personală dar da rău sa accepți premiul cind nu poti face nimic pentru a reabilita imaginea tării tale din postura de ambasador.
  Altminteri, înțeleg ca dlui Plesu i se acorda un Oscar pentru întreaga activitate. Si pentru d-lui ma bucur, mai ales pentru seninătatea de a se izola intelectual de Deceniul Basescu, in care CNE a funtionat cu motoarele-n plin, înțeleg.
  Astfel ca premiul acordat dr Jinga imi apare a tine de causticul umor british, iar celălalt -- semn de amicală complicitate: raminem prieteni, bine?

 • Ferenc Molnar

  E Peter Manu adict//De Pista Benedikt?

 • InimaRea

  Dupa mine, ambasadorul anului ar fi fost acela care si-ar fi părăsit postul, dupa discursul lui Cameron, in care apărea “pericolul românesc”.

 • Gheorghe Campeanu

  Admirator prepubuertin al “Baietilor de pe Strada Pal”, cu permisiunea Dvs., inchin celor care-l zeflemisesc pe Andrei Plesu si CNE, un mai vechi exercitiu personal in registru irlandez:

  Cindva intr-o tara poetica
  Intrata in zodia sovietica
  Un scrib netalentat
  Dar foarte “infundat”
  Visa la hirtia igienica.

 • Dana (Mara)

  “Breaking News” -- scuze pentru off topic. Liderul opozitiei ruse Boris Nemtov ucis cu cinism si disperare. Cine ar fi avut interesul? Aparent totul este impotriva lui Putin. Si totusi -- prin reactia anemica a societatii civile din Rusia, Putin poate demonstra ca nu este alternativa viabila la “putinism” si si-a eliminat si un rival relevant pe care probabil il ura de moarte. Nu ar fi exclus ca in urma anchetei cerute de Putin se va demonstra ca Nemtov primise amenintari pe “reteaua de socializare” de la niste fanatici rusi “regretabili”. Acesti “fanatici” vor fi identificati, haituiti si in cele din urma impuscati cu promtitudine si profesionist in cursul operatiunii de “urmarire”. Va suna cunoscut? Poate respectivii intimplator si lipseau de la domiciliu de citeva luni sau saptamini, poate erau soldati disparuti in Ucraina, dar cetatenii rusi si in special “moscovitii” sint sfatuiti sa nu se gindeasca la absurditati care i-ar putea duce cu gindul si la “furt de identitate” pentru ca autoritatile statului lucreaza pentru cetatean (teoretic).
  Eu ramin la parerea ca serviciile rusesti sint la ora actuala capabile de toate “scenariile” acestea care ne bulverseaza si nu cred ca sint intimplatoare. Cu tactici asemanatoare isi conserva interesele si in Siria, identificind , crescind si apoi folosindu-se de focare ce terorism. Cui foloseste?

 • InimaRea

  Diagnosticul doctorilor dintotdeauna: C’est le poumon (Moliere, La Malade imaginare).

 • InimaRea

  Un autocrat inteligent si-ar fi păzit cu strășnicie oponenții.

 • InimaRea

  Le Malade, da-l-as dracu de I Pad!

 • Gheorghe Campeanu

  As spune, din experienta mea, ca diagnosticul este mai degraba psihosomatic. Dar cum avem interlocutori medici, poate ne dau dansii o mina d ajutor. Spor la treaba.
  Nu-l afurisiti pe iPad, ca este o unealta loiala si talentata.
  Si in final “Tu l’as voulu, Georges Dandin!”

 • Peter Manu

  “Die grenzen meiner sprache sind die grenzen meiner welt” (5.6).

 • Dana (Mara)

  Cititi in Adevarul si Cristian Unteanu -- Ordinul lui Petru cel Mare…

 • Ofiter Acoperit

  Sigur ca da, cititi art. recomandat de Mara! Uite cum incepe facatura, pardon, articolul colegului meu, Unteanu:
  “„Testamentul lui Petru cel Mare“ este, fără îndoială, o făcătură istorică. Şi, totuşi, cine a realizat-o a ştiut extrem de multe despre planurile conţinute în strategiile de expansiune care populau viziunea creatorului Imperiului Rus.

  Citiţi şi dumneavoastră ceea ce am selectat din acest text şi observaţi uluitoarea relevanţă strategică de actualitate a paragrafelor respective. Se poate să fie o simplă întâmplare, numai că, în acest moment, presiunea rusă se exercită exact pe această linie: ” etc. etc.

  In zilele urmatoare o sa recomand si eu, dar pe blogul domnisoarei Mara, daca il gasesc, unul din miile de articole care incep cam in tonalitatea asta:

  “„The Protocols of the Elders of Zion“ este, fără îndoială, o făcătură istorică. Şi, totuşi, cine a realizat-o a ştiut extrem de multe despre planurile conţinute în strategiile de expansiune care populau viziunea…” etc. etc.

  E vorba de o noua moda, de un nou trend in jurnalism. Astea sint articolele de citit si de recomandat in noile conditii istorice, nu analizele sterpe, de moda veche, bazate pe fapte si informatii verificate.

  Multumim, Dana Mara!

 • Ofiter Acoperit

  Va spun sincer, domnisoara, ca eu, ca Ofiter Acoperit, nu vin aici ca sa citesc Breaking News. E plin internetul de asa ceva. Geme, nu alta. Eu vin aici sa filez, sa bag strimbe, sa manipulez, sa trag de limba, sa iau notite, sa fac dosare, sa propun filaje, urmariri, ascultari, interceptari. Stiu ca va socheaza, dar asta mi-e meseria. Din asta traiesc.

  Dar, pentru ca lucrez cu materialul clientului, sa incepem:

  Boris Nemtov, lider al opozitiei ruse? Hmmm… M-am uitat pe goagal si am aflat ca pina mai ieri era membru al unui parlament regional, membru, alaturi de Vladimir Ryzhkov si Mikhail Kasyanov, al triumviratului care conduce partidul PARNAS si lider al unei miscari politico-sindicale obscure. Daca ne uitam la lista partidelor prin care a trecut, am putea sa-l numim, cu o vorba romaneasca, traseist. PARNAS are 0 (zero) locuri in DUMA si 1 (un) loc (din cele 3787) in parlamentele regionale.

  Tot pe goagal, cind cauti articole care contin “russian opposition leader”, primul pe care il vezi cu atributul asta in coada e Boris Nemtsov. Dar numai pentru ca articolele aparute in ultimele ore sint scoase in fata de google. Se pare ca a fost poreclit asa abia post-mortem, pentru ca, daca mergi mai in spate, incepind cu pagina a doua sau a treia, alaturi de “russian opposition leader” gasesti numele unui blogger care il tot injura pe Putin de citiva ani, pe nume Alexei Navalny.

  Asa stind lucrurile, nu e de mirare ca Putin se temea de el (haha) si a dorit sa il elimine. Nemtsov asta chiar trebuie sa fi fost “un rival relevant pe care probabil il ura de moarte” -- cum, atit de astuțios, obsevati.

  Pe tarlaua internetului, o anumita mica parte a presei il vede pe Nemtov doar ca pe un țînțar mort din care o alta anumita parte (98%) a presei a făcut peste noapte ditamai armăsarul anti-Putin care aproape ca scotea flacari pe nari.

  Dupa ce proclamati ca “Boris Nemtov [a fost] ucis cu cinism si disperare” (a propos, de unde stiti amanuntele astea?), va puneti intrebarea corecta: “Cine ar fi avut interesul?”. Si va raspundeti singura, cu aceeasi incomparabila iscusinta: “Aparent totul este impotriva lui Putin.”

  Dupe care, mai la vale, va dati drumul talentului propagandistic de parca ati fi colega de breasla cu mine (asta e un compliment), nu o blogaroaica dezinteresata. Dar, poate, sinteti doar o blogaroaica fumatoare de diverse ierburi euforizante (locuiti in Colorado?), ori obisnuiti sa beti in weekend mai mult decit puteti duce. Dar o blogaroiaca cu un sezisabil talent de ofiter acoperit, insist sa punctez cu admiratie colegial-profesionala.

  p.s. Deci Putin a dat ordin ca Nemtov sa fie urmarit si, cind ajunge in fata Kremlinului, sa fie executat. Ca sa iasa pozele cu cadavrul misto, cu Kremlinul si catedrala ortodoxa pe fundal. Nu sa il devoreze vreun tigru kaghebist prin Siberia, ori sa crape de inima prin
  vreun bordel occidental, ori sa dea vreo fadroma de 50 de tone peste
  el… Ma astept ca pe urmatorul rival sa il invite la Kremlin si sa il stringa personal de git in transmisie directa in timp ce se intoneaza imnul.

 • Der Witz gegen den Stein

  Vite, vite, le vit du general Stein!

 • Putin este suficient de inteligent, dar s-ar putea ca unii dintrei cei care-i poarte sambetele sa i-o fi facut. Numai Beria poate sa stie daca Putin l-a curatat pe Nemtzov. Si mai usor il faci pe lenin sa scoata o vorba, decat pe Beria. Poate ca Andropov isi face curaj si zice ceva…

 • Cred ca face, dar nu intotdeauna ce face un diplomat se vede cu ochiul liber.

 • Un ambasador nu se duce la post decat trimis de cine-l numeste si nu isi paraseste postul decat rechemat de cine l-a lumit.

 • Banuiesc ca stiu la ce va referiti. Banuiesc ca stiu si altele, dar e irelevant — important este ca toti avem dreptul la o opinie.

 • Dle Manu, admir acest/aceasta Hochdeutsch care poate starni pana si gelozia unui Zarathrustra -- viele Leute va admira p-aci.

 • Peter Manu

  Mi-au trebuit minute sa-mi aduc aminte unde, in Apollinaire, am intalnit substantivul.

 • Peter Manu

  Viele Leute oder viele Menschen?

 • și una, și cealaltă…

 • Din Disident, Obedient

  Foarte interesanta metamorfoza viermelui in fluture, dar mai ales invers.

 • Dana (Mara)

  Ca intre (potentiali) ofiteri acoperiti ratati va raspund, desi mama m-a prevenit sa nu vorbesc cu necunoscutii. Si nu inteleg de ce sinteti atit de ufuscat domnule, este o simpla ipoteza in rezumat. Dar daca stiam ca sinteti asa mare fan Putin va recomandam sa participati musai la evenimentul organizat pe 28.februarie de “russiatoday” -- invitat special Alexandr Dughin.

 • Io

  Io nu cred că Ofiţerul Acoperit (plagiat după Revista22: o fi ţer, n-o fi ţer?) este pro Putin, el este însă cu siguranţă anti Dana(Mara). Situaţia aminteşte de alegerile prezidentiale, dacă mă-nţelegeţi.

 • Io

  Io nu.

 • Ce aripa de condor imperial!

 • Io

  Imperial sau nu, condorul, această mult cântată pasăre, se hrăneşte cu hoituri.

 • Dezideriu Dudas

  Dom’Gaszi este tot la categoria “ de bine”….Asa ca va rog sa-mi permiteti sa adaug mai jos un comentariu care vad ca nu-mi apare pe CriticAtac ( pe materialul d-lui GM Tamas despre Syriza de la 26 februarie 2015 ). Ma intereseaza raspunsul la cele 5 intrebari, daca e posibil si de la dvs. domnule Tudoran si/sau de la comentatorii blogului dvs. pe care nu-i obosesc. Ofer astfel o “sansa istorica” si noului venit, “Ofiter acoperit” pentru ca ii va fi greu sa se afirme pe aici daca nu-i consecvent…. Sper si ca la “Din disident, obedient”, misiunea va fi mai lunga…Hai bre’, mobilizati-va ! Puteti mai mult ! Singurul suparat va fi dom’Petrica, prietenul meu, ca nu se va mai putea juca de-a menschu’ mare si schmucka mica, desi dom’Pista pare a-i veni in ajutor….Nici nu ma gandesc ca pot spera si la prietenia lui dom’Pista ( din “Republica artelor” si “cititor de proza” – sper ca nu ma insel )…. desi eu ma pot considera inca prieten cu domnul Vladimir Tismaneanu, un model de-al lui se pare. In ultimul timp, doar incerc sa-l determin sa nu se faca de cacao…., folosind deschiderile pe care le face d-nul Tudoran….El vorbeste si scrie de realitate, cu fundita, eu calc zilnic in ea…Fara. Si cred ca o parte din pistruii mei i se datoreaza…

  Pe undeva e buna temporizarea pentru ca am relationat si am avut timp sa citesc si “ Decalogul Radio Erevan al CriticAtac “ din 4 martie 2014, de unde se pot decela cateva nuante ref. la intrebarile mele. Citind despre SOV in acel context institutional se pare ca data de “4 martie”, nu e intamplatoare…Trebuia cumva “sarbatorit” cutremuru’ ‘cela…

  ” Stimate Domnule GM Tamas,

  Redau mai jos 5 dintre ideile dvs. :
  IDEEA 1. Experienţa stângii istorice arată ca nationalismul este capcana cea mai adâncă şi cea mai primejdioasă pentru stânga.
  IDEEA 2. …orice naţionalism întăreşte statul şi instituţionalismul separat de societate? .
  IDEEA 3. Max Weber… “ Bazată pe senioritate, separată de “politică”, administraţia publică este centrul statului-naţiune, garantul ordinii legale şi al continuităţii capitaliste. Comunismul se opune proprietăţii, chiar şi proprietăótii statale, statului şi familiei patriarhale. Faptul că “socialismul real” era birocratic, arată că nu avea o teleologie comunistă. “
  IDEEA 4. Varufakis – “ text important în care explică foarte clar şi foarte sincer cum poate un marxist să dezvolte o politică capitalistă moderată într-o situaţie nerevoluţionară “.
  IDEEA 5. Cred, de exemplu, că încercările de a schimba mediul media, de a crea o reţea de staţii de radio şi de televiziune publice care să fie guvernate de comunităţile locale şi unde populaţia ar avea, pentru prima oară în istorie, o voce în formarea programelor. Este o idee extraordinar de bună. Înzestrarea plebeilor cu o putere nu numai politică şi economică, dar şi culturală şi mediatică, dacă se realizează numai puţin, vorbim de schimbări majore.

  Va rog sa-mi raspundeti la intrebarile 1-5 ( corespondente Ideilor 1-5 ) :
  INTREBAREA 1. Tinand cont de evolutia economiei globale, devenita din ce in ce mai mult un joc al marilor state nationaliste economic ( SUA, Germania, Franta…) ce vor sa exporte inca reguli de deschidere a economiei, desi ei sunt campioni ai inchiderii propriilor economii, in ce masura mai poate rezista ideea ca nationalismul este periculos, chiar si pentru Stanga, in statele vizate pentru deschidere de “marii inchizatori” ?
  INTREBAREA 2. De ce societatea nu ar fi nationalista si statul si institutionalismul ar fi ? In Romania, cel putin, e chiar invers.
  INTREBAREA 3. Max Weber este intotdeauna interesant pentru ca da o matrice religioasa capitalismlui ( asecendenta neo-protestantismului)…Daca teleoogia capitalista nu e buna, cea comunista nu exista, cam care ar trebui sa fie aceea comunista deoarece e greu a mai crede acum ceva legat de lipsa statului, chiar si a proprietatii. In teorie poate suna inca acceptabil, dar ca practica cum mai pot rezista inca sperante dupa caderea blocului est-european, evolutia Chinei si Rusiei, a Coreei de Nord, a Cubei ? Credeti ca fenomenul Islanda poate fi intregat contextului ? Mie mi-e greu sa cred.
  INTREBAREA 4. La Varufakis, am inteles , din afirmatia dvs. N-am inteles insa la dvs., din textele de pe CriticAtac, daca dvs. agreati o situatie revolutionara in sens marxist ( Aceasta ar fi INTREBAREA : Agreati o situatie revolutionara in sens marxist ? )….Ceea ce cel putin eu o percep ca forma violenta…., ceea ce e inacceptabil in opinia mea. Oricum ar fi imposibil pentru ca ar alimenta legitimitatea interventiei in forta a statului capitalist. Sa zicem insa ca Syriza “i-a pacalit”…Si eu vad, ca nu va fi usor, ca si dvs.,…desi vor avea mai toate parghiile puterii probabil. Deci problema nu e preluarea puterii ci ce faci cu puterea. Scuze pentru “intrebarea mica” incastrata in multe raspunsuri ale mele….
  INTREBAREA 5. Idee interesanta, pe care o voi folosi. Cel putin in prima etapa, dar si in celelalte ( apropo’ de “teleologia”… pe care probabil o vizati… , care ar fi proprietarii/ actionarii unor asemenea trusturi media comunitare locale ?

  Am dat o forma mai colocviala textului pentru ca tot azi am trimis si pe materialul dvs. “Inapoi la banalitate” finalul “constrangerilor” ( 19 ) si “strapungerilor” ( 6 ) pe care le-am identificat acolo ( actualizare blog Dorin Tudoran : nici acest comentariu nu mi-a aparut ! ). Voi analiza si reformula esenta ideilor dvs. de acolo in opinia mea, urmand sa o prezint si pe a mea . Apoi, voi folosi acel instrument dual la toate materialele dvs. ulterioare.

  La acest material insa am o abordare clasica si formulez intrebarile strict de la materialul dvs. ( mai putin extensia de la pct. 4 ) de acum.

  Rog si pe alti comentatori sa-mi raspunda la cele 5 intrebari daca temele li se par interesante. “

 • Lul de Wittgenstein

  Vedeti ca Apollinaire foloseste undeva (nu va spun unde) si neerlanezul substantiv /lul//, care insemneaza acelasi lucru…Concluzia: nu e usor sa predai prepozitia DUPA scolerilor polonezi, nici declinarea la singular, cu articol hotarit, a unor sbstantive masculine romanesti: caLUL, caLULui, copiLUL, copiLULui, deaLUL, deaLULui, etc. Colegiul Noua Europa, ICR si d-l Andrei Plesu ar trebuie sa se implice mai activ in gasirea de solutii metodologice pentru atari neintelegeri interlingvistice si intraeuropene…

 • somerul din clochemerle

  Disidentii, in sensul tare al cuvintului, apar idoar in regimuri totalitare. In societatile deschise -- si pluripartidice -- nu mai au, din ne?fericire, asemenea oportunitate, trebuind, prin urmare, sa-si aleaga un partid pentru care sa militeze, un ONG, o ”sinecura” oarecare sau sa practice fie abtinerea, fie echidistanta, relativa si ea, sau activa, multicritica, asa cum procedeaza destui, dar nu prea multi, in Rrromanistanul actual, nu numai DT.

 • Interesant cum se discuta despre disitena, ca si cum ar fi o meserie, o profesiune: tamplar, frezor, doctor, croitorarhitect etc.
  Cand am plecat din Romania, printre alte lucruri bune pe care le-am facut a fost sa spun ca disident nu mai sunt. Si nu m-am (mai) considerat asa ceva. Sinecuri nu am cautat, nu mi s-au oferit (stiindu-se ca nu as primi asa ceva), de o organizatie neguvernamentala sunt legat, dar nu prin “sinecura”.

 • Bogdan Cojocaru

  Try to relax, sir! Lumea merge inainte fara sa ne bage in seama si fara sa ne ceara voe!

 • mimi soponari

  Echidistanta -- activa ori multicritica -- nu o prcticati? “‘Sinecurile” , pe de alta parte, nu-s de nasul D-Voastra, ci de-al ”revolutionarilor” cu patalama de la Ilici, inzestrati azi, daca sint membrii USR, si cu o a treia pensie.

 • Peter Manu

  Poate (“”Sirenes j’ai rampé vers vos grottes,”).
  Totusi exista si ca nume propriu:

  “La troisième bleu féminin
  N’en est pas moins un chibriape
  Appelé Lul de Faltenin”

 • InimaRea

  Sper c-ati aflat, pina acum, cind a fost discursul care a lansat isteria “Vin romanii!”

 • Io

  Io nu cred că şomerul, acest zurbagiu “plurinominal”, vede, în comentariul său de mai sus, dizidenţa ca meserie, ci mai degrabă ca vocaţie. (Btw., ipostaza de şomer este un amestec de vocaţie şi destin, dacă între aceste două categorii se poate face vreo deosebire.) Cât priveşte echidistanţa, ea are două mari dezavantaje. În primul rând, ne împiedică, cel puţin dacă judecăm lucrurile din punct de vedere statistic, să nimerim adevărul, care arareori se află la mijloc. Iar în al doilea rând, ne îngreunează, fir-ar să fie, solidarizarea cu cei puternici.

 • Dana (Mara)

  Dupa impertinenta care razbate din “interventiile” acestui misterios domn Pista imi inspira un George Soros ratat ca mare rechin al afacerilor dar expert in lobby.
  Iar daca nu ma inseala “nasul meu de copoi”, “ofiterul acoperit” este un fost pasionat de Red Zeppelin la tinerete, care acuma este (pe buna dreptate si de ce nu?) induiosat peste masura de delicatetea si virtuozitatea chinezoaicelor cintind cu dibacie “adaptari” la muzica clasica. Poate ma insel, dar ma amuza sa imi imaginez cum arata aceste “personaje”. Propun ca de 1 aprilie sa ne afisam toti la sectiunea “profil” a blogului o poza “inocenta” de la absolvirea liceului. Eu am avut onoarea sa il salut pe dnul Gogea si sa-i string mina, deci dinsul stie cum “arat” ca nu-s nici “Bibi(cu) nici altcineva.
  Numai bine si multumiri de Martisor.

 • Io

  Dacă nici măcar criticatac nu vă publică comentariile (scuze, cacofonie greu de evitat), asta ar cam trebui să vă dea de gândit, d-le Dudas.

 • Impaciuitorul vesel

  Pentru teutonii lui Luther, revizitati de Max Weber, meseria-i BERUF, adica vocatie, de la VOCARE, ”chemare”, RUFEN si, mai ales, BERUFEN. Vocea auzita de tinarul Samuel in templu, linga batrinul preot, un apel profesional se adevereaza pina la urma: ”Samuel! Samuel”

 • Dezideriu Dudas

  Comentariile ca_comentariile ( cacafonie si mai greu de evitat ). Problema este ca cei ce publica acum “la filozofi”…publicau si inainte “la tinichigii” ( la inceputurile pietei de capital din Romania )… Asa ca “nici macar criticatac” este prea putin spus…Nu mi-am doriit si nu-mi doresc sa devin vreun comentator “profesionist”…Doresc sa pot influenta realitatea, cum ne-nvata NATO si UE ca ar trebui sa functionam, ceea ce “nu se publica”… “Se publica” doar realitatea…
  E posibil insa ca “cei ce publica” sa aiba temeri indreptatite in ceea ce ma priveste, in sensul ca nu pot sa inteleaga un joc in care esti nevoit sa si centrezi si sa si dai cu capu’…O sa incerc sa ma organizez in acest sens. Tre’ organizare si “la cap” la mine…Sper ca M-aud ( aici nu merge …S-audi …)….

 • Dezideriu Dudas

  Cele bune si-o primavara frumoasa !

 • Peter Manu

  Mr. Benedict is a distinguished senior engineering consultant for the City of New York, where he has lived for the past 40 years. In the 1990’s, he has been the host of many influential Romanian intellectuals, such as Stelian Tanase and Andrei Oisteanu.

 • Io

  Mă daţi gata cu atâtea pseudonime, domnule.
  O daţi însă în bară cu lecţia de germană, chiar dacă încercaţi, în fond, să-mi daţi dreptate.
  Dacă prin cuvântul “teutoni” vă referiţi la poporul german
  din vremurile noastre (sau, treacă de la mine, de pe vremea lui Luther), atunci vă întreb: de ce nu “teutonii lui Gutenberg”? Doar mai sunt şi catolici prin preajmă! Sau
  consideraţi că aceştia vorbesc(vorbeau) o limbă diferită?
  Pe de altă parte, adevăraţii teutoni, aşa cum au fost ei descrişi de către Pliniu şi Ptolemeu, nu cunoşteau, în mod sigur, cuvântul „Beruf“, pentru simplul fapt că
  acesta nu exista încă.
  Limba germană din evul mediu acordă substantivului “ Beruf” într-adevăr, printre multe altele, şi semnificaţia de “vocaţie” sau “chemare”. În afară de aceasta, verbul
  “rufen” ne conduce însă şi la sensurile de “renume”, “faimă”, “chemare” (în sensul propriu), “pornire(imbold)”, dar şi “meserie”.
  În limba germană modernă, singurul sens uzual pentru “Beruf” este acela de “meserie”. Sensurile originale de “renume” şi “faimă” au condus la “Ruf”, iar cel de “vocaţie” şi “chemare” la “Berufung”.
  Şi în afară de asta, comentariul amfitrionului, de la care a pornit toată discuţia, era scris în română… şi pe româneşte, meseria-i meserie, ce naiba! (Şi încă ce meserie… ferească Dumnezeu!)
  Dar, dacă mă gândesc mai bine, poate ar fi bine să lăsăm germana baltă. Oricum, lumea zice că-i grea. Mai bine dăm în continuare cu zeflemeaua, pe româneşte!

 • Io

  Aţi căzut în capcana în care merită să cadă toţi diletanţii, d-le Manu. Citatul de mai sus se referă la limitările impuse de LIMBĂ (sau mai bine zis de LIMBAJ) în general, şi nu de gradul de stăpânire al unei limbi străine. (Bineînţeles că interpretarea d-vs. convine de minune şovinismului prost disimulat, care transpare din multe comentarii pe care le scrieţi aici.)
  Iată argumentele.
  Acelaşi autor scrie în continuare, în aceeaşi lucrare:
  [ ] um dem Denken eine Grenze zu ziehen, müßten wir beide Seiten dieser Grenze denken können (wir müßten also denken können, was sich nicht denken läßt). Die Grenze wird also nur in der Sprache gezogen werden können und was jenseits der Grenze liegt, wird einfach Unsinn sein.[ ]
  Teza este reluată de Enzensberger:
  [ ] Du kannst deine eigene Sprache in deiner eigenen Sprache beschreiben: aber nicht ganz.[ ]
  şi de Beckett:
  [ ] And more and more my own language appears to me like a veil that must be torn apart to get at the things (or the Nothingness) behind it. … As we cannot eliminate language all at once, we should at least leave nothing undone that might contribute to its falling in disrepute. To bore one hole after another in it, until what lurks behind it – be it something or nothing – begins to seep through; I cannot imagine a higher goal for a writer today.[ ]

 • Bogdan Brebenel

  Nu, n-am aflat. Vreau informații precise. Care ar fi discursul lui Cameron când ar fi afirmat despre “pericolul românesc”? Ad litteram. Mulțumesc.

 • Peter Manu

  Altii (Stavans si Kellman) cred altfel (v. The translingual sensibility, in L2 Journal, vol.7 2015, pp. 6-17).

 • Io

  Păi nu prea contează ce cred alţii, ci ceea ce spune chiar Wittgenstein, dacă-l cităm pe el.

 • Dana (Mara)

  Multumiri pentru precizari.

  Dar poate v-a scapat urarea “ciudata” pe care o face dnul Stephan J.Benedict dnului Tudoran (la subiectul “Bradatan -- sa mori pentru o convingere. Ce idee?) si anume:

  La randul meu, va doresc numai bine, bătrânețe senină si
  senila!

  Pista

  La virsta mea frageda de 40 de ani mi se pare o impertinenta sa urezi cuiva “batrinete senila”. Am copiat intentionat textul, poate v-a scapat fiind o interventie de acum o zi.

 • Peter Manu

  Nu stiu care este subtextul afirmatiei Dlui Benedict. Din experienta clinica, va pot spune ca senilitatea confera uneori seninatate.

 • Peter Manu

  Cum ramane atunci cu Hans Magnus Enzensberger si Samuel Beckett?

 • Dezideriu Dudas

  Cand imi autoironizam breasla, consideram ca “orchestra” este o dovada de senilitate…Pe de alta parte, stiam si ca e o dovada de seninatate ( in sens de lipsa de griji…)….

  Inteleg ca d-nul Pista este inginer consultant pentru Primaria New York ? Sa nu le spuna celor de acolo de Orchestra AGIR ( apare in final ), ca or sa vrea sa emigreze toti in Romania si nu mai avem locuri acum decat “la tube”…

  Marea mea neantelegere legata de evolutia lui Vladimir Tismaneanu ( prietenul dvs. am inteles si un model pentru d-nul Pista ) , pe care am apucat sa i-o si transmit in corespondenta noastra directa, tinea de dozajul necesar partajarii celor doua componente ale unui “Sturm un drang” transcendent pentru Romania. Mi se parea ca prea este focalizat doar pe “Sturm”….Ulterior am observat ( acum pare a fi “varful de sarcina”…) ca institutii mult mai reprezentative statului roman au aceasi boala, dar si faptul ca tocmai in gravitatea si extrema bolii pare a se afla si izbavirea…Ramane insa aceasi problema care aparea si in corespondenta mea cu VT ( atunci mai difuz ): Cand oprim preeminenta “sturm-ului” si vom comunica si in termeni de “drang” ?

  Am relationat mai multe sisteme de referinta in registre diferite si focalizez in final si ideea ca dihotomia pana la urma pentru Romania, “Sturm und drang” ( cu extensie progresista in viitor daca vom reusi sa gestionam trecerea intre preminenta celor doi termeni ), seamana oarecum cu dihotomia seninatate / senilitate folosita de dvs…. O prea mare focalizare procedurala pe “seninatate” (seninatatea “recuperarii societatii din mana hotilor”…) poate duce la senilitate…Mai grav ar fi sa fim in faza focalizarii “procedurale senile” care ar putea sa fi dus deja la decuplarea motivationala a decidentilor spre seninatate, in sensul lipsilor de griji ( pentru ei )…Nu cred insa in a doua varianta. Prea ar fi sinucigasa pentru societatea noastra.
  …………………………
  Concert Simfonic

  Membrii AGIR sunt invitati la concertul sustinut de Orchestra Inginerilor „Petru Ghenghea” ce va avea loc la Ateneul Roman, duminica, 15 martie a.c., ora 11.00 . Accesul se face pe baza invitatiilor care pot fi ridicate de la sediul AGIR din Calea Victoriei 118, in perioda 2-11 martie, intre orele 9.00-15.00 (o invitatie pentru un membru AGIR, aceasta fiind valabila pentru 2 persoane).
  Invitatiile se vor oferi in limita locurilor disponibile, motiv pentru care rugam doritorii sa telefoneze inainte pentru a verifica disponibilitatea, la tel. nr. ……………

 • Impaciuitorul vesel

  De ce teutonii lui Luther -- si nu ai lui Gutenberg? Din doua motive: 1. pentru ca Dr.Martin Luther a prefatat o scriere mistica medievala intitulata THEOLOGIA TEUTONICA ( iar in alte versuni: THEOLOGIA GERMANICA); 2. pentru ca Max Weber, in ”Etica protestanta si spiritul capitalismului”, ii acorda ceva pagini si doctorului Martin Luther, care in multe din predicile sale coreleaza substativele ”Beruf” si ”Berufung”, ultimul derivat prin sufixare de la verbul”berufen”,, traducandu-le el insusi pe ultimele doua,in latina, prin ”vocatio” si, respectiv, ”vocare”. Scopul lui era pedagogico-moral: sa-i motiveze pe nemtii, germanii, ”teutonii” reformatii in diversele lor profesii, interpretate drept ”chemari”, divine desigur, daca nu predestinari ca in teologia calvinistilor.PS.Disidenta, daca iti risti existenta din cauza ei, mi se pare o vocatie, o chemare, o ”Berufung”; daca nu, e un simplu ”Beruf”, o meserie, poate si, vorba lui Nenea Petrache Tutea, simpla ”aflare in treaba ca metoda de lucru”.

 • Io

  V-am răspuns deja ieri seara, d-le Manu. Pe ecranul meu, comentariul a apărut, dar azi dimineaţa nu l-am mai regăsit. Nepătrunse sunt căile internetului.
  Spuneam doar atât, că Enzensberger şi Beckett reiau teza lui Wittgenstein şi o reformulează. I-am citat deoarece ne ajută la interpretare, pe când Stavans si Kellman fac un pas mai departe şi se referă la asemănările şi deosebirile dintre limbi precum şi la posibilităţile şi limitările lor specifice. Această nouă calitate în abordarea problemei nu înseamnă însă câtuşi de puţin că ei ar acorda tezei amintite o altă interpretare decât cea menţionată de mine.

 • Io

  Şi io, tot vesel şi împăciuitor: Mulţumesc pentru răspuns. Sper că n-aţi luat totul chiar în serios. Am considerat, citind alte comentarii de-ale d-vs., că pot să contez pe o bună doză de simţ al umorului.

 • Peter Manu

  Punctul de plecare a fost felul in care Ion Jinga vorbeste engleza. Daca aveti cateva minute, ascultati-l in compoaratie cu discursul lui Basescu de la LSE. Amandoi vorbesc de fapt in limba romana de astazi (nu romana Dlui Tudoran sau a dumneavoastra).
  Vorbind cum vorbeste, Ion Jinga ma convinge ca nu “exista” in Marea Britanie. Limitele lumii lui sunt clare, la est de Ungaria si la sud de Ucraina.

 • Io

  Am înţeles foarte bine ce voiaţi să spuneţi, dar aţi folosit pentru ilustrarea opiniei d-vs. un citat care se referă, dacă îl judecăm în sensul său strict, la altceva, chiar dacă acest altceva este oarecum înrudit cu sensul presupus sau dorit de d-vs.
  Dacă putem să ne înţelegem asupra acestei stări de fapt, atunci cred că putem încheia discuţia aici. (Acest lucru este însă valabil şi în cazul în care avem în continuare păreri diferite, deoarece eu mi-am atins limitele propriei retorici.) Nichts für ungut.

 • Ady Varul nostru, vostru, lor

  La mijloc, doar virtutile aristotelice. De pilda curajul, aflat la jumatatea distantei dintre temeritate si lasitate. Adevarul insa, daca nu-l cautam statistic, in stiintele tari de exemplu, poate face casa buna uneori cu echidistanta observatorului, fiindca el vorbeste uneori si prn gura zuzei/zuzului. Cand Monica Macovei, inainte de a lansa la apa formatia politicara M10, spune, scapind porumbita ALETHEIA, ca toate partidele mint si fura, nu ne arata oare calea spre buna pozitionare a metadisidentului? Dar Maitre Jac Lacanu cind murmura ca singurul loc unde-i de gasit veritatea, goala-goluta, e prozopopeea dinsei: ”Eu, Veritatea, va spun ca X”? O credem sau nu ( pe cuvint de onoare, fie el si prozopopeic)? Nu mai pun la socoteala adevarul dialectic, cel din ”Pravda” de altadata, care se metamorfoza de pe o zi pe alta, in functie de linia ideologica zigzaganta a CC al PCCUS, si bine nu fac…..

 • Peter Manu

  Ramane de lamurit acuzatia de sovinism.

 • tafardel

  Abilul Dughin, ehehei, Isi zice, spre a-I flatarisi pe romani, discipol al lui Jean Parvulesco. A pus flori pe mormintul parigotic al acestuia, insotit de Claudio Mutti.

 • Io

  Sunt lămurit. Decât metadizident, mai bine lipsă.

 • Franz Cucuvaie

  Gentlemen, ninica despre teorema lui Gödel? ninica despre ”aber nicht im Sinne Fritz Mauthners”? ninica despre beckettiana LESSNESS, tradusa de Cioran prin SINEitate? Vai de gurul meu! vai de gurul meu!

 • Antoine Bibesco’s Neighbour

  Aprob ”pozitiv;;d-le Mau, povestea cu granitele diplomatilor cumetriali valahi de azi, cam toti ”acoperiti” si doar in limba de lemn deprinsa la Muma-lui-de-Stefan-Gheorghiu caliti. UnTititulescu (sau un Milescu Spatariul ori un Demetrios Kantemiroglu) se naste o data la o mie de ani printre carpato-dadanubieni. N-ai ce-i fu, n-ai ce-i fa…Par ca vorbesc in engleza de balta, iar de gindit…ii gandeste pre ei idiolectul Scolii de la Baneasa. Nici maniere nu au, dind mereu cu mucii in fasole, la propriu si la figurat. Nu au aflat inca faptul ca unei sotii de presedinte ii deschizi portiera cind urca in -- sau coboara din -- masina oficiala. Risul gurului, ce mai!…

 • Chibriape Porumbescu

  Bravo, d-le Manu, va descurcati in Guillaume de Kostro mai bine decit Mihai Beniuc, traducatorul sau official sub Dejo-Ceausieni. Va depaseste, la ora asta, doar Serban Foarta, transpunatorul si glosatorul ”Cantecului celui neiubit”, caci despre noi insine modestia ne impiedica sa gavarim (macar ca am prefatuit, la viata noastra, intaia versiune valaha din ”Les Onze mille verges”) --

 • Elena din Udroia

  Doctorul Fliess, o vreme amicul lui Freud, relationase nasul sangerator, poate si infundat, cu fiziologia lunara a cui stim. Din pacate, cerceturile rinologice mai noi l-au contrazis definitiv. Va reamintesc insa si ultimele stihuri din limericul dedicat iubitei lui Carol al Doilea din Bucate: ”It’s a marvelous thing/To be under a king./Is democracy better, I ask you?”

 • Io

  Nevoind să mă autodemasc, io, diletant cum sunt, o şterg frumuşel de-aici. (Cred totuşi că măcar pe d-l Manu am reuşit să-l duc un pic de nas.) In diesem Sinne!

 • Io

  Asta nu prea se poate lămuri cu argumente, este impresia mea din activitatea d-vs. din internet. Nu numai de aici.
  Deoarece nu vreu să trezesc ilaritatea distinşilor comentatori de pe-aici, folosind expresii precum “criptoşovinism”, va trebui să vă mulţumiţi cu atât. Faceţi un pic de introspecţie, dacă tema este importantă pentru d-vs.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Most Fair Helen of Woodroy

  Mon propre limerik pour vous:
  Free form,
  Unlike incest,
  Is best.

  Sau, cu marinimioasa Dvs. permisiune, transgresez:
  “It’s a marvelous thing/To be under a king/Is Democracy better/I ask Jung”.

  Ca intotdeauna, croazeurile noastre aleatoare sint…. incantatoare.

 • Tot Io

  Citind ce şi, mai ales, cum se scrie prin internetul românesc, am ajuns cu încetul la concluzia că această ţară ar trebui numită Baskalya, iar capitala ei Bazakonya…

 • Bashtanul iluziei gnomice

  Deja seful regiunii autonome Gagauzia din Moldova Transprutica se numeste Baskan (turcism din care se va fi derivat ”bastan”).” Baskanul Baskalyei isi are sediul in Bazakonya”, iata ceva ce nu suna rau, ci nastratin-hogeste. ”Nous sommes ici aux portes de l’Orient ou il conviendrait de prendre toute chose a la legere, a l’exception peut-etre de l’humour noir, car celui-ci il vaudrait mieux le prendre a la lourde.”

 • Styks

  Bine. Din ce in ce. Mai bine.
  Alchimie fara rest, carevasazica.

WP Admin