≡ Menu

Doamna cu copite

Întors la birou, după mai multe săptămâni de vacanță, găsesc și o scrisoare expediată din Portugalia, Hotel Dom Henrique, Porto,  Rua Guedos de Azevedo 179. Potrivit ștampilei poștale, scrisoarea a fost trimisă în ziua de 28 martie. Iată conținutul ei:

“Când va sosi momentul acela de dinainte de (spațiu alb, nota mea, DT) și îmi vei cere iertare (fie și numai în gând), să știi că eu te-am iertat de mult: poți muri liniștit.

Mai greu va fi însă să trăiești, cât ți-o mai fi dat să trăiești: singur, întunecat, frustrat, deformat, desfigurat, chinuit și chircit sub uriașa forță de automutilare și autodistrugere care te stăpânește.

Acesta este adevăratul tău sfârșit.

Oricum ar fi, eu nu-mi reneg prietenii și nu le voi face rău niciodată. Dimpotrivă: nu-ți voi mulțumi niciodată îndeajuns pentru existența ta pe care am crezut-o perfectă și care m-a ajutat enorm. În rest, rămâne cum am stabilit.

Se apropie Săptămâna Patimilor. Poate că iconița aceea de la botez pe care o porți cu tine tot timpul mai are putere să mai pâlpâie și – asemenea orbilor rătăcitori prin lume – să mai poți zări, fie și confuz, un strop de lumină.

Cristos va învia!”

Deși scrisoarea nu este semnată, identitatea expeditoarei este certă: Rapandula.

O persoană care, timp de unsprezece luni pe an, este și proprietara, și contabila, și lucrătoarea bordelului, după care, pentru o lună, se retrage la mănăstrire, de unde revine la activitatea de bază nu poate trezi decât zâmbete de gheață.

Recomand structurilor care folosesc asemenea edecuri să le retragă definitiv la vatră și să le asigure ajutorul medical de care, prea evident, au nevoie.

Unele misiuni reușesc. Aceasta a eșuat. Dacă raportul spune “misiune îndeplinită”, el nu face nici doi bani.

Cât mai am de trăit, numai Dumnezeu știe. Cu cine trăiesc, numai eu hotărăsc.

Colectarea de informații poate fi făcută și altfel decât prin încercarea de a strecura “culegătoare de date” sub plapuma “obiectivelor”.

Indiferent că pozeză în La maja desnuda ori în La maja vestida, acestei doamne i se văd copitele.

Diferența între “Doamna cu cățelul” și doamna cu copite este de un Cehov și ceva. Ceva-ul fiind, de pildă, o țiitoare nu doar de condei pusă să zumzăie ca un stup de albine.

Această albină, din cale afară de lucrătoare cândva, este foarte obosită, a devenit o trântoriță. Soluția nu este cazarea ei în hoteluri occidentale de patru stele, ci o decorație în formă de steluță și o pensie decentă, fiindcă prețul tratamentului corect pentru dambla poate fi foarte piperat.

Nu știu când și cu cine a stabilit ceva.  Ce am stabilit eu în legătură cu farmecul feminin și alte farmece  ale rapandulei i-a fost comunicat întotdeauna clar și rămâne irefutabil.

Știu, i-ar fi plăcut să fie inversul irefutabilului, dar nu e.

 • Ptiu! Piei, drace!

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  Unele indeltniciri nu dispar niciodata, unele misiuni ratate nu sunt acceptate drept ce sunt -- esecuri, unii si unele trebuie pensionate, fiindca altfel e ca in bancul cu patroana bordelului parizian care schimba totul — perdele, paturi, sala de asteptare etc. -, dar vede cum clienti continua sa se rareasca. Pana il intreaba pe un fost client si amic si acesta ii spune “Mai schimba si fetele…”

  O dambla (personala) adunata cu sarcini “peste puteri” produce monstri. O vreme, incerci sa te porti cu manusi, dar intr-o zi iti spui “Destul…”

 • Radu Calin Cristea

  Am inceput sa am oroare de anonime. Lumea se ascunde dupa pseudonime. Indaratul lor se poate face si spune orice. De obicei se spurca sau se elaboreaza mitomanii grandioase. Cele mai triste mi se par blestemele sau amenintarile cu sa vezi tu ce vei pati cind vei muri. Cei ce te supun preventiv judecatii de apoi isi asuma un mare lux de constiinta socotindu-se niste arbitri perfect antrenati pentru astfel de sporturi extreme. Asa si cu Rapandula ta, Dorine. Daca ai certitudini in privinta ei de ce nu-i spui pe nume, sa aflam si noi? Daca tot e emisarul Infernului de ce nu-i pronunti numele, cum ar fi Uciga-l toaca Popescu? De ce ar trebui sa avem pudori in fata nesimtirii gurese? Tratata cu sibilinism, Rapandula ta va exulta vioaie si te va mai executa din diverse colturi ale lumii. Iar tu vei raspunde cu alte incifrari elegant asezate in fraza, dupa cum ti-e felul. Nu pot spune nimic despre cineva cu fata acoperita. E doar o masca. De fiere, in cazul Rapandulei.

 • Daca_nu_nu

  Ho-paaaaa… Pam-pam!!! Rapandula şi obghiala, vorba aia… No, asta e o chestie naşpaaaaaa… Hm… Securica n-o murit??? Numa-o ţâr s-o hoghinit???!!! No, vorba dlui Gogea: „Pchiei, Satană!!!”
  Eu m-am ferit să comentez la postarea ceea, „Rapandula”, că nu prea-nţelegeam despre ce e vorba-n propoziţie. Dar, dacă aşa stă treabaaaa, apoi cred că atât „madama”, cât şi „(M)patroana”, merită TOT DISPREŢUL!!!! În locul lui Dorin Tudoran, aş fi facut exact acelaşi lucru: aş fi postat „scrisoarea” pe blog, ca-n bancul cela: „Aici, să vadă toată lumea!!!”…

 • Gellu Dorian

  Orice-ar schimba, patul, asternutul, fetele, bordelul, ţara, orice, chiar şi pe lumea cealaltă, astfele de dame copitate nu pot arăta altfel de cum sunt, nu pot fi altfel de cum sunt, că nu aşa le-a lăsat Dumnezeu, ci propria lor voinţa, ca atunci cind Dumnezeu vrea să-o piardă pe o asfel de fiinţă, îi dă mai întăi imptresia că are o voinţă nelimitată şi apoi îi ia minţile. Dar Dumnezeu cu mila! S-ar putea ca Rapandula să fie un mascul din categoria celor cărora le place travestiul, fie prin folosirea unor alte nume celebre (să ne amintim, nu cu plăcere, de John Galt, zis şi Olt fart!), fie doar aşa că le place “să se rîndă de alţii”, cu astfel de epistole! Vorba lui Vasile Gogea -- Ptiu, drace!

 • Uf, din cate inteleg eu, “doamna” e un fel de crampon-fatale, combinatie de femei- crampon si femme fatale, cu un parfum ce a-DIE fara gand de aDIO!
  Sa mai inteleg si ca un asemenea “dispozitiv uman” nu se mai poate “reseta”, (ca de autoreglare nu prea cred a mai fi vorba), ci doar, eventual, “rechema”?

  Pai, dupa acest semnal cu repetitie din patea dvs., ar cam trebui ca doamnei sa-i sune bell-ul rechemarii, nu? Or, in the twilight zone logica si psihologia sunt bune doar de sfidat?

  Oricum, cele doua texte (cel de fata si “Rapandula”) raman unele de exceptie, si chiar daca le-am interpretat eu alaturea, va rog, nu trageti in “hermenut”! 🙂

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Calin Cristea

  Din doua motive:

  1. Incerc, de ceva vreme, sa evit transformarea acestei tampenii intr-un scandal… public. M-am rezumat, deocamdata, la a trimite cateva mesaje clare in legatura cu ce se face si ce nu se face.

  2. Persoana nu este lipsita de calitati. Este un om care poate sa faca si multe lucruri bune, si mult bine (a si facut), dar din motive care o privesc (era sa sa adaug si “personal”) pare hotarata sa se afunde in…

 • Dorin Tudoran

  @No Name/ DT

  Dintre toti hermenutii carora le rapesc timpul cu un asemenea text, sunteti cel mai aproape de tinta!
  Nu, nu stiu daca oamenii carora “li se pune pata” pe cineva se mai pot auto-reset(t)a. Dar ar fi de sperat ca in acest caz un asemenea mecanism sa functioneze.

 • Dorin Tudoran

  @ ALL/TOTI

  Ii multumesc lui Vasile Gogea pentru efortul extraordinar de a retranscrie pe blogul sau textul meu “O noapte cu Fuentes” aparut in Romania literara, nr. 45/1998 si inclus in volumul “Kakistocratia”.

  http://vasilegogea.wordpress.com/2012/05/17/dorin-tudoran-o-noapte-cu-fuentes-o-rememorare-cernita/

 • Pingback: Dăm torturi cu frișcă și tigăi pentru comentarii noi | Teologie pentru azi()

 • @Dorin Tudoran Intrebare intrebatoare 🙂 Sigur erau copite ? Ca mai pot fi ceva cornite sau mai ales ceva epoleti

 • Erata # 6

  hermeneut, bineinteles, nu “hermenut”, (cu scuzele de rigoare).

 • Daca_nu_nu

  @) No Name / DP
  No pb! Am priceput noi… :))))

 • @) DT

  Master, Rapandula asta a matale -- ma rog, care se tine de capul lu` matale, ca e lor! -- seamana ca doua picaturi la stil cu tipa aia care semna cu un fel de nume real, SV daca ti-o amintesti, care ma si te injura cind cu NB… Doar ca pe aia eu nici n-am vazut-o vreodata… Oricum, nu stiu s-o fi vazut!

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Ah, da, uite ca uitasem de doamna care dadea cu var pe noi si, vazand ca nu lesinam, ne-a/blestemat. Eu ar fi trebuit atunci sa publiuc comentariul cuiva din Cluj care ne explica cum, cand si de ce a plecat dansa in tari straine. Eu am zis ca una-i barfa, alta-i dovada, si am refuzat comentariul respectiv. Puteam sa-l dau “crosetat”, spunand ca este crosetat, dar mi-am zis “Duca-se pe bidinea…”

 • No Name / DP

  @Daca_nu_nu

  Multumesc! :-))

  Macar de mi-ar fi iesit hermenuts, tot ar mai fi putut trece drept “ceva” : ori un calambur nereusit, ori… a Freudian slip. Totusi, faptul ca nu-mi mai reglez cum trebuie presiunea degetelor pe claviatura PC-ului cam… makes me nuts! 🙂

 • lucid

  Multzumiri si de la mine lui Vasile Gogea. Din adausul domniei-sale am aflat ca Fuentes se va odihni in Cimitirul Montparnasse. Stitzi care e ironia soartei? Tot acolo este ingropat si Don Porfirio, cel care a provocat revolutzia mexicana, exilat atunci la Paris. Asa e, John Reed a “reporterizat” intai Revolutzia lui Pancho Villa si Zapata, apoi a venit la Petrograd sa scrie “Zece zile care au zguduit lumea”.

 • Şerban Foarţă

  “CONCLUZIUNE ŞI MORALĂ: De vreţi cu toţi, în timpul nopţii, un somn în tihnă să gustaţi,/ Nu faceţi schimb de ilustrate cu cel primar din Cârligaţi.” (URMUZ)

 • Dorin Tudoran

  @Serban Foarta

  Nu ilustratele ne omoara; continutul lor…

 • Flori Balanescu

  Deşi-i dată “anonimă”, păreţi să vă cunoaşteţi bine cu semnatara/ semnatarul…

 • Şerban Foarţă

  Am înţeles!

 • mihai rogobete

  Pentru ilustrata continuta este nelustrata, dom’ Tudoran.

 • Skepsis

  @Serban Foarta & Urmuz
  Nici primarul din Urlati nu-i mai breaz. Incercati cu cel din Breaza, domnilor!

 • Janela de Mertola

  @Urmuz si urmuzienii din preajma::
  Am crezut o vreme ca Rapangalitsa buclucasa e Nina, aia de-i vira, cu mestesug, unui Timisorean Nepereche mina-n sin, demult-demult, pe cind se aflau amindoi carati de un taxi pe malul Begai vijelioase, dar ma detrompat-am rapidos, fiindca entitatea despre care face vorbire stra-stranepotul lui Mos Tanase Todoran practica doar semnele piciorelnice pe sub masa si, foarte crestino-magiceste, invoca o cruciulita apotropaica purtata la git de recipiendarul epistolei sale portugheze. Sint sanse foarte multe ca sa fie vorba de o stra-stranepoata a Marianei Alcoforado, calugarita lusitana din poveste, ce vede in DT un combatant pentru dezocultarea lui Dom Sebastiao si implemenarea, gratie Braziliei Postlulice, a celui de-Al Cincilea Imperiu, O QUINTO IMPERIO, pentru care militase, cu mijloace literare, si Fernando Pessoa.

 • Lily Marilena

  @DT
  Mi s-a puuus pata pe tine,//Patapievici e cu mine,//Patapievici nu-i cu tine//Si n-are sa-ti fie bine//In livada cu maslini,//Unde duelezi cu spini…

 • Dorin Tudoran

  @Flori Balanescu

  Evident ca ne cunoastem, dar se pare ca ne-am luat “unii pe ceilalti” drept ce nu suntem. Mai ales, am fost luat drept ce nu am dorit si nu doresc sa devin; nici luat cu vorba dulce, nici luat cu insinuari si, mai ales, nici prin alte metode… Si cu asta, basta.
  Week-end placut!

 • Dorin Tudoran

  @Lily Marilena

  Stiu, am fost prevenit in mai multe randuri. Ce altceva sa zic decat faimosul ” ‘om muri si ‘om vedea”?…

 • Dorin Tudoran

  @Janela de Mertola

  Nu am furat o masina, mi s-a furat bicicleta… Nu este vorba despre o cruciulita purtata la gat; este vorba de o iconita primita la botez de la nasii mei, iconita de metal pe un suport de lemn… O port cu mine tot timpul si cine m-a intalnit mai mult decat o data o stie, caci imi place sa ma “joc” cu ea, o trec dintr-o palma in alta si ma apara de multe, dar, cum se vede, nu chiar de toate… Probabil ca in ilustrata viitoare voi afla ca am furat-o de la Vatican…

  Mertolezii si merdolezele astea sunt capabili/capabile de orice…

 • Monica

  CONEXIUNEA MONICA MACOVEI- TRAIAN BASESCU- MARE CRIMINALITATE TRANSFRONTALIERA ORGANIZATA

  ( TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC ARMAMENT; continuare)

  Relatia Monica Macovei – Traian Basescu (conex, si Traian Basescu- Viktor Bout) in materie de mare criminalitate organizata (trafic armament- tigari) este idelungata si complexa.
  Pe scurt, aceasta relatie cuprinde- printre altele:
  -- acoperirea juridica asigurata de Monica Macovei, in operatiuni de mare criminalitate desfasurate de anumite firme (si de catre indivizi implicati in marea criminalitate);
  -- implicarea Monicai Macovei in exercitarea de presiuni pentru exonerarea de raspundere a celor implicati in marea criminalitate organizata (atat presiuni ale “societatii civile”, via APADOR CH cat si, incapand cu 2005, in calitate de ministru al Justitiei, pozitie in care a colaborat direct cu Traian Basescu in incercarea de a sterge urmelor unor infractiuni de mare criminalitate organizata- cu precadere legate de traficul armament- tigari).

  Urmeaza, prezentate pe scurt, cateva “puncte” ale colaborarii Monicai Macovei- cu implicarea directa a lui Traian Basescu- in operatiuni de mare criminalitate organizata.

  1. Tigareta II.
  Operatiune tipica de mare criminalitate organizata, constand in trafic tigari- armament desfasurat pe Otopeni miliar (16/17 aprilie 1998) prin asocierea infractionala a “varfurilor” Traian Basescu (care a asigurat securitatea operatiunii la Bucuresti) si Viktor Bout (traficant de arme, vechi colaborator cu Traian Basescu) care a asigurat transportul efectiv al armamentului catre zone de conflict.
  Din incarcatura de tigari, echivalentul a 25% ajuns la firma GIPP a generalului Dumitru (Mitica) Iliescu- avand sediul, in epoca, in strada Turbinei nr. 23 (cartier Floreasca).

  GIPP se afla un relatii privind traficul si comercializarea ilicita de marfuri (inclusiv tigari) cu firma Business Woman, a carei avocata era Monica Macovei.
  Asociati in firma Business Woman erau Jamal Al Atm si generalul Nicolae Florica (fost sef al Garzii Financiare).

  Monica Macovei s-a ocupat de acoperirea juridica a actiunilor de mare criminalitate organizata desfasurata (SI!) de aceste firme (Business Wiman si GIPP)- sau implicand colaborarea lor in astfel de operatiuni ori a actionarilor si “colateralilor”.

  Multe dintre actiunile de acoperire a infractiunilor de catre Monica Macovei se leaga de personaje implicate in Tigareta II- si de colaboratori ai acestora intru infractiuni ulterioare, legate de trafic de armament, tigari- armament.

  2. Acoperire juridica a marii criminalitati organizate de catre Monica Macovei:
  a. Monica Macovei a fost implicata in acoperirea juridica a traficului de armament si tigari desfasurat de fratii Gadban- aflati in legatura cu Frontul National de eliberare a Palestinei. Tigarile erau introduse in Romania cu colaborarea infractionala a lui Gheorghe Florica. De contrafacerea juridica a actelor si a operatiunilor se ocupa Monica Macovei.
  Operatiunile de mare infractionalitate transfrontaliera desfasurate de fratii Gadban, cu implicarea lui Gheorghe Florica- si beneficiind de asistenta Monicai Macovei- au fost protejate si de Virgil Magureanu si colaboratorii sai (Business Woman era o firma acoperita a SRI): Traian Basescu asigura protectia desfasurarii traficului de armament,.

  b. Monica Macovei a fost implicata in acoperirea juridica a traficului de armament- tigari desfasurat prin “agentul” Khalil Kassan (in beneficial Frontului National de Eliberare a Palestinei si organizatiei Al Fatah) cu implicarea generalului Gheorghe Florica si cu sprijinul lui Alexandru Bunea- un apropiat si om de legatura al lui Traian Basescu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor (cand TB era ministru).

  c. In decembrie 1999, cu sprijinul direct al lui Traian Basescu- minsitru al Transporturilor, in epoca- fostul ofiter al servicilor armatei, Cornel Purcarea ,punea bazele unui amplu trafic de armament si substante explozive prin firma ROMAGRO CEREAL SRL- asociat principal fiind Bilal Wehbe. In afacere a participat si cel care, la sfarsitul anilor 1990 si in prima parte a anilor 2000, a fost unul dintre principalii furnizori de arme (prin operatiuni de criminalitate organizata transfrontaliera) ai miscarii Hezbollah si ai UNITA- numele lui este Bakri Imad Abdul Reda (un apropiat al lui Cornel Purcarea).

  In aprilie 1998, Cornel Purcarea si Bilal Wehbe au fost implicati in “Tigareta II”, in stransa relatie cu Jamal Al Atm, asociat cu generalul Gheorghe Florica in firma Business Woman- avand-o ca avocat pe Monica Macovei.

  Dupa izbucnirea scandalului Tigareta II, in 1998, Jamal Al Atm a “fugit” (a se citi, a fost scos) din Romania si, pe de alta parte, prin protectia lui Traian Basescu si a serviciilor au fost tinuti “departe de justitie” unii dintre cei implicate in traficul transfrontalier tigari- armament. Este vorba, in primul rand, de Cornel Purcarea si Bilal Wehbe.
  Generalul Gheorghe Florica, implicat in mari operatiuni de criminalitate transfrontaliera prin mai multe firme (nu doar Business Woman dar si, de exemplu, prin SC Romolt Imex SRL) care au operat, in mare parte, contrabanda tigari- armament atat pe Otopeni militar cat si in porturile romanesti, a fost un “capat de fir” care, odata derulat, ar fi putut duce la cei implicati la nivel inalt in astfel de operatiuni.
  Din ratiuni a caror detaliere este inutila, anchetele s-au desfasurat nu doar incet, dar si conducand catre drumuri infundate.

  Unicul care “nu a putut fi facut scapat total” a fost, totusi, Gheorghe Florica. Arestat initial in mai 1999, a fost eliberat dupa aproximativ doua luni, in urma unor puternice presiuni politice. Cei cu memorie buna isi vor fi amintind comunicatul ridicol prin care Parchetul militar “isi recunostea vina” – ceea ce, ulterior, l-a ajutat pe Gheorghe Florica sa castige niste bani de la statul roman, pe motiv ca ar fi fost arestat fara temei!

  In timpul guvernarii Adrian Nastase – in 2003, mai exact- Gheorghe Florica a fost condamnat la sase ani si patru luni de inchisoare, in urma cercetarii implicarii sale in diferite cauze, traficul cu tigari (tigari = “precursor” armament) avand cea mai mare greutate. Unul dintre dosare chiar viza contrabanda de proportii cu tigari prin portul Constanta si aeroportul militar Otopeni.

  Monica Macovei s-a implicat activ in sustinerea si disculparea lui Gheroghe Florica (lucru de asteptat, intrucat ea insasi era implicata in marea criminalitate organizata transfrontaliera) – initial (mai exact, pana la sfarsitul anului 2004) in calitatea sa de “varf” al APADOR CH.

  Incercarile Monicai Macovei de a folosi societatea civila, la inalt nivel, pentru acoperirea marii criminalitati transfrontaliere o descalifica uman si professional si o recomanda ca fiind o adepta a infractionalitatii.

  Odata cu instalarea Monicai Macovei in functia de ministru al Justitiei, cu sprijinul direct, nemijlocit al lui Traian Basescu (chestiune fireasca intrucat erau vechi colaboratori in materie de mare criminalitate organizata) soarta lui Gheorghe Florica s-a schimbat radical.
  Cu Gheorghe Florica s-a intamplat un fapt unic in Romania.
  In ianuarie 2005, imediat dupa instalarea Manicai Macovei in functia de ministru al Justitiei, autoritatile romane au incheiat “un acord” cu Gheorghe Florica, angajandu-se sa-i plateasca 19.794 euro (10000 euro daune, considerand ca “9794 euro acopereau cheltuielile de judecata”) pentru “arestarea ilegala din 1999”.
  Gheorghe Florica renunta astfel, la procesul intentat statului roman la CEDO- iar CEDO radia, de rolul sau, dosarul deschis impotriva Romaniei.

  Tot atunci, Monica Macovei a sprijinit repunerea generalului Dan Voinea in functie, la sectia Parchetelor Militare, pentru a avea siguranta ca nici unul dintre cei care desfasurasera operatiuni de mare criminalitate transfrontaliera (tigari- armament) – in care era ea insasi implicata puternic- nu va fi anchetat, judecat, condamnat.
  (Pentru a preveni orice intrebare fara sens, de tipul “de ce l-a repus pe Dan Voinea in functie cata vreme in timpul fostului sau mandat fusese retinut Gheorghe Florica timp de doua luni?” precizez anticipat: pentru ca Dan Voinea avea vulnerabilitati si raspundea la toate comenzile).

  IMPORTANT:
  In zilele urmatoare voi aborda, separat si in detaliu, relatia (privind implicarea in marea criminalitate) intre Monica Macovei si firma GIPP- apartinand, formal, generalului Dumitru (Mitica) Iliescu- la sediul careia (in epoca, in strada Turbinei nr. 21, cartierul Floreasca) au fost aduse si descarcate, in noaptea 16/17 aprilie 1998, cele 750 baxuri cu tigari, “constatate lipsa” in Operatiunea “Tigareta II”.
  Voi revela si relatia care se stabileste intre GIPP- Monica Macovei- Traian Basescu- trafic de armament- Viktor Bout.

 • Dorin Tudoran

  @Monica

  Mi-e greu sa cred toate cele pe care i le puneti in carca Monicai Macovei!

 • @) DT

  Cineva imi aduce la cunostinta ca persoana banuita de mine ca ar putea fi Rapandula, SV, s-a mutat in Portugalia, schimbindu-si fotografia de pe pagina de facebook. Asta am putut verifica, e alta poza…

 • lucid

  Ha-ha-ha! Unde dai si unde crapa. Fara sa vrea @Monica a postat “la topic” -- “Doamna” sigur nu e, dar copitele ii sunt mai mult decat vizibile.

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Maitre, cred ca gresesti.
  Cum nu folosesc Facebook, nu stiu cum e cu pozele, dar sunt sigur ca in chestiunea fotografiilor ai dreptate.
  Cat despre Portugalia, desi micuta, tara e incapatoare.
  Week-end linistit.

 • @) DT

  Pai, n-am pus mina in foc, doar am presupus. W end linistit, de asemenea.

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Stiu, dar vroiam sa te scutesc de investigatii suplimentare si de piate gresite.

 • @) DT

  Ok, thank you. Insa, de pe pe facebook, am inteles ca presupusa ne-a luat oleaca la tarbaca pe blogul lui Flori…

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Stii ca nu folosesc Facebookul.

  Ce sa faca si dansa? Atata stie, atata face. N-a putut face fata la discutii argumentate, a terminat prin a blestema si ne-a spus, dupa ce ne-a mancat timpul, ca oricum ar sta lucrurile, orice argumente ar exista impotriva celui pe care-l pretuieste, dovezile nu conteaza si sa ne vedem de oile noastre…

 • Amica Ica, sed magis amicus Plato

  @Vecini, cumetri si prieteni
  Nu merg chiar totdeauna pe mina lui Paul Goma, uneori ii dau dreptate si Peratologului Dambovitean, cum s-a intimplat in scandalul cu donatia, pentru Biblioteca ASTRA, a fratelui sibian al Silogistului Amaraciunii, cind o vaduva abuziva obtinea citeva zeci de mii de euroi de la o fiica hrapareata a unui editor parigotic, mare organizatoare de licitatii cu inscrisuri + obiecte ale Decompozitorului din Rasinari. Or, presupun eu [bazat pe aluziunile unor cercetatori cenesasici precum, bunaoara, Ionel Tecucel sau Stelu Tanasiu], vadana buclucasa + hapsina, nevasta secunda a fratinelui, ceva copite va fi avut, ea, la purtator, macar ca mai putin vizibile decit ale rapandulei tudorane, chiar, poate, si o fofo microfonie, ceea ce OMUL DIN CALIDOR [proaspat exegetat, foarte universitareste, de profesorul in retragere Petru Ursache ot Iassy] nici nu ar fi banuit, orbit de antipatia ce i-o poarta Filosofului Basescian.
  [Cind insa e vorba de Trinebunul Vadim, gaseste, vai, Omul din Belleville argumente de bun simt, cit acesta: ”Daca VCT spune, de exemplu, ca 2 + 2 =4, eu nu ma delimitez numaidecit de mnealui sustinind ca 2 + 2 = 5.” Aici, da, merg pe mina lui, a Omului din Calidor + Belleville.]

 • Dorin Tudoran

  @Amica Ica, sed magis amicus Plato

  Am folosit acelasi argument — nu stiu daca inainte sau dupa dl Paul Goma — de nenumarate ori. Motivul (ca si rezultatul argumentarii): as fi lovit de “vadimita”, doar pentru ca tribun(icul) a spus cam acelasi lucru. Imiu aduc amint ca intr-un rand am spus cama asa: “Vadim se uita pe geam si vede ca ploua. Apoi spune < Afara ploua>.” Ma uit pe geam si vad ca, intr-adevar, ploua. Sa spun ca e soare, ca sa il contrazic pe Vadim?”

  Cum ziceam, reactiile la aceasta argumentatie imi spuneau — mai pe sleau sau mai “esopic” — “Da, asta trebuie sa faci!”

 • Draga Liviu Antonesei, pe pagina de facebook este scrisoarea dnei Varan; si nu pe blog! pe care daca l-ai fi vizitat spre verificare /sic/ ai fi constatat ca nici urma de texte straine de fibra mea… ultima postare se refera la “Garda inversa” a lui Paul Goma… este un spatiu care ma reprezinta.
  tcb

 • Gheorghe Campeanu

  @ Ernő van der Rubik

  Si zurgalaii….., si coana Chirita a banului Grigori Barzoi, ot Barzoieni, cu Aristita, Calipsita si … drept la WCT (MP, ot Bruxelles). Greu pentru cei mai sarmani, ce nu au cum sa-si procure echipament gen “Enigma”, sa faca tranzitia de la Curierul de Fado, prin les bon mot-clés du sage de Belleville, pina la …∞ !
  Esopic letopisetul Dvs., dar noi (belgienii) ce sa intelegem?

 • Gheorghe Campeanu

  @ Ernő van der Rubik

  Sûrement-certainement … les bons mot-clés. Scuzele de rigoare.

 • @) Flori B

  Pai, ce mi-i una, ce mi-i alta? Pe tine, inteleg, te reprezinta doar blogul, nu si pagina de facebook. Bun, ma indoiesc insa ca pe mine ma reprezinta zoaiele d-nei cu pricina, pe care nu te-ai sfiit sa le afisezi. Banuiesc ca nici Dorin nu crede ca-l reprezinta zoaiele ce-i revin… Si nu-mi amintesc sa-ti fi facut asemenea servicii neprietenoase…

 • Dorin Tudoran

  @ Flori Balanescu & Liviu Antonesei

  Hai sa uitam… Se ne trezim suparandu-ne din cauza unui personaj ca doamna cu zoaiele e pierdere de vreme si de… nervi.
  Acum stim (ce stiam de mult), doamna e de toate, noi (Liviu si cu mine) nu suntem nimic…

 • @) DT

  Nu, nu sint suparat, numai putin mihnit, ca nu te astepti de la persoane pe care le socoti prieteni sa procedeze la asemenea intermedieri…Eu cu dna cu pricina n-am nimic, ca asa e ea, natur ca sa spun asa…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Liviu Antonesei

  Nu m-am invrednicit sa citesc dragalaseniile autoarei care se oferea cindva sa ofere sedinte de psiho-lingvistica gratuite, de cind a disparut in negura surghiunului. Dar, in step with our host, chiar nu vad motivul acestei risipe inutile de iritare, care, daca nu-i lipsit de politete din partea-mi, as sugera ca poate deveni (din nou) contraproductiva. Cu atit mai mult cu cit doamna in chestiune era pina acum atit de departe de spatiul acesta, incat ar fi pacat sa viram (din nou “din nou”) intr-acolo (intracolo?). Mi se pare (daca nu e cu suparare) mult mai “structural” potrivita expresia anglo-saxona good riddance !

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Da, calatorie spranceneata….

 • Daca_nu_nu

  Aşa-i… Ca-n bancu-ăla, de zice Ion cătră Mărie:
  „Curvă-i lumea, tu Mărie, şi tu ce calumea eşti…”

 • @) Gheorghe Campeanu, Dorin Tudoran

  Aferim, mesterilor!

 • Flori Balanescu

  Liviu, chiar nu e cazul să despicăm firele-n patru, pentru că dacă o facem spun doar atât: nu cunosc detaliile discutiilor cu “zoaie”, am picat ca musca-n lapte aici pe blogul dlui Tudoran, într-o “dezbatere barbateasca” si daca recitesti integral comentariile, facind abstractie un strop de persoana la care se fac referirile, vei constata si tu cit de nepotrivite (eufemism) sunt unele dintre ele. Oricit de blamabila este in opinia unora, din motive personale, totusi, nu este chiar ultima dintre femei… Este inadmisibil cum suna unele “pareri”. Putea sa posteze scrisoarea pe pagina mea de fb pur si simplu, dar mi-a cerut voie. Am acceptat dintr-o fireasca solidaritate feminina si omeneasca. Atita vreme cit spuneti aici tot ceea ce credeti despre persoana ei, nu vad de ce este atit de lezant sa se auda si vocea “pîrîtei”, cu infinit mai putina audienta pe pagina mea de facebook; oricine are dreptul la expresie şi la aparare. Dl Tudoran are dreptate: sa incetam cu discutia pe acest subiect. Se transforma in ceva insuportabil, seamana a executie si nu cred ca e cazul.

 • Dorin Tudoran

  @Flori Balanescu

  Doamna Balanescu,

  Unul dintre motivele — si as spune cel fundamental — pentru care am sugerat sa ne oprim aici este acela ca dvs. nu cunoasteti istoria discutiilor purtate de Liviu Antonesei, eu si multi altii cu doamna in cauza. Si nu doar pe acest blog, ci pe multiple bloguri/site-uri.

  Nu mi-am permis sa va sugerez sa cititi aceste discutii pentru a intelege despre ce este vorba, dar nici nu mi se pare echitabil sa spuneti ca asistati la o executie. Da, unele comentarii par sau chiar sunt cam prea…”barbatesti”, dar, repet, fara a cunoaste istoria acestor confruntari, nu aveti cum sa intelegeti despre ce este vorba.

  Ideea ca o femeie poate sa spuna orice despre cine vrea, dar ca nu i se poate raspunde cum merita, doar pentru ca este femeie, nu mi se pare tocmai acceptabila.

  Eu, unul, nu v-am reprosat nimic nici pe acest blog, nici in corespondenta noastra privata. Ati decis cum si ce ati decis, e dreptul dvs., dar pot intelege reactia lui Liviu Antonesei foarte usor. Inteleg diferenta intre administrarea unui blog personal si Facebook (desi nu folosesc Facebook), dar a vedea-o pe doamna respectiva anuland dintr-un condei o personalitate ca Liviu Antonesei si a tacea nu mi se pare tocmai solutia cea mai fericita…

  Simplu, doamna care starneste acum aceasta discutie, a dovedit — pana si in fata argumentelor, probeleor etc. — ca nu este interesata de adevar. Enervata de argumentele si dovezile produse de cei alesi de dansa pentru un dialog, doamna respectiva ne-a spus, abia spre sfarsit, cam asa: indiferent de argumente si probe, eu il pretuiesc pe Cutare si va puteti duce dracului cu argumentele si dovezile voastre…

  Nu vreau sa treceti prin experiente traumatizante cu doamna respectiva, dar, daca vreti, cu adevarat, sa va convingeti despre ce este vorba, pomentiti-i ca un anume Cutare s-a voluntarizat ( intr-o discutie cu Nicoale Plesita ) sa faca servicii Securitatii in strainatate, ca s-au prezentat probe ca a adus asemenea servicii (recititi cartea Ioanei Magura-Bernard si episodul in legatura cu incercarea lui Cutare de a-l convinge pe Noel Bernard ca dl Paul Goma e un fel de Neica-nimeni si nu merita o campanie de sustinere din afara), amintiti-i si alte lucruri (ca doar le stiti) si veti vedea reactia doamnei. Sau, daca chiar aveti timp, cautati discutiile pe asemenea teme pe acest blog, pe blogul lui Liviu Ioan Stoiciu, pe blogul lui Liviu Antonesei etc.

  Evident, doamna respectiva putea sa posteze si fara voia dvs. pe Facebook. V-a cerut voie, ati fost de acord, fara sa cunoasteti istoria unui intreg balamuc starnit de doamna cu pricina, asa ca, fara suparare, nu ar trebui sa va supere atat de tare reactia lui Liviu Antonesei. Una peste alta, a fost desfiintat (oare de pe ce platforma?) cu… voia dumneavoastra.

  V-a intins o cursa, ati cazut in ea, eu va propun, inca o data, sa ne oprim aici. Doamna respectiva si-a dat masura de mult si, in ceea ce ma priveste, nu are decat sa vorbeasca de una singura cat doreste, adica la fel de mult ca un barbat care gandeste si vorbeste in acelasi fel.

  O saptamana linistita!

 • @) Flori Balanescu

  Eu credeam sa solidaritatea omeneasca, in general, are prioritate asupra solidaritatii de gen, dar vad ca m-am inselat. In rest, de buna seama ca incetam, insa eu incetez, cum procedez cu toate persoanele care imi fac porcarii, prieteni sau doar amici, si orice relatie cu tine. Cred ca prietenia mai inseamna si sa gindesti la celalalt, ca persoana in sine, nu ca abstractiune ‘de gen”. E totusi nostima aceasta mosnturoasa coalitie, “de gen”, dintre o admiratoare a lui Goma si alta a lui Breban! Iata, “genul” bate orice, chiar si principiile, nu doar prietenia! Asta e! si Asta la vista!

 • InimaRea

  Acu’ vin si eu de-acasa… Asadar, de madam Varan era vorba. Pai, d-ei e nervoasa… cu nervii, da’ rau -- nu asa! Nu suporta a fi contrazisa si-i si barbatoasa-n argumente, daca-i la o adica.
  Cred ca d-na Balanescu s-ar fi eschivat de la solidaritate feminina -- ori echitate justitiara -- de-ar fi avut macar atitea informatii despre d-na Varan, cite am eu, pe care nu ma prea intereseaza decit ca exemplar de flora si fauna umana (d-ei fiind, evident, dinspre fauna).
  Nu ma mir ca s-a aprins prietenul Liviu Antonesei. Cinstit vorbind, nu ma vad maniac intru ale corectitudinii politice -- si de orice fel -- incit sa risc a-mi ofensa un prieten de calitate. E cum te-ai solidariza cu o nebuna care arunca pe fereastra fiindca te sensibilizeaza corul fluieraturilor cu care-i intimpinata splendida-i revolta. Asta, inainte de a te-ntreba daca te priveste in vreun fel respectiva revolta. Caci daca nu, vorba de la tara -- plingi la mormint strain. (Depresiv de neinteles in rural.)

 • Flori Balanescu

  Draga Liviu Antonesei, s-a aprins toata lumea pe aici din cauza Sandei Varan, ma gindeam ca ar fi bine sa incetam odata cu treaba asta. Chiar nu am dispozitia necesara si nici inima sa dau macar un contraexemplu afirmatiei “mosnturoasa coalitie, “de gen”, dintre o admiratoare a lui Goma si alta a lui Breban”; imi vin buluc zeci de asociatii, si monstruoase si impotriva firii intre tot felul de persoane cu care avem relatii mai mult sau mai putin apropiate multi dintre noi, inclusiv dintre cei care posteaza des aici. Nu batem in cuie adevarul pe bloguri si pe facebook, varsindu-ne amarul. E ca si cind as spune: Nu mai pot sta de vorba cu X, care-mi este prieten, pentru ca am descoperit recent ca este prieten cu un turnator la Securitate sau cu odrasla privilegiata a unui stalinist. Asa de simple sa fie lucrurile? Si piatra de incercare dintre noi sa fie felul in care ne raportam fiecare la o persoana cu care, din cite inteleg, citiva dintre dvoastre au avut discutii? Eu insami am avut. Este cam multa vehementa pentru o batalie fara miza. Daca dl Tudoran va considera ca nu poate accepta acest comentariu, va fi trist, dar nu tragic. Toate cele bune, tuturor. Incercati sa nu ma mai pomeniti, astfel incit sa nu mai fiu nevoita sa ma “apar”. Multumesc

 • Dorin Tudoran

  @ Flori Balanescu

  Doamna Balanescu,

  Inca o data -- eu stiu ce si de ce accept (inclusiv comentarii pe blog), cum stiu si ce si de ce nu accept (inclusiv comentarii pe blog).

  Prieteniile ca si dusmaniile ni le asumam asa cum hotaram fiecare dintre noi. Ce nu putem hotara este sa… hotaram si pentru altii. Scuzati-ma, dar eu, unul, numai cand vad numele doamnei cu pricina simt nevoia sa ies la aer…

  Exista fosti informatori ai Securitatii care si-au recunoscut culpa si si-au pus cuvenita cenusa pe cap; exista si cei care n-au recunoscut nimic si pun cenusa pe capul altora. De ce poti continua sa fii prieten cu unul si nu si cu celalalt e lesne — sau poate greu… — de inteles.

  Copiii de fosti stalinisti nu au nici o vina pentru optiunile parintilor lor, dar, cand incep sa se manifeste pe “linia de gandire si actiune” a parintilor cu pricina, dau de gandit. Nici aici n u avem o singura categorie de oameni. ci cu mult mai multe.

  Din acest moment, eu, unul, n-as mai dori sa aud pe aici de doamna cu pricina, fiindca am nevoie sa stau si in casa, nu doar afara, unde sa iau putin aer…

 • Flori Balanescu

  Sunt de acord cu Dvs. dle Tudoran, atit in privinta asumarii prieteniilor, cit si in privintza nuantzelor pe care le introducetzi. De data asta sunt de acord in toate privintzele cu Dvs. Prietenii sunt putini, oamenii pe care ii respectam fara sa ii iubim cu patima pot fi mai multi. Cunostiintele intimplatoare nu le mai numaram. Am spus ce aveam de spus, am facut un gest de solidaritate, inteleg ca blamabil. Dar nu pricep de ce trebuie sa devin blamabila. In fine, sa punem punct. Promit sa nu mai intru aici, sa nu mai provoc aversiune. Sa mai auzim si de bine.

 • @) Flori Balanescu

  Credeam ca am foist clar, Doamna Balanescu. Eu incetez orice relatie cu un prieten care imi face o porcarie. Asta e stilul meu si n-am de gind sa mi-l modific la batrinete. A pune propriul spatiu la dispozitia unui tert pentru a umple de zoaie un prieten, pentru mine, este o porcarie -- si, cum spuneam, nu pot trece peste ea. Cu d-na evocata, nu am nimic, intrucit am intrerupt orice relatie cind a incercat sa ma balacareasca in casa mea virtuala pentru ca nu eram de acord cu caracterul imaculat al dlui Breban -- desi, fata de alti intervienenti in problema, eu am fost mai degraba blind. Si o precizare -- cuvintul solidaritate nu e potrivit, de asta l-am si pus in ghilimele, mai potrivit intr-o asemenea situatie e cel ce cirdasie. Mi-am framintat memoria si m-am gindit cu ce va voi fi gresit ca sa ma tratati atit de inamical -- n-am gasit absolut nimic. Prin urmare, va rog sa luati act ca, din acest moment, nu ne cunoastem si nu avem ce sa ne mai spunem. Va doresc o relatie placuta cu dna SV. Stiu ca asta suna cinic, dar oamenii se mai pot schimba…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Some (definitely not @All )

  La Iasi, cer variat (?) si temeperatura de 71 °F; la Bucuresti, cer tot variat (?) cu temeperatura in jur de 73 °F; in Portugalia, cer senin si aer curat, iar temperatura 70 °F; in Washington DC, cer gris, umezeala maxima si ploaie, cu temperatura de 68 °F. Daca am gresit cumva, vina revine informatiilor diseminate de Google Weather. Altfel, va doresc tuturor o seara/zi buna si tot mai blinda.

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Cum am cam multe pe cap (si masa de lucru) in acest moment plus vremea de deasupra capului si tobosarii de la Occupy DC sub fereastra, nu pot fi asa de esopic precum dumneavoastra. Deci: in sfarsit, dna SV si-a vazut unul dintre vise cu ochii. Mai bine castiga la loz in plic si-si vedea de ale sale…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Inteleg ce spuneti, si, accept ca respectiva doamna a reusit sa reintre in casa Dvs., by hook or by crook, daca nu pe usa (sau fereastra), prin “osmoza” si turism virtual. Dar totusi, pentru a destrama valul “esopic” al meteorologiei, ma hazardez (cu oarecare strangere de inima) sa sugerez (din nou) ca mi se pare ca persoana a carei mentiune a dus la agitarea spiritelor si fracturi multiple in relatiile dintre diversi oameni, altminteri intelepti si urbani, nu merita nici acribia , nici risipa de timp si nervi. Lozul castigat si-l poate cheltui in voie in alte zone. Daca vi se pare nepotrivita interventia mea, fara nici o suparare, plasati-o in “the recycle bin” (prefer mai putin eufemisticul “Trash” din panoplia Mac).

  Inca o data, urez o seara buna si calma tuturor.

 • În ce priveşte momentul în care corupţia prin direcţionarea de resurse materiale din bugetul public poate fi împiedicată, Alina Mungiu-Pippidi este de părere că “noi trebuie să îi împiedicăm pe Guvern, trebuie să îi împiedicăm pe oamenii politici să poată livra preferenţial bunuri publice ale statului către cei care îi subvenţionează.” Cu alte cuvinte, atenţia noastră, a tuturor celor interesaţi de consolidarea statutului de drept şi a bunei guvernări, merită îndreptată către îmbunătăţirea normelor care privesc cheltuirea judicioasă a banului public. Motivul? “Pentru că cei care îi subvenţionează nu or să le mai dea bani dacă nu îţi poţi ţine cuvântul faţă de ei, dacă nu poţi să le dai contracte preferenţiale, dacă nu poţi să le dai legi care îi favorizează şi aşa mai departe” (extrase din interviul acordat RADOR pe 9 aprilie 2012).

Next post:

Previous post:

WP Admin