≡ Menu

Dna Victoria Nuland, Barbra Streisand, Paris Hilton și Miley Cyrus. Sau despre statul de drept, statul de drepți și statul pe șest.

Photo-blog-71-150x150[1]Încep prin a repeta ce am scris în câteva rânduri – există stat de drept în România, numai că fibra lui este foarte precară. Făcând o comparație, statul de drept românesc îmi pare asemenea unui costum pus în vitrina unei croitorii aflate permanent “în tranziție”, unde, bine bibilit, pare un Armani. Dacă scoți costumul din vitrină, îl iei de pe manechin și faci eroarea să îl pui pe un client, cusăturile încep să cedeze, observi că un rever al hainei este mai lat decât celălalt, că un crac al pantalonului e mai lung decât celălalt și că stofa începe să se destrame, dacă tragi ușor de ea.

Din și despre preambulul unei vizite

Vizita unei delegații americane conduse de dna Victoria Nuland, Subsecretar de Stat, a produs multe frisoane încă de când a fost anunțată. Un anume rol l-au jucat câțiva dintre cei care au isterizat în ultimii ani discursul public și au transformat dezbaterea publică într-o luptă de gherilă. Un închipuit Proust de Floreasca, aflat de ani buni în căutarea nomenklaturicii pierdute, doar-doar capătă și titlul de Senior Nomenklaturist, și-a asumat încă o dată rolul de vuvuzea, anunțând că, odată sosită în România, dna Nuland va șterge dușumelele numai cu unii.  Cum au decurs lucrurile trebuie că l-au lăsat pe clovnul-giruetă cu nasul mai roșu decât pe vremea când se opintea să devină propagandist de elită și ronțăind furios muștiucul vuvuzelei.

A fost lăsată deoparte informația că, printre altele, prezența delegației americane la București urma să marcheze cei 10 ani de la admiterea României în NATO. Cum ce e bine nu mai constituie de mult o informație, doar ce nu e de bine a căpătat dreptul la a fi știre.

Unii au devenit foarte nervoși aflând că în comunicatul Departamentului de Stat se menționa că pe agenda discuțiilor se va afla și “eforturile de a întări statul de drept”. Cum nu era destul de clar dacă va fi vorba despre îmbunătățirea statului de drept în SUA sau în România ori în amândouă țările, multe muște aflate pe căciula românească au început să bâzâie. Unele și-au amintit că, după întâlnirea de anul trecut dintre domnii Philip Gordon și președintele interimar Crin Antonescu, consilierul prezidențial Sebastian Albă ca Zăpada, demisionat interimar, scria pe Facebook că, în rezumat, primul îi spuse celui de-al doilea “Fuck off, kid!”

În lipsa unei dezmințiri venite fie din partea dlui Gordon, fie din partea ambasadorului SUA la București, fie măcar din partea omologului american al dlui Sebastian Albă ca Zăpada – adică lustragiul pantofilor ambasadorului american –  multă lume a luat de-a bună replica respectivă. Cele două amănunte menționate mai sus au condus la teama irațională că dna Victoria Nuland vine în România ca un stăpân de sclavi pe o plantație de bumbac sau ca un vicerege într-o colonie care are nevoie urgentă să fie urecheată, până nu-și pierde și dreptul divin de a spune “Da, să trăiți. Am înțeles! Se execută.”

Să și fi avut – prin absurd — un asemenea mandat, dnei Nuland i-ar fi fost dificil să dea lecții. Nu de alta, dar nici calitatea statului de drept în SUA nu se află într-o perioadă de glorie: cetățenii americani sunt ascultați ilegal, prizonierii sunt torturați în chip bestial, lobby-smul a devenit o industrie a mituitului, membrii Congresului își bat joc de interesele celor care i-au ales, industria asigurărilor (mai ales cele medicale) se dovedește mai puternică decât guvernul, bancheri care au pus pe butuci instituții financiare de miliarde își împart — sub privirea indiferentă a guvernanților — bonusuri indecente din banii pompați de guvern în bănci tot din fondurile contribuabililor falimentați, ca să nu mai spun de ascultarea telefoanelor aliaților și multe altele.

În noimebrie 2013, într-un discurs ținut la la Vilnius, dna Nuland afirma următoarele: “Trebuie să neutralizăm o altă otravă care amenință prea mult democrațiile tinere ale Europei și Euroasiei: corupția.“ Doamna Nuland știe bine ce efecte are această otravă. Corupția  – mai ales cea politică –  a atins cote record în Washington, doar că aici este practicată cu o anumită “finețe”, cu o anumită “clasă”, în vreme ce în România corupția este practicată și afișată cu un grobianism dezarmant. Spre deosebire de Cornu, la Washington un politician suspectat de corupție nu are cinismul și aroganța de a invita presa să-i “numere ouăle”. Când în congelatorul unui membru al Congresului au fost găsiți peste 90.000 de dolari-Ou, legiuitorul american a încurcat-o, fiindcă nu a putut invoca existența unei mătuși pensionare cu numele “Tamara”.

Dna Nuland, diplomat cu o reputație excelentă, a trecut nu de mult prin dificultăți de credibilitate. Dezastrul din Libia, unde ambasadorul american și alți câțiva diplomați și-au pierdut viața la Benghazi în urma unui atac terorist s-a produs în timpul mandatului ca Secretar de Stat al dnei Hillary Clinton. Republicanii nu par să renunțe la repunerea pe tapet a responsabilității dnei Clinton în acel dezastru și posibila încercare a Purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat din acel moment, dna Victoria Nuland, de a elimina din faimoasele “talking points” pregătite pentru Casa Albă referirile la implicarea al-Qaeda. Cu alte cuvinte – încercări de a nu spune întregul adevăr opiniei publice.

Una peste alta, o vizită incomodă și pentru gazde și pentru oaspeți, atâta vreme cât pe agendă se afla și “eforturile de a întări statul de drept”. Acesta din urmă este uzurpat în România de statul pe șest, promovat de unii, și statul de drepți, promovat de alții. Sau li se spune și unora și altora “Fuck off, kids!”, sau subiectul statului de drept trebuie înlocuit pe agenda oricăror discuții bilaterale româno-americane cu ireproșabila ciorbă de potroace. Nu altfel stau lucrurile și în cazul independenței Justiției. Sau li se spune “Fuck off, kids!” tuturor acelora care își închipuie că Justiția este un roboțel sau verișoara lor surdo-mută din Potârlagele, sau se ciocnește cu toată lumea un pahar de Zghihară de Huși ori Busuioacă de Bohotin. Așa cum era de așteptat din partea unui diplomat cu mare experiență, dna Nuland a fost cât se poate de explicită, fără a rosti numele pe care visau atâția să le audă înșirate ca în rechizitoriul prezentat de un procuror: “Le cer tuturor politicienilor să lupte pentru a ține justiția departe de influența politică.”/…/”Indiferent ce partid susțineți, luptați pentru o justiție independentă”.

Desen & Copyright 2012 - DION

Diferența sensibilă între “în principiu” și “în realitate”

În principiu, nu a fost nimic neobișnuit în faptul că dna Victoria Nuland nu s-a întâlnit și cu premierul Victor Ponta, așa cum dramatizează unii comentatori. Am citit că agenda întâlnirilor a fost stabilită de partea americană, dar aș spune că un protocol alcătuit  “by the book” presupune ca stabilirea întâlnirilor să fie făcută prin consensul părților. Dna Nuland nu este nici prim-ministru, nici președinte, nici Secretar de Stat. Așadar, întâlnirea cu șeful diplomației române a fost una la un nivel cât se poate de adecvat.

În realitate, premierul Ponta nu și-a făcut un bine lipsind din București în timpul vizitei delegației americane. În plus, declarațiile unora dintre consilierii săi au avut darul să facă din absența premierului un alt act de puțoism politic. Și-apoi, vacanțele de iarnă se pot dovedi periculoase – o pietricică agățată de Michael Schumacher l-a trimis pe septuplul campion mondial în zona morții. Există comă indusă și în viața politică. Uneori, când ești scos din coma indusă, nu prea mai ai unde să te întorci, în afara unei vacanțe nesfârșite în care dialoghezi doar cu tine însuți.

Victoria Nuland: “A fost, sincer, o întâmplare faptul că eu am putut veni în România într-o zi în care Premierul avea alte obligații.” Iată o declarație care dovedește clasă diplomatică, experiență, cumpătare și respect pentru adevăratele mize majore aflate în joc, nu pentru țâfne de adolescenți întârziați. O declarație care îi lasă într-un ofsaid de 10 kilometri și cu chiloții în vine pe consilierul Frunda și pe purtătorul de săniuță – Palada.

Dacă, sincer, lucrurile au stat exact cum le-a numit dna Nuland este altă chestiune. Întrebarea rămâne dacă, sincer, dl Ponta avea alte obligații de stat, pe care trebuia să le onoreze (deși nici colaboratorii săi cei mai apropiați habar nu aveau unde se afla premierul), sau obligații de vacanță, pe care, tot sincer, putea să le amâne. Spre binele său și, ca să spun o vorbă mare, chiar și spre binele României.

Despre respect reciproc

Să sperăm că dna Nuland i-a menționat dlui Titus Corlățean numele viitorului ambasador american în România și că nu va fi vorba de un (alt) political appointee, cules din lumea mega-dolarului sau de la petrecerile orbitorului Hollywood, cum e cazul dnei Colleen Bell, nominalizată ca ambasador în Ungaria. Sau, dacă ăsta-i trendul, măcar Bucureștiul să fie onorat cu un ambasador ca Barbra Streisand, nu blagoslovit cu alde Paris Hilton ori Miley Cyrus. Respectul față de un “partener de încredere” pe cale să devină — nici mai mult, nici mai puțin — “marele nostru aliat în această zonă” e cu mult mai vizibil în nominalizarea unor ambasadori de calitate, diplomați de carieră,  decât în necesarele îndemnuri la combaterea corupției, îndemnul la apărarea independenței Justiției și consolidarea statului de drept.

171

Ocolind diplomatic să dea nume sau să se refere la declarații ale liderilor români (tocmai pentru a nu fi bănuită că se amestecă în politica dâmbovițeană și suspectată că indică cine e bun și cine e rău la București) dna Nuland a dat un răspuns cât se poate de limpede și în legătură cu poziția Washingtonului față de destinul Republicii Moldova. Declarația dnei Nuland a lăsat un alt consilier, dl Iulian Chifu, într-un jenant ofsaid geostrategic și cu chiloțeii politologici în vine:

“SUA susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și dreptul R.Moldova de a-și alege propriul viitor. Am susținut puternic Parteneriatul Estic și oportunitățile pe care UE le-a oferit țărilor din est prin asocierea la pactul de liber schimb, prin oportunitățile legate de acordarea vizelor. Credem că este un enorm pas pozitiv pentru țări precum Moldova, Georgia, Ucraina. Știti că dl secretar de stat Kerry a fost în Moldova de curând pentru a felicita această țară pentru acordul de asociere cu UE.”

Croitoria și statul de drept

Întorcându-ne de unde am plecat – comparația între statul de drept din România și un costum din vitrina unei croitorii aflate permanent “în tranziție”, iată o anecdotă veche, dar foarte potrivită pentru mereu nou-nouțul stat de drept românesc.

Desen & Copyright 2012 - ION BARBU

Un bucureștean câștigă o sumă substanțială la Pronosport.  După ce încasează banii, fuge la Casa Modei să-și comande costumul la care visa de un sfert de secol. Când costumul e gata, norocosul vine cu el acasă foarte fericit. Soția îl rogă să-l îmbrace. Îngrozită îi spune soțului: “Neluțule, ăștia și-au bătut joc de tine. Tu nu vezi cum atârnă mâneca aia? Nu te-ai uitat și tu în oglindă să vezi ce cute face haina la spate? Tu nu vezi că un crac al pantalonului îți vine doar până deasupra gleznei iar cu celălalt ștergi praful de pe parchet? Du-te înapoi și fă scandal. Cere banii înapoi…”

Omul se reîntoarce la Casa Modei și cere explicații. Croitorul îl roagă să îmbrace costumul. Îi explică lui Neluțu că nu e nimic rău cu costumul – cade perfect pe el. Stofa trebuie să se mai lase puțin. Să țină domn’ Neluțu umărul stâng mai jos, să ridice umărul drept mai spre ureche, să stea un pic mai aplecat de spate, ca să se întindindă stofa cum trebuie, și să nu îndoaie prea mult piciorul drept cînd merge, până se mai lasă stofa.

Neluțu pleacă fericit spre casă, îmbrăcat în costumul cel nou, nu de alta, dar să se mai lase un pic stofa. O ia în jos pe Calea Victoriei. Dă colțul la stânga, cu gândul de a intra la Athénée Palace să bea o bere bună și rece. În fața braseriei – doi tineri. După ce-l privește atent pe Neluțu, unul dintre ei îi spune celuilalt: “Fii atent ce bine vine costumul pe cocoșatul ăla …” “Da, băi, și când te gândești că mai e și șchiop, nenorocitul de el…”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Ontelus DG

  ,,Cântarea care n-a fost spusă
  E mai frumoasă ca oricare,
  Misterul ei e o beție
  De voluptoasă-ndurerare.

  În nota sfântă care piere
  În tremurările sfioase
  A unor rugi de Magdalene
  Curg clare lacrimi prețioase.

  Dar în cântare fără nume
  Ascunsă-n negrele vioare,
  E-o tragedie tăinuită;
  Plâng albe vise moarte-n floare.

  Tristețea lor neprihănită
  Atât e de chinuitoare
  Că pune-n suflete pătate
  O mistică înfiorare.

  Și o chemare zace-n ele
  De-o sdrobitoare nostalgie:
  Tortura ei necunoscută
  Este suprema poezie.

  Și cel menit să ducă dorul
  Cântărei sfinte și alese
  Își simte inima cuprinsă
  De suferinți neînțelese.

  În flacăra nemistuită
  S-aprinde sufletul și arde
  Și moare dornic de misterul
  Cântării stranii de pe coarde.

  Ah, când în inemi sbuciumate
  Orice dorințe-ncet se curmă,
  Sdrobiți vioara fermecată:
  Grozav e cântecul din urmă.”

  (Ștefan Petică, fragment din ,,Când vioarele tăcură”)

 • Greta Gabor

  Nici Lady Gaga nu ar fi nepotrivita ca ambasadrice pentru Bucale, zau. Le-ar mai voma delicat, la receptii, pe bombeuri… unora + altora, indifferent de apartententa lor partiduala sau de culoarea prolifica.

 • viktor nelutzu n(e)uländer

  dom tudorane,

  dumneavoastra sintetzi cam singurul din cei pe care’i stiu eu care putetzi spune cele pe care le zicetzi si aici fara a putea fi banuit ca ii re-acuzatzi p’americani ca si ei au omorit negri.

  vaz ca n’avetzi temeri sa scuipatzi in sus, inclusiv in directzia administratziei americane, ceea ce ma linisteste intrucitva, semn ca democratura la fel de americana e inca suficient de robusta incit sa nu’mi fac prea multe griji in privintza ei.

  daca nici in urma acelor lacramatzii si sesizari pe care respectiva administratzie le’a primit din partea unor prieteni d’ai dv (ai dumneavoastra si ai administratziei, adica) comuni, inseamna ca, inca, e bine si nici lacramatzia domnului gidea n’o sa se soldeze cu cine stie ce urmari.

  acuma, nu stiu daca vizita tinerei doamne de la vasinton o sa fie parte a jocului de suma nula na nuland, in care niciodata, nici dupa desecretizarea arhivelor, nustim clar cine stie cistiga, ca de cistigat trebue ca cam cistiga cineva, altfel nu se explica stranietatea relatziilor in care cel mai pro-american prezidente pe regat al regelui cioaba care sintem isi manifesta manifest nervozitatea fatza de marele licurici, anoal, de zioa lor nazzionala, prin neprezentza ostentativa, ostentatzie la fel de caraghioaza ca si aceea cind se razbuna pe olandeji blocind tirurile cu lalele in vama sau cumparind salatzi turcesti zise rominesti de la carfur.

  ei, in cazu holandejilor, stim, sau credem ca stim, ce ar fi vrut sa obtzie d’l prezidente si n’a obtzinut, pe cind in cazu americanilor…

  despre unde mosi’sa pe gheatza s’ascunde dl al nostru p.m. ponta, chiar nu ma f grija si nici grijania

  ,

 • kiki din monjardin

  Barbara Streisand cinta mai patetic ”Hatikva” decit Stefan Petica tacerea viorilor. Fiecare si-o da in petic dupa puteri si inzestrare. La Bucuresti, insa, s-ar acorda foarte bine.

 • ca n-a fost numit de un an un nou ambasador american la bucuresti scutură de poleială și vorbe realitatea legaturilor dintre sua si noi. romanii sunt ok sa dea coltul in irak, afganistan sau in alte parti, dar nu merita nici macar sa mearga fara viza in america.

 • berenger

  eu as privi cu reticenta motivarea `10 ani de nato`. nu de alta, dar pana pe 29 martie mai e ceva. iar daca ar fi fost asa de importanta motivatia asta, guvernul, parlamentul, puterea ar fi facut ceva fastuos. asa ca sa o luam asa cum e: un pretext stupid al celor cu musca pe caciula, asumat tacit, cu delicatete, de partea americana.
  acuma, dincolo de satisfactia ca nuland NU a sters pe jos NUMAI cu unii, cum spera o tabara si cum se pregatise pe metereze cealalta, un lucru e evident: tabara celor care vad raportul justitie-politica asa cum o vede puterea usl sta mai prost dupa aceasta vizita, pentru ca tocmai toate demersurile lor au fost atent disecate si puse in lumina, iar toate replicile despre necesitatea domniei legii au reiterat ideea ca ca `nu e bine`, iar tabara foarte eterogena, deci slaba si dispersata a celor care nu vad raporturile politica-justitie asa cum le vede puterea usl a mai primit o gura de aer.
  in rest, despre vesnica problema a sua cu democratia din propria ograda, eu as fi nitel mai ponderat. macar pana vedem pe acolo vreun procuror acuzat de instrumentare politica sau ca congresmenii isi voteaza legi prin care se fac mai egali decat restul lumii…
  si in final, `in principiu`, e foarte anapoda ca victoria nu s-a intalnit cu victor (nici cu zgonea, nici cu crin. liderii puterii au fost practic ignorati). daca nivelul intalnirilor era la rang de secretar de stat era in regula, dar nuland s-a intalnit cu presedintele. mai mult, nu s-a consemnat niciodata in istoria intalnirilor asa ceva. ca sa nu mai amintim de faza de `cascadorii rasului` cu fuga lui ponta…

 • Polihistor

  @DEM ZUKUENFTIGEN NELUTZ von den neuen Laendern melde ich gehorsam: Primul Sinistru pare sa se fi repliat in ascundere asemeni strutzocamilei. Ori, poate, folosind stratagemul inspirat din istorieta celor doi Olteni de pe vremea raidurilor bashibuzucilor lui Pasvantoglu ot Vidin (zis si Pasvante Chiorul) la nordul Dunarii. Simtind ei ca se apropie, calari + veloci, Turcaletii, se abat din drumul mare si, degraba, isi infunda trupurile, pina la briu, intr-o capitza de fan,lasindu-si fundamentele la vedere si asteptind, cuminti, sa treaca urgia istoriala. Osmanlaii descaleca, anal…izeaza rapid, soldateste, ce li se ofera vederii incantate, apoi reincaleca si caii lor tropota, cit al poematicului Mihnea, spre o directive necunoscuta. Ipochimenii semiascunsi ies din semiascundere, iar unul dintre ei exclama, satiscafut, catre tovarasul sau: ”Vazusi, nenicule, ce prosti fura turcaletii? Ne cautara peste tot, pina si in gaozaure, si tot nu ne gasira!” Fireste, trimiterea la tactica cavaleriei pontaicului personagiu pur coincidentala iashte, iar NOTRE ANAL…OGIE VAUT, HELAS, CE QU’ELLE VAUT, HERR FREIHERR, sa nu hie cu banat!

 • @ berenger
  si eu am luat cu suficienta reticenta si motivarea ’10 ani de nato’ si explicatia neintalnirii cu premierul disparut in pintecele balenei. dar motivarea a fost oferita chiar de partea americana, sincer si in chip diplomatic.

  e normal sa stergi pe jos mai ales cu puterea/guvernarea, cand in colimator sunt luate acte de guvernare. intelept mi s-a parut ca partea americana nu a da un cec in alb celorlalti habaugi, declarandu-i alba ca zapada. sincer vorbind, nu cred ca la washington nu se stie cati bani face si partea cealalta, dar politica relatiilor bilaterale nu e niciodata o linie dreapta si absolut curata. de cand lumea politica…

  eu nu sunt mai ponderat, fiinda membrii congresului american au votat suficiente legi prin care s-au facut mai egali decat restul lumii. exemplu: intr-o tara in care au disparut pensiile, membrii congresului au votat ca ei, dupa un singur termen, sa aiba o pensie egala salariului de membru al congresului. deci, dupa numai 5-6 ani de munca (practic, de taiat frunza la caini) cineva se pensioneaza pe la 40 de ani si primeste 120.000 -- 140.000 dolari pe anu plus toate beneficiile care au disparut din portfoliile si portofelurile celorlalti americani.

 • Marian Popescu

  Mi-a plăcut ce ați scris. Isteria mediatică din jurul vizitei dnei Nuland în România este penibilă. Am văzut conferința sa de presă. A durat 12 minute și ceva. Au fost două momente când dna Nuland nu s-a simțit bine (body-language-ul spune tot): la întrebarea privind absența dlui Ponta și, mai important, la comentariul dinspre final privind faptul că nu a înțeles care e viziunea guvernamentală privind viitorul.

 • @ Marian Popescu
  Putina lumea avea motive sa se simta bine in timpul acestei vizite. Si mai putina lumea avea dreptul sa se simta bine. DFna Nuland nici nu avea cum sa inteleaga viziunea guvernamentala a Romaniei priviind viitorul, fiindca e cam imposibil sa intelegi ceea ce nu exista…

 • InimaRea

  Sincer, cred ca Mss Nula d a anunțat lista scurta a candidaților la funcția de secretar general al NATO. A căzut rău ceva nume-lipsa de acolo.
  Tot sincer, cred ca si Americii, si d-nei Nuland li se filfiie de statul de drept al nostru, care-i tot asa adevărat ca o copie xerox făcută cu toner expirat. America știe ca statul e de drept cind e si înfloritor economic. Cind e pe butuci, statul de drept e un gentleman flenduros -- aliat strategic care serveste la bucătărie, ce ramine de la servitori cu acces la masa boierilor.
  Si mai sincer, cred ca secretarul de stat american a omis sa-l informeze pe omologul sau românesc despre scopul si durata vizitei, mizând -- cu buna credință -- pe pactul de coabitare. Drept pentru care, guvernul roman a tratat, cu cita inteligenta a fost in stare, nepoftita doamna. Cu fundul, adică, de-ti vine a pleca urechea la birfa cum ca premierul era fundas, la baschet.
  In fine, pe cit de sincer posibil, cred ca mesajul american era ” știm ca sinteti cu toții niste infractori, asa ca Ciocu’ mic si joc de glezne!”

 • @) DT

  Master, cred ca faci unele din cele mai bune, daca nu chiar cele mai bune, analize ale politicii dimbovitene, interne si externe desigur. Daca politrucimea asta sinistra, de ambe sexe ca sa spuna asa, ca e imposibil sa spun de stinga si dreapta, le-ar citi, ar putea sa-si mai taie moturile si sa coboare cu picioarele mai aprope de pamint… Din pacate, e complet analfabeta politic, iar adesea analfaneta pur si simplu. Oricum, efortul tau e exemplar, daca nu citeste politrucimea, unii dintre noi, din public ca sa spun asa, citim si mai si raspindim cuvintul intelept. Nu e o exagerare -- textul sint exacte, echilibrate, fara parti pris-uri (bun, eu nu ma impac cu “cel mai” -ul ala!) si, ca sa spun asa, multidimensionale…

 • @) DT

  Ca sa fac paranteza mai clara -- faptul ca ”celmaiul” triseaza mai bine intr-un joc in care toti triseaza, intr-un jos masluit pe de-a-ntregul, nu ma amuza, nu ma incinta, nu mi-l face mai simpatic decit ceilalti, ci, din contra, date fiind coordonatele dumisale caracteriale (desi termenul carcater e total paralel cu D-sa), ma ingrijoreaza foarte tare!

 • Radu Calin Cristea

  Excelent comentariul -- documentat, aplicat, inventariind punctele sensibile, cu o corecta “plasare in spatiu” a Dnei Nuland (VN). Ma intreb si eu daca un partener atit de elogiat precum Romania n-ar merita oare un ambasador. Ambasada se reprezinta in continuare prin charge d’affairs ad interim D.C. Butcher care este, intre altele, si autorul listei cu invitatii societatii civile si din media la o intilnire cu VN. Cei care au transmis mesajul societatii civile si, unii dintre ei, i-au pus intrebari lui VN au fost M. Marian (“Evenimentul Zilei”), Fati (“Rom.Libera”), Tapalaga (Hotnews), Cristian Ghinea (Centrul pt. Politici Europene), Adrian Moraru (Instit. pentru Politici Publice) si altii. E vorba, asadar, strict de jurnalisti si/sau de (cu un cuvint pretentios) ONG-uri care s-au afirmat prin pozitii publice net pro-Basescu si net anti-USL. VN a putut fi contrariata de asaltul intrebarilor care au venit doar dintr-o anumita directie. As remarca, de asemenea, ca in mai multe declaratii sau raspunsuri la intrebari, VN a aratat preocuparea SUA fata de presiunile exercitate asupra presei. Daca nu gresesc aceasta tema nu a mai fost marcata de o oficialitate americana din perioada guvernarii Nastase cind Ambasada americana la Bucuresti era condusa de remarcabilul M. Guest. Asteptam un asemenea semnal. Periculosul declin al presei romanesti nu trebuie trecut mecanic si conclusiv in seama tabloidizarii.

 • Pingback: Istoria are pagini |()

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Dorin Tudoran,

  Mesajul acesta si cel din comentariul urmator il voi transmite si catre Grupul Geopolitikon Eurast ( aprox. 270 de membrii ), Fundatiei Europene Titulescu ( aprox. 200 de membrii ) si Canalelor media carora le-am trimis Comunicatul din 4 ian. a.c redat mai jos, in finalul acestui comantariu.

  Daca veti avea un raspuns la acest ultim demers al meu ( imi cunosteti opiniile ref. la vinovatia d-lui Adrian Nastase / e o directive pe care o voi urma temeinic, incluisv cu acea relationare spre SUA de care v-am scris…), inainte de a-l formula, va rugam sa tineti seama de ceea ce am transmis in diverse situatii ref. la demersurile noastre ( Forumul de la Neptun…, Centrul pentru Guvernanta…, Asociatia pentru Strategia Dezvoltarii Romaniei… ) : AM DORI SA-L LUAM PE A.NASTASE DE LA “EI”, SA-L ADUCEM CU AJUTORUL “BANDITILOR” MAI REPEDE ACASA , SI SA NE APUCAM DE TREABA ! CEEA CE N-A FACUT NIMENI NICIODATA DUPA 1990 ! Va amintim titlul Conferintei noastre din 8-10 mai 2014 de la Constanta : “ INTERESUL PUBLIC CA INTREG versus INTERESUL NATIONAL CA PARTE CONSONANTA “

  VETI PARTICIPA LA CONFERINTA ?

  Dezideriu Odet Dudas

  Va scriam de CULTURA IMNTAMPINARII invocata de Papa Francisc…Dupa ce a gresit, cred ca AN a si recunoscut ( nu ma refer la „siropul de trandafiri penal””, cel „divin”, ci la greselile politice ), si recent, cunosteti, cred ca a venit si in intampinare…E cazul sa fugim ? De ce ? Sa-i credem, inca o data, pe „ oamenii de bine „ ? Noua ne-a fost de-ajuns in anii 1990…Dvs. ne-ati certat atunci ca am intrat in casa fraieri. VA RUGAM SA NE DATI POSIBILITATEA SA NU RAMANEM FRAIERI IMPOTRIVA VOINTEI NOASTRE ! Poate ne-o veni mintea la cap daca ne solidarizam cu „prostii”…. ! Cred ca v-am demonstrat, chiar daca parca de la un „stabiliment medical”( cum scriam, e nevoie de „nervi”…), ca aveti aceasta putere !

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  Nr. 1 / 3.01.2014 Nr.1 / 3.01.2014
  Pentru D-nii :
  Paul Goma – pe adresa de domiciliu / R 66006550 din 4.01.2014
  Claudiu Iordache -- la IRRD – Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989/ R 66006572 din 4.10.2014
  Dorin Tudoran -- la IRIR – Institutul Roman de Istorie Recenta/ R 66006572 din 4.01.2014
  Vladimir Tismaneanu -- la IRIR – Institutul Roman de Istorie Recenta / R 66006572 din 4.01.2014
  Mircea Basescu -- prin intermediul unui prieten comun, membru marcant al comunitatii de afaceri constantene
  Stimati Domni,
  Cu o intarziere de aproape 4 ani, va transmitem cartea d-lui prof. univ. dr. comandor Ioan Damaschin, “S.O.S. pe drumul sperantei”, pentru a fi promovata in contextul initiativelor publice pe care le vom organiza in perioada 8-10 mai 2014 la Constanta.
  Va redam in anexa ( 3 pagini ) prezentarea acestei intiative pe blogul d-lui Dorin Tudoran.
  Mentionez si ca d-na Elvira Iliescu, cu ocazia zilei sale de nastere, 28 ianuarie, va primi aceasta corespondenta. “Râsul” ei antedecembrist, ne-a determinat ca sa-i transmitem un exemplar al cartii d-lui comandor, inca din anul 2010, imediat dupa ce am organizat in decembrie 2009 intalnirile publice “Divanurile tomitane” ( Ziua 1 -- Reforma Institutionala, Ziua 2 – Dialog Est-Vest, Ziua 3 – Criza economica ) la Constanta.
  D-lui Paul Goma ii mai transmitem si cartea “ Romania, tara de frontiera a Europei” ( autor Lucian Boia) a editurii Humanitas ( cu 4 editii, in anii 2001, 2002 si 2012 ), pentru referinta avuta acolo de autor la Nicolae Titulescu. Ne gandim la distinctia facuta de Nietzsche intre confuzie si greseala si de aceea, considerand ca autorul face o mare confuzie, va supunem atentiei si acest “pasaj”…Aceasta confuzie inca ne tine intr-o pozitie periferica in cadrul aliantelor noastre strategice ( NATO si UE ), mai grav insa, fara vreo speranta de indreptare a situatiei…
  Vom reveni cu detalii, intr-o prima etapa, tot in cursul zilei de azi, deoarece vom transmite un comunicat despre aceasta intitiava si presei nationale si locale, apelata de noi ( atunci, doar “Forumul de la Neptun …”…) si in data ….28.07.2005, pe un subiect legat de aceasi speranta fata de viitorul Romaniei….

  …………………………………………………………………………..

  Dezideriu Odet Dudas / Antreprenor al Initiativelor / Forumul de la Neptun – Grupul pentru Noua Politica / Centrul pentru Guvernanta Publica si Economica Privata

 • Dezideriu Dudas

  MESAJ CATRE D-NUL DORIN TUDORAN SI PENTRU GRUPUL GEOPOLITIKON, F.E.T., MASS-MEDIA ( contactata si in anul 2005 pe tema COLEGIUL MEDIULUI ASOCIATIV ) si BAROUL BUCURESTI, in continuarea demersurilor facute pentru implicarea d-lui Dorin Tudoran in consolidarea statului de drept in Romania, ca frana “recenta” in preocuparile noastre comune mai vechi pentru functionalizarea democratiei si economiei de piata. Ultimul caz : Adrian Nastase. Acuzator principal : Vladimir Tismaneanu. Rechizitoriul : Eseul, “Imparatul oualelor “. Raspunsul meu, ca “Aparator de la prosti”, ar putea fi : Eseul, “Homeless-ul girafelor “ ( nu vreau sa-l jignesc, folosind cuvantul “sclav” . El este totusi un om liber . “Homelles” ar merge -- nu si in romana… -…, tine de apartenenta sa la “economia autoconsumului” din Teoria lui Fernard Braudel. Cu toate astea, el ignora aceasta a 3-a parte a economiei delimitate de stralucitul istoric, si scrie doar de primele 2 parti : economia de stat si economia de piata ).

  Desi ultimele mesaje “divine”( ghilimelele tin de context ) erau din partea Papei Francisc si a fostului Patriarh Teoctist, cred ca ne (re)indreptam spre necesitatea actualizarii unui alt indemn istoric, de data asta al lui Papa Ioan Paul al II-lea, respectiv : NU VA FIE TEAMA !

  Redau mai jos cateva idei ale Papei Francisc care ilustreaza la nivel de Scopuri cu ce ne putem confrunta….Indemnul anterior al Papei Ioan Paul al II-lea, tine de Mijloace….

  p. 68 -- AUTORITATE – “ a detine fraiele NU inseamna a comanda CI a servi “

  p. 81 – “de la o Biserica ce reglementeaza credinta la o Biserica ce inlesneste si transmite credinta “/
  N.N. -- pt. NOUL INSTITUTIONALISM ROMANESC : De la Institutii care reglementeaza Serviciul public la Institutii ce inlesnesc si sustin Serviciul public….

  p. 101 – “ Ferice de acel pacat care ne-a adus Mantuirea “ – Sf. Augustin
  p. 103 – “ Pacatul asumat in mod corect = Posibilitatea de a experimenta uimirea de a fi mantuit “

  p. 110 – Japonia dupa al II-lea razboi mondial = Asumarea unui esec cultural rezolvat (si) prin declaratia Imparatului : IMPARATUL NU FACE PARTE DIN DESCENDENTA DIVINA…” /
  N.N.- Mutatis-mutandis, in Romania anului 2013, o “ASUMARE” eliberatoare ar putea suna asa :
  Declaratie a d-lui Iulian Vlad : Fosta SECURITATE nu-si mai este fidela siesi, iar fidelitatea fata de popor este subordonata Interesului public

  p. 111 – “ Reorganizarea nationala = dorinta de intalnire a tuturor “
  p.114 – “Psihologia noastra = O barfa…- Tangoul – ce rusine vecina, sa te imbraci in alb dupa ce ai pacatuit “
  p. 132 -- “ Nu rezolvati problemele ci ASUMATI-LE -- VA ! “
  p 136 – “Procesul de Reorganizare Nationala = Reconciliere nationala : Adevar, Dreptate si Iertare “ /N.N. -- La noi “s-a” uitat despre Iertare….

  p. 137 -- “Petain credea ca e patriot. De Gaulle s-a temut sa nu fie nedrept ! “

  p. 170 -- “SPERANTA = ancora aruncata in viitor care ne ingaduie sa tragem de sfoara “

  ( din cartea Papa Francisc – Convorbiri cu Jorge Bergolio “, Edituta Victoria Books, Publica – 2013 )

 • Dana
 • @ Radu Calin Cristea

  Selectia celor invitati nu cred ca i-a apartinut dnei Nuland. Evidend, daca te uiti la lista respectiva recunosti “obiectivitatea” fostului ambasador american la Bucuresti, Martk Gitenstein. Probabil ca, in asteptarea noului ambasador, personalul ambasadei tine aproape de “impartialitatea” mentionata. De aceea cred ca se va vedea mai limpede cati bani dau unii la Washington pe relatia cu Romania cand va fi desemnat viitorul ambasador.

 • Dezideriu Dudas

  COMPLETARE LA COMENTARIUL 15

  Scuze pentru inadverdenta. Adresa din finalul Comentariului 15 a fost asociata comunicatului de presa si nu reprezinta comunicatul de presa propriu-zis cum gresit am precizat. Prezint comunicatul de presa mai jos :

  COMUNICAT DE PRESA

  FORUMUL DE LA NEPTUN -- Grupul pentru Noua Politica
  Centrul pentru Guvernanta Publica si Economica Privata Dobrogea

  Nr. 2 / 3.01.2014 Nr. 2 / 3.01.2014

  CATRE :

  Jurnalul National, Adevarul, Gandul, Cotidianul, OTV, Evenimentul Zilei, Capital, Ziua, Romania Libera, Gardianul, Bursa, Cronica Romana, Curentul, Curierul National, Academia Catavencu, Dilema, Revista 22, Idei in dialog
  Constanta : Telegraf, Cuget liber, Observator, Jurnal de Constanta, Independentul
  AGORA : Vladimir Tismaneanu, Dorin Tudoran, Paul Goma

  Ref. la : Capitalismul romanesc…Promovare Conferinta publica din zilele de 8-10 mai 2014 de la Constanta, cu tema : “ INTERESUL PUBLIC CA INTREG versus INTERESUL NATIONAL CA PARTE CONSONANTA “

  Stimati domni / Stimate doamne,

  Revenim asupra unei corespondente de-a noastre catre dvs. de acum aproape 9 ani, prezentata in continuare, mai jos. Problematica moralitatii im mediul de afaceri romanesc este extrem de importanta si de aceea ne asumam riscul de “a plictisi “ cu retransmiterea emailului original, in speranta ca in noul an mediul de afaceri isi va gasi cadenta necesara racordarii la interesele societatii. Dealtfel, ca vicepresedinte fondator al Asociatiei Consultantilor de Investitii de pe Piata de Capital, l-am contactat la sfarsitul anului pe unul din fostii colegi de asociatie, d-nul Cristian Parvan, acum secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, si sper ca si cu sprijinul asociatiilor de afaceri si a patronatelor reprezentative sa putem gasi acea cale care sa asigure un viitor predictibil si sustenabil Romaniei. Vom reveni si cu o propunere de-a noastra facuta d-lui Niels Schnecker, ca el sau/si d-nul Moise Guran sa se ocupe de reactivarea Asociatiei Consultantilor de Investitii de pe Piata de Capital, cu extindere si spre celelalte piete financiare sau din economia reala.
  Adaugam acum doar fisierul al treilea ( primele doua fac parte din corespondenta originala din anul 2005) in care prezentam unul din evenimentele care va avea loc in cadrul Conferintei din 8-10 mai 2014, respectiv promovarea cartii d-lui prof. univ. dr. comandor Ioan Damaschin, “S.O.S. pe drumul sperantei”, inclusiv cu prezentarea acestei intiative pe blogul d-lui Dorin Tudoran.
  Am eliminat destinatarii originari de la PNL deoarece fata de intregul spectru politic romanesc va exista o oferta de participare unitara la Conferinta din 8-10 mai 2014. Dealtfel vor exista invitatii si catre toti fostii presedinti ai Romaniei si catre toti fostii prim-ministrii. La aceiasi Conferinta, l-am anuntat pe d-nul Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, ca ii vom prezenta un PLAN DE RELANSARE INSTITUTIONALA SI ECONOMICA A ROMANIEI. Vor exista invitatii si catre personalitatile publice active care, in functie de domeniile de responsabilitate, vor fi vizate in PLANUL nostru cu propuneri concrete.

  ………………………………………………………………………………………………..

  Dezideriu Odet Dudas -- Antreprenor al Initiativelor Forumul de la Neptun – Grupul pentru Noua Politica / Centrul pentru Guvernanta Publica si Economica Privata

 • H. Harper

  Felicitari! Textul asta ar trebui folosit ca model de analiza politica nepartizana in scolile de jurnalism, daca mai exista lunatici care cred ca meseria asta are vreun viitor, si dat spre studiu, cercetare, conspectare si luare aminte prin redactiile patriei.

  Am oroare sa dau cu periuta, insa trebuie sa o spun: nu stiu daca am mai citit ceva atit de curajos, adevarat si inteligent in limba romana in ultimii 20 ani, mai ales intr-o perioada tensionata politic la extrem peste tot in lume si cind cei mai multi aleg sa faca ciocul mic si sa mearga pe burta… sa nu ne pripim, poate ca inca nu e momentul, sa vedem cum iese, sa nu ne rupem gitul degeaba, te pui cu aia, ba?, esti nebun?… cunoasteti… Si a se vedea si de unde vine analiza, ca autorul nu e vreun frustrat dintr-o garsoniera confort 3 din Berceni pentru care, oricum, nu mai conteaza.

  In completare, si ca o confirmare ca Dorin Tudoran nu e singurul care vede ca imparatul e cam gol, voi traduce o parte din articolul lui Patrick J. Buchanan Why Neo-Isolationism Is Soaring, aparut in decembrie 2013:

  Victoria Nuland a fost la Kiev ca sa incurajeze protestatarii care cereau demisia presedintelui ales in cazul in care acesta ar fi optat pentru uniunea vamala condusa de Rusia in loc de EU.

  Poate cineva sa explice ce treaba, exact, are USA cu optiunea Ucrainei de a se alatura la o uniune economica sau la alta?

  In timp ce noi impingem Kievul spre EU, partidele conservatoare si populiste (populist nu are, in americana, sensul peiorativ din romana, n. trad.) se ridica de-a lungul Europei pentru iesirea tarilor lor din Europa, inclusiv in GB unde Tories solicita un vot in chestiunea asta.

  John (“We are all Georgians now!”) McCain a fost si el la Kiev, amenintind cu sanctiuni daca guvernul curata piata de squatters (demonstranti, in cazul asta) in acelasi fel in care noi am curatat Zuccotti Park of Occupy Wall Street.

  Solicitarea ca Ucraina sa se poarte frumos cu demonstrantii a fost emisa in timp ce USA ridica sanctiunile asupra armatei egiptene care, in 2013, l-a arestat pe presedintele Mohammed Morsi, a aruncat in inchisori mii de membri ai Muslim Brotherhood si a secerat sute pe strazile orasului Cairo intr-o actiune pe care John Kerry a descris-o ca “restoring democracy.”.

  Cit de ipocriti trebuie sa aparem in ochii restului lumii.

  Acum, President and Mrs. Obama and Vice President Biden, de pe inaltele lor pozitii morale in raport cu Rusia care a interzis propaganda LGBT, au declarat ca ei nu vor participa la J.O. de la Soci.

  Si totusi, nu cumva noi sintem cei care curteaza Iranul? Nu s-a aplecat Obama pina la pamint in fata regelui Arabiei Saudite? Cind a avut loc ultima parada gay pride in Riyadh, Teheran, Mecca sau Qom?

  Cum poate o natiune atit de polarizata moral si paralizata politic cum e a noastra sa conduca lumea? Nu poate. Oamenii simt ceea ce elitele nu pot sa vada.

  Secolul american s-a terminat. E timpul sa restauram republica.

 • laurentiucat

  mie mi se pare ca ambasada sua incearca sa realizeze o partida antiamericana in cea mai filoamericana tara din europa….

 • apocas

  daca scria dl Plesu (Andrei Plesu) ar fi spus ” a ajuns Nula la putere?”

 • H. Harper
 • Razvan Iliescu

  Domnule Tudoran, ca orice roman m-am bucurat cind vicepresedintele Bush v-a scos din tara in 1985 si v-am ascultat pe calea undelor din anii 80, am regretat cind n-ati mai scris aici in citeva rinduri si va admir argumentele in vasta majoritate a cazurilor si va inteleg de ce ati aplicat la carnetelul rosu pe care dupa aia l-ati depus. Plesu, Goma, Paunescu au avut si Vladimir Tismaneanu suspina mai rau ca Stefan cel Mare in fata portii de la Stefan Gheorghiu si aia tot nu-i deschideau …

  Sa ma scuzati azi, n-are treaba cu parerea dvs. despre Basescu, despre Voiculescu sau Ponta, Iliescu etc -- in ochii mei cu ce ati scris azi ati aplicat din nou pentru carnetul rosu. Morala: sistemul komunist pica si fara dvs. poate erau mai bine pentru ei si dvs. sa va lase putin in tara atunci in 1985 …

  Diferenta majora dintre SUA si Romania (cu toate chestiile pe care le aruncati -- sa inchideti apa inainte de kitchen sink) e urmatoarea America a avut un GWB in doua sute si ceva de ani si Obama tocmai incheie dupa 5 ani de presedintie al doilea razboi al lui boy imperial iar republicanii sint in blocaj din cauza asta (nici ei nu-l sufera pe Bush dar e de-al lor si au facut ce trebuie -- daca fac ce vrea Obama se realeg democratii 20 de ani de acum inacolo -- cum ati vazut de curind in statul conservator Virginia unde democratii dupa peste 40 de ani au cistigat tot). In RO cu o exceptie (Maurer) din 45 romanii au un Bush dupa altul.

  Ce ne-am face noi romanii, daca n-ar fi o America unde sa plecam? Ca dvs. (putin inaintea suvoiului) desi inainte aveati putin un carnetel putin rosu. Nici o chestie -- altfel nu publicati, da’ daca aveati printzipuri atunci de ce nu v-ati facut inginer? Ca nu trebuia sa scrieti tirade partidului?

  Pe acte sau fara acte mii de emigranti vin in SUA din tarile lor an de an si vasta majoritate au o viata mai buna decit in tara de bastina, invers la minim 33% din romani ar pleca in 24 de ore din tara daca ar putea si in acte dupa 24 de ani 5 milioane de romani au plecat (de aceea pe un subiect paralel alipirea Moldovei are sens economic in prima zi pentru romani si moldoveni -- ca moldovenii, care fac de 3 mai putin decit vor obtine de la dna. Merkel e bine sa vada ce0au primit ucrainienii).

  Cu scuzele de rigoare pentru colegii dvs in cazul ca veti afisa ce am scris --

  Razvan Iliescu -- Fairfax, Virginia

 • @) Razvan Iliescu din Fairfax Virginia

  Domnule Razvan Iliescu din Fairfax, Virginia, v-as fi ramas indatorat daca ati fi scris interventia in engleza, sa pot urmari si eu argumentatia, prespunind ca aceasta exista. Asa, nu am inteles decit niste mici rautati la adresa autorului, unde vad ca v-ati concentrat mai bine, probabil fiind pasaje, in opinia D-voastra polemice. Cit priveste aplicatia pentru vreu carnetel rosu, imi pare rau ca va tulbur iluziile, dar dupa aceasta productie, sinteti mai potrivit sa o depuneti…

 • Razvan Iliescu

  @Liviu Antonesei -- nu va pierdeti vremea cu Fairfax, VA si cu sansele me la carnetel, io mi-am facut alegerea. Da’ e OK daca ati inteles ca un ambasador american comenteaza dupa orice pulifrici de pe Facebook. Poate de asta or fi dificultati la gasit omul?

  De la mine, nu stiu de la dvs. sint mai multe chestii ale domnului Tudoran care nu se sustin. Nu aveam de-a face cu “omisiunea” doamnei Nuland ci cu valuri republicane la orice legat de Banghazi mai ales cu posibila candidatura a doameni Clinton in 2016, care era secretara de stat atunci si era direct legata. Omisiunea n-a fost opera doamnei Nuland, ci a fost convenita de comun acord in sedinta principalilor la propunerea CIA.

  Domnul Tudoran stie bine ca 66% din ambasadorii americani sint de cariera si functie de importanta tarii primesc un ambasador mai bun. Chiar nu stie ca Romania nu e singura tara fara ambasador nominalizat? Sau in ipoteza ca numea, numirea unui ambasador chiar servea la ceva, daca nu era confirmat?

  Confirmarea ambasadorilor e facuta de Senat, or Senatul blocheaza constant confirmarile. Din 160 de judecatori blocati in timpul tuturor presedintilor SUA mai mult de 80 sint avansati de presedintele Obama. Acesti judecatori nu-s “oamenii” presedintelui, senatorul senior din statul unde judecatorul va oficia selecteaza numele si-l propune presedintelui.

  De abia la finalul lunii noiembrie s-au deblocat confirmarile in Senat -- asa numita optiune nucleara. Si oricum cu un ambasador de cariera la Bucuresti sen va rezolva probleme Romaniei? Domnul Tudoran stie foarte bine ce spunea James Baker despre rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu: America nu poate dori mai mult ce oamenii locali nu vor sa faca …

 • berenger

  sa fie clar, pentru ca e evident:
  1. invocarea de catre nuland a 10 ani de nato a fost un simplu gest diplomatic. ca e o minciuna e dovedit de totala ne-pregatire din partea romana a asa-zisei sarbatoriri. graba cu care corlatean a achiesat la aceasta idee arata cat de `frumoase` au fost discutiile.
  2. sua au tot dreptul sa `controleze` democratia romaneasca. nu se pot pune in discutie de catre romani actele ne-democratice ale americanilor decat in momentul in care ajungem macar la nivel lor. e o chestie de bun simt pentru care intelepciunea populara are o vorba `rade harb de oala sparta`. altfel spus, fiecare subliniere din partea romanilor a actiunilor nedemocrate americane e penibila. si e penibila si pentru ca porneste dintr-o neintelegere a relatiilor internationale. sua sunt o superputere (inca). discursul democratic este una dintre caile de manifestare a acestei puteri. daca democratia promovata de americani nu place romanilor, acestia (politicienii de la putere) au cojones sa imbratiseze alt discurs?
  3. referitor la cine a selectat ziaristii si ong-urile la intalnirea de la ambasada, sa fie clar, partea americana a facut-o, altcineva nu putea sa o faca. sunt amuzante frustrarile celor care au ramas pe dinafara, insa mesajul ce lea- fost transmis a fost clar si dur.

 • InimaRea

  Din cursul scurt de istorie recenta -- Aplicatia pentru carnetelul rosu
  Argument: Aceasta postare nu se adreseaza d-lui Razvan Iliescu decit pe cale de consecinta, fiind d-lui -- dupa cum arata -- printre cei aplicind clisee, nedemontabile a son avis.
  Dupa 15 ani de ocupatie sovietica, in RPR (ulterior, RSR) s-a anuntat ca socialismul a invins la orase si sate -- se-ncheiase colectivizarea, se-ncheia si lupta de clasa, fusesera platite datoriile de razboi catre URSS, care-si retragea trupele. Printre urmari logice, au fost eliberati supravietuitorii din inchisorile comuniste -- prizonierii luptei de clasa. Urmau a fi integrati in noua societate fiindca nu mai prezentau pericol pentru noua orinduire sociala.
  Printre urmari de alta natura, Romania isi recompunea identitatea istorica. Doctrinar, PRM devenea PCR -- ruda indepartata a fostului PC(d)R -- filiala a Comintern, cu sediul la Moscova. RPR devenea RSR -- un stat liber, independent, dornic a se dezvolta dupa model propriu, in cadrul teoriei si practicii comuniste.
  Era copt conceptul de dezvoltare economica multilaterala, cu accent pe dezvoltarea industriala (“cu pivotul ei central, industria grea”). Era raspunsul romanesc la Planul Valev, vinturat de Kremlin (cine stie ce era, stie; cine nu, poate afla). Dupa moartea lui Dej si instalarea lui Ceuasescu, in fruntea PRM, dezbaterea era doar pe modelul economic: dezvoltare accelerata, cu 33% din PIB reinvestire, la fiecare cincinal; ori nu asa accelerata (existau voci care argumentau ca investirea a 33% avea sa sufoce economia).
  Normal, a invins Ceausescu -- cu cei 33% ai sai.
  Viata din Romania -- in anii 1964-1971 -- a cunoscut liberalizarea controlata. Asa se mai putea trai, spuneau romanii. Noua conducere a noului partid comunist (PCR -- Congresul IX) a incurajat -- nu doar permis -- printre altele, recuperarea valorilor noastre culturale perene. (Ca student la Filo -1970-74 -- aflam ca asistentii nostri il citisera pe Blaga “pe sub banca” -- in timp ce noi il studiam la vedere, era prins in curicula facultatii. Tot atunci, erau sesiuni stiintifice studentesti, cu comunicari ale caror teme erau Sartre, Camus, Barthes, Ionesco, Mircea Eliade etc.)
  S-au intetit schimburile culturale cu Vestul, veneau filme, muzica, dramaturgie, carti occidentale. In scurt timp, viata din Romania capatase un lustru de normalitate, in ciuda mentinerii restrictiilor, privind calatoriile in strainatate (indeosebi, in Vest).
  In cadrul acestei campanii, se-ntimpla si primenirea “partidului unic”. Venise vremea ca, in locul ilegalistilor si stalinistilor -- marginalizati brusc -- sa vina singe proaspat. Erau recrutati tineri -- “vlastare ale socialismului” -- pentru a intra in partid.
  Nu ca nu exista termenul “aplicatie” in Ro dar nici nu se punea problema sa se autopropuna cineva pentru a deveni membru de partid. Statutul PCR era strict in privinta conditiilor de indeplinit pentru viitorii membri de partid, astfel ca cei apti politic erau atent selectionati si recomandati pentru (nici nu putea deveni cineva membru al PCR, fara doua recomandari din partea a doi membri cu vechime in partid). Iar adunarile (“generale”) de primire aveau reguli strict respectate. Nici aprobarea adunarii generale nu era de ajuns, primirea noului membru trebuia confirmata la nivelul ierarhic imediat superior, in cadrul “unui interviu final” cu activisti profesionisti.
  Dar de ce-ar fi acceptat un tinar, in acei ani, sa devina membru de partid? Simplu spus, nu era nimic rusinos* in asta, nu era ca si cum ar fi devenit informator al Securitatii, de exemplu. Mai mult: in acei ani, PCR pusese saua pe Securitate, prevenind repetarea fenomenului din “obsedantul deceniu”, cind Securitatea actiona mai curind la ordinul consilierilor sovietici, decit la cel al conducerii PRM. Parea ca raporturile dintre partid si Securitate promiteau avantaje membrului de partid, in eventualitatea vreunui contact cu institutia de politie politica.
  Aparuse un film romanesc -- Puterea si adevarul -- in care un personaj exprima ceea ce avea sa devina (pentru scurt timp, totusi) argumentul de capatii pentru implicarea politica: In tara mea, cu partidul meu la putere…
  Toate astea, in plan general. Individual, fiecare avea propria-i motivatie pentru a accepta oferta PCR. Bunaoara eu, cind mi s-a propus asta (1971) l-am intrebat pe al batrin de acasa, ce sa fac, fiindca mi se parea prea devreme pentru asa ceva (21-22 de ani). Iar el mi-a spus: Facaneata, treaba e cam asa -- daca esti membrache, la nimic nu-ti foloseste; dar, daca nu esti, s-a putea sa-ti dauneze cind vei veni la concurenta cu unul care este fiindca ala va cistiga si-ti va deveni sef, chiar daca-i mai prost ca tine.
  Cum aveam si eu planuri pentru viata mea, am acceptat oferta. Un argument in plus era acela ca nu se punea problema sa intri in presa, fara a fi membrache.
  Sigur, privind acum acea hotarire, apare de o naivitate aproape prosteasca. Dar au trecut patruzeci si de ani, de atunci -- “o viata de om”. In anii aceia, parea o solutie rezonabila. Imediat dupa primirea in partid, urma insa trezirea la realitate: a fi membru de partid era a trai periculos daca aveai pretentia de a-ti folosi mintea, superbia de a pune-n discutie hotaririle “de Sus”. Aveam repede a invata ca democratia interna de partid (“centralismul democratic”) functiona numai si numai daca erai mereu de acord cu “documentele de partid”. A nu fi fost era de neconceput.
  Dupa cum, tot asa repede, aveam a invata ca era relativ usor sa intri in partid, daca te calificai in ochii recrutorilor (printr-o oarecare competenta ori promisiune de, neaparat dublata de un dosar corespunzator normelor interne -- totusi, relaxate la acea vreme, fata de ce avea sa vina in deceniul urmator). Insa era bai daca te batea gindul sa iesi din partid. Din partid, nu plecai cind voiai, erai exclus -- nu exista alternativa. Iar excluderea era anatema -- deveneai paria societatii socialiste. Pina la asa ceva, totusi, aveai de suportat presiunea partidului, hotarit sa te aduca pe calea cea buna, incapabil a accepta pur si simplu un esec al muncii de cadre. Daca nu se putea si nu se putea, partidul isi facea autocritica, in felul sau: “Intre noi, s-a strecurat un element nevrednic a face parte din…”. Cu cit mai mare dezamagirea, cu-atit mai aspru tratamentul aplicat elementului nevrednic. Pina acolo, insa, aveai a intra “in atentia organelor de Securitate”, obligate sa descopere “adevaratele cauze” ale indisciplinei, razvratirii. Nu putea fi o cauza revolta impotriva documentelor Conferintei de la Mangalia (care reinstaura proletcultismul, la nici 7 ani de cind fusese blamat, trecut printre “exagerari”, ca si persecutia politica ori inchisoarea politica). Nici revolta impotriva masurilor de rationalizare a alimentelor de baza nu putea fi un motiv serios fiindca politica partidului era stiintifica, orice se-ntimpla era absolut necesar victoriei finale a socialismului si comunismului.
  Altele trebuia sa fi fost cauzele -- influenta nefasta a moralei occidentale, de exemplu; legaturi dubioase cu elemente ostile vietii libere si fericite din RSR samd.
  Sper ca e clar ca “a deschide gura” era act de mare curaj individual. De sinucigas -- la rigoare, iar putinele dar graitoarele exemple de ravratire sint probe irefutabile in acest sens. Astfel ca e de-a dreptul nonsens a-i reprosa cuiva ca a avut carnetelul rosu, stiind cit l-a costat renuntarea la acel carnetel, razvratirea fatisa, imposibil de eludat de catre partidul unic si atotputernic.
  *Nu ma refer la cei cu detinuti politici in familie. De regula, aceia nici nu puteau deveni membri de partid.

 • gore pirgu

  aia-i labă ca zăpada! 😛

 • @DT

  E intristator de adevarata si minunat scrisa aceasta relatare-analiza a vizitei dnei Nuland la Bucuresti. Dinclo de stilul usor pamfletistic, se vede un model SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) de evaluare, la zero grade, a diplomatiei americane asa cum se prezinta ea astazi -- cu puncte tari, slabiciuni, oportunitati si amenintari -, in relatia cu un partener ceva mai nabadaios din fire. Un bateau ivre.

  Lumea intreaga, de altfel, imi pare “un bateau ivre”, pentru ca, de cand e lumea lume, ambitiile hegemonice tau tins sa se extinda mult peste resursele materiale si capacitata hegemonului de-a le gera, fapt ce, fatalmente, duce la vicierea cailor de impunere a modelului de societate exportat si, in cele din urma, la vicierea modelului insusi, chiar in casa celui care l-a generat.

  Regretul meu e ca “visul american” a capatat pentru romani o oarecare accesibilitate en masse abia dupa ’89, cand chiar in America el incepuse sa se tulbure binisor, nuantandu-se treptat cu unele accente de cosmar. Cat despre “visul” care vine din urma (fie el chinezesc sau rusesc) nu cred a ne bantui vreodata, el avand ab initio, pentru noi, puternice conotatii cosmaresti. Si nici visul Europei unite nu e mai ce parea a fi la-nceput, fiindca si el, pentru noi, are tot mai mult, vorba lui Rimbaud, “fragilitatea unui fluture de mai”.

  “Si je désire une eau d’Europe, c’est la flache
  Noire et froide où vers le crépuscule embaumé
  Un enfant accroupi plein de tristesses, lâche
  Un bateau frêle comme un papillon de mai.

  Je ne puis plus, baigné de vos langueurs, ô lames,
  Enlever leur sillage aux porteurs de cotons,
  Ni traverser l’orgueil des drapeaux et des flammes,
  Ni nager sous les yeux horribles des pontons.”

 • @ Razvan Iliescu

  1. Respect dreptul dvs la opinie, dar deplang “dreptul” dvs la insinuare si chiar la minciuna.
  2. Nu vicrepresedintele GWB m-a “scos” din Romania. Mai cercetati, daca intr-adevar va intereseaza subiectul.
  3. Nu cred ca “orice roman s-a bucurat”, cand am reusit sa plec din Romania. Pe unii ii cunosc foarte, foarte bine -- ar fi dorit sa plec definitiv in beciurile din Rahova.
  4. Evident ca sistemul comunist pica si fara mine. Nu am pretins nicaieri ca ar fi cazut din cauza mea. Dar, in niciun caz, nu ar fi cazut din cauza unor oameni ca dvs.
  5. Ma amuza incercarea dvs. de a-mi dat lectii de viata si sistem politic american. V-ati molipsit de la cei care ofera — rugati ori nu — lectii. Eu prefer oamenii /entitatile care ofera mai degraba bune exemple decat “lectii”.
  5. Va inselati foarte tare in privinta lui I.G. Maurer. Daca ati citi documente ale epocii (cum, scuzati-mi “lauda de sine”) am citit si citesc eu, ati vedea Ma maurer era doar la infatisare, ca “poza”, mai bun ca altii. In realitate era un ciocoi lacom, nesimtit si tragator de sfori. Sigur, avea “clasa” in raport cu un Chivu Stoica.
  6. Ba sunteti un crancen aparator al oricarei abordari americane, ba nu sunteti. Deci: SUA coonsidera ca, deocamdata, reunificarea Moldovei cu Romania nu ar fi benefica pentru Moldova. Nici macar economic vorbind. Si altii cred la fel. Argumentul oferit de dvs. in favoarea avantajelor este demn de tot rasul. Sper ca nu sunteti si… economist.
  7. Nu stiu cum ati inteles ca mesajul meu ar fi ca totul e rau in SUAm chiar mai rau decat in Romania. Am dat niste exemple de lucruri care cred ca submineaza aici statul de drept. Le-ati fi putut demonta. Nici macar nu ati incercat. Probabil ca sunteti mandru si fericit ca tara in care ati ales sa veniti are administratii care permit ascultarea non-stop a cetatenilor ei. Eu nu sunt. Nu pentru ca as avea ceva de ascuns, ci pentru ca metoda este inacceptabila. Dna Nuland a declarat ca e mirat ca romanii nu au iesit in strada sa demonstreze atunci cand independenta Justitiei a fost amenintata. O intrebare legitima. O alta intrebare legitima: cati americani au iesit in strada sa demonstreze cand au aflat ca sunt ascultati in mod ilegat? Nu doar reflexele unora par paralizate, ci si reflexele altora.
  8. Ma intrebati de ce nu m-am facut inginer, pentru a fi scapat de datoria de a scrie tirade partidului. Fie sunteti… inginer, fie ca nu stiti in ce tara ati trait. Au existat mai multi ingineri decat scriitori care au dovedit un servilism respingator. In dosarul meu de urmarire, jumatate dintre turnatorii de varf sunt ingineri. Fireste, asta nu pentru ca erau ingineri, ci pentru ca erau niste otrepe.
  9. Cum pareti foarte bine “informat”, ati putea oferi exemple de tirade scrise de mine partidului?
  10. Carnetul rosu va cam obsedeaza. Va puteti cumpara unul de la un magazin de anticuri din Virginia.
  11. Nu am “aplicat” pentru carnetul care va obsedeaza pentru a putea publica. Mai cautati.Faptul ca a avut, pentru o vreme, acel carnet, nu face din dl Paul Goma mai putin decat a reprezentat in istoria Romaniei. Milioane de alti romani, fara acel carnet p-- deci, in opinia dvs. curati ca lacrima — nu au reprezentat mai nimic.

  Cele bune.

 • @Razvan Iliescu

  Exista in textul meu vreo acuzare a dnei Nuland in legatura cu Benghazi -- talking points? Am afirmat ca republicanii au dreptate? Am dat o informatie si am dat un link spre o relatare de presa. Nu eu am afirmat ca dna Nuland a contribuit la omiterea unor informatii, ci oameni politici americani. Atat. Era o informatie care fixa un moment intr-un context.

  Spre deosebine de dvs. consider ca mecanismul numirii de ambasadori in SUA nu este unul care ne face cinste. Spre deoebire de dvs., timp de 15 ani am vazut “la lucru” diplomati americani. Cu rare exceptii, ambasadorii numiti pe motive politice (political appointees) dovedeau ca au ce cauta in acele pozitii. Daca pe dvs. va incanta sa vedeti numiti ambasadori tot felul de oameni “cu dare de mana”, lobbysti, nepoate, verisori etc., pe mine nu ma incanta.

  Nu cred in persoane providentiale. Un ambasador strain nu paote rezolva problemele statului in care este acreditat. In schimb, daca este incompetent, daca se implica intr-o tabara politica locala sau in alta, daca actioneaza nu din buna-credinta, ci din aroganta etc. poate face foarte mult rau.

 • Ontelus DG

  Cei douăzeci și patru de ani de libertate postdecembristă nu m-au putut desensibiliza față de fenomenul atacului verbal la celălalt. Formă simbolică de violență, jignirea ori calomnierea semenului nu ilustrează doar carențe educaționale, ci confirmă scepticismul în privința naturii umane. În general, nu îl putem convinge pe celălalt de justețea opiniei noastre. Dar îi datorăm, totuși, respectul față de calitatea de om, pe care o împărtășim deopotrivă, oricât am fi de diferiți. Avem dreptul să argumentăm orice punct de vedere, dar este corect să nu ne agresăm semenul, chiar dacă nu suntem de acord cu acesta. Singura consolare față de fenomenul inepuizabil al violenței verbale o constituie calitatea de substitut compensator-catharctic al agresiunii fizice pe care o ilustrează aceasta, scutind astfel lumea de un rău încă mai mare, mai teribil.

 • @ Razvan Iliescu

  Dar despre asta ce aveti de spus, dle Iliescu? Ce stiti despre dl Adamescu?….
  http://www.dcnews.ro/2014/01/gitenstein-fost-ambasador-al-sua-angajat-la-patronul-romaniei-libere/

 • Sparte accuse!

  @ONTELUS
  Cred ca Dorin Tudoran, dupa cite il stiu, ar face fata cu brio si la o controversa fizicala, inalt musculara, cu Inginerul din Firefax. Mai greu de invins e insa brauzerul Firefox (fara de care fiind eu, vai, nevoit sa accesez prezentul blog dinspre laptopul nevestial).

 • Razvan Iliescu

  Domunle Tudoran, in masura in care am gresit imi cer scuze. La Europa Libera imi amintesc ca au spus: scriitorul Dorin Tudoran si preotul Calciu Dumitreasa au fost scosi din Rahova la interventia personala a lui George HW Bush si clauza a fost prelungita cu inca un an.

  Nu ati acuzat cu privire la Nuland ati facut doar valuri, ca Basescu cu fregata. Nuland, ca purtator de cuvint e nominalizare politica, nu e functionar public executa ordinele politic. Ea a lucrat in functii numite politic cu presedintei democrati si republicani. La fel cu faceti acum cu Gitenstein -- daca un om al lui Biden atit a obtinut cind au venit la putere asta arata in afara valorii lui Gitenstein cine vrea sa vina ambasador in Romania, nu invers. Daca va amintiti bine in timpul lui Condi Rice -- a fost o mica greva a foreign service cu privire la asignari.

  Cind America lauda Romania e limbaj diplomatic. Nu-s mindru de ceea ce se intimpla in America azi insa sint constient ca in sistemul capitalist cei mai buni nu merg in administratia de stat ci in privat -- cum economia americana a bubuit 30 de ani, la guvern azi in functii de conducere sint mult mai slabi decit media.

  Nu sinteti OK ca America are problemele ei -- un sistem democratic prin definitie nu poate fi perfect. Si cind ati sosit in SUA americanii aveau probleme -- de exemplu nu-l sustineau pe Mandela si mai inainte nu respectau drepturile negrilor. Le-ati atras atentia atunci? Cum spunea cu calm un coleg al dvs. mai sus -- intrarea in partid a fost un troc. Maninc si pling, maninc …

  Obama a facut campanie pentru ceva si a schimbat programul dupa criza din Septembrie 2008, criza economica, socuri in industria automobilului legate de 2 milioane de joburi, si de abia anul acesta dupa 5 ani termina al doilea razboi primit mostenire, razboaie facute pe cartea de credit si cite altele. Probleme de azi ale Americii sint legate peste 50% de mandatul unui presedinte GWB, inclusiv 911 -- presedintele are multe pirghii in mina fata de sefii de stat din alte tari dezvoltate pentru ca e presupus sa le foloseasca ponderat. S-a intimplat exceptia. Acum revenim lin. Dar de aici comparatia cu RO are vreun sens? In America oamenii cistiga decent indiferent ca sint ascultati sau ca sint 150 de oameni la Guantanamo, romanii o duc bine cu citeva sute de euroi si cu ce se intimpla in spitale? Oare credeti ca vreun presedinte american si-a pierdut somnul ca n-are ambasador in Romania?

  Are importanta daca cine e inginer? E mai trista -- logica -- cind fizic vorbind numai unul din cele 5-10 centre politehnice produceau anual 10 mii de ingineri fata de cele -- cite or fi -- citeva mii poate de scriitori ai Uniunii? Deci daca la o mie de ingineri e un scriitor aflam cu surprindere ca inginerii au turnat -- asta e misto cu metalurgia -- mai rau decit scriitorii? Absolut sau procentual?

  P.S. Va inselati cu privire la Maurer -- n-are importanta clasa, cum arata sau ce sfori tragea etc peste jumate din revenirea economica de dupa 57 e opera lui Maurer, nu mai vorbim ce se intimpla daca Ceasuescu il lasa sa se ocupe de economie dupa 65. Juma din cei care au intrat in partid in 65 si dupa nu mai intrau -- Plesu, Goma etc Si ce e trist e altceva -- in 64 nu se stia de Panait Istrati si de demisia din partid a lui Malraux dupa vizita din URSS in 46?

 • @Razvan Iliescu

  1. Nu ca detaliile conteaza prea mult, dar spre a va dovedi ca informatiile prinse din zbor nu sunt mereu exacte, v-am contrazis in legatura cu cine m-a scos din Romania. Robert Dole s-a intalnit la Bucuresti cu Ceausescu si i-a spus ca, daca doreste prelungirea Clauzei, trebuie sa-i elibereze pe preotul Gheorghe Calciu si Dorin Tudoran. Evident, eliberarea noastra a fost rezultatul eforturilor unei administratii, nu a unui singur om -- GWB si RB.

  Opinia mea despre reputatia dnei Nuland am spus-o: excelenta. A da informatii neconvenabile unora pare a face valuri. Eroare.

  Imi amintesc foarte bine cum au reactionat anumiti diplomati de cariera in timpul mandatului dnei C. Rice. Si aveau dreptate. Am cunoscut si political appointees, cum am scris, care au facut o treaba foarte buna. Dl Gitenstein, dupa opinia mea, nu a facut. Dupa un inceput promitator, a jucat, in vazul lumii, pentru o anumita tabara. Unul dintre ziarele foarte pro-acea-tabara a fost si este Romania libera. Simpla coincidenta (dar bine de evitat) dl MG devine azi lobbist pentru RL. De traiectoria fostului ambasador Alfred Moses va mai amintiti?

  Nu sunt obligat sa va dau raportul cui si in legatura cu ce am semnalat lucruri care mi s-au parut nepotrivit, dar am facut-o.

  Frumos mod de gandire: “in America oamenii cistiga decent indiferent ca sint ascultati.” Doua lucruri diferite, fara nicio legatura. Cei care asculta oamenii nu au niciun merit ca oamenii aceia cistiga decent. Nu e un troc — “Noi te lasam sa cistigi, tu te faci ca-ti place ca te ascultam”.

  Nu, nu are importanta daca cineva este inginer sau nu, numai ca — amuzant de tot! — dumneavoastra ati introdus, anapoda, in discutie, ideea cu inginerul, iar acum ma intrebati daca are importanta… Recititi ce ati scris in primul mesaj. Va spuneam ca au fost mai multi ingineri care au turnat decat scriitori fiindca si matematic cifrele ii “favorizeaza” pe ingineri.

  Cu ce va ocupati de dati, cu fermitate, cifre atat de exacte? De unde stiti ca problemele Americii de azi sunt exact 50% legate de mandatul lui Bush Jr? Unele sunt, dar cele mai multe au fost si continua sa fie create de administratia Obama. Despre contraperformantele notorii ale acestei administratii au inceput sa vorbeasca si analisti initial foarte pro-Obama. Obama este o deziluzie cu mult mai mare ca Bush Jr. Acesta din urma credea in ceva. Obama nu crede in mai nimic. De la Bush Jr putina lume se astepta la o prestatie foarte buna, caci “aschia nu sare departe de trunchi”. De la Obama se asteptau chiar miracole. Realitatea: o prestatie lamentabila. Promisiunile facute in necunostinta de cauza: vin presedinte, retrag trupele din Irak, nu Afganistan, inchid Guantanamo etc. s-au dovedit retorica de doi bani. Numai un novice putea promite lucruri pentru a caror indeplinire e nevoie de multa, foarta multa minte, putere si conjuncturi favorabile. Sigur ca seful executivului american are mai multa putere, mai multe parghii de a actiona, dar balanta dintre puterile statului nu-i permite sa faca ce-i trece (doar lui) prin cap.

  In 64 se stiau destule, inclusiv cele mentionate de dvs, despre Panait Istrati si Malraux. Numaraul celor care stiau era, intr-adevar, nu unul “de mase largi ale populatiei”.

  Nu stiu cine sunteti (ati uitat sa ne spuneti, nu de alta, dar ca sa intelegem de ce ati avea dreptul sa-i judecati pe Goma, Plesu si altii), nu stiu ce “va leaga” de I.G.Maurer, dar mitul unui Maurer mult, mult peste Ceausescu e doar atat -- un mit. Pentru sticla zilnica de coniac frantuzesc si alte inlesniri demne de un ciocoi, Maurer a capitulat repede in fata impetuosului Ceausescu.

  In sfarsit, tot nu mi-ati raspuns la o intrebare: care ziceti ca au fost tiradele acelea scrise de mine pentru gloria Partidului? Nu se poate sa nu stiti, doar sunteti inginer, nu?

 • @Sparte accuse

  E vina Microsoftului care a decis sa limiteze “raza de actiune” a browserului Explore, de la Explorer 9 in sus. E foarte simplu si gratuit sa descarcati si Firefox si Chrome.

 • Suntion

  Dna. Nuland a venit strict pentru afacerea americana cu gazele de sist. Restul sunt speculatii politice de acoperire. Ponta a stiut asta. Veti vedea cum va evolua rezolvarea acestei probleme in Romania dupa vizita si imi veti da dreptate. “Nici America nu crede in lacrimi!”, adica o doare in spit de democratia din Romanica. Cherchez les $$$$$ …Pacat de timpul pierdut in comentarii, declaratii si articole in presa scrisa sau online.

 • Suntion

  @DT.Pct.31,al.7: “Probabil ca sunteti mandru si fericit ca tara in care ati ales sa veniti are administratii care permit ascultarea non-stop a cetatenilor ei. Eu nu sunt. Nu pentru ca as avea ceva de ascuns, ci pentru ca metoda este inacceptabila”. Sunt intrutotul de acord cu dvs. Insa, v-as sugera sa cititi in Romania Literara nr.1-2, din acest an, articolul “Nu ma tem de Big Brother”, semnat de Nicolae Manolescu. Sincer, as fi curios sa aflu opinia dvs. asupra celor afirmate de distinsul autor. E posibil sa ii dati totusi dreptate in ciuda pozitiei dvs. ferme pe care am citat-o, dar as dori sa vad cum o faceti. Cu stima, Ion S.

 • @Razvan Iliescu
  Stimate domn (ori, doamna, sa nu gresesc “politic”), d-voastra ori n-aveti tinere de minte, ori n-aveti minte!
  Cu toata precautinea as vre sa va spun ca prostia nu e separata de oceane!

 • @Suntion

  Cand voi avea timp, voi citi si articolul recomandat. Pozitia mea e clara, iata si detalii: n-am nimic de ascuns, dar nu asta-i problema; inteleg situatiile de mare urgenta si, initial, nu m-a deranjat in niciun chip faimosul Patriot Act (2001) — http://cis.org/USAPatriotAct-ImmigrationRelatedProvisions; inteleg foarte bine ca traim intr-o lume in care capacitatea si diversificarea cailor de a teroriza cere masuri de securitate pe potriva amenintarilor; nu sunt printre cei care indeamna la clementa si oferirea unor cutii de ciocolata teroristilor adusi in captivitate cu mari sacrificii ale militarilor si paramilitarilor; etc -- etc. -- etc. Dar, abuzul, “schimbarea destinatiei” unor mijloace si transformarea lor in unelte de necontrolat este o alta poveste.

 • zurbagiul grec

  Lui Gitenstein ii prefer pe Rosenkranz si Guldenstern. Shakespeare (ou Tom Stoppard?) m’y oblige.

 • Ilie Razvanescu

  @Razvan Iliescu
  Am trait ca s-o aud si pe asta: ca Malraux a fost membru de partid! Si inca pina in 1946!!! Va ramin indatorat… pina la noi ordine.

 • nae lungu

  @sintion
  Poate ca Mesterul Manolescu se teme de Little Brother…

 • @ Ilie Razvanescu

  A fost, a fost, dar in alt “partid” decat cel indicat de dl Razvan Iliescu.

 • @) Sparte accuse

  Din toate browserele folosite de-a lungul timpului, Chrome mi se pare cel mai bun. Explorerul l-am si dezintalat de pe toate scuelele pe care lucrez. Pastrez insa Firefox de rezerva. Dorin are dreptate, amindoua pot fi descarcate foarte repede si rapid -- ca razbunare, folosind Explorerul, dupa care il stergeti!

 • @) SA

  Repede si rapid -- sint tare! Totusi ce naiba am vrut sa scriu? Poate usor si rapid? Cred ca m-a derutat complet dl Iliescu din Fairfax. Sau Firefox?

 • Razvan Iliescu

  Domnule Tudoran, la 72 de ani si dupa un accident destul de grav Maurer a capitulat prea repede pentru un coniac frantuzesc. Mda …

  Moses, Rosapepe, Gitenstein nu-s buni, bun e Guest, pe care prim ministrul roman, aliat in razboul din Irak, il reclama la Washington ca umbla cu coruptia in gura.

  Bush nu se astepta nimeni ca e slab, Obama e mai rau. Domnule Tudoran -- nu confundati -- numai datorita unui presedinte ca Bush putea veni Obama presedinte iar situatia era atit de nasoala ca unii sperau in miracole.

  Pacat ca n-ati citit in ziarul de azi solutia lui Obama pentru NSA.

  in rest numai de bine -- Adamescu, sa stim. Ce dvs. nu-l cunosteati pe Voiculecu cind v-ati dus sa screiti acolo? E drept ati plecat intre timp.

 • @ Razvan Iliescu

  1. Maurer capitulase de mult, dle Iliescu. Inca de pe cand era tanar, sanatos si a intrat “in troc” cu comunistii. “Comunismul cu fata umana” (in cazul acesta Maurer)e o poveste. Tot ce spune — fara sa vrea — este ca,,, comunismul este inuman. Eurocomunismul “de rit spaniol” si altele erau “un pas inainte”, numai ca pasii in urma reprezentati de comunism erau mult prea multi.
  2. Nu va pot da detalii despre dnii Moses si Rosapepe, tocmai pentru ca i-am cunoscut in relatii profesionale, “de serviciu”. Stiu sa fac diferenta intre public si confidential. Despre Michael Guest pot sa va spun ca a fost un ambasador foarte bun. Am si scris despre asta. Il cunosc foarte bine (desi cu el nu am lucrat) si cred ca dupa el SUA nu a mai avut un ambasador potrivit in Romania.
  3. Cine il cunostea, se astepta, dar la altfel de slabiciuni. A avut ghinionul unei tragedii mai mari decat putea sa administreze si de cativa consilieri mai potriviti pentru tatal sau decat pentru el. Bush Jr va fi candva recuperat istoric vorbind. Ce a facut bine va fi scos mai in fata. Este un om care a crezut in ceva. Obama nu pare sa creada in nimic. Retorica si atat.
  4. Am citit, dar nu prea ma mai intereseaza ce crede si ce vrea sa faca Obama. Ramane un rateu de zile mari.
  5. Iar vorbiti pe langa drum. Putina cercetare a arhivei v-ar dovedi acest lucru. Eu nu am inceput sa scriu la Jurnalul National la invitatia lui DV, ci la invitatia lui Marius Tuca. Scriau atunci acolo Cartarescu, Plesu, Dinescu, Hurezeanu, Tismaneanu si altii. Indiferent ca toti am plecat de acolo, niciunul dintre noi nu a putut spune ca DV s-a amestecat — direct sau prin Tuca — in ce scriam noi. Ce inseamna “intre timp”? Am plecat cand au aparut primele dovezi (nu zvonuri) despre colaborarea lui DV cu Securitatea, publicand chiar in JN un pamflet intitulat Mircea, Felix si Dorin. L-ati citit? Fireste ca nu, dar de ce sa nu preluati aiureli puse in circulatie de tot felul de gainari.
  Da, cele bune, dle Iliescu.

 • Dezideriu Dudas

  @ gore pirgu # 29

  Don’ Gore

  Nemtii inventară sexul incert iar matale văz ca “bagi la produs” si anularea sexului….Si, dupa lupte seculare, ii legitimezi si dreptul la fericire…

  E un fel de capitalism romanesc pe invers….Acolo, cei mai macho par acum si cei mai tristi…

  Matale, de la intersectie, ii vezi cel mai bine…si pe unii si pe altii. Daca s-a inchis “Idei in dialog”, ai caror “luptatori”, iata, i-ai demascat, devenisera prea veseli…, ar trebui sa ne gandim la ceva cultural si pentru capitalistii tristi…In afara de varianta hard, DNA, Parchete si d-astea…Un fel de Biserica a capitalismului, dar mi-e ca musca zamolxienii din noi cand aud ca umblam cu blasfemii afaceroase, PTIU-DRACE !

  P.S. -- Sa nu ma spuneti la corectii neamului…O sa creada ca l-am plagiat pe Plesu cu veselia trista din ultima-i strigatura…Nu o sa mai am nici-o scapare, decat daca devin prea vesel sau prea trist…Pai ce, degeaba ma omor eu acum pentru evolutiile viitoare ? Luati-ma de pe mine ca ma omor/amor… ! Parol !

 • Sparte Accuse

  @Liviu Antonesei
  Intre timp, tinind seama de sfaturile tudorano-antonesiene, am descarcat, si inca usor, brauzerul Firefox, gratie caruia izbutesc, iata, sa iau contact, intre altele, ba inca rapid, cu postarile Inginerului din Fairfart ori cu ale celuia, cu nimic mai prejos decit dumnealui (fiind dublul sau), din Firepox.

 • @) SA

  Foarte bucuros de succesul inregistrat! Spor msi bafta!

 • Suntion

  @D.T. 42: Raspuns impecabil. Fara sa cititi articolul ati intuit ce se asteapta de la dvs. Ati profitat astfel pentru a fi scos de pe lista baietilor cu ochi instelati dupa afirmatiile transante din textul initial. Dar nu va bizuiti pe asta… P.S. “Multumesc” ca mi-ati mentionat (ce mizerie!) adresa de mail.

 • @ Suntion

  Va prezint scuzele necesare. N-am intentionat sa va mentionez adresa de e-mail. Am copiat-o impreuna cu numele. O sterg imediat. Inca o data, va prezint scuzele potrivite.

 • Popa Sapca

  @DT
  Ceva-ceva tot isi aminteste prietenul nostru Razvan Iliescu in ce-i priveste pe Panait Istrati si Andre Malraux. Ambii au fost, o vreme, ”tovarasi de drum” ai cui stim. Numai ca intaiul s-a fript cu bolseviciotii oleaca mai degraba, pe cind al doilea, mai oportunist, a asteptat, in apolitism pasiv, sa se intrevada la orizont victoria probabila a Aliatilor, apoi s-a dat cu Rezistentii si, mai apoi, cu gaullistii, primind si comanda unei unitati militare la finea WW II. Treaba nasoala ce i se imputa, azi, e ca disidentul sovietic Boris Souvarine/Suvarin, amic al lui Panait Istrati, a apelat la dumnealui ca sa obtina o recomandare pentru a-i fi publicat opul incendiar despre Stalin la Gallimard, editura cu prestigiu international si tiraje apropriate inca de la acea data. I-a raspuns Malraux ceva de genul: ”O sa va ajut si pe voi, antistalinienii, cind veti fi curentul principal al istorie. Deocamdata nu sinteti.” Avea si motivele lui strict egoiste: i se traduceau, in tiraje exorbitante, aproape toate cartile in URSS. Filmul dupa romanul sau SPERANTA ( urmare a implicarii, ca aviator, in Rezbelul Civil spaniol de partea republicanilor manevrati de Moscova), filmul era asteptat in Mareata Huniune cu mult drag ideologic. Etc.
  (Panait Istrati a fost norocos, bietul de el, doar postumamente cu gallimardizarea operelor complete, gratie unui prieten mai tinar, Joseph Kessel, pe care il ajutase mult pe vremea boemei sale parigotice. El a convins editura, dupa 1950, sa-l preia de la micii editori anarhisti ori trotkisti interbelici, iar azi se lafaie Panait al nostru in colectiile ”Folio” sau ”L’Imaginaire”, alaturi de mai marii literari ai acestei lumi sublunare. POST MORTEM LAUREATUS, helas!)

 • H. Harper

  Dl Manolescu scrie “Nu ma tem de Big Brother”?
  Ma mir ca mai sint unii care citesc ce scrie acest domn dupa toate cele din ultimii 23 de ani. Cind era ceva mai tinar si lua interviu (ca nu stiu sa fi luat mai mult de unul) pe la Cotroceni, imediat dupa mineriada, se lasa usor intimidat de autoritati (asta e explicatia oficiala pe care a pus-o in circulatie) si vorbea prostii de intimidat ce era, iar acum nu se teme nici de Big Brother. Cineva mi-a spus ca cam asa vorbea pe lumea ailalta si despre Secu. Si in gura mare, sa se auda bine. Ca, cica, nu se teme, ca n-are nimic de ascuns. Viteaz nevoie mare, doar ca cam timid ocazional. (Scuzati cacofoniile, dar au venit singure.)

  Din articolul lui Daniel J. Solove,
  Why Privacy Matters Even if You Have ‘Nothing to Hide’
  (De ce intimitatea conteaza chiar daca nu ai “nimic de ascuns”),
  publicat pe The Chronicle of Higher Education

  Citeva raspunsuri pentru cei care zic: “daca nu ai nimic de ascuns, nu ai de ce sa te temi”:
  -- Arata-ne lista de cumparaturi facute anul trecut cu cartea ta de credit.
  -- Nu eu trebuie sa imi justific pozitia. Tu trebuie sa ti-o justifici. Revino cind o sa ai un mandat de perchezitie.
  -- Nu am nimic de ascuns. Dar nici nu am ceva ce as vrea sa-ti arat.
  -- Daca nu ai nimic de ascuns, inseamna cu nu ai o viata a ta.
  -- Arata-mi-le pe ale tale si ti le arat pe ale mele.
  -- Nu e vorba despre a avea ceva de ascuns, e vorba despre lucruri care nu ii privesc pe ceilalti.
  -- Daca nu ai nimic de ascuns, asta inseamna literalmente ca esti de acord sa te fotografiez in pielea goala. Si ca am toate drepturile asupra acelei fotografii, inclusiv sa o arat vecinilor tai.

  Soljentitin: “Fiecare e vinovat de ceva sau are ceva de ascuns. Tot ce trebuie sa faci ca sa afli despre ce e vorba e sa cauti suficient de bine.”

  _____________________
  Daniel J. Solove is a professor of law at George Washington University. This essay is an excerpt from his new book, Nothing to Hide: The False Tradeoff Between Privacy and Security, published this month by Yale University Press.

WP Admin