≡ Menu

Din Forbes la Rahova

10.30

În timpul celui de al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu s-a mai intrat și la pușcărie, nu doar în clasamentele întocmite de Forbes – “Lung prilej de vorbe și de ipoteze!” De neliniști, ce să mai zic?

Dacă ne luăm după vorbe, bursele de stat la Rahova, Poarta Albă și alte pensioane, din care vor ieși cu bune maniere doar cei care le aveau când au intrat, au fost acordate numai dușmanilor.

Dacă ne luăm după ipoteze, asemenea sejururi dovedesc că actul de justiție a început să depășească faza intențiilor și să prindă rădăcini ceva mai puternice decât au copacii cu rădăcini în aer.

Dacă ne luăm după cei aflați între neliniște și isterie, România devine un stat al procurorilor – un eufemism pentru stat polițienesc.

De cât efort este oare nevoie pentru ca averi miraculoase să poată fi scanate, evaluate și numite pe numele lor adevărat? Fără a încălca, firește, prezumția de nevinovăție.

Cei care se iau după vorbe cred că singurul lucru de care este nevoie e un semn discret făcut de Traian Băsescu – “I-a făcut pesemne lui o anonimă/Unde iscălise doar atât: ‘Cu stimă’…”

Cei care se iau după ipoteze cred că economia subterană a sufocat economia oficială și că singura cale de a evita dezastre covârșitoare este să i se dea și justiției o șansă. Măcar una.

Napoleon-e1281485953821

Când PIB-ul este mai fragil decât ”modeste economii de familie”, nici statul, nici familiile fără putirința de a face “modeste economii” de zeci ori sute de milioane de € n-au cum să se întremeze economic.

Formula PIB: consum + investiții + exporturi – importuri.

Formula “modestelor economii de familie”: huzur + jaf + spălare de bani + evaziune fiscală – șpagă.

Cum șpaga se și ia, nu doar se dă, minusul (“-”) din a doua formulă e, deseori, tot un plus (“+”).

03.27[1]

E chiar așa de alarmant că i se dă și Justiției o șansă, după ce corupției i s-au dat toate șansele? Cât de mare este azi șansa justiției și cum va fi valorificată ea de oamenii legii rămâne de văzut.

Unii dintre cei care vor să ne luăm, întotdeauna, doar după vorbe – vorbele lor, binențeles – lansează acuzații din spatele gratiilor: “Justiția e coruptă, aservită politic!”

Întrebarea pentru ei ar fi: “Domnule Adrian Năstase, nu era Justiția oarbă, aservită politic, și când, din bobocel de proletariat, PSD-ul a devenit cea mai productivă pepinieră de baroni?”

Corupția nu are culoare politică, dar că în România postdecembristă prima navă amiral a corupției a fost PSD este greu de negat.

Iată și o a treia formulă, cea a corupției, oferită de profesorul Robert Klitgaard:

Corupție = monopol + putere discreționară – responsabilitate (în fața legii). Parcă aduce bine cu partidul-stat care produce, pe bandă rulantă, baroni și baroneți, nu?

Dacă și de data asta Justiția va face pasul înapoi și va cădea, din nou, la pace cu aristocrații cleptocrației postdecembriste, atunci ne vom întoarce de unde am pornit – la Topârceanu:

“Toate astea însă n-au niciun temei

Că nu știe nimeni ce-a fost între ei.

Vineri toată lumea a putut să-i vadă

Amândoi alături, brața la braț pe stradă…”

 dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Ontelus DG

  Pentru ceea ce scriu pe acest blog, am semnale și probe că deranjez. Aștept glonțul/gloanțele.

 • OvidiuB

  “E chiar așa de alarmant că i se dă și Justiției o șansă, după ce corupției i s-au dat toate șansele?” este unul din adevarurile profunde si profund-rezonabile pe care o intreaga pleiada de avocati (la propriu, dar mai ales la figurat) ai coruptilor s-au zbatut enorm sa il oculteze de ani de zile. Iar televiziunile (mai toate) au fost tribunele lor neconditionate.

 • InimaRea

  Nu mă simt în formă, azi. 9 aprilie. Nu-i de-acolo. E din nelămurire dată dracului, că nu se lasă limpezită: Răfuiala asta -- că răfuială e dar uite ca nu mai știu dacă e a lui Băsescu cu guvernarea ostilă lui, ori a procurorilor cu lumea politică și de afaceri -- aduce și a act de justiție, însă a unul din perioada Volgii negre, care numai noaptea venea (poate că și la crăpatul de ziuă, n-am habar, dar nu văd de ce nu cînd elementul-surpriză contează, militărește vorbind).
  Mă-ncearcă ipoteze. Le-ncerc și eu pe ele, să fim chit. De pildă: Dacă mascarada asta (de la ”mascați”, ca-n D’ale carnavalului, în cheia macabră din Pastramă trufanda, ori sadică măcar, ca-n O făclie de Paște) e singura soluție la metoda ”acoperirii cu hîrtii” (vorba lui Mitică de la Brutărie)? Adică, îi saltă calzi, din așternut, le bagă frica-n oase, și spun ăia și ce lapte-au supt de la, nu? Ajută și brutalitatea descinderii -- percheziție, casa-ntoarsă cu fundu-n sus, iar ăia-n pijama, dîrdîind de frig, frică, teama de-a nu se scăpa pe ei.
  Așa se procedează cu dușmanii poporului. De unde mi-o veni mie asta? Din cărțile despre obsedantul deceniu, că n-am avut parte de, ai mei erau poporul, nu dușmanii lui.
  Diferențe ar fi, totuși: din chiar momentul descinderii, acțiunea e publică, mediatizată. Altădată, n-ai fi văzut! Ba chiar nici la geam nu te-ai fi arătat, să nu te salte și pe tine.
  Apoi, nu i se pierde urma ”reținutului”, e dus cu alai de reporteri la procuror, i se iau interviuri, e-ntrebat dacă se socotește vinovat. După care, se așteaptă verdictul -- stă ori nu 30 de zile, la Mititica?
  Deci ar fi cam democrație, nu teroare. Însă verdictul e și el cu dus-întors: se dă de către un judecător pentru drepturi și libertăți (mie mi se pare aiurea să te salte noaptea din casă, ca sa-ți spună un judecător ce drepturi și libertăți te apără de abuz în justiție -- aduce a glumă nesărată); în fine, e un judecător acolo, care zice că. Dar de ce zice el noaptea, chestia asta? E activitate nocturnă să-i respecți cetățeanului drepturile și libertățile?
  Și cum face el chestia asta, îți pune lampa-n ochi și ți se adresează politicos? N-am idee. Nici n-aș vrea să am, dreptu-i.
  Ce s-o mai lungesc? E amestec de drepturi și libertăți, cu metode staliniste -- polițiste, oricum, dar ale unei poliții specializate în infractori periculoși. De acord, dar cum rămîne cu prezumția de nevinovăție? Cînd îl iau încătușat -- neapărat, încătușat, varianta modernă a lui ”legat” -- îl duc la procuratură, i se bagă lampa-n ochi, după care așteaptă noaptea să vină ăla de-i citește din drepturi și libertăți.
  Pe lîngă toate astea, apare transparența -- cum s-ar lumina de ziuă, dar la Ecuator, brusc, nu ca la noi, pe-ndelete. Presa știe, deja, care-s învinurile, probele, complicii. De unde știe ea toate astea, cine i le pasează pe șest? Ori e o modă la Procuratură, să-i ia gura pe dinainte, pe zbiri? Sau poate că avocații reținuților să facă acest serviciu opiniei publice deși eu i-am văzut rezervați în aprecieri, de regulă. Uneori, de-a dreptul precauți. În mintea publicului consumator de thriller de noapte, se insinua deja ideea că nu-i a bună cu clienții ălora. Eu reținem doar atît din ce spuneau: Să vedem probatoriul.
  Deci, se respecta formal dreptul la apărare. Deci, nu-i și bate cît îi anchetează, în prima fază a anchetei penale. Asta-i bine, orice s-ar spune.
  Toate bune și frumoase -- frumoase, pe dracu’! -- numai că tot nu pricep de ce sînt necesare măsuri din astea, specifice ”flagrantului”, ca-n filme cu narco-baroni? Ori cu vameși, poftim -- ca așa au fost și ăia săltați, cu hurta. Și-a rămas ca-n tren, prafu’ s-a ales de toată acțiunea aia de desant aerian, terestru, maritim, poate că și spațial -- ce știu eu?
  Să nu cumva să creadă cineva c-aș compătimi cu-nvinuiții, că foc mă fac! Nu de-asta e vorba. De felul ăsta milițienesc, e. Apărînd de-a dreptul terorist cînd nu se potrivește -- că se-ntimplă de se mai întoarce omul și la el acasă, după atîta circ -- Mitică, bunăoară.
  Ce-aș vrea eu să știu e dacă procurorii fac ce fac de capu’ lor, sau așa-s îndemnați să facă. Pentru asta, trebuie să apuc Noiembrie -- ultimul bal. După care justiția se va face -- cum?

 • Florin Iaru

  Da’ cine se plînge, Dorin? Dacă ai auzi ce chiuituri explodează și ce beri se deschid la noi în redacție! În același timp, văd că și din alte părți i se cîntă prohodul Justiției. Dl Horia Georgescu, deși are trei decizii împotrivă ale coniței legate la ochiotrivă, tot nu se lasă. Iar fanaticii strigă: “Nu-i bună Justiția, că nu-l sparge pe actoraș!” 🙂
  Acuma, pe bune, nu ți se pare că Ponta plînge cu lacrimi de crocodil? DNA îi ia de pe cap toți concurenții, toți agenții de influență. Ar trebui să le înalțe statuie (procurorilor). 🙂

 • OvidiuB

  @InimaRea
  Desi o zicala suculenta spune ca “nu trebuie sa lasi adevarul sa strice o poveste frumoasa”, as face totusi precizarea ca, potrivit Codului de Procedura Penala (atat noul, cat si vechiul) perchezitia domiciliara nu poate incepe inainte de ora 6:00 si nici dupa ora 20:00. Poate tocmai in amintirea (si prevenirea) Volgilor negre din obsedantul deceniu 6. (pentru cine doreste, articolul 159 din Legea 135/2010)

  As mai adauga doua lucruri la opinia dumneavoastra:

  Una, ca da -- e un exces toata desfasurarea aceasta de forte (cu mascati si descinderi) la niste infractori totusi gulere albe, nu interlopi. Dar e “excesul de echilibrare”, daca-l putem numi asa, dupa ani de zile in care justitia a stat la cutie, calarita fara mila de politicieni (ce-i drept, asta nu se vedea la TV). Nu zic ca e bine, zic ca e explicabil si cumva natural.

  A doua, ca dupa mine avocatii inculpatilor nici n-ar trebui sa fie primiti la emisiuni TV. Ce credibilitate poate sa aiba un avocat al unui inculpat? In ce conditii va inchipuiti ca acest avocat va spune altceva decat strict ceea ce ii beneficiaza clientului sau? Deci, cu ce ajuta opinia publica argumentele unor avocati care stiu ce se afla in dosar dar nu spun ce stiu, ci doar ceea ce le cade bine clientilor?

 • Dana(Mara)

  @Inima Rea, eu sper ca nu ne vom intoarce la “epoca Nastase” in topul aservirii justitiei. Majoritatea celor din sistem si in special magistratii sint tineri care au absolvit dupa 90. Mie imi pare bine ca valul procurorilor ardeleni -- gen Tulus -- a zgindarit putin cuiburile de viespi si furnicarele de prin zona capitalei adica sudistii care au facut jocurile si au fructificat toate oportunitatile dupa 90. Din cite stiu eu procurorii au avut libertate totala, sursele de informare sint multiple -- Curtea de Conturi, Fiscul, investigatii DNA, Sesizari de la reporteri de investigatii etc. Ca pestele este mai “manos” in sfera PSD, PRM (PNL pe alocuri), este explicabil datorita vechimii si sustinerii reciproce iar de la PDL este mai alunecos dar se poate sa mai nimereasca si de la ei cite unul mai mic si blondut in navod. Petisorul auriu-portocaliu-actual albastriu verzuliu si suplu a avut preverea, prudenta si stilul presedintelui de a “lucra” legal, desi nu intotdeauna moral iar ochiurile DNA-ului sint deocamdata o sita mai rara numai pentru cei certati atit de flagrant cu legalitatea incit ramin in navodul DNA, rosii si grasi.
  Nu cred ca Ponta ar avea curajul sa ii concedieze in masa si sa ii inlocuiasca cu oamenii lor. Desi dupa felul cum se gudura mai nou pentru a obtine sustinere politica externa cit mai substantiala, nu ar fi exclus sa isi inventeze un sistem care sa fie agreat, cedind in schimb si facind concesii cu diverse investitii gen gaze de sist si rmgc. Totul este posibil, este arogant, ambitios, lovit in orgoliu cu problema plagiatului si subrezit cu ruperea usl, deci eu ma astept la inscenari, diversiuni si alte abuzuri pentru a se inscauna vreo 10 ani.

 • a notarius

  @Inima Rea
  Va raspund eu la intrebarea de ce e nevoie de acest scandal si circ si toate cele. Ca unul care a fost de fata cand tatal sau a fost ridicat de militie in 1964.
  Va spun eu, nu semana deloc cu ce se intampla acum. Nici catuse nu i-au pus. Unde era sa fuga? N-a fost nici televiziune. Doar doua-trei vecine curioase, ce-i cu atatea masini in fata casei vecinului, si mama care nu se mai putea opri din plans.
  Toti cei de acum au primit citatii sa se prezinte la Procuratura. Daca faceau ca tot omul, nu era nici un circ, nici macar nu se afla ca au fost. Insa ei, mai egali ca noi astia, nu au dat curs citatiei, incalcand astfel o prevedere legala, sustragandu-se justitiei. Justitia trece la pasul urmator, incepe urmarierea, prinderea si aducerea infractorului. In acest caz sunt pusi in catuse nu pentru ce vor fi condamnati ulterior, ci pentru ca deja au incalcat legea prin aceasta desconsiderare a citatiei.
  Circul este creat nu de Justitie, Politie, mascati, ci de cei urmariti care se ascund, ca niste lasi ce sunt, in spatele simpatiei opiniei publice pentru cei nevinovati urmariti de autoritati discretionare.
  Mecanismul functioneaza perfect, dovada interventia Dumneavoastra.
  In concluzie: ei nu sunt eroi ai rezistentei politice, sunt noua clasa nascuta din Marea Coruptie, Justitia nu este cea comunista, nici mascatii nu sunt Securitatea.
  Dar daca scandalul regizat de Mazare, cocotat in sosete rosii in termopanul Procuraturii, dand din maini spre cei de afara, va duce cu gandul la Volgi Negre in bezna noptii, inseamna ca regia functioneaza.

 • Dezideriu Dudas

  @ Ontelus DG # 1

  Bre’ dom’Ontelus, mata nu intelegi. Esti bine asa ! Inseamna ca exista reactiune…si nu sunt toti mangla ( cozile celea “imbarligate pe la spate” raman asa, doar “consecventii” se schimba…) ! Dă pe spate Occidentul de placere ca si pe-aici se combate ! De Rusia nu mai scriu ca sper ca s-a inteles ca-s de-ai nostrii ( e drept, cam sfiosi dar totusi tandrii … ) si n-au cum sa nu fie de acord cu visurile si idealurile noastre…. Doar te mai sperie sa dai senzatii si mai tari aparentelor …

  Eu vreau sa te luam “la noi”, in fapt, noi sa venim la tine ( de asta intervin si intrerup treaba la “urletul Carpatilor”, ca avem nevoie de decibeli…, macar tensiune…)…Poate ramanem draku’ majoritari ca tine…, si-o sa ne planga toata ziua copiii dupa Ogica, Bahmuteanca, Prigoana si ceilalti…Ca ca ei nu “vor” ( “va” – pentru Eba si Vanghelie, iata o impartire frateasca divina… ) mai fi !

 • Şerban Foarţă

  De când neamurile proaste proţăpite în fruntea bucatelor vor fi ajuns “baroni”, iar Bastilia ce-i aşteaptă, în principiu, va fi ajuns să se numească “brutărie” (?!), legăturile de cumetrie ale lor cu Louis XVI, cel poreclit, de către plebea famelică, “le boulanger”, cu Marie-Antoinette, “la boulangère” şi cu, “le petit mitron”, Delfinul Franţei, sunt, pasămite, tot mai evidente. Ca mâine, fi-vor căftăniţi pe bune, iar sângele lor va lua, treptat, culoarea situaţiei în care, de la un timp, se află…

 • InimaRea

  Avusei dreptate, n-aș mai fi avut! Nu-s în apele mele, văz că de la vreme -- ajunsei și meteosensibil. Dar e o vreme p’aci, stenahorie curată, parol!
  S-o iau metodic, totuși, deși rămăsei fără țigări și-i musai să ies.
  OvidiuB: D-le dragă, sînt o victimă a dezinformării -- premeditate, acum văd -- a presei. Dar mă bucur că partea cu Volga neagră nu mai e. Dar aia -- cu judecătorul de noapte -- e?
  Dana(Mara): Păi, asta aștept și eu să aflu, dacă-i nevoie să fie schimbați ori schimbă singuri macazul, fără să facă mofturi. De acord, ei de schimbat -- nu se schimbă, rămîn cîinoși. Eu credeam că asta-i tot o vocație, dar e mult de-atunci. După, am băgat de seamă că și cîinoșenia se ia.
  a notarius: Drept să spui, m-ați întristat pînă la lacrimi, cu atîta neîncredere în discernămîntul meu. M-am mai oprit din lacrimi, văzînd ca regia nu ține doar de-ncătușare. Parcă și văd luminița de la capătul tunelului prin care vă uitați la mine.
  Dezideriu Dudaș: Dv, vă sînt de mai mult timp dator un răspuns. N-am avut curaj sa vi-l dau însă, într-o zi ca asta, totul devine posibil.
  Pe blogul meu, nici eu nu mai pot intra. Nu că m-ar deranja, și-așa l-am făcut artizanal -- de fapt, fiu-meu l-a, cum s-a priceput și el. Astfel că postarea dv nu s-o fo’ postat, sorry!
  Ce nu-mi prea convine e că nu vă-nțeleg mereu, metalimbajul dv n-are referențial pentru mine. Că mă și necăjesc -- dv mă creditați cu o forță de pătrundere pe care n-o am. Nici nu știu cum să reacționez -- sa mă simt flatat ori disperat că nu răspund așteptărilor?
  Am o rugăminte, dacă-mi vreți binele, fiți oleacă mai explicit!

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  daca “sarmana” justitie romaneasca ar fi oarba precum “suratele ei” mai occidentale asa poate ca ar fi cum spuneti. Cum ea este doar “chioara” si se ocupa mai ales in ultimii ani doar de “opozanti politici” cu foarte mici exceptii (pestisori nu rechini din zona puterii) eu unul nu marsez pe o astfel de solutie.

  Sa vedem cum a inceput “sarmana justitie” sa-si castige “independenta” obedienta fata de cel care “numeste” si “face jocurile” undeva prin Romania de exemplu la “3 coceni” sau Cotroceni.

  A inceput cu “arestari in prime-time”, martori si ei alesi “pe spranceana” pt “numele pe care-l purtau” (ceausescu si iliescu), la un moment dat, urmata de puzderia de martori si lipsa de “probe directe” doar indirecte, etc. Apoi s-a “emancipat” cu comenzi direct de la “pupitrul” de control al parchetului general pt asa zisii “jurnalisti” ai puterii. Adica procurorul general trimitea una bucatica, “salva”, “cascada” de mesaje e-mail cu informatii atent “periate” de catre servicii (sectia florariei codlea ce crestea in grade mai ceva ca fat frumos) catre “pseudo-jurnalistii” sustinatori care in paralel aveau la televiziuni si “talk -show-uri” si tot ce mai trebuia ca “vectorul de imagine” sa fie intretinut la “foc continuu”. Acesti jurnalisti incepeau o campanie de demonizare a “infractorului” neaparat “opozant” politic. Dupa o saptamana, doua urma asa zisa “autosesizare” a DNA-ului, mai sa fie. Odata creata “imaginea de infractor” de catre “media” pur prezidentiala judecatorii doar “prosti din nascare” si neconectati la vreo medie sau prosti de onesti nu s-ar fi prins care e “cuvantul de ordine”. In cazul in care judecatorii nu se prindeau si nu se prindeau de fel de cum “venea moda” le venea randul la acelasi tip de demonizare + CSM-izare din nou pur prezidentiala.
  E scoasa direct din “manualul” de studiu al minciunii in politica aplicat, scris si predat si aplicat de iezuitul Loyola.

  In paralel s-a mai “inventat” o aberatie la “indemana” procurorului general. “recursul in interesul legii” care a urmat altui nefast recurs, celui in “anulare”. Astfel de recursuri au devenit “obisnuinta” cand ar fi trebuit sa fie “metode exceptionale” de atac pt cazuri “exceptionale”.

  A fost echipata institutia procurorului general deasemenea de aberatia cu “interesul tertilor”. Nu exista ministru, functionar de rang inalt, etc care sa nu poata fi acuzat ca a “decis” in interesul “unor parti” oricare ar fi ele.

  Apoi pt ajutorarea “incompetentilor pseudojurnalisti” au inceput sa apara “informatii pe surse”, pe surse atat de “clare” si de “cusute cu ata alba” ca oricate “pseudo anchete” interne au declarat institutiile procurorului general si al dna ca nu au gasit nimic numai credibile nu erau.

  Si brusc dupa “castigarea alegerilor” de catre “tabara prezidentiala” procuratura generala si dna-ul atat de “prolifici” nu au mai gasit aproape nimic de zis despre puterea “curenta”, ei ducand razboaie doar cu “fostii”, s-au oprit “recursurile in interesul legii” si “interesul tertilor”, mai sa fie ca doar nu ne-om fi nascut ieri.

  Pierduta ea puterea de tabara prezidentiala dupa un circ complet care a servit la realegerea “ciudata” si “chinuita” a aceluiasi presedinte dna-ul a repornit cu motoarele din plin pe “noua putere” aproape “negand” ca ar fi existat o perioada “tampon” n-bocista intre guvernarile tariceanu si pontiste.
  Intamplator toate notificarile facute de guvernarea pontista in primele luni despre perioada “lipsa” sau “veriga lipsa” a lantului evolutionist politic nu au dat nici macar un singur dosar de “barosan” initiat de parchet.

  Nu justitia nu se face cu “dublu standard” si nu se face “selectiv” si nici cu “obedienta” fata de o “putere”, se face doar “oarba” si “uniform” dura fata de toti care incalca legea.

  Am uitat ceva? Poate doar “reinterpretarile” “adaugate la lege” de catre dna pt a face pierdute “niscaiva vechi dosare” pur prezidentiale. Cum ca presedintele nu beneficiaza de exact aceeasi imunitate precum parlamentarii, disjungerea cauzei si gasirea unei pierderi zero pt statul roman in urma mismasurilor cu flota(ce mai conteaza ca alte 3 expertize anterioare au gasit garla),

  Sau celebra deja casa din mihaileani oferita de catre “primarul traian basescu” cetateanului cu acelasi nume pe o suma “super accesibila” dar nu pt “cetateanul de rand” (aici nu se mai aplica principiile justitiei) si asta in plus pe o casa pe legea 112.

  etc, etc

  Zau ca justitia asta “chioara selectiv” nu este nici pe departe mai aproape de justitia occidentala. Si creeaza “precedente cumplite”. Justitia romaneasca este in acest moment “terenul de joaca” al clanurilor politice.

 • Daca_nu_nu

  Bag samă că-i adună mai întâi pe ăia care-au băut și-au fumat; pe ăia care n-au băut și n-au fumat îi mai lasă. De scuturat i-au scuturat și pe fumători și pe nefumători, că era vremea… Niște mafioți, putrezi de bogați, ajunși la parale numai ei știu cum și de unde. Mult a fost până s-a obișnuit Năstase cu ideea. Nu mai e mult și-om auzi că nu ești în trend dacă n-ai fost la mititica. Mazăre zici că luase Oscarul când saluta jurnaliștii de la geam, cu piciorul înfipt în pervaz…
  Păi nu ne-am prostit di tăt?

 • @Daca_nu_nu
  Nu sunt un adept al teoriei lui Lombroso, dar ma tem ca exista personaje la care doar te uiti si poti spune cam cata parnaie “li se cuvine”: parlamentarul Voicu, Mazare, Vadim (caruia i s-a dat liber sa candideze la Europarlamentare) Giovanani si Gigi Becali, Borcea si altii. Noroc ca nu sunt judecator…

 • Dezideriu Dudas

  @ InimaRea # 10

  1.Nu-mi sunteti dator cu nimic. Am inteles ca pe acest blog suntem complet liberi. Daca veti decide sa-mi raspundeti, cum deja ati facut, ma voi bucura.

  2.E intr-adevar o zi speciala. Voi reveni la pct. 4.

  3. Nu mai puteti intra pe blog ? Tare…Trimiteti-mi va rog o adresa de email la forumuldelaneptun@yahoo.com . Cred ca “s-a dat drumul” la “banditi”…Sa fie-ntr-un ceas bun ! Prea erau multi piosi si evlaviosi pe partea cealalata…

  4. Ref. la forta dvs. de patrundere : Cred ca si reciproca e valabila ! Forta NOASTRA de patrundere, a tuturor “certocratilor”, poate fi insa decisiva ! Continui punctul 2 : azi am stabilit o intalnire cu presedintele executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, fost coleg de-al meu la Asociatia de Consultantilor de Investitii, d-nul Cristian Parvan. Daca tot ajung in Bucuresti, imi voi plati “datoria” si la cursul lui Toader Palelogu ( “DACA-I BAL, BAL SA FIE “ zisese acesta recent si nu-l pot ocoli, ca tot pe-acolo-i poteca…- probabil la cel denumit : “ “Comedia politicii : Caragiale ca politolog “, sau la cel de Retorica, in functie de cum va vor intelege si altii in aceasta perioada ….), datorie fata de mine, si nu fata de d-nul Paleologu sau fata de gazda-martor, d-nul Tudoran, care sunt convins ca nu-i prea agreeaza pe cei care una spun si alta fac…Nu mai zic de ce gandesc…

  5. Nu va simtiti nici flatat nici disperat. Suntem perfect egali in aceasta intreprindere. Simtiti-va increzator si cu speranta….

  6. Ref. la a va vrea sau nu binele, va redau mai jos un pasaj scris recent unui prieten ( el inca nu stie ca-l consider prieten ) :
  “ Dati-mi voie sa extind “uratul imbalsamat in frumos”…, pe care as incadra-o la categoria 1 ( ARTA )
  Celelalte categorii ar fi :
  2. SOCIETATEA : binele imbalsamat in rau
  3. ETICA : adevarul imbalsamat in minciuna…”

  Pe dvs., d-le InimaRea ( am inteles, d-nul George Tudor ), nu va mai fierb…Va consider prieten . De ce ? Nu atat pentru evolutia comunicarii noastre, cat pentru curajul a ceea ce ati scris la # 3. Nu e simplu cand toti isi baga picioarele-n ghips si /sau devin pompieri, in plus, si “si mai toti” sunt saraci si cinstiti, sa vii sa scrii oarecum “pentru banditi”…Aistia trebuie starpiti si nu “scrisi” ( licenta Paul Goma ) in termeni echivoci si filozofici….’Tui tinichigeria masii ! Ca nu se prinde nimic de intelectuali !

 • OvidiuB

  @InimaRea
  Aia cu “judecatorul de noapte” mai e -- si e logic sa fie, va asigur. Pentru ca cineva poate fi retinut de exemplu noaptea (flagrantul ar fi un caz, dar nu singurul), pentru 24 de ore, ceea ce inseamna ca cele 24 de ore ii vor expira a doua zi, tot noaptea. De unde si nevoia ca mereu cineva sa fie de garda si dintre judecatori, ca sa poata decide ce si cum.

 • @) InimaRea, Alii

  Mestere, se vede treaba ca n-ai vazut cum se descinde in alte tari! Doar esti cinefilm, macar in filme si tot puteai vedea!
  Nu era nevoie de descinderi, daca oamenii aia se duceau la procuratura, ca fusesera invitati/convocati. Se vede insa treaba ca si lor le place la fel de mult bilciul ca si procurorilor.
  In alta parte e vina parchetujlui, acesti ipochimeni, conform probatoriilor, puteau fi retinuti de ani buni de zile… E normal sa se faca observatia ca parchetul a plecat la asalt la ordin politic.
  Cei care socotesc ca justitia din alte parti, de soare sau de ceata pline, e complet independenta politic nu stiu ce vorbesc -- daca asa ar sta lucruile, cancelarul Reunificarii ar fi la pirnaie, Chirac si Sarko la fel, Berlusconi ar fi luat o pedeapsa de vreo cinci ori mai mare, iar America ar avea mai multi presedinti la brutarie, la o prima strigare Nixon, Clinton si Bush cel Mititel. Sa va spun si faptele lor penale sau sinteti oameni informnati?

 • a notarius

  @Shadow
  Nu spun ca nu este ceva in cea ce afirmati dar nu cred ca Justitia a devenit terenul de joaca al clanurilor politice.
  In argumentarea Dumneavoastra este o “veriga lipsa” ca sa imprumut un termen tehnic din povestea lungului drum al fiintei de la pomul laudat la selectia culturala.
  In fond, de la inceput au existat doua clanuri politice. Mafiotice mult mai multe. Cea ce se cheama astazi dreapta s-a nascut prin delimitarea continua de o stanga morganatica. Eu, spre deosebire de majoritatea “analistilor” nu reprosez acest lucru dreptei, dimpotriva.
  Dupa un regim comunist care n-acceptat nici macar o iluzie de alternativa, n-aveau cum sa apara decat delimitandu-se de singura formatiune politica existenta in momentul 0.
  Pentru primul clan (pseudostangul) Justitia nu este teren de joaca, ea pur si simplu nu intra in calcul. Justitia pentru oamenii procurorului prim-ministru este un moft, ceva care functioneaza bine atunci cand nu se vede si nu se aude.
  Faptul ca celalat “clan” a inceput sa se “joace” cu Justitia, avand in vedere toate acestea, este un pas inainte.
  Nu afirm ca nu exista aici un risc dar cred ca Justitia trebuie sa fie terenul de joaca al statului de drept. Cu echipe politice de valori egale si arbitrii profesionisti si bine pregatiti care, chiar daca mai gresesc, n-o fac pentru ca sunt platiti sau amenintati de una dintre echipe.

 • Şerban Foarţă

  Aâţia se tot preocupă de justiţie în ţara noastră, mai curând, injustă, încât s-ar putea crede, uneori, că bazele Dreptului roman
  au fost puse-n Dacia traiană.
  Din păcate, justiţiarii noştri, în cea mai mare parte, nu sunt decât prea-invidioşi pe norocul unora (porcesc) şi bucuroşi de nenorocul lor când sunt “săltaţi” (cum scrie pe burtiera televizoarelor române).
  Astfel încât această sete de justiţie (care duduie în ţara nostră, ca, mai acum 7-8 ani, industria) nu e, de fapt, decât expresia unei urâte Schadenfreude (căreia bine-i şade-n Freud!).

 • Şerban Foarţă

  Erratum, -- în primul rând de sus, a t â ţ i a .

 • @Shadow #11

  Precum ziceti, asa este!

  @InimaRea #3

  In mare masura sunt de acord cu dvs. Chiar daca nu mai are legatura cu “volgile” negre din anii ’50, tot show-ul asta -- cu mascati la poarta si televiziunile pe felie, de parca reporterii si cameramanii ar fi fost recrutati dintre paparazzi de la Hollywood -, tine de etosul ex-comunismului in forma lui cea mai indobitocita de teroarea din anii mai sus amintiti si urmatorii. Identic se desfasoara lupta anti-coruptie si Macedonia, bunaoara, unde tot dna Monica Macovei, in calitate de consilier al premierului Nikola Gruevski, a scris, in 2007, scenariul novelei “Coruptie zero”, cu mascati si breaking news la televiziunile aflate -- ce sa vezi? -- la fata locului, (indiferent de ora si de locul faptelor!). O data, i se da bizonului satisfactia circului, cea a painii fiind ma greu de livrat, chiar si dupa reducerea TVA: “Extraordinar, si bogatii plang. Bine le face Basescu!” (Se indoieste cineva ca asa gandeste bizonul?) A doua oara: se ciobesc, pic cu pic, efigiile unor politicieni (numai ale unora!) si, implicit, emblemele partidelor care i-a promovat. Daca tragi linie si socotesti, ai zice ca toti coruptii s-au ingramadit in doar vreo doua partide, pe cand dincolo, numai heruvimi: Pinalti, Udrea, Videanu, Falca, Fuia, Botis etc. Lista-i prea lunga si pe unii i-as putea omite pe nedrept.
  Astfel, la noi, pana si adagiul latin “sa se faca justitie, chiar de-ar fi sa piara lumea” parc-ar fi trecut prin filtrul lui Farfuridi, devenind: “sa se faca justitie, chiar de-ar fi sa-mi piara toti rivalii!” Cu alte cuvinte: “Scopul scuza mijloace, a zis nemuritorul Gambetta.” Muzica!!!

 • Şerban Foarţă

  CÂNTARE BALANŢEI

  Nu-i nimeni mai presus de lege,
  nu-i nimeni mai presus de lege,
  nici legea însăşi, se-nţelege;
  nu-i mai presus de lege nimeni,
  nici mahări, nici bieţi ipochimeni,
  nici mahări, nici bieţi ipochimeni;
  nu-i nimeni mai presus de Codul
  de Legi, nu-i nimeni peste Codul
  de Legi, nici judele,-n comodul
  său jilţ, – cu dreapta pe ciocan,
  pe când, pe Codul suveran,
  stă, ca pe Biblie sau Coran,
  cealaltă mână, – stânga celui
  ce Codu-l tâlcuie cu zelu-i
  prea-bine cunoscut şi-n felu-i
  impersonal, – căci nu e nimeni
  desupra Legii, nu e nimeni,
  nici mahări, nici bieţi ipochimeni,
  nici ăl trufaş, nici ăl umil.

  Ci numai, când şi când, Herr Luger,
  Mrs. Bazooka, Mr. Colt,
  M. Flobert, tov. Mihail
  Kalaşnikov, – cu care, dragi
  prieteni, în surdină, tragi
  ca să descumpăneşti balanţa
  dreptăţii; în surdină, tragi
  ca să n-audă ambulanţa,
  (că, dac-aude, iese şucăr), –
  altminteri, cum ţi-e voia tragi,
  când mai crispat, când dezinvolt,
  ba de pe umăr, ba din şold,
  fi’ncă justiţia (marţială,
  ca şi civilă), se-nţelege:
  e absolut imparţială…

  Şi te cuprinzi de-un sfânt imbold
  când simţi că,-n piept, inima-ţi creşte
  că nu e nimeni peste lege,
  nu-i nimeni mai presus de lege, –
  mai puţin ăl de-o călăreşte.

 • Eu ma bucur sincer pentru fiecare corupt dovedit. La ce-au facut din tara asta in ultimii douazeci si cinci de ani, poate ar trebui s-o luam cu anticoruptia cel putin de la afacerea Megapower incoace.

 • InimaRea

  Dl Dudaș zice c-am fost curajos scriind ce-am scris, la #3. Nu m-am gîndit c-ar fi nevoie de curaj să spui ce-ți vine-a spune. Deși, mai gîndindu-mă eu, ajung a crede că-n anumite situații ar cam fi nevoie de, dar pentru persoane publice ori măcar ”active”, nu pentru pensionari ca mine. Ei, asta-i o idee dată-n Paște, dacă ne tot lăudăm că ne-am luat porția de libertate. O fi fost mică, om fi fost lacomi, cum-necum pare-se că se cam isprăvi porția, iar am avea a ne teme de ce spunem, mai curînd decît de ce facem.
  Mă gîndii și -- da, am observat și eu cum au cîrmit-o unii, u-șu-rel, mai ales cînd au dat de bine și țineau la binele ăla.
  N-am început bine ziua asta fiindcă m-am răzgindit. Pornisem cu ideea de a mă confesa aici -- că de ce fac ce fac, și cam ce-aș vrea eu să iasă din asta. Pe urmă, mi-am zis c-ar fi măcar ciudat, dacă nu chiar stînjenitor. Să ajungă oamenii să se-ntrebe ”Ce l-o fi apucat și p’ăsta”?
  Am mai pățit asta dar nu ma-nvăț minte -- de cîte ori nu-mi ascult intuiția, am a regreta. De-aia am și ajuns a nu mai pune mare preț pe inteligență -- la mine, să ne-nțelegem: judecata -- oricît de cinstit pornită -- poate da greș, mai ales cînd n-ai toate informațiile despre, nici pe departe cîtă informație ți-ai fi dorit per total. Pe cînd intuiția nu se sinchisește de așa ceva, parcă merge la sigur, afurisita! Nu c-ar fi mare scofală să fii lunatic, să vorbești în limbi -- mai rămîne să dai ochii peste cap și să-ncepi să bolborosești, ca dușii de pe lume. Da’ orișicît, nu? Zic și eu…
  La #3, am improvizat pe tema ”In astfel de justiție, poți avea încredere?” Temă lansată tot așa dubitativ și de dl Tudoran.
  N-o iau de la capăt, ba-i pun capăt chiar acum: Văzui, la tv, o știre despre unul ucis din greșeală de un polițist -- cică l-a confundat cu un infractor înrăit și l-a-mpușcat în cap, după ce l-a blocat în trafic. La Brăila se-ntîmpla, prin 2011, parcă.
  Rudele mortului spun că nici vobă de confuzie, aia a fost execuție.
  Ce m-a neliniștit, așa, a fost ”neprofesionalismul” știristului: se redeschisese procesul -- căci cazul fusese rezolvat, mortul vinovat; se cita polițistul care susținuse că-l împușcase pe omul ăla ca să-și protejeze colegii; dar n-am aflat nimic -- dar nimic! -- despre ce pericol putea fi vorba, cînd unul aflat la volan era blocat în trafic de o trupă de intervenție a poliției: era înarmat, căuta să scape, cumva? Mister…
  Și-am pus cazul c-ar fi avut dreptate rudele mortului, că acolo fusese o execuție. Fie ordonată de cineva ”de Sus”, fie picată mănușă polițaiului care avea ce-avea cu omul ăla.
  Și mi-a apărut imaginea independenței Justiției, Poliției, Serviciilor, Armatei -- de ce nu? -- în acțiune. Dimpreună cu altă poveste -- cum face și desface un baron local (ăl de la Severin, mai nou) ierarhia in Poliție, numirea-n Procuratură, trecerea la DNA.
  E un scenariu horror, văd și eu. Dar nu-i fantastic, incredibil, neplauzibil, asta e! Încep a mă teme de independența Justiției etîcî, prefer s-o știu ținută-n friu de cineva -- eventual, de cineva care să-mi inspire încrederea că nu mă dă la cîini, numai așa -- de-un pamplezir.
  Și-mi amintesc că, acum vreo 10 ani, pe Ciuvică l-au săltat de pe stradă fiindcă-l enervase pe Năstase, cu un Armaghedon dat pe net. Trecură 10 ani ca nimica, și-n timpul ăsta monstrul se făcu mare, părerea mea…

 • Ceva imi spune ca nu mai este mult pana la justitia ideala, de basm (banc):
  -- cine critica politica partidului, primeste 5 ani de inchisoare
  -cine lauda politica partidului primeste 3 ani de inchisoare
  -- cine nici nu critica si nici nu lauda politica partidului primeste 10 ani de inchisoare. De ce? Fiindca nu studiaza documentele de partid.

  Cu un an inainte de expirarea primului Sau mandat, cineva (decedat intre timp) mi-a zis, la telefon, deci e posibil sa existe inregistrare, ca in al doilea mandat al Sau vor fi multe arestari. Adica unii stiau ca va fi al doilea mandat si ca vor fi arestari. Discutam, deci, despre planificare politica pe termen lung si nu despre refacerea morala a societatii.

  Consider ca fiecare dintre noi are dreptul moral de a incerca sa parvina prin mijloacele folosite de cei care au reusit. Nu accept politica usilor deschise si trantite.

  Pestele se impute de la cap si se curata de la coada, zice proverbul. Doar ca, curatata coada, capul tot imputit ramine.

  Poate cineva sa socoteasca valoarea unei dobanzi de 0,1% pe zi, pe timp de 25 de ani, referita la o suma de circa 450000 de lei? Daca da, atunci il rog sa o faca. Poate dl Bodu, expert in TVA si care a dus la Brucsel ideea ca romanii sunt destepti foc?

  Urmarirea lui Adrian Nastase si in inchisoare, induce ideea unei justitii care urmareste, atunci cind e cazul, dincolo de pronuntarea unei sentinte, poate pina in gaura de sarpe.

  Ma mira faptul ca Radu Mazare nu a fost arestat mai devreme, fiind lasat sa se infiripe visul romanesc de origine animaliera, conform caruia orice roman care scuipa, injura si da cu pumnul poate ajunge in elita Romaniei si se poate comporta ca la marginea alienarii mintale. Vis intarit si de zisele de mai demult ale unui consilier municipal care a declarat public ca un primar al capitalei l-a scuipat in ureche. Dar, cine stie, poate ca dl Mazare ca o fi facut cuiva servicii. Oricum, vom avea de-a face cu generatii care l-au vazut si pe Radu Mazare si pe acel primar al Bucurestilor.

  Stiati ca? Tot l-a pomenit cineva mai sus pe dl CVT, sa va zic ca fostului europarlamentar i-a fost suspendata gazeta -- foita de tigara ( daca se poate vorbi de foita de tigara in internet) exact in ziua in care ii fusese interzisa o noua candidatura. Intre timp tribunalul s-a pronuntat ( apropo, foarte interesant cum au strins, fara probleme, cite 100K semnaturi niste candidati independenti necunoscuti). Intre timp, candidatura dlui CVT i-a fost dezlegata, dar gazeta nu.

 • Bogdan C.

  @No name/DP

  Sunteti cumva Corina Cretu? Sau Irina Loghin+Ion Dolanescu?

 • Off- topic: imi exprim satisfactia ca dl Radu Stroe a fost exclus dintre penelisti si insatisfactia ca acest lucru s-a petrecut aproape un sfert de veac prea tirziu. Acum aproape un sfert de veac, dl Radu Campeanu a fost intens rugat sa purceada la excluderea dlui Radu Stroe, insa dl Campeanu a refuzat in numele libertatii de exprimare. Drept urmare, dl Stroe l-a executat politic (alaturi de altii) pe dl Campeanu. Acum, dl Antonescu si penelistii sai l-au exclus pe dl Stroe dintre penelisti si cred ca, in urmare, dl Stroe il va executa politic pe dl Antonescu. De ce acelasi tip de final in doua istorii diferite? Pai, nu i-ati cunoscut pe Ei? Desi, cine stie, poate ca porumbac la porumbac nu-si scoate ochii.

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Este informat Presedintele Romaniei despre ordinea de zi a sedintelor Guvernului?” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • @Inima Rea

  hai sa termin si eu cu ultima parte ramasa din fricile dv.

  Cel mai adesea chiar invinuitii sunt vinovati pentru ajungerea in fata judecatorului cat mai tarziu noaptea, pt ca daca reusesc sa prelungeasca chestia peste ora terminus, sunt pusi in libertate din oficiu.

  Metoda e f cunoscuta, chiar Ponta, daca nu ma insel, pe cand era avocatul unui mare escroc, a tras de timp cu metode atat de nesimtite incat judecatorul l-a fost dat afara din sala.

 • O fi justitia libera -- cum sustin unii, dar selectiva peste poate -- cum acuza altii, insa un lucru e clar: si libertatea, si selectivitatea au capul spart, dar ochii intacti si larg deschisi, umbla prea des cu ocaua mica si se schimba una-doua la fata, dupa cum bate vantul, dinspre Cotroceni ori Victoria.

  “Guvernul va sesiza Parchetul în cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana (judeţul Călăraşi), arătând că numeroase astfel de operaţiuni din anii anteriori prezintă nereguli şi că, în septembrie 2013, un teren a fost vândut unei “persoane fizice” de către o firmă declarată inactivă”. Sursa:http://www.revista22.ro/comisia-calarasi-contractul-de-achizitie-a-terenului-de-la-nana-de-catre-ioana-basescu-este-nul-40345.html

  Extraordinar, dupa luni de investigatii, o comisie parlamentara a descoperit secretul lui Polichinelle: cum s-au facut latifundiile dupa ’89, carevasazica. Pai, daca pentru fiecare latifundiar s-ar infiinta o comisie de ancheta, ce s-ar alege de terenul agricol al tarii?

  http://agrointel.ro/4567/topul-mosierilor-din-romania/

  Se sparie gandul, zau asa, cu atata elan justitiar!

 • @Bogdan C. #25

  Aveti observatii punctuale la textele mele? Ca de felul in care s-a insusit la f.f., cursul scurt, “Arta de-a avea intotdeauna dreptate” a lui Schopenhauer sunt satula.
  Daca va intereseaza cu adevarat, sunt cine vreti dvs.Depinde doar din ce parte aparati “demnitatea omului”. :-)))

 • @Bogdan C.
  Intervin in dialogul dvs cu @NoName/DP rugandu-va sa evitati intrebari precum cea cu Irina Loghin+Dolanescu. Multumesc.

 • @Dorin Tudoran # 31

  Va multumesc. Ma bucura faptul ca i-ati lasat totusi posibilitatea de a-si imagina ca as fi Corina Cretu. :-))

  In fond, interpretarea oricarui text sta in mintea celui care il citeste.

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Traducerea art. 1 alin. (2) al Constitutiei” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Ontelus DG

  ,,Pentru noi nu există scăpare
  decît să fugim înlăuntrul nostru atît de adînc
  încît lovindu-ne de propriile suflete
  să constatăm că sîntem bieţi soldăţei de plumb

  copii mai deştepţi ori aproape cretini
  cînd vor, orice vor fac din noi --
  părinţii lor gîngavi, uşor plictisiţi
  ne strîng cu făraşul, ne-aruncă-n gunoi.

  Pentru noi nu există scăpare
  ne-am obişnuit cu toate acestea, cu jocul
  de-a fi pierduţi de noi prin noi înşine --
  sîntem plumbul dement venerîndu-şi focul.”
  (Dorin Tudoran, ,,Topitoria de plumb”)

 • @Ontelus DG

  Da, ii era “dedicata” lui Nicusor Ceausescu. S-au prins si a trebuit sa renunt la dedicatie, desi numele celui caruia ii era dedicata era “latinizat” bine de tot…
  Astazi, liberi si nesiliti de nimeni, unii se duc la “topitorii” cu mare voiosie…

 • Bogdan C.

  Insusit, domnule Tudoran!
  Dar nu-i inteleg pe concetatenii mei. Timp de 25 ani am strigat hotii si stiam ca fura si muscam zabala cand justitia dormea-n izmene, iar cand justitia a inceput sa-si faca treaba am inceput sa plangem de mila hotilor. Daca procuratura ii salta in liniste strigam stalinism, daca-i salta cu televiziunile de fata strigam comanda politica si stalinism! Suntem intr-un bardo, intr-o stare de vis absurd in care lucrurile sunt amestecate(si unii le amesteca cu buna-stiinta) si in care alegem numai culorile murdare, dupe sufletelul nostru sucit si narcisist.

 • @Bogdan C. #36

  V-am dat eu impresia ca as plange de mila hotilor? Dimpotriva, revedeti, va rog, #22.
  Mai degraba as deplange capacitatea redusa de lucru a DNA, care a lasat, deocamdata, foarte multe cazuri bine documentate de presa in afara sferei sale de investigatie si, printr-un management deficitar (inclin eu sa cred), a cheltuit timp, mijloace si implicit bani in cercetarea unor nevinovati (Teodor Atanasiu, Paul Pacuraru).

 • Bogdan C.

  @Dl.Tudoran, @Ontelus DG

  Astazi, liberi si nesiliti de nimeni, multi se duc la “topitorii” cu mare voiosie. Valabila si astazi, domnule Tudoran, valabila oricand pt ca adevarata. Iertati indrazneala.

 • Lajoie Maligne +Liliana Cavani

  @Serban Foarta
  Oare Fritz N, infelicele indragostit de Lou Salome, cum ar fi reactionat daca ar mai fi trait pina in interbelic si ar fi aflat ca duduia vietii sale coopera intelectualmente,si inca perfect, cu Batrinul Sigmund ot Wien (cam cat Procuratura cu Nenea de la Trei Coceni)? Cadea oare, ca tot ciolovecul, in SCHADENFREUDE? Sau, cu morala de Uebermensch, provoca el insusi o FREUDSSCHADE (cam cat Base pontagiilor)?

 • Bogdan C.

  @No name/DP

  Ma faceti sa rad. #22 este ca sa va spalati obrazul de impartiala(ca pt tot rumanu, nu? , impartial=destept) dupe ce ati aruncat bombitele fumigena. Ma rog, nu neg ca aveti maestrie la asa ceva si umor in asta. Da’ ma tem ca toate astea duc in vun penthouse de n’are nici Plesu cu toate ministeriatele dumnealui.

 • Bogdan C.

  @No name/DP

  Cu treaba asta cu penhausul voiam sa spun doar ca din ceea ce scrieti pareti a avea un parti-pris. Daca am depasit masura, mesajul poate fi expediat la cosul de gunoi.
  PS: ma bucur pt domnii Atanasiu si Pacuraru ca au putut sa-si dovedeasca nevinovatia, asta arata ca totusi justitia nu e stalinista/ineficienta.

 • Dezideriu Dudas

  Brre, webmasteri…Vedeti ca ma supar…si se va cutremura apa din pahar ! Am inteles ca nu m-ati lasat sa comunic cu InimaRea, care “combate” la “banditi” si ca pensionar ( SANCHI …, vi l-am deconspirat, “manglind” informatia de la “boier Gogea” de pe blog…).

  Brre, dar nici cu don’Valeriu ( trecerea de la don’ la dom’ propun sa se faca dupa 6 luni de activitate, si intensa…, nu cum ne-o flutura pe la nas don’Florin…Iaru, ca nu-mi vine altfel ca sa-i spui pe la ora asta…) nu ma lasati ? I-am trimis si lui un comentariu ( sau “ascunzisurile” lui or fi de vina ? ) si…( tot) NEMA ! Tot n-a aparut ! Don’Valeriu e mai nou “pe la banditi” dar, si-asa, tot “n-am voie” ?

  De unde dreak’ o sa mai aveti voi “soldatei de plumb” sa va jucati “de-a pompierii “ ( nu si la revolutii, acolo-i treaba serioasa cu pompierismul…) ? Nu o sa va plictisiti si, doamne-fereste, va vede careva odihniti si vă pune la treaba ?

  Hai ca, nu vedeti ? Aici e viata tată !… Nu mai insist si cu „fiul lor”… Dom’Ontelus vine timid cu cateva gloante si Dom’Serban rastoarna cu fo(a)rta caruta cu kalasnikoave dar si cu de celea pioase….

  SEMNEZ :
  NeaDonDom din piesa “Dictatura,Urzeala si Democratia”, actul “Lasati-ma sa zbor ca m-am saturat de-atata cantat ( in pustie ) “

  PENTRU INIMAREA
  Dupa cum observati, cred ca e mai bine sa nu-mi scrieti nimic pe adresa de email. S-ar putea sa fiti gasit vinovat de tot raul din tara asta….La Dom’Tudoran nu se pune. El deja a fost acuzat si e ca la razboi la artilerie : niciodata o bomba nu cade in acelasi loc…Cred ca si eu am fost odata bombardat (la cap) ca prea sunt vioi si nu inteleg de ce nu ma ia nimeni de pe mine…Vom “trece la treaba” ? Tot “ProTv-ul” s-a prins primul ?

 • InimaRea

  Mulțumesc, oameni buni și pretini -- mac gregor, Liviu Antonesi et alii -- pentru că m-ați dumirit în privința regiei arestărilor televizate. Mă simt mult mai bine acum cînd îmi dau seama că la spectacol participă toți actorii. Îmi amintește de jocul din copilărie -- Hoții și vardiștii -- cînd eram, pe rînd, cînd unii, cînd alții, jucîndu-ne cu seriozitate rolurile, și de a scăpa, și de a prinde.
  Așadar, marea majoritate a învinuiților alege calea dură, ascultîndu-și avocații. În ideea că trăim într-un stat polițienesc, cumva? Și nu le dăunează această atitudine potrivnică organului legii? Instanța nu manifestă mai multă severitate față cu acest refuz de a da curs unei citații la Procuratură? Ori și această atitudine e luată în calcul, clienții plătind gras pentru o condamnare cît mai aspră?
  În final, doar o vorbă despre fricile mele. Nu-s învățat să-mi fie frică. Nu că nu mi-ar fi fost și mie -- la maturitate, vorbesc. Reacția a fost, mereu, de sfidare a sursei fricii. Chiar mi-a reușit să bag, odată, frica-n sursa fricii. Dacă totul merge cît de cît bine, o să scriu povestea asta.
  Îmbătrînind, am devenit cam prăpăstios dar mă tratez. Pot spune că nu mi-e frică de chiar nimic, de moarte -- nici nu mai vorbesc! Așa că, atunci cînd pun problema vreunei primejdii pentru viața normală de pe aici, ori de pe aiurea, e din obișnuința de a fi interesat de oameni, în genere, și de ale dori binele. Mare lucru nu pot face pentru ei dar, vorba maică-mi, îi ajut și eu c-un oftat…

 • neamtu tiganu

  @no name, domnu Bogdan, ca tovaras nu-i pot spune, cel putin cu mine nu-i, are, vorba poietului, un singur dor, sa se cinte-n cor, ii plac lui cintariile-n cor, un imn, ca-i plac corurile cu imne, sa ne amintim de Verdi, un imn, spuneam, celui mai iubit dintre semenii nostrii fara asemanare.

  P.S daca as fi mai tinar as aplauda la scara deschisa “actu de justitite”, din nefericire am trait, am auzit cu mai multi ani in urma pledoarii de genu Bogdan#36, unde, in spatele justitiei, dreptatii se faceau cele mai mari nedreptati. Asta ma face extrem de necertocrat si mi-l face pe unu de genu Bogdanului nu numa extrem de nesuferit, da cad chiar in teoria conspiratiilor imaginindu-mi ca domnu are misiune propagandista.

 • Dezideriu Dudas

  COMPLETARE LA PIESA…ACTUL…:

  FAZA : “ pe Carpati “

  ERATA DE SISTEM : “Urletul”, anuntat in avanpremiera, va fi “activat” doar in caz de nesupunere oligarhica.

  GESTIUNEA SEIFULUI : “Urletul” va fi lasat in pastrare, la persoane de incredere, din “taberele urlate”.
  REGULA 1 GESTIUNE : Fiecare persoana de incredere va avea cate o cheie de la seif. Oricand, si oricum, daca va dori, persoana respectiva va putea elibera urletul…Cealalta persoana / celelalte persoane…de incredere, vor putea lasa impresia ca nu au fost luate prin suprindere si ca au fost initiatoarele “eliberarii “…
  FILOZOFIA PRAGMATICA A ACTIUNII : Ce-ar mai conta inca unul ?
  FILOZOFIA METAFIZICA A ESECULUI : Ne intoarcem cu totii la starturi. Am mai infrant inca o data !

 • @neamtu tiganu

  Sa-i lasam sa manance si gura lor…

  Si e buna asta cu vorba poetului. Cum ar veni, mai am un singur dor,/ iubit conducator,/ sa-ti apar demnitatea-n cor. :-)) Mai ales ca ipochimenul se lupta cu un straw man. Eu n-am zis nicaieri ca justitia e stalinista, si nici ca e ineficienta. Am zis si repet ca imi pare excedata, de n-are timp si resurse sa-si arunce, de pilda, unul dintre ochii ei larg inchisi (sic!) pe dosarul “gala Bute”, incheiat de presa la patru ace.
  Daca analfabetismul functional al unora imi poate inspira compasiune, am si pentru tupeul (presupun si eu ca motivat) al altora o optiune de care ei insisi au habar: cosul de gunoi.

 • Şerban Foarţă

  Gingaşului cuplu de la # 39…

  FREUDVOLL

  Mädchenfreund ist Freud,
  er ist freudvoll immer;
  rosig, wenn man Freud
  liest, sind alle Zimmer.

  Mädchenschwärmerei!
  Jeder Backfisch liest
  seine Schweinerei
  die sehr freudvoll ist.

  Ş. F.

 • general (r) store

  dom’ tudorane,

  in privintza coanii justitzichii bastinoase, eu ma abtziu, dupa ce, in prealabil (sau in alte recipiente de volume diverse), ma abtziguii, macar pina ce domnului pm ponta ii mai cresc favoritzii si domnului prezident fondator diktator ii mai creste favorita (care favorita se poate numara, dupa cum zic gurile spurcate, si printre favoritzii domnului ponta), astfel incit sa poatza si dinsa sa dee cu supt semnata, supt semnatura p’oprie si privata, pe la diverse institutzii de real prestigiu in stat.

  in alta ordine de idee, sau tot in aia, domnu dion e din ce in ce mai “penal”, recunosc si semnez indescifrabil

 • No name/DP: Dl Pacuraru a fost, inainte de 1989, cadristul Santierului Naval din Galati. Ati inteles de ce nu a fost gasit si nici nu va fi gasit vinovat? In anii ’90, a fost acuzat de catre penelistii galateni ca a debutat in afaceri insusindu-si xeroxurile primite ca donatie de improspatatii nationali si liberali. In orice caz, deoarece pe acea vreme memoriile de mare capacitate, cum au reportofoanele de astazi, erau scumpe si rare, a facut o perioada parte dintre persoanele suspectate de probleme la prostata, deoarece, la unele intalniri, acestea trebuiau sa faca pipi la fiecare 30 de minute (gurile rele ziceau ca pentru a intoarce caseta). Un acces de mandrie l-a facut sa se laude in fata a doua persoane, dintre care una eram eu, ca le-a inregistrat zisele politice si ca va preda inregistrarea dnilor Quintus, Catarama si gasca. Accesul de mandrie a fost compensat de faptul ca a doua persoana a murit intre timp, asa ca eventual ar fi afirmatie contra afirmatie. S-a oferit sa fie soferul unei delegatii care sa mearga la Versoix. Modestia i-a fost remarcata drept care a fost facut, ulterior, vicepresedinte al senatului, avand, cred eu, ocazia sa-si faca o adevarata fonoteca de aur, cu totul departe de vocile unor nimeni ca mine.

 • @dlnimeni

  Nu prea-mi vine a crede ca Justitia s-a-mpiedicat de un excadrist, daca lucrurile au stat cum le-ati prezentat. Nu s-a intimidat ea in fata unor generali care, dupa 89, au ajuns ministri. Ca sa nu mai vorbim ca n-a inhibat-o nici macar un faimos ex-trocaderist.

 • No Name/ DP: scuzati-ma pentru deranj.

 • @general(r)store

  In privinta coanii, prefer o gura de pelin de mai…

 • @dlnimeni

  Nu-i vorba de vreun deranj. De fapt, nici nu inteleg la ce fel de deranj va referiti. 🙂

 • @Bogdan C.
  Moderatorul acestu blog nu arunca, foarte usor, la cosul de gunoi mesaje; nici macar mesaje usor mai abrazive. Tot ce spera el este ca se intelege ca acest blogul e unul moderat, mai intai, de moderatia dumneavoastra si abia apoi de rolul sau de cenzor. Numai bine, tuturor.

 • Valeriu Mangu

  @ Dezideriu Dudas

  Dupa cum ati putut constata, comentariile dvs. au aparut.

 • Shadow

  @aNotarius
  va raspund mai tarziu deh nu am avut vreme :-(. Nu e bai ca nu avem aceeasi opinie despre transformarea justitiei in “porstituata tranzitiei” :-).
  In interiorul partidului comunist ca si in interiorul securitatii au existat “multiple” clanuri “politice”. Acestea se “bateau” de zor “invizibil” pt a dobandi mai multa putere, pt a-si numii oamenii in posturi, etc.
  Nu era o problema de “dreapta sau de stanga” era doar o “lupta interna”.
  Deci alternative printre “decidentii” si “jucatorii” din arcul puterii comuniste existau. Ele s-au perpetrat si mai tarziu in perioada de asa zis “inceput de libertate”.
  Modul de lucru al “clanului iliescian” a fost sa nu se atinga de oamenii politici, stiau ca pot cade oricand si ei in “plasa justitiei” in cazul in care “pierd” alegerile (recircularea cadrelor este forma de multipartitism acceptata de iliescu -- si la stanga si la dreapta “tot ai nostrii”). Este ceea ce avem azi in mare parte.
  Al doilea “clan” vizibil pt ca in mod clar sunt mult mai multe a inceput sa se joace cu justitia. In interes propriu. Ori asta e mult mai grav fata de “grija” primului clan de a nu se “juca”, de nu a face valuri, etc.
  Arbitrii nu sunt profesionisti ci doar “politici”, echipele nu sunt nici pe departe “profesioniste” in “stat de drept” sau in “principii democrate” deci o sa ajungem sa ne punem intrebarea ce a fost primul “oul sau gaina”(justitia sau statul de drept). Amandoua merg mana in mana cu cat una din parti naste precedente periculoase a doua parte e in picaj.

  As fi crezut ca “profesionistii” pot gresi dar nu cand gresesc in “cascada selectiv”.

WP Admin