≡ Menu

Din cioc în boc

Când lucrurile nu merg bine, cel mai uşor de blamat sunt cei ”de la putere”. Şi cine să-i critice mai violent decât cei ”din opoziţie”? Este un joc ce se practică pretutindeni, dintodeauna, acolo unde există alternanţa putere-opoziţie. Acesta ar fi numitorul comun.

Printre diferenţele specifice, în România ar fi de remarcat un soi de interregn: minima normalitate ce asigură administrarea unei ţări este suspendată şi prerogativele respective sunt transferate, pe o perioadă indefinită, unei bolboroseli fără sfârşit.

Nu se înţelege dacă Puterea vrea să dovedească altceva celor din Opoziţie decât cine se află la putere. Cum nu se înţelege nici ce doresc cei din opoziţie să dovedească în legătură cu cei de la putere în afară de faptul că Puterea este incompetentă.

Dificultatea ambelor părţi de a îşi îndeplini rolul adevărat şi nu pe cel de a se cotonogi reciproc vine din faptul că nu ştiu nici ce vor să facă, după ce ajung la putere, nici să-şi explice de ce nu au putut face, după ce au ajuns în opoziţie.

Puterea şi Opoziţia se definesc în România exclusiv prin ceilalţi. Şi, cum bine ştim, ceilalţi sunt, întotdeauna, infernul. Fie că se află la putere, fie că se află în opoziţie.

Atâta vreme cât crezi că aflat la putere rolul tău esenţial este să-i dai peste gură celui din opoziţie, iar atunci când eşti în opoziţie vrei să-ţi dovedeşti puterea doar prin a da din gură, lucrurile nu au cum să se schimbe.

În raport cu cine şi cu ce se află cineva la putere sau în opoziţie?

Nu cred că eşti trimis la putere, prin votul electoratului, spre a vorbi, de dimineaţă până seara, de conacul lui Adrain Năstase de la Cornu. Cum nu cred că rolul opoziţiei este să arate cu degetul, de dimineață până seara, la pantofii şi gențile “de firmă” ale Elenei Udrea.

Am înţeles cu toţi că mogulii sunt răi, dar nu se înţelege de ce postul naţional de televiziune rămâne permanent la cheremul mogulismului de partid.

Că Emil Boc şi cabinetele sale s-au dovedit incompetente, nu e vreun mare secret. Că Adrian Năstase ne spune acest lucru este numai în parte amuzant.  Unii cred că, din punct de vedere al performanţelor economice, cabinetul Năstase a fost mai răsărit decât guvernările Boc. Alții cred că, în timpul guvernărilor PSD, încorporarea banilor și structurilor Securității în societăți pe acțiuni va fi imposibil de demantelat vreodată.

Dincolo de personajul înțepat și pus la adăpost de campionii lustrației — Emil Boc sau de cel arogant, moștenind la țanc, dacă nu un partid, măcar o mătușă strângătoare ca furnica — Adrian Năstase, problema României nu este, neapărat, o guvernare sau alta, un  premier sau altul.

Problema României este una cumulativă, sistemică. Se întâmplă doar că Emil Boc este cel sub care a înţărcat bălaia, balta nu mai are pește şi funia a juns la par. Încă de pe vremea lui Radu Vasile, firi vizionare constataseră că “n-a mai rămas nimic de furat”. Nu mai e de unde. Şi de unde nu (mai) e, nici Dumnezeu nu (mai) cere.

Nu sunt sigur că  Adriean Videanu are atâta marmură încât să tragă o lespede de mormânt peste tot neamul ăsta nefericit. Sper să-i mai fi rămas măcar atâta cât să pună de-un cavou politic pentru Emil Boc. Nici n-ar fi nevoie de prea mult material de construcţie.

Nenorocirea României post-decembriste a fost să cadă, permanent, din cioc în boc. Putea să fie şi invers dar rezultatul ar fi fost acelaşi.

Chiar este.

 

 • lucian burjuiul

  Nu sunt de acord ca nu mai e nimic de furat din vechea avutie de stat. Mai este, dar e mai greu de furat acum.

  1. Daca plecam de la premiza ca nu mai este nimic de furat atunci explicam miza puterii politice prin faptul ca:
  a) ceea ce s-a furat trebuie pus la adapost si ferit de bratul lung al legii, brat flasc din pacate si sub comanda politica.
  b) vin fonduri/proiecte europene si trebuie dijumuite
  c) trebuie muls bugetul iar banii directionati catre canalele proprii de tocat bani
  d) trebuie creat un aparat fiscal puternic : pentru colectat taxe si impozite, pentru plasat personal propriu
  Asa ca puterea are miza..

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Vina o au doar alegatorii(majoritatea). Le lipsesc si “minimul” de principii pt a judeca de 5 ori si a alege odata. Le place sa fie mintiti “frumos”, le mai place “populismul” pe de o parte pt ca s-au obisnuit si “invatat” cu el din frageda pruncie, pe de alta parte pt ca gaseste “explicatii” dupa care se poate ascunde incompetenta “neaosa” pur romaneasca. le mai plac si eventualele “pomeni”. Un “mic” o “bere”, o “ragaiala” la “sosea” pe “banii statului” (indirect locali sau complet de stat). Le place “circul” si nu cel “facut” de “profesionisti” de circ ci cel prezentat de asa zisii “profesionisti” politici.
  Invatam insa sper eu.

 • Dorin Tudoran

  @ lucian burjuiul # 1

  Evident că în lipsa unui aparat fiscal puternic şi… operant, mare lucru nu se poate schimba. Genul de “duritate” “Vom stopa orice gainarie de acum incolo” dar “averile incredibile acumulate pana cum sunt intangibile” nu inseaman decat perpetuarea complicitatii cu pradarea a tot ce putut fi pradat…

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow # 2

  Este vorba şi de ce numesc tehnicienii din domeniul sistemelor electoral “votul nemultumirii”. Esti sătul de unii, te arunci orbeşte de partea altora, fără să vezi ce oferă ei, cu adevărat, cât sunt de diferiţi — doctrinasr şi practic — de alţii etc. Şi uite aşa, din vot orbesc la vot orbesc pana la orbirea definitivă…

 • lucian burjuiul

  Din pacate in ecuatia puterii poporul e doar o constanta neglijabila. In niciunul din calculele puterii nu conteaza poporul. S-a ajuns sa nu mai conteze nici macar votul pentru ca si numararea lor e controlata politic.

  Un aparat fiscal puternic care are 70 % balast si birocratie e un aparat prost, posibil doar un generator de voturi. La fel si celelalte structuri sustenabile de stat -- politia, jandarmeria, etc… unde se impart salarii, favoruri. Statul actual are nevoie de forte secundare de coercitie. Nu e suficient ca politicienii sunt intangibili, trebuie sa fie greu de scuturat si slugile lor.

  In schimb trebuie creat un Bau-Bau pentru omul de rand. Politia si Justitia sunt impotente in lupta cu faradelegile dar sunt extrem de vigilente daca trebuie persecutat/sicanat cineva. La fel si birocratia din administratie. Trebuie sa recunosc ca ma scoate din sarite sa primesc din cand in cand cate un plic prin care mai am ceva de plata, ceva s-a calculat gresit (evident de catre ei, nu de mine)… iar eu n-am timp sa stau la cozile lor.

 • Vasile Gogea

  @oricine (nu pot sa tot incarc raspunsul meu pe umerii unui singur om)
  Problema e ca in Romania nu mai exista opozitie! Increngatura mafiota e
  atit de deasa incit iluzia ca exista “partide”, “independenti” sau “minoritati”
  e numai pentru… miopi cu peste 17 dioptrii! Astazi, de dimineata, unul dintre sefii “stiintifici” ai IICCMER ne povestea ca visul lui e sa vada o biblioteca plina cu biografiile fostilor ministri de interne, sefi, membri, nu mai stiu -- eu n-am avut de-a face cu toti acestia -- nu cu biografiile celor asasinati, ca anonimi, fara morminte,… Omul nostru vrea sa faca hagiografia calailor, mintuirea va trebui s-o ceara urmasii victimelor, de la urmasii calailor… Iertati-ma, dar pentru azi, mi-a fost de ajuns… Atita rahat intr-o singura zi… Daca era inainte de 1989 spargeam geamurile…

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea # 6

  Are dreptate “ştiinţificul” asta -- aşa a început şi protectorul lui de azi şi cărămida scrisă cu Ion Iliescu nu l-a împiedicat să devină părintele… lustraţiei!

 • Anghel Serafim

  Despre ce anume se vorbeste aici? Oooo, despre aparentele democratice din Romania. Vad ca incercati sa impacati si capra si varza prefacandu-va ca le certati pe amandoua. Totusi nu se poate obtine democratie veritabila prin sectionarea partidului unic in doua jumatati egale ce alterneaza la putere si opozitie. Asta e bascalie. De ce vorbiti atat de serios despre bascalie? Capra trebuie incurajata sa pape varza si apoi sa fie sacrificata si pusa la protap. Cum de nu-i clar, nu e clar. Ca de simplu e simplu: Iliescu si Nastase la puscarie. Apoi si Basescu. In cele din urma Mircea Cartarescu poate deveni presedinte al Romanilor intr-o republica parlamentara. N-ar fi frumos?

 • Dorin Tudoran

  @ Anghel Serafim # 8

  Ştiu şi eu ce să zic? Varianta republicii parlamentare mai e cum mai e, dar cea privind viitoarea peşedinţie este mult prea… serafică.

  De frumos, e frumos ce propuneţi. La utilitate soluţiei poarcă m-aş mai gândi…

 • Anghel Serafim

  Eu nu ma grabesc. Ganditi-va.

 • lucian burjuiul

  Inger, ingeras… nu prea e frumos ce propuneti. MC si-a facut un tel din a-l lustrui (nu lustra) pe actualul presedinte. Iar osanalele buchisite cu sarg in EVZ alaturi de HRP nu se uita… cel putin eu nu uit. Daca avea o rubrica despre vreme poate nu ma sesizam.
  Acum cateva zile am prins in treacat la tv o idee precum Sabin Balasa (Dumnezeu sa-l tina in paza) a fost total impotriva cuplului de “trista amintire”. Mai ramane ca si Adrian Paunescu sa se dezica si uite asa in prag de colaps financiar ne-am lepadat toti de Satana sau Santana… ca nici nu mai stim bine de ce anume sa ne mai lepdam. Si nu in ultimul rand ramane ca Boc sa se lepede de Basescu si sa apara in fata natiunii mai obosit, mai carunt, mai chel, mai umil dar cu batistuta si unghiutele curate…

 • Anghel Serafim

  @lucian burjuiul, nu vad ce va impiedica pe d-voastra sa propuneti altul mai breaz daca nu va place Mircea. Intuitia imi spune ca ar fi foarte amuzant daca ati indrazni sa raspundeti la provocare si sa veniti cu vreo propunere concreta. Aveti grija sa fie cineva care n-a laudat si n-a injurat pe nimeni dintre politicienii perindati pana acum pe scena politica. Eu zic sa-l propuneti pe Emil Hurezeanu.

 • lucian burjuiul

  @AS
  Probabil ca prin excludere ajungem si la cei potriviti sau nu mai ramane nimeni… Din pacate nu mai este printre noi pentru ca-l propuneam fara ezitare pe Emil Tocaci.

  Nu de valori duce lipsa Romania. Sunt destui oameni de valoare (era sa scriu de vapoare) in tara si probabil ca la fel de multi traiesc peste granita (satui intr-un fel sau altul de ce se intampla in tara) care s-ar intoarce daca ar intrezari posibilitatea unei schimbari la care sa participe.

  Insa schimbarea unui singur om, a presedintelui, nu va duce la schimbarea sistemului sau a prezentului. Pana nu se vor satura “les nouveaux riches” de ei insisi, ca noi ne-am saturat, nu se va schimba mare lucru. Cu timpul pana si clasa stralucitoare invata ca e mult mai chic sa fii bogat si rezervat, modest decat pupăzoi si tembel. Posibil ca dupa ce vor pune gabja pe tot ce misca vor ajunge sa se razboiasca intre ei pana se vor curata unul pe celalalt (nu-i asa ca e o viziune frumoasa?).

  Omul perfect nu cred ca exista si am da gres sa-l cautam cu lumanarea. Sa nu uitam ca ne definesc in mai mica sau mai mare masura si spiritul descurcaret si capra vecinului si toleranta si hazul de necaz.

  Poate ca si un Vlad Tepes ar da gres azi tepuind de-a valma rai si buni sau un monarh strain posibil rupt de realitate care n-ar sti ce-i branza buna in burduf de caine sau vreun milionar manierat cu mici scapari de memorie … si asa ajungem mai aproape de ce ne trebuie.

  Ne trebuie unul “dat dracului” in sensul bun, un om care ii poate motiva pe romani sa munceasca precum nemtii, un tip sclipitor si luminat (doxat) care a ajuns undeva pe munca si priceperea lui si care ii poate invata si pe altii, cineva care si-a facut parte din scoala vietii pe bancile facultatii(lor) si foarte important un om care a vazut si a trait si prin alte parti din lume al carui orizont nu e marginit.

  Am parcurs de curiozitate lista cu mari romani. Acolo veti gasi ceva foarte amuzant…

 • Anghel Serafim

  @lucian burjuiul, Citindu-va mesajul mi-a venit sa parafrazez spusele celui care a inventat dinamul de bicicleta, atunci cand a vazut ecuatiile campului electo-magnetic care descriu functionarea acestuia. Din pacate nu-mi aduc aminte ce a zis. De aceea, pana una alta, ma vad obligat sa raman la Mircea Cartarescu.

 • lucian burjuiul

  @AS
  Am ales sa nu dau nici un nume doar pentru a va citi reactia. Imi place ca-l bagati la puscarie pe Basescu si il promovati pe MC care-i lustruieste epoletii. Curat-murdar coane Fanica!

 • lucian burjuiul

  @AS
  Sorin IONITA ar fi o prima optiune.

 • incerc sa revin la text. “caderea din cioc in boc” e dramatica. se vede, se aude -- zecile de mii de oameni din piata guvernului de astazi/ieri.
  in landul nostru basarabean, cei in nord spun “cioc-cioc-cioc” cand sugereaza batutul in usa, iar cei din sud -- “boc-boc-boc”, dar si unii si altii stiu ca urmeaza sa intre cineva.

  draga Dorin, Videanu are un prenume mai special -- Adriean. si eu greseam intotdeauna la jurnalistul Bogdan Chirieac. noroc ca aparea mai des la televizor -- cu analize -- si am invatat sa-i ortografiez corect numele.

 • Dorin Tudoran

  @ vasgar # 17

  Mulțam pentru “Adriean”.

  De data aceasta s-ar putea ca boc-boc-boc să însemne că iese cineva. Iar cu stilul în care rotește președintele Băsescu asemenea cadre, s-ar putea să intre tot… Boc. Unde au mers două (sau câte au fost…) cabinete Boc, de ce nu ar merge și al treilea? Doar ai zis boc-boc-boc, de trei ori, nu?
  Probabil că și altădataă, în alte părți, nu toți cei care repetau ca papagalii după alții “Regele e mort! Trăiască Regele!” știau care dintre regi e mort, care urma să trăiască sau dacă nu cumva era unul și același rege.

 • Anghel Serafim

  @lucian burjuiul, Propunerea d-voastra nu ma deranjeaza. E oarecum comparabila. Tema de casa: a se cerceta ce legatura este intre Sorin Ionita si Ioan (Ion) Ionita. Desigur ca in contextul actual (si in multe alte contexte posibile, probabile sau urmatoare) Mircea Cartarescu n-are avea cum sa fie presedintele potrivit al Romaniei. Nu din motivele sugerate de d-voastra. Dar tot atat de adevarat este ca se poate imagina un context in care Mircea Cartarescu, exact asa cum e el, nu cum il vedeti d-voastra din ratiuni superioare si exterioare, ar putea fi presedintele ideal pentru o Romanie mai buna. Sunt sigur insa ca ar merge pe varianta unui astfel de presedinte poet si decorativ si marii mahari care nu viseaza niciun fel de Romaniae dincolo de visele lor ample dar atat de inguste.

 • lucian burjuiul

  Nu mi-e cunoscuta relatia dintre Sorin si Ioan (Ion) IONITA…daca ma puteti lumina va rog s-o faceti. Oricum nu cred c-ar fi o legatura compromitatoare, generalul fiind trecut in rezerva din armata in ’87 (Wikipedia) urmare tentativei esuate de complot…

  MC presedinte? De ce ne-ar trebui un presedinte decorativ? Ca la sfarsit de mandat sa ramanem cu inca 5 ani in urma? Pe logica asta de ce nu l-am pune pe Tony Grecu care i-a tras de urechi pe toti in mod egal?
  Am deviat de la subiect din pacate.

 • To be a adroit human being is to procure a amiable of openness to the far-out, an gift to group aleatory things beyond your own control, that can lead you to be shattered in hugely extreme circumstances for which you were not to blame. That says something very outstanding about the fettle of the righteous passion: that it is based on a conviction in the uncertain and on a willingness to be exposed; it’s based on being more like a weed than like a prize, something somewhat feeble, but whose acutely particular attraction is inseparable from that fragility.

WP Admin