≡ Menu

Dialog: vocație – voință – dispreț

Salutar ori nu, dialogul între premierul Mihai-Răzvan Ungureanu și directorul Antenei 3, dl Mihai Gâdea, a avut loc. Ceasul nu mai poate fi dat înapoi: directorul Antenei 3 nu poate veni cu un nou set de întrebări – scurte și clare – din care să înțelegem ce a dorit să afle, de fapt, “jurnalistul”… Dan Voiculescu de la premier, iar dl Ungureanu nu mai poate valsa încă o dată pe muzica unor întrebări de lungimea Dunării, doar spre a dovedi că știe bine la ce baluri a participat dl Voiculescu la Viena, într-o tinerețe nu neapărat jurnalistică.

Azi, toate părțile aparent interesate de un dialog trăiesc și prosperă în România, lucru care, după expresia șterpelită de un antenist dintr-un autor maghiar, le ”ocupă tot timpul”. Dialogul Ungureanu-Gâdea a ocupat timpul foarte multora. Nu puțini au descoperit că vorba “La pomul lăudat, să nu te duci cu sacul” știe ea ce zice…

Pro-puteriștii exultă și se declară încântați de rezultatul final al dialogului: asemeni unui Cassius Clay în formă de vârf, dl Ungureanu l-ar fi bumbăcit pe dl Gâdea din toate pozițiile. Sadic cum e, premierul nu l-a adormit pe podea printr-un KO din primul minut, doar spre a-l chinui pe pugilistul amator timp de douăsprezece reprize.

Chiar dacă așa ar fi stat lucrurile, nu cred că dl Gâdea va renunța să suie în ring și altădată în locul dlui Dan Voiculescu. Nu fiindcă i-ar fi plăcut ce a încasat, ci pentru că dl Voiculescu nu renunță niciodată. Nici măcar la a trimite în ring amatori. Este plăcerea sa de profesionist.

Pro-opoziționiștii exultă și ei, declarând că premierul e bun doar de fițe, nu se pricepe decât la eschive și evită clenciurile care i-ar dovedi slăbiciunile. De fapt, spun ei, victoria a fost a dlui Gâdea, care a câștigat prin non-combat, numai că arbitrii și spectatorii au fost cam slăbuți și au greșit verdictul.

De fapt, aici se află cheia problemei – suntem cu toți incapabili să înțelegem victoriile strălucite ale Puterii și Opoziției. De-asta ne-am și ales cu porecla rușinoasă de ”electorat”.

Lăsând analizele profesioniste pe seama altor amatori de despicat firul în patru, trebuie să mărturisesc că mie discuția Ungureanu-Gâdea mi-a amintit câteva lucruri simple despre dialog:

Există oameni cu vocația dialogului. Aproape indiferent de condiții, își ascultă atent preopinenții, le răspund punctul, sunt interesați de reacția celor cu care dialoghează și continuă discuția până devine evident că s-a discutat tot ce era important să fie discutat.

Există și oameni fără vocația dialogului, dar capabili să dobândească o deschidere spre dialog printr-un admirabil efort de voință. Îți trebuie ceva experiență să observi diferența dintre un om cu vocația dialogului și unul care, deși nu o are, își impune să respecte această cale supremă de comunicare – dialogul.

În sfârșit, există și oameni cu un dispreț parcă înnăscut pentru dialog. Când, forțați de situație, acceptă să dialogheze, sfârșesc prin a o ține langa, oferind o serie nesfârșită de monologuri paralele care-i face să creadă că dialoghează. Mulți dintre ei sunt cazuri clinice;  irecuperabile.

Pe cei cu vocația dialogului îi invidiez. De cei loviți de dispreț pentru dialog îi compătimesc. Pentru cei cărora le lipsește vocația dialogului, dar o suplinesc, deseori strălucit, prin voința de a folosi această formă de comunicare, nutresc un profund respect.

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Dacă dl Gâdea a dorit să scoată de la dl Ungureanu pentru dl Voiculescu mărturisiri de gen Tudor Postelnicu – “Am fost (și rămân) un dobitoc!” –, evident, a invitat in studioul Antenei 3 exact pe cine nu se potrivește rolului respectiv.

Dacă dl Ungureanu a dorit să-i dovedească dlui Gâdea că premierul de azi al României este un intelectual strălucit, evident, a acceptat o invitație la o emisiune dintre cele mai nepotrivite cu putință.

Nu știu ce alte emisiuni bombă ”anvizajază” dl Dan Voiculescu, dar cu acest tip de dialog – ”Eu pretind că știu ce te întreb, tu te faci că are rost să-mi răspunzi.” – grila de programe a antenelor sale se poate trezi în mare ”sufransă”.

Pentru a dovedi că, uneori, nu contează la ce post de televiziune accepți să apari pe sticlă, ci conteză ce spui, dl Ungureanu a făcut foarte bine acceptând invitația dlui Gâdea. Numai că premierul trăiește și el, asemeni anteniștilor, în România, și asta ar trebui să-i mănânce și lui ”tot timpul”. Nu de alta, dar dl Mihai-Răzvan Ungureanu este deocamdată prim-ministrul României, țară în care prea mulți se declară ocupați (și preocupați) nevoie mare.

Cu ce sunt ocupați sau de cine se trezesc ocupați cei mai mulți dintre ei, ăsta-i alt subiect.

 • Gabriel Andreescu

  Este singurul comentariu salvat de atractia satisfactiilor minore (pe subiect) pe care l-am citit.

 • Dorin Tudoran

  @Gabriel Andreescu

  Multumesc. Cred ca esti prea generos. Week-end placut.

 • Nepotelul ecologic al lui Umberto Eco

  Arta despicarii firului in patru are un nume, creat de unchiul meu Umberto: TETRAPILOCTOMIE. Prinsi furam, dara, intre securea Gadelui si briciul, nu stiu cit de occamic, al Baciului Ungurean

 • Gellu Dorian

  Aproape că luasem decizia să nu mai intervin pe acest forum -- din respect pentru foarte aplicatele tale provocări,la care cei mai mulţi dintre cei care intervin doresc cu tot dinadinsul nu să calrifice ceva ci să încurce, să complice, să, mai ales, epateze -, însă citind acest articol, care are în substrat şi alte discuţii de pe forum, mi-am zis că e bine să “dialogăm”, -- deşi cei mai mulţi monolghează, fie sub acoperire, fie cu auto-control. Să-mi fie iertată această observaţie, iscată după o scurta prezenţă în discuţiile din acest forum, însă, alonja provocată de tine, draga Dorine, cred ca merită o altă perspectivă decît cea a eventualelor semnale anonime. Ţin, la fel ca tine, la o transparenţă a celor spuse aici. Cred ca dialogul dintre Dl Gâdea şi Dl. Ungureanu trebuie privit din punct de veder jurnalistic şi din altă perspetivă. Primul a greşit, al doilea şi-a folosit replica în a tempera un moderator care nu avea proprietatea termenilor; primul reprezenta o televiziune de mercenariat, celălalt, ca proaspăt numit premier, şi-a exersat circumspecţia pînă la limita de jos a stilisticiii dialogului, cu amendă pe cuvînt. Preopinentul s-a deovedit -- şi nici nu mai era cazul să convingă pe un bun cunoscător al limbii române -- că era acasa. Ce bine ar fi sa fim cu toţii “acasă”!

 • Retin intrebarea (suspendata) din final: “Cu ce sunt ocupați sau de cine se trezesc ocupați cei mai mulți dintre ei, ăsta-i alt subiect.”
  Cred ca exact asta e subiectul!

 • Stimate domnule Dorin Tudoran,

  Ca impresie artistica, ca evocare sugestiva a cadrului evenimentului, presarata cu aluzii subtile, de fin cunoscator al culiselor lui, ati reusit, si cu acest articol, o lovitura de maestru. Dar, oare, nu v-ati oprit prea mult asupra decorului si mastilor personajelor, asupra virtuozitatii sau lipsei lor de virtuozitate discursiva si/sau lingvistica, trecand prea usor peste rostul si eficienta intregii mizanscene de la Antena3?

  In fond, pe mine nu ma intereseaza charisma premierului nici macar cat m-ar interesa cea a presedintelui, care, deocamdata cel putin, trebuie ales prin vot direct. Mutatis mutandis, si tin sa subliez, numai mutatis mutandis, si Hermann Goering a fost un tip doarte inteligent, cu un ascendent psihologic extraordinar, si nu doar asupra nazisitilor ci si asupra adversarilor Germaniei hitleriste si, culmea, pentru o vreme chiar si asupra judecatorilor de la Nuremberg. Ca sa nu mai vorbim de cat de charismatic a fost, in tinerete, Fidel Castro Ruz!

  Dar, sa revin la stralucitul intelectual Mihai Razvan Ungureanu. (Observati, va rog, ca, desi v-am preluat formularea de “stralucit intelectual”, nu am pus ghilimele, fiindca eu cred ca, pentru o larga majoritate, a afirma asa ceva despre MRU e ca si cum ai spune ca premierul e proaspat tuns; un adevar care nu mai necesita demonstrare.) Intrebarile pe care mi le pun eu insa, privindu-l pe MRU, sunt altele si nu au legatura cu premiiile la olimpiade, care, in anii ’80, l-au dus automat pe dl Ungureanu in CC al UTC. Eu ma intreb azi : are acest om inteligent si educat vointa de a impinge lucrurile in directia necesara? Ba chiar in cea salutara? (Aici merg ambele sensuri ale cuvantului!). Are el si miloacele de o face? -- tarie de caracter, suport, buna- credinta, tenacitate, talentul de-a jongla printre “zoaie” fara a deveni una cu ele, arta de nu compromite cu totul scopul prin mijloace? Chiar este dumnealui seful de facto al Executivului? Este un om cinstit, cu respect pentru legile pe care sunt obligati sa le respecte cetatenii tarii al carei premier este? Are onestitatea de a-si recunoaste public greselile si dorinta de a incerca macar sa le indrepte? Realizeaza exact in ce circumstante a acceptat sa fie premier si ca, totusi, trecerea de la sefia SIE la cea a guvernului, fara ca macar un sabatic sa desparta cele doua functii, e o premiera absoluta si cam dubioasa in spatiul democratic al lumii? Reuseste dumnealui sa vada incompatibilitatile dintre functii si interese, acolo unde ele exista in mod evident? Din pacate, dl. Ungureanu nu mi-a dat raspusunsuri convingatoare la aceste intrebari, oricum or fi fost ele formulate de dl. Gadea.

  Asa ca, intr-o mare masura, sunt in cele din urma de acord cu dumneavoastra. Daca dl. Ungureanu voia sa faca dovada inteligentei dumnealui stralucite, mai bine participa la un dialog (subliniez, dialog, nu interviu), cu dl Plesu, sau cu dl Liiceanu, sau, de ce nu? -- cu dl. Patapievici ori cu dna Eugenia Voda. De fapt, eu cred ca cel mai bun format de emisiune pentru inteligenta dlui Ungureanu ar fi fost unul de tipul “Seratelor muzicale”, pe care le tinea candva, la TVR, Iosif Sava.

 • neamtu tiganu

  discutia intre un ziarist si un politician nu poate fi “dialog”, poate fi numit interviu, interogatoriu, intrebari si raspunsuri, da nu poate fi dialog, asa cum nici intre prof si elev, politist si cetatean si mai ales intre mine si nefasta.
  Am zis, rog sa nu fiu contrazis!
  P.S Ma bucur nespus cind vad ca unu, nu dau nume, a vazut cine a cistigat, ma-ntreb la ce a cistigat, a fost razboi, batalie, meci?

 • Dorin Tudoran

  @Doina Popescu

  Dl Mihai-Razvan Ungureanu este singurul dintre noi care stie (ar trebui sa stie) daca are vointa, mijloacele si sprijinul de a impinge lucrurile in directia necesara.
  Cred ca a realizat exact in ce circumstante a acceptat sa fie premier. Mai mult, imi asum riscul de a banui ca si-a dorit chiar sa fie premier indiferent de circumstanle indicate de dva. si atati altii.
  Sa asteptam si ne vom lamuri (si noi, si premierul) in legatura cu multe dintre intrebarile dvs.; si nu doar in legatura cu ele…

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu
  cine s-ar incumeta sa va contrazica? pe ce blog va inchipuiti dvs. ca sunteti?

 • Şerban Foarţă

  Draga Dorin,

  eu ştiu că zodia ta nu-i a Balanţei, dar am impresia, uneori, că vrei să fii/să pari echidistant ca un nativ din zisa zodie. În tereziile din mâna ta, Gâdea şi Ungureanu trag egal.
  Numai că Gâdea e un simplu interviewer (cam fără har şi, din păcate, sfertodoct), în timp ce domnul Ungureanu este premierul cabinetului Băsescu!
  Dacă cel dintâi e omul lui Voiculescu, cum spui tu, nici cu al doilea nu mi-e ruşine, -- el, până la proba contrarie, fiind omul celui ce-l va fi uns premier.
  Numai astfel ambii trag egal; pentru că egal trag la cântar, dar numai până la un punct, dom’ Băsescu şi dom’ Voiculescu.
  Iar dacă cel din urmă va fi valsat la Viena, primul va fi făcut-o la Antwerpen (sau, dacă preferaţi, Anvers), -- cu foarte mica diferenţă că, astăzi (nu acum cinci cincinale), vienezul nu e Preşedinte al României, precum anversois-ul.
  La fel cum Ungureanu (fost utecist de frunte şi cvasi-omolog al lui Canaris), nu Gâdea e, tot astăzi, prim-ministru.
  Oricum, nu cred că dl Mihai Gâdea “a dorit să scoată de la dl Ungureanu” numai “pentru dl Voiculescu mărturisiri” despre “cum merge ţara” (vorba lu’ Conu’ Leonida).
  Nu cred că dl Voiculescu, “antenele” căruia sunt cât se poate de atente, avea nevoie să se dumirească de ce tov. Duţă e inamovibil.
  Poate că noi, prostimea, eram curioşi să ştim de ce anume e, cum spuneam, inamovibil dumnealui.
  Într-o poezie de Arghezi, pe un ocnaş (de drept comun) îl cheamă Duţă. Duţă ăsta, după o cafteală de pomină între rişcarii crivdoşi ai puşcăriei, “scuipă sânge”.
  Din pricina ăstuilalt Duţă, alţii, pasămite, scuipă sânge, -- citostaticele fiind, mereu, pe ducă.
  De ce nu ia măsuri domnu’ Premieru’ (carele d’aia îi ce este), era o întrebare clară a lui Gâdea, în ciuda stilului său circumlocutoriu…
  Aceasta a rămas fără răspuns (ca toate celelalte, de altminteri), -- înlocuit, răspunsul, de ieftine sofisme, de peroraţii tehnice inepte, de o bună creştere mimată, de o suficienţă de premiant (cu, se înţelege, coroniţă), de politichia “sulului subţire” (vorba aceluiaşi inenarabil Leonida), de poncifuri bine ambalate în staniolul prea-corecţilor politic, dar cu efect de-a dreptul soporific.
  Eu, unul, am ratat finalul penibilei filonichii, lăsându-mă, fără să vreau, în voia cucăielii salutare!
  Draga Dorin, te rog să nu te superi; dar Voiculescu nu-i Băsescu, nici bietul Gâdea, Ungureanu.

 • Dorin Tudoran

  @Serban Foarta

  Draga Serbane,

  Am privit filmuletul de doua ori, pana sa-mi iau inima in dinti si sa scriu.

  Binenteles, Serbane draga -- Voiculescu nu-i Basescu, asa cum — sa recunoastem, gratie celui de al doilea, nu datorita celuilalt --am aflat ca nici iarna nu-i ca vara, descoperire ce a usurat munca grupurilor de Vivaldi-prezidentiali, adicatelea activitatile formatiunilor “de coarde” ale Administratie Prezidentiale.

  Nici dl Gadea nu e dl Ungureanu, si asta nu e nici o tragedie, caci e loc pentru tot felul de intruchipari, vocatii si profesiuni in Romania; mai ales acum, cand populatia tarii a scazut sub 20 de milioane.

  Sunt sigur ca dl Gadea a dorit sa scoata de la dl Ungureanu “adevarul gol-golut” nu doar pentru ca un asemenea adevar diamantin sa fie folosit exclusiv doar de dl Voiculescu, mai ales ca, oricat de mult adevar ai pune pe farfuria dlui Voiculescu, dansul are marele talent sa-l scape pe jos. Numai ca dl Gadea a intrat in discurul dlui Ungureanu, alegand cea mai proasta cale de “a-i face fata” dlui Ungureanu. Dl Gadea, fireste, n-ar fi trebuit sa incerce nici sa-l traga pe dl Ungureanu in discurusl sau (al dlui Gadea), fiindca dl Unugureanu este prea inteligent sa muste dintr-o asemenea momeala. Asadar, ce-i reprosez dlui Gadea este inabilitatea de a fi cel mai bun Gadea de care este capabil. Ma iluzionez ca de ar fi reusit, dl Ungureanu ar fi scapat macar o silaba explicativa despre inamovibilitatea tovarasului Duta. Si alte cateva silabe “necugetate” la care ne asteptam unii dintre noi.

  N-am zis nici o clipa ca dl Ungureanu a raspuns la ce a fost intrebat. Am sugerat doar ca s-a folosit de felul prea din cale afara de “circumlocutoriu”, cum bine zici, in care l-a asediat dl Gadea.

  Sincer sa fiu, imaginea pe care mi-a creat-o efortul dlui Gadea a fost cea a unui pirat (de buna credinta, sa zicem, adica un haiduc al apelor, pus pe luat de la cei “caftaniti” prin furt spre a da celor de la care se tot fura) la bordul unei plute (pe care dl Gadea era si carmaciul, si vaslasul, si vasla, si prastia, si piatra din prastie etc) atacand violent un submarin nuclear avand la bord tot felul de rachete “Canaris”.

  Imbratisari nepartinice.

 • unicornu

  Fu interviu, nu concurs. Intervievatul a iesit in evidenta, e adevarat. Prin putinatatea ideilor, monotonia exasperanta, lipsa absoluta a concretului. De parca aveam in emisiune un batrân si plictisit fost filozof care incerca sa-si aduca aminte gloria d’antan.
  Observ ca se bate moneda pe “stralucirea” made in MRU. Poate la Iosif Sava s-ar fi observat. Superioritate vested-afisata poate.
  Am vazut doar un functionar alunecos, fara idei personale, la ordin, deja pana-n gât in conflict de interese (vezi suma imensa incasata de sotie pe plaiurile bine-cunoscute SIE) si nu in ultimul rand incercand sa converteasca minciuna in lapsus.
  Interesant ca Ungureanu turuia rece-ca-sopârla ca il intereseaza echipa, prinţipurile si abera vesel despre momentul T0 (ca sa-si scuze neputinţa de a-i schimba pe Blejnar si pe Duţa), dar in precedentele zile inlocuise diversi alti inalti functionari de prin guvern.
  Cu Voiculescu sau fara, tot un drac. Forma fara fond a clacat.

 • InimaRea

  L-am vazut pe MRU si dupa -- abia intors de la Consiliul European. Era la locul lui acolo, a dat impresia ca acolo ii era locul. O sa mai treaca vreme pina cind impresia asta se va lati.
  Prea mult caz se face de biata emisiune de la A3. MRU nu s-a dus acolo pentru a invinge -- un Gadea nu-i adversarul nimanui. Cei ce-l suspecteaza de inteligenta, pe Gadea, intra-n jocul lui Voiculescu -- care crede ca inteligenta, fiind agresiva, e sa ia gitul adversarului, genul “ciini de lupta”.
  Am vazut -- in Rl -- relatari despre felul cum intelege Voiculescu sa faca afaceri, cu angajatii pe care-i pacaleste c-ar fi coactionari la afacerea firmei. Nici o surpriza -- cum face Basescu pe tarlaua lui, fara urma de bun simt. Gena comuna e responsabila.
  Tot in Rl, Alina MP vede un context favorabil crearii curentului favorabil bunei guvernari. Sansa bunei guvernari se cheama -- la acest moment si-n viitorul pe termen scurt si mediu -- MRU.
  Problema chibitului politic este ca pe el doare la basca de orice, mai putin de parerea lui despre toate si toti. El e cartezian pirit -- se-ndoieste de toate fiindca numai asa-i merge comertul cu vorbe de doi lei.
  Unuia caruia ii pasa, intimplarile-i dau -- ori nu -- semne de bine. Daca nimic nu-i de bine, de nimic nu ne pasa.
  Prostiile astea -- despre UTC scl -- nu dau bine la oameni cu scaun la cap. Mai curind, ar fi un soi de scliviseala cu pretentii intelectual-aristocratice. Sint cazuri -- cum al lui Serban Foarta, aici -- cind prestigiul deplin meritat poate fi pus la-ndoiala fiindca nu-si poate stapini obiceiul de-a avea mereu dreptatea zeflemelii recomandate de talent. Poetul sa ramina poet, cum sandalarul -- sandalar. E-n cercul de foc proteguitor. Pasind in afara, e Albatrosul lui Baudelaire -- si e pacat.
  Vad ca mai important este ca MRU “e adus” de Basescu -- si-nca de la SIE, de parc-ar fi Stamatoiu (stiti cine, nu -- d-le Tudoran?) -- decit faptul ca Basescu a facut si el o miscare buna. Cu voia ori fara voia lui, dracu’ stie din ce motive dar e de bine. Nu trebuie sa meritam neparat ce ni se-ntimpla -- nici in bine, nici in rau -- poate ca e, cum a mai fost, chestiune de context politic, al carei inteles ne scapa.
  Pun problema altfel: Daca apare o carte noua, cum o citim? Ne uitam la editura, autor, biografia lui si-o aruncam scirbiti fiindca nu vedem nimic de bine acolo? N-avem curiozitatea intelectuala de a o citi? Si de a ne face o idee despre valoarea cartii, dincolo de cronicile -- ba partizane, ba dimpotriva -- care ne umplu capul cu politica promovata de interese de orice fel, numai culturale -- nu?
  Ok, Basescu “l-a aruncat pe piata” pe MRU, faute de mieux. Sa fie primit!
  Pentru mine, conteaza curajul acestui om -- MRU -- de a se angaja intr-un pariu cu sanse putin spus indoielnice. I-a venit vremea sa iasa in arena. Acum, chibitilor le pare un gladiator, la mila Cezarului. Mie-mi place sa cred ca va fi din spita lui Spartacus -- am nevoie de speranta ca-i va supravietui Cezarului.
  Altminteri, ce mai kikirez gilceava -- tot vine Apocalipsa, este?

 • unicornu

  http://www.ghimpele.ro/2012/03/mihai-razvan-ungureanu-acest-bear-grylls/

  un extras:

  “Structura interioara obedienta, reflectata cu fidelitate de cv-ul domnului Ungureanu, dar si cameleonismul sau incontestabil nu au cum sa nu ii convina lui Traian Basescu. Testul brutal pe care l-a facut presedintele constand in umilinta publica discreta pe care Ungureanu a trebuit sa o resimta in problema “salarii bugetare versus scaderea CAS”. Ca si liderii USL, Ungureanu sustinea scaderea contributiilor sociale, masura absolut necesara economiei si perfect anti-ciclica. Traian Basescu i-a aratat locul scurt, cu aratatorul bine exersat in vremurile “Biruintei” si ale Anvers-ului.”Nu putem mari deficitul asigurarilor sociale” este ordinul laconic si hahait prin care Mihai-Razvan Ungureanu a fost pus la locul sau.”

 • Radu Calin Cristea

  Dl Gadea m-a interesat putin sau deloc pentru ca, pina la proba contrarie, nu el conduce Guvernul. L-am ascultat insa foarte atent pe MRU despre care scriu aici, la tine, primele cuvinte dupa inscaunarea lui din 6 februarie. Stiam destule despre el, dar amestecate si confuze. A fost mereu omul spatiilor inchise (amfiteatre, cancelarii, adaposturile SIE). Iesind de citeva saptamini intr-un spatiu public galagios, saturat de politica si, cum sa zic, plesnind de realitatea lui abundenta, da impresia unui actor orbit de reflectoare si teribil de inadecvat in tot ce face. Scriu iarasi pentru prima oara pe blogul tau (poate iti explodeaza audienta…) ca MRU a intrat in cartile dlui Basescu tirziu si in plina criza de solutii. Nici vorba sa fie arma secreta a dlui Basescu. A avut indelicatetea sa o recunoasca pe sleau chiar dl Basescu intr-un interviu din EVZ unde descrie avatarurile cautarii succesorului dlui Boc: “M-am indreptat catre personalitati care trec drept atotstiutori (sic!) in economie. Niciunul n-a vrut. A trebuit sa recurg tot la o solutie din politic, pentru ca Ungureanu, chiar daca este independent, este totusi un om politic”. “Atotstiutorii” de care stiu eu au fost 4 sau 5. Poate au fost mai multi. Asta e omul. Din pacate. E din categoria oamenilor de carte care, in loc sa-si faca meseria (unde, pina s-a oprit, MRU a excelat), se vira in politica si isi altereaza o indentitate ce incapuse in formate promitatoare. MRU e un versatil din lungul sir de margarite din preajma Presedintelui Basescu si se anunta un om politic sub medie. A fost busit deja urit de doi din greii din PDL. Dl Basescu nu-l place pentru ca e prea impersonal, are un discurs inghetat cu care nu rezoneaza. Ramine subalternul lui si il trateaza ca pe o sluga. Tucalar e prea tare, nu-i asa? Singurul moment-cheie in emisiunea lui Gadea a fost gafa controlata cu convorbirea lui MRU cu Ponta. Si-a dat apoi si cu minuta peste gurita de teama sa nu se supere Ponta. Trebuia sa transmita un mesaj si a facut-o. In rest? Sa ne bucuram de micimea mizelor noastre? Crede-ma, Dorin, Inspectorul Clouseau era mai amuzant. Ca sa nu mai vorbesc de Pantera Roz.

 • @) Dorin Tudoran

  Declar de la bun inceput ca n-am vazut emisiunea cu pricina. Nu pentru ca n-as fi avut acces la un televizor ori pentru ca as fi fost teribil de ocupat, ci pur si simplu pentru ca mi s-a parut dramatic de previzibila. Cunosc foarte bine stilul jurnalistic al dlui Gadea -- lup cu iepurasii si iepuras cu lupii -- ca sa nu ma fi asteptat la cine stie ce surprize din partea dumisale. Cum emisiunile sale sint aproape in exclusivitate cu politicieni romani, e limpede ca e mai obisnuit cu iepurasii. Cunosc, poate si mai bine, stilul dlui Ungureanu. Bun, am sarit emisiunea, dar am citit/ascultat cam tot ce s-a scris/spus despre aceasta! Cu exceptia fanilor ireductibili ai dlui Basescu si ai actualei puteri, care au vazut in discutie o victorie stralucita si indiscutabila a premierului, am intilnit mai degraba comentarii retinute, care vorbea despre vorbaria in gol a acestuia, despre absenta vreunui continut, iar cind asta era calificata drept victorie, suna ca o victorie a golului neantului. Solomonic vorbind, toata lumea are dreptate. Da, premierul a obtinut o victorie stralucita personala in fata unui adversar de calibru redus. Nu asta conteaza, obtinea victorie, repet, personala si asupra unui adversar de calibru sporit. De ce? Pentru ca D-sa este tipul de personalitate care reuseste, personal repet, in orice conditii, in orice fel de sistem politic, in orice lume. Aceasta nu este o judecata de valoare, ci mai degraba una de existenta. Nu este insa la fel de sigur ca asemenea victorii personale au vreu fel de efecte pozitive asupra ansamblului, ele nu garanteaza in nici un fel reusita in guvernare, cum nu obliga neaparat la un esec.
  Sa nu uitam un lucru -- dl Ungureanu a fost numit premier de dl Basescu si se bucura de sprijinul actualei majoritati -- si unul si cealalta nu se bucura acum de un exces de simpatie din partea electoratului. Si a fost numit premier cumva prea tirziu si nu cu mare entuziasm marinaresc, ci in disperare de cauza. Cita vreme premierul e perceput drept “omul lor”, nu va fi tratat nici D-Sa cu vreo simpatie, exceptind fanii deja amintiti. Se poate schimba aceasta situatie, pot fi modificate aceste raporturi? In teorie, da, oricine poate trai experienta unei convertiri, chiar si premierul. Deocamdata, aceasta nu a avut loc. De obicei, o convertire incepe cu schimbarea bisericii! Are cineva impresia vreunei schimbari de obedienta -- aici termenul e utilizat in sens teologic! -- in cazul dlui Ungureanu? Daca are cineva argumente, as fi bucuros sa mi le impartaseasca si mie!

 • Şerban Foarţă

  Domnule/Doamnă Inimărea,

  nu ştiu care vă este ocupaţia; dar, dacă sunteţi săndălar (!), nu vă opreşte nimeni să fiţi şiret şi să tot puneţi talpi.
  Căt despre bancul cu poetul apolitic, întrebaţi-l şi pe dl Tudoran, -- poet, şi el, după cum, poate, ştiţi.
  Vă mulţumesc pentru atenţie,
  Şerban Foarţă

 • Şerban Foarţă

  Erratum (r. 5): c â t (nu c ă t).

 • Şerban Foarţă

  Erratum II (r. 4): t ă l p i (nu t a l p i).

  Scuzaţi-mă că,-n continuare, consum spaţiul din care vreau, oricum, să mă retrag.

  Cu bine,

  Ş. F.

 • @Dorin Tudoran

  Asa e, raspunsuri la intrebarile dlui Gadea, care sunt si intrebarile mele si ale majoritatii romanilor, le vom primi, poate, de la dl. Ungureanu, altadata, vreodata sau niciodata. Din toata mizanscena de la Antena 3, doar ele au contat si continua sa conteze cu adevarat. Restul, cum ar fi minimalizarea dlui Gadea cu “argumentul forte” ca e angajatul lui Voiculescu, (ca si cum, in Romania, celelate trusturi de presa ar fi fost infiintate de Maica Tereza! ), nu mi se pare decat un exemplu de argumentum ad hominem, d-le Tudoran. Mai ales ca nici partea cealalata, intervievatul, nu iesise chiar din spuma marii, fie ea si-a Marii Nordului, de pe unde se varsa Scheldt-ul.

  Pe de alta parte, sa te numesti “stralucitul” Mihai-Razvan Ungureaunu si sa faci apel la autoritatea lui Graur (reevaluata si ea intre timp, ca asa-i in limba lui Rosetti si-a lui Iorgu Iordan!) si, pornind de la Graur, sa te lupti cu “salutarul” straw-man lingvistic, in loc sa raspunzi ce faci tu, concret, ca sef al executivului, cu omul responsabil de suferinta jnejustificanbila si impardonabila a miilor de bolnavi de cancer, mi se pare, vorba d-lui Serban Foarta, un sofism de doi bani. Poleit si lustruit. De aceea, raman la parerea initiala: tipul de inteligenta “stralucita” a dlui Ungureanu era mai potrivit fostelor serate muzicale ale lui Iosif Sava, cu pauze lungi si dese, si cu mingi ridicate gratios la fileu, decat unor interviuri cu o presa care, nicaieri in lumea democratica, nu-i obligatoriu sa fie prietenoasa.

  Cred ca sunteti de acord ca increderea in sine si usurinta conversationala nu sunt dovezi suficiente de inteligenta autentica, si cu atat mai putin de inteligenta politica. Prost (ba chiar mult mai prost!) e si cel care face prostii, nu numai cel ce le spune. Dar teama mi-e ca, eludand ca si pana acum prostiile facute si, entuziasmandu-ne excesiv la desteptaciunile rostite, suntem gata pregatiti sa aclamam: “le roi est mort, vive le roi!”

  @InimaRea

  Chiar va pasa de ce se intampla aici cu les ailes de géant ale maestrului Serban Foarta sau, de fapt, ne sugerati sa facem “ciocu’ mic”, sa nu deranjam prea mult… les hommes d’équipage?

 • InimaRea

  Cum e lumea? Cum o vad eu. Si cum o vad eu? Cum sint eu. Dar nici lumea mea nu-i la fel cind eu am 20, 40, peste 60 de ani.
  Care-i varianta cistigatoare? Nu stiu dar stiu care nu-i -- ultima. N-are cum fi cind te-ndoi sub valoarea propriilor convingeri…batrinicioase.
  Sexagenarii (cu accent pe prima silaba, of course) ar trebui sa ajute la-ntelegerea lumii de azi, povestind-o corect pe a lor, de alaltaieri. Vorbind-o de bine, pica de nostalgici. De rau, se-mpartasesc apoi -- uimiti -- din dispretul generatiilor urmatoare, care-i trec li-nis-tit in rindul celor vorbiti de rau, ca pe statues encore vivantes d’horrible passe.
  Ei bine, sexagenarii nostri au o problema in plus: Sint supravietuitorii unei lumi defintiv condamnate istoric.
  Cum au facut? Si cum de-s atitia? Si toti de-acceasi parere cind -- in lumea aceea infernala -- se razboiau unii cu altii, nu toti (ori aproape toti) cu “adevaratul dusman”?
  Un potolit sexagenar ar spune: Drajii mosului, “definitiv” e doar o vorba si ea, acolo. Dreptu-i ca viata-i e mai lunga, poate dura cit o viata de om dar, nefiind vreo viata defintiva pe lumea asta… Asculta-ti-ma pe mine -- nici posteritata nu-i defintiva. A bon entendeur salut!
  Astfel, comunismul parea defintiv pe acest pamint. Atunci am invatat noi
  sa speram la raul mai mic (nici vorba sa fi avut de ales). Ba chiar sa credem ca raul mai mic e raul mai bun. Va suna cunoscut?
  De ce n-am murit cu “ei” de git? Pai, muream doar noi -- “ei” nu. Si-au si murit dintre noi cei incapabili a coabita cu Raul, oricare sa-i fi fost formele, gradele, minciunile.
  De ce n-am plecat toti? Plecam noi daca aveam unde si pe unde scapa. Da’ vedeti voi ca nici Lumea Libera nu ne voia pe toti, ea primea doar mostre din lumea noastra, chipurile pentru a ne ajuta sa rezistam, sa nu ne pierdem speranta. Si a functionat asta, domnule! C-a fost legic ori miraculos, nu importa.
  Daca rezistenta prin cultura e act anticomunist, atunci e musai ca si supraivetuirea in comunism sa fie tot asa. Noi raminem in istorie ca generatia de sacrificiu. Singura nascuta-crescuta-n comunism, singura ieri ca si azi. Va suna cunoscut? Daca nu inca, o sa va -- e scris in legile-omenesti.
  -- Bine-bine, venerabile, si care-i mesaju’? E de bine ori?…
  Buna intrebare!

 • # 20
  Erata: nejustificabila; scuze pentru nejustificabilul “jnejustificanbila”

 • Dorin Tudoran

  @Serban Foarta

  Draga Serbane,

  Exista vreun motiv anume care te determina sa te retrage de pe acest spatiu?

  Imbratisari,

  Dorin

 • Gheorghe Campeanu

  Daca este permis in mijlocul acestei dezbateri de substanta, intrucit astazi este 17 martie, ziua in care irlandezii din lumea intreaga sarbatoresc celebreaza cum numai ei stiu, adresez tuturor interlocutorilor plini de intelepciune gazduiti de dl. Tudoran, urarea ” Lá Fhéile Pádraig Sona Daoibh ” (Happy St. Patrick’s Day)

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  N-am spus — inca — daca aducandu-l premier pe dl Ungureanu, dl Basescu a facut ceva rau. Dimpotriva, am recomandat sa asteptam si sa vedem ce si cum se intampla. Am, evident, banuielile mele (poate chiar ceva mai mult decat banuieli), dar avem timp pentru banuieli speculatii…

 • Şerban Foarţă

  Până să trag oblonul, mai spun un singur lucru (cui? -- se înţelege de la sine):

  Aşa june şi aşa pupincurist!?

  Auzi acolo: “spiţa lui Spartacus”!!!

  Aferim!

 • Gheorghe Campeanu

  @ Şerban Foarţă

  Draga domnule Foarţă, in spiritul festivitatilor irlandeze de astazi, si, daca nu din alte motive, macar pentru ca Dvs. santeti un talmacitor cu deosebit har al spiritului lui Joyce ( Bloomsday ???), desi nu ne cunoastem, as dori sa va spun ca pentru mine ar fi o mare tristete daca v-ati retrage din acest spatiu.

  Un weekend senin, si sper sa reveniti cind ridicati oblonul.

 • InimaRea

  Serban Foarta: V-as cere scuze de-ati avea timp sa aveti un pic de dreptate. Dar n-aveti si sint aproape convins ca nu socotiti ca merita un pic de timp asa ceva.
  Chestia cu “asa tinar si asa pupincurist” e dovada de mare si adevarata graba.
  Doina Popescu: Ca tot l-am frecventat amindoi pe Roland Barthes -- ce spunea el, cindva, cind a fost intrebat ce a vrut sa spuna cu? Spunea: Eu am spus, n-am vrut sa spun. Proportions gardees, nici eu nu m-as traduce din romana in romana. E unu’ -- ioncristoiu -- care face asta demult. Incepe asa” Sa ma explic…
  Oricum, presupunerea dv -- din final -- e de tot fantezista. Tine de un fel de fantezie pe care nu-l invidiez la nimeni.

 • Daca_nu_nu

  @) Şerban Foarţă # 19
  MAESTRE!!!…
  NUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!
  NU!!! ŞI PACE BUNĂ!!!
  Păi, eu m-apuc de plâns ui acum!!!
  Şi nu şuguiesc deloc!!!
  Şi DACĂ_NU_NUUUUUUUUUU!!!

  @) InimăRea
  George, omul şi-a spus părerea. Suntem, totuşi, la o poveste, aici, nu avem de unde şti cine are dreptate şi cine nu. Discutăm, aşteptăm un pic, privim lucrurile şi de-aci, şi de-aci, abia apoi tragem concluziile. Ştii cum sunt Poeţii, sensibili: uneori şi o floare îi poate răni… E unul din lucrurile care îi fac deosebiţi! Facit indignatio versum. Nu?

 • unicornu

  Ca tot aparu Voiculescu (detestabil fara doar si poate, dar asta e alta poveste).
  Marius Mina pune laolalta cate ceva de prin biografia MRU-ului. Intre care se face vorbire si despre unul dintre sponsorii ungureanului: Mark Rich (magnat multinational, oleaca mafiot, oleaca Mossad), ce-i netezi cararea “studiilor iudaice”. Rich apare bagat in afaceri cu … Voiculescu. De-i asa … era “acasa” la antena3, nu ? 😉

  pe larg:
  http://mariusmina.blogspot.it/2008/07/mihai-razvan-ungureanu-de-la-cc-utc-la.html

 • Dorin Tudoran

  @unicornu

  Nu stiu cine este dl Marius Mina si nu stiu cat de exacte sunt informatiile pe care le pune in circulatie. Totusi, despre una dintre ele sunt sigur ca este inexacta: evreitatea dlui Ungureanu.

  Sa mai adaug ca, si de ar fi evreu, asta nu ar fi vreo vina? Pozitiile pro si contra MR Ungureanu sunt binevenite aici, atat vreme cat se mentin intre limitele responsabilitatii.

  Asadar, @unicorn, v-as ramane recunoascator, daca nu ne-ati mai oferi asemenea link-uri. Cei interesati in atacuri de rasa isi pot gasi singuri “hrana spirituala” in foarte multe locuri.

  Multumesc anticipat…

 • sierra

  “Prostiile astea – despre UTC scl – nu dau bine la oameni cu scaun la cap. Mai curind, ar fi un soi de scliviseala cu pretentii intelectual-aristocratice. ”

  Faptul ca sotia lui MRU a incasat 170.000 euro de la Petrom AG (Austria) in timp ce el era sef la SIE tot scliviseala este? Dar faptul ca Daniela Ungureanu este si acum administrator la Petromed Solutions, o subsidiara a OMV Petrom, in timp ce sotul ei este prim ministrul care poate influenta redevenţele plătite, accizele, acordarea de perimetre de explorare/exploatare, identitatea şi conduita reprezentanţilor statului în Consiliul de Administraţie al Petrom, asta, fireste, tot la scliviseli o trecem. Nu, nu este o poveste concreta cu “nume proprii” (alea care nu-i plac “eruditului” Ungureanu), o poveste care, intr- o tara sanatoasa la cap, ar fi produs proteste de strada.

  De ce ne-am grabi cu enuntarea sentintelor si lipirea etichetelor? Noi suntem firi meditative, dubitative, adanci, il psihanalizam pe Basescu de 22 ani si tot nu i-am pus un diagnostic. Cat ne-o lua pana vom pricepe cine-i Ungureanu? Intre timp, omenosi cum suntem din fire, eu zic sa nu-l lasam somer pe renascentist, sa-i dam si astuia vreo doua mandate sa reformeze statul. Dup-aia ne sfortam, ne cugetam si tragem o concluzie. Daca putem, daca nu, nu. Disparem de pe harta fara sa stim de ce.

 • unicornu

  @DT

  Sincer sa fiu, nu ma intereseaza absolut deloc etnicitatea domniei sale. Pentru restul informatiilor am adus linkul. Nu mi s-a parut ca e un articol eminamente rasist. Vechi, din 2008. Daca il considerati nociv … atunci mai bine stergeti postarea cu pricina.

 • Florin Cintic

  Fiind eu format intelectual, la inceputul anilor 80, de revista “Dialog” (aceea a universitatii iesene, nu cea a lui Solacolu!) de unde am aflat cu spor de Serban Foarta, intre altii, marturisesc ca sunt fascinat de dialog. Adica de acea stare de civilitate si empatie intelectuala in care comunicarea este profunda si libera. Nu e cazul de asa ceva, fireste, la un duel verbal mediatic intre un moderator cu tare patologice si un politician, fie el versat sau nu. Cum aceste confruntari de interese politice si economice tind sa ia, in media romaneasca, forma unor partide de Catch in noroi, nici nu cred ca se astepta cineva la un dialog, ci la un fel de “Jerry Springer politic”. Iar milionul de telespectatori nu a fost dezamagit, tot asa cum nici eu nu sunt regasind in prezentarea Dvs., ca de obicei, o echilibrata punere in scena pentru a stimula dezbaterea.
  Cred ca e o eroare ca prestatia lui MRU sa fie citita prin prisma intelectualitatii si a culturii. El este un foarte abil comunicator si s-a dovedit, din cite stiu eu pina acum, un neasteptat de eficient sef (ce va putea face ca Prim Ministru e alta poveste, vom vedea). El foloseste neologismele si formularile pretioase exact cu aceeasi intuitie cu care, mutatis mutandis, le folosea si Dumitru Popescu zis “Dumnezeu” (vezi, bunoara stenogramele Conferintelor PCR unde ideologul sef al dictatorului strecura, din cind in cind, cite un neologism obscur ca sa ii umileasca pe tolomacii de partid). E o forma de dominatie, extrem de eficienta, care ii construieste un ascendent care dubleaza “ascultarea” de partid. (Si, in plus, ii aduce o multime de fani, din septelul upper middle class-ului autohton, mare amator de “glossy metafizica”).
  Desi cuvintele cam aspre ale lui Serban Foarta la adresa lui MRU pot fi justificate din perspectiva asteptarilor omului educat, ele sunt, totusi, oarecum inadecvate pentru ca nu pentru deprimanta minoritate a oamenilor cultivati era gindit discursul politicianului MRU, ci pentru caracuda. Care, dupa lesne s-a vazut, a muscat cu pofta. Cit despre raspunsurile esentiale, sa mai avem un pic de rabdare, poate avem vreo bruma de noroc si vor veni.

  P.S. Desi insinuarea murdara cu “evreitatea”, care a devenit virala pe internet, nu merita in principiu nici macar sa fie luata in seama, as indrazni sa aduc aici, in sprijinul pozitiei Dvs. ireprosabile, marturia unui om care a luat parte si la cununia religioasa a lui Mihai si a Danielei si la botezul ortodox al fiului lor, Stefan.
  P.P.S. Chiar, oare de ce n-ar fi posibil dialogul dintre Serban Foarta si prozatorul optzecist zis Inima Rea?

 • @InimaRea
  Daca e vorba de snoave cu parintele moral al gainii vivipare, ar trebui sa ne amintim ca, dupa ce s-a ars cu ciorba, dumnealui s-a retras la biblioteca, nu s-a apucat sa-l alunge pe poet din cetate (ca stim noi in ce Republica, mai mult distopica decat utopica).

  Dar, ca sa sorbi din ciorba “animalului politic”, cu repetitie, pana iti frigi limba si, apoi, sa lauzi iaurtul, fara a sufla macar o data in el, (dintr-o minima precautie de om ars!), trebuie cel putin sa crezi ca, de cand cu MRU, toti romanii asteapta ca gainile “sa produca” pui vii, si sa nu mai poata fi oprite, vorba lui Fuia (ministrul Agriculturii, pentru cine n-a retinut inca.).

 • Dorin Tudoran

  @unicorn

  Mai multa atentie la ce recomandam altora sa citeasca e o solutie mai buna decat sa dam explicatii dupa ce facem recomandarile.
  Nu pe dvs. va acuzam ca sunt interesat de etnicitatea dlui Ungureanu; ma refeream la materialul de pe bloful dlui Mina.
  Avem cu toti — inclusiv dl Ungureanu — suficiente puncte slabe pentru a nu fi nevoie sa ni se reproseze si… etnicitate.
  Cele bune.

 • Radu Calin Cristea

  Aterizez si eu cu o problema personala. Nu fac, de principiu, comentarii pe forumuri. Am debutat si am deprins acest obicei din placerea dialogului cu Dorin. Am semnat corect toate postarile, la fel ca L. Antonesei, S. Foarta, F. Iaru samd. Constat insa ca se poarta un dialog ciudat peste capul meu intre persoane care isi aleg un nikename, polemizeaza de zor, dar, de fapt, isi cunonosc adevarata identitate. Zau nu mi se pare cinstit. Cine e George, cine e prozatorul optzecist? Ma simt umilit. Particip, fara sa vreau, la un joc de masti si la un soi de conventie a citorva dintre autorii de postari, care isi spun in fel si chip, dar, de fapt, se cunosc foarte bine intre ei. De ce nu aveti curajul, dragilor, sa va spuneti pe numele adevarat. Cine e InimaRea, ar trebui sa stiu?

 • Dorin Tudoran

  @Radu Calin Cristea

  Nu pot impune nimanui sa faca ce fac eu: sa semneze cu numele adevarat.
  Cred ca InimaRea e o inima buna, uneori cam abraziva…

 • Daca_nu_nu

  Sunt de acord că, uneori, este incomod acest mod de a discuta cu voci venite din neant, fără identitate asumată; ştiu ce înseamnă, am trecut prin asta. Dar am trecut şi prin altele, extrem de neplăcute… De ce nu semnez cu numele real? Pentru că am semnat. În altă parte. Şi ce mi-au auzit urechileee… Pe vremea când profesorul Liviu Antonesei scria pe Voxpublica, a avut loc, acolo, pe blogul D-Sale o dezbatere iniţiată de profesorul Nicolae Hurduc, de la Iaşi, pe marginea învăţământului superior de la noi. Atunci am făcut nişte afirmaţii foarte grave şi mi s-a părut normal să semnez cu numele real, fiindcă-mi asumam responsibilitatea cu privire la cele spuse. Ei bine, mi s-a replicat că de aceea am semnat, pentru că intenţia mea a fost aceea de a mă folosi de ocazia respectivă şi de a „parveni”. Cu alte cuvinte, identitatea mea a fost cumva anulată, ca şi cum, în afara acelei împrejurări, eu n-aş fi existat; sau oricum, nu până atunci… Este foarte neplăcut -- şi nedrept! -- să afli că nimic din ce faci / ai făcut nu contează până în momentul în care te afli într-o vecinătate favorabilă. Îl respect pe universitarul Liviu Antonesei, care mi-a fost alături într-un moment foarte dificil al parcursului meu profesional, iar nemulţumirea mea nu vizează sub nicio formă persoana D-Sale, pentru care nu am decât sentimente bune şi foarte bune. Dar asta am păţit-o atunci; şi D-Sa poate confirma. Acesta este unul din motivele pentru care am ales să semnez în continuare cu un nick-name.
  Un alt motiv ar fi acela că, dacă nu eşti scriitor şi dacă ai un pic de simţ al măsurii, în preajma scriitorilor cam ştii unde ţi-e locul, nu trebuie să-ţi spună cineva. Sunt, aşadar, un cititor ca oricare altul, un cetăţean ca oricare altul, iar afirmaţiile pe care le fac aici sunt ale mele şi numai ale mele, nu angajează în niciun fel instituţia în care îmi desfăşor activitatea.
  Îmi pare rău dacă iscălirea cu un nick-name a creat neplăceri participanţilor la discuţiile de pe acest forum, unde am spus nu o dată că sunt din Blaj, că sunt clasicist la bază, momentan didactician şi profesor de limba şi literatura română. Şi acest lucru mi-a adus neplăceri, pentru că s-a ajuns la situaţii de un penibil absolut, în care s-a spus despre mine că am inventat metoda degetului în răsfoirea dicţionarului… Amuzant, nu?
  Una peste alta, e bine aşa rău cum e.
  Mulţumesc dlui Tudoran pentru găzduire şi pentru toate gândurile bune.
  Din parte-mi, cele mai bune sentimente tuturor, celor de faţă şi viitori,
  Marcela Ciortea

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu

  Acum, ca stim cine sunteți, va sugerează sa folosiți in continuare nick-ul fiindcă m-am obișnuit cu el…
  As spune ca lucrul cel mai important este ce, cum si de ce spunem, așa încât folosirea nick-ului sa nu devină o… Ascunzatoare de unde sa aruncam pe piața tot felul de mizerii…

 • karenina

  Dispret pentru dialog a manifestat Ungureanu, preferand sa atace, nu sa comunice. Nu cred ca trebuia privit dialogul ca un meci din care cineva trebuia sa iasa castigator. Dar, presa aflata in slujba puterii a demarat o adevarata campanie de proslavire a premierului si discreditare a moderatorului.

 • aslan

  Ungureanu -- inca un papagal pus de turnatorul Basescu sa nu faca nimic bun pentru aceasta tara.

 • Dorin Tudoran

  @aslan

  Indiferent de optiunile noastre politice, de simpatii si antipatii, cred ca avem obligatia sa ramanem rationali. Deci: care ar fi interesul presedintelui unei tari, mai ales a unei tari care se confrunta cu foarte multe dificultati, sa numeasca un premier care sa nu faca nimic bun pentru tara?!?

  Evident, putem discuta daca alegerea facuta de dl Basescu este cea mai inspirata, daca dl Unugureanu este ori nu o solutie plauzibila, dar a considera ca a fost numit de presedinte cu intentia de a nu face nimic mi se pare. greu de sustinut.

 • Şerban Foarţă

  “Pentru mine, contează curajul acestui om – MRU – de a se angaja într-un pariu cu şanse puţin spus îndoielnice. I-a venit vremea să iasă în arenă. Acum, chibiţilor le pare un gladiator, la mila Cezarului. Mie-mi place să cred că va fi din spiţa lui Spartacus – am nevoie de speranţa că-i va supravieţui Cezarului.”

  Regret că l-am numit cum l-am numit pe autorul ăstui ditiramb, -- pe care l-am transcris întocmai, punându-i numai diacritice şi ghilimete.
  Dar sunt sătul de stilul encomiastic, care-şi cam reîncepe glorioasa lui carieră.
  În ceea ce-l priveşte pe Spartacus, cred, totuşi, că Musiu Inimărea făcea mai bine să specifice că-i vorba de Spartakus Moskova sau Kiev.

  Este trecut de miezul nopţii.
  Am mai ridicat puţin oblonul (în ciuda faptului că n-aş fi vrut să-l mai ridic), pentru că noaptea e un sfetnic bun, -- mai cu seamă dacă ai un sfeşnic bun!
  E vremea, acum, să suflu-n lumânare…
  Noapte bună!

 • Dorin Tudoran

  @ Serban Foarta

  Multumim pentru ridicarea oblonului, fie si pret de un desht. Insomniac cum sunt de o viata, zic doar atat: sa te fereasca Dzeu de insomnii, dar daca nu reuseste mereu, cum ai cate o insomnie mai spune-ne si noua ceva. Posti sa ne si certi, ca pe aici cearta cordiala nu produce vaicareli.

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran # 40
  Ha!-Ha!-Ha!
  Carevasăzicălly, v-aţi edificat.
  Aţi văzut ce cuminte pot fi?
  Ba nu, acuma serios: e bine să ştie oamenii cu cine stau de vorbă, mai ales în situaţii ambigue sau tensionate.
  Cât despre nick-name, sigur că NU renunţ la el: că doară NU şi NU!!!
  Tot vorbim de „opinie publică”. Opinia mea publică spune că NU.
  🙂 🙂 🙂
  Poate mă arestează,-n sărăcie…

 • nc

  @D.T. # 43
  Principalul defect al lui Ungureanu e ca e pus de Basescu. Adica scrie pe el, mare: Omul Care Nu-i Va Crea Probleme Lui Basescu (tocmai ce l-am auzit la Gadea in emisiune ca are in capul listei de preocupari “reforma sanatatii”).
  Dumneavoastra ce credeti: se apuca sa testeze el acum care sint zonele reformabile care nu intra in conflict cu interesele lui Basescu (& comp.) sau a venit cu “programul” gata facut?
  Asta daca nu cumva Ungureanu i-a fost impus lui Basescu (caz in care piramida puterii e alta decit cea la care ma raportez eu).

 • InimaRea

  RCC: D-le Cristea, nu va nelinistiti! “Prozator optzecist” e o exagerare prieteneasca. Daca publicam la vremea potrivita, eram si eu optzecist -- “ma-ncadrez”, ca virsta, in epoca. Precis stiti ca au aparut droaie de optezicisti dupa 1990, astfel ca -- tot precis -- n-aveti a va face griji ca nu-i stiti pe toti.
  Daca_nu_nu: Ai dreptate, Marcela draga, in privinta sensibilitatii poetice. Din fericire, maestrului Foarta i-a trecut minia -- semn ca nu-i doar gingas ci si barbat adevarat.
  Serban Foarta: Maestre, n-am reinceput nimic si nu-i nimic encomiastic in povestea aceea -- e doar o biata continuare a unei idei nu prea inspirate. Nu urmaresc ceva de la MRU, doar pe el il, in speranta ca va fi mai mult -- si altceva -- decit “unul din oamenii pusi de Basescu”.
  Cit despre Spartacus, nici-nici. Nu-s filorus, n-am fost filosovietic.
  Interventia mea -- abraziva, cum ii spune Dorin Tudoran (si asa o fi daca asa o vede) -- pornea de la doua remarci ale domniei-voastre: una, despre Dan Grigore -- unde gaseati justificarea afirmatiei lui Antonescu (ca DG n-are onoare) in acceptarea, de catre artist, a unei demnitati publice. Mi s-a parut de o superbie liberala necontrolata, dat fiind ca -- dintr-o miscare -- anula onoarea unor valori intelectuale neaose. Dar poate ca nici acelea nu fac multe parale in ochii domniei-voastre, ce stiu eu?
  Cealalta era despre utecismul lui MRU -- nota definitiv-definitorie. Nu reiau argumentatia, doar semnalez circulatia pe net a unui text din Opinia studenteasca, publicat de MRU pe 26 decembrie, care arata ca membrul CC/UTC s-a numarat printre victimele represaliilor din acel decembrie.
  Daca MRU a iesit in strada din oportunism, am avea de aface cu un mare jucator la ruleta destinului.
  Totul e ca episodul de la Cluj sa nu fie infirmat.

 • neamtu tiganu

  Marceloooo, ca facusi fataa, te-ai dat in vileag, si io care te iubeam ca un nebun in secret ce ma fac acum?
  ma gindeam sa ma deconspir si io, sa semnez cu numele meu, da io n-am scris carti, nu am facut nimic memorabil, numele meu este mai anonim decit nicku, si nici nicku nu e prea celebru, pe cine intereseaza daca ma cheama Popescu sau Ionescu?
  Io cred ca unii care se dau pa internet cu numele real vor sa se dea mari, unii vor sa-si faca reclama ca au scris carti, altii vor sa-i vada sefii cit de combativi sunt ei, poate-i promoveaza. Ma uit mai sus la niste baieti imbujorati in portocaliu, care semneaza cu numele real, sunt tare combativi, parca ar spune, sefu (poate fi editor, mogul) vezi ce tare sunt!

  drept urmare semnez
  Neamtu tiganu (anonimu)

 • Şerban Foarţă

  Lectură (neobligatorie) pentru repaosul duminical

  MORALĂ FĂRĂ FABULĂ

  În iazul contelui viclean
  vicontele a prins un clean
  pe care, vrând s-ajungă conte,
  l-a dus, plocon, lu’ domnu’ conte;
  care s-a prins, fiind viclean,
  că era vorba de un clean
  din propriu-i iaz, – al lu’ dom’ conte…

  Morală:
  Vicontele-a rămas viconte!

 • Şerban Foarţă

  Domnului Gheorghe Câmpeanu (et pour cause):

  “Will you come up to Limerick?”

  Era o tânără, Lavinia,
  Serafică pe toată linia;
  Drept care ea
  Se încuia
  Şi-atunci când îşi schimba opinia.

 • Dorin Tudoran

  @Serban Foarta

  Toata lumea stie ca Lavinia este o incuiata!

 • Şerban Foarţă

  P I R A T U L E X P I R A T

  (Orice coincidenţă e pur întâmplătoare; şi, în definitiv, cu neputinţă!)

  Piratul, cel cu proastă reputaţie
  de canibal, care vedea o raţie
  în fiecare ins din echipaj,
  era, pe navă, cel mai à la page,
  mai à la page decât un Joe sau Mike,
  ce nu-l citeau pe alde Sloterdijk,
  nici nu ştiau că poartă, ca-n Van Eick,
  bonete-albastre; nici că un Van Dyck
  îl zugrăvise pe King Charles; că Gayk
  e fiul lui Urmuz… Deci Joe, nici Mike,
  habar n-aveau ce-i aia Sloterdijk;
  pe-acesta, însă, pe Herr Sloterdijk,
  piratu-l savura, – încât un c à i c
  era c a i c u l pentru el! -- Joe, Mike
  şi ăilalţi făceau hai de un pirat
  urât, în rest, şi supertranspirat,
  fost lup de mare, astăzi expirat,
  cu petic fals la ocularu-i glob,
  şi-un bumb în auricularu-i lob, –
  ce, bibliofil şi, pe deasupra, snob,
  ştia şi teoria lui ALS OB
  şi, evident, a lui Kritik der reine
  Vernunft, – pe care, cât de cât, la haine
  schimbând-o Sloterdijk, Raţiunea p u r ă
  ajunse c i n i c ă… Şi,-acum, te-ndură,
  după ce toate astea le-ai aflat,
  să-mi spui şi mie ce e Calafat:
  un port la Dunăre şi/sau o ghildă
  de bravi călăfătuitori, de pildă?…

  P.S.
  Tot astfel: ce-i Levantul? E o parte
  din Mare Nostrum sau o ditai carte?

 • lucid

  Ultima perla piratesca a timisoreanului maestru ludic al cuvintelor il re-confirma a n-a oara pe genialul epileptic cu “Frumusetzea va salva lumea”. Calafat ca ghilda smoliatorilor de barcazuri in drum spre Isarlyk e formidabila. Meritul revine si gazdei care a prilejuit nasterea perlei la sfarsitul unor discutzii de multe ori jalnice (dar de gustibus….) generand arghezian din bube mucegaiuri si noroi. A meritat sa deschid in aceasta dupa-amiaza site-ul.
  PS Maestre Foartza, poate de la Timisoara asa se vede, dar din inima Romaniei -- cat o fi ea de dambovitzeana -- piratul nu se percepe deloc ca expirat -- dovada si “mutarea” cu MRU.

 • Dorin Tudoran

  @Serban Foarta

  Draga Serbane,

  Mai pus pe ganduri. Rau de tot. Dupa adanca chibzuiala/chibzuinta, ma incumet la un raspuns temporar: eu cred ca Levantul este un port miraculos, dar de hartie, in care s-a retras, pentru o vreme, un mare lup de mare.

  Pe vremuri, am scris: “Asa cum unii au rau de mare, dl Basescu are rau de uscat.” Stiu ca m-am inselat, dar nu stiu cat de mult.

  Sunt de acord cu @lucid: se inseala cine asculta la “cantecul de sirena” susurat de male lup de mare, ca dupa terminarea celui de al doilea mandat prezidential iese din politica si nu se va uita o clipa inapoi.

  Sa si vrea, Traian Basescu nu poate face asa ceva: din cauza temperamentului si din cauza unor mecanisme pe care le-a pus in miscare si despre care stie — probabil mai bine ca nimeni — ca de le parasesti, te “umilesc” rau de tot…

  O simpla parere.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Domnului Şerban Foarţă
  (for even better reason)

  Daca patrunde prin crapaturile oblonului, exercitiul romantic al lui Joyce in “Chamber Music” (First Movement):

  “Strings in the earth and air
  Make music sweet;
  Strings by the river where
  The willows meet.

  There’s music along the river
  For Love wanders there,
  Pale flowers on his mantle,
  Dark leaves on his hair.

  All softly playing,
  With head to the music bent,
  And fingers straying
  Upon an instrument”

  Contagioasa incursiunea Dvs. in taramurile din County Limerick:

  Cindva intr-o tara poetica
  Intrata in zodia sovietica
  Un scrib talentat
  Dar foarte infundat
  Visa la hirtia igienica.

 • Shadow

  @Dle Şerban Foarţă

  eu va rog sa nu ne parasiti. E o placere personala sa va citesc. Chiar si un un “nimeni anonim” ca mine poate fi important :-). Si nu va lasati intristat de tot felul de “inimi rele” care nu sunt chiar atat de rele pe cat sunt de “sceptice” si nici de tot felul de “lucizi” care nu sunt atat de lucizi de pe malurile Dambovitei. Uneori pana si un anonim de pe malurile Senei poate avea “sclipiri de luciditate” departe de orice “nevoie” sau “dorinta” de a sapa arghezian in “bube, mucegaiuri si noroaie” precum ades o fac “lucizii” damboviteni(e vorba binenteles de dorinta mai veche a “unora” de a avea acces la datele din dosarele comisiei de studiere a archivelor secu nu pt a le face publice ci pt a “judeca” si a da “sentinte” de la inaltimea unui institut de stat).

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  sper ca nu v-a scapat si faptul ca actualul presedinte vrea sa se apuce de “educarea tinerilor politicieni” dupa terminarea mandatului. E clar ca “profesorii” il deranjeaza peste masura dar totusi o scoala unde “formatorul” sau hai sa-i spunem “profesorul”, “mecena” sau “organizatorul” este traian basescu ce va spune? E de bine sau de Doamne Fereste? Eu chiar ma intreb de ce nu doreste dansul sa fondeze o scoala de “jurnalism”. Ar putea sa-l puna de dl cristoiu presedinte. Asa viitorii presedinti nu vor mai putea utiliza argumentul “umilintei” in exprimarea “publica”.

 • Daca_nu_nu

  @) Shadow
  Iertare că mă bag în vorbă -- ştiţi că-i specialitatea mea de „încurcă-lume” -- dar eu chiar am prins şi faza ceea, cu „fundaţia” şi intenţia preşedintelui de a şcoli tineri politicieni. Şi m-am chiar gândit oare n-ar fi mai bine să-l preocupe ce are de făcut ACUM, nu după? Că… „după”, nu ştiu dacă mai interesează pe cineva… Câteodată mă întreb ce-o fi în mintea acestui om; cine-o fi publicul căruia i se adresează d-lui. Că doară România nu-i numai Bucureşti, iar românii nu-s numai oameni politici… Greu. Tare greu.

  @) Neamţu Ţiganu
  Ba să mă iubeşti şi de-acu-nainte, auzi? Eu de ce te iubesc pe domnia-ta?!!! E-te-te la el! Şi dacă nu mă mai poţi iubi în secret, nu-ţi bate capul: iubeşte-mă în taină, ha, ha, ha…

  @) InimăRea
  Ok. Ştii cum sunt eu, panicardă…

 • Shadow

  @Daca_nu_nu

  eh eu cred ca dl presedinte a cam finalizat faza “ACUM” de ceva vreme deja si acum trece la “viziunea de viitor”. E un nou “challenge”. Publicul sau este acelasi. “Labele poc” exista in procentaj destul de mare fie ca sunt sau nu “bucuresteni” :-).

Next post:

Previous post:

WP Admin