≡ Menu

Despre logică sau câți ani mai durează ziua de 29 iulie 2012

Viața politică a României postdecembiste poate fi acuzată de multe, nu însă și de vreun exces de logică. Nu a constatat nimeni nici vreun prisos de valori elementare: bun-simț, consecvență, responsabilitate, fairplay, civilitate, viziune etc. Singura valoarea în creștere constantă a lumii politice românești se dovedește bestialitatea.

Iresponsabilitatea ambelor tabere de a coabita termporar s-a soldat cu un spectacol aflat undeva la intersecția dintre circ și arena de gladiatori drogați. Așa că durerea va continua să fie suportată doar de cei chemați la vot – de unii; invitați să stea, civic, la casele lor – de alții. În ambele versiuni, apelul era “spre binele țării”. Așa că și durerea se cuvine să fie tot a ei.

Când a devenit majoritară în Parlament, USL a avut șansa de a dovedi că jocul politic poate fi purtat și altfel. A ratat cu viteza luminii, punând la vârful prioritățile agendei sale obsesiile dlui Dan Voiculescu, samurai privatizat dispus să moară  urlând la lună: Traiane, te-am învins!

De învins, aflam că au învins ambele tabere, chiar cu un moment înaintea închiderii secțiilor de votare. Toți purtătorii de certitudini păreau în rolul Mircea Geoană-2009. Până la urmă, biruitor, ca întotdeauna, dl Traian Băsescu a anunțat cea mai incredibilă victorie a carierei sale – a câștigat un referendum pe care – după o campanie electorală viguroasă, luminată, zi și noapte, de Flacăra Democrației – l-a declarat ilegal. Nu a participat la el și a cerut românilor să nu participe nici ei.

În vreme ce USL a pierdut prin prezentare, președintele-jucător este probabil singurul care a câștigat vreodată o partidă neprezentându-se la ea. Comitetul Olimpic Internațional ar putea fi interesat să includă așa ceva printre probele olimpice. Dacă un sportiv nevăzător a uluit planeta doborând recordul olimpic la o probă de tir cu arcul, de ce n-ar câștiga România toate competițiile olimpice prin neprezentare? Dincolo de glorie, gândiți-vă câte economii s-ar realiza.

Ce să mai spun de îngrijorarea Budapestei – exprimată chiar prin vocea dlui Viktor Orbán – față de derapajele anti-democratice ale guvernului de la București? Până când suspendarea președintelui României a devenit îngrijorarea # 1 a Bruxelles-ului, premierul maghiar era considerat oaia neagră a democrației europene iar câteva inițiative ale cabinetului său au provocat multe nopți albe  la Bruxelles și la Strasbourg, proteste interne semnate de personalități de primă mână etc. Am să-l rog pe Géza Szöcs să-i traducă prietenului nostru comun Viktor  zisa “Râde ciob de oală spartă”.

Parlamentarii USL nu au putut produce probe convingătoare că președintele Traian Băsescu a încălcat Constituția. Este adevărat că președintele-jucător a asudat, deseori, și pe postul de Prim-ministru, dar, atâta vreme cât titularul postului, dl Emil Boc, s-a simțit bine în ipostaza de marionetă și continuă să nege o realitate bătătoare la ochi, mare lucru nu mai rămâne de discutat. Cred – și am mai spus-o – multe se trag din condiția de republică semi-prezidențială. În această chestiune, o reevaluare a Constituției nu ar trebui să producă prea multe inhibiții.

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Deși continuă să vorbească și acum despre ea, lovitura de stat invocata de președintele Traian Băsescu și simpatizanții săi este doar un exercițiu propagandistic. Acceptând o asemenea retorică, am putea ajunge la încântătoarea concluzie că, de fapt, au existat două încercări de lovitură de stat. Una eșuată – cea orchestrată de USL; alta reușită – cea orchestrată de echipa dlui Băsescu și executată prin presiuni externe. O astfel de retorica poate atinge performanțe neașteptate.

Bruxelles-ul are toate drepturile să-și exprime îngrijorările în legătură cu atacuri la adresa statului de drept în țările membre ale Uniunii Europene. Dar, impunând României să aplice pentru acest referendum disputatul cvorum de 50% din listele de alegători, conducerea Uniunii Europene a încălcat recomandarea Comisiei de la Veneția și a procedat arbitrar. De ce a cerut și respectat Bruxelles-ul opinia acestui for consultativ, când a fost vorba de CCR, dar a hotărât în contrasens cu opinia/recomandarea experților comisiei respective, când a fost vorba de condițiile referitoare la referendum?

Lecțiile trase de câștigătorii și perdanții referendumului urmează aceeași logică și consecvență – atât de originale – dezvoltate de politica românească postdecembristă. De piatră să fii, și tot te emoționezi:

Traian Băsescu:

O altă concluzie a acestui referendum este că în societatea românească s-a creat o falie uriașă care devine principalul risc al națiunii române./…/Obiectivul major al meu este diminuarea și dacă se poate eliminarea acestei falii. Este o falie care a devenit riscantă pentru atingerea obiectivelor pe care națiunea le are./…/Apelul meu la partidele politice, la Guvern, este să facem acel parteneriat care să elimnine falia creată în societate.”

Convingerea mea este că cei care au organizat această lovitură de stat, eșuată prin referendum, trebuie să răspundă în fața instituțiilor statului.

Pușcăriabilii trebuie să înțeleagă că referendumurile validate sunt obligatorii. Vă mulțumesc încă o dată, români, ca nu ați validat lovitura de stat!”. 

Victor Ponta:

Nu voi mai căuta confruntări cu Traian Băsescu. Toata lumea va avea de pierdut dacă vom continua luptele“./…/“Guvernul va respecta decizia Curții Constituționale privind referendumul.”

“Prin votul de ieri, domnul Traian Băsescu nu mai are niciun fel de legitimitate şi nu mai reprezintă pe nimeni. Probabil va sta la Cotroceni, va avea maşini, vile, şi pe câţiva profitori din jurul lui care îl vor îndemna şi îl vor lăuda în continuare. Dar, pentru poporul român, Traian Băsescu a încetat să mai fie un lider de ieri seară, când, în modul acesta ruşinos, şmecheresc, încearcă să se agaţe de putere”.

Vasile Blaga:

“Eu cred că este și posibilă, dar mai ales necesară. Este necesară o coabitare între principalele forțe politice în Parlament, o coabitare între instituțiile statului, în principal între președinte și Guvern.

 
Desen & Copyright 2012 – DION

Logica dlui Blaga mă depășește: cum de a fost imposibilă coabitarea înainte ca vrășmașii să se acuze de trădare de țară, lovitură de stat, fascism, bolșevism, comunism, interceptarea convorbirilor telefonice, manipularea justiției, încercarea de a scoate România din NATO, EU și împingerea ei sub controlul Moscovei etc, dar a devenit posibilă după asemenea acuzații?

Rămâne să aflăm și răspunsul la o întrebare provocată de retorica atât de belicoasă de dinaintea referendumului: câți, de ce și care “pușcăriabili” vor deveni pușcăriași, fiindcă, nu-i așa, deviza este  “Mai aproape de fire îmi e justiția, decât coabitarea”?

Mă tem că ziua de 29 iulie 2012 nu s-a încheiat încă și mă întreb câți ani va mai dura. Dacă ea a sărăcit cumplit România – nu doar la capitolul imagine – a îmbogățit-o însă la capitolul plângeri penale: toată lumea cheamă în justiție pe toată lumea, și toți petiționarii trag România în piept.

Prin urmările sale, 29 iulie 2012 s-ar putea dovedi ziua cea mai lungă a prezentului  postdecembrist, depășind recordul stabilit în 20 mai 1990 și intrat în istorie sub numele de Duminica orbului.

 

 

 

 • Pingback: Așteptăm la mijlocul verii | Teologie pentru azi()

 • neamtu tiganu

  nu s-a distrus numa prezentu, da si viitoru. Unii, eu nu fac parte dintre ei, isi faceau mari sperante in noua generatie de politicieni, MRU si M. Neamtu erau considerati, viitoru.., repet, eu nu i-am considerat, nasoala e ca baietii s-au bagat pin-la git in comicaria basesciana, ce le-o fi trebuit? Nu cred ca l-au ajutat pe basescu in schimb s-au tatuat pe frunte drept basisti talibani, si-au “cistigat” vro 7-8 mio de votanti contra.

 • mihai rogobete

  În orice regim politic, oricare ar fi justificarea unei păruieli, poliţia amendează mahalagioaicele pentru tulburarea ordinei sociale.

 • Radu Calin Cristea

  Ai dreptate, în România nopțile sunt scurte. Zilele, în schimb, extenuant de lungi, uneori ai senzația că nu se mai termină. Băsescu, cu tot ce înseamnă el, e foarte greu de doborît. Forța regimului a putut fi văzută în toată spectaculoasa ei desfășurare -- aceea mediatică putînd intra în manualele tehnicilor de manipulare. Cei din USL s-au retras într-o defensivă îngrozită după ce Victor Ponta mersese ca mielul la tăiat la Bruxelles. A povestit aseară, într-o emisiune TV, cum l-a luat Barosso cu fulgi cu tot, cum îl certa avînd în față o hîrtie plină de inexactități, cum și-a dat seama că trebuie să cedeze totul ca să relaxeze relația cu Europa. Cred că istoria cu cvorumul -- fundamentala, de la ea ni se trage această zi a cuțitelor scurte ca jungherele turcești -- putea fi discutată, dezbătută și tranșată altfel printr-o strategie mai înțeleaptă. În analizele politice din România Recomandarea Comisiei de la Veneția a apărut după ce Curtea care, firește, citește deocamdată ”Capra cu trei iezi”, se pronunțase în privința cvorumului. Dacă CC îl va scăpa basma curată pe Băsescu -- ceea ce eu cred că se va întîmpla -- votul va fi delegitimat de absenți: singurii motivați vor fi morții. Ai un gust de cenușă în gură simțind că peste 8 milioane de oameni vii au fost ridiculizați de niște fantome. Și de niște instituții care se țin doar de hoții și șmecherii. Pe de altă parte, dacă ești cinstit cu tine și crezi că merită să trăiește măcar pentru adevărul vieții copiilor tăi -- n-ai cum să nu zici asta e și s-o iei iar de la capăt în lupta asta cu Băsescu care ne-a mîncat tinerețile tîrzii. Dacă n-aș face așa ceva ar însemna să legitimez un rău care nu se lasă prins în nicio plasă, fie ea și democratică, fie ea și mînuită cu stîngăcie.

 • Ultor

  O victorie a la Pirus, in special pentru romani. Ca de obicei ambiguitatea este nota noastra distinctiva. Votul a exprimat clar o optiune, dar numaratoarea electorilor e cu adevarat o proba olimpica la noi. Cum dracu sa merga ceva bine in tara asta cand nici macar nu stim cati suntem, darmite cum? una peste alta baselu ar trebui sa plece, dupa regula politicii democratice, dar dupa cum am mai spus, e un om politic las pe fond, lipsit de sentimentul onoarei.

 • Dorin Tudoran

  @Radu Calin Cristea

  Am incercat sa-ti temperez optimismul… Bruxelles-ul acesta a semanat prea mult cu birourile unora dintre europarlamentarii romani…
  Swoboda spune clar azi ca nu a fost nicio legatura de stat, dar e cam tarzior…
  Evident, CCR va da castig de cauza dlui Basescu, chiar daca populatia Romaniei a fost sporita chiar si cu nume ca… Stefan cel Mare, Mihai Viteazul sau, de ce nu, chiar Burebista. Mai multi alegatori decat oameni aflati in viata…

 • Dorin Tudoran

  @ Ultor

  Gingasul domn Blaga recunoaste ca datele exacte in legatura cu populatia reala vor fi centralizate abia in septembrie, dar USL a vrut referendum in iulie: foarte cald, concedii, bere, Olimpiada si diversiunea “Occidentul de abandoneaza”. Deci nu se stie cati romani sunt in viata, dar se stie exact cat inseamna 50%+1 din aceasta necunoscuta…

 • mihai rogobete

  @Ultor: Dacă suntem în ceaţă cu populaţia, nici plagiatul nu-i cert, c-or apare şi ăi care-l copiară pe Ponta.
  *) Iar se ia de mine InimaRea pentru neaoşisme…

 • OvidiuB

  Toti 3 trebuie sa plece -- asta e singura solutie eleganta si viabila de iesire din impas. Dar stiind care sunt resursele de eleganta din clasa noastra politica, e clar ca ne ducem din ce in ce mai jos.

  Citez dintr-un jurnalist pe care-l apreciez foarte, foarte mult:

  <>

 • OvidiuB

  P.S. Citatul era:

  Singura ieşire din acest binom dezastruos este, deloc întâmplător, una de filiaţie creştină: “Faceţi bine celor ce vă urăsc”.

 • gabriel

  “Când a devenit majoritară în Parlament, USL a avut șansa de a dovedi că jocul politic poate fi purtat și altfel. A ratat cu viteza luminii, punând la vârful prioritățile agendei sale obsesiile dlui Dan Voiculescu, samurai privatizat dispus să moară urlând la lună: “Traiane, te-am învins!”

  Domnule Tudoran, poate Voiculescu este obsedat de Basescu, asa cum, ma scuzati c-o spun, dvs sunteti pe cale sa deveniti obsedat de Voiculescu. Problema e ca suntem vreo 7,5 milioane de cetateni obsedati, exasperati, dezgustati, satui pana peste cap de Basescu. Aici nu mai e vorba despre razboiul Voivulescu -- Basescu, ci despre razboiul unuia care se crede inca presedintele Romaniei cu 7,5 milioane de concetateni.

 • Histrion

  Isi va mentine Curtea Constitutionala opinia potrivit careia “conform ultimului recensământ, populaţia României a scăzut în număr considerabil”?:

  http://www.ccr.ro/decisions/pdf/ro/2012/D0682_12.pdf
  DECIZIA nr.682
  din 27 iunie 2012
  asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a Legii privind modificarea şi
  completarea Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a
  Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru
  alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii
  administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind
  Statutul aleşilor locali

  “1.2. Chiar dacă voinţa exprimată la referendum ar trebui transpusă prin
  modificarea Constituţiei, „totuşi trebuie avută în vedere atunci când se
  doreşte modificarea legilor electorale.” Se apreciază că este
  neconstituţională o lege care, „pe lângă faptul că modifică substanţial modul
  de alocare a mandatelor, aduce şi un plus de parlamentari faţă de numărul în
  vigoare la data organizării referendumului, ignorând art.62 alin.(3) din
  Constituţie, care specifică în mod expres faptul că numărul deputaţilor şi al
  senatorilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării”.
  Or, conform ultimului recensământ, populaţia României a scăzut în număr
  considerabil.”
  plus
  “2. Modificările aduse prin legea contestată sunt de natură să
  perturbe stabilitatea dreptului electoral
  2.1. Se încalcă astfel, potrivit sesizării, recomandările Comisiei de la
  Veneţia…”

 • Adevarul e Uniunea Social Liberala a fost complet acaparata de miza, strategia si ritmul accelerat al propriului demers politic si a ignorat ori (cel putin!) subestimat de-o maniera devastatoare binecunoscuta capacitatea a PDL-ulului de-a declansa, oricand si cu orice pret, un adevarat blitzkrieg informational.

  Asa s-a facut ca, brusc si fara iesire, Ponta s-a trezit pus -- de catre Barroso si alti lideri europeni -- , fata-n fata cu intoxicarile, exagerarile si jumatatile de adevar (intr-un cuvant, manipularile) proferate fulgerator, generalizat, concentrat, repetat, ubicuu, a capella ori cu acompaniament instiutional de catre oamenii regimului Basescu (europarlamentari, intelectuali “publici”, agenti de influenta, SIE-isti, ICR-isti si altii din aceeasi civilie, cu alta palarie.)
  Si, exact cum banuiam, Uniunea Social Liberala a fost fortata sa intre in ringul referendumului echipata cu manusi lungi si albe, de bal (european!), in timp ce Basescu isi indesa pe-ascuns, in manusa de box, potcoava boicotului.

  Sunt dezolata, dar mai puternic decat aceasta mahnire “de sezon” e sentimentul (care ma va parasi infinit mai greu!) ca nimic serios nu se poate intampla in tara asta, in care fiecare institutie aflata, chipurile, in slujba cetateanului, are propria lista de cetateni, complet diferita de listele celorlate institutii. Asta n-ar fi poate nimic daca ecartul dintre TOTI ROMANII aflati in evidenta unei institutii sau a alteia nu ar urca si pana la 2 -- 3 milioane! Atata neseriozitate la ministere, primarii si alte organisme bugetare!…

  In plus, totusi, atat de tarzie si de slaba (tocmai din cauza intarzierii cu care a venit) reactia guvernului la razboiul mediatic declansat de PDL! Aproape celasi lucru, din pacate, si despre scrisoarea intelectualilor ( “aparatori ferventi ai valorilor europene”). O scrisoare care s-a lasat exasperant de mult asteptata, dupa ce zarurile fusesera deja aruncate.

 • Erata, ca nu putea fara! 🙁
  Primul paragraf:
  Adevarul e ca Uniunea Social Liberala a fost complet acaparata de miza, strategia si ritmul accelerat ale propriului demers politic…

  Ultimul paragraf:

  Aproape acelasi lucru…

  si
  O scrisoare care s-a lasat exasperant de mult asteptata si care a fost “expediata” dupa ce zarurile fusesera deja aruncate.

 • Stimate domnule Tudora, am citit cu placere (e drept amara, analiza dumneavoastra). O sa imi permit un scurt comentariu despre relatia complicata dintre CCR, Comisia de la Venetia si CE. O sa incep prin a spune ca mi-as fi dorit sa nu avem prag de participare pentru validarea referendumului, dar cred ca in conditiile legislative date era imposibil fara sa abandonam statul de drept. Iata de ce: CCR s-a pronuntat initial pe o lege, spunand in esenta, in motivatia sa, ca referendumul de demitere a presedintelui (singurul pentru care legea anula, prin exceptie de la regula, contia de participare) nu ar trebui sa fie diferit de alte referendumuri. In felul acesta CCR nu a contrazis recomandarile Colisiei de la Venetia, de care de regula tine cont, ci a impus o logica interna a legii. (In paranteza fie spus, CCR e criticabila pentru multe dintre motivarile ei, dar asta nu era dintre cele mai ciudate).
  Peste legea declarata neconstitutionala a venit o OUG cu acelasi continut. CE a cerut guvernului sa puna in acord OUG cu decizia CCR. In absenta acestui acord dintre cadrul normativ si decizia CCR ne-am fi confruntat cu un serios derapaj de la statul de drept. (N-ar fi fost primul, dar stiu ca sunteti de acord ca asta nu ar fi scuzat problema).
  CE nu a spus niciun moment ca un prag de prezenta trebuie impus pentru referendum, ci ca legea (OUG de modificare) trebuie pusa in acord cu decizia CCR. Ne aflam cu mai putin de trei saptaman inainte de referendum si nu era timp pentru USL sa comunice coerent la Bruxelles pe ce rationament se baza decizia CCR si sa modifice din nou legea prin eliminarea conditiei de participare pentru validarea tuturor referendumurilor, conform recomandarilor Comisiei de la Venetie. Probabil ca strategia corecta ar fi fost sa faca de la inceput legea asa. Nu gasesc nimic in afara unui calcul politic meschin care sa justifice scoaterea pragului exclusiv pentru demiterea presedintelui.
  Iar CE (dupa ce a reactionat tarziu la ceea ce s-a intamplat in Ungaria) a actionat coerent si corect atragand atentia ca ramanerea in vigoare a unei OUG care contravine constitutiei -conform forului chemat sa evalueze asta -- este o incalcare a statului de drept si este inacceptabila in UE.
  In ultimul rand, Comisia de la Venetia recomanda ca legile electorale sa nu fie schimbate cu mai putin de un an inainte de momentul electoral: regulile trebuie cunoscute, iar competitorii ar trebui sa se poata pregati. OUG despre care vorbim a fost publicata pe 5 iulie, cu mai putin de o luna inainte de desfasurarea scrutinului.

 • Marcel Tolcea

  Dragă Dorine,
  Cum bine știi, obișnuiesc să cred despre mine că sunt un om liber. Mă rog, în limitele românești ale cuvântului.
  Ca atare, mă văd nevoit să reiterez ceva care mi se pare onest să îl spun: procentul din Băsescu pe care eu îl văd e mai mare decât oricare procent al politicienilor români.
  Iar tandemul Ponta-Antonescu mi l-a augmentat, nedrept, prin comparație.
  Știu că nu se judecă așa, dar asta e.
  Ca atare, referendumul ăsta m-a făcut să mă simt confortabil câtă vreme cei care îl detestă pe Băsescu vorbesc despre persoana lui, iar tabăra mea se referă mai ales la proceduri, mecanisme paradoxuri hilare. Pentru mine, e greu de suportat comparația dintre grobianismul lui Băsescu și impecabilul urbanism anticonstituțional al lui Pota sau Antonescu. Sau nu? Cât privește referendumul, vreau să felicit USL-ul pentru felul select în care a reușit să pună semnul egalității între persuasiune, convingere, frică, penibil și pumn în gură. Cu o armată lăcustoasă de primari, polițiști, seimeni ai unei alianțe definitiv prăbușite în ură și revanșă. P.S. Am încercat să merg la vot, dar mi s-a făcut jenă că merg acolo doar ca să rămân director la Muzeu.

 • Dorin Tudoran

  @gabriel

  Nu se crede, chiar poate redeveni. Tehnic, dupa regula acceptata si promulgat de presedintele interimar, dl Basescu revine la Cotroceni.
  Ca populatia Romaniei poate fi semnificativ mai mica decat era la data ultimului recensamant e un lucru care pare de neglijat…
  Nu, pentru mine dl Voiculescu nu va deveni niciodata o obsesie; ramane doar o dezamagire. Ma bucur insa sa inteleg ca are si admiratori sau, macar, oameni care-l inteleg.

 • Dorin Tudoran

  #@Histrion

  Recomandarile singurul for de specialitate — Comisia de la Venetia — au fost incalcate chiar de conducerea Uniunii Europene. Si atunci?…

 • Dorin Tudoran

  @Irina Lonean

  Aveti dreptate in ce priveste si recomandarea Comisiei de la Venetia ca legile electorale sa nu fie schimbate cu mai putin un an inainte de alegeri. Dar toata lumea stia despre ce este vorba si, spre meritul sau in acel moment, presedintele Basescu a spus cel dintai care este calitatea lamentabila a CCR.
  ce vreau sa spun este ca a primat o tehnicalitate in defavoarea altei tehnicalitati. Aici si eroarea de pozitionare a USL care vrut sa faca totul repede. Exact ca si inlocuirea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului. Pestet tot, cand se schimba majoritatea parlamentara se schimba si sefia camerelor.camerei. In Romania, nu. Mai mult — daca nu ma insel — cei ce au recomandat sefii camerelor trebuie sa recomande si schimbarea lor. Adica, pierd majopritatea dar ma voluntarizez sa-mi schimb oamenii ce conduc camerele?
  USL trebuia — am scris atunci — intai sa schimbe regulamentul, prin vot, apoi avea acoperire legala si morala sa schimbe presedintii camerelor. S-a grabit si a intrat in eroare…

 • Dorin Tudoran

  @ Marcel Tolcea

  Eu nu am nici o indoiala, Marcele, ca esti un om liber. Nu am nici motive sa nu cred ca s-au facut abuzuri la sectiile de votare.

  In ce-l priveste pe dl Basescu, am spus intodeauna — si pentru asta am luat ghionti amicali de la prieteni chiar pe acest blog — ca este cel mai bun/abil politician al momentului; adica un moment care incepe mai cu vreun deceniu in urma.

  La anticonstitutionalism cred ca — in ciuda erorilor mai pregnante ale cuplului Ponta-Antonescu — scorul este cam egal. Dl Basescu a stiut sa fie anticonstitutional fara sa incalce flagrant… Constitutia. S-ar putea sa ti se para un paradox hilar, dar mi-e teama ca nu este.

  In sfarsit, nu cred in viitorul unei Romaniei la fel de patimase -- Monica Macovei-nefrecventabilul Mihail Neamtu. Cat despre primari grobieni si politisti supusi servitutilor, ce sa zic? Ii inteleg mai multt (mea culpa; maximama culpa) decat ii inteleg pe TRU si alti batzaitzi…

  Numai bine si multumesc pentru comentariu si franchete!

 • Daniel StPaul

  Personal, desi 20 mai 1990 si 29 iulie 2012 imi par a fi nu doua zile diferite in competitie pentru un record de durata ci o evidenta relatie de cauza-efect, cred ca ma pot raporta la ele si in termenii logicii de baza ce ni se demonstra la vremea scoalelor ajutatoare (de unii lirici numite tintirimuri ale juventii): e vorba, de fapt de un clar caz de incluziune (A il include pe B, ori vicevercea, caci multimea elementelor din A/B se regaseste in totalitate in B/A. Atita vreme cit nu exista enteres (si efort vizibil) ca sa se debuloneze cel putin cite un element -- pe ici, colo- spre a face ca A ori B sa nu fie inclus intru celalant, la finele timpilor spectrul natiei romane va fi nevoit a admite ca la 20 mai 1990 a inceput o zi mai lunga decit veacurile.

  Si-altminteri, domnul Tudoran, in vremi atit de pline de vrasmasie neamocentrica si nu numai, haideti sa ne bineinvoim la a cadea intru accord ca o recomandare nu poate fi incalcata. C’est d’acc? Remerciements anticipés si greierii va incinte.

 • Daniel StPaul

  PS Si am uitat: sa inteleg ca daca insul acela (pe care cu atita marinimie il numiti domn) va ramine o dezamagire, putem a pune si de corolarul ca si doamna Securitate va ramine una?

 • dumitru ungureanu

  După Duminica orbului, am trăit la 29 iulie 2012 Duminica… chiorului? Vom apuca oare să trăim şi Duminica omului cu vedere normală, întreagă?

 • clujean

  d-le Tudoran, noi nu suntem nici republica prezidentiala, nici semi, nici parlamentara! suntem ceea ce vrea combinatia politica a momentului, adica indeplinirea visului iliescian: democratia originala :)))

 • andrei i

  coabitarea nu parea imposibila in primele saptamani -Basescu nu prea zicea nimic iar Ponta parea sa aiba si alte treburi decat sa-l acuze pe presedinte de “defaimarea tarii si a natiunii” (alte treburi, adica: sa-i inlocuiasca pe “ai lor” cu “ai nostri”); dupa aia a venit conflictul “cine merge la Bruxelles” si -mai ales, poate- plagiatul lui Vittorre -plagiat peste care eu unul (desi nu simpatizez deloc usl-ul) eram dispus sa trec, daca apararea ar fi constat in afirmatii de genul “eram foarte ocupat in 2003, n-am apucat sa redactez teza ca lumea, am gresit modul de citare dar sint dispus sa renunt la titlu”; insa modul delirant, paranoic, plin de ura si de abuzuri institutionale in care a raspuns dl doctor (sic!) m-a facut sa pierd orice respect pt el (mi se pare ca modul asta a depasit cu mult micile mitocanii ale lui Basescu)

  ps. dl Radu Calin Cristea afirma mai sus ca [Ponta] “. A povestit aseară, într-o emisiune TV, cum l-a luat Barosso cu fulgi cu tot, cum îl certa avînd în față o hîrtie plină de inexactități, cum și-a dat seama că trebuie să cedeze totul ca să relaxeze relația cu Europa.”
  Care inexactitati ?! Barosso&co (inclusiv socialisti) au descris cu exactitate ce s-a intamplat la Bucuresti, cu subiect si predicat, acele masuri pe care le-am vazut cu totii si pe care Bruxelles-ul le-a considerat abuzive, periculoase si ingrijoratoare (fapt care pe unii ii mira, ca cica si Basescu ar fi facut la fel inainte -nu, zau ?! care masuri ale lui B. au fost “la fel” cu astea ?!). E bine ca Ponta “și-a dat seama că trebuie să cedeze totul ca să relaxeze relația cu Europa”, dar daca ar fi fost doar niste “inexactitati”, nu vad ce anume ar fi fost nevoit sa “cedeze”. Si ziarele occidentale (“Le monde” -ziar de stanga, etc.) ?! Da stiu, au fost dezimformate de corespondentii de la Bucuresti, admiratori declarati ai lui Basescu…Da’ ce, credeti ca erau TVR-ul condus de dl Cristea (sau de dl Lazescu, ca sa fiu “echidistant”) ?! (Ca de dl Saftoiu nici nu mai zic; reportaj de la Vila Dante: “ce parere aveti despre robinetele de aur ?” etc -si e de-abia la’nceput…)

 • Luka Lukici Meletiev

  @Marcel Tolcea
  AUX URNES MES BURNES: In Lepsa, comuna oprisana a Vrancei, prezenta la vot a fost de 250%, dindu-si intilnire referendara acolo, pe 29 iulie trecut, toate cimotiile Vrancioaiei + mumele unor Stefan Gheorghiu si cel Mare, apte sa bea impreuna PETuri de bere calda, gratuite, si sa molfaie mititei de provenienta indoielnica. Suprarealism postlovilutionar. Oameni odiseici, foarte versatili, peste tot. Petitionisti, inombrabili, dinsii, cit si feluriti autori de scrisori deschise. Ahileicii, o mana, s-au repliat in codrii seculari de la Slatioara sau in muzee.(As dori, de e cu putinta, adresa lui Marcel Tolcea. Multumiri anticipate!)

 • Kanu Lar

  @Mihai Rogobete & Gellu Dorian
  Relativ la scrisoarea, cu damf voiculescian, a rectorului penal Vasile Astarastoaie, a doamnei Zoe Petre, fosta consiliera a lui Emil Constantinescu, si a celorlalti petitionari pentru drepturile omului pontantonescien,nemurita in OBSERVATOR, am onoarea de a semnala, prin prezenta, un canular mesterit, pe valea Bistritei, de un amic din Tirguketrii: A intromis, printre listasi, numele femeii de serivici din institutia unde osteneste, iar la profesie a trecut, uau, tineti-va bine!: ”psihoterapeuta pentru licorne”. Ne mai amuzam si noi, poetii,dupa puteri, ”in durftiger Zeit”, doar-doar o treace vara secetoasa mai lesne.

 • Dorin Tudoran

  Daniel StPaul

  Cam fortata intrebarea. Securitatea ramane ce stim cu toti ca a fost.

 • Dorin Tudoran

  @Luka Lukici Meletiev
  Aflu ca populati Romaniei este azi, 1 august 2012, cam cat a Frantei: au fost trecuti pe lista si Burebista, Menumorut, Vladislav; Stefan cel Mare a votat dimpreuna cu nepotelul Petru Rares etc. Cum Dumnezeu sa nu fii mandru de o natiune care, intre doua alegeri, curge toata in afara, ramanand acasa cam in vreo 16 milioane de exemplare, iar cand vine votul se “energizeaza” asa de tare fatidicul 50%+1 dintre cei cu drept de vot devine vreo 25-30 de milioane?

 • Permiteti-mi, va rog, sa postez un link. E vorba de un interviu tv care vine, oarecum, in completarea celor discutate aici. Nu e lung si, pentru cine prefera varianta scrisa in locul celei audiovizuale, exista si transcriptul aferent.

  http://www.euronews.com/2012/07/30/eu-and-romania-impeachment-referendum/

 • andrei i

  Domnule Tudoran,
  Ar fi si mai interesant daca am afla ca Burebista, Menumorut, Stefan cel Mare etc. nu doar ca au fost pe liste, dar au si votat -eventual pe liste suplimentare, pe la ora 22:30, undeva printr-un satuc din Mehedinti sau Olt.

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  Eu, unul, n-as fi surprins…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Fara a ma pronunta in sprijinul uneia sau celeilalte dintre cele doua tabere ale razboiului de 23 de ani, pe mine ma impresioneaza imaginea (evident deformata de viata in Diaspora) a unui popor care nu incape in tiparele ‘osificate’ ale constrangerilor statistice.

  “Numerele nu minte, dom’le!” -- pontifica in timpul studentiei mele (da, tot la sociologie) conf. univ. Pompiliu Grigorescu (alumn al gloriosului INS) care ne dascalea pe la inceputul anilor 70’s in ale metodelor statistice cu care galopam pe tarimul stiintelor sociale [sic]. Si sint de acord, ele (numerele) “nu minte”, nici cind sint reale, nici cind sint ‘ireale’. Dansul (conf. univ. PG), de o ‘densitate’ imarmuritoare, nu manipula explicit realitatea. Onestitatea inocentei matematice il conditiona deontoilogic, drept care destainuirile lui statistice aveau farmecul insolit al aceleiasi “democratii originale” (desi era cumnatul distinsului antecesor al dl-ui Ponta, recte Manea Manescu). Abia dupa ce am aflat de la domnia sa ca graficele circulare (pie charts) pot avea mai mult de 360 ° (nu Farenheit) sau ca in formula trigonometrica a tangentei, Sin/Cos se poate simplifica S si obtinem in/co, am priceput ca spiritul cartezian este o constructie de constante variabile (sau cel putin optionale).
  Nu ma mai mir astzi cind aflu ca totalul celor inscrisi pe listele de votare este de aproape 18.3 milioane (http://www.becreferendum2012.ro/DOCUMENTE%20BEC/Rezultate%20partiale/ora%2014.00.pdf) la o populatie care avea in 2011 putin peste 21 milioane, din care 15% aveau sub 15 ani ( https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html).

  Pornind de la aceasta constatare de ordin epic (si aproape liric in spiritul mai sus pomenitei originalitati), toate celelalte discutii pro-con CCR, PDL vs. USL, ect., mi se pare ca palesc in fata evidentei inasesi. In orice ciclu electoral, chiar si fara obligativitatea cvorumului, frauda este implicita (de abele parti), si invalideaza in principiu votul saracului vox populi. Poate (totusi) nu in van au “retinut la gramada” cei din USL conducerea INS. Si totusi, ….

 • @andrei i #30

  Acum, ori c-au votat, ori ca nu, alde Burebista, Glad, Gelu, Menumorut, Stefan cel Mare (“si ecvestru, si calare” (sic!)) si cati altii ca ei n-aveau ce cauta nici la vot, nici la boicot si nici in procesul de validare/invalidare a referendumului. Eu, una, m-am saturat sa tot aud de slaba capacitate administrativa a statului (iaca, si dupa ce-l moderniza si distorsiona Basescu, dupa propria-i viziune, timp de opt ani, fara-ntrerupere!). Ce fel de stat de drept mai putem pretinde c-avem daca institutiile platite din taxele si impozitele noastre (si alea colectate selectiv si mai ales sub forma de biruri!) nu sunt capabile sa-mi furnizeze nici macar un minimum de informatii de baza, cum ar fi numarul cat de cat rezonabil de cetateni care fac tocmai obiectul activitatilor acestui stat? In concluzie, in calitate de cetatean de buna-credinta, platitor corect de taxe si impozite pentru intretinerea unui stat din partea caruia nu am beneficiat de reciprocitate, astept demisiile sau destituirile tuturor celor care din incompetenta, lene sau rea-credinta nu si-au facut datoria de-a actualiza listele electorale. Fiindca Menumorut, Stefan cel Sfant ori Burebista nu s-au furisat ca niste poltergeists pe listele electorale, ci au fost inscrisi si pastrati acolo ca vii, nu ca moaste, in ideea ca cineva, candva, va avea nevoie de niste voturi suplimentare mai greu de contestat ori de vreun cvorum imposibil de atins. Si aici blamez toate partidele, fiindca toate au avut primari, prefecti si alte “organe” care nu si-au facut macar datoria de-a actualiza niste liste electorale.

 • OvidiuB

  Sincer acum, dupa aceasta luna iulie halucinanta, mai crede cineva serios si rezonabil ca exista o alta solutie rezonabila si justa decat pedepsirea tuturor celor trei care au facut posibil (intr-o cronologie mai putin importanta) acest spectacol jenant?

  Sau vom continua sa ne uitam fiecare doar la greselile celuilalt -- musai mai mari, primele si peste care nu se poate trece?

 • InimaRea

  Tot trag cu coada ochiului la news, care nu mai anunţă odată decizia CCR -- validează ori nu referendumul? Scenariul perfect (de un film de acţiune, în care scenaristul n-are logică dar are imaginaţie) ar fi validarea referendumului. Ilustrarea perfectă a vorbei Au voleur, un voleur et demie. (Nu importă că nu de hoţi -- în sensul propriu al cuvîntului -- e vorba. Contează că rezultatul unui campionat naţional de înşelătorie poate fi decis doar printr-o înşelătorie strigătoare la cer. Final perfect, părerea mea…)

 • Dorin Tudoran

  @OvidiuB

  Noi nu facem decat sa discutam; nu dam verdicte. Asa ca, desi ce propuneti este solutia cea mai rezonabila, nu noi o putem impune. E prea mult bun-simt intr-o asemenea solutie pentru ca lumera politica sa o accepte. S-ar incepe de la “Tara are nevoie de stabilitate…” Si cand e vorba de “nevoile tarii”, nici o solutie rezonabila nu este acceptata…

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Nu va faceti sange… rau. Referendumul nu va fi validat. E lucru deja stabilit. Si, zau, CCR nu are ultimul cuvant de spus in aceasta decizie, desi, din perfecta ipocrizie, tota lumea buna spune “Sa lasam CCR sa decida!”. E deja invalidat, dar se lucreaza, banuiesc, la o nota de subsol, ceva pe un ton solomonic, cum ca, daca altfel ar fi stat lucrurile, altfel ar fi aratat si decizia CCR, dar cum lucrurile stau cum stau, CCR a decis ca e mai bine asa, decat altfel etc. Toata lumea castiga o bucatica de alinare, doar cineva ia potul cel mare si urmeaza sa vedem ce va face cu el. Tot ce putem spera este ca si unii, si ceilalti vor fi invatat ceva din istoria asta nenorocite. Eu raman ce-am fost -- nu tocmai optimist…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Сэр (Господин) Лука

  Datator de frissons tabloul oamenilor Odiseici, ca si replierea Ahileicilor. Daca as locui in Romania si daca nu mi-ar fi o oarecare teama sa-i ofuschez pe latinistii carora dl. Tudoran le ofera popas aici, l-as cita pe Cicero: “Suum cuique pulchrum est”. Dar cum nici nu locuiesc acolo, si cum nu sint imun la frica, nu-l mai deranjez pe orator (daca si-l insuseste dl. Ponta si il baga in fata pe matematicianul Sova cu plaivazul statistic al INS?)

 • InimaRea

  Altminteri, eu îmi asum înfrîngerea, nu ca învingătorii de la referendum. Ştiam tot ce trebuia să ştie cineva cînd purcede la un gest inutil -- din perspectiva rezultatului general. Dar n-aveam cum mă deroba -- eu nu trăiesc liniştit în partea paradisiacă a Pămîntului, nu am cum trata olimpian probleme care mă privesc, cae nu sînt scenarii ori ficţiuni de judecat simplu, prin consecvenţă inelectuală şi rigurozitate principială. Eu rezist aici tocmai fiindcă nu mi-am pierdut speranţa că “se poate face ceva”. În genere, rezist -- şi-am rezistat şi-n anii cei mai grei -- datorită încrederii în normalitate: Va să vină ea, pînă la urmă -- noi să fim sănătoşi! Şi să ne pregătim pentru, să nu ne ia prin surprindere, s-ajungem să ratăm şi şansa aceea.
  Sînt condamnat -- simt eu asta -- la judecată nuanţată, în care intelectul şi morala trebuie să admită tovărăşia afectului, fiindcă sînt viu, am o viaţă şi sînt personal interesat de cum va curge viaţa prin partea asta de lume. Acum îmi dau seama cît pot fi de ipocrit judecînd -- la rîndu-mi -- viaţa din alte părţi, din Siria, bunăoară. Cînd găsesc că-i foarte simplu -- Assad pleacă, lumea se împacă, Damascul redevine centru cultural şi turistic de primă mînă. Ce e aşa greu?
  Mă jenez c-am putut gîndi aşa, cînd acolo mor oameni, cei mai mulţi dintre ei -- ca proştii, fără să ştie de ce. Dar dacă simt ei că e vremea de murit, nu mai bine-i compătimesc c-au ajuns într-o situaţie fără ieşire, decît să-i tratez de imbecili care-şi merită soarta? Fie şi numai pentru că nu e nimic jenant în a-ţi merita soarta -- aşa ne-nvaţă grecii încă din zorii umanităţii.
  Fără supărare, dar observ cum au prins coajă prejudecăţi cu magnifică soartă -- au ajuns adevăruri de-la-sine-înţelese. Cum ar fi semnul egal dintre a vota (cumva, nu contează că direct ori indirect) în favoarea USL, şi criptocomunism-securist. Cea mai fantastă -- dar bine înşurubată în prea destule minţi -- e ideea că a vota împotriva lui Băsescu e a vota împotriva democraţiei. Şi nu fiindcă el ar fi vreun campion al democraţiei ci fiindcă USL a-ncercat (după unii, a şi reuşit) să demoleze statul de drept.
  Alta -- tot o capodopera, în felul său -- e că simpla asociere cu vreo iniţiativă (cum referendumul) a Guvernului Ponta te denunţă ca plagiator ori măcar tolerant cu plagiatul, cu frauda în genere.
  Vedeţi dv, nici unul din zeloşii apărători ai democraţiei, cinstei şi corectitudinii de Dreapta (inevitabil, toate-s de două feluri pe-aici, ori aşa sînt percepute cînd corect ar fi să fie vazute cum sînt -- ambidextre. Dar cum i-am mai deosebi pe răii benigni de cei maligni?) nu şi-a pus o-ntrebare simplă: Domnule, dacă Băsescu ştia că Ponta a plagiat la doctorat -- şi că “şi-a aranjat” cv-ul, a făcut afaceri ultrabănoase afaceri cu statul, a beneficiat de sponsorizări suspecte -- de ce l-a acceptat ca prim-ministru? De ce l-a lăsat să jure, să semneze, să ne-nşele pe toţi cînd era mai simplu decît oricînd -- în bogata sa activitate demolatoare -- să i-o arunce-n ochi “noii majorităţi parlamentare”: Căutaţi-vă un premier frecventabil dacă vreţi la putere!
  Eu, unul, ştiu de ce dar îmi vine să mai şi tac, că n-au intrat zilele-n sac.

 • Stefan Arteni

  Am citit azi in Criticatac articolul de mai jos:
  http://www.criticatac.ro/18150/dup-referendum-impresii-la-rece-intr-var-arid/
  Mai interesante insa sunt comentariile, destul de ostile diasporei, din care spicuiesc numai doua fragmente, caci toate pot fi citite pe situl revistei:
  “…cine mai este “diaspora” (ma refer aici la cei plecati demult) si cine este sau nu in afara granitelor…
  Romanii plecati la munca in strainatate nu au dreptul, in primul rand moral, sa voteze. Pentru ca in primul rand au pierdut legatura cu realitatile din tara, apoi pentru ca nu pe ei ii va afecta rezultatul alegerilor. “
  Iata rezultatul activitatii cuplului Iliescu-don Pedro in vremea carora a aparut termenul “romanii straini.”
  Ne aflam destarati, iar acum, data fiind confuzia permanenta intre “cetatenie”
  si “nationalitate”, vor sa ne ia si nationalitatea.

 • gabriel

  @Dorin Tudoran

  De unde ati dedus dvs ca eu as fi admiratorul lui Voiculescu, din faptul ca ne raportam la fel la Basescu? 🙂 Dintre cei doi lucratori ai Rosalului lui Prigoana, care-mi ridica gunoiul saptamanal, unul e basist altu-i antibasist. Ma credeti sau nu, in opinia mea, antibasistul e mai demn de admirat: e mai putin agramat, mai putin slobod la gura si mai priceput. 🙂 Faptul ca tata este un basist inrait nu ma face sa-l iubesc si sa-l respect mai putin. E un batran de 80 ani, care traieste in lumea lui linistita, printre flori si legume. Dar se informeaza exclusiv de la B1tv si Evz. Dac-ati sti ce efecte d3vastatoare poate avea otrava propagandei in creierul unui om 8nteligent, care a detestat toata viata tot ceea ce reprezin5a Basescu, ati fi ingrozit. 🙁 Dar, ca sa inchei cu subiectul asta care nu cred ca va face placere, eu nu ma raportez emotional la Voiculescu, nici nu m-a amagit, nici nu m-a dezamagit. Putin imi pasa daca a colaborat cu Securitatea sau char a fost ofiter al Securitatii, asa cum cred eu ca a fost. Nu am avut niciodata asteptari de la el, nu l-am trimis in parlament cu votul meu, nu l-am votat presedinte si, in general, nu el a luat deciziile importante care au influentat viata a milioane de oameni.
  Fara urma de ironie, chiar va puteti bucura.mSunt oameni care-l admi3a pe Voiculescu pentru ceea ce face prin fundatiile sale, am niste prieteni de familie al caror copil supradotat a fost ajutat si calauzit in acest fel. Pe m8ne nu ma 8mpresioneaza acestr gesturi, intr-o societate civilizata este firesc ca oamenii foarte bogati sa simta o responsabilitate sociala mai mare decat a celorlalti, pentru Romania, inssa, astfel de gesturi sunt atat de rare incat capata proportii uriesesti, pe nedrept, as spune.
  Si un ultim gand, spus foarte raspicat: il respect pe Voicul3scu pentru un singur lucru. Ca dupa 8 ani de presiuni si desanturi ale institutiilor statulii de drepti al minunatului carmaci, nu i-a pus acestuia trustul Intact pe tava, ca dupa aceea sa astepte un bacsis gras de la stapan. Din pacate nu am suficient timp pentru a urmari em8siunile A3. Sunt, totusi, doua pe care ince4c sa nu le ratez: “In premiera” a lui Carmen Avram si “Exces de putere” a Oanei Stancu. Daca, de exemplu, aveti indoieli in privinta dosarelor penale ale lui Basescu, puteti gasi in emisiunea Oanei Stancu muuuuulte documente care va vor ajuta sa trageti propriile concluzii.

  Spunea un comentator, mai sus, ca se simte confortabil ca tabara noastra se refera exclusiv la persoana Basescu, pe can tabara domniei-sale se refera exclusiv la proceduri si principii. 🙂 Deci noi, antibasistii, suntem 7,4 milioane de apucati, carora nu leplac chelia si privirea nehotarata ale lui Basescu. 🙂 Am convingerea ca oamenii care,in 8 ani de zile, n-au aflat si n-au inteles cate proceduri si principii a incalcat Basescu, nu pot fi ajutati sa inteleaga nici de Dumnezeu Tatal.

 • OvidiuB

  Domnule Tudoran,

  daca as fi avut o cat de mica speranta ca ceea ce am propus se poate impune de catre participantii la aceasta discutie, as fi fost mult mai linistit. Asa insa…nu ne ramane decat sa asteptam ceea ce este posibil, nu ceea ce ar fi bine.

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Este un truc (sau doar o imensa prostie) practicat in draci: personificare RAULUI (absolut) si al BINELUI (absolut). Washingtonul s-a jucat si se joaca, in continuarea, cu asaceva: Noriega reprezinta BINELE (fiindca lucreaza pentru noi); Noriega reprezinta RAUL (fiindca nu mai lucreaza pentru noi). De fapt, Noriega a fost mereu acelasi: un nenorocit. Eltam mujahedinii in Afganistanul asediat de URSS, Africa, Asia, Americile latine si centrale etc.
  Cand ajungi sa crezi si sa afirmi ca intr-o tara doar CUTARE reprezinta democratia, ai descurajat… democratia. Da, Eltan a fost un bun democrat cand l-a salvat pe Gorbaciov, dar dupa ce a venit la putere si mai ales dupa ce Occidentul s-a uitat in ce a ramas dupa Eltan, Boris ar putea fi cu greu numit acum democrat: coruptie uriasa… totate cele. Oh, si Leonid KUCHMA a fost declarat marele democrat, singurl si de neegalat, in Ukraina. La altii nu se uita nimeni. A trebuit sa iasa la iveala amestecul in asasinarea de ziaristi ca sa i se mai ia din meritele de “democrat”. Ma opresc aici.

  Lucrul cel mai grav, de neiertat, comis de asa-zisi “intelectuali angajati civic” nu a fost, nu este angajarea civica ( ea este excelenta), ci participarea la polarizarea fanatica, la isterizarea societatii: numai CUTARE e democratia in Romania, ceilalti sunt bolsevici, comunisti, cripto-nu-tiu-ce. Rezultatul? Se vede pana si din avion…

  Dl Basescu declara ca hotararea de a fi suspendat s-a luat de dusmanii sai in ziua de 1 mai la malul marii in Grecia. Asa o fi, dar… Dar cine si cu ce tehnica i-a urmarit pe baietii complotisti de la malul marii in Grecia?

  In 2009, una din marile manipulari a fost ca un candidat era de dreapta, celalalt de stanga. Hai sa fim seriosi! Care cum se imbogateste din politica devine, subit, de dreapta si care nu recunoaste ca s-a imbogatit din politica ramane de stanga…

 • Dorin Tudoran

  @Stefan Arteni

  O practica toti…
  Pentru infrangerea lui Geoana in 2009 a fost acuzata diaspora.
  Pentru invalidarea referendumului din 29 iulie tot diaspora este de vina?

 • Dorin Tudoran

  @OvidiuB

  Adevarat, problema este (ca sa nu-i zic nenorocire) ca ceea ce este posibil devine din ce in ce mai putin, mai firav, mai…putin palpabil.

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Iata si o celebra judecatoarea de la CCR practicand actul de… justitie…. constitutionala pe FaceBook.
  De ce nu ar trece la asa ceva si judecatorii de la Curtea Suprema a Statelor Unite:
  http://www.jurnalul.ro/observator/iulia-motoc-facebook-curtea-constitutionala-referendum-619893.htm

 • Daniel StPaul

  Domnul Tudoran (#27) Pai nu stiu exact ce stim (cu totii); recunosc umil ca bibliografia mea (Of MAI’s & Angels) e cam subtirica. Acolo scrie, totusi, ca slujbasii NU erau oameni, institutia fiind o rezervatie naturala de ingeri; securea din dotare o foloseau exclusiv la elagaje ecolo pentru a permite zborul neingradit anvergurii lor de giganti (patriotici), stiut fiind , altminterea, ca aripele ii stinjeneau foarte la deplasarea terestro-bipeda. Angel stuff, of which dreams are made …

 • Dorin Tudoran

  @OvidiuB/All

  Subliminalul — ca sa citez din filozoful George W. Bush — bata-l vina. Echipa de zgomot de la Evenimentul zilei (de Apoi) a avut nevoie de o jumatate de ore ca sa inghita porumbelul ce le ie-sise din gura:

  http://atdoru.files.wordpress.com/2012/08/break-ing.jpg

 • Dorin Tudoran

  @Daniel StPaul

  Daca as intelege ce spuneti, v-as spune ce cred, asa insa vin cu o intrebare: ar fi posibil sa fie adevarat ce spun oamenii acestia pe care e greu sa-i crezi?

  http://www.cotidianul.ro/romania-are-mai-multi-votanti-decat-locuitori-diferenta-este-uimitoare-190255/

 • OvidiuB

  Nu eram la curent cu ce-a facut EvZ, sunt ceva ani de cand nu mai citesc acest ziar.

  Insa legat de articolul din Cotidianul (alt ziar pe care nu-l mai citesc de ani de zile), mi-e teama ca raspunsul e ceva mai simplu, dar si transant: e logic ca Romania sa aiba mai multi alegatori decat locuitori, pentru ca toti cetatenii ei sunt alegatori, fara a fi in mod necesar si locuitori. Sunt convins ca dl. Tudoran este alegator (indiferent ca pastreaza secretul votului si chiar al participarii la vot!), insa sunt ani buni de cand domnia sa nu mai este locuitor.

  Intr-un caz pur ipotetic, daca toti cetatenii romani ar veni la vot, am putea avea un cvorum sarit binisor de 100% (cam ca prin unele comune din Teleorman acum 2-3 zile…). Motivul este simplu si legitim: dreptul la vot este un drept esential al cetateanului, nu al locuitorului Romaniei.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  # 46 -- Nu citesc JN, asa ca nu am cum decide ce este credibil si ce nu. Dar, mi-au mentionat prezenta Iuliei Motoc pe FB mai multi amici. Nu am avut curiozitatea sa fac sapaturi. Am zarit-o pe dna. judecatoare o singura data acum 2-3 ani, cind era printre invitati la unul din seminariile organizat de dl . Tismaneanu in colaborare cu ICR si Woodrow Wilson Center . Interventiile dansei nu intersectau domeniul dreptului constitutional, ci pe cel al istoriei
  comunismului. Faptul ca judecatorii Curtii Supreme din US sint atit de batrani si constipati incat nu-si deschid cont pe Visage Livre si nici nu vor sa-si raspindeasca argumentele prin Twitter, nu ar trebui sa o impiedice pe dna. Motoc sa o faca din the new brave world of Romania. In definitiv, desi justitia este domeniul impartialitatii, incercarea de a aduce ‘poporul’ prin social media inauntrul mecanismelor CCR este o aplecare catre democratie. Sau nu?

  #28 -- lejeritatile statisticii demografice cu care se opereaza la stabilirea listelor electoratului in RO au un soi de ‘impudent charm’, in care standard deviation si media/mediana par sa domneasca, si nu simpla tabulare a celor care sint la avirsta majoratului. Parca este un raspuns la indemnul “Aging. It is never too late” (era cred titlul unui studiu demografic in “Science” acum 10-15 ani).

 • LLM: L’Odeur de l’Autre

  @Gheorghe Campeanu
  Ce ziceti de varianta mai putin aticista, destul de asianica, foarte basesciana (daca ne gindim la nicneimurile cu care se intergratuleaza, sa zicem, ”Crin alui Cacarau din Isaccea”, Il Pagliaccio, ”Dictachiorul” sau Il Dottore), ce ziceti, dara, de varianta truculenta la spusa cicerontica de D-Voastra mai sus convocata, de varianta aceasta: STERCUS SUUM CUIQUE BENE OLET? [In subtext: STERCUS ALTERIUS MALE OLET, nu-i asa?]

 • Stefan Arteni

  Noi, diasporicii….
  Cum zicea Blaga:

  Purtăm fără lacrimi
  o boală în strune
  şi mergem de-a pururi
  spre soare-apune.

  Răni ducem -- izvoare –
  deschise subt haină.
  Sporim nesfârşirea
  c-un cântec, c-o taină.

 • Gheorghe Campeanu

  @ LLM: L’Artisan Parfumeur

  In alte circumstante, m-as fi abandonat bunei voi (voiei bune?) induse de iscusinta fermecata cu care propuneti acest voiaj in stil pig Latin spre pestilenta si/sau flatulenta armiilor ce se inclestara pe acolo. I am a fan, albeit ultra discreet (cred ca exista cei care au darul miraculos al manuirii cuvintelor, si cei care sint cititori de talent ai celor dintai).

  Truculenta sugerata este extrem de ispititoare (mai ales la umbra apelativelor mentionate), si daca nu ar fi acest tremens mefiantis ( pe care l-am marturisit ca preambul), m-as lasa sedus de fermecatoarea Dvs. sugestie cum ciceronee, dar…. cogito ergo sum …dar un Vasisualijus Lochankinas ilfpetrovian nu rivnesc sa devin. Si, pt. a nu mahni pe nici unul dintre cei care trag la acest adapost al dl-ui Tudoran, va cer pasuire pina la demisia anti-antantei tricefale din cele doua osti romane. Ma tem ca deja am facut exces de remarci picaresque de la adapost la adresa duratei razboiului de 23 de ani. Vina imi apartine, evident, neputand controla imaginatia stimulata de tacticienii Odiseici & Ahileici. Parafrazind stilul inimitabil al unuia dintre cei ma simpatici sonati de pe la noi (Stephe Colbert) : I am terrified, and so can you.

 • Ontelus Dan Gabriel

  Având în vedere ultimele evoluții, situate în descendența Gogol-Urmuz-Kafka, protagonistul ,,Sufletelor moarte” întreabă: ,,Mai e cineva aici?” I se răspunde agnostic: ,,Nu știm câți mai suntem, în primul rând”.

 • Daniel StPaul

  Domnul Tudoran (#49) Regret “eficienta” talentului ce ma poseda. Reveneam in alt registru la remarca anterioara: daca institutia in cauza “ramine ceea ce stim ca a fost” (in viziunea mea o rezervatie naturala de ingeri a MAI, acronimul din vechime), sa nu devenim visatori cind unul dintre atlasii subintinsi, cel temeinic proptind safe-ul rezervatiei -dar si atitea alte apucaturi de/prinse in “rezervatie- va ramine (dv.) o mare dezamagire? Eh, se vede treaba, asta o fi poveste cam incurcata pentru intelegere ( a mea cel putin).

  In ce priveste intrebarea dv. pusa indirect, prin linkul furnizat catre un site pe care nu-l frecventez, fara a detine date si probe concludente, sint, totusi, zen: o inadecvare in plus, fie ea si aritmetica, a neamului la realitate .

 • andrei i

  @No name/DP: aveti dreptate; ca doar la localele de acum o luna n-a preocupat pe nimeni nr de alegatori de pe liste;

  Despre Iulia Motoc: vai, ce dezvaluire senztionala a facut jurnalu’ lu’ Felix…eu sint “subscribed” la postarile doamnei Motoc de vreo 3 luni si urmaresc tot ce publica pe-acolo (de obicei doar cate o propozitie la 4-5 zile). Sigur ca are o anumita orientare politica -nu neaparat pe Facebook, ci in “viata juridica”- (pro-liberala si, in general, pro-Basescu ), si care-i problema ? Juzii de la CCR sint numiti politic, in functie de inclinatiile lor (ei, uite ca asa-i si in America, si nasc si acolo controverse si dezbateri; recent: http://www.nybooks.com/articles/archives/2012/aug/16/bigger-victory-we-knew/). Macar dna Motoc are studii serioase la baza, nu ca dl Zegrean (sau ca dna Aspazia, care s-a ocupat cu alt gen de…”studii”)

 • Şerban Foarţă

  LUCĂI PIŢU

  Odoriferologia, dragă Luca, de ordin mismatic-chiasmatic [sic!], de care te ocupi de ani de zile, se rezumă,-n argheziană, astfel:
  “E parcă un făcut ca nimănui
  Să nu-i miroasă murdăria lui.
  Pe când, pe vrute, pe nevrute,
  Parfumul altuia (sau, dacă vrei tu, alterius, n.m.] îi pute.”
  Sau, şi mai scurt (a la “Povestea vorbii”):
  X (lui Y): Te crezi o miriasmă [sic!]
  şi eşti o miasmă.
  Y (lui X): Ba p’a mă-tii!

 • cristi

  De mocratia a invins!
  Exista varianta neagra pentru Basescu:
  -- 9200000 votanti din care:
  -- 4700000 spun DA;
  -- 4500000 spun NU;
  Basescu demis, lovitura de stat a reusit.
  Varianta buna pentru Basescu:
  -- 8400000 votanti din care:
  -- 7500000 spun DA;
  -- 900000 spun NU;
  Basescu ramane; lovitura de stat a esuat;
  DEMOCRATIA A INVINS!

 • Dorin Tudoran

  @andrei i

  1. Continuu sa cred ca judecatorii ar fi mai potrivit sa-si faca treaba unde sunt numiti, nu pe bloguri personale, face-book etc.
  2. Despre dna judector I. Motoc….parerile sunt multe. Oricum ICR-ul o divinizeaza, tot asa si IICCMER, amndoi -- dl Patapievici si Tismaneanu — aducand-o pe dna judecatoare la Washington spre a vorbi audientei…

 • InimaRea

  Ziceam eu că ştiu de ce a tăcut Băsescu ce ştia despre Ponta dar m-am lăudat un pic -- nu ştiu, că doar nu fac parte din strîmtul cerc al puterii sale, unde s-a pregătit contraatacul la năvala USL. (Nici n-aveam cum face parte şi de m-ar fi chemat. Vă spun şi de ce: am un amic vechi de tot, a fost adjunctul Avocatului Poporului -- Iancu, parcă. Îl întrebam de o cunoştinţă comună, BB Teodorescu, consilier prezidenţial, fost ministru în Guvernul Ciorbea. Nu-nţelegeam cum de rezista lîngă Băsescu, mai ales după ce A Pleşu povestise cîte ceva despre patimile prin care trecea la Cotroceni. Şi amicul îmi spune “Fii liniştit, ei doi sînt compatibili”. Eu n-aş fi putut fi. E tipul de şef cu care-am luptat o viaţă, mîrlanul care vrea să te strivească cu puterea la care-a ajuns. Tipul premiant al speciei ăsteia pare a fi fost Nicolae Pleşiţă, “mai tare” şi decît Postelnicu, din cîte-am auzit. Povestea unu’ că-şi chema subordonaţii în birou, unde avea doi cîini uriaşi. Şi-l distra la maximum să-i vadă terorizaţi de cîinii ăia care le dădeau tîrcoale.
  În faimoasa “Răpire din Bagdad” -- cînd o băgase pe mînecă cu “combinaţia operativă” pe care-o aprobase, Băsescu urla la oamenii din SIE: Vă bag în puşcărie!
  Cam asta-i concepţia lui Băsescu despre independenţa Justiţiei, pe care eroic o apără de USL).
  Aşadar, după înfiinţare, USL anunţă că obiectivul ei politic e cucerirea puterii şi alungarea lui Băsescu. Pentru asta, e nevoie de o strategie -- care nu-i greu de ghicit fiindcă trebuie să se rezume la soluţiile legale şi constituţionale. Adică: balansarea majorităţii din parlament; ocuparea funcţiilor de preşedinţi ai Camerelor; votarea referendumului de suspendare.
  În perioada în care USL aplică strategia pas cu pas, Băsescu tace. Toată presa se-ntreabă de ce tace; de ce acceptă formarea Guvernului Ponta, aproape fără rezistenţă. Deşi, pe ici, pe colo, mai pocnesc focuri de avertisment -- incompatibilitatea unor miniştri propuşi de USL, ţigănia de la Educaţie, cu tot atîtea retrageri cîte propuneri, fără ca Băsescu să fi spus o vorbă.
  Retroactiv privind, vedem că strategia lui Băsescu era în presă, aceea juca rolul pe care, în mod obişnuit, l-ar fi jucat “oamenii lui Băsescu”. Aceia doar comentează ceea ce presa liberă şi independentă dezvăluie frenetic, cu nestăvilit avînt democratic.
  Tot aşa, vedem parcă un avertisment la adresa lui Ponta în campania de presă împotriva numirilor de la Educaţie. Ceva de genul “Vezi că te am la mînă!”
  Bine calibrată strategia -- liderul care conta e în cătare, nu celălalat, ignorat suficient pentru a-i da şi a da tuturor de înţeles că nu-i decît un caraghios care se visează preşedintele ţării.
  Momentul declanşării atacului direct este faimosul discurs în care apare cuvîntul-cheie “dottore”. După care, o respectabilă revistă occidentală -- la care nu visa nimeni c-ar putea fi interesată de situaţia politică din România -- lansează bomba: doctoratul ui Ponta e fraudulos obţinut, prin plagiat grosolan.
  Este big-bangul efectului de domino datorită căruia Ponta ajunge la Bruxelles ca la Canossa, şi se-ntoarce tot aşa. UE îl pune la colţ -- pentru tot ce făcuse ca prim-minstru pînă atunci -- pentru “graba” cu care făcuse. Trebuia să se grăbească încet, opinează Europa. Între patru ochi, i-o fi spus şi “Vezi ce faci cu plagiatul ăla, că nu dă bine deloc în ochii lumii care contează”.
  E momentul s-o spun pe-a dreaptă: Un tip de onoare ar fi acceptat inevitabilul -- demisia din fruntea guvernului. Numai că “onoare” e ca “demnitate” -- în politica românească de înalt nivel, nişte chestii de afişat numai dacă “avantajează”. Dacă nu, nişte prostii -- măcar comparativ cu importanţa obiectivelor politice, cu aşteptările “alor tăi”.
  Ce şi-o fi spus Ponta -- ori i s-o fi spus? Dacă n-are Băsescu onoare, tu de ce-ai avea? Ce, tu eşti mai prost?
  Avem a ne-ntreba de ce a preferat Băsescu să ridice Europa în capul ţării ăsteia, nu putea “rezolva” problema printr-o discuţie bărbătească, cu uşile închise, cu mîna pe butonul declanşator, astfel încît să-l pună pe Ponta în situaţia de a apărea singurul răspunzător de prăbuşirea reputaţiei României europene şi euro-atlantice?
  Răspunsul meu este că nu putea, cheia strategiei sale era să obţină obligaţia cvorumului la referendum, care era la mîna USL. Implicînd forţe care, altminteri, n-au de ce conta în organizarea unui referendum naţional -- inclusiv UE -- smulgea cheia din mîna USL şi o arunca CCR, unde scorul îi este favorabil (5 dintre “judecători” sînt oamenii lui, iar el are nevoie -- acum, de pildă, de 6 voturi pentru invalidarea referendumului. Dacă “ungurul” nu se dă pe brazdă, CCR trebuie să trimită în parlament hotărîrea de validare a referendumului).
  “Tehnic”, referendumul n-avea cum fi validat prin cvorum dată fiind starea deplorabilă a listelor electorale; dat fiind siktirul în care s-a făcut recensămîntul în 2001, cînd “nişte băieţi deştepţi” au văzut imensul potenţial de fraudă electorală pe care-l au listele electorale “oficiale” din 2000 toamna, faţă de bietele cifre reieşite din recensămînt. Practic, oricare tabără poate clama victoria la referendum dar numai una poate invoca “respectarea legii” -- tocmai a legii de care şi-a bătut joc timp de 10 ani, şi pe care USL n-a putut-o schimba, “cu toată graba” sa.
  Dacă ne duce mintea să contabilizăm cîştigurile referendumului, ajungem la imagini de coşmar: “electoratul de bază” (în jur de 50%, statistic activ) nu-l mai vrea pe Băsescu; datorită premeditării confuziei din listele electorale, părerea sa nu contează “legal”; principalii lideri politici -- preşedintele ţării (deocamdată suspendat) şi prim-ministrul (deocamdată) nu dau doi bani pe prestigiul ţării pe a cărei reprezentare în Europa se bat; nu dau doi bani nici măcar pe propriul prestigiu în ochii Europei şi ai lumii întregi fiindcă nu asta contează pentru ei (nici nu mai are rost să ştim ce anume ar conta, totuşi); Europa are de ales între doi pretendenţi, cum Înalta Poartă avea, cam de cînd au impus otomanii Capitulaţiile; “era mai bine înainte” -- pe vremea suzeranităţii turceşti, zic -- fiindcă atunci n-avea nimeni pretenţia de a fi democrat, iar lumea nu-şi punea problema corectitudinii politice.

 • Dorin Tudoran

  @Ontelus Dan Gabriel

  Pentru activisti ca dl Neamtu se va gasi totdeauna cineva “aici”. Am mai spus: vocatia romanului de a se lasa pacalit este ne-li-mi-ta-ta!!

 • Gheorghe Campeanu

  Les Odeurs du Mal

  @ Domnului Şerban Foarţă (via LLM)

  Am fost arghezian de copilandru, inainte de a deveni ‘venetic’. Sobru stihul mentionat de Dvs.

  Si, clasei politice i s-ar potrivi atitea, dar aflat in imperiul lui Shakespeare:

  Acuzatorul : “Thou odoriferous stench, sound rottenness ”

  Acuzatul: “O, my offense is rank, it smells to heaven,
  It hath the primal eldest curse upon’t—”

  O zi buna va doresc.

  Thou odoriferous stench, sound rottenness

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu & Serban Foarta

  Treaba dumneavoastra, boieri. Vet fi interceptati de statul de drept al dlui Basescu (cel stat care a inregistrat discutia pucistilor, la malul marii, in Grecia. in chip cu totul legal, in ziua de 1 mai, cand muncitorii sarbatoreau pe banii patronilor), dati la gazeta, demascati de Volodea T., psihanalizati de Rodica C.,desfiintati de Mihail N., dupa care ma vor intreba pe mine “Alo, mai e cineva p’aci, ca vrem sa construim o republica nou-noutza!”
  Eu n-am nici o problema sa le raspund: “Dat-i drumu’, flacai. Republica trebuie data la cheie Guvernatorului Monica M. cel tarziu in ziua de 1 decembrie, ca dupa aia se lasa frig tare…”

 • Van Gogu

  “o reevaluare a Constituției nu ar trebui să producă prea multe inhibiții”, Constitutia trebuie revizuita fara doar si poate, dar pe de alta parte si Constituția Statelor Unite ale Americii cu amendamente cu tot daca ar fi interpretata nu de Obama si John G. Roberts, Jr., ci de Basescu si Zegrean, ni s-ar parea extrem de proasta.

 • Dorin Tudoran

  @ Van Gogu
  Pana Romania nu devine ori republica parlamentara, ori republica prezidentiala, ori… Principatele Reunite A Ce A Mai Ramas din Romania, cu un Guvernator (Monica Macovei) numit pe viata de Uniunea Europeana greu de iesit din impas.

 • Ontelus Dan Gabriel

  Înțelegând, pe de o parte, că Occidentului nu-i merge prea bine, cel puțin de vreo câțiva ani și, asumând, pe de altă parte, că sincronizarea cu Occidentul este destinul românesc de aproape două veacuri, în ciuda tuturor vicisitudinilor, nu putem spera decât la mai bine, cu toate că semne de toate felurile ne încredințează de contrariu. În plus, nu putem neglija vitalitatea Asiei, cu tot ceea ce înseamnă aceasta.

 • andrei i

  Pentru numerosii “impartiali” si “independenti”:
  Cei de la UE (inclusiv social-democratii si liberalii, Fr. Hollande etc.) s-au speriat -nu pentru ca le-ar pasa ce partid conduce la noi (e ditamai criza -Grecia, Spania etc-, oamenii au alte preocupari decat tarisoara noastra), ci pentru ca ceea ce a facut USL-ul n-a mai tinut de clasicele gainarii “de rutina” (care exista de pe vremea lu’ nenea Iancu si dinainte); USL-ul s-a apucat sa-si foloseasca vointa pt a modifica niste reguli care aveau menirea de a tine in frau tocmai vointele diferitelor parti si de a regla raporturile dintre ele (chit ca funcionau cum functioneaza toate pe la noi, dar e altceva cand te-apuci sa le desfintezi de-a dreptul) ; usl-ul nu s-a multumit sa fie “jucator” (cum ar zice Basescu), a vrut sa fie arbitru -si nu oriunde, ci in chestiunile fundamentale. Altfel, sigur, sintem liberi sa credem ca politicienii vestici (de toate orientarile) au fost cumparati de Basescu, sau ca e un complet iudeo-masonic, sau ca imperialismul-stadiul cel mai inalt al capitalismului etc.
  Lucrurile astea, evident, se cam stiu de pe vremea lui John Locke (si eu as fi crezut ca le stie oricine); in “Second Treatise…”, cap VII, par. 90:
  ” Hence it is evident, that absolute monarchy, which by some men is counted the only government in the world, is indeed inconsistent with civil society, and so can be no form of civil-government at all: for the end of civil society, being to avoid, and remedy those inconveniencies of the state of nature, which necessarily follow from every man’s being judge in his own case, by setting up a known authority, to which every one of that society may appeal upon any injury received, or controversy that may arise, and which every one of the* society ought to obey; where-ever any persons are, who have not such an authority to appeal to, for the decision of any difference between them, there those persons are still in the state of nature; and so is every absolute prince, in respect of those who are under his dominion.”
  De-asta s-a temut Occidentul, ca usl-istii vor sa instituie ceva in genul unei “monarhii absolute” (eventual in versiune Putin)

 • Dingo

  Basescu nu se (mai) intoarce. Cadavrul politic e kaput. Pana pe 12 septembrie se mai schimba din mecanismele puterii. Se schimba seful DNA Morar, incep sa se afle tot felul de chestii interesante, poate e gasit si Codrut Marta -- mana dreapta a blejnarului (implicit al basescului).

 • Coup de théâtre!
  CCR s-a hotarat sa prelungeasca suspansul!
  Cu ocazia asta mai aflam si noi cati mai suntem pe aici, pe acolo, pe dincolo…

 • Cinic

  Iaca pozna! CCR a aminat revenirea Lasului la Cotroceni !
  Culmea ca toti tac chitic si inghit in sec, pe nemestecate,ca au promis ca recunosc hotarirea ccr! chiar ”licuricii” mari si mici,au cerut sa devina lege decizia ei!
  Ma stric de ris,coana Evropa sta s-o ia in….,romaneste !
  Ce-i drept o merita dupa cum a reactionat la debutul crizei cind a sarit in apararea lasului,ca un arbitru prost sau ”interesat” care .vazind doi jucatori cazuti jos,unu stind buimac in fund si altul lungit pe jos cu bratu sub el,da lovitura libera pentru ultimul,fara sa stie ca isi rupsese mina in falca preopinentului!
  Acu,cind se face reply,si se vede adevarul,nu are decit sa inghita galusca!
  Pofta mare ,coana mare!>:)

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  Occidentul s-a speriat de cele cuprinse in informatiile cu care a fost bombardat: unele reale, altele -- niste exagerari gogonate.

 • Dorin Tudoran

  @ Dingo

  Dna Kovessi ii va reinnoi madatul dlui Morar, desi ar fi, usurel cam ilegal…

 • Dorin Tudoran

  @ No Name / DP

  Intai trebuia sa aflam care este populatia reala si cati oameni au drept la vot ( copiii de gradinita n-as crede ca au…), si apoi se putea organiza si referendumul. S-ar putea ajunge si la repetarea lui; costuri extrem de mari, dar macar am siti: laie ori balaie…

 • Dorin Tudoran

  @ Cinic

  Nu fiti … cinic: dnii Tismaneanu si Neamtru vor trimite un memoriu la Bruxelles, demonstrand ca CCR este unealta Moscovei. Chiar si dna judecator Iulia Motoc, plimbata de ICR (dl Patapievici) si IICCMER (domnul Tismaneanu) la Washington.

 • @Dorin Tudoran # 75

  Ca d-nii Tismaneau si Neamtu vor zice ce-ati zis, n-am nicio indoiala, dar ce-o sa zica oare dna Monica Macovei? Ca s-a dat inca o lovitura de stat (a cata?), Curtea Constituionala lovind direct in ochiul statului de drepti, pe care l-a suspendat de urechi pana la inchiderea sezonului estival!

 • OvidiuB

  Cred ca Basescu e terminat.

  Se va dezbate mult pe chestiuni “tehnice” in urmatoarele saptamani, dar sincer, nu vad cum ar putea ajunge MAI sa NU numere oamenii in asa fel incat cvorumul sa fie indeplinit. Practic, CCR a transferat autoritatea de arbitru catre MAI. Iar MAI va gasi o argumentatie solida prin care sa spuna ca DA, romanii stabiliti in strainatate au tot dreptul sa voteze, chiar daca nu mai stau in Romania, dar ca NU, acestia nu trebuie luati in calcul la numarul total de alegatori pe baza caruia se stabileste cvorumul.

  Prin urmare, din pacate, din 3 vom scapa doar de 1…si ne vom pricopsi cu ceilalti 2.

 • Daca_nu_nu

  Şi usturoi?! Usturoi nu trimit domnii ceia la Bruxelles? Poate n-ar strica nici acolo o funie (cât de mică) şi-olecuţă de tămâie… Sau „nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le vorba aia”?!…
  Era o vorbă pe vremuri cum că-s pline cimitirele de oameni de neînlocuit.
  Acum -- de când cu funiile de usturoi -- aud că-s pline institutele / instituţiile de oameni de neînlocuit…

 • Dorin Tudoran

  @ OvidiuB

  Nu sunt sigur ca lucrurile se vor termina cum spuneti. Ce pot sa va spun este ca e “amuzant” sa vezi oameni care au reclamat guvernarea USL la Uniunea Europeana pentru ca dau o lovitura de stat prin restrangerea atributiilor CCR spunand acvum, dupa o decizie care nu le convine, ca este o alta lovitura de stat, sau cum spune marele adorator al statului de drept, dl Vasile Blaga, “a doua parte a loviturii de stat”…

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  Da, am citit, cu tristete, declaratia dlui Patapievici ca dupa plecare Domniei sale din fruntea ICR, nimeni in lume nu va mai recunoaste ICR-ul!?! Cine spunea, totusi, ca sunt pline cimitirele cu oameni de neinlocuit?

  Oh, si era sa uit: echipa de zgomote de la Contemporanul -- ideea europeana va denunta o alta lovitura de stat: http://www.evz.ro/detalii/stiri/magistrati-scriitorul-nicolae-breban-a-colaborat-cu-securitatea-servim-cultura-si-tara-9947.html

 • neamtu tiganu

  cred ca e imposibil sa se afle nr. corect de cetateni romani. Exemplu, de citiva ani in Germnia e posibila cetatenie dubla, germana-romana. In ge exista ca. 450000 de oameni de origina romana, care, teoretic, si-ar putea lua inapoi SI cetatenie romana. In germania traiesc, cu statut de ausländeri, 195000 de romani.
  Cind cei cu cetatenie dubla mor, nu e obligatoriu sau necesar sa anunte autoritatile romane ca s-au dus, un certificat de deces nemtesc e suficient. Deci, o parte din acestia ramin cetateni romani o vesnicie, nu m-as mira ca unii sa aiba 150 de ani.

  Concluzie: cvorumu e imposibil de atins pt. ca nu stii din ce, drept urmare singuru criteriu ar fi raportu votantilor care s-au prezentat, probabilitatea ca cei care nu s-au prezentat sa fie morti e f. mare.

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran
  Exact! „Cine spunea, totuşi, că sunt pline cimitirele cu oameni de neînlocuit?” EXACT! Bună întrebare!
  Eu n-am citit ce-a spus dl Patapievici; am citit ce-a spus dl Tismăneanu, într-o emisiune televizată:
  „Şi să nu mi se spună că nici o persoană nu e de neînlocuit! Ba da, există persoane de neînlocuit!”

  http://www.cotidianul.ro/tismaneanu-il-denunta-pe-basescu-pentru-trafic-de-influenta-189578/

  Domnule Tudoran, îmi pare rău că v-am pricinuit oarece neplăceri… Am văzut, aici, pe blogul dvs., un comentariu (nu mai stau să-l caut, dar sunt convinsă că a fost citit de multă lume, probabil chiar de toată lumea de pe blog) în care comentatorul spunea că dl Tismăneanu a fost înjurat aici. M-am simţit atinsă, dar şi calomniată de acel comentariu, pentru că eu mi-am exprimat, în repetate rânduri, aici, dezamăgirea faţă se reacţiile şi comportamentul dlui Tismăneanu. Aş vrea să-i spun persoanei care susţine că l-am „înjurat” pe dl Tismăneanu că n-am făcut altceva decât să exprim(ăm) nişte aşteptări, pe care le aveam de la dl Tismăneanu, şi nişte dezamăgiri. Atât.
  (Poate comentariul meu e oarecum tardiv, dar, cum am lipsit o vreme, cred că am o scuză…)

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  Oh, n-am citit acel text al dlui Tismaneanu, dar nu ma mir. Totusi, si dl Tismaneanu a cezut ca e de neinlocuit; totusi, a fost inlocuit. Va reveni dupa caderea guvernarii USL. Apoi, s-ar putea sa fie inlocuit din nou. Numirile politice asta inseamna: vii pe taisul sabiei politice, plece tot la sarutul ei…

  “Şi să nu mi se spună că …” Of, of, of cum mai striga vocatia de comisar din pieptruiel unora…

  Stati pe pace: se stie ca a nu-l lauda pe dl Tismaneanu echivaleaxza cu o injuratura.

 • Dorin Tudoran

  @ neamtru tziganu

  Oare de ce nu au dorit dl Basescu si sustinatorii sai exact aceasta varianta si legala, si de bun-simt: 50%+1 din numarul celor care voteaza?

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran #80 (II)
  Dacă aş fi fost o proastă, o chioară, o oarbă, aş fi fost, cu siguranţă, mai fericită: n-aş fi văzut nişte chestii, nişte socoteli… Uneori mă-ntreb: de ce mama dracului trebuie să le văd eu şi cum supărare se face că pe alţii nu-i deranjează lucruri în ochi săritoare???

  Mică bârfă -- alta decât cea care m-a supărat foarte tare ieri: Pe contul lui LA de pe facebook, un domn inteligent, fost dizident, educat, cult, tot tacâmul, o persoană de la care ai nişte aşteptări, nu ca de la neica-nimeni, spune despre musiu Barosso că a fost el maoist, dar a fost „acum multe decenii”, deci… azi nu se mai pune ce-a fost ăla illo tempore. M-am uitat aşa şi nu-mi venea a crede… Intru în jocul lui (apropo de logică) şi-i răspunz: „Urmând logica dumneavoastră, şi Voiculescu a fost securist acum multe decenii”… Sigur că nu mi-a răspuns (nici nu m-aşteptam la un răspuns). Acuma stau şi mă gândesc aşa: Ce Dumnezeu se-ntâmplă? Avea dreptate dl Şerban Foarţă, la OC. Cum e cu punctul acela 8 de la Timisoara, de care eu ştiu numai din lecturi?… Că, acum, bag seamă, unu-i bun şi altul ba, deşi au supt de la aceeaşi ţâţă, să fie cu iertare…

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  D’ale logicii…

 • ovidiu

  @Dorin Tudoran: Am citit si eu acel titlu despre “etapa a doua a loviturii de stat”, inainte de a vedea comentariul dvs, surprinzindu-ma neplacut, asa ca am citit si articolul, cum probabil ati facut si dumneavoastra.

  Asta spuneti dvs: ”Ce pot sa va spun este ca e “amuzant” sa vezi oameni care au reclamat guvernarea USL la Uniunea Europeana pentru ca dau o lovitura de stat prin restrangerea atributiilor CCR spunand acvum, dupa o decizie care nu le convine, ca este o alta lovitura de stat, sau cum spune marele adorator al statului de drept, dl Vasile Blaga, “a doua parte a loviturii de stat”

  Asta am citit in articol: “Blaga şi-a început declaraţia precizând că “PDL nu a contestat niciodată soluţiile Curţii Constituţionale”.
  “Decizia nu e imputabilă CC, ci Guvernului USL care îşi bate joc de români, de regulile statului român, de statul de drept. …”, a susţinut Vasile Blaga.
  El a mai susţinut că astăzi s-a intrat “în etapa a doua a loviturii de stat organizate de USL, prin mistificarea datelor privind numărul cetăţenilor cu drept de vot”.”

  Nu observ contradictia pe care ati scos-o dumneavoastra in evidenta: adica, ieri i-am acuzat ca restring activitatea CC, azi nu sunt de acord cu deciziile CC.

  “Da, am citit, cu tristete, declaratia dlui Patapievici ca dupa plecare Domniei sale din fruntea ICR, nimeni in lume nu va mai recunoaste ICR-ul”
  Sa avem rabdare si vom vedea daca a fost o declaratie aroganta (in cel mai bun caz, imprudenta) sau chiar asa vor sta lucrurile.

 • Daca_nu_nu

  D-ale, d-ale, da-le-aş…

 • @Dorin Tudoran
  “Despre logică sau câți ani mai durează ziua de 29 iulie 2012” , Dupa decizia de azi a CC va inalt la gradul de vice-proroc. 🙂 Totusi sper sa nu si va adevereasca prorocirea pentru ca atunci nu va fi bine in Romania. Ar fi interesant de stiut cine si cum a votat in CCR . Pe pariu ca cei numiti de PSD au votat pro validare iar ceilalti ai PDL au votat pentru invalidaea referendumului.

 • Dorin Tudoran

  @ ovidiu

  Va respect foarte mult, dincolo (sau tocmai…) punctele de vedere deosebite, dar in acest caz am senzatia ca ma luati drept idiot.

  Dl Blaga nu are nici macar curajul carutzasului sa injure pana la capat: nu da in CCR, da in… Guvern?!?

  Care e vina guvernului (in acest caz)? A impus guvernul CCR sa ia aceasta hotarare? E aceeasi veche smecherie: cand ne place hotarara CCR, o aparam impotriva altora; cand nu ne place…

  Dl Blaga sustine multe si a venit vremea sa fie luat bine la “analizat” — da la controlatul vamilor la ce face in PD-L. Dvs. chiar nu observati porcaria imenesa: in partid stopeaza initiativele dnei Macovei, se opune treconsolidarii PD-Lui pe criterii morale, dar o sustine pe dna Macovei la nivel de interes national. Adica; “Lasa-ne, dna Macovei. Lasa-ne. N-avem nevoie de moralitate in PD-L, du-te si fa reforma morala in Romania. PD-L e stat in stat…”?

  Acum, “neinteleasa” dna macovei in PD-L face echipa cu de neintelesul Vasile Blaga in “apararea statului de drept”. Haida-de!

  La varsta mea, nu am nevoie sa astept: oricine ai fi, orice ai fi facut, cand ajungi sa sustii ca, daca pleci tu din varful institutiei, institutia e moarta e semn de egocentrism avansat.

  Ca si dl Tismaneanu, sa nu i se spuna ca “nimeni nu e de neinlocuit”. Toti suntem de inlocuit. Hai sa fim seriosi, ca ne rad si curcile.

  Exista o singura posibilitate ca declaratiile dlui Patapievici sa se adevereasca, dar n-as vrea sa se… adevereasca. Spre binele dlui Patapievici. De ce? Ar insemna o imensa munca de boicotare a institutiei parasite. Si, zau, nu-l cred in stare de o asemenea porcarie, si nici n-ar fi bine sa fie tentat de ea.

  Fostul presedinte al ICR, dl Buzura, a crezut si Domnia sa ca ICR nu va mai fi ce-a fost pe timpul sau. Uite, ICR n-a sucombat, ba chiar a facut o treaba incomparabil mai buna decat sub dl Buzura.

  Cum spuneam intr-un alt raspuns, e bine sa ne reamintim de vorba ca sunt pline cimititele de oameni de neinlocuit.

  Daca am acceptat o asemenea manifestare de egocentrism ar insemna sa acceptam ca in Romania se nasc numai dobitoci, ceea ce, sper ca recunoasteti, este o… dobitocie.

  Slava Domnului, sunt si oameni de varsta dlui Patapievici, si oameni mai tineri care ar putea face o treaba buna. Ganditi-va ca, atunci cand a fost numit la ICR, dl Patapievici nu condusese decat o tricicleta, o biccicleta si o masina. S-a dovedit insa un manager excelent, minus “talentul” de a atrage asupra institutiei furtuni care puteau fi evitate.

  De atatia oameni de neinlocuit, Romania abia de mai poate fi locuita…

 • Dorin Tudoran

  @ Virgil

  Dl Tismaneanu are “dreptate”: si eu sunt de neinlocuit…

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Tudoran,

  Dupa cum spuneti, in Romania nu se intampla niciodata ce trebuie…
  Incep cu ce ar trebui acum ( una din directii ), si va transmit in Comentariul urmator Etapa 1 a felului in care doresc sa ma implic in functionalizarea sistemului de sanatate in Romania ( ii scrisesem ceva si lui dom’niku ref. la acest subiect..) .

  Pentru a reusi insa, cred ca ”societatea civila” ar trebui sa iasa din contemplarea “kakistocrata”….Si de aceea, in al-doilea comentariu, va transmit un email pe care l-am transmis d-lui Bogdan Hossu, pentru continuarea unui proiect al lui Vasile Paraschiv. Apar acolo, indirect, si alte elemente de “”atac-aparare” pentru ambele tabere…Noi fiind la mijloc, o furam si de la unii si de la altii…Ramane vorba aceea a lui Valeriu Stoica cu alternanta din 4 in 4 ani…Adrian Nastase ramane si el, tot acolo….

  Cu bine,
  D.D.

  Am prezentat aceste comentarii si Pr. Dr. Dorin Octavian Piciorus in materialul TPA pe care-l postati ( in trackback ) la subsol. Desi poate ca forma…. ar fi trebuit sa-mi blocheze comunicarea. Cum noi romanii suntem insa “fraieri”…

 • Dezideriu Dudas

  Subiect : Functionalizarea unui sistem post-modern, “original”.

  Denumire completa Subiect : Functionalizarea unui sistem in care interesele partilor implicate vor fi consonante cu interesul national, in sens-postmodern.

  Comentariul MS 1 Forum ( 2 iul 2012 )

  Participarea mea la dezbaterea publica privind noua Legea a Sanatatii de la Constanta din data de 31.07.2012, cuvintele adresate atunci participantilor ( la sfarsitul manifestarilor, tinand cont de unghiul de abordare extra-profesional medical si farmaceutic, acestea din urma fiind acoperite in totalitate de cei ce au luat parte la dezbaterea din sala ), ma determina sa am aceasta interventie pe forum, dupa cum am promis. Am analizat cu mare atentie, la timpul lor, toate materialele aparute pana acum pe forum si cred ca e cazul sa incercam sa alocam mai mult interes restructurarii si functionalizarii sistemului de asigurari de sanatate din Romania. Din pacate formatul acestei dezbateri online, lipsa de incredere in in “Romania legala” tinand cont de incompatibilitatea ei cu “Romania reala “ ( inca din perioada interbelica…), destructurarea radicala a economiei si a institutiilor in general de dupa anii 1990…, criza economica mondiala, vor face ca proiectul de modelare a unei legi noi a sanatatii care sa optimizeze sistemul de sanatate din Romania intr-un context de reasezare institutionala si economica a Romaniei pe un trend de crestere, sa fie extrem de greu de realizat.

  Prin interventia mea de acum incerc sa prezint doua elemente principale de coeziune logica a participarii mele la acest forum :

  1. PRINCIPALA TEMA abordata de mine, tinand cont de competentele si autoritatea detinuta, va fi legata de consonanta intereselor partilor implicate in functionarea viitoare a sistemului, parti pe care le prezint mai jos alaturi de ceea ce voi analiza in mod special :
  -- Asiguratorii : mutuali, privati…., si modul in care acestia vor fi mai performanti sau nu in functie de tipul de actionariat pe care-l vor detine.
  -- Structurile medicale existente ce vor reprezenta osatura pe care va fi construit sistemul, si modul in care acestea pot devenI mai performante daca sistemul de asigurari, “viitorul” client-patron…, va fi mult mai flexibil si mai adaptabil la nevoile sale.
  -- Asiguratii, aflati in diferite ipostaze, de pacienti, utilizatori ocazionali ai sistemului, etc…, si modul in care pot ei influenta institutional functionarea sistemului
  -- Pietele adiacente sistemului, gen piata Pharma…, si felul in care acestea vor consona cu functionalizarea sistemului si cu interesul public….

  2. Pentru alegerea solutiilor optime de functionalizare a sistemului ( vizand inclusiv faza de restructurare a formei actualei legi daca va fi cazul, dar, mai ales, modalitatile optime de punere a in practica a formarii entitatilor asociate sistemului ), cred ca e necesar de a formaliza si mai mult comunicarea ref.la promovarea Noii legi a sanatatii. Cu prima ocazie voi face o propunere concreta in acest sens.
  Pana la inceputul crizei mondiale (anul 2008 ), pentru tari ca Romania dupa anul 1990, cele 2 elemente de coeziune logica prezentate mai sus, care vor da determinatiile principale ale interventiilor mele pe acest forum, nu puteau fi pe agenda niciunei institutii ( nici macar a unei firme private…)…”Functiona” economia de piata, piata libera, rolul statului se diminua…Dupa 2008, toate statele dezvoltate au aplicat exact masurile pe care ni le-au interzis noua pana atunci ! De aceea, macar acum, pentru a nu pierde si sectorul de sanatate, precum am (cvasi)pierdut economia, cred ca este necesar sa intelegem noi, pas cu pas, in ce intram….Vorbele si ideile frumoase care nu prea mai au acoperire pe niciunde, nu ar trebui sa ne determine sa incercam, tocmai la noi…, sa le validam in practica, in pofida evidentei….Asta nu inseamna ca in Germania sau Franta sistemul asigurarilor de sanatate nu poate fi un model de urmat pentru noi, dar, cel ultraliberal, de care SUA incearca sa scape, n-ar trebui sa ne emotioneze prea mult…Atasez la final, pentru detalii, un studiu al lui Paul Krugman, preluat de pe CriticAtac. Nu ar fi imposibil ca elemente mai liberale sa le integram intr-un sistem propriu, dar sistemele noastre “originale” ïnca ne provoaca frisoane…Poate ca dvs. medicii, si in general cei din sectorul sanitar, veti fi mai decisi, ca noi, inginerii, economistii, juristii.., cei care in economie am aplicat ïntocmai ”ceea ce ni s-a spus, noroc ca, original”, am mai tregiversat pe ici pe colo, altfel am fi fost in integralitate dependenti de capitalul strain. Nu in cvasi-totalitate ca acum, si nu vizualizand in capitalul strain un dusmnan, ci doar in cel monopolist, care distruge concurenta. Si nu ne putem “plange” ca n-ar exista capital monopolist…

  Din expozeul d-lui director in Ministerul Sanatatii, dr. Calin Alexandru, moderatorul dezbaterii de la Constanta, am inteles ca in anul 1998, la infiintarea CNAS, s-a renuntat la alegerea prin vot a conducerii acestei institutii tinand cont de lipsa de structurare incipienta a asiguratilor, dar ca in orice sistem de management, a ramas inca de atunci regretul lipsei prezentei responsabilitatii “proprietarului” in functionarea sistemului…Initial, sistemul a fost proiectat in coordonate esentiale functionale, respectiv bugetul asigurarilor de sanatate era separat de bugetul de stat. De asemenea am aflat ca, din pacate, in anul 2002, bugetul asigurarilor de sanatate a fost integrat in bugetul de stat, si astfel, banii din sanatate au fost folositi si in alte domenii, situatie care mai este inca valabila si acum ! Pot afirma ca daca nu se va lua ca reper INTERESUL PUBLIC, nici prezenta “proprietarului” nu va optimiza functionarea viitorului sistem ( statul si privatii , iar formulele mutuale vor oscila intre…, vor detine limitele care vor polariza sistemul, respectiv controlul total si reversul lui, ultraliberalismul ) si nici nu se va reusi ca bugetul asigurarilor de sanatate sa devina din nou independent de bugetul de stat. Sau daca se va reusi, in scurt timp se va renunta la independenta sa la prima constrangere bugetara majora, si la interventia primului lider politic “macho” care s-ar afla prin zona de decizie atunci. Avem exemplul edificator al pietei pensilor private de pensii…Si avem si exemplul Ungariei…

  NOTA FINALA : Notiunea de post-modern, in context, poate deruta…Tarile mari, dupa atata modernitate manifesta si generatoare de progres, isi permit strategii “post-””…La un moment dat, isi imaginau si “sfarsitul istoriei””… Materialul atasat, al lui Paul Krugman, este un exemplu de post-modernism american posibil de preluat de noi, “fara comentarii”, la inceputul anului 2012 ….Romanii din strada din acele momente insa, au preferat un fel de “a doua modernitate” romaneasca, decat un post-modernism “de stransura”, oferit cu generozitate de altii….Daca poate deruta preluarea de pe CrirticAtac, promit ca in viitor voi veni si cu idei de pe Contributors….Deocamdata acolo am gasit idei mai de Stanga, dar, e drept, cu focalizare mai decisa pe “interesul national”…O notiune care nu prea suna bine din Est…In Vest, nu-i problema…

 • Dezideriu Dudas

  Miercuri 1.08.2012

  Stimate Domnule Hossu,

  Va dadusem telefon luni 30.07.2012, ingrijorat de faptul ca era posibil ca liderul politic Crin Antonescu sa fie nevoit sa se retraga din politica. Si-asa avem putini lideri de calitate si ar fi fost chiar culmea sa-i pierdem si pe astia putinii…Dupa cum v-am scris in mesaj, ma gandeam ca am putea sa continuam proiectul lui Vasile Paraschiv ref. la societatea civila, propunandu-i un rol determinant lui Crin Antonescu. Solutia idioata cu “societatea civila” condusa de colonelul Dogaru, intr-un mod paradoxal i-a dat dreptate lui Vasile Paraschiv in “nebunia” lui frumoasa…Daca “bunii” nu se misca, ceilalti oricand au solutii la indemana….Ar fi fost utila solutia si pentru ca “SOCIETATEA CIVILA” de pana acum ( am fost si in asociatii civice, si profesionale, si sindicale, si patronale si politice…) a fost controlata aproape in proportie de 100% de “sistem” ( 50 % extern, si 50 % intern – “ai nostri”, dupa anul 2000…) si, dupa cum stiti, sunt putine organizatii care au curajul sa anunte public macar, faptul ca sunt independente ( cum remarcasem si alta data in comunicarea cu dvs. “declaratia de independenta” de pe site-ul dvs. – stanga sus …).
  Un viitor CONSILIU NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE ( sau ceva asemanator ) – poate preluam chiar formula lui Vasile Paraschiv ( voi verifica in arhiva ), va putea fi si nucleul de lobby, pentru 2 obiective :
  PE TERMEN SCURT : SENATUL CIVIL ( sau al “societatii civile” – suna mai putin “kakistocratic”, cum ar spune d-nul Dorin Tudoran ) AL FONDURILOR STRUCTURALE
  PE TERMEN LUNG : SENATUL CORPURILOR PROFESIONALE ( in viitor, a doua Camera a Parlamentului Romaniei – si a tarilor care intra in “gasca” noastra…, sa fie a corpurilor profesionale, precum acum in Hong Kong, unde sunt reprezentate 28 de categorii profesionale in a II-a Camera a Parlamentului, exclusiv dedicata corpurilor profesionale )

  DE CE LEG atatea teme importante de viitor cu liderul CRIN ANTONESCU ? Politica in Romania a produs “jdemii” de politicieni care, insumat, aproape ca fac un joc de suma nula…Poate n-ar fi rau sa aducem unul dintre ei, cu certe calitati de “(contra)lupta”, in zona in care niciodata suma nu e nula…

  INTRE TIMP INSA :
  -- Se pare ca, totusi, CRIN ANTONESCU, pare a-si rezolva singur dilema…Adica, nu pare a dori vreodata sa paraseasca corpul sau profesional….Ar fi problema lui si problema politicienilor ref. la asumarea si respectarea afirmatiilor facute…Problema noastra e alta…

  PE DE ALTA PARTE INSA :
  -- Nu cred ca ar fi rau ca, un CONSILIU NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE, format rapid, dupa o scurta analiza si deliberare, sa-i ceara lui CRIN ANTONESCU sa ramana totusi in politica in eventualitatea ca Traian Basescu va reveni la Cotroceni.

  DE CE ? Pentru ca, AVEM NEVOIE SI DE UNII SI DE ALTII…Cred ca retineti ce zicea d-nul Valeriu Stoica ref. la alternanta din 4 in 4 ani prin anii 2003-2004…Nu cred ca trebuie exagerat cu “(contra)lupta”…Chiar daca “actorii” par a nu intelege…

  Fac aceste afirmatii in contextul in care, dupa ce am citit cartea lui Marius Oprea despre Traian Basescu ( in data de 29.07.2012 ), m-am lamurit ca presedintele ales al Romaniei nu beneficiaza de “ajutorul” nimanui…Adica, “(contra)lupta”sa pare a fi pe bune….Pur si simplu “strica” totul cu un talent si o forta irezistibile…Mult timp…, se pare ca si acum inca ( a se vedea “adevarul ultim”… despre unguri, “barbatia” intelectualilor bugetivori, “barbatia” Europei -- si mai bugetivora, dar maidegrabavarsatoare de sange nevinovat, in general din EST…), a destructura ( Dorel Sandor ii spunea odata “demantelare”, desi, va asigur, nu “ma omor” de dragul “baieilor destepti”…) a fost mai important decat a construi…Traian Basescu insa cred ca ne-a adus la limita. Lucru care, nu poate fi rau din punctul de vedere al dinamicii conceptului de STURM UND DRANG….Daca Traian Basescu va avea forta sa se reinventeze si pe trendul de constructie ( pe cel de distrugere, a fost “brici”…), sunt convins ca DREAPTA romaneasca ii va fi recunoscatoare dupa un timp, desi, in mod organic el e un om de stanga…Dar tinand cont de talentul si forta sa, nu cred ca i-ar fi imposibil sa se reinventeze. Are insa nevoie de TIMP, si ultimele evenimente generate de el ii vor da ragazul necesar dupa alegerile generale…Mai putin cred ca vor conta alegerile prezidentiale…De mult justitia si “serviciile” nu cred ca mai pot fi influentate asa de usor….Iar ref. la diplomatie, in Romania, de vreo 2.000 de ani, nu avem nici o “veste” noua…Asa ca, tinand cont de cele 3 domenii prezidentiale, nu prea va conta cum il cheama pe presedinte…Dar, sigur, “toti” asteapta sa afle incepand cu 12 august 2012 cum il va chema pe noul sef de la DNA…Inclusiv capitalul strain monopolist ( celalalt ne-monopolist, este la fel de neputincios la “al nostru” ), impreuna cu “falangele” sale de acoperire : FMI, BM, UE, CE, etc…)…Nu va ganditi in primul rand la “ai nostri”…Cum ii scriam odata si d-lui Dorin Tudoran, cand CIA ii va prinde pe urmasii lui ROTSCHILD si ROCKEFELLER cu “carnatii in portbagaj” pentru seful FED, mai vorbim despre onestitatea luptei anticoruptie in tari ca Romania…Nu incerc sa-i absolv pe “ai nostri”. Doar incerc sa determin societatea romaneasca sa se uite si la “ceilalti”, mult mai “(contra)luptatori” decat “ai nostri”…Nu ca “ai nostri” n-ar fi la fel de “talentati”…Dar au vreo suta de ani in urma…Incearca ei sa recupereze, dar, deh, sunt oameni si ei…

  Voi reveni in coordonate mai concrete referitor la ideile de mai sus, si cu cu elemente de constructie institutionala, legate de :
  PE TERMEN SCURT : Un proiect in domeniul asigurarilor obligatorii de sanatate ( un model de promovare a Noului proiect guvernamental – vechiul proiect , era al “n”-lea cadou oferit capitalului strain, cel degraba “ (contra)luptator “…)
  PE TERMEN LUNG : Un proiect sistemic si integrat pentru AGRICULTURA.

  Cu stima,
  Dezideriu Dudas

 • Dorin Tudoran

  @ Dezideriu Dudas

  Multumesc. Din pacate, cred ca am avut dreptate temandu-ma ca ziua de 29 iulie 2012 va dura cativa ani…

 • ovidiu

  @Dorin Tudoran:
  >Va respect foarte mult, dincolo (sau tocmai…) punctele de vedere deosebite, dar in acest caz am senzatia ca ma luati drept idiot.
  Pur si simplu imi pare foarte rau, am o problema cu violenta, fizica sau verbala, mai ales cind e vorba de anumiti oameni. Imi pare rau ca lucrurile pe care le-am scris au ajuns la dumneavoastra in felul acesta.

  >Care e vina guvernului (in acest caz)?
  Asta cred ca e o vina a guvernului, furnizarea de date contradictorii: “Curtea Constituţională a anunţat oficial că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date “contradictorii” privind listele electorale permanente”

  >Dl Blaga sustine multe si a venit vremea sa fie luat bine la “analizat”
  Este foarte posibil sa fie adevarat. Dar nu despre asta era vorba. Ci despre o anumita lectura pe care o daduserati dumneavoastra unui anumit articol sau stiri. Am citit si eu un articol in legatura cu acea stire si mi se parea ca ii faceati o nedreptate strict din punctul de vedere al acelor spuse.

  >Dvs. chiar nu observati porcaria imensa
  Pare foarte plauzibil sa stea lucrurile chiar asa, dar ce pot face? Un om care poate fi acuzat de multe lucruri grave; in continuare, insa, o acuza nedreapta la adresa lui asta este: o acuza nedreapta.

  >Exista o singura posibilitate ca declaratiile dlui Patapievici sa se adevereasca, dar n-as vrea sa se… adevereasca.
  Exista acea posibilitate, foarte putin probabila. Exista insa si alta posibilitate, sa fie numit cine nu trebuie, sa se implice cine nu trebuie etc.

 • mihai rogobete

  În vederea ciolaniadelor prezidenţiale şi parlamemtare, extinzându-şi aria de patrulare, o fregată chineză specializată în combaterea pirateriei, al cărui nume îl păstrăm din cauza intimidării sub anonimat, patrulează săptămâna aceasta în largul coastelor româneşti ale Mării Negre

 • Daca_nu_nu

  Ha, ha, ha!!!
  Absurdistanul dăunează grav sănătăţii!!!
  Cât Absurdistan! Prea mult Absurdistan!
  A se administra în doze bine calculate şi nu (mai) sub supraveghere medicală!
  🙂 🙂 🙂
  Vai, Doamne…

  http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Mihail_Neamtu_despre_ramanerea_lui_Crin_Antonescu_presedinte-_o_-farsa-o_mizerie_0_748125437.html

 • andrei i

  Domnule Tudoran,
  Sa fim seriosi, daca-i vorba de “bombardare a occidentului cu informatii”, usl-ul facea si el asta cu sarg pe vremea Boc-ului, si degeaba, ca nu-i lua nimeni in serios. De ce nu-i luau in serios ? Pai pt ca 90% din ce spuneau erau brambureli si pamblicarii, nimic concret (iar 10% erau, cum spuneam, “gainarii de rutina”). Or fi fost si “exagerari gogonate” transmise de PDL, dar “Bruxelles-ul” nu le-a luat in considerare (s-a vazut din raspunsurile lor, in care s-au referit doar la chestii clare); ca sa nu mai spun ca nu cred ca plutoanele de propaganda ale PDSR-ului (ca au, slava domnului) stateau pe tusa in timpul asta.
  @Daca_nu_nu: in anii ’70 “maoismul” si alte trasnai conexe (“trotskism”, “situationsim” etc.) erau la mare moda printre junii intelectuali imberbi si idealisti; in general, era vorba de simpla gargara, fara efecte in “lumea reala”; le-au trecut precum acneea juvenila, dar multi -si Barroso printre ei- au inteles de acolo (din proprie experienta) ca radicalismul politic nu duce decat la delir si trebuie evitat; ceea ce faceau ei -de obicei, doar dezbateri interminabile- nu poate fi in nici un fel comparat cu colaborarea cu Secu’; altii care au trecut prin experiente asemanatoare: Glucksmann, BHL, Savater, Bertollucci, Sloterdijk (chiar si o minte stralucita ca Sloterijk !…) si multi altii.

 • InimaRea

  Gentlemen, mă scuzaţi că intervin dar v-aş spune şi părerea mea (ca-ntr-un banc estival: Doi tipi bine făcuţi discutau, pe plajă, despre cum e preferabil, sa ai nevastă ori amantă. Unul, doctor, prefera amanta -- n-avea chef de viaţă de familie. Celălalalt, inginer -- nevasta, să-i pună masa, să-i spele, calce… Apare unu’ mic şi cu ochelari groşi -- vrea să-şi spună şi el părerea: Domnilor, eu cred că-i bine să ai şi nevastă, şi amantă. Cînd nu eşti acasa, fiecare te crede la cealaltă, iar tu stai liniştit la bibliotecă şi citeşti…)
  Şi-ntr-o parte, şi-n ailaltă, statul e o muiere al cărei rost pe lume e să-ţi dea ţîţă. Nenorocirea lor e că trebuie să peţească statul de la noi. Fiecare ne pune problema bărbăteşte: Domn’e, dacă vrei să fie femeie cinstită, mi-o dai mie. Ălălalt o să facă o curvă din ea, şi n-o să-ţi pice bine.
  Ca părinte, îi doreşti binele. Problema e că habar n-ai cînd e una, cînd e alta. Cel mai rău e că nici nu mai ştii cum e bine pentru stat -- să fie femeie cinstită ori…?
  Dac-ar fi fata mea, statul ăsta ar împleti cosiţă albă dacă-i aşa prost încît să nu poată fi ce trebuie să fie, să ajungă să fie ba una, ba alta. Fi’n’că nu-i după mine, eu aş pune paru’ pe peţitori -- cum vine unu’, pac la mir! Poate-aşa se trezeşte şi “fata mea”, să fie şi ea în rîndu’ lumii, să nu mai stea la mîna violatorilor care se cred Don Juani, şi ei nu sînt nici la degetu’ mic al lui Cassanova.
  Adică, n-au vîrtute, gentlemen, e numa’ gura de ei -- sînt eunuci constituţionali.
  PS: Hotărîrea CCR, de ieri, arată că mi-s şi io o ţîr’de prooroc, că se joacă -- aşa cum bine mai ziceam io -- Au vauleur, un voleur et demie.

 • OvidiuB

  Evident ca Blaga in magazinul cu democratie si stat de drept e chiar mai stangaci decat elefantul din magazinul de portelan (si este o mare tristete ca a ajuns democratia sa fie aparata de alde Blaga, Anastase, Oltean -- care ar pica cu brio un test elementar de notiuni democratice).

  Pana la urma, statul de drept inseamna, de exemplu, sa respectam cu totii deciziile CCR, chiar daca ele nu ne convin (mai ales daca nu ne convin, de fapt). Tot stat de drept inseamna insa si ca deciziie CCR ar trebui luate intr-un climat neisterizat, in care autoritatile chiar sa ofere informatiile pe care le au si nu sa o dea dupa cires cu formule avocatesti (ce inseamna “nu garanteaza pentru…”? exista vreo situatie in care MAI ar putea garanta 100% pentru niste date? dar daca mor oameni de cand se face numararea pana cand are loc votul? dar daca-i scadem pe liste pe cei care sunt plecati in concediu? sa ne apucam sa vedem cati au plecat cu gandul de a se intoarce si cati cu gandul sa ramana? daca de la Olimpiada nu ni se mai intorc in tara totii sportivii, o sa-i scadem dupa aceea din listele electorale?)

  Evident ca Basescu ar putea sa ne scuteasca de aceste dileme absurde si imbecile dandu-si demisia (tacerea sa de pana acum si-asa e foarte suspecta) -- insa in cazul asta am rezolva problema pe jumate. Iar incompetentii care au “umplut de sange” acest referendum vor ramane la locurile lor. Dar asta n-ar face decat sa confirme traditia: rezonabilitatea si eleganta nu se poarta in politica noastra decat cand profita cuiva. Si zau daca nu-mi aduc aminte cu regret de doamna Mona Musca…

 • Dorin Tudoran

  @ovidiu

  Datele contradictorii oferite de actualul Guvern nu sunt cumva datele lasate mostenire de fostul Guvern care, pare-se, juca la dfoua capete: adica cu doua seturi de date. Este de crezut ca in numai doua luni de guvernare cei de acum si-au construit o baza de date (plina ori nu de contradictii?
  Guvernul actual a facut erori de toate felurile, dar nu ne ajuta la nimic sa-i punem in carca si ce nu a facut..

 • andrei i

  Asa e, nu sint 18 milioane de alegatori; sint…mai multi ! Uitati aici:

  http://prisacariu.kamikazeonline.ro/2012/08/03/numarul-corect-de-alegatori-romani-peste-19-milioane/

  Si o alta chestie interesanta; citez:
  “Cum e posibil ca numărul de cetățeni să crească, comparativ cu 1990, deși populația totală a scăzut?

  A crescut ponderea cetățenilor (adică a celor peste 18 ani) în totalul populației. E foarte simplu, dacă ne gândim la perspectiva de ansamblu.

  După 1990 și până prin 2008 au împlinit 18 ani și au intrat în categoria cetățeni cu drept de vot generațiile (cohortele, termen tehnic) numeroase născute după 1973, în perioada când avortul era interzis. Abia din 2009 au început să devină adulți (peste 18 ani) cei din generațiile cu mai puțini copii. Pentru amatorii de statistici, ponderea celor peste 18 ani în total populație era 71% în 1990 și a ajuns la 82% în 2012. Astfel se explică de ce sunt mai mulți cetățeni cu drept de vot astăzi decât în 1990.”
  (tot articolul, aici:
  http://www.newsiasi.ro/opinii/comentarii/2503-opriti-intoxicarile-ce-inseamna-listele-electorale-si-cine-are-drept-de-vot-in-romania.html

 • ovidiu

  @Dorin Tudoran:
  Nu ne ajuta sa ii punem in circa guvernului ce a facut, cum la fel de neinspirat ar fi sa il absolvim de ce a comis.

  Prim-ministrul a spus ca referendumul a fost organizat extraordinar.

  La nici 24 de ore de la asumarea listelor electorale, în baza cărora au fost organizate alegerile locale şi referendumul, acelaşi MAI s-a dezis de respectivele liste. Ministrul care a organizat alegerile și a ieșit de 3-4 ori să dea asigurări că listele electorale oficiale sunt corecte, trimite apoi, oficial, o adresă în care spune că Nu garatează corectitudinea referendumului.

  Autoritatea Electorală Permanentă spune oficial, către Curte, că nu se poate bizui pe datele din liste. În urmă cu două luni, înainte de alegerile locale, Dl. Muhuleț de la Autoritate spunea pentru cursdeguvernare.ro altceva: ”Cifra spusă de domnul Dobre e din baza de date de la Evidența populației. Evidența populației e clară. Toți oamenii aceștia au acte de identitate românești, cu CNP ” – spunea Dl. Muhuleț, citându-l pe dl. Dobre.

  Legea referendumului prevede o procedura expresa, cu termene procedurale de rectificare a listelor electorale, cu contestatie la primari apoi actiune la judecatorie. Asta e procedura de “reevaluare” a listelor, o procedura de urgenta, si se face inainte de votare adica, inainte de inceperea jocului, iar nu dupa. Nu s-a facut.

 • Dorin Tudoran

  @ ovidiu

  Da, nu s-a facut, insa ideea ca unii chiar nu sunt interesati sa ne lase sa aflam cati cetateni romani sunt de fapt in viata si cati dintre ei chiar au drept de vot nu e mai stralucita. Daca tot s-a intrat in acest impas, cred ca e sanatos ca toate cartile sa fie puse pe masa, fiindca oricum trebuie facuta lumina…

 • @andrei i # 99

  Vorba dvs.: sa fim seriosi. Uniunea Social Liberala NU a bombardat Occidentul cu informatii false pe vremea Boc-ului, iar daca detineti probe ca ar fi facut-o totusi, far-a prinde noi de veste, poate ni le puneti si noua la dispoztie, spre o buna lamurire. Daca aveti cumva in minte episodul din Parlamentul European de la sfarsitul lunii ianuarie a.c., cel cu speech-ul dlui Claudiu Craciun, poate ne aratati si partea de intoxicare pe care, potrivit dvs., ar fi continut-o si care, in ciuda faptului ca ma condider un observator vigilent al vietii politice, mie mi-a scapat! Ceea ce insa nu pot nega e faptul ca dupa drumul batut de Ponta la Canossa bruxelleza, (ca sa-l citez pe InimaRea, care a facut o frumoasa trimitere la alt moment istoric de interes european, care l-a si inspirat, la modul genial, pe Pirandello), USL pare sa fi inteles ca in speta de fata cea mai buna aparare este atacul. Asa se face ca, in ultimele zile, media occidentale, de la Financial Times la The Economist, de la Le Monde la Deustche Welle, de la Euronews la CNN s.a.m.d. nu mai vad situatia de la noi in mod maniheist. Din pacate, tot ce a reusit sa faca pana acum contrapropaganda uselista (declansata tardiv!) e o schimbare de imagine in care, in loc de the good guys (tabara basista) versus the bad guys (tabara uselista), am avea de fapt doua clanuri/gasti/triburi care lupta, cu mijloace la fel de putin consititutionale si la fel de iresponsabile, pentru pastrarea (respectiv preluarea), controlului asupra justitiei si asupra selectarii coruptilor “meniti” sa-i suporte rigorile. Acum se poate vedea foarte clar cat de devastatoare poate fi pentru o tara propaganda negativa venita chiar din interior si, mai ales, ca e mult mai usor sa strici , prin mijloace preponderent propagandistice, imaginea unui lider, guvern, regim etc.etc., mai ales in cazul Romaniei, unde generarea aproape exclusiva de bad news si-a castigat in ultimele decenii o notorietate si-o credibilitate care fac orice grozavie imediat digerabila, fara nevoia de-a o mai verifica din surse complementare. Din punctul meu de vedere, acest razboi mediatic declansat si dus pe culmi inimaginabile de PDL, imi arata ca principiul calauzitor al sefului de trib portocaliu si-al tribului lui a fost tot timpul si este: “Après moi le déluge”. Iar la potop, ca la potop!

  P.S. Daca veti reciti cele doua scrisori care i-au fost trimise lui Barroso, una in numele intectualilor (altii decat clientii ICR-ului) si cealalta semnata de fostul presedinte Emil Constaninescu, veti gasi acolo referiri clare la exagerarile, jumatatile de adevar si intoxicarile cu care PDL a bombardat Occidentul.

  #103
  Ceea ce spuneti nu pare lipsit de logica, dar nu exlica prezenta mortilor pe liste electorale si nici a unor femei si cu numele de domnisoare si cu cele de dupa casatorie. Listele electorale trebuie curatate oricum si impunerea (cu rea credinta) a unui cvorum la un referendum intr-o tara atat de impotenta administrativ, (desi a fost “modernizata” potopitor timp de opt ani!), arata cat de intoxicat a fost… “Grigore al VII-lea” (cel de azi), dar si cat de frustrant de penitent “Henric al IV lea”. 🙂

 • gabriel

  @andrei i

  Stiti vorba aia, “nasol moment, misto coliva.” 🙂 Cam asta face deontologul Prisacariu, pune bomboana pe coliva. El se tot intreaba cu manie deontologica “listele, unde-s listele cu alegatorii din strainatate?” Da nu-i trece prin cap ca daca nu exista aceste liste, fapt ce contravine legii de enspe ani, inseamna ca suntem la gramada pe liste, si-aia dinauntru, si-aia din-afara. Supozitia mea e sustinuta de faptul ca populatia cu domiciliu stabil data de INS este de cca 19 mil.
  In concluzie, va dau o veste proasta: din cei 18 mil de pe LEP trebuie scazuti, nu adunati, romanii din strainatate. Daca e adevarata presupunerea mea, oricum deciz8a de a-i introduce sau nu in cvorum pe cei din strainatate, apartine inaltelor constiinte ale CCR. Deci, stati linistit. 🙂

 • andrei i

  @No name/DP:
  media occidentale si-au schimbat discursul pt ca au vazut ca Ponta&co au dat inapoi si au anulat masurile aberante;
  usl-ul avea (si are) o propaganda infecta (cu metode la care b1tv nu recurge, totusi !) pe antene&co -asta, pt uz intern; pt uz extern, in ianuarie au pretins ca Romania de atunci ar fi cam la fel cu Ungaria lui Orban (o ineptie si jumatate, fara legatura cu realitatea).
  Scrisoarea lui Tanase e o incropeala ridicola, demna de conu’ Leonida; toata lumea (si mai ales Vivianne Reading) stia ca la CCR numirile se fac politic (de catre toate partidele !); asa se fac in toate institutiile omoloage din lume, nu asta era discutia; chestia cu presedintele care s-a subtituit premierului e ridicola, e imposibil de demonstrat asa ceva; procurorul general e propus de presedinte, conform legii, nu de ministrul justitiei; chestia cu Klaus Johannis e irelevanta, atat timp cat presedintele si-a putut asigura o majoritate (cu oameni din “larga majoritate” !).
  Oricum, ideea nu e ca Base ar fi sfant, ci ca a reusit otusi cate ceva important (justitia -vezi inclusiv condamnarile unor membri marcanti din pdl; legea educatiei)

 • @andrei i #108

  Media occidentale si-au schimbat discursul despre ambele tabere inclestate in lupta politica din RO in momentul in care dl Basescu si-a schimbat strategia referendara, adica imediat cum si-a vazut urcati in caruta sacii cvorumului. mass media occidentale au vazut, de asemenea, ca pe 29 iulie aproape 9 din 10 votanti au optat pentru demiterea presedintelui suspendat. Din acel moment media occidentale au vorbit despre o supravietuire a presedintelui (salvat de cvorum, dar condamnat de electorat), care, daca se va intoarce la palat, o va face fara legitimitate. In siajul acestei atitudini, care l-a pus pe presedinte intr-o lumina mult mai cruda, mass media occidentale au scos pe masa si tot background-ul (pus la dispozitie de USL) cu privire la atitudinile dlui Basescu care au generat suspendarea si care au fost cel putin la fel de anticonstituionale ca miscarile USL, reclamate de oamenii presedintelui suspendat la Bruxelles, Berlin, Washington si pe unde au mai avut “conexiuni” la fel de puternice.
  Imi permit sa postez si cateva linkuri clarificatoare.

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/39794a32-dcb6-11e1-bbdc-00144feab49a.html#axzz22TvgCZLi (cere logare)

  http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/07/30/en-roumanie-popeye-le-marin-sauve-une-nouvelle-fois-son-siege_1740036_3214.html?xtmc=popeye&xtcr=1

  http://www.dw.de/dw/article/0,,16143011,00.html

  http://www.dcnews.ro/2012/07/deutsche-welle-basescu-invoca-in-favoarea-sa-o-realitate-nebuloasa/

  http://www.euronews.com/2012/07/30/eu-and-romania-impeachment-referendum/

 • Participarea la Referendumul naţional din 29 iulie 2012 reprezintă o datorie cetăţenească a fiecărui român basarabean restabilit în drepturile de cetăţean român şi o dovată a participării active la procesele politice şi electorale din Ţară.

 • Dacă asistăm astăzi la discursuri războinice, complet paralele şi incomunicabile, este tocmai pentru că semnificaţia zilei de 29 iulie urmează abia de aici înainte să fie clarificată.

 • Silver Account

  @Gold Account
  In privinta participarii, active sau pasive, a basarabenilor la votul din 29 iunie trecut, minunatul primar chisinauan Dorin Chirtoaca a facut recomandarea cea mai potrivita la momentul respectiv.Cum? Indemnind la abtinere, zisa si”absenta motivata”. Mersul la urne este un drept cetatenesc, nu o obligatie. Dovada: nici unul dintre abstentionisti, transprutici ori cisprutici, nu a fost -- inca! -- arestat de Sexcuristi ori amendat de Militisti. Pentru o buna parte a moldavilor traitori intre Nistru si Prut, soarele rasare unde rasare, dar se indreapta catre Apus, iar fantasma unei Transnistrii Mari, intinsa de la Bug pina la Timisoara, pilotata de Smirnov, Cacarau & Micul Plagiescu, nu are cum sa-i binedispuna. De aceea, impreuna cu primarele Dorin Chirtoaca, o sa strig si eu din adincul pirpiriului meu chept bahluvian: ”Traiasca Limba romana!” Adaugind insa la strigatura, si din proprie initiativa, oleaca mai timid: SI NOI PE LINGA EA!

 • Steagurile lui Pristanda

  @NO NAME/DP
  In calculul D-Voastra nu intra ”absentii motivati”, adica abstentionistii, in jur de unsprezece milioane (dac-ar fi sa-i credem pe basescofilii nepatimasi), nici votantii multipli, nici restul fraudatorilor,legiune,ei, dar depistabili cit de curind… in cazul ca Parchetul o sa-si faca treaba profesionist, justificand astfel lefile babane ale functionarilor sai, dezlegand si misterul celor 250% de buletine stampilate din Lepsa Vrancei.
  [Pina si PCR, fostii sai membri isi amintesc, recunostea dreptul la abtinere:”Cine e PENTRU, tovarasi? Cine e IMPOTRIVA? Cine SE ABTINE?” Iar abtinatorii se luau in calcul la sedintele pecerii, nu si la faimosele ”alegeri electorale”, simple exercitii musculare ale Puterii Bolseviciante, prea putin deosebite de mobilizarile pentru 1 Mai Muncitoresc ori 23 Augustul-de-juguri-slobozitor.]
  [Ce nu recunoaste legislatia electorala valaha actuala e votul alb, votul celui ce se abstine activ… introducind in urna un buletin de vot necompletat. La noi, e anulat, dar conteaza la procentul de participare; la francezi, e luat la numaratoare fiindca denota spirit civic, tine de abstentionismul activ, nu de abstentionismul pasiv al omului ce uita sa mearga la vot sau de abstentionismul pisicher al celui de striga: AUX URNES MES BURNES!

 • @Steagurile lui Pristanda

  Daca veti reciti cu mai multa aplecare ceea ce-am scris aici, daca ati deschide si linkurile pe care le-am afisat, v-ati intreba poate si dvs., cum ma intreb si eu, de ce mi-ati adresat tocmai mie postarea de mai sus. Cat despre “abstentionisti”, ce parere aveti despre cei vreo 8 milioane care s-au abtinut la prezidentialele din 2009? Or fi fost ei de partea lui TB ori a lui MG, ori au votat “alb”.?? Eu zic ca n-au votat deloc si ca “abtinerea’ lor nu a contat catusi de putin in jocul electoral, mai ales ca prezidentialele nu cer cvorum pentru validare. Totusi, daca intre timp CCR nu a hotarat altceva sau daca n-a “demonstrat” contrariul vreunul dintre cele cca. 200 de parchete care se ocupa azi de referendum, votul alb se socoteste a fi un protest fata de candidati, un protest asumat, exprimat la urne, sub semnatura proprie pe lista electorala, si el intra in cvorum, in toate scrutinele care cer cvorum. Daca ve intereseaza parerea mea, eu consider ca, asa cum se intampla in democratiile conslidate, pe buletinele de vot ar trebui inscrisa, in afara de numele candidatilor, si optiunea NICIUNUL, pentru ca protestul votantului fata de calitatea candidatilor sa fie exprimat fara niciun echivoc prin punerea stampilei pe chenarul cu “niciunul”. Dar nu vad ce legatura are chestiunea votului alb cu validarea/invalidarea referendumului nostru si nici cu postarile mele anterioare la care se pare ca faceti referire.

 • Liderul PDL Cristian Boureanu susţine că MAI, cu sprijinul USL, încearcă să falsifice listele cu alegători care urmează să fie trimise la Curtea Constituţioală, el menţionând că PDL face plângeri penale împotriva lui Victor Ponta, Radu Stroe şi Mircea Duşa în acest caz.

WP Admin