≡ Menu

Dependenţa de Vântu

Stenograme abil lăsate să intre în circuitul public par să joace rolul unei supape. Prin ele ar mai trage o gură de aer o societate sufocată de corupție politică, economică și financiară. De fapt, abia aşa este accelerată asfixia. Nu înlocuieşti actul de justiţie cu scurgerea de informaţie. Stenogramele sunt doar un fel de a sparge buboaie uriașe, numai că felul în care sunt înțepate asemenea focare de infecție nu duce la drenarea puroiului și la vindecarea răului social. Duce – mai întotdeauna – la  împroșcarea puroiului în toate direcțiile. Din toată această tărăşenie, cei care înţeapă buboiul nu ies neapărat imaculaţi.

Cazul tentacular Sorin Ovidiu Vântu a fost prost instrumentat de la bun început. Dacă asta s-a datorat lipsei de profesionalism sau complicității, doar calupuri de stenograme viitoare ne-ar putea lămuri. Ce putem înțelege din tranșa cea mai proaspătă nu constituie vreo surpriză. Nu se vorbește de azi, de ieri despre manipularea presei. Nu se vorbește de azi, de ieri despre complicități de toate felurile. Probele de azi te fac doar să te întrebi: cât de lung este lanțul complicităților? Este doar un lanț sau este o rețea cu multe părți vizibile dar și mai multe invizibile?

Dacă transcrierea convorbirii telefonice dintre Dorin Cocoș (soțul Elenei Udrea) și Bogdan Chireac nu este o făcătură, limbajul şi substanța acelei conversații sunt exact din lumea al cărei logo a devenit SOV. Nimeni nu i-a putut face mai mult rău doamnei ministru decât un soț ce se întreține telefonic cu un interlop de presă pe un ton ce confirmă calitatea lamentabilă a “elitelor” politice, de afaceri și de presă din România, profunda lor complicitate.

Vocaţia infracțională — de mult cunoscută — este a lui Sorin Ovidiu Vântu. Întrebarea rămâne: cine, ce, cum şi de ce a ajutat o vocaţie de acest fel să devină un fenomen infracțional de magnitudinea SOV?

Dacă actorii politici ar fi fost de o mai bună calitate decât Vântu, acesta din urmă nu ar fi constituit liantul întru perpetuarea infecției, ci punctul de convergență al responsabilității politice. În loc să-și dea mâna pentru a eradica un focar de infracționalitate, oamenii politicii au preferat să stea la mâna lui. Au sărutat această mână.

Acum a venit timpul să strângă această mână din nou. De data aceasta cu ușa. Cu ușa celulei. Dacă tensiunile nu ar fi căpătat un caracter extrem de personal, probabil că unele mezalianțe ar fi continuat pentru încă multă vreme.

Ilustraţie & Copyright © 2010 - ION BARBU

Este important ca locul să fie curățat de o caractiţa infracţională, dar este vital să vedem ce (ca să nu zic cine) va lua locul lui SOV. Vidul nu este nici tentaţia politicului, nici a infracţionalităţii de acest tip. La nivelul mogulimii de presă, lucrurile sunt deja vizibile – apune mogulul Vântu, răsar alți moguli.

Să lăsăm justiţia (câtă mai există) să-şi facă datoria (dacă mai ştie cum) în tot ce ţine de ”portofoliul Vântu”. Dar a scăpa de Vântu constituie numai primul pas. Cel de-al doilea este cu mult mai important: dependenţa clasei politice româneşti de Vântu trebuie să dispară. Şi aici Vântu nu mai este numele unei persoane. Este un nume generic.

Dacă această dependenţă nu dispare şi este doar înlocuită cu dependenţa de un alt “Vântu”, proverbului ”Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor” îi vom adăuga, nu peste multă vreme, altul: ”Căderea mogulilor, bucuria mogulașilor”.

Şi mogulaşul de azi poate fi megamogulul de mâine.

 • Ioan Costea

  “… goană după vânt”?

 • Conu Leonida

  @Ioana Costea #1 -- “…Geoana dupa Vântu”?

 • Radu Humor

  Mai degraba ” vanare de vant ” ! :roll:

 • Vasile Gogea

  Dincolo de jocurile de cuvinte in marginea unui celebru cintec din anii ’60 (ai secolului trecut!), cred ca aici e vorba de o “septicemie” a societatii romanesti. Nu stiu cum se trateaza medical un asemenea caz, dar social n-as vrea sa asist la o noua “convocare” in “blocul operator”.

 • Domnilor da ce parere aveti cand ca mogulas (mai mic sau mai mare) te asezi de partea “binelui” (oare care o fi ala ? )

 • napocitania_napocala

  dom’ tudoraneee,
  nici nu stim citzi am mai ramas…
  si nici cine constituie supapa cui, zau !

 • Dorin Tudoran

  nikule:

  Pentru altii nu mai bag mana in foc, dar despre mine raportez ca n-am nimic de-a face cu toata oracaiala asta.

  Cine vrea sa joace rolul de supapa, nu are decat s-o faca. Numai ca mizeria a ajuns asa de mare, fierbe ca un borhot innebunit, incat, foarte curand, si ultimele supape vor sari in aer.

  “Oamenii” vor respira usurati, numai ca tot borhotul se va fi raspindit in aerul “curat” pe care-l vor respira oamenii.

  Pregateste-ti amfibia, nikule! Si subMarinele. Ne vedem in Groapa Marianelor!

 • Mitica

  Draga Dorine,
  SOV imi este la fel de drag ca si Traian Basescu, cu toate aste as vrea sa aduc unele precizari tehnice.
  1. Sinteza vocii umane pe calculator este un lucru banal in ziua de azi.
  2. Daca o persoana a fost inregistrata vorbind 5 minute, poate fii
  “auzita” apoi “rostind” cele mai mari bazaconii. Se decompun cuvintele in diftongi, diftongii in elemente de sub 1 milisecunda iar apoi elementele de baza sint “re-asezate” asa cum vrea muschiul “programatorului”.
  3. Manipulatorii programelor de sinteza pe calculator au un repertoriu enorm de parametrii, care permit ca orice sa fie posibil.
  4. Pretul acestor aplicatii este ridicol de mic fata de interesele aflate in joc.
  5. Nu pretind ca inregistrarile sint false dar o doza de scepticism nu strica.

  Pentru lamurire atasez citeva linck-uri:
  http://www2.research.att.com/~ttsweb/tts/demo.php

  http://en.wikipedia.org/wiki/Speech_synthesis

  http://www.cepstral.com/
  At Cepstral®, Text-to-Speech is our only focus. We make realistic synthetic voices that can say anything, anywhere, with personality and style. From the smallest device to large installations and high-end interactive media, Cepstral voices can bring fresh content to your ears, on demand.

  http://www.alcatel-lucent.com/wps/portal/!ut/p/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLt4z3DADJmMU7xhu5mupHIgsZxDvCBXw98nNT9YOAEpHmQLWm7t76IfqR_vre-gEgk2Bi4UWpeSmpRfoFuaER5X5pHrmOiooAUl1hVw!!/delta/base64xml/L0lNN3VhQ1NXWUEhIS9JTmhBQ0lpRWlBaU13cUFBd0FxZ0FNQUEvNExFNVJPZ3JnSUEhLzdfQV81R0s!?decade=1960s&innovation=History%2FTimeline%2FTimeline_Innovation_000100.jsp
  ………………………………………………..

  Googaleste matale “speech synthesis” si sa vezi ce gasesti.

  Cu bine,
  Mitica

 • Dorin Tudoran

  @ Mitica # 8

  1. Stiam de aceste posibilitati “care se poate” si care “nu se poate”, dar ma bucur sa am confirmarea venita de la cineva care este in domeniu;

  2. Vantu imi este mult-mai-putin-drag ca Basescu, dar nu de asta inclin sa cred ca inregistrarrile sunt “pe bune”;

  3. Amuzant ar fi ca toate taberele sa fi folosit acelasi software: pe de-o parte Vantu & ziaristii lui de trei lulele & politicienii Pupa-Mana, pe de alta parte, sotul Elenei Udrea & gainarul ala de presa, Bogdan Chireac, tin un anume organ barbatesc in gura la fiecare trei cuvinte. Pare un material nefolosit in videocaseta cu geoana promisa de un mare om de cultura devenit agent electoral;

  4. Intrebare: exista un software care sa ne spuna daca e vorba de “obsesia” unui program care se da soft, cand, de fapt, este hard, sau este vorba de vocatia felatiei, de la un megaborfas la sotul dnei ministru ?

 • Ioan Costea

  Le-am vorbit azi elevilor mei la lecția de filosofie despre “Ecleziastul”, trad. Petru Creția, și ajuns acasă, văzând titlul domnului Tudoran, mi-a venit să pun acel adagio așa, ca un ecou, ușor inadecvat, recunosc. De acolo este. Dar nu l-am pus ca joc de cuvinte, ci pentru puterea de sugestie. Sunt bucuros insă că a provocat câteva replici, cineva și-a amintit de Bob Dylan cu “Blowin’ in the wind”, altcineva de Florian Pittiș cu varianta “Vânare de vânt”. Cât despre Vântu “nostru” cu “nume generic”, cum bine surprinde dl Tudoran, “Ce este strâmb nu poate fi îndreptat/Ce lipsește nu poate fi trecut la socoteală”. Tot din “Ecleziast”, despre “rectitudinea” morală (!) a lui S.O.V. și a ciracilor săi. Infecția este mare, domnule Tudoran, Doamne ferește de “septicemie”, Vasile! Oare soluția să fie numai individuală? Nu se pierde? Poate să-mi spună cineva dacă mai are biata societate românească anticorpi?

 • Dorin Tudoran

  Cum mai toata lumea pare a fi anti-Cineva, nimeni nu mai simte nevoia sa joace rolul de anticorp!

 • mihai rogobete

  SOV este un necrofag care devoră leşul golemului ce prin gigantism şi-a zdrobit propriul schelet valoric.
  Cum nu medicul vindecă o infecţie ci antibioticul, nici moralistul nu poate rezolva o problemă de genetica moralei. Mutaţia de la un tip de colectivitate la altul impune şi transferul percepţiei etice. De la “să nu-ţi ucizi fratele Abel”, prin “…nici cosangvinul”, “…nici concetăţeanul”, “…nici pe cel de altă credinţă sau rasă”, până la ” să nu stingi viaţa nici unei fiinţe” -- tot atâtea morale. Nici una generală, definitivă, absolută! Chiar imorală,morbidă, dacă n-o aplici colectivităţii pe care s-a şi, ca schelet, a rezemat. Trebuie să reînvăţăm ce este bine, cum să trăim în pielea Europei. Vaccinul ar putea fi numit Vântu.

 • napocitania_napocala

  dom’, tudoraneee,

  traitor in “realitatea” ne_virtuala cea mai concreatza, imi dau sama ca, spre deosebire de d-voastra car’ v’atz perdut patria acu’s freo treij’ si ceva de ani, noi astia, ramasii speciali acass, ne’o perdem zi de zi, si’n proportzie de massa, in modu’ cel mai burlesc-funesc posibil, far’ d’a mai avea enerjia macar sa murim cu ia de gitzi.

 • Dorin Tudoran

  nikuleee: acu’ 25, nu 30+ceva… Sigur, tot pierduta e, dar de la tine ma astept mereu la “ezactitate”, ca doar nu esti mersul trenurilor care nu mai se deplaseaza dacat cand vrea Acaru’ Paun. Salutari napocensiene!

 • Florin Iaru

  Cum sînt un truditor în trustul mogulului, ar trebui să răspund fără să mă acuz și fără să mă enervez.
  1. În România, cînd șeful se vede cu subalternii sau cu partenerii, p…lile și pi…dele sar ca floricelele de porumb. De altfel, tot în România, cînd se întîlnesc doi concetățeni, la crîșmă, curge cu organe.
  2. Convorbirile nu au nici o legătură cu cazul în speță. De aceea, întreb, ce are a face sula cu prefectura? De de au fost cuprinse-n dosar și date publicității? Instituțiile statului sînt instituții ale unor persoane? Instituțiile sînt gata să plăteaqscă greșelile lor cu banii mei? Iar?
  3. Sînt ziariști care răspund normal, alții -- ironic, ultimii, care se pleacă ca trestia. Capul ce se pleacă sabia nu-l taie. Însă, văd, toți sînt băgați la grămadă. Cum îi ștergem de căcat pe oamenii normali? Dar tonul, tonul convorbirii poate fi reprodus? Cînd Nino Stratan scria: “să-l împușchirim, la oase debile să-i punem ghiulea, să voteze, de-o vrea, prin vot secret cu bile…” era, oare, obligatoriu să-i transcriem în versuri și tonalitatea?
  4. În stenograme sînt puncte de suspensie. Seamănă asta cumva cu celebrele croșete? De ce a considerat procurorul că răspunsul sau replica interlocutorului nu e potrivită? Conține înjurături? Are legătură cu cazul? E o discriminare pozitivă sau negativă?
  5. Să mi se spună, dacă poate cineva, cum se vorbește la ședințele de partid sau la ședințele fulger de redacție? De vreme ce stenogramele nu au nici o relevanță, vreau, ca simplu cetățean, să aud ce se discută în TOATE trusturile. Aș vrea, la liber, transcrierea tuturor convorbirilor private din România. Vi se pare oarecum înspăimîntător?
  6. Nu am vorbit niciodată cu Vîntu, nu l-am văzut, cred, niciodată. Poate înainte de 200? Nu știu. Nu-mi amintesc. Dar asta nu mă scuză cu nimic. De ce?
  Oare cum am să-mi spăl numele? Prin răbdare și tăcere?

 • Dorin Tudoran

  1. Pe vremuri, tot in Romania, nu se vorbea chiar asa intr-o redactie.
  2. Mentionind si transcrierea convorbirii Dorin Cosos -- Bogdan Chireac, spre a aminti ca si altii vorbesc asa, ba chiar cand discuta despre proriile sotii-ministrese, mi-am aprins pe VoxPublica gherilele in cap — cica il apar pe… Vantu.
  3. E inspaimantator ca totul se asculta si ca Puterea politica se poate folosi de asa ceva.
  4. Tonalitatea… Se croseteaza cuvinte si se dau detalii despre tonalitate.
  5. Evident ca toti sunt bagati la gramada, fiindca se doreste sange, se starneste spre sange si numarul victimelor colaterale va depasi cu mult numarul vinovatilor.
  6. Baietii destepti, dupa ce au mancat ce li s-a cerut sa manance. au fost “retrasi” in diplomatie, ori la Casa De Odihna -- Parlamentul European. Pentru fiecare trust dupa nevoi, de la fiecare (din pomana fiecarui trust) trust dupa posibilitati.

 • napocitania_napocala

  dom’ tudoran, fara eee…

  scuzatz, ca io nu’s prea bun la cifre !
  nici la lit(e)re…

 • napocitania_napocala

  am vrut sa spui de ce duce dom’ iaru’ mina la cap, daca nu’l doare, da’ nu mai spui

 • Radu Humor

  Daca prin absurd s-ar publica si convorbirile interceptate ilegal intre ziaristi ai trustului cu referire la patron, am avea un tablou care n-ar trebui prea mult retusat.
  Asa insa, cati dintre subalterni au curajul de a-si contrazice, sau injura seful in fatza !
  Deasemenea as vrea sa se scoata in evidenta si la alti lideri vocabularul prin care inteleg sa se dea , mari scule pe bascula raportat la mai marii zilei, dar mai ales acelea in care se lauda ca-l au la degetul mic , pe cate unul, cand in realitate e cu totul altfel !
  Ce mi se pare curios ca niste indivizi portocalii se chinuie sa para oripilati de unele expresii, ce presupuneau o anumita intimitate, in timp ce expresiile de im port 😉 ale unui sef de stat li se par naturale si pline de haz :roll:

WP Admin