≡ Menu

Defilare I.D.Sîrbu

 

nowhere productions

&

Societatea Culturală

“Condiţia Română”

vă prezintă un nou episod din

MEMORIALUL SÎRBU

eveniment menit să comemoreze

în 2009

cei 90 de ani de la naştere

 şi alţi 20 de la moartea scriitorului

Ion D. Sîrbu

filmarea s-a făcut la Petrila

 în ziua de

26 iunie 2009

regie:

FĂRĂ

scenariu:

ION BARBU

 

 

 • Daca_nu_nu

  Nemaipomenit!

  Dar:
  Or fi vândut şi pământul de sub casă? Altfel, de ce-ar fi mobilă???
  Nu cred. Că doară cine să cumpere pământ sub o casă?
  No, aice-i ceva semn…
  Oari la ce să fie bună o casă memorială mobilă?
  Oare nu s-ascunde-aice un simbol???
  Mă rog, un mesaj, o metaforă… ceva?
  P.S. Cuvântarea primarelui face toţi banii.

  http://www.colonialiterarapetrila.ro/index.html

 • divanuriletomitane

  I.D. Sarbu : “ Jurnalul unui jurnalist fara jurnal” ( « Editura Scrisul romanesc », 1991) – pag. 121-122

  “ Evreii neaga istoria : “ este un timp pierdut” spun ei. ( Citesc in Elie Wiesel, urmatoarea teribila declaratie : “daca istoria s-a putut lipsi de noi, si noi ne vom putrea lipsi de istorie ! » ).
  Oltenii mei din Isarlik – chiar sub masa la care fac uz si abuz de viteji, voivozi, tara si veac – imi servesc zeci de discrete dar evidente dovezi ca un boicot tacit al istoriei exista si functioneaza eficace si continuu.
  « Filozofia noastra – ar zice Napocos, daca ar mai fi in viata – este prin excelenta antiistorica, religia noastra e antidogmatica, politica noastra e funciar antiideologica ».
  Occidentul, educat istoric de ziare – si ziarele se hranesc doar din evenimente, conflicte, antagonisme pe fata – nu poate intelege o tactica de lunga durata ce se bazeaza pe retragerea din timpul istoric.
  Daca la evreii vechi istoria era intr-adevar un timp pierdut, la POPOARELE MICI de astazi istoria este un lux nepermis, o risipa inutila si riscanta de energie si soarta. E ora la care, retrasi in cochilie, visam recladirea Ierusalimului nostru, dar pana atunci asteptam sa vedem izbindu-se in cap cele doua mari puteri : ei ne-au furat mica istorie – acum e randul lor sa-si faca marea lor istorie.
  ( Dar nu o fac : fiecare din ele ar dori ca un MIC POPOR, doritor de libertate si independenta, satul si de capitalism si de comunism, sa le faca jocul, ridicandu-se la lupta : ce este Nicaragua, Cuba , Cambodgia, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia … ? Am facut o greva in lagar, ea a esuat – dupa aceea am fost obligati sa ne mancam arpacasul in genunchi. Dar, culmea, ne-am dat seama ca si paznicii nostri, si ministerul din Capitala, chiar si rusii din Kremlin, tot in genunchi isi consumau arpacasul postrevolutionar.)
  ***
  Am ars toate puntile spre inapoi, inainte nu vedem mai nimic. Am trantit o multime de usi, nelasand loc de “buna ziua” nici la cei mai vechi prieteni ai poporului si istoriei noastre. Inchidem geamurile, astupam hornul. Ne punem vata in urechi, ochelari de cal, ne coasem si gura si vaiul-vaiului fundului nostru. Ne faraonim intiganindu-ne si ne albanizam cu o fervoare si o viteza fantastica.
  Ne adresam poporului ca unei natiuni, bazandu-ne pe o societate care, de fapt, e numai un Stat. Dar si in acest Stat, partidul e stat in stat, armata si militia sunt stat in stat, birocratia si nomenclatura sunt stat in stat. Deci, e cat se poate de normal ca Statul, asa cum este, sa fi devenit dusmanul numarul unul al Statului asa cum ar fi trebuit ( si ar fi putut) sa fie.
  Cei care ar trebui sa-l serveasca cel mai bine sunt cei care il submineaza, mintindu-l, furandu-l, tradandu-l. Necunoscandu-l cum este, continuand sa traiasca visand, vorbind si tipand cu adevarat doar in somn. “

 • divanuriletomitane

  I.D. Sarbu :

  « Sunt atat de singur, atat de departe de oameni si izolat de lume, incat, nu ar fi deloc exclus, ca tot ce visez sa fie atat de fals incat sa fie adevarul-adevarat. »

  ( Noaptea de Craciun )

 • @) Ion Barbu, Dorin Tudoran, Alii

  Superb. Chiar nu am alte cuvinte. Paste fericit!

 • lucid

  Ma exaspereaza lipsa de “ureche” pentru limba noastra cea romana a celor care calchiaza stupid americaneste “Paste fericit!”. Ei chiar nu pricep ca in romaneste e doar un indemn ierbivor?
  Avetzi rabdare pana la miezul noptzii de Sambata spre Duminica si spunetzi Hristos a Inviat! Iar daca va temetzi sa nu pierdetzi anumite binecunoscute “avantaje”, uratzi de pe acum Sarbatori fericite!, care macar suna romaneste.

 • neamtu tiganu

  Acest film nu se poate vedea in Germania!

  Paste fericit!

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  Cum adica nu se poate vedea, ca doar nu e produs de Sony?

 • neamtu tiganu

  This video cantains content from Believe und SME. It ic not available in your country.
  Habar n-am, da nu se poate vedea.

 • Ancelin Roseti

  Pentru dl. lucid

  Dar faptul că ortografiaţi, după “ureche”, cu “tz” şi nu cu “ţ” nu vă “exasperează” sau găsiţi că ar “suna româneşte”?
  Oare cum e să fii atât de “lucid”? Poate ne veţi explica şi nouă, într-o zi, stările pe care le aveţi.

 • victor L

  Dle Tudoran,
  permiteti o sugestie lucida pentru @ lucid:
  -- cum numele sfintelor sarbatori nu a fost schimbat nici pe timpurile de nostalgica amintire, ar fi cazul sa schimbam numele ierbii, ori, poate e cazul, sa nu mai spunem ca oile si celelalte dobitoace pasc.
  Sau, dece nu, sa schimbam limba.

  Si o observatie tehnica:
  -- prin halba de bere, intr-adevar, nu poate fi vazut filmul.

Next post:

Previous post:

WP Admin