≡ Menu

De veghe în lanul de se cară ei

New York, 8 decembrie, 1980. Mark David Chapman îl ucide pe John Lennon. La numai două minute de la comiterea crimei, polițiștii îl arestează pe Chapman, care stă pe trotuar, are lângă el arma și ține în mâini un exemplar din cartea lui J(erome) D(avid) Salinger The Catcher in the Rye (De veghe în lanul de secară). Pe o pagină a cărții, Chapman scrisese This is my statement”. “Declarația” este semnată “Holden Caufield” – numele adolescentului personaj-narator al cărții.

Washington, DC, 30 martie, 1981. John Hinckley încearcă să-l asasineze pe Ronald Reagan aflat în cea de a 69-a zi a primului său mandat. Președintele scapă ca prim minune doar cu un plămân perforat. Printre cărțile găsite de polițiști în camera de hotel a lui Hinckley se află și The Catcher in the Rye.

Los Angeles, 28 iulie, 1989. Robert John Bardo o ucide pe Rebecca Schaeffer, actriță și fotomodel. La intrarea în apartamentul victimei, Bardo are cu el The Catcher in the Rye.

Încercările de a stabili o legătură directă între aceste trei crime (și nu doar acestea trei) și fabuloasa carte a lui Salinger n-au încetat și nu vor înceta vreodată, oricât de aberante ar rămâne. Este ca și cum ai spune că președintele Traian Băsescu a făcut cunoscutele declarații despre Regele Mihai (și nu doar acelea), fiindcă a citit și recitit, până la amețeală, Levantul, capodopera  lui Mircea Cărtărescu.

Cornish, New Hampshire, 27 ianuarie, 2010. Moare, “din cauze naturale”, autoizolatul J. D. Salinger, la vârsta de 91 de ani.

*

Premierul Victor Ponta ține morțiș să-și consolideze faima de haiduc anti-PDL: Am venit la guvernare să facem dreptate celor care au fost nedreptățiți, care au avut cel mai mult de suferit în urma guvernării Boc. Cei de la secția română a revistei Nature lansează o ipoteză interesantă, considerând că haiducismul de stat, de partid și de alianță al dlui Ponta este determinat de ascultarea repetată, în adolescență, a unei balade culese de Vasile Alecsandri, la Ocna, în 1843, text pus pe muzică și interpretat de nemuritoarea Phoenix, peste mai bine de un secol:

Cine trece-n Valea-Seacă
Cu hamgerul fără teacă
Şi cu pieptul dezvelit?
Andrii-Popa cel vestit!

Şapte ani cu voinicie
Şi-a bătut joc de domnie
Şi tot pradă ne-ncetat,
Andrii-Popa, hoţ bărbat!

Zi şi noapte, de călare,
Trage bir din drumul mare,
Şi din ţară peste tot!
Fug neferii cât ce pot,

Căci el are-o puşcă plină
Cu trei glonţi la rădăcină,
Ş-are-un murg de patru ani,
Care muşcă din duşmani,

Ş-are fraţi de cruce şapte,
Care-au supt sânge cu lapte.
Şi nu-i pasă de nimic,
Andrii-Popa cel voinic!

E de necrezut ce prăpăd poate pricinui vocea care-l  hăituiește pe domnul Ponta – vocea lui Mircea Baniciu, cantautor devenit un fel de Holden Caufield al scenei românești.

Desen & Copyright 2013 - ION BARBU

S-a descoperit și cauza cutremurelor din sânul USL. De vină n-ar fi, cum susțin voci răuvoitoare, dl Dan Voiculescu și strigătele sale tragic-patriotice Jos Băsescu! Cât mai jos!”, ”Sus eu! Cât mai sus!”, ci un cântecel despre un alt haiduc și o concubină a sa:

“Terente și Didina

Se plimbă cu mașina.

La orice cotitură

Manânc-o prajitură.

Didina s-a-necat

Terente s-a-mpușcat”

Explicând eșecul privatizării CFR Marfă, voci autorizate ale folclorului politic românesc susțin că, de fapt, vina o poartă o variantă adusă la zi a cânticelului de mai sus: Terente și Didina/ Se plimbă cu drezina. Această variantă ar fi fost lansată (dar și culeasă) de Impiegatul-Șef Traian Băsescu.

Aceluiași star politico-mediatic îi este atribuită și balada M-a făcut tata notar, povestea fascinantă a două credite bancare în valoare totală de aproximativ două milioane de € (un credit pentru un penthouse de mare lux, altul pentru 291 hectare de pământ gigea) obținute de o tânără lucrătoare într-un notariat.

Amețită de fumigenele cu miros pătrunzător de Seychelles și de zgomotul spălării a 7 milioane de “Dragă Stolo” de către candidatul Traian Băsescu (apud Sorin Roșca Stănescu), agitata opinie publică românească a uitat să întrebe banca atât de generoasă cam ce venituri lunare obține tânăra lucrătoare într-un notariat de s-a putut califica la credite atât de substanțiale.

Dacă ar lăsa orgoliul la o parte, premierul Ponta ar putea să descopere că are în nodul cravatei de pioner soluția de a transforma România în țara cu populația cea mai prosperă. Tot ce trebuie să facă este să dea o ordonanță de urgență prin care se stabilește că în România nu există decât o singură ocupație – notar. Și un singur nume de familie – Băsescu. Eu cred că dl Ponta poate și trebuie să renunțe la orgoliu. Doar e vorba de interesele României, nu? Doar așa Domnia Sa își va câștiga dreptul să poarte numele de Titulescu, în vreme ce restul populației se va numi, cum am stabilit, Băsescu.

*

Până una, alta, pentru ca pe viitor (cu trecutul nu se mai poate face nimic) să fi evitate tragedii și neclarități din ce în ce mai mari, propun să se interzică cititul (de literatură) și ascultatul (de muzică). Cazurile Vanghelie & Gigi dovedesc că se poate reuși în viață — și individual, și în grup, și în partid, și în haită — și fără citit. De ascultat, să se ocupe doar SRI, căci au cei mai buni oreliști – nas, gât și urechi.

Cât privește apatia multora și ea se datorează cititului excesiv.  Întorcându-ne la începutul acestor rânduri, vreau să precizez că, dacă în evenimentele reamintite acolo de vină era De veghe în lanul de secară, apatia (altfel zgomotoasă) multor români cu drept de vot se datorează altei cărți – De veghe în lanul de se cară ei.

Numai că ei – adică și unii și ceilalți – nu se cară nicăieri, de bună voie. Trebuie ajutați. Dar nu de Mihai Neamțu & Company.

 • Excelent, master! Ce ti-i cu literatura asta! Nu mai vorbesc despre arta in general. Fac victime in masa! Poti socoti textul ca fiind arestat pentru numarul din decembrie! Thank You!

 • @ Liviu Antonesei

  Maitre, literatura trebe’ denuntata energic, fiindca e raul tuturor lucrurilor. Pana si raul… muzicii. Saptamana usoara.

 • @) DT Aveam eu o banuiala, dar textul tau mi-a facut lucrurile clare, drept care il postez pe pagina mea de FB -- ca pina iti faci tu una, mai va! -, sa se mai lumineze citiva… Saptamina usoara si tie.

 • mihai rogobete

  Domnia mondenă, de la Stâlpnicul Ponta la România Sa.

 • tzaranu e la champ

  dom’ tudorane,

  nu stiu ce le’au pus astora in lanu’ cu secara -- de au actzionat precum ne’atzi amintit domnia voastra atit de bine voitor, da’, eu unu’, mai ales dupa ce am aflat de ambitziile de cultivator ale d-lui basescu, am tzinut cu tot dinadinsu’ sa’l intreb pe d-l “cristi” preda, la d-lui pe blog, ce le punea d-l sef al statului in nechezol de i’a castrat pe totzi astia care reprezentau marile sperantze, uteciste sau nu, ale dreptzii. nu mi’a raspuns, inca, pastrind intrebarea “la moderare”, moderat cum il stim.

  in seychelles s’o cultiva secara?

  da’, oare, d’l srs si’o fi depus adeziunea la pmp?

 • @ tzaranu e la champ

  … ura, draguta mea, taranul e la c(h)amp!
  vorba prietenului meu mircea florian: ” situatia este trista si amara/tata nu pluteste , mama nu mai zboara” -- sau invers…

 • ceatza melopoica

  dom’ tudorane,

  acesti doi prieteni ne doare, ca’s la mare departareeeeee…

 • @ ceatza melopeica

  asta-i departarea, cu ea defilam…

 • cristi ionescu

  Genial.
  As adauga un link: Halelluajh
  rel="nofollow">

 • @ cristi ionescu

  Da, Leonard Cohen este, fara indoiala genial!

 • Da . Bun articol . Si eu as adauga un link : https://www.facebook.com/malone.gerald.3/posts/613214355407818

 • Florin Iaru

  Să-mi aduc şi eu micuţa mea contribuţie, prinos de recunoştinţă: ale 300 de hectare pe care nu le putu lua dom preşedinte (cică nu se califica, al dracu pehlivan, ce puriu eşti!) şi pe care, cu grăbire şi cu deplină îndreptăţire le înşfăcă fiica cea deşteaptă şi robace, au un chichirez. Nu la agricultură bio visează dom preşedinte, ci la întoarcerea dobînzilor cu lopata. Căci, din 2014, pămîntul drag al ţărişoarei dragi se va putea vinde şi străinilor, da’ ce zic eu, liftelor păgîne, veneticilor. Să vezi, atunci, preţ de vînzare!

 • Popa din Rudeni

  @Omnibus lectoribus
  Tzaranul e pe camp (demantelind ultimele vestigii ale sistemului de irigare prelovilutionar), tzarrromul da cu jula pe Champs Elysees, dar TAROM-ul ? Isi mai are oare sediul parizian in Avenue de l’Opera, nu departe de Opera Garnier? Astept raspuns la posta redactiei.

 • Haida Mac

  Pontachele pare, la o privire neantenta, domnita din Snagov a lui Panait Istrati; haiducesc altii pentru ea, care sta intinsa lenesa pe canapea exhibandu-si nurii hipotitulescieni la varii tembeliziuni antenare: ca doar Nasty himself l-a doftoricit dupa ce un alt nene ( caruia in jargon academic i se zice ”ghostwriter” sau ”negre litteraire”) s-a autojefuit in favoarea ei, intromitindu-si autojefuitura in cotcaria teziala, intrind, carevasazica, cu dinsa-ntrinsa, vorba poetului populist.

 • Hai, hai, baietii destepti falocrati sunt mai presus de economie. Privilegiul feudal de a fi parte din grupurile si grupusculele servicilor secrete este mai ceva decat a fi intelectual.

  Cata vreme prostimea doarme si populimea are ce hali Romania ramane cea mai autentica natiune fara ratiune de prin Europa (sau Asia?). Larry Watts dixit, serviciile have agreed.

 • @ Vicus

  D’apai daca a zis LW, asa trebe’ ca e situatia. Domnia Sa le stie pre toate…

 • Herlock Sholmes

  @Larry Talpes Treptow
  Elementar, dragul meu Watson! Elementar. Stihial. Bestial.

 • Daca e adevarat ca “De veghe in lanul cu secara” a instituit un fel de mecanism de control asupra mintilor celor “calificati” pentru intruchiparea asasinilor cu creierii spalati, de tip candidat-manciurian, nu stiu cu exactitate, daca e sa stie cineva, decat unii, foarte putini la numar, care vor pastra probabil secretul si dincolo de mormant. Oricum, e surpinzator impactul viral al unor carti! Se spune si ca romanul lui Goethe, “Suferintele tanarului Werther”, ar fi declansat o epidemie de sinucideri in randul tinerilor!

  Cat despre noul latifundiar roman, ingaduiti-mi sa postez un link:
  http://www.mediafax.ro/externe/new-europe-basescu-ultimul-autocrat-al-europei-11660764

 • curly

  @Florin Iaru: doar nu sustineti ca dl Presedinte ar fi un samsar e terenuri?! ntz,ntz, nici poetii nu mai sunt ce erau, dom’ne…

 • mihai rogobete

  Şi tu, Luca ?!
  rel="nofollow">

 • Der Faenger im Roggen

  @Dorin Tudoran
  Cum suna pe germaneste ”The Catcher in the Rye”? In nici un caz ”Die Wacht im Roggen”… ca sa ingine cintecul tedesc ”Die Wacht am Rhein”/De veghe la Rin. Ci, literal transpns, ”Der Faenger im Roggen”/ Prinzatorul din secara. Am citit, in vremuri dedemulte, gratie colegului Georg Wellmann din Agnita, o pastisa scatologica (adica nemteasca, de nivel Generalscheisse) la romanul salingerian, al carui titlu, ”injosit, suna asa: ”Der Scheisser im Roggen”/Defecatorul din lanul de se cara. De aici modesta mea propunere ca la varianta ”In lanul de se cara” sa se mai aglutineze si o alta, usor diferita, in care R-ul din ”se cara”, va fi in locuit cu un C, aluzie nu atit la tehnicile chinezesti ancestrale de gunoire a ogoarelor din Kitaiul Popular ( familiare inca din adolescenta, presupun, si Varanului si Marinerului Impavid) cit, mai degraba, la interesul strict fiziologic al politicarului valah pentru agricultura decolectivizata, pe care nu da doi flaimuci dar… din care, gratie capacitatii sale alchimice de transmutare a scarnei in aur, scoate, la momentul propice, cind se arata in preajma vreun investitor Carrefour, un milion de euroi la hectarul cumparat antzartz cu doar un dolar gaurit.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  La aproape o jumatate de secol de la prima lectura a traducerii cartii “The Catcher in the Rye” nu contenesc sa ma intreb care ar fi talmacirea cea mai potrivita a titlului. N-am ajuns inca undeva cu proiectul… Dar fara versiunea Catincai Ralea, poate prezentarea Dvs. ar fo luat o alta forma.
  Multumiri pentru turul analitic al peisagiului politic romanesc, desi am o obiectie de factura nedumeririi provocata de cuvintele (usor scoase din context) “.. pentru ca pe viitor (cu trecutul nu se mai poate face nimic) …”
  Cum adicatelea?! Dupa parerea me (si actiunile multora) in Romania tocmai trecutul este cel cu care se pot face tot felul de transformari, caci, spre deosebire de viitor (ce imi apare relativ mai cristalin), in trecut zburda Ootschiga’l Toaka. Pina si rezidentul clerical din comuna Rudeni, in stilul atit de familiar tuturor membrilor personalitati sale colective, vrea clarificari despre trecutul TAROM-ului la timpul prezent. Corespondentul de la Radio Erevan raspunde: din pricina lipsei de urecehe muzicala, agentia Tarom de la Paris s-a mutat acolo unde trilurile de la Palais Garnier nu pot strabate: aeroportul CDG.

 • @ Gheorghe Campeanu

  Faceam bascalie de mine insumi, caci am scris candva un poem in care era vorba si de viitorul nostru (“Viitorul facultativ”) despre care spuneam ca nu se mai poate face nimic cu el…
  Stiu unde bateti — la baietii fetele cu memorie selectiva, foarte-foarte selectiva. Cameleonita….

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Nu! Bat doar la fetele acelea, ca ele scapa mai usor. In plus, clericul Rudean se metamorfozeaza tedescament-ruseste, si m-a luat cu ameteli, asa ca acum si viitorul s-a tulburat. Nu era destul de incalcita Romania, ne mai trebuie si declinarile nemtesti la textele lui Salinger?

 • Proaspatul latifundiar despre articolul din NEW EUROPE, spre a carui traducere facuta de Mediafax am pus un link mai sus:

  “E publicatia lui Voiculescu, lasati-ma in pace. E exact mesajul lui Voiculescu si al Antenelor.

  O sa vedeti ca intr-o anumita perioada a apartinut trustului Intact, dupa care, pentru a-l neutraliza, se pare ca actionariatul a devenit unul din Grecia

  Eu m-as gandi la relatii pe care Voiculescu le-a avut cu o anumita firma greceasca care a detinut Loteria.”

  Articolul complet, aici: http://www.revista22.ro/traian-basescu-rosca-stanescu-a-fost-ajutat-de-un-ministru-liberal-nu-am-garantii-ca-radu-stroe-nu-e-implicat-33467.html

  Nu exclud cu totul posibilitatea ca dl Basescu sa aiba dreptate de data asta, cum nu exclud nici posibilitatea de-a nu avea dreptate, nici de data asta. Cert e ca ambele tabere par sa-si fi atins limitele in externalizarea conflictelor interne! Romania pare a nu le mai cuprinde valvataia, nici chiar Europa nu le mai e de ajuns; aproape ca nici mapamondul -- ultima frontiera!

 • Dezideriu Dudas

  @ Gheorge Campeanu
  Ref. la :
  ” Nu era destul de incalcita Romania, ne mai trebuie si declinarile nemtesti la textele lui Salinger? “‘

  Noica in „Maladiile spiritului contemportan” formuleaza o intreaga teorie integrand „declinarile” Generalului printre cele ale Individualului, neuitand „sarea si piperul” Determinatiilor…De atata „sare si piper”, parca se mai simte nevoia si de altceva…Nu de alta, dar ne omoram „ficatul”…Nu prea mai putem digera „amestecaturile„ care ni se ofera, toate avand o singura caracteristica definitorie : sunt asa „sarate si piperate” ca nu prea mai simtim nimic altceva…Aveti insa dreptate intr-o privinta integrand si contextul nicasian relevat in ideea dvs. : nocivitatea „sarii si piperului” de declinare nemteasca…Noica insa s-a gandit si la asta…Mai putin, cred, discipolii lui !

 • mihai rogobete
 • Grea, foarte grea treaba cu secara! Uite, de aia, preferă (cel puţin o parte) românii… secărica! De la secărică nu-ţi vine să împuşti pe nimeni, mai bine dai cu şapca de pămînt!

 • Mara

  http://www.contributors.ro/editorial/basescu-la-limita-imposibilului/
  Iata si o propunere optimista, ni se sugereaza voiniceste sa mai mizam inca odata pe presedintele Basescu. Si nu suspectez autorul ca este fan al genului de filme americane “misiune imposibila” -- stiti filmele acele apocaliptice in care eroul iese in final victorios si cu stihiile naturii dezlantuite si cu extraterestrii daca este nevoie.

 • Mara

  Eu prefer visele frumoase, imi imaginez ca poate ar fi benefic pentru tara daca ar fi presedinte de exemplu domnul Bogdan Aurescu si prim ministru domnul Lucian Isar. Cu siguranta ar juca mai bine si mai onorabil in acea liga de care pomeneste dl. Cornea. Poate ar juca si in interesul Romaniei daca sint oameni inteligenti si respectati.

 • @ Mara

  Propuneri si propunere… Sugestii si sugestii…

  Uneori, ma intreb daca personaje precum dl Mihai Neamtu si alti “dreptaci” de opereta nu au fost inventate tocmai spre a fi impinsa “opinia publica” la “concluzia” ca singura optiune de dreapta ramane dl Traian Basescu. La felul in care a fost sterpelita si adjudecata dreapta de tot felul de comandouri nu e tocmai straniu sa ajungi la concluzia ca singura sansa a dreptei este dl Traian Basescu.

 • @ Vasile Gogea

  Secarica era (poate chiar mai este) o bautura cinstit obtinuta. Asa se explica de ce efectele folosirii ei erau (poate chiar mai sunt) ceva mai putin inspiratoare la violenta…

 • Luc de Heusch

  @Mihai Rogobete
  Stejarului multiseculat din Cajvana ii prefer, inca din liceu, salcamul sofianic al Divinului Ilia de Muromete -- fie si pentru isi recunoaste cinstit, tovaraseste, fictionalitatea. Mai june de eream, m-as fi indragostit poate de falnicii stejari din incinta Manastirii Maglavitice, unde, mai nou, isi doarme somnul de veci, Petrache Lupu, prietenul ”Mosului” (despre care guenonienii de pretutindeni, inclusiv Claudio Mutti, cred ca e chiar Zalmoxis, ”zeul mos”, ”zeul batrin”, HO PALAIOS TON HEMERON, vorba Vivliei).

 • sierra

  Da’ diaspora? Diaspora sa nu se cheme Basescu? Numai noi, astia legati de glie, sa ne botezam? Daca nu poate Ponta, eu zic sa dea Obama ordonanta de urgenta pentru toata lumea. Unii o vor primi cu entuziasm, mai ales cei carora “basescu” le-a inspirat altceva decat ceea ce-i sugereaza numele.

  Dar! Se ridica, totusi, o problema la nivel global si intergalactic. Cum se vor descurca baietii aia fini din NSA cu milioane de “basescu”?

 • Michel Pelin si Chimion Secarica

  @Vasile Gogea
  Mai bine vin-pelin decat absint,/Mai bine secarica decit chimion,/Cat mai sunt beutori pe-acest inc-al nostru pamint/Si iliesti cu prenumele Ion/In stare sa se faca foc si para/Cind, stand a veghe-n lanul de secara,/Mictionam pe ce au ei mai sfint/Sau asteptam un nou ”Armaghedon”…

 • pohetul popular@mine.com

  @Michel Pelin si Chimion Secarica & mihai rogobete

  EMINESCIANĂ ÎN TREI TIMPI ȘI TREI MIȘCĂRI

  Timpul # 1 – Mișcarea Populară

  Și dacă ramuri bat în geam
  Îl sun pe Noam Chomsky
  Să îl întreb de ce n-o am
  P’asta cu Te Baconschi

  Timpul # 2 – Mișcarea Bombonară

  Și poa’ să bată ramu-n geam
  Până va ninge-n Congo
  Că Victoraș rămâne neam
  Cu termopanul Bombo

  Timpul # 3– Mișcarea Globală

  Și iarăși bate ramu-n geam
  Și iar se-aude Trotsky
  Șoptindu-i papahagului: “O am
  Pe Dreapta, ca BaChomschy.”

  Niciun Timp, nicio mișcare. Doar gând de Cotroceni

  Și dacă ramuri bat în geam
  Și se cutremur popii
  E că emit din Vatican
  Spre Cotroceni; m-apropii.

  Refren

  Să îl în treb de ce nu am
  Noroc cu Te Baconschi.

 • @pohetul popular@mine.com

  Excelenta eminesciana!

  Oracolul ne spune insa ca nu-i pentru cine se pregateste si nici pentru cine-am crede ca se nimereste, ci, underground si global fixat, pentru un TROCADER cu -escu. Ce ti-e si cu divinatorii astia!

 • mihai rogobete

  @pohetul popular@mine.com

  E contermopan poemul.

 • Sartor Resartus

  @Croitorasul Rascroit & Pohetul
  Daca mi-o tin pe Dreapta/Se ride Kakarau/Daca mi-o tin pe Stinga/Ma-mpinge Dragnea-n hau/Iar cind mi-o tin pe Centru/Bachomsky mustaceste/Caci are balta peste/Si nu se prinde greu/Iar Dan Diaconescu se umfla-n Oteveu/Chit ca vaticaneste/Cu shit pe curcubeu/Asa ca, bard tomnatic/Ramin ce-am fost mereu/Un electron (elector) romantic/Sfios cu Al Divin/Ce intromite-n urna mereu alb buletin.

 • @Dorin Tudoran
  …sigur nu e o greşeală de tipar în titlu? Nu era, cumva, “de ZEGHE în planul de se cară”?
  @Michel Pelin si Chimion Secarica
  …e o oarecare probabilitate să-i fi plăcut această hore şi lui Vintilă!

 • @ Sartor Resartus

  Se poate intelege ca la fiecare alegeri dati atat castigatorilor cat si perdantilor un “CEC in alb”? Sper ca sunteti la curent ca puteti fi pus la curent de 220 W(V) si pentru ca nu votati, asa cum sunt vanati cei care au votat mai an.

 • @ Vasile Gogea

  “De ZEGHE…” sau “In ZEGHE…” va fi unul dintre volumele ce urmeaza a fi tiparite, conform testamentului auctorului, intre 2015 si 2020.

 • Indigo Popescu

  @ Dorin Tudoran

  Domnule Tudoran, uite ce mult va iubeste Simona Popescu desi este subordonata lui Jack Cristoiu. A preluat haiduceste ideile dumneavoastra si a republicat in detaliu Andrii Ponta Cel Voinic. Nu cred ca lui Victorash (baiat de orash) o sa-i placa asa ca asteptati-va la neplaceri:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/e-haiduc-si-e-vestit-andrii-ponta-cel-voinic-1067183.html

 • indigo ionescu@ionescu.ro

  Domnule Tudoran, Iata un baiat de viitor, un futbaleur in care bate o mare inima de roman. Omul vrea sa fie roman dar nu are pile la notar. Nu puteti sa-i faceti dumneavoastra legatura cu fetita care fredoneaza de milioane de euro melodia “M-a facut tata notar”? Ati jucat futbol pe vremuri, chiar excelent zice ovidiu Ioanitoaia, asa ca nu puteti ramane indiferent la dragostea unul brazilian pentru nationala Romaniei. Va rog eu frumos…Uite aici:

  Mijlocaşul brazilian al echipei Pandurii Târgu Jiu, Eric de Oliveira, a declarat, marţi, că are întocmite aproape toate actele pentru a solicita cetăţenia română, pe care speră să o poată obţine până la finalul lunii decembrie, el precizând că ar avea nevoie de o “pilă” pentru a grăbi formalităţile, potrivit Mediafax.

  “Sunt aproape gata cu toate actele. Am fost la notar să rezolv mare parte din acte. Doar că nu cunosc pe nimeni cu pilă să mă ajute. Adică cineva care are influenţă acolo, care cunoaşte. Pentru mine e mai greu să merg eu, singur, să dau cu pieptul acolo că vreau cetăţenie română. Trebuie să fac eu cererea şi apoi să mă cheme acolo. Eu sper ca până la sfârşitul lunii decembrie să am cetăţenia. Pile când am spus m-am referit la cineva tare lângă mine, acolo”, a afirmat mijlocaşul.

  El şi-a reafirmat disponibilitatea de a evolua pentru naţionala României după ce va primi cetăţenia. “Dacă România vrea, eu joc cu braţele deschise pentru România. Eu cred că România se va califica mai departe, deşi va avea parte de un meci foarte greu. Eu sunt încrezător că o să văd România la Cupa Mondială din Brazilia”, a spus Eric.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Michel P. & Kimion S.

  Imi marturisesc dezamagirea ca nu ati gasit de cuvinta sa includeti in distihuri si licoarea ‘monopol’. Sau pe plaiurile Dvs. natale nu se consuma acea ambrozie barbatoasa?

 • Michel Kimion

  @Georges Delaplaine & Jorge de la LLanura & Giorgio della Pianura
  Pe plaiurile noastre natale, in Kantschwana si Botoschana cu pricina, nu se prea cunostea beutura despre care faceti vorovire (flacaii satesti, ”baietanii”, consumind holerca, varianta locala a horincii maramuresane, iar mai tirziu, in vremea colhozniciei, samahoanca, ID EST: puturoasa tuica de sfecla), doar strigatura: ”Nishi asheala nu-i fishior/Care n-are la chishior/Tri cutite, un chistol/Si-o steacla de Monopol!”

 • @ Michel Kimion

  Personal si indestructibil ma declar impotriva oricarui monopol!

 • Kimion

  @DT
  Si totusi, in Doi Mai, estivantii cu camere inchiriate la Doamna Saide Soium sau la Domnul Murat Soium ( tatari gospodari de felul lor) continua sa joace Monopoly… in ciuda crizelor sau a… durerilor de masele.
  @Indigo Popescu
  Nu e rea textula Simonei Popescu din foaia Titanusului Gagestean. A scris din totdeauna articole politice mai bine decit IBL, distinsul ei sot.

 • Domnilor ia nu mai criticati secarica pentru ca va puteti pomeni cu un control de la Curtea de Conturi (apud Nicolae Vacaroiu). Eeeei sa fie , nu mai exista pic de respect pentru inaintasii nostri 🙂

 • Domnul Sebastian Zapadoiu ne impartaseste secretul lui Polichinelle:

  http://www.revista22.ro/sebastian-lazaroiu-obiectivul-partidului-miscarea-populara-este-sa-creeze-un-vehicul-pentru-al-sustine-pe-traian-basescu-la-func539ia-de-primministru-33581.html

  Acelasi domn Zapadoiu ne-a mai spus: “Eu cred ca presedintele Traian Basescu va decide, cu sprijinul pe care-l va avea, cine va castiga prezidentialele din 2014.”

  De unde am putem deduce ca se are in calcul(e) un nou tandem pentru Palate: un trocader si un anvers (sic!)!

 • Indigo Popescu

  @ Kimion

  Ce legatura are gazetara Simona Popescu de la Bulina Rosie cu scriitoarea si universitara Simona Popescu!?!

 • @ No Name/DP

  Dl Zapadoiu e un clovn de renume intercontinental dar, de data aceasta, daca nu e vorba de vechi diversiuni, inseamna ca dl Zapadoiu gafeaza, fiindca se poate intelege din ce “previzioneaza” ca stie el ce stie despre cum pot anumite servicii sa determine rezultatele unor alegeri.

  Pe de alta parte, Puterea de astazi este atat de infantilizata incat n-ar fi treaba foarte dificila pentru un actor politic cu talentul dlui Basescu sa determine rezultatele alegerilor din 2014 fara ajutorul unor servicii speciale si foarte speciale. Singurul lucru de care are nevoie dl Basescu spre a reusi si de data aceasta (2014) este ca Puterea de azi sa o tina langa asa cum o face zilnic. La cate autogoluri isi da, Puterea de azi are toate sansele sa fie Opozitia de maine.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Mihail Ca.(de la chilogram)

  Horinca este (era) bautura nobila, iar cu holerca nu am fost servit nicicand in cei 2-3 ani de cariera socio-psichologica prin die Deutsch Stein. Nici macar in selectul barulet din subsolul teatrului tinerimii. Orsch’cat, targovetii, mai modesti, in enfansa mea, savurau Monopol la speluncile bucurestene de prin Grant, Giulesti, groapa Floreasca or a lu’ Oatu’, acesta fiind mai ieftin chiar decat reconfortantul rachiu alb (atit de pretuit la Doi Mai inaintea aparitiei locantei Dobrogeanul).
  Sigur, dupa cuceririle luminatului carmaciu, cu stacheta nivelului de trai mult elevata, mai sus numitele stabilimente au introdus mult ravnitele bauturi proletare “Matador” (liqueur de tzelina rosiatic) si veselul gin “Covagin”.

 • @ Gheorghe Campeanu

  Din cauza “Covaginului” a facut sarmanul-si-neintreruptul lider de opinie JC “cinstita”.

 • Şerban Foarţă

  Dl Indigo Popescu are dreptate.
  Bulinăreasa roşie e o simplă (şi cam inoportună) omonimă a autoarei neuitatelor “Exuvii”.
  În rest, nici fizionomic nu seamănă [secară!], -- dar’mite să dea impresia că-s trase la… indigo!?

  BINE V-AM REGĂSIT!

 • @ Șerban Foarță

  Bine ne (re)veniși, Șerbane dragă. Îmi pare tare rău că nu am fost alături de tine și Ion Pop, vrednicul laureat din acest an al “Premiului Petre Stoica”. Aștept fotografii de la Marcel Tolcea.

  Și eu sunt convins (deh, certocrat, ce vrei?) că este vorba de o simplă omonimie. Simona Popescu pe care o pomenești tu mi-e foarte dragă -- scriitor & om.

  În Bulina Roșie scrie o tânără doamnă (nu cea care semnează Simona Popescu) din Timișoara-mi natală. Fotografia dnei ziariste cu ochii dați peste cap, ca prin filmele anilor 40′ -- 50′, secolul trecut, mă… deprimă. Noroc cu textele care sunt, mai toate, o sursă de râs…

  Imbrațișări.

 • Kimion Stalpnicul

  @Indigo Popescu & Serban Foarta
  Mea infelix culpa! Mi-a jucat o festa Coana Omonimia si, iaca, ma facui de cacao -- ori de risul tirgului -- cu cele doua Simone Popescu (dintre care una imi este apropiata cit de cit, fiindca, intilnita impreuna cu viitorul ei sot la Slanicu Moldovei, o cunosc din 1986). De poimaine, maine fiind Lasata Secului, trec la post sever si imi tai ratia cotidiana de horinca (inlocuind-o cu un carcalete din… pepsi + vin alb)

 • Parapon

  @Tutulor/Omnibus civibus
  ”Terente si Didina”? Nu cumva meritau, ei, un LINK spre vreo iutubare a versiunii americane, cintata de Charles Chaplin, din canticelul respectiv?
  @Serban Foarta, Dorin Tudoran
  Mai stiu Senioriile Voastre ceva despre volutiile, post 1996-1997, ale junei Copilu-Popovici, timisoreza de felul ei, specializata in interviuri uschite pentru revista ”Orizont”?

 • @ Kimion Stapnicul

  Desi catre mine nu ati schitat vreo “Vostra Culpa, Maxima Culpa!” (ca sa citez din grupul Intact si solista Dana Grecu), desi cativa stropi de cacao sarira si pe sortul meu de administrator al vorbelor, va iert. Cu o conditie. Si anume: sa acceptati ca, “pe timpurile de trista aminire”, ba chiar si in “obsedantul deceniu”, carcaletele era o bautura mai tzapana ca azi -- in combinatie intrau vin, vodtca, triplu sec, “Coantro” etc. , cum ar veni cam tot ce cadea sub jurisdictia si bunul-plac albarmanului… Dupa asemenea incercari, diminetile erau extrem de dure. Imi amintesc una dintre ele, la Hunedoara, cand nu-mi puteam aminti cine sunt, cine fusesem pana cu o zi in urma si ce cautam prin locurile cu pricina.

 • Kimion Stalpnicul

  @DT
  Asa e cum spuneti, Magister Ludi (Blogi). Azi, helas, nici macar pilangiii nu mai sint ca altadata.Cred ca, din punctul asta de vedere, si Nea Nicu Vodcaroiu regreta trecutele vremi carcaletice.
  PS. In cinstea Simonei celei bune, viitoarea autrice a ”Exsuviilor”, au compus studentii de la ”Opinia studenteasca”, anno Domini MCMLXXXVI, in tabara de presa de la Slanicu Moldovei (vizitata, atunci, de Marin Sorescu insusi, talonat de DP, ideologul becalian al anilor recentuti), ”Balada Generatiei ’86”, ale carei stihuri finale, cominatorii pentru Generatia in adidasi, sunau cam asa: ”Sase!/Vine Generatia ’86/Si din urma va petrece/Mihalache Buza-Rece.” Cind ne-o prezentase, IBL nu uita sa ne avertizeze: ” Priviti-o bine.E o reprezentanta a Generatiei 86. Astia sint feroci. Nu vor avea nici o mila pentru noi, Optzecistii propriu-zisi. ”
  Pina la urma, feroce, cu cine trebuie totusi, se va fi dovedit numai Marius Oprea. Dar asta e o alta poveste.

 • @ Kimion Stalpnicul

  Feroci cam sunt unii dintre optzecisti: nu a prea exista nimic important inaintea lor -- nu exista mai nimic important in timpul vietii lor in afara de ei si, of course, nu va fi mai nimic important dupa ei. Cea mai amuzanta declaratie de acest fel apartine unei distinse optzeciste care spunea/ne lasa sa intelegem ca optzecistii au pregatit si, parca, declansat revolutia din decembrie 1989… Vazand ce a urmat dupa acel decembrie 1989 ii rog sa-si asume si meritul nemeritoasei perioade post.decembriste. Altfel, toata dragpostea pentru ei…

 • Şerban Foarţă

  Draga Dorin,

  din păcate, n-am putut lua parte la premierea lui Ion Pop. Am aflat prea târziu, mult prea târziu; şi-mi pare foarte, foarte rău…
  Aveam puţin peste 20 de ani, “ani falnici” (vorba lui Ion Barbu, -- poetul, bineînţeles), când, într-o piaţă, Badea Cârţan, din Timişoara (Dorin o ştie sigur), am cumpărat “Luceafărul”, de la un chioşc, şi, deschizându-l cu grăbire, am dat peste debutul unui poet cu nume scurt, Ion Pop.
  Pe o pagină întregă (!), în plin soare, şerpuia un fel de cantilenă a unui tandru Mal-Aimé, -- dacă mai ţin eu bine minte.
  Sunt, de atunci, 50 de ani…

  Regret că am ratat premierea lui Ion Pop!

 • @ Șerban Foarță

  Da, e neplăcut că nici tu, nici eu nu am putut fi alături de el. L-am felicitat imediat ce am aflat vestea. Mi-a răspuns rapid și cu căldura dintotdeauna, semn că nu era supărat. I-am povestit acum doi ani la Botoșani că am găsit în dosarul meu de Securitate o scrisoare către el și niste poezii. Îmi ceruse niște poeme pentru “Echinox”. I le-am trimis cu întârziere, dar și de i le trimeteam “la timp” tot nu i-ar fi ajuns căci fuseseră interceptate și ajunseseră la destinatarul de Stat, de Partid și de Toate Cele.

 • Kim ION

  @Giorgio della Pianura
  La bufetul Teatrului Juvenil din Cheatra Tedescului e foarte posibil sa nu se fi servit horinca decit o scurta vreme, la inceputul Anilor Optzeci, cind regiza Laurentiu Ulici, maramuresan de obirsie, ”Mustele” sartriene (cu foarte multe ocheada la ceausismele Epocii Daurite). Poate si cind, imediat dupa Lovilutia Decabrie, Nicolae Scarlat, un amic mai jun al domnului Mihai Sora, cerca sa monteze -- vis al multor regizori romani mai rasariti -- ”Marat-Sade”, piasa de rezistenta a lui Peter Weiss, tot la acelasi teatru provincial, gara a plecarilor actoricesti catre Bucale.
  PS. Holerca se bea mai la nord, pe vaile citorva mici afluenti ai riului Suceava.

 • Şerban Foarţă

  Pentru că taclaua a cârmit-o în spirtologie, dacă vreţi, vă amintesc şi eu o băutură a Iepocii dă Aor: “tun”, melanj letal (ce i-a luat, astăzi, locul lui “mortal”) de rom marinăresc şi bere.
  Într-un birt mizer şi rău famat din colţul dinspre răsărit al Pieţii Nicolae Bălcescu, fostă Lahovary, intrat să cumpăr un clondir de vin, doi căruţaşi volubili peste poate, m-au invitat la masa lor, cu muşamaua de deasupra lipicioasă. Erau pe cale să se facă tun: beau tun. Mi-au oferit un tun şi mie, le-am oferit şi eu un tun: m-am făcut tun.
  Nu uitaţi reţeta: peste un sfert de rom se toarnă bere (tot mai puţină) şi se bea cu halba.

 • @ Kim ION

  Stimate tovarase Kim IL Song, inteleg ca holerca se bea mai la nord, pe vailea acelea, dar holera pe unde se mananca?

 • @ Șerban Foarță

  Vodca a la Tzar: se cumpără o sticlă de vodcă și șe ține în freezer (nu în frizer, că nu merge). Se cumpără o sticlă de șampanie foarte bună și se ține în frigider. Când vodca din freezer devine groasă precum uleiul de motor de mașină se scoate sticla din freezer, se scoate și sticla de șampanie din frigider, se deschid sticlele și se toarnă în pahare -- jumătate vodcă, jumătate șampanie. Cheful ține așa, până în zori — firește, în funcție de numărul sticlelor golite -- și cine supraviețuiește dobândește o durere de cap ceva mai “cosmopolită” decât cea provocată de carcalete.
  Multe succesuri!

 • Kim

  @DT
  Apropo de ferocitatea Optzecistilor: ”Balada Generatiei 86”, compusa de Opinistii Studentini de pe Bahlui si afisata, doar pentru o zi, la gazeta de perete a taberei de presa, nu era tandra, in 1986, cu virfurile lor. Despre regretatul Mircea N, bunaoara, ea glasuia astfel: ”Din Italia revenit/El Fundulea-a proslavit”. In ce-l priveste pe Mihalache Buza-Rece (cu care erau comparati cei, cu cas la gura, din Generatia Optzezci-si-sasista) era personaj-cheie in bancul verii. Vin lupii la stina, rup oi, baga spaima in dulai, dar, in cele din urma, baciul le cere ciobenilor sa-l sloboada pe Mihalache, o slabatura de catel, un jigarit. Lupii batrini, la comanda sefului lor, fac stinga-mprejur, o taie spre padursilhui, cei tineri insa cer ”le pourquoi du comment de la chose”, iar starostele, spariet foarte, le explica: ” E o javra, o poataie, o jigaritura, o cazatura, je vous l’accorde, messieurs les loups, dar… are niste buze reci!!!…”

 • Kim Ion(g)-il

  @DT
  Holerei (sau poate tifosului exantematic?) i-au cazut victime doi dintre bunicii mei, o bunica, o matusa + un unchi: in vara anului 1944, cind hoardele sovieto-calmuce patrund in Bucovina si Moldova de Nord, evacuind populatia din zona Obcinelor Mari spre Botosani, creind haos si instablitate la nivel local, demantelind fabrica de spirt din Todiresti, facilitind furtul de arme din depozite sau aparitia bandelor de tilhari ori a epidemiilor de boli diverse, dont le cholera et le typhus. Eh oui… Holerca nu l-a salvat decit, poate, pe unchiul meu Iacob Soldan, mereu aghesmuit cu taria respectiva, care avea sa-i poarte noroc dupa Rezbelul Secund, ca-l primeau sa membreasca in PMR chiar de la inceputuri.

 • Graf von Karkalette

  @ Goldenblitz, Boozers & Co
  Jocul de-a pulsul va e cumva familiar? Cica l-ar fi inventat si/sau practicat (la Corso, pe strada Lapusneanu din Iasi) poetii Val Condurache si Emil Brumaru. Simplu: intri in crasma, fie ea si Goldenblitzkrieg, gasesti un cobeutor potrivit, comandati doua vodci mari, le comsumati, apoi va luati pulsurile. Plateste consumatia cel de-l are mai ridicat. Si asa mai departe. Invingatorul va fi desemnat, in final, de cel cu pulsul mai scazut. Si e obligatoriu sa fie invingator cel cu pulsul mai ridicat (de vreme ce a platit, fara sa murmure, majoritatea sutelor de vodci comandate, daca nu cumva chiar pe toate).

 • @ Graf von Karkalette

  In acest moment ma tem sa-mi iau pulsul. Prefer sa-l las acolo unde se afla. Mai asteptam o vreme…

WP Admin