≡ Menu

De reamintit înainte de a vota

desen & © - DION

Desen & © – DION

Există o singură diferență între candidat și alegător, dar este una fundamentală: în vreme ce candidatul își poate lua promisiunile înapoi, a doua zi după victorie, alegătorul nu-și poate lua votul înapoi niciodată.

Restul e somnabulism civic — Facebook, talk shows & alte forme de visare.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Valentin Feyns

  Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.

 • Nu se aplica si in Romania, fiindca acolo se numara doar pe romaneste…

 • Vasile Gogea

  Candidații și cînd pierd cîștigă! Alegătorii -- viceversa!

 • Cinicul de serviciu

  Exercitiul votului sta la baza sistemului delegarii de responsabilitate. Este fundamantul, foarte subred, al democratiei, pentru ca se bazeaza pe un contrct nescris intre alegator si ales. Este un contract bazat pe onoare si cum onoarea s-a demonetizat, rezultatul este ca in nici o democratie nu exista mecanisme de a penaliza pe cel ce nu respecta termenii contractuali. Boia avea dreptate cand numea una din cartile sale, Mitul Democratiei. Desi Lucian Boia isi scoate cam repede repede cartile, precum sarjele de branzoaice in piata Matache, el nu se sfieste sa spune lucruri care nu sunt adevaruri acceptate de the Ministry of the Truth.

 • Stamadiade

  Intr-o democratie, votantul are dreptul sa ramana acelasi, indiferent de rezultatul sufragiilor, dar si al concretizarii promisiunilor reprezentative. Altfel,in contexte des intalnite, cum cred ca ganditi, el nu va mai fi niciodata acelasi.
  Esential este ca alegerea nu este o delegare formala, ci o imputernicire substantiala, procedural stabila.Si asta pentru ca trebuie sa trateze cu viitorul, cu ignoranta noastra privind viitorul ‘nostru’, dar si cu cea privind trecutul uitat si prezentul inca neformat.
  Aici intervine rolul dezbaterii, bucatica initiatica de deliberare.Daca niet, atunci adio si raman, oare, cu tine…?! Democratie.Si Stat.
  Pentru ca Romania are o identitate unica, pe care nu multi o cunosc, dar esentiala. Este un transformator al unor curente de inalta tensiune mondiala, fiind inalt aliata, desi neutra si nealiniata deopotriva.Nealiniatii o patesc definitiv, neutrii castiga mereu, inalt aliatii se sparg din cauza unor complexe subatomice prost tratate. Ca dublu negativ al lui David, si frate de cruce al lui Potemkin, sa ii dai in calcai mereu lui Goliat se cheama ca te vei arde. Ca orice transformator.
  Asta nu stie cetateanul turmentat de borseta lui plina de acte inutile, dar nici berbecii care isi numara in secret stelele alocate in alta galaxie. Cu un ic-net planetar si-o pana de corb spargi nu doar un Stat, ci chiar organizatii intregi.Nimeni nu ne mai vrea, pentru ca nici noi nu mai avem loc de lez-majestatile lor si voastre.
  Am facut-o pe releul, acum va trebui sa platim. Mai sunt vreo 11 minute planetare pana la desteptarea in cosmarul scurt-circuitului destinal.
  De aceea votul acesta nu este un inceput, ci un sfarsit.

 • AT

  Intrebarea pe care nimeni nu pare a si-o pune este: ce face alegerile de azi sa fie alegeri? O hotarare de guvern, bazata pe o abstracta prevedere constitutionala, ca atatea altele, calcate in picioare sistematic de cine crede si chiar poate?
  Vointa cetatenilor, mereu invizibila ?
  Cu toata bunavointa, nu exista astazi nici macar un argument, nici macar al precedentului hotarnicit acum cca 80 de ani, care sa ne asigure ca este vorba despre A.legere. Sunt sute si mii impotriva, toate provenite si din carti si din experienta directa a nenumarati cetateni.
  Dar uimitor cu adevarat nu mai este nici acesta, nici prezidiul necurat al acestor tocmeli, uimitoare este unanimitatea mascaradei.
  Eu unul ma simt dator, cu toata lipsa de modestie, sa fac opinie separata, si sa declar plebiscitul anti-statal de azi drept nul si neavenit. De pierdut este pierdut de mult.Nu ca ar mai conta.

 • Dezideriu Dudas

  @ dom’Atee

  V-am promovat si pe dvs. la « domi » ( e drept, cam brusc, direct de la « nei », fara a trece prin « doni »….), « concept » din teoria neadomdonica. Sigur sunteti credincios ! De acord cu tot ce scrieti, doar ca finalul cred ca va fi de fapt inceputul. Va conta ! De ce ? Ne-am castigat dreptul istoric ( pentru acesta nu e nevoie de referendumuri, maidane, nici sa doarma ambasadori straini prin piete -noroc pe noi ca nu si din tarile sarace ca p-aistia iar si aresta careva si pana vine « Harry de la Constanta »….- ….) de a incepe modernizarea serviciilor de pompieri si a celor de ortopedie ! Trebuia inceput de undeva !

  P.S. O veste buna si pentru tarile dezvoltate. Daca «Harry de la Constanta» va fi lasat să alea-alea…, s-o mai hodini si Harry Potter…., ca prea multa oboseala pare a mai genera….

 • James

  Adevaru’ e ca majoritatea tacuta e atat de increzatoare in actuala conventia sociala, incat voteaza in draci pe oricine promite ceva mai energic s-o-ncalce: Trump, Putin, Hofer, Orban, Berlusconi s.a.m.d. 🙂

  Si nu, nu-mi propun un discurs anti-sistem, de vreme ce de un altul mai bun n-am stiinta, doar ca ramanem tot la vorba lui Ovidius: degeaba are cetatea legi bune, daca n-are cetatenii dispusi sa le si respecte. (am mai adaptat-o si eu putintel ! 🙂 )

 • AT

  Neamdodonica era mai bine, desi chiar si asa ma veti fi fiind confundat. De inteles, ca neputand fii dom, poate doar majordom, nu ati fi crezut ca se poate da cetatenie la toata populatia, in loc sa o iei de la niste paranteze patrate cu petlite verzi. Fiind totusi eu predestinat majordomajului, este clar ca nu ati fi crezut varianta mea de a uni unirea in cujeturi si angajamente.Voi cu cetatenia, eu cu Statul meu.
  Altfel, dom DD, sa stiti ca eu sunt un om simplu. Dovada este ca eu stiu un singur lucru, dedus din perceperea distorsionata a atator valori nationale: pacea nu este liniste, ci efort sustinut. Al legitimitatii, care este pe sponci la patrie. De dragul securitatii si prin ea, natiunii i s-a externalizat, in cazul bun, particula de legitimitate, la Versoix si alte nesemnificative parti de lumi, dar in mod curent i s-au corupt si infestat nucleele cu multa virtute vida.
  Legitimitatea face natiunea, natiunea face pacea prin stat. Eu vad acum invers lantul de iubire, si poate dublu: statul se face raz’boi, razboiul este facut de populatii avansate din natiune, legitimitatea ne invinge pre noi, majordomii.
  Aleluia si liniilor dezafectate!

 • DG Ontelus

  Top Ten LP’s From Top Ten Years In Music/1967 The Beatles.Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band,The Doors.The Doors,Pink Floyd.The Piper At The Gates Of Dawn,The Jimi Hendrix Experience.Axis:Bold As Love,Jefferson Airplane.Surrealistic Pillow, Procol Harum.Procol Harum,The Moody Blues.Days Of Future Passed,The Rolling Stones.Their Satanic Majesties Request,The Amboy Dukes.The Amboy Dukes,The Who. The Who Sell Out/1968.The Doors.Waiting For The Sun,Pink Floyd.A Saucerful Of Secrets,Traffic.Traffic,Iron Butterfly.In-A-Gadda-Da-Vida,Deep Purple.Shades Of Deep Purple,Jethro Tull.This Was,Family.Music In A Doll’s House, Caravan.Caravan,Gun. Gun, Creedence Clearwater Revival.Creedence Clearwater Revival/1969.The Who. Tommy,The Beatles.Abbey Road,MC5.Kick Out The Jams,Led Zeppelin.Led ZeppelinII, Yes.Yes,Jethro Tull.Stand Up,King Crimson.In The Court Of The Crimson King, Creedence Clearwater Revival.Willy And The Poor Boys,High Tide.Sea Shanties,Frank Zappa.Hot Rats/1970.Black Sabbath.Paranoid,Van Der Graaf Generator.H To He Who Am The Only One,Gentle Giant.Gentle Giant, Uriah Heep…Very ‘Eavy …Very ‘Umble, Family.Anyway,Creedence Clearwater Revival.Cosmo’s Factory,Pink Floyd.Atomic Heart Mother,Led Zeppelin.Led Zeppelin III,Genesis.Trespass,Spirit.Twelve Dreams Of Dr. Sardonicus/ 1971.Genesis.Nursery Cryme,Yes.The Yes Album,Caravan.In The Land Of Grey And Pink,Focus.Moving Waves,Uriah Heep.Look At Yourself,Jethro Tull. Aqualung,Thin Lizzy.Thin Lizzy,Emerson Lake & Palmer.Tarkus,Deep Purple.Fireball, The Who.Who’s Next/1972.Jethro Tull.Thick As A Brick,Yes.Close To The Edge,Uriah Heep.The Magician’s Birthday,Caravan.Waterloo Lily,Roxy Music.Roxy Music, Foghat. Foghat, Genesis.Foxtrot,Gentle Giant.Octopus,Night Sun.Mournin’,Hawkwind.Doremi Fasol Latido/1973.Pink Floyd.The Dark Side Of The Moon,Mike Oldfield.Tubular Bells, Manfred Mann’s Earth Band.Solar Fire, Genesis.Selling England By The Pound,Roxy Music.Stranded,Emerson Lake & Palmer.Brain Salad Surgery,Electric Light Orchestra. On The Third Day, Yes.Tales From Topographic Oceans,Eloy.Inside,Jethro Tull.A Passion Play/1974.Kraftwerk. Autobahn, Deep Purple.Stormbringer,Rush.Rush,Bad Company.Bad Company, Queen.Sheer Heart Attack,Roxy Music.Country Life, Genesis.The Lamb Lies Down On Broadway,Manfred Mann’s Earth Band.The Good Earth,Gryphon.Red Queen To Gryphon Three,Yes.Relayer/1975.Queen.A Night At The Opera, Rush.Fly By Night,Steve Harley & The Cockney Rebel.The Best Years Of Our Lives,Camel.The Snow Goose,Manfred Mann’s Earth Band.Nightingales & Bombers, Jethro Tull.Minstrel In The Gallery,Pink Floyd.Wish We Were Here,Van Der Graaf Generator.Godbluff, Sparks.Indiscreet,Phoenix.Cantafabule/1976.Van Der GraafGenerator.Still Life, Manfred Mann’s Earth Band.The Roaring Silence,Genesis.A Trick Of The Tail,Rush.2112,Jethro Tull.Too Old To Rock’N’Roll To Young To Die, Eloy. Dawn,Boston.Boston,Electric Light Orchestra.A New World Record, ABBA.Arrival,Jean Michel Jarre.Oxygene

 • DG Ontelus

  ziceri// cu sau fără caracter/ tot te știe big brother/ trebuie să fii cuminte/ mai cu seamă în cuvinte/ despre fapte știi și tu/ sunt cam între da și nu/ gândurile-s treaba ta/ chiar dacă tot vor conta/ libertate avem toți/ de necazuri suntem copți/ poți fi credincios ateu/ societatea este zeu/ nu fi vesel și nici trist/ să trăiești ca un artist/ ziua bucură-te calm/ noaptea sforăi cu mult șarm/ inima să-ți fie bună/ iară lumea o s-o spună/ prin urmare este bine/ să respecți pe orișicine/ și cu soarta să te-mpaci/ nervii să nu ți-i descarci/ cu cât vei fi mai senin/ celălalt va fi venin/ dacă nu e mandarin/ să asculți tangerine dream/ lasă totul ca să fie/ și va trece doar se știe

 • DG Ontelus

  doină// sufletul lăcrimează/ mintea se-ncețoșează/ trupul se-mbăloșează/ lumea mult nu viază

Next post:

Previous post:

WP Admin