≡ Menu

De la Watergate la Trumpgate via Rathergate

Photo-blog-71-150x1501În 1985, când m-am stabilit în Statele Unite, cei trei mari care dominau jurnalismul de televiziune erau Peter Jennings (ABC World News Tonight), Tom Brokaw (NBC Nightly News) și Dan Rather (CBS Evening News). Toți trei – liberali.

Peter Jennings a decedat (cancer pulmonar) în 2005. Tom Brokaw a părasit în 2004 emisiunea care l-a consacrat — diagnosticat mai apoi cu “multiple myeloma”, cancer al sângelui. În 2005, după 43 de ani, Dan Rather părăsea CBS în condiții dezonorante.

Nutrind o ură viscerală pentru președintele George W. Bush, Dan Rather s-a lăsat orbit de patimă și a girat prezentarea unor false documente privind perioada în care președintele Bush a servit (1972-1973) în The Air National Guard.

is-4 (1)

Afacerea este cunoscută drept The Killian Documents Controversy, dar și ca Memogate sau Rathergate. CBS-ul l-a concediat pe Rather. Andrew Heyward (Președinte, CBS News) a fost pus în situația de a da un comunicat în care a spus:

“Based on what we now know, CBS News cannot prove that the documents are authentic, which is the only acceptable journalist standard to justify using them in the report. We should not have used them. That was a mistake, which we deeply regret.”

La spartul târgului, Dan Rather avea să declare:

“If I knew then what I know know – I would not have gone ahead with the story as it was aired, and I certainly not have used the document in question.”

O minciună gogonată.

“In question”, vorba lui Rather, n-a fost doar că documentele prezentate erau false. “In question” a fost că, deși prevenit că ele nu par autentice și ar trebui verificate înainte de a fi prezentate, Rather, orbit de ura pentru Bush, le-a prezentat.

Dintr-un jurnalist foarte influent, Dan Rather a devenit a joke.

is-2

Astăzi, referindu-se la scandalul declanșat de demisia generalului Michael T. Flynn din funcția de Consilier pentru Probleme de Securitate Națională și unde ar putea să conducă ițele acestei afaceri, Rather crede că (un) Trumpgate s-ar putea dovedi mai mare decât Watergate:

“Watergate is the biggest political scandal of my lifetime, until maybe now.” /…/ “It was the closest we came to a debilitating Constitutional crisis, until maybe now.”/…/“And we may look back and see, in the end, that it is at least as big as Watergate. It may become the measure by which all future scandals are judged.”

Este posibil ca derularea evenimentelor să-i dea dreptate lui Dan Rather. Cu toate acestea, într-o anumită privință, se înșeală. Cel mai mare scandal (politic și profesional) din viața sa a fost și rămâne Rathergate.

Că politicienii mint e grav, dar nu mai miră pe nimeni. Că jurnaliștii mint nu mai miră pe nimeni, dar este mult mai grav decât că politicienii mint, fiindcă, mai degrabă de la jurnaliști, decât de la politiceni așteptăm adevărul. Adevărul și de la unii, și de la ceilalți e un proiect utopic.

Printre nenumăratele minciuni purtând marca Hillary Clinton este și aceea despre aterizarea dramatică pe pista aeroportului din Tuzla (Bosnia), în martie 1996:

“I remember landing under sniper fire. There was supposed to be some kind of a greeting ceremony at the airport, but instead we just ran with our heads down to get into the vehicles to get to our base.”

În afară de a fi ridiculizată, Hillary Clinton n-a pățit nimic. În mintea multora dintre suporterii ei, Hillary Clinton rămâne și azi eroina neînfricată înfruntând o ploaie de gloanțe pe un aeroport din Bosnia, în numele libertății.

is-6

Nu la fel de norocos a fost urmașul lui Tom Brokaw în scaunul de editor al emisiunii NBC Nightly News, Brian Williams, un jurnalist care îmi place.

În 2003, Williams a relatat cum helicopterul militar în care se afla în Iraq a aterizat forțat după ce fusese lovit de o RPG (rocket-propelled grenade).

Piloții helicopterului au declarat că jurnalistul minte, fiindcă asupra aparatului de zbor nu a fost lansată nicio rachetă. Williams a fost obligat să prezinte scuze. A făcut-o, dar și-a pierdut poziția de editor al emisiunii.

Revenind la “ordinea de zi”: m-aș fi așteptat la mai multă prudență de la Dan Rather în aceste zile. Ca și de la alți “împătimiți ai adevărului”. Dar îi înțeleg — este o perioadă fierbinte, vâlvătaia trebuie ținută în viață, așa că orice picătură de gaz aruncată peste foc ne aduce mai aproape de adevărul suprem.

Și adevărul suprem suntem noi, iar el este cum suntem noi – politicieni, jurnaliști sau chibiți.

P.S. Astăzi, Jacob Bernstein (fiul celebrului Carl Berstein;  împreună cu Bob Woodward a detonat bomba Watergate) este obligat să prezinte scuze pentru minciunile răspândite despre Melania Trump iar The New York Times, al cărui reporter este, își pune încă o dată cenușă pe cap. Cum ar veni, de la jurnalismul de investigație la jurnalismul de rigolă nu este decât o generație. Sau, mai bine zis, o degenerație…

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Nicolae Prelipceanu

  Pe când avea umor, Romulus Vulpescu glumea: când am să îmbătrânesc am să scriu un eseu intitulat „De generația mea”. Dar și jurnaliștii americani să tindă spre degenerația celor de pe-aici…

 • Pingback: Dorin Tudoran despre minciuna politică și cea jurnalistică | @ntonesei's blog()

 • Globalizare, domn’ Nicolae. Globalizare!

 • DG Ontelus

  statutul și starea// efectivă a simbolizării mediatice reflectă nu doar nivelul democratic/ al societății în care funcționează respectiva simbolizare/ ci și nivelul de educație civilizațional/ obediența politică sau economică a celor care exercită profesia de ziarist/ este nocivă în mod exponențial fiindcă doar în aparență/ ziariștii se reprezintă doar pe ei în demersul jurnalistic/ în realitate aceștia sunt exemple vii cu impact major/ ale mentalităților limbajelor și comportamentelor publice într-un anumit moment istoric/ iată de ce orice derapaj voit sau nu al ziariștilor/ are efecte directe asupra calității vieții publice/ și din păcate nici măcar efortul salutar și constant al justiției/ nu mai poate repara ceea ce s-a pierdut poate ireversibil/ prin tabloidizare acest cancer al spațiului public/ sigur divertismentul este necesar/ și are nișele sale diversificate natural ori artificial/ dar cînd adopți sistematic metoda aruncării în derizoriu/ a unor teme esențiale de maxim interes prin exploatarea/ sau chiar inventarea facilului a spectaculosului cu orice preț/ atunci imunitatea corpului social căruia i te adresezi are de suferit/ căci discernămîntul și spiritul critic se vor fi viciat structural poate ireparabil

 • Stefan Bragarea

  Foarte corect spus și…foarte instructiv!
  Iar finalul este, mă scuzați, apoteotic.
  Este adevărat că la vârsta mea, care este și a dvs., mă irită -- poate exagerat -- calitatea infectă a jurnalismului din România.
  Best thoughts, dear Sir!

 • Raoul

  Nimeni nu se obosește să manipuleze proștii. Cum sunt manipulați inteliigenții, asta înseamnă enorm.
  Cu regret, America pe care n-am iubit-o niciodată, pentru că, nu știu cum, am avut=o în sânge,se înșeală. Cei care au fost beliți pentru uri rezonabile, niciodată verificabile, din motive pe care doar eu eu și cei mai mari oameni de stat americani le știu, nu greșesc.
  Jocul de șah cu sine nu merge autist, niciodată.
  Unii au arme, alții au scheme.Vechi, inteligente, implacabile.
  Nimeni nu vrea războiul. În fară de mine.De aceea nimeni nu va ști prețul.

 • Raoul

  Că noi nu știm decât adevărul pe care politicienii și jurnaliștii ni-l oferă, printre picățele, este adevărat, și touși prea mult. Noi putem ști mai mult decât marii boși. șide obicei o facem, în tăcere.
  Că Dl. Trump, Donald, trebuie protejat cu gânduri bune, și cu răutâți care să elimine niște jigodii aciuate pe lânga deloc augusta sa persoană (interesant, ca la unii oameni pe care eu îi detest, personal, români bizari), asta știe oricine este de bună-credință.Ce nu se știe este că cercul interor fiind cum ne-am gândit, Bosnia, adică Balkanii de Vest vor fi mai mult decât o factualitate utilă compromiterii asumate ale unor oameni altfel trecuți prin toate.
  Balkanii, păstrăți în rezervă, deopotrivă de marii oameni civilizați, și de cei care nu fac paradă de ce știu și pot. vor face tot ce trebuie. Singuri, și de la sine.Interesant că unii știu ce nu știm nici noi.
  Românii s-au preocupat îndelung de chestiune.
  Acum este momentul lor. Dacă au înțeles ceva, ceea ce eu nu cred. Nu politic.
  Dar tocmai asta este ideea.

 • DG Ontelus

  era femeia fatală// putea să aibă orice bărbat și chiar orice femeie deși nu punea prea mare preț/ pe lucrurile trupești soarele pălea în comparație cu frumusețea părului ei/ fața ei alcătuia cel mai dulce poem de dragoste iar trupul său îmbolnăvea/ pe privitori și ea știa cât este de frumoasă dar nu frumoasă este un cuvânt nepotrivit/ ea era pur și simplu definiția splendorii natura își dăduse examenul suprem/ prin aducerea ei pe lume iar celelalte femei se gândeau că doar neșansa făcuse ca/ ea tocmai ea să le fie contemporană iar când vorbea ori zâmbea geografia cu toate/ disciplinele ei subsecvente căpăta o nouă aură fiindcă litosfera hidrosfera atmosfera/ își luau dreptul de a exista din prezența ei inefabilă și da așa este biosfera găsea/ o împlinire a diversității și un rost definitiv în minunăția firii sale sublime

 • DG Ontelus

  scriitorul paradigmatic// el e artistul așteptat/ de lumea-ntreagă evident/ căci debordează de talent/ și iese-afară pe-nserat// priviți-l dragilor delir/ în urma sa întruna lasă/ încât pe drumul către casă/ se circulă pe-un singur fir// să fie-ntâmpinat de lume/ dintotdeauna și-a dorit/ azi visul și-a îndeplinit/ big brother face deci și glume

WP Admin