≡ Menu

De la terorism la canibalism electoral

Despre cel dintâi am scris în 2009 când agenți electorali ai taberelor angajate în cursa pentru Cotroceni epuizaseră tot arsenalul clasic și modern folosit în asemenea campanii. Îngrijorați că nu reușiseră să convingă electoratul să voteze pentru candidatul lor, nu s-au sfiit să apeleze la terorism electoral. Un asemenea mecanism nu este folosit pentru a convinge pe cei încă nehotărâți, ci pentru a le inocula o frică soră cu moartea.

Mașina de propgandă electorală înlocuiește prezentarea de programe și platforme electorale cu avertismente apocaliptice: orice alternativă, în afara celei propuse de noi, înseamnă prăbușirea țării pentru câteva generații!

Anul 2012 ne prezintă deja varianta perfecționată a terorismului electoral. Cum totul a fost deja diabolizat la liderii politici ai părții adverse, de data aceasta Marea Închiziție Electorală aruncă anatema asupra electoratului. Iată un exemplu:

“Din acest moment, sunt liniştit: românii care şi-i asumă nu mai au nicio scuză. De-acum, ei nu mai pot pretinde că sunt simpli votanţi. Sunt complici cu violenţa, laşitatea, lăcomia şi nemernicia unor indivizi pentru care oamenii sunt doar necesara carne de tun electorală.”

Desen & Copyright 2012 - DION

Eu, unul, abia din acest moment devin cu adevărat neliniștit. Ce facem cu asemenea retori? Ni-i putem asuma?

Când discursul unor oameni, altfel demni de  respectul nostru, este lovit de fanatism și retorica lor este inundată de tropi apăsat iraționali, problema nu mai este politicianul. Epicentrul cangrenei este chiar  retorul casei.

Canibalismul  se poate dovedi stadiul final al acestei maladii.

Alegătorii vor nemulțumi una sau alta dintre Inchizițiile Electorale. Ei trebuie  să știe că își asumă riscul de a se întoarce acasă de la secțiile de votare cel puțin cu o ureche lipsă, fără nas sau sărăciți de alte elemente ale fostei lor integrități. Alții s-ar putea întoarce chiar sub formă de colete sever miniaturizate.

Retori de toate culorile continuă să polarizeze societatea românească până la halucinație. Nu de alta, dar să aibă apoi ce să (de)plângă cu lacrimi de crocodil.

Curat murdar.

 

 • gellu dorian

  Din pacate, în democraţia noastră originală, nu s-a votat niciodată PENTRU, ci de regula CONTRA. Poate doar în 1990, cind Iliescu a iesit cu 84%, iar in unele locuri chiar cu 114%! Terorismul electoral a fost prezent si atunci, cind se stie foarte bine ce a facutr securitatea împotriva PNT-ul si a lui Corneliu Coposu, pentru a-l apăra şi impune pe Ion Iliescu, cel care a facut cel mai mult rau Romaniei, chiar si in momentele cind nu a fost la putere. Perfectionarea terorismului electoral, prin aducerea lui la un canibalism instaurat in rindul electorilor, a fost evidenta de la o legislatura la alta. Fiecare guvernare a lasat, pasamite, de fiecare data o “moştenire dezastruoasă”, care nu a a fost eradicată de noua putere instalată, ci adîncită. Lucru ce se va întîmpla şi anul acesta, pentru că opoziţia în aceşti ultimi patru ani nu a propus o alternativă cu adevărat salvatoare, ci a cîntat mereu pe aceeasi strună “Jos Băsescu”, “Jos Guvernul!” şi altceva nimic. Daca va ajunge la putere, prin aceeaşi reţetă de terorism şi canibalism electoral, va pune imediat a doua zi dupa instalare aceeşi placă a dezaztruoasei moşteniri lăsate de regimul Băsescu, imensele datorii externe, privatizările pe care nu le-au făcut ei şi aşa mai departe. Or o astfel de orchestră, la pupitrul căreia s-a aflat de fiecare dată cîte un dirijor plîngăcios din acest punct de vedere, nu va salva România, ci o va adînci în mizeria instaurată de Ion Iliescu prin clasa lui de emanaţi care s-au plimbat cînd la putere cînd în opoziţie, avînd ca fond regulile de exterminare ale securităţii ceauşiste încă active. Dar vom trăi şi vom vedea.

 • Nadir Latent

  Paul Goma, uneori, putea sa aiba solutii patafizice la purtator. Una din ele ii viza, cindva, pe Marii Inchizitori Electorali. Aceasta: SA DESFIINTAM ELECTORATUL, FRATILOR! Nu credeti ca e de actualitate ANNO DOMINI MMXII ?

 • napocitaniu

  dom’ tudoran,

  d-l mihaies, care e, pe linga un stralucit intelectual cu care ne mindrim, si prietenul d-voastra, o fi ramas precum soldatu’ japonez uitat in transee?

  eu unul, marturisesc, il urmaresc din ce in ce mai greu, cel putzin in “interventziile” lui evezistice, chiar daca eram avertizat, inca din perioada in care “combatea” inclusiv impotriva actualului “protector”, ca “depune” multa patima in prestatzii.

  lipsa de alternativa politica plauzibila nu ma poate face sa nu observ, cum remarca absolut indreptatzit “antipatica” doamna mungiu, ca nu “antenescu” e la botoane, iar ceea ce detestam la opozitzie e mult prea puternic reprezentat in rindurile actualei puteri, ceea ce ar pretinde un anume grad de relativism in abordari.

  din punctul asta de vedere il aprob si il intzeleg pe hrp care a decis sa nu inghita pina la capat broastele riioase din traistutza atasata odata cu acceptarea fonctziii publice.

  sarbatori inimitabil de fericite!

 • Ivi

  M-am intrebat de mult oare “ce-l mana în luptă” retorico-fanatică pe MM?
  …să lăsăm la o parte faptul că, fiind vicepreședinte la ICR (…mai este oare?…), deci un ”demnitar-diplomat-cultural” și ar intra în categoria incompatibilităților cerute instituțioanl (legal) și nu doar moral…
  …este MM doar un ”mercenar al puterii și/sau al lui Băsescu”? …și atunci ”limbășeste pe arginti”
  …sau este MM un ”pro-băsist fanatic” care își apără ”falsul idol” cu care se identifică mistic și care i-a ”castrat simbolic simțul critic”
  …sau ce? …pentru mine ascunse sunt căile lui MM…

 • Radu Calin Cristea

  Dorin,
  Bine ai revenit la unelte, e rost de desteleniri. Trimiti la o forma primitiva de narcisism si, fireste, de inadecvare flagranta la menirea unui om politic in societate. Rolurile sunt rasturnate absurd, de vina e electoratul care voteaza strimb si nu politicienii care nu-l conving sa voteze altfel. E un amatorism sinucigas in politica romaneasca. Macelul USL vs PDL lasa descoperit un spatiu al nimanui, foarte dens electoral, de unde se infrupta Dan Diaconescu si ai lui. Nimeni nu pare preocupat de asta.

 • lucid

  Diagnosticul este mai mult decat corect. Caz concret: Bucurestii. Pe 10 iunie se vor prezenta la vot cca 10% din “electori”: activistii partidelor care isi asteapta ciolanul si pegra care se vinde pe o punga de malai si un litru de ulei in loc sa puna mana sa munceasca (Bucurestiul e bine dotat cu oferte de locuri de munca majoritar respinse pentru ca se prefera spartul semintzelor si linsul berii pe ajutor social decat munca adevarata pe bani ceva -- dar nu semnificativ -- mai multzi). Acesti votantzi sunt tot atat de ticalosi ca si actuala clasa politica, asa ca singura solutzie pentru un cetatzean cu macar o urma de demnitate este refuzul de a vota. E preferabila delegitimarea totala a asa-zisei democratzii a rrominichii actuale prostituarii prin acordarea votului unui gunoaite ticaloase cum sunt practic totzi catindatzii la Bucuresti (doar Liviu Negoitza si Ontzanu sunt undeva la limita decentzei).

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu

  Mu stiu daca ii va face bine lui MM afirmatia dvs. dupa care ar fi prietenul meu. Eu nu mai fac afirmatia cu pricina cam de mult ca sa nu-l vad rastignit de prietenii lui si mai prieteni…
  Logica pe care o propune este lipsita de orice… logica: deci, niku_elektriku, om cinstit si dorindsa vada ceva schimbandu-se in bine merge pe mana PD-L. De la PD-L apar cativa borfasi capre care, uite, nici dracu’ nu-i mai poate apara. “Concluzie” zici Ritzi zici niku_electricu. Un om cumsecade, cu vechi vederi de stanga, fara a fi neaparat comunist, voteaza cu PSD-ul, considerand ca ce aude de la ei e mai aproape de ce crede ele decat ce aude de la alte partide. Adrian Nastase se pregateste sa petreaca un timp in spatele gratiilor. Concluzie logica: trimis trebuie si acolo si omul cumsecade, de stanga, alegatorul ce a votat PSD. Si asa mai departe. Rezultat fina: daca la puscarie sunt trimisi toti cei care au votat pentru un partid sau coalitie din care s-au “Inaltat” varfuri ale banditismului economic inseamna ca, pana la urma vor cramane in liberatet mult mai multi politicieni onerosi decat oameni care i-au votat cu speranta ca poate de data asta lucrurile vor merge mai bine.

  Unul dintre marii consultantii politici/electorali, om care a condus campanii celebre, una fiind cea in care a fost asasinat Bobby Kennedy) a spus un lucru simplu dupa pierderea unor alegeri cand stafful sau balacarea electoratul: “My friends, electoratul are INTOTDEAUNA dreptate.”. Vorba cu mare talc si care trebuie “citita” din toate unghiurile pentr a pricepe de ce, intr-adevar, electoratul intotdeauna dreptate.

 • Dorin Tudoran

  @Radu Calin Cristea

  Nu sunt convins ca nimeni nu este preocupat de spatiul controlat de Dan Diaconescu. O amintire, sper, colectiva: Este retinut/arestat DD. Mare taraboi. Nu se prea intelege cine si de ce “i-a tras-o”. In scurta vreme, DD este pus in libertate. Il suna pe fir direct pe presedintele Traian Basescu. Si, asa cum a povestit DD si TB nu l-a contrazis, presedintele il asigura pe DD ca el, Traina basescu, nu a avut nimic de-a face su retinerea lui DD. DD declara ca il crede pe TB.

  Am pus atunci o intrebare. O repet: daca cei doi, TB si DD, sunt convinsi ca cel dintai nu a jucat nici un rol in retinerea celui de al doilea, pot jura ei, cu mana pe biblie, ca inima trebuie lasata in paca!, ca presedintele nu a avut nimic de-a face nici cu ELIBERAREA lui DD?

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Nu sunt sigur care diagnostic considerati ca este corect: al lui MM sau al meu? Dar, oricum ar sta lucrurile, tot nu cred ca e un pas spre linistea sociala sa pui pe acelasi plan vinovatiile politicianului (false promisiuni, mita, conflict de interese, afacere-mamut, interceptari ale convorbirilor telefonice, tunuri ce falimenteaza industrii etx.) cu “vinovatia” alegatorului care a pus buletinul sau de vot in palaria celuice i se parea “mai de incredere”.
  Cu alte cuvinte, ajungem la cumplita situatie a vinovatiilor fara vinovati: cand TOATA lumea este vinovata, la fel de vinovata, de la politicianul marsav la alegatorul pacalit), nimeni anumie nu mai este vinovat de nimic si, cum bine stim, nota de plata nu se duce la politicienii vinovati ci la alegatorii care au avut mai multa incredere in ei decat in alti candidati.

 • napocitaniu

  dom’ tudorane,

  s’avem pardon!

  amaritu’ ala electrik e un proletar “de dreapta” rupta’n fund!

 • Propun o lege electorala care sa oblige, pe de o parte, sa se prezinte la urne pe toti cei care nu au facut-o la precedentele alegeri, iar pe de alta parte, sa interzica votul celor care au ales la precedentele alegeri!

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  … si in felul acesta, dupa urmatoarele alegeri (locale, parlamentare si prezidentiale) vom putea fi siguri ca nu martzienii au ales in locul nostru.

 • Gheorghe Campeanu

  Intr-un efort exemplar de a de-canibaliza retorica pre-electorala, un fost candidat la peresedentia Romaniei, lanseaza o racheta in cyberspace:

  http://www.codulzambaccian.ro/

 • lucid

  D T: evident, vorbeam de diagnosticul lui Mihaies. Iata de ce: toate partidele plus latrinele teveu au achiesat la ascunderea ticaloasa a cruntului adevar relevat de ultimele sondaje. Iata despre ce este vorba: oricine face sondajul obtzine raspunsuri de intentzie de vot doar de la 25% din cei chestionatzi -- restul de 75% fie declara ca nu vor vota, fie refuza sa raspunda la sondaj (eu insumi am fost contactat pe telefonul fix de CSOP -- asa se fac acum sondajele, ieftin, cu cartea de telefon -- acum o saptamana si i-am tratat cu siktir). Din cei 25% de votantzi potentzial o mare parte raspund de complezentza -- din “politetze”, la bascalie sau ca sa zica si ei ceva -- asta stie orice sociolog din Romania (ne apropiem rapid de fenomenul moldovean de peste Prut unde nici macar exit-poll-urile nu se confirma). Asa ca orice sociolog de p-acilea stie ca la ora actuala la alegeri vor vota maximum 20% din electori, exact cele doua categorii de care pomeneam -- ciolanarii partidelor si pomanagiii. Poate tot raul spre un bine: delegitimarea totala a sistemului asa-zis democratic din Romania de azi sa fie primul pas spre un viitor normal, european, al tzarii. Un lucru e cert: indiferent cum, TOATA actuala clasa politica -- atat indivizii cat si sistemul clientelar -- TREBUIE SA DISPARA din viatza publica, indiferent prin ce mijloace.

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  1. Usor de zis, greu de intamplat: sa dispara toti.
  2. Usor (folosesc si eu un eufemism!) fundamentalista abpordarea: “…TREBUIE SA DISPARA din viatza publica, indiferent prin ce mijloace. “!?! Adica, ne intoarcem la ideea cuiva: face el listele cu tradatori ai neamului, aduna tradatorii pe stadion si ii impusca!?!
  3. Cum sa se schimbe ceva in bine, daca pana si un om serios ca dvs., atunci cand este chestionat in legatura cu intetia de vot, raspunde: “Siktir!”!?
  4. Citatul meu se referea la altceva. Anume: la ideea ciudata ca alegatorii pot ajunge pe banca acuzatilor impreuna cu politicienii. Adica: dvs. ati votat (din convingere si cu speranta ca ei vor schimba lucrurile in bine) cu Traian Basescu si PDL. Primarul pedelist al Clujului se afla in spatele gratiilor, dna Ritzi trage de timp, dna Anastase numara voturile dupa o matematica originala altii si altii din PD-L au facut si fac tot felul de porcarii. Pentru ca ei au facut ce au facut ar fi normal sa fiti acuzat dvs.? Hai sa fim seriosi!
  5. Si ce trezeste mania retorului pedelist de la Evz? Presedintele propune o tranzactie: voi acceptati propunerea mea de modificare a Constitutiei, iar eu renunt la un an din prezentul meu mandat prezidential. Cei carora li s-a facut oferta se declara dezinteresati. Au dreptate sa reactioneze asa? Nu stiu. Au dreptul -- evident. Si atunci, cum sa iti permiti sa acuzi pe cei care i-au votat sau i-ar vota ca sunt partasi la nu stiu ce faradelege? Intentia de a vota cu opozitia este declarata un soi de faradelege, dar a continua sa votezi cu cei aflati azi la putere este ce? Cumva o datorie patriotica? Si daca opozitia de azi devine puterea de maine va avea vreun drept sa-i lapideze pe toti cei care au votat iarasi cu PD-L? Ce propuneti dvs. si mai ales cum sugerati sa se produca “indiferent prin ce mijloace” este parte a furiei…

 • Să-mi fie cu iertare, dar câteodată mă ia cu hâţ:
  http://bursaneagraagandirii.blogspot.com/2012/04/hat.html

 • Divagaţie…

  Caracterul integru / bunul simţ regal / excelenţa / marea “poezie” să aibă legătură cu o ! oarecare înclinaţie spre tehnică / ştiinţe exacte / meserii “realiste” (vezi şi meseriile Regelui Mihai: rel="nofollow">)? Parafrazându-l pe Karl Weierstraß, punând un accent complementar, “un lider / o excelenţă / un poet adevărat trebuie să aibă în structura sa şi ceva de matematician / tehnician / “pălmaş”? Doar întreb… e foarte probabil că întrebarea mai poate fi rafinată, corectată, precizată.

 • InimaRea

  Mircea Mihaies: Basescu, un mafiot unsuros incompetent si cu o nesimitire de proportii tropicale
  Cine poate scrie/spune asa despre cineva, poate spune orice despre oricine.
  Am o idee despre provincialism si despre relatia sa cu Bucurestii -- cu “spiritul bucurestean”. M-am informat, MM s-a nascut la Sintana (1954) -- e provincial carevasazica. Dupa canon bucurestean, “e bozgor”, cum sint bucurestenii “regateni” pentru ardeleni, banateni, bucovineni, pentru fostii supusi austrieci -- in genere.
  In Bucurestii copilariei mele -- contemporana cu a lui MM -- bucurestenii get-beget ii luau in bete pe provincialii naturalizati, tuguind buzele: E din provincie.
  De parca, din Africa, Patagonia, orice tinut de la marginea lumii si a cunoasterii. Doar ei, bucurestenii, erau adevarati, din buricul lumii.
  Totusi, ardelenii aveau reputatia de seriozitate -- cam inceti la pricepere (“le cadea greu fisa”) dar oameni de caracter.
  A trebuit sa se petreaca Era Ticalosilor (Marin Preda -- Cel mai iubit…) pentru a se pierde reputatia de care vorbeam. Chiar ma-ntreb daca-o mai exista expresia “om de caracter”, pe la noi. Expresia ca expresia dar acoperirea ei in exemple ori in exemplare, macar?
  Ce a cistigat MM venind in Bucuresti, si ce a pierdut?
  A cistigat notorietate -- e scriitor si publicist, client permanent al Polirom; membru cu drepturi depline al Elitei ce sta de-a dreapta Tatalui, cam in sila -- in ultima vreme, dar sta fiindca in puf, totusi; vajnic combatant contra mafiotilor unsurosi, incompetenti si cu o nesimitire de proportii tropicale -- altii decit cel de-acum citi ani?
  A pierdut caracter. Punem cazul ca l-ar fi avut, macar pe-al celor 7 ani de-acasa, care te-nvata “Nu linge unde-ai scuipat”.
  Dar MM nu fu ardelean stass -- se orienta rapid si intra in “cercul de foc”. Adica, se naturaliza cit ai zice peshte -- in asa masura incit uita povata de-acasa, de-o fi primit-o ca n-avem cum sti.
  Citatul d-lui Tudoran (“Din acest moment, sunt liniştit…) imi aminteste de lupta de clasa, cu perlele sale; impaciuitorism, colaborationism, deviationism, dusman al poporului, atasament fierbinte, devotament netarmurit samidi. Despre care stim ca erau atribute obligatorii ale discursului inflacarat -- singurul acceptabil.
  Ce ma nedumereste este ca discursul acesta se purta la vremea cind MM -- ca si mine -- purta cravata rosie de pionier, nu-i era accesibil intelectual. Cum de-l poate resuscita cu acuratete? Sa fie darul scriitorului invierea limbii moarte a trecutului recent? Ar fi un dar grecesc, atunci.
  MM -- ca si directorul sau, HRP -- are un contract cu fostul mafiot unsuros si incompetent, care expira in 20014, cind devine liber de contract. Adica, Ucigas fara simbrie (titlu romanesc al piesei Assassin sans gage).
  Spre deosebire de ucigasii in serie, cei profesionisti sint la mare cautare, asa cum prostituatele sint stimabile, pe linga infidele. Unde iubire nu e, nimic blamabil nu e -- totul e “sa-ti faci treaba”.
  Nu cred ca va ramine somer un serios profesionist sexagenar. Pariez ca se va reinventa in portul Antonescu, limpede si adinc-umanist. (Daca se va chema altfel portul, nu cred c-ar conta. Dar vai de adversarii sai din viitor!)

 • lucid

  D T: Mihaies -- si eu sunt de acord -- ii acuza pe cei care ii vor vota pe actualii politicieni STIIND CE LE POATE PIELEA inca de acum, spre deosebire de cazuri POST-FESTUM ca Ridzi sau Apostol. Bomboana pe coliva intregii clase politice actuale este traseismul nerusinat din aceste zile, caruia nimeni nu i se opune.
  Revenind la schimbarea clasei politice avem experientza Italiei din anii de inceput 90 cand au disparut democrazia-cristiana lui Andreotti si social democratzia lui Craxi, noi venitzi plus elemente oneste din vechile partide formand echipele noilor partide, chit ca acestea dupa 20 de ani nu arata prea diferit de cele ante 90. Probabil ca si Brigate Rosse au jucat un rol in constientizarea electoratului ca asa nu se mai putea. La extrema este solutzia aplicata de cateva ori in Turcia -- ultima data prin 1987 : armata preia puterea administarnd tzara printr-un guvern de tehnocratzi. La noi ultima sperantza inaintea solutziilor radicale este un partid anti-sistem alcatuit din specialisti care si-au demonstrat competentzele si onestitatea, nelegatzi de actuala clasa politica, nici de putreda lume de “afaceri” dambovitzeana. MRU asa ceva ar trebui sa creeze dupa alegerile locale care vor confirma deligitimarea definitiva a actualei clase politice.

 • Ca votant am simtit terorismul electoral in mai toate alegeri care au avut loc in Romania. Insa nu pot sa nu remarc cele mai “salbatice” alegeri care mi s-au parut in 1990 si 2000 atunci cand isteria si paroxismul au ajuns la maxim. Partea proasta a povestii este data de faptul ca autoritatiile au fost cele care au indus in populatie aceasta isterie .

  La canibalism povestea este un pic nuantata si anume ca de obicei acesta se manifesta doar la nivelul sustinatorilor si nu la nivelul politicieniilor. In spatele usilor inchise am vazut de multe ori cum trasesimul politic si schimbarile peste noapte de doctrine (apud PDL care a sarit la la Internationala socialista la dreapta ) s-au facut intodeauna in beneficiul ambelor parti (tradatori si destinatarul) Cel mai elocvent caz este cel al lui Frunzaverde care in toti ultimii 8 ani nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i miroase.

  Ceialati catei se multumeau cu un os de ros (incepand cu editorialisti de la EvZ terminand cu tot soiul de sustinatori adhoc.

  Ce am remarcat la acesti sustinatori este faptul ca nici odata nu au incercat sa-si critice sustinatorii. Critica traseismul dar numai cand Frunzaverde pleaca din partid dar uita ca au parteneri de guvernare un partid format exclusiv din “tradatori”

  Dubla masura cred ca este problema cea mare a romaniilor.

 • erata “cele mai “salbatice” alegeri care mi s-au parut in 1990 si 2000” va rog sa o cititi: cele mai “salbatice” alegeri care mi s-au parut in 1990 si 2009

 • neamtu tiganu

  da io cu cine votez? In curind sunt la mine alegeri locale, se pare ca FDPu meu, pe care-l votam pina acum, nu va lua 5%, deci votu meu ar fi aiurea, pe val sunt Piratii, prognozele le dau multe procente, pe cind si-n Ro un partid al Piratilor nu numa in fruntea tarii.

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu
  Dintr-un punct de vedere, cel mai convenabil e sa votezi cu Piratii (nai ales in Germania), fiindca nu o faci decat cu un ochi. Pe celalalt il inchizi, fiindca alegatorul trebuie sa aiba acelasi numar de ochi ca si alesul.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  1. Si MM care-i va vota tot pe cei cu care merge la brat de aproape un decenii nu o face STTIIND CE LE POATE PIELEA? Adica, MM nu a observat cine sunt cei pe mana carora a mers si merge? Daca asa ar sta lucrurile — un trist caz de orbire — atunci cum ar putea fi luate in serios sfaturile sale? Amandoi stiti acum cati Ridzi si Apostoli exista in PD-L. Totusi, veti vota cu ei. revin la intrebarea initiala: si pentru asta, cand unii dintre escrocii respectivi vor fi trimisi la parnaia, dvs. si MM trebuie sa intrati “in acelasi lot”?
  Exista, fireste, si un alt scenariu: stie foarte bine CE LE POATE PIELEA celor cu care merge la brat de aproape zece ani, dar considera ca ei sunt, cum spunea un alt banatean drag, “crema de pe frisca”. Tortu-i tort -cum ai luat prima felie, greu sa nu o vrei si pe a doua, a treia…

  2. Turcia a fost o exceptie fericita: acolo unde armata preia puterea greu se indura sa o mai lase. Caz curent: Egiptul.

  3. Am scris de cateva ori despre iluzia numita “tehnocrat”. Exista vreun guvern postdecembrist care sa nu fi spus romanilor ca e un cabinet de… tehnocrati? Toti pretind ca sunt tehnocrati! Unii chiar au fost si sunt, numai ca, simplu, un tehnocrat pus ministru sau Prim-ministru de o gasca politica inceteaza sa mai fie tehnocrat: face ce ii cere gasca. Sincer vorbind, cea mai mare pacalealal postdecembrista esteTEHNOCRATUL.

  4. Cititi cel mai recent articol al Alinei Mungiu despre partidul pe care l-ar putea construi MRU. Este foarte intersant. Dincolo de dezacorduri de nuanta, tintele textului sunt foarte bine alese (raportul dintre ceea ce in stiintele sociale sunt numiti “principal -- “agent”), mecanismul scenariilor care “se poate” si care “nu se poate” foarte exact descris.

  5. Cred ca va iluzionati considerand ca urmatoarele alegeri locale vor “deligitimiza definitiv” actuala clasa politica. Exista si sansa ca ele sa re-legitimeze filozofia “cine plateste f…”

 • Domnule Tudoran,

  Permiteti-mi sa am pareri impartite fata de articolul dvs. si comentariile adiacente (pe care le-ati semnat pe forum). Eu chiar cred ca electoratul are o parte de vina pentru tot raul petrecut in Romania de cand cu alegerile (mai mult sau mai putin) libere. Nu ma refer exclusiv la acea parte a electoratului (… dar multi!) care voteaza contra galeta, sosete, pui, ulei, ori pentru vreo promisiune de post “capatuitor”, ci mai ales la cea care s-a obisnuit sa voteze la ‘şto sau la siktir. Imi amintesc ca, in 2000, votantii lui Vadim isi justificau optiunea cu argumentul stupefiant: “L-am votat ca-i nebun si-o sa avem distractie cu el.” Nu mai departe decat in 2009, aceiasi sau altii spuneau ca l-au votat pe Basescu fiindca ii distreaza teribil “cum le-o trage alora la gioale.” Eu cred ca acesti votanti au, intr-adevar, un fel de vina pentru o parte din raul din Romania. O vina metafizica, ar numi-o, poate, Karl Jaspers. O vina mai grea, morala, au insa intelectualii publici (fiindca ei conteaza mai mult in conturarea optiunilor electorale), si anume vina de-a nu le explica indeajuns si convingator celor dintai ca alegerile libere reprezinta un drept castigat cu sange si un act politic de maxima responsabilitate. Intelectualii nostri publici insa, in majoritatea lor, se declara azi sastisiti de TOOOOATA clasa politica, si asta daca nu se mai amuza inca de taranii care acum cativa ani mergeau hotarati sa voteze “inominalul lui Basescu”. Decat sa se declare scarbit, intelectualul ar face mai bine sa-i explice lui nea Gheorghe de ce “inominalul” ala NU a fost solutia potrivita pentru o tara ca Romania, cu o practica si-o cultura democratica de very low level. Si, mai ales, sa-i spuna pentru ce sa mearga la vot in 2012, fiindca, in Romania, ca peste tot in lume, exista inca gradatii ale raului si un grad in minus pe scala raului politic poate face diferenta dintre viata si moarte, asa cum o poate face un grad Richter pe scala magnitudinii cutremurelor de pamant!
  In timp ce unii intelectuali, considerati publici, sunt (ca gaina lui Fuia!) de neoprit (in propaganda lor contra sinecura), altii “obositi” de politic iar altii rataciti in evazionismul lor recurent, ni se pregateste o constitutie nicoliceasca, pe gustul lui Basescu, cu un parlament unicameral, in care poate deveni legiuitor orice tanar care a implinit 18 ani. In contextul asta, chiar si optiunea partidelor pentru monocameralism sau bicameralism si tot “face diferenta” dintre unii si altii, furnizandu-ne un motiv suficient pentru a ne urni la vot. Nemaivorbind de faptul ca s-a incercat promovarea noii legi fundamentale printr-un troc de “inspiratie shakespeariana” (sic!), prin rescrierea celebrei formule a lui Richard al III-lea “imi dau regatul pentru un cal” in… “imi dau mandatul pentru o Constitutie”! Mie mi s-a spariat gandul, zau asa!

  P.S. Mare noroc am avut noi, totusi, cu cei o suta ori cateva mii de romani care au infruntat gerurile Bobotezei ca sa ceara separarea parlamentarelor de locale. Altfel, sub ochii intelectualilor sictiriti, sastisiti ori sinecuristi de neoprit, (ca gaina lui Fuia si “amicul” MM), ne-am fi trezit azi cu un talmes-balmes de alegeri localo-parlamentare -- ca la noi la nimeni. Dar, ce sa vezi, in loc sa zica si ei, ca Churchill, ca “never was so much owed by so many to so few”, intelectualii nostri inca ii minimizeaza pe protestatari: c-au fost prea putini, prea naravasi si prea zabauci, cerand ei cate in luna si-n stele, desi toti, dar absolut toti, au strigat, tot timpul, “jos Basescu!” si “anticipate, nu comasate!”.

 • Dorin Tudoran

  No Name/ DP

  Este evident ce fel de Constitutie este pregatita cum evidente sunt si motivele acestui efort.
  Pana si oameni din PD-L (Cristian Preda, de pilda) au spus de mult ca un Parlament unicameral nu este solutia, dar, iarasi evident, motivele pentru care se doreste un asemenea Parlament sunt altele decat cele enuntate.
  Ce mi se pare cel putin curios este faptul ca oameni ce se considera “oameni politici” nu stiu (sau uita) un lucru elementar: legile nu le gandesti si nu le promulghezi in ideea ca vei ramane pururi la putere; dimpotriva -- le gandesti in asa fel si le promovezi ca ele sa nu te dezavantajeze substantial cand ajungi in opozitie…

 • InimaRea

  In alta abordare, terorism si canibalism politic au fost dintotdeauna. Mai intii, conducerile centrale ale partidelor isi terorizeaza “baza”. Apoi, partidele se canibalizeaza reciproc -- efectul e traseismul. Zielele astea, bunaoara, e o colcaiala greu de imaginat in “clasa politica” -- aproape fiecare parlamentar pedeleu isi cauta refugiu in USL, dar negociat -- nu asa! Iar PNL, de pilda, isi permite sa-i fiarba la foc mic: nici nu-i primeste inca, nici nu-i alunga inca.
  Peste felul asta de a face politica, Basescu a turnat ceva ce-aduce cu gazul pe foc -- l-a-ntetit palalaie. Deviza lui pare a fi fost “Nici o retinere!” -- si aproape ca n-a avut vreuna. Iar cind a avut, era clar ca doar amina -- fortat de-mprejurari -- sa-si faca mendrele.
  Politica s-a strica uniform accelerat inca de pe vremea lui Ilici, cind a acceptat ca baronii locali sa-si desemneze candidatii locali. Azi, baronii desemneaza ministrii si nivelele II si III din ministere, agentii, institutii cu rang ministerial gen Avocatul Poporului. Totul, in cadrul unui troc, probabil, si probabil ca bine pus la punct.
  Cum cita d-l Tudoran dintr-un Kennedy, electoratul are-ntotdeauna dreptate -- de unde, si enormitatea comisa de MM, public si nesilit de nimeni. Chiar si-acela care primeste galeti, pungi, cash are dreptate, de vreme ce procedeul nu e pedepsit, e aproape legal. De ce-ar fi doar alegatorii infractori in infractiunea dare si primire de mita? Si de ce-ar fi cind nici nu mai e infractiune, e la vedere, fara frica, fara rusine? Dac-ar fi ilegal, cineva s-ar autosesiza -- cum facura niste onguri care protejeaza copiii, la o gluma nesarata a lui Botezatu, de-l acuzara de relatii sexuale cu minori. Onguri care se puteau scandaliza de continutul emisiunii respective, de ora la care e difuzata. Eventual -- daca i-ar durea cu-adevarat soarta minorilor -- ca asemenea emisiuni au imensa audienta in rindul copiilor de 11-14 ani.
  Dreptate are si electoratul absenteist, cita vreme nu exista legea votului nul. Dar exista practica votului nul -- sint experti, in comisiile electorale, care anuleaza cit ai clipi voturile adversarilor politici (metoda stampila-n podu’ palmei, bunaoara, in vigoare inca din 1990; explicatia Duminicii Orbului nu-i asa simpla cum pare de-atitia amar de ani). Asadar, abseneteistii refuza si oferta politica, si complicitatea involuntara la fraudarea votului. Nu e sigur daca voturile multora dintre ei nu apar, totusi. Oricum, “capsunarii” sa stea linistiti, au votat pe rupte la ei in sat chit ca erau la mama supararii, raspinditi pe-ntreg mapamondul.
  In fine, ce nu se (mai) stie de unii plecati spre alte zari e ca, in Romania, politica nu se lamureste, toata lumea-i lamurita si raslamurita, ti-o urci in cap de-ncerci sa-i explici alta decit are-n cap.
  Pour la bonne bouche: lumea deja stie ca tot PDL va iesi, desi e convinsa ca nu-l mai voteaza nici dracu’.

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Stie ea lumea ce stie

 • lucid

  D T:
  1. Ne facetzi un proces de intentzie complet nefondat crezand ca pe 10 iunie MM si eu vom vota pedelistii. Cel putzin eu -- la oferta actuala -- SIGUR NU VOI VOTA si, in plus, voi convinge cat mai multzi apropiatzi SA BOICOTEZE VOTUL ca sa-si manifeste dispretzul fatza de TOATA clasa politica actuala.
  2. E mai complicat cu armata egipteana. Ca si cea turca, sunt stat in stat, cu privilegii formidabile si asemanatoare. Am fost gazduit in complexele lor atat la Ankara cat si in Nasser-City -- zona rezidentziala la nord de Cairo langa aeroport. E o alta lume fatza de cea a locuitorilor obisnuitzi. Si pe langa apararea statutului lor, sunt sigur ca in Egipt chiar americanii ii sprijina ca sa pastreze puterea si sa stapaneasca cat de cat islamismul. In Libia cu numai 2-3 milioane de locuitori itzi potzi permite un experiment, dar Egiptul bate suta de milioane iar de pozitzia lui strategica nu mai vorbim.
  3. Tehnocratzii exista si performeaza. Un singur exemplu: ministrul justitziei Catalin Predoiu. Un profesionist caruia nu i se poate imputa nimic.
  4. Nu o mai citessc de ceva timp pe Alina M-P pentru ca a devenit caz psihiatric tipic pentru doctorul care da retzete si tratamente tuturor dar nu se paote vindeca pe sine. Paranoia lui A- M-P fatza de Elena Udrea si EBA a devenit obositoare. Si mai am un motiv: in jur de 20 februarie am prins-o cu o minciuna penibila in articolul “de ce e zapada neagra in Bucuresti” unde afirma textual ca scrie uitandu-se pe fereastra la zapada imaculata a Berlinului. Ori in saptamana aceea eu eram la Berlin si nu era pic de zapada nicaieri. I-am scris un comentariu invitand-o sa ne intalnim la magazinul care o plateste, Hertie, pe Kufuerstendamm sa-mi arate zapada aia pe care nici un berlinez nu o vedea. Evident mi-a interzis comentariul.
  5. Va fi cutremur dupa 10 iunie in lumea politica romaneasca. Trust me.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  1. departe de mine INTENTIA de a va face un proces de intentie. Rationamentul meu (probabil, gresit) era facut tinand cont de optiunile anterioare si, daca nu ma insel, constante: Traian Basescu & PD-L.

  2. Indiferent de eroarea comisa cu ori fara voie, tot nu cred ca un alegator trebuie lapid (ba inca inainte de alegeri) pentru optiunea sa. Tot ce pot face este sa opun optiunea mea optinuii lui.

  3. Well, cand armata devine “stat in stat”, suntem deja (sau prea aproape) de o dictatura militara. Chiar daca e vorba de una “soft”, nu?

  4. Dl Predoiu este una dintre exceptiile ce confirma regula, iar regula este ca impinsi ‘acolo’ tehnocratii sunt la mana papusarilor…

  5. Ca fiecare dintre noi, si AM-P are “fixurile” ei, dar scrie foarte bine si, cand reuseste sa-si infranga acele cateva “eu care” ce tin de un ego scapat de sub control, nu sunt multi cei care pot da texte la fel de bune ca ale ei.

  6. Pooate ca in ziu in care a scris, ningea la berlin, iar in ziua in care a aparut ce a scis nu mai ningea si zapada se topise. Altceva nu pot spune…

  7. lucid, nu am auzit de cutremure care sa se abata peste mormane de gunoi. Asta nu inseamna ca lumea politica romaneasca nu merita un cutremur… Ce s-ar putea intampla ar fi mai degraba, zic eu, un “cutremur controlat”. Si ma tem de buna-credinta a celor ce pot cdeclansa si controla cutremure de acest fel.

  Nu mai e mult, asa ca vom vedea…

 • InimaRea

  Inapoi la argument -- emisiunea lui Patapievici, cu Mircea Mihaies invitat -- prezenta ultima carte a lui Jodt si pe a sa -- Ultimul Jodt. Intelectual impecabil -- ca ton, atitudine, prestatie. Nu se poate -- imi zic -- ca omul asta sa scrie ce scrie la EvZ. Si-mi trece prin cap ideea nebuneasca “altul scrie si semneaza in locul sau”. Cum e imposibil -- chiar si aici, unde totul e posibil -- ma gindesc la schizo, dubla personalitate, timpenii din astea. Tot nu merge, textul din EvZ e cursiv, are o anume eleganta chiar si-n atrocea suferinta a constiintei de sine a intelectualului elevat.
  Atunci, e doar trist si inexplicabil. Habar n-am de ce dar “inexplicabil” ma linisteste. Nu e cum ar ramine de explicat ci de neexplicat. Ok…
  Pina la urma, ce va ramine de la MM nu din publicistica editoriala va. Intra, asadar, intr-o categorie careia i-am gasit mereu scuze, de dragul calitatii artistice, intelectuale ori ce-ar mai fi fost.
  PS pentru @lucid: Ai prins-o cu minciuna pe Alina Mungiu-Pippidi. Bravo, ma!
  Auzi la ea -- sa inventeze zapada nemteasca pentru a evidentia murdaria Bucurestilor! Dezgustator truc literar, bine-i faci, tine-o tot asa!
  Cum sa mai aiba femeia asta vreodata dreptate, cind tu esti in coasta ei, la Berlin -- cind nu esti in campusuri militare prin Turcia, Egipt?
  Cum spuneam si al’dat’, arati rau cind uiti sa-ti iei tratamentul. Sau nu. Atunci, esti ubicuu, nu lucid. Ca Jules Verne, care-a calatorit 20000 de leghe sub mari, de la Pamint la Luna, 5 saptamini in balon si a fost si capitan la 15 ani, pe insula cu elice. Toate astea, in timp ce facea ocolul Pamintului in 80 de zile. Tie-ti ia mai putin, este?

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Partizanatele politice impinse la paroxism produc exact ce spuneti ca nu… intelegeti.
  Cand fanatismului politic i se adauga si interese de alta natura (institutionalizari, functii, control etc.) spectacolele oferite pot fi consternante.

 • napocitaniu

  dom’ tudoran,

  nu pot sa ma abtziu sa nu semnalez o rasturnare absolut uluitoare de situatzie:

  pe cind inimarea, binecunoscut “pradator” de basesti din vremuri imemoriale, din care rupea halci singerinde cu osebita rivna, s’arata consolat cu ideea victoriei raului ajuns, fara voia lui, atit de micutz incit itzi trebuie instrumente atent calibrate ca sa’l mai bagi in sama (ca sa nu’l bagi altundeva!), “portocaliii” invederatzi prevestesc “cutremure sie”, ca lucid, sau doar puneri binevenite cu botu’ pe laba, ca mine (ma simnt nu stiu cum sa ma alatur lui lucid, macar ca io mi’am propus programatic sa nu ma despart de solu bastinos nici macar pentru o clipita, cit mi’ar lua sa trec “podu’ pretiniii’ de la giurgiu -- ca sa nu pierd nici un moment din “fericirea de a fi romun”, alaturi de conducatorii mei alesi).

  va rog in modu’ cel mai insistent sa’i transmitetzi numitului inimarea sa mai reflecteze, sa se mai gindeasca, poate, totusi, se insala pe undeva, cumvaaa…

 • napocitaniu

  iar lui lucid putetzi sa’i spunetzi ca, macar intr’un punct al obsesiilor d-nei amp, realitatea s’a dovedit, in cele din urma, mult mai neagra decit blonda?

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu

  asta nu a fost o surpriza, fiindca se stia “pe surse”, inca de la degustatorul de vinuri trimis in “diplomatie”, ca blonda e shatena spre negru.

 • InimaRea

  napocitaniu: Dom’le, eu nu cu victoria Raului ma consolez ci cu viata. Daca-n viata asta a mea, Raul e mai tare decit Binele, asta e! Cine sint eu sa rastorn raportul de forte geopolitic si geostrategic? Si la ce m-as jelui ca asa e, n-a facut-o definitiv convingator Ecclesiastul? Pina si-n literatura noastra -- minora, cum bine-i zice Liviu Antonesei -- avem o faimoasa lamentatie, a Inorogului. Eu ce animal fantastic sa mai inchipui, sa-mi iasa si mie o lamentatie de s-o tina lumea minte, cum si pe mine, pret de citeva veacuri? Si la ce i-ar folosi lumii daca n-ar tine minte ca Raul invnge cam mereu si Binele doar din cind in cind? Ca te si-ntrebi cum ar fi invers, si-ndata ce te-ntrebi, te si cutremuri: mai bine, lipsa! C-ajunge Raul Bine si vicevercea, si-i tot un drac daca nu unu’ mai dihai decit al dinaintea lui.
  Uite, citii editorialul AMP din RL, cu principalul si agentul. E desteapta rau cucoana asta, si s-a obisnuit cu Raul ca viermele in hrean. Ba ai putea zice ca savureaza situatia, ca-i palpita papilele de i se vad urme-n coltu’ gurii, de placerea de a mesteca chestii de tot urit mirositoare. E la d-ei satisfactia muiereasca “V-am zis eu!”
  Carevasazica, d-le napocitaniu, Raul poate produce delicii. Eu deja ma-nfurii ca n-am atins gradul necesar de rafinament, ca pe minte tot ma mai necajeste previzibila victorie a Raului. Cind mi-ar fi asa usor sa-mi bag picioarele si sa ma bucur de spectacol, ce m-ar costa? Ba as mai face si niscaiva parale comentind fenomenul de pe margine. Nu mai zic de prestigiul de analist.
  Ha, pasca ‘ma-si viata!

 • lucid

  @napocitaniu: corect cu “blonda”. “Cutremurul” de dupa 10 iunie va insemna si decapitarea -- sper definitiva -- a individei -- mix de prostie fudula si neamprostie -- din politica romaneasca. Dar reactza viscerala a lui amp e si ea de prost gust. Desi amp nu merita atata atentzie, nu pot sa nu semnalez copitele pe care -- pana acum mai discret -- i le administreaza lui Sorin Ionitza dupa despartzirea lui de sar.
  Si inca un argument pentru urgentza lichidarii actualei clase politice: cu ocazia ulimelor “transferuri” s-au deconspirat cateva familii-familii care jucau, impartziale, la ambele capete: ieri madam Popa de la Iasi cu barbat-su mare activist felicsist in zona si anterior familia Valcov-Sandru -- ea la putere ca -- acum -- uneperista, el tanara sperantza pedeserista. Schizofrenie -- sotzie la putere cu sotz in opozitzie? Nici vorba, banal siretlic mafiot.
  D T: repet ce am postat prin ianuarie -- eu am fost si sunt strict numai adeptul PROGRAMULUI DE REFORMARE A ROMANIEI propus de Basescu. Atat. Cat timp un partid pune in aplicare programul -- cum a facut guvernul Boc si pedeleul -- il sprijin, cand se departeaza de el -- ca acum -- nu-i mai votez. Simplu.
  Inima Rea: imi pare rau de tine, dar, desi am copilarit in zone vecine -- eu Panduri, tu intrarea in Drumul Taberii, viatza ne-a facut sa ajungem temporar pe meleaguri destul de diferite, asa ca tu citeai Jules Verne in copilarie dar nu ai ajuns pe unde se petrec actziunile cartzilor sale, eu nu l-am citit in copilarie (citeam numai Dumas) dar acum il rasfoiesc ca sa vad cum aratau locurile alea pe unde ajung in secolul XIX. Aici cam seman cu amp care-si presara mereu productziile cu pomenirea in treacat a unor ultime zboruri intra- si inter-continentale. Dar nu trebuie sa te intristezi, vorba Eclesiastului: desertaciunea desertaciunilor, totul e la final desertaciune.

 • @lucid

  Puteti, va rog, sa explicati acest concept (sa-i zic patafizic?!) de reforma a statului à la Basesco? Apropo de reforma asta, vorba poetului: “Era pe cand nu s-a zarit, Azi o vedem, si nu e.”

  Caci, in afara de umflarea cu pompa a angajatilor din serviciile de asa zisa intelligence si cu exceptia bugetarii lor cu o nesimtita nemiluita, o altfel de reforma nu se vede. O tara in care s-a topit middle-class-ul, din care au emigrat doctorii si alte categorii de specialisti, in care au crescut mortalitatea si analfabetismul, s-au desfiintat zeci de scoli si spitale, s-a ciupit vartos din autonomia universitara, s-au politizat insuportabil (si cu crasa incompetenta) toate institutiile statului, s-a inzecit spaga si s-au inmultumit bisericile si popii, (care au ajuns la niste privilegii comparabile cu cele ale angajatilor din “servicii”), numai stat modernizat nu se poate numi. Cat despre reforma constitutionala, (via upgradarea replicii lui Richard al III-lea de la Bosworth Field), tocmai facuram vorbire mai la deal!

 • ERATA: s-au inmultit bisericile si popii, nu “inmultumit bisericile si popii”.

  Cred ca e fost a Freudian slip, comasand eu, involuntar, inmultit cu multumit . Scuze.

 • unicornu

  Curat reforma. Si lucida pe deasupra. Moartea bate la usa si unii vad stat modernizat si bune intentii. Din partea cui ? A unui analfabet care a distrus cam tot ce se putea distruge in Romania. Si care pe farsit de epoca portocalie data-n verzulie, se opinteste sa cedeze si ce a mai ramas de prin resursele naturale. Dar desigur, despre asa ceva trebuie sa fii cu-adevarat-lucid ca sa poti vorbi.

  Iar inlocuitorul maretului analfabet cotrocenist se vrea a fi forma-fara-fond Ungureanu. Care in putina-i vreme pe val a reusit sa provoace deja dezgustul. Minciuni, contracte secretizate, aroganta neacoperita de nimic, plecarea grumazului in fata baronilor PDL sau UDMR, prostioare debitate pe la televiziuni.

  Ultima gaselnita a pupincuristilor basisti este indemnul la non-combat. Nu mergeti la vot -- striga ei -- daca nu-s ai nostri nimeni nu e bun !
  Scoala veche diversionista din care provine si basescu dar si o parte din decerebratii telectuali din trupa aplaudaca a formidabilelor reforme basiste.

 • lucid

  Off topic: D T, am rasfoit iar vreun sfert de ora “Eu, fiul lor” (o sugestie: de ce nu incercatzi sa-l punetzi pe blog in serial? Sigur l-ar citi mult mai multzi, caci, ca si pe mine, ne dezarmeaza grosimea volumului in incercarea de a-l parcurge integral -- lipsa de timp e marea maladie a cititorului de azi). Deci “andrei brandus”, uricariul, conu’ Alecu si eseistul caragialian. Atzi mai primit ulterior ceva nume de la CNSAS? Apropos de M I -- colegul de la Free Europe (sper ca nu ma insel): stiu de la baiatul lui Lancranjan (laserist foarte bun, dar cam ciudat -- s-a certat cu toata lumea, probabil ereditar) ca in anii 90 Dinescu et co incercau sa-l convinga ca turnatorul din dosarul scriitorului era ……veceutudor (M I era in DUI-ul lui Lancranjan -- anii 70 -- “cornel”). Oare doar astia doi sa fi fost “cartzitze” la FE si VoA? Tare ma-ndoiesc ca vom afla vreodata.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  of…of…of!

  1. Nu cred ca trebuie parcurs integral decat ca… roman politist. Altfel, documentele selectate reprezinta categorii de documente si daca citeste o nota de urmarie, o decizie a celor 5-6 generali de varf, o turnatorie de mana o transcriere de discutie etc. te cam lamuresti.

  2. Nu am timp sa ma ocup de asa ceva… Am pus niste documente pe blog, dar tot in ideea de a oferi niste exemple de cum se lucra si cum erai… lucrat.

  3. Am primit. Le tin pentru mine. Prin vara voi incepe sa citesc si documentele curprinse in volumele VI-XVIII… In carte sunt selectate documente doar din volumele I-V…

  4. “Cartite” la RFE, VOE, BBC si DW au fost mai multe, dar pana cand institutia creditata sa confirme asemenea activitati nu le confirma, trebuie sa ne abtinem.

  5. Despre unele nume, da, nu vom afla niciodata. Asa cum nu vom afla nici despre “baietii” si “fetele” trecute azi in diplomatie. Sunt la adapost: dosarele lor sunt de neatins caci, deh!, ar putea leza “interese de stat”…

  6. Si apoi, toate partidele, toate gashtile, toate micro-nucleele de jeg, toate cuibuletzele de “ziaristi” etc. sunt “enervate” ca CNSAS-ul mai exista. Cum a inceput institutia sa mearga bine, cum “enerveaza” prtea multa lume. Lumea uita sau se face ca uita ca CNSAS lucreaza cu documentele ce ii sunt puse la dispozitie de SRI, SIE si alte “acronime”. Cand depinzi de altii, tot ce poti spera este ca, atunci cand se dau cativa kilometri de dosare, mai scapa si unele … scapari.

  7. Cat despre veceutudor, personajul este dincolo de orice rau… E in liga suprema a “raului (aproape) absolut”

 • @Dorin Tudoran #42

  Eu cred ca in redactii, in general, dar mai ales in cele ale BBC si FE, ca si in mediile culturale si diplomatice roiau mai mult agentii de influenta decat turnatorii de drept comun, (daca pot sa le spun asa). Acum, care era granita dintre o notiune odioasa si alta, daca atributiile agentului si ale turnatorului se intersectau pana la suprapunere ori se excludeau reciproc, nu stiu. Se pare, totusi, ca agentul de influenta era, dpdv al recrutorilor, o piesa “mai valoroasa” si, implicit, mai bine valorizata si mai lucrativ stimulata. Mai stiu ca pentru rolul de agent recrutorii ii preferau pe fostii detinuti politici sau pe disidentii care pareau deasupra oricaror banuieli de colaborare cu diavolul.

  Ceea ce nu stiu, insa, este daca CNSAS-ul poate furniza si nume si dosare privind activitatea agentilor de influenta care au desfasurat, si ei, activitati odioase, fara a fi fost necesarmente turnatori si fara a putea fi inclusi, potrivit legii accesului la “dosare”, in categoria celor ce au comis acte de politie politica.

  Adica, pot fi accesate, la CNSAS, si doarele agentilor de influenta, care, pana la urma, au fost si ei colaboratori (de un anumit tip) al politiei politice?

 • Dorin Tudoran

  No Name/ DP

  Nu stiu…
  Dar stiu ca “agentii de influenta” au sprijinit Politia Politica la fel de mult ca turnatorii obisnuiti. Ca sa nu mai spun ca “functia” de “agent de influenta” nu o excludea pe cea de “informator”/”turnator”,/”sursa”‘
  “Cumulul” era natural pentru cei implicati in asemenea activitati.

 • Traductologul Prilejual

  @InimaRea:
  Titlul original al piesei ionesciene la care faceti referire: TUEUR SANS GAGES, iara nu ASSASSIN SANS GAGES. Nu de alta… dar… afla Mircea Mihaies si va… limbaieste nemilos. Sau, si mai rau, va piraste la seful sau Pata, fara doctorat, acesta, insa DOCTOR HORRORIS CAUSA al Universitatii Mihaiesiene de Vest. In rest, sanatate! (!SAlud y Anraquia//Y cada noche otra tia!)

 • Pan Toroipan

  @NO NAME/DP:
  Multa popime in environ electoral, dar si multa dascalime -- vorba poetului:
  ”Caci popii-n umedul amurg//Doinesc pe Doina Jela”

WP Admin