≡ Menu

De ce cred în biruința Mișcării Milli Vanilli

Cred în destinul neamului Albă ca Zăpada – de aceea cred în biruința Mișcării Milli Vanilli. Un neam care a dovedit uriașe puteri de ingurgitație, în toate nivelurile realității, nu poate naufragia la periferia sondajelor de o singură opinie, într-o democrație mancurtizată și într-o catastrofă liber consimțită.

Puține neamuri proaste au fost înzestrate de Dumnezeu cu atâtea virtuți ca neamul Albă ca Zăpada. Unitatea lingvistică este aproape un miracol (limba de lemn este singura hârtie igienică fără dialecte). Nu pot crede că neamul Albă ca Zăpada a rezistat aproape o sută  de zile cu neamțul în mână, ca să piară ca un laș astăzi, îmbătat de vorbe și de alcool, imbecilizat de alegeri libere și paralizat de rezultatele lor măsluite.

Care este tânărul cu “personalitate” pe care l-a descoperit vreun partid politic și l-a pus la locul pe care-l merită, i-a dat putința să-și fructifice inteligența sau talentul pentru binele obștesc? Eu știu că au fost “descoperiți” o  sumă de afaceriști precoci, secretari  “inteligenți” și lichele domestice, cu care s-au întinerit cadrele partidelor. Tânărul care conduce Mișcarea Milli Vanilli s-a descoperit de unul singur și se va afirma în plen.

Astăzi lumea întreagă stă sub semnul revoluției. Dar în timp ce alte popoare trăiesc această revoluție în numele luptei de clasă și al primatului economic (Pointilismul) sau al Statului (Statu-Palma-Barbă-Cot) sau al rasei (Doberman, Caniche, Rottweiler etc), Mișcarea Milli Vanilli s-a născut sub semnul Arhanghelului Mihăiță și va birui prin harul hingherului Guriță.

 

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

În timp ce toate revoluțiile contemporane au ca scop cucerirea puterii de către o clasă socială sau de către un om, revoluția Milli Vanilli are drept țintă supremă invers. De aceea sensul Mișcării Milli Vanilli se deosebește de tot ceea ce s-a făcut până astăzi în istorie și biruința milli-vanillată va aduce după sine nu numai restaurarea virtuților neamului Albă ca Zăpada, ci va crea un om nou, corespunzător unui nou tip de viață extraterestră – Omul de Zăpadă.

Cei care vin în Mișcarea Minni Vanilli vin pentru că se simt liberi și li s-a urât cu libertatea. Instinctele de conservare, lașitățile care zac în sufletul fiecăruia, frica – toate acestea sunt puse pe seama celuilalt, a Omului Vechi.

Un Thomas din Aquino nu seamănă cu un Francisc din Assisi, un Bonaventura cu un François de Salle, o republică veche cu una nouă. Pe când Milli seamănă cu Vanilli ca două picături de borș, iar Vanilli seamănă cu Milli ca neamțu’ cu germanu’ și amîndoi cu zărzăroiu. De aceea, la ei nu conteză cine cântă și cine face play-back. Contează doar cine-i plătește și cine-i ascultă.

Cine nu se îndoiește de destinul neamului Albă ca Zăpada, singurul neam de autentici ventrilogi ideologici, nu se poate îndoi de biruința Mișcării Milli Vanilli.

Se îndoiește cineva? Se abține cineva? Dacă da, de ce, mă rog?

 

O cartolină din Chișinău. Expeditor -Alex DIMITROV

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Vacanta, maitre. Mai zicem si noi una, alta…

 • Gheorghe Campeanu

  “Cucuta”? Seneca nu est numele unui fotbalist brazilian. Mai bine un cimp cu papadii.

 • m anton

  Bine ati revenit! Absenta dvs. s-a facut simtita.

 • mihairogobete

  Nu mor caii, când vor cânii: yahoo, yahoo !

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete

  Sanatate si la multi ani!

 • @) Dorin Tudoran

  Bine ai revenit, frate Dorine! Ma simteam cam singur in cyberspatiu. Si ce revenire! Am procesat cu colega mea de camera li literatura la lecturi cu voce tare! Ma bucur sa te stiu din nou de veghe in lanul cu cucuta…

 • @) Dorin Tudoran

  Eram asa de emotionat de revenirea ta ca am scris “procesat” in loc de “procedat” si “li” in loc de “si”. Lasa-le asa, sa ma pedepsesc!

 • mihairogobete

  Magma încă nu s-a răcit. Funciar comunist, pufoaica privilegiului ilegalist şi-a dat dosul în giaca revoluţionară. Tot comuniste au fost şi PNL-ul, şi PNŢ-ul, ca şi FSN-ul. Risc, chiar, să afirm, că, politic cultivaţi, (adică, relativizaţi), mai curând “infiltraţii” dispuneau de potenţialităţi democratice. Multă vreme, orice nou partid va fi tot comunist.

 • Veste minunata peste veste minunata si avem o noapte dublu luminata. Nu e comparare lipsita de smerenie, ci punere impreuna a doua bucurii, sub acelasi cer deschis, in care ingeri si pastori s-au bucurat impreuna si in ceasul de inceput al noii evanghelii.
  Pentru ca e deja aproape Ceasul, nu mai comentez despre “MMV” -- dar daca e sa reuseasca, s-o faca repede, iar daca e sa esueze, s-o faca definitiv.
  Pace si bucurie tuturor!

 • InimaRea

  Mi-s prooroc de uz personal -- am vazut semn de revenire la lume textul publicat la Liviu Antonesei. Doamne-ajuta! Ca-i boala fara crezamint nevoia de ceea ce-ti lipseste de-ti vine sa capi de dinsa.
  Acu-s la starea de chimvale, miine-oi da-o pe violine.
  Craciun fericit, d-le Dorine si oameni buni!

 • Neinfectat de experimentul Piteşti

  Oameni buni, chiar nu mai vedeţi nimic în jurul vostru decât legionari şi conspiraţii basesciene? Într-atât v-au spălat creierul băieţii cu ochi albaştri de nu mai observaţi că v-au infiltrat până şi sufletele cu fiere roşie. Deci, repet: să vă aduc din nou sulul cu care i-a servit Victor Rebengiuc pe cei ca voi în Decembrie ’89? Vorbiţi bărbăteşte despre Noua Republică şi temerile vis-a-vis de ea, polemizaţi la fel de bărbăteşte, dar nu duceţi în derizoriu speranţele copiilor voştri, poate singurele speranţe pe care le mai au. De fapt: ce probitate morală mai are un om care la bătrâneţe s-a făcut frate cu dracul ca să treacă puntea? Experimentul Piteşti se dovedeşte că funcţionează încă, se pare că întreaga societate românească este calamitată de acest flagel: „(D.T.) În anul 2004 este, ‘din motive sentimentale’, pentru o scurtă perioadă de timp, consilier de campanie al Partidului Umanist Român, partid condus de controversatul Dan Voiculescu, dovedit drept colaborator al Securității.” Adică cel care a suferit se face frate cu torţionarul lui domnule Tudoran?!?!?!? La fel cum Majestatea Sa ajunge să stea la masă cu cei care practic l-au silit să abdice şi ni l-au alungat în 1992? În ce societate trăim? Chiar toate modelele pe care le mai aveam trebuiesc întinate? Liviu Antonesei pe blog de stânga, în acelaşi timp la toartă cu Fenechiu şi alţi pretinşi liberali, dar care n-au nimic de-a face cu principiile liberale… Dinescu la fel, baronit între timp, nu mai scoate nimic de valoare, decât poate băutura şi caltaboşii din beci (acolo s-au refugiat principiile dizidenţei româneşti) Trist domnilor foşti dizidenţi, pentru că v-aţi dezamăgit admiratorii… Sperăm să vă dovedim că v-aţi înşelat în privinţa Noii Republici, iar dacă aţi luat cei 30 de arginţi, ţineţii pentru foametea cu care ne vor nenoroci usl-amiştii lui tonta şi chuky dacă vor câştiga în 2012. Îmi pare rău că trebuie să folosesc acest limbaj dur, dar faptul că vreţi să asasinaţi din faşă acest proiect chiar în Ajunul Crăciunului vă descalifică definitiv.

 • Daniel StPaul

  Yes, Virginia (and folks), there is a Santa Claus… He just turned on the lights on Mr. Tudoran’s blog and even brought us back Mr. Tudoran in person . Thanks Santa, Mr. Tudoran have a most blessed Christmas.

 • @)Grav infectat de fenomenul Pitesti

  Pe mine nu ma intereseaza elucbratiile d-voastra, dar as vrea sa documentati afirmatiile “Liviu Antonesei pe blog de stânga, în acelaşi timp la toartă cu Fenechiu şi alţi pretinşi liberali…”, altfel va trebui sa va identific si sa va dau in judecata pentu calomnie. Nu e vorba doar de faptul ca-l detest, cum as si scris, pe politrucul Fenechiu, de altfel laolalta cu un intreg buchet de politruci bastinasii de varii culori, dar nici macar nu l-am zarit de trei, poate patru ani, asa ca as fi putut si la toarta cu dumnealui, eventual, daca aveam “toarte” de zeci, sute de kilometri fiecare!

 • Virgiliu Culiceanu

  Ca nou venit, nu pot decat sa urez un Craciun linistit, si o viata lunga!

 • mihairogobete

  Nu-mi amintesc, dle. Neinfectat, ca Noua Republică să fi solidarizat cu recenta revoltă a studenţilor de la Istorie. Veţi spune, că mesajul revendicărilor acesteia a fost minor, neimportant pentru interesele şi pretenţiile unui partid, aliniindu-vă principiului razei proxime tribale, a aluatului din mălai care nu face să explodeze, nici fiartă, nici pripită mămăliga. Ori gândiţi politicianist, adulmecând sosul fripturii în care să vă întingeţi când vă va fierbe ceaunul, ori deloc, iluzionând că, oricât ar fi de isteaţă, o doctrină ar strânge în juru-i mai mulţi decât poate cuprinde raza de rubedenie. Ia, să fi fost fraţi, veri, cumnaţi, cuscrii etc., disidenţii -- tot în acelaşi fel partid s-ar fi opărit.
  Cum societatea civilă n-a socializat tribalismul, trântindu-ne, ca la pomana porcului, fiertura de mălai şi sânge a folkloricului borândău, pâinea hranei politice nu poate fi frântă la masă. Şi, decât o mămăligă de partid, mai întâi o societate civilă!

 • @ tuturor neinfectatilor post-experimental de Pitesti,

  Dorin Tudoran n-a fost si nu poate fi infectat, doar afectat de propriile-i emotii, ceea ce ne dezveleste un OM. În 2004 DT cred cä se îndoia sä fi avut vredatä un dosar, dar-mite un munte de acte ce i-a fost dat sä primeascä prin 2008. Nu am remarcat ca românii sä-si fi cäutat vreodatä dizidentii, sä facä din ei ceea ce ar fi meritat sä fie, un dizident nu se poate face singur. Se uitä usor decepiile istorice si mai ale socurile modului în care au fost tratati Culianu, Coposu (fluierat rusions la Alba Iulia de masele populare dirijate de Iliescu et. Co) si chiar Regele. La asa ecouri/fed-back-uri se dezorienteazä si cele mai bune aparate dotate cu GPS.
  Remarc un reflex general de respingere a profunzimii/fondului prin scoaterea unor detalii în fatä si a rämâne în cercul unor argumente vicioase, ceea ce face ca dialogul sä nu progreseze, ne învârtim în jurul propriilor cozi.
  Mä surprinde cä Dorin se “dä iar la câini” iertând sfârtecärile tipice neamului, i-as aminti cä si caii de rasä obosesc, câinii lucreazä în trei schimburi si-s de rase amestecate de nu mai au nici NUME !
  Anonimatul e o näscocire lucifericä!
  Dan Gogleazä

 • Neinfectat de experimentul Piteşti

  @ Liviu Antonesei
  Îmi cer scuze, probabil am încurcat persoanele (am uitat că „sunteţi retras din politică”), dar nu pot să nu remarc cu câtă bucurie aţi primit această postare gratuit-băşcălioasă nemeritată şi cu câtă ardoare aţi ţinut să fie propagată, mai ales pe net, insistând să ajungă „unde trebuie”. Veniţi alături de noi să ne cunoaşteţi şi doar după aceea exprimaţi-vă părerile, catalogându-ne corect, nu după „vorbe bine-intenţionate”. Ne pierdem energiile aiurea în loc să le canalizăm spre ceea ce trebuie făcut cât mai curând. Al dumneavoastră, deja, fost admirator…

 • Pingback: Sărbătoarea e un mod de-a fi | Teologie pentru azi()

 • Gheorghe Campeanu

  Nu vad cum se poate raspunde unei asemenea diatribe, as ca mai bine (daca permite amfitrionul acestui bordei de batranei fara memoria disidentei):

  Off topic:
  rel="nofollow">

  1. Adeste fideles, laeti triumphantes:
  Venite, venite in Bethlehem:
  Natum videte Regem angelorum.
  Venite adoremus, venite adoremus,
  venite adoremus Dominum.

  2. Cantet nunc io, Chorus angelorum
  Cantet nunc aula caelestium
  Gloria, gloria, in excelsis Deo
  Venite adoremus , venite adoremus
  Venite adoremus Dominum.

  3.Ergo qui natus, Die hodierna
  Jesu, tibi sit gloria,
  Patris aeterni, Verbum caro factus
  Venite adoremus, Venite adoremus
  Venite adoremus Dominum.

 • @) Infectat grav neinfectat, cine stie?

  Deci, nu aveam cum sa nu primesc cu mare bucurie textul lui Dorin, care venea dupa o pauza de luni de zile. Dorin este prietenul meu. Asta in primul rind. In al doilea rind, parerile mele nu sint diferite de ale lui in privinta subiectului cu pricina, doar ca eu nu as fi scris un text la fel de reusit din punct de vedere literar. In al treilea rind, parerile mele despre aventura grupusculului d-voastra nu sint facute fara a fi citit mai intii blogul, de altfel le-am exprimat si direct pe blogul meu acum o bucata de vreme. A fost si amuzant -- eu imi spusesem parerea pe blogul meu, eram atacat pe un mic buchet de bloguri mai explicit de dreapta, pe care nu puteam raspunde, asa ca raspundeam pe blogul meu, unde gazduiam si replicile pe care le trimiteau inamicii mei! Da, inalt spirit al dialogului. Interesant este ca nu am patit asa ceva de colegii d-voastra de stinga, pe care nu i-am crutat cind a fost cazul si a fost! Prin urmare, ei macar dialogheaza, cer permisiunea sa preai un text, chestii din astea ce tin de minima civilizatia. Eu cu putatorii de ciomag, fie si verbal, nu am ce discuta!

 • Dorin Tudoran

  @ Neinfectat de experimentul Pitesti

  Cateva lucruri:

  1. Fiti linistit, sa si vreau, nu am ce asasina: proiectul respectiv s-a nascut mort. “Parinti” prea cunoscuti, obiective prea transparente.
  2. Credeti ori nu, m-as bucura sa dovediti ca m-am inselat. Va promit ca, in eventualitatea in care va tineti de cuvant, voi fi cel dintai care sa admita ca s-a inselat.
  3. Stati prost cu datele cronologice: in 2004, Dan Voiculescu nu era “dovedit”. Cand au aparut primele dovezi, l-am pus la zid in propriul sau ziar. Dar asta nu va ma amintiti, nu-i asa?
  4. Care sunt modelele intinate in acest text, nu va intreb, caci e prima zi de Craciun si meritati sa fiti cat mai relaxat.
  5. Sa va mai rog sa indicati pasajul din text din care se intelege ca m-as referi la o “conspiratie basesciana”?
  6. Daca dumneavoastra ati fi capabil sa produceti chiar si textele pe care Dinescu le arunca la cos, ati fi privit ca un autor de prima mana.
  7. Il invitati pe dl Antonesei “veniti alaturi de noi sa ne cunoasteti”. Pentru asta ar trebui sa-i spuneti de cine anume sa intrebe. Altfel spus, cum va numiti, cu ce va ocupati acolo unde puteti fi cautat? Afara e frig si orbecaiala e istovitoare.
  7. Nu sunteti chiar “necautati” si “necunoscuti”. Cititi, recititi cam ce s-a scris despre grupusculul dumneavoastra. Cum Republica de la Weimar e departe de posibilitatile dumneavoastra iar Republica de la Ploiesti ne-a amuzat de mult, Soseaua Mihai Bravu colt cu Baba Novac ar putea reprezenta singura dumneavoastra “intersectie” cu istoria adevarata. Dar, repet, daca va veti dovedi pe atat de bravi pe cat trancaniti, va vom admira!

  Sarbatori fericite!

 • Dezideriu Dudas

  Va multumesc ca-mi dati ocazia sa transmit tuturor „certocratilor” ( cei care nu se „ïndoiesc” niciodata …), apropiati mie in atatea lupte pentru victoria capitalismului ( desii unii o considera doar o extensie a celei pentru victoria socialismului…) :

  CRACIUN FERICIT SI UN AN NOU CU BINE !
  LA MULTI ANI !

  Ref. la intrebarea dvs. , ”Se îndoiește cineva? Se abține cineva? Dacă da, de ce, mă rog? „ , dupa cum mi-ati scris de mai multe ori, pe un blog nu se pot face prea multe…. Cred insa ca a fost o etapa necesara, care a dovedit ca ne putem ”indoi”…DE CE ? Pai nu suntem „certocrati”, atat de sensibili la vorbele tip Milii Vanilii de peste 70 de ani ? Malaxa nu era prieten cu Gheorghe Ghe. Dej ? Descendentii aceluiasi Malaxa nu au cel mai mare procent din Fondul Proprietatea, o modalitate de a „savarsi” intr-un fel cu orice control al capitalului autohton ( inclusiv de stat ) asupra infrastructurii de baza economiei, resursele ? Mihaita si Zarzaroiu „joaca”in liga la vedere..In liga istoriei, invizibila pentru „ai lor” si autoblocanta ( prin continua contabilitate infinita a conspiratiiilor reale sau inchipuite ) pentru „ai nostri”, jocurile se vad mai greu….

 • Florin Iaru

  Bun revenişul, Dorine. Dar ce vigilenţă revoluţionară te întîmpină! Bîzîit ca de albine? Măi, să fie, repede s-a mai dus vestea. Că vrei să asasinezi frumuseţe de mişcare… Criminalule! Unde-ai ascuns bîzdoaca? Între taste?

 • @) Seban Foarta, Dorin Tudoran

  Pentru ca la traducerea din Rilke sint inchise comentariile, dau aici de stire ca am pus linkul pe pagina mea de facebook si ca lumea citeste!

 • Liviu Ornea

  Oameni buni, lăsați bășcălia asta păguboasă și acționați! Ne cheamă țara:

  http://www.contributors.ro/cultura/despar%C8%9Birea-de-miori%C8%9Ba-viciul-fatalismului-%C8%99i-imperativul-innoirii/

 • Emilia

  Un cadou de Craciun … asa a fost !
  Dovada ca naravul din fire n-are lecuire si lehamitea nu-l poate birui decit temporar.
  Asa sa fie!
  Bine-ati revenit, Maestre Tudoran!
  Mie una, cetitor de rind, sau de rinduri, imi lipsea locul acesta … efervescenta cu care se-ncing vorbele, demonstreaza ca nici “profesionistii” nu s-au simtit mai bine.
  Doamne ajuta!
  Sarbatori cu bine!

 • Dorin Tudoran

  @ Emilia

  Sarbatori fericite si dumneavoastra!

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Ornea

  Mulțumim de semnalare…

  Tare! Dar, tare de tot!

  Ne cheama la lupta “Maistorașul-Știe-Tot”. Din loja oficială îl susține “Înaltul Sigiliu al Anticomunismului de Stat întotdeauna (la Cotroceni) și de Partid (Oranj spre licheniu)”.

  Țara e ca și salvată! Încă o dată. Mioriței i se transmite “un ultim avertisment serios” (sună a Radio Moscova, generația antrenată în Spania) și i se recomandă exemplele Elenei Udrea, Rodicăi Culcer sau, why not?, cel al Olguței Vasilescu.

  Tzărișoara nu va intra in 2012 nici cu stangul (că, pe bună dreptate, de Stînga ne-am săturat), nici cu dreptul (că Dreapta noastră e cam stângace și de sorginte leftistă), ci cu vrăjeala.

  Nu ține, Es tut mir sehr leid! așa că “Bonne chance, mon petit vierzhen!”

 • @) Dorin Tudoran

  Acum, master, singura mea speranta e ca tarisoara nu va intra in 2012 -- daca nici cu stingul, nici cu dreptul -- cu picioarele inainte!

 • mihairogobete

  După lectura indicată de dl. Ornea, reformulez ultima frază de la 8: Multă vreme, orice nou partid va fi tot extremist.

 • lucid

  Francois de SALES, D T, de SALES. Sa pleci cu “Oamenii aceia…” si sa te intorci cu o jalnica productzie vadimista e de prost gust. Si sa te deghizezi in Mircea E. (chiar si in Mihai P., cum se mai zvoneste “alibi”-stic) -- cunoscand cat de cat destinele lor tragice, tocmai in Noaptea Umilitei Nasteri mi se pare la limita decentzei. Dar asta e, capra vecinului e valabila si peste balta la urmasii ciobanilor oii aleia blege.

 • Neinfectat de experimentul Piteşti

  Doamne în ce hal a ajuns intelighenţia românească, dacă voi o reprezentaţi în vreun fel! Eu vă înţeleg dezamăgirea cruntă în care v-aţi adâncit văzând subcultura în care s-a împotmolit poporul român şi faptul că mulţi dintre dumneavoastră au renunţat să mai lupte pentru semenii lor. Dar când apare o licărire cât de mică de speranţă nu mai tresare nimic în voi? Trebuie să duceţi în derizoriu tot ce se întâmplă în jurul vostru, că-i bun, că-i parţial bun, ca să dormiţi liniştiţi noaptea convinşi că nu se va întâmpla nimic care să vă răscolească conştiinţele.

  @mihairogobete: când nesimţirea şi aroganţa e dusă la EXTREM, când corupţia este dusă la EXTREM, când manipularea este dusă la EXTREM, când mizeria morală şi distrugerea valorilor este dusă la EXTREM, cei care luptă cu cei care fac acestea românilor nu pot fi catalogaţi decât extremişti, aşa-i? Ei atunci ferea, că aveţi de-a face cu un extremist, care vrea normalitate şi bun-simţ în ţara lui!

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  Sa va raspund cum se cuvine, nu se cuvine in zilele Craciunului. Sa nu va raspund, ar fi o mojicie. Deci: Sarbatori fericite!

  “Francois de SALES, D T, de SALES.” ziceti? Lamuriti-i pe altii:
  http://www.miscarealegionara.org/de-ce-cred-in-biruinta-miscarii-legionare/

 • Dorin Tudoran

  @ Neinfectat de experimentul Pitesti

  Cum spuneati ca va numiti? Unde spuneati ca va putem contacta?

  “…o licarire cat de mica” nu mai este, de mult, suficienta pentru intunericul in care a foist aruncata Romania.

  Nu mai tresare nimic in noi? Nu stiu ce tresare in altii, dar in mine tresare o mare mila pentru oameni ca dumneavoastra. De aceea nu va urez, inca o data, doar Sarbatori fericite!, ci zile, cat mai multe, mai aproape de normalitate.

 • mihairogobete

  Dacă n-aţi înţeles, dle. Neinfectat…, că, reprezentată fiind fiecare mentalitate printr-un strat social, nu-n eutanasierea celui dominant stă soluţia cumpănirii dialogului democratic, ci-n egalarea straturilor societăţii, astfel încât toate vocile doctrinare să participe cu aceeaşi tărie în procesul decizional -- gândiţi sinucigaş. Modificarea Legii electorale, prin trecerea de la reprezentarea proporţională la cea paritară, ar putea constitui primul pas al îndepărtării de majoritarismul mioritic, urmând ca fondul acestei forme -- dezvoltarea societăţii civile şi a clasei de mijloc -- să prindă substanţă. Gândiţi sinucigaş, pentru că suprimarea straturilor/mentalităţilor schilodeşte libertatea şi creativitatea sociale, nu le înzdrăveneşte.

 • lucid

  D T: pe cat posibil, eu prefer sa ma documentez in cazul marilor autori din clasicul produs al lui Gutenberg, nu de pe un site de propaganda. In cazul de fatza, volumul lui Mircea Handoca din 2001 unde pe langa “De ce cred…” apare formidabilul “Pilotzii orbi”. Evident, Handoca, respectandu-se si respectandu-l pe Elaide a scris corect numele Sfantului.
  Si totusi…. Cui i-e teama de “legionari”? In iunie 1990 batranul aparatchik kaghebist ii vedea fluturand staeguri verzi -- asta era trufanda, steagul profetului???!! Les grands esprits…. Nu, nu e -- inca -- despre cine credetzi, ci despre tov general SRI ex-capitan secu rogojan, fostul sef de cabinet al tov.general-colonel vladu, seful departamentului securitatzii statului, dat afara cu mare greutate de Basescu din SRI doar de catziva ani, caci ramasese un fel de gaj al respectarii pactului mafiot kaghebisti-securisti “natzionali” facut in 25 decembrie 89 pe cadavrul lui ceausescu. Tov rogojan ne spune in cartea sa publicata de ciripitorul romosan si lansata de ex-propagandistul din “era socialista” marga la Cluj, ca Noica era nu numai legionar dar si spion englez avand misiunea sa indoctrineze legionar tineri de calitate la Paltinis (ce “legionari” au iesit Plesu si Liiceanu nu mai vorbim). Dar “parintele” spiritual este marele “tache” brucan, care in scanteia anilor 45-46 latra furibund demascandu-i pe fascistii Maniu si Mihalache si pe hitleristul Gheorghe Bratianu. Ciudat arc peste timp, ca sa nu zic fir rosu, de la brucan la iliescu, de la rogojan la Alina M-P si, surpriza! -- D T. Evident, sunt aproape convins ca e totusi o coincidentza, dar prea apare acuzatzia asta neghiaoba ori de cate ori -- ca in iunie 90 sau acum -- catziva tineri vor sa schimbe ceva in jalnica asta de tzara.

 • Dorin Tudoran

  @ lucid
  Desi nu va numarati printre cei care au nevoie sa citeasca de doua ori un text de doua file, va recomand sa-l recititi pe cel sub care comentati. El nu striga “Ajutor!” impotriva… legionarilor si nici nu acuza grupusculul care pare a va fi atat de drag de a fi unul de sorginte legionara… Grupuscul cu pricina este una din versiunile aruncate pe piata de un centru de putere care-si “diversifica” infatisarea pentru succesul “cameleonului electoral” ce vine. Textul meu e, daca imi permiteti, o parodiere a unui fel de retorica — practicata pana si de oameni foarte destepti — retorica repusa, ciclic, in circulatie, cand ni se vinde prostia unui alt “Om Nou”.

  O tot trageti cu kaghrebistii, kaghebismul etc. Faptul ca ati invatat si v-ati luat un doctorat in URSS poate constitui o dovada ca pana si dumneavoastra sunteti un… “kaghebist”? Fiti serios, ce Dumnezeu!

  M-ati si nimerit: admirator al lui Tache Brucan, nu? Tare.

  Despre circul ambulant la care va referiti, mai vorbim. Savarsiti — cu buna stiinta ori nu — o porcarie cam mare aliniindu-ma “gandirii” unor Iulian Vlag si A. Rogojan. Pripit, ca intotdeauna, gata sa dati lectii altora, calcati in gropi care va dezonoreaza.

  Iata un link ce va poate duce la o “dovada” ca ma aliniez generalilor in revenire. Cititi si comentariile, poate reusiti sa va treziti: http://antonesei.timpul.ro/2011/12/20/invitat-dorin-tudoran-2/

 • Daca_nu_nu

  „Evident, Handoca, respectandu-se si respectandu-l pe Elaide a scris corect numele Sfantului.”

  Elaide?!
  🙂

 • napocitaniu

  dom’ tudoraneee,

  intre timp (a se vedea ultimu’ interviu de la tvrinfo) d’l neamtzu a primit incuviintzarea (de la d-l lazaroiu) ca poate sa’l atace pe d-l basescu, asa ca restu’ “nu se mai pune”!

  daca ar avea fortza sa’si rupa toate shforicicile ar putea deveni foarte prizabil, dac’ar mai conta pin’ atunci.

  bine ne’atzi revenit!
  si sa ne traitzi ‘ntru multzi ani cu sanatate maxima!

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu

  Sarbatori fericite si un an (2012) cu sanatate si dumneavoastra.

  Va fi primit “Omul Nou” incuviintare de la dl Lazaroiu sa-l atace pe Traian Basescu, dar trebuie sa mai primeasca si bani de tren.
  Foarte curand, diferite sosii ale PDL-ului vor primi “incuviintari” sa injure ba pe unu’, ba pe altu’. Nu asta e problema. Problema este cat de multa lume va intelege ca votand ba “Omul Nou” Cutare, ba “Omul si Mai Nou” Cutare va vota, in fond, acelasi “Om Vechi”, ca sa nu zic acelasi PDL.

  “Shforicicile” de care vorbiti nu pot fi rupte prea usor de “Omul Nou” in cauza, caci pana acum a sa “foaie de parcurs” este a unui mercenar, a unui ventrilog. Or, leacu’ din fire, n’are lecuire’. Sau are foarte greu vreo lecuire. Nodurile la “shforicicile” de care facem vorbire aici sunt mari si puternice -- de la “senatorii” ziarului de casa la cei cu cheile burselor de toate felurile.

  Ce sa mai spunem de ceilalti oameni, mai an’, “cei mai noi dintre noi”?

  Adicatelea, se vor lasa depasiti tocmai la “noutate” alde TRU, Sever Voinescu si atatia/atatea altii/altele, “nascuti/nascute talente si muriti/murite sperante”, vorba unui antrenor celebru?

  Si-apoi, ceilalti conspiratori, alaturi de care “Omul Nou” a sarit la beregata unor Dinu Zamfirescu si Marius Oprea pentru a sterpeli, in mod democratic, niste institute din care sa cladeasca un imperiu pentru ei, ce vor face? Vor sta cu mainile in san, admirandu-l pe “Omul Nou” si basculand de la cel ce i-a facut oameni, Traian Basesecu, in poalele “Omuletului Asta Nou”?

  Am auzit ca nu stiu care dintre acesti oameni parasind o institutie creata prin rapt declara, asa, intre prieteni numai, ca “Nu se poate lupta impotriva Comunismului din dormitorul lui Nicolae Ceausescu”, dar, in momentul shmanglirii institutelor conduse de Dinu Zamfirescu si Marius Oprea parca unii dintre noi spusesera tocmai acest lucru, atragand furia “Omuletzului Nou”. Cum ar veni, mare “noutate” mare ar fi in ruperea vreunei “shforicici”…de felul acesta.

  Prea multe obiceiuri vechi la “oamenii astia noi”! Daca vor avea o sansa, nu va fi una gandita de ei, ci una oferita lor de lipsa de perspicacitate ai celor ce-i vor lua in serios. Si, serios vorbind, cand te gandesti la ce ofera Uniunea…alorlalti, sanse pare a avea oricine face play-back cateva saptamani inainte de alegeri…

  Poate ca aveti dreptate si de la “Omuletzul Nou” la ditamai “”Omul Nou” drumul va fi strabatut iute si voiniceste!

 • Dorin Tudoran

  Pentru cei care comentează pe acest blog textul De ce cred în biruința Mișcării Milli Vanilli, reproduc aici, cu permisiunea autorului, un fragment din studiul “Neopopulismul în zodia postcomunismului”, semnat de Dr Michael Shafir, Chair, International Relations, Faculty of European Studies Babes-Bolyai University, Cluj-Napoca. Studiul face parte din Populismul contemporan: un concept controversat și formele sale diverse, editori Sergiu Gherghina, Sergiu Mișcoiu și Sorina Soare, volum în curs de apariție la Editura Institutului European din Iași, 2011.

  Am ales fragmentul care se ocupă de soarta proiectului “Noua Republică”, după trimiterea celui considerat de mulți drept inițiatorul lui, fostul Consilier Prezidențial, dl Cătălin Avramescu, drept ambasador al României în Finlanda.Din motive de spațiu, nu am inclus notele de subsol și, evident, trimiterile la ele.

  Îi mulțumesc dlui Michael Shafir pentru a-mi fi îngăduit să reproduc acest fragment:

  Deși proiectul formării unei largi mișcări în jurul PDL părea a fi fost abandonat, el avea să fie resuscitat de alt fost consilier prezidențial, Sebastian Lăzăroiu, aflat pentru un timp record de scurt în 2011 în fruntea Ministerului Muncii la insistențele lui Băsescu. Lăzăroiou avea să anunțe intenția de a forma o Mișcare Populară care să faciliteze câștigarea alegerilor programate pentru 2012 de către Democrații aflați într-o tot mai evidentă cădere de popularitate. Mișcarea era definită drept “O coaliție între mișcări civice și partide” sau “un proiect comun între partidele politice și oamenii cu viziune de dreapta”. Este evident că propunerea lui Lăzăroiu nu putea fi enunțată fără încurajarea tacită a președintelui. Cum însă ea fusese formulată într-un spirit critic la adresa conducerii PDL, inclusiv premierul Emil Boc, Lăzăroiu avea să-și piardă portofoliul în executiv, iar propunerea sa părea îngropată.

  Numai nominal însă. Mai mult sau mai puțin paralel cu discuțiile referitoare la creearea unei „mișcări” au evoluat în 2007 și dezbaterile referitoare la o reformă constituțională. Ca și în Ungaria, unde a doua guvernare Orbán a introdus un amendament constituțional care a redus numărul deputaților de la 386 la 200 începând cu viitoarea legislatură, reforma (propusă de către Băsescu și aprobată într-un referendum consultativ în 2009, vezi infra) are în vedere reducerea numărului de parlamentari și desființarea camerei superioare (Senat), precum și lărgirea prerogativelor prezidențiale în deterimentul legislaturii, percepută de către Băsescu ca habitus al corupției și ineficienței, dar și al frânării aspirațiilor sale anunțate odată cu câștigarea primului mandat în 2004: acelea de a fi un „președinte jucător” mai degrabă decât să-și asume rolul de mediator pe care i-l rezervă constituția. În acest sens, în 2007 suporterii președintelui din rândul intelectualității au lansat sintagma unei „Noi Republici”. Inspirația pare să fi venit din Polonia fraților gemeni Kaczyński, definită de către sprijinitorii defunctului președinte și fostului premier drept o „a Patra Republică”, aflată în conflict cu cea de-a Treia Republică personificată de perioada tranziției. Din acest punct de vedere, se pare că neopopuliștii Est Europeni nu diferă de omologii lor din vestul continentului: Von Beyme remarcă că în Italia Silvio Berlusconi se face avocatul unei “A Doua Republici”, în timp ce în Austria defunctul lider populist Jörg Heider obișnuia să vorbească despre necesitatea unei „A Patra Republici Austriece”. Niciunul dintre aceștia nu s-a referit la o schimbare sistemică, ci „numai” la o „transformare” (Umbau în cazul austriac) care să permită sistemului existent să devină mai eficient și mai adecvat față de provocările „post-democrației”. În cazul României, sintagma folosită atunci era cea a unei „A Treia Republici”, iar inspiratorul ei direct (așa cum o va afirma el însuși ) era politologul american de origine română Vladimir Tismăneanu, de altfel bun cunoscător al realităților poloneze. Tismăneanu, numit de către Băsescu în fruntea unei comisiei prezidențiale care a cercetat crimele comunismului, se numără printre cei mai fervenți susținători ai președintelui. Sintagma va fi însă reluată în alte scopuri în 2011. De data aceasta, ea va fi prezentată drept o alternativă denominală la Mișcarea Populară de care vorbise Lăzăroiu. Este vorba de Noua Republică. Că este vorba de (practic) același efort de a transforma PDL într-o mișcare în încercarea de a para căderea sa în popularitate este demonstrat și de faptul că Lăzăroiu a salutat apariția platformei, fiind complimentat la rândul său de către Mihail Neamțu, inițiatorul nominal al Noii Republici, drept o personalitate ce are „potențialul unui lider”.

  Neamțu este un tânăr teolog, cândva admirator al Mișcării Legionare și apropiat al lui Tismăneanu, cu sprijinul căruia a funcționat între martie 2010 și septembrie 2011 ca director științific la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Deși nu puține au fost luările de poziție critice atrăgând atenția asupra primului aspect din cariera inițiatorului Noii Republici , Platforma și Manifestul ei nu par a justifica prezumpțiile. Nimic nu indică în aceste documente simpatii ale Noii Republici pentru neolegionarism. De altfel, veritabilii neolegionari s-au distanțat de Neamțu mai demult. În schimb, cariera sa pare să fie schițată într-un „Manual al patronajului” academic și partinic, mai degrabă decât în „Manualul de luptă,” cum își intitulase stângaci Manifestul la început, invitând paralele cu rău-famata Cărticică a șefului de cuib a lui Corneliu Zelea Codreanu, al cărei subtitlu fusese Manual al Gărzii de Fier. Niciuna dintre publicațiile lui Neamțu nu-l califica pentru poziția de director științific al IICCMER în afara, după cât se pare, a strânselor legături personale cu Tismăneanu, eminența cenușie a institutului. Nu se ocupase cu comunismul defel. De altfel, însuși IICCMER constituie un tipic exemplu de politizare „academică.” Înființat în 2005 de către guvernul condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu și sub directoratul lui Marius Oprea, institutul (inițial denumit Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului) avea să fie transferat de guvernul PDL lui Tismăneanu în calitate de președinte al Consilului său Științific după demiterea lui Oprea, devenită posibilă prin unificarea cu Institutul pentru Memoria Exilului Românesc, și ea impusă de guvernanți. Vasile Ernu are, cred , perfectă dreptate când afirmă:

  Problema teologului Mihai Neamțu nu e „flama legionară de tinerețe“, ci mai curînd compromisul pe care l-a făcut recent. Pe mine m-au mirat, de exemplu, textele elogioase, adevărate ode, aduse președintelui Băsescu. Oricît de mult l-ar susține și aprecia pe actualul președinte, nu cred că unui intelectual îi este permis să scrie astfel de texte. Totuși, președintele Băsescu este LA PUTERE și nu mai are nevoie de ode, ci de texte de analiză și critică. În momentul în care Mihai Neamțu scria acele texte, el avea o funcție de conducere la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCRMER). Aceste ode aduse președintelui Băsescu nu au cum să nu arunce o umbdră de îndoială față de „independența Noii Republici“. Însă reproșul central pe care i-l aduc eu este legat de funcția avută la IICCMER. L-am auzit de nenumărate ori vorbind despre minimalizarea statului, despre competiție liberă și meritocrație. Personal, am paricipat la o dezbatere TV cu dumnealui, în care mi-a ținut o lungă predică pe aceste teme. Cum e posibil să vorbești despre așa ceva cînd tu te afli într-o poziție delicată? Mihai Neamțu a obținut un post de director ştiinţific la IICCRMER fără a da un concurs pentru acest post. Ba mai mult: fără a fi specialist în domeniul istoriei recente. Teologul Mihai Neamțu brusc a început să se prezinte ca „istoric al ideilor“, pentru a se apropia cît de cît de fișa postului. Se știe că dumnealui nu a scris nici un text științific în domeniu, deci nu avea nici o legitimitate și autoritate să conducă o astfel de instituție de cercetare Cum a fost posibil așa ceva? A fost numit politic? E de vină și conducerea IICCRMER? Cert este că în limba română asta se numește impostură și clientelism. Dacă la 33 de ani face astfel de compromisuri, mă tem că mai tîrziu ele vor căpăta aspecte mult mai grave. În rest, cred că asupra „Noii Republici“ planează suspiciunea de a fi doar o falangă a Cotroceniului și a PDL.

  Platforma lansată de Neamțu afirmă că „Lumea se schimbă și românii au nevoie de o Nouă Republică, nu republica socialistă a lui Gheorghiu-Dej, nici republica de tranziție a lui Ion Iliescu & Antonie Iorgovan. O Nouă Republică a românilor de pretutindeni.” Examinarea premiselor ideologico-sociale pe care Noua Republică ar trebui să se bazeze relevă fără greutate efortul de a mobiliza populația îndărătul politicilor favorizate de actualul președinte. Se cere „Libertatea politică de a spune adevărul oricărei puteri oligahice”, într-o clară aluzie la conflictul dintre președinte și parlament, unde PDL deține numai o majoritate precară, care nu-i permite să treacă legile ce necesită o majoritate specială, cerute de Traian Băsescu sau schimbările constituționale blocate de legislativ
  („O Nouă Republică în care votul la referendum devine lege, nu tocmeală”). Se vorbește despre românii care „desfid impostura televiziunilor [clară aluzie la posturile aflate în mâna așa-numiților „moguli”], precum și despre „cinismul politicienilor care seamănă doar zgomot, intrigi, ură sau descurajare”. Sindromul „ei” vs. „noi”, atât de bine cunoscut sub comunism, este resuscitat în tipică versiune neopopulistă, juxtapunând astfel campionii „cinstei” și ai celor mulți cu corupția și rapacitatea beneficiarilor sistemului politic postcomunist. În Manifestul Provizoriu al Noii Republici se arată, deasemenea, că „România trebuie să slujească interesele românilor de pretutindeni, iar nu castei politicienilor de profesie.”

  Noua Republică se plasează ideologic pe eșichierul politic al Dreptei tradiționale, deci sistemice. Se afirmă că „Noua Republică e platformă democratică prin care se reunesc, într-o acţiune coerentă şi vizibilă, sensibilităţile clasic-liberale, conservatoare şi creştin-democrate”, subliniindu-se în același timp că „În România interbelică, noţiunea de dreapta a fost compromisă de fascismul anti-capitalist, anti-liberal, colectivist şi antisemit, iar propaganda stângii (de la Ion Iliescu încoace) caută să descurajeze renaşterea unei drepte europene şi civilizate.” Se afirmă, de asemenea, că „Socialismul (fie el şi deghizat în socialism-liberal) instigă la invidie şi ură de clasă. Capitalismul creează locuri de muncă şi stabilitate. Guvernarea de dreapta garantează o imagine pozitivă a României în ochii pieţei libere. Stânga ne lasă la cheremul cămătarilor şi al statelor cu trecut şi prezent comunist.” Sânga, se mai spune într-o aluzie deloc opacă la politicile de austeritate economică impuse de guvernarea Emil Boc-Traian Băsescu, „ar arunca România în spirala nesfârşită a risipei şi a cheltuielilor nesăbuite.” Este important să subliniem că tocmai pe acest fundal, PDL și suporterii săi acuză opoziția de „populism” (prin care înțeleg promisiuni nesustenabile ecomomic), confirmând astfel ceea ce am diagnosticat mai sus drept „pejorativism inflaționist”.

  Nu putea să lipsească din Manifest nici abordarea tipică neopopuliștilor est europeni a problemei „decomunizării”. Fără a intra în aspecte ale problemei la care ne-am referit cu alte ocazii, este important să subliniem că sprijinul de care s-a bucurat actualul președinte român din partea unui număr important dintre intelectualii cu proeminență mediatică s-a datorat tocmai denunțării de către acesta în parlament la 18 decembrie 2006 a comunismului drept regim „criminal”. Puțini au fost aceia care au sezizat imediat oportunismul gestului prezidențial: Băsescu semnalase cu un an înainte că nu vede sensul condamnării comunismului Demagogia, sublinia cândva Liviu Antonesei, nu este destinată numai vulgului, existând și o demagogie direcționată către elitele cultivate. Din varii motive, unii dintre acești „intelectuali ai lui Băsescu” aveau să se distanțeze de el mai târziu, dar alții i-au rămas fideli. În fruntea acestora s-a aflat Tismăneanu și echipa sa de la IICCMER , deci și Neamțu. În Platforma Noii Republici citim, în consecință, că „Sub cupola valorilor constituțional-democratice avem nevoie de oameni și instituții care n-au servit structura Partidului Comunist, oameni care nu și-au pierdut demnitatea servind bărâna Securitate”, iar în Manifest se afirmă: „Stânga românească nu s-a delimitat niciodată, în sens moral sau juridic, de comunism. Noua Republică respectă cu pioşenie memoria victimelor tuturor dictaturilor de extremă stânga sau extremă dreapta.”

  Multe din afirmațiine Noii Republici par a fi nimic altceva decât un “comunism pe dos”, și încă unul de esență și coloratură locală. Cum bine observa Alexandru Matei, „idealismul pragmatic” de care vorbește Manifestul „este fix idealismul invocat de Ceauşescu în lansarea sintagmei ‘romantism revoluţionar’: «Să nu uităm că a fi comunist cere să fii şi puţin idealist, în sensul nu al concepţiei idealiste, în sensul unui anumit romantism revoluţionar, cum îl numeam noi pe timpuri»”. După care Matei adaugă pertinenta observație:

  Acelaşi cetăţean trebuie să ştie că, deşi condus de un partid intitulat „de dreapta“, dezamăgirile lui nu vin decît din moştenirea „de stînga“, cea „care perpetuează mita şi hoţia“ şi care, mai ales, ne „amanetează viitorul“. Şi Ceauşescu gîndea cam la fel: rezistaţi voi încă vreo cîţiva ani în frig şi umilinţă şi, între timp, vistieria se umple, iar România va fi prosperă. Ideea era deci bună, crede Neamţu, doar nu s-a făcut degeaba teolog. Trebuie sacrificat prezentul pe altarul viitorului: aceasta este atitudinea adevărată de cetăţean, în vreme ce stînga încearcă să ne menţină în ţarcul prezentului ca pe nişte animale „consumatoare“. Va să zică, dreapta e escatologică, iar stînga e prezenteistă.

  În continuare Matei observă că sloganul „vrem un stat în care piața liberă premiază munca și meritul, nu lenea și hoția”, utilizat de Neamțu în Platformă, ar putea fi cu ușurință echivalat cu cel communist „nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă“. Sau cu „cine nu muncește, nu mănâncă,” suntem tentați să adaugăm. Numai că utilizarea acestui slogan, ca și, de altfel, a altora cum ar fi „Românii liberi și puternici sunt demni de istoria țării lor. Ei nu cerșesc privilegii, ci își câștigă singuri pâinea”, urmărește un scop total diferit, mai precis demantelarea oricăror rămășițe ale statului social. Neopopuliștii români, ca și, de altfel, omologii lor din Ungaria (mai puțin cei din Polonia, care, din contra, și-au raliat revendicările din tradiția Sindicatului Solidaritatea în perioada în care s-au aflat la guvernare, afișând un paternalism etatist față de clasele afectate de privatizarea accelerată impusă de către predecesorii lor ) incită astfel la polarizarea societății în, pe de o parte, clasa presupus „producătoare” și „parazitarii”, o categorie care include cele mai slabe segmente din punct de vedere social: pensionari, șomeri, salariați ce își pierd dreptul la contracte colective, precum și minorități etnice cum ar fi rromii. Este interesant de subliniat în acest context că în Slovacia, neopopulismul de stânga practicat de Fico nu a instituit aceste măsuri, dar, odată ele adaptate de guvernări liberale, nu le-a corectat când s-a aflat la putere.

 • mihairogobete

  Dragi sereişti,
  nu vă sfiiţi, osul are şi măduvă. Intraţi chiar la greu pe fir, dacă poporul neamţu&comp. vă autorizează -- interveniţi, fiindcă-n virtutea indignării nu se mai poate cu pasivitatea asta apatică. Numai că -- vă jur cu mâna pe carte -- nu-i o variantă cultă, Mioriţa, fiindcă cea populistă nu prea există, de preferat “mai bine” fiind Povestea poveştilor, conform înţelepciunii electorale, că cine seamănă vânt culege furtună -- iertaţi-mi cacofonia! Aşadar, că şi cine are revelaţii le are cu religia; că şi cine, intuiţiii, cu poezia. Nu cu politica.

 • lucid

  D T: avetzi circumstantzele atenuante ale celui care traieste departe, fiind greu de intzeles exasperarea de aici. Un singur exemplu: tocmai acum, de Craciun, s-a trezit un imbecil pedelist, pirpirliu, sa produca un proiect de lege prin care cel care da pomana unui cersetor sa fie amendat cu 300-600 lei. Si sunt convins ca sub-omul asta se crede crestin si a auzit macar o data “Doamne miluieste!”, considerandu-l probabil descantec. Indiferent daca e sau nu creatzia unui centru de putere, Noua Republica vine exact in intampinarea nevoii irepresibile pentru o alta clasa politica, generalizata la intelectuali -- nu la ‘telectualii finantzatzi de trusturile marilor borfashi -- si tinerii de calitate. Dar vom vedea….
  Cat priveste citatul din Shafir poate citatzi si pasajul despre Dorin Tudoran din cartea “negatzionisimului”, sau macar cugetatzi la cauzele pentru care majoritatea ‘telectualilor publici nu mai starnesc aici decat dispretz si scarba.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  1. Nu am circumstante atenuante si nici nevoie de ele. Faptul ca nu ma confrunt zi de zi cu o anumita situatie nu inseamna ca nu o inteleg.

  2. Exasperarea a fost mai intotdeauna speculata de politicienii care nu aveau nimic nou de propus. Castigand increderea exasperatilor nu au facut decat sa le aduca o exasperare “de tip nou”. Este o caracteristica a populismului, desi se intalneste si la altii…

  3. Cum sa fie indiferent “daca e ori nu creatzia unui centru de putere”?!? Acel centru de putere se afla la … putere, este Puterea, deci a avut suficient timp sa imputineze motivele exasperarii pe care o amintiti. De ce nu a facut-o? Simplele”naparliri” nu sunt decat asta: naparliri. Vietatea de sub parul, penele sau pielea schimbata ramane aceeasi. A da mere pe pere nu e trocul politic cel mai reusit.

  4. O noua clasa politica nu apare ca rezultat al vreunei “naparliri”. O noua clasa politica nu este reprezentata de un singur grup politic. Ciclic, cand lumea este satula de partidele politice apare, ca din senin, o “miscare”, o “uniune”, un “front” -- de preferinta “national”. Numai ca politica se face — ne place ori nu -- prin partide politice, iar, de cele mai multe ori, “miscarile”, “uniunile” sau “fronturile” ajunse la putere se dovedesc ceea ce se si doresc de la bun inceput — partide politice.

  5. Nu stiu pe cine si pe ce criterii includeti in categoria ” ‘telectuali publici”. Mai interesant ar fi sa ne spuneti daca dumneavoastra va considerati ori nu un intelectual public. Daca nu sunteti inca un intelectual public, aveti de gand sa deveniti asa ceva? Si daca va pregatiti, ce ne “pregatiti”, adica, serios vorbind, ce abordare diferita de a celor pe care-i luati peste picior ne propuneti?

  6. V-am oferit citatul din studiul dlui Shafir spre a-l discuta, nu spre a ne trimite la alte texte ce nu au nici o legatura cu subiectul discutat aici. “Fandarile” de tipul acesta nu dovedesc ca ati fi interesat de o discutie cu ceilalalti comentatori de pe acest forum, ci de a trage un inca data un flit cuiva sau unora.

  7. Drept pentru care, va sugerez sa nu mai frecventati locurile unde discuta oameni demni de dispretul si scarba dumneavoastra, ci sa va exprimati acolo unde se construieste “noua clasa politica” a Romaniei.

 • @Dorin Tudoran. Ma bucu ca v-ati invins lehamitea. Chiar am castigat un pariu cu mine si anume ca lehamite nu va v-a tine prea mult pe margine nu de alta dar sunteti prea “naravas” ca sa puteti sta pe margine.

  Cat priveste nenea acesta neinfectat sau infectat (nici el nu stie prea bine) imi aduc aminte de o butada care circula prin anii 50. Se zice ca in urma campaniei de a “starpi” toti legionarii cineva s-a ridicat intr-o sedinta de partid si a zis ” Tovarasi nu arestati chiar toti legionarii ca ramanem fara membri de partid” Cam acelasi lucru i-as recomanda si “neinfestatul;ui” sa nu omoare toti comunisti nu de alta dar vor ramane fara “anticomunisti” de meserie. Mai ales ca se vede cu ochiul liber ca “putini am fost multi am ramas”

  Sa aveti un an nou fericit si “LA Multi Ani”

 • Dorin Tudoran

  @ virgil

  La Multi Ani si dumneavoastra.

  Repet -- pericolul nu-l prezinta legionarismul. Pericolul il prezinta o retorica ce trece foarte usor de la dreapta la stanga si inapoi. Si-l mai reprezinta capacitatea nelimitata, parca, a oamenilor de se lasa inselati sau de a se insela de unii singuri. Din exasperare si din multe alte motive.

 • Domnule Tudoran. Problema din punctul meu de vedere nu este faptul ca oameni acestia devbiteaza tampenii mai mari decat debitul Dunarii intr-un an ploios.
  Constitutia ne da dreptul (e drept in anumite limite) sa ne asociem si sa avem orice opinie.
  Problema este ca oameni de la care te astepti sa fie “cenzori” intransigenti in domeniul social din varii motive devin promotorii unor astfel de elucubratii motivati fiind de cele mai multe ori de diverse chestii meschine si sau de orgolii (de cele mai multe ori o sinecura) . De aceea oameni ca dumneavoastra , Liviu Antonesei, Doina Cornea si multi altii trebuie sa fie critici si atunci cand e cazul promotori al “cauzelor” bune. Din pacate datorita “calitatii” clasei politice nu prea vad care ar fi acele actiuni la care cei mai sus amintiti ar putea pune o vorba buna.

 • Florin Iaru

  Tare, n-o semnez!
  Dar vă promit spectacol după anul nou. Fie ca 2012 să înceapă cu bine! 🙂
  Cît despre @lucid, am auzit că, uneori, creierii lichefiaţi se scurg în găleata gîndirii logice. Ce e sigur e că nu ţine mult. Se lichefiază definitiv. Însă “multul” ăsta le dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă de la oraşe şi sate…

 • Radu Humor

  N-am stiut ca ati revenit si inca in Fo(a)rta !
  Ma bucur sa va vad nu numai odihnit, dar si pornit sa dati
  de pamantul Patriei cu piticii astia politici ce tzasnesc ca iepurii de dupa fustele puterii, doar-doar, macar unul, va ajunge sa pacaleasca mai mult decat o scara de bloc , pentru a evita rusinea unei alieri pe fatza cu un Dan Diaconescu in direct ! ( ca pe la spate cate nu se fac !?!)
  Se pare insa ca nu va fi usor, cel mai iute de picior, Mihaitza cel fecior ( de bani gata) de la IICMR tismanianului, in graba mare a incurcat borcanele astfel ca inteleptele lui recomandari de a inlocui mioriticul cioban, cu vreun “cawboy ironic” cu palarie in loc de cusma, sau cu vreun “negutzator istezt”, cu ciupilica si perciuni in loc de plete, s-ar parea ca in loc sa-l umple de adeziuni, l-au umplut de ceva neaose injuraturi !
  Pana la urma o sa trebuiasca sa lasati javrele in drumul lor si sa va ocupati direct de ai lor stapani, ca altfel riscam si noi sa ne invartim degeaba in jurul cozii !

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor

  Nu dau cu nimeni de pamant -- spun si eu o vorba azi, o vorba maine.
  Ce-am inteles eu din textul dlui Mihail Neamtu era, printre altele, ca nu e un mare admirator al spiritului defetist, al fatalismului ilustrat si de “Miorita”. Nici altii nu sunt. Si nu-i condman deloc.

  Sigur, de aici si pana la ideea — cam nefericita, zic eu — a “eutanazierii Mioritei” e ceva distanta. Dar fiecare dintre noi isi are propriile “figuri de stil”.

  In sfarsit, m-am intors, dar nu ca sa ma invecinez cu comentarii despre “negutzatori isteti cu ciupilica si perciuni”. Adica, domn Radu, am pus mana pe cartonasul galben!

  Sarbatori linistite.

 • Radu Humor

  Lasati cartonasul la locul lui !
  N-am facut decat sa citez…cu vorbele mele :roll:
  “De ce nu un cowboy ironic sau un neguțător isteț? La ce bun idolatrizarea păstorului temător? “

 • Totuși, semnalez statului român că nu vreau, în niciun caz, ca un angajat al său, un căcăcios de bugetar, să-mi umple regele de căcat. Nu pentru că n-ar avea drept la opinie, dar o face pe banii mei, iar banii mei, aceiași care se duc în recunoaștera lui Mihai I ca fost șef al statului, nu mai trebuie să se ducă la imbecili. Ca om de dreapta, eu așa am înțeles că se reformează statul, eludând plățile către cretini.

 • Ei, drum bun!
  Aşa aflăm mai uşor ce mai e cu unul, cu altul…

 • Cristian Grecu

  “Natiunea care separa inteleptii de razboinici va avea lasi care sa cugete si prosti care sa lupte”.

  Poate cineva sa identifice autorul acestei ‘bla-bla’ de neinteles pentru romani? Dl. Dan Culcer nu ne marturiseste de unde a achizitionat-o.

  Domnule Tudoran, unora le plac exercitiile de imaginatie. Incearca sa-si dea seama cum ar fi aratat scriitura Dvs (inclusiv oportunitatea&sinceritatea citatelor din dl. Shafir, care v-a scarmanat candva mai mult profilactic decat terapeutic pe tema ultra-PC a ‘negationismului’) daca n-ati fi fost tovaras de ev aprins cu Mircea Dinescu sau Nicolae Manolescu-Apolzan ci camarad de vremuri verzi cu Mircea Eliade sau Nicolae Iorga.

  Tot cu Milli Vanilli ati fi scris acum? Sau cu Iron Maiden ori Metallica? Multi se intreaba:)…

  Eu imi pastrez inca nadejdea in acel dizident all-time si all-round, in acel neatarnat al Inaltimilor si Haurilor, oricare ar fi ele, verzi, rosii, stars&stripes, cacanii. Poate e doar o iluzie, nu stiu. Pentru mine sunteti totusi un Dan Osman…inca in viata…

  rel="nofollow">

  Cristian Grecu

  PS: am lasat sa treaca cca 1 an pana sa mai intervin pe blogul Dvs, prin acest mesaj. Un timp dealtfel necesar convalescentei dupa tristetea pe care mi-ati provocat-o curmand o dezbatere care merita mai multa deschidere din partea Dvs. Senzatia a fost nu ca nu o aveti (deschiderea) ci ca nu v-o permiteti… Un an (mai) bun va doresc!

 • Dorin Tudoran

  @ Cristian Grecu

  Simtul dumneavoastra de observatie este desavarsit: evident, daca manolescu-dinescu-tudoran nu ar fi fost (cum bine se stie) cei mai aprigi comunisti si ar fi trait in alte vremuri ar fi fost cei mai infocati sustinatori ai Legiunii.
  Ce uitati sa faceti, prea ocupat fiind cu aceasta porcarioara, este sa intelegeti ca nu exista un singur Mircea Eliade, nu exista un singur Nicolae Iorga. Fiecare dintre noi este liber sa admire la Eliade, Iorga si atata alte personalitati ilustre ceea ce considera ca este de admirat si sa se delimiteze critic de ceea ce considera ca nu este de admirat.

  Ati considerat ca nu-mi pot permite deschiderea pe care o doriti pentru o anumita dezbatere?

  Va inselati. Imi permit tot ce consider ca merita sa-ti… permiti. Printre cele pe care nu le gasesc a merita este si transformarea unui forum intr-o “troaca ideologica” in care sunt aruncate la intamplare tot felul de pasiuni, idei fixe, sperante desarte, istorioare luate drept Istorie etc. Produsul final nu poate fi altceva decat aceeasi mocirla din care nu putem iesi.

  Nu stiu daca numele dvs. adevarat este Cristian Grecu. Stiu insa sigur ca pe Nicolae Manolescu il cheama chiar Nicolae Manolescu. “Apolzan” vi s-a lipit de penita, fiindca prea cititi cu stiloul in mana Romania Mare si Tricolorul. Nu ca nu ar fi dreptul dumneavoastra sa cititi ce vreti, dar dupa astfel de lecturi nu puteti intra intr-o discutie decat cu stangul; evident, nu ma refer la stangul ideologic…

  Va doresc insanatosire grabnica!

 • Cristian Grecu

  Cred ca ne confruntam cu un exces de interpretabilitate. Ceea ce Dvs numiti “simt de observatie” era de fapt doar o interogatie. Nu am afirmat nicaieri, nici in text si nici in subtext, ca Dvs, dl. Dinescu si dl. Manolescu ati fi fost “cei mai aprigi comunisti”. Mai multa atentie si mai putina suspiciune din partea Dvs ar fi facut inutila explicatia de mai jos.

  Am afirmat doar ca ati fost “tovarasi” de idei, presupun si de idealuri, intr-o perioada istorica definita in mitologia proletcultista de tip dejist si ceausist drept “ev aprins”. Nu e nimic defaimator sau compromitator in ce am scris. Conteaza IDEILE si IDEALURILE care au capatat contur in mintea si constiinta Dvs, v-au strans laolalta si v-au transformat din membri de partid in dizidenti si apoi in oponenti ai sistemului.

  Dealtfel nu ati facut un secret din faptul ca ati venit pe o ascendenta de crez de stanga. Dl. Dinescu are si dansul cateva functii si experiente la pasiv, incarcate de conotatii ideologice si politice de stanga. Dl. Manolescu a produs la un moment dat niste texte de proslavire a politicii PCR care l-ar fi facut demn de dispretul perpetuu al oricarui om de bun simt daca nu ar fi compensat prin cateva acte salutare de demnitate individuala si civica.

  Si tocmai pentru ca NU exista un singur Dorin Tudoran, un singur Mircea Dinescu sau un singur Nicolae Manolescu, cred ca putem sa NE PERMITEM sa avem abordari diferite in raport cu unul sau altul, cei de alaltaieri, de ieri sau de azi. Poate si de maine…

  Puneti diagnostice cam dure si nedrepte. Nu am citit si nici nu citesc supuratiile media ale lui CVT cu “stiloul in mana”. Prefer sa-mi pastrez discernamantul, sa cumpanesc cu capul meu vorbele si faptele celorlalti. Nu-mi cereti deci sa transform in dumnezei niste vitei, fie ei si din aur!

  Orice cautare google pe “Nicolae Manolescu” duce instantaneu la: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Manolescu

  Oare prin simpla schimbare a numelui ne exorcizam de demoni si ne imbunatatim karma? Desigur, Mesterul Manolescu suna mult mai bine decat Mesterul Apolzan! Mai ales ca astfel ni se inculca si noua, muritorilor de rand, mai temeinic si mai profund ideea sacrificiului personal pe care un Mare Om (chiar Nou, de ce nu?) trebuie sa-l faca pentru a-si consolida temelia Operei sale…

  Cu crezul nedezmintit in conceptul de “Insanatosire Grabnica”, al Dvs,

  Cristian Grecu

 • Dorin Tudoran

  @ Cristian Grecu

  1. Manolescu, Dinescu si Tudoran nu sunt de aceeasi varsta. Au inceput sa scrie la varste diferite, au “intrat in literatura” la momente diferite, au experiente de familie diferite.

  2. Manolescu nu a fost membru de partid si din acest motiv pana in decembrie 1989 nu s-a bucurat de niciuna dintre “treptele” pe care urca in chip natural un profesionist in ierarhia meseriei sale.

  3. Schimbarea numelui este o chestiune personala. A intra cu bocancii in asemenea decizii personale luate de altii este cel putin o mitocanie. Nu cititi Romania Mare? Nici Tricolorul? Tanar fiind nu citeati probabil nici “bunica” acestor rigole de presa, “Saptamana””? Interesamt. Acolo a aparut si reaparut informatia infamie ca parintii lui Nicoale Manolescu au fost legionari si spre a-si putea continua studiile membrul de familie ce l-a “adoptat” a facu schimbarea numeleui. Citi fie doar volumul de memorii al dlui Manolescu aparut la editura Paralela 45 si veti avea infortmatia pusa la dispozitie integral. Parintii dlui Manolescu au fost liberali, nu legionari. Cautati infortmatia exacta in legatura cu anumite nume (de exemplu, Jean Livescu, rector al Universitatii oe atunci) si veti afla cine si de ce l-a dorit pe Nicolae Manolescu “fiu de legionari”. Ca sa nu mai spun ca si de ar fi fost parintii dlui Manolescu legionari tot nu inteleg de ce ar fi trebuit dl Manolescu sa-si schimbe “karma”? Liberalii nasc doar liberali, social-democratii doar social demnocrati, legionarii numai legionari? E o mostenire genetica, o preluare de destin.
  V-as ramane recunoscator daca ati practica soiul dv. de cinism atoatestiutor (“Desigur, Mesterul manolescu suna mult mai bine decat Mesterul Apolzan!”) in alte locuri, nu aici. Repet, scrutati cat de sever viata si opera lui Nicolae Manolescu, pe cea a lui Mircea Dinescu etc., dar folositi-va de un instrumentar onorabil.

  4. Sunteti liber sa interpretati cum doriti opera unui om, etapele vietii sale profesionale, optiunile sale politice etc. Dar este o porcarie sa reciclati, sa puneti din nou in circulatie mizerii de felul acesta. Aveti ceva sa-i reprosati lui Manolescu pentru ce face si scrie, faceti-o, dar cu mijloacele potrivite.

  5. Sunteti un personaj ce ilustreaza perfect ideea lui Andreoi Plesu despre ce usor scriu unii despre ce n-au trait. Sunt putini scriitorii ce au fost activi profesional in perioada comunista care sa nu fi scir la un moment ori altul un paragraf, trei randuri de complezenta. Sunt foarte putini cei care n-au fost obligati de imprejurari sa accepte introducerea unui citat din Ceausescu intr-un text ori altul. Important pentru oameni ca dumneavoastra (vorba lui Cezar Ivanescu “Cand eram mai tanar si la trup curat”.) este sa intoarceti manusa pe dos si sa va ganditi daca ati fi fost mai tari ca Manolescu, Dinescu etc. Si ati mai putea face un pas: sa va intrebati oare de ce azi, fara imensa teroare politica in spate, atatia oameni tineri fac porcarii de toate felurile, unele incomparabil mai jenante decat introducerea unui citat din Ceausescu intr-un text. A pune pe picior de egalitate un citat sau doua folosite intr-un articol cu abnegatia stahanovista a altora de a proslavi sistemul si liderul este un soi de manipulare mai ieftina decat va inchipuiti. Da, va poate ajuta sa dovediti intelepciunea “Da-i, domne dracu’ pe toti; toti au fost o apa si-un pamant…”, intrebarea este: dupa ce reusioti in aceasta manipulare, cu ce va alegeti?

  6. Crezul meu politic (atunci cand am inceput sa inteleg ce inseamna asa ceva) am constatat a fi a unui om de centru-dreapta dar cu serioase preocupari, ingrijorari ce te catalogheaza de “centru-stanga”. Nu cred ca am fost niciodata nici total de dreapta, nici integral de stanga. Nu am dorit sa fac o alegere, sa optez pentru un set de idei prin eliminarea de finitiva a celuilalt. Este, mai mulkt ca sigur, si unul dintre motivele pentru care nu am optat pentru a intra in politica unde regula este simpla (simplutza, de fapt): esti cu noi ori cu ei. Alta alternativa n-ai!

 • Cristian Grecu

  1) Stiu. De aceea am si folosit, fortand un pic, paralelele Iorga/Manolescu si Eliade/Dinescu, prenumele fiind doar pretextul alaturarii.

  2) Corect, nemembru de partid. Nu e insa foarte relevant in economia discutiei. Oameni cu diverse aspiratii dar cu un dosar ‘prost’ au fost capabili de mari compromisuri tocmai pentru a fi acceptati acolo unde, in conditii de normalitate politica si sociala, ar fi fost indreptatiti sa acceada doar prin merite profesionale. Si astfel unii au devenit ne-oameni. Si nu vorbesc din carti, am cateva exemplare printre rude apropiate.

  3) Accept si ca schimbarea numelui este o chestiune personala. Dar nu e intotdeauna DOAR personala! Onomastica spune uneori mai multe despre intentiile centrifuge sau centripete ale oamenilor in diverse epoci decat sunt ei dispusi sa dezvaluie in CV-uri sau volume de memorii. Unii fug de trecut, altii alearga spre viitor. Nu cred ca e DOAR o problema personala ca un Grunberg s-a decis peste noapte sa devina Nicolschi, Neulander Roman sau Tisminetsky Tismaneanu. Nu vad de ce mi-ati aruncat in obraz acuza de fan CVT doar pentru ca am respectat un adevar elementar: pe prietenul Dvs l-a chemat INTAI Apolzan si APOI Manolescu. Ce treaba are asta cu “Saptamana”, Romania Mare, Tricolorul, Livescu si acuza de legionarism adusa parintilor d-lui Manolescu de diversi politruci si lichele care rasalaltaieri au fost liberali sau taranisti, alaltaieri legionari, ieri comunisti, asta-noapte fesenisti, azi dimineata iar liberali, pe la pranz democrat-liberali, pe seara basisti sadea si maine poate regalisti-charlesisti convinsi!?

  4) Opera unui om este mai tot timpul omul insusi. Unii cred ca arderea karmei e ca un fel de ardere de dosare. De fapt e mult mai mult decat o ardere de dosare! E o ardere DE TOT. Adica un Holocaust…pe care il executi cu propria ta constiinta. Si din care iesi purificat si nimic nu te mai poate atinge. Iar exorcizarea demonilor te ajuta sa analizezi cu calm, oricand si cu oricine, orice subiect din trecutul, prezentul sau chiar viitorul tau. Vindecarea e ca o smerire. Cand insa stii ca nu ai facut ARDEREA DE TOT cu sinceritate, cand stii ca CEVA din dosarul tau a mai ramas intact pe undeva, putand fi folosit de cineva intr-un scop anume, atunci ramai vulnerabil, surescitat. V-am semnalat acum un an atacul miop, furibund si nedemn al prietenului Dvs la adresa prietenului meu, Nicolae Romulus Daramus. Culmea!, pe o tema care atingea, colateral, tot tema legionarismului. Aceeasi miopie si acelasi deficit de demnitate l-a transformat mai recent pe dl. Manolescu din ambasadorul Romaniei la UNESCO in ambasadorul RMGC in Romania. Povestea chiar ar trebui sa va intereseze, caci un alt apropiat (candva!) al Dvs, dl. Dan Petrescu, se transformase din director executiv al CENTRAS in seful PR-ului aceleiasi RMGC…

  5) Ziceti ca sunt ilustrativ pentru tipul de indivizi descris de dl. Plesu? Posibil. Nu eu ci doar bunicul meu a fost intai nationalizat, apoi expropriat si la urma arestat si trimis la Canal pentru ca a fost primar liberal, nu eu ci doar mama mea a fost data afara de la facultatea de geologie fix in ultimul an pentru ca a fost depistata ca fiica de chiabur si de dusman al poporului, nu eu ci doar tatal meu a fost chemat la Securitate si i s-a pus in vedere ca are de ales intre a fi dat afara de la servici si a renunta la mama mea. Eu n-am trecut prin astfel de experiente. Ce-am putut eu sa fac a fost ca atunci cand, proaspat stagiar pe un santier dupa terminarea facultatii, am avut curajul (!?!?) sa refuz un secretar de BOB care venise sa ne propuna mie si sotiei mele sa intram in “randul lumii”, adica in PCR. Probabil ca as fi insa mai convingator in fata Dvs daca as veni si v-as spune ca am rezistat torturilor lui Eugen Turcanu. Ok, sunt dispus sa fiu inchis si la Pitesti si sa se faca pe mine orice experiment de tip Makarenko. Dar, ca sa fie testul complet, as vrea sa fiu in aceeasi celula cu d-nii Manolescu, Dinescu si Plesu. Acolo, intr-adevar, se va demonstra fara putinta de tagada ca nu toti suntem o apa si-un pamant!!! Restul? Doar vorbe…

  6) Exista totusi alternative. Intotdeauna! O vreme am sperat ca Dvs veti intruchipa una. Si inca mai sper.

  Acelasi

 • Dorin Tudoran

  @Cristian Grecu

  1. E mai prudent sa nu fortam paralele de felul acesta…
  2. Da, au existat multi nemembrii de partid ticalosi si multi membrii de partid nu tocmai ticalosi…
  3. Pentru ca de acolo a fost lansata soparla cu schimbarea numelui si ratiunile pentru care s-a produs. Mare “crima”: o familie napastuita schimba numele unui adolescent spre a-l ajuta, pe cat s-a putut, sa mearga mai departe la scoal si in viata fiindca era fiul unor “ticalosi de liberali” trecuti, fara voia lor, si la o simpatie politica, legionarismul, pe care n-au avut-o Si daca ar fi avut-o, ce vina avea fiul… Atatia fii,de altefel…
  4. Nu sunt raspunzator pentru conflictul dintre NM si prietenul dvs, nici pentru nedreptatea pe care i-a facut-o, cum mi-ati mentionat si altadata, NM prietenului dvs. Fiti punctual, judecati-l pe NM pentru lucrul acela si lasati altora gloria de a darama mai tot ce mai sta in picioare.
  5. Nu stiu de cand este NM ambasadorul RMGC dar stiu ca mai sunt oameni care cred ca proiectul respectiv nu este marele dusman al Romaniei. Altii, foarte multi, cred ca este…
  6. Cand ma refeream la oameni buni sa scrie despre ce n-au trait ideea era ca fara a fi fost scriitor in anii aceia de teroare e cam greu sa stii prin ce trebuia sa treaca un scriitor. Fiecare a trecut cum a gasit de cuviinta. Si nu cred ca NM este prototipul trompetistului de partid…
  7. Oferiti-le direct dlor Manolescu, Plesu si Dinescu provocarea de a imparti cu ei o celula. Eu, unul, stiu si cata apa sunt, si cat pamant sunt.

  4.

 • Radu Humor

  O polemica extrem de inteligenta, din care poti invata mai mult decat dintr-un
  vraf de biblioteca !
  Felicitari domnilor !
  Sper sa nu vi se incinga floretele sau sa vi se toceasca rabdarea !
  Sper sa fie o lupta/disputa fara invingator direct, ci cu invingatori, cel putin doi, in afara de noi !

 • Cristian Grecu

  1) Imi pare rau, niciodata nu m-am remarcat prin ceea ce se cheama in Romania “prudenta”. Sensul acestui cuvant a fost atat de depreciat aici incat el a devenit practic sinonim cu “lasitatea”. Las altora privilegiul de a face uz si caz de el.

  2) Consider ca ordinea fireasca a prioritatilor la un examen de viata ar fi: a) om; b) membru de partid. Unde (b) poate lejer sa lipseasca! Prea multi le inverseaza insa. Sau taie (a) de pe lista.

  3) Iarasi imi pare rau, nu prea am ce sa comentez aici. Cum EB+CVT injurau cu spume Europa Libera si Vocea Americii iar eu ascultam cu fanatism adolescentin si EL si VA, e clar pe cine am eliminat din peisaj. Nu puteam sa ma schizofrenizez in asa hal incat sa ma bucur si de unii si de ceilalti. Iar pentru mine polemicile (ca sa folosesc un bland eufemism!) din lumea literara bastinasa erau oricum un subiect de interes minor. Dvs aveti insa meritul, dimpreuna cu colegul plagiator Ion Gheorghe, de a-mi fi trezit iremediabil interesul pentru Lao Tzu, Dao, Yi Jing etc:)…

  4) Aici e mai mult de discutat. Omul este un TOT, nu un dulap cu diverse sertare perfect etanse. La om, ‘rahatul’ dintr-un sertar poate sa migreze si sa maculeze ‘margaritarele’ din altul. N-as vrea sa intelegeti gresit. Nu faptul ca prietenul Dvs NM l-ar fi “nedreptatit” pe prietenul meu NRD e in chestie aici. NRD e oricum major si are si anvergura intelectuala necesara ca sa-i dea replica lui NM, ceea ce s-a si intamplat. Pe mine m-a consternat precaritatea perceptiei si a logicii unui individ a carui MESERIE este tocmai spiritul de observatie si profunzimea analitica!!! Superficialitatea ingrozitoare si puseul isteric de care a dat dovada atunci arata clar ca NM are grave probleme, rani supurande, mari nevindecari. Nu doar in plan deontologic ci mai ales uman. Iar Dvs, macar ca prieten, aveti totusi o anumita responsabilitate. In indreptarul de spovedanie ortodox (stiu, nu sunteti!) se zice undeva ca dupa ce ne-am trecut in revista pacatele personale, trebuie sa ne uitam in jur, la cei apropiati noua, ca sa vedem daca nu cumva i-am lasat sa greseasca, fara macar un cuvant de atentionare sau un sfat de bine. Si asta nu tine de spirit securistic ci tocmai de iubirea de aproape. Pot sa judec punctual, dar nu pierd niciodata din ochi INTREGUL.

  5) Ce mai inseamna Romania pentru Dvs? Cercul prietenilor? Acest blog? Aeroportul Otopeni? Librariile unde va lansati cartile? O sa va spun ce inseamna pentru mine: in primul rand, PATRIMONIUL NATURAL. Si acest patrimoniu este forfecat zi de zi, ceas de ceas, clipa de clipa, in proportie de masa! Suportul fizic, terestru, al acestei chestii care (inca!) se numeste “Romania” a fost ucis, transat, dezosat, tocat si facut mititei. Ca un porc de Craciun! In acest timp, intelectuali subtiri se razboiesc in talk-show-uri, pe bloguri si in diverse coterii despre ‘sexul ingerilor’. Domnule Tudoran, ROMANIA NE-A FOST TRASA DE SUB PICIOARE! Acum vorbim vorbe. Eu zic sa ne mutam cu totul in virtual. Cat priveste Rosia Montana, e indicat sa treceti dincolo de parerile lui Viorel, Dan sau ale d-lui Manoleli (Dumnezeu sa-l odihneasca!) si sa va aruncati un ochi si aici: https://crji.org/articole.php?id=4190

  6. N-o fi fost NM “trompetistul de partid” dar a fost membru al orchestrei. Idealismul si tampenia care ma caracterizeaza ma fac sa imi imaginez cum ar fi fost daca toti talentatii ‘muzicieni’ si-ar fi abandonat usurel si fara emfaza ‘instrumentele’ pe pupitre, l-ar fi lasat SINGUR pe scena pe ‘dirijorul’ cel nebun si ar fi fraternizat cu spectatorii. Poate ca astfel n-am mai avea azi acei tineri care, netrecuti prin teroarea totalitara, se comporta -- cum corect ati observat -- atat de jalnic. Pentru ca acesti tineri ar fi avut niste DASCALI si niste EXEMPLE de urmat. Asta e! Unii l-au pierdut pe Havel, noi ii pastram pe HR Patapievici sau TR Ungureanu. Da, seductia prezentei pe scena – orice scena, in orice conditii! -- e mare. Iar vanitatea de virtuozi insuficient adulati nu ne da pace, ea devenind identica cu foamea nestapanita a omizilor paroase.

  7. O sa ma gandesc serios sa le fac curand o propunere pe care sa n-o poata refuza.

  Al Dvs,

  Cristian Grecu

 • Cristian Grecu

  @ Radu Humor

  Nu ma pasioneaza concursurile de polemici. Singura lupta cu adevarat cruda e cea cu tine insuti. Unde nu se iau prizonieri. Se intampla insa sa mai apara si victime colaterale. Sau beneficiari accidentali.

 • AVP

  Stai linistit, Cristian Grecu (am un nepot de var cu acelasi nume, intamplator): vazand cat de neaos rumân esti in cârcotăsenia dtale, e evident ca chiar daca l-am fi avut pe Havel insusi, tale quale, l-ai fi tratat tot ca pe un Paul Goma, contemporanul strict al lui Havel, ca pe un Dorin Tudoran, Doina Cornea et aliis ejusdem farinae… Ai avut macar curiozitatea sa afli cati disidenti romani au existat, totusi ? Si nu sunt putini: vezi Raportul Comisiei Tismaneanu (in care, in paranteza fie spus, s-a dat si dezmintirea despre “moartea” lui C-tin Dobre, daca nu ma insel). Nimeni nu e profet in patria sa, dar mai ales la Românica noa’, n-asa…? Lipsa Havelului clamat de domnia ta se datoreaza mentalitatii boborului ruman, culturii sale mioritice, pe care spoiala de cultura europeana dobandita in scurta perioada a sincronismului de care ne vorbeste E.Lovinescu n-a avut cum s-o fasoneze temeinic, lipsei spiritului civic modern, oportunismului balcanic si nu mai putin celebrei pizme rumanesti, din care a rezultat filosofia caprei vecinului. Parafrazand o vorba binecunoscuta, n-am avut decat disidentii pe care nu i-am meritat, dle.

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Multumesc pentru informatia privind dezmintirea ce apare in Raportul Final al Conmisiei Prezidentiale referitiorare la “moartea” dlui Constantin Dobre.
  Asa cum ii spuneam dlui Dobre, nu am cu mine un exemplar al Raportului spre a verifica, din cand in cand, exactitatea unor afirmatii, prezenta ori absenta unor documente etc.

 • Constantin Dobre

  @ Dorin Tudoran

  “Multumesc pentru informatia privind dezmintirea ce apare in Raportul Final al Conmisiei Prezidentiale referitiorare la “moartea” dlui Constantin Dobre”

  Ce repede sariti sa multumiti “pentru informatia privind dezmintirea ce apare in Raportul Final al Conmisiei Prezidentiale referitiorare la “moartea” dlui Constantin Dobre”!
  Ce mai conteaza ca “informatorul” AVP a avut grija sa se protejeze cu mentiunea “daca nu ma insel”. Asijderea procedeaza si “informatul” Dorin Tudoran, se acopera si el, zicand: “Asa cum ii spuneam dlui Dobre, nu am cu mine un exemplar al Raportului spre a verifica, din cand in cand, exactitatea unor afirmatii, prezenta ori absenta unor documente etc.”

  REZULTATUL? Pai rezultatul e tot acelasi c-an toata perioada 1979 -- pana in prezent: victima tavalita si mocirlita!

  Pai si victima ce sa mai zica? Sa taca si sa-nghita? Pana cand?

  Hai sictir si pe-a mami-mamicilor voastre! Mai pe minereste ca bine se potriveste!

  Si un ultimatum: put it up with facts or shut up!

 • Cristian Grecu

  @ AVP

  De regula nu raspund la persoane care se pitesc dupa nick-uri si acronime, ca s-ar putea sa ma trezesc conversand 24x7 cu cohorte de VIP-uri sau WTF-uri. Nu e din vanitate ci doar nu-mi place sa mananc din timpul unor oameni care nu-si asuma la vedere o opinie.

  Va raspund doar pentru ca vreau sa va rog sa pastrati formulele de adresare cu “neaos ruman” pentru dialogurile Dvs cu Marele Mistret Tiriac, alt personaj dispus sa dea lectii despre lume, viata, patriotism si afaceri de la altitudinea OZN-ului pe care-l piloteaza intre Balc si Monte Carlo.

  De unde stii (iarta-mi familiaritatea dar iti ofer reciprocitate!), prietene AVP, cum ii tratez eu pe Paul Goma, Dorin Tudoran sau Doina Cornea? Sau incercai o generalizare cu manta? Te rog sa ma scuzi si ca nu iau Raportul Comisiei Tismaneanu drept Talmudul anticomunismului. Prefer totusi Tora, pana s-o gasi un rabin mai virtuos decat dl Volodea care sa-mi explice CINE, CUM, CAND, UNDE si mai ales DE CE prin istoria noastra.

  E comod sa balastam mereu vina pe carca “boborului”. Problema pare a fi mai degraba lipsa de apetenta a exponentilor elitei noastre de a-si asuma austeritatea, singuratatea, privatiunile si chiar martirajul varfurilor de lance care trag in SUS poporul, preferand mai degraba paradele de vorbe si onanismul intelectualist care cosmetizeaza pe ici-colo, prin partile absolut neesentiale, aceleasi pulsiuni JOASE ale vulgului. Ceva functii, niste bani, cateva facilitati, niscai sinecuri si -- gata! -- ti-ai ‘cumparat’ intelectualul cu care sa-ti faci treaba. Ca sa parafrazez si eu un pic reclama cu halatul: “Da’ intelectualu’, doamna, cat e intelectualu’? Ieftin, doamna, ieftin!”…

  Salutari calduroase si nepotului de var. Mai ales ca -- cine stie? -- poate om fi chiar una si aceeasi persoana:)!

 • Cristian Grecu

  @ Dorin Tudoran

  N-as vrea sa va plictisesc si nici sa va enervez dar chiar tin mult sa-mi raspundeti la intrebarea “Ce mai inseamna Romania pentru Dvs?” si cum vedeti in acest context situatia “patrimoniului natural” al acestei tari. Intrebarea cam excede platformei doctrinare a Miscarii Milli Vanilli dar sper sa aveti ingaduinta. Va multumesc cu anticipatie pentru timpul pe care vi-l rapesc sacaindu-va astfel.

 • Dorin Tudoran

  @ Cristian Grecu

  Parca ati oferit mai ieri raspunsul? “Cercul prietenilor? Acest blog? Aeroportul Otopeni? Librariile unde va lansati cartile?”
  Daca eliminati semnele de intrebare puteti fi satisfacut, nu?

 • AVP

  CG, stai cuminte, dle, n-ai cum sa fii nepotelu meu, acela nu e atat de scortos ca mataputza. Apropo, bre, io sunt familiar si cu Doamne-Doamne (caruia nu-i vbesc niciodata cu Dvs, ar fi culmea), darmite c-un oarecare Cristi de pe globu pamantesc, despre care daca-i pun o simpla intrebare lu Mr Google, ma trimite la milioane de Cristiani, fratioare… 🙂 Pe cand despre AVP (Viorel Padina, fiindca veni vorba) s-ar phootea sa descoperi ca e unic in felu lui, dle Cristi.

  Altceva voiam insa sa-ti zic. Ma-ntrebi de unde stiu eu cum ii tratezi dta pe Paul Goma, Dorin Tudoran sau Doina Cornea. Pai, cum de unde ? Nu ricanasi chiar domnia ta ca noi n-am avut, din pacate, un Havel ? Or, io iti spusesem, din contra, c-am avut, iar havelii nostri sunt chiar astia 3 (dar si altii de pe Lista lui Volo, dar cam atat, mey ; mai cunosti dta macar o singura astfel de lista…? Si-atunci, ce-ai cu “Volodea” ? Sau n-am io dreptate sa spun ca-ti cam place sa trancanesti pe-aci cu morga de mare telectual de Bucuresci ? Pai vezi cum esti ? Ramanem pretini, sper.

 • Cristian Grecu

  @ Dorin Tudoran

  Evident, nu! Chiar tin sa-mi raspundeti. E adevarat, v-am provocat putin dar n-am facut-o cu rele (sau pizmase -- vorba lui AVP!) intentii ci doar dintr-o amaraciune a mea despre atentia pe care (n-)o acorda intelectualul roman exponential chestiei aleia de-i zic unii “raul, ramul…”

 • Cristian Grecu

  @AVP

  Ar fi doua variante: a) sa fiu intr-adevar “scortos si cu morga de telectual” sau; b) sa cobor cu nivelu’ sub buricu’ tiganului din cartieru’ Dudesti, colt cu Crucea de Piatra (unde am si crescut).

  Ma tem insa ca daca adopt varianta (b) dl Tudoran n-o sa ma mai tolereze pe blogul dansului. Caci non licet Iovi quod licet bovi iar mie cu siguranta nu mi-ar ingadui licente poetice in genul “mataputza” ori “phootea”.

  Basca ca in oricare din cele doua variante e posibil, chiar si probabil, sa va aduc din starea de AVP in cea de AVC. O sa adopt deci o solutie intermediara, care sa nu va deturneze atentia intr-atat incat sa uitati sa va trageti de bracinari cu Dumnezeu in continuare.

  Si, desigur, ramanem pretini daca asta e si voia matale! Pentru mine e chiar o onoare, dle Abalaru. Caci va respect atat pentru “Apelul catre Europa” din ’80 (nu l-am citit, mai e accesibil undeva?) cat si pentru ca i-ati dat in judecata in ’87 pe porcotanii care tineau usitza de la cocina ferecata pe dinauntru.

  PCRND

 • Dorin Tudoran

  @ Constantin Dobre

  Acest indemn venit din partea dumneavoastra (“Hai sictir si pe-a mami-mamicilor voastre!”) ma determina sa va invit sa reveniti pe acest forum doar atunci cand veti decide ca sunteti gata sa va tineti in frau reactiile. Inca o data, nu eu sunt dusmanul dvs. Dar in chip straniu, sudalma dvs. imi spune ca va doiti profund de acest lucru. Pacat.

 • Dorin Tudoran

  @ Cristian Grecu

  N-am timp sa verific, dar parca nu-mi amintesc sa fi fost tratat aici cu “mataputza” si “phootea”. Fifi linistit, incerc — pe cat posibil -- ca nimeni sa nu fie tratat aici diferit, partinitor (Iovi vs. bovi)

 • AVP

  @CG, n-o lua in tragic, dle. Cand vorbesti prea mult si pe cat de indraznet, pe-atat de flusturatic, uneori, intr-o distinsa ori experta aula, mai ales atunci cand nu se stie prea bine nici cine esti de te falesti :), trebuie sa-ti asumi toate riscurile, pretine ; inclusiv pe acela de a fi tras de blanita de mai batranii care nu se dau in laturi sa se traga de bracinari, la o adica, si cu Dl Zeu. Care-i problema ? :roll: ps: Daca chiar te intereseaza linkul acela, press AVP. Multumesc frumos.

 • Cristian Grecu

  @ Dorin Tudoran

  Nu e mult si nici departe de verificat. E vorba de mesajul lui AVP, nr.68, primul paragraf. Cat priveste “Iovi vs. bovi”, mi-am permis o mica inversiune ca sa-i verific perspicacitatea lui TBD* alias AVP. A picat testul. Asa ca despre “flusturatic” si “trancaneala”, sa ma lase! Cel putin deocamdata. Vad ca jupanul asteapta pe post de Inalta Poarta sa-mi prezint acreditarile ca sa-mi exprim opiniile, ca nu s-a lamurit de pe Goagal cine sunt. Are cam mult de asteptat…si sper sa n-o ia in tragic:).

  Mai important pentru mine acum este totusi raspunsul Dvs despre “patrimoniul natural”. Putem comunica si in privat, nu tin neaparat sa fie ‘sou’ pentru tot felul de simandicosi, neaveniti sau dezinteresati de subiect.

  CG

  * TBD = Tragatorul de Bracinari cu Dumnezeu

 • Constantin Dobre

  @ Dorin Tudoran

  “Acest indemn venit din partea dumneavoastra (“Hai sictir si pe-a mami-mamicilor voastre!”) ma determina sa va invit sa reveniti pe acest forum doar atunci cand veti decide ca sunteti gata sa va tineti in frau reactiile. Inca o data, nu eu sunt dusmanul dvs. Dar in chip straniu, sudalma dvs. imi spune ca va doiti profund de acest lucru. Pacat.”

  1. Repet ceea ce am spus in alt text: nu am nimic cu dumneavoastra. Nu-mi sunteti dusman.

  2. Ca om care traiti de multa vreme in SUA, am fost siderat vazand cu ce lipsa de responsabilitate emiteti public statements which amount at least lie and defamation. De la dl Padina, desi jurist la baza, n-am nici-o pretentie dar de la dvs, am, pentru ca aveti peste 30 de ani de cand traiti in lumea vestica si pe deasupra sunteti proprietar si editor public. Lipsa crasa de pregatire in domeniul juridic nu e o scuza, dle Tudoran. Media de orice fel, incluzand blogurile, e supusa la reguli stricte juridice si cine nu le respecta risca sa fie tras la raspundere. Nici eu nu sunt attorney or solicitor de meserie dar am beneficiat de serviciile a 6(sase) case de avocatura (4 din UK si 2 din USA) destul de faimoase si cu portfolii dintre cele mai celebre in terms of international media si de la care am invatat enorm plus autodidactare intensa de zile si nopti pe parcursul a mai multi ani de zile. Nu stiu daca aveti cunostinta dar in anul 2007 am adresat o scrisoare -- ultimatum publica administratiei prezidentiale din Romania, in limba engleza, (circula si pe internet) despre porcaria din acel raport care se pretindea a fi si final. Terminologia si constructia juridica din acea scrisoare imi apartine, fara a fi nevoie a ma consulta cu vreun avocat anglofon. In timpul unei discutii telefonice cu un consilier prezidential (el m-a sunat) am fost consternat sa aflu ca trebuia sa redactez scrisoarea in limba romana pentru ca eram roman si ca administratia prezidentiala n-are personal specializat in “asemenea retorica juridica sofisticata”. Asa se explica halul de raspuns ce l-am primit ca raspuns, desigur, in limba romana. Apoi am sunat eu la admin. prez. pentru a cere lamuriri suplimentare si m-am ales si cu eticheta de “schizoid”. Dupa ceva calcule financiare preliminare, am renuntat sa dau in judecata admin. prez. pentru ca nici pe departe nu se justificau costurile cu o casa de avocatura britanica al carei client fusesem candva.

  3. Dialogul dintre dvs si dl Padina nu a avut loc exclusiv in privat. A fost un dialog public cu martori pe tot mapamondul, cred. Chiar daca o singura persoana ar fi avut cunostinta de acel presupus dialog privat, tot public era calificat, din punct de vedere juridic. Adevarat, daunele de despagubiri pot fi direct proportionale cu numarul celor care i-au cunostinta de un astfel de dialog public si aria de raspandire a informatiei, mai putin daca sint impuse despagubiri punitive.

  4. Dle Tudoran, pentru a ilustra TEAMA de severitatea defaimarilor publice va exemplific mai jos doar un episod conflictual dintre mine si AI.
  Am relatat in alt text anterior ca AI a fost extrem de reluctanta sa dezminta public “moartea” mea. Prima data, in naivitatea mea, am cerut ajutor sa faca presiuni asupra AI trimitand scrisori catre: Printul Charles (mostenitorul tronului britanic), primul-ministru al UK, Secretarul General al ONU, Presedintele USA si Presedintele Republicii Franceze. Cu exceptia ultimilor doi, am primit raspunsuri de la ceilalti, fara insa nici-un efect sau imput asupra AI. A doua oara am autorizat un jurnalist de investigatie (o doamna) de la un cotidian central britanic. Degeaba, AI, printr-o stratagema de adevarat maestru in arta manipularii media a determinat jurnalistul autorizat de mine sa renunte la investigatie dar sa si arunce focul pe mine. I s-a spus jurnalistului, printre zambete amabile si ironie crunta, dupa ce au vazut autorizatia data de mine, doar atat: “nu sunteti primul jurnalist pe care dl Dobre l-a autorizat sa vorbeasca cu noi despre caz”. Sigur, degeaba a insistat doamna sa i se spuna ce alti jurnalist autorizati de mine s-au mai interesat de cazul meu pentru ca raspunsul hohotit si repetat a fost acelasi: “nu suntem autorizati sa va aducem la cunostinta aceasta informatie”. Furioasa, doamna m-a contactat transmitanu-mi toata indignarea ei despre felul in care procedasem cu ea. Degeaba, n-am putut s-o conving ca nu mai vorbisem si nici autorizasem pe altcineva. AI a jucat murdar si a castigat Eram disperat si furios dar si invatasem lectia cu cine aveam de-a face. In sfarsit, am mai facut o incercare, schimband si tactica de a surprinde pe picior gresit AI. Am sunat un editor in chief (redactor-sef executiv) al unuia dintre cele mai mari tabloide din vestul Europei (in afara UK) si despre care am crezut eu ca s-ar putea sa scrie despre povestea mea in mai multe episoade cu miza (in gand) ca numai rusinea publica ar putea determina AI sa publice dezmitirea in question. Redactorul sef s-a aratat foarte mirat dar si destul de interesat de caz. M-a rugat sa-i fac o vizita la sediul central al tabloidului dar si insotit de probe ca AI refuza sa publice dezmintirea. Atat de impresionat a fost red.-sef de multimea si varietatea probelor prin care AI refuza sa dezninta public ca nu eram mort incat pe loc am discutat si parafat oferta si conditiile ce mi s-a facut pentru serializarea povestii (in 18 episoade) iar suma ce urma s-o primesc s-a ridicat la putin peste un milion. Serializarea era conditionata de raspunsul AI la intrebarile red-sef legate de refuzul de a publica corectia publica. Daca AI ar fi continuat sa refuze, atunci urama serializarea; daca nu, nu. Corect, am spus. Era vorba de o adevarata deontologie profesionala. Dupa numai 2 saptamani de zile am primit prin posta rapida schimbul a 2 scrisori (cu intrebari si raspunsuri) dintre red-sef si AI. La citirea raspunsului AI am trait secunde de paralizie, fizica si mentala. AI a scris negu pe alb:”noi am oferit o corectie publica in revista noastra … care apare bilunar, dar din nefericire Mr Dobre a refuzat oferta noastra”. Atat i-a trebuit red-sef: n-a fost chip sa-l conving ca AI mintea, pur si simplu, si chiar in ciuda a numeroase probe plus episodul murdar cu doamna jurnalist. In sfarsit, cu chin si vai, red-sef a acceptat sa-i fac o noua vizita. De aceasta data am incercat sa-l conving pe red-sef sa trimita macar o noua scrisoare in care sa ceara proba despre “oferta” lor sau macar explicatii suplimentare. Red-sef a fost de neclintit argumentand ca AI nu era obligata sa-i raspunda la o noua scrisoare si ca chiar daca-ar face-o in mod sigur va declina sa ofere probe. Probabil nitel agasat de insistentele mele, red-sef mi-a servit un raspuns memorabil. Aici voiam sa si ajung pentru a exemplifica TEAMA de severitatea consecintelor actelor publice de defaimare. Iata raspunsul red-sef, om in pragul pensiei si dela sine inteles, harsit in ale conflictelor media: “DLE DOBRE, VA PUTETI MACAR IMAGINA CE S-AR INTAMPLA DACA EU SERIALIZEZ POVESTEA DVS. SI AI SA APARA CU PROBA CA V-A FACUT OFERTA PE CARE DVS ATI REFUZAT-O? EI BINE, NU NUMAI CA EU N-AS MAI BENEFICIA DE NICI-O PENSIE DAR NI S-AR LUA TOTUL, PANA LA ULTIMUL DOLAR. CUNOSC BINE AI SI STIU CE VORBESC. SORRY, E UN RISC PE CARE NICI IN VIS NU MI L-AS ASUMA!” Iata si sfatul ce mi s-a dat: “dati-i in judecata si daca ve-ti castiga, vom onora contractul, dar sunt foarte sceptic ca ve-ti castiga”. Am intrebat: “daca i-i voi determina sa publice o dezmintire, veti serializa povestea mea? Doar am semnat un contract, nu?” Red-sef a ramas pe ganduri dupa care mi-a propus sa ne revedem dupa masa de pranz, timp in care se va consulta cu colegii seniori, cu partenerii si legal team si-mi va da un raspuns. Doua ore si jumatate mai tarziu gentleman-ul redactor-sef avea sa-mi propuna un gentleman agreement prin care mi se facea oferta generoasa sa mi se ofere jumatate din suma de pe contract daca AI va publica corectia publica si fara sa serializeze povestea mea. Uimit de o asemenea oferta, red-sef s-a explicat: “cind ne-am despartit pentru masa de pranz am cerut unei echipe de-a noastra sa caute daca vreodata AI a mai facut vreo corectie publica si mi s-a spus ca nu. Ei bine, stirea ar fi senzationala pentru ca s-ar arata, pentru prima oara, ca si ei gresesc. Nimeni nu e perfect. It could be a really history in making, believe you me.” Doi ani si ceva mai tarziu, am devenit mai bogat cu peste jumatate de milion. Gentleman, indeed, redactorul-sef!

  Ei bine, dle Tudoran, spuneti-mi, va rog, dvs cum as fi putut eu sanctiona lipsa dvs de responsabilitate? S-ar fi meritat sa va dau in judecata, sau pe dl Abalaru Viorel? Macar daca-as fi avut probe ca aveti de unde plati despagubiri, caci primele intrebari pe care ti le pun avocatii aici sint astea, in special cei care opereaza pe “no win, no fee”: “credeti ca obtineti mult mai mult decat cheltuiti? Se merita?”

  M-ati lasat fara alternative. Cine-i de vina? Nu eu am generat dialogul dintre dvs si dl Abalaru, nu? Si inca pe o tema pentru care am suferit enorm in ultimii 22 de ani.

  Simplu: la insulta am raspuns tot cu insulta! Diferenta dintre insultele proferate e data doar de gradul de comparatie.

  La o asa iresponsabilitate publica, ma mir ca va mirati ca vi se raspunde astfel!

  Nu-mi pasa daca publicati sau nu acest text si/sau daca ma banati pe acest blog. E dreptul dvs. Esential e ca luati la cunostinta.

 • Dorin Tudoran

  @Constantin Dobre

  Am luat cunostinta. Daca afirmatia lui AVP (“vezi Raportul Comisiei Tismaneanu (in care, in paranteza fie spus, s-a dat si dezmintirea despre “moartea” lui C-tin Dobre, daca nu ma insel)” este incorecta si mai ales pentru ca adauga, “daca nu ma insel”, cred ca un raspuns al dvs. in care sa fi spus simplu “Nu, in Raportul Final nu exista o asemenea dezmintire” era reactia cea mai potrivita. Faptul ca eu i-am multumit pentru clarificarea/informatia adusa nu cred ca ma califica in felul in care o faceti dvs. Si cu asta, domnule Dobre, faceti ce gasiti de cuviinta. Evident ca nu va sunt dusman, cum evident este si ca nu am nici un motiv pentru care sa va accept sudalmele.

 • AVP

  In privinta onoarei nereperate a dlui Dobre, astept lamuriri de la insusi impricinatu dl Vladimir Tismaneanu (caci el e vizat, in ultima analiza, de furiile dlui Dobre, nu io, un oarecine, n-asa ? ;)), dupa care voi reveni cu amanunte. Oricum, ii multumesc dlui Dobre ca n-a atentat cu fiorosii sai advocati din Anglia la ajutoru meu de somaj de fix 501 lei lunar, si acela platibil doar pana-n iunie a.c., helas, caci dupa aia ar fi fost silit sa se-ndestuleze din caii-mi de la bicicleta “Ukraina” (made in Romanica, da’ ce credeati, a?), si ramuneam dreak si fara unicu-mi mijloc de locomotie, in vreme de Criza grea… oops. Ii aduc aminte furiosului dom Costica ca pe blogu lu LIS el m-a jicnitara de un milion de ori mai grav, pentru mai nemica, de altfel, si fara flică, pai cum naiba, ascuns cum e in a sa anglică gaurică, ca sa nu-l gabjeasca complotistii kaghebisti, cu care nu s-a sfiit sa se-ntalneasca altcandva, voila, dar din pacate nu si-a amintit de chestiutza asta decat abia mai alaltarea… oops. Daca veti face press AVP veti fi condusi -- cu acordul cinstitei gazde -- spre linku unde elegantu nea Costica vbeste ca pe Tamisa de Dambovitza sadea & calica, adica.

  The rest is silence. @CG chiar ca nu mai merita nicio atentie, bre.

 • Constantin Dobre

  @ Dorin Tudoran

  1. Textul dlui Abalaru Viorel n-a fost adresat nici dvs. si nici mie. A fost adresat dlui Cristian Grecu (“Stai linistit, Cristian Grecu … vezi Raportul Comisiei Tismaneanu (in care, in paranteza fie spus, s-a dat si dezmintirea despre “moartea” lui C-tin Dobre, daca nu ma insel)”).

  2. Eu nu aveam de ce raspunde dlui Abalaru pentru ca adaugarea ” daca nu ma insel” exprima o indoiala ceea ce automat intra in categoria zvonurilor (rumors) ieftine, greu de luat in seama, cel mult o diversiune si/sau insulta subject to the moral profile of the transmitter of such “credible information”. Simple, I did’t bother about it!

  3. Nu am inteles, sub nici-un motiv, de ce a trebuit sau sa va simtit dator sa raspundeti dvs dlui Abalaru si in special sa-i multumiti. Pentru ce? Pentru ca transmitea o informatie direct dlui Cristian Grecu, nu neaparat dvs, si bazata pe … “daca nu ma insel”?

  4. Numai dupa interventia dvs cu “Multumesc pentru informatia privind dezmintirea ce apare in Raportul Final al Conmisiei Prezidentiale referitiorare la “moartea” dlui Constantin Dobre” a capatat insulta si/sau diversiunea dlui Abalaru greutate maxima pentru ca domnia voastra nu mai aveati nici-o indoiala, chiar credeati in acea “informatie,- si in ciuda indoielilor dlui Abalaru. Ati transformat incertitudinea in certitudine.
  Asta-i ce-am numit eu lipsa unei crase responsabilitati prin exprimarea in spatiul public cu maxime circumstante agravante pentru ca, asa cum am mai spus, sunteti proprietar si editor public.
  Daca tot v-ati simtit obligat sau doritor sa-i raspundeti dlui Abalaru, m-am tot intrebat de ce oare nu i-ati raspuns cam asa, foarte neutru si responsabil: “nu cred ca e binevenita pe acest blog o informatie ce lasa loc la indoieli. Informatia trebuie sa fie exacta si precisa, altfel putem fi trasi la raspundere pentru defaimare si insulta”. Simplu, nu?

  5. Afirmatia dvs “Asa cum ii spuneam dlui Dobre, nu am cu mine un exemplar al Raportului spre a verifica, din cand in cand, exactitatea unor afirmatii, prezenta ori absenta unor documente etc” NU exprima vreo indoiala despre faptul ca acea dezmintire a fost facuta in “raportul final”, luand drept corecta informatia indoielnica a dlui Abalaru (pentru care v-ati simtit obligat sa-i si multumiti).
  De ce mai trebuia sa mai aveti “un exemplar al Raportului” din moment ce i-ati multumit dlui Abalaru pentru informatie.
  Nu se multumeste daca ai indoieli despre informatia ce ti se transmite, nu?

  Am inteles. Nu vreti sa va asumati nici-o responsabilitate.
  Pacat.

 • Cristian Grecu

  @Constantin Dobre
  @Dorin Tudoran
  exclus AVP

  Se vede ca a gestiona un blog e totusi o treaba complicata. Si daca nu esti atent, totul devine ghiveci. Tot ghiveci devine si daca iti premeditezi neatentia. In bulibaseala produsa firul se pierde. Apar nervii, frustrarile si apoi lehamitea. Astfel raman lucruri nespuse pana la capat, ranchiuni acumulate, samanta pentru zaverele viitoare.

  Am ramas cu gura cascata cum acest thread -- printr-o singura replica dibace (!?!?) a dlui Tudoran, cea cu multumirile adresate lui AVP -- a virat-o spre thread-ul cu Noaptea Sfantului Bartolomeu, unde clocotul era deja la apogeu! Acuma degeaba mai astept eu oarece raspunsuri mai asezate ale d-lui Tudoran, caci domnia sa a extins teatrul de operatiuni ‘militare’ si aici, chiar daca sub aparenta -- alta abilitate a dansului? -- de Pacificator…

  Ca sa inteleg mai bine a trebuit sa merg la celalalt thread si sa citesc cele scrise acolo. Deja ma doare capul. Prima concluzie este ca sunt uimit de cata energie si cat timp se investesc in demonstratii si contrademonstratii pe tema concursului national cu reverberatii in diaspora “Al Cui e Mortul din Dulap”, demarat in urma cu 33 de ani. A doua concluzie ar fi ca dl Dobre e mai convingator decat dl Tudoran. A treia concluzie e ca era atat de simplu ca dl. Tudoran sa adauge la multumirile catre AVP si formularea “in cazul ca informatia de la Dvs e conforma cu realitatea”. Nu a facut-o, a preferat in schimb o crosetare destul de sofista spre cautionarea REL. Sau macar putea sa-i multumeasca lui AVP pe threadul respectiv.

  Dupa ce-am citit 2 thread-uri sunt deja stors. Insa acum inteleg mai bine in ce consta adictia de bloguri si de ce luptele in VIRTUAL declanseaza atatea pasiuni si deturneaza atatia oameni de valoare de la rosturile lor de cetateni ai spatiul REAL. Caci, din pacate, Romania reala (aia care inseamna mai mult decat framantarile si disconforturile noastre antropocentriste!) e in alta parte decat pe bloguri…

 • Dorin Tudoran

  @Cristian Grecu

  Autorul unui blog personal nu se afla sub nici o obligatie de a raspunde tuturor intrebarilor; mai ales intrebarilor de tip interogatoriu. Nu mai sunteti un adolescent si ar trebui sa intelegeti, fara explicatiile altora, ca un om care deschide, de la mare distanta, un asemenea blog da semne ca Romania inseamna inca ceva. Intrebarile dvs. nu erau doar impertinente, erau — scuzati-mi onestitatea — stupide.

  Numai o crasa lipsa de buna-credinta va poate impinge sa spuneti ca am “cautionat” Europa libera intr-o eroare de asemenea proportii. Ce comunicam era ca nu pot considera Europa libera institutia care a facut, cu program, rau cetatenilor din lumea comunista si Securitatea institutia o Maica Thereza a Romaniei.

 • Cristian Grecu

  @ Dorin Tudoran
  @ Constantin Dobre

  Referitor la controversa intre Dvs si dl Dobre (+colateralii TBD si teutonu gitanu) mi-am permis o opinie doar in functie de ceea ce ati scris Dvs si dl. Dobre pe acest blog, nu de alte polemici in care ati fost angrenati. La modul cum dl. Dobre a expus premizele, derularea si consecintele mistificarii instrumentate de REL si AI, interventiile Dvs mi s-au parut a vira spre relativizarea raspunderii acestor doua institutii. Poate termenul “cautionare” folosit de mine a fost nepotrivit. Imi cer scuze. Despre abilitatea sofista insa imi pastrez opinia:)! Iar cand ea se conjuga cu tentatia interpelarii preopinentului intr-un registru mai mult depreciativ decat ironic (a se vedea atentionarea despre “tread” si sanctionarea dlui Dobre pentru combinarea a doua ziceri neaose – “trecut prin ciur si darmon” cu “sluga la darlogi”), nu trebuie sa va mirati ca dl. Dobre lasa deoparte stiinta invaluirii deprinsa (oare?) la Academia Stefan Gheorghiu dimpreuna cu prietenul Dvs Mircea Dinescu si recurge la vocabularul mineresc…

 • Cristian Grecu

  @ Dorin Tudoran

  Asa este, ca autor de blog personal nu aveti nicio obligatie de a raspunde tuturor intrebarilor. Sper ca totusi nu ne este interzis sa avem asteptari in acest sens. Si daca nu pentru raspunsuri la toate intrebarile, macar la unele.

  Ale mele nu erau de tip interogatoriu. V-am explicat de ce le-am formulat asa. Ori nu am fost eu suficient de convingator, ori Dvs nu sunteti dispus sa ma intelegeti.

  Am aflat si eu ca nu mai sunt un adolescent. Si mai ales stiu ca pentru Dvs “Romania inseamna inca ceva”. Dar tocmai asta incerc sa aflu: CE anume! Mai bine zis, ma intereseaza in ce masura reverberati la tema APARARII PATRIMONIULUI NATURAL. Probabil ca din indepartatele zari yankee insistenta mea arata ca impertinenta si stupida. Imi asum si acest risc!

  Si asta pentru ca nu am vazut in ultima vreme (de fapt cam in nicio vreme cat de cat recenta!) vreo luare de pozitie semnificativa, coerenta si constanta a intelighenziei romanesti pe tema generoasa a salvgardarii ambientului natural. Dimpotriva chiar, personaje de talia unor Andrei Plesu, HR Patapievici sau (pe strapontina, totusi!) TR Ungureanu emit niste cogitatii care ma infioara realmente prin obtuzitatea, superficialitatea si – nu in ultimul rand! – chiar rautatea lor. Cititi, va rog, articolul “Tsunamitatea” lui TRU din “Idei in Dialog”, subcapitolul despre “drepturile omului ale obiectelor” din fascicola “Discernamantul Modernizarii” a lui HRP si foarte recentul articol “Despre tigru” al lui AP din “Adevarul”. Sunt, in opinia mea, ilustrari ale acelei vechi zicale care spune ca “acolo unde e multa desteptaciune e si prostie”. Uneori chiar cu ghiotura! Scuzati-mi, va rog, onestitatea…

 • Dorin Tudoran

  @Cristian Grecu

  Stiti foarte bine ca nu am studiat la Academia Stefan Gheorghiu….

 • Dorin Tudoran

  @Cristian Grecu

  Nu-mi inspira incredere prea mare “generalistii”, cei care scriu despre absolut orice. Faptul ca un om care scrie un blog personal nu scrie si pe subiecte de patrimoniu natural nu-l indica drept un nepasator. Asa, ca tot veni vorba, cam prin 2008 am citit mai tot ce mi s-a pus la dispozitie despre Rosia Montana. Am incerca, chiar prin CENTRAS, la un moment dat sa intermediez o discutie publica in care sa fie expuse civiliazat toate argumentele pro si contra. Reactia de refuz a fost cam din toate partile la fel de intensa. Deci: cei care pretindeau ca sunt mai mult decat interesati s-au aratat cu totul… dezinteresati de o discutie publica de felul celor organizate prin alte locuri.

  Pe TRU nu-l mai citesc de mult. Mi se pare un caz pierdut. Pentru mine un gazetar care ia leafa de ziarist independent de la un ziar (Cotidianul) dar e prins ca e platit si de un partid (PDL) spre a-i face propaganda in presa (acelasi Cotidianul) nu prea mai conteaza. Dupa ce ne-a explicat ca romanii nu-l merita pe Traian Basescu, dezinteresul meu pentru gandire lui TRU a disparut cu totul. Nu din cauza lui Traian Basescu; din cauza lingaului. TRU mi-a amintit de vorba Elenei Ceausescu,, cum ca un om ca Nicolae Ceausescu se naste la 500 de ani. Sa speram ca, intr-un fel avea dreptate, si macar pentru 5 secole nu ne mai paste o asemenea “placere”.
  Si eu cred ca numai oamenii foarte destepti pot fi si atat de prosti. Dar nu cred, deloc, ca Andrei Plesu intra intr-o asemenea categorie.

 • Cristian Grecu

  Va multumesc. Pentru mine, in acest moment, raspunsul Dvs este suficient de incurajator. Corect, a scrie tot timpul despre orice nu inseamna automat ca respectivului ii si pasa ci, eventual, ca este doar un scribalau cu oarece pretentii si halucinatii de enciclopedist.

  Dar a scrie macar din cand in cand despre teme aparent nu foarte ofertante pentru un intelectual, luminand principiile si fara a se rataci printre detalii, mi se pare un act nu doar util ci si necesar pentru orice SAC (Simtitor Al Cetatii), asa cum va consider eu pe Dvs.

  Multi privesc SAC-ul ca pe cel al lui Mos Craciun, asteptand deseori cu asupra de masura de la el. Alteori SAC-ul devine pentru altii unul de box si, dand in el cat te duce mintea si te tin pumnii, iti inchipui ca te exorcizezi de propriile neputinte sau lasitati. Nu am pretentia absurda sa va transformati intr-un fel de “Thoreau of the East Europe”, asa cum Edward Abbey este numit “Thoreau of the West”.

  Insa nu cred ca ati putea trece nepasator pe langa amplul si profundul mesaj Pro Natura al celui care a pus in cuvinte atat de simple si trei fraze atat de scurte ceea ce alti intelectuali simandicosi -- fie ei din Westul ‘democratic’ sau din Eastul ‘totalitar’ -- n-au fost in stare sa explice prin intreaga lor opera scriptoreica…ca sa nu mai vorbesc de exemplul lor personal:

  1. Freedom begins between the ears.

  2. In a nation of sheep one brave man forms a majority.

  3. A patriot must always be ready to defend his country against his government.

  O zi mai buna va doresc.

  Cu drag,

  Cristian

 • Pingback: Ușa, clanța și Codul lui Hammurabi()

 • Pingback: Ușa, clanța și Codul lui Hammurabi « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • CitiZenKaNe

  Si uite ca Mos Craciun (Santa Klaus) ni l-a daruit pe fiul sau drept presedinte 😀

WP Admin