≡ Menu

Dangarezi din toate partidele, uniți-vă!

nutzi

Am purtat blugi, încă de când se numeau dangarezi. Dna Dorothea, una dintre cele mai bune prietene ale mamei mele, primea “pachete din Palestina”. Asta o ajuta să-și ducă zilele.

Mama îi dădea o mână  “interetnică” de ajutor să vândă pachetele. O dată sau de două ori pe an, “tanti Dorothea” îmi dăruia o pereche de dangarezi. Una era mereu asigurată – de Paști. Venea însoțită de o cutie cu pască.

Am purtat dangarezi și când au început să se numească blugi. Erau aduși de marinari, fotbaliști, voleibaliști, handbaliști și alte “grupuri profesionale” cu ieșire în lume, nu doar la mare. Marea Neagră.

În vremuri mai proaste, am purtat și blugi “poloneji”, vânduți de viitori “revoluționari” ca Dan Iosif. Dacă berea poloneză de cartofi era prea acră, blugii contrafăcuți erau prea incomozi, fiindcă țintele lor erau false – un fel de piuneze care înțepau al dracului de rău.

Dna Elena Udrea ne anunță următoarele, cu privire la Partidul Mișcarea Populară:

“Suntem, dacă vreţi, partidul în blugi. Cu oameni care se îmbracă lejer, care sunt relaxaţi, pentru că ştiu ce au de făcut şi de oferit. Pentru că ştiu să meargă printre oameni şi pentru că ştiu să le apere interesele.”

42122100_46648900

În acest an electoral atât de agitat, burdușit cu vrăjeli de toate culorile politice, întrebarea este dacă oamenii care ies la asemenea mitinguri știu cum să se strecoare printre interesele politicienilor pentru a nu se trezi purtând, pentru tot restul vieții lor, aceeași pereche de blugi ruptă-n cur.

Pe dna Udrea am văzut-o și într-un pictorial, pe când era ministru al Turismului și Dezvoltării: foarte relaxată, mai mult decât lejeră, fără blugi, fără bluziță. Părea că știe ce face și cât turism & dezvoltare era gata să ofere.

udrea sutien

După care, și-a luat harnașamentele Vuitton, Hermes și Gucci, s-a suit în Mercedes-ul personal și a plecat să apere interesele oamenilor. Cu o oarecare dobândă.

elena-udrea-pictorial-impreuna-cu-madonna-si-cleopatra-galerie-foto-35442

Asta face și în “pictorialul” de azi. Cu o dobândă ceva mai ridicată, căci costul vieții a crescut vertiginous. Și fără accize.

71048600_71485800

Încântat de succesul mitingului organizat de PMP, președintele Traian Băsescu declară: “Asta înseamnă că partidul ăsta în blugi s-ar putea să spună ceva românilor.”

Binențeles: “Udrea președinte!” “EBA europarlamentar!”  “Ridzi la ocnă!”

Nu vă grăbiți să replicați “Da, dar le spune numai celor tineri, în blugi”, căci dl Băsescu – cel mai dibaci politician român postdecembrist – a anticipat deja bombăneala poporului prostit cu televizorul și liniștește, cu alt televizor, același popor; y compris pensionarii:

Ăsta-i farmecul partidului, că vin foarte mulți tineri. Și sunt sigur că tinerii vor ști să aibă grijă de pensionari.”

New ImageUDREA 2

După asigurările date pensionarilor, a mai rămăs cineva pe dinafară, neacoperit de protecția socială purtată în buzunarul ăla mic și strâmt al blugilor, buzunărașul de deasupra șoldului drept, în care fosta șefă a Cancelariei Prezidențiale a pus la păstrare multe bilețele roz, nu doar pe cel al liberal-pesedistului-conservator Călin Popescu-Tăriceanu?

Președintele Băsescu declară despre PMP: “Asta este moștenirea pe care o las: un partid care să lucreze pentru țară.”

34

Întrebări: Dar, cealaltă moștenire, PD-L, pentru cine a lucrat, căci tot pentru țară ne promisese ctitorul ei că va lucra ? Și cui rămâne moștenire portocala hidromecanică? Țării? Lui Vasile Blaga? Monicăi Macovei? Sau lui TRU?

Președintele Traian Băsescu crede că dnei Udrea “îi stă bine pe tocuri.” Dușmanii dlui Băsescu aruncă “pe surse” că președintele consideră că dnei Udrea îi stă bine și descălțată.

Dna Udrea îi transmite dlui Ponta că, de renunță la acciză, dânsa renunță la tocuri.

Președintele Băsescu intervine în disputa dintre cele două strategii economice fundamental opuse ale țării:

“Am auzit și eu ce a zis, dar cred că este mai ușor să renunțe Victor Ponta la acciză decât Elena Udrea la tocuri. Deși… dacă a promis, cred că o va face.”

Analiști politici oarecum independenți aruncă “pe surse” că, fără tocuri cvasiprezidențiale, dna Udrea s-ar dovedi cel mai rigid platfus bilateral al politicii românești de azi; și de mâine. Că dna Udrea de mâine ar putea fi o Timoșenko de-acum șase luni. Dar cine mai crede în independența opiniilor ajunse la televizor?

Dna Udrea strecoară două degete în buzunărașul blugilor, scoate de-acolo un bilețel roz, îl desface și citește câteva rânduri de jurnal despre întortocheata sa relație cu dl Ponta: Eu știu multe despre el, am fost în trecut în relații de amiciție, probabil de aceea am devenit peste noapte inamicul public numarul unu, dupa ce a preluat șefia PSD.”

E nevoie de o voce colectivă care să le spună tuturor măscăricilor (fie ei de dreapta, fie ei de stânga, fie ei ambidextri): “Și noi știm multe, chiar mult prea multe despre voi toți. Cărelu, că ați pus țara pe butuci!…”

E nevoie de o zodie politică nouă, din care să lipsească și ciorile vopsite (fie ele de dreapta, fie ele de stânga, fie ele ambidextre), și blugii Armani prezentați drept salopete de nădejde pe șantierele reconstrucției unei țări pustiite doar de ceilalți.

Alfel, unii vor continua să prostească poporu’ cu televizoru’. Alții – cu blugii.

Până la vești cu adevărat noi, somn ușor, România; oriunde te-ai afla și în orice fel de blugi ai dormi!

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • @) Dorin Tudoran

  Wow! Doamna Udrea in toate starile sale! Banditilor astora nu le ajunge ca fura bugetul, banii europeni etc, s-au apucat sa fure si simbolurile unor generatii pentru care blugii era mai degraba o forma de protest decit de acaparare a puterii! Daca nu se opresc, ma tem ca trec la costum, chiar frac si joben!

 • @Liviu Antonesei
  Unii, cum devin “burgheji”, cum se declara “generatia in blugi”.

 • Am pusa pe pagina mea de FB, unde deja are succes!

 • @) DT

  Da, Dorin, exact asa este. O sa ajungem sa ne lepadam de toate simbolurile generatiilor nosatre, cele tinere in anii 60, 70, 80… Tocmai mi-aqm lasat din nou plete, dar daca isi lasa si alfe Basescu, Ponta, Blaga ejusdem farinae, ce naiba ma fac?!

 • InimaRea

  Blugi si tocuri supraetajate? Nt! Blugi si Adiddasi -- tocurile-s tzopesti cu blugi. Sa-i arate cineva “divei” cum alerga ca o ratza, pe tocurilea alea, sa prinda capu’ coloanei din urma.
  Basescu nu vede bine -- generatia lui preferata nu-i in blugi, e pe picioroange.
  “Generatia-n blugi” -- pe care o saluta Adraian Paunescu, la cenaclurile lui -- era o sfidare pentru “morala comunista”. Asta de-acum, ne sfideaza pe noi, cu pretentia noastra de a-i cere moralitate. Cind ea e pragmatica. Nu exista bun-rau decit in propaganda; in politica, exista util-inutil. Daca-i util un mars al nudistilor, no problem, se costumeaza-n pielea goala. Daca un miting de potest trebuie sa aduca a carnaval, tant mieux -- dansuri, paiete, curvete. Totul e sa spuna ceva poporului roman -- despre ce-l asteapta, de pilda.

 • @LA
  Din partea dlui Basescu nu te pashte vireo concurenta in domeniul pletelor. Nici dl Blaga nu e un concurrent periculos. Mihai Neamtu e capabil de orice; chiar si de plete, daca tara o va cere

 • Dna Udrea vrea sa-si imbrace alegatorii in blugii de nani, nani. Sa doarma linistiti, ca partidul sau va lucra pentru ei mai ceva ca FNI.

  P.S.Apropo, baiatul meu, cand era mic, foarte mic, a primit o pereche de blugi originali, din care n-a mai vrut sa iasa nici cand a venit ora culcarii. Asa ca l-am aburit cu o pereche de pantaloni de pijama noi: “Dam dam jos blugii de joaca si punem blugii de nani, nani”, galselnita care a devenit pentru o vreme un fel de ritual.

 • I-or fi ramas dlui Basescu vreo citeva baloturi cu blue jeans nevinduti in tinerete de pe cind era vaporean si pe care doreste sa ii valorifice acum, prin pmp. Banuiesc ca dl Udrea si-a luat unii cu fund dublu, pentru contrabanda.

 • Haios text! Am un singur comentariu: nu dormim, ci ne uităm la meciul de tenis Federer-Djokovic, în finala de la Indian Wells.

 • @adrian nita
  Si eu. F a inceput excellent, dar a cazut in setup 2. Mi-e teama ca Pierre, desi a fost turned sau. D a junta amestecat dar a castigat.

 • Don Luis de Gongora y Ciubote

  @DT, LA
  Neoburghezii nostri in blugi corespund, vag insa , cu faimosii BOBOS, ”’bourgeois bohemes” de dincolo de Rin, oleaca mai putin hipsterizanti. Au ma insel eu?

 • Urât gest al unor suportori: au aclamat pe ,,Nole,, exact în secunda când servea Federer; ar trebui să le fie ruşine pt un aşa gest nesportiv! Mă tem că acel gest a condus decisiv la pierderea setului 2

 • Dincolo de glume, dl Tudoran propune (cu sau fara intentie, cu intentie cred eu) o discutie si despre valorile politice. Chestiunea cu blugii are patru aspecte: 1. Permite politicienilor respectivi sa para populari, cu blugi arati bine la nivel de 10 dolari (desi, leaderii vor purta niste blugi mai scumpi) 2. 80% din informatie este retinuta vizual 3. Permit insusirea unor sustinatori inexistenti in fapt (un numar important de oameni poarta, oricum, blugi), creeaza false “semne de recunoastere” si 4. Mascheaza lipsa valorilor din portofoliul politic. Nu cred ca i-a pasat cuiva de “generatia in blugi”, decat poate pentru a o inlocui cu “generatia electorala in blugi”. In fapt, discutam despre o creatie publicitara. Care, ca orice publicitate, are ca tinta buzunarele noastre.

 • Ultor

  Cinism cat vezi cu ochii…Spunea un amic de-al meu mai deunazi, ” ca astia de-ar putea ne-ar pune sa si murim pentru ei”. Cred ca ar fi oportuna o lege initiata de societatea civila ( aia in civil ) care sa interzica regnului politic confiscarea unor bunuri cu valoare simbolica adaugata de neprietenia vremurilor recente si deloc decente cu romanii…un fel de CNP(oliticului).

 • Becicherec Istoc din Uramhaza

  @InimaRea
  O pramatie pragmatica = o praGmatie, termen (folosit si de Mircea Cartarescu) ce ar descrie frumusel noua generatie de politicari ai Romaniei cit de cit Basesciene, cit de cat topaitoare: in blugi, pe tocuri + in BMWeuri de ocazie

 • Dana(Mara)

  rel="nofollow">
  oops! daca doriti sa revedeti din aventurile pe tocuri…daca se impiedica si de data aceasta cind fugea in blugi si pe tocuri ca o gazela se putea baza pe sprijinul dl. To(lo)mac care fugea si dinsul uitindu-se putin jenat la “multime”. Eu ma mir totusi de domnul Paleologu ca se complace in aceasta companie. Partidul ar putea fi credibil fara promovarea Elenei Udrea si daca nu ar mai candida EBA la europarlamentare. Asa da impresia ca este anume jucaria lor prin care se mentin in lumina reflectoarelor. Este senzatia aceea de la televiziunile cu subiecte de can can unde milionarii platesc sa apara la televizor. Cam asa este perceput si acest PMP, partidul in care sa se desfasoare vedetele Udrea si Eba in lumina reflectoarelor si surprinzator sub zimbetul ironic si binevoitor al domnilor Tomac, Baconschi, Paleologu, Preda etc. etc. Trist!

 • Dana(Mara)
 • a notarius

  Mare nevoie ar fi, indeed, de o noua clasa politica.
  Numai ca legile de aparitie, crestere, maturizare si disparitie ale acestei entitati sunt de mult cunoscute, stabilite.
  Seamana cu cele naturale:
  1. Lamaia nu este portocala
  Corolar: din lamai lamai rasare
  2. Catastrofele distrug fiintele superioare, rafinate
  Corolar: Gandacii, sobolanii, viermii si alte asemenea vietuitoare supravietuiesc orice catastrofa.
  3. Selectia in politica este intotdeauna contraselectie (contra interesului general)
  Corolar: Superiorii si rafinatii, moralii si idealistii sunt eliminati fara urma
  4. Isus a fost un fraier
  Corolar: Saul(Paul) a fost un politician

 • a notarius

  @Dorin Tudoran
  Nu sunt un fecior si am trecut prin multe da de dangarezi, recunosc rusinat, n-am auzit pana acum. Pe aici, mai la vest se vorbea de ginsi, blugi, superraifle si farmeri (ungurii).
  De unde si cum cu dangarezii?

 • Ontelus DG

  O listă cu douăsprezece cărți: Biblia; Homer, Odiseea; Ceaslov; Cervantes, Don Quijote; Pascal, Cugetări; Goethe, Faust; Dostoievski, Frații Karamazov; Eminescu, Poezii; Buber, Eu și tu; A. Huxley, Minunata lume nouă; Toynbee, Studiu asupra istoriei; Steinhardt, Jurnalul fericirii.

 • a notarius

  @Ontelus DG

  Fiind asa mai de formatie filozofica, propun, in spiritul neaos proletar, al 13-lea: Salinger, Franny and Zooey.

 • Gheorghe Campeanu

  @ a notarius

  Nu sinteti “fecior” dar daca dangarezii nu mobileaza amintirile Dvs., mi-e teama ca sinteti, totusi, mai fecior decit dl. Tudoran (si, prin cogenerspectie, mai sus semnatul). Anii 60’s…..

 • mihai rogobete

  Da, blugilor li se ziceau dangarezi. De la care, azi …tanga.

 • @mihai rogobete si ceilalti
  este vorba de un material — foarte rezistent si de culoare bleu — din care erau facute panzele de corabie ale genovezilor

 • mihai rogobete

  Eu, tot cu defectul umorului.

 • Razvan Iliescu

  @DT -- nu cumva va luati de efecte si ignorati cauza?

  Problema nu-i Basescu sau Udrea, problema e Constitutia -- cu atributiile pe care le are in Constitutie, un presedinte nu poate fi politic pina in noaptea alegerilor si de a doua zi sa se trezeasca apolitic. Masurile lui reflecta partidul sau alianta care l-a sustinut in alegeri. A doua e ca in nici un fost satelit estic nu exista dreapta autentica pentru ca a fost distrusa metodic in comunism -- deci nu putem vorbi de stinga dreapta.

  Nicaieri in lumea civilizata nu e cladita Constitutia asa pentru ca nu poate functiona sistemul. Circumstante exista legea a fost facuta de militieni, juristi consulti de CAP si alti “specialisti” komunisti …

  Udrea e un surogat al lui Basescu pentru ca el nu poate fi presedintele partidului, mai mult, daca Ilici putea sa fie presedintele partidului cind era presedintele tarii nu apareau fizic excesele din jurul lui Nastase. Aceeasi problema la Constantinescu si necorelarile din CDR.

 • a notarius

  @Gheorghe Campeanu
  Nitel mai.
  Cand am primit prima pereche de blugi, recompensa pentru succesul, chiar daca pe ultimele locuri, la admiterea in liceu, pe aici li se spuneau deja levisi.
  Si nu erau unguresti -- ungurii de prin saptezeci le fabricau sub licenta -, ci “originale” la 350-500 de lei.
  Iar daca e vorba de generatii muzicale, diferenta dintre noi e de la Beatles la Led Zeppelin…

 • Gheorghe Campeanu

  Dangarezi, de la “dungarees” facuti din “dungaree”, materialul de bumbac foarte solid din care se confectionau uniformele marinei americane. Pentru infromatia completa, cindva intre sfarsitul anilor 60’s si inceputul anilor 70’s , FCB obtinuse un contract de lunga durata sa produca uniformele armatei americane in Europa (si sa confectioneze bluejeans pt. Levi’s).

 • a notarius

  @Razvan Iliescu
  Constitutia e cum ziceti si e facuta de cine spuneti dar afirmatia ca nu exista asa ceva nicaieri in lumea civilizata nu e corecta.
  In Franta, republica prezidentiala, situatia este identica, in Germania, parlamentara si federativa, problema se refera la cancelar, nu la presedinte, in SUA ce sa mai vorbim…
  Diferenta este, nu in constitutie, in cutuma constitutionala. In obiceiuri, mai pe romaneste.
  Statul de drept, bazat pe ideea contractului social, se intemeiaza pe incredere. Contractul, o relatie comerciala inainte de toate, functioneaza nu pentru ca este bine intocmita / nici asta nu e fara importanta dar este o chestiune de inteligenta formala/, ci pentru ca este respectata de parti. Respectul se naste din incredere.
  Orice criza politica este un scandal al increderii pierdute, orice victorie este o celebrare a increderii castigate.
  Increderea si respectul se castiga greu dar se pierd usor.
  Exista o singura arma politica in statul de drept: autenticitatea mesajului tradusa in armonia dintre ce se spune si ce se face.
  Societatea romaneasca este intr-o profunda si interminabila criza de incredere.
  Politicienii, nefiind autentici in ce spun, gandesc si fac, sunt in goana dupa giumbuslucuri, gesturi si simboluri care sa ascunda goliciunea si sa ameteasca vederea si gandul.
  Sunt convinsi, fara exceptii notabile, ca poporul este infantil si poate fi cumparat cu daruri si dulciuri.
  Este vechiul paradox ascuns in toposul clasic: avem liderii pe care ii meritam si atunci de ce, cum si unde sa conduca ei o masa de prostanaci?
  Mi se pare ca tocmai despre asta spunea si Domnul Tudoran.

 • a notarius
 • InimaRea

  Becicherec Istoc din Uramhaza: Am retinut, pragmatie. Suna bine.
  notarius: In completare si nici atit de pus la suflet (virsta, probabil).
  Basescu a valorificat din plin posibilitatile interpretarii cind literale, cind “spirituale” a constitutiei. Nefiind jurist, evident a avut niscaiva pragmatii pe linga.
  Eu zic ca el a demonstrat primul ca se poate conduce la misto (cu varianta “la sto”). Pe urmele-i umede (asa-i el, omul cu palme umede, un melc la atingere dar veninos, in timp) a venit tare Mazare, care-si bate pastrama (expresie portuara dar de apa dulce, nu marina) de toti si de toate. Or fi si altii -- trebuie sa fie, doar e plin de jmekeri p’aci.
  Observ veselia generala a taberei sale. E misto, frate! Iei totu’ la misto -- politica, guvernare, bunicarie si alegorie (eu asa vad campania asta electorala) si-ti mai si iese -- cum sa nu te veselesti? O timiti pe bucalata aia sa se legene pe papainoage, sa vada tot natu’ ce misto umple blujii sheia, iar aia -- ca o floare, tot un zimbet si-un misto -- Spirituosa-i va ramine numele.
  Vorba cintecului: Ti-a iesit cosaru-n drum/ Si-o sa ai noroc de-acum/ Griji, nevoi, necazuri, rele/ Se vor duce ca un fum”…
  Nu-mi iese din minte imaginea cu Cristi Preda linga ea, tinind de cearceaf a la Pintilie, in Noaptea furtunoasa. Asa fata derutata avea, la cit era madama de-nfloritoare, c-ai fi zis ca plecase la-nmormintare si nimerise la nunta: nu stia ce sa faca din tristetea care-l pusese pe drum, fata cu atita veselie cotropitoare. Zimbea asa strimb de puteai crede ca-i era frica sa nu-l vada nevasta, cu rusalka linga el.
  Honny soit qui mal y pense: Eu zic ca, la Plescoi, e frumoasa traditie de paparude.

 • Tereza

  Domnului Becicherec Istoc din Uramhaza, in legatura cu “pramatia pragmatica”.

  Ramine de verificat daca acest termen nu apare cumva si in scrierile domnului Serban Foarta. Care, bineinteles, nu l-a sterpelit de la Cartarescu, nici de la Dvs.

  Ma scuzati.

 • neamtu tiganu

  primii mei perechi de “danganezi”, parca totusi ii spuneam “tanganezi”, si cind spun primii ma refer la primii cinci, adica in primii 10 ani, au fost facuti in economie inchisa, ca nu vroiam sa-ncurajam occidentu si nici bisnitarii, adica aveam un prieten care avea razboi de tesut in casa, si facea material din ala gros pt. intaritor la costume. Acest material il foloseam atit la confectionarea “tanganezilor” cit si a corturilor. Cind faceam cort il impregnam cu material de impregnare, iar pt. “tanganezi” puneam suc de patlagina, daca nu ma-nsel, sau oricum ceva albastru, (cerneala?), nu mai tin minte, ii puneam si tinte care se gaseau la pantofari.

 • Şerban Foarţă

  @ Tereza

  Mă tocmai pregăteam să-i adresez salutul meu acestei “generaţii în blugi” (a câta, oare?), acestui nou Front al… Blugarilor români, când dau peste “întâmpinarea” dvs.
  Fiind sigur că am spus/am scris, cândva, despre pra(g)matii, am recurs la buna mea memorie (am şi eu dreptul să mă laud, -- nu?), amintindu-mi că, cel puţin, într-un interviu mai vechi cu Marius Chivu (apărut în “Dilemateca” nr. 6, noiembrie 2006), la întrebarea-i dacă mă simt culpabil din cauza frivolei mele poezii, am răspuns după cum urmează:
  ‘… în ochii inşilor serioşi, ai „oamenilor gravi, gravi, gravi” (vorba lui Charles Cros, „cet inventeur de phonographe, de la photographie des couleurs”, ş. cl.), ai filistinilor de pretutindeni şi oricând, ai numeroaselor pragmatice pramatii, frivolă este toată poezia (inclusiv proza), nu doar madrigalele frivole sau „acrostihurile indolente”, pe care continui să le fabrici atunci când „marii barbari bălai” sapă la rădăcina Imperiului agonic…’
  Interviul a apărut, apoi, într-un volum, anume “Ce-a vrut să spună autorul” (2013, Ed. Polirom), citatul provenind de la pagina 113.

  Cât despre Ilenuţa tractorista, rămâie pe altădată.

 • a notarius

  @dlnimeni
  Trebuie sa va dezamagesc cu linkul. M-am uitat, am studiat, analizat: nu este articol, n-are semnatura, este difuzat pe net prin metode clasice si mai putin clasice. Este un material de propaganda pura de origine ucrainiana.
  Vedeti, in razboiul rece nu se trimit rachete, ci cuvinte. Pro si contra, desigur.

 • a notarius: articolul este iesit din comun, adica nu l-am numit incorect ca extraordinar. Ca, de obicei, noi cam atasam o “eticheta valorica” acestui cuvint, nu a fost cazul. Oricum, mi se pare un articol mai interesant ca articolul lui Dughin publicat de editia romana a vocii rusiei. Dar asa este, aveti dreptate, este traducerea unui articol de blog. Daca credeti ca v-am facut sa pierdeti timp, atunci scuze, timpul este mai pretios decit toate.

 • InimaRea

  dlnimeni: Daca scriind “extraordinar”, va ginditi la un sens apropiat dar altul decit sensul propriu al cuvintului -- “iesit din comun” -- puteti folosi un cuvint care sa evite confuzia intre extraordinar si exceptional (interesant, bunoara, eventual -- la un superlativ, foarte interesant).
  Nu ma suspectati ca v-as tine lectii de semantica, dar ma puteti suspecta ca, din cauza felului in care intelegeti sa folositi “extraordinar”, sint mai curind de parerea lui notarius, decit a dv.
  Sint informatii neobisnuite, in acel articol dar sint si cam dezordonat prezentate -- si ma refer nu atit la cum sint aliniate (pe mituri) ci la atitudinea autorului fata de tema. De unde, banuiesc, si impresia de propaganda pe care o denunta notarius.
  In linii mari, avem o problema de principiu cu astfel de abordari, cum e cea din articolul respectiv. Avem de ales intre de facto si de jure. Daca varianta moderna a istoriei Rusiei, asa cum o cunoaste majoritatea celor interesati, este o sinteza moskofila de acum 200 de ani -- bazata pe mituri fondatoare, nu pe fapte istoric dovedite -- ce putem face? Adica, dam istoria inapoi si negam insasi existenta Rusie ca stat? Sau ne rezumam la a sublinia exagerarile sale, eventual pentru a demonta propaganda prorusa actuala?
  Sintem pe un teren alunecos, ca romani -- zic. In argumentele inexistentei Rusiei -- din articolul acela -- am recunoscut argumente ale istoricilor maghiari cu privire la continuitatea romanilor in Transilvania.
  Ca sa nu ma-ntind, mai ales ca n-am expertiza necesara unei discutii profesionist-istorice, as zice ca totul se joaca pe distinctia popor-natiune. Felul cum s-au format si afirmat natiunile, incepind cu sec. XVIII, si culminind cu filosofia care a stat la baza Tratatului de la Verssailles (autodeterminarea natiunilor) arata ca procesul de aglutinare a diferitelor semintii (triburi, “popoare”) s-a incheiat, in mare. Repunerea in discutia a legitimitatii acelui proces e contrafactuala, cel putin.
  Cercetarea stiintifica facuta cu mijloacele tehnologice ale zilelor noastre ne aduce tot felul de surprize care adeveresc formula ca trecutul este imprevizibil. Ne mai arata si ca istoria fiecarui popor, a fiecarei natiuni este tributara miturilor fondatoare, in masura aproape egala cu a faptelor istorice, asa cum putusera fi dovedite. Pina cind vom aseza la locul lor miturile fondatoare, si le vom deosebi de faptele istorice, astfel de pledoarii pro ori contra unui stat ori altul au doar ratiuni politici, nu si istorice. Ramine ca si noi -- ca specia dominanta a planetei -- sa ajungem a fi capabili sa ne limitam la justa intelegere a trecutului nostru istoric, fara a face din asta motivul unei incaierari interetnice, internationale.

 • a notarius

  @dlnimeni
  Nu se pune problema scuzelor. Nici de timp pierdut. Numai ca m-am asteptat la ceva deosebit, tema fiind actuala si interesanta, dar am fost dezamagit de nivelul textului si al traducerii.
  Fiind un text de propaganda confectionat dupa reguli de mult puse la punct prin partea aceasta a lumii / vedeti povestea cu Protocoalele Inteleptilor Sionului si Ohrana/, am tinut sa mentionez acest lucru.
  Scopul prim al oricarui text bine facut de propaganda este sa nu fie luat ca atare, sa se ascunda dupa mastile nevinovate ale literaturii, publicisticii sau textelor teoretice…

 • InimaRea: multumesc pentru comentariu.

WP Admin